Suga Suauʻu 5

O le faʻaogaina o le suka i totonu o le toto, ma le sili atu o le kulukose i totonu o le tino e tatau ona faʻamalosia faʻapitoa ina ia mafai ona faigofie ona maua e le tino le mea autu o le malosi, ae i le taimi lava lea e tasi, e leʻi faʻasalaina i le urine. Afai ei ai se soliga o le metabolism i le tino - e mafai ona faʻaalia i totonu o le maualuga o le glucose o loʻo taʻua o le hyperglycemia, ma atonu o se mea maualalo - hypoglycemia.

Toa maualuga

O le Hyperglycemia o se maualuga o masini plasma sugar content. O le maualuga o le suka o le toto atonu e foliga mai masani, ae o le a avea ma ituaiga o gaioiga fetuutuunai o le tino lea e maua ai le malosi i le tisipenisione, o lona uiga pe a faʻaumatia, e mafai ona faateleina le muscle gaoioiga, mataʻu, faʻavevesi, ogaoga tiga ma isi. O lea faʻavae i le suka o le toto e masani lava ona tumau mo se taimi puupuu, e pei ona uma ona faʻamatalaina muamua, e fesootaʻi ma le mamafa o le tino.

Afai o le hyperglycemia e tumau mo se taimi umi ma se maualuga maualuga o le kulukose, lea e sili atu ai le maualuga o le suka i totonu o le toto e sili atu i le fua lea e pulea ai e le tino, ona tupu ai lea ona o maʻi o le endocrin system. E mafai foi ona i ai ni aʻafiaga leaga, lea o le a atagia mai i le tulaga o le faaleagaina o le masini vai o le pancreas ma le faamatuu atu o le kulukose i totonu o le uila.

O le Hyperglycemia, e pei ona uma ona fai mai, o le faateleina o le toto toto pe afai o le fua faatatau o le excretion e sili atu nai lo le fua o le ave faamalosi e lona tino, lea e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le tino ma le faasaolotoina o oloa gasegase matautia, ona mafai ai lea ona mafua ai le inuina o le tino atoa.

O le maualuga o le hyperglycemia e le afaina ai le tino i soo se auala, ma pe a sili atu le maualuga o le suka, o le a amata ona pagatia le tagata i le fia inu, lea e mafua ai ona inu le tele o vai lele, e masani ai ona maua mai le suka mai le tino ma le urine, ma o se taunuuga o le mucous membrane o le tino ua mago, pei o le paʻu. O se ituaiga ogaoga o le hyperglycemia e mafai ona oo atu ai i le gasea, vomiting, o se tagata ua gase ma taofia, o le leiloa o se mea e mafai, ua uma ona faailoa mai le amataina o le hyperglycemic coma, lea e mafai ona oo atu ai i le oti.

I le avea ai o se tulafono, o le hyperglycemia e naʻo mo maʻi faʻamaʻi, e pei o le maʻisuka, faʻateleina lauroid function, mo faʻamaʻi o le hypothalamus - o le vaega o le faiʻai e nafa ma galuega uma a le mea e fai i totonu o le tino, atonu e mafua ona o nisi o faʻamaʻi ate. Faʻasolosolo le maualuga o le hyperglycemia, o le faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi e amata, lea e oʻo atu ai i lagona o le vaivai tele, o le tino puipuia o le tino e amata ai le le lelei, o le faasologa masani o le pulusive inflammatory i le tino e amataina, galuega faʻafeusuaiga ua faʻalavelaveina, ma o le toto i mea uma ua faʻalavelaveina.

Afai o le suka e maualuga atu nai lo le 5.5 mmol / L (i luga o se manava gaogao) - o le hyperglycemia (maualuga maualuga). Suʻeina i le maʻisuka

Suauu toto 7.5 - o le a le uiga

Suga 7 5 - o le a le uiga? O le kulukose o se tasi lea o meaʻai taua mo le tino. E tuʻuina atu i se tagata se malosiaga talafeagai, lea e faʻaaluina i le tele o galuega o mea masini ma tino.

Ae le o lona uiga o le tele o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e mafai ona avea ma auala o le malosi e le uma. Nai lo lena, o le a naʻo le faʻapupulaina o le kulukose ma e taʻitaʻia ai i le maʻisuka. Ina ia pulea ma puipuia le tino mai mafatiaga, e taua le iloa o le fua suka.

Afai ua uma ona faʻateleina, ona tatau lea ona faia fuafuaga uma e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Sugar Levels and Features

O faʻamaoniga o maualuga o le suka mo tagata taʻitasi e mafai ona mama aʻiaʻi. E faʻalagolago i le tele o mea, e aofia ai le i ai o le maʻisuka. O le mea lea, e tatau ona mafaufau i le masani mo vaega taʻitasi.

Fautuaina Avanoa Lautele mo Taumaʻa Suamalie:

  • pepe faatoa fananau mai - 2.9-4.4,
  • tamaiti ei lalo o le 15 tausaga - 3.0-5.5,
  • tagata matutua soifua maloloina i lalo o le 50 tausaga - 4.6-5.5,
  • ina ua mavae le 60 tausaga - 5-6.5,
  • ituaiga 1 maʻisuka - 4.5-7,
  • ma le maʻisuka ituaiga 2 - 4.5-7.

E mafai ona fuaina le maualuga o suāuʻu i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai. O loʻo faʻatinoina foi se suʻesuʻega o le faapalepale o le kulukose. E masani lava, pe a uma se taumafataga, e maualuga le kulūkose, ae faasolosolo malie ona toe foi i le masani. I luga o se manava gaogao, o faailoga atonu e masani pe i lona pito i lalo.

Afai e tatau ai, o le tagata ua faatonuina se suega masani o le kulukose ma suesuega faaopoopo. I lenei tulaga, o se siaki masani e tatau ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao.

E naʻo le maeʻa lenei mea e mafai ona faia suʻesuʻega o totoe. E siakiina le maualuga o le suka i le maeʻa ai o le taumafataga pe a uma le 2 itula, ma o le solia o le faapalepale e faia pe a maeʻa le fua o le kulukose.

Ae i le tulaga pe a maualuga le maualuga o le suka i le maualuga o le 6.7, ona le faia lea o lenei suʻega.

O vai inu vai inu vai inu vai ma ua ia faʻaaogaina se faʻataʻitaʻiga 4 taimi ma le 30 minute.

I se tulaga masani, i totonu o se tagata pe a uma le 30 minute, o le kulukose o le a faateleina i le 7.8 mmol / L. I mataupu o le faʻapalepale faʻafitauli, o le a faʻaalia le 11, ma afai o loʻo maua e se tagata le maʻisuka, o le a sili atu lona maualuga.

O le mea e manatu o le faateleina o le suka

Afai o le suka toto e 7 pe sili atu, e ono mafatia le tagata mai le maʻisuka. O lea faʻatelega e mafai ona vave tutupu pe'ā uma ona 'ai i tagata mamaʻi i lenei faʻamaʻi, ma i nisi foi i luga o se manava leai.

O le mea lea, e le fautuaina e 'ai se mea faigofie i le taeao, lea e vave paʻu ma ulufale i le toto, faʻateleina le maualuga o le suka i totonu e tusa lava pe lelei tagata i luga aʻe o le masani.

Ae ui i lea, o nei faailo e le tumau mo se taimi umi ma i totonu o ni nai minute e amata ai ona faasolosolo malie malie.

I le soifua maloloina, o le suka e masani lava e le mafai ona 7 5, e totoe i le maualuga e oʻo atu i le 6.7 tusa lava pe a uma ona 'ai le suamalie. Ae o tagata gasegase maua i le maʻisuka pe a maeʻa se taumafataga e mafai ona iloa ai le maualuga o le kulukose e oʻo atu i le 8 mmol / L.

Ae o lenei mea ua manatu e toetoe lava o le masani mo i latou, aua o ni nai itula mulimuli ane, o le aofaʻi o le suka e amata ona faasolosolo lalo ifo i le masani.

E tupu i nisi o tagata lenei maualuga pe a uma ona 'ai le 11 mmol / L, o le meaʻai e tumau pea ona avea ma mea e sili ona taua i aʻafiaga o faʻamaʻi.

Mo tagata e maua i le maʻisuka ma faʻalavelave faifai pea le faateleina o le suka, e fautuaina oe mulimuli i fautuaga o le a fesoasoani e tausia le ola maloloina ma le ola.

Lava mo lenei:

  1. Mulimuli i se taumafataga talafeagai.
  2. Fua le suka toto i taimi uma.
  3. Fai fua talafeagai pe a fai e maualuga le faʻatupulaia.

I le taimi lava e tasi, o le faia o oe lava ia e mafai ona matua aʻafia i taunuuga matautia. I lenei tulaga, o le a fesoasoani le fomai fesoasoani. Ua fautuaina tagata maʻi e le sili atu i le maualuga o le kulukose o le sili atu ma le 6 mmol / L. E moni lava lenei mea pe afai o le meaai e maualalo-kapoti ma o le siama o le suka e tupu i aso uma.

O le maʻisuka ituaiga 2 e taatele. Mo le tele o tausaga, o loʻo nofo se tagata i se setete o vailaʻau, lea e le faʻamalolo ma e le gauai atu ia te ia. E faasolosolo ona avea o ia ma maʻi suka, pe a le mafai ona e maitauina. E foliga mai o le tele o tagata ma le 40-45 tausaga. E maua i le toetoe 90% o tagata gasegase.

O le maʻisuka ituaiga 1 e maua i le totoe o le 10% o tagata ma amata ai ona faʻaalia o ia lava ao leʻi oʻo i le 30 tausaga. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona tupu ona o le le lelei o meaai ma le mamafa. I lenei tulaga, o le ituaiga 1 e manatu o le autoimmune. Ae e le faaitiitia lo latou tulaga lamatia.

O le Hyperglycemia e le mafai ona faʻaaliina ia lava.

Ae o nisi taimi e mafai ona e matauina ia faailoga:

  • mucous mata membranes
  • vevela paʻu
  • vaivai, moe,
  • faʻamaʻi le lelei o faʻamalolo
  • e masani ona tupu mai faʻamaʻi fatu.

O nisi atonu ei ai se manava manaia o le acetone, vave le manava, ma le faʻalagonaina o le faʻalapotopotoga. Afai e te le faia fua, o le faateleina o le suka e lamatia ai ma faʻafitauli. I lenei tulaga, e mafai e le maʻi ona aafia i faʻamaʻi o totoga eseese. E masani lava o le faʻalavelave e aʻafia i fatugaʻo, vaʻa toto, faʻaoga o le tino.

E le gata i lea, o le vaaiga a le tagata e faʻaleagaina, e faigofie lava ona oso i le fatu poʻo le taʻavale. Ona o le faʻaogaina o toto toto, o faafitauli ma pito i lalo e le masani ai. Ona o le faaleagaina i totonu o toto toto, latou te faʻamalosi, lea e faʻapupula ai le konisini i totonu. O lenei faafitauli e taʻua o le angiopathy. O ia lea na mafua ai faafitauli i totoga eseese, lea e pito latalata i vaʻavaʻa.

Afai e le faia e se tagata se mea e faʻaitiitia ai le suka i mea masani, ona mafai lea ona faʻaauau pea le faʻapupula, e oʻo atu ai i le tauaso, le toe gaogao, ma oʻo lava i le vavaeina o pito.

O le mafuaaga lena e le tatau ai ona e le amanaia le kulukose toto nai lo le 6 mmol / L. I le uma, o le maualuga o le maualuga o le suka, o le saoasaoa lea o le faʻaumatia i totonu o vaa. O le mea lea, o le tupu mai o le ketoacidosis o le maʻisuka poo le hypoglycemic coma, lea e matua lamatia ai le ola o le maʻi.

Afai e le tatau ona fiu se suega o le toto toto i le 5.7 mmol / L, ae ia galue malosi i totonu o latou lava soifua maloloina

I le olaga i aso faisoo, o le faaupuga e masani ona faʻaaoga - o se auʻiliʻili mo le suka o le toto. O se faʻamatalaga sese lea. E leai se suka i totonu o le toto. Ua liua i le tino o le tagata i le kullukose, lea e taua tele mo le gasegase i le tino.

Soo se suʻega suka e aofia ai le fuaina o le kulukose i totonu o le toto. I totonu o le tino, o le kulukose o se mea malosi mo gaʻo uma. Afai o le suka toto 5.7 o le a le mea e fai ma pe faʻapefea ona malamalama lelei i ai?

Glucose concentration e fuaina i mmol / L. Afai i le suʻega 5.7 mmol / l, o le mea lea o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le faʻatupulaia. E ui o le tele o le kulukose i totonu o le toto e tele lona faalagolago i le taimi o le auiliiliga. O le a manino lenei mea mai le laulau.

Tulaga faʻamaoniaOʻuga o le suʻega mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka mmol / lFua faʻamatalaga mo le ola maloloina moli / L
I le taeao i luga o se manava gaogao5.0 – 7.23.9 – 5.0
A uma le taumafataga ile 1 - 2 itulaE oo i le 10.0Le silia ma le 5.5
HbA1C hemoglobinlalo ifo o le 6.5 - 7.04.6 – 5.4

Glycemia poʻo le toto suka

O le faʻatatauga o le toto o le kulukose toto e vaevaeina i vaega autu e tolu:

  1. Hypoglycemia - maualalo mea,
  2. Mea masani masani
  3. Hyperglycemia - mea maualuga.

I le hypoglycemia, o le le lava o le kulukose e mafua ai ona le lelei le soifua maloloina.

Le leai o se mea malosi i le toto e lagona e le tino mo le tele o mafuaʻaga:

  • Maʻi
  • Manatu faaletino pe faalelagona,
  • Faʻasalaga o le faasologa o meaʻai
  • Faʻaititia le faʻaogaina o kalori.

Ae o le mea muamua lava, o le le lava o le kulukose e aʻafia ai le gaioiga o le tino. O se tagata e foliga mai e leai se afaina, o le mea e fai, o le leai o se malamalama, oʻo atu i se paʻu.

O le Hyperglycemia e tuʻuina atu i osofaʻiga o le gasegase ogaoga e le taofiofia, o le masani ona fai, o le susu, le vaivai ma le moe.

O le Hyperglycemia o loʻo i ai ni faʻamaoniga talitutusa e tutusa lelei ma le hypoglycemia: faʻaletonu le vaʻaia, paleni o lagona, faʻaitiitia le manava ma le loloto. E masani lava, faʻamaunuʻu manogi o le acetone.

O le Hyperglycemia e masani ona faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi.

O le kulukose maualuga e faʻaitiitia ai le malosi o le tino e tau ai manuʻa epithelial. O le faamalologa e manaʻomia se taimi uumi ma faigata. O lagona le lelei i totonu o vae e foliga mai, e tutusa ma le tingling, o foliga mai o pulumu fuʻa, le gaioiga o pepe iniseti.

Meaʻai talafeagai

O le aafiaga o le kinnamon i luga o le galuega o sela e matauina. Afai o aso uma e te faaopoopo ai le afa afa o le kinnamona i le meaai, ona faʻaopopoina lea o le faʻamatalaga o le inisalini e siama. O lenei faagasologa e faʻamalosia ai le liua o faasiliga i le malosi.

O taunuʻuga lelei e mataituina i le gataifale. O le salmon, elelele ma sardines e faateleina le gaioiga gaioiga i totonu o le tino ona o le i ai o omega-3 gaʻo gaʻo.

Green vegetables, tomatoes, berries, apples and other vegetation lea e matua taua lava le ogatotonu ole quercetin ile faʻaaoga faifaipea faʻaititia le atinaʻe o le maʻisuka.

E le mafai ona e le amanaiaina le sukalati pouliuli. E mafai foi ona faʻalauteleina le lagona o sela i le inisalini.

O le faʻaopopoina o fiber i le meaai e tausisia ai le maualuga o le kulukose ma fesoasoani e aloese ai mai oso.

O le kulukose maualuga e mafai ona faaititia e ala i le faamalositino. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi ma filifili se taaloga patino. Ae o nei mea uma, e le tatau i se tasi ona galo ona ave vailaʻau ua faatonuina e se fomaʻi.

Fua o le kulukose self

O tagata maloloina e foaʻiina toto i le ono masina mo suʻega suʻe e avea ma se puipuiga. O lenei vaitau ua manatu e lava e tausia ai le tulaga i lalo o le puleaina. Ae mo tagata o loʻo maua i le maʻisuka, e tatau ona fai se fuataga o fuataga e sili atu i le tele-e oo atu i le lima taimi i le aso.

Mo le faia o ia suega i totonu o se fomaʻi, e tatau i le tasi ona nofo ai i totonu poʻo le nofo lata ane. Ae o le oʻo mai o le telefoni feaveaʻi e matua faʻafaigofieina olaga o tagata mamaʻi.

Glucose toto

O ia manaʻoga faʻapitoa e faʻatumuina e le glucometer satelite. Ina ia faia se suʻesuʻega faʻapitoa i lenei masini, e tasi lava le mataʻu o le toto. O le iuga o loʻo faʻaalia ile faʻaaliga mo le 20 minute. O taunuʻuga na maua mai e teu i le mafaufau o le masini, ma o lenei mea e mafai ai e oe ona matauina le faagasologa o le suia o le faʻamasinoga i luga o se vaitaimi o le 60 fuataga.

O le pusa glucometer e aofia ai ma le 25 suega o fasipepa ma le numera tutusa o meafaigaluega mo le tuʻia o le paʻu. O le masini e faʻamalosia e masini ua fausia, lea e lava mo faʻamatalaga 2000. O le tele o fuataga, e le maualalo i le saʻo i suʻesuʻega, e mai le 0.6 i le 35 mmol / l.

E faʻaaogaina e tagata maʻi masini e gaosia ai fafo. O la latou saoasaoa o le saosaoa o totonu ole 5 - 10 sekone. Ae o le faʻaaogaina o ia mea e taugofie, aua o le tau o le suʻega sili atu le taugata nai lo le fale.

Mea faigaluega fua i totonu o le moli / l (millimole i le lita). O le tele o glucometers mai fafo e maua ai le iuga i mg / dl (milligrams per deciliter). Ina ia maua le tali saʻo, e tatau ona e faaliliuina le faitauga i se fua faatatau o le 1 mmol / l = 18 mg / dl.

Suauu toto 7 - o le a le mea e fai?

O le manatu o le "toto sugar norm" e lamatia ai le tele o tagata, ma afai o le auiliiliga e faʻaalia ai le 7, e amata le fefe. O le mea moni, o se taimi lenei e gauai atu ai i lou soifua maloloina ma faʻatalanoa se endocrinologist, ae muamua e tatau ona e iloa mo oe lava le mafuaaga o le suiga.

Afai o le suka toto 7 - o le maʻisuka?

Suauu toto 7 ma luga o se faailoga o le hyperglycemia. E faapefea ona foliga mai? I le taimi o taumafataga, e maua ai e le tino ni mea inu. A fai o nei meaʻai o meaʻai, o le a faʻagesegese lemu ma faasolo malie le glycemia.

Ma afai e te 'ai se mea suamalie, e te maua "gaʻo" gaʻo, ma mafua ai ona oso i le glycemia. Ina ia mafai ai ona maua gaʻo gaʻo - o se punavai o le malosi - e ulufale ai i sela, o le pancreas e maua ai le insulin i le aofaiga talafeagai.

E fesoasoani i sela e faʻaaogaina le kulūkose mai le toto, ma o lona soʻo e teuina i totonu o le ate ma maso, e teu ai le gaʻo.

O le faateleina o le suka o le toto ma se faailoga o le 7 o lona uiga o le mafai ona gafatia o le siama o le tino ua faasolosolo ina leaga, o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto, ma o loo maua i sela le malosi o le fiaai. Suauu toto 7 e tatau ona mataala. Faʻatasi ai ma lenei taunuʻuga, e tatau ona e faʻamautinoa muamua le saʻo lelei o le auiliiliga.

O le toto mo le suka e masani ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao. Totonu masani, 4.5-5.5 mmol / l. I lalo e mafai ona latou pauu i le mataupu o le faaumiumi ma le faʻavaivaia o le tino poʻo le faaumiumi o le faʻasaʻo mai meaai. O se ata i lalo o le 3.5 mmol / L o se faailoga o le hypoglycemia.

Afai o le suka toto e 7, o le a la le uiga o lenei mea? E moni le maʻisuka? Aua le popole vave. I le taimi nei, ua na o le faamaoniga lea o le hyperglycemia. E mafai ona tupu e le gata i le maʻisuka. O le mafuaaga e ono:

  • ogaoga faigata
  • maʻitaga
  • maʻi masani masani
  • faʻafuaseʻi le afaina o le vaega o meaʻai, e aofia ai le pancreas.

O le suka toto i le laʻasaga 7 ao maitaga e tele lava ina matauina, ae, i le avea ai o se tulafono, pe a uma le fanau mai o le pepe, e toe foi atu suega i le masani.

Le masani o le suka toto i tamaitai ma alii

O le toʻatele o tagata e leʻi naunau i se manatu o lo latou soifua maloloina e pei o le masani o le suka toto mo se taimi umi. E masani ona oʻo mai se tagata i ona lagona pe a iai ni faʻafitauli o le soifua maloloina.

Mo lenei mafuaʻaga, ua faateleina le mauaina o falemaʻi i le maʻisuka. O le a lenei faʻamaʻi, ma e faʻapefea ona e manaʻomia le fesoʻotai atu i ai, o le a se mea e tatau ona e iloa e uiga i lenei maʻi? O lenei tusiga ua maua uma ai faʻamatalaga talafeagai e uiga i le faʻamaʻi.

Talafesaʻi faafomaʻi ma faʻamatalaga lautele

O lenei faʻamaʻi e le o se fou: toe foʻi mai i le senituri lona 2 TLM. na i ai se manatu taua e pei o le "gau", ua taʻua o le polyuria e fomai po o le "fiainu tele", ma o lenei tulaga matautia na taua foi "polydipsia".

O le fomai Eleni Demetrios na tuufaatasia nei igoa e lua i le tasi-diabetes, lea i le gagana Eleni o le "I cross, cross," ma o tatou taimi - "urinary incontinence". I na aso, na manatu ai o se togafitiga.

I le faaiuga o le seneturi lona 17, na faaiʻu ai e le fomaʻi Thomas Willis e faapea o le urine e "suamalie i le tofo" ma le "le tofo". O le mea lea, na ia faamatalaina lenei tulaga matautia: maʻisuka ma le maʻisuka.

O le tulaga muamua o le togafitiga na mafua ona o le fatugaʻo, ma le lua na filifilia o taunuuga o le le lelei o le pituitary gland ma faafitauli i le galuega faalilolilo a le tino, lea e faʻaalia i le leiloa o le kulukose.

Mulimuli ane, na faia e Matthew Dobson se faʻamatalaga o le suka o se vaega o le urine.

Aʻo atiaʻe e saienitisi se metotia lea na latou aʻoaʻoina ai e iloa le aofai o kulukose i le urine ma le plasma, na latou iloa ai o le i ai o le suka i totonu o le toto e le faʻamaonia ai pea o le elemene o loʻo maua foi i vaega o le urine.

O suʻesuʻega ua faaalia ai afai o loʻo maua pea i totonu o le toto le tupu, ma o lona auai e sili atu nai lo le 10 mmol / l, ona oʻo lea o le maʻi i le tulaga o le "glycosuria", lea o loʻo i ai le suka i le urine.

Ma na o le faaiuga o le 19 senituri, na iloa ai e le au saienitisi e ala i le vavaeeseina o le pancreas i se taifau faataitai, e atiina ae ai le maʻisuka. I le 20 o le XX senituri, na manino ai o lenei maʻi e tupu ona o le le lava o se vailaau kemikolo faapitoa e maua mai i le pancreas.

O sea mea taua e taua o le inisalini, lea i le gagana faafomaʻi faavaomalo o le Latina o lona uiga "motu" (motu o Largenhans i le pancreas). I le 1921, na faʻamaonia ai o le inisalini e taua tele i le atinaʻeina o lenei maʻi.

Ina ua mafai ona faamamaina le inisalini na maua i luga o le faʻavaeina o mea mai le pancreas o manu tetele, na faia suʻesuʻega i manu suʻesuʻe ma lana fesoasoani, ma ina ua mavae sina taimi sa togafitia tagata i lenei vailaʻau.

I le 1936, na faʻataʻitaʻiina faʻaalia ai o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e fesootaʻi ma vaega eseese o inisalini i le toto (tele pe itiiti).

O le maʻisuka ituaiga 1 e fesoʻotaʻi ma le leiloloa o siama maʻalaʻau o loʻo i totonu o teineiti o Largenhans, o loʻo nafa ma le faʻasiga o le inisalini, ma le leai o lenei mea. O lenei ituaiga o faamaʻi e masani ona tupu i tamaiti. O le ituaiga 2 o loʻo faʻaalia mai le le atoatoa o le insulin.

O le mea moni o le maʻisuka o se maʻi endocrin ma e foliga mai ona o le le lava o le inisalini ma o le oso i totonu o le kulukose toto ua faamaonia. O le mea e leaga ai, o le faʻamaʻi o se mea ua leva, talu ai o loʻo i ai se toilalo gasegase: amata mai le carbohydrate, masima-masima, minerale, ma faaiʻu i le gaʻo ma le porotini.

I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le kulukose o le toto e mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L i le manava gaogao. Afai e alu aʻe mai le 4 i le 10, ma o le tapulaa e teu i le taimi e tasi, o lona uiga o se mea lelei lea. Ae peitaʻi, pe a le aʻafia e le tino le suka lelei pe a faʻapalaina meaʻai, e amata ona tupu maualuga le suka.

E i ai le faailo i le faiʻai, ma e aveese e le tino ana tupe faasili i auala uma e maua, pe a uma ona amata ona galue atoatoa fatugao.

E faʻamalolo le tino ma le glucose, lea e avea ma punavai autu o le malosi, o lea e taua ai le iloa, aemaise lava mo fafine maʻitaga, pe faapefea ona faʻaitiitia le suka o le toto.

Glucose e maua mai i meaʻai o le mea autu mo fale mo le tuputupu ae o sela ma mea fou fou, faʻapea foʻi ma meaʻai paleni.

A le lava, o le a vave ona amata ona fufulu le gaʻo i totonu o le tino, ae le o se punavai sili lea o le malosi, talu ai ona o le a latou paʻu, ua taʻua o tino ketone e afaina ai le mafaufau. I le plasma o se tagata soifua maloloina, e toaitiiti i latou, ae o loʻo aʻafia i le faʻatonutonuina o le paleni malosi.

E masani lava ona matauina pe a maʻi se tamaititi ma e iai ona uiga nei: o le moe, vomiting, o nisi taimi e gaogao, o le tulaga o le acetomy poo le ketonomy, talu ai o meaʻai gaʻo e fufulu mai gaʻo mo le malosi, ma tamaiti e mumusu e 'ai.

Glucose e ulu i totonu o le tino e ala i meaai, o se vaega e alu i le galuega autu, ae o le isi vaega e nofo i le ate i le foliga o se gasegase popo - glycogen. Ona o lona le atoatoa, ua liua i le kulukose.

O le maualuga o le kulukose o le toto e faʻatonuina e le tele o hormones e pei o le glucagon (e vave ona tali atu i se pa'ū i le kulūkose i lalo o le masani), adrenaline ma norepinephrine faalilolilo e ala i pala, ma cortisol ma corticosterone, lea o loʻo faʻapipiʻiina e lenei okeni.

Ona o le vaega o le hormonal, o le kulūkose ua maualuga.

I totonu o le faiʻai, o le hypothalamus ma le pituitary gland ua avea ma hormones "poloaiga" e aafia ai le gaioiga o le adrenaline ma le norepinephrine, ae na o le tasi lava e mafai ona faaitiitia le maualuga o le kulukose - insulin.

O le faʻaogaina o le tino e aofia ai foi i lenei gaioiga ma ni mea taugofie: o le matagaluega fomaʻi e fesoasoani e maualalo le maualuga o le kulukose, ma o le agaalofa, i se isi itu, e faateleina ai. O le pito maualalo o lenei elemene i totonu o le toto e masani lava pe a mavae le 3 po ma seia oʻo i le 6 i le taeao.

Sa tuufaatasia e saienitisi se laulau e mafai ai ona e fuafua pe maua oe i le maʻisuka. Afai o le suʻega toto mo le suka o loʻo ave i luga o se manava gaogao, ona avea lea o se tau mai le 5.5 i le 7.0 mmol / L o le vailaʻau, luga aʻe o le 7.0 o se faailoga o le maʻisuka ituaiga 2.

Afai o le auiliiliga na faia pe a uma se taumafataga, pe a ma le 2 itula, ma o le aofaiga o le kulukose e faaalia mai le 7.0 i le 11.0 mmol / L - o le vailaau lea, pe a luga aʻe 11.0 - o se faailoga o le maʻisuka ituaiga 2. Ma le hemoglobin glycina mai le 5.7 i le 6.4 mmol / L - prediabetes, ma le sili atu i le 6.4 - faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 2.

Hyperglycemia

Pe a amata ona faateleina le kulūkose i le tino, ona tupu ai lea o le hyperglycemia.

I le hyperglycemia, o le suka e tulaʻi i le plasma toto, ae o nisi taimi ei ai se tulaga faapea o le kulūkose tumau e masani lava pe a tupu lona faʻalauteleina - i le gaioiga o le muscle, i se tulaga o le fefe, ma le fiafia poʻo le tiga faʻafuaseʻi.

Ae maise lava o le mea lenei e tupu i tagata matutua ma mafua ai ona oso i luga i le toto toto, ae masani ona vave pasi.

Afai e tolopo lenei tulaga, ona le maua lea e le tino le taimi e faʻaaogaina ai le kulukose, o le le lelei o le tino i le endocrine polokalama, i le metabolism, faʻamalolo faʻamalolo, ma le ona o le tino e mafai ona tupu.

I foliga ogaoga o le glycemia i totonu o tagata, o faailoga nei e aliali mai:

  • agamalu malie
  • faʻailoga o meaai
  • tolopoina o tali,
  • o se lagona o le moe, e oo lava i le leiloa o le mafaufau, e mafai ona oʻo atu i se paga ma le oti.

Faailoga mo le faateleina o tulaga faatagaina o le toto suka o:

  • laulau mago po o le fiainu tele,
  • uunai e urinate soo,
  • se lagona o le paʻu ua paʻu,
  • faanenefu le vaaiga mamao, vaaia le vaaiga mamao
  • vaivai ma faateleina le moe,
  • leiloa o le mamafa ona o le leai o se mafuaʻaga
  • umi le faʻamalolo o manua ma le sasa,
  • numera, goosebumps,
  • faʻalauteleina le aʻafiaga i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi,
  • mimita lemu faʻatasi ma se manogi manogi o le acetone,
  • faʻafeʻaiga masani o lagona.

Afai e lua ni faailoga poʻo ni sili atu o loʻo i luga, e faanatinati le faia o se suʻega ma pasi suega talafeagai.

Hypoglycemia

Afai e faaitiitia le suka i le 3.3 mmol / L, o le hypoglycemia e tupu. O lenei maʻi e le taatele, e tupu mai i meaʻai e le talafeagai, o se uta tele i luga o le pancreas ona o le faʻaaogaina o se fuainumera tele o selu. I lenei tulaga, o le inisalini e sili atu ona vave faʻasaʻolotoina, ma o le kulukose e gauai ma le malosi i totonu o masini.

O le hypoglycemia faʻafuaseʻi e aliali mai i le tulaga o se faʻamaʻi o le pancreas lava ia, faʻapea foʻi ma o latou tino, o faʻamaʻi ate, o le gaioiga o le tino, o le mumū o le matala ma le leaga o le gaioiga o le hypothalamus.

O faailoga nei e taʻu mai ai le maualalo o le suka toto:

  • lagona o vaivaiga
  • vevela tele o le paʻu,
  • ma le le fefe e gatete i vaega eseese o le tino,
  • paʻu
  • fefefe i totonu o le oti
  • vaivai o le mafaufau,
  • lagona faifaipea o le fiaaai
  • vaivai i le leai o se malamalama.

O faailoga ia o se latalata mai.

O tagata e mafatia i le hypoglycemia, e fautuaina e tausia pea i latou i se mea suamalie mai meaai (sweets), talu ai faʻatasi ai ma le faʻaalia o ia faailoilo e te manaʻomia e 'ai ai lenei mea ina ia maua ai le toto maualuga o le toto ma le taugofie, ae o le togafitiga autu o le faʻamautinoaina o le lelei ma le pulea kulūkose.

E faʻapefea ona maua le maualuga o le suka?

O le suʻega o le suka toto e ave i luga o se manava gaogao. O lona saʻo e aʻafia i le tele o mea, mo se faʻataʻitaʻiga, i taimi eseese o le aso, o le taunuuga o le auiliiliga o le a eseese. Afai e te faʻaaluina le taimi i le ea fou ae e te leʻi faʻamasaina le toto pe inu se ipu vai, o le maualuga o le suka e ono pa'ū ifo.

E faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mo se vaitaimi (tolu masina), e tusa lava po o le a le aso, ituaiga o galuega, mea taumafa, fualaau ma lagona o se tagata. O lenei auiliiliga e tatau ona 1 le taimi i le 4 masina.

E tusa ai ma ona taunuuga, o le fuainumera o toto mumu mūmū mūmū i le%, lea e tutusa lelei ai vaega tutusa o fuataga, e manino lava ona iloa. O lea, faatasi ai ma se taunuuga o le 4%, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e 2.6 mmol / L, i le 5 ma le 6%, faasoasoa, 4.5 ma le 6.7 mmol / L i le 7 ma le 8% - 8.3 ma 10 mmol / L, i le 9 ma le 10% - 11.6 ma le 13.3 mmol / L i le 11 ma le 12% - 15 ma le 16.7 mmol / L.

O le masani o le suka o le toto i tane ma fafine e maua ai le soifua maloloina masani e masani lava e leʻo ese, o le mea o loʻo i ai iinei e toetoe lava tutusa. Ae ui i lea, i le tausaga litaea, o faailoga e sui i tamaloloa, ma o se faʻalavelave lea mo le faʻamautinoaina o le atinaʻe o le maʻisuka. E faʻamaonia lenei mea e tusa lava pe o ni faʻasalalauga lauiloa.

Faʻamatalaga sauniuniga

E tatau ona e sauniuni muamua mo le suʻega muamua ao leʻi oʻo i luma. Faʻasolo le suʻesuʻega pe'ā iai sau faʻamaʻi pipisi - o le a faʻalavelaveina ai le taunuʻuga. I le afiafi e tatau ona moe lelei, teena taumafataga o le afiafi, ma e oʻo lava i le vai poʻo le lauti. O tulafono a le kulukose e le faʻalagolago i le itupa o le tagata, e tutusa lava mo alii ma tamaitai.

Mo le suʻeina o le toto mo le kulukose, o se mataua o le toto capillary e aveesea mai le tamatamailima, e tatau ona tausisia ia tapulaa o le 3.2-5.5 mmol / l glucose, o le masani. Aʻo suʻesuʻeina le toto mai se vein, o le faailoga e eseese: 4.0-6.1 mmol / L.

Afai e sili atu le maualuga o lenei faailoga - e oʻo i le 6.6 mmol / l, ona manaʻomia lea ona e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi, talu ai o loʻo i ai ni faʻamaoniga o le solia o le lagona i le glucose elemene.

Afai o le faailoga e maualuga atu i luga o le 6.7, o loʻo i ai se tulaga maualuga o loʻo maʻi le maʻi ma maua i le maʻisuka, ma e tolu isi faʻataʻitaʻiga faaopoopo e manaʻomia:

  • toto kulukose
  • faapalepale i lenei elemene,
  • i le tele o le hemoglobin glycated.

Iloiloga a le tagata lava ia i se glucometer

O le suʻega toto mo le suka o loʻo faia i le fale suesue o le falemaʻi, ae o le malosi o le taumafa i le auala e faʻaitiitia ai le suka ma le saʻo o le auʻiliʻiliga. E fautuaina e faʻatau se glucometer, ona mafai ai lea ona fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le fale, lea o le a sili atu ona sao.

Aʻo leʻi faia se auʻiliʻiliga i le fale, e tatau ona fufulu fufulu lima i le mafanafana ma le mama. E fautuaina e aua le 'ai e le itiiti ifo i le 3-4 itula, e taua tele.

O le auala mo le faia o se suʻesuʻega i le fale e pei ona taʻua i lalo:

  • muamua e tatau ona e faia se ituaiga o massage lima,
  • togafitia i le ava malosi,
  • prick i luga o le itu ma se mea e siʻi ai,
  • solosea se mataua o le toto ma se paʻu o le cotton,
  • ona fai lea o le lapisi sauniuni, faʻapipiʻi ma le faaeteete le isi mataua,
  • tuu le suega i le mita ma tusi le molimau.

O se auiliiliga o le lagona o le kulukose e maua foi i luga o se manava gaogao (naʻo totonu o le falemaʻi). E tatau ona e inu 75 kalama o se vaifofo o le kulukose, lea e faʻafefeteina i totonu o se ipu vai vevela (200-300 gr.) I lemoni, ma fai le auʻiliʻiliga.

A uma lenei mea, e tatau ona e malolo mo le 2 itula, ma toe fai le suʻega. Afai e maua mai i le iuga le 7.8-11.1 mmol / L, o le a le lelei le faapalepale, pe afai o le pasene e maualuga atu i le 11.1 mmol / L, o lona uiga o loʻo maua oe i le maʻisuka. Faailoga i lalo ifo o le 7.8 e manatu e masani.

Le masani i tamaiti ma fafine maʻitaga

O le masani o le suka o le toto i tamaiti o se faailo taua lea mo suʻesuʻega taimi.

O le tulaga sili ona lelei i tamaiti e le o se tausaga le matutua ua manatu e naʻo le 2.8-4.4 mmol / L, pe a ma le 5 - 3.3-5.0 mmol / L, i tamaiti matutua, pei o tagata matutua - 3.2 -5.5 mmol / l. Afai e sili atu le faʻailoga, o loʻo taʻu mai ai e manaʻomia e le tamaititi ni suʻega faʻapitoa mo suʻesuʻega.

I le taimi o le maʻitaga, e manaʻomia e le tina ma le pepe le malosi sili atu ona taua, ma o le tau o le inisalini e sili atu le maualuga, e mafua ai le maualuga o le maualuga o le suka i nisi taimi. Afai o le faailoga o le 3.8-5.8 mmol / l, o le mea lenei o loʻo i totonu o le masani masani, i luga aʻe o le 6.1 - e manaʻomia le pasia o se suʻega faʻapalepale.

A mavae le 24-28 vaiaso, e mafai e fafine maʻitaga ona faʻaalia le maʻisuka faʻamalosi, lea o le a pasia pe a uma ona fanau le pepe. O fafine maʻitaga e tatau ona suʻeina, aemaise lava pe afai o se fafine e iai faʻamaoniga o le gaʻo.

Maʻisuka Meaʻai

O se maʻisuka taumafa e mafai ona aofia ai le tele o meaai avanoa. E leai ni tuaoi faigata, e mafai ona e gafatia se lisi lautele. O le mea autu mo tagata gasegase o le faʻalauiloa mai lea o meaʻai toto i le suka.

E tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o mea taumafa e maua i le gaʻo, aemaise lava faʻafefe faigofie, e faʻaitiitia ai le taua o meaʻai, e manaomia e le tino vitamini ma se meaʻai, o lona uiga, e te manaʻomia se meaʻai. E tatau ona e 'ai e le itiiti ifo ma le 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti ma aua nei e' ai.

Pe a fuafua au meaʻai, e mautinoa lava e tatau ona e amanaʻia le tali a le tino i nisi o meaʻai. O le mea taua o le 'ai lea o meaʻai e fesoasoani i le maualuga o le suka. E taua tele le leai o se mea taumafa, taumafa vevela ma meaai e le lelei.

E faapefea ona faʻaititia le kulūkose?

Ina ia ausia lenei mea, e fautuaina e 'ai atili fualaau faisua: soo se ituaiga o kapisi, kukama ma tamato, salamato o ituaiga eseese, ipu zucchini, paukini ma le isalaʻelu o ipu, aniani o ituaiga uma, dill ma le pasili, kāloti ma beets i le aofaiga ua fautuaina e le fomai.

Ua fautuaina le Protein e faʻaaoga le polotini, o saito ma rye, ae tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi.

Ina ia faʻaitiitia le toto toto, e aoga le 'ai o le meli 1 teaspoon i le tele o taimi i le aso, e pei o apu, currants black, broths of rose rose and juice juices. Mo fafine maʻitaga, e tatau ona malilie i le lisi lenei i le fomaʻi.

Meat ma iʻa fagota, ituaiga o moa, meaola manu ma fualaʻau moa, moa, ma sili ai fuamoa o le salu, o oloa susu e aofia ai le tele o porotini e tatau ona i ai i le taumafataga.

Sugar e tatau ona suia i le xylitol, lea e le faateleina ai le kulukose toto ma e suamalie pei o le suka masani. O lona kalori o loʻo i ai le 4 kcal, e faʻaaogaina foi le talo ma faʻavaivaia ai le manaʻoga.

E mafai ona aofia ai le fructose i le meaʻai.O lenei suka mai i mea masani o loʻo maua i ituaiga uma o fua, i le tele o vine, ma i le alamanuia e maua mai i le cane ma beets. E na o le fusi fua e mama e le mafai ona faʻateleina.

Sa atiae e saienitisi se laulau o iunite falaoa o se fuainumera tele o oloa. I le averesi, e manaʻomia e se tagata pe a ma le 17-20 i le aso.

O se tasi o ia iunite e aofia ai le 10-12 kalama o meaʻai gaʻo, ma e faʻaleleia ai le suka i le 1.7-2.2 mmol / l, ma mo lona faʻaaogāina o le tino e manaʻomia ai le 1-4 inisi o insulin. Ma e na o fualaau faisua ma laau e le manaʻomia ona faitauina i ni falaoa.

Fautuaga lautele

Muamua lava, e tatau ona e mataituina ma le totoʻa lau soifua maloloina, faʻaleleia taimi uma sauniuniga o togalaau, faʻaleleia le gaioiga faaletino ma sui le meaʻai. O le mea autu o le iloa pe faapefea ona taofi le suka i se tulaga sili ona lelei.

E taua tele le malamalama o lou olaga e faalagolago i lenei mea, ma i le taimi e tuʻuina atu ai i le tino meaʻai talafeagai. O le pule o le suālaʻau o le a fesoasoani ia te oe i lenei mea.

Afai e te mulimuli i nei tulafono ma faatonuga a le fomaʻi, e maua mai e le fomaʻi faʻamaienisi ma faʻamaonia e ni lauiloa, o le ae fesoasoani tele i le siama o le faʻamaʻi, ma i le vave amata oe mafai ona ausia se faʻaleleia lelei i le soifua maloloina ma faʻaleagaina ai le atinaʻe o le maʻi.

O le a le mea e fai pe afai o le suka toto 5 5

O le a le mea e fai i le toto maualuga

Ua faʻalogo tagata uma i le maʻi suka. Matou te iloa uma lava o lenei faʻamaʻi matautia lea e tupu pe a iai le faateleina o le maualuga o le suka i le toto.

Ina ia fuaina le tulaga tutusa lea o le suka, e tatau ona i ai sou glucometer pe suʻe suʻega talafeagai ile falemaʻi. I le avea ai o se tulafono, o le sugar sugar content i le va o le 3.2 i le 5.6 mmol / L o le a masani.

Afai o lenei faailo e sili atu i le masani, o lona uiga o lona maualuga o le suka i totonu o le toto ma e tatau ona e faia se mea e uiga i ai.

E tele auala e faʻaitiitia ai le suka o le toto. Ae ui i lea, ae leʻi faʻavaivai, e tatau ona e iloa pe aisea ua tupu ai lenei faailoga.

Ma o le mea e maua mai le suka e mafai ona faateleina ona o ni mafuaaga eseese. Suauu toto, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻatupulaia ona o le mamafa o le tino ma le mafaufau poʻo le le lelei o meaai.

Ae ui i lea, o le mafuaaga e mafai ona faʻatutuina naʻo le alu i le fomaʻi ma pasia suega talafeagai.

Ae ui i lea, e le o tagata uma e maualuga le suka e mafai ona fuafua lenei maʻi ile tino. Ae afai e te mulimuli i galuega a lou tino, ona mafai lea e ala i faʻasalaga aloaʻia e mafai ona faigofie ona e mauaina masalosaloga o le maʻisuka.

O se tagata o loʻo iai le suka maualuga. masani ona galala. E masani ona ia lagona le susu ma le paʻu o le paʻu.

Ma o se faailoga o le maualuga maualuga o le suka e mafai ona masani i le ulu o le ulu, faapea foi ma vaivaiga tele ma vaivai le puipuiga.

O le mea moni, i le uluai siakiina o le suka maualuga e tatau ona nofo i luga o se taumafataga maloloina. A uma mea uma, o mea lelei lelei ia e taua tele i le togafitiga o le maʻisuka. O le sini o se ituaiga o meaai e na o le faʻaitiitia o le toto toto. O le faʻaitiitia o le suka e tupu tele ina ua mavae le faʻaitiitia o le aofai o gaʻo vailaʻau māmā faigofie e mafai ona faʻaaogaina i meaai.

Faatulagaina o se meaai e faʻaitiitia ai le suka toto:
1) O maʻi e mafatia i le mamafa tele e tatau ona faʻaititia le kalori i meaʻai a latou taimi i taimi.

2) O le soifua maloloina e aofia ai le faapaleniina o gaʻo uma o loʻo gaʻo, protein ma gaʻo.

3) E sili ona lelei le 'aiina o meaʻai e maualalo ai le gaʻo.

4) Mai le taimi nei, e tatau ona e 'aina sina mea taumafa i le aso (pe a ma le 5-6 taimi). I le va o taumafataga, e tatau ona itiiti ifo ma le tolu itula le tafa o taimi. I le taimi lava lea, galo e uiga i le afaina o meaʻai e pei o meataalo, masi, vai suamalie ma tutusa.

5) O le tele o calories e te 'ai ma meaʻai e le tatau ona sili atu nai lo tau tau malosi. Ma le mamafa tele o tagata e tatau ona faʻaalu le malosi nai lo meaʻai.

6) Fualaau aina ma fualaʻau, faapea foi ma meaʻai gaʻo susu e tatau ona i ai i le taumafa a se tagata ei ai le suka maualuga.

7) E matua faasaina le taumafaina o meaai e le itiiti ifo ma le lua itula ao le i momoe.

8) Inu atili le vai, ma faʻafaigofie le paleni vai o lou tino.

9) Faʻaaoga le suka mama, ava malosi, ulaula meaʻai, pusa ma isi mea leaga.

Ae ui i lea, e mafai ona faʻaitiitia le toto suka. Ina ia faia lenei mea, na o oe e manaʻomia le faʻavevelaina o se manaʻoga e le mafai ona suia ma lafoai nisi o mea masani.

Suauu toto

O le iloa lelei o le maualuga o le suka o le toto e manaʻomia mo tagata e le o maua i le maʻisuka ma e le fesoʻotaʻi ma vailaau.

O le mea moni, o le auʻiliʻiliga mo lenei faʻaaliga o loʻo aofia ai i le lisi o suʻesuʻega puipuia faʻatagaina e fautuaina e fomaʻi ia tofu tagata uma ma le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga.

O taimi faʻamaoniga e faʻaalia i le gaosiga o le gaʻo e masani ona fesoasoani e puipuia le atinaʻe o le maʻisuka ma tausia le soifua maloloina. O le faʻafitauli o le gasegase o le gasegase o le tino e oʻo atu i tulaga tutusa e faapea o lenei suʻesuʻega e faʻatinoina mo tamaiti aʻoga faʻataʻitaʻi ma suʻesuʻega faafomaʻi fuafuaina.

O le a le mea e manatu i ai masani?

I se tagata soifua maloloina (matua), e tatau ona i ai le suka i le toto e 3.3-5.5 mmol / L. O lenei tau aofaʻi ua fuaina i se manava gaogao, talu mai le taimi nei o le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le toto e itiiti lava. O le mea lea e le faʻaseseina ai taunuuga o le suʻesuʻega, e le tatau i le tagata maʻi ona 'ai se mea. Aʻo leʻi suʻeina, e le manaʻomia le ave o fualaau ma asu. E mafai ona e inuina vai mama e aunoa ma le kesi.

A maeʻa ona 'ai, o le maualuga o meaʻai i le toto e tulaʻi, ae o lenei tulaga e le umi se umi.

Afai e le faʻalavelaveina le faiga o le metabolic, o le pancreas e amata ona maua ai le aofaiga tonu o le inisalini e maualalo ai le suka. I le taimi lava e uma ai, o le kulukose toto e mafai ona oʻo i le 7.8 mmol / L.

O lenei tau aoga e manatu foi e taliaina, ma, o se tulafono, i totonu o nai itula e toe foi mai le suka i le masani.

E mafai ona faʻaalia i totonu o le suʻega le faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo. E le o taimi uma e fesiligia ai le maʻisuka, e masani lava o le fesoasoani o suʻega e lua itula i se avega, togafitiga ma isi faʻamaʻi ua fuafuaina.

I uluaʻi laʻasaga o le atinaʻeina o faʻafitauli o le endocrine, o le sugar cane e mafai ona masani lelei, e ui lava o le faapaleni o le glucose (o le gafatia e faʻafetaia ai le masani) ua maeʻa.

Ina ia iloa lenei tulaga, o loʻo i ai se suʻega toleniga o le kulukose e mafai ai e oe ona suʻe suiga i le toto kulukose pe a uma ona 'ai.

O taunuʻuga e ono maua mai se suʻega e lua-itula ma le mamafa o le carbohydrate:

  • anapogi i totonu o le masani o le tino, ma a maeʻa le 2 itula e itiiti ifo i le 7.8 mmol / l - masani,
  • o le fua anapogi e le sili atu i le tulaga masani, ae a maeʻa le 2 itula o le 7.8 - 11.1 mmol / l - vaʻaia,
  • o le manava gaogao e sili atu i luga o le 6.7 mmol / l, ma a maeʻa le 2 itula - luga aʻe o le 11.1 mmol / l - atonu e ono tupu aʻe le maʻi suka.

E le lava le faʻamaonia o le faʻamaonia saʻo o faʻamatalaga o se tasi suʻesuʻega. Ae i soʻo se tulaga, pe a fai e iai se faʻaaogaina o se faʻatagaga faatagaina, o se taimi lea e asiasi ai i se tagata e finau.

E mafai ona e faatumauina le toto masani toto e ala i le mulimuli i mataupu faavae o taumafa tatau. O se tasi oi latou o le teena o le falaoamata e fiafia i fua fou ma maloloina.

O a mea e aʻafia ai le faailo?

O le mea autu e aafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o meaai ia e 'ai e se tagata. O le fua o le suka ma le meaʻai e matua ese lava, talu ai faʻatasi ma mea inu gaʻo ma faʻalavelave faʻalavelave ulufale i totonu o le tino faatasi ai ma meaai.

Ina ia liua i latou, o hormones, enzymes ma isi vailaʻau faʻasolosolo. O le hormone e faʻasaʻo ai le gaʻo gaʻo e taʻua o le inisalini.

E maua mai i le pancreas, o se totoga taua o le endocrin system.

I le faaopoopo atu i meaai, o ia mea e aʻafia ai le maualuga o le suka:

Glucose masani masani

  • tulaga o le mafaufau-mafaufau o se tagata,
  • gaoioiga faaletino
  • faasolosolo faasolosolo taimi i tamaitai,
  • tausaga
  • faʻamaʻi pipisi
  • togafitiga o le cardiovascular system,
  • vevela o le tino.

E iai taimi e maua ai i totonu o fafine maʻitaga ni meaʻai i le gaʻo gaʻo. Ona o le faʻaopoopoga o avega i luga o totoga ma mamanu uma, o se pasene laitiiti o fafine o loʻo faʻamoemoe e maua e se pepe se maʻisuka faʻamaʻi.

O se tasi lenei ituaiga o le faʻamaʻi, lea e na o le taimi o le gasegase e tupu, ma e masani lava ona pasia pe a uma le fanau. Ae ina ia le afaina ai le soifua maloloina o le tina ma le pepe, o le maʻi e tatau ona mulimulitai i se meaai malosi, teena le suka ma le suamalie ma ia faia e le aunoa ni suʻega toto.

I nisi tulaga, atonu e manaomia e se fafine ni vailaʻau, e ui o le tele o taimi e mafai ai ona faʻasalalau le soifua maloloina ona o le faʻamaonia o meaʻai.

O mea matautia e le na o tulaga o le maualuga o le suka, ae o tulaga foi e pa'ū i lalo o le masani. O lenei tulaga e taʻua o le hypoglycemia. Muamua, e faʻaalia i le fiaai, vaivaiga, palloruli o le paʻu.

Afai e le fesoasoani le tino i le taimi, atonu e le iloa e se tagata, faatupuina se vevela, taʻavale, ma isi. E muamua lava meaʻai o le suka maualalo o le suka, e lava lava le 'ai o meaʻai e maualalo i vailaau faʻamalosi ma pulea le suka ma se glucometer.

Mo le puipuia o le ogaoga o faʻalavelave poʻo le maliu foi o le tagata maʻi, e tatau ona gauai atu i na faailoga ma faʻalavelave mataʻutia.

O le tele o le malosi, ma o le mea lea o le kulukose i totonu o le tino, e manaʻomia ai le faiʻai. O le mafuaʻaga lena e aʻafia ai le aʻafiaga o le suka i totonu o le toto o se tagata soifua maloloina i le tulaga lautele ma lona gafatia e taulaʻi

O le a le toto e foai atu mo le suʻeina o suka?

I le tautala e uiga i le maualuga o le maualuga o le suka i le toto, e le mafai e se tasi ona taʻua le eseesega i faailoga na maua mai i toto toto ma le vevela. Tulaga faatauaina faatauaina o le masani (3.3-5.5 mmol / l) ua na o le toto suauu na ave i luga o se manava gaogao mai se tamailima.

Pe a ave le toto mai se vein, o le aoga o le kulukose faatagaina e i le va o le 3.5-6.1 mmol / L. O lenei toto e faʻaaogaina mo auʻiliʻiliga i totonu ole fale suesue e faʻaaoga ai meafaigaluega faʻapitoa, ma o le toto mai se tamatamailima e lelei tele mo le fuaina ma se glucometer i totonu o se aiga. I soʻo se tulaga, ina ia maua ai faʻamaumauga saʻo, e tatau ona ave le auʻiliʻiliga i le auala e fautuaina e le fomaʻi.

O tulaga faatonuina mo le suka toto i tagata matutua ma tamaiti e ese si ese. E mafua lenei mea ona o le matua o le tino o le endocrine, lea, a o tuputupu ae le tamaitiiti, atiina ae ma faaleleia i taimi uma.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mea e taʻua o le hypoglycemia mo se tagata matua o se tulaga faʻapitoa faaletino mo le pepe fou. E taua tele tausaga e mafaufau ai e iloilo le tulaga o se maʻi maʻi. E mafai ona manaʻomia se suʻega toto mo le suka ile pepe fou pe a fai na maua le tina i le maʻisuka faʻamaʻi ao maitaga poʻo le faʻatagaina na faigata.

I tamaiti aʻoga a le autalavou, o tulaga maualuga o le kulukose e matua vavalalata ma i latou o alii ma tamaitai matutua. E i ai eseesega, ae laiti, ma o le vavaeeseina mai ia i latou e mafai ona maua ai se suʻesuʻega auiliili o le tamaititi ma se manatu e iloilo le tulaga o le soifua maloloina o le endocrin system.

O fua faʻatatau o gaʻo toto masani o loʻo faʻaalia i le laulau 1.

Laulau 1. Faʻaititia le maualuga o kulukose toto mo tagata o vaitausaga eseese

E aʻafia ai aʻa i le lipid metabolism?

Afai o le kulūkose ua aluese mai le masani, o lenei mea e masani ona taʻitaʻia ai le gaʻo gaʻo.

Ona o lenei mea, o le cholesterol matautia e mafai ona teuina i luga o puipui o toto toto, lea e faʻalavelave ai le masani ai o le toto ma faʻaosoina ai le faateleina o le toto.

O mea e mafua ai le lamatiaga o le faateleina o le cholesterol e toetoe lava tutusa ma mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2:

  • afaina
  • leai se gaioiga faaletino
  • gasegase
  • sili atu le i ai o meaai sugary ma meaai vave i le taumafataga,
  • inu soo i le ava malosi.

I le mavae ai o le 50 tausaga, o le aʻafiaga o le atherosclerosis e faʻapupulaina ai le tele, o le mea lea, i le faaopoopo atu i le suʻega o le suka, e fautuaina mo tagata uma e faia se suʻega toto e fuafua ai le maualuga o le cholesterol. Afai e tatau ai, e mafai ona faaitiitia i se meaai faapitoa ma fualaau.

I le meaʻai, o le mea e leaga ai, e leai ni faʻalogona natura faʻaleaganuʻu o vailaʻau e faʻaitiitia ai le suka. O le mea lea, i le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ua faʻamalosia ai tagata mama e ave fualaau oona poʻo le tui inisalini (faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka). Ae i le faʻamalosia o au mea taumafa i ni meaʻai faapitoa, e mafai ona e fesoasoani i le tino ia tausia lona maualuga maualuga o le suka.

E masani ona talitonu o oloa e faʻasaʻo ai le kulukose toto e aofia ai:

  • nati
  • mumu pepa
  • avoka
  • iʻa maualalo-gaʻo
  • broccoli
  • buckwheat
  • fsol ma pi,
  • kaluka
  • uʻu lau.

O nei oloa uma e maualalo pe faʻaogaina le faʻasologa o igoa, o lea e saogalemu ai le aofia ai i le lisi o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

O loʻo aofia ai le tele o vitamini, pigments ma antioxidants, lea e aʻafia ai le tulaga o le tino.

O le taumafaina o fualaau faisua fou ma fualaau aina e mafai ona faateleina ai le puipuiga ma faaitiitia le ono lamatiaga o le maʻisuka.

Vaʻaia taimi uma le maualuga o le kulukose e tatau mo tagata uma, e aunoa ma se faʻasesega. O le maʻisuka e mafai ona atiaʻe i soo se matua, ona o le faʻagasologa o mea faʻaletausaga, faʻalavelave masani ma le maualalo o le lelei o meaai.

E matua talafeagai lava le mataʻituina lelei o lou soifua maloloina mo i latou o loʻo lamatia. Muamua lava, o tagata ia o tagata o latou aiga lata mai ua maua i le maʻisuka.

E le tatau ona galo ia i tatou aʻafiaga leaga o le atuatuvale, ava malosi ma le ulaula, o nisi foi o mafuaʻaga mataga o le gasegase o le gaʻo.

Tali i le endocrinologist Akmaeva Galina Aleksandrovna

Le aso lelei ia te oe, Igor! O le anapogi o toto suka o le toto e sili atu i le 5.6 mmol / L. I le gasologa o le aso, o lau fuainumera e sili atu pe itiiti ifo "talafeagai" i le masani, ae i le taeao e sili atu ona maualuga le maualuga nai lo le masani.
E foliga mai, e leai sau faʻamaʻi e pei o le maʻi suka, ae ui i lea, ei ai le tulaga maualuga o le i ai o se faʻafitauli o le "prediabetic" i le gaosiga o le maʻisuka. Atonu o le a faʻavaivaia le kulupu o le kulukose (NTG), poʻo le faʻavaveina o le kulukose anapogi. O tulaga e lua e masani ona le manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi. Ae peitai, e taua le mulimuli i se taumafa e foliga tutusa ma le taumafa mo le maʻisuka (numera o le laulau 9).

Ae ui i lea, muamua lava, e tatau ona e malamalama i le ituaiga o solitulafono (pe afai ei ai) oe. O le mea e leaga ai, e le lava le fua o le glucometer e faʻavaeina ai se mea e iloa ai, talu ai o eseesega o fuamoa o loʻo i ai fua eseese o fua. O le mea lea, o se suʻega toto i totonu o le fale suesue e talafeagai. E lua filifiliga e mafai (e talafeagai mo le suʻeina o soʻo se eseesega o le solia o le glycemia, e aofia ai le maʻisuka):

  1. Faia o se suʻega o le faapaleni o le kullukose, o se suʻesuʻega o le anapogi o le toto suka ma le maea ai o le 2 itula i le taimi o le suʻega (ia mautinoa ia tausisia tulafono o le suʻega, siaki i le potu suʻesuʻe muamua)
  2. I le aso muamua - o se auiliiliga o le anapogi o le toto sugar + se toto totoga mo le hemoglobin glycated. O le aso lona lua - na o se suʻesuʻega o le toto vevela mo le sugar sugar.

Faʻamaumauga o suʻesuʻega (toto toto) filifiliga tasi:

  • Tulaga masani: i luga o se manava gaogao e itiiti ifo i le 6.1 mmol / l, pe a mavae le 2 itula i le taimi o le suʻega e itiiti ifo i le 7.8 mmol / l.
  • NTG: i luga o se manava gaogao e itiiti ifo i le 7.0 mmol / l, pe a mavae le 2 itula i le taimi o le suʻega sili atu pe tutusa i le 7.8 mmol / l ma le itiiti ifo i le 11.1 mmol / l.
  • Manua o le anapogi glycemia: i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le tutusa ma le 6.1 ma le itiiti ifo i le 7.0 mmol / L, pe a uma le 2 itula i le suega e itiiti ifo i le 7.8 mmol / L.
  • O le maʻi suka: i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo poo le tutusa i le 7.0 mmol / L ma a maeʻa le 2 itula i le taimi o le suʻega sili atu nai lo le 11.1 mmol / L.

Taiala mo le suʻesuʻega o le filifiliga lona lua (toto vevela):

  • Norm: i luga o se manava gaogao e itiiti ifo i le 6.1 mmol / l, o le hemoglobin glycated e itiiti ifo i le 6.0.%
  • NTG: i luga o se manava gaogao e itiiti ifo i le 7.0 mmol / l, o le hemoglobin glycated e sili atu ma le tutusa i le 6.0% ma le itiiti ifo i le 6.5%
  • Manua le anapogi glycemia: i luga o se manava gaogao e sili atu ma le tutusa ma le 6.1 ma le itiiti ifo i le 7.0 mmol / l, hemoglobin glycated e itiiti ifo i le 6.5%
  • O le maʻi suka: i luga o se manava gaogao e sili atu pe tutusa ma le 7.0 mmol / l, hemoglobin glycated e sili atu ma le tutusa i le 6.5%

Soo se ituaiga o le gasegase o gasegase oona e manaomia ai le matauina e se endocrinologist. Le faʻavaivaia o le kulukosesese, le faʻavaveina le anapogi glycemia - laulau laulau meaai 9 ma le tausia o le tino.

Igor, ou te fautuaina oe toe teuteuina au mea taumafa, atonu o fetuunaiga. Tuuina mai e iai lau maualuga maualuga i le taeao, muamua lava, suia meaʻai mo le 'aiga o le afiafi - ia mautinoa e vaʻavaʻai i mea suamalie uma, ma faʻaaogā masima, pateta, pasta, fualaau aina i le faʻalelei. E tatau ona faatulaga le 'aiga o le afiafi i le sili atu nai lo le 3 itula aʻo lei moe, aʻo le i momoe, aua le' ai ni meaʻai e pei o le kefir, yogurt, fualaau, ma isi. Afai e te manaʻo i se meaʻai i se taimi lata i le taimi e momoe ai, e mafai ona avea ma fualaau faisua (sei vagana ai pateta), cheese cheese, cheese, nuts.

Ia mautinoa e faatumauina le faʻamalositino (e sili atu ona manaia!). O le mea moni e te manaʻo e pei o se tagata maloloina e matagofie! I le avea ai o se tulafono, o faʻalavelave laiti i le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate e le afaina ai le manuia. Ae ui i lea, o le i ai o le NTG poʻo le faʻavaivaia o le glycemia anapogi o se lamatiaga o le maʻisuka i le lumanaʻi. Ma ina ia faatuai le tele e mafai ai pe ia aloese mai le atinaʻeina o le maʻisuka, e tatau ona mulimuli i tulafono o meaʻai, gaoioiga faaletino. E le gata i lea, afai e maualuga le maualuga o le toto (toto maualuga 140/80 mm Hg pe sili atu foi), dyslipidemia ma le faateleina o le cholesterol toto (suʻega toto mo cholesterol, LDL, HDL) ma soo se maʻi cardiovascular, e mautinoa lava e te vaai i le cardiologist ausia ana fautuaga. O tuʻutuʻuga o loʻo taʻua i luga o loʻo aʻafia ai foʻi tulaga mo le maʻisuka.

E mafai ona e faʻaalia lou agaga faafetai i le fomaʻi i faʻamatalaga, faʻapea foi i le vaega o foai.

Faʻalogo: O lenei tali a le fomaʻi o le faʻamaonia lea o faʻamatalaga. E le o se mea e suitulaga mo feutagai ma le fomaʻi. E le faʻatagaina le faʻamalositino ia te oe lava.

Metotia mo le fuaina o le kulūkose e Satellite Plus

Aʻo leʻi amataina le fuataga, e tatau ona siakiina le faʻaogaina o le masini e faʻaaoga ai le "suega" o le taʻaloga. E tatau ona taomi le faamau ma ia mautinoa o loʻo faʻatinoina vaega uma o faailoilo. Ona faʻaofiina lea o le taʻavale o loʻo i totonu o le laupepa o le masini faʻaaoga. A maeʻa le kiliki, o le a faʻaalia le faʻaaliga.

A maeʻa le suʻega o le suʻega, matou te faʻatutuina se mea e tuʻi ai, o faʻataʻitaʻiga ma faʻataʻitaʻiga. Ina ia maua taunuuga, e tatau ona e ulufale i le numera o pepa o suega, lea e tatau ona i totonu o le afifi. Ua tuʻuina le laupepa code i totonu o le sola o le masini.

O le tolu numera numera o loʻo i luga o le faʻaaliga e tatau ona fetaui ma le numera i luga o le afifi. Afai o le kilia tulafono, e mafai ona e amataina le fua.

Vavaeese se fasi pepa ma aveese se vaega o le afifiina. Matou te faʻapipiʻi le fasi pepa i le masini i lenei vaega. Tatou kiliki i luga o le ki ma o se savali e faaalia e uiga i le sauniuni mo fua. Tatou te tulei se tamai aluga o se tamailima ma faʻaaoga se mataʻu o le toto i le fasipepa i luga o le nofoaga faigaluega.

O le masini o le a matauina se mataua o le toto, ma o le a amata ona faitauina mai le 20 i le zero. A maeʻa le faaiuga o le faitauga, o le a faʻaalia i luga o le lau. A uma le kilikiina o le ki, o le a tape le masini. Matou te aveeseina le fasipepa, ae o le numera ma faitauga o loʻo teuina i le masini. Mo le vaai ia i latou, e tatau ona e taomi le faamau 3 taimi ma faasaoloto. A maeʻa lena, o le a faʻaalia le faitauga mulimuli.

Ina ia maimoa i faitauga talu ai, kiliki le faamau ma uu. O le savali P1 ma le taua o le fua muamua faamaumauina o le a aliali mai. O lea e mafai ona e vaʻaia uma 60 fuataga. A maeʻa ona matamataina, kiliki le ki ma vaʻai le masini.

Fautuaga mo le faʻaitiitia o le kulukose o le toto

I le faʻaopoopoga i faʻasologa o fomaʻi ma faatonuga a se fomaʻi, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga faʻa-aganuʻu. O le faʻaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu e tatau foi ona faʻamaopoopoina ma le fomaʻi, ma o le faʻaauau pea o suʻega e mafai ona faʻatino i le faʻaaogaina o se telefoni feaveaʻi.

I totonu o le lisi o tupe: Ierusalema atisitoke, namamona, teasbal teas, decoctions, mea laiti.


A maeʻa le faʻaaogaina o le faʻamalolo, e lava le ave o se fua ma iloa lona mana faamalolo moni. Afai e leai ni iuga, e tatau ona lafoai le meafaigaluega. A oʻo i le mea na filifilia e le mea faigaluega na maua ai sina laʻititi laʻitiiti - aua le faʻaaogaina. E tatau ona tatou manatua pea le lotogatasi talafeagai.

Tuua Lau Faamatalaga