Faʻamatalaga o le maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi faʻapitoa, lea e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto i le tapulaa maualuga ma lona faatumauina i nei tuaoi mo se taimi umi. O lona iloaina vave o le a mafai ai e oe ona puipuia le atinaʻeina o faʻalavelave matuia i lona talaaga, ma i nisi tulaga e faʻaolaina ai le ola o le tagata maʻi. O le mea moni, o le maʻisuka e masani ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le hyperglycemic coma, ma o le tuʻuina atu o tausiga le lelei pe leai foi e mafai ona oʻo atu ai i le oti. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona faʻataunuʻuina le maʻisuka o le maʻisuka ina ua maeʻa ona maua muamua e le tagata faailoga muamua o le maʻi, ma i le tulaga o le ogaoga o le soifua maloloina, e mafai e ia poʻo ona aiga ona saunia muamua fesoasoani.

Uluaʻi ituaiga

E i ai se isi igoa - o le insulin-e faalagolago. E maua i le tele o tamaiti ma tupulaga talavou i lalo o le 30 tausaga. E mafua mai i le le lelei o le pancreas, lea e tau atu i le faaitiitia o le iniseti o le inisalini, lea e nafa ma le gaosia ma le gafa o le kulukose i totonu o masini ma siama o le tino. Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, o togafitiga e aʻafia ai le faʻaaogaina o inisua o le inisalini, faʻaleleia mo le le lava o lenei hormone i le tino ma mautinoa ai lona tulaga lelei i le aso atoa. O le mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻasologa o fatuga ma fatuga.

Lona lua

E maua i le tele o tagata matutua nai lo le 30 tausaga. I lenei faʻamaʻi, o le faʻasiga o le inisalini i le tino e tumau pea lava, ae o loʻo i ai se soliga o lona faʻafefeteina faʻatasi ma siaki, ona o lea mea ua leiloloa ai le gafatia e feaveaʻi le kulukose i totonu. Togafitiga e aʻafia ai le faʻaaogaina o fualaʻau o le suka ma le taumafa lelei. O mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2 e pei ona taua i lalo: o le meaʻai, ava malosi, faʻaleagaina o meaʻai, ma isi.

Gesational diabetes

E mafua mai i le siitia le tumau o le suka o le toto i le taimi o le malosi o le malosi o le pancreas, lea e le afaina ai le gaosiga o le inisalini. Suʻe i fafine maʻitaga, e masani lava i le tolu tausaga tolu. O lea maʻisuka e le manaomia ai togafitiga faapitoa. A uma le fānauga, ona toe foʻi lea o le tino i tulaga masani ma toto maualuga o le suka. Ae peitaʻi, afai e maʻi se fafine i le maʻisuka ile maʻisaga aʻo maitaga, e tele taimi e faʻalavelave ai le maʻisuka ituaiga 2 i lana pepe.

Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka 90 e maualalo i le 90% o mataupu, o le mea lea o le toʻatele o tagata latou te le iloa e iai o latou maʻi faʻamaʻi. Ona o lenei mea, latou te le o faanatinati e asiasi i se fomaʻi, ma latou te asiasi ia te ia muamua pe a ogaoga le maʻisuka ma faamataʻuina i ni faafitauli ogaoga.

I lenei tulaga, o le siama o le maʻisuka ituaiga 2 e faia i suʻesuʻega o le toto suʻesuʻe. Muamua lava, e tatau ona faia suʻesuʻega toto e fuafua ai le maualuga o le suka i le toto. Faʻaalu i luga o se manava gaogao i le taeao. I le leai o ni togafitiga faʻapitoa i le tino, pe a pasia lenei auʻiliʻiliga, o le maualuga o le toto toto o le 4.5-5.6 mmol / l e maua. Afai o nei faailoilo e sili atu i le tapulaa aupito maualuga o le 6.1 mmol / l, ona i ai lea i lenei tulaga, e manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo, lea o le a mafai ai ona faia se suʻesuʻega saʻo.

I le faaopoopo atu i le suʻeina o le toto e fuafua ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, e faia foi e tagata gasegase se faʻataʻitaʻiga e iloa ai le maualuga o le kulukose ma le acetone. E masani lava, o nei vailaʻau e le tatau ona aofia ai i totonu o le tagata soifua, ae o loʻo iai i le T2DM, ma o latou tulaga e tuusaʻo lava i le ogaoga o le gasegase.

E manaʻomia foʻi se suʻega o le faapalepale kullusese. E faia i le 2 vaega. I le muamua, e ave le toto i le taeao (i luga o se manava gaogao), i le lona lua - 2 itula pe a uma ona 'ai. Afai e leai ni togafitiga faʻapitoa i le tino, o le toto maualuga o le suka pe a uma ona 'ai meaai e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / l.

O nei suʻega mo le maʻisuka ituaiga 2 o mea masani. Afai latou te iloa ni mea le talafeagai i le tino e faia ai se faʻamaoniga saʻo, e faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega faaopoopo.

Suesuega faaopoopo

Talu ai o T2DM e masani ona o mai faatasi ma ni faʻafitauli i le ituaiga o neuropathy o le maʻisuka ma le rhinopathy, e faaopoopo atu i suesuega o le toto suʻesuʻeina, o se feutagaiga ma se tagata e faia togafitiga o le maʻisuka ma le dermatologist e faamalosia. O nei tagata atamamai latou te iloiloina le tulaga o le tupe ma le paʻu, ma tuʻuina atu foi fautuaga e puipuia ai le atinaʻeina o isi faʻafitauli. I le avea ai o se tulafono, i le maʻisuka, e tele manuʻa ma maʻi papaʻi e aliali i luga o le tino, lea e masani ona amata ona pala. O ia tulaga e manaʻomia ai le gauai faʻapitoa a fomaʻi, aua e masani ona taʻitaʻia ai le manaʻoga mo le tosoina o vae.

Faʻamatalaga auʻiliʻili

O le maʻi suka o se maʻi tuga e le mafai ona togafitia. Ae ui i lea, ona e le o taimi uma e faʻaalia ai i ni faʻaʻailoga ogaoga, ina ia mafai ai ona maua se faʻamaoniga saʻo, se suʻesuʻega auiliili o uiga ma manaʻomia le tino. I lenei tulaga, o le eseesega o siama e oʻo mai i le laveai.

E mafai ai e oe ona tuʻuina atu se suʻesuʻega saʻo i le tulaga o le tino i le tagata maʻi, faʻapea foi le fuafuaina e le gata o le i ai o togafitiga, ae o lona ituaiga foi. I lenei tulaga, e faʻataʻitaʻi e fomaʻi mataupu tau faʻamalositino e faasaga i tua o mea na faia i le taimi o masalomia maʻi.

E tatau ona maitauina i le taimi o tofotofoga, ole tausiga faapitoa e le o le faʻamalieina ole kulukose i totonu o le toto, ae i le maualuga o le inisalini. I na tulaga pe afai o le faailoga o lenei hormone e sili atu i tulaga faatagaina, ma o le maualuga o le suka o le toto o loʻo tumau pea i tulaga lelei poʻo se mea e sili atu nai lo le masani, o le mea lea i le fomaʻi ua i ai mafuaaga uma e faia ai se siama o le maʻisuka ituaiga 2.

O suʻesuʻega faʻaauau mo le maʻisuka ma le mataʻituina o le maʻi o le maʻi e mafai ona iloa ai lenei faʻamaʻi mai isi faʻamaʻi o loʻo i ai foliga tutusa o le falemaʻi. O nisi oi latou o le maʻisuka ituaiga maʻi suka, ma le glucosuria. E naʻo le faʻamaonia saʻo le ituaiga o faʻamaʻi, o le a mafai ai e le fomai ona faʻatonuina togafitiga talafeagai, lea o le a faʻaleleia atili ai le tulaga lautele o le maʻi ma lona uiga lelei.

Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i ni faʻaʻailoga ogaoga, e aofia ai:

  • vaivai,
  • moe
  • fiainu ma le gutu malolo
  • mamafa tele
  • lagona faifaipea o le fiaai i le talaaga o le mamafa o le mamafa o le mamafa,
  • faaitiitia i le tino vaaia,
  • popole
  • faʻafeʻaiga masani o lagona.

Afai e tupu nei faailoga, e tatau ona e asiasi i se fomaʻi ma suʻe atoa le suʻega. Ae muamua, e tatau ona e faia au lava auiliiliga mo le maʻisuka. O loʻo faʻatino i le fale e faʻaaoga ai se mea faigaluega - o se glucometer. E maua ai le toto toto i sekone. Aʻo lei asiasi atu i le fomaʻi (aso muamua), e tatau ona faia lenei faʻatalanoaga i le 2-3 itula, faʻamaumauga uma o suʻesuʻega i totonu o se tusi faʻamau. I lenei tulaga, o se itu tāua o le faʻaalia o le taimi o suʻega ma le 'aiina o meaai (pe a uma ona' ai, toto maualuga le maualuga o le suka ma faʻaauau mo le tele o itula).

I le taimi muamua o le tofiga, e suʻeina foʻi e le fomaʻi ma faʻatalanoa le tagata maʻi, pe a manaʻomia, ia tofia feutagaiga o tagata tomai faapitoa (neurologist, ophthalmologist, ma isi). Na ia fuafuaina foi le falemaʻi o le faamaʻi - ua faamanino mai e le fomai ia faailoga o le tagata maʻi e faalavelave ia te ia, ma faatusatusa i latou i iuga o le suʻega, a maeʻa ona mafai ona ia faia se suʻesuʻega muamua. I lenei tulaga, o tulaga faʻaleaʻitele e aofia ai le i ai o le autu (masani) ma isi faʻamaoniga.

Ina ia faamanino o le a manaʻomia ai se suʻega auiliiliga. E pei ona i ai i le mataupu talu ai, o faʻataʻitaʻiga fale suʻesuʻe e faʻatagaina.

Tests mo le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai foi:

  • naunautaiga o le toto suka
  • suʻeina o le toto,
  • suega fefaʻatauaʻiga,
  • iloiloga lautele o le faanatinati.

Afai, e tusa ai ma iuga o suʻega, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto o loʻo matauina i tua o le glucose ma le acetone i le urine, o faʻaaliga uma mo suʻesuʻega o le pancreas e aliali mai. Mo lenei mea, ua faia ai se ultrasound o le pancreas ma gastroenteroscopy. O nei metotia suʻesuʻe e maua ai se iloiloga atoa o le setete o le pancreas ma faailoa mai isi faʻafitauli mai le gastrointestinal tract, lea na mafua ai ona togafiti.

Afai i le gasologa o suʻesuʻega na maua ai e le o faʻataunuʻuina le gaosiga o le inisalini o le inisalini, o le siama o le maʻisuka ituaiga 1 ua faia. Ae talu ai o lenei faʻamaʻi, pei o T2DM, e masani ona maua mai i se fomaʻi faigata, o faʻataʻitaʻiga faaopoopo o loʻo faia. O se faʻatalanoaga a le fomaʻi faapitoa e faʻamalosia, lea e mafai ona iloa ai faʻafitauli mai le itu o le manatu, lea e fesoasoani e puipuia ai lo latou atinaʻe atili ma le amataina o tauaso.

Talu ai o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai faʻafitauli o le tino o le tino, ua faatonuina ai se neurologist. I le taimi o le suʻega a le tagata maʻi, ua faʻaaogaina e le fomaʻi se seti faapitoa o neurologist (hammers), lea na ia iloiloina ai faʻataʻitaʻiga a le tagata maʻi ma le tulaga masani o lona fatugalemu tutotonu. I le tulai mai o ni faʻalavelave faʻafuaseʻi, o loʻo faʻatulagaina togafitiga faaopoopo.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka, o loʻo i ai se faʻamatalaga mo le faʻatonutonuina o le ECG. Talu ai ona o lenei faʻamaʻi ua afaina ai le toto, o le galuega o le cardiovascular system foi ua le manuia. O loʻo fautuaina se KGG mo tagata uma na maua i le T2DM poʻo le T2DM i le 6-10 masina.

Afai e faia e le fomaʻi se suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona ia faailoa le maualuga o le suka i totonu o le toto e tatau i le tagata maʻi ona taumafai mo, talu ai o lenei fuainumera e patino mo tagata uma (e faalagolago i le matua ma faʻamaʻi tutusa), faʻapea foʻi ma faʻafitauli uma na faailoaina i le taimi o le suʻesuʻega.

Faʻamatalaga o le hyperglycemic coma

O le gasegase faʻamaʻi o se tulaga ogaoga o le togafitiga e manaomia ai vave le falemai o le maʻi. I lenei tulaga, ua faia le mea e taʻua o tausisoifua, o lona faʻaogaina o loʻo faia i le amanaʻiaina o faʻamaoniga o le falemaʻi. E aofia ai:

  • toto maualuga
  • faʻaitiitia o le fatu,
  • pallo o le paʻu
  • le manogi o le acetone mai le gutu,
  • vevela paʻu
  • vaivaiga, moe,
  • "Mataʻitusi mata".

A maeʻa ona tuʻuina atu le maʻi i le matagaluega, o le a tuʻuina atu ma le faʻanatinati se suʻega toto ma le urine e fuafua ai le maualuga o le suka. O lona maualuga o le maualuga e maualuga atu nai lo le masani. I le tulaga o le maʻi o loʻo i ai se faʻamaoni moni, o le a le mafai ona iloa isi mea e le masani ai i le tuufaatasiga o le toto ma le urine. Afai e atiaʻe e le tagata maʻi se ketoacitodic coma, i suʻesuʻega suʻesuʻe i suʻesuʻega suʻesuʻe o le urine, o le a faʻateleina le anotusi o tino o le ketone.

E i ai foi manatu e pei o le hyperosmola coma ma le hyperlactacidemic coma. E tofu uma i latou ma foliga tutusa o le falemaʻi. O eseesega e naʻo le taimi e taitaia ai suʻega falesuesue. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le hyperosmola coma, faʻateleina le osmolarity plasma (sili atu ma le 350 moso / l), ma le hyperlactacidemia, o se faʻaopoopoga o le maualuga o le lactic acid.

Talu ai ona e eseese ituaiga, o lona togafitiga e faia foi i auala eseese. Ma i lenei tulaga, ina ia mafai ai ona faia se faʻamaonia saʻo, e le manaʻomia se suʻesuʻega auiliili. O se suʻega o le toto o le toto o le a lava. O se suʻesuʻega auiliili e faia pe a uma ona faʻaaogaina faailoga o le coma ma faʻamaonia le maualuga o le suka. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloa mafuaʻaga o lona tupu ma puipuia lona atinaʻe i le lumanaʻi. I lenei tulaga, o le suʻesuʻega e aofia ai auala uma e faʻamalosi ai e iloa ai le maʻisuka ituaiga 1.

O le maʻi suka o se gasegase tuga lea e matua aʻafia ai le soifua o le tagata maʻi. I le amataga lava o lona atinaʻe, e maua mai i luga o le tino, ma e na o le suʻesuʻeina o le toto ma le toto e mafai ona mauaina. Ma o le vave lava ona iloa o le maʻi, o le faigofie foi lea ona togafitia. O le mea lea, e fautuaina malosi e fomaʻi o latou tagata gasegase uma e suʻe toto ma urine e suʻe uma i le 6-12 masina, e tusa lava pe leai se faʻafitauli i tulaga lautele.

Tuua Lau Faamatalaga