Soifuaga mo le maʻisuka ituaiga 2

A aʻafia le tino i le faʻamaʻi, e muamua ona tiga le pancreas, pe a faʻalavelaveina le gaioiga o le inisalini. O le hormone protein lea e tuʻuina atu le kulukose i sulu o le tino e teu ai le malosi.

Afai e leaga le pancreas, o le suka e aoina i totonu o le toto ma e le maua e le tino mea e tatau ai mo ana galuega taua. E amata ona aveese mai le glucose mai le gaʻo o le tino ma le tino, ma o ona totoga ua faasolosolo malie lava ona faaleagaina ma faaleagaina.

O le faʻamoemoe o le ola i le maʻisuka e mafai ona faʻalagolago i le maualuga o le faaleagaina o le tino. I totonu o le maʻisuka, o faʻalavelave faʻaleagaina e tupu:

  1. ate
  2. cardiovascular system
  3. gaioiga vaaia
  4. faiga o le endocrine.

Faatasi ai ma togafitiga le lelei pe leai foi, o le maʻi ua i ai se aafiaga leaga i le tino atoa. O lenei mea e faʻaitiitia ai le ola o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka pe a faʻatusatusa ma tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi.

E tatau ona manatua i lou mafaufau afai e le o matauina manaʻoga faafomaʻi e mafai ai ona e tausia le maualuga o le glycemia i le tulaga tatau, o le a tupu faʻafitauli. E le gata i lea, e amata mai le 25 tausaga, faʻalauiloaina le faʻagasologa o le soifua matua i le tino.

E faʻavave vave ona tupu le faʻataunuʻuina ma faʻalavelaveina le toe faʻafouina o le cell, e faʻalagolago i uiga patino o le tino o le maʻi. Ae o tagata e maua i le maʻisuka ma e le o togafitia e mafai ona maua ai le paʻu poʻo le gangrene i le lumanaʻi, o nisi taimi e oʻo atu ai i le oti. Fuainumera Faamauina e faapea afai e iloa atu faafitauli ogaoga o le hyperglycemia, e faaitiitia le ola o le maʻisuka.

O faʻafitauli uma o le maʻisuka ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • Aute - hypoglycemia, ketoacidosis, hyperosmolar ma lacticidal coma.
  • Mulimuli ane - angiopathy, retinopathy, vae o le maʻisuka, polyneuropathy.
  • Taimi - faʻalavelave i le gaioiga o fatugaʻo, vaʻa toto ma faʻalavelave popole.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi ma le tumau e matautia. Latou te faʻapuupuu le faʻamoemoe o le ola i le maʻisuka.

O ai o loʻo lamatia?

Sugar levelManWomenSpecify lau suka pe filifili se itupa mo fautuagaLevel0.58 O le sailiga e le mauaSpecify le tausaga o le tagataAge45 SailigaAu mauaA faʻamalamalama le tausaga o le fafineAge45 SuʻesuʻeTa maua

E fia tausaga e ola ai i le maʻisuka? Muamua e tatau ona e malamalama pe o iai se tagata e lamatia. O se tulaga maualuga o le aliali mai o faʻafitauli o le endocrine e tupu i tamaiti ei lalo o le 15 tausaga.

E tele lava ina maua i le maʻisuka ituaiga 1. O se tamaititi ma le tamaititi e iai lenei ituaiga o maʻi e manaʻomia le ola insulin.

O le lavelave o le faagasologa o le hyperglycemia masani i le tamaitiiti e mafua mai i le tele o itu. I lenei tausaga, e seasea lava ona iloa le faamaʻi i le vave amata ma o le toilalo o gaioiga uma i totonu ma faiga e faasolosolo malie ona tupu.

O le ola faʻatasi ma le maʻisuka ao laʻititi, e faigata i le mea moni e le o iai i taimi uma le mafai gafatia e matua pulea lelei le aso ole tamaitiiti. O nisi taimi atonu e galo ai se tamaititi e ave se piliki pe 'ai foi i meaʻai.

Ioe, e le o iloa e le tamaititi o le ola o le ola i le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona faapuupuuina ona o le faʻaaogaina o meaʻai ma mea inu. O keke, cola, laʻau manogi e sili ona fiafia i ai tamaiti. I le taimi nei, o ia oloa e faaleagaina ai le tino, faʻaitiitia ai le tele ma le lelei o le ola.

Ae i le tulaga lamatia o tagata matutua o ē ua ulaula i sikaleti ma inu ava malosi. Tagata maʻi e maua i le maʻisuka e leai ni masani leaga e umi se umi.

Fuainumera faamaumauina o se tagata ei ai le atherosclerosis ma le hyperglycemia masani e mafai ona oti ae leʻi oʻo i le matua. O lenei faʻasalaga e mafua ai faʻalavelave faʻafuaseʻi:

  1. osofaia, masani ona afaina,
  2. gangrene, e masani ona oʻo atu ai i le vaevaeina o vae, lea e mafai ai e se tagata ona soifua e oʻo i le lua i le tolu tausaga talu ona taʻalo.

Talafesaʻi faafomaʻi

Afai e te le amanaʻiaina le mea e mafua ai le taimi o le soifua matua o le tagata, faapea foʻi ma manuʻa ma faʻamaʻi, isi tulaga lamatia o le ola e le fesoʻotaʻi ma le maʻisuka, i le taimi lea e leai se tali mautinoa.

Sei tatou manatua le ala na ola ai le maʻisuka pe a ma le 100 tausaga talu ai, pe a manatu o lenei maʻi ua leaga. Eseese o le inisalini na fausia i le 1921, ae na mafai ona avanoa i le tagata lautele na o le 30s. Seʻia oʻo i lena taimi, na maliu maʻi i le taimi ao laiti.

O le faʻataʻitaʻiga muamua o le inisalini o le inisalini a le Dr Arnold Kadesh

O fualaau muamua na faia i luga o le faavae o le insulin i puaa po o povi. Na latou faia le tele o faʻafitauli, o gasegase na faʻafefeteina i latou. O le inisalini tagata na na o le 90 tausaga o le seneturi talu ai na faʻaalia, o ona aso nei, o ana mea tutusa, lea e eseese i le tele o amino acids i le filifili polotini, e mafai ona maua e tagata uma. O le fualaau faasaina e masani lava e leai se eseesega mai le vailaʻau e maua mai i pene suauʻu o le pancreas maloloina.

O vailaʻau o le suālaʻau sa faia i se taimi mulimuli ane nai lo le inisalini, aua o ia atinaʻe e leʻi lagolagoina le folasia o le inisalini. O le ola o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i lena taimi na matua faʻaitiitia, talu ai e leai se tasi e puleaina le amataina o le maʻi, ma e leai se tasi na mafaufau e uiga i le aafiaga o le gaʻo i luga o le atinaʻeina o le maʻi.

E leai ni vailaau faʻamaʻi muamua ma e leʻi mafaufau tagata gasegase e suia o latou olaga.

Pe a faatusatusa i ia tulaga, tatou te ola i se taimi fiafia, talu ai ua i ai nei se avanoa e ola ai i le matua ma sina toesea i soo se matua ma soo se ituaiga o suka suka.

O le maʻisuka e le o se faasalaga

O maʻi suka e itiiti le faʻalagolago i tulaga i aso nei, e masani lava ona i ai se filifiliga, pe faʻapefea ona ola i le maʻisuka? Ma o le faafitauli iinei e le o le lagolagoina foi lea. E oʻo lava i le pulea lelei o le tau o togafitiga, o le aoga o sea fesoasoani o le a itiiti pe afai latou te lei faia ni pamu insulin ma glucometers, metformin ma inisalini, ae le o le tele o faamatalaga i le Initaneti. O le mea lea e fiafia ai i le olaga poʻo le faʻavaivai - e naʻo oe poʻo matua foi o loʻo iai o latou aiga ei ai le maʻisuka.

O le maʻi suka e mafai ona ola i tausaga matua

O faamai, e pei ona e iloa, e le sau ia i matou e pei o lena. O nisi e maua le maʻisuka o se suʻega, o isi o se lesona mo le olaga. E tumau pea le faafetai i le Atua o le maʻisuka e le o se maʻi pipili ma o le maʻi, i le mataupu faavae, e le o le oti, afai e te gauai atu i lou soifua maloloina, faʻaaloalo i lou tino ma pulea le suka.

E taua le pulea o le suka

Faʻamaumauga - faʻalavelave faʻafuaseʻi (vascular, nervous system, vision) poʻo ni faʻafitauli matuia (coma, hypoglycemia) e taua tele mo le ola o le maʻisuka. Faatasi ai ma se uiga agaʻi i lou maʻi, e mafai ona aloese mai se taunuuga o mea e tutupu.

O faʻafitauli matuia o le maʻisuka o le sili lea ona lamatia ai le ola o le tagata

Sa finauina e saienitisi faapea o popolega ogaoga e uiga i lo latou lumanaʻi ei ai aafiaga leaga i le lelei o le olaga. Aua e te leiloa lau agaga tauʻa, ia e toʻafilemu ma masani, aua o le fofo sili mo le maʻisuka o le ata.

E toafia tagata ola suka

Faatasi ai ma le alualu i luma i vailaau faafomai i se vaitaimi puupuu lava, o le lamatiaga o le oti i le maʻisuka e tumau pea le maualuga pe a faatusatusa atu i uo soifua maloloina. O fuainumera faafomai e faapea o le maʻisuka e faalagolago i le insulin, o le olaga faaletino e 2.6 taimi sili atu le maualuga pe a faatusatusa i isi vaega o le maʻisuka. O le maʻi na faia i le 30 tausaga muamua o le olaga. Faʻaleagaina toto toto ma gaʻo, e tusa ma le 30% o le maʻisuka o lenei ituaiga e mate i totonu o le 30 tausaga o lumanai.

Telefoni faʻatupulaia o le maʻisuka

I tagata gasegase o loʻo faʻaaogaina ai le suka (85% o le numera atoa o maʻisuka), o lenei faailoga e maualalo - 1.6 taimi. O faʻafitauli o le faʻafesoʻotaʻia o le faʻamaʻi lua o le faʻamaʻi ua matua tupu tele pe'ā uma le 50 tausaga. Na matou suʻesuʻeina foi le vaega o tagata gasegase oe na mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 i le tamaitiiti (e oʻo i le 25 tausaga). E itiiti se avanoa latou te ola ai e tusa ma le 50 tausaga, o le maualuga o le ola (pe a faʻatusatusa i le soifua maloloina) e 4-9 taimi e maualalo.

Pills e faʻaitiitia ai le toto suka

Paʻu o le pi i le maʻisuka ituaiga 2 - 8 decoction recipes

Afai tatou te iloiloina ia faʻamatalaga pe a faʻatusatusa i le tausaga 1965, pe a na o le tusi o le "Science and Life" na aʻoaʻoina e uiga i mea na ausia e le diabetetists, ae o le faʻamatalaga e foliga sili atu ona lelei. I le 35%, o le tino i le maʻisuka ituaiga 1 e pau i le 11%. O suiga lelei e mataʻituina ma le maʻisuka e le o le insulin. I le averesi, o le soifuaga o le ola i le maʻisuka ua faaitiitia i le 19 tausaga mo tamaitai ma le 12 tausaga mo alii.

I se taimi mulimuli ane, o le maʻisuka ma le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e fesuiai foi i le inisalini. Afai ua le mafai e le pills ona faaitiitia le malosi o le kulukose i luga o toto e mafua mai i le faʻaaogaina o le toto, o le a fesoasoani le inisalini e aloese mai le hyperglycemia ma le coma.

Faʻalagolago i le taimi e faʻaalia ai, o ituaiga insulin e umi ma puupuu. Ina ia malamalama io latou foliga o le a fesoasoani i le laulau.

Criteria Criteria "Long" type of insulin "Short" type of insulin
Totoina o le iniseti

O le vailaʻau o loʻo faʻatinoina i lalo o le paʻu o le vae o le vae o le vae, pe a oʻo i le 36 itula

O le vailaau e tuiina i luga o le paʻu o le manava, pe a galu i totonu o le afa itula

Tausaga o togafitigaInjections e faia i taimi masani (taeao, afiafi). I le taeao, o nisi taimi o le "inosia" insulin o loʻo faʻatatau tutusa.Lelei lelei le tui - aʻo leʻi 'ai (mo le 20-30 minute) Meaʻai meaʻai

O vailaʻau "faoa faamalosi" e le talafeagai

Aʻai pe'ā uma ona manaʻomia le iniseti, a leai o iai se faʻafitauli o le hypoglycemia

Faʻaleleia le faitau tusitusi o le maʻisuka o loʻo avea ma se vaega malosi i le aʻoga o le maʻisuka, o le maua o insulin ma masini e pulea ai le suka, ma le fesoasoani a le malo ua faʻalauteleina ai avanoa e faateleina ai le umi ma le lelei o le olaga.

Mafuaaga o le oti i le maʻisuka

Faatasi ai ma mafuaʻaga o le oti i luga o le paneta, o le maʻisuka o loʻo i le nofoaga lona tolu (pe a maeʻa maʻi cardiovascular ma le mafaufau). O le gasegase o le gasegase, le le amanaʻiaina o fautuaga faafomaʻi, faʻalavelave masani ma le tele o galuega, o se olaga e le o ola maloloina o nisi ia o mea e mafua ai le ola i le maʻisuka.

E taua le tausisia uma o vailaau a fomaʻi

A o laʻitiiti, e le i ai i taimi uma le mafai gafatia e pulea ai amioga a se tamaititi maʻi, ma o ia lava e le o malamalama i le tulaga atoa o le solia o le pulega, pe a tele naua faaosoosoga.

O meaai i totonu o se tamaititi e maua i le maʻisuka e tatau ona faapaleni lelei mo mea uma e sili ona taua

O le faʻamoemoe o le ola i le maʻisuka matutua e faʻalagolago i le amio pulea, aemaise lava, i latou e le mafai ona lafoai uiga leaga (faʻaaogaina o le ava, ulaula, inu), o le olaga faitino e sili atu. Ma o se filifiliga poto lea a le tagata.

O le gasegase e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻamoemoe o le olaga

E le o le maʻisuka lava ia e tau atu i le faʻaleagaga, ae o ona faʻafitauli faigata. O le faaputuputu o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faaleagaina ai toto toto, e afaina ai totoga eseese ma tino. O tino o Ketone e matautia mo le faiʻai, totoga o le tino, o le ketoacidosis o se tasi lea o mafuaʻaga o le oti.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia mai i faʻafitauli mai le tino o le tino, vaaiga, fatuga, ma vae. O nisi o faʻamaʻi masani:

  • Nephropathy - i vaega mulimuli e leaga,
  • cataract, tauaso atoatoa,
  • fatuga o le fatu, fatu faʻamaʻi o le fatu i mea taugata o le isi lea mafuaʻaga o le oti,
  • faʻamaʻi o le vaʻa tautala.

Renal Nephropathy mo le maʻi suka

O le maʻisuka ituaiga 2 e le mafaamatalaina, pe a iai le tele o lona inisalini, ae e le o feagai ma ana galuega tauave, talu ai e le mafai e le gaʻo gaʻo ona mafai ona ulu i totonu o le masini, e iai foʻi ni faʻafitauli ogaoga mai le loto, vaʻa toto, mata, ma le paʻu. O le moe e le fiafia, o le fia 'ai e faigata ona puleaina, ma o mea e fai e pa'ū.

  • faʻalavelave faʻaleagaina - o se maualuga maualuga o tino o le ketone na mafua ai le ketoacidosis,
  • musika atrophy, neuropathy - ona o le "sugaring" o neura, vaivai le felafoaʻi o manaʻoga,

Faailoga o le Neuropathy o le Maʻisuka

retinopathy - o le faʻaumatia o vaʻa mataʻutia, mataʻutia o le leai o se vaaiga (vaʻavaʻai pe leai),

O le a le foliga o le retinopathy?

  • nephropathy - faʻasologa o maʻi faʻapitoa e manaomia ai le maʻodialysis, totoga o le totoga ma isi mea mamafa,
  • vailaʻau faʻasolosolo - veins varicose, thrombophlebitis, vae o le maʻisuka, gangrene,

    Laasaga o le alualu i luma o le maʻi suka

  • vaivai faʻamaʻi puipuia e le puipuia mai maʻi faʻalaʻi ma malulu.
  • O le DM o se faʻamaʻi tuga lea e aafia ai galuega uma a le tino - mai le pancreas i vaʻa toto, ma o lea e maua ai e le tagata maʻi ona lava faafitauli, aua e tatau ona fofoina le gata i suʻega maualuga i le plasma toto.

    O le mea e sili ona masani ai, e maliu le maʻisuka mai:

      cardiovascular pathologies - stroke, fatu fatu (70%),

  • ogaoga o le nephropathy ma isi faʻamaʻi pipisi (8%),
  • foloina o le ate - o le ate e le o tali lelei i le inisalini, o faiga faʻasolosolo i le hepatocides ua faʻalavelaveina,

    Faʻavasegaga o laʻasaga o le faʻaleaoga o le ate ma le lecephalopathy

    tulaga maualuga o le maʻisuka vae ma le gangrene.

    Gangrene mo le maʻisuka

    I numera, o le faafitauli e pei o lenei: 65% o le maʻisuka ituaiga 2 ma le 35% o le ituaiga 1 maliu mai maʻi o le fatu. E tele atu fafine i lenei vaega aʻafia nai lo alii. O le averesi o le matua o le maʻisuka maliliu: 65 tausaga mo tamaitai ma le 50 tausaga mo le tama tane o le tagata soifua. O le pasene o le ola i le faʻauʻuina o le myocardial with diabetes e 3 taimi maualalo ifo nai lo isi tagata afaina.

    O le faʻaleagaina o le myocardial o se faʻaleagaina o le muso o le fatu na mafua ona o le solia tele o lona toto ona o le thrombosis (pupuni) o se tasi o mea o le fatu e se atherosclerotic plate

    Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma togafitiga faʻatagata mo tagata matutua - o suʻega sili ona lelei!

    O le localization o le nofoaga ua afaina e tele: 46% o le lotovale agavale ma le 14% o isi matagaluega. A maeʻa le fatu fatu, o le maʻi na faʻapetele foi. E fia iloa e 4.3% na maua ai le fatu o le fatu, lea na mafua ai ona maliu, ona o le maʻi na le maua ai togafitiga faafomaʻi taimi.

    O se metotia mo le vavalalataina o le taunuuga o le faʻamaʻi o le myocardial i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu nai lo le 45 tausaga i luga o le setete

    Le fuataga o le telē o le faʻataʻitaʻiga ma le ono ono oʻo i ai se taunuʻuga leaga

    Faʻamatalaga Faʻamatalaga

    Faʻamatalaga mo le faʻatalanoaga (faʻaauau le laulau)

    I le faʻaopopo atu i se osofaiga o le fatu, o isi faʻafitauli o loʻo iai foi uiga o le fatu ma toto o vaʻaia o le "suamalie": o le atherosclerosis vascular, hypertension, cerebral blood flow disorders, faʻalavelave cardiogenic. O le tui vaʻaia e mafua ai foʻi ona osofaʻi fatu ma faʻamaʻi o le fatu. E talitonuina o le tele o cholesterol leaga e faʻafefe ai lenei tulaga.

    E tatau ona malamalama le tui vaʻaia o se faʻamaʻi lea e faʻaalia i le maualuga o le inisalini i totonu o le toto.

    Ua faʻamaonia e le faʻamaʻi o le maʻisuka e afaina ai le gaioiga o le myocardial: faatasi ai ma se faʻaopoopoga o le faʻaogaina o le toto, o le fatu maso e fai si laʻititi. O le maʻisuka e mafai ona avea ma mea e manaʻomia muamua mo le tupu aʻe o se maʻi oona, ae o fuainumera e masani ona le amanaia le mafuaaga.

    Jocelyn Award

    I le gaioiga a Eliot Proctor Joslin, o le endocrinologist na faavaeina le Center for Diabetes, o le pine na faatuina i le 1948. Na tuʻuina atu i tagata maʻisuka na ola i lenei faʻamaʻi mo le itiiti ifo i le 25 tausaga. Talu ai o togafitiga ua mamao tele atu, ma o le aso nei ua tele naua tagata gasegase na sopoia lenei laina, talu mai le 1970, o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ma le 50 "aafiaga" o le faamai na tuuina mai.O pine e faʻaalia ai se tamaloa tamoʻe ma se moli mumū ma o se fasifuaitau vaneina o lona uiga: "O le manumalo mo le tagata ma vailaʻau."

    Jocelyn Medal - Taugata o le maʻisuka ola

    O le taui faaletagata lava ia mo le 75 tausaga le matua atoa ma le maʻisuka i le 2011 na tuuina atu ia Bob Krause. Masalo, e leʻo na o ia, ae leai se tasi e mafai ona tuʻuina atu pepa faʻamaonia e faʻamaonia ai le "aafiaga" o le maʻi. O se inisinia kemini soifua na ola i le 85 tausaga i le maʻisuka. I le silia ma le 57 tausaga o lona olaga faaipoipo na ia tausia ai ni fanau se toatolu ma le fanau a fanau e toa 8. Na maʻi o ia i le 5 tausaga ina ua faatoa faia le inisalini. I totonu o le aiga, e le na o ia o le maʻisuka, ae na o ia na mafai ona ola. Na te taʻua le mealilo o le umi o le ola maualalo o meaʻai paleni, gaioiga faaletino, vailaau filifilia lelei o fualaau faasaina ma le taimi tonu o lo latou faʻaaogaina. I taimi faigata, na te fautuaina ana uo e aoao pe faapefea ona tausia lelei i latou lava, o le mautauave a Bob Krause o lona olaga: "Fai le mea e tatau ona e faia, ma o le a le mea e tupu!"

    Mo musumusuga, ei ai faataitaiga o centenarians i tagata Rusia. I le 2013, o le "50th Anniversary with SD" o Joslin na faʻailoaina ia Nadezhda Danilina mai le Volgograd Region. Sa maʻi o ia i le maʻisuka i le 9 o ona tausaga. O le matou toagavaga lona iva lea na maua sea taui. I le ola ai i ni tane se toalua, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka i se tulaga tauagafau na o ia i totonu o se fale o le nuu e aunoa ma le kesi, toetoe lava a leai se faʻalavelave o se maʻi faʻatuʻi. I lona manatu, o le mea autu o le manaʻo e ola: "O loʻo i ai le insulin, o le a matou tatalo mo lea mea!"

    E faʻapefea ona ola fiafia pe a mavae le maʻisuka

    E le o taimi uma ma e le o mea uma i le olaga e na o na o tatou manaʻoga e faalagolago, ae e tatau ona tatou taumafai e faia mea uma i lo tatou malosi. Ioe, o fuainumera i luga o le tino mai le maʻisuka e mataʻutia, ae e le tatau ona e taulai atu i nei fuainumera. O le mafuaaga moni o le maliu e le o taimi uma e mafaufau ai, oi tatou taitoatasi o tagata taitoatasi. E faalagolago tele i le lelei o togafitiga ma le tulaga na i ai le tagata i le taimi o le suʻesuʻega. O le mea taua o le alu lea i le manumalo ina ia faʻamaonia ai le naʻo le manuia (e masani ona faaseseina), ae faʻapea foi iʻuga o auiliiliga.

    E taua le taumafai mo le olaga saʻo ma mulimuli i fautuaga a fomaʻi

    Ioe, o lenei ala e le mafai ona faigofie ona taʻua, ae le o tagata uma e toe faʻafoisia le soifua maloloina atoatoa. Ae afai e te taofi, ona amata loa loa lea ona e toe foʻi i tua. Ina ia tausia mea ua ausia, e tatau i se tagata ona ausia lana mea e fai i aso uma, ona o le a vave ona faʻaumatia mea uma na ausia i luga o le auala tuitui o le ola ai i le maʻisuka. Ma o le mea e aofia ai e aofia ai le faia o taga faigofie i aso uma: ia kuka meaai maloloina e aunoa ma ni mea e gaʻo ai le gaʻo, ia gauai atu i vailaau faʻapitoa, savali atili (galue, i luga o le faasitepu), aua le faʻaogaina le faiʻai ma le faʻalavelave faʻaleagaina,

    Manaomia le fesuiaiga i se meaai faapitoa ma faʻaitiitia le faʻafitauli

    I le faiga faafomaʻi a Ayurveda, o le maʻi o le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina i totonu o le faʻavae o le manatu karmic: o se tagata na tanu lona taleni, na tuʻuina e le Atua i totonu o le eleele, na ia vaaia le "suamalie" i le olaga. Mo le faʻamaloloina o oe lava i se tulaga faalemafaufau, e taua le malamalama i lou taunuuga, taumafai e saili le fiafia i aso uma e te ola ai, ma faafetai i le Atulaulau mo mea uma. E mafai ona e fesoʻotaʻi ma le saienisi anamua a Vedic i auala eseese, ae o loʻo i ai se mea e mafaufau i ai, aemaise lava talu mai le tauiviga mo le olaga, o mea uma e lelei.

    Suʻega Ayurvedic mo le maʻisuka

    Natura o le faafitauli

    E fia tausaga o maʻisuka? O loʻo i ai faʻamatalaga faʻamaonia: i le 1965, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 na maliliu i le 35% o mataupu i le amataga, o lea ua lua faalua ona ola, o le a oʻo i le 11% lo latou soifuaga faaletino. I le lona lua, o maʻi e ola i le 70 tausaga pe sili atu. O lea ia talitonu pe leai foi fuainumera o se mataupu o filifiliga a tagata uma. Endocrinologists, pe a fesiligia e tagata maʻi pe o le a le umi latou te ola ai i le maʻisuka, fai mai e faalagolago i lo latou malosi, ae aua le alu i auiliiliga e uiga i le uiga o lenei fuaitau. Ma o mea uma e manaʻomia o le lapatai e uiga i meaʻai, gaoioiga faaletino ma le manaʻomia mo togafitiga faifaipea.

    E feteenaʻi o nisi o tuuaiga mo le faʻaitiitia o soifuaga o tagata gasegase e taoto faʻatasi ma tagata tomai faapitoa.

    Pe a faʻamaonia le maʻisuka, e alu pea le olaga ma naʻo oe e mafai ona faʻateleina. E le tatau ona vave faʻavaveina le faʻamaʻi ma e leai se popole e uiga i lenei mea. O maʻi o le maʻisuka o loʻo faamatalaina e le fomai o Eleni anamua Demetros, ona taʻua ai lea o le maʻi o le pala, ona o se tagata sa fiainu pea. O ia tagata na ola laitiiti ma maliliu ao lei oʻo i le 30 tausaga; o lea, e pei ona manino nei, e iai le maʻisuka ituaiga 1.

    Ma le maʻisuka ituaiga 2 e le o iai, ona e leʻi ola tagata. Ae faapefea i aso nei? I le ituaiga 1, e mafai ona e ola ma le maʻisuka atoatoa ma lelei, ma faʻatasi ma le ituaiga 2 e mafai ona e faʻaumatia uma mo se taimi umi. Ae o vavega e le o na oi latou lava, e tatau ona faia. O le aʻafiaga o le faʻamaʻi o le pancreatic (pancreas) gland ua le toe faʻafesoʻotaʻia lana galuega o le gaosia o le inisalini poʻo le gaosia i le masani, ae e leʻo faʻafefe ia hormones e masini.

    Ituaiga 1 maʻisuka

    E taʻua o le inisalini-faʻalagolago, aua o le gaosia o le hormone e le gland e taofi. O lenei ituaiga o maʻisuka e seasea lava (naʻo le 10% o mataupu), e maua i tamaiti ma tupulaga talavou. E afua mai i le agavaʻa leaga poʻo le maeʻa foi o se faʻamaʻi viral, pe afai e mafua ai ona faʻaleagaina le tino i le tino. I lenei tulaga, o le faʻaogaina o le tino o le tagata i luga o lona lava gutu ma o loʻo faʻafefe faʻaleagaina e amata ona faʻaumatia e pei o se tagata ese. O le faagasologa e vave, o le gaʻo ua faaleagaina ua taofia le galue, ma le inisalini e le o gaosia. I se tulaga faapena, e tatau ona maua e le tino le inisalini mai fafo e tausia ai le ola.

    Ituaiga 2 maʻisuka

    Ae o le maʻisuka tonu lenei, lea na faʻalogo ai tagata uma ma glucometers lea e masani ona faasalalauina. E lesitala pe a uma le 40-50 tausaga. E lua ona mafuaʻaga mafuaʻaga - faʻatoʻaga ma le gaʻo. Faatasi ai ma lenei ituaiga inisalini e gaosia, ae e le o afaina ai le fulufulu, ona taua ai lea ole inisalini. O iinei e le faia ai e le homone ia galuega. O lenei maʻi o loʻo amataina lemu, faasolosolo malie, atonu e le iloa e le tagata mo se taimi umi o loʻo ia maua le maʻi suka, o faʻamaʻi o le maʻi e sili atu ona leaga.

    Po o le a lava le ituaiga, o faʻailoga o le maʻisuka e taatele:

    • faateleina le fia inu, fiaai pea,
    • ogaoga vaivai, moe i le ao,
    • matagogo
    • urination avea ma masani
    • o le maasiasi e aliali i luga o le paʻu ona o le faʻaoʻoina pea,
    • e oo lava foi i togafiti laiti e malolo ai.

    E tasi le eseesega tele i le va o ituaiga e lua: i le mataupu muamua, o le maʻi e vave ona gau le mamafa, ma le ituaiga 2 - e maua ai le gaʻo.

    O le le mautonu o le maʻisuka o loʻo taoto i ona faʻafitauli, ae le o ia lava.

    E toʻafia e ola i le maʻisuka ituaiga 2? I le maʻisuka ituaiga 1, o le olaga faitino e 2.6 taimi e maualuga atu nai lo tagata maloloina, ma i le ituaiga 2, 1.6 taimi le maualuga. O le faʻamoemoe o le ola mo le maʻisuka ituaiga 1 o se mea laʻitiiti nai le 50 tausaga, o nisi taimi e oʻo atu i le 60.

    Vaega o lamatiaga mo le maʻisuka

    E faatatau lenei mea ia i latou o loʻo feagai ma se maʻisuka malosi, o:

    • ava malosi
    • tagata ulaula
    • tamaiti ei lalo o le 12 tausaga
    • talavou
    • tagata matutua gasegase ma le atherosclerosis.

    I tamaiti ma tagata talavou, o le maʻisuka ituaiga 1 e lipotia. O le a le umi o lo latou olaga, e faalagolago atoa lava i le pulea o matua ma le tusitusi tusitusi a le fomaʻi, talu ai e le mafai e tamaiti i lenei vaitausaga ona malamalama i le ogaoga o le tulaga, mo i latou e leai se manatu o le oti mai le 'ai o suti ma inu inu. O ia tamaiti e tatau ona maua insulin mo le ola, i taimi uma (ma i le taimi).

    Afai tatou te talanoa e uiga i tagata ulaula ma e fiafia i le ava malosi, ona oʻo lava lea i le tausia lelei o isi fautuaga uma, e na o le 40 tausaga e mafai ona ausia, o le tulaga matautia lea o nei masani e lua. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o tafega ma gangrene e sili ona taatele - o nei tagata gasegase o le a fano. O lōia tipitipi e mafai ona faʻalauteleina o latou ola mo le tele o tausaga.

    O le a le mea e tupu i le tino ma le taamilosaga o le "suamalie suamalie" i totonu o vaʻa? Muamua, e sili atu le eleelea, o lona uiga o le mamafa i luga o le fatu e faʻateleina ai. Lona lua, o le suka e vaeluaina puipui o toto toto, e pei lava o pusi o loʻo taʻei meafale.

    O foliga e fai i luga oo latou puipui, lea e vave ona faatumulia i le faʻamalosia i pusa cholesterol. O mea uma lava - o le isi o loʻo i luga o le lima matua. O le mea lea, e tatau ona e iloa o le maʻisuka e afaina ai toto toto, ma mafua ai a latou suiga e le mafai ona suia. O le mea lea o le gangrene, ma le faʻamaloloina o maʻi pipili, ma le tauaso, ma le vatemic coma ma isi - o mea uma e leaga. I le uma, o le faʻagasolo matua i le tino ua atinaʻe talu mai le 23 tausaga, e le maalofia mo tagata uma. O le maʻisuka faʻavavevaveina lenei gaioiga i nisi o taimi, ma faʻaitiitia ai le faʻafouina o le cell. E le o ni mea mataga, ae o se valaau e fai.

    Ia ola umi, atonu e na o le mataʻituina pea o le suka toto, meaʻai ma le gaioiga faaletino.

    O se mea tele ma le leaga mo le maʻisuka e faia i le atuatuvale ma le popole e uiga i le "auala e ola faatasi ai", faapea foi ma le faateleina o gaoioiga faaletino. Latou te faʻaosoina le faʻamalolo o le kulukose ma ave le malosi o le tagata maʻi e tau ai, o le hormone cortisol ua tuʻuina atu i totonu o le toto, lea e mafua ai le oso i le toto, totoʻa toto, lea e faʻamalosia ai le tulaga.

    I le olaga, o le maʻisuka e tatau ona na o le lelei ma le toʻa, e aoina i mafaufauga ma taga. O le mea lea, faatasi ai ma le ituaiga 1, i le autu o le mataʻituina o le toto toto, mulimuli i fautuaga uma, o le a mafai e tagata gasegase ona ola e tusa ma le 60-65 tausaga, ma o le tasi vae tolu o le a sili atu i le 70. O le tulaga lamatia o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona atiaʻe se maʻi suka, ma faiga e le mafai ona suia i totonu o fatuga ma fatu. O nei tagata gasegase e tatau ona i ai se taulima io latou lima e faʻaalia ai le siama, ona oʻo mai ai lea o se falemaʻi i le valaau a isi o le a sili atu ona faigofie le tuʻuina atu o fesoasoani talafeagai. Ina ia aloese mai le faʻaleagaina o foliga o le hypoglycemia, e tatau i se tagata ona i ai se sapalai o fualaau kullukose faatasi ma ia. O se tagata gasegase i le poto masani i se tulaga e le mafai ona malamalama e mafai ona malamalama o le taimi lenei mo ia e faia ai le inisalini, lea e manaʻo ia iai faatasi ma ia.

    O le a le umi latou te ola ai i le maʻisuka 1? E 20 tausaga le ola o fafine tausi-insulin-male, e 12 tausaga le matutua nai lo o latou soifua maloloina. O nei gasegase e faalagolago atoatoa i latou pele ia i latou, i luga o la latou pule malosi.

    E uiga i le ituaiga lona lua

    O le ituaiga lona lua lea o le maʻisuka, e sili atu ona faasefulu ona sili atu ona sili atu nai lo le ituaiga 1, pe a uma le 50 tausaga ma le matua, pe a faaopoopo atu i le olaga, e tele naua o le gaʻo. O le mafuaʻaga o lea mea e mafai ona avea ma faʻamaoni ma se olaga leaga. Atonu e leai ni faʻaaliga manino, ae o se tagata e faʻafuaseʻi ona amata ona mope i le cardiovascular system ma oso i le toto maualuga. 2nd nofoaga o togafitiga lautele. Aʻo suʻesuʻeina ia ituaiga o gasegase, latou te masani ona faʻaalia le maʻisuka ituaiga 2.

    • taʻavale, faʻaleagaina o le myocardial,
    • nephropathy,
    • retinopathy (faʻaleagaina faʻataʻitaʻi ma le tauaso),
    • tosoina o vae
    • gasegase gaʻo
    • polyneuropathies ma le leai o se lagona, e mafua ai le musika atrophy, gaogao,
    • afaina toto.

    O ia maʻi e tatau ona i ai i taimi uma o latou toto ma le toto suka i lalo o le puleaina. Ina ia faaumiumi le ola, e tatau i se tagata ona usitaia le togafitiga faatonuina. E tatau ona lava lona malologa ma lava le moe, i le taimi ma 'ai lelei. O le pulega e tatau ona faʻaaloalogia i soo se mea, e tusa lava po o le a le nofoaga e nofo ai. E tatau i aiga ona faʻamalosia le tagata maʻi, ae le o le faʻatagaina o ia e pagatia i le atuatuvale.

    E tusa ai ma fuainumera, o le ola o le ola i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻalauteleina ma le olaga saʻo. O le a faʻaitiitia i le 5 tausaga pe a faʻatusatusa i tagata e le o maʻi - o le faʻaaliga lea. Ae na o le tulaga lea o le pulega. Ma le isi, o le tino i le tane e maualuga atu, aua o fafine e sili atu ona mulimuli ma le faʻaeteete i mea uma e manaʻomia. O se mea manaia o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le faʻafitauli o le maʻi o Alzheimer i le mavae ai o le 60 tausaga.

    O le gasegase o le gaosiga o le gaʻo e faʻavaivaia i le uiga o sela e le mafai ona aʻafia i le inisalini ma e le mafai ona ulu i totonu.

    Le faʻaaogaina o le kulukose e le tupu, ma o le toto ua amata ona tupu. Ma o le pancreas e taofi le gaosia o le inisalini. E i ai se manaʻoga ia maua mai fafo (i le pito sili ona ogaoga o le maʻi). E fia tagata o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo ola nei? O lenei mea e aʻafia i le olaga ma tausaga.

    O le tuputupu ae ma le toe faafouina o le maʻisuka e mafua mai i le mea moni e faapea o loʻo i ai se matua matua o le faitau aofaʻi o le lalolagi. O le isi faafitauli, o le faʻaaogaina o tekinolosi faʻaonaponei, o masaniga a tagata ua suia atoa mo se taimi umi: o loʻo nofo i le galuega, i luma o komepiuta, faʻalauteleina le le atoatoa o le tino, masani ona 'ai i meaʻai vave, atuatuvale, atuatuvale, ma le tele o meaʻai - o nei mea uma e suia ai faʻataʻitaʻiga i tupulaga talavou. Ma le tasi mea moni: e aoga mo fomaʻi e le faia se fofo mo le maʻisuka, o loʻo faʻapupulaina tupe mama. O le mea lea, faʻamalolo fualaau e faʻamalolo ai faʻamaoniga, ae aua le aveesea le mafuaaga. O lona uiga o le faʻaolataga o le malelemo o tagata o le tele lava o le galuega o le malelemo oi latou lava. Aua nei galo e uiga i gaoioiga faaletino ma meaai.

    O le maualuga o le kulukose i le toto e fuafua ai le maualuga o le maualuga o le maʻisuka: agamalu - toto toto e oo atu i le 8.2 mmol / l, o le - - e oʻo i le 11, mamafa - e sili atu i le 11.1 mmol / l.

    Tomaʻi faʻafitauli i le ituaiga 2 Tisuka

    O le afa o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaleagaina i le le atoatoa. E naʻo tagata gasegase e vaʻaia lelei o latou soifua maloloina e mafai ona aloese mai lenei Mo le maʻisuka faʻamalosi, pe a faʻaauau pea ona galue masani gaioiga uma, ae o le faʻaitiitiga o le faatinoga atoa o loʻo matauina, ua tuʻuina atu se vaega o le atoʻatoa le malosi mo le 3 tausaga.

    E le tatau i tagata gasegase ona galulue i se galuega matautia, i le po e fesuiaʻi, i tulaga vevela o le vevela, maua taimi faigaluega le tumau ma malaga i malaga faapisinisi.

    I tulaga maualuga, pe a manaʻomia e tagata le tausiga i fafo, e tuʻuina atu se vaega e le faigaluega 1 poʻo le 2.

    Taʻiala o Meaʻai mo le Maʻisuka

    E tatau ona 'ai le taumafa e tusa lava pe mo le olaga. Ole fua ole BZHU i le pasene e tatau ona iai: 25-20-55. O le mea e sili ona lelei e tuʻuina atu i gaʻo gaʻo, e fautuaina e faʻaaoga fua o fualaʻau. E tatau ona faʻatapulaʻa le taumafaina o fua suamalie, faʻasaʻo oloa ma suka, aua nei galo e uiga i vitamini ma minerale. O tele fiber, cereals ma greens e fautuaina.

    Faʻailoga taimi

    O faʻalavelave faʻalavelave e tupu ma tausaga o maʻi ma le maʻisuka ituaiga 2. O vaʻa ua uma ona aafia i lena taimi, aʻafiaga foi o le namu, o le gaʻo o le gaʻo. O se taunuuga o nei faiga, o gaioiga o le tino e faasolosolo malie lava ona faʻaleagaina - o fatuga ia, fatu, paʻu, mata, faʻamavae, ma le fatugalemu o le tino. E na ona latou le toe faia a latou galuega. Afai e afaina tele vaa, ona i ai lea o se taufaamatau i le faiʻai. Pe a afaina, o le puipui e vaapiapi i le lumen, e avea ma mea manogi, e pei o le tioata, ua leiloloa a latou gaioiga. O le neuropathy o le suka e tupu pe a mavae le 5 tausaga o le toto maualuga.

    O se maʻi o le maʻisuka e atiina ae - o le a le toe maua e le tino le lagona lelei o le tino, e le afaina, maʻi o le gaʻo, e tupu aʻe i luga o latou. O vae o le tagata maʻi o le a le lagona le mu, e pei foi o le mataupu i le tamaitai o Natalya Kustinskaya, o le na i ai vae i le po atoa ina ua pau i lalo o se vevela vevela, ae na te leʻi lagonaina.

    Faatasi ai ma le maʻi suka suka 2, o le nephropathy i le tulaga muamua i le olaga faitino, sosoo ai ma le fatu ma le maʻi mata. O le mea muamua e alu i le le manuia o le tino, o le totoina o le okeni e ono manaʻomia, lea, i le isi itu, ua afaina i ni faafitauli fou i le taimi o le taotoga. I luga o le paʻu i nofoaga o feeseeseaiga ma le soona inu tele, furunculosis e atiina ae.

    O le maʻisuka e masani lava ona maualuga le maualuga, lea e faaauau pea ona maualuga maualuga e oo lava i le po o le malologa, lea e faateleina ai le tulaga o le taʻi ma le cerebral edema ma le infarction myocardial. E manaia tele le tele o le suka i le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona atiae i le ao e faasaga i le talaaga o le maualuga o le maualuga o le toto.

    O le afa o le maʻisuka e atiaʻe faʻamaʻi vave o le fatu ma se falemaʻi ogaoga.

    Ae i le taimi lava e tasi, atonu e le lagona e se tagata le tiga i totonu o le loto ona o le solia o le lagona o le tino.

    O faʻalavelave faʻaleagaina i tagata e oʻo atu ai i le vaivai, ma i fafine - i le faʻaloloto ma le susu muranous membranes.Faatasi ai ma se aafiaga taua o le faamai, o faailoga o le faaletonu o le mafaufau i le ituaiga o le encephalopathy e atiina ae: o se uiga o le atuatuvale, le le mautonu o le lagona, faateleina le popole ma le leotele. O lenei mea e faapitoa lava le iloga i fesuiaiga o le suka. I le iʻuga, o gasegase e tupu ai le vevesi. E le gata i lea, o le fua feeseeseaiga o nei faailoilo e faapenei: i le maualalo o le suka, e te lagona le leaga, ae leai se vevela, ma maualuga le suka, e mafai ona e lagona lelei, ae o le mafaufau ua tupu. O le retinopathy e mafai, lea e tau atu i le lavea ma le tauaso.

    Aisea e faapuupuuina ai le ola o le maʻisuka?

    Aʻo leʻi feutagaʻi ma le faʻamoemoe o le olaga, e tatau ona e malamalama pe aisea ua aliali mai ai se faʻafitauli matautia.

    O le pancreas e nafa ma le gaosia o le inisalini i le tino o le tagata. Afai e muta le aoga masani, ona faʻaitiitia ai lea o le inisalini, ona o lenei suka e le o feaveaʻia i isi totoga ma siama, ae tumau i totonu o le toto.

    O se taunuuga o lenei mea, o le a amata ona malepe le tino, ma o lenei mea e mafua ai ona solia:

    • cardiovascular disease
    • afaina o le endocrine
    • pathoces o mea vaaia,
    • faafitauli i le tino,
    • afaina o fatuga ma le ate.

    Le lisi o faʻamaʻi e le muta iina.

    O le maʻisuka e itiiti ifo nai lo tagata soifua maloloina poʻo i latou foi oe mafatia mai faʻamaʻi masani.

    O le televave o le alualu i luma o le maʻi ma le maualuga o le suka o le toto, o le tele foi o le a afaina. O le mea lea, o tagata e le amanaʻiaina i latou i le soifua maloloina, e masani ona le pulea le maualuga o le suka ma e le togafitia, e le sili atu ma le 50 tausaga e ola ai.

    O le mafuaaga o le maʻi o le maʻisuka 1 tikeri

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e leai lava se insulin i totonu o le tino. O faʻamaoniga e faʻaalia, ma o le faʻateleina o le maʻi.

    O suauu pancreatic e amata ona faasolosolo lemu, ona e leiloa a latou galuega - o le gaosiga o le inisalini. O na ituaiga ua taʻua o sulu beta. E tele gaioiga i totonu o tagata e faalagolago ile inisalini, ma afai e le maua, o le a le afaina i le tino, o le sili atu o le kulukose e aliali i totonu o le toto.

    E le lelei le lelei o le tino o le tagata. O le mea lea o le faateleina o le fiaʻai i le maʻisuka (faatasi ai ma le gau). I totonu o le maso o le tino o loʻo i ai le faʻavavevave o le faʻaogaina o aʻafiaga e maua mai ai se fuainumera tele o vailaʻau amino, lea e aʻafia ai foʻi le tulaga o le maʻi.

    Ina ia sili atu le lelei o le togafitiga o nei gaʻo uma, amino acids ma isi mea, o le ate e amata ona galue malosi, ma faʻaaogaina i totonu o le koneta. Latou te amata ona fafagaina totoga nai lo le inisalini, aemaise lava le faiʻai.

    O a eseesega i le ituaiga I ma le maʻisuka ituaiga 2

    I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e le maua ai le inisalini. I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o lona voluma e le lava e talepe uma ai suka i totonu o le tino, o lea o le kulūkose o loʻo siitia pea i taimi. I lenei laasaga, e le manaʻomia le faʻaofiina o le inisalini faaopoopo, aua o le pancreas e iu lava ina leiloa lana galuega pe a fai o mea na gaosia e sau mai fafo.

    O le tali i le fesili i le tele o latou ola i le maʻisuka ituaiga 2 e faalagolago i le tele o mea:

    1. O le maʻi i luga o se meaʻai
    2. Le fautuaga a le fomaʻi
    3. O le maualuga o gaoioiga faaletino,
    4. Pe o ia faʻaaogaina fualaau faasaina.

    Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, o le gaosiga o le inisalini e le gata, ae o le a faʻalavelaveina ai foi enzymes digestive. Ina ia faafaigofieina le galuega o le pancreas, pancreatin, creon, ma isi fualaau faasaina e aoga i le gastrointestinal tract uma ua faatonuina.

    O le faaumiumi o se olaga atoatoa lelei o le a fesoasoani ma pulea le galuega a le gallbladder. O lenei okeni e fesoʻotaʻi vavalalata ma le paʻu. O le faʻaaogaina o le bile e faʻaalia ai taunuuga matuia mo le tino, e ui o lona toesea atoa e le afaina ai foi se mea lelei.

    Ina ia faaumiumi le ola ma faaleleia lona uiga lelei, e tatau ona e mataʻituina auala uma ma galuega i totonu o le tino. O nisi tagata gasegase o loo sailia se tali i le fesili pe o le a le umi latou te ola ai i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma se meaai. Afai e te le faʻamapulaʻaina oe lava i mea e gaʻo ai meaʻai, o le a matua leaga lava taunuuga. Faatasi ai ma se auala le talafeagai i le soifua maloloina, o le a oti se tagata i totonu o nai masina.

    Vaega o le atinaʻe o le maʻisuka

    Ina ia malamalama i le tele o latou ola ma le maʻisuka ile inisalini, e tatau ona e malamalama i uiga o le maʻi, lona ala. O le vave lava ona faia le faʻamaonia saʻo ma amataina togafitiga lelei, o le maualuga atu lea o avanoa e toe foʻi mai ai i se olaga atoatoa.

    O le maʻisuka e lua ituaiga - O aʻu ma le II. A aunoa ma le faia o auiliiliga o le gasegase o le faamaʻi, e mafai ona matou fai atu o le ituaiga I e foliga tutusa, ma le ituaiga II ua maua. O le maʻisuka ituaiga ou te atiina ae aʻo lei oʻo i le 30 tausaga. Pe a faia se ituaiga o siama, e le mafai ona tufatufaina atu le insulin.

    O le maʻisuka mauaina o se taunuuga o le le paleni o meaai, o se olaga le galue. E sili atu ona tupu i tagata matutua, ae o le faasolosolo lava e laiti ifo lenei maʻi. O se faʻafitauli e masani ona faia i tupulaga talavou 35-40 tausaga.

    I le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini e le o taimi uma e manaʻomia ai. E mafai ona e faʻafetaui lou suka toto e ala i le faʻatonutonuina o au mea taumafa. E tatau ona tatou lafoai meaʻai, falaoamata, nisi o fualaau faisua ma fualaau suamalie. O sea ituaiga meaai e maua ai ni taunuuga lelei.

    Afai e te le vaavaaia ma le totoʻa au mea taumafa, ona faʻaalu lea o le taimi ma le ituaiga o maʻisuka lona lua, o le a manaʻomia nisi tui ole inisalini.

    O le a le umi e ola ai le maʻisuka i luga o le inisalini e faʻatatau i le taimi tonu e faia ai le siama. E tatau ia i tatou uma ona iloa faʻamaoniga o se maʻi ogaoga o le endocrinological ina ia mafai ai ona aloese mai ona aʻafiaga leaga pe a oʻo i le taimi ua leva ona iloa.

    O lenei lisi e aofia ai:

    1. Faafuasei le leiloa,
    2. Le lava le fiaʻai
    3. Tumau mago tumau
    4. Lagonaina o le fiainu
    5. Lē vaivai, lē fiafia,
    6. Faʻafitauli tele.

    O le faʻaalia o se tasi poʻo ni faʻauiga i le taimi e tasi e tatau ona faʻamaonia oe. E fautuaina le vave foai atu o le toto ma le mimi e fuafua ai le maualuga o le suka. O lenei auiliiliga e vave ona faia, ae ia maua se taunuuga mautinoa, e le tatau ona e taumafa i le tele o mea suamalie i le aso e sosoo ai o le siama.

    Iʻuga o suʻega, e tatau ona e asiasi ile fomaʻi. amata lelei ma se fomaʻi. Afai o se tagata tomai faapitoa lautele e vaʻavaʻai i se mea, o le a ia tuʻuina atu se faʻamatalaga i se endocrinologist.

    O suʻesuʻega faaopoopo e mafai ai e oe ona fuafua le ituaiga o maʻisuka, aemaise lava le atinaʻe. E manaʻomia lenei mea mo le faʻavaeina o togafitiga mulimuli ane.

    Muamua suʻesuʻega o se faʻamaoniga o se faʻamatalaga lelei o le faʻataʻitaʻiga o le a oʻo mai. E ui lava o le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo atoa, o vailaau faʻaonapo nei ma vailaʻau faʻapitoa e mafai ona puipuia ai mai mai le tele o faʻamatalaga le lelei o le maʻi ma faʻateleina ai le ola.

    Tusa 1 i le maʻisuka i tamaiti: faʻataʻitaʻiga

    E masani ona mafaufau matua pe toa fia tamaiti e maua i le maʻisuka ile ola ile insulin. A o laʻititi, e na o le maʻisuka ituaiga 1 e atiina ae. Faatasi ai ma le auala sao, e mafai ona fetuutuunai le tamaititi i se sosaiete sologa lelei ina ia le manatu o ia o se tagata le aoga, ae o nisi taunuuga le lelei e tumau mo le olaga.

    O le faʻataʻitaʻiina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka i tamaiti e manatu lelei e lelei. Ae o na faamatalaga lelei e mafai ona faia pe afai o le maʻisuka e totogi, o lona uiga, o le maualuga o le kulūkose masani e faʻatulagaina ma e maualuga le tausisia o togafitiga.

    O faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti:

    • retinopathy
    • ua le atoatoa le aoga,
    • maʻisuka vae
    • neuropathy
    • lipid metabolism disorders,
    • faʻaitiitia le faʻaleleia.

    O tamaiti uma o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 ua atofaina le le atoatoa e tusa lava pe faʻalavelave.

    E mafai ona maua na o tamaiti le maʻisuka muamua. O atinaʻe faʻataʻitaʻi lata mai nei e le mafai ona fofoina atoatoa se maʻi o le maʻisuka i se tamaititi. Ae ui i lea, o loʻo i ai fualaau e fesoasoani e faʻamautinoa ai le setete o le soifua maloloina ma le numera o kulūkose molekone i totonu o le toto.

    Metotia mo le togafitia o le maʻi

    Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 1 e lua vaega. Muamua o le sailia lea pe maua moni e le tamaititi le maʻisuka. O lona lua o le suʻeina poo le a le ituaiga maʻisuka o loʻo ia mafatia ai.

    O le laasaga muamua o le suʻesuʻeina lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E mafai ona faia lenei mea i le mita o le kulukose o le toto, ae o le maualuga o le suka o le a sili atu ona fuafuaina i totonu o se fale suʻesuʻe faapitoa.

    Afai o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi e sili atu i le 6.7 mmol / l, ona leai lea o se masalosalo i le i ai o le maʻisuka.

    O se faʻataʻitaʻiga e mafai foi ona fesoasoani i le siama. Afai o loʻo maʻi le tamaititi mai le maʻisuka, glucose, faʻapea foi ma tino o le ketone, o loʻo maua i le vaega o le taeao o lona urine.

    Afai e mautinoa le iai o le maʻisuka, e tatau ona fuafua lona ituaiga. Ina ia iloa le maʻisuka ituaiga 1, e faʻaaogaina ai auupega faʻapitoa. O lo latou i ai i totonu o le toto o se tamaititi ua fautua mai ai ua faʻaumatia ia sela o le pancreas:

    • fomaʻi i le inisalini
    • au faʻamaʻi tino i laupepa motu o Langerhans,
    • fomaʻi i tyrosine phosphatase.

    Ina ia faʻamautu le tikeri tonu o le maʻisuka, e tatau ona e alu i le tele o ituaiga suʻesuʻega o suʻesuʻega. O auala pito i sili ona lelei e aofia ai suʻesuʻega o toto ma suʻesuʻega.

    Tusa 1 maʻisuka togafitiga

    O le tino o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka 1 tamaiti e le maua ai le inisalini. O lona uiga o le inisalini e tatau ona faia i fafo.

    O lenei mea e mafai ai e le tama ona ola umi, atoa lona ola, e tusa lava pe selau tausaga talu ai, pe a le mafai ona latou gaosia le inisalini, ae vave maliu loa se tagata maʻi.

    Metotia mo le togafitia o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti e aofia ai:

    • inisalini togafitiga
    • meaʻai lelei
    • gaoioiga faaletino
    • tausisia le mautu o mafaufau.

    Ole togafitiga ile insulin e filifilia e le fomaʻi e faʻavae i faʻamaumauga taʻitasi a le tamaititi E mafai ona vaevaeina uma inisalini i ni vaega se 4:

    1. gaioiga vave (3-4 itula),
    2. gaioiga puupuu (6-8 itula),
    3. le umi o le umi o gaoioiga (12-16 itula),
    4. gaioiga umi (oʻo atu i le 30 itula).

    Ina ia mafai ona faʻaalia le tino o le gaosiga o le inisalini, e tatau ona faʻapipiʻi pupuʻu pupuu ma umi. O le filifiliga aupito sili ona lelei o le muamua lea o filifiliga o meaai, ona fuafua lea o le fua ole manaʻomia.

    E taua le manatua e uiga i le gaioiga faaletino. O lo latou manaʻoga e mafua mai i le mea moni o musele e gaosi le kulukose i le taimi o le faamalositino e aunoa ma le auai o le inisalini.

    O mamafa e tatau ona masani, ae fuaina. Aʻo leʻi amataina vasega, e sili ona lelei le feutagai ma se endocrinologist.

    Ina ia faatumauina le maualuga o le suka suka, e tatau ona tausia le soifua maloloina o le mafaufau o le tamaititi, talu ai ona o le mamafa e faateleina ai le kulūkose.

    E sili ona lelei le feutagai ma se fomai o le mafaufau po o le mafaufau o le mafaufau ma le poto masani e galulue faatasi ma tagata mamaʻi e mafatia i faamaʻi masani.

    O le meaai mo le maʻisuka 1 i totonu o se tamaititi o se autu tele, o lea o le a matou ufiufi ai i se isi vaega o lenei tusiga.

    E faapefea ona pulea le togafitiga?

    O le togafitiga o togafitiga e tatau ona faia faʻatasi ma le fomaʻi i taimi uma, ae faʻalagolago i le maʻi ma lona aiga. Le mataʻituina le aoga o togafitiga ile inisalini e faʻaaogaina:

    • o le siakiina o le kulukose i aso taʻitasi ma le mita o le kulukose o le toto,
    • masani ona auina atu le urine mo se auiliiliga ina ia le aofia ai le ketones ma le suka,
    • fuafuaga o le hemoglobin glycated.

    O le maʻisuka ituaiga 1 e faatatau i faʻamaʻi faʻamaʻi e le mafai ona faʻaaoga i togafitiga fualaau faasaina: togafitiga e faʻavae i le tausia o le tino, puipuia o faʻafitauli ma isi faʻamaʻi.

    O sini autu ile togafitiga o le maʻisuka 1 tikeri e aofia ai:

    1. Tulaga masani o le maualuga o le kulukose ma le faʻamaʻalogaina o faʻamatalaga faʻapitoa.
    2. Puipuiga o faʻafitauli.
    3. Fesoasoani faʻapitoa i le tagata maʻi, lea e faʻamoemoe e faʻafetaui i le olaga fou o le tagata maʻi.

    O togafitiga mo le maʻisuka ei ai se sini patino - faʻaitiitia le suka o le toto. Ma o le olaga mo le maʻisuka o le a le eseese tele mai le masani. E toʻatele tagata e nonofo i lenei faʻamaʻi mo le tele o tausaga.

    A manaʻomia nisi inisiua insulin

    I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini e le gaosia uma i le pancreas. Afai e le o iai le hormone i le tino, e faʻapupulaina le kulukose. E maua i le toetoe lava o meaʻai uma, e naʻo se meaʻai e le mafai ona totogiina mo le leai o lenei mea. E manaʻomia ni inisiua gaʻo faʻafiafia.

    O le faʻavasegaina o le inisalini o loʻo faʻateleina. E sili atu, puupuu, umi, faaumiumi. O nei uiga e faʻalagolago i le saoasaoa o le gaioiga. O le inisalini vave e faʻamavae le kulūkose i totonu o le tino, e aofia ai se paʻu mataʻutia i totonu o lona totoga i le toto, ae o lona umi e 10-15 minute.

    O le insulin e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka i se taimi umi. O le filifiliga sao o vailaau e faʻamautinoa ai le tulaga masani o le maʻi. Soo se osofaʻi i luga o ia faailoilo e taʻitaʻia ai iʻuga le lelei. E matautia tele le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma e maualalo tele le gauai i ai.

    Le atinaʻeina o se tulaga sili ona lelei mo le pulea o fualaau faasaina, e tatau ona fua le maualuga o le suka i le tele o taimi i le aso. I aso nei, o masini faʻapitoa - e fesoasoani fesoasoani i le mea lenei. E te le tau alu i le fale suesue ina ia tofotofoina. Ole tino e siakiina ai le kulūkose maualuga. O le faʻatonuga e leai se afaina.

    O se mea faʻapitoa faʻapitoa e faia ai se punipi i luga o le tamailima. O se mataua o le toto ua tuʻuina i luga o le vaega o le suʻega, o le taimi nei o loʻo i ai i luga o le eletise faaeletonika.

    O le fomaʻi o loʻo faʻamatala manino mai le togafitiga o togafitiga. E faigata aua e faalagolago i le maualuga o le kulukose o loʻo i ai nei. E na o le auala lenei e mafai ai ona umi le ola o se tagata maʻi i se maʻi ogaoga e le mafai ona togafitia.

    Le faʻasolosolo ma taunuuga o le maʻisuka ituaiga 1

    O le fomaʻi mo le ola o se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 1 e maualalo ifo i lalo. E oʻo atu i le 45-50% o maʻi na maliu i le 37-42 tausaga talu ona amata le faʻamaʻi mai le gasegase masani.

    I le mavae ai o le 23-27 tausaga, o gasegase e atiina ae ni faʻafitauli o le atherosclerosis, lea e mafua ai le oti mai le taʻavale, gangrene, pe a uma le gaogao, faʻamaʻi o le vae poʻo le maʻi o le fatu. O aʻafiaga tutoatasi mo le maliu vave o le neuropathy, toto maualuga, ma isi.

    Vaega o lamatiaga

    E mafai ona maʻi se tamaititi o soo se matua - o le faʻamaʻi e le pasi e oo lava i tamaiti faatoa fananau mai.

    O le mea muamua e tupu i le matua o le 3-5 tausaga. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i lenei taimi, e masani lava ona amata ona auai tamaiti i le aʻoga tipitipi ma feagai pea ma faʻafitauli fou. Vailaʻau vailaʻau e aʻafia ai siama puipuia o le pancreas, e nafa ma le gaosiga masani o le inisalini.

    O le lua lona lua o le faʻalavelave e tupu i le 13-16 tausaga, ma e fesoʻotaʻi ma le matua ma le tuputupu ae o le tamaititi. O tama ma teine ​​e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 i le tele o taimi.

    O ai e lamatia le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti ma tamaiti?

    E fia tausaga o maʻisuka?

    Ina ia iloa po o le a le tele o latou ola ai i le maʻisuka, e tatau ona e mafaufau i le ituaiga o faamaʻi, le ogaoga o lona atinaʻe, le iai o faʻafitauli. E tusa ai ma fuainumera aloaia, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o le oti vave.

    Pe a faatusatusa i se tagata soifua maloloina, o le taunuuga o le oti e tupu ile 2.5 taimi e masani ai. O le mea lea, faatasi ai ma se siama o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o se tagata gasegase tigaina e maua le avanoa e ola ai e tusa ma le matua e 1.5 ona maualalo.

    Afai e iloa e tagata e maua i le maʻisuka e uiga io latou gasegase i le 14-35 tausaga, e mafai ona latou ola i le inisalini mo le 50 tausaga, e tusa lava pe latou te mulimulitaʻi i le soifua maloloina ma le soifua maloloina.O lo latou lamatiaga o le tino o le olaga faaletino e 10 taimi sili atu le maualuga pe a faatusatusa i tagata soifua maloloina.

    I soʻo se tulaga, e mautinoa e fomaʻi e iai tali lelei i le fesili "pe o le a le tele latou te ola ai i le maʻisuka". E mafai e se tagata ona faʻaauau pea ona ola e pei o se tagata soifua maloloina, pe afai, a maeʻa ona iloa, ona amata loa lea ona ia mulimulitai i tulafono uma e tatau ai - ave le tino ma faʻamalositino, mulimuli i se taumafataga faapitoa, ave fua o le suka.

    • O le faʻafitauli e leʻo faʻamaoniaina uma e le endocrinologists le auala e mafai ai e le tagata maʻi ona fesoasoani ia te ia lava. O se taunuuga o lenei mea, o le faafitauli ua faateteleina, ma o le tulaga o le ola o se tagata ua faaitiitia.
    • I aso nei, faatasi ai ma le siakiina o le ituaiga muamua o le maʻisuka, e mafai e se tagata ona ola umi atu nai lo le 50 tausaga talu ai. I na tausaga, o le fuainumera o le soifua maloloina e sili atu i le 35 pasene, i le taimi nei, o nei faailoilo ua faaitiitia i le 10 pasene. E le gata i lea, o le tele o le ola ua faateleina i nisi taimi ma le maʻisuka ituaiga 2.
    • O se tulaga talitutusa e mafua mai i le mea moni o vailaau e le tumau. O le maʻisuka i aso nei ua maua le avanoa e maua ai le insulin i le filifilia o le ituaiga saʻo o le homone. E i ai ituaiga fou o fualaau oona e faʻatau atu e fesoasoani lelei e tau ai le faʻamaʻi. Faatasi ai ma le fesoasoani a se masini feaveaʻi o le glucometer, e mafai ai e se tagata ona faia se suʻesuʻega toto mo le maualuga o le suka i le fale.

    I le lautele, o le maʻisuka ituaiga 1 e iloa i tamaiti ma tamaiti. O le mea e leaga ai, i lenei tausaga, o le lamatiaga o le olaga faitino e matua maualuga lava, talu ai e le masani ona iloa e matua le faʻamaʻi i le taimi. E le gata i lea, e mafai e le tamaititi ona mulimuli saʻo i le fua saʻo, mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai e te misia se taimi taua, o le maʻi e maua ai le malosi ma se tulaga ogaoga o le faʻamalosia o le maʻi.

    O le ituaiga 2 faʻamaʻi e masani lava ona maua i tagata matutua, i le amataga o le matua.

    O le lamatiaga o le vave maliu e mafai ona faateleina pe afai o se tagata e ulaula ma inu ava malosi.

    O le a le eseesega i le va o le muamua ma le lona lua o le maʻisuka

    A o lei fesiligia le fesili pe o le a le umi e mafai ona e ola ai ma se siama o le maʻisuka, e taua le malamalama i le eseesega autu i le va o togafitiga ma meaʻai o le ituaiga muamua ma le lua o faʻamaʻi. O le faʻamaʻi i soo se laasaga e le mafai ona faʻaleleia, e manaʻomia ona faʻaaoga i ai, ae o le olaga e alu pea, pe afai e te vaʻaia le faafitauli i se eseesega ma toe faʻaleleia lau masaniga.

    A aʻafia se tamaititi i le faʻamaʻi, e le mafai ona gauai atu matua i le maʻi. A o faagasolo lenei vaitau, e taua le mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, filifili ma le faaeteete se meaʻai. Afai e afaina le maʻi, o suiga e aafia ai totoga o le tino ma le tino atoa. O suauu Beta e amata ona paʻu i lalo i le pancreas, o le mafuaʻaga lea e le mafai ai ona atinaʻe atoatoa le inisalini.

    I le matua, o le mea e taua o le faapalese kulukose, e mafua mai ona o le le iloa o le insulin, e mafua ai ona faateleina le maualuga o le suka. Ina ia taulimaina le tulaga, e taua le aua nei galo le 'ai saʻo, alu i le gyms, masani ona savali i le ea fou, ma tuu le ulaula ma le ava malosi.

    1. O le mea lea, o le maʻisuka e manaʻomia ona talia lona maʻi ina ia fesoasoani ia te ia lava e toe foʻi atu i se olaga atoa.
    2. O le suʻeina o le suāsusu i aso taitasi e tatau ona avea ma masani.
    3. I le tulaga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, e fautuaina e faʻatau se peni tui faapitoa, lea e mafai ai ona e faia injections i soʻo se nofoaga talafeagai.

    O le a le mea e fuafua ai le ola i le maʻisuka

    E le mafai e le endocrinologist ona taʻu le aso tonu o le maliu o le tagata maʻi, talu ai e le o iloa lelei le ala o le a amata ai le maʻi. O le mea lea, e matua faigata lava ona fai atu pe toafia tagata e maua i le maʻisuka e ola. Afai e manaʻo se tagata e faʻaleleia numera o ona aso ma nofo i le tausaga e tasi, e tatau ona e gauai faapitoa i mea e mafua ai le oti.

    E tatau ona ave masani vailaau na faatonuina e le fomaʻi, togafitiga o fualaʻau ma isi auala e togafitiga ai togafitiga. Afai e te le mulimuli i fautuaga a fomaʻi, o le aso mulimuli o le maʻisuka ma le ituaiga muamua o faamaʻi e mafai ona pau i le 40-50 tausaga. O le mafuaʻaga sili ona taatele o le vave maliu, o le atinaʻeina lea o le le atoatoa o le tino.

    E toafia tagata e mafai ona ola faʻatasi ma le faʻamaʻi o se faailoga tagata. E mafai e se tagata ona vave iloa se taimi taua ma taofi le atinaʻeina o togafitiga, pe afai e siakiina e le aunoa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma se glucometer, e pei foi o le suʻeina o suʻega mo le suka.

    • O le faʻamoemoe ole ola o le maʻisuka e faʻaitiitia faʻapitoa ona o suiga le lelei i le tino, lea e mafua ai le maualuga maualuga o le suka suka. E tatau ona malamalama o le 23, o le faagasologa o le faasolosolo malie ma le le mafaamatalaina le matua. O le faʻamaʻi e fesoasoani i se saoasaoa taua o faiga faʻaleagaina i siama ma le toe faʻafouina o le tino.
    • O suiga e le mafai ona suia i le maʻisuka e masani ona amata i le 23-25 ​​tausaga, pe a oʻo i luma le faʻalavelave o le atherosclerosis. O lenei mea e faateleina ai le lamatiaga o le paʻu ma le gangrene. O ia soliga e mafai ona puipuia e ala i le mataituina ma le totoʻa o suʻega o toto ma suʻesuʻega.

    O le maʻisuka e tatau ona mulimulitai i se pulega faʻapitoa, e tatau ona manatua nei tulafono i soo se mea e iai se tagata - i le fale, i le galuega, i se pati, i le malaga. O vailaʻau faafomai, inisalini, glucometer e tatau ona i ai pea i le maʻi.

    E tatau ona aloese mai tulaga atuatuvale, o mafaufauga faʻapitoa i le tele e mafai ai. E le gata i lea, aua e te fefe, e na o le faʻateleina ai o le tulaga, solia ai lagona faʻalagona, e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le faʻalavelave ma faʻafitauli uma lava.

    Afai na maua e le fomaʻi le faʻamaʻi, e tatau ona talia le mea moni e le mafai e le tino ona gaosia atoatoa le inisalini, ma ia iloa o le a iai le olaga i se isi taimi. O le sini autū o se tagata i le taimi nei o le aʻoaʻo e mulimuli i se pulega faʻapitoa ma i le taimi lava e tasi e faʻaauau pea ona pei o se tagata soifua maloloina. E naʻo se ituaiga o mafaufauga e mafai ona faalauteleina ai le ola.

    Ina ia faatuai le aso mulimuli i le tele e mafai ai, e tatau ona tausisia e le maʻisuka ni tulafono maʻoti:

    1. O aso uma, fuaina le suka o le toto i se glucometer eletise,
    2. Aua nei galo e uiga i le fuaina o le toto,
    3. I le taimi e ave ai vailaʻau ua faatonuina e le fomaʻi,
    4. Filifili ma le faaeteete se meaai ma mulimuli i se faiga o meaai,
    5. Galulue faʻatasi ma lou tino i taimi uma
    6. Taumafai e aloese mai tulaga faʻalavelave ma lagona mafaufau,
    7. Mafai ona faʻatautaia lelei au masani i aso taitasi.

    Afai e te mulimulitai i nei tulafono, o le a mafai ona faʻatupulaʻia le tele o le ola, ma o le maʻisuka e le mafai ona fefe e vave ona maliu o ia.

    Maʻisuka - O se faʻamaʻi tuga

    E le o se mea faalilolilo o le maʻisuka o soo se ituaiga ua manatu o se maʻi matautia. O le togafitiga e aofia ai le mea moni e faapea o suauu o le pancreas e taofi le gaosia o le inisalini pe maua ai le le lava o insulin. I le taimi nei, o le inisalini e fesoasoani e tuʻuina atu le kulukose i sela ina ia latou fafagaina ma faʻaaoga masani.

    Pe a tupu se maʻi tuga, o le a amata ona faaputuputu le suka i le tele o le toto, ae le ulu atu i sela ma e le fafagaina i latou. I lenei tulaga, o le tino vaivai ua taumafai e maua le kulukose o loo misi mai siama maloloina, ona o le tino o le tino ua faaitiitia ma faaleagaina.

    I le maʻisuka, muamua lava, o le cardiovascular system, organs visual, endocrin system ua faʻavaivaia, galuega o le ate, fatugaʻo, ma le loto ua faʻaleagaina. Afai e le amanaia le maʻi ma e le togafitia, o le tino e sili atu le saoasaoa ma sili atu ona aafia, ma o aʻafiaga uma e afaina.

    Ona o lenei, o le maʻisuka e matua itiiti lava nai lo tagata soifua maloloina. O le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia e tupu pe afai e le o pulea le maualuga o le kulukose o le toto ma o le tausisia o fautuaga faafomaʻi ua lafoaia. O le mea lea, e le tele naua le maʻisuka le ola e ola 50 tausaga.

    Ina ia faʻateleina le ola o maʻi maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, e mafai ona e faʻaaogaina le inisalini. Ae o le auala sili ona lelei e tau ai le faʻamaʻi o le faia lea o se puipuiga atoatoa o le maʻisuka ma ia 'ai saʻo mai le amataga. O le puipuiga faʻalua e aofia ai i le taimi e tatau ai e teteʻe atu ai i faʻafitauli faigata e tutupu i le maʻisuka.

    O le ola i le maʻisuka o loʻo faamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

    Fuafuaga puipui

    Ina ia malamalama lelei pe o le a le tele oe ola ai i le maʻisuka ile inisalini, e tatau ona e faia se auiliiliga auiliili ma se endocrinologist. E iai fomaʻi e faʻapitoa i togafitiga o lenei maʻi. O tagata maloloina e tatau foi ona nofouta i togafitiga o le maʻisuka. Ia mautinoa ia faia e le aunoa se suʻega toto mo le suka.

    Aua le faʻaleagaina meaʻai o le kulukose maualuga. Faatasi ai ma le matua, ua faateleina le faigata o le pancreas ona taulimaina le avega na tuu i ai, o lona uiga o le ituaiga 2 o le maʻisuka e atiina ae. Tausia le siaki o le mamafa, taitaia se olaga ola malosi.

    Tamaiti e maua i le maʻisuka e tatau ona tausisi i se meaai malosi seia oʻo ina ausia le faʻamaʻi o maʻi.

    O le meaai mo le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti e faapenei:

      E tatau i matua ona vaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻaleʻa mai a latou meaʻai i aso taitasi. O nei mea e aofia ai keke, falaoa, ice cream, honey, fufulu suamalie, suamalie, sukalati. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o nei oloa ei ai se faasinomaga maualuga, o lona uiga latou te vave faateleina le maualuga o le toto suka i ni mea taua.

  • Tuua Lau Faamatalaga