Faailoga o se osofaiga o le maʻisuka ma le hyperglycemia ma le hypoglycemia

O le maʻi suka o se maʻi faʻapitoa, lea ua salalau nei i le asō. O lenei maʻi e matua matautia lava. O le le mautonu o uiga o tagata gasegase i lo latou tulaga o le soifua maloloina e ono mafua ai ni faigata ogaoga. O lenei tusiga o loʻo faʻamatalaina ai uiga taua o se osofaʻiga o le maʻisuka, togafiti o le tausiga ma le puipuia o le faʻavavevave.

O vaega autu o le maʻi

O togafitiga o loʻo fesiligia o loʻo i ai se aʻoga masani. O ona foliga vaaia e fesootaʻi atu i maʻi faʻafitauli. O le maʻi e mafua ona o le le lava o le inisalini, o le hormone e maua mai i le pancreas.

E pei o uluai faailoga o lenei tulaga, ua tusia e tagata atamamai:

  1. Faateleina le manaʻomia mo le faʻaaogaina o le vai.
  2. Faʻasologa masani ma faʻasolosolo fuamini.
  3. O se lagona faifaipea o le fiaaai.
  4. Tesea
  5. Le lagona o le lofituina.

O lenei togafitiga e faʻaalia i se auala alualu i luma. O se osofaʻiga o le maʻisuka o se faʻalavelave tele o le maʻi. O lona mafuaʻaga o se suiga tele i le kulukose o le toto, ona o aʻafiaga faʻafuaseʻi.

Eseese o togafitiga

E lua vaega o le faʻamaʻi. O le maʻisuka ituaiga 1, e fai ma tulafono, i tupulaga talavou i lalo ifo o le tolusefulu tausaga. O uluaʻi faʻamaoniga o le maʻi e aliali i le talavou po o le talavou. O lenei ituaiga o togafitiga e fesootaʻi ma le le lava o le insulin. I lenei tulaga, o le pancreas e maua mai ni mea laiti, pe leai foi. O se faʻalavelave faʻafuaseʻi lea o le maʻi. E tupu i le lima pasene o tagata gasegase. I tagata matutua, o le atiaʻeina o le faʻamaʻi e ono le mafai.

Faʻatasi ai ma lona lua, o loʻo feagai ma tagata tomai faapitoa i le tele o taimi. Pe a tulaʻi mai lenei tulaga, o le pancreas e maualalo ifo ai le homone nai lo le mea e tatau ai, ae o tino ole tino e le lava lona gauai. E tele lava ina alu malie le maʻi. O tagata na aafia ai e masani lava o tagata e 50 tausaga ma matutua atu. O le vaega aʻafia e aofia ai tagata taʻitoʻatasi e sili atu kilokalama.

O le osofaiga muamua o le maʻisuka o loʻo taʻu mai ai o le faʻamaʻi ua ogaoga, lamatia ai le soifua maloloina ma e oʻo lava i le ola o tagata.

Aisea e tulai mai ai togafitiga?

O le maʻi e mafai ona atiaʻe i lalo ole aʻafiaga o mea nei:

  1. Pancreatic Disorders
  2. Fafagaina. Faʻaaogaina o oloa e aofia ai le tele o gaʻo ma gaʻo (suamalie, sukalati, paiotisi) e atagia ai le leaga i le setete o le soifua maloloina.
  3. Alcoholism
  4. Manatu o lagona.
  5. Faʻamaʻi (faʻataʻitaʻiga, vailaau oona).

O aʻafiaga o le maʻisuka i alii ma tamaitai e tutusa lava o latou faailoga. Ae ui i lea, o le numera pito sili ona tele o tagata gasegase o loʻo i ai foliga tutusa o tamaitai.

Faailoga masani o togafitiga

E faʻapefea ona iloa le i ai o se maʻi? I le amataga, o le maʻisuka e masalomia pe afai o iai au nei:

  1. Faʻasalaga masani o se tele o urine (1 taimi i le itula). E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o gaʻo e faʻaumatia le tino o le tele o le kulukose. O le tagata gasegase ua faamalosia e ala i le ogatotonu o le po e asiasi i faletaele.
  2. Faateleina le manaʻomia o le vai, se lagona o le mago i totonu o le vavau o le tautala.

I nisi tulaga, o le amataina o le maʻisuka e muamua atu i faʻamaoniga e pei o le tiga i le ulu, o le paʻu paʻu o le paʻu, o le afu o le afu ma le lagona o vaivaiga. O nei faʻaʻailoga e tupu pe a uma le faʻaogaina poʻo le umi o le leai o se meaʻai. Pe a uma ona inu pe inuina le lauti suamalie, e lagona e se tagata le toomaga.

O le lamatiaga o le faʻamalosia o le faʻamaʻi

O le faʻamoemoeina o nei gasegase e mafai ona mafua ai se faoa faamalosi po o se coma. O le mea lea, o tagata na maua se osofaʻiga o le maʻisuka ua manaʻomia se fesoasoani faafomai talafeagai. E i ai le tele o ituaiga faʻavavega o le faʻamaʻi. E aofia ai:

  1. Faʻateleina le faʻatonu o le kulukose o le toto.
  2. Hypoglycemia.
  3. Le faʻaalia o tino o le ketone i le urine.

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o nei tulaga e mafai ona eseese i totonu poʻo fafo atu o aʻafiaga. O lenei, mo se faʻataʻitaʻiga, o le solia o galuega a le pancreas, le faʻaaoga tatau o fualaau oona poʻo se mea e le masani ai, o le mamafa o le tino. O se osofaʻiga o le maʻisuka i fafine o nisi taimi e tupu i le taimi o le gaioiga. O lenei fomaʻi o le maʻi e taʻua o le faʻaogaina.

I le lumanaʻi, o tagata gasegase ma lenei faʻamautinoaga o le a sili atu ona atiae se ituaiga lona lua o togafitiga.

Faʻaaliga o le hypoglycemia

O lenei tulaga e faʻamatalaina i se paʻu mataʻutia i le faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto. O mea eseese e mafai ona faaosofia, mo se faataitaiga:

  1. Le mafai ona pipii i le faasologa o fualaau.
  2. Faʻaaogaina o oloa e aofia ai le ethanol.
  3. Le amanaiaina o fautuaga o meaai.
  4. Faʻaleagaina o galuega a totoga o le urinary systems.
  5. Le vaitaimi o le faʻagasologa.
  6. Lactation.
  7. Faʻailoga o se natura faatosina.
  8. Faʻafuaseʻi suiga i tulaga tau fesuiaiga (e pei o le mafanafana).

O le maʻi e masani lava ona amata faafuasei. O nisi taimi atonu e le lagona e se tagata le manava, ona faafuaseʻi lea ona faavaivaia.

I lenei tulaga, latou te talanoa e uiga i le atinaʻeina o se coma. Faatasi ai ma osofaiga o le maʻisuka, o faailoga e patino i le natura ma faalagolago i uiga o le tino o le maʻi. Peitai, o le i ai o le hypoglycemia e mafai ona masalomia i le i ai o faailoga nei:

  1. Suiga i tulaga faʻalagona (faʻaleagaina, popole).
  2. Faateleina le fiaaai.
  3. O se faʻaopoopoga o le tele o taimi e faʻaleagaina ai aʻu.
  4. Loto gatete.
  5. Faʻasalaga o faʻavevesi, o le faʻaalia o gaioiga vaaia.
  6. Lagona le lofituina.
  7. Paʻu paʻu o le paʻu.
  8. Leai o lagona o le laulaufaiva ma laugutu.
  9. Faʻafitauli o totoga o faʻaaliga.
  10. Suafa malosi.

Fesoasoani i se osofaʻiga o le maʻisuka e tatau ona vave. Ina ia mafai ona taofia le atinaʻeina o se coma, lea e masani ona atiae e tetee i le talaaga o le faʻaitiitia o le faʻaititia o le kulukose, e tatau ona valaʻau i se falemaʻi i le vave e mafai ai.

Faʻaaliga o le hyperglycemia

O lenei tulaga e faʻaalia i le faateleina o le toto toto. O faʻamatalaga nei o uiga ia:

  1. Lagona lemu i le gutu.
  2. Faateleina le manaʻomia mo le suavai.
  3. Faʻasologa masani o le tele o le urine.
  4. Laʻau o le acetone mai le vaʻa tautala.
  5. Faʻafitauli o galuega a totoga o faʻaaliga (o le tagata maʻi e vaʻaia mea vavalalata solo, vavao).
  6. Faʻalavelave mamafa, o le vomiting.
  7. Spasms i le itū o le manava, i ai se uiga paroxysmal.

O faʻafitauli faigata

O se osofaʻiga i le maʻisuka ituaiga 2 o se tulaga e sili ona matautia mo le soifua o le tagata maʻi. E masani ona taʻitaʻia ai foliga o tino o le ketone i le faʻavave. Ketoacidosis e faʻafeagai ma le talaaga o faʻamaʻi pipisi, togafitiga faʻapitoa, manuʻa, faʻaaogaina o hormones poʻo togafitiga. Mo lea ituaiga o maʻi, o le tupuga o le ulu tiga ma osofaʻiga faifai pea o le vomiting, lea e faʻaosofia ai le faʻamalaina, o uiga ia.

Fesoasoani Fesoasoani

O le a le mea e fai i le osofaʻi o le maʻisuka? Ina ia malamalama pe o le a le mea e sili atu ona faʻalavelaveina, e tatau ona e siaki muamua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Mo lenei, e faʻaaogaina se masini faʻapitoa faʻapitoa. Ma, fuafua i le tulaga, e manaʻomia lou fesoasoani i le tagata maʻi. I le tulaga o le hypoglycemia, e tatau ona tuʻuina atu le sua suamalie manaia poʻo se fasi falaoa paʻepaʻe i se taimi vave e mafai ai. E mafai ona e faʻaaogaina le glucose pasene i le gutu. Afai ua leiloa se tagata, e tatau ona valaau se falemaʻi. Aʻo leʻi oʻo mai se fomaʻi, o faiga nei e tatau ona faia e faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi:

    Faʻaaoga le glucagon.

I le tulaga o le maualuga o le kulūkose, e 4 vaega o sauniuniga insulin e faʻatinoina i se tagata. I le iai o ni faʻamaʻi ogaoga, e mafai ona faʻateleina le tui. Ina ia faʻaitiitia le faʻatuputeleina o le faʻamaʻi o le kulimi i totonu o le vaega o meaʻai, o le tagata maʻi e tatau ona tuʻuina atu i ai le vai o le minerale poʻo se vaifofo o suauu tao.

Afai o le tagata maʻi ua osofaia le maʻisuka, ua auina atu o ia i le falemaʻi mo se isi suʻesuʻega ma togafitiga. Togafitiga e aofia ai inisiua kullukose, vailaʻau, ma meaʻai taumafa faapitoa.

Faʻafefea ona taofia le atinaʻeina o faʻafitauli?

O le puipuiga aupito sili ona lelei o le faʻavavevaveina, o le mataʻituina lea o le faʻaaogaina o le kulukose i le faʻaaogaina o masini faafomaʻi. E taua foi le tausisia o fautuaga uma a le fomaʻi ('ai le mea saʻo, inu vailaʻau faʻatauina ile taimi).

O tagata maʻi e fautuaina le savali, gaioiga faʻatino faaletino. E tatau ona aofia i totonu o le taumafa vai inu. Afai e te lagona le sili atu ona leaga, e tatau ona e sailia fesoasoani faafomaʻi i le taimi.

O se osofaʻiga o le maʻisuka o se tulaga ogaoga lea e mafai ona faʻaosofia ai faʻafitauli faigata (soliga ogaoga i le gaioiga o le polokalama urinary, o ai). Ina ia mafai ona taofia faʻasalaga, e manaʻomia e le maʻi ona tausia lona ola maloloina.

O le a le maʻisuka?

O le maʻi suka ua masani ai mo i tatou mo se taimi umi, ae o le aano o le maʻi na leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i le faateleina o le toto maualuga o le suka, e mafua ona o le le lava o le insulin, lea e fesoasoani i le malepelepe ma le inu o le kulukose.

O gaioiga e tutupu i le tino ma le maʻisuka ei ai le faʻaleagaga i le soifua maloloina o le maʻi. O aʻafiaga o le faʻamaʻi e mafai ona sili ona ogaoga, e oʻo lava i le oti.

O le DM e taʻitaʻia ai le le mafai ona faʻaaoga uma metabolic processes: gaʻofale gaʻo, gaʻo, polotini. E le gata i lea, o le faateleina o le acetone i le tino e faateleina, lea e mafua ai le inupia ma le manava.

E taua. Afai tatou te tilotilo i fuainumera fuainumera o le afaina o le maʻisuka i luga o le lalolagi atoa, ona mafai lea ona taufaamataʻu fuainumera: i le 1994 - 110 miliona tagata, i le 2010 - 366 miliona tagata, ma i le 2015 - 400 miliona tagata. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o loʻo i ai se faʻatupulaia o le tuputupu ae, i lenei itu, o le faafitauli o le togafitia o le maʻisuka e le gata ina popole i ai, ae o le setete atoa. I Rusia, e tele polokalame ua atiae e fesoasoani ai i tagata mamaʻi e toe foi atu i le olaga masani.

O le atinaʻeina o le maʻisuka e aʻafia ai le talaaga o se tagata o le aiga poʻo le leai foi o le insulin hormone e maua mai i sē β-o le pancreatic tinlets o Langerhans. O ia lea e fesoasoani i le liuaina o le kulukose i totonu o le vailaʻau o le glycogen, lea e teuina i totonu o sela o le ate, i maso ma fatty tissues.

Afai e le tupu lenei gaioiga ona o le le lava o le homone, ona ave lea o le kullukose e le suia i le toto.

Faʻafitauli o le maʻisuka

O le maʻisuka e mafai ona lua ituaiga:

Lisi numera 1. Ituaiga o le maʻisuka ma o latou pathogenesis:

Ituaiga o maʻisukaToto
Tusa le maʻisukaE foliga mai e le tusa ai ma le talaaga o le faaletonu o le pancreatic, pe afai e itiiti ifo ma le 20% o sē sē maloloina e maua ai le inisalini. E leai se faaletonu o le siama.
Ituaiga o maʻisuka ituaiga IIE atiina ae i le talaaga o le leiloa o le gaioiga o le tino i le hormone insulin, ma lona lava gaosiga. Faʻamatalaina e pei o le insulin.

Ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini poʻo le leiloa o le gaioiga o le tino, o le kulukose e tuʻuina atu i le tino e le mafai ona faʻapipiʻi le glycogen i totonu o le vailaau malosi, e ulu atu i le toto e le suia.

I le faʻagasologa o le faʻaalia o auala eseese e talepeina ai le suka i sela, o le faaputuputuina o ia mea e faateleina:

  • sorbitol
  • glycosaminoglycan,
  • hemoglobin glyc.

Lisi numera 2. Faʻalavelave faʻapitoa e mafua mai i le faʻaalia o auala eseese o le vaeluaina o kulūkose:

SorbitolLe faʻaleagaina o toto toto. E aʻafia ai le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga, faʻafefea ai le faʻalavelave faʻalavelave o le tino.
GlycosaminoglycanLatou te aʻafia ai sooga, e aʻafia ai le galuega a le loto.
Gelaglobin GlycosylatedE taʻitaʻia ai le matelaina o le okesene o tino o faiʻai.

O le iʻuga o le faʻalavelave i le faagasologa o le gaosiga o le porotini, o le tagata e atiina ae vaivaiga vaivai o le muscle, e le afaina ai le muso o le fatu, ma o se taunuuga, o le faaletonu o le fatu. O le faateleina o le faʻamaʻiina o gaʻo ma le faʻapipiʻiina o mea oona i totonu o le tino e faʻaleagaina ai le vascular system, o se taunuuga, o le mea e aofia i tino o le ketone i le toto, e oʻo atu ai i le inupia ma le faʻamalaina.

O le aʻafiaga o le maʻisuka o loʻo atagia mai i galuega a le loto.

Etiology o le maʻisuka

O le maʻi suka e mafai ona tupu mo mafuaʻaga e vaevaeina ai vailaʻau i ni vaega se lua:

Lisi numera 3. O mafuaʻaga o le maʻisuka, faʻalagolago i latou ituaiga:

MafuaʻagaUunaia o mea moni
AutoimuneFaʻafesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o le tino. I le faʻavaivaia o le puipuiga, o loʻo puipuia i totonu o le tino ia mea faʻapitoa e aʻafia ai le galuega o sē β o tamaʻitaʻi o Langerhans. I le tele o taimi, faʻamaʻi viral, faapea foi ma le gaioiga o vailaau faʻasaina poʻo isi mea oona, e aʻafia ai le paʻu o le galuega puipuia.
Oti faʻamaʻiLaasaga eseese e aafia ai le gaioiga o le pancreas, ae le o le taʻitaʻia o aʻafiaga toto. Tutulai i latou lava.

O mafuaʻaga autu e mafua ai le osofaʻi o le maʻisuka, o latou uiga e faʻalagolago i le maualuga o le suka toto, o:

  • vaivai le pancreas,
  • le le usitaia o manaʻoga mo le tagofiaina o vailaʻau e se fomaʻi,
  • meaai le lelei
  • mativa leaga
  • genis predisposition (o le i ai o le maʻisuka i se tasi poʻo matua uma e lua),
  • afaina
  • taimi masani faigata
  • faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi umi (togafitiga, glucocorticosteroids, antihypertensive drugs),
  • atherosclerosis
  • maʻitaga
  • maualuga maualuga, maʻi fatu fatu,
  • ituaiga olaga sese (ulaula, ava malosi, vaisu fualaau faasaina),
  • maualuga gaoioiga faaletino.
O meaʻai talafeagai o le ki lea i le soifua maloloina ma le lelei o le ola o le maʻisuka.

O se mea uiga ese e pei o le hypoglycemia e osofaia e aunoa ma le maʻisuka e fai si faaletonu, ae o loʻo i ai pea se nofoaga e tatau ai.

O mafuaaga eseese e mafai ona avea ma mea e manaʻomia muamua, mo se faataitaiga:

  • ava malosi
  • galala po o le fiaaai,
  • togafitiga o fatugaʻo ma le ate,
  • faaumiumi o gaoioiga faaletino,
  • tumo formations.

E mafai ona e aoao atili e uiga i le aiology o lenei osofaiga ma ona faailoga i se isi mea i luga o la matou upega tafaʻilagi.

Faʻalogo Faatasi ai ma se siama o le maʻisuka o soo se ituaiga, o le tulaga lamatia o le hyperglycemia poo le hypoglycemia ua osofaia. E sili atu le matautia mo le soifua maloloina ma le soifuaga o le maʻi. Afai e te le taofi faailoga muamua i se taimi talafeagai, ona feagai lea o le tagata maʻi ma se maʻi suka poo le ketoacidosis.

Faʻavasegaga o osofaʻi o le maʻisuka

O tulaga faʻaleagaina e pei o le maʻi suka i male ma tamaitai e talitutusa ma a latou faailoga, e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • hypoglycemia,
  • hyperglycemia
  • maʻetukacidosis o le maʻisuka.

O osofaiga e mafai ona tumau ma faʻaleagaina, o nei mea uma o se tulaga ogaoga matautia i le soifua maloloina ma le soifuaga o le maʻi. O se taunuuga, o le tagata maʻi e atiina ae se faʻamaʻi faʻamalosi poʻo se faʻata.

E taua. O le gasegase o le maʻisuka e manaʻomia ai le fesoasoani vave a fomaʻi, o le tuai ona tuʻuina atu e taʻitaʻia ai i le maʻi suka, ma o nisi taimi e oʻo lava i le oti.

Mafuaaga o se osofaiga o le hypoglycemia

O le hypoglycemia o se tulaga faʻaleagaina na afua ona o le le lava o le suka o le toto. E masani lava e tupu mai i le maualuga o le inisalini poʻo fualaau o le hypoglycemic.

E le gata i lea, o sea osofaʻiga e mafai ona tupu pe afai ua suia le falemaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagata gasegase na suia le tui o le inisalini umi ile inisalini, aʻo le faʻamaopoopoina le suʻega ma le fomaʻi.

Po o le tagata gasegase na suia le nofoaga o tui. E talitonuina o le tuiina i totonu o le maso e faʻagesegese ai le faʻaaogaina o le vailaau faʻasaina e masini, ma afai o le tuiina i totonu o le manava e faʻatinoina, o le a faʻaleleia le maualuga o le faʻamalosi.

O le tuiina o le inisalini i totonu o le maso o le tino e faʻagesegeseina ai le faʻaleleia o le vailaau faʻasaina e le vaʻa.

O mafuaʻaga autu e fesoasoani i le atinaʻeina o le hypoglycemia e aofia ai:

  1. Faʻaauauina le gaioiga faaletino. Faatasi ai ma le malosi tele o le malosi o le tino, o le lagona o le tino i le inisalini e faateleina, lea e tau atu i se paʻu mataʻutia i le glucose concentration.
  2. Faʻaleagaina o le tino poʻo le pituitary.
  3. Meaʻai leaga. Ona o le le lava o le taumafa o gaʻo e gaʻo ai le tui o le inisalini, o le gaioiga o le hormone ua faʻaleleia ma e oʻo atu ai i le hypoglycemia.
  4. Tina ma le lactation. I lenei vaitau, e suia ai e se fafine ana meaʻai ma meaai, ma suiga eseese o le hormonal e tupu i totonu o le tino lea e aʻafia ai le gaioiga o le inisalini.
  5. Ava malosi.
  6. Faiga faʻamaʻi masani.

Faʻalogo E talitonuina e ono faʻaitiitia le maualuga o le suka ona o le le pulea lelei o nisi ituaiga o vailaʻau. O nei mea e aofia ai: anticoagulants, barbiturates, antihistamines, ma aspirin.

E mafai foi ona fai mai o le umi o le togafitiga o inisalini e faaosofia ai le faʻaalia o le hypoglycemia osofaʻi 1-2 taimi i le vaiaso. E masani lava, o na faʻaaliga e alu na oi latou lava, ae e le tatau ona e faʻalagolago i le mataupu, e tatau ona e faʻamaʻoti le vailaau o le vailaʻau faʻatasi ma lau fomaʻi.

O lenei mea matautia e oʻo atu ai i le Somoji syndrome (faʻasologa masani o le inisalini), e matautia mo le atinaʻe o coma. Atonu e tatau ona toe fetuutuunai le fualaau o le fualaau faasaina ma faaitiitia le taimi o osofaiga o le hypoglycemic.

Le ata o le hypoglycemia

Afai o se osofaiga o le hypoglycem e atiina ae i le maʻisuka, o lona uiga o le a faapenei:

  • matuai galala
  • faʻaoga faifaipea,
  • fiaai po o, i se isi itu, o se manaoga malosi,
  • faʻateleina le sosolo
  • pallo o le paʻu
  • leai se popolega ma le mataʻu,
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • toesea o le mafaufau
  • ulu, ita,
  • fenumiai,
  • upu le atoatoa
  • loto vaivai
  • gatete i le tino
  • tingling i lima
  • vaivaiga, vaivai,
  • gaogao.
O le fia inu malosi o le logo muamua i le atinaʻeina o le hypoglycemia.

O le faʻaaliga muamua o le hypoglycemia o le a le susulu tele, i nisi o tulaga, o gasegase e mafua ai mea uma i le vaivai. Ae faʻatasi ai ma le atinaʻe atili o le tulaga faʻaleagaina, o le a faʻateleina faailoga. O le leiloa o le mafaufau e taʻu mai ai se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulūkose, i le taimi tonu e manaʻomia ai le togafitiga faafomaʻi.

Afai oi ai i se aiga se tagata maʻi i se maʻi o le maʻisuka, atonu o le a iloa e lona aiga le mea e fai i le maʻisuka ma se osofaʻiga o le hypoglycemia. Muamua lava, e tatau ona avatu i le tagata manua se mea suamalie (sukalati, lole, se fasi suka, sua suamalie poo le lauti). O meaʻai suamalie e tatau ona aofia ai vailaʻau gaʻo vave e mafai ona gauaiina e le tino i sina taimi puupuu.

Faʻalogo Afai e le vave taofia se osofaiga o le hypoglycemic, ona ono le iloa ai lea o le tagata manua i se taimi puupuu, pau atu i se paʻu pe oti foi.

Mafuaaga o se osofaiga o le hyperglycemia

O le Hyperglycemia o se tulaga faʻaleagaina e faʻafeagai ma le hypoglycemia. I lenei tulaga, o le tagata gasegase e maualuga le maualuga o le suka i le maualuga o le 5.5 mmol / L.

Afai e leʻi maua muamua se tagata i le maʻisuka, o le osofaia o le hyperglycemia o le a faamalosia ai o ia e liliu atu i se endocrinologist, aua o le mafuaaga autu mo le tulaga o le le lava o le insulin i le homone ona o se faaletonu o sβ-cell pancreatic.

O le totoina o le suka i se tulaga maualuga e sili atu nai lo le 10 mmol / L o lona uiga o se osofaiga o le hyperglycemia.

E le gata i lea, o mafuaaga o le hyperglycemia e aofia ai:

  • maualuga gaoioiga faaletino
  • faʻalavelave masani
  • taumafa o meaai maualuga-kalori ma mauoa i meaʻai gaʻo,
  • faʻamaʻi pipisi.

Le ata o le hyperglycemia

O le le atoatoa o le insulin e mafua ai se osofaiga o le maʻisuka, o faailoga o le hyperglycemia e faapenei:

  1. Tele galala, faʻatasi ma le gutu malulu.
  2. Uiga masani.
  3. Vaavaaiga vaaia: faalua vaaiga, vaʻaia le vaʻai.
  4. Le manogi o le acetone mai le gutu e faʻaalia ai le faateleina o tino o le ketone.
  5. Paʻa i le manava o le natura paroxysmal.
  6. Naua ma vili.
O le Hyperglycemia e faʻatasi ma faʻamaoniga o le faʻaleagaina o le tino.

E taua. O le vomiting o le Hyperglycemia e tupu pe a maualuga maualuga le kulukose i le 10 mmol / L. Afai e te le ilia le faailo i le taimi ma e le valaʻauina se falemaʻi, o le tagata maʻi e maualuga lona maualuga o le atiaʻe o le ketoacidosis.

Faailoga o le ketoacidosis o:

  • ogaoga tiga
  • tipi afaina paroxysmal i le fale,
  • taʻavale
  • vomiting le mautonu.

Fesoasoani i le maʻisuka

A oʻo mai uluaʻi faʻailoga o le osofaʻi o le maʻisuka, pe o le hypoglycemic poo le hyperglycemic, e muamua lava e tatau ona fua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Mo maʻisuka uma, e taua le i ai o se glucometer faʻatasi ma oe, lea e mafai ai ona e mataʻituina saʻo le suka i le taimi tatau.

Afai o le kulūkose ua paʻu i lalo 3.3 mmol / L, o le hypoglycemia lenei. O le tagata gasegase e tatau ona 'ai i se taimi vave se mea suamalie e aofia ai vailaʻau faʻasaʻo vave.

A maeʻa le 20 minute, toe siaki le suka. Afai o le faailo e le latalata i mea masani, e te manaʻomia nisi mea suamalie. Faʻaauau pea ia taga seia oʻo ina oʻo le suka i le tau faʻatatau.

I tulaga ogaoga o le hypoglycemic, e ono le iloa e le tagata afaina, i le tulaga lea e fautuaina ai le suʻeina o le kulukose i totonu o paʻu aʻo leʻi oʻo mai le falemaʻi.

Tip. I le leai o se iloa, o le tagata maʻi e tatau ona tuʻu i lona itu. E faia lenei mea ina ia aua nei oomiina le vomiti, pe a vomiting, ma o le a le mafai e le laulaufaiva ona taofia ona ala vaalele.

Afai o le suga sugar, i se isi itu, e sili atu i le 10 mmol / L, e tatau ona ese galuega laveai. O le mea muamua, o le maʻisuka o loʻo manaomia vave se fualaau o le inisalini puupuu.

E taua. Toe faia le inisalini mo le hyperglycemia e na o le 2 itula.

A maeʻa le tui, a maeʻa le 20 minute, e tatau ona toe fuaina le maualuga o le suka. Afai e tumau pea le suia, o le maʻi e manaomia vave le falemaʻi. E na o le falemai e mafai ona maua ai le maʻisuka mai le oti.

O togafitiga o vailaau faʻamalositino e faia i le faʻaaogaina o patalaʻau e faʻavae i luga o gaʻo, gaʻo ma vitamini. I le tulaga o le ketoacidosis, e tatau ona i ai se vaifofo faʻamalolo.

Faatasi ai ma osofaiga ogaoga o le maʻisuka, o le ola e mafai ona laveaiina na o taotoga a fomaʻi.

Ina ua mafai ona taofia le osofaʻiga o le maʻisuka, e tatau i le ua afaina ona usitaia fautuaga nei:

  • ia faʻaaoga se aofaiga tele o le vai e faʻamaonia ai le paleni o le vai (sili atu le vai maʻaleʻale e leai ni vai),
  • matua tausisia se taumafataga na fuafua faapitoa mo le maʻisuka,
  • e masani ona savali i totonu o le ea fou ma faia ni faamalositino faaletino,
  • aloese mai le ola i leaga leaga uma (ulaula, ava malosi, fualaau).

O le ola i le maʻisuka e manaʻomia i taimi uma le gauai faapitoa i le soifua maloloina ma meaʻai. O le le usitai i fautuaga a le fomaʻi e mafai ona faʻaosoosoina ai osofaiga ogaoga o le hypoglycemia poʻo le hyperglycemia, ma o nisi taimi, o le mea e leaga ai, ua maeʻa le le mautonu. Ae aua le faʻavaivai, ona o le lelei o mea taumafa paleni, o le teenaina o masani leaga ma le faʻatinoga o togafitiga o le maʻisuka e maua ai se tulaga lelei i le gasegase o le maʻi ma se faʻataʻitaʻiga lelei mo le faʻamoemoe o le olaga.

Mafuaaga mo maʻi suka

O maʻi uma o le maʻisuka ua masani ona fesiligia fesili tutusa, oa faailoga ma faailoilo ma le maʻisuka e mafai ona iai? E leʻo taimi uma e mafai ai e endocrinologists ona faʻatapulaʻaina tuaoi o le uluaʻi taimi o le atinaʻeina o le maʻi. O lea, e faigata ona faʻatuina mafuaaga autu. Ae peitaʻi, afai e te talitonu i faʻamatalaga masani o faʻamatalaga, e mafai ona e faʻalauiloaina ni nai tuʻi, lea na avea ma mafuaaga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

  1. genetics
  2. nisi o faamai o le pancreas,
  3. faʻaauau pea ona fai
  4. se fuainumera tele o meaʻai manogi, suamalie, lapisi, keke, sukalati, gaʻo manu, meli ma le ava malosi,
  5. mafaufauga faalemafaufau
  6. mea oona.

Mea uma e uiga i osofaiga e ono tulai mai mo le maʻi suka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi e matua maualuga lava le osofaʻiga o osofaʻiga. E mafai ona matua eseese lava, e iai faʻamaoniga eseese, ae o le fesoasoani muamua mo i latou taitoatasi o se manaoga faanatinati. O le mea lea o le a faʻaola ai le ola o se tagata i le maʻisuka.

O le osofaia o le Hypoglycemia

I le tautala e uiga i le mea e aofia ai le hypoglycemia, e tatau ona maitauina o se tulaga ogaoga lenei. E mafua mai i le faʻaitiitia o le fua o le suka i totonu o le toto mai tulaga masani masani. O le tulaga tuʻuina atu, lea e maua i le maʻi suka, e faʻatasi ma faʻamaʻi ogaoga, o nisi o ia mea e faigofie ona iloa, e tusa lava pe leai se fomaʻi.

Muamua, o se tagata e feagai ma le suka maualalo e matua ita lava. E mafai ona ia maua ni lagona e le mafaamatalaina na mafua ai ona leai se mafuaaga, e pei o le:

  • fiaai, e masani ona leai se aoga,
  • gatete, lea e mafai ona tupu i soo se taimi o le aso, ae le tele lava i le po,
  • faafuasei le fatu.

E le gata i lea, o le vevela ma le ulu, o le paʻu o le paʻu, amio le talafeagai - o se faʻamatalaga e seasea lava o le faoa faamalosi, e mafai ona aʻafia ai ma le maʻisuka. E tatau ona maitauina o nei osofaiga, e tusa lava pe latou te le o tutupu i se foliga laititi, e manaʻomia togafitiga muamua ma fesoasoani muamua.

I se mea maualalo, e tatau ona fuafua le maualuga o le suka toto, lea, pe afai e itiiti ifo i le lima o manu, e tatau ona vave faʻatulai.

O mea e pei o le suka, sua suka maualuga, glucose ampoules e talafeagai mo lenei mea. A maeʻa ona tuʻuina atu faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, e mafai ona valaʻau i se falemaʻi ma faʻatali mo lona taunuu mai.

Faʻasaga i le hyperglycemia

O lenei tulaga e faʻaalia i le faateleina o le fua o le suka o le toto. Endocrinologists ei ai manatu eseese e uiga i le faailoga e tatau ona taua tele.

E mafua mai i le mea moni e faapea o nisi tagata, tusa lava pe 10 mmol, e tausia le lelei atoatoa, ae o isi e iai le valu mmol e ono iai ni aʻafiaga leaga e mafua ai le popole tele.

Ae ui i lea, i le averesi, e masani ona taliaina e maualuga le suka i le 10 mmol.

Faʻafefea ona taulimaina se osofaʻiga i le hyperglycemia?

O le tulaga na tuʻuina atu e iai ona lava faʻamatalaga patino, o lona muamua o le matutu i totonu o le pupuʻu, o le vave faʻafuaseʻi (sili atu ona masani nai lo le soifua maloloina masani).

E le gata i lea, o se lagona fiaai ua faʻapipiʻiina i faailoga - e sili atu ona sili atu nai lo le mea masani ma faʻalavelave le vaʻaia, o le faʻamaoniga lea o le amataga o le inupia o le tino. E taua foi le matauina o ni mea e sili atu le taamilomilo e maua i le maʻisuka, ae maise lava, o le le mautonu ma le vaivai.

E le gata i lea, e tatau i le maʻisuka ona gauai atu i faʻamatalaga nei:

  1. sosogi o le acetone mai le ooto,
  2. tiga i le manava
  3. ulu o loʻo ufiufi ai le kekone atoa,
  4. gagging and loss loss, ona o le mea moni o le tino e le o gaosi lelei meaai.

O le mea moni, o le aiaiga ua tuʻuina atu e faʻaalia ai se vave togafitiga faafomaʻi, ae o nisi o mea faʻanatinati e manaʻomia aʻo leʻi tuʻuina atu. O le mea lea, e fautuaina e faʻaitiitia le fua o le suka i le vave e mafai ai.

O lenei mea e manaʻomia ai le tuiina o le inisalini pupuu, lea e le silia ma le lua iunite. E tatau ona maitauina o le toe faia o tui e faatagaina e le itiiti ifo i le lua i le tolu itula mulimuli ane.

O le vaitau taimi e faʻatatau tonu lava i tausaga o le maʻi, o lona mamafa, faʻapea foʻi ma le toesea poʻo le iai o ni faʻafitauli o le maʻisuka.

Tetoacidosis o le maʻisuka

Aʻo tautala e uiga i le ketoacidosis o le maʻisuka, e tatau ona maitauina o se faʻalavelave faʻalavelave o faʻamaʻi tuʻuina atu. O le tele lava o taimi e mafua ai ona osofaʻia e se taunuuga faapena o se osofaiga - hyperglycemia.

O le vaega autu i le fatuina o le ketoacidosis i le maʻisuka, atonu o le a le maualalo le fua o le insulin, o gasegase tuga o se natura afaina. E le gata i lea, e mafai ona aafia malosi lenei mea i se algorithm e le saʻo le filifilia i le faʻatinoina o togafitiga o insulin, faʻalavelave faʻapitoa ma taotoga.

O se tulaga faʻaleagaina, ua faia, i le tele o mataupu, i tagata ua feagai ma le maʻisuka o le tino o le ituaiga o le insulin.

I le avea ai o se vaega o le atinaʻeina o le ketoacidosis, ua maualuga le kulūkose o le toto, e le o aʻafia e le tino o le tagata ona o le maualalo maualalo o le insulin. O le tino e matua leai lava se malosi i le malosiaga, ma o se taunuuga e amata ai ona maua le mea e tatau ai mai le gau o gaʻo susu.

Aʻo tautala e uiga i gaʻo gaʻo, e tatau ona maitauina e maua e le tino ni tino o le ketone, lea e mulimuli ane aafia ai le oona o le tino.

Faailoga o le ketoacidosis i le maʻisuka, lea e faaosofia ai le sili ona leaga o faʻaaliga ma osofaʻiga, e tatau ona avea o se fua faatatau maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ulu o le ulu, ma le paʻu mago ma paʻu mucous.

E le gata i lea, o le au atamamai latou te siakiina le manava o ketones ma le urine, leu ma le vomiting, o le tiga matuia i le manava. O nei mea uma e tatau ona avea o se faʻamaoniga manino e faapea, o le faʻaleagaina o le tulaga e amata.

E tusa uma ma le siakiina ma faailoga o le i ai o le acetone i le urine

I lenei tulaga, e tatau ona faia ni galuega faanatinati, lea e tatau ai aʻo le i taunuu mai se falemaʻi. O le mea moni, o le faʻafesoʻotaʻiina o se fomaʻi e talafeagai, ae e ono umi se taimi.

Aʻo tautala e uiga i faʻatonuga vave mo le maʻisuka, e tatau ona maitauina o le elemene manaomia o le toe faʻaleleia o le tau le maualalo o le vai. E mafai ona faia lenei mea i le faʻaaogaina o meaola faʻapitoa e aofia ai le vaifofo o le NaC.

O le i ai o le acetone i le urine

O le tulaga tuʻuina atu atonu e le o se osofaʻiga tuusaʻo, ae o se mea taua tele mo le totoga o le maʻisuka ma o lona uiga o le vave tuʻuina atu o togafitiga. O le i ai o le acetone i le urine e taua tele, aua e mafua ai le inupia o le tino, le le mafai ona galue masani. O se taunuuga, e manaʻomia le fesoasoani vave i le vave e mafai ai.

E aofia ai le faʻaitiitia o le fua o le kulukose i totonu o le toto ma le faʻaaogaina o le vai alumina. A uma ona faʻaitiitia le suka, e mafai ona e 'ai sina vaega o le meli e totogi ai le faʻaititia.

O nei mea uma e tatau ona faia i le taimi lava e uma ai le iloa o le acetone i le urine ina ia faʻaitiitia ai aʻafiaga, e oʻo lava i le maʻisuka.

O faʻamaʻi e tutupu i tua o le maʻisuka

I tagata e maua i le maʻisuka, o le aʻafiaga o faʻafitauli o le tino e faateleina le 50% e oʻo lava i mataupu pe a iloa e se tagata lona faʻamalositino ma ave uma fua e pulea ai le suka.

O aʻafiaga mai le faʻaogaina o meaʻai e faigata tele. I le tino o le tane, o se faʻalavelave faʻapitoa o galuega laiti capillaries, lea e mafatia i lalo o le aafiaga o le maualuga o le kulukose i le mea muamua.

I totonu o se tagata insulin-dependent, o le inisalini o le inisalini e faʻaalia ai le faʻaleagaina faʻaleagaina o vascular i lenei vaega. I mataupu e le iloa e tagata lo latou maʻisuka, ma e le o tausisi foi i le togafitiga ma meaʻai, e i ai le taua tele o le malosi, ma i nisi tulaga, le afaina e mafua mai i le angiopathy, o lona uiga, o le faaitiitia o le tafe toto i totoga o le pelvic.

Faʻaleagaina ma le fesuiaiga o toto toto ona o le maʻisuka e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le faʻamalosi, faʻaitiitia le manaʻoga faʻafeusuaiga. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻaititia o le fausiaina ma le leai o se vailaʻau.

E le gata i lea o le a leai se faaletonu o le tino. O le faʻaitiitia o le maualuga o le toto i le toto o le pelvic e le na o le pau lea o le mafuaaga mo le atinaʻeina o faʻamaoniga mai le genitourinary system ma le faʻaitiitia o le malosi, e pei o le maʻisuka i tagata e aʻafia ai le maualuga o testosterone.

O le faaitiitia i le maualuga o le testosterone i le tino o se tagata e maua i le maʻisuka e mafua mai i le tele o le gaosia o tino o le ketone, lea e taofia ai le testosterone i le toto.

O aʻafiaga o le maʻisuka e aʻafia ai le tino atoa, mulimuli ane e fuga mai i se "bouquet" o maʻi matuia.

  1. Tele ituaiga o oona. I le avea ai o se tulafono, o le malosi tele o le mamafa o le tino ona o le gaʻo gaʻo ua matauina i alii e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga, pe a maua e le tino le tele o le inisalini, ae o lenei enzyme e le o aʻafia e le tino. Faʻafitauli e sili atu le mamafa e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le gaoioi, faʻateleina le mamafa i luga o sooga ma foliga vaaia o faʻafitauli i le cardiovascular system.
  2. Faʻaleagaina o le toto i totoga ma gaʻo. I le faaopoopo atu i le angiopathy o loʻo matauina i totonu o totoga o le pelvic, o loʻo faʻapena foi ona faʻaalia ia faiga tutusa i meaola uma e ola ona o toto laiti. I le maʻisuka, o le faaleagaina o vaʻa o le faiʻai, fatugaʻoga, ate, muso ma isi mea o loʻo vaʻaia. Faʻaleagaina o vaʻa toto i totonu o le faiʻai e mafua ai le vevela tele, migraines, mafaufau faʻaletonu, ma isi. I taimi mulimuli ane o le atinaʻe, o ia maʻi faʻafuaseʻi e toetoe lava a le mafai ona faʻatautaia.

O fea e maua ai e tagata le maʻisuka?

O le saoasaoa o le olaga, e oo lava i alii, mafua ai le vaivai, ae le na o se tamaitai e tatau ona faatumauina le mafanafana o le fale ma tausi fanau. E le o taimi uma e vaivai ai le mafuaʻaga o le galue malosi, masalo o le faailoga muamua lea o le maʻi. O faʻamaoniga o le maʻisuka lea e mafai ona tupu i le amataga:

  1. Lagonaina o vaivaiga ma leai se malosi e faia ai soo se pisinisi. O lenei tulaga e le alu ese e tusa lava pe maeʻa se malologa lelei - o se tasi lea o faailoilo o le maʻi.
  2. Manaʻo tumau e momoe i le moe pe a uma ona 'ai, vaivai le foliga mai.
  3. Mausali le mago o le mucosa o le tautala ma le manao e faanatinati le fiainu.
  4. Uma faifaipea, faateleina le tele o le urine.
  5. O le mamafa o le mamafa, faʻapitoa i le puimanava, faʻatasi ai ma faʻamaumauga o totoe o loʻo avanoa, e ono faʻaalia ai le maʻisuka.
  6. O le maualuga o le toto maualuga o se tulaga lamatia mo le maʻisuka.
  7. O le naunau faifai pea mo meaai suamalie.
  8. Ma le maualuga o le manaʻo mo le maʻisuka, o se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino.

O loʻo i ai le tele o faʻamaʻi e leʻi mafai ona togafitigaina vailaʻau faʻataʻitaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻi maʻisuka, lea e sili ona taatele i tamaitai. I le taimi lava e tasi, e mafai ona e nonofo faʻatasi ma ia ma le toʻa, maua le togafitiga talafeagai.

O togafitiga talafeagai e talafeagai mo ia tulaga ona o taunuuga le lelei, o le mea lea, o uluai faailoga o le maʻisuka i fafine e na o le tatau lava ona fagua i totonu ia i latou le tausiga o lo latou ola maloloina. O le faʻamatalaina o faʻamaoniga o le maʻi o le a fesoasoani ia te oe e te iloaina i se taimi vave.

E le o mautinoa le mea tonu e tau atu ai i le atinaʻe o le maʻisuka, ae ui i lea, o mea e sili ona mautinoa na mafua ai le atinaʻeina o lenei maʻi na iloa.

O mafuaʻaga autu o le maʻisuka o:

  • vaega taua
  • mamafa tele
  • afaina i le ate,
  • faʻaauau ona faʻaalia i le atuatuvale
  • tulaga faigaluega faigata
  • ava malosi
  • faʻamaʻi o le vaega o meaʻai,
  • toto maualuga
  • maualuga le cholesterol.

E talitonuina o mafuaʻaga na mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka e afaina ai le fua o le alualu i luma o le maʻi. I le avea ai o se tulafono, o le tele o alii latou te misia faailoga muamua o le atinaʻeina o le faamaʻi, ma tuʻuina atu aʻafiaga e tutupu i le vaivai, tausaga, ma isi. I le taimi o le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o tane, o le tele o faʻaleagaga o totoga o loʻo i totonu, o lona uiga e sili atu ona faʻailoaina ia faailoga.

O faʻamuamua muamua o le maʻisuka e aofia ai le faʻateleina o le mamafa o le tino, paʻu, saluina o lima ma vae, vaivai, paʻu o le paʻu, ma le susu. E le gata i lea, e masani ona maua e tamaloloa le tele o faʻamalosi, faʻamaʻi manuʻa manuʻa, e le mautonu le gaogao, afaina poʻo le fulafula o vae.

I nisi o tulaga, e mafai ona fai sina togi o tamatamailima. I le aluga o taimi, o le maʻisuka e sili atu lona malosi, faʻalauteleina le fiaʻai ma fia inu pea lava pea, afaina ai le vaai, gaogao ma le viliina, ma se tofo i le gutu.

O nei uiga iloga uma e amata ona faʻaalia i latou lava i lalo o le aʻafiaga o le toto maualuga.

I le leai o se togafitiga tatau ma talafeagai, e sili atu ona ogaoga faafitauli i le tino ua matauina. O le mea o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto e afaina tele ai le gafatia o toto uma, ae o vaʻa laiti e sili ona mafatia mai ai, lea ua maeʻa ona faʻaaogaina i le taimi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ma le faʻavaivai.

O aʻafiaga o le maʻisuka e vave ona atagia mai i le malosi ma le tino atoa o tane, lea e mafai ona avea ma faailoga mo le vave iloa o le maʻi. I le lumanaʻi, o nisi o faʻamaoniga e aliali mai i lalo o le aafiaga o le maʻi suka e tafe atu i faʻafitauli faʻapitoa ma faʻamaʻi tutoʻatasi, lea e oʻo atu ai i aʻafiaga ogaoga.

O le maʻisuka na amataina ona o le matua le atoatoa po o le leai foi o le sootaga o le hormone pancreatic - insulin, lea e taua mo sulu o le tino o le tagata. O le inisalini e maua mai i le pancreas, ma lona le lava poʻo le le lava o le tino i le tino e taʻitaʻia ai le maualuga o le kulukose i le tino (hyperglycemia).

O lenei tulaga e lamatia mo totoga ma totoga uma, talu ai ona amata ona faaputuputuina le kulukose i totonu o le toto, faaleagaina ai totoga taua ma faiga.

Glukose o le toto i le maʻisuka

O le faiga o le atinaʻeina o le maʻisuka e mafua ona o le le atoatoa o le insulin, pe a le maua mai le insulin i le hormonone (ituaiga 1 le maʻisuka) poo le insulin i le taimi e tupu ai le inisalini, ae le lava le ituaiga (maʻisuka ituaiga 2). O le maʻisuka i tagata o le ituaiga lona lua e masani ona atiina ae pe a mavae le 40 tausaga, ma mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 1 i le taimi muamua.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi mataʻutia ma le faʻalavelave faʻapitoa, aemaise lava mo tamaloloa e le o latou siakiina o latou mamafa, e tele naua meaʻai ma taumafa taumafa, faapea foi i latou e faʻaleagaina le ava malosi.

O fomaʻi e talitonu o tamaloloa uma lava e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka. O le taulaiga faapitoa e totogi ia i latou o loʻo mamafa tele i le manava, lea e faʻapupulaina ai le mamafa i gaioiga o le tino.

E tele mafuaʻaga ma mafuaʻaga faʻapitoa mo le atinaʻeina o le maʻisuka, lea e mafai ai ona iloagofie vaega nei:

  • o le genis predisposition e ala i le 10% faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka,
  • afaina
  • le lelei
  • cardiovascular pathology,
  • Faaaogaina o fualaau faasaina umi: togafitiga, glucocorticoid hormones synthetic, antihypertensive drugs,
  • faʻalavelave masani o le nerve, popole, atuatuvale,
  • iniseti i totonu
  • maʻi faʻamaʻi.

Oʻoiʻesea - e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻe o le maʻisuka

I uluaʻi laʻasaga, e leai ni faʻamatalaga faʻaalia o le maʻisuka, ma o maʻi taua, o tane e masani ona manatu o le tele o galuega. A maeʻa se taimi, pe a oʻo le maualuga o le kulukose i le maualuga, o faailoga muamua o le maʻisuka i tagata e amata ona aliali mai, lea eo mai faatasi ma mea nei:

  • faateleina pe faaitiitia i le mamafa,
  • faateleina le 'ai
  • vaivai i le leai o se gaioiga faaletino,
  • moe, moe le leoa,
  • faʻanoanoa,
  • soona inu tele.

Faʻateleina le vaivai - o se faailoga o le maʻisuka i alii

O faʻamaoniga o loʻo i luga e le mafua ai ona masalomia e tagata le maʻisuka, ae a o faagasolo le maʻi, o le a sili atu ona faʻalauiloaina faailoga o le falemaʻi ma e matua leaga lava le faʻaalia i le soifua maloloina o tagata.

O le tino o le tama ma le faʻaleleia o le tino lea e tali vave atu i le maʻisuka. Ua amata ona matauina e le tamaititi se faaitiitia o le malosi, o le faatamala, o le faaitiitia o manaoga tau feusuaiga.

A o le i iloiloina le uiga o le maʻisuka i tagata o le 1st ma le 2 ituaiga, e tatau ona e sailia pe faapefea ona ese mai le tasi i le isi.

O le maʻisuka ituaiga 1 e manaomia le faʻaaogaina o le inisalini i le tino i aso uma, talu ai e le maua le inisalini i le pancreas. O le le mafai ona faia le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i le maʻisuka ma le oti.

O tane maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 e le manaʻomia ai faʻamaʻi pipisi. E lava mo le tagata gasegase e mataʻituina ana meaʻai, olaga ola, ave vailaʻau e faʻaaoga ai le inisalini. Ole vailaʻau e tatau ona na o lau fomaʻi e faatonuina.

O le maʻisuka ituaiga ole maʻisuka poʻo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka i tagata e iai ni faʻafitauli matuia, e mafai ona atiaʻe mo le tele o vaiaso. O se mea e faʻaosofia ai o nisi taimi o faʻamaʻi pipisi poʻo le faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi. O faʻamaoniga faʻapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1 o:

  • lagona o le fiainu
  • vevela paʻu
  • faʻaoga faifaipea,
  • vave le mamafa o le mamafa
  • vaivai le tumau
  • vaivai faifaipea, moe,
  • faaitiitia galuega.

O le galala faʻamalaina mo le maʻisuka

I le tele o mataupu, o le maʻisuka i tagata o le ituaiga 2 e le oi ai. O le suʻesuʻega e toetoe lava a faia i taimi uma i le taimi o suʻesuʻega masani poʻo suʻesuʻega e leʻi faʻaaogaina e faʻaaoga ai se suʻega toto lea e maualuga ai le kulūkose i le toto.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo galue malosi i le tele o tausaga. I tane e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o soʻo se manua, e oʻo lava i ni afu laiti, e le lelei le malosi, faʻalautele le vaivai, e faʻaitiitia foi le vaaia o le tino, ma ua vaivai le mafaufau.

E maitauina le gau o lauulu, ua faʻamafunaina le laʻau o le nifo, e masani ona tafe le toto. O faitioga o le faateleina o le fia inu ma le masani ai e masani ona le auai.

Toeitiiti lava o taimi uma lava, o lenei ituaiga o maʻi e maua i se avanoa.

Faʻamaʻoina o Meaʻai mo le ituaiga 2 Tisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻamaʻi faʻalavelave lea e faʻafefe tele ai le ola o se tagata, e ogaoga ma o nisi taimi e le mafai ona faʻamalosia taunuuga. I tane o loʻo i ai le talafaasolopito o le maʻisuka, latou te maualuga le lamatiaga mo le atiina ae o le maʻi fatu cardiovascular, sosoo ai ma le atinaʻeina o le fatu fatu, stroke.

O le maʻi suka e le lelei le afaina ai o galuega a gaʻo, ate, ma le gastrointestinal tract. E le gata i lea, o loʻo i ai se soliga i le galuega o feusuaiga ma le toe gaosia.

O le maualuga o le testosterone i totonu o le toto ua faʻaitiitia le faʻaitiitia, lea e mafua ai ona le mafai ona taʻavale le toto i le toto o le pelvic ma le atinaʻeina o faʻaletonu. O le tele ma le maualuga o le sperm e faʻaitiitia foʻi, ua faaleagaina le DNA.

Faʻaitiitia le faiga faʻafeusuaiga - o taunuuga o le maʻisuka

O se masani masani o le maʻisuka ua avea o se "maʻisuka vae", lea e mafua mai i le faaitiitia o le lagona o le tino ma le alualu i luma o le necrosis ma le suppuration o le paʻu, e tusa lava pe ua mavae se manua laiti po o se tipi laiti.

O le tele o taimi, o lenei faʻalavelave e taʻitaʻi atu ai i le vavaeina o le tino. O le faailoga autu o le "maʻi o le maʻisuka" o le lagona lea o goosebumps, faapea foi ma le tele o taimi e gaogao i vae.

O nei faʻaʻailoga mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona avea ma se mea faʻafefe. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o faʻamaumau fatuga e masani ona matauina.

O aʻafiaga e ono aliali i le taimi ma e tuusaʻo tuusaʻo i le tulaga o le nephropathy o le maʻisuka. O le faailoga autu o le faateleina o le diuresis, ma lona taua tele.

E tusa ai ma faʻasalalauga o loʻo i luga, e mafai ona tatou faʻauʻuina o le maʻisuka o se faʻamaʻi tuga lea e mafai ona aafia ai soo se totoga o le tino o le tagata. O le mea lea, o le iloa o faailoga ma faailo o le maʻisuka i tane, o sui taʻitasi o le feusuaʻi malosi e tatau ona mataituina lo latou ola maloloina ma faʻatalanoa se fomaʻi i maʻi muamua.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻisuka, e tatau ona i ai se suʻega toto mo le suka. E le gata i lea, aua le faʻaaogaina le ava malosi, 'ai le tele o gaʻo ma meaai vevela.

E naʻo se soifua maloloina lelei ma le faʻaaloalo mo lou soifua maloloina o le a fesoasoani e aloese pe puipuia le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻapitoa.

Faailoga muamua o le maʻisuka i fafine

O fomai e masani ona taʻua o le maʻisuka "lemu le leoa" - o se maʻi e mafai ona tupu mo se taimi umi e aunoa ma ni faailoga po o le suia o ia lava e pei o isi faamaʻi. O le mafuaaga autu o le ituaiga 1 faʻamaʻi o se faʻaitiitia o le faʻaopoopoga o le insulin o le hormone e maua mai i le pancreas. O lenei tino e nofouta i tulaga atuatuvale, atuatuvalega popole, sili atu le mamafa.

E faʻapefea ona iloa le faʻamaʻi i se taimi vave:

  • o se suiga tele i le mamafa pe o lalo - ua le toe i ai ni mea e gaosia i le gaosiga o gaʻo, o le susunuina o gaʻo ma puluvaʻa ua faʻavaveina,
  • o se lagona faifai pea o le fiaaai, lea e le mou atu e tusa lava pe a uma ona 'ai - e le mafai e siama ona gauai le kulukose mai le toto i le leai o le inisalini, lea e mafua ai le faateleina o le manao,
  • fiainu, masani ai i le po - e taumafai le tino e aveese le suka sili atu i le uila,
  • vaivai, moe oona - o fusi e afaina mai le le lava o le malosi.

O maʻi suka e mafatia mai le soona inu tele i soo se taimi o le tausaga. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le suka, e masani ona mafatia le vaai - ua amata ona faalua i mata, o le foliga ua leaga. I tane, o le maʻisuka e masani ona mafua ai le leai o se mafaufau ma le vaivai, e mafai ona amata vave faafitauli, e oʻo atu i le 30 tausaga.

Taua! Faailoga mai fafo o le maʻisuka i tagata i le taimi muamua e seasea faʻaalia - o le faʻamaʻi e amata ona faaleagaina ai totoga o totonu.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas ua faamutaina le tuufaatasia o le inisalini, o lea e manaomia ai ona tui le tagata i le hormone i le tele o taimi i le aso ao le i faia taumafataga taitasi. A leai, o le hyperglycemic coma ma le oti e mafai ona tupu.

O le faʻamaʻi o loʻo i ai se vaega, o le i ai o le maʻisuka i le ituaiga e faʻateleina ai le ono mafai ona tupu aʻe le faʻamaʻi. O isi mafuaʻaga o le faʻamaʻi o faʻalavelave faʻafuaseʻi o lagona, maʻi faʻaleagaina, manua o le faiʻai o le mafaufau, sili atu le naunau mo meaai lelei.

Faailoga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e maua i tane:

  • 'ai pea ma le fia inu - o se tagata inu mea sili atu i le 5 lita o le vai i le aso,
  • sasaa
  • e masani ona faia, aemaise lava i le taimi o le malolo malolo,
  • vaivai le tumau
  • paʻu o le mamafa i le lotolotoi o le tele o meaʻai.

O maʻisuka uma e tatau ona iloa uma mea e aʻafia ai i le maʻisuka. I le tautala sao e uiga i le faoa faamalosi, o lona uiga o le hypoglycemia poo le hyperglycemia, lea e iloa ai maualuga maualuga pe maualalo le maualuga o le suka suka. I le taimi muamua, o le taofiina o ia e sili ona faigofie, ae ona ou te manaʻo e gauai atu i mea uma e mafai ona taʻu mai ai se amataga o se osofaʻiga.

Taʻi o le Maʻisuka Faʻaʻai

Aisea ua fuafua ai tagata matutua e taʻi 2 le maʻisuka ma le le atoatoa o le ave o le insulin? E tupu lenei mea mo le tele o mafuaʻaga:

  1. A oʻo i le matua, ua faʻaitiitia le musika ona o le faʻaitiitia o le gaioiga faaletino, o le mea lea, o le inisalini o le lagona o le eseesega o masini ua faʻaitiitia - o le faʻamalosia o le inisalini.
  2. O le pancreas e le mafai ona toe maua mai le aofaiga tutusa o le inisalini ma o le faʻamaʻi ua pasi atu i le maʻisuka ituaiga insulin-type dependent 2.
  3. Ole tele ole taumafa gaʻo i tagata matutua matutua e masani ona sili atu.
  4. O le felauaiga o le kulukose e ala i le tino e tupu ma le le malosi.

I fafine pe a uma le 40

O faailoga nei o le maʻisuka i fafine o le 50 tausaga ua iloga:

  • vaivaiga, televave masani,
  • vaivai,
  • mafaufau le mafaufau.

O le fuafuaina o lenei faʻamaʻi ia te oe lava o le a fesoasoani i le paʻu. Latou te atagia ai uiga o le maʻisuka latiti i fafine:

  1. O foliga mai e foliga mai o le faʻamalolo mo se taimi umi ma e faigofie lava ona susunuina e oʻo i luga o ni mea faʻapitoa.
  2. O loʻo i ai faʻamaʻi pipisi.
  3. Ua faʻaitiitia le faaletonu o le paʻu, e masani ona e matauina ni mea na faaleagaina po o isi mea leaga na faaleagaina i le taimi o lo latou afaina.
  4. Faʻatauga, sui lanu ma puipui fao.
  5. O le faʻaitiitia o le faʻaleleia o le paʻu, o le suamalie ma le paʻu o le paʻu ua lauiloa.

I le maitaga

Fautuaga mo le fanau mai o se tamaititi e maua i le maʻisuka e tuʻuina mai e se fomaʻi. I nisi tulaga, e matua faasaina ona maʻitaga, aua e mafai ona afaina ai le tina ma le pepe, atonu e le o fanau ona o le taufaamatau o le faamutaina o le maitaga ma le maʻisuka. O le fanau mai o se pepe maloloina e mafai, ae i lalo o le vaavaaiga faifaipea a se fomaʻi. O fafine maʻitaga ei ai a latou lava ituaiga o maʻisuka - faʻagasologa.

O le faʻaalia o lenei ituaiga faʻamaʻi o le uiga lea o le vaitaimi o le prenatal ona o le solia o le gaosiga o le gaʻo. A mavae le tusa ma le 3 masina talu ona fanau le pepe, o le a le toe i ai le maʻi.

Faailoga o le maʻisuka i fafine maʻitaga i le foliga o le mucous membranes o le gutu, o le vave vave ma le fiaai pea e faigofie lava ona mafua mai i le maʻitaga, e na o se fomaʻi e mafai ona iloa le mafuaʻaga o le maʻi.

O uluai faailoga o se osofaʻiga o loʻo oʻo mai o le hypoglycemia (faʻaitiitia o le suka) o se lagona o vaivaiga ma le fiaai faʻafuaseʻi. O le loto o le tagata e vave tele, o lima ma vae e amata ona gatete. O loʻo i ai se sikuea malosi i foliga. E mafai ona faaluaina i mata, lapatai ma laugutu.

O se osofaiga e atiina ae i ni nai minute, vave vave. E lagona e se tamaloa se fefe, lafoina o ia i se afu. O le numera o le fatu e paʻu i le minute, o le a faʻaitiitia le faʻaaliga, ma e mafai ona tupu le faʻanoanoa.

Afai e tuʻuina mea uma i se avanoa, o le isi laasaga e mafai ona avea ma coma hypoglycemic. I lenei setete, o se tagata ua le iloa, ua amata ona faʻamafanafanaina o ia. E mafua mai lenei i suiga i le plasma toto, e mafua ai ona atiaʻe le sūlū ma le eletise eletise. O le mea lea e le mafai ona e faia e aunoa ma se falemaʻi: e tatau ona faʻaigoa vave.

O faʻaʻailoga ma faailoga o le maʻisuka e mafai ona iloa e se fomaʻi, fomaʻi poto. Ae matou te fautuaina oe e faʻamalosi ma faia se suʻega atoa ma se endocrinologist, e pasia suega talafeagai. O le siama i le mimi ma le toto e taʻu mai ai le maʻisuka.

Afai, e faʻavae i luga o nei taunuʻuga, o togafitiga le saʻo e faʻamatalaina ma le tele ole inisalini e le lava, ona tuʻuina atu lea o gaʻo gaʻo e mafua ai le faʻaalia o tino o le ketone. I lenei tulaga, ua le manuia fatugaʻo ma o se siama ua faia i le ketoocytosis o le maʻisuka. E mafai foi ona atiaʻe lenei faʻamaʻi faʻamaʻi pe afai ua sili atu ona mamafa le maʻisuka pe ua mafatia i se faʻamaʻi pipisi.

O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o se tulaga o le non-ketone hyperosmotic. O faʻamaʻi o se osofaʻi o le maʻisuka e tutusa ma faalavelave. I le masani ai, o le maualuga o le sucrose i le toto ua faateleina. E taua le matauina o le maʻi ua taʻua i luga ua sili ona taatele i le matua ma e ogatasi ma isi faʻamaʻi tuga.

O faʻamaʻi luga ua faʻamaonia le maʻisuka. Mo i latou e mafai e se tasi ona maua le saogalemu o le atinaʻeina o se faʻamaʻi faʻasese ma le faʻasaina.

O faʻaʻailoga ma faailo o le maʻisuka e mafai ona faʻaalia tonu le tulaga faʻafeagai. I se isi faaupuga, o le maualalo o le glucose e oʻo atu ai i taunuuga lē lelei faapena.

O le maʻi e mafai ona alualu i luma ma faʻaitiitia. A maeʻa le 10 ... 20 tausaga, e iloa e le maʻisuka e amata ona oʻo mai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi-leai se faʻaaliga, eseese tikeri o le faʻaleagaina o fatugaʻo, faʻaleagaina o le tino.

O le mea lea, e taua le tausisia o le pulea lelei o meaʻai, togafitiga ma uiga o le toto. E na o le pau lea o le auala e mafai ai e le endocrinologists ona taulimaina le taufaasese o le faamaʻi ma le tuai. Taofi le tulai mai o ni faafitauli fou.

O le a le faʻamaoniga o se osofaiga o le maʻi?

O osofaiga, o lona uiga, tulaga ogaoga, e atiae i le maʻisuka e mafua mai i le maamaa i le maualuga o le suka. O a faailoga atonu e taʻu mai ai lenei mea? Ma o le a le mea e fai e puipuia ai le leaga o le soifua maloloina?

Vitio: auala e iloa ai le maʻisuka

Afai ei ai faailo o le maʻisuka, e tatau ona e faia se suʻega faafomaʻi. Faʻamatalaga o faʻamalositino - suʻega o le toto ma le urine mo le siakiina o kulūkose, fuafua le aofaʻi o le hemoglobin glycosylated, suega o le faapaleni kullucose, iloa o peptides ma insulin i plasma.

O le anapogi ole fua ole toto toto e 3.3 - 5.5 mmol / l, 2 itula pe a uma le taumafataga, e mafai ona faateleina le maualuga o le suka i le 6, 2 iunite. O le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻaalia i tulaga faatauaina o le 6.9-7, 7 mmol / L. O se faʻamaoniga o le maʻisuka e faia pe a sili atu le maualuga o tau e sili atu i le 7,7 iunite.

I alii matutua, o le suka e sili atu le maualuga - 5.5-6 mmol / l ua manatu o le masani luga, pe afai o le toto na teʻaina i luga o se manava leai. O le mita o le kulukose o le toto e maua ai le maualuga o le maualuga o le suka i le toto, o feeseeseaiga ma fua o le laboratory e tusa ma le 12%.

Mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, naʻo inisiua inisalini e faʻaaogaina. Pills ma isi metotia o togafitiga o le a le fesoasoani i lenei ituaiga o le maʻi. O maʻi suka e tatau ona pipii i se taumafataga, faia masani gaoioiga faaletino.

O le faʻavae mo togafitiga o faʻamaʻi ituaiga 2 o meaʻai lelei, lea e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka. E le gata i lea, ua faatonuina e le fomaʻi fualaau e faʻaitiitia ai le toto suka - Siofor, Glucofage, Maninil.

Faʻaaoga togafitiga ma fualaau oona o le GLP-1 faʻaleleia - Viktoza, Bayeta. O vailaʻau faʻapitoa e faʻasaʻoina i se foliga o se peni-seringe, e tatau ona faia injections ao leʻi faia taumafataga taʻitasi pe tasi i le aso, o tulafono uma mo le taliaina o loʻo faʻaalia i faatonuga.

Togafitiga o le maʻisuka

O le taumafaina i aso taitasi o omega-3 gaʻo gaʻo e faʻaititia ai le faoa faamalosi e 33%. Afai o se tagata e maua i le maʻisuka e amata ona i ai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi, e fautuaina o ia e faʻafeiloaʻi le maaleale, o le salmon, tuna, le totoina i le taumafataga. O loʻo i ai le faʻavasegaina o suāuʻu o loʻo maua i le fale talavai. Ole fua talafeagai o le suāuʻu meaʻai ua faatonuina e lau fomaʻi.

Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi faʻamaʻi i le i ai o le maʻisuka, o se auiliiliga auiliili e talafeagai. O le fomaʻi e atiina ae se togafitiga taʻitasi e faʻavae i luga o taunuuga o le siama, o le maʻi o le maʻi ma le maualuga o le suka o le tagata maʻi.

O le mea lea, o valproates ua faʻamatalaina i vailaʻau, mo se faʻataʻitaʻiga, Depakin Chrono, e tatau ona faʻaaoga ma le lapataiga mo le maʻisuka, o le fualaau faasaina e mafai ona afaina ai le tulaga o le pancreas. E le mafai ona e faʻaaogaina togafitiga faʻataʻitaʻiina oe lava ia.

E tatau ona pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma puipuia ai suiga faafuaseʻi i lenei faailo ina ia aloese mai le faoa faamalosi.

Fesoasoani Muamua

O le laveaʻiina o se osofaiga i vaega muamua o le hypoglycemia i le maʻisuka malosi e faigofie lava. E lava le inu i se ipu lauti ma le suka pe 'ai se fasi falaoa o le saito.

E mafai ona e ofoina atu se sua suamalie poʻo se kulukose. O le sini ia faateleina le suka o le toto.

E mafai ona faia lenei mea aʻo leʻi oʻo mai le fomaʻi. Ona tatau lea ona e faafesootai se fomai.

A maeʻa ona toe foʻi le suka i le masani, mo se isi itula atonu e lagona e le tagata maʻi le moe ma le fenumiai.

Aafiaga matautia

O le maʻi suka o se maʻi faʻaleagaina, o le le amanaʻiaina o faʻamaʻi mataʻutia e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamaʻaʻaina o le tino, fatuga o le fatu, leai o se faʻaaliga, oti.

O le ā le lamatiaga o le maʻi:

  1. Maʻisuka angiopathy I tane e maua i le maʻisuka, e masani foi ona matauina angiopathy, o lona uiga e talitutusa ma le atherosclerosis, o lona uiga, o atherosclerotic plate e fausia i totonu o toto toto tetele e faalavelave i le tafe toto. Faailoga o le macroangiopathy e talitutusa ma le atherosclerosis. O le maʻisuka e maua i tagata, e pei o se tulafono, faʻatasi ai ma se laʻau faʻalauiloaina o totoga uma, aemaise lava i mataupu o le le lava o togafitiga poʻo se uiga le lelei o le maʻi i le filifilia o se meaai i aso taitasi. Togafitiga o lenei togafitiga e aofia ai se seti o fuafaatatau e fuafua i le aveesea o le microtrauma o toto toto na aliali mai i lalo o le aafiaga o le kulukose.
  2. Maʻisuka vae uligā. O lenei faigata o le maʻisuka e masani ona matauina i alii. O lenei togafitiga e mafua mai i le faamutaina atoa o le toto i le tino o vae ona o le fesuiaiga o vaa toto ma lo latou vaivai. I le avea ai o se tulafono, i le taimi muamua, o le laasaga e faʻalauteleina ua faia ma faʻaleagaina le faaleagaina o le tino ma le suppuration. I le lumanaʻi, o le maʻi o le maʻisuka e le faʻamalolo, ma o le maʻi faʻamaʻi e faʻateleina i le tele. O se taunuuga o le alualu i luma o se maʻi o le maʻisuka o le gangrene o pito.
  3. Matelaina o le maʻisuka. O lenei togafitiga ua avea o se tasi o faʻamatalaga sili ona matautia o le maʻisuka, ona o le taunuuga e mafai ona ogaoga le myopia poʻo le tauaso. O le retinopathy o le maʻisuka o se taunuuga o le faaleagaina o le toto i totonu o le mata. O nai tamai capillaries ua faaleagaina e le maʻisuka ua maeʻa ma malepelepe, lea e mafua ai le le lava o le toto i le foliga vaaia ma le afaina i le retina. Hemorrhages e taʻitaʻia ai le vaʻavaʻaina, faʻasalaga o tioata ma le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga. Ole togafitiga faʻapitoa o totoga o le vaʻai fesoasoani e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻapupulaina o le tauaso, ae peitai e leʻo taimi uma e mafai ai ona faʻaaogaina atoatoa ia aʻafiaga o le maʻisuka.

Ole togafitiga o le maʻisuka i le amataga o le atinaʻe e mafai ai e oe ona tausia le soifua maloloina o tagata ma puipuia ai le atinaʻeina o ni aʻafiaga ogaoga. O togafitiga manino i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi e mafai ona sili atu le faigofie o le olaga mo tagata mamaʻi, faʻamalosia atili ai.

Puipuiga o osofaʻiga

E faigofie ona taofia le amataina o le maʻisuka - e tatau ona e amata ile suia o lou olaga ma meaʻai. E tatau ona lafoaʻi masani leaga, faʻaitiitia le taumafa o le lauti, kofe, mea inu faʻamaʻavale, sua suamalie fou.

  1. O le meaai e tatau ona sili atu meaʻai masani e maua i le fiber. O le taumafaina o meaai e maualuga i le moli eletise e tatau ona faaitiitia.
  2. Faʻaauau le paleni o le vai o se tasi lea o togafitiga autu mo le maʻisuka. I le le lava o le vai, o le inisalini o le faʻasalaga e faʻalavelaveina, amataina le faʻamaʻavaina, e le mafai e organs ona faʻaleagaina meaola uma.
  3. Gaioioiga faifaipea - fomaʻi e taʻua lenei mea puipuia e fai ma auala sili ona lelei e puipuia ai le amataina o le maʻisuka. I le taimi o toleniga, o gaioiga uma o le tino i totonu o le tino ua faʻaaogaina.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau lea e faʻapupula ai faʻamaʻi pipisi. O le puipuiga sili lava o le suʻesuʻeina lea taimi, o tane pe a uma le 40 tausaga e manaʻomia le siakiina o le suka suka i totonu o le 6 masina. Faʻatasi ai ma le genetic predisposition i le maʻisuka, e tatau ona faʻaitiitia le taumafa o mea taumafa maualuga i mea inu gaʻo - latou te matua faʻamaualuga le pancreas.

O le tausisia o fautuaga a se fomaʻi o le a fesoasoani e puipuia ai osofaʻiga o le maʻisuka. Muamua lava, o lenei mea e faʻaaogaina i tui o le inisalini - faʻatasi ai ma le ituaiga insulin-dependent. I le nofoaga lona lua o se meaai malosi, lea e le aoga le gau, pe afai e te manaʻo e te lagona le lelei.

E tusa ai ma tagata atamamai, o tulaga ogaoga mo le maʻisuka e mafai ona puipuia pe afai e gaoioi se tasi e tusa ai ma le togafitiga mo lenei maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga