O a faʻafitauli ua matauina i le pancreatitis e masani ai?

Mafuaaga
Faailoga o Taimi Pancreatitis
Faʻailoga
Togafitiga o le pancreatitis masani
Faʻalavelave ma faʻasologa

O le pancreatitis o se vaega o vailaau faʻamaʻi pipisi o loʻo faʻaalia e le i ai o le necrosis taulaʻi i le pancreas faasaga i le fibrosis vaega ma le faʻaitiitia o galuega a le gland o le fesuisuiai o le matuia. O le alualu i luma o le pancreatitis masani e mafua ai le foliga mai ma le atinaʻe o le atrophy (faʻaitiitia) o le tino o le glandular, fibrosis ma le sui o elemene feaveaʻi o le parenchyma pancreatic ma le mea fesootai.

O mafuaʻaga autū o le pancreatitis masani:

1) ava malosi - ava malosi (alcohol) i le sili atu i le 20-80 mg o le ethanol / aso. mo le 8-12 tausaga. O le taumafataga o le protein ma le ulaula e faʻateleina ai le ala o pancreatitis,
2) faʻamaʻi o le biliary tract ma le duodenum - pancreatitis biliary (sili atu i tamaitai),
• O le gallstone faamaʻi o le mafuaʻaga lea o le pancreatitis e masani ai i le 35-56% o mataupu,
• togafitiga o le sphincter o le Oddi (stenosis, vevela, mumū, fulafula),
• leodenitis ma le maʻi o le peptic. O le mea lea, o le maʻi ulutala i le 10.5-16.5% o mataupu o le mafuaʻaga tonu lea o le atinaʻeina o pancreatitis.

O le pancreatitis o loʻo atiaʻe ai faʻamaʻi o le gallstone, choledocholithiasis, e sili ona taatele i fafine 50-60 tausaga. E masani lava, o nei tagata gasegase e iai ni faailo o se maʻi gasegase: gasegase, hyperlipidemia, o le maualuga o le maualuga o le toto, maʻi fatu fatu, gasegase o le carbohydrate le mama, hyperuricemia ma / poo le hyperuricosuria.

O nei mea e 2 e sili ona tele ma mafua ai ona mafua ai le pancreatitis. Le tele o mafuaʻaga masani:

3) cystic fibrosis (masani i tamaiti),
4) faʻasologa o le pancreatitis. O le mea sili ona masani ai i Europa i Matu, o ona taimi e tusa ma le 5% o mataupu uma. O le ituaiga o le pancreatitis e mafai ona masalomia e ala i le le maua o mafuaaga vaaia ma mataupu o pancreatitis i le aiga o le aiga maʻi,
5) faʻasolosolo pancreatitis. A oʻo i le taimi o le suʻesuʻega, e leʻi faavaeina le mafuaʻaga - 10 i le 30% o pancreatitis uma. O suʻesuʻega talu ai nei ua faʻaalia ai o le mafuaʻaga o le pancreatitis faʻataʻifaʻi e mafai ona avea ma microcrystals o le cholesterol, o granules o le bilirubinate ma le calcium microspherolites,
6) isi mafuaaga:
• faʻasolosolo masimmune pancreatitis,
• faʻamaʻi pipisi ma vascularitis,
• viral (Coxsackie, CMV) ma faʻamaʻi pipisi,
• faʻamatalaga alofa (opisthorchiasis),
• faʻafitauli o le gataifale (hyperlipidemia, maʻi o le maʻisuka, gasegase faifai pea, ma isi),
• faʻalavelave faʻavaivai (faʻasolosolo pancreatitis),
• faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreas,
• manuaga, gasegase matautia.

Faailoga o Taimi Pancreatitis

O le pancreatitis o se maʻi lemu lemu o le pancreas, faʻatasi ai ma le necrosis (necrosis o le gland tissue) faʻatasi ma le fibrosis ma e taʻitaʻia ai le alualu i luma o le okeni ina ua maeʻa le faʻaleagaina o le faʻaleagaina, lea na mafua ai le faʻamaʻi. O le mea masani, o le pancreatitis e masani ona fai pe a oʻo i le sili atu ma le ono masina le gaioiga o le inflammatory i le pancreas. Faʻailoga pancreatitis e masani lava ona tutupu ma faʻaaliga o faʻatelega ma faʻamagaloga (faʻamagaloina o le faʻamaʻi).

E tāua le vaʻaia le va o le pancreatitis ma le gaʻo, talu ai o loʻo i ai ni eseesega taua i togafitiga togafitiga o ia ituaiga o gasegase. O nisi taimi e matua faigata lava ona fai, ona o le faigata o le pancreatitis tumau i ona uiga e talitutusa lava ma le pancreatitis, ma o le pancreatiti mumua, o le a le mafai ona iloa (i le 60% o mataupu!), Folau i lalo o le mask o isi faamaʻi o le gastrointestinal tract or accompany , ma o le a liua i taimi uma.

Filifiliga mo le pancreatite le tumau

Faʻailoga Pancreative Pancreatitis o le a tupu mai i le afaina o le tino autu o le pancreas e le tumo, ma le mumu o le papilla duodenal po o lona faamaʻi, duodenitis ona o le maʻi o Crohn, ma le gasegase o le tino ma le taotoga i le pyloroduodenal zone, o le i ai o pseudocysts o le pancreas, anomaly congenital (duplication of the duct). O faʻamaʻi ma le choledocholithiasis, o le faʻaleagaina o le sphincter o Oddi biliary ma ituaiga o pancreatic ituaiga o mafuaʻaga autu o le fausiaina o pancreatitis e faʻalavelave faʻalavelave. O le toilalo o le pancreas o se toniga ma e le o faʻatasi ma le fausiaina o maa i totonu o le pito o le gland. O le mea taua o le tiga faifai pea.

Faatasi ai ma le fuafuaina o le pancreatitis chronic i totonu o le au, o le protein e afua mai poo le faʻamalamalamaina, maa, uʻo ma pseudocysts, stenosis ma atresia, faʻapea foi ma le atrophia o le tino. O lenei ituaiga o pancreatitis chronic e faʻaalia i le toe foi atu o le auala ma faʻamatalaga o le faʻavavevave, i le amataga o tulaga e foliga tutusa ma le pancreatite aano (faʻasolosolo pancreatitis). I le avea ai o se tulafono, o le pancreatitis e masani ona mafua mai i le ava malosi.

O le vaega o le fuafuaina o le pancreatitis o le pancreatitis alcohol, pancreatitis, lea e atiina ae pe a faʻaalia i solvents organic, nisi o vailaʻau faʻasaina, vailaau faʻasaina, ma le pancreatitis, na amata ona o le hyperlipidemia, hypercalcemia ma hyperparathyroidism, infections viral infections (including HCV and HBV infections) suiga faʻapitoa i le pancreatic ducts (o le lua o le pancreatic duct).

O le pancreatitis faʻatasi ma le autosomal o le ituaiga o tofi faʻatasi ma le faʻaaogaina atoatoa o le tino e aofia ai le vaega o le fuafuaina o le pancreatitis ma faʻalauteleina i tamaiti 10-12 tausaga poʻo le 30-40 tausaga. E le mafaamatalaina mai masani masani o pancreatitis, faatasi ai ma osofaiga faifaipea o le tiga o le tino, i le mavae ai o le 8-10 tausaga, o le maʻi suka i le 20% o tagata mamaʻi ma le steatorrhea ogaoga i 15-20% o maʻi. O le leai o nisi mafuaʻaga ma se faʻamatalaga o mataupu o pancreatitis i totonu o le aiga e faʻamaonia ai le masalosalo o se ituaiga o le pancreatitis.

Faʻailoga pachyymal pancreatiti e mafua mai i le atinaʻeina o folasia o le mumū i le parenchyma faatasi ai ma se autu o sela mononuclear ma fibrosis i totonu o le infiltrates, lea e suia ai le parenchyma pancreatic. Faatasi ai ma lenei ituaiga o pancreatitis chronic, e leai se mea e faaleagaina ai le ala ma mea e faʻaoga i le pancreas. O faʻamatalaga taua o sosolo malie le alualu i luma o le exocrine ma le endocrine o le le atoatoa ma le leai o se tiga (foliga leai se tiga).

Paʻu tiga o le pancreatites

E masani lava o le atinaʻeina o le tiga o le pancreatitis e muamua ona muamua i se tulaga e leai se tiga, le tumau o le tele o taimi, maso i le le mautonu i le galala, pala, ogaoga e le mausali i totonu o le ogaumu poʻo steatorrhea. O osofaiga faifaipea o le tiga tiga o le pancreatitis e le masani ai o le le atoatoa o le pancreatic ma se liona autu o le exocrine poo le endocrin galuega ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

E mafai ona tupu le tiga i le taimi o le faʻavavevave ma i le laasaga o le faʻasolosolo o le pancreatitis. E le oi ai se localization manino, o loʻo tupu i le pito i luga poʻo le vaeluaga ile itu tauagavale poʻo le ogatotonu, tuʻuina i le pito i tua, o nisi taimi e alu i luga o se sulu. E sili atu i le afa o tagata gasegase e matua ogaoga le tiga.

Localization o le tiga i le pancreatitis tumau

O mafuaʻaga o le tiga i le pancreatitis tumau e pei ona taʻua i lalo:

1) faʻafefeteina o le pancreatic inflammation (faʻaleagaina le parenchyma ma le capsule),
2) pseudocysts faʻamaʻi pipisi,
3) faʻalavelave ma faʻaleagaina o le pancreatic ma le talo,
4) fibrosis i le gasegase o gasegase, e oʻo atu ai i latou faʻalavelave,
5) aʻafiaga i luga o le nerve plexuses o le faʻalauteleina o le pancreas,
- faʻamaʻi ma le dyskineia o le sphincter o Oddi.
- O tiga e fesoʻotaʻi ma pseudocysts ma le faʻalavelave faʻasolosolo e faʻateleina le tele i le taimi poʻo le vave ona uma ona 'ai. Paʻu, pei o se tulafono, fusi, paroxysmal. E taua tele le faʻaitiitia o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma sauniuniga pancreatin (Panzinorm), lea e faʻaititia ai le pulelasi o le pancreas e ala i le faʻafofogaina o masini.
- O le tiga inflammatory e le faʻalagolago i le taumafaina o mea taumafa, faʻapipiʻiina, e fai ma tulafono, i le faʻasolosolo, faʻasalalau i tua. O ia tiga e taofi e faʻamalosi (NSAIDs, i mataupu ogaoga - analgesics narcotic)
- O le le atoatoa o le panocreatic o le Exocrine e mafua ai le tupu tele o siama i le tootoo laiti, ma o le mafuaaga foi o le tiga i se vaega tele o tagata mamaʻi e maua i le pancreatitis. O nei tiga e mafua mai i le mamafa o le mamafa i le duodenum.

I le taimi mulimuli o le pancreatitis, ma le atiina ae o fibrosis, o le tiga e faaitiitia ma e mafai ona mou atu pe a mavae ni nai tausaga. Ona oʻo mai ai lea o faʻaaliga o le exocrine o le toilalo.

E faapefea ona afaina le pancreas?

E oo lava i faailoilo sili o le mumu o le pancreas e le maua i tagata uma. Ae ui i lea, e tatau ona taua muamua. O faʻamaumauga faʻaleaganuʻu o le faʻaleagaina o togafitiga e fuafuaina e le Mondor tolu - o tiga ia i totonu o le manava, afaina ma le osofaia o le vomiting.

O se maʻi e atiina ae i se mataupu o itula. E le mafai e le tagata gasegase ona taʻu tonu le mea e tiga ai. Paʻu o loʻo faʻamatalaina i soo se mea, e le o faʻamautuina i taimi uma lenei tulaga. E mafai ona tuʻuina atu i tauau o le tauau, pito i lalo, pito i lalo ma isi vaega o le tino o le tagata.

I le tele o vali, vomiting foʻi faʻafuaseʻi ona amata faʻafuaseʻi. E na o le 20% o tagata gasegase e maua muamua le gaioiga muamua. I totonu o le lua o loʻo i ai ni vaega o meaai e leʻi faʻaaogaina, mulimuli ane na o le talo e totoe.

O faʻapogai autu o le faʻavavevave o pancreatiti:

  • O le leai o se nofoa o se taunuuga o le faalavelaveina o le manava. Po o le tagata gasegase e iai faʻavalava vaʻa e oʻo i le lima taimi i le aso. O tagata feoai e gaogao, ei ai se uiga lelei, e faʻaalia ai le atinaʻe o steatorrhea (o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega e faʻaalia ai le i ai o le gaʻo i le tele o mea masani),
  • O se faailo o le faʻamaʻavaʻaina o le vevela tele i totonu o le vavagana o waha. I le avea ai o se tulafono, o le faʻataʻitaʻiga o le faʻamalalaina e faateleina pe a faʻaalia e le tagata gasegase le faʻasolosolo pea o le vailaau ma le manava,
  • O maso o le pito i luma o le abdominal walls e le mautonu - le faʻaleagaina o le tiga faʻaleagaina. I luga o le palpation, o le tiga o le tiga e foliga mai o le a faateleina,
  • Pallor o le paʻu, faigata le manava, vave le fatu fatu, samasama o le sclera o mata, ma isi.

I togafitiga faafomaʻi, o faailoga o le tino pancreatitis e iloga, e fesoasoani e fuafua ai le maʻi "ile mata". Ae ui i lea, e seasea lava o latou gasegase - i le tusa ma le 10% o faʻataʻitaʻiga.

Ma latou te molimau i le faʻafanoga o le pancreas.

O nei faailoga e aofia ai foliga vaaia o lanu viole i luga o foliga, malepelepe i le itulagi o le umbilical, o le sosolo o pito i lalo, o le afaina i le itu i lumbar.

Pancreatitis Pain

O a pancreatitis syndromes? A faʻaalia e le tagata maʻi ni faailoga faʻafefe o le solia o se tasi o tino i totonu o le tino, e masani ona tuʻuina atu i se maʻi. I se isi faaupuga, o se seti faapitoa o faʻamatalaga faʻapitoa e mafai ona tuʻuina atu i le tasi vaega, talu ai ei ai ni mea tutusa.

Soo se faʻamaʻi e iai nisi o faʻamaʻi, cholecystitis, pancreatitis ma isi maʻi, e leai se faʻalavelave. Paʻu ma le mumū o le pancreas o loʻo i ai pea.

I se osofaiga ogaoga, o le tiga e malosi tele, e mafai ona tau atu ai i le teʻi. Faʻatasi ma le talaaga o foliga masani, i nisi o gasegase e maua ai le tiga i taimi uma, ae o loʻo faʻaalia e le malosi.

O le localization o le tiga e afua mai i le leona i le pancreas. Afai o le gaioiga o le ulu o le okeni ua vaivai, o lona uiga o le tiga o loʻo matauina i le itu taumatau o le itumalo faʻapitoa. Pe a afaina le tino, e tiga i le itu tauagavale. Afai e iloa le faaleagaina o le siʻusiʻu siʻu, e afaina i lalo o le matau.

Paʻu e mafai ona tuʻuina atu i isi vaega o le tino:

  1. I le pito i tua o le ivi i le koluma.
  2. I lalo o le tauau tauagavale tauagavale.
  3. I le tauʻau o le tauau.
  4. I le itiac pito i lalo.
  5. I totonu o le pusa (i lenei tulaga, o le uiga e foliga tutusa ma le angina pectoris).

O le tulaga ese o lenei maʻi o le a le fesoasoani tagata e faʻaleleia. I tulaga tulaga ese, o le tiga e amata ona vaivai, ae o isi e tumau malosi.

O le natura o le faailoga ma le atinaʻeina o le tino pancreatitis e eseese. O le masini o le mea e tupu e faʻavae i luga o se faʻaopoopoga taua o le mamafa i le gaʻo ma le glandular tissues, o le fulafula o le totoga o le tino o le digestive system, ma o le taunuuga lea ua leaga ai le faʻaogaina o le manava faʻanatura.

Faailoga o le le atoatoa o le exocrine

O le le atoatoa o le pancreatic Exocrine e faʻaalia i le solia o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le intestinal ma le absorption. Faailoga

• manava manava (nofoa 3 i le 6 taimi i le aso),
• steatorrhea (e tupu pe a faʻaititia le manava faasele i le 10%, feces are mushy, fetid, ma se sene vaivai).
• leiloa mamafa,
• taoto
• vomiting taimi,
• leai se manaʻoga.

O le maʻi o le televave o le fatu o le siama i le pepe laitiiti e vave ona tupu, o ona faailoga:

• faʻaleagaina,
Rumbling i totonu o le manava
• taʻavale.

Mulimuli ane, o faailoga o le hypovitaminosis - anemia, vaivaiga, suiga i le paʻu, lauulu, ma le metabolism - auai.

O le faavae o le le atoatoa o le panocreatic exocrine o metotia nei:

- faʻaleagaina o sela o le acinar, e mafua ai ona faʻaitiitia le faʻasologa o enzymes pancreatic,
- faʻalavelaveina o le papa pancreatic duct, faʻavevesi le tafe o le vai inu i totonu o le duodenum,
- o le faaitiitia o le puleaina o le bicarbonates e le epithelium o le gland e mafua ai le gaosia o mea o le duodenum i le pH 4 po o le maualalo, e mafua ai le faaleagaina o enzymes pancreatic ma le aveeseina o meainu suamalie.

Dyspeptic syndrome

O le maʻi faʻamaʻi pipisi e faʻatasi ma le tele o togafitiga faʻapitoa i le tino. O a latou falemaʻi e matua eseese lava, ma e le mafai ona iloa se osofaiga ogaoga o pancreatitis na o le dyspepsia.

I nisi o tagata gasegase, o le maʻi pipisi e mafua mai i sina le toʻa i le manava, o le faasolosolo malie lava e liua i lagona tiga. O le paʻu o loʻo matauina e le ea.

O se osofaʻiga o le nausea ma le pancreatitis e le tupu i tagata uma. O le tele o taimi, o le vomiting e vave ona iloa i tagata mamaʻi. E le aumaia e ia le toomaga. A maeʻa, o le manava matala, lea e faʻapipiʻiina i le susunuina i le esophagus. E afua mai i mea leaga o le manava lea e ulu atu i le tagata.

Pancreatitis syndrome i le ituaiga o dyspepsia o loʻo faʻaalia i faailoga nei:

  • Faʻateleina le tele o lagona, lagona o le atoatoa i totonu o le manava,
  • Faʻavalava vavave vave. Faatasi ai ma le mumū o le pancreas, e sau faatasi ma se manogi manogi, e le lava le fufuluina o puipui o le faletaele,
  • O le leaga o le tofo i le gutu o loʻo taʻu mai ai le le atoatoa o enzymes digestive,
  • Faʻalavelave lautele o le soifua maloloina, vaivaiga ma le vevesi, faʻalavelave mamafa i totonu o le manava.

I le pancreatitis, e ono tupu ai le dyspepsia, ona o le faʻamalosiina o gaioiga i totonu o le manava.O le tagata maʻi e faitio i le taʻavale i totonu o le manava, faʻalauteleina le gaosiga o le kesi, faʻaauau le faʻaogaina o fale. O le faʻamamaina o le manava e mafua ai le tiga. Pe a fesuiaʻi i totonu o le inumaga, e faʻaalia le dyspepsia faʻamalosi - vaivaiga ma le malaise lautele, nofoa pogisa ma se manogi leaga ma le le fiafia.

I le avea ai o se tulafono, e faasaga i le talaaga o pancreatitis, e tele faʻamaʻiloga e matauina i le taimi lava e tasi, talu ai o le pancreas e sili atu ma le tasi le galuega i le tino. O le mea lea, o le soliina o ona gaioiga e oʻo atu ai i faʻafitauli i le vaega o le tele o gaioiga ma tino.

Afai o faʻamaʻi pipisi e aʻafia faatasi ma le tiga o le tiga, o le uiga lea o le atinaʻeina o le tino pancreatitis, e fautuaina e vave valaʻau i se 'au taʻavale.

Hemodynamic syndrome ma le pancreatitis

I maʻi, o le hemodynamic syndrome o le tino pancreatitis e masani ona faʻaalia. O le faaletonu o le Hemodynamic e faʻavae i luga o le faʻaitiitia o le fatu, o se faʻaitiitia o le diastolic and systolic pressure in ventricles, aorta and the arthritis.

O le tetee o toto toto e faateleina ona o le faasaolotoina o vaega o le ola maloloina - serotonin, histamine, endorphin, etc. I lenei tulaga, o le faaitiitia o le voluma o le felafoaʻi o le vai i totonu o le tino ua iloa.

O lenei filifili atoa e mafua ai se suiga i le toto. O le malosi o le tino ma le diastolic e faʻaitiitia ai le malosi, ae o le faʻaogaina o puipui o toto toto ua faateleina.

  1. Tachycardia i le faaletonu o le fatu.
  2. Faʻafefete i le paʻu.
  3. Le foliga mai o le fulafula i luga o foliga, i pito pito i lalo.

I nisi o tulaga, o se faʻalavelave matuia e faʻaalia i tamaitai ma alii - o le toto tele. O le tino i le le atoatoa o le tino i le tino e maualuga tele. I le ituaiga hypodynamic, lea e maua mai i le paʻu tele i le toto, e silia ma le 50%.

Faʻasolosolo le maualuga o le toto, pe a oʻo i luga le toto toto, e sili atu le lelei o le faʻasolosolo - o le mea e ono oʻo i le maliu e le sili atu ma le 10%.

Isi faʻafitauli

I tagata matutua, i le taimi o le mumu o le pancreas, e faʻaalia ai le maʻi o le respiratory syndrome. O lona mafuaʻaga vave o le sili atu lea o le faʻamalosi o le ulu atu i totonu o le alveoli - o taga e fai ai mama o tagata. O aʻafiaga e aofia ai le puupuu o le manava, faigata le manava, paʻu lanumoana - ona o le okesene.

Faʻatasi ai ma nei faʻaʻailoga, e manaʻomia e le tagata maʻi se togafitiga faafomaʻi. O le respiratory syndrome e le masani ona atiaʻe, ae o lona tupuga e faateleina ai le lamatiaga o aʻafiaga leaga. E tusa ai ma fuainumera, o le soifua maloloina i tagata matutua matutua ona o le le atoatoa o le manava o le tino, e sili atu ma le 60%, o nisi taimi e maualuga.

I totonu o le pancreatitis, o le ate ua mafatia. O tagata maʻi e faitio i le tiga i le ate. O le mamafa o le uta i luga o le ate, o le sili atu lea o le tiga. O le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o mea leaga ona o le faʻaogaina o le inflammatory processma ma le panma. Faʻasagaga o le faʻaleagaina o le ate, o loʻo i ai isi syndromes.

Jaundice - o le paʻu o le paʻu, o le pulu palatini o mata, o le mucous membranes o le laulaufaiva ile eseese o lanu samasama. O lenei faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e fesoʻotaʻi ma se faʻafitauli o le felaʻuaʻiga o bile poʻo le bilirubin metabolism i le tino. Faʻatasi ma faʻafitauli o le ate, faʻateleina le toto, faʻalavelave mafaufau, faʻalavelave moe, tachycardia e mafai ona matauina.

O le faʻaleagaina o le Renal o loʻo maua i le tusitusi ma le faʻaleagaina o pancreatitis. E faʻaalia ai o ia lava o se faʻaititia i le fua o aso uma o vailaʻau. I le toto, o le fua o le urea ma le creatinine e faʻateleina le alualu i luma. O faafitauli fatu fatu e mafua mai i:

  • O le malulu ona o le manava ma le vomia,
  • Faʻaleagaina o fatugaʻo e ala i le pala o oloa gaʻo o gaʻo pancreatic,
  • Faʻataʻi faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma toxins siama i pancreatitis oona,
  • O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto i le taua tele.

O le i ai o le faʻaaogaina o le tino o le tino e le faʻaleagaina ai le faʻataʻitaʻiga. O le gaioiga o okeni e vave lava ona toe faʻaleleia ma lava le togafitiga o pancreatitis.

O le togafitiga o le tino pancreatitis e masani lava ona faia i tulaga tumau, e leai ni tuusaunoaga. I nisi tulaga, o le togafitiga e faigofie, e vave faʻafoʻi le maʻi e aunoa ma ni aʻafiaga le lelei.

O nisi taimi o le maʻi pancreatite e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa ma togafitiga faʻapitoa - o le tele o vali e uiga i se faʻaoga leaga o le maʻi. E faigofie tele le pancreatitis Edematous, e itiiti ifo faʻafitauli.

O togafitiga togafitiga o meaai. I le taimi muamua, o le tagata maʻi e masani ona faasaina le 'ai i soo se mea ina ia aua le faia se avega mamafa i luga o le paʻu. O le matelaina e tupu i lalo o le vaavaaiga faafomai, e masani lava 2-5 aso.

  1. Faaitiitia le avega i luga o le meaʻai.
  2. Faʻamaʻosaʻo le tafe toto i le tino.
  3. Taumafai mo le faʻamalolo.
  4. Faʻaitiitia le tiga, faʻamaʻi pipisi.
  5. O togafitiga antibacterial e puipuia ai faʻafitauli faigata.

Afai o le tagata maʻi e i ai se faʻaoga faʻaleagaina, e iloa ai le maʻi lona lua, ona togafitia lea o togafitiga. E tele auala i togafitiga faafomaʻi. O le filifiliga e faalagolago i le tulaga patino.

O loʻo tatala ma tapunia faʻatonuga, e faʻaaoga ai se faʻamatalaga. O auala tatala e faʻaaogaina i na o tulaga ogaoga - necrosis, faʻamaga o le aisa, purulent peritonitis, gasegase tele.

O le mea lea, o le pancreatitis o le gasegase po o le gaioiolosi e o mai faatasi ma le tele o syndromes. Ae ui i lea, o lo latou i ai mo suʻesuʻega e le lava. E le gata i lea, o meafaigaluega ma suʻesuʻega suʻesuʻe e manaʻomia.

O faʻamaoniga o pancreatitis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Objective symptoms of pancreatitis

1. O le vaivai i le palpation e tusa ai ma Grogt ma Mayo-Robson i le suʻesuʻega o le pancreas (faʻaleagaina le ulu i le pito o Desjardins ma le Shoffar, faatasi ai ma le faaleagaina o le siʻusiʻu - i le itu ma le sone o Mayo-Robson, ma le faaleagaina o le tino - i le itu o Gubergrits-Skulsky - fesoʻotaʻi le ulu ma le siʻu).

2. Faʻailoga i le Desjardins point (pancreatic Point) - 4-6 cm mai le pute i luga o le laina e fesoʻotaʻi le pute i le itu taumatau saʻo.

3. O le toilalo i le itu o le Shoffar (faʻaogaina o le ulu pancreatic (pancreas).

4. O le gaogao ile Mayo-Robson (pito o le pito i lalo) - o le tuaoi o le ogatotonu ma le pito i fafo o le laina o le laina o fesoʻotaʻi le piko i le taumatau tauagavale aʻo faʻaauau pea i le itu tauagavale axillary.

5. Faʻafitauli i le itū o Meo-Robson (faʻagavale o le nusipepa).

6. Manatu o Grott - hypo- ma atrophia o gaʻo gaʻo i le itu tauagavale o le pute i le suʻesuʻeina o le paʻu.

7. Faʻagasologa tauagavale o le phrenicus (faʻataʻitaʻiga o Mussi-Georgievsky).

8. O le uiga lelei o Voskresensky o le leai lea o le pulusation o le abdomina aorta i le suʻesuʻeina o le pancreas.

9. O le tuzhilin o le i ai o se lanu viole (lanu pogisa) o afu o le afaina o le afaina mai le 1-2 i le 4 mm, o ni mea e ese mai le angiomas, o se taunuuga o le proteolysis i le taimi o le faigata o le pancreatitis (CP).

10. O le gaogao i le kacha o loʻo i ai - i le suʻesuʻeina o auala o le vetebrae i le taumatau TIX-Xi, ma i le tauagavale - i le eria TVIII-IX.

Mafuaaga o le tupu mai o maʻi

O le mafuaʻaga o le tiga o tagata gasegase i le CP e le o malamalama atoatoa, ma e ono mafua mai ona o le tele o aafiaga, e aofia ai le mumunia, lesemia, taofia o le pancreatic ducts faatasi ai ma le atinaʻeina o le maualuga o le pancreatic hypertension faatasi ai ma le fausiaina pea o enzymes pancreatic. O lenei manatu ua faamautuina e ala i le matauina o tagata gasegase i fafo atu o fistulas i fafo, lea e mafua ai le faalauiloaina o le suavai e ala i le fistula i le pancreatic ducts (ole isotonic sodium chloride solution poo le faatusatusaga) e vave ona mafua ai le tiga masani lea e mou atu pe a uma ona aveese mai le vai mai le taina.

O se masini faapena mo le tupu o le tiga e faamatalaina ai lo latou alualu i luma pe a uma ona 'ai (vaai i lalo) ma isi mea e faaosofia ai le manava o le pancreatic, faateleina le mamafa i totonu o le tino, e le o se vaega pe le atoatoa ona o le gasegase ma le fulafula, fua. E faavae i luga o lenei faiga, o le faʻaaogaina o alavai i le togafitiga o le CP o loʻo faavae. O le isi faiga o le maʻi o le manava o le tino e mafua mai i le atinaʻeina o faʻalavelave, aemaise lava se pseudocyst, lea, i se nofoaga ma se tele, e mafai ona faʻamalosi ai le duodenum, GLP, tram biliary, ma isi totoga.

O togafitiga faʻapitoa o le manava ma le duodenum, e aofia ai le 40% poʻo le sili atu mataupu e fesootaʻi ma le CP, o loʻo i ai foi se taua tele i le faʻataʻitaʻiga ma le ogaoga o le maʻi o le manava o le tino. Mechanical allodynia o le tupuaga autu (lagona o le tiga ma le tiga le tiga) o se tasi lea o auala o le fausiaina o le tiga o le abdominal in patients with CP. Faatasi ai ma le faatinoga tutusa o faiga e lua ma mama, o le faʻateleina pea o le faʻamaʻaloga o le tiga o le tiga, ua faʻaalia e tusa lava pe a maeʻa le gasegase o le malosi o le faʻamalosia o CP.

Faʻataʻitaga o tiga

I le CP, o le tiga e leai se localization manino, o loʻo tupu i le pito i luga poʻo le vaeluagalemu i le itu tauagavale po o le ogatotonu, faʻasalalau i le pito i tua, o nisi taimi e faʻataʻitaʻi ai le amio. I nisi o tulaga, o le tiga na muai maua i tua. Shingles i le tumutumu pito i luga o se taunuuga o paresis o le selu o le sosolo ma le tutoatasi o togafiti lapopoʻa. E tele taimi e popole ai gasegase e uiga i le tiga i totonu o le faʻasolosolo ma tuua ai le hychondrium.

O nisi taimi o faitioga e faitio i le "maualuga" tiga, faʻamatalaina e pei o le tiga i le 'au, ma lalo ifo o le afa o le pusa. Faatasi ai ma le alualu i luma o le le atoatoa o le panicreatic exocrine, o le secondary enteritis e fesootai ma le CP ona o le televave o le tuputupu aʻe o le fatu i totonu o le inumaga (aemaise lava i le ava malosi ma le biliary variants of the disease), na natia i totonu o se maʻi pipisi. I le taimi lava e tasi, o tiga i le itumalo pito i luga, o le itu tauagavale o le hypochondrium e laitiiti lava lona sao, o tiga o le natura mataga i le itulagi o le umbilical e amata ona puleaina. I tagata gasegase i le CP, o le tiga e masani lava ona maua i le sao o le hypochondrium ona o le faʻasolosolo o le cholecystitis, o le hepatitis, cirrhosis, duodenitis.

O le mea aupito sili ona taua, o le faʻaitiitia o le tiga i le itu tauagavale o le susu i le pito i tua, i le itu tauagavale o le pito i lalo e pei o le "afa-paʻu tauagavale" poʻo le ituaiga "fusi atoa". Ole solo i le itu tauagavale, i lalo o le tauau agavale agavale, i tua o le sternum, i le itu tonu, o le afa agavale o le auvae pito i lalo e mafai. I lenei tulaga, e tele lava ina togafitia falemaʻi i le ofisa o le cardiology e masalomia ai le maʻi gasegase.

Taimi o le afaina o le tiga

I le sili atu i le 50% o tagata gasegase, o loʻo tumau pea le maʻi tigaina o le maʻi tigaina mo se taimi umi. I le avea ai o se tulafono, o le a faʻateleina le tiga i le taimi o taumafa, e masani lava pe a uma le 30 minute (aemaise lava i le vevela o le pancreatic ducts). E mafua lenei mea i le mea moni o le taimi nei o le aveeseina o meaʻai mai le manava i le duodenum e amata ma le faʻalavelave faʻapitoa i mea e fai.

I le vevela atoa, o le tiga e mafua ona o le tele, suauu, falai, ulaula ma i se mea itiiti ole taumafa vevela, ava malosi ma mea inu suamalie, o le faateleina o le tiga e fesootai ma le faateleina o ona aafiaga e faaosofia ai. O le tele lava o taimi, e maitauina e tagata gasegase le maualuga o le CP faʻatasi ma le tuʻufaʻatasia o aʻafiaga ma luga ole ulaula. I nisi o gasegase, o foliga vaaia o le tiga e le fesoʻotaʻi ma meaai. O le tiga e mafai ona palaxysmal ma le umi o le osofaʻiga mai le tele o itula i le 2-3 aso, faʻaauau pea i luga poʻo le faʻaleleia paroxysmal. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le pancreatic necrosis, o le tiga e faʻaitiitia ona o le oti o pito o namu o le aʻafia. E seasea lava, o tagata gasegase e faʻalavelaveina i tiga o le po e fesoʻotaʻi ma le gasegase o le bicarbonate le lelei e taofi ai le faʻasalaga o le vai o le hydrochloric acid, ma mafaufau le fomaʻi e uiga i le i ai o le maʻi ulutala.

Filifiliga mo le tiga o le manava o le tino:
• faʻasolosolo-tutusa,
• e tusa ai ma le ituaiga o paʻu pito i luga tauagavale,
• faʻamaʻi o le 'hypochondrium saʻo (i le 30-40% tupe maua i cholestasis),
• faʻafefe,
• salalau lautele (e aunoa ma le manino ile localization).

Pancreatic Exocrine Faʻasoloina o maʻi

O le maʻi o le exocrine e le atoatoa ile CP ole mafua ona o le faʻaitiitia o le mamafa o le exocrine parenchyma ona o lona atrophy, fibrosis, poo le soliina o le paʻu o le manava o le pancreatic i le duodenum ona o le poloka o le vaʻaia o le pancreas ma le fua faʻatatau, o le faʻamaualuga ma le vaʻaia. O le siama, o le maʻi e faʻaalia ai o ia o se maʻi oona e mafua mai ona o le faʻaitiitia o le faʻaogaina o enzymes pancreatic - maldigestia.

O le atinaʻeina o le steatorrhea i le CP, e masani ona fesoʻotaʻi ma le solia o le lipolysis o le pancreatic ona o le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le lipcase pancreatic. E le gata i lea, o le soliina o le pule faitalia o bicarbonates, lea e tupu ona o le faalavelaveina o vaega o le pancreatic duct, ma i le hyperacid states, e tau atu i le "acidification" o le duodenum. I totonu o se siosiomaga oona, faatasi ai ma le le faʻamalosia o le lipase pancreatic, faʻafefe o le kulimi bile ma faʻalavelaveina ai le faʻaaogaina o micelle. O lenei gaioiga e faʻapupulaina ai le gaʻololosorption i le exocrine o le le atoatoa o le pancreatic. O gaʻo e leʻi faʻaaogaina e faʻafefeteina i le lumen o le kolone e siama, ona o le mafuaʻaga lea ua faʻaosofia ai le galuega faalilolilo a colonocytes.

O le ata o le falemaʻi e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le falemaʻi (polypecal) ma le taimi o le nofoa (manava manava), feces has mushy or consistent consistency, e masani ona maua mai se mea le lelei, manogi leaga, o loʻo faʻaalia e se lanu lanu enaena ma se mea susulu (greasy, "greasy"), ma le ogaoga steatorrhea e le lelei mai puipui o le faletaele. E masani lava, o gasegase e matau lethrea.

O le iʻuga o le malabsorption i totonu o le iniseti ma le le atoatoa o le panocreatic, ua tupu ai se maʻi pipisi o le tino, e mafua mai i le faʻaitiitia o le paʻu o le mamafa, i mataupu ogaoga - vaimala, le lava, aemaise o vitamini gaʻo ma gaʻo, elemene ma isi maʻi.

I nisi tulaga, i tagata gasegase e le atoatoa le manava o le panicreatic, o le paʻu o le mamafa e tupu mai i se tulaga masani o le masani ma e oʻo lava i le faateleina o le manaʻo. O le taua tele e masani lava ona faʻapipiʻi i le gasegase o loʻo tupu, e faʻaalia i le naʻo, vomiting, vave le maitaga ma isi faʻaʻailoga. E taua le maitauina o nei faailoga e ono puupuu, e tutusa ma le vaitaimi o le pancreatitis osofaiga, ma le umi o se taunuuga o le loloto o fualaau oona ma le faatonutonuina o le motusuga o le gastrointestinal i tagata mamaʻi ma le tumau leodenogastric reflux ma le gasegase o le exocrine pancreatic.

O se saofaga eseese i le atinaʻeina o le paʻu o le mamafa, o le tausia ma le faʻaeteete e tagata gasegase o le faʻaititia o meaai ma le faʻasaina o mea sili ona malosi-gaʻo ma gaʻo, faapea foi ma le i ai o le neurotic disorders - sitophobia. I le faʻaopoopoga, e faʻatapulaʻa faʻamalosi tino gaʻo vailaʻau mo tagata e maua i le maʻisuka maualuga pancreatogenic. Endocrine Disorder Syndrome

O faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave masani o loʻo i ai i le lautele, ae o le tele o faailoga o le CP, lea e maua i le 25% o tagata gasegase. Lua faʻaaliga: hyperinsulinism ma le pancreatogenic maʻi suka.

O le Hyperinsulinism e faʻaalia i osofaiga o tulaga o le hypoglycemic, e masani lava ona tupu i le amataga o le CP, pe a faʻamautuina galuega faʻapitoa. I le taimi mulimuli o le CP, o le hyperinsulism e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le gaosia o le hormone contrainsular - glucagon. E i ai se lagona o le fiaai, gatete i le tino atoa, afu malulu, vaivaiga, atuatuvalega, vevesi, maso o le vevesi ma paresthesias. O lenei tulaga e mafai ona tumau mai le tele o itula i ni nai aso.

O nei osofaʻiga e masani lava ona aliali i le taeao i luga o se manava gaogao po o le umi o le matelaina, vave ona mou atu pe a uma ona 'ai, ae mafai ona toe ola i le 2-3 itula. ma le faʻavaivai, ua matauina le amnesia ua maeʻa osofaia. Faatasi ai ma le faateleina o osofaiga o le hypoglycemia ma le faaitiitia o le tumau i le suka o le toto ma le foliga mai o faailoga o le faaleagaina o le cerebral cortex, o le eseese o siaki ma le insulinoma e manaomia.

Pancreatogenic diabetes mitusitus e tupu ona o se taunuuga o le atrophy o sel mafolafola ma o latou sui i se mea e fesoʻotaʻi ai, e masani ona maua i pancreatitis ma suiga sili ona leaga i le pancreatic parenchyma. E tatau ona manatuaina o le maualuga o le CP, o le maualuga o le kulukose o le toto e masani ona tulai mai. I lenei tulaga, o le hyperglycemia e fesootaʻi ma le edema pancreatic ma le suppressions trypsin o le gaosiga o le inisalini. I nei tulaga, ao faʻamalosia le falemaʻi i le falemaʻi, o le maualuga o le kulukose o le toto e masani ona masani.

O le tele o taimi, o le maʻisuka na mafua mai i le talaaga o le pancreatitis o le tropical ma atonu e sili ona malosi i le falemaʻi o le maʻi. O le maʻi suka i maʻi ma CP e ese mai isi ituaiga o inisalini, aemaise lava, o se uiga o tulaga o le hypoglycemic, o lea e manaʻomia ai le mataʻituina o le maualuga o le kulukose o le toto. Uluai faʻasologa o le maʻisuka e aofia ai faʻamaʻi pipisi ma maʻi paʻu.

Biliary Hypertension Syndrome

Faʻailoaina e le faʻamalosi faʻamalosi ma le cholangitis. E oʻo atu i le 30% o tagata gasegase i le CP i totonu o le taʻavale laʻititi e iai le hyperbilirubinemia faifai pea. O le i ai o le siama o le vaega o mea masani o le mulimulita masani e atiina ae i le tele o le 10-46% o mataupu. O mafuaʻaga o le maʻi o se faʻaopoopoga i le ulu o le pancreatic ma le faʻamalosi o le vaega pito i lalo o le pule masani o le talo, o togafitiga o le BDS (calculi, stenosis). I le tulaga muamua, e masani lava ona tupu malie le jaundice, o le faasolosolo malie lava, i le taimi muamua atonu e le o iai, o le gasegase o le biliary e mafai ona faaali mai na o le tiga o le tino i le sao o le hypochondrium, o le faateleina o le bilirubin ma le alkaline phosphatase i le toto, nisi o le tilivaina o le alalele ma le faaitiitia o le galuega o le gallbladder.

I le pancreatitis e le o faʻatasi ma le cholelithiasis, o le maualuga o le biliary hypertension, e aofia ai faailoilo x-ray o le vavalalata o le vaega tele o le pele masani ma le maualuga o le biliary hypertension, e sili atu ona taatele nai lo le malosi o le jaundice. Na o le faaumiumi faaumiumi o le mulimulita masani e taitai atu ai i se vaega atoa poo se vaega o le pule, ma i le falemaʻi i le lanu moli ma le acholia, pruritus, hyperbilirubinemia ma isi faailoga masani.

I le CP faʻatasi ai ma le sili atu o le liona o le ulu o le pancreatic, o le foliga mai o le jaundice e masani lava ona faʻaalia ai se faʻalavelave tele o le faʻamaʻi poʻo le tupuga o faʻafitauli (pseudocyst), o le tele lava o le foliga mai o le jaundice, e mafua mai i le faʻaaogaina o le faʻaogaina o le inflammatory ma le atinaʻeina o se faʻalavelave lavelave i le vaega o le vaega o le puleleale masani.

Sini Autu Suesuega

Anamnesis. Aʻo faʻamalamalamaina le kalama, e tatau ona totogi le tausiga i le mamafa o le gasegase o le siama, o le ava malosi, o le faʻaaogaina o le ava e suitulaga, ulaula, o le OP muamua, o se mea masani faʻapitoa o meaola o le biliary tract.

Asiasiga lautele. O le tulaga lautele o le tagata maʻi e mafai ona ese - mai le faamalieina ma matua ogaoga, e faalagolago i le ogaoga o le tiga o le tiga, o le uiga o le inisua, o le maualuga o le le atoatoa o le mafaufau, o le le mautonu o le lotoifale ma le totoodyodyics. O le maualuga o le le paleni o meaai e matua fesuisuiaʻi. O le laulaufaiva o loʻo ufiufi, o nisi taimi o sina vevela.

O faʻamaʻi e fesootaʻi ma le aloese mai o enzymes i le toto e seasea. Faailoga sili ona taatele o le protein-malosi o le le lelei o meaai. Mai i le itu o le cardiovascular system e le o se mea e mafai ai, e mafai ona fuafua mea e tutupu i le gaosiga o le myocardial dynstroph: o le faʻalauteleina o tuaoi o le mafutaga vavalalata o le fatu, leo muffled, tachycardia, muimui systolic i le apex, extrasystole. I le tutusa ai ma le mamafa o le OP, ua faʻaititia le toto maualuga. I le tele o mataupu, o faailoga o le faʻamaoni tele o loʻo faʻaalia i le itu tauagavale, e le tele i itu uma. Faʻatasi ai ma le maualuga o le manava o le manava, o le tiga i totonu o le faʻaʻauʻau, e mafai ona fuafua le hypochondrium agavale. I le suʻesuʻeina o le pancreas, e masani lava e leai se teteʻe ona o le mea moni o le gland o loʻo i ai i le itu i tua.

Paʻu maʻi

O le faʻavasegaina o le tiga e faalagolago ile faʻailoga o le pancreas:

  • tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium i le agavale o le pute pe a afaina le siʻusiʻu o le pancreas,
  • tiga i le itu o loʻo i lalo, i le agavale o le ogatotonu, - ma le faʻaleagaina o le tino,
  • tiga i le taumatau o le ogatotonu i le itu o Shoffar - faʻatasi ai ma togafitiga o le ulu o le pancreas.

Faʻasalaga uma i le okeni, o le tiga e faʻasalalau, i le foliga o se "fusipaʻu" poʻo le "afa-belt" i le pito i luga. Paga e tulaʻi pe faʻaosoosoina le 40-60 minute i le maeʻa ai (aemaise lava le tele, mea vevela, falai, suamalie). E faʻateleina le tiga i le tulaga maualuga ma faʻavaivaia i se tulaga o le nofoa faʻatasi ma sina paʻu i luma. E mafai ona susulu atu i le vaega o le fatu, i le tauagavale tauagavale, tauagavale tauagavale, simula angina pectoris, ma o nisi taimi i le itu agavale o le iliac.

O le tiga e mafai ona maua ile taimi, tumau mai le tele o itula i ni nai aso, e masani lava ona tupu pe a uma ona 'ai, aemaise lava le vevela ma le gaʻo, ava malosi, poʻo le faʻaauau, faʻateleina pe'ā uma ona' ai. O le mea masani, o tiga tiga e faʻamalosi ai le faʻaaogaina o le malosi malosi o fualaau faasaina i fualaau faasaina, lea e matua le manaomia, talu ai i le lumanaʻi e mafai ona taʻitaʻia ai le tagofia o fualaau faasaina.

O nisi taimi, i le i ai o isi faʻamaoniga o pancreatitis, o le tiga e mafai ona matua toesea atoa - o le foliga e leai se tiga.

O mafuaʻaga autu o le tiga i le pancreatitis masani o le faateleina o le mamafa i le gaʻo o le pancreas ona o le soliga o le vevesi o mea faalilolilo, faapea foi ma le flammatory ma suiga i le parenchyma o le gland ma le tissues e sosoo, e mafua ai le afaina o gata.

O le tiga faifaipea e afua mai ile afaina i le pancreas ma le atinaʻeina o faʻalavelave, e pei o le pseudocyst, stricture poʻo le maa o le pancreatic duct, papilitis stenotic, poʻo le solaritis e masani ona tupu i lenei maʻi.

I le taimi o le faʻamaʻi tele o le faʻamaʻi, e mafai e le faʻalavelave maualuga ona faʻavave i le celiac plexus, ma mafua ai le tiga matuia. I lenei tulaga, o gasegase ei ai se tulaga taua - latou te nonofo, ma faalagolago i luma. E masani lava, ona o tiga ogaoga, o gasegase e faatapulaaina i latou lava e 'ai, lea ua avea ma tasi o mafuaʻaga mo le aveesea o le mamafa.

E tatau ona maitauina, e faaopoopo atu i le tiga (lea e mafai ona matauina i le popo fou o le faamai), o isi uma faailoga o le pancreatitis masani o le masani ona faʻaalia i taimi mulimuli o le faʻamaʻi.

E masani lava i tagata gasegase o le pancreatitis, o le tele o faailoga faʻapitoa e iloa ai: o le faʻaitiitia po o le leai o ni meaʻai, vaʻaina o le ea, salivation, nausea, vomiting, flatulence, faʻavevesi o le stool (manava manava ma isi maʻi manava). Vomiting e le aumaia le toomaga.

E tele gasegase e faitio i vaivaiga lautele, vaivai, faʻalelei, ma le faʻalavelave moe.

Faailoga o suiga i le ulu o le pancreas ma le pancreatitis (edema poo le atinaeina o fibrosis) e mafai ona oo atu ai i le faavauvau o le pule masani o bile ma le atinaeina o jaundice faalavelave.

O faʻafitauli o le pancreatitis masani e faʻalagolago foi i le tulaga o le faʻamaʻi: tulaga lua II ma aemaise le III III e tupu ma le solia o le galuega o le soʻo ma le endocrine o le pancreas, o faʻamalologa faʻapitoa faʻamaʻi ma sili atu suiga ogaoga ua iloa e le fale suʻesuʻe ma meafaigaluega. O le tele lava o tagata mamaʻi o loʻo i ai pea le tiga ma le paroxysmal, o faʻafitauli o le mafaufau e sili atu ona faʻailoaina, faʻafefeina o mea taumafa ma le faʻaleleia o le intestinal, e aofia ai vitamini, ua faʻalavelaveina. O le falemaʻi e taatele i le manava (o le pancreatogenic manava) ma se gaʻo maualuga (e faigata ona faʻamama le faletaele). Puleaina e gasegase e faʻaitiitia le mamafa o le tino. I nisi tulaga, faatasi ai ma se umi faaumiumi o pancreatitis, o se faaitiitia o le mamafa o le tiga po o le atoa o le leiloloa ua matauina.

Faailoga o le maualuga o le maualuga o le maualuga

O le faʻamaʻi pipisi o le biliary hypertension e faʻaalia i totonu o le jaundice obstructive ma cholangitis ma e masani lava. E oo i le 30% o tagata gasegase i le laasaga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona iai le hyperbilirubinemia faifai pea. O mafuaʻaga o le maʻi o se faʻaopoopoga i le ulu o le pancreas ma le faʻalavelaveina o le vaega pito i lalo o le pulelele masani, choledocholithiasis ma pathology o le papilla duodenal lapopoʻa (calculi, stenosis).

Faailoga o le maʻi o le endocrin i le pancreatitis

Faailoa i le tusa ma le lona tolu o tagata gasegase. O le faavae mo le atinaʻeina o nei faaletonu, o le faʻaaogaina lea o suauu uma o le gataifale o le pancreas, o se taunuuga o lea mea o loʻo i ai se faaletonu o le inisalini e le gata, ae o le glucagon. O lenei mea o loʻo faamatalaina ai le tulaga o le maʻi suka o le pancreatogenic: o se faʻaogaina o le hypoglycemia, o le manaʻomia mo le maualalo o tui o le inisalini, o se tupuga masani o le ketoacidosis, vascular ma isi faʻafitauli.

Faʻamatalaga o le pancreatitis

O le suʻesuʻega o le pancreatitis e masani ona faigata ma e faavae i luga o ni faailoga se 3: o se tala faasolopito (faʻasalaga o le tiga, faʻamalosi o le ava), le i ai o le exocrine ma / poʻo le endocrine e le atoatoa, ma le faʻaalia o suiga o le fausaga i le pancreasitis. E masani lava, o le siama o le pancreatitis e masani ona faia pe a mavae le suʻesuʻega umi o se tagata maʻi o loʻo i ai faʻamaumauga o le faʻamaoniga o le i ai o le pancreatitis.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe

Toto mo le biochemistry. O le maualuga o le amylase, lipase serum masani e tumau pe faʻaitiitia i le taimi o le osofaʻi o pancreatitis, lea e faʻamatalaina i le faʻaitiitia o le aofaʻi o elemene fatu e maua ai nei enzymes. Faatasi ai ma se tuufaatasiga o le ava malosi i le ava malosi, o le a mafai ona iloa ai le fofo o le ate. I le 5-10% o mataupu o le pancreatitis, o loʻo i ai faailoga o le faʻalavelaveina o le vaega o meaola o le talo, ona o le edema poʻo le fibrosis o le ulu pancreatic, lea e sau faatasi ma le jaundice, o le faateleina o le maualuga o le bilirubin ma le alkaline phosphatase.

O le le atoatoa o le kulukose o le atiaeina i le 2/3 o tagata gasegase, o le maʻisuka - i le 30% o tagata gasegase o le pancreatitis.

O le le atoatoa o le Exocrine e manino ma faigofie ona iloa i le atinaʻeina o le maʻi o le absorption syndrome, lea e mafai ai ona fuafuaina le gaʻo e le agavaa (suauu Sudan) poʻo le fua faʻatatau. E le mafai ona maua le faʻamalosi faʻalilolilo i taimi muamua i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga o galuega faatino.

O se faʻamalositino e fesoʻotaʻi i le enzyme mo le fuafuaina o le elastase-1 i le toto ma feces of patients are introduced into practice clinical for diagnosis o le pancreatitis masani, lea e mafai ai ona iloilo le galuega o le panocreatic exocrine.

Faʻamatalaga faʻapitoa o le pancreatitis

O faʻamaumauga faʻamaumauga e faʻamaonia ai le faʻamaoniga o le i ai o pancreatitis e masani ai e mafai ona manatu e lelei tele. O mea nei e faʻaaogaina:

- o le ultrasound o le afaina o le manava,
- faʻasologa o le ultrasound, faʻasolosolo faʻatusatusaina ma le faʻataʻitaʻiina o foliga o le pancreas.

ERCP e mafai ai ona iloa le siakiina o le pipisi, faʻasalalau o le faʻalavelave, suiga o le faʻavae i laiti laiti, mea faʻapipiʻi faʻamalosi ma polotini popo, ae ui i lea, e maualuga le lamatia o pancreatitis

Vaʻaia faʻafitauli o pancreatitis

Faailoga o pancreatitis e faasino i faailoga o se "manava vaʻaia." O lona uiga e tatau ona iloa le pancreatitis mai le taotoga o le gasegase o le tino, e pei o le: mai le maʻi pipili, cholecystitis gasegase, faʻalavelave o le intestinal, thrombosis o le intestinal, infarction myocardial.

Faʻasalaga. O le pipili o se manava po o le maʻi o le maʻi vavalalata e ese mai i le pancreatitis ogaoga i le "tiga matuitui". O lenei tiga e fesoʻotaʻi ma le punoʻoina o mea inu gaʻo pe o le iniseti i totonu o le paʻu, lea e mafua ai le vevela o le puipui o le abdominal pito i luma, poʻo le mea e taʻua o le manava o foliga. Mo le pancreatitis, e le o le uiga lea. Vomiting with percer perforation e matua le lava lava. O loʻo maʻi le tagata maʻi. O se tagata gasegase i le pancreatitis e popole, faanatinati solo i luga o le moega. O le x-ray e iloa ai le gas i totonu o le manava o le manava ma se maʻi pipili. O le suʻesuʻega mulimuli e faia i luga o le ultrasound poʻo le laparoscopy.

Aʻo cholecystitis. E ono faigata tele ona iloa le eseesega o nei maʻi e lua. Ae o le fiafia i le cholecystitis o le a tautala i le sili atu o le localization o le tiga i le itu taumatau ma le vevela i le itu o le tauau taumatau. I le faia o se ultrasound, o le faʻasalalau o le mumū e mafai ona faʻamoemoeina, ae e taua le manatua o le pancreatitis e mafai ona faʻatasi ma le cholecystitis.

Faʻalavelave faʻamaʻi toto. O le tiga ma le faʻalavelave i le vavalalata o loʻo taofiofi, ma i le pancreatitis, o le tiga e tumau, tiga. I luga o le leitio mo le pancreatitis, o le a faʻapeteina le totini lapoa, ae leai ni ipu a Kloiber.

Mesothrombosis. Mesotrombosis e masani lava ona aʻafia ai tagata matutua ma maʻi maʻi cardiovascular. O faʻamaʻi e televave le vave, ae e leai se auala e fesootaʻi ai ma le 'ai. Laparoscopy poʻo angiography o le a fesoasoani e foia masalosaloga.

Faʻaleagaina o le myocardial. A oʻo i le falemaʻi, e masani lava ona faia le electrocardiography; e le faigata ona iloa le pancreatitis mai le faʻaleagaina o le myocardial.

Togafitiga o le pancreatitis masani

Togafitiga o le pancreatitis chronic faigata e le mafai ona fai i luga o se mea i fafo atu o le vaavaaiga a se gastroenterologist poʻo le fomaʻi.

O le sini o le togafitiga o le pancreatitis e masani ona mafaufauina o le fofo o le tele o faafitauli:

- le faʻatagaina o le faʻaosofia o mea (ava malosi, vailaau faʻasaina, faalavelave),
- faʻamafanafanaga tiga
- faʻamaonia le le atoatoa o le exo ma le endocrine,
- togafitiga o maʻi le mautonu.

O sini autū o togafitiga faʻasao o le taofi pe faʻagesegese le alualu i luma o le pancreatitis masani ma ia foia ona aʻafiaga. Faʻalagolago i le ogaoga o le tiga o le manava o le tino, o le togafitiga o le pancreatitis e masani ona faʻaaogaina, lea e ono aofia ai vaega nei:

- Mea taumafa, meaʻai paleni, gaʻo itiiti ifo i le 60 g / aso.
- Enzymes pancreatic (pancreatin, creon, mezym, panzinorm, festal, penzital, enzistal) + H2-blockers (famotidine, ranitidine, cimetidine, nizatidine).
- Faʻafitauli o le non-narcotic (acetylsalicylic acid, diclofenac, ibuprofen, piroxicam).
- Octreotide (sandostatin).
- Faʻasagavai faʻasaina (Olimpus, LOMO, Pentax, Fujinon).
- Nakoti Narcotic (butorphanol, antaxone, malosi, tramadol, sedalgin-neo).
- Pupuni o le solar plexus.
- Faʻatonuga faʻapitoa.

Faʻatasi ai ma se faʻafitauli o le tiga vaivai, e mafai ona ausia le manuia ona o se taumafa malosi, vaevaega (i le 3 itula) mea taumafa ma le faʻatapulaʻa o le gaʻo i le 60 g i le aso, lea e fesoasoani e faʻaititia ai le faʻanofoina o le pancreatic ma se taumafataga maualalo-kalori.

Fualaau mo le togafitiga o le pancreatitis masani

O le mea moni e faapea o le mafuaʻaga autu o le tiga o le toto maualuga, e fautuaina e faʻaaoga fualaau faʻasaina e poloka ai le faʻamalosiina o le pulefaʻatonu.E masani lava, o le faʻasaʻolotoina o le cholecystokinin, o le autu o le faʻamalosia o le galuega o le pancreatic function, e faʻatulafonoina e le cholecystokinin-lafoaʻi peptide i totonu o le atigilima vavalalata vavalalata, lea e maaleale i trypsin ma gaoioi i le lumen o le inumaga. O le tofiaina o enzymes pancreatic (mesim forte, pancreatin, panzinorm, ma le lycraase pancitrate) e maua ai le toomaga taua o le tiga i nisi o gasegase ona o le aofia ai o se manatu faaalia: o le faateleina o le maualuga o proteases i le lumen o le duodenum e faaitiitia ai le faasao ma le tuufaatasia o hormones gastrointestinal (cholecystokinin), faaosofia o galuega o le panocreatic exocrine, faʻaitiitia o le tino ma le mamafa o le tino ma le toomaga tiga.

E tatau ona manatuaina e ono mafai ona faʻaaogaina ni enzymes oona e maua ai le gaʻo ma le vailaʻau gaʻo ma le puipuiga o le pancreatic. O le puipuia o lenei aafiaga, o le tuufaatasiga o enzymes (pancreatin, creon, mezim, panzinorm, festal, penzital, enzistal) ma le H2-histamine poloka (famotidine, ranitidine, cimetidine, nizatidine) e masani ona faaaogaina. O sauniuniga o le enzyme mo le toomaga tiga e tatau ona lava, i se suʻesuʻega faalua-blindbo pulea o pancreolipase i se fualaau e 6 pauna 4 taimi i le aso mo le masina e tasi e matua faaitiitia ai le tiga i le 75% o tagata mamaʻi i le tino ma le tiga o le pancreatitis. Enzypsic enzymes faʻamalosi e aofia ai le mini-microspheres (Creon) o le taimi nei o le filifiliga muamua i le togafitiga o le manava o le manava i le exocrine pancreatic le atoatoa. Pepa o fualaau o le microgranular (Creon 10,000 poʻo le 25,000) e faʻaalia i se vave (pe a uma le 45 minute) tuʻuina atu o le sili atu i le 90% o enzymes i le pH o duodenal ma mea laiti iniseti o le 5.5 ma le maualuga.

I le maualalo o le pH, o le togafitiga adjuvant ma le H2 faʻataunuʻu poʻo le faʻamalama pamu pipi (lansoprazole, omeprazole, pantoprazole, rabeprozole) e faʻaaogaina i le gastrointestinal tract. E le gata i lea, na faaalia ai o le togafitiga o le enzyme e faʻaleleia ai le uia o meaai i luga o le gastrointestinal tract, e aʻafia ai le galuega afi o le gastrointestinal tract ma fesoasoani ai e faʻaititia le malabsorption.

O vailaau pancreatic enzymes ua faʻamaonia i mataupu uma o le pancreatitis chronic e faʻamaonia ai le gaioiga o le exocrine pancreatic. O le tagofia o nei fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le taofiofi o le intestinal ma le manava faʻapitoa ona o le vaivai o le gaʻo o gaʻo, lea e faʻaitiitia ai le tiga. O sauniuniga o le enzyme e faʻaititia ai le malosi o le tiga i le masani ai o le pancreatitis, aemaise lava i fafine e maua ai le pancreatitis, e le o le tala o le lua o le gaʻo o le pancreatic duct. I tagata e inu i le ava malosi, o nei fualaau oona e itiiti le aoga.

Mo le fesoasoani i le steatorrhea i le pancreatitis faifaipea, o sauniuniga ma le maualuga lipase o loʻo faʻaalia, ufiufi, mo le faʻamafanafanaga o le tiga, sauniuniga ma se maualuga maualuga o puipuiga e aunoa ma se ufiufi o loʻo faʻaalia.

I le leai o se aafiaga o le togafitiga o le fomai e aofia ai ma le H2-histamine poloka, o le tofiaina o analgesics e tatau ai, paracetamol (daleron, prodol, efferalgan), vailaau e le o le iniseti-anti-inflammatory drugs: diclofenac (apo-diclo, voltaren, diclofenac, ortofen), ma o le ibupen foi e mafai ona faaaogaina -ibuprofen, ibuprofen, ibuphene, solpaflex), piroxicam (piroxicam, piroxifer, felden, uazon), celecoxib (selemeli), lornoxicam (xefocam), meloxicam (meloxicam, movalis), nimesulide (mesulide, nayz) proxene (apo-naproxen, nalgesin, naproxen).

O le taofi o le tiga i le pancreatitis, o le tuai (sandostatin) o loʻo faʻatulagaina. O se inhibitor malosi o hormones neuroendocrin gastrointestinal, o le sandostatin ua le mafai ona faaosofia ma faaosofia ai le manava o le exocrine i le faatinoga tuusao o le exocrin tissue ma faaitiitia ai le faamatuu atu o secretin ma cholecystokinin. O le fualaau faasaina foi e aoga i le togafitiga o pseudocysts, pancreatic ascites ma le tagi. Faʻaaogaina 50-100 mcg i se auala faʻapitoa 2 taimi i le aso mo le 1 vaiaso mo togafitiga o le tiga o le pancreatitis.

A o puipuia le tiga, e tatau ona faia le ERCP mo le faamaninoga o morphology o le uiga o le leona o le au, aveeseina o le faaletonu o le sphincter o Oddi. I lenei tulaga, o le mafai ona faʻaaogaina togafitiga faʻaleagaina e faʻatalanoaina: faʻamautuina o alavai ma aloese, taofia le plexus o le sola ma le steroids, pancreaticoejunostomy ma le pancreatic resection.

O faigata silisili e fesootaʻi ma le togafitiga o le sphincter o le Oddi dysfunction, o se tasi o mafuaʻaga o le atinaʻeina o pancreatitis masani, e faigata ona iloa. Ona o le le lelei o le sphincter o Oddi, o loʻo i ai se faʻalauteleina o le lagona o le puipui o le pancreatic ma talolele i suiga i le voluma ma le mamafa.

E tatau ona vaʻavaʻai fualaau faʻasaina ma le faʻauigaga (ole talo, e aofia ai i latou i le tuufaatasiga o sauniuniga o le enzyme - mea e faʻafefeteina ai, enzystal, ma isi mea, teuteuga o laʻau choleretic, vailaʻau faʻasolosolo gaosi).

Ina ia faʻamalolo le masima o musele mumu o le sphincter o Oddi ma le gasegase, e faʻaaogaina ai le nitroglycerin - mo le saoasaoa vave o le tiga, nitrosorbitol - mo le togafitiga (i lalo o le vaavaaiga o le faʻamalosia o fualaau faasaina).

Myotropic antispasmodics (bendazole, benzocyclan, drotaverin, mebeverin, papaverine) faʻaitiitia le leo ma le masini musele maso. O sui autu o lenei vaega o tamaʻitaʻi, drotaverin (leai-shpa, leai-shpa strong, vero-drotaverin, spazmol, spakovin), benzocylan (halidor). O le antispasmodic myotropic aupito sili ona lelei o le duspatalin (mebeverin) - o se vailaʻau musika-tropic, antispastic o loʻo i ai se aafiaga tuusao i musika mumu. O le galue ma le filifiliga i le sphincter o Oddi, o le 20-40 taimi e sili atu le aoga nai lo le papaverine e tusa ai ma lona mafai ona faʻafilemu le sphincter o Oddi. E taua tele le le o le duspatalin e aʻafia ai le kullineric system ma o le mea lea e le mafua ai na aʻafiaga e pei o le gutu malulu, vaʻaia le vaʻaia, tachycardia, taofi o le urinary, constipation ma vaivaiga. E faʻamalosia lelei pe a pasi i le ate, o faʻavaomalo uma e vave faʻavaveina i le urine. Faʻataunuʻu atoa le fualaau oona e tupu i totonu o le 24 itula i le maeʻa ai o se mea e tasi, o se taunuuga, e le faʻaputuina i totonu o le tino, e oʻo lava i tagata matutua matutua e le manaʻomia le faʻavasegaina o fua. O le Duspatalin ua faʻatonuina le 1 capsule (200 mg) 2 taimi i le aso, e sili atu le 20 minute aʻo leʻi 'ai.

O le isi vailaʻau o le myotropic i mea filifilia o le gimekromon (odeston) - o se mea o le phenolic o le coumarin e le o iai ni mea faʻapitoa ma o loʻo i ai se faʻamatalaga antispasmodic ma choleretic. Gimekromon o se mea faʻapipii faʻatasi o le ambelliferone o loʻo maua i fua o anise ma fennel, lea na faʻaaogaina o antispasmodics. O fualaau faasaina e maua ai le tasi pe o le isi aafiaga e fuafua i foliga o lana gaioiga i vaega eseese o le vaeluaina o le biliary. Ole mafuaʻaga ole mafuaʻaga o le gallbladder, faʻaititia ai le mamafa o le tino, ma, o lea la, o se tagata tetee i le cholecystokinin. I le tulaga o le sphincter o Oddi, e faia i le synergistically with cholecystokinin, e faaitiitia ai le mamafa o le basal ma faateleina ai le umi o le tatalaina o le sphincter o Oddi, ma siitia ai le ala o le talo i totonu o le talo. I le avea ai ma se sui e sili ona filifilia, o le Odeston foi o loʻo i ai ni mea faʻapitoa. O lona aʻafiaga faʻasolo ona o le saoasaoa ma faʻalauteleina le tafe o le talo i totonu o le tootoo. O le faateleina o le tafe o le talo i totonu o le lumen o le duodenum e fesoasoani e faaleleia ai le fausiaina o meaai, faʻafouina o le motumotu o le iniseti ma le faʻamautuina o le nofoa.
O le vailaʻau o loʻo faʻamaonia le 400 mg (2 papa) 3 taimi i le aso 30 minute ao leʻi faia se taumafataga, lea e maua ai le faʻateleina o le fualaau oona i le masima e sili atu i le 1.0 μg / ml. O le umi o togafitiga o le tagata lava ia - mai le 1 i le 3 vaiaso. Ole maualuga o le vevela, o lona faapalepale e masani lava ona lelei.

I le leai o se aʻafiaga o togafitiga faʻasao o le faʻaleagaina o le sphincter o Oddi ma le maua o faʻamatalaga i luga o lona faʻamaʻi, o le vaʻaia o le sphincter o Oddi ua toe faʻaaogaina (sphincterotomy).

Suiga o togafitiga mo le pancreatitis

Faʻafouina o togafitiga mo le exocrine o le le atoatoa o le pancreatic i le iuga o le pancreatitis chronic e faia i luma o le steatorrhea e sili atu i le 15 g le gaʻo i le aso, le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa ma le maʻi o le dyspeptic. O se tasi o fualaau o enzymes e tatau ona aofia ai le itiiti ifo i le 20,000-40,000 iunite o le lipase, o le mea lea, o loʻo faʻamatalaina i le 2-4 capsules mo meaai autu ma le 1-2 capsules i taumafa faaopoopo o sina tamaʻi meaai. Faʻatasi ai ma le le atoatoa o le gasegase o le pancreatic, o le steatorrhea e masani lava e le faʻamaʻatia atoa. O le mamafa o le tupe maua, o le faʻasaʻoina o le stool, ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le pala o loʻo taʻu mai ai le le lava o le fuainumera filifilia o enzymes digestive.

O le le atoatoa o le fesuiaiga o togafitiga e manaʻomia ai le faʻaaogaina o isi mafuaʻaga o le maʻi o le absorption syndrome - Crohn's disease, maʻi celiac, thyrotoxicosis. Ina ia faʻamaonia ai le le atoatoa o le paleni o meaʻai, filifili vaevaega (trisorbon) ma vitamini gaʻo-gaʻo A, D, E, K ua faatonuina.

Faʻaiʻuga o le pancreatitis

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatitis e aofia ai le malabsorption syndrome, o le diabetes, pseudocysts, portal or splenic vein thrombosis, pyloric stenosis, obstruction of common bile duct, and tumor. O le adenocarcinoma pancreatic e tupu i le 4% o mataupu i tagata taitoatasi e silia ma le 20-tausaga le tala o le pancreatitis.

Ole maualuga o le soifua maloloina mo le pancreatitis e oʻo atu i le 50% ma le 20-25 tausaga o le maʻi. 15-20% o tagata gasegase ua maliliu mai faalavelave e fesootaʻi ma le faateleina o pancreatitis, o isi maliu e afua mai i le gasegase, le paleni o meaai, siama, ulaula, lea e masani ona matauina i tagata gasegase o le pancreatitis.

Faʻailoga Exocrine

O le le atoatoa o le pancreatic Exocrine e faʻailoaina i le faʻaogaina o le intestinal digestion ma le absorption, o le atinaʻeina o le tupu tele o siama i le tootoo laiti. O le iʻuga, o maʻi e maua ai le manava, steatorrhea, faʻavalea, leai se manaʻoga, paʻu mamafa. Mulimuli ane, o faailoga o le hypovitaminosis e tupu.

O le le atoatoa o le pancreatic Exocrine e sili atu ona mamafa i mafuaʻaga nei:

  • le lava le faʻamalosia o enzymes ona o le le lava o le enterokinase ma le talo,
  • solia o le tuufaatasiga o enzymes faatasi ai ma le meaai meaai ona o le faaletonu o le duodenum ma le tootoo laiti,
  • faʻaumatiaga ma le le faʻamalosia o enzymes ona o le tele o le tuputupu ae o le microflora i le pito i luga,
  • o le faaletonu o le protein fualaau taumafa ma le atinaʻeina o le hypoalbuminemia ma, o se taunuuga, o le solia o le tuufaatasiga o enzymes pancreatic.

O se uluai faailoga o le le atoatoa o le panocreatic exocrine o le steatorrhea, lea e tupu pe a faaitiitia le faasee o le pancreatic e 10% pe a faatusatusa i le masani. E le o faʻatasi ma faʻataʻitaʻiga a le falemaʻi le mamalu o le steatorrhea, e fai ma tulafono. I le ogaoga o le manava, o le taimi o le manava e eseese mai le 3 i le 6 taimi i le aso, o feves e tele, fetid, gruff, ma se sene vaivai. O le Steatorrhea e faʻaitiitia ma e mafai foi ona mou ese pe afai e faʻaititia e le tagata maʻi le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo poʻo e maua ai ni faʻamalama o le pancreatic.

I se vaega taua o tagata gasegase, o le mamafa o le gasegase e matauina ona o le exocrine o le le atoatoa o le pancreatic ma le faʻalavelaveina o le gaʻoina ma le inu i totonu o le manava, faʻapea foʻi ma le utiuti o meaʻai ona o le tiga. O le pa'ū o le mamafa e masani lava ona faʻaolaina e ala i le le lava o le manaʻo, ma le faʻaeteeteina e tagata gasegase o se meaai malosi, o nisi taimi o le matelaina ona o le fefe i le faʻaosoina o se osofaiga o le tiga, faʻapea foi le faatapulaa o le gaogao o gaʻo gaʻo faigofie e gasegaseina e tagata mamaʻi maʻi maʻisuka.

O le le lava o vitamini gaʻo-soluble (A, D, E ma K) e seasea lava ona matauina ma e masani lava i tagata mamaʻi ma le ogaoga o le steatorrhea.

, , , , , , , , , ,

E le atoatoa le endocrine

E tusa ma le 1/3 o tagata gasegase e maua i le tino gasegase o le gasegase i le tino o le hypoglycemic syndrome, ma e na o le afa oi latou e matauina faailoga o le maʻisuka. O le faavae mo le atinaʻeina o nei faaletonu o le faʻaleagaina lea o siama o le tamaʻi motu, e mafua ai le le lava o le inisalini, ae faʻapea foi le glucagon. O lenei mea e faʻamatalaina ai le tulaga o le maʻi suka o le pancreatogenic: o se faʻaogaina o le hypoglycemia, o le manaomia mo le maualalo o tui o le inisalini, o le tuputupu aʻe o le ketoacidosis, vascular ma isi faʻafitauli.

, , , , , , , , ,

Le kosi ma faʻalavelave o le pancreatitis

O le faagasologa o le pancreatitis masani e aunoa ma se togafitiga talafeagai e masani lava ona alualu i luma, faatasi ai ma le tele ma le itiiti o le faalauiloaina, seasea pe tele foi taimi e tupu ai le televave ma le faamagaloga, ma le faifai malie i le faaitiitia ma le faaitiitia o le parenchyma pancreatic, o le fausia o vaega tele o le sclerosis, fibrosis, pseudocyst, faʻaleagaina o le tino o le gasegase o le tino, fesuiaiga o le faalauteleina ma le vevesi, e le gata i lea, e masani lava ona i ai se mea faalilolilo (mulimuli ane (coagulation o proteins), microlites, e masani lava ona faasalalauina le faʻavasegaina o le gland (faʻasologa o le pancreatitis). A o faasolosolo pea le maʻi, ua maitauina se tulaga patino: faatasi ai ma faigata fou taitasi, o vaega o le gasegase ma le paconium necrosis e masani lava ona itiiti ifo ma itiiti le iloa i le pancreas (e manino lava, ona o le alualu i luma o le faasologa o le gaioiga), o le galuega a lenei tino sili ona taua o le masini fualaau oona ua faateleina.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatitis o le tupuga lea o le tino o le maʻisuka, o le gasegase poʻo le faʻatulagaga o le pancreas, o le maʻisuka maualuga, o le thrombosis vevela, o le atinaʻeina o le cicatricial stenosis o le tino autu, ma le BSD faatasi ai ma le atinaeina o jaundice obstructive, cholangitis, etc.. pancreas.

O faʻafitauli laiti o le ogaoga o le pancreatitis e mafai ona avea ma "pancreatogenic" ascites ma le intestinal intercop abscess. E mafua mai i le maʻi o le pancreatitis le faʻamaʻi, e tupu i tagata mamaʻi e le atoatoa le manava o le exocrine, faatasi ai ma le hypoalbuminemia (ona o maʻi oona i totonu o le manava ma le le lava o le absorption o mea amino, aemaise lava i le taimi o le faigata o le pancreatitis). O se tasi o mafuaaga o ascites i pancreatitis e mafai foi ona avea ma thrombosis vascular o le vein vein system.

Sini sini suʻesuʻe

E mafai ona faʻamalo le pancreas i na o faiga faʻamalosi ma tumo.

I luga o le palpation o le manava, o vaega nei o tiga tiga ma itu ua fuafuaina:

  • vāega faʻapitoa- i le va o le laina laugatasi e ui atu i pusi ma le tagata o le kene na faia e laina laugatasi ma laina agai i totonu o le pute. O le toilalo i lenei sone e sili atu ona faʻaalia mo le faʻanoanoa o le mumu i le ulu o le pancreas,
  • Hubergritsa-Skulsky vaega- e tutusa ma le sone Shoffar, ae o loo i le itu tauagavale.O le toilalo i lenei vaega o le uiga lea mo le faʻasalalau o le mumū i le tino o le pancreas,
  • Desjardins faasino- 6 cm i luga ae o le pute i luga o le laina e fesoʻotaʻi le pute i le taumatau saʻo. O le vaivai i lenei tulaga o le uiga lea mo le faʻanoanoa o le mumu i le ulu o le pancreas,
  • tusi gubergrits- e tutusa ma le Desjardins, ae o loo i le itu tauagavale. O le vaivai i lenei itu e matauina ma le mumū o le siʻusiʻu o le pancreas,
  • Meo-Robson manatu- e tu i luga o le tuaoi o le pito i fafo ma le ogatotonu o le laina e fesoʻotaʻi le pute ma le ogatotonu o le taufaʻailoga tauagavale tauagavale. O le vaivai i lenei tulaga o le uiga lea mo le mumū o le siʻusiʻu o le pancreas,
  • itulagi o le tauva-vetebral angle agai i le tauagavale- ma le mumu o le tino ma le siʻu o le pancreas.

I le tele o gasegase, o se mea lelei faʻailogaMainsail- atrophy o le gaʻo o le gaʻo i le vaega o le faʻaogaina o le pancreas i luga o le puipui pito i luma. O le faailoga o le "laumei mumu" e mafai ona maitauina - o le i ai o lanu mumu i luga o le paʻu o le manava, pusa, tua, ma le lanu enaena o le paʻu i luga o le paʻu.

Dyspeptic syndrome(pancreatic dyspepsia) - o se mea e masani ai mo le pancreatitis, e masani lava ona faʻaalia i se tulaga faigata poʻo le ogaoga o le faʻamaʻi. O le maʻi pipisi e faʻaalia i le faateleina o le vevesi, faʻalelei o le ea poʻo le 'aiina o meaʻai, inu, vomia, leai o le manaʻo, faʻafefe i meaʻai gaʻo, afaina.

Leʻa le mamafa- e faʻapupula ona o tapulaa i meaʻai (faʻaitiitia le paʻu i le taimi o le anapogi), faapea foi ma le fesootaʻi ma le solia o le galuega o le exocrine o le pancreas ma le absorption i le inumaga. O le faʻaitiitia o le mamafa e fesoasoani foi i le faʻaitiitia o le manaʻo. O se mataua o le mamafa o le tino e faapitoa lava ona faalauiloaina i ni ituaiga ogaoga o le pancreatitis ma e o faatasi ma le vaivaiga lautele, o le vevela.

Pomreatogenic manava ma mimiti o le le lava o le gaogao ma le faʻafefe - o uiga o ituaiga ogaoga ma le umi o pancreatitis masani ma le faʻaleagaina o le galuega o le exocrine pancreatic. E mafua mai le faaletonu ona o le le mautonu i le faaseeina o enzymes pancreatic ma le fausiaina o le intestinal. O le faʻalavelave o le paʻu e faʻaleagaina ai le manava ma mafua ai le manava. Le taua o le hormone dysregion e taua foi. I le taimi lava e tasi, o le tele o fetid, mushy stool ma suauʻu manogi (steatorrhea) ma fasi fasi meaai e leʻi faʻaaogaina o uiga ia.

E i ai se faʻamaoniga lelei o le faʻataʻitaʻiga (o le tiga pe a oʻo i le va o vae o le muso o le sternocleidomastoid i le pito o le pipii i le pusa). O tagata maʻi e le lava le mamafa o le tino. I luga o le paʻu o le fatafata, le manava, ma le tua, e mafai ona e mauaina ni lanu mumu sesega o foliga lanu, 1-3 mm i le lapopoa, o le a le mou ese atu ma le mamafa (faailoga o Tuzhilin), o se faailoga o le gaioiga o enzymes pancreatic activated. O le vevela ma le paʻu o le paʻu, glossitis, stomatitis ona o le hypovitaminosis e faʻapena foi.

Tuua Lau Faamatalaga