E toʻafia tagata e ola i le pancreatitis e ola?

O le faʻamaʻi faʻamaʻi e aʻafia faʻafuaseʻi i le tele o lenei maʻi. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi ituaiga o togafitiga e lua:

  • Lapatai pancreatiti. O le okeni o le a avea ma mea mumū, ma o le a mou ese atu faailoga o le togafitiga pe a mavae ni nai aso.
  • Faʻailoga pancreatite O le toilalo o le okeni o loo i ai mo le tele o tausaga, lea e mafua ai lona ogaoga o le faaleagaina. O se gasegase tumau e mafai ona avea ma se taunuuga o le toe foʻi soo mai o se foliga lapopoa.

O faʻamaʻi e masani lava ona maua i le 40-50 tausaga. O le mea sili ona lamatia o le faʻaaogaina lea o le ava i le umi. E tusa ma le 70% o le faʻamaʻi e tupu lelei mo lenei mafuaaga. I lenei tulaga, o le ava pancreatitis ua maua.

O tagata e faʻaleagaina le ava e lamatia ai le pancreatitis.

I totonu o le tino o le tagata, na te faatinoina galuega nei:

  • digestive - synthesizes enzymes mo le vaeluaina o meaai,
  • hormonal - maua ai mea e aʻafia ai totoga uma ma tino o le tino.

O le hormone matua o loʻo faʻapipiʻiina e le pancreas o le inisalini. O lenei vailaʻau e faʻamalosia le maualuga o le kulukose i totonu o le tino. I faʻamaʻi masani faʻamaʻi o le pancreas, e le lava le gaosiga o le inisalini, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o le maʻisuka.

O le faiga o mea taumafa e maua ai se nofoaga sili i togafitiga o pancreatitis. O se faʻalavelave tele o le masaniga masani o le faʻaleagaina e masani lava ona tupu ona o le faʻaaogaina o le ava malosi, le lelei o meaai, le atoatoa o le protein, poʻo le faʻaaogaina o mea e maua ai allergenic.

O le matelaina o se vaega o le faʻaauau pea ona faʻaalia le faaleagaina o le gland. O le meaʻai saʻo e mafai ai e oe ona taofi le alualu i luma o le maʻi ma puipuia ai lona faʻaumatia, o lona uiga e mafai ona e ola faʻatasi ma pancreatitis mo se taimi umi ma atoatoa.

A o faagasolo lenei vaitaimi, o le meaai a le tagata gasegase e tatau ona faʻaitiitia le gaogaosa e mafai ona maua mo le pancreas. O le umi o se taumafa malosi e faʻamoemoeina taʻitasi e faʻatatau i uiga o le tino o le maʻi.

O mataupu faavae o taumafa i totonu o le taimi ogaoga o le faamai:

  • meaʻai maualalo-kalori - e le silia le 1800 kcal i le aso,
  • lafoaʻiina masini o le vaega o meaʻai - o le faʻaaogaina o meaai i le vai i totonu o le vai poʻo le vai-vai pepa,
  • kuka kuka po o le kuka,
  • mea taumafa vaevaega - a itiiti ifo i le 5-6 taumafataga i aso taitasi,
  • taumafaina o le 1.5-2 lita o le vai i le aso.

A o faagasolo lea vaitaimi, o le tagata maʻi e maua i le pancreatitis e tatau ona gauai i le 80 g porotini (30 g o manu), 200 g o suauu, ma e le sili atu ma le 60 g gaʻo i mea taumafa.

Laʻu FaʻasalainaMea faasaina
mucous cereal soups (mai le araisa, oati, pele bela),

iʻa mai iʻa (mai le cod, perch, pike perch),

pata (o se vaega o meaai sauniuni),

vavae sipuni mai aano o meaʻai (moa, lapiti, povi, toso),

keke falaoa paʻepaʻe,

fualaau faisua po o le kuka,

vai inu minerale,

uila vaovao po o se fuamoa fufulu suamalie

paluga falaoamata po o paluga o pata,

malosi teuteu o fualaau faisua,

aano gaʻo, mushroom po o gaʻo iʻa,

ipu o kapeti papaʻe, radisa, sorrel, riki, radisa, keleka,

ava malosi po o mea inu suamalie,

Fugalaau matala ma fua

kusi, tamai mamoe, puaa, pulou ipu,

iʻa gaʻo (sturgeon, stellate sturgeon),

  • faʻasologa o mea faʻapitoa i le calorie i aso taitasi o ipu - 2300-2600 kcal,
  • uu vaovao po o le ogaumu,
  • mea taumafa vaevaega - 5-6 taimi i le aso,
  • masima e oʻo atu i le 8-10 g i le aso,
  • inu le itiiti ifo i le 2 lita o le vai i le aso.

I le gasologa o le aso, o le tagata maʻi e maua i le pancreatitis e tatau ona gauai ile 120 g porotini, e tusa ma le 350 g o gaʻo, 80 g gaʻo.

Laʻu FaʻasalainaMea faasaina
meatballs, meatballs poʻo masini pateta mai meaʻai,

cereal cereals poo casseroles,

cereal ma masusu soup faatasi ma kāloti ma pateta,

strawberries ma faʻi

ananafi falaoa po o meaʻai,

vermicelli vela po o pasta,

meaʻai maualalo-gaʻo ma le leai ni acidic, kulimi mumu, susu, kefir,

tipu, tiʻeli mai sua,

bouillon soupisi,

gaʻo gaʻo ma iʻa,

ulaula ma falai meaai

kofe, tea malosi,

ipu o kapeti, tamato, eggplant, sorrel, cucumama, radishes,

fuamoa e vevela vela poʻo fuamoa falai,

oloa gaʻo susu ma susu,

opu aisa, citruses, fig, pomegranate, cranberries, vine,

meaʻai vevela ma mea vevela

ava malosi ma gaʻo meainu,

falaoa fou ma mufui.

O le oti mai le pancreatitis e ono le maua i le taimi vave o togafitiga ma le tausisia o fautuaga faafomaʻi. Ae ui i lea, i le tulaga o le soliga o faʻasalaga o tagata tomai faapitoa, o le aʻafiaga o le oti e faʻatuputeleina.

Faasoa i luga o fesoʻotaʻiga lautele

O ituaiga autu o suʻega toto mo le kulūkose. I le taimi e fuafua ai le tikeri o le maʻi ma.

Meaʻai ma mea inu e faʻaititia ai le suka o le toto. Vailaau faʻataʻitaʻi mo le maʻisuka Folk.

Glucose maualuga i tamaitai i alii i fafine i tamaiti i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai mai se vela mai se tamaʻi lima p.

O le faagasologa o le faʻamatalaina o faaiʻuga Faailoga mo faʻamatalaga o le ultrasound O le fausaga ma le tele o le pancreas e masani

Contraindications to visit Restrictions ma faʻasolega ua faʻamoemoeina e le gata mo maʻi.

Soifuaga soifua o tagata gasegase e maua i le pancreatitis

I le pancreatitis masani, o le ituaiga olaga e taʻitaʻia e se tagata maʻi e taua tele.

Afai e manaʻo se tagata e faʻalauteleina lona ola, e tatau ona ia taʻitaʻia se soifua maloloina lelei ma tausisia se taumafataga faapitoa.

I lenei tulaga, o le tagata gasegase e mafai ona ola i se olaga aoga, malosi ma faʻafiafiaga. E tusa lava pe afaina ai le pancreatitis i se tagata i lona laitiiti, ma le olaga saʻo, atonu e tele lava lona taimi e tausia ai ana lava fanau a fanau, o lona uiga, o le olaga o le a maualuga tele.

O le tele o tagata gasegase o loʻo mafaufau pe faʻapefea ona ola i se faʻamaʻi tuga. O le mea muamua lava e tatau i tagata uma e maua i le pancreatitis ona aʻoaʻoina: o lona tulaga e faʻalagolago lava i le auala e fesootai ai i lona soifua maloloina. Aemaise lava, o loʻo tatou talanoa e uiga i masaniga lelei nei:

  • teena le faaaogaina o le ava malosi, tapaa ma fualaau faasaina,
  • faiga faʻatino,
  • uiga lelei, manatu lelei ma le teteʻe.

E tatau i se tagata ona ola i lona olaga atoa i le mataituina o ia faiga talafeagai.

Faʻailoaina o tagata gasegase i le pancreatitis.

Soifuaga o le ola mo le pancreatitis

Ina ia tali tonu pe toafia tagata e ola i le pancreatitis e masani ai, e tatau ona e iloa le maualuga o le faaleagaina i le pancreas. E faʻalagolago i le matua ma le soifuaga o le tagata maʻi. Afai e mulimulitaʻi se tagata i meaʻai talafeagai, o le a. e pipii i se meaʻai, e le aofia ai le gaʻo, falai, mea vevela, mea ulaula ma le ava malosi, ona faateleina lea o le ola o le pancreatitis. O le asiasi soo i se fomaʻi ma le siakiina o le tulaga o le gland e ala i le faaaogaina o le ultrasound e mafai ona faaitiitia ai le lamatiaga o faafitauli faigata, e aofia ai le necrosis tissues.

O taunuʻuga mataga e tupu pe afai e le o mulimulitaia ia fautuaga. O le mafuaaga masani o le oti o le afaina o le pancreas ona o le ava malosi. I le taimi lava e tasi, e amata ona oti fuluʻi okeni, o se siama e mafai ona auai, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o sepsis. O mea inu ava malosi e faaosofia ai le gaosiga o le elekone o le gland, lea e amata ona eli ai ana lava mea.

O togafitiga ma togafitiga e aafia i le tele o mea. E aofia ai:

  • tausisia o fautuaga uma o taumafa,
  • togafitiga o maʻi gastrointestinal,
  • le i ai o masani leaga.

Ina ia mafai ona ola umi ma faʻaitiitia le lamatiaga o le faigata o le pancreatitis, o le tele o tagata atamamai e fautuaina le taimi e faia ai sauniuniga e aofia ai enzymes e pei o Mezim, Pancreatin, Creon, ma isi. O vailaʻau i totonu o lenei vaega e faʻaleleia ai le gaʻoina o otaota, faʻafeiloaʻi le toe faʻaleleia, ma le galue mo le ofuina. Ae ui i lea, o le faʻaaogaina umi o nei vailaʻau e faʻasaina.

E fautuaina foi e tasi le taimi i le 6 masina e maua ai se ultrasound o le vaega o meaʻai. O le tausisia o tulafono uma, e le mafai ona e mafaufau e uiga i se mea e afaina ai ma faalagolago i le toe faaleleia atoatoa o galuega faatino.

I se taimi masani

E leai ni tulaga faʻapitoa mo pancreatitis i le taimi masani. Afai o le faagasologa o le faʻafanoga o le parenchyma (tissues) o le pancreas e faasolo malie, e le masalomia e le tagata gasegase le i ai o le faʻamaʻi seia oʻo ina oʻo mai se osofaiga ogaoga.

Afai e tausisia e gasegase se taumafataga faapitoa, ona ola ai lea e pei o tagata soifua maloloina.

O le 'ai o meaai e mafua ai le mumū, faʻaitiitia le faʻamoemoe o le ola i le 70% o mataupu i le 20 tausaga.

O le maliu o le pancreatitis o le aano o le ava malosi ua faateleina. I le mavae ai o le 10 tausaga, e na o le 45% o tagata gasegase na le amanaiaina ia fautuaga faafomaʻi na ola. I le 4% o tagata gasegase, o le kanesa o le okeni ua afaina e atiina ae i totonu o le 20 tausaga.

Afai e faia le suʻesuʻega mo tagata matutua, ma o le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le pancreatic o le parenchyma fibrosis, e le lelei le faʻasolosolo, e tusa lava pe faʻamagaloina le maʻi. E ono le mafai e le tagata gasegase ona ola i le sili atu i le 5-10 tausaga - o suiga o le degenerative e mafai ona faʻagesegese, ae e le mafai ona taofia.

E faʻapefea ona amata le pancreatitis tumau?

A oʻo i le osofaʻiga muamua o pancreatitis - o se faʻaogaina o le mimiti i totonu o le pancreas, ona aʻafia ai lea i le vaega o le tino. I lana togafitiga, e taua tele le saʻo le faatulagaina o togafitiga. E sili atu ile pancreatiti gasegase e alu i le falemaʻi, faia se suʻesuʻega lautele ma togafitiga faʻapitoa. I lenei vaega, o le tele lava o maliu uma e tupu.

O le faʻamaʻi faʻaalia o ia lava ma ua vave ona vave faʻavavevave. O le vave amata togafitiga e aoga, pe a uma togafitiga faafomaʻi, ei ai le faʻamoemoe o le a faʻaalia le faʻafeiloaiga i le pancreatitis. I lenei laasaga o le mataupu, o loʻo faʻaauau pea ona toe faʻafouina. O le tino e toʻafilemu ma amata ona galue i le tulaga muamua.

Ae peitai, a maeʻa se taimi patino, ona tupu ai lea o se faʻalavelave, o lona uiga o le faʻaleagaina o le gaioiga na faʻafefeteina i le pancreas ma, i lalo o tulaga lelei, na ia lagona ai. O le mea lea, o se vaega o foliga masani o pancreatitis na tupu, o lona aafiaga e ese mai i le tino o le maʻi.

E tusa lava pe o le a le auala e taumafai ai le tagata maʻi e aveesea le foliga masani o pancreatitis, o taumafaiga e fofo atoatoa o le a le aoga, aua e mafua ai le fesuiaʻi suiga i totonu o le toto o le okeni, lea e le mafai ona toe amataina. O le faʻamoemoe o le ola i le pancreatitis e masani ona faalagolago i le uiga o le faʻamaʻi, malamalama i suiga i le gland, ma le puipuia o faʻavavega faifai pea.

Faailoga o Pancreatitis

Ina ia malamalama i le amataga o le faʻamaʻiina o le maʻi, e tatau ona e iloa ona uiga lelei. Faatasi ai ma le fausiaina o pancreatitis, e maua ai e se tagata le tiga, lea o le a faateleina le malosi pe a uma ona 'ai.

I le faaopoopo atu i lenei mea, e 2 isi faʻailoga autu e faia i foliga o le vomiting ma se lagona o le gaioiga. I faʻamaʻi pipisi, o le a le faʻaalia mai faailoga, ae o le solia o ia lava e faʻaauau mo se taimi umi.

Talu ai ona o le ogaoga o le gasegase o le faamaʻi, o aʻafiaga puipuia ma togafitiga, o le tagata poto faapitoa e mafai ona faʻatulagaina le umi o le a ola ai le tagata maʻi. Afai o le tiga e tupu i taimi uma, ona faʻaalia lea o lenei faʻataʻitaʻiga o le faʻaleagaina vave o fatu o le flamed gland.

I lenei faʻamatalaga, ua suia fomu soifua maloloina e fesoʻotaʻiga, o faʻafitauli e tulaʻi mai, ma e mafai e se tasi ona iloa:

  1. Toto fualaau.
  2. O le vevela i le atuatuvale.
  3. Faamau faamau.
  4. Purulent flammation.
  5. Faʻalavelave faʻamaʻi.
  6. Le afaina o sela o le kanesa.
  7. Toto toto.

O faigata faʻamatalaina na faʻaleagaina le tulaga ma le ola, ma o le tagata maʻi lava ia e mafai ona oti mai faʻalavelave. I le faʻaopoopoga, e mafai e tagata gasegase ona i ai le teteʻi poʻo le paʻu. Faatasi ai ma se faagasologa o le inflammatory purulenti, o le faateleina o le vevela e tupu, e masani lava o se suiga i le lanu o le paʻu e tupu.

O maʻi e maua i le pancreatitis e mafai ona i ai le pallor, lūlū, poʻo le samasama o le paʻu. Ina ia malamalama i le auala e ola ai i se faʻamaʻi pe a uma ona asiasi i se fomaʻi ma faia se faʻamaʻi. O le iʻuga o taunuʻuga ma suʻega, e mafai e tagata tomai faapitoa ona faʻamaonia se faʻamautinoaga, se tulaga o se tagata, filifili le saʻo togafitiga.

O le a le lamatiaga o le pancreatitis masani ma e afaina ai le ola o le olaga?

O faʻasalaga tele o le faʻamaʻi e aʻafia ai le setete o le okeni i le foliga o se taula. E aliali mai o le mataupu o le gland ua amata le le talafeagai mo lona lava galuega fuafuaina ona o le suiga o le soifua maloloina i le tuputupu aʻe o le tuputupu ae.

O le faagasologa e telegese, ae i se taimi uumi. I luga o se taimi tuʻufaʻatasia, o kume, maʻa, ma suma e ono oʻo mai i totonu o le okeni. Faatasi ai ma nei faamaʻi, o fualaau faasaina e le aoga. Ae ui i lea, ao latou toesea, e taua le faʻaauau pea o togafitiga. Latou te taumafai e aloese mai le faʻamalosia. I ia tulaga, o le a le maualalo le manua.

I le togafitiga o pancreatitis, o le nofoaga autu e nofoia e se meaai. O se aganuu o meaʻai e tatau ona i ai i tagata uma e maʻi i le pancreatitis. O le taumafa o se taumafa paleni faʻapitoa e faʻamalieina ai le avega i le tino.

Faʻaiʻuga e mafai ona aʻafia ai le ola o le pancreatitis:

  • Le ituaiga o le maʻi. I le foliga laititi o le solia, o le tele o maliu e tele, talu ai ona o se toilalo e le gata ina tupu i totonu o le okeni, ae faapena foi i isi tino o le tino, lea e le mafai ona gafatia le gaoioiga ona o le afaina. O se taunuuga, o loʻo i ai le toilalo o fatugaʻo, ate, fatu.
  • Le malosi o le solia. O le tagata poto faapitoa e tatau ona ia suʻesuʻe lelei le tulaga o le flammland gland, faʻapea foi le iloiloga o le lelei o togafitiga, meaʻai ma isi tulaga e faʻamoemoe e toe faʻaleleia le gland.
  • Faʻaiʻuga. E i ai le tele o faʻafitauli e mafai ona faʻaalia lelei i le ola ma le manuia o le maʻi. O nei mea e aofia ai faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave ile manava, ma le tafe toto. O faʻafitauli faapena e mafai ona tupu mai le 2 vaiaso o le pancreatitis formation.
  • Le matua o le maʻi. O le siitia o le pasene o maliu ua faateleina i le matua ma e tusa ma le 20%. O le maʻi gasegase vaivai e mafai ona mafua ai le oti i na o le 2% o tagata mamaʻi.
  • Faʻafofo. E taua tele le saʻo, taimi ma aoga. Ina ia mafai ona faia lenei mea, e tatau ona amata muamua le suʻega, lea o le a faʻamaonia atoatoa ai le tulaga o le tino. I le taimi o togafitiga, e faia ai se siaki faatulagaina, lea e maua ai se avanoa e iloilo ai le aoga o togafitiga.
  • Faʻalogo tagata i fautuaga a se fomaʻi.
  • Meaʻai. O le taumafataga o se tasi o mataupu autu mo le manuia o togafitiga ma se olaga masani. E mafai ona faʻaopoopo meaʻai maloloina ma ipu i le lisi, e tatau ona faʻaaogaina uma meaʻai leaga.
  • Aga masani leaga.

O le ola ma le pancreatitis e mafai, e mafai ona taofiofia le maʻi, e mafua ai le taofi poʻo le faʻagesegeseina o le maʻi, ma faʻaaogaina faʻafitauli faigata. I se faʻamaʻi masani, e mafai ona toe faʻafoʻi mai lea taimi i lea taimi, lea e tatau ona vave taofia.

E toʻafia o loʻo ola i le pancreatitis o le lalolagi?

O le faʻamoemoe o le ola e masani ona faʻaititia i le 10-20 tausaga. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea e le mafai e le tino ona taulimaina le avega faaopoopo e aunoa ma le talafeagai.

E tusa ai ma fuainumera, faatasi ai ma se faʻalavelave matuia ma ogaoga o le faʻamaʻi, o le maliu e tupu i le 30% o mataupu. 15% o maʻi maua mai, ma o loʻo totoe o loʻo faatalitali mo le toe faʻafoʻi o le maʻi. O se tagata gasegase i le pancreatitis ma le agamalu ma le togafitiga saʻo e mafai ona ola e pei o se tagata soifua maloloina.

E mafai faapefea ona e ola i pancreatitis e aunoa ma le mulimuli i se meaai?

Afai o le tagata maʻi e taitaia se olaga ola saʻo, ua musu e inu le ava, ona 10 tausaga lea o le a ola ai i le 80%. Afai e le mulimuli le tagata maʻi i fautuaga a se tagata tomai faapitoa, le amanaiaina mea taumafa paleni meaʻai ma e le faʻamaloloina ia lava o mea ua fai ma vaisu, ona faaitiitia lea o le umi o le olaga i le 2 taimi.

Le lelei o le ola o tagata gasegase i le pancreatitis

Afai e maua le pancreatitis, e amata ona togafitiga. O le tino o le pancreatitis o le a tumau "i tua o vaaiga". Mafaufau i le faasologa masani o le maʻi. I le togafitiga o soʻo se pancreatitis, e tele mea e masani ai.

I le faʻamautinoaina o se faʻamaʻi, o loʻo i ai pea se fuataga o fuataga e afaina lelei ai lona faʻaumatiaina:

  • Fomaʻi
  • Meaʻai
  • Le lagolagosua ma le faaosofia o le tino puipuia.

O vailaau ma a latou lava faatosinaga e fuafua i le faaitiitia o le pulelasi a le pancreas.

E faʻaaogaina togafitiga faʻasaʻo:

  1. Antispasmodics.
  2. O fualaau faʻamaʻi faʻamaʻi.
  3. Analgesics.
  4. H2 tagata teteʻe.
  5. Pánatele enzymes.

Tulaga lamatia

Ina ia faʻaleleia le ola, e tatau ona e faʻasaolotoina oe lava mai tulaga matautia e oʻo atu ai i le faʻasalaga o pancreatitis ma faʻafitauli.

Latou te aofia ai:

  1. Alu O le inupia o le ava malosi ua manatu i ai o le mea e sili ona masani ai mo le gaioiga le lelei o le pancreas. E leai ni enzymes i totonu o le tino e mafai ona talepe ai le ethanol, ma faatasi ai ma le ulu atu o le ava malosi, e amata malie le faagasologa o le inflammatory. O se mea tutusa e manaʻomia e faatatau i sikareti.
  2. Faʻasologa o faʻalavelave faʻaonaponei. Soʻo se soliga o le gastrointestinal tract e mafai ona faʻaosofia le tupu o pancreatitis.
  3. Gland maʻi.
  4. Vaʻaiga faʻasologa.
  5. Faʻafitauli mai le fanau mai.
  6. Faʻamaoni le saʻo.
  7. Se meaai e le paleni.
  8. Faʻalavelave faigata.
  9. Soifuaga masani.

Afai o nei mafuaʻaga ua faʻamavaeina, o lona uiga o le vaitaimi o le olaga e faʻatupulaʻia tele, ma i se faaopoopoga, o le mea e ono tulai mai o le pancreatitis o le faasolosolo masani.

Pancreatic necrosis

Pancreatic necrosis - O se faʻalavelave pe a oʻo mai le oti o le lobes poʻo le faʻalavelave atoa. O le mafuaaga autu mo lenei tulaga o le faaleagaina i le gland e ona enzymes ma le foliga mai o le mumū. O le faʻaaogaina o aiaiga o le faʻaaogaina o le ava malosi, cholecystitis faʻanoanoa, faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le taotoga muamua.

Pancreatic necrosis e ese mai le faateleina o le ola: i le 40-70% o tulaga, e mate le maʻi. Afai o togafitiga i le taimi, ona maualuga lea o le fua faatatau.

Pancreatic cancer

E faʻamoemoeina e ala i le sogasoga ma e vave ona salalau i le tino atoa. I le tele o tulaga, e tau atu i le oti. Afai na maua le oncology i le amataga, pe a faʻaogaina le tumo, ona faʻaaogaina lea o se mea e faʻaaogaina atoa ai le gland poʻo lona maʻi. O mafuaʻaga o le oncology e masani ona manatu i ai: ulaula, o meaʻai e le paleni, inu tele, faʻamaʻi o le gasegase. Tulaga faʻavae.

Tausaga faaletino pe a uma le taotoga

O le taotoga i luga o le uʻamea e eseese i le faigata ma le faateleina o le fua o le oti. O le aveeseina o le gland e faigata aua e tu i tafatafa o vaʻa tetele, gaʻo ma e taatele le tafe toto ma le duodenum. O elemene sili ona malosi e masani ona siakiina mea e parenchyma, ma e faigata ona faʻaogaina.

O le tagata gasegase e tatau ona punou i le moega malolo, ma i ai i se tulaga maualuga mo se taimi umi. O nei mea uma e mafua ai faʻalavelave i le vaitau pe a maeʻa le taotoga, ona o le tele o aʻafiaga o le oti. Afai o le taotoga na manuia, o le tagata maʻi e faʻamoemoe o se auala umi o le toe faʻaleleia.

Puipuiga ma le ola

I le faaopoopo atu i le faʻaaogaina o vailaʻau e fautuaina e le fomaʻi i le tagata maʻi, e tatau ona mataituina mataupu faavae e puipuia ai le alualu i luma o le faʻamaʻi ma le lamatiaga o faʻafitauli. E ala i le mulimuli i nei fautuaga, o le a faʻateleina lona soifua.

E ui lava i manatu lelei i le faʻaaogaina o vailaau masani, e tatau ona e feutagai muamua ma se tagata poto faapitoa ina ia aloese mai faʻafitauli.

E fautuaina e mulimuli i mataupu faavae nei:

  • Le vaʻaia atoatoa o le ava, sikaleti ma fualaau oona mai lou olaga.
  • Gaioiga faʻaletino masani.
  • O le tulafono i aso uma e tatau ona aofia ai se moe atoa.
  • Atiae se uiga lelei ma le tetee atu i tulaga faigata.

O tagata maʻi i le fale e mafai ona faʻasaʻolotoina i latou mai tiga ma le gaioiga, faʻaitiitia le mamafa i luga o le gastrointestinal tract:

  1. Faʻesea gaʻo, meaʻai vevela, meaʻai falai mai le meaʻai. E talafeagai le kukaina o meaai, tao ma le kuka.
  2. Taumafa masani i vaega laiti. E sili le taumafa i le itiiti ifo ma le 6 taimi i le aso, ma o le aofaiga o le tasi e le sili atu i le 250 kalama. O le va o le aiga e tatau ona 2.5-3 itula.
  3. O le aofai o aso e tatau ai i gaʻo e le tatau ona sili atu i le 300 g, ma gaʻo - 70 g. E seasea afaina ai le gaʻo.
  4. Faagasologa o oloa. Ina ia faʻaitiitia le ogaoga o le mumu, e fautuaina e fomaʻi le 'aiina o ipu e tipiina i ni fasipepa poʻo le kuka.
  5. O le meaai ua filifilia ina ia i ai se faʻaopoopoga o le tupu o le porotini. Ole aofaiga ole porotini i le aso e le sili atu ma le 150 g.
  6. Taʻaloga inu. E tatau i tagata maʻi ona faʻaaoga le 2 L o vai. E fautuaina e tagata tomai faapitoa le tele o vai i le 30 minute.

O loʻo i ai se lisi o meaai faʻasaina, ona o le suamalie o le suasini e amata ona faʻaleleia le gaosiga.

E matua le manaomia le faʻaaogaina o oloa nei:

  • Meaʻai gaʻo ma iʻa,
  • Faasao
  • Sausagesi
  • Gaʻo meaʻai susu,
  • Caviar
  • Mayonnaise, ketchup ma isi sauʻai,
  • Peni
  • O nisi fualaau faisua - tamato, kapisi, susulu, ola,
  • Fualaau suamalie
  • Cereals - karite, sana, millet.
  • Sweets.

Aga masani leaga

O le faʻamauaina o le ava malosi ua avea ma mafuaaga autu o le fausiaina o le maʻi ma ona faʻafitauli. O se taunuuga, o loʻo i ai le vaʻaia o le ala, taofi le tafe o le talo, lea e mafua ai le mumū. E faʻaleagaina e le ethyl alcohol ia siama parenchyma, e oʻo atu ai i le vevela ma faʻamaʻi pipisi i luga o le gland. Ina ia tumau pea ola, e tatau ona e taofia le faʻaaogaina atoatoa o le ava malosi.

O le ulaula foi ei ai se aafiaga faataumaoi i luga o le paʻu: o mea ua fai ma vaisu e mafua ai le faateleina o le gaosiga o enzymes, lea o le le lava o meaai e afaina ai le mea parenchyma. O mea leaga i se sikaleti e mafai ona faaosofia ai le kanesa, maʻi o le maʻisuka, ma pathoces i le gaoioiga o le cardiovascular system, lea e faʻaitiitia ai le olaga.

Ina ia ola i le umi e mafai ai, o le a manaʻomia e le tagata gasegase le tele o taumafaiga: faʻaaoga togafitiga, tausisia se meaʻai ma faia uma togafitiga o le faʻamaʻi.

Le au pele pele e, o lo outou manatu e taua tele ia i matou - o le mea lea, matou te fiafia e toe iloilo le faʻamoemoe o le ola i le pancreatitis tumau i faʻamatalaga, o le a aoga foi i isi tagata faʻaoga o le 'upega tafaʻilagi.

Diana:

O au o se talavou, ma ua ou maua nei le pancreatitis. Na fai mai fomaʻi e tuʻufaʻatasia. E matua faigata lava ona mulimuli i se meaʻai pe ae manaʻo i se mea mama, ona falai lea. Ou te le iloa po o le a le umi o le a ou ola ai i lenei, ae ou te mafaufau lava. Pau lava lou manaʻo e te tausia oe lava ia.

Elena:

O le pancreatitis e le faʻaaogaina i faʻamaʻi lea e mate saʻo ai tagata uma. O iinei, o le faʻamoemoe o le olaga ua leva ona faalagolago i le tagata maʻi ma lona naunau e ola. E tatau ona vavaeese uma aiaiga faʻavae ma o le a lelei mea uma.

Taumafa mo le pancreatitis le tumau

Ua faatonuina e le fomai se meaai mo le maʻi. Ae ui i lea, o loʻo i ai fautuaga lautele e tuʻuina atu i matua uma.

O le sini o le soifua maloloina o meaʻai o le tuʻuina atu lea o le faʻaogaina o fualaau oona, o se avega laʻititi, e faʻaitiitia ai le tiga ma le gaioiga.

Muamua lava, o fesoʻotaʻiga e fesoʻotaʻi ma meaʻai.

E tatau ona e 'ai soo, ae i vaega laiti, 200-250 g O le mea e sili ona lelei mo ia ituaiga o gasegase o se taumafataga mai le 5 i le 6 taimi i le aso, ae o le vaeluaga o taumafataga e le itiiti ifo ma le 2.5 itula, ae le silia le 3 itula .

E taua foi le gaosiga o taumafa. Meaʻai i le eleele e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o le inflammatory. E mafai e se tagata ona 'ai meaai, tipi i ni fasi lapoa, o meaai e tatau ona kuka lelei. O ipu e sili ona lelei e tao, tao, tao.

O le meaai e sili ona tele le polotini. E tatau i se tagata ona maua mai le 140 i le 150 g o ia ituaiga meaai i le aso.

O le tausisia o le inu ava e taua tele. O tagata maʻi e fautuaina e inu le itiiti ifo i le 2 lita o vai mama i le aso, 2-3 sipili i le 30 minute.

I se foliga laititi

O le tino i le tino pancreatitis e maualuga. E ui lava i le maualuga o le faʻaleleia o vailaʻau, e tusa ma le 40% o tagata mamaʻi na maliliu i le maʻi tigaina ona o le faʻamautuina o gaioiga lea ua faʻaumatia atoatoa ai le pancreas. Soifuaga o tagata gasegase ina ua mavae se osofaiga ogaoga na mafua ai le oʻo atu i le 30% o le faaputuputuina o le tino ma, faatasi ai ma foliga o le pancreatic necrosis (necrosis o le parenchyma), e 50% o tagata mamaʻi na maliliu.

O le pancreatitis edematous e oʻo atu ai i le oti na o le 3-5% o maʻi. Faʻasolosolo le 12-15% i le faʻaogaina o le paʻu o le tino.

O se osofaiga lona lua e sili atu ona faigata. I lenei tulaga, o le avanoa o le maliu i le vaiaso muamua e faateleina i le 50-65%. I le vaiaso lona lua i le maeʻa o le osofaiga, e gasegase tagata mai le vaalele, malepelepe o le pisudocysts o le pancreas, faʻalavelave faʻamaʻi. O le soifuaga o tagata matutua ua oʻo i le 19-23%.

O le ā e aʻafia ai le faʻaaliga

O le faʻamoemoe o le ola o se maʻi i le pancreatitis e aʻafia i:

  • Le malosi o le tulaga. O le vaivai o le pancreas e aʻafia, o le faʻaitiitia o taimi e ono tutupu ai aʻafiaga e aʻafia ai le ola.
  • Le tele o faʻalavelave ma le umi o le faʻavavega. A maeʻa le osofaʻiga o le toto, e leʻi iloa le malepelepe poʻo le faʻamaʻi lua, o le tino na feagai ma aʻafiaga - o le taunuuga e lelei.
  • Le matua o le maʻi. I tagata matutua, i le maeʻa ai o se osofaiga, e masani lava ona atiina ae le cardiovascular poo le toilalo.

O aʻafiaga e ono aʻafia ai: o le solia o mea taumafa, o le inuina masani o le gasegase e mafua mai i le gaosiga o le gaosiga, ulaula ma le ava malosi, faʻalavelave faʻalavelave. Ina ia vavalo i le ola o le ola, e tatau ona mafaufau pe faʻapefea ona mulimulitaʻia tagata mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

E faʻafefea ona faʻateleina le olaga

I le pancreatitis e masani ai, latou te fesuiaʻi i se taumafataga e le o le 1-2 tausaga, ae mo le ola. E tatau ona tatou lafoaia oloa ia e faaosofia ai le gaosiga o enzymes digestive: gaʻo, afu, mea vevela, pipii i se tekinolosi faʻapitoa: kuka, uila, salu, tao i le pepa.

O le tausisia o fautuaga masani ole mea taumafa e le faatapulaaina.

E talafeagai le atiaʻe o le faʻalavelave faʻalavelave, faʻagata gaoioiga faaletino, lafoai le ava malosi ma ulaula.

O le pancreatitis e aafia ai le olaga, e aveesea ai nisi o mea fiafia. O nisi taimi e faigata mo isi ona faʻamatalaina pe aisea e le mafai ai ona lagolago le kamupani. O le mea lea, o gasegase e tatau ona atiae le malosi.

Le mea e vavaeeseina

Muamua lava, e tatau ona e vaʻavaʻavaʻai meaʻai gaʻo-mauoa ma gaʻo. E mafua lenei mea i le mea moni e tuʻuina atu se uta tele i luga o le pancreas. Ole maualuga pito i luga o aso taitasi ole gaʻo ole gaʻo ole sili atu nai lo le 300 g, ma le gaʻo - e le silia le 70 g.

O le nofoaga lona lua i le va o oloa faʻasaina o loʻo nofoia e oloa e maua ai meatotino faʻatau. O nei mea e aofia ai soupisi eseese, borscht ma susu e faʻavae i luga o aano o manufasi, mushrooms ma iʻa. O meaʻai, ulaula, soona lelei, oona, meaʻai vevela e le aofia.

Ua tuufaatasia e fomaʻi se lisi o oloa e tatau ona galo e le tagata gasegase i le pancreatitis e le tumau:

  • gaʻo gaʻo (tamaʻi mamoe, moa, puaa),
  • iʻa gaʻo (iʻa, uʻamea, uʻamea, uʻamea),
  • faʻasalaga,
  • meaai e mafai ona kuka
  • sausage, sausage, pailani,
  • caviar
  • oloa gaʻo maualuga-gaʻo (kulimi suamalie, kulimi, fuamoa ua tipi),
  • mayonnaise, ketchup, pepe, ma isi,
  • cereals (millet, sana, karite), laumei uma,
  • fualaau faisua (fuifui, eggelu, kapisi, sorrel, tamato, pepa, susulu),
  • fualaau suamalie ma vine,
  • meaʻai (sukalati, koko, jam, jam),
  • oloa falaoa (keke, pancakes, kuki),
  • mea inu (kofe, soʻo se vai, vai, lauti).

O meaai talafeagai e taua tele mo le pancreatiti o le taimi masani

O le lisi o meaai faasaina e tele, ae naʻo se ituaiga o meaai e faʻamaonia ai le soifua maloloina lelei.

Pepa ma ituaiga o pancreatitis

Ae e te leiloaina pe o le a le tele o latou ola i pancreatitis, e tatau ona e iloa ituaiga autu ma ituaiga o le maʻi.

O le faʻamaʻi e faʻaalia i le mumū o le pancreas, lea e taua tele le sao i le faʻaogaina o meaʻai.

Pe a oʻo mai meaʻai i le manava, e faʻamalo faʻamalosi le enzymes e manaʻomia e talepe ai meaai.

E le gata i lea, o le tino e mafai ona maua ai le inisalini, lea e taofia ai le suka i se tulaga masani.

I vailaau faʻasoifua maloloina, e 2 ituaiga autu o le faʻamaʻi:

  1. Lapatai pancreatiti. O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia e se malosi malosi o le faʻailoga, faatasi ai ma ni faʻafitauli loloto e pasi atu i le taimi.
  2. Faʻailoga pancreatite O le suʻeina i lenei fomu o le ai ai i totonu o se tagata mo se taimi umi, atonu e le o lagonaina e ia lava ma faasolosolo malie le faʻaleagaina o le pancreas. I lenei fomu, o le pancreatitis e ono aʻafia, mafua ai le le fiafia.

O le masaniga masani o se maʻi e le masani ai, o le tele lava o le maʻi e aliali mai i tagata e 40-50 tausaga, ma o le mafuaaga autu o le le paleni, le faʻamauaina o le ava.

O le a le tele o latou ola faʻatasi ai ma le pancreatitis e masani ona faalagolago i le matua, soifuaga, tulaga o le toto ma le masani.

Afai o maʻi ua maua i tagata talavou e le inu ava malosi, ona lelei lea o le togafitiga, pe afai e faʻaaogaina lelei meaʻai ma fautuaga a se fomaʻi.

I lenei tulaga, o le faamaʻi e le afaina ai le lelei o le olaga, faapea foi ma lona umi.

I na tulaga pe a maua le pancreatitis i le 45-50 tausaga, ma o le tagata maʻi lava ia e faʻaaogaina pea le ava malosi, e le lelei ona lelei, ona amata faʻaitiitia lea o le vaitaimi mai le 10 i le 20 tausaga.

O tagata uma e fia ola umi, e aunoa ma faʻamaʻi ma le faʻavauvau. Ae o foliga mai o pancreatitis ma isi faʻamaʻi, o le tulaga lautele o le soifua maloloina e le mafai, ma e toatele tagata gasegase e fefefe mo o latou ola.

A maeʻa ona faia se faʻamaoniga saʻo, e masani ona faʻalogo fomaʻi le fesili o le soifuaga o le ola ma se paʻu oona.

E le mafai e fomaʻi ona tali saʻo i lenei fesili, talu ai o le vaitaimi mo tagata maʻi taitoatasi e ese.

Ae o loʻo i ai nisi fuainumera e mafai ai e oe ona faʻatautaia le faʻatulagaga o le ola.

O fomaʻi latou te le tauina atu i tagata pe fia tausaga o totoe seia oʻo i le oti, o lenei faʻamatalaga e fai pe a oʻo i le tele o vaiaso poʻo masina.

E tupu lenei mea i le fausiaina o sela o le kanesa, o foliga vaaia o se pulu e le mafai ona aveesea pe togafitia e isi metotia.

E ui lava i valoaga a fomaʻi, o nisi tagata gasegase e mafai ona ola umi atu.

Faʻailoga e Aafia ai le Ola Span

Soo se tagata maʻi e maua i le pancreatitis e taumafai e malamalama i faʻamoemoega.

O fesili autu o le auala e ola ai, e mafai ona oti, pe faapefea ona aʻafia se taunuuga lelei.

E le mafai e fomaʻi ona faʻamaonia saʻo tausaga o le olaga, talu ai e faʻalagolago uma lava i le maʻi, togafitiga ma le olaga.

E mafai e le fomai ona faatonuina togafitiga ma tuuina atu fautuaga e mafai ona faaleleia ai le tulaga o le olaga, le setete o le pancreas. O le faʻamoemoe o le olaga i le lumanaʻi e faʻalagolago i lenei mea.

E ui lava i lea, e iai nisi o mafuaʻaga, e tusa ai ma fuainumera, e mafai ona aʻafia ai tausaga o soifuaga o tagata gasegase:

  1. Le ituaiga o le maʻi. I le taimi laititi o le togafitiga, o le numera o maliu e tele lava, talu ai e le gata i le faʻalavelave, ae o isi foi totoga, e le mafai ona taulimaina le galuega ona o le faʻaleagaina o le gaioiga. O se taunuuga o le faamaʻi, fatugaʻo, ate po o le fatu o le fatu ua aliali mai.
  2. Le ogaoga o togafitiga. E tatau i le fomaʻi ona suʻesuʻe lelei le tulaga o le totoga o le mumū, faʻapea foi le iloiloga o le lelei o togafitiga, meaʻai ma isi mea e faʻatatau i le toe faʻaleleia.
  3. Faʻaiʻuga E i ai le tele o faʻafitauli e mafai ona afaina tele ai le ola o se tagata ma lona tulaga. E aofia ai faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave o le intestinal, ma le tafe toto. O ia faafitauli e mafai ona aliali mai mai le 2 vaiaso o pancreatitis.
  4. Le matua o se tagata. O le faateleina o le pasene o maliu ua faateleina i le matua ma e tusa ma le 20%. Ole maʻi gasegase vaivai e mafai ona afaina i le 2% o tagata. O le soifuaga o tagata matutua, pe a leai ni faʻafitauli, o le saʻo togafitiga e faʻaaoga e le suia, pe a faʻatusatusa i tagata soifua maloloina. E le gata i lea, e mafai ona suia le ituaiga olaga.
  5. Togafitiga. E taua tele le sao, saʻo ma aoga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faia muamua se suʻesuʻega, lea o le a iloilo lelei ai le tulaga o le tino. I le taimi o togafitiga, o se siaki masani e faia, lea e mafai ai ona iloilo le aoga o togafitiga, ma afai e tatau ai, ua toe fetuunai.
  6. Faʻaaloalo i fautuaga a le maʻi mai le fomaʻi.
  7. Meaʻai. O le meaai o se tasi lea o tulafono faavae mo togafitiga manuia ma se vaitaimi masani o le olaga. Naʻo meaai maloloina ma ipu e mafai ona faʻaaoga i le taumafa;
  8. Aga masani leaga.

O le ola ma le pancreatitis e mafai, e mafai ona taofiofi le maʻi, e mafua ai ona taofia pe faʻagesegeseina le atinaʻe, ma faʻaaogaina faʻafitauli.

I le taimi masani, o le toe foʻi mai atonu e sau mai lea taimi i lea taimi, lea e tatau ona vave taofia.

Faʻalauteleina Faʻalauteleina o le Ola

O le pancreatitis ma taimi laititi e manaʻomia ai togafitiga ma fualaau, faʻapea foʻi ma le tausisia o meaai.

E manaomia e tagata maʻi le tausia lelei o latou soifua maloloina, mataʻituina o latou mafaufau ma tulaga faaletino.

E fautuaina e aua nei oʻo atu i taimi faʻalavelave masani, ia faia faʻataʻitaʻiga faʻapitoa i le fomaʻi mo le faʻamoemoe o le puipuia, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o fualaau na faatonuina e le fomaʻi i le faiga tonu.

Afai e tupu se tulaga faʻaleaga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Afai e fuafua le maʻi i se taimi talafeagai, ona e manaʻomia lea ona e faʻaaoga tulafono faigofie:

  1. Teena soo se mea ua fai ma vaisu.
  2. Faʻaauau pea ona auai i gaoioiga faaletino, taʻaloga.
  3. Mataitu lou tulaga faʻalagona.

E taua le fetuutuunaʻi o le meaai e fautuaina e se meaʻai. O le mea autu o le faʻaitiitia o le avega i luga o le flamed gland ma le digestive system.

O meaai e faʻaaogaina, ma i le va o taumafataga e le tatau ona sili atu i le 3 itula.

E tāua tele le kukaina o ipu, e tatau ona fufuluina pe tipi i ni mea manifinifi ma laiti, i lenei tulaga, e tatau ona e faʻaeteete lelei uma oloa.

E sili ona lelei le faʻaaogaina o le uila, taʻavale, tao ma le faʻaaogaina o le uila.

Fiafia i se faʻamaʻi o se taumafataga o le protein, ma o le masani o le mama mama i le aso e tatau ona 120-150 kalama.

O se tulafono e tutusa le taua o le tausisia lea o le pulega o le ava, e tatau i tagata gase ona inu i le 2 lita o le vai i le aso.

O le a fai mai le fomaʻi po o fea meaai e mafai ma e le mafai ona faʻaaogaina i le taumafataga. Faatasi ai ma le pancreatitis, o se aganuu le faʻaaogaina o mataupu faavae o le laulau o meaai Numera 5 e tusa ai ma le Pevzner.

Fried, fatty, salty ua aveesea mai le meaai. Pancreatitis, e ui lava o se togafitiga matautia, ae mafai ona faasaʻoina ma togafitia, o le mea autu o le fuafuaina lea i se taimi talafeagai ma tausisi i tulafono faavae.

Faʻafefea ona aafia le ola i le pancreatitis

O le pancreatitis ua manatu o se togafitiga tuga ma o se liona o le pancreas. Atonu o se gasegase po o se taimi masani, ae i soo se tulaga e afaina ai le lelei o le olaga. E toatele tagata e fiafia i le tele o mea e mafai ona e ola ai i se ituaiga o siama ma mea e faalagolago i ai le fomaʻi.

O le faʻamoemoe o le ola ma se faʻafitauli matautia e pei o le pancreatiti e popole i tagata maʻi uma

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le faʻamaʻiina o le maʻi

O le fomaʻi e faalagolago i le tele o mea. O faʻavae sili ona tāua e aafia ai le taunuʻuga o se faʻamaʻi e aofia ai:

  • le tausaga na iloa ai le maʻi,
  • talafaasolopito o le faamai ma le tele o le taumafa ava malosi - o le tagata gasegase e mafai ona i ai le pancreatitis alcohol,
  • tulaga o le okeni - o le malosi o le faaleagaina ma le i ai o faailoga o le maʻisuka e aafia ai le taunuuga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tamaloa e 20 tausaga o loʻo i ai le pancreatitis ma e le inuina le tele o le ava e mafai ona ola umi. I lenei tulaga, o togafitiga e leai se auala e afaina ai le ola masani o le ola.

O se tamaititi e 50 tausaga le matua o loʻo iai se faʻamaʻi o le "pancreatitis chronic" ma le taimi umi i le inuina o le ava malosi, e sili atu le leaga o lona faʻataʻitaʻiga.

E toafia tagata e ola faʻatasi ma se talaʻaga faapena? E masani lava, o le tagofia o le ava malosi e faʻaititia ai le faʻamoemoe o le olaga. O se taunuuga, e ono maliu le tagata 10-20 tausaga muamua.

O lea ituaiga o le tino e mafua ona o le faʻaaoga pea o le ava malosi e faʻalavelaveina ai le pancreas, ma o lenei mea e mafua ai le maualuga o le mamafa i le tino.

O le mea autu e faʻaitiitia ai le ola o tagata maʻi ma pancreatitis o le ava.

O le sefulu tausaga o le soifua ola i tagata ei ai le ava malosi o le faamai e 80% pe afai e teena e se tagata le ava malosi. Afai e le faia lenei mea, o lenei faailoga e vavae.

O le ā e aʻafia ai le ola

Faatasi ai ma soʻo se faʻamaʻi o se tagata, o ona faʻamoemoe e popole. O le a le tele o tagata o loʻo mafatia i le pancreatitis o loʻo ola, ma o le a tonu le aʻafiaga o le fomaʻi? E leai se tomai faapitoa o le a mafai ona vavalo pe o le a le umi o le a tupu ai le maliu, ona o le tele o mea e aafia ai lenei mea. E aofia ai mea nei:

  • Le ituaiga o pancreatitis. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻaosooso o le tino e sili atu ona faʻaosoosoina ai se mea e afaina ai nai lo le faʻaogalave o le maʻi. Faʻatasi ai ma faʻalavelave lavelave o togafitiga, e mafai ona avea le olaga nei ma 30%. Afai o le a tupuga mai le gasegase o le necrosis, o le lamatiaga o le oti e faateleina i le 50%. O mafuaʻaga o le oti mai pancreatitis e mafai ona ese. O le mea moni i le aso muamua lava, o le le mafai ona tele le totoga o le tino e foia ai le afaina tele. O tagata maʻi e atiaʻe le fatu po o le fatu fatu.

O le faʻamaʻi, faʻapupulaina ma le pancreatitis poʻo le necrosis pancreatic, e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le fatu ma, o se taunuuga, maliu o le tagata maʻi

  • Le matua o se tagata. I tagata matutua, o le avanoa o le oti ma pancreatitis e mafai ona ausia le 20%. Afai o le maʻi o loʻo i ai se laʻititi laʻitiiti, o lenei faailoga e le sili atu i le 2%. Afai e maua e le tagata togafitiga talafeagai, e le afaina ai le ola i mea uma. I le laasaga o le faʻamagaloga, e mafai ona vave faʻaitiitia le faiga faʻaleagaina i le okeni.
  • Le ogaoga o togafitiga. O le taunuuga e aʻafia i le maualuga o le faaleagaina o le okeni. O le taua tele o le tulaga lautele o le soifua maloloina ma le mafai gafatia o tino faitino e taulimaina ai le mumu.
  • Le iai o faʻafitauli. Ua i ai i le vaiaso lona lua ua amata ona tupu tulaga matautia. E aofia ai faʻamaʻi pipisi, gaioiga, faʻalavelave i le intestinal. O le tagata gasegase e mafai ona oʻo i le malepelepe o le pseudocysts.
  • Taimi ma le le lava o togafitiga.
  • Faʻaaloalo i fautuaga a le tagata maʻi.
  • Faʻaliliu mai le ava malosi ma le ulaula tapaa - afai e te le faia i lea taimi, o le a tupu aʻe le ava malosi o le pancreatitis.
  • Faʻaaloalo i tulafono o meaʻai.

O le taimi o suʻesuʻega ma togafitiga faʻamaonia lelei, faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, e faʻaitiitia ai le soifua maloloina mai le pancreatitis

O le pancreatitis e manatu o se solitulafono ogaoga, ae mafai ona pulea lona auala. Faʻafetai i lenei mea, e mafai ona tuʻu le tumau le atinaʻeina o le faʻalavelave masani. Ina ia foia lenei faafitauli, e tatau i le tagata gasegase ona tausisia manino uma faatonuga faafomaʻi.

Faʻafefea ona faalautele lou ola

I le faaopoopo atu i togafitiga fualaau faasaina ma le tausisia o tulafono o taumafa, e taua le manatuaina o le tulaga lautele o le ola maloloina. E le gata i lea, e taua uma le soifua maloloina faaletino ma le mafaufau. Fomaʻi fautuaina tagata gasegase e aloese mai tulaga faʻalavelave ma maua suʻega faafomaʻi i se taimi tatau.

E tusa lava pe o foliga mai o maʻi e foliga mai i le tamaitiiti, o le tausia o nisi o tulafono o le a fesoasoani e ola ai i se olaga atoatoa. Ina ia faʻaleleia atili le faʻamaoniga o le maʻi, e tatau ona e usitaia ia fautuaga:

  • soloia atoa le ava malosi, sikaleti ma fualaau faasaina,
  • faatinoga lelei
  • atiae se uiga lelei ma le tetee atu i tulaga faigata.

O le atuatuvale o le atuatuvale e le afaina ai le afaina o le tino, o lea e taua ai le aloese mai le atuatuvale

E tatau ona filifilia e le fomaʻi le meaʻai mo tagata e iai se faʻafitauli. Ae ui i lea, e iai fautuaga faapitoa e mafai ona tuʻuina atu i tagata uma. O le sini autū o le faasaʻoina o meaʻai o le faʻaitiitia o le avega i totoga o meaʻai. Faafetai i lenei mea, o le a mafai ona feagai ma tiga ma le gaioiga.

Taʻiala lautele o taʻiala

O fautuaga uma lava e fuafua i le suia o le taumafataga. E taua tele le 'ai tele o meaai, ae o vaega e tatau ona laiti - e le sili atu i le 250 gr. O tagata ei ai lenei faʻamaʻi e tatau ona 'ai e oʻo i le 6 taimi. O vaeluaga i le va o taumafataga e le itiiti ifo i le 2.5 itula, ae le silia le 3 itula.

O se matafaioi tāua e faia e le gaosiga o oloa. Ina ia faʻaitiitia le matuia o le mumu, e tatau ona e 'aina meaʻai. E matua taliaina lelei foi le 'ai o meaʻai e tipiina i ni fasi mea. Ae ui i lea, i lenei tulaga latou te manaʻomia le ulaina ma le faaeteete. E tatau ona e filifilia ipu e fufulu, kuka ma tao.

E tusa lava mo le suamalie, o fualaau aina fou e tatau ona filifilia i totonu o le ogaumu

Faatasi ai ma le pancreatitis, e sili ona lelei le pipii i se taumafataga o le protein. O le aofaʻi o nei meaʻai i le taumafataga e tatau ona oʻo atu i le 150 kalama i le aso.

E taua le taulaʻi atu i le mea inu ava. O tagata e iai se maʻi e manaʻomia ona faʻaaoga 2 lita o le vai. I lenei tulaga, e sili atu le faia o nai sipuni i afa uma itula.

Peitai, o nisi o oloa e faasaina. O lea la, e fautuaina e fomaʻi le tuʻuina atu o meaʻai gaʻo ma mea taumafa ma le maualuga o le gaʻo. O ia ipu e mamafa tele le utaina o le pancreas. O le aofaʻi o le gaʻo i aso uma e le tatau ona sili atu i le 70 kalama, ma gaʻo - o le maualuga o le 300 glama.

Mea faasaina

Meaʻai faʻasaina e aofia ai ipu e faʻaosofia le gaosia o le suavai. O nei mea e aofia ai soupisi ma susu, lea e mafai ona kuka mai iʻa, aano o manu po o pulou. O meaʻai vevela, ulaula, paluga, ipu inu vevela e faʻasaina foi.

E ui lava i le gutu o le gutu ma le manogi faaosoosoga, ulaula meaʻai ma pancreatitis e matua faasaina

Ua fautua mai tagata tomai faapitoa e vavaeeseina atoa ia vaega o oloa nei:

  • gaʻo gaʻo ma iʻa,
  • meaai kuka
  • saua ma sausage,
  • oloa gaosi susu,
  • caviar
  • ketchup, mayonnaise ma isi sauʻai,
  • pi
  • nisi fualaau faisua - tamato, radishes, sorrel, kapisi,
  • fualaau suamalie
  • nisi o meaʻai - karite, millet ma sana,
  • tao tao
  • sipuni
  • kofe, suamalie, lauti.

Ituaiga ituaiga o suamalie e ono i ai se aafiaga le lelei i le pancreas

O le mea moni, o le lisi o meaai faasaina e manaia tele. Ae ui i lea, o le usitaia o sea ituaiga taumafa e mautinoa ai le ausia o le lelei o le soifua maloloina o tagata gasegase ma aafia lelei ai le taunuuga o togafitiga.

O le pancreatitis e manatu o se maʻi matautia lea e ono afaina ai le tele o okeni. Ina ia faʻaitiitia faʻamaoniga o togafitiga ma faʻaleleia atili le faʻasolosolo, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi. O le tagata tomai faapitoa o le a faia se faʻamatalaga auiliili ma faʻamaonia togafitiga. Faʻafetai i lenei mea, o le a mafai mo le tele o tausaga ona taʻitaʻia se olaga lelei ma ia le manatua le i ai o se maʻi.

Mo tulafono o meaʻai e faʻalautele ai le ola o tagata maʻi ma pancreatitis, vaʻai le vitio:

O le a le umi e ola ai se tagata o loʻo i ai pancreatitis? ⚕

O le pancreas o se okeni faʻafesoʻotaʻi o le elekene fefiloi e faʻatautaia ai galuega nei:

  • o le gaosia o fualaau suamalie e tatau ai mo le faʻapalapalaina o meaai,
  • le faʻavaeina o hormones e aʻafia ai le gaioiga o siama o tino (insulin, glucagon, somatostatin).

I le tulaga o le faaletonu o le pancreatic, o se maʻi matautia e tulai mai - pancreatitis, o le faʻasolosolo e faalagolago i nisi mea. E tusa ai ma fuainumera, o tagata matutua e sili atu ona mafatia i le tele o taimi nai lo tamaitai, ma e mafai ona faapuupuu le olaga o se tagata.

E toafia e nonofo faʻatasi ma le pancreatitis e masani ai?

E leai se fomaʻi o le a taʻua tonu le umi latou te nonofo ai ma le pancreatitis tumau, talu mai o le maʻi o le olaga ua leva ona aʻafia i le tele o mafuaʻaga:

  • Le maualuga o le faaleagaina i le gland. Faatasi ai ma le toilalo o le gland atoa, o le avanoa e ola ai e itiiti lava.
  • O faʻamaʻi faʻatasi.
  • O faʻafitauli faigata.
  • Le matua o le maʻi.
  • Fesoʻotaiga vavalalata ma se fomaʻi.
  • E tusa ai ma le saʻo lelei o meaʻai.
  • Le faʻamalosi togafitiga ma fautuaga uma a le fomaʻi.
  • Faʻamamaina atoa le ava malosi.

Taua! O le taua tele i lenei ituaiga o le faʻamaʻi ua tuʻuina atu i le soifuaga saʻo ma togafiti togafitiga. O tagata e ola pea i le pancreatitis e ola mo se taimi umi, o le mea autu o le ausia lea o se faʻaititia po o le le atoatoa o faʻafitauli e ala i togafitiga vave o faʻaaliga eseese o le maʻi.

Afai e mulimulitaia fautuaga uma, e mafai e le tagata maʻi ona ola i se olaga faʻamalosi ma le manuia, e ui lava i se maʻi ogaoga.

O le afaina o le pancreatitis e le masani ai.nai lo se foliga laititi. Ae! O le taunuuga o le maʻi pancreatitis e mafai ona faʻamalolo atoa i taimi talafeagai ma saʻo togafitiga, ae e le mafai ona faʻamalolo atoa le pancreatitis.

Faatasi ai ma osofaiga mulimuli ane o se foliga masani, o le tino o le tino e aliali mai i luga o le tino o le tino, lea e le mafai ona gaosia ai vaega fou, ma o le gaosiga o enzymes o loo taofia. O le iʻuga, e suia le tino glandular e alalaʻi le tino, lea e le mafai ona faʻatinoina galuega i le auai i le gaogao.

Taua! O le toilalo i le gasegase o le gasegase e mafua ai le le atoatoa o isi totoga ma gaʻo vavalalata lata ane, lea e mafua ai le alualu i luma o le pancreatitis.

O le pancreas i le taimi masani e le mafai ona toe faʻaleleia, o lea e mafai ai ona tuai le atinaʻeina o le maʻi. O le mea moni, e mafai ona e ola faʻatasi ma le pancreatitis e masani ai i se matua tuai, ae o lenei mea e tatau ona e faʻaeteete ma le faʻaeteete ia oe lava ma lau maʻi.

O le a le pancreatitis o le chronic?

O le pancreas o loʻo i lalo ifo o le ivi i le itu tauagavale i tua o le manava. Na tuu atu e le natura ni tiute taua se lua i lenei tamai okeni:

  • e maua mai ai sua suamalie e fesoasoani e faʻatau meaai,
  • E maua ai homoni (e aofia ai insulin).

Eseesega i le va o le chronic ma le tino pancreatite.

  1. O le foliga mai o le maʻi e mafua ona o le televave o le salalau o le gaioiga o le inflammatory, e le o le talaaga o tiga ogaoga.
  2. O foliga masani o le pancreatitis o loʻo faʻaalia i le fulafula o le pancreas i se vaitaimi umi, ma o le taunuuga lea ua faasolosolo malie ona faaleagaina le pancreas ma ua le mafai ai ona faatino ma le agavaa ana galuega autu.

O le maʻi pancreatitis e seasea ona maua. E tusa ma le 12 i le 40 mataupu mai le 100,000. O le ola faʻatasi ma le pancreatitis e faʻalagolago i le matua o le maʻi, le i ai o masani leaga ma le setete o le pancreas.

Afai o le maʻi na maua i totonu o se tamaititi inu, ona tatau ai lea o meaʻai lelei ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi, e le tatau ona aʻafia le lelei ma le umi o lona soifua.

Afai o lenei maʻi ua maua i se tagata e 45-50 tausaga le matua, o le na te faʻaaogaina le ava malosi, e le o tausisia se meaʻai, ona faʻaititia lea o le olaga i le 10-20 tausaga.

E toʻafia o loʻo nonofo i le pancreatitis: o le ola ma le faʻataʻitaʻiga

O le pancreatitis o se maʻi tuga e aafia ai le pancreas. O le faʻamaʻi o loʻo i ai se gasegase pe faʻavaivaia (masani ai), e aʻafia ai le lelei o le soifuaga o le maʻi ma le umi.

O le mea moni, o tagata gasegase e feagai ma se faʻamaʻi e fia iloa pe o le a le tele o latou ola ai i le pancreatitis, o le a le sao o le ola pe a maeʻa le osofaia? Faʻalogo fomaʻi nei ma isi fesili i taimi uma latou te faia ai se faʻamaʻi.

O le mea e leaga ai, o fomai faapitoa e le manino, e le mafai ona latou taʻu saʻo pe fia tausaga e ola ai le tagata maʻi. Ae ui i lea, e mafai ona latou iloa le ala e ola ai i le pancreatitis ina ia faʻaolaina ai le ola.

E tusa ai ma le faamatalaina o le lumanaʻi o se tagata e mafai ona maua faʻamatalaga faʻamaumauga e faavae i le tele o suʻesuʻega.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le ala o le faʻamaʻi

O le ola o se tagata mai le talaaga o le pancreatitis e masani ona faalagolago i le tele o mea. O itu e sili ona taua i togafitiga faafomaʻi e aofia ai le matua o le maʻi na maua ai le faʻamaʻi.

Ia mautinoa ia amanaʻia le talaʻaga o le tagata maʻi, maʻi faʻasolosolo, ole taimi e faʻaaogaina ai le ava malosi, pe a fai e inu le tagata i le ava malosi. O loʻo aofia ai i le taʻiala le faʻatinoga ma le tulaga o le pancreas, o le i ai poʻo le leai o suiga faʻaleagaina, o le maʻisuka.

O le maʻisuka e maua i le pancreatitis i le tele o tagata gasegase. O nei faʻamaʻi e lua e masani ona tuʻufaʻatasia, e oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia. Toe faʻaleleia le faʻalagolago i le taimi o le suʻesuʻega, le lava le togafitiga, usitaia o fautuaga a le fomaʻi.

O le a le umi e ola ai le tagata? Mafaufau i se faataitaiga. O se alii e 22-tausaga le matua o le talafaasolopito o le pancreatiti. O le tagata gasegase na te musu uma e inupia le ava malosi, mulimuli i se meaʻai, asiasi i se fomaʻi i taimi uma. I lenei ata, o le tagata maʻi e umi ona ola, o le a le afaina ai le umi o le maʻi.

O se isi faʻataʻitaʻiga. O se tagata e 55 ona tausaga, ua maua i le pancreatitis, o loʻo i ai le faʻalagolago i le ava. O le faʻataʻitaʻiga i lenei tulaga e le lelei, talu ai o se tuʻinanau mo le ava malosi e faʻaitiitia ai le faʻamoemoe o le olaga. E mafai ona maliu le tagata i le 10-15 tausaga muamua atu.

O sea ituaiga o faʻataʻitaʻiga e faʻavae i luga o le mea moni e faapea, o le faʻaauau pea o le inu malosi o le ava malosi e afaina ai le paʻu, lea e mafua ai le faʻaleagaina o le ata o le falemaʻi.

E tusa ai ma fuainumera, o le 10-tausaga o le soifua maloloina o tagata gasegase o le pancreatitis o le 80% pe afai e teena e le tagata maʻi le ava malosi.

Afai e te le amanaiaina lenei fautuaga, o le ola e vaeluaina.

O le a le mea e aafia ai le umi o le ola?

A faʻalogo se tagata maʻi i se faʻafitauli o pancreatitis, e suia lona olaga. O tausaga taʻitasi, e maua ai togafitiga faʻapitoa i talavou ma tagata matutua, lea e fesoʻotaʻi ma meaʻai, ava malosi, faʻamaʻi, ma isi mafuaaga.

Faʻataʻitaʻiga o le foliga masani, o foliga e aliali mai - lagona tigā e faʻaalia i le pito i tua, o le galala, inu, vomiting, afaina. O se tagata maʻi i nei faailoga e manaʻomia togafitiga ile falemai, o nisi taimi e manaʻomia ai se taotoga.

Afai o le tagata maʻi ei ai se talaʻaga o le osofaia o le pancreatitis, i le noatia ma le fai fuafua i fautuaga uma a le fomaʻi, o le togafitiga e lelei. Faʻamataʻu meaʻai, enzymes, ia mautinoa e anapogi mo ni nai aso e faʻaitiitia ai le avega i luga o le gland.

O aʻafiaga nei e aʻafia ai le tagata maʻi:

  • Le ituaiga o le maʻi. O se osofaʻiga mataʻutia o le mumū e tele lava ina ono oʻo atu ai i le oti, pe a faʻatusatusa atu i le pancreatitis obstructive. Faʻatasi ai ma faʻalavelave faʻalavelave, e oʻo atu i le 30% le soifuaga faaletino. Faʻatasi ai ma le necrosis pancreatic, o le lamatiaga o le oti e 50%. I le isi itu, o se osofaiga lona lua e mafai ona taʻitaʻia ai le gaioiga o le gaioiga o gaʻo ma le cardiovascular system.
  • O faʻamaʻi faʻamaʻi - o cholecystitis faʻailoga, o le maʻisuka ituaiga 1 ma isi faʻamaʻi e faigata ona saʻo lelei, e aʻafia ai le ola.
  • O le taunuuga e aʻafia i le maualuga o le faʻaleagaina o le pancreas. E talitutusa foi le taua o le tulaga masani o le tino, o lona gafatia e taulima ai faiga e le lelei.
  • Le i ai poʻo le leai o ni faʻafitauli. Ua 10 aso talu ona osofaia, o loʻo iai ni faʻalavelave - o le pseudocysts, faʻalavelave i le intestinal, totoga i totonu o le manava o le tino, gaʻo afaina. O aʻafiaga leaga e oʻo atu ai i le faateleina o le vevela o le tino, faʻaleagaina le lelei. Afai e tupu le necrosis pancreatic, aveese le vaega pancreatic poʻo le okeni atoa e manaʻomia.

O le taunuuga e aʻafia i le taimi o le suʻesuʻega, le lava le togafitia, togafitiga faʻapitoa i fautuaga uma a fomaʻi - taofi le ulaula ma le ava malosi, laʻau - pancreatic table Numera 5.

Ina ia taofia le alualu i luma o le faamai, e tatau lava ona mataʻitu i taimi uma. I le tele o itu, o le togafitiga lelei e faalagolago i le tagata maʻi lava ia.

E toʻafia o loʻo ola i le necrosis pancreatic?

I le pancreatic pancreatitis, e tele faafitauli, ae o se tasi o mea sili ona lamatia o le namu o le pancreatic. O loʻo faʻamatalaina i le maliu o le tino o meaʻai ma lona lava digestion (autolysis).

I se isi faaupuga, i totonu o fusi o le gland ei ai ni enzymes ia, ona o le tele o gaoioiga, ua amata ona faʻaumatia a latou lava sela.

O le afaina o le necrosis o le pancreatic e tusa ma le 50% o mataupu. O fesoʻotaʻiga vavalalata faʻatasi ma tagata tomai faapitoa ma se faʻamaonia saʻo e fesoasoani e faateleina ai le avanoa e ola ai.

Afai o faʻamaʻi mataʻutia e iloa (ogaoga, tiga e le mafai ona faʻalavelave, teteʻi, vili, fiva), e manaʻomia vave falemai.

E faʻatatau i suʻesuʻega falemaʻi ma suʻesuʻega falesuesue, ua faia e le fomaʻi se faaiuga. O togafitiga poʻo togafitiga faafomaʻi o togafitiga o loʻo faʻamatalaina, ma le faʻamalositisi o le soifua maloloina pe a uma le toe faʻaleleia. I le tele o tulaga, e aunoa ma se taotoga mo le necrosis pancreatic, o avanoa uma o le ola e leai se aoga.

Taua! Afai i totonu o le aso, pe a maeʻa ona iloa mea faʻalavelave faʻalavelave, e te le sailia se fesoasoani faafomaʻi i le taimi, o lona uiga o le pancreatic necrosis e afaina.

O tagata maʻi na mafatia i le necrosis e manaʻomia le toe faʻaleleia lelei. Ole tele o le a faʻalagolago i luga o le tagata maʻi, ae faʻapea foʻi i le tino o lona tino e faʻafetaui ai taunuuga uma ole faʻamaʻi.

E masani lava pe a uma togafitiga, faʻafitauli e tulaʻi mai (o le atinaʻeina o le maʻisuka, o le fatuina o cysts), lea e afaina ai foi le ola o le ola. O tagata e maua i le pancreatitis ua resitalaina i le fomaʻi, ma a maeʻa faʻalavelave ua latou faia ma le faʻaeteete ma le uumi o le mataʻituina. I le ono masina, e tatau ona faia se suʻesuʻega faafomaʻi atoatoa (ultrasound, suʻega faʻamaʻi ma isi suʻega suʻesuʻe).

Taua! A maeʻa mafatiaga le necrosis, e mafai ona e ola mo se taimi umi, pe afai e te mulimuli i itu uma o fomaʻi ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

O le a se mea o le a fesoasoani e faʻaloloa le ola?

E leai se tasi e manaʻo e oti, o lona uiga o le maʻi o se vaega o ona lima. Ina ia faʻalauteleina lou ola, e tatau ona toe iloilo lelei lou olaga ma usitai i tofiga nei:

  • Ave uma vai vailaau na faatonuina e lau fomaʻi i se taimi talafeagai.
  • Afai o loʻo maʻi le tulaga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave oe i se fomaʻi.
  • Taumafai e aloese mai tulaga atuatuvale, popole popole. Ua leva ona faʻamaonia e iai lagona le lelei (ita, ita, atuatuvale), o le gastrointestinal tract ua faʻanoanoa, e mafua ai le le lelei o le taumafa.
  • Faʻaaogaina atoa le ava, tuu le ulaula.
  • Mātauina meaʻai lelei. O le taumafataga o loʻo faʻatulagaina mo le olaga. O se tasi lea o mea autu e aafia ai le tele o tausaga e ola ai i le pancreatitis.

Taʻiala masani o meaʻai

O le usitai lelei i le meaai e mautinoa ai le faʻaleleia atili o tulaga lautele o le tagata ma le faʻamaʻaloina o faailoga uma o le faʻamaʻi, lea e mafai ai ona maua se faʻataʻitaʻiga lelei mo le olaga. E tatau ona e 'ai soo ma laitiiti (e oʻo i le 6 taimi i le aso), o meaai e le tatau ona aofia ai ni mea tetele, e leai ni meaʻai falai, naʻo le kuka ma le uila. O nei mea uma e talafeagai e fesoasoani ai i le faʻaleagaina ma le atuatuvale mai le pancreas.

E filifilia e le fomaʻi teuteuga o taumafa mo tagata taʻitoʻatasi maʻi. Ae o loʻo i ai lisi lautele o meaʻai ina ia le aofia ai mai le meaai ina ia mafai ai ona aloese mai osofaiga o le vevela:

  • Meaʻai suamalie.
  • Laʻu iʻa.
  • Meaʻai vevela, suamalie, fuaina.
  • Sausa, sausage, ulaula ulaula.
  • Mea gaosi susu.
  • Mayonnaise, ketchup.
  • Fualaau faisua.
  • Palu falaoa atoa.
  • Teu, tele soda.
  • Sukalati, sipuni.

Afai ua maua oe ile maʻi pancreatitis, aua e te faanoanoa, A maeʻa, faatasi ai ma le faʻataunuʻuina o faʻatulagaga uma, e mafai ona e sau i se faamagaloga mautu. Vaʻaia oe lava ma lau paʻu, ona faʻasolosolo ai lea o le fomaʻi mo pancreatitis.

Tuua Lau Faamatalaga