Microalbuminuria i le maʻi suka: ituaiga, auiliiliga, faʻamatalaina o taunuʻuga

Atiaʻeina o le microalbuminuria i le maʻisuka malosi (UIA) o loʻo faʻaalia ai le i ai o faʻatoʻa fatuga. Latou te fesoʻotai atu i vaega autu e muamua mafatia. O le albumin o se vaega o puipuiga laiti e siʻitia i le plasma o le tagata. O latou foliga vaaia i le mimilo o le uiga lea o le toilalo o masini viliina. O le microalbumin i le urine ua faʻamautuina i totonu o se suʻega suʻega poʻo i le fale faatasi ai ma le fesoasoani o le suʻeina o fasi pepa.

E TATAU ONA ILOA! E oʻo lava i le maʻisuka maualuga e mafai ona faʻamalolo i le fale, e aunoa ma se taotoga poʻo falemaʻi. Tau lava faitau le mea na fai mai Marina Vladimirovna. faitau le fautuaga.

O le a le ituaiga faʻamaʻi?

O le nephropathy o le maʻi e atiina ae o se taunuuga o le faaleagaina o toto toto ma fatu fatu fatu i le maʻisuka malosi. O faʻaaliga muamua o togafitiga o le fatuina lea o le albumin i le urine. O le faʻasologa o le tino e mafai ai ona faʻasalalau i le faʻavave. O lenei tulaga e taʻua o le microalbuminuria. Aʻo faʻaauau pea togafitiga, o faʻamalosi sili atu e leʻi faʻasalaga muamua. O se faʻataʻitaʻiga mo le microalbuminuria o loʻo faʻaalia ai le tulaga muamua o le maʻisuka nephropathy, lea e mafai ona togafitia i fualaau. E atiaʻe i le sili atu ma le 7 tausaga. E le gata i lea, o le fuainumera o le albumin ma le creatinine e faʻaaogaina e iloilo ai galuega faʻapitoa - o le masani e itiiti ifo i le 30 mg / g pe 2.5-3.5 mg / mmol.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faʻafitauli o le vaʻai, tulaga paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma oʻo ai i le paʻu o le tino! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

O le a le microalbuminuria

Microalbuminuria o se faʻamaoniga lea e faia pe a iai le tele o le aofaʻi o le proteinin protein i le urine. E fatuina e gaʻo le 1.5-2 lita o le toto i le 24 itula, e aofia ai ma le 60% o palatini uma o le albumin. A maeʻa le gaioiga, ona toe foʻi mai lea o le porotini i le toto, ma o mea leaga uma e faʻaaogaina ma faʻaaogaina i le faʻavave.

E masani lava, o se vaega itiiti o le albumin e ono oʻo mai i le urini (e le silia le 30 mg i le 24 itula). I isi tulaga, o le i ai o le porotini i totonu o le toto o loʻo taʻu mai ai le ogaoga o mea faʻaleagaga o le tino ma e manaʻomia ai faʻaopoopoga faaopoopo ma faʻamaʻi.

Afai na tuʻuina atu ia oe lenei faʻamaʻi, e le o se faʻasalaga, ae naʻo se faʻamaoniga e le o mea uma e saʻo i le tino. Ma afai e te le iloa le mafuaaga o le faʻaalia mai o le polotini i le toto i le taimi ma e le amata togafitiga, ona i ai lea o se tulaga lamatia, e oo lava i le oti.

O le microalbuminuria e mafai ona faatusatusa i se tamai pu ile vaa. Ma e ala atu i lenei tamai pu, e tafe vai, lolovaia ai vaega o le vaa (o lona uiga, o tatou tino). Ma o iinei o le mea autu o le mauaina lea o le pu i le taimi ma pipiʻi seia maeʻa le vaa atoa (seia maliu le tagata).

Mafuaʻaga e aʻafia ai microalbuminuria:

  • maʻisuka ma ona faʻafitauli,
  • faateleina le kulukose
  • manuʻa
  • pyelonephritis,
  • afaina amyloidosis,
  • faateleina le hemoglobin glycated i le toto,
  • maualuga le toto maualuga
  • faʻamaʻi faʻamaʻi
  • glomerulonephritis,
  • gasegase gasegase
  • mamafa mamafa
  • le lamatiaga o le arteriosclerosis,
  • nicotine vaisu
  • matua.

Afai o le albumin o loʻo i ai i le faʻavave, e aofia ai le solia o le faʻamamaina o le toto ona o le faaleagaina o capillaries i fatuga ma isi aʻa (vaai foi i faʻamaʻi fatuga i le maʻisuka). O le mea lea, o suʻega mo microalbuminuria e faʻaalia ai le setete o le tino o le tino atoa: mai le ulu i le tino vae.

Ituaiga o microalbuminuria ma ona laasaga

Faʻalagolago i le ituaiga microalbuminuria, o tagata tomai faapitoa e filifilia ituaiga o togafitiga ma le masani ai o suʻega.

  1. Laititi le tumau po o le leai foi o se mea. O le mafuaʻaga o le faʻaaliga o aʻafiaga i fafo atu: maʻi, faʻalavelave faʻalavelave, faʻalavelave.
  2. Faʻaauau pea microalbuminuria. O le mafuaʻaga o le faʻaalia o se mea masani.
  3. Faʻasaʻo le microalbuminuria. O taunuuga o lenei ituaiga o meaola o le albumin i le urine, e le silia le 100 mg / aso.
  4. Faʻasalalau microalbuminuria. E le o togafitia togafitiga, ae o lenei ituaiga o faamaʻi e mafai ona "malulu", ma e le faatagaina e alualu i luma.

Aisea ma pe faapefea ona tupu i le maʻisuka?

O le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafua ai le faateleina o le aofaiga o le suavai lea e faamamaina e fatugaʻo mo se minute. O se taunuuga, o le mamafa i le capillaries o le glomeruli e faateleina. O le mamafa tele o le avega e mafua ai le faʻamalosiina o le tino ma le pito i lalo. E le gata i lea, o vaʻa o le nephrons ei ai ni pu o se tasi o le diamita e mafai ona pasi ai mole molelaʻau. Latou te faʻalautele foi, lea e mafai ai e albumin ona ulufale atu i le urine. O se taunuuga o nei faiga e lua, o le capillaries i le ogatotonu o le glomeruli ua faamalosia i fafo atu o le taimi. O se faʻaititia o le numera o nephron malosi e taʻitaʻi atu ai i le soliga o le gaosiga o galuega a fatugaʻo. E le mafai foi ona faʻamaloloina le vaega o le vailaau o le genis.

Vaega o lamatiaga

E le o tagata uma e maua i le maʻisuka e tutusa le lamatiaga o le atiina ae o faʻamaʻi gaʻo tumau. O le vaega sili ona lamatia e aofia ai tagata mamaʻi maualuga. I le faaopoopo atu i ai, o se auala e le puleaina, o se mea na tupu mai i le eleele ma le maualuga o le lipids i le plasma toto e faateleina ai le avanoa e atiaʻe ai le nephropathy o le maʻisuka. O tagata o loʻo i ai le tele o meaʻai, faʻavaivaia o le gaʻo gaʻo, gasegase o le myocardial ma le iai o masaniga leaga e lamatia foʻi le UIA.

Symptomatology

Faailoga o le nephropathy o le maʻisuka e amataina i le 15-20 tausaga pe a uma le faʻaalia o le maʻisuka i le tulaga o le le pulea. Faʻasologa o faʻasologa:

  • vaivaiga
  • ulu matua
  • gastrointestinal disorders,
  • sasaa
  • kulimi kiota
  • dyspnea na o ia
  • vailaʻau ma gaogao o vae,
  • mafaufau le lelei
  • coma.
Toe foʻi i le laulau o mea

E faapefea ona faʻatinoina le auʻiliʻiliga?

  • E aoina le Urine i UIA i totonu o le 24 itula.
  • O le taeao muamua o le taeao e le o amanaia, ma o isi uma o loʻo aoina i totonu o le pusa e tasi.
  • Teu le atigipusa i se vevela o +4 i le +8 tikeri i le taimi atoa o le aoina o le faagasologa.
  • O le aso i aso taitasi e fuaina i le faaiuga o le aoina, faʻafefiloi ma sasaa atu i totonu o se pusa faʻamalosi.
  • Faʻailoa mai le aofaiga ole aso ole urine, maualuga ma le mamafa.
  • Tuʻu atu i le fale suesue.

Faailoilo o albumin i urine i tagata matutua.

  • I tamaiti, ua toesea.
  • Sili atu i le 30 mg / aso - o se laʻititi laʻititi o le nephropathy.
  • E sili atu ma le 300 mg / aso o se faʻafitauli matuia.
Toe foʻi i le laulau o mea

Metotia mo togafitiga o microalbuminuria i le maʻisuka

Togafitiga e aʻafia ai le faʻaaogaina o meaʻai, meaʻai o le cereal, saulaʻau vevela, aano o manufasi, meaai mama tele mai le taumafataga. Faʻasalaga ma faʻafeʻai taimi masani e fautuaina. O le faʻaaogaina o le ava malosi e matua faʻasaina. Palu vaivai ma le le faʻamafaʻasusuina, vai, sua e le faʻasalaina. E taua le lafoai o le ulaula ma isi amioga leaga. O le siakiina o le tafe toto e faalua i le aso. O gaioiga faifaipea e fesoasoani i le faʻamautuina o le mamafa. Mataʻituina lau maualuga suka.

O fualaau o loʻo i ai le malosi ma le faʻaleagaina o aʻafiaga o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

O le faaletonu o le lapopoʻa taimi o le mea lea e sili ona taatele.

O le tulaga muamua i le tulaga o le masani ai i fatuga o fatugaʻo o loʻo nofoia e le nephropathy o le maʻisuka ma lona faʻavavevaveina - le gasegase tumau o le gasegase. UIA urine o le suʻesuʻega sili lea ona faigofie ma faʻamatalaga mo le maʻisuka. E fautuaina e ave le auiliiliga i le UIA ia le itiiti ifo ma le tasi i le ono masina. Fuaina o le faʻaogaina o le albumin e avea ma faavae mo faʻamaoniaga saʻo ma iloiloga o le aoga o le togafitiga faʻasolosolo.

O taunuʻuga o suʻega e maua ai e le fomaʻi faʻamatalaga e uiga i le setete o le gaioiga a le tagata maʻi. E naʻo se tagata poto faapitoa e tatau ona ia faia le faʻasaʻoga o le olaga ma faʻamaonia le tele o togafitiga. O le amataga o le siamaina o le le atoatoa i le maʻisuka ua mafai ai ona faagesegese le atinaeina o togafitiga ma le le atoatoa. Ae ui i lea, o le tagata maʻi e le faʻavaivai i le manaʻoga e pulea lona tulaga, mataʻituina le kulūkose ma le toto, ma logoina le fomaʻi o soo se suiga i le tino. O le faʻamaopoopoina o galuega a le fomaʻi ma le tagata maʻi e mafai ona puipuia ai faʻafitauli e le manaʻomia ma ave ai le maʻisuka i lalo o le puleaina.

E foliga mai e le mafai ona togafitia le maʻisuka?

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei, o le manumalo i le tau faasaga i le maualuga maualuga o le suka o le toto e le oi ai i lou itu.

Ma ua uma ona e mafaufau e uiga ile togafitiga ile falemai? E manino, aua o le maʻisuka o se maʻi sili ona leaga, lea, afai e le togafitia, e mafai ona iu i le oti. O le fiainu, vave vave, faanenefu le vaaiga mamao. O nei faʻamaoniga uma e masani ai oe muamua.

Ae pe mafai ona togafitia le mafuaaga nai lo le aafiaga? Matou te fautua e faitau se tusiga i togafitiga o maʻisuka o loʻo iai nei. Faitau le tusiga >>

O maualuga maualuga o le microalbumin urinary o se amataga vave o le nephropathy

O le microalbuminuria atonu o se faailoilo o uluai mea faaletonu i le gaioiga o fatugaʻo.

Mo lenei mea, ua faia se suega o le MAU e iloagofie ai le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le tino (atherosclerosis) i totonu o le tino, ma, o le mea lea, na mafai ai ona maua le fatu fatu.

Ona o le faigofie o le mauaina o le sili atu o le albumin i le urine, e faigofie ona malamalama i le taua ma le taua o lenei auiliiliga i togafitiga faafomai.

Microalbuminuria - o le a

O le albumin o se ituaiga o porotini o loʻo faʻasala i le plasma toto o le tagata. O loʻo faʻatinoina se galuega feʻaveaʻi i totonu o le tino, e nafa ma le faʻamautuina o le malosi o le vai i totonu o le toto. E masani lava, e mafai ona ulu i le urine i ni faʻasologa faʻatusa, e le pei o vaega ninii mole mole o vaega ninii o le porotini (e le tatau ona i totonu o le urine).

E mafua lenei mea i le mea moni o le tele o molelaʻau albumin e laʻititi ma vavalalata i le lautele o le paʻu o le membrane.

I se isi faaupuga, e tusa lava pe leʻi faʻaleagaina le toto "toto" (blood glomerular) toto, ae o loʻo i ai le faateleina o le mamafa i capillaries o le glomeruli poʻo le puleaina o le "gaioiga" gaioiga o fatuga, suiga o le albumin e faʻateleina ma tele. Ae ui i lea, o isi proteins i le urine e le o matauina e tusa lava po o le a le mea e tupu.

O lenei mea mataʻutia ua taʻua o le microalbuminuria - o le foliga mai i le urine o le albumin i se faʻatonuga sili atu i le masani i le leai o isi ituaiga o porotini.

O se tulaga vavalalata lea i le va o le normoalbuminuria ma le proteinuria (pe a tuufaatasia le albumin ma isi proteins ma ua fuafuaina e faʻaaoga faʻataʻitaʻiga mo le protein atoa).

O le taunuuga o le iloiloga a le UIA o se faailoga vave lea o suiga i le tino o le tino ma faatagaina ai le vavalo o le setete o tagata gasegase e maualuga le maualuga.

Microalbumin Tulaga Masani

Mo le fuafuaina o le albumin i le urine i le fale, o suʻe suʻega e faʻaaogaina e tuʻuina atu ai se fua faʻatatau o le fua o le protein i le urine. O le faʻamaoniga autu mo lo latou faʻaaogaina o le tagata maʻi e aʻafia i vaega o aʻafiaga: o le i ai o le maʻisuka poʻo le maualuga o le maʻisuka.

O le fuataga o le siakiina o fuataga e ono ona faauuga:

  • "E leʻi fuafuaina"
  • "Faʻasalaga faʻasoa" - e oo i le 150 mg / l,
  • "Microalbuminuria" - e oʻo atu i le 300 mg / l,
  • "Macroalbuminuria" - 1000 mg / l,
  • "Proteinuria" - 2000 mg / l,
  • "Proteinuria" - sili atu i le 2000 mg / l,

Afai ole aʻafiaga o le aʻafiaga poo le "faʻaogaina", ona fautuaina ai lea i le lumanai e faia se suʻesuʻega e faʻaaoga ai fasi siaki.

Afai o le taunuuga o le siakiina o le urine e lelei (300mg / L le tau), o le faʻamaonia o le faʻasalaga le talafeagai e suʻe suʻesuʻega suʻesuʻe o le a manaʻomia.

O mea mo le mulimuli atonu e:

  • o se tasi (taeao) o le urine e le o se filifiliga sili ona saʻo, ona o le i ai o fesuiaiga i le excretion o le protein ma le urine i taimi eseese o le aso, e faigofie mo suʻesuʻega,
  • siama i aso taitasi - talafeagai pe a manaʻomia le mataʻituina poʻo le suʻesuʻega loloto.

O le taunuuga o le suʻesuʻega i le mataupu muamua o le a naʻo le fatuga o le albumin, i le lona lua, o le faʻasalaga o le protein i aso taitasi o le a faaopoopo.

I nisi tulaga, o le albumin / creatinine indicator ua fuafuaina, lea e mafai ai ona ausia le saʻo sili atu pe a ave se tasi (random) vaega o le urine. Faʻasaʻoga mo le maualuga o le creatinine e faʻaitiitia ai le faʻalavelaveina o le iuga ona o le le tagofia o mea inu.

Ua tuʻuina atu faʻamaumauga o le UIA i le laulau:

Albumin i le aso Albumin / Creatinine Morning Concentration
Norm30 mg / aso17 mg / g (tane) 25 mg / g (fafine) poʻo le 2.5 mg / mmol (tane) 3.5 mg / mmol (fafine)30 mg / l

I tamaiti, e tatau ona leai se albumin i le urine, e taua foi i le itu o le mafaufau ona faʻaitiitia lona maualuga i fafine maʻitaga pe a faatusatusa i fuaga muamua (e aunoa ma ni faailoga o le malaise).

Totoina o faʻamatalaga faʻamatalaga

Faʻalagolago i le aofaʻi o mea o iai i le albumin, e tolu ituaiga o maʻi o le a mafai ona iloagofie, lea e mafai ona faʻamaonia:

Daily Albumin Albumin / Creatinine Albumin / Creatinine
Norm30 mg / aso25 mg / g3 mg / mmol
Microalbuminuria30-300 mg / aso25-300 mg / g3-30 mg / mmol
Macroalbuminuria300 ma sili atu mg / aso300 ma sili mg / g30 ma le sili mg / mmol

O nisi taimi e faʻaaogaina o se faʻamatalaga auʻiliʻili o le fua faatatau o le faʻataʻitaʻiga o le albumin urinary, lea e fuafuaina i luga o se vaitau taimi poʻo se aso. O lona taua o loʻo faʻamatalaina e pei ona taʻua i lalo:

  • 20 mcg / min - masani albuminuria,
  • 20-199 mcg / min - microalbuminuria,
  • 200 ma sili atu - macroalbuminuria.

O nei fuainumera e mafai ona faamatalaina e faapea:

  • o le laasaga o loʻo i ai nei o le a faʻaititia i le lumanaʻi. O le mafuaʻaga o lenei suʻesuʻega e uiga i le faʻalauteleina o aʻafiaga o fatuga ma masini vasika ua leva ona i ai i le faʻamalosi o le 4.8 μg / min (pe mai le 5 i le 20 μg / min). Mai lenei mea e mafai ona tatou faʻataunuʻuina - aua neʻi faʻaletonu le suʻesuʻeina ma le auʻiliʻili faʻatusatusaga, e tusa lava pe le i ai se suʻega e tasi e leʻi faʻaalia ai le microalbuminuria. E taua tele lenei mea mo tagata e leai ni toto maualuga,
  • pe a fai e maua i le toto le microconcentration albumin, ae leai se faʻamaʻi e mafai ai e le tagata maʻi ona lamatia, e fautuaina e tuʻuina atu se faʻamaʻi. O lona sini o le taofiofia lea o le iai o le maʻisuka poʻo le maualuga o le maʻisuka,
  • afai o le microalbuminuria e tupu mai i tua o le maʻisuka poo le maualuga, e tatau ma le fesoasoani o togafitiga e aumai ai tulaga faatauaina fautuaina o le cholesterol, malosi, triglycerides ma le hemoglobin glycated. O se seti o ia faiga e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le oti e le 50%,
  • afai e maua le macroalbuminuria, e fautuaina e auʻiliʻili mo mea o loʻo maua i le mamafa o palatini ma fuafua le ituaiga proteinuria, lea o loʻo taʻu mai ai se lalaga faʻamaonia o fatugaʻo.

O le suʻesuʻega o le microalbuminuria e matua taua tele ile aoga i le leai o se tasi o auiliiliga o le auiliiliga, ae o nisi, na faia i le va o le 3-6 masina. Latou te faʻatagaina le fomaʻi e fuafua le faʻaogaina o suiga e tutupu i totonu o fatugaʻo ma le cardiovascular system (faʻapea foi le lelei o le togafitiga faʻasolosolo).

Mafuaaga o le High Albumin

I nisi tulaga, o se suʻesuʻega se tasi e mafai ona faʻaalia ai le faateleina o le albumin ona o mafuaʻaga faʻapitoa:

  • sili atu o le protein meaʻai,
  • faaletino ma faalelagona,
  • maʻitaga
  • solia o le puleaina o le ava malosi, fia inu,
  • aveina o vailaau faʻamaʻi-anti-inflammatory,
  • matua
  • o le pevelaina poʻo le isi itu, o le maalili a le tino,
  • sili atu o le nicotine ulufale atu i le tino pe a ulaula,
  • aso taua i tamaitai
  • ituaiga taʻaloga.

Afai o fesoʻotaʻiga e fesoʻotai ma tulaga ua lisiina, ona mafai loa lea ona manatu le taunuuga o le auiliiliga o mea sese ma le le malamalama mo le siamaina. I ia tulaga, e tatau ona faʻamautinoa le saʻo sauniuniga ma pasia le biomaterial ile tolu aso.

O le microalbuminuria e mafai foi ona faailoa ai le i ai o le faateleina o le lamatiaga o le fatu ma le maʻi vascular ma o se faailo o faʻamaʻi fatuga i le vave amata. I lenei tulaga, e mafai ona faʻatasi ma faʻamaʻi nei:

  • ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka - o le albumin e ulufale i le urine ona o le faaleagaina o toto toto o fatugaʻo i le talaaga o le faateleina o le toto suka. I le leai o se siama ma togafitiga, o le nephropathy o le maʻisuka ua vave ona alualu i luma,
  • maualuga maualuga - o se auiliiliga o le UIA ua fautua mai ai ua amata nei ona tupu mai faafitauli i fatuga,
  • faʻamaʻi faʻasolosolo faʻasolosolo ma le gasegase faʻatasi ma le faʻasolosolo i le gasegase,
  • lautele atherosclerosis, lea e le mafai ona afaina ai vaʻa e maua ai le toto i gaʻo,
  • faamai pipisi o le tino fatu. I le tulaga masani, o le auʻiliʻiliga e sili ona talafeagai, talu ai e le o ni faʻalavelave faʻaleaga ma e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻafitauli matuia,
  • ole ava malosi ma le oona o le nicotine,
  • maʻi o le nephrotic (matua ma le lua, i tamaiti),
  • loto vaivai
  • o le le faapalepale i le fructose, e aofia ai tamaiti,
  • suauu lupus erythematosus - o le faʻamaʻi o loʻo i ai faatasi ma le proteinuria po o le faapitoa o le nephritis,
  • maitaga o maitaga,
  • pancreatitis
  • afaina o le suauu,
  • le lelei o fatugaʻo pe a uma le totoina o le okeni.

O le vaega faʻafitauli, o ona sui ua faʻaalia se suʻesuʻega masani i luga o le albumin i le urine, e aofia ai tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka, toto maualuga, gasegase o le glomerulonephritis tumau ma tagata gasegase pe a uma ona faʻavasegaina se okeni foai.

Faʻafefea ona sauniuni mo aso UIA

O lenei ituaiga suʻega e maua ai le saʻo sili, ae o le a manaʻomia ai le faʻatinoga o fautuaga faigofie:

  • se aso ao leʻi oʻo i le aoina ma le taimi e aloese ai mai le faʻaaogaina o togafitiga, faʻapea foʻi ma fualaau faʻamalosi o le ACE inhibitor group (i le tulaga lautele, ave faʻamaʻi tatau e tatau ona talanoa muamua lau fomaʻi),
  • se aso ao leʻi oʻo i le aoina o le urine, e tatau ona e aloese mai tulaga faigata ma faʻalagona faʻafitauli faʻaletino, aʻoaʻoga malosi faaletino,
  • ia le itiiti ifo i le lua aso e taofi le inu ava malosi, "malosi", pe a mafai ona ulaula,
  • mataituina le inu ava malosi ma aua le soona mamafa le tino i meaai popo,
  • o le suʻega e le tatau ona faʻatinoina i le taimi e le afaina poʻo le faʻamaʻi pipisi, faʻapea foi aso taua (i tamaitai),
  • se aso ao lei aoina, aloese mai feusuaiga (mo alii).

Faʻafefea ona pasia le auiliiliga

O le aoina o le biomaterial i aso taitasi e sili atu le faigata nai lo se tasi e galue, o le mea lea e sili ai le faia o mea uma ma le faaeteete, faʻaitiitia le ono mafai ona faʻalavelave le iuga. O le faasologa o faatinoga e tatau ona faapenei:

  1. E taua le aoina o le urine i se auala e faamautinoa ai le faʻapipiʻi atu i le fale suesue i le aso e sosoo ai, ma matauina le vaeluaina (24 itula). Mo se faʻataʻitaʻiga, ao mai le urine mai le 8:00 I le taeao i le 8:00 i le taeao.
  2. Sauni ni koniteina se lua e leai ni mea - laiti ma lapoa.
  3. Faʻavave le vevela i le taimi lava e ala ai i luga e aunoa ma le aoina o le urine.
  4. Tausia le soifua maloloina o le tino i fafo.
  5. I le taimi nei, i taimi taʻitasi, e tatau ona aoina le suavai i totonu o se atigipusa ma sasaa i totonu o se mea telē. Teu le mea mulimuli i totonu o le pusaaisa.
  6. O le taimi muamua o le diuresis mo le faamoemoe o le aoina e tatau ona faʻamautu.
  7. O le vaega mulimuli o le urine e tatau ona aoina i le taeao o le aso e sosoo ai.
  8. Faʻafeiloaʻi i luma o le suavai i totonu o se atigipusa telē, tusi i luga o le pepa faʻasolo.
  9. Faʻafefiloi mimi saʻo ma sasaa pe tusa ma le 50 ml i totonu o se fagu.
  10. Aua nei galo e tusi i luga le foliga le maualuga ma le mamafa, faapea foi ma le taimi o le muamua urination.
  11. I le taimi nei, e mafai ona e aumaia se pusa laititi i le biomaterial ma le itu i le fale suesue.

Afai e ave se toʻatasi (suʻega suʻega), ona tutusa lea o tulafono ma le pasia o se suʻega masani.

O le suʻesuʻega mo le siakiina o le microalbuminuria o se auala e leai se tiga mo le vave maua o le maʻi fatu ma le faʻaleagaina o le tino. O le a fesoasoani e iloa ai se tulaga matautia e tusa lava pe leai ni faʻamaʻi o le "maualuga maualuga" poʻo "maʻi o le maʻisuka" poʻo a latou faʻaoga itiiti.

O togafitiga faʻapitoa e fesoasoani i le puipuia o le atinaʻeina o togafitiga i le lumanaʻi pe faʻafaigofie le faagasologa o loʻo i ai ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli.

Matou te fautuaina isi mataupu e fesoʻotai i ai

Microalbuminuria i le maʻisuka mitusitus - o le a le mea e lamatia ai le protein?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e le mafai ai e le tino ona tausisia le kulukose manaʻomia mo le lelei o le faʻatinoina o le tino.

O se faʻamaʻi lea mo le ola, ae faʻatasi ai ma togafiti talafeagai o togafitiga ma mea taumafa, e mafai ona tausia i lalo o le pule malosi.

E masani lava, o le maʻisuka faaumiumi poʻo le le togafitia e oʻo atu ai i faʻafitauli. O se tasi o nei faʻafitauli o loʻo faʻavaivaia le toe aoga.

Microalbuminuria - o le a lenei faʻamaʻi?

Afai o se porotini o loʻo maua i le iniseti o tagata, ona faʻaalia ai lea o se faʻamaʻi e pei ole microalbuminuria. Faʻatasi ai ma le umi o le maʻisuka, o le kulukose o loʻo i ai se aʻafiaga ogaoga i fatugaʻo, e faʻaosofia ai a latou maʻi.

O se taunuuga, o le filtration ua faʻalavelaveina, lea e faʻapogai ai le foliga mai i le urine o aʻafiaga lea e masani lava e le tatau ona pasia i totonu o le faamama. O le tele o palatini o le albumin. O le uluaʻi laasaga o le faʻaalia o le protein i le urine e taʻua o le microalbuminuria, o lona uiga. polotini i totonu o microdoses ma o lenei faiga e matua faigofie lava ona faʻaumatia.

Faailoga masani o le microalbumin i le urine:

I fafine I alii
2.6-30 mg3.6-30 mg

Afai e maualuga le microinbumin i le mimi (30 - 300 mg), ona avea lea o le microalbuminuria, ma afai o le faailoga e sili atu nai lo le 300 mg, ona avea ai lea o le macroalbuminuria.

Mafuaaga ma masini mo le atinaeina o togafitiga i le maʻisuka

O le faateleina o le kulukose o le toto e mafua ai le galala tele o tagata mamaʻi (o le auala lea e taumafai ai le tino e aveese le suka maualuga mai le tino) ma, e tusa ai ma lea, o le tele o le suavai e faʻafefeteina, e matua mamafa lava le gaʻo.

O se taunuuga, o le mamafa i luga o capillaries o le glomeruli, o le a faʻapipiʻi ai vaʻa o le nephron - o nei mea uma ma pasi le protein i totonu o le urine (o lona uiga, o le filtration ua matua faʻaleagaina).

O mafuaʻaga autu e mafua ai lenei soliga:

  • genis predisposition
  • ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka
  • mala o le eleele
  • faamai o le cardiovascular system,
  • o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga (maualuga toto maualuga),
  • maualuga le cholesterol maualuga
  • maualuga lipid levels
  • se aofaiga tele o meaʻai protein, e taʻua o meaʻai,
  • leaga masani, aemaise lava ulaula.

Faailoga o le maʻi

O le faagasologa o le atiina ae o faamaʻi fatu fatu e umi. I totonu o le 6-7 tausaga, o le taimi muamua o le maʻi e tupu - asymptomatic. E faʻaalia i le leai o ni faʻaʻailoga tiga. E naʻo le faia o se faʻataʻitaʻiga faapitoa ile microalbumin e mafai ona iloa. I le auiliiliga lautele o le urine, o mea uma lava e masani. Faatasi ai ma le fesoasoani taimi, o galuega tau fatuga e mafai ona faʻafoʻisia atoatoa.

A maeʻa mo le 10-15 tausaga, o le laasaga lona lua e tupu - proteinuria. I le auiliiliga lautele o le urine, o pulu e foliga mai i le taua o le sili atu ma le 3 mg ma lela mumu totoga, i le auiliiliga mo le microalbumin, o faailoga e sili atu i le tau o le 300 mg.

Creativeine ma Uurea foi e faateleina. O le tagata maʻi e faitio i le maualuga o le toto maualuga, maʻi tiga o le ulu, fula i le tino. Pe a oʻo mai sea tulaga, e faanatinati le faʻafesoʻotaʻi se nephrologist.O lenei tulaga e le mafai ona faʻafitia - o galuega fatugao e le lelei ma e le mafai ona toe faʻafoʻisia. I lenei laasaga, o le faagasologa e naʻo le "malulu" e aloese ai mai le leiloa atoatoa o le gaioiga galue.

Ma, i le gasologa o le 15-20 tausaga, o le vaega lona tolu e atiina ae - le faʻaaogaina o fanau. I suʻesuʻega suʻesuʻeina, o loʻo maua ai i totonu o le toto mumu mūmū ma polotini le tele, ma o le suka i totonu o le urine e faʻaalia foi. O se tagata na te suia suiga faafuasei i le toto.

O le fuga e maua mai ai foliga vaaia, ma foliga malosi. O le faʻavauvau e masani ona lagonaina i le itu tauagavale o le tino, ma o le tiga e aliali mai. O le tulaga masani o se tagata e leaga. O ulu masani, o le mafaufau ua le mautonu, o le tautala ua le mautonu.

Felafolafoaiga, leai se malamalama, ma e mafai foi ona tupu. E mafai ona foia le faafitauli ile tolu vaega naʻo totonu ole puipui o le falemaʻi. I le tele o taimi, o lenei faafitauli e tatau ona foia e ala i le vevela ma le fatu fatu fatu.

E faapefea ona tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga?

Mo tagata e maua i le toto maualuga, o suʻega faʻasolosolo masani e le lava.

E tatau ona faia se suʻega faʻapitoa faapitoa mo le microalbuminuria. E tatau i le fomaʻi ona tusia i lalo le taʻiala mo lenei auʻiliʻiliga - e tatau ona faia e se fomaʻi poʻo se fomaʻi faapitoa ma se vaʻaiga taulalata.

Ina ia aoina se suʻega o le urine, e tatau ona e aoina i aso taʻitasi - o lenei mea e faʻamaonia ai le sili atu le saʻo o le suʻega, ae mafai ona e siakiina se tasi aso o le urine.

Aoina mai mimi i aso uma, e tatau ona e pipii i nisi o vaega.

O se pusa faapitoa mo le aoina o le urine e manaʻomia. E sili atu le faʻatau i se fale talavai, talu ai o se pusa fou e le faʻamaonia e le faatagaina ai oe e faʻafeeseesea taunuuga o suʻesuʻega (o le tele o taimi e lua 2.7 l containers). O le a e manaʻomia foi se pusa masani mo le auʻiliʻili ma se voluma o le 200 ml (sili atu ona faʻamaonia).

E tatau ona aoina i totonu o se pusa tele i le aso, ma e tatau ona faia lenei mea e pei ona taua i lalo:

  • mo se faʻataʻitaʻiga, e aoina mai le auʻiliʻiliga mai le 7 i le 7 i le taeao e sosoo ai (24 itula),
  • aua nei aoina le vaega muamua o le urine i le 7 i le taeao (i le maeʻa ai o le po),
  • ona aoina uma lea o le faanatinati i totonu o se vaa tele seia aulia le 7 i le taeao o le aso e sosoo ai,
  • i le 7 o le taeao o se aso fou i se isi ipu e aoina ai le 200 ml o le mimila pe a uma le moe,
  • faaopoopo i ai nei 200 ml i se vaa na muai aoina suavai ma fefiloi lelei,
  • ina ua maea le sasaa mai o le 150 ml mai le aofaiga atoa o le suavai ua aoina ma auina atu i le fale suesue mo suesuega,
  • e taua tele le taʻuina o le tele o urine i aso taʻitasi (pe fia le aofaʻi e aoina i aso taitasi),
  • e aofia ai le mimilo i totonu o le pusaaisa i le taimi o aoina ina ia le faʻaseseina ia taunuuga,
  • pe a aoina le auʻiliʻiliga, e tatau ona faʻaleleia lelei le tumama o totoga tino i fafo,
  • aua nei faia se auiliiliga i aso faigata,
  • aʻo leʻi aoina le auʻiliʻiliga, faʻaaogaina oloa e mafai ona afaina ai le urine, diuretics, aspirin.

E mafai ona maua se faʻatuatuaga mautinoa e ala i le matauina uma o vaega o loʻo i luga.

Taʻiala o togafitiga

O togafitiga mo microalbuminuria ma le maʻisuka e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa.

O vailaʻau ua faatonuina e faʻaititia ai le cholesterol i le tino, e faʻaitiitia le toto maualuga:

  • Lisinopril
  • Liptonorm,
  • Rosucard,
  • Captopril ma isi.

O le tofiga e naʻo se fomaʻi e mafai ona faia.

O loʻo faʻatulagaina foʻi auala e pulea ai le suka. Afai e manaʻomia, o loʻo faʻamautuina le togafitiga o le inisalini.

Togafitiga o le lona lua ma le tolu o vaega o le faamai e tupu i se falemai, i lalo o le vaavaaiga faifaipea a se fomaʻi.

Ina ia faʻamautinoa le tulaga o le maʻi, e tatau ona e tausisia lelei se soifua maloloina maloloina. O oloa e tatau ona filifilia naʻo le natura, e aunoa ma ni vailaʻau faʻataʻitaʻi i le ituaiga o vailaau, faʻamautuina ma faʻasao.

O meaʻai e tatau ona maualalo-mauvaʻa ma le maualalo. E manaʻomia le faʻaesea o masaniga leaga i le faʻaaogaina o le ava malosi ma sikaleti. Ole maualuga o le suavai faʻamamaina e tatau ona 1.5-2 lita i le aso.

Ina ia aloese mai microalbuminuria pe taofia i le amataga, e tatau ona e:

  1. Ia mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le tino.
  2. Mataitu le cholesterol.
  3. Aumai le toto maualuga i le masani, fuaina e le aunoa.
  4. Aloese mai faamai pipisi.
  5. Mulimuli i se taumafataga.
  6. Aveese amio leaga.
  7. Puleaina le tele o le vai na faʻaaogaina.

O tagata ei ai le faʻalavelave o le pancreatic e tatau ona i ai se suʻega urine mo le microalbumin ia le itiiti ifo ile tasi i le tausaga. E taua le manatuaina o le uluaʻi laasaga e mafai ona puipuia ma gaioiga atoatoa fatugaʻo. O suʻega masani ma se olaga soifua maloloina o le a fesoasoani e taulimaina lenei mea.

Matou te fautuaina isi mataupu e fesoʻotai i ai

O le faʻataunuʻuina o faʻamaʻi fatugao i le maʻisuka, o le microalbuminuria foi: o le masani o le faʻataʻitaʻiga ma togafitiga togafitiga

O uluai faailoga o faʻatoʻaga fatugao e aofia ai le microalbuminuria i le maʻisuka, lea e taua le faailoaina mo le fuafuaina o togafitiga togafitiga.

I le avea ai o se tulafono, latou te le totogia lelei le tulaga o fatugaʻo. O loʻo faʻamatalaina lenei i le umi o le atinaʻeina o le nephropathy i ni faʻailoga laiti.

Ae e taʻitaʻia, i le iʻuga mulimuli, ia toe faʻavaivai. O le mafai e puipuia ai se faʻalavelave faigata o le hypoinsulinism, glomerulosclerosis, e faalagolago i le vave ona faia o le siama.

O le a le albuminuria?

O lipine o se ituaiga o porotini o loʻo faia i le ate ma o loʻo iai i le plasma toto. O le latou voluma e tusa ma le 60% o popo uma.

O galuega e faia e albumin e taua mo:

  • malosi o osmotic i le tino,
  • felauaiga o oloa gaosia uma e ala i totoga i totonu (bilirubin, fatty acids, urobilin, thyroxine), faapea foi mai fafo,
  • fatuina o se protein protein.

Molecules o albumin - laiti i le voluma, e sili atu le televave ma le tele oi latou.

O le mea lea, afai ei ai se soliga i totonu o fatugaʻo, o le galuega faʻamamaina e leiloa muamua. O foliga vaaia o se vaega itiiti o polotini i le urine - microalbuminuria - o le uiga lea o le vaega muamua o le fatu fatu o le fatu fatu o le maʻisuka.

O le taufaasese o lenei laasaga o le le maua lea o faaaliga mai fafo o le liona, ae o loʻo faʻaauau pea ona faʻaauau le faʻaleagaina o le gaioiga. A mavae ni nai tausaga (12-15) mai le faʻaalia o le maʻisuka, o le tulaga o le proteinuria e amata - o le leai o se polotini e le tino.

Ua i ai nei ni faʻamaoniga manino o le maʻi: faʻaleleia, faʻaosoina o le malosi, vaivaiga. O le alualu i luma o togafitiga o loʻo taʻitaʻia ai i le tulaga o le tino - le atinaʻeina o le tino.

O le mea lea, o faʻamaʻi fatugaʻo i le maʻisuka e ala i laasaga o:

O le le lava o se vaega itiiti o polotini ua leva ona faailoa mai ai le taua o le faaleagaina o fatuga. Ae i le taimi muamua, faatasi ai ma togafitiga talafeagai, e mafai ona taofia lē tumau le faagasologa.

E taua le faailoaina o togafitiga i se taimi muamua, e tusa lava pe leʻi oʻo i faailoilo a le falemai, pe a aoga le togafitiga.

Tulaga Masani i Tagata Soifua Maloloina ma le maʻisuka

O tagata maloloina e faʻasaoina foi se vaega itiiti o polotini. O le aofaʻiga o protein e masani lava - e tusa ma le 150 mg / dl, ma albumin - itiiti ifo i le 30 mg / dl i se tasi o tautua.

O aso uma e oʻo atu i le 30-300 mg / aso. O le faateleina o faailoilo e mafai ona taʻu mai ai togafitiga.

Afai e faigata ona fuafua le taimi na aoina ai le urina, o le fua o le albumin i le creatinine ua fuafuaina. I tane, o lenei faailo e laʻititi lava - 2.5 mg / μmol e masani. Mo tamaitai - 3.5 mg / μmol. Faateleina numera e talanoa i le tiga o le faagasologa.

Tuuina atu o le excretion o le albumin i le urine e faalagolago i le tele o mea ma e mafai ona iloa i nisi taimi i se tino maloloina, e fautuaina e faia ni suʻega se tolu i le faasologa i le 3-6 masina.

E taua i le tulaga o le maʻisuka e faia ai le siakiina masani o le faʻataʻitaʻiga mo le microalbumin.

Mafuaʻaga mo le teena o taunuʻuga o suʻesuʻega

Faʻaleagaina o le fatu i le maʻisuka o ituaiga uma 1 ma le ituaiga 2 e fesoʻotai ma se liona faapitoa:

  • faiga faʻasolosolo
  • vaa (arterioles).

O le le atoatoa o le inisalini e taʻitaʻia ai le membrane autu o capillaries lapopoa ma le faʻalauteleina o le lumen i totonu o le toto ona o le faʻaopoopoga o le faʻafefiloi o le suka i fualaʻau.

O le mea taua i le uluaʻi maʻi o le maʻisuka e aʻafia ai le siʻitia o le fua o le filtration, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa i totonu o capillaries. Le maualuga o le glomeruli, ma le faateleina o le permeability vascular. O lenei mea e faʻaolaina ai le ulu atu o le albumin i le urine.

Togafitiga ma le faʻamautuina o microalbuminuria i le maʻisuka

I le atinaʻeina o metotia mo le togafitia o le maʻisuka, o le diabetology ua ausia ai taunuuga taua. O fualaau fou uma lava o loʻo faia i taimi uma e sui ai inisalini.

E le gata i lea, o lenei vaega o vailaau o loʻo aofia i le filifilia o taumafa a le tagata lava ia, puipuiga muamua, lea e le gata ina togafitia ai le maʻisuka, ae ia faʻaitiitia ai foi lona faʻalavelave .ads-mob-1

I le laasaga o le microalbuminuria, lea ua uma ona faʻalavelaveina le faʻamaʻi, e tatau ai:

faasalalauga-pc-4

  • ia faʻafesoʻotaʻi lelei le metabolism metabolism o fualaau (aemaise lava i le fesiitaiga i vailaau o le inisalini),
  • e tusa lava pe itiiti se faʻaopoopoga o le toto toto, faʻaaoga le initeti ACE poʻo se vaega analog (pe afai latou te le faʻatagaina), talu ai o loʻo i ai o latou meatotino,
  • faʻaaoga vailaʻau i togafitiga,
  • togafitiga togafitiga faʻatasi ai ma angioprotectors ma antioxidants.

E le gata i lea, e tatau ona mataituina se pulega faʻapitoa i:

  • meaai paleni (faʻatapulaʻaina o vailaau faʻamalosi faigofie, falai, mea vevela, salima),
  • galuega ma malolo (aua le soona galue)
  • gaoioiga faaletino (faamalositino masani ma se avega mamafa),
  • soifua maloloina lelei (e aunoa ma ni mea e fai ma vaisu leaga).

O le mulimuli i fautuaga uma i togafitiga ma le puipuiga i le tulaga o le microalbuminuria o le a matua faʻaleleia ai le tulaga ma faʻalautele le ola.

E uiga i le microalbuminuria i le maʻisuka i le vitio:

Microalbuminuria ma le maʻisuka

O foliga mai o le protein i le urine e faʻaalia ai le i ai o suiga le lelei i le tino. O le Microalbuminuria o loʻo faʻaalia ai le tele o fualaau o le proteinin protein, lea e aofia ai le solia o le faʻamamaina o le toto. E mafua ai le faaleagaina o capillaries ma isi vaa i le tino atoa po o ni vaega.

Microalbuminuria o se faʻamaoniga lea e faia pe a iai le tele o le aofaʻi o le proteinin protein i le urine. E fatuina e gaʻo le 1.5-2 lita o le toto i le 24 itula, e aofia ai ma le 60% o palatini uma o le albumin. A maeʻa le gaioiga, ona toe foʻi mai lea o le porotini i le toto, ma o mea leaga uma e faʻaaogaina ma faʻaaogaina i le faʻavave.

E masani lava, o se vaega itiiti o le albumin e ono oʻo mai i le urini (e le silia le 30 mg i le 24 itula). I isi tulaga, o le i ai o le porotini i totonu o le toto o loʻo taʻu mai ai le ogaoga o mea faʻaleagaga o le tino ma e manaʻomia ai faʻaopoopoga faaopoopo ma faʻamaʻi.

Afai na tuʻuina atu ia oe lenei faʻamaʻi, e le o se faʻasalaga, ae naʻo se faʻamaoniga e le o mea uma e saʻo i le tino. Ma afai e te le iloa le mafuaaga o le faʻaalia mai o le polotini i le toto i le taimi ma e le amata togafitiga, ona i ai lea o se tulaga lamatia, e oo lava i le oti.

O le microalbuminuria e mafai ona faatusatusa i se tamai pu ile vaa. Ma e ala atu i lenei tamai pu, e tafe vai, lolovaia ai vaega o le vaa (o lona uiga, o tatou tino). Ma o iinei o le mea autu o le mauaina lea o le pu i le taimi ma pipiʻi seia maeʻa le vaa atoa (seia maliu le tagata).

Mafuaʻaga e aʻafia ai microalbuminuria:

  • maʻisuka ma ona faʻafitauli,
  • faateleina le kulukose
  • manuʻa
  • pyelonephritis,
  • afaina amyloidosis,
  • faateleina le hemoglobin glycated i le toto,
  • maualuga le toto maualuga
  • faʻamaʻi faʻamaʻi
  • glomerulonephritis,
  • gasegase gasegase
  • mamafa mamafa
  • le lamatiaga o le arteriosclerosis,
  • nicotine vaisu
  • matua.

Afai o le albumin o loʻo i ai i le faʻavave, e aofia ai le solia o le faʻamamaina o le toto ona o le faaleagaina o capillaries i fatuga ma isi aʻa (vaai foi i faʻamaʻi fatuga i le maʻisuka). O le mea lea, o suʻega mo microalbuminuria e faʻaalia ai le setete o le tino o le tino atoa: mai le ulu i le tino vae.

Faʻalagolago i le ituaiga microalbuminuria, o tagata tomai faapitoa e filifilia ituaiga o togafitiga ma le masani ai o suʻega.

  1. Laititi le tumau po o le leai foi o se mea. O le mafuaʻaga o le faʻaaliga o aʻafiaga i fafo atu: maʻi, faʻalavelave faʻalavelave, faʻalavelave.
  2. Tumau tumau microalbuminuria. O le mafuaʻaga o le faʻaalia o se mea masani.
  3. Faʻasaʻo le microalbuminuria. O taunuuga o lenei ituaiga o meaola o le albumin i le urine, e le silia le 100 mg / aso.
  4. Faʻasalalau microalbuminuria. E le o togafitia togafitiga, ae o lenei ituaiga o faamaʻi e mafai ona "malulu", ma e le faatagaina e alualu i luma.

Faʻaaliga faʻapitoa:

  1. O le vaega muamua o le faʻaaliga o le microalbuminuria o faʻamaʻi faʻamaonia. O le tagata maʻi e amata amata ona tupu suiga i le tino, e aofia ai se taimi amata.
  2. Ona sosoo ai lea ma le uluai laasaga, lea e le sili atu i le 30 mg i le aso le anotusi o le albumin i le urine.
  3. Laasaga muamua. O fua o microalbumin e faateleina i le sili atu i le 300 mg i le aso. O faʻamatalaga vaaia muamua e foliga mai: faʻateleina le mamafa ma faʻateleina le fuaina o le filtration.
  4. Vaega o suiga o le nephrotic. O le tagata maʻi e faʻaleagaina i le maualuga o le toto maualuga, o le fulafula e foliga mai, i le auʻiliʻili o le urini tele le protein ma lela mumu.
  5. Laasaga o le siama (faʻaaogaina o le tino). Ole taʻaloga o le toto e masani ona popole ai le tagata maʻi, ma faʻafaigofie atili ona feagai ma le edema. O suʻesuʻega o le Urine ua atili ai ona leaga, ua faʻaitiitia le filtene, creatinine ma urea i le urine. E leai se glucose i le auiliiliga, lea e taofia le excretion o le inisalini mai le tino. Filifili le Cholesterol, o le maʻi e lagona le tiga i fatugaʻo.

Microalbuminuria Suʻega

Ina ia faia se auʻiliʻiliga mo le microalbuminuria, e tatau ona e ave muamua se faʻamatalaga mai se fomaʻi taʻitaʻi. O suʻesuʻega mo le protein o loʻo faʻamatalaina e tagata tomai nei:

Ina ia mafai ona maua le faʻatuatuaina o taunuuga o le auiliiliga, e tatau ona e sauniuni muamua mo lona faʻafeiloaʻiga, faamasani i tulafono mo le aoina o urine mo microalbuminuria. O le biomaterial e aoina i totonu o se pusa faapitoa 1 aso ao leʻi faia le suʻega.

O le faʻatinoga mo le pasia o le auiliiliga mo le microalbuminuria:

  1. Saunia se pusa mimiti siama.
  2. Liligi le 200ml o le biomaterial i totonu o se koneteina.
  3. I totonu o le 2 itula, ave le auʻiliʻiliga i le fale suesue.
  4. O iʻuga e maua ai le faʻataʻitaʻiga + e amanaʻia faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻi (tausaga ma le mamafa).

O le taualumaga mo le suʻega mo le maʻisuka:

  1. O se koneteina volumetric (1.5 l) e leai se faʻamaonia e saunia e aoina mai urine uma e alu i le aso. Taofi le pusa i se mea malulu (sili i le pusaaisa).
  2. O le aso e sosoo ai, o le fuaina o le taeao o le 200 ml o le urini e aoina i totonu o se pusa eseese ma fefiloi ma le biomaterial ao leʻi aoina.
  3. 150 ml o le faʻamaʻi e sasaa mai le vai inu i se pusa eseese ma auina atu i le fale suesue.
  4. O le igoa, tausaga, mamafa ma le numera atoa ole volumine (aso) o loʻo faʻaalia ile pusa mulimuli.

I le a le tulaga o se suʻesuʻega mo microalbuminuria ua faatonuina:

  • Faʻailogaina o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2.
  • Faʻailoga e fesootaʻi ma le maitaga (edema, mamafa, protein i le urine).
  • I le faagasologa o le togafitia o tima ma togafitiga.
  • Faʻasolosolo maualuga (1 taimi i le tausaga).

O le auiliiliga mo le microalbuminuria o loʻo faia i ni auala se lua:

  1. Suʻesuʻega agavaʻa - faia faʻataʻitaʻiga e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faapitoa. E matua faigofie lava ona faʻaaoga, vave ma taunuʻuga e mafai ai ona faia suʻesuʻega ile fale.
  2. Aotelega auʻiliʻiliga - faia i totonu o suʻesuʻega suʻesuʻe. O le taunuuga e saʻo, auiliiliga. E mafai ona e mauaina faʻamaumauga i le albumin i le aso poʻo ni minute foi.

Mafaufau i ni vaega autu se tolu mo le iloiloina o le urine mo microalbumin:

  1. O le aoina o le uumi o le taeao o le sili lea saʻo ma fautuaina le aoina o le biomaterial. Faʻatagaina oe e iloilo ma le mafaufau le aofaʻi o albumin i le urine, faʻaitiitia mea sese e tulaʻi mai ona o le faaletino. uta mamafa.
  2. Aoina mai o le po urine - e mafai ai ona e vaʻavaʻai i le eseesega i fesuiaiga i taimi o le aso e ala i sieving faaletino. avega ma le eseesega mamafa.
  3. O le aoina o le urine i aso uma o se faʻatulagaga faʻapitoa mo le faʻatinoina o se metotia sili ona lelei mo le siakiina o le urine albumin.

Afai e le mafai ona pasia le taeao o le urine, e mafai ona e suʻesuʻeina soʻo se faʻataʻitaʻiga (aso poʻo le afiafi), o le mea taua o le matauina muamua le iloiloga o le ratio o le albumin i le creatinine:

  • Tulaga masani: e oo i le 2.5 mg i fafine, e oo atu ile 3.5 mg i tane.
  • Microalbuminuria: mai le 2.6 mg i le 30 mg i fafine, mai le 3.6 mg i le 30 mg i alii.

O suʻega mo le i ai o le albumin i le urine e le o faia i mataupu uma. E i ai tulaga e ono le saʻo ai taunuuga o le suesuega:

  • afai ei ai nisi faʻamaʻi fatu fatu,
  • pe a maeʻa le malosi faaletino,
  • afai ei ai se faʻamaʻi i le urinary tract,
  • ma le faaletonu fatu fatu,
  • i le vevela maualuga poʻo se fiva tele,
  • ma faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka,
  • pe afai o se fafine ua i ai se taimi pagatia.

E taua le iloa o le tagata e toʻatasi o iuga o microalbuminuria i aso eseese e mafai ona i ai se eseesega e oʻo atu i le 40%. O le mea lea, o suʻega mo le albumin e fautuaina e faʻatino 3 taimi i totonu o le 3-6 masina. Afai i le lua mataupu, ua faateleina le microalbumin, ona mafai loa lea ona faamaonia le siakiina.

O le tele o fomu mo le faʻatumuina o iuga o le auʻiliʻiliga e aofia ai le tele o upu le mautonu ma numera numera e faigata ona faʻamatala mo se tagata gasegase faigofie. Ma faʻatali mo se fomaʻi e suʻeina o le siama o nisi taimi e umi lava. Matou te ofoina atu ia te oe lava ia e faamasani ma oe lava i le autu autu mo iuga o suesuega o microalbuminuria:

Suʻega o suʻega mo le taeao faʻamalosi i fua:

  • e oo atu i le 30 - o le masani,
  • mai le 30 i le 300 - microalbuminuria,
  • mai le 300 ma luga - macroalbuminuria.

O taunuʻuga o suʻega sa faia i luga o se tasi o faʻamatalaga faʻamalosi:

  • e oo i le 20 - le masani,
  • mai le 20 i le 200 - microalbuminuria,
  • mai le 200 ma luga - macroalbuminuria.

O nei tulaga faʻataʻatitia ua tuʻuina mai e tulaga faʻavae faavaomalo ma e tutusa uma mo falemaʻe i le lalolagi. Faailoilo o le microalbuminuria o loʻo faʻaalia i le koluma "faʻamaufaʻailoga poʻo tulaga masani."

O le auʻiliʻiliga o le microalbuminuria e tatau ona faaopoopo i ai ma se suʻega faʻapitoa i le sulfacyl acid, lea e maua ai se tali i faʻalaʻau uma. Afai o le suʻega e lelei, ona iai lea o isi puipuiga i le mimi, e pei o le immunoglobulins poʻo le protein.

O le suʻesuʻega mo le i ai o le microalbuminuria e mafai ona faia faʻatasi ma suʻesuʻega nei:

  • auiliiliga masani o le mimi ma le toto,
  • toto suesuega o le toto
  • suega fatuga
  • lipid profile
  • suega kulukose
  • aganuu urine,
  • suʻesuʻeina o le hemoglobin glycini:
  • suega albumin
  • suʻeina o le toto,
  • suega toto mo le vaega VIII.

Faʻaiʻuga e mafai ona aʻafia (mo le leaga) iuga o suʻesuʻega o le maʻisuka:

  1. Gaioiga faaletino, manuʻa, faʻamaʻi pipisi.
  2. O le faʻamalalaina, hematuria, urine ma le tele o alkali.

O nei aiaiga uma e fesoasoani i le faʻamaoniga o se taunuuga o le suʻega sese.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le microalbuminuria e ono tulai mai i le 25% o tagata mamaʻi i le 5 tausaga muamua o le maʻi.

Mafuaaga o polotini i le urine

I le taimi nei, e le i filifilia e saienitisi le faiga tonu mo le atiina ae o le nephropathy o le maʻisuka, lea e mafua ai le foliga mai o le polotini i le urine. O autu autu o le faʻaogaina o lona atinaʻe o:

  1. Metabolic. O loʻo taoto i le faʻataʻitaʻiga o le faʻalauteleina o le maualuga o le kulukose o le toto e fesoasoani i le amataina o le tele o siama o meaola e mafua ai le faaleagaina o le fatu fatu.
  2. Hemodynamic. E manatu o le hyperglycemia faaumiumi e mafua ai le faateleina o le mamafa i le glomeruli o fatugaʻo (talu ai o le kulukose e "aumaia" le tele o le vai faatasi ma ia). O le iʻuga, o le fua o le filtration lautele o loʻo faʻagesegese ma o le membrane o loo siomia le glomeruli ma mea fetolofi e amata ona ufitia.I lenei faagasologa, o le capillaries ua o ese mai le glomeruli, ma ua latou le toe aoga. O le numera o totoe o le glomeruli e sili ona leaga le toto ma o le iʻuga, o le toto "pologa" i totonu o le urine. I le aluga o taimi, o le faʻalauteleina o le tino e tupu aʻe i totonu o fatugaʻo, e faʻapogai ai i se faʻaauau pea o le gafatia o le filtration.
  3. Vaʻaiga. O manatu o saienitisi e faavae i luga o le i ai o ni togafitiga o gasegase e mafua mai i le hemodynamic ma le faaletonu o le tino e foliga mai o se faamaʻi e pei o le maʻisuka.

E foliga mai, o foliga mai o le protein i le urine e mafua ona o mea uma o loʻo faʻamatalaina i le tolu.

Vaega o le Maʻisuka Nephphathy

O laasaga nei o le nephropathy o le maʻisuka e iloga:

  1. Asymptomatic - o le tagata maʻi e leai ni faʻaʻailoga, ma o le laʻititi o le microalbumin levels e le silia le 30 mg / aso. I le amataga o lenei laasaga, e mafai ona faʻaalia i le faʻailoga o le fuataga o le filtration faʻalauteleina, le maualuga o le toto, ma le faateleina o le tafe toto.
  2. O suiga amata muamua - e faaopoopo i faailoga o le taimi muamua, o le tagata maʻi e muamua suiga i le fausaga o le glomeruli o fatugaʻo (capillaries thicken, le mesangium faalauteleina).
  3. O le faʻamuamua - o faʻataʻitaʻiga o le maualuga o le microalbumin (30-300 mg / aso), ae leai se palatini i le urine (o le tagata maʻi e na o sina taimi ma laʻititi laʻititi o proteinuria), o le faamamaina o le toto ma le toto e tumau pea (pe faʻalautele), vaevaega ua faateleina faʻamaʻi toto.
  4. O le Nasrotic - o le polotini e masani ona iloa i le urini, o nisi taimi o vevela ma le toto. O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o le a tumau pea, o le maʻi e atiina ae le edema, atiina ae le anemia, ESR, maualuga o le cholesterol ma isi toto maualuga. I le urine, o le creatinine ma le urea maualuga e masani pe maualuga le maualuga.
  5. O le Nephrosclerotic (po o le uremic) - o le faateleina o le maualuga o le creatinine ma le ura e matauina i le toto ona o le paʻu tele i le gaioiga ma le filtration o gaioiga, o le protein i le urine o loo i ai pea. O le tagata gasegase o loʻo i ai pea le ogaoga ma le taua ma le ogaoga o le anemia. E faasolosolo pea ona faateleina le tafe toto ma matua faateleina. Ua maualuga le kulukose o le toto, ae e le o iloa i le urine. I lenei laasaga, o le manaoga mo le puleaina o le inisalini e mafai ona faʻaititia ona o le maualalo o le suka o le toto. O le laasaga e muta i le atinaʻeina o le le atoatoa o le gaʻo.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le le atoatoa i se tagata maʻi, o faʻamaʻiga nei e aliali mai:

  • faʻasalaga masani
  • vevela paʻu
  • tiga o le ulu
  • gaosiga i le gutu
  • manogi e pei o le urine mai le gutu,
  • vili
  • manava manava
  • puupuu le manava ma se taumafaiga laitiiti ma malolo,
  • telefoni e faʻavave pe o vae (masani i le afiafi),
  • leai se malamalama ma se tasi.

O le nephropathy o le gasegase ogaoga, ma o le polotini i le urine e na o le taimi e amata ai, pe a faigata ona taofia lona atinaʻe. O le mafuaʻaga lea e tatau ona faʻaaogaina ai le maʻisuka, ina ia iloa ai le amataga, o suʻesuʻega faapitoa mo le microalbuminuria. E masani lava, o mea o loʻo i totonu o le microalbumin i le urine e le tatau ona sili atu i le 30 mg / aso.

O le faʻaauau pea o le proteinuria o loʻo faʻaalia ai le le atoatoa o le filtration i le 50% o le renal glomeruli, lea e mafua mai i le sclerosis. I le avea ai o se tulafono, o le laasaga o le microalbuminuria e atiaʻe ai le 5 tausaga talu ona iloa le maʻisuka, ma le tulaga o le proteinuria - 20-25 tausaga mulimuli ane.

A o lei atiaʻe le laasaga muamua, ua fautuaina le tagata maʻi e ave fualaau faʻamaʻi o le ACE faʻasolosolo ona o le le maua o le toto maualuga. O fualaau nei e le gata ina faʻaitiitia ai le maualuga o le toto, ae faʻamavae foi le faamamaina o le intracranial.

O le amataga o togafitiga mo le nephropathy o le maʻisuka e amata i le atinaʻeina o le tulaga muamua. E fautuaina le tagata maʻi:

  • fetuutuunaʻi lau mea taumafa e ala i le faʻatapulaʻaina o lau meaʻai protein,
  • ave togafitiga ACE inhibitors,
  • ia faasaʻo le dyslipidemia e ala i le mulimuli i se taumafataga ma se tapulaa o gaʻo.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le tulaga o le nephrotic, o togafitiga e aofia ai faiga nei:

  • maualalo meaʻai taumafa
  • gaʻo ma masima tapulaa taumafa,
  • ave faʻataʻitaʻiga ACE,
  • faaaogaina o fualaau faasaina e faaitiitia ai le maualuga o le toto: fuainumera, lipoic ma le nicotinic acid, Probucol, Fenofibrate, ma isi.

I le tulaga o le nephrotic, e mafai e le tagata maʻi ona faʻaititia le suka o le toto. O le mafuaaga lena e tatau ai ona masani ona pulea lona tulaga.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le tulaga o le nephrosclerotic, i gaioiga o loʻo faʻamatalaina i le tulaga o le nephrotic, faʻaopoopo:

  • fua mo le puipuia o le osteoporosis (maua o le vaitamini D3),
  • Togafitiga faʻamaʻi
  • faʻatalanoa le manaʻomia mo le filifilia o metotia o le taoto toto totoʻa (faʻasolosolo pe o le tino) ma le fatuina fatuga fatu.

Mafuaaga o faʻamaʻi fatugao i le maʻisuka ma o le a le microalbuminuria?

Na maua ai e faaopoopo atu i le hyperglycemia masani, o vaisu e fesoasoani i le tupu mai o le nephropathy. E aofia ai le ulaula ma le 'ai tele o meaʻai porotini, aemaise o aano o manufasi.

Ae o faafitauli tau fatuga e masani lava ona tupu i le talaaga o le maualuga o le toto, lea o se faailoga foi lea o le le atoatoa. O le isi aʻai o le cholesterol maualuga.

E maua le microalbuminuria pe a maua le albumin i le urine. I le taimi nei, o se auiliiliga e iloa ai e mafai ona faia e tusa lava pe i le fale, i le faatauina mai o faʻataʻitaʻiga faapitoa i le fale talavai.

O le maʻi e amataina i le faʻamaualuga tele, lea o se tasi o le gaioiga o le tino. I le taimi lava e tasi, o le arteriole e faʻamalamalamaina i tagata gasegase, o se taunuuga lea e amata ai le faagasologa o le faaleleia o le filtration, ona o le maualuga o le albumin i le urine e faateleina.

Ae o se maualuga maualuga o le albumin o loʻo matauina ma faʻaleagaina ai ipu o le mimiti. I lenei tulaga, o le pa puipui lautele, lea e nafa ma le faalavelaveina o puipuiga, ua avea ma mea e sili atu ona pala.

I le avea ai o se tulafono, o le microalbuminuria i le maʻisuka e atiae mo le 5-7 tausaga. A o faagasolo lenei vaitau, o le vaega muamua o le maʻi ua faia. O le laasaga lona lua - proteinuria - e mafai ona oʻo atu i le 15 tausaga, ma le lona tolu (faʻaaogaina o le tino) e umi 15-20 tausaga mai le taimi o le toilalo i le gaosiga o le inisalini.

I le laasaga muamua, o le maʻisuka e masani ona le lagonaina se tiga. E le gata i lea, o le microalbuminuria e mafai ona togafitia seia oʻo ina toe faʻafoisia atoatoa le gaioiga masani o gaʻo. Ae ui i lea, i vaega 2-3 o le nephropathy, o le faagasologa ua amata ona le mafai ona suia.

I le laasaga muamua, o faailoga o le 30-300 mg o albumin. E maitauina e muamua lava o le faailoaina o lenei ituaiga o porotini i le urini e le o taua tele seʻia oo ina faamanino lona sootaga ma le alualu i luma o 2-3 ituaiga o le faamai.

O le mea lea, o aso nei o loʻo faia ai e tagata uma o le maʻisuka se suʻesuʻega e iloagofie ai le i ai o le albumin i le urine, lea e mafai ai togafitiga vave ma le toe faʻafouina o le gaioiga.

Suesuega Microalbuminuria: pe faapefea ona faia, fautuaga, tusitusiga

Ina ia faia se auʻiliʻiliga mo le microalbuminuria, e tatau ona e maua se faʻamatalaga mai se fomaʻi. A uma, o lenei suʻesuʻega e ese, e le o se vaega o le suʻesuʻega lautele o le mimi.

Mo le faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻaaoga se tasi poʻo aso uma o le urine. Ae peitai, mo le sili atu ona aoga, e manaʻomia le suesue i na o le aso o le urine, i se isi tulaga, o taunuuga e masani ona le faʻatuatua.

Mo le auʻiliʻili, o le urine e aoina i le po i le tasi fagu. A maeʻa lena, e tatau ona lūlūina le fagu ma o le aofaiga atoa o le urine e faamaumauina.

Ma le isi, mai se mea e masani ai, 150 ml o le iniseti ua sasaaina i totonu o se atigipusa laitiiti (200 ml), lea e mulimuli ane ave i le fale suesue. I lenei tulaga, e tatau i le faufautua suʻesuʻe ona taʻu mai le aofaiga o le urine, ina ia mafai ai ona ia fuaina le fua o le popo i aso taitasi.

Afai o le aofaiga ole albumin e le sili atu nai lo le 30 mg i le 24 itula, ona manatu loa lea o se mea masani. Afai e sili atu le masani, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a ia iloiloina le tulaga o le lamatiaga ile maʻi.

I le taimi muamua, o le aofaiga o le porotini e oʻo atu i le 300 mg / aso. Ae i lenei taimi, o togafitiga e mafai ona aoga tele. O le laasaga lona lua o loʻo faʻamatalaina e le sili atu o albumin (sili atu ma le 300 mg). Faatasi ai ma le malosi o le proteinuria, ua faia ai se maʻisuka e lamatia ai le ola.

Ae ui i lea, e taua le faʻamautinoa o tali e faʻatuatuaina. O le mea moni, i le tulaga o le le tausisia o tulafono mo le tuʻuina atu o le biomaterial, poʻo i le tulaga o nisi faʻamaʻi, e mafai ona faʻaseseina ia taunuuga.

O fautuaga autu mo le aoina o le urine e fuafua ai le microalbuminuria:

  1. Ina ia aoina le mimi, e mafai ona e faʻaaoga se fagu e tolu-lita pe faʻatauina se pusa faapitoa o le 2.7 lita i se fale talavai.
  2. Ole vaega muamua o le urini e le manaʻomia ona aoina, ae tatau ona matauina le taimi o le urination.
  3. O le aoina e tatau ona faia i le aso tonu, mo se faataitaiga, mai le 9 i le taeao i le 9 i le aso e sosoo ai.
  4. E mafai ona e vave faʻasolo i totonu o se atigipusa poʻo isi mea mamago ma mamā, ma tapuni uma ia pusa e lua ma faʻavaa.
  5. Mo le tausia o le meaola fou ma le pala, e tatau ona teuina i totonu o le pusaaisa.

O le a le mea e fai pe a iloa le microalbuminuria?

I le nephropathy o le maʻisuka, e tatau ona pulea le glycemia (o faʻamatalaga auiliiliga e uiga i le siama o le glycemia i le maʻisuka ituaiga 2). Mo lenei mafuaʻaga, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le tuiina o le inisalini.

Ae ui i lea, e matua le mafai lava ona toe maua mai lenei faʻalavelave, ae e mafai lava ona faʻaitiitia lona ala. Afai e taua le faaleagaina o le fatuga, ona totoina lea o le toto i luga o le toto, pe o le dialysis, lea e faʻamamaina ai le toto, atonu e manaʻomia.

O fualaau lauiloa mo le microalbuminuria, Renitek, Kapoten ma Enap ua faatonuina. O nei vailaʻau o ni inhibitors e pulea le toto ma taofia ai le proteinin protein mai le ulufale atu i le urine.

E le gata i lea, ina ia puipuia ma faʻagesegese ai le faagasologa o faʻamaʻi fatugao, e tatau ona vave togafitiga faʻamaʻi pipisi. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona faʻataʻitaʻiina fualaau faʻasaina ma vailaʻau faʻasaʻi. O nisi taimi, o togafitiga ua faatonuina e totogi ai fatugaʻo ma toe faʻafoisia le paleni vai masima.

E le gata i lea, o togafitiga e ono le aoga pe afai e le mulimuli le maʻisuka i se meaai e maualalo ai le cholesterol. O oloa e faʻaitiitia ai mea e aofia ai lenei mea faʻaleagaina e aofia ai:

  • iʻa (cod, trout, tuna, salmon),
  • cereals ma legumes (pi, pi, lentils, oats) lea e tauivi ma le cholesterol ona o mea o loʻo i totonu o fibulu mumu,
  • fualaau e le i fafagaina ma vine,
  • fuālaʻau fuālaʻau (tuʻuina),
  • greens
  • fatu ma nati (almonds, palukin, vine, flax),
  • fualaau faisua ma pulou.

Ma, faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol, o meaai uma e tatau ona aofia ai fua masani. Ma mai mea taumafa ma mea taumafa (mea faʻamalosi, meainu, ma isi mea), meaʻai vave ma meaʻai talafeagai e tatau ona lafoaʻia.

O le mea lea, ina ia taofia le atiina ae o le nephropathy o le maʻisuka, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o le hyperglycemia ma le mataʻituina o faailoga o le mamafa o le toto, aua i le tulaga pe a maualuga le maualuga o le maʻi ma le maʻisuka, o le maʻi o le a faasolosolo malie lava. Afai e le o faʻamautuina faʻamaoniga o le toto o le glycemia ma le toto, o le mea lea o le a aʻafia ai le leaga o galuega a fatugaʻo, ae faʻapea foi toto toto, faiʻai ma isi totoga.

E taua foi le pulea o le lipid levels. O le mea moni, o le mafutaga o lenei faailoilo ma le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka, e aofia ai le maualuga o le gaosiga o le albumin, e leʻi leva ona faavaeina. Afai i totonu o suʻesuʻega suʻesuʻega na maua ai le maualuga o le lipids e maualuga tele, ona tatau lea i le tagata gasegase ona tuʻu ese meaʻai ulaula, kulimi mafiafia ma le mayonnaise mai le meaʻai.

E le gata i lea, e tatau ona galo ia i tatou le ulaula tapaa, aua o lenei masani leaga e faʻapupula ai le ono aʻafiaga o faʻafitauli i le 25 taimi. E taua foi le mataituina o le maualuga o le hemoglobin, e masani lava e le sili atu i le 7%.Ole suega o Hemoglobin e tatau ona faia ile 60 aso. O le a le mea e fai mai ai le polotini i le urine o le maʻisuka - o le vitio i lenei tusiga o le a taʻu mai.

Faʻailoaina o taunuuga o le faʻamalosi mo le microalbuminuria

O le tele o fomu mo le faʻatumuina o iuga o le auʻiliʻiliga e aofia ai le tele o upu le mautonu ma numera numera e faigata ona faʻamatala mo se tagata gasegase faigofie. Ma faʻatali mo se fomaʻi e suʻeina o le siama o nisi taimi e umi lava. Matou te ofoina atu ia te oe lava ia e faamasani ma oe lava i le autu autu mo iuga o suesuega o microalbuminuria:

Suʻega o suʻega mo le taeao faʻamalosi i fua:

  • e oo atu i le 30 - o le masani,
  • mai le 30 i le 300 - microalbuminuria,
  • mai le 300 ma luga - macroalbuminuria.

O taunuʻuga o suʻega sa faia i luga o se tasi o faʻamatalaga faʻamalosi:

  • e oo i le 20 - le masani,
  • mai le 20 i le 200 - microalbuminuria,
  • mai le 200 ma luga - macroalbuminuria.

O nei tulaga faʻataʻatitia ua tuʻuina mai e tulaga faʻavae faavaomalo ma e tutusa uma mo falemaʻe i le lalolagi. Faailoilo o le microalbuminuria o loʻo faʻaalia i le koluma "faʻamaufaʻailoga poʻo tulaga masani."

O le auʻiliʻiliga o le microalbuminuria e tatau ona faaopoopo i ai ma se suʻega faʻapitoa i le sulfacyl acid, lea e maua ai se tali i faʻalaʻau uma. Afai o le suʻega e lelei, ona iai lea o isi puipuiga i le mimi, e pei o le immunoglobulins poʻo le protein.

O le suʻesuʻega mo le i ai o le microalbuminuria e mafai ona faia faʻatasi ma suʻesuʻega nei:

  • auiliiliga masani o le mimi ma le toto,
  • toto suesuega o le toto
  • suega fatuga
  • lipid profile
  • suega kulukose
  • aganuu urine,
  • suʻesuʻeina o le hemoglobin glycini:
  • suega albumin
  • suʻeina o le toto,
  • suega toto mo le vaega VIII.

Faʻaiʻuga e mafai ona aʻafia (mo le leaga) iuga o suʻesuʻega o le maʻisuka:

  1. Gaioiga faaletino, manuʻa, faʻamaʻi pipisi.
  2. O le faʻamalalaina, hematuria, urine ma le tele o alkali.

O nei aiaiga uma e fesoasoani i le faʻamaoniga o se taunuuga o le suʻega sese.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le microalbuminuria e ono tulai mai i le 25% o tagata mamaʻi i le 5 tausaga muamua o le maʻi.

Puipuia, gaʻo, gaʻo, ma fiber i le suka o le maʻisuka

Sei o tatou tilotilo totoa pe faʻapefea ituaiga eseese o meaʻai e aʻafia ai le suka toto i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O mamanu lautele ua faavaeina i le auala e gaosia ai gaʻo, proteins, carbohydrates ma inisalini, ma o le a tatou faamatalaina auiliili i lalo. I le taimi lava e tasi, e le mafai ona vavalo mamao pe o le a le tele o se meaai faapitoa (mo se faataitaiga, kusi cheese) o le a faʻapupulaina ai le suka i se maʻisuka faapitoa. E naʻo le faʻataʻitaʻiga ma le mea sese e mafai ona fuafuaina. O iinei o le a talafeagai ai le toe faʻamalosia: Faʻateleina fua lou suka toto! Sefe i luga o le fua o le mita o le kulukosesesese - alu i luga o le togafitia o faʻafitauli o le maʻisuka.

  • E fia le protein e te manaʻomia e 'ai.
  • Auala e faʻagata ai le protein pe a maʻi fatufatuʻi.
  • O a gaʻo e maua ai le cholesterol.
  • O se meaai e maualalo le maualalo e fesoasoani e te le maua ai le mamafa?
  • O a gaʻo e te manaʻomia ma 'ai lelei.
  • Carbohydrates ma le falaoa.
  • E fia suauu gaʻo e ai i le aso.
  • Fualaau faisua, fua ma fualaʻau.

O vaega nei o meaʻai e maua ai le malosi i le tino o le tagata: o meaola, gaʻo ma gaʻo. O meaai faatasi ma i latou e aofia ai le vai ma le fiber, lea e le o faʻalavelaveina. O le ava malosi foi o se punavai o le malosi.

E seasea lava o meaai e aofia ai mama mama, gaʻo, poʻo gaʻo. I le avea ai o se tulafono, tatou te 'aina se paluga o meaʻai. O meaai paletini e masani ona tumu i gaʻo. O meaai gaʻo gaʻo-tamaoaiga e masani lava ona iai ni nai palatini ma gaʻo.

Aisea e mafua ai ona filifili tagata i le maʻisuka ituaiga 2

Mo le selau ma afe o tausaga, o soifuaga o tagata i luga o le fogaeleele e aofia ai nai masina pupuu o meaai, lea na suia i taimi uumi o le fia aai. Sa le mautinoa e tagata se mea sei vagana ai o le fia taumafa e tupu pea lava pea. Faatasi ai ma o tatou augatuaa, oi latou na atiaeina le gafatia e ola ai i le umi o le fia aai na ola ma fanauina.O le mea e ofo ai, o nei lava kenera i aso nei, i le tele o mea taumafa, tatou te faʻaogaina ai le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2.

Afai na faʻafuaseʻi ona pagatia le tele o le fiaʻai nei, o ai o le a sili atu lona ola nai lo se isi? O le tali o tagata e fia maua, e pei o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O latou tino e sili atu ona mafai ona teuina le gaʻo i taimi o le tele o meaʻai, ina ia mafai ai ona e ola mai le umi, fia taumafa. O le faia o lenei mea, i le faagasologa o le evolusione, na latou atiina ae ai le faateleina o le insulin (o le le lelei o le mafaufau i le gaioiga o le inisalini) ma se manao e le mafaamatalaina mo gaʻo, ia e masani ia i tatou uma.

O lenei ua tatou ola i se tulaga o le tele o meaai, ma genes na fesoasoani io tatou augatama, ua avea ma faafitauli. Ina ia taui mo le genetic predisposition e pusa ai le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e 'ai se meaʻai ma le gaʻo maualalo. O le fautuaina o se meaʻai maualalo-carbohydrate mo le puipuia ma le pulea o le maʻisuka o le autu autu lea o loʻo i ai le tatou 'upega tafaʻilagi.

Sei o tatou agai atu i le aafiaga o puipuiga, gaʻo ma gaʻo i luga o le suka o le toto. Afai o oe o se "gasegase" maʻisuka, o le a e mauaina o faamatalaga o loʻo i lalo i lenei tusiga e matuai feteenai ma faʻamatalaga masani na e maua mai tusi poʻo mai le endocrinologist. I le taimi lava e tasi, oa tatou taiala mo le maʻisuka e fesoasoani i le maualalo o le suka o le toto ma tausia ai masani. O se fuafaatatau paleni "paleni" e fesoasoani i lenei mea leaga, e pei ona e iloa muamua ia te oe lava.

I le faagasologa o le gaosia o meaʻai, proteins, gaʻo ma gaʻo i totonu o le tino o le tagata, ua faʻaumatia i totonu o latou vaega, "poloka poloka". O nei vaega e ulufale i le toto, e ave i le toto i totonu o le tino ma e faʻaaoga e sela e tausia a latou galuega taua.

  • Faʻafefea ona togafitia mo le maʻisuka ituaiga 2: o se laasaga taʻitasi taʻitasi
  • O fea meaai e mulimuli ai? Faatusatusaga o taumafa maualalo-kalori ma le maualalo-carbohydrate
  • Tusa 2 o vailaʻau maʻisuka: faʻamatalaga auiliili
  • Siofor ma Glucofage tablets
  • Auala e aʻoaʻo ai e fiafia i le aʻoga faaletino

O palatini o ni mea faigata o "poloka fale" e taʻua o amino acids. Meaʻai o mea taumafa ua talepeina i amino acids e enzymes. Ona faʻaogaina lea e le tino nei amino acids e maua ai ona lava aʻafiaga. E le gata ina maua ai siama musika, neura ma totoga i totonu, ae o hormones foi ma le tutusa o enzymes digestive. E taua le iloa e mafai ona faʻaaogaina amino acids i le kulukose, ae o loʻo tupu lemu ma e le lelei tele.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le tele o mea taumafa e maua e tagata e aofia ai le porotini. O punaoa aupito sili ona maualalo o le protein o fuamoa moa, sisi, aano o manufasi, moa ma iʻa. E masani lava e le oi ai ni vailaʻau gaʻo. O nei mea taumafa e fausia ai le faavae o se taumafataga maualalo-carbohydrate i le puleaina o le maʻisuka. O a meaai e lelei mo le maʻisuka ma e leaga. E maua foi pulu popo i mea totō - fatu, fatu laau ma nati. Ae o nei oloa, faatasi ai ma palatini, o lo o aofia ai gaʻo, ma o le maʻisuka e manaʻomia ona faʻaeteete ia i latou.

E faapefea ona aʻafia le toto toto i aʻafiaga o meaʻai

O palatini ma gaʻo meaʻai o meaʻai ia e faʻapupulaina ai le suka toto, e ui lava latou te faia i auala eseese. I le taimi lava e tasi, o gaʻo gaʻo e le afaina ai le toto toto. O meaola manu e aofia ai le 20% o le protein. O le totoe o latou fatuga o gaʻo ma vai.

O le liua o aʻafiaga i le kulukose i le tino o le tagata e tupu i le ate ma i se tulaga maualalo i fatuga ma gaogao. O lenei faagasologa ua taua o le gluconeogenesis. Aoao pe faapefea ona pulea. O le glucagon hormone e mafua ai pe afai o le suua e paʻu tele pe afai e itiiti le inisalini e tumau i totonu o le toto. 36% protein ua liua i le kulukose. O le tino o le tagata e le iloa pe faapefea ona liua le kulukose i totonu o palatini.O le mea lava lea e tasi i gaʻo - e le mafai ona e faʻapipiʻiina ia protein mai ia i latou. O le mea lea, o aʻafiaga o se vaega e sili ona taua o meaai.

Matou te taʻua muamua o meaola manu e maua ai le palatini e 20%. Faʻateleina le 20% e le 36%. E foliga mai e tusa ma le 7.5% o le mamafa o le mamafa o meaʻai porotini e mafai ona liua i le kulukose. O nei faʻamaumauga e faʻaaogaina e fuafua ai le fualaau ole inisalini "pupuu" aʻo leʻi 'aʻai. Faatasi ai ma se "paleni" taumafa, e le o amanaiaina ia palatini mo le fuafuaina o tui inisalini. Ma i luga o se taumafa-maualalo o mea taumafa mo le maʻisuka - ua faʻamauina.

  • Pusa 1 togafitiga o maʻisuka mo tagata matutua ma tamaiti
  • Vaʻai le maʻisuka ituaiga 1
  • Taimi o le susu ma le auala e faalautele ai
  • Le auala o inisalini e leai ni tiga
  • O le maʻisuka ituaiga 1 i totonu o se tamaititi e togafitia e aunoa ma le inisalini e faʻaaoga ai taumafa tatau. Faatalanoaga ma le aiga.
  • Auala e faʻagesegese ai le faʻaumatia o fatugaʻo

E fia le protein e te manaʻomia e 'ai

O tagata o loʻo i ai le maualuga o le gaioiga faaletino ua fautuaina ina ia 'ai 1-1.2 kalama o le protein i le 1 kg o le mamafa o le tino i aso uma e tausia ai le maso maso. Meat, iʻa, moa ma uaina e aofia ai le 20% o le protein. E te iloa lou mamafa i kilokalama. Faʻateleina lenei aofaʻi i le 5 ma o le ae iloa ai le tele o kalama meaai e mafai ona e 'ai i aso uma.

E manino lava, e le tatau ona e matelaina i luga o se meaʻai maualalo. Ma afai e te faʻaaogaina ma le fiafia e tusa ai ma a matou fautuaga, e mafai ona e gafatia le 'ai atili o le polotini, ma o nei mea uma e aunoa ma se afaina i le pulea o le suka suka.

Meaʻai mo le maualalo o meaʻai mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo maua iinei.

O a meaai sili ona maloloina o le protein?

O le mea pito sili ona talafeagai mo meaai maualalo-gaʻolaʻau o meaai ia o le protein lea e toetoe lava leai se mea e maua mai i gaʻo. La latou lisi e aofia ai:

  • povi, vela, tamai mamoe,
  • moa, tilo, toso,
  • fuamoa
  • sami ma vaitafe iʻa,
  • puaa tunu, carpaccio, jamon ma oloa faapena taugofie,
  • taaloga
  • puaa

Ia manatua e mafai ona faaopoopo meaʻai i le gaosiga o loʻo lisi atu i luga ao faagasolo, ma e tatau ona mataʻu. O le tusi a Amerika i luga o se taumafa maualalo o le maʻisuka mo le maʻisuka o loʻo faʻapea mai o sausago e toetoe lava leai ni carbohydrate. Ha ha ha ...

E toetoe lava o faʻamaʻi uma e leai se sili atu nai lo le 3% o le maʻisuka ma e talafeagai mo le taumafaina e tagata maʻisuka. I le faaopoopo atu i le cheese ma le kusi cheese. O vailaʻau 'oloʻo iai lau sisi e tatau ona mafaufauina pe a fuafua le lisi, faʻapea foʻi ma le fuafuaina o tui ole inisalini ma / poʻo le maʻisuka. Mo mea soya uma - faitau faʻamatalaga i luga o le afifi, mafaufau i a latou gaʻo ma pulu.

Meaʻai faasaina ma fatuga o fatugao

O loʻo i ai le talitonuga lautele i totonu o endocrinologists ma tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e sili atu le lamatia o fualaau o meaʻai nai lo le suka ona latou faʻavavevaveina le atinaʻeina o fatugaʻo fatugaʻo. O se manatu sese lea e faʻaumatia ai ola o le maʻisuka. O se maualuga maualuga o le protein protein e le faʻaleagaina ai fatugaʻo o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, pe afai o le suka toto e tausia masani. O le mea moni, o le fatuga fatuga na mafua ai ona maualuga le suka o le toto. Ae o fomai e pei o le "tuu ese" lenei i luga o meaʻai meaai.

  • Faʻaleagaina o le fatu i le maʻisuka malosi, o togafitiga ma le puipuia
  • O a suʻega e tatau ona e pasia e siaki ai fatugaʻo (tatala i se isi faamalama)
  • Mateʻo le nephropathy: laʻasaga, faʻamaoniga ma togafitiga
  • Taua! Maʻi Suka
  • Renal ario stenosis
  • O le maʻisuka togafiti fatu

O a faʻamaoniga e lagolagoina ai lenei faʻamatalaga fouvalega:

  • O loʻo i ai setete i Amerika e faapitoa i le faʻaleleia o povi. O iina, e 'ai e tagata le pusi 3 taimi i le aso. I isi setete, o le lafumanu e sili atu ona taugata ma e itiiti lava le faʻaaoga iina. E le gata i lea, o le faʻateleina o le le toe faʻaaogaina e tutusa lava.
  • Vegetarians ei ai faafitauli tau fatuga e le masani ona sili atu nai lo tagata faʻatau oloa.
  • Sa matou faia se suʻesuʻega umi mo tagata na ofoina atu se tasi oo latou fatuga e laveai ai le ola o se pele.Na fautuaina e fomaʻi le faʻasaina o le maua o le polotini i se tasi oi latou, ae le o le isi. I tausaga mulimuli ane, o le toilalo o le tootoo na totoe na tutusa uma.

O mea uma o loʻo taʻua i luga e faʻaaogaina i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o loʻo i ai pea fatugaʻo e masani lava pe faaleagaina ai fatugaʻo naʻo le amataga. Iloilo laasaga o le toilalo. Ina ia puipuia le faiva o le fatu, ia taulaʻi i le tausisia o le maualuga o le suka o le toto ma se taumafataga maualalo. Afai o le gasegase o le fatu i le 3-B pe o le maualuga foi, ona tuai tele lea ona togafitia i se taumafataga e maualalo-carbohydrate, ma e tatau ona faʻapulaʻa le faʻaogaina o le protein.

O gaʻo gaʻo, aemaise lava gaʻo tumu o manu, e faʻasalaga le talafeagai mo:

  • mafua le gaʻo
  • faateleina le cholesterol toto,
  • taʻitaʻi atu i le osofaia o le fatu ma le taʻavale.

O le mea moni, o nei mea uma o se faʻaoga tele o le lautele e fomaʻi ma tagata fai meaʻai. O le salalau o lenei foo, lea na amata mai i le 1940, na mafua ai ona maua i se faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻasalalauga faʻatautaia o le le sili atu i le 35% o kalori mai le gaʻo. E matua faigata lava le le sili atu i le pasene lenei i le faiga.

O fautuaga aloaia a le Matagaluega o le Soifua Malōlōina o le Iunaite Setete i luga o le faʻasaina o gaʻo i meaʻai na mafua ai le taufaasese moni i le va o tagata faʻatau. O oloa gaʻo susu gaʻo, margarine ma mayonnaise o loʻo manaʻomia tele. O le mea moni, o le tagata moni na faʻaleleia mo faafitauli o loʻo lisiina i luga o gaʻo. O vailaau faʻamalosi tino faapitoa, aua o le faʻatauina o le tino o le tagata e le o se mea e faʻaaogaina.

Aisea e taua ai le 'ai o gaʻo

O gaʻo gaʻo mafai ona paʻu i lalo i le gaʻo gaʻo i le taimi o le faʻapalapala. E mafai e le tino ona faʻaaoga i auala eseese:

  • o se punavai o le malosi,
  • e avea o se mea fale mo a latou siama,
  • faataatia ese.

O gaʻo gaʻo e le o lo tatou fili, e tusa lava pe o le a le mea e fai mai e meaʻai fualaʻau ma fomai. O le 'ai o gaʻo masani e matua taua mo le ola o tagata. O loʻo i ai mea taua e maua ai le tino e leai se mea e mafai ona ave, sei vagana ai meaʻai fua. Afai e te le 'aina i latou mo se taimi umi, ona e fano ai lea.

Gaʻo gaʻo ma le cholesterol toto

Maʻisuka, e sili atu nai lo tagata soifua maloloina, e mafatia i le atherosclerosis, fatu fatuga ma tuʻituʻi. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e masani lava ona sili atu le leaga o le tala o le cholesterol nai lo le fuainumera o tagata soifua maloloina o le vaitausaga tutusa. Ua fautuaina e faapea o gaʻo gaʻo e tatau ona tuuai. O se manatu sese, ae, o le mea e leaga ai, ua mafai ona aʻafia le lautele. I se tasi taimi, na talitonu foi o gaʻo meaʻai e mafua ai faʻafitauli o le maʻisuka.

O le mea moni, o faafitauli i le toto cholesterol toto i tagata mamaʻie maua i le maʻisuka, e pei o tagata e maua i le toto suka, e le afaina uma i gaʻo latou te 'ai. O le toatele o tagata maʻisuka o loʻo 'ai pea lava i meaai, aua ua aʻoaʻoina i latou ina ia fefefe i gaʻo. O le mea moni, o se talaaga leaga o le cholesterol e mafua mai i le toto maualuga, o le maʻisuka, lea e le o pulea.

Seʻio tatou tilotilo i le faiā i le va o meaʻai gaʻo ma le toto cholesterol. O tagata e manaʻo e faʻaitiitia o latou toto cholesterol e masani ona fautuaina e 'ai atili meaʻai. O fomaʻi e fautuaina le faatapulaaina o le taumafaina o meaola manu, ma afai e te 'ai aano o manu, ona maualalo lea o le gaʻo. E ui lava i le maelega o le faʻatinoga o nei fautuaga, o aʻafiaga o suʻega toto mo le "leaga" cholesterol i tagata gasegase mo nisi mafuaaga e faʻaauau pea ona faasolosolo ...

E tele ma sili atu lomiga e maua ai se meaʻai maualuga-carbohydrate, e toetoe lava o vegetarian, e leai se soifua maloloina ma saogalemu e pei ona mafaufauina muamua. Ua faʻamaonia o taumafa taumafa taumafa e maualuga ai le mamafa o le tino, faʻaleagaina le tala o le cholesterol ma faateleina le aʻafiaga o le maʻi cardiovascular. E faʻaaogaina foi lenei mea i "mea maʻaleʻale" gaʻo o loʻo maua i fualaau ma fua o le cereal.

Sa amata ona atinaʻeina Faatoaga i le silia ma le 10,000 afe tausaga talu ai.A o leʻi tupu lenei mea, o matou tuaa sa masani lava o tagata tulimanu ma tagata e faapotopoto. Latou te 'aʻai aano o manu, iʻa, moa, nai siva ma iniseti. O nei mea uma o se mea taumafa e maua i faʻamalosi ma gaʻo masani. E mafai ona aina fua mo ni nai masina i le tausaga, ma o le meli o se mea e le masani ai.

O le faaiuga mai le talitonuga o le "talafaasolopito" e faapea o le tino o le tagata e le o se mea e masani ona fetuutuunai e faʻaaogaina ai le tele o mea inu. Ma o vailaau faʻamaʻalosi fou faʻaonaponei o se mea moni faʻalavelave mo ia. E mafai ona e ola mo se taimi umi pe aisea ua mafua ai, ae e sili atu le na ona siaki. E leai se aogā o se aʻoaʻoga e le manuia i le faʻatinoga, e te ioeina?

E faapefea ona siakiina? E matua faigofie lava - e tusa ai ma fua o fua o le suka ma se glucometer, faʻapea foʻi ma suʻega o le toto suʻesuʻe mo le cholesterol. O le maualalo o le meaʻai e maua ai le suka i le toto o le maʻisuka maʻi, o le a mafai ona faʻamautuina i le tulaga masani, e pei o tagata soifua maloloina. Iʻuga o suʻesuʻega o le toto suʻesuʻeina, o le ae iloa ai o le "leaga" cholesterol ua faʻaitiitia, ma o le "lelei" (puipuia) tasi e tulai mai. O le faʻaleleia o le talafaʻasolopito o le cholesterol e fesoasoani foi i le faʻatinoga oa tatou fautuaga mo le taumafaina o gaʻo maloloina lelei.

Maʻa ma triglycerides i le toto

I totonu o le tino o le tagata o loo i ai pea se "taamilosaga" tumau o gaʻo. Latou te ulu i le toto mai meaai poʻo mai faleoloa o le tino, ona faʻaaogaina lea pe teu. I totonu o le toto, o gaʻo o loʻo taamilomilo i foliga o triglycerides. E tele mea e iloa ai le maualuga o triglycerides i le toto i taimi uma lava. O le faʻaaloalo, malosi faaletino, glucose toto, le tikeri o le isesa. O gaʻo gaʻo e itiiti sona aʻafiaga i le faʻasalaga o triglycerides i le toto. O le tele o triglycerides e fuafua i le fia o le meaʻai na gaosi lata mai.

O tagata vaivai ma tagata mimiti e sili ona maaleale i le gaioiga o le inisalini. E masani ona i ai tulaga maualalo o insulin ma triglycerides i totonu o le toto. Ae e oo lava i le toto o le triglycerides e faateleina pe a maeʻa se taumafataga ua tumu i gaʻo. E mafua ona o le tino e faʻaitiitia le sili atu o le kulukose i totonu o le toto, ma liua i le gaʻo. O le sili atu o le oona, o le maualalo o le lagona o sulu i insulin. I tagata gasegase, o le toto triglycerides e sili atu le maualuga nai lo le mea faʻanoanoa, fetuunai mo le gaʻo gaʻo.

Aisea e avea ai le maualuga o le triglycerides i le toto o se faailo taua:

  • o le tele o sikiglycerides e taamilomilo i totonu o le toto, o le malosi o le malosi o le inisalini,
  • e mafua ai ona maua le gaʻo o gaʻo i totonu o puipui o toto toto, o lona uiga, le atinaʻe o le atherosclerosis.

O se suesuega sa faia lea na auai ai tagata taaalo aʻoaʻoina, o tagata e matua nofouta i le insulin. O nei tagata taaalo na maua ni iniseti matautia o gaʻo gaʻo. E foliga mai o se taunuuga, o le malosi malosi o le inisalini (le lelei le mataalia o sela i le gaioiga o le inisalini) mo se taimi le tumau. O le pito i tua o le tupe siliva e mafai ai ona faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini pe afai e te fesuiaiga i se meaʻai maualalo-carbohydrate, faʻaititia lou toto toto i mea masani, faamalositino, ma taumafai e aveesea le mamafa.

Matagofie meaʻai e mafua ai le gaʻo?

E le o gaʻo, ae o gaʻo i totonu o le tino i lalo o le gaioiga o le inisalini e liua ma gaʻo. O lenei faagasologa o loʻo faʻamatalaina auiliili mulimuli ane i le tusiga. O gaʻo gaʻo e toetoe lava a le auai i ai. E teuina i totonu o mea faʻapipiʻi pe afai e te faʻateleina le tele o mea inu. O gaʻo uma lava e te 'ai i luga o se meaʻai e maualalo le tino gaʻo e "vave ona mumu" ma e le faʻateleina le mamafa o le tino. O le fefe i le gaʻo mai gaʻo e tutusa lava ma le fefe e liliu le lanumoana ona o le 'ai o le eggplant.

O gaʻo gaʻo e sili ona lamatia o meaʻai mo le maʻisuka. I atunuu atiaʻe, o meaʻai e gaosi ai le tele o mea taumafa e 'aina e le faitau aofaʻi. Talu mai le vaitau o le 70, o le fefaʻatauaʻiga o gaʻo i mea taumafa ua 'aina i Amerika, ua paʻu, ma ua faʻateleina le faʻasoa o gaʻo.I se tulaga tutusa, o le faʻamaʻi o le gaʻo ma le afaina o le maʻisuka ituaiga 2, lea ua uma ona faia i luga o le amio o se faʻalavelave faʻaleaganuʻu, ua tupu.

Afai o oe o le gasegase poʻo le ituaiga 2 o le maʻisuka, o lona uiga o oe o se vaisu i meaʻai e aofia ai gaʻo vailaʻau mama. O se mea moni lenei mea ua fai ma vaisu, e aʻafia i le ava malosi poo fualaau faasaina. Masalo o fomaʻi poʻo tusi faʻatasi ai ma lisi o meaʻai lauiloa e fautuaina oe e te 'ai meaʻai maualalo-gaʻo. Ae sili atu pe afai e te fesuisuiaʻi i se mea e maualalo ai le gaosiga.

E faʻaaogaina e le tino le gaʻo gaʻo e pei o se fale poʻo se punaoa malosi. Ma e na o oe lava e faʻamaʻaina i gaʻo, ona gaʻo lea o le gaʻo. O le gasegase o le maʻisuka ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e le mafua mai i le tele o le gaʻo. E mafua ai le tele o taumafa i meaʻai o gaʻo vailaʻau. I le iuga, o le gaʻo gaʻo e aunoa ma ni mea gaʻo e toetoe lava a le mafai. Afai e te taumafai, o le a vave ona e maua le taoto, pulufana, poʻo le manava. E mafai e le tino ona taofi i le taimi le taumafaina o gaʻo ma protein, ma gaʻo - e le mafai.

Tatou te manaʻomia mea e gaʻo?

O mea taua e tatau ona iai gaʻo, faʻapea foʻi ma mea taua o loʻo maua i faʻamalosi. Ae e le o iai ni vailaʻau oona, e aofia ai mo tamaiti. E le gata ina e ola, ae e te lagona lelei foi i luga o se meaʻai e le o iai ni gaʻo. E le gata i lea, o sea taumafa e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu ma le faʻamaʻi. O suʻega o le toto mo le cholesterol, triglycerides, ma isi tulaga lamatia o le cardiovascular o le lelei lea. Ua faamaonia lenei mea e ala i le poto masani o tagata i matu, o ē na le i ai se mea ae leʻi oʻo i le amataga o le colonialists sinasina, ae na o iʻa, faʻamaufaʻailogaina aano o manu ma gaʻo.

E afaina ai tagata mamaʻi i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e faʻatau ai e le gata o loʻo faʻamalosia ai le gaʻo popo, ae e oʻo lava i "vailaʻau" gaʻo i le sili atu i le 20-30 kalama i le aso. Talu ai ona o soʻo se mea e gaosia ai gaʻo e mafua ai le oso vave i le suka o le toto, ma o le tele o le inisalini e manaʻomia e faʻavaivaia ai. Ave se glucometer, fua le suka o le toto pe a uma ona 'ai ma vaai mo oe lava o meaʻai gaʻo e mafua ai ona oso, ae le o aʻafiaga ma gaʻo.

Faʻafefea ona faʻafefiloi e le tino o le tagata gaʻo

Mai i le manatu o le tagata kemisi, o gaʻo o gaʻo ia o filifili o mole suka. O meaʻai suamalie, mo le tele o vaega, o filifili ia o kulukose. O le puupuu o le filifili, o le suamalie o le tofo o le oloa. O nisi filifili e umi ma sili atu ona faigata. E tele a latou fesoʻotaʻiga ma paranesi. O lenei mea ua taua o "mea faigata" gaʻo. E ui i lea, o nei filifili uma e vave ona gauia, e oʻo lava i le manava, ae faʻapea foi i le gutu o le tagata. E tupu lenei mea i lalo o le malosi o enzymes o loʻo maua i le vavalalata. Glucose e amata ona gauai i totonu o le toto mai le mucous membrane o le gutu, ma o le mea lea, o le toto toto e vave tulai mai.

O le faagasologa o le faʻapalapalaina i totonu o le tino o le tagata lea o meaʻai e malepe i totonu o vaega elemene, lea e faʻaaogaina e avea ma punaoa malosiaga poʻo "mea faufale". O le vaega muamua o le tele o gaʻo meaʻai o le glucose. E talitonuina o fualaau faisua, fualaau faisua, ma falaoa atoa o le falaoa e aofia ai "vailaʻau gaʻo." Aua nei faatagaina lenei manatu e faaseseina oe lava! O le mea moni, o nei meaʻai e maua ai le toto toto pei o le vave ma malosi e pei o le suka poʻo le paluga pateta. Siaki i se glucometer - ma o le ae vaai mo oe lava ia.

I foliga, o oloa tao ma pateta e le tutusa uma lava ma le suka. Ae ui i lea, i le taimi o le otaotaina, latou vave liliu atu i le kulukose, pei lava o le suka mama. O gaʻo gaʻo e maua i fua ma fua o le cereal e faʻaleleia le maualuga o le kulukose o le toto pei o le suka. O le American Diabetes Association talu ai nei na aloaia aloaia ai o le falaoa o le tutusa lelei lea o le suka o le suka mo lona aafiaga i le kulukose o le toto. Ae nai lo le taofia o le maʻisuka mai le 'aiina o falaoa, na faatagaina i latou e' ai le suka nai lo isi gaʻo.

E faʻafefea ona aʻafia le maʻisuka i gaʻo

O le a le mea e tupu i le tino o tagata gasegase e maua i le maʻisuka pe a maeʻa se taumafataga e aofia ai le tele o gaʻo? Ina ia malamalama i lenei mea, ia muamua faitau pe o le a le mea e maua ai le inisalini o le insulin. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le vaega muamua ole tali ole inisalini e faʻavaivaia. Afai o le vaega lona lua o le pulelasea o le inisalini e faʻasaoina, ona maeʻa lea o ni nai itula (4 itula pe sili atu), o le toto toto pe a uma ona 'ai e mafai ona paʻu i le mea masani e aunoa ma le faia e le tagata. I le taimi lava e tasi, i lea aso ma lea aso, e tumau pea le maualuga o le toto toto mo le tele o itula pe a maeʻa taumafataga taitasi. I le taimi nei, o le kulukose e fusifusia i le palatini, faʻalavelaveina le faʻatinoina o tino faʻapitoa, ma tupu aʻe ai faʻafitauli o le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 1 e fuafua le fualaau o le "puupuu" poʻo le "ultrashort" insulin aʻo leʻi 'ai, lea e manaʻomia e ufiufi ai gaʻo gaʻo latou te' ai. O le tele o gaʻo meaʻai e te fuafua e 'ai, o le tele o le inisalini e te manaʻomia. O le maualuga o le fua o le insulin, o le tele o faafitauli o loʻo i ai. O lenei faʻalavelave faʻalavelave ma le auala e foia ai, o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i le tusiga "Faʻafefea ona faʻasaʻo le suka o le toto ma ni atunuʻu laiti ole inisalini". O se tasi lea o mea sili ona taua i la matou 'upega tafaʻilagi mo tagata gasegase i ituaiga uma o le maʻisuka.

O fua e aofia ai gaʻo maualuga gaʻo tele i le tele o mea. E i ai a latou aʻafiaga i le suka o le toto, e pei ona faamatalaina i luga, ma o lea ua solia ai le maʻisuka. Aloese mai fualaau aina! O faʻamanuiaga aoga mo i latou e tele taimi e maualalo ai nai lo le faʻaleagaina latou te mafua ai le tino o le maʻisuka. O nisi fualaau e le o aofia ai le kulukose, ae o le fructose poo le maltose. O isi ituaiga o suka. E sili atu lemu lemu nai lo le kulukose, ae latou te faateleina foi le suka i le auala tutusa.

I le lauiloa lauiloa i luga o meaai, latou te fiafia e tusi o mea e gaʻo ai le "mea faigofie" ma "faigata". I luga o meaai e pei o le falaoa atoa o le falaoa, latou te tusia ai o loʻo iai i latou o vailaʻau faʻamalosi ma e aoga tele mo le maʻisuka. O le mea moni, o nei mea uma ua le atoatoa. O gaʻofale gaʻo faʻateleina le maualuga o le toto i le vave ma le mamana e pei o mea faʻataʻavaʻavaʻa faigofie. E mafai ona faigofie ona faʻamaonia lenei mea e ala i le fuaina o le suka o le toto i se glucometer i le maʻisuka maʻi pe a uma ona 'ai i vaitaimi o le 15 minute. Suʻe i se meaʻai maualalo-carbohydrate - ma o lou suka toto o le a pa'ū ifo i mea masani, ma o le a faʻavaivaia faʻafitauli o le maʻisuka.

E faʻafefea ona avea gaʻo gaʻo ma gaʻo i lalo o le malosi o le inisalini

O le autu o le gaʻo lea e faʻapupulaina i totonu o le tino o meaʻai gaʻo ia. Muamua, latou te paʻu i totonu o le kulukose, lea e faʻapala i totonu o le toto. I lalo o le aʻafiaga o le inisalini, o le kulukose o le a avea ma gaʻo, lea e teuina i suauʻu gaʻo. O le inisalini o le hormone autu lea e fesoasoani i le gaʻo.

Faapea ua e 'ai se ipu o pasta. Mafaufau i le mea e tupu i lenei tulaga i le tino o tagata soifua maloloina ma tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2. O le suka o le toto e vave oso, ma o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o le a tulai vave foi e "tineia" le suka. O sina kulukose mai le toto o le a "mu" vave lava, o lona uiga, o le a faʻaaogaina o se punaoa malosi. O le isi vaega e teuina i foliga o glycogen i le ate ma maso. Ae o glycogen le teuina o le malosi e gata.

Ina ia faʻaitiitia uma le kulukose ma toe maualalo le suka i le tino, o le tino e liua i le gaʻo i lalo o le gaioiga o le inisalini. O le gaʻo lava lea e tasi o loʻo teuina i totonu o mea faʻapitoa ma e taʻitaʻia ai le meaʻai. O le gaʻo o loʻo e 'ai e tolopoina pe afai e te' ai faatasi ma le tele o gaʻo - faatasi ai ma falaoa, pateta, ma isi.

Afai e te faʻafefe, o lona uiga o le tui o le inisalini, o lona uiga, le lelei o le tino i le inisalini. E tatau i le pancreas ona maua atili insulin e totogi ai. O le iʻuga, o le sili atu o le kulukose ua liua i le gaʻo, ua faʻaleleia le tele o meaʻai, ma o le inisalini o le lagona e faʻaitiitia ai. O se taʻamilosaga leaga lea e muta i se fatu fatu poʻo le maʻisuka ituaiga 2. E mafai ona talepe i le fesoasoani o se taumafa maualalo o meaʻai ma aʻoaʻoga faaletino, e pei ona faʻamatalaina i le tusitusiga "Resulin resistance and its treatments."

Sei o tatou tilotilo pe o le a le mea e tupu pe afai e te 'aina se fasi meaʻai gaʻo nai lo le pasta. E pei ona tatou talanoaina i luga, e mafai e le tino ona faʻafesoʻotaʻi ia paletini i le kulukose. Ae e tupu malie lenei mea i le tele o itula. O le mea lea, o le vaega lona lua o le faʻamalosia o le inisalini poʻo le inisiua o le inisalini "pupuu" aʻo leʻi 'aʻai e mafai ona matua aloese mai le faateleina o le suka toto pe'ā uma ona' ai. Ia manatua foi o le gaʻo gaʻo e le liliu i le kulukose ma e le faateleina ai le suka toto. E tusa lava po o le a le tele o le gaʻo e te 'ai, o le manaʻomia mo le inisalini mai lenei mea o le a le faateleina.

Afai e te 'ai fualaʻau, o le tino o le a liua se vaega o le polotini i le kulukose. Ae peitai, o lenei kulukose o le a laiti, e le sili atu ma le 7.5% o le mamafa o aano o manu. E itiiti se inisalini e manaʻomia e taui ai mo lenei mea. O sina inisalini o lona uiga o le atinaʻeina o le oona o le a taofi.

O a meaʻai e mafai ona 'aina faʻatasi ma le maʻisuka

I le maʻisuka, e le tatau ona fevaevaeaʻi gaʻo i le "faigofie" ma le "lavelave", ae i totonu o le "galue vave" ma le "faʻagesegese". Matou te mumusu uma gaʻo gaʻo maualuga televave. I le taimi lava e tasi, e mafai ona faatagaina sina vaega tele o le "gese" gaʻo. I le avea ai o se tulafono, e maua i fualaau faisua, o loʻo i ai laulaʻau manaia, pulupulu, tipi, ma tatou te le 'aina fua. Faataitaiga ituaiga uma o kapisi ma pini lanumeamata. Siaki le lisi o meaʻai faatagaina mo se taumafa maualalo o le gaʻo. Fualaau faisua ma nati sa aofia i totonu o meaai maualalo o le maʻisuka ae o loʻo i ai le ola maloloina, vitamini masani, minerale, ma fiber. Afai e te 'aina sina mea, latou te faʻaititia le toto toto.

O nei taumafa e taua o le 6 kalama o gaʻo i luga o le maʻisuka ole taumafa o le maʻisuka:

  • 1 le ipu o le letusi mai le lisi o fualaʻau faatagaina,
  • ⅔ suauu o fualaau faisua atoa mai le lisi o mea faatagaina, vevela-togafitiga,
  • ½ cup cut or chopped vegetables from the list of allowed, cooked,
  • ¼ ipu o masini fualaau aina mai fualaau faisua,
  • 120 g o fualatini mata mata,
  • 70 g galu.

O fualaau faisua ua gaosia pe gaosia fua e sili atu ona lelei nai lo fualaʻau uma. O le mea lea, o le aofaiga lava o mea inu oona o loʻo i totonu o se laʻititi laʻititi. O se vailaʻau mamae e sili atu ona faʻatusatusa. I vaega ua taua i luga, o le faasaʻoga mo le mea moni e faapea o le faagasologa o le mafanafana o se vaega o le cellulose ua liua i le suka o loo amanaia foi. A maeʻa le togafitiga o vevela, e sili atu le saoasaoa o gaʻo mai le fualaau faisua.

E oo lava i meaai faatagaina o loo i ai le "faagesegese" o le gaʻo e tatau ona 'aiina lemu, e leai se mea e tatau ona' ai ina ia aua le pau i lalo o le aafiaga o se faleaiga a Saina. O le aʻafiaga o gaʻo i luga o le tino o le maʻisuka o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i le tusiga "Faʻafefea ona faʻasaʻo le suka o le toto ma ni atunuʻu laiti ole inisalini". O se tasi lenei oa tatou autu autu pe afai e te manaʻo e pulea lelei lau maʻisuka.

Afai e matua lamatia tele gaʻo meaʻai mo le maʻisuka, aisea e te le tuʻuina atoa ai? Aiseā e aofia ai fualaau faisua i totonu o se taumafataga e maualalo i le gaosiga e pulea ai le maʻisuka? Aisea e le maua uma ai vitamini talafeagai mai mea faaopoopo? Aua e foliga mai e leʻi maua e saienitisi uma vitamini. Masalo o fualaau faisua e aofia ai vitamini taua tatou te leʻi iloa. I soo se tulaga, o le fiber o le a lelei mo ou inumaga. O mea uma o loʻo i luga e le o se mafuaaga e 'ai ai fua, fualaau faisua ma isi mea faasaina. E matuā afaina i le maʻisuka.

Fiber for Diet Diet

O le fiva o se igoa taatele mo mea taumafa e le mafai e le tino o le tagata ona eliina. E maua le fila i fualaau faisua, fualaau aina, ma fatu, ae le o meaola. O nisi o ona ituaiga, mo se faataitaiga, pectin ma le guar gum, faʻamavae i le vai, o isi e leai. E mafai ona afaina ai le fiva solu ma e le mafai ona faʻaaogaina i luga o le manava. O nisi ituaiga o fiva e le mafai ona faʻaaogaina - e fai ma faʻataʻitaʻiga, psyllium, faʻapitoa foi o le flea plantain - o loʻo faʻaaogaina e avea o se laxative mo le mautinoa.

O punavai o fiber e le mafai ona faʻaaogaina e sili ona lelei salalaʻau. O fiva soluble e maua i lemu (pini, pi, ma isi), faapea foi ma ni fua. O lenei mea, aemaise lava, pectin i le pele o apu. Mo le maʻisuka, aua nei taumafai e faʻaititia lou toto suka poʻo le cholesterol ma le fiber. Ioe, o le areto a le falaoa e le faʻateleina le suka e pei o le falaoa falaoamata paʻepaʻe. Ae ui i lea, o le mea lea e mafua ai le oso vave ma malosi i le suka. E le taliaina lenei mea pe afai matou te mananaʻo e pulea lelei le maʻisuka. O meaʻai na faʻasaina mai le taumafa maualalo o le gasegase e matua afaina ai i le maʻisuka, e tusa lava pe e te faaopoopoina fiber ia i latou.

Ua maea suʻesuʻega na faʻaalia ai o le faateleina o fiva i le taumafataga e faʻaleleia ai le talaaga o le cholesterol toto. Ae ui i lea, mulimuli ane na foliga mai o nei suʻesuʻega na faʻaituau, o lona uiga, o latou tusitala na faia mea uma i le lumanaʻi e maua ai se taunuuga lelei. O suʻesuʻega talu ai nei ua faʻaalia ai o le filo o meaʻai e leai se faʻaaliga i le cholesterol. O le maualalo o le gaosiga o mea taumafa o le a fesoasoani tele ia te oe e pulea lou suka toto, ma faʻaleleia atili au suega o le toto mo aʻafiaga o le cardiovascular, e aofia ai le cholesterol.

Matou te fautuaina ia e togafitia ma le faaeteete "meaai" ma "maʻi suka" e aofia ai le fala, e aofia ai le oat. I le avea ai o se tulafono, o ia oloa e aofia ai le pasene tele o le falaoamata o le falaoamata, o le mafuaʻaga lea latou te mafua ai le oso vave i le suka toto pe a uma ona 'ai. Afai e te filifili e faataitai nei meaʻai, muamua e ai sina mea itiiti ma fua lau suka 15 minute pe'ā uma ona 'ai. Atonu e foliga mai, e le fetaui le oloa mo oe, aua e tele naua le suka. O lālā a Bran o loʻo i ai sina vaega ole falaoamata ma e talafeagai lelei mo tagata e maua i le maʻisuka e faigata ona faʻatauina i totonu o le gagana Rusia.

O le tele o le fiber intake e mafua ai le afifi, afaina, ma o nisi taimi o le manava. E mafua ai foi le faateleina o le faateleina o le suka i le suka o le toto ona o le "aafiaga o se faleaiga a Saina," mo nisi auiliiliga ia tagai i le tusiga "Aisea e mafai ai ona faaauau le toto i luga o se taumafataga o le gaosiga ma le auala e toe faaleleia ai." Fiber, e pei o meaʻai gaosi meaai, e le o se mea e tatau ai mo se soifua maloloina. O le Eskimos ma isi itu i matu o loʻo ola lelei, na o meaʻai manu, e aofia ai le suka ma le gaʻo. Latou te maua le ola maloloina lelei, e leai ni faʻailoga o le maʻisuka poʻo le maʻi maʻi cardiovascular.

Faʻafefiloi i mea inu gaʻo ma togafitiga

O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka ma / poʻo le ituaiga maʻisuka 2 e maua mai i le manaʻoga le faʻafefe mo gaʻo. A iai se osofaʻiga o le le pulea lelei o meaʻai, latou te 'aina ni meaʻai gaʻo faʻalelei i le tele o mea. O lenei faafitauli e faʻapitoa ona maua. E tatau ona amanaʻia ma pulea, pei lava o le ava ma le tagofia o fualaau faasaina e pulea. Siaki le tusiga Faʻafefea ona Faʻaaoga Vailaau Masaʻi e Pulea ai Lou Mana. I soʻo se tulaga, o se taumafataga maualalo o le carbohydrate o le filifiliga muamua lea mo le faʻalagolago i le gaʻo.

O le ki i le maʻisuka o le toto puleaina o le suka o le 'ai lea o le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma le protein i aso taʻitasi mo le' aiga o le taeao, le aoauli, ma le 'aiga o le afiafi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa auala e faia ai se lisi mo se taumafa maualalo-carbohydrate. E mafai ma talafeagai e kuka ai ipu eseese, faʻafeiloaʻi oloa mai le lisi o faʻatagaina, pe afai na o le aofaʻiga atoa o suauu ma proteins i vaega e tumau pea lava. I lenei tulaga, o inumaga o le inisalini ma / poʻo fualaau o le maʻisuka o le a tumau pea ma o le toto o le a tumau i le tulaga e tasi.

Maʻamaʻi ma le Faʻatau Fua

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e te iloa e tatau ona e suʻesuʻeina ma le faaeteete mea e gaʻo ai le gaʻo ina ia faatumauina le maualuga o le suka suka. Ae o le mea lenei e tutusa le taua pe a oʻo mai i le maʻisuka taumafa ma le puleaina o le maʻisuka i le lautele - pulea le faʻaaogaina o gaʻo.

E mafua ona o le maʻisuka ua tuʻuina oe i se faʻaopoopoga o le aʻafia o maʻi o le fatu - o le maʻisuka e faʻagesegese ona faʻaleagaina le gaʻo i le tino pe a le pulea lelei le suka toto. Afai e te le mulimuli i se maʻisuka taumafa e faʻaitiitia ai le gaʻo gaʻo, atonu o le ae faʻapupulaina lou faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le taʻavale e sili atu. Tolu mai tagata e toafa e maua i le maʻisuka e mate mai i nisi ituaiga o maʻi fatu, ma o faʻamatalaga a fomaʻi e iloa ai o le lamatiaga o le atiaʻe o le stroke i tagata matutua ei ai le maʻisuka e lua pe fa taimi sili atu nai lo i latou e le o iai lenei tulaga.

Gaʻo leaga, gaʻo lelei

E le o mea leaga uma e leaga mo oe, ae e taua le iloa o le eseesega.

  • Gaʻo mama ma gaʻo. E taʻua i latou o gaʻo leaga aua latou te faateleina le gaosia o le cholesterol maualalo (LDL). Latou te faʻatupuina foi le papa i totonu o lau mea e teu ai le toto, faʻaitiʻitia ai le gaʻo ma faʻamalosi ai lou loto e pamu le toto. O lenei mea e faateleina ai le lamatiaga o le fatu ma le taʻavale.
  • Gaʻo faʻamamafa ma gaʻo faʻasusu ma gaosi omega-3. O fua lelei ia. O nei gaʻo e fesoasoani moni lava e aveesea lou toto mai le LDL cholesterol, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻalavelaveina.
  • Cholesterol. O lenei gaʻo-pei o le meaola e faia ai le tele o galuega aoga i le tino. Ae o le ate e maua ai le tele o le cholesterol ia lava, o lona uiga o le taumafa o le cholesterol mai meaai e tatau ona faatapulaa i le 200 miligrams i le aso pe afai o loʻo maua oe i le maʻisuka, peitaʻi o le a aʻafia ai le aʻafia o le gaʻo.

Ia manatua, mo le lelei o le puleaina o le maʻisuka, e oʻo lava i gaʻo lelei e tatau ona faʻaumatia i ni nai aofaiga. O gaʻo uma - lelei uma ma leaga - e sili atu ma le faalua le tele o kalori i le kalama e pei o gaʻo petini. E tatau ona e 'ai sina gaʻo ina ia mafai ai ona tausia galuega taua o le tino, ae o le tele o gaʻo e faʻaaogaina e faaopoopo ai kalori e leʻo manaʻomia, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le maualalo.

Puleaina o le tino

O le maʻisuka meaai e manaʻomia ai oe e faʻateʻaina le tele o gaʻo leaga pe a mafai ai. Faaaoga nei taʻiala e fai ai le filifiliga silisili:

  • O gaʻo susu e masani ona mausali i le vevela o le potu. O nei mea e aofia ai gaʻo meaola e maua i fasi meaʻai, meaʻai susu e pei o le susu, pata ma faisa, popo ma pama, ma le paʻu o moa, toso ma isi moa. E tatau ona e faatumauina le gaʻo o le gaʻo i le 7% o lau aofaiga o calories i aso taʻitasi. Mo le taumafa masani o le 15 kalama.
  • O gaʻo vevela o suauu suamalie ia e liua i le gaʻo maualuga i se gaioiga e taʻua o le hydrogenation. E sili atu ona leaga mo oe, aua e le gata ina faateleina le maualuga o gaʻo leaga, ae faʻaititia foi le tele o gaʻo lelei i lou toto. E mafai ona maua i le tele o meaʻai ona e matua mausali ma fesoasoani e faʻalautele le ola. E tatau ona e taumafai e faʻaaogaina atoatoa gaʻo mai lau mea taumafa.

Talu ai e te manaʻomia nisi gaʻo o se vaega o au meaʻai i aso taʻitasi, e tatau ona e suia gaʻo leaga ma gaʻo lelei, e pei o nei:

  • O gaʻo o loʻo maua i avocados, nati, sunflowers, olive olive, gaʻola o le canola ma le pata pipi.
  • O gaʻo eletise e maua i le tele o ituaiga o fuālaʻau fuālaʻau, e pei o le sana, cottonseed, safflower, ma le soya.
  • Omega-3 fatty acids o loo maua i iʻa, mea soya, launiu, ma laumei.

Ole faʻaitiitia poʻo le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o gaʻo leaga ma le puleaina o le faʻaaogaina o gaʻo lelei o le a umi se auala e faʻaitiitia ai le lamatiaga ile fatu ole fatu.

Tuua Lau Faamatalaga