Togafitiga i le inisalini na talia

O vailaau faʻasolosolo ile inisalini e gaosia ile latou inisalini i totonu. I le inisalini o le faailoga sili lea ona maʻoti mo le maʻisuka ituaiga 1. O suʻesuʻega e tatau ona tofia e faʻamaonia le faʻamaʻi.

Le ituaiga o maʻi maʻisuka na mafua ona o le faaleagaina o autoimmune i tamaʻitaʻi o Langerhans gland. O ia togafitiga e mafua ai le le atoatoa o le insulin i le tino o le tagata.

O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 1 e teteʻe i le maʻisuka ituaiga 2, o le mea mulimuli e le sili atu ona taua tele i faʻafitauli o le tino. Faatasi ai ma le fesoasoani a le siakiina o ituaiga o maʻisuka, e mafai ona faia ma le faaeteete le togafitiga ma mafai ai ona faatulaga le fuafuaga mo togafitiga saʻo.

Fuafuaga o faʻamalosi i le inisalini

O se faailoga lenei o le manomimune liona o le pancreatic beta cells e maua ai le inisalini.

Autoantibodies i le inisalini i totonu o faʻamaʻi e mafai ona iloa i le toto o le maʻisuka ituaiga 1 aʻo leʻi faia le insulin.

Faʻaaliga mo le faʻaogaina o:

  • faʻamaʻiina o le maʻisuka
  • faasaʻo togafitiga o le inisalini,
  • faʻamaoniga o uluaʻi laʻasaga o le maʻisuka,
  • faʻamaʻiina o prediabetes.

O le faʻaalia o nei mea faʻamaʻi e fetaui ma tausaga o le tagata. O ia ituaiga o meaola e iloa i le toetoe lava o mataupu uma pe a fai o le maʻisuka e aliali mai i tamaiti ei lalo o le lima tausaga. I le 20% o mataupu, o loʻo maua ai ituaiga faʻamaʻi i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

Afai e leai se hyperglycemia, ae o loʻo i ai nei mea faʻapitoa, ona le faʻamaonia lea o le siama o le maʻisuka ituaiga 1. I le gasologa o le faʻamaʻi, o le maualuga o siama i le inisalini e faʻaitiitia, e oo lava i lo latou le atoatoa.

O le tele o maʻisuka o loʻo i ai HLA-DR3 ma HLA-DR4 genes. Afai o le aiga e iai le maʻisuka ituaiga 1, o le avanoa o le maʻi e faateleina i le 15 taimi. O le foliga mai o autoantibodies i inisalini ua faamaumauina i se taimi umi ao le i oʻo i uluaʻi faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka.

Mo faʻamaoniga, e oʻo atu i le 85% o peta beta e tatau ona faʻaumatia. Ole suʻesuʻega o nei meaola faʻapitoa e iloilo ai le lamatiaga o le maʻisuka i le lumanaʻi i tagata ei ai le vavave.

Afai o se tamaititi ei ai le genetic predisposition o loʻo i ai siama i le inisalini, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 i le sefulu tausaga e sosoo ai e faʻatupulaia e tusa ma le 20%.

Afai e maua se lua poʻo le sili atu faʻamaʻi e patino mo le maʻisuka ituaiga 1, ona oʻo lea i le 90% o le avanoa e maua ai le maʻi. Afai e maua e se tagata sauniuniga o le inisalini (faʻalogo, toe faʻafoʻi) i le siama o le maʻisuka togafitiga, ona oʻo loa lea i le taimi e amata ai ona maua e le tino ni mea faʻapitoa.

O le auiliiliga i lenei mataupu o le a lelei. Ae ui i lea, o le auʻiliʻiliga e le mafai ai ona malamalama pe faʻapipiʻi faʻamalosi i inisalini i totonu pe i fafo.

O se taunuuga o le togafitiga o le inisalini i le maʻisuka, o le fuainumera o fomaʻi i fafo atu o le inisalini i le toto, e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini ma aʻafia ai togafitiga.

E tatau ona manatua i le mafaufau o le inisalini tetee e mafai ona aliali mai i taimi o togafitiga ma le le lava o tapenaga o inisalini faamamaina.

Togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 faʻamalosia ma faʻamaʻi inisalini

Ole maualuga ole siama ile inisalini i totonu o le toto ole iloiloga taua. E mafai ai e le fomaʻi ona faʻasaʻo togafitiga, taofi le atinaʻeina o le tetee i se mea e fesoasoani e faʻasaʻo le maualuga ole kulukose toto i tulaga masani. O le tetee e aliali mai ma le folasaga o sauniuniga mama mama, lea o loʻo i ai le proinsulin faaopoopo, glucagon ma isi vaega.

Afai e manaʻomia, o faʻataʻitaʻiga lelei (faʻaaogaina masani). Latou te le taʻitaʻi atu i le faʻavaeina o auupega.
O nisi taimi e maua ai faʻamaʻi i totonu o le toto o tagata gasegase o loʻo togafitia i fualaau faʻasaina.

O se faailoga o le faʻaaogaina o le autoimmune e oʻo atu ai i le teteʻe ma faʻamaʻi atu i le inisalini i taimi o togafitiga insulin.

O faʻatautau faʻapitoa i le inisalini o se tasi lea o ituaiga o autoantibodies o loʻo matauina i faʻamaʻi autoimmune o le faʻaogaina o le gataifale o le ituaiga o le insulin-dependent type I diabetes.

O le atinaʻeina o togafitiga a le autoimmune o suauu peta pancreatic e fesoʻotaʻi ma se vailaʻau o le genetic (faʻatasi ai ma se faʻaaogaina o le faʻaogaina o mea faʻalauiloa). Faailoga o le faagasologa o le autoimmune o loo i ai i le 85 - 90% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma le uluai siakiina o le hyperglycemia anapogi, e aofia ai le puipuia o le inisalini - i le tusa ma le 37% o mataupu. Faatasi ai ma aiga vavalalata o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o nei auupega e matauina i le 4% o mataupu, i le faitau aofaʻi o tagata soifua maloloina - i le 1.5% o mataupu. Mo aiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le aʻafiaga o lenei faamai e 15 taimi le maualuga nai lo le lautele o tagata.

O le siakiina o siama a le autoimmune i le pancreatic islet cell antigens e mafai ona faʻaalia ai tagata taʻitoʻatasi e sili ona afaina i lenei maʻi. O faʻamaʻi-inisalini e mafai ona iloa i le tele o masina, ma i nisi tulaga, e oʻo lava i tausaga aʻo leʻi amataina faʻamaʻi o le maʻi. I le taimi lava e tasi, talu ai e leai ni auala e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, ma, i se faaopoopoga, e mafai ona iloa siama i le inisalini i tagata soifua maloloina, o lenei ituaiga o suesuega e seasea ona faʻaaogaina i togafitiga faʻasoifua maloloina i le suʻeina o le maʻisuka ma suʻesuʻega .

O anti-insulin autoantibodies e faasaga i inisalini oona e tatau ona vaʻavaʻavaʻa mai na faʻamaʻi e foliga mai i inisalini e faalagolago i le maʻisuka o loʻo togafitia togafitiga ma le insulin o sauniuniga o manu. O nei mea e fesoʻotaʻi ma le faʻaalia o ni faʻafitauli matuia i le taimi o togafitiga (faʻaalia o le paʻu i le lotoifale, o le fausia o se potu insulin, simulation o le teteʻe atu i togafitiga faʻamalo ma togafitiga o inisalini).

O se suʻesuʻega e iloa ai le inisalini autoantibodies i totonu o le toto, lea e faʻaaogaina mo le siakiina o le maʻisuka ituaiga 1 i tagata mamaʻi e leʻi mauaina togafitiga ma tapenaga o inisalini.

Synonyms Rusia

Synonyms Igilisi

Insulin Autoantibodies, IAA.

Metotia suʻesuʻe

Faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻiina o le Enzyme (ELISA).

Unite

U / ml (vaega i le mililita).

O le a le biomaterial e mafai ona faʻaaoga mo suʻesuʻega?

Faʻapefea ona sauniuni mo le suʻesuʻega?

Aua le ulaula mo le 30 minute aʻo leʻi tuʻuina atu toto.

Suesuega Vaʻaia

Anetoma i le inisalini (AT i le insulin) o autoantibodies e gaosia e le tino e faasaga i lona lava inisalini. O latou o le faailoga aupito sili ona maʻoti o le maʻisuka ituaiga 1 (ituaiga 1 maʻisuka) ma o loʻo suʻesuʻeina mo le siakiina o le faʻamaʻi o lenei maʻi. O le maʻisuka ituaiga 1 (inisalini e faalagolago i le maʻisuka) e tupu mai ona o le faaleagaina o le autoimmune i le? Selisone o le pancreas, e mafua ai le le atoatoa o le insulin i le tino. O lenei mea e vaʻaia ai le maʻisuka ituaiga 1 mai le maʻisuka ituaiga 2, lea e faʻaititia ai le le atoatoa o le tino. Eseesega siama o ituaiga o maʻisuka e taua tele mo le faia o se togafitiga ma togafitiga togafitiga.

Mo suʻesuʻega eseese ole vailaau ole maʻisuka, faʻafeiloaʻi ile autoantibodies? O loʻo suʻesuʻeina Cell ole motu o Langerhans. O le toatele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ei ai faʻamaʻi i vaega o la latou lava paʻu. Ma, i se isi itu, o ia ituaiga autobododies e le faʻamaonia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O le inisalini o se automanigen i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. E le pei o isi autoantigens ua iloa i lenei faʻamaʻi (glutamate decarboxylase ma le tele o proteins o tamaʻitaʻi o Langerhans), o le inisalini e na o le pau lava lea o le tino faapitoa o le pancreatic autoigenigen. O le mea lea, o se iloiloga lelei o faʻamaʻi-inisalini ile inisalini ua avea ma faailoga sili ona maʻoti o le faaleagaina o le autoimmune i le pancreas i le maʻisuka ituaiga 1 (i le toto o le 50% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e maua ai le inisalini). O isi autoantibodies e maua foi i le toto o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai auupega i le va o teineiti o le pancreas, auupega i le glutamate decarboxylase, ma isi. I le taimi o le siakiina, 70% o tagata gasegase e 3 pe sili atu foi ituaiga o fualaau oona, e itiiti ifo i le 10% e na o le tasi lava le ituaiga, ma e 2-4% e leai ni autoantibodies patino. I le taimi lava e tasi, o autoantibodies ma le maʻisuka ituaiga 1 e le o le mafuaʻaga tonu lea o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ae naʻo le atagia o le faʻaogaina o sela o le pancreatic.

AT i le inisalini e pito sili ona faʻaalia i tamaiti ei ai le maʻisuka ituaiga 1 ma e sili atu ona taatele i tagata matutua. I le avea ai o se tulafono, i tamaiti maʻi, e foliga mai muamua i se tagata maualuga maualuga (o lenei tulaga e faapitoa lava le faʻamaonia i tamaiti ei lalo ifo o le 3 tausaga). O le tuʻuina atu o nei foliga, o le auiliiliina o auupega e fai i le inisalini ua avea ma suʻega suʻesuʻe sili ona lelei e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti e maua i le hyperglycemia. Ae ui i lea, e tatau ona maitauina o se taunuuga le lelei e le aofia ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 1. Mo le mauaina o faʻamatalaga sili ona atoatoa i taimi o suʻesuʻega, ua fautuaina e faʻavasegaina e le gata o faʻamaʻi ile inisalini, ae faʻapea foi isi autoantibodies faapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1. O le suʻesuʻeina o faʻamaʻi ile inisalini i totonu o se tamaititi e aunoa ma le hyperglycemia e le o mafaufauina mo le siama o le maʻisuka ituaiga 1. I le gasegase o le faamaʻi, o le maualuga o siama i le inisalini e faaitiitia i se mea e le mafaamatalaina, lea e iloagofie ai nei auupega mai isi auupega patino faapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1, o le maualuga o lea mea e tumau tumau pe faateleina.

E ui i le mea moni e faapea o fomaʻi i le inisalini e manatu o se faailoga patino o le maʻisuka ituaiga 1, o mataupu o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faamatalaina, lea na maua ai foi nei autoantibodies.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai se faʻasalalauga faʻalapotopotoga faʻalauiloa. O le tele o tagata mamaʻi o loʻo i ai lenei faʻamaʻi o loʻo tauaveina faʻamalosi HLA-DR3 ma HLA-DR4. O le lamatiaga o le atiae o le maʻisuka ituaiga 1 i aiga vavalalata o se tagata maʻi i lenei maʻi na faateleina i le 15 taimi ma e oo atu i le 1:20. I le avea ai o se tulafono, o faaletonu o le tino i le tulaga o le gaosia o le autoantibodies i vaega o le pancreas ua faamaumauina muamua ao lei amataina le maʻisuka ituaiga 1. E mafua mai i le mea moni e faapea, o le atinaʻeina o faʻamalologa faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia ai le faʻatafunaina o le 80-90% o siama o tamaʻitaʻi o Langerhans. O le mea lea, o le suʻega mo auupega i le inisalini e mafai ona faʻaaogaina e iloilo ai le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka i le lumanaʻi i tagata gasegase i le talaʻaga o lenei faʻamaʻi. O le i ai o fomaʻi i le inisalini i le toto o ia ituaiga o gasegase e fesoʻotaʻi ma le 20 pasene le faateleina o le lamatia o le maʻisuka ituaiga 1 i le isi 10 tausaga. O le suʻesuʻeina o le 2 poʻo le sili atu o autoantibodies faapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1 e faʻapupula ai le ono aʻafia ai o le faʻamaʻi e 90% i le isi 10 tausaga.

E ui lava i le mea moni o le auiliiliga mo auupega i le inisalini (faapea foi mo isi lava vaega o le laboratory) e le fautuaina e avea o se suesuega mo le maʻisuka ituaiga 1, o le suesuega atonu e aoga i le suesueina o tamaiti ma le talaaga o le maʻisuka ituaiga 1. Faatasi ai ma le suega o le toleniga o le kulukose, e mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka ituaiga 1 aʻo leʻi atiaʻe ni faʻamaʻi ogaoga, e aofia ai le ketoacidosis o le maʻisuka. O le maualuga o le C-peptide i le taimi o le suʻesuʻega e sili atu foi le maualuga, lea e atagia mai ai faailoilo sili ona lelei o le galuega toe totoe o? - O leoleo na matauina i lenei faiga o le puleaina o tagata gasegase e lamatia. E tatau ona maitauina o le lamatiaga o le atiaʻe o se faʻamaʻi i se tagata maʻi ma se taunuuga lelei o se suega AT mo insulin ma le leai o se faʻamavaega o le talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga 1 e le ese mai le lamatiaga o le atiaʻeina o lenei faʻamaʻi i le faitau aofaʻi.

O le tele o tagata mamaʻi e maua togafitiga o inisalini (faʻamaʻi, toe inisalini) e amata ona atiaʻe faʻamaʻi i le taimi. O le a latou maua se suʻega lelei o le suʻega, e tusa lava pe latou te maua ni auupega e maua i le inisalini pe leai. Ona o lenei mea, o le suʻesuʻega e leʻi fuafuaina mo le siakiina o le maʻisuka ituaiga 1 i tagata gasegase oe ua uma ona maua ni inisalini sauniuniga. O sea tulaga e ono tulai mai pe a masalomia le maʻisuka ituaiga 1 i se tagata maʻi na maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka na maua togafitiga ma le inisalini malosi e faasaʻo ai le hyperglycemia.

O le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ei ai se tasi pe sili atu faʻamaʻi maʻi mama. Ole gasegase e masani ona maua ile autoimmune thyroid (Hashimoto's thyroiditis poʻo le gasegase o le gasegase), le atoatoa o le tino (Addison's disease), celiac enteropathy (maʻi celiac) ma le mama mama. O le mea lea, faatasi ai ma se taunuuga lelei o le auiliiliga o auupega i le inisalini ma le faʻamaoniga o le siama o le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona faʻaopopo atili suʻesuʻega falesuesue e faʻagata ai nei faʻamaʻi.

O le a le suʻesuʻega na faʻaaogaina?

  • Mo faʻamatalaga eseese o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka.
  • Le faia o se faʻataʻitaʻiga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 i tagata gasegase ma le talaga faʻaleagaina o lenei faʻamaʻi, aemaise lava i tamaiti.

O afea e faʻatulagaina ai le suʻesuʻega?

  • Aʻo suʻesuʻeina se tagata maʻi i faʻamaʻi o le hyperglycemia: galala, faʻalauteleina o le vevela i aso taʻitasi, faʻalauteleina o le 'ai, paʻu o le mamafa, faʻaitiitia le alualu i luma i le faʻaaliga, faʻaitiitia le faʻalogoina o le paʻu o le tino, ma le faʻavaeina o le vae e le o faʻamalolo ma vae vae vae.
  • Pe a suʻeina se tagata maʻi i le talaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1, aemaise lava pe afai o se tamaititi.

O le a le uiga o le iuga?

Faʻamatalaga taua: 0 - 10 U / ml.

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • maʻi o le inisalini autoimmune (faʻamaʻi o Hirat),
  • autoimmune polyendocrine syndrome,
  • pe a fai o tapenaga o le inisalini (oona, toe inisalini) e tatau ona iai - o le i ai o auupega e faia i le inisalini.
  • masani
  • i le i ai o faʻamaoniga o le hyperglycemia, o se siama o le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu.

O a mea e mafai ona aʻafia ai le taunuuga?

  • AT i le inisalini e sili atu ona faʻamaonia mo tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1 (aemaise lava i le 3 tausaga) ma e sili atu ona le iloa i tagata matutua.
  • Ole faʻaitiitia o le faʻamaʻi ile inisalini e faʻaitiitia sei oʻo ile ono masina muamua ile maʻi.
  • I tagata gasegase e maua togafitiga o le inisalini, o le taunuuga o le suʻesuʻega o le a lelei, e tusa lava pe latou te maua ni auupega e maua i le inisalini pe leai.

Faʻamatalaga taua

  • Ole suʻesuʻega e le mafai ai ona iloa le va o autoantibodies io latou lava inisalini ma initaneti e faʻalavelave (injectable, recombinant) inisalini.
  • O le taunuuga o le auiliiliga e tatau ona iloiloina ma faʻamatalaga faʻamaumauga mo isi autoantibodies faapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1 ma iuga o suʻesuʻega lautele.

Ua fautuaina foi

O ai na te faatonuina le suʻesuʻega?

Endocrinologist, fomai, pediatrician, fomai e toe faaolaola, optometrist, nephrologist, neurologist, cardiologist.

Tusi

  1. Franke B, Galloway TS, Wilkin TJ. Atinaʻega i le faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 1, ma se faʻamatalaga faapitoa i le inisalini autoantibodies. Maʻisuka Metab Res Faʻaaliga 2005 Sep-Oke, 21 (5): 395-415.
  2. Bingley PJ. Fomaʻi suʻesuʻega o suʻesuʻega o le maʻisuka antibody test. J Clin Endocrinol Metab. 2010 Ian, 95 (1): 25-33.
  3. Kronenberg H et al. Viliamu tusi tusi o Endocrinology / H.M. Kronenberg, S. Melmed, K.S Polonsky, P.R. Larsen, 11 ed. - Saunder Elsevier, 2008.
  4. Felig P, Frohman L. A. Endocrinology & Metabolism / P. Felig, L. A. Frohman, 4 th ed. - McGraw-Hill, 2001.

Tuu lau E-meli ma maua tala fou, faʻapea foʻi ma ofo mai le KDLmed laboratory


  1. Neumyvakin, I.P. Maʻisuka / I.P. Neumyvakin. - M .: Dilya, 2006 .-- 256 p.

  2. Skorobogatova, E.S. Vaʻaia le faʻafitauli ona o le maʻisuka malosi / E.S. Skorobogatova. - M.: Medicine, 2003. - 208 p.

  3. Gressor M. Diabetes. E tele lava lou faalagolago ia te oe (faaliliu mai le Igilisi: M. Gressor. "Maʻisuka, e paʻu ai le paleni", 1994).SPb., Fale faʻasalalau "Norint", 2000, 62 itulau, faʻasalalauga o 6000 kopi.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

O le a le inisalini

Vailaʻau e maua mai i siama eseese o tamaʻitaʻi o le pancreatic o Langerhans

O le inisalini o se mea o le hormonal o se natura polypeptide. O loʻo faʻapipiʻiina i suauu β-pancreatic i totonu o le mafiafia o tamaʻi motu o Langerhans.

O le pule sili o lona gaosiga o le toto toto. O le maualuga o le maualuga o le glucose, o le tele o le malosi o le gaosia o le insulin hormone.

E ui lava i le mea moni e faapea o le faʻasalaga o hormones inisalini, glucagon ma somatostatin e tupu i vavalalata vavalalata, oi latou o tagata tetee. O le tui o le inisalini e aofia ai hormones o le cortex adrenal - adrenaline, norepinephrine ma le dopamine.

O galuega o le insulin hormon

O le autu autu o le insulin hormone o le tulafono faatonutonu o le gaosiga o le gaʻo. Faatasi ai ma lona fesoasoani o le punaoa malosi - glucose, o loʻo i totonu o le plasma toto, e ulu i totonu o sela o fiva musika ma mea faʻapipiʻi.

Ole mole mole insulin o se tuufaatasiga o le 16 amino acids ma le 51 amino acids

E le gata i lea, o le insulin hormone na te faatinoina galuega nei i le tino, lea e vaevaeina i ni vaega se tolu, e faalagolago i aʻafiaga:

  • Anticatabolic:
    1. faaitiitia i le pala o le hydrolysis,
    2. faatapulaaina o le satu o le toto i gaʻo gaʻo.
  • Metabolic:
    1. toe faʻafouina o le glycogen i totonu o le ate ma sela o filo maso skeletal e ala i le faʻateleina o lona faʻamalosiina mai le kulukose i totonu o le toto,
    2. faʻafouina o enzymes autu e maua ai le faʻamaʻiina o le okesene mai kulukose molekone ma isi mea gaʻo,
    3. puipuia le fausia o glycogen i totonu o le ate mai meaola ma gaʻo,
    4. osofaʻiga o le faʻaopoopoga o hormones ma enzymes o le gastrointestinal tract - gastrin, o le polypeptide gastric inhibitory, secretin, cholecystokinin.
  • Anabolic:
    1. femalagaaiga o le magnesium, potassium ma le phosphorus ua tuufaatasia i totonu o sela,
    2. faateleina le faʻaleleia o mea amino, aemaise lava valine ma leucine,
    3. faaleleia atili o le biosynthesis protein, e mafua ai le vave faʻaitiitia o le DNA (faʻaluaina ao le i vaevaeina),
    4. saoasaoa o le sifi o triglycerides mai le kulukose.

I se tusi. Inisalini, faatasi ai ma le tuputupu aʻe o le homone ma le anabolic steroid, e faatatau i mea e taʻua o hormones anabolic. Latou maua lenei igoa ona o la latou fesoasoani i le tino e faʻapupula ai le numera ma le tele o fiva maso. O le mea lea, o le insulin hormone e lauiloa o se taʻaloga taʻaloga ma o lona faʻaaogaina e faʻasaina mo tagata taaalo o le tele o taʻaloga.

Iloiloga o le inisalini ma ona mea i totonu ole plasma

Mo se suʻega toto mo se homalini insulin, o le toto e aveesea mai se vein

I tagata soifua maloloina, o le maualuga o le siama insulin e fetaui ma le kulūkose i le toto, o le mea lea, ia iloa lelei, o le inisalini fiaai (anapogi) ua tuʻuina atu. O tulafono mo le sauniuniga mo le samplesina toto mo le inisalini e suʻeina.

O faʻamatalaga puupuu e faapenei:

  • 'aua le' ai pe inu ava malosi e ese mai le vai mama - mo le 8 itula,
  • aloese mai meaʻai gaʻo ma le mamafa o le tino, aua le ulavale ma aua le popole - i le 24 itula,
  • aua le ulaula - 1 le itula ao lei amataina le toto.

Ae ui i lea, o loʻo i ai nuances e manaʻomia ona e iloa ma manatua:

  1. Beta-adreno-blockers, metformin, furosemide calcitonin ma le tele o isi vailaʻau e faʻaitiitia ai le gaosiga o le homulini insulin.
  2. O le faia o faʻamatalaga tuʻu, quinidine, albuterol, chlorpropamide ma le tele o isi fualaau oona o le a aʻafia ai iʻuga o le auʻiliʻiliga, faʻamalosia i latou. O le mea lea, pe a maua ni faʻamatalaga mo se suʻega insulin, e tatau ona e faʻatalanoa lau fomaʻi e uiga i vailaau e tatau ona taofi ma pe o le a le umi ao leʻi oʻo mai le toto.

Afai na mulimulitaʻia tulafono, ona tuʻuina atu lea o le pancreas o loʻo galue lelei, e mafai ona e faʻamoemoe i taunuuga nei:

CategoryFaʻamatalaga taua, μU / ml
Tamaiti, talavou ma tamaiti matutua3,0-20,0
Alii ma tamaitai mai le 21 i le 60 tausaga2,6-24,9
Tina fafine6,0-27,0
Tuai ma toeaina6,0-35,0

Manatua Afai e manaʻomia, toe faʻaleleia o faailoilo i le aoauli / l, o le fua faʻatatau μU / ml x 6.945 o loʻo faʻaaogaina.

Ua faamatalaina e saienitisi le eseesega i tulaga taua e pei ona taua i lalo:

  1. O le tuputupu ae o le tino e manaʻomia pea le malosi, o le mea lea, i tamaiti ma tagata talavou, o le faʻaopoopoga o le insulin hormone e laʻititi laʻititi nai lo le taimi o le palakalafa, o le amataga na mafua ai le faʻateleina i se faʻagasolo malie.
  2. O le maualuga maualuga o le inisalini i le toto o fafine maʻitaga i luga o se manava gaogao, aemaise lava i le vaitaimi o le tolu piliona, e mafua mai i le mea moni e sili atu ona faʻaalu lemu i siama, ae faʻaalia ai foi le itiiti o le aoga i le faʻaitiitia o le toto suka.
  3. I alii matutua ma tamaitai matutua ina ua mavae le 60 tausaga le matutua, ua mou ese atu le gaioiga o le tino, o le tino faaletino ua faaitiitia, e le manaomia e le tino le tele o le malosi, mo se faataitaiga, e tusa ma le 30 tausaga, o lea o le maualuga o le gaosia o le insulin i le mea e masani ai.

Filifili se suʻega o le matelaina o le inisalini

E lei fiu le auiliiliga i luga o se manava gaogao, ae pe a uma ona 'ai - ua mautinoa le maualuga o le inisalini

O le fesuiaiga o le auiliiliga e mafua mai i tulaga faatauaina, aemaise lava pe afai e le masani le taua o le inisalini, e le lelei.

O se laʻititi laʻititi o se tasi lea o faʻamaoniga a tagata suʻesuʻe:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • faʻasalaituitu.

Le lisi o tuutuuga ma faʻamaʻi pipisi e maualuga ai le inisalini nai lo masani masani lautele:

  • insulinoma
  • o loʻo faʻasolosolo ma se atinaʻe atinaʻe o le ituaiga 2,
  • maʻi ate
  • polycystic ovary,
  • Ona o le maʻi o Herenko-Cushing,
  • gasegase gasegase
  • musika fiber dystroph,
  • faʻatoʻa faʻaleagaina i le fructose ma le galactose,
  • acromegaly.

NOMA Index

O se faʻamaoniga e faʻaalia ai le inisalini - o se tulaga e le mafai ai e le musele ona iloa lelei le hormone insulin, e taua o le NOMA Index. Ina ia fuafuaina, o le toto foi e aveesea mai se manava le aoga. Ua faʻatūina le kulūkose ma le inisalini, mulimuli ane, o le fuamatika o le matematika e faia e tusa ai ma le fua faʻatatau: (mmol / l x μU / ml) / 22.5

O le masani o le NOMA o le taunuuga - ≤3.

O le faʻamaufaʻailoga o le HOMA index & gt, 3 o loʻo faʻaalia ai le i ai o se tasi pe sili atu faʻamaʻi:

  • faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • gasegase gasegase
  • ituaiga 2 maʻisuka faʻamalosi,
  • polycystic ovary,
  • faaletonu o le gaʻo-lipid metabolism,
  • dyslipidemia, atherosclerosis, maualuga maualuga.

Mo faʻamatalaga. O tagata e leʻi leva ona maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona suʻeina lenei suʻega, aua e manaʻomia le mataʻituina o le lelei o togafitiga faʻasoasoaina.

O faʻafitauli masani o le galuega ma se olaga ola le mama o le a taʻitaʻi atu ai i le maʻisuka

E le gata i lea, o le faʻatusatusaga o faailoilo o le insulin hormone ma le kulukose fesoasoani i le fomaʻi e faʻamalamalama ai le aano ma mafuaʻaga o suiga i le tino:

  • O le maualuga o le inisalini ma le suka masani o se faailoga:
  1. o le i ai o se faagasologa o le toto i totonu o le tino o le pancreas, vaega pito i luma o le faiʻai po o le paʻu o le tino,
  2. foia ole ate ma nisi maʻi o le ate,
  3. faʻalavelave o le pituitary gland,
  4. faʻaititia le faʻaaogaina o glucagon.
  • O le inisalini maualalo e maua ai le suka masani e mafai ma:
  1. televave gaosiga po o togafitiga faʻatasi ai ma hormones contra-hormonal,
  2. pituitary pathology - faʻasalaituituitu,
  3. o le i ai o maʻi masani,
  4. i le vaitaimi o se vaitaimi ogaoga o faʻamaʻi pipisi,
  5. tulaga popole
  6. tuinanau mo meaai suamalie ma gaʻo,
  7. faaletino le galue poʻo le isi itu, o le leai o se gaioiga faaletino.

I se tusi. I le tele o mataupu, o le maualalo o le insulin i le toto kullukose masani e le o se faailoga o le maʻisuka, ae e le tatau ona e malolo. Afai o lenei tulaga e mausali, o le a mautinoa lava e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Inisinia o le Initaneti (Insulin AT)

O le maʻisuka ituaiga muamua o le maʻisuka e masani lava ona tutupu i le taimi o le tamaitiiti ma le talavou

O lenei ituaiga o suesuega o le toto o se faailoga lea o le faaleagaina o le selfimmune i le gaosiga o le β-inisalini o le pancreas. O loʻo faʻamatalaina mo tamaiti o loʻo i ai se aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

Faatasi ai ma le fesoasoani a lenei suʻesuʻega, e mafai foi ona:

  • le fesuiaiga mulimuli o tagata suʻesuʻe o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2,
  • fuafuaga o le predisposition o le maʻisuka ituaiga 1,
  • faamaninoga o mafuaʻaga o le hypoglycemia i tagata e le maua le maʻisuka,
  • iloiloga o le teteʻe ma le faʻaleleia o mea faʻafefe i le inisalini,
  • o le naunautaiga o le maualuga o faʻamaʻi anansulin i le taimi o togafitiga ma le inisalini o meaola.

Vaʻaia i le inisalini masani - 0.0-0.4 U / ml. I mataupu pe a maualuga atu lenei tulaga masani, e fautuaina e faia se suʻesuʻega faaopoopo mo faʻamaʻi IgG.

Faʻalogo O se faʻaopoopoga i le maualuga o le osofaʻiga o se mea masani i le 1% o tagata soifua maloloina.

Glucose toleniga faʻaosoosoina le suʻega mo le kulukose, insulin, c-peptide (GTGS)

O lenei ituaiga o le tiga o le toto na faia i totonu o le 2 itula. O le toto toto muamua e ave i luga o se manava gaogao. A maeʻa, ona tuʻuina atu lea o se glucose, o lona uiga, o se ipu vai (200 ml) glucose solution (75 g) ua onā. A maeʻa le avega, e tatau ona nofo filemu le mataupu mo le 2 itula, lea e matua taua lava mo le mautinoa o le auiliiliga. Ona i ai lea o le toe faʻaleleia toto.

O le masani ole inisalini pe a uma le faamalositino e 17.8-173 mkU / ml.

Taua! A o leʻi pasia le suega GTG, o se suʻega vave o le toto i se glucometer e faʻamalosia. Afai o le sugar sugar is ≥ 6.7 mmol / L, e leai se suʻega e fai. O le toto ua foaiina atu mo se isi suʻesuʻega naʻo le c-peptide.

O le faʻateleina o le c-peptide i le toto e sili atu ona mausali nai lo le maualuga o le insulin hormone. O le masani o le c-peptide i le toto e 0.9-7.10 ng / ml.

Faʻaaliga mo le suʻega c-peptide o:

  • eseesega o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, faapea foi ma mafuaʻaga e mafua mai i le hypoglycemia,
  • filifiliga o togafiti ma togafitiga mo le maʻisuka,
  • polycystic ovary syndrome,
  • o le avanoa e faʻalavelaveina ai poʻo le teenaina togafitiga faʻatasi ma asini insone,
  • ate fatu
  • pulea pe a uma le taotoga e aveese ai le pancreas.

O suʻega o suʻega mai suʻega eseese eseese e ono eseese.

Afai o le c-peptide e maualuga atu nai lo le masani, ona mafai lea:

  • ituaiga 2 maʻisuka
  • toe le manuia
  • insulinoma
  • maʻi leaga o gao o le endocrin, o fausaga o le faiʻai po o totoga i totonu,
  • le i ai o auupega i le insulin hormon,
  • somatotropinoma.

I mataupu pe afai o le maualuga o le c-peptide e sili atu i le masani, e mafai ona fai filifiliga:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • setete o le faʻasolosolo taimi faigata
  • ava malosi
  • o le i ai o auupega i siama o le insulin kirimoni ma se faʻamautuina o le maʻisuka ituaiga 2.

Afai o loʻo togafitia se tagata i siamonesini insulin, ona avea lea o se tulaga maualalo o le c-peptide o le masani.

Ma i le faaiuga, matou te ofoina atu ia te oe e matamata i se vitio puupuu o le a fesoasoani ia te oe e sauniuni mo suʻega toto ma le urine, sefe taimi, lavea namea ma paketi a le aiga, aua o le tau o nisi o suʻesuʻega ua taua i luga e matua manaia lava.

Tuua Lau Faamatalaga