Matou te tuʻuina atu se suʻega toto mo le maʻisuka: igoa o suʻesuʻega talafeagai ma a latou faailoilo

  • O fua o kulukosese e masani lava ona fuaina i luga o le tusa ma le tolu masina.

E le gata i lea, o le suka e fuafuaina aʻo lei 'ai ma lua itula pe a uma taumafa, ona o tulaga o iloiloga i nei mataupu e ese.

  1. O le pito i luga o le kulukose pe a uma ona 'ai e 7.8 mmol / L o le vai.
  2. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le maualuga o le suka e faateleina uma i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai.
  3. I fafine, i taimi o maitaga, ma i tamaiti, o taunuuga o lenei suʻega o le a eseese mai le tau aogā.
  4. O le fua masani masani o ia "mataupu faapitoa" o loʻo fuafuaina taitoatasi e le fomaʻi.

  • E tatau ona maitauina e na o se faigata o suʻesuʻega o le a maua ai se ata atoa o le setete.
  • E ese lava, o vaega taʻitasi ua na o le i ai o pathoces.
  • I le fuafuaina o le natura, o le tikeri o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai ona na o le faʻaaogaina o se auala faʻapitoa e maua ai siama.

O le maʻisuka, o se meaʻai o le kanesa o le pancreatic

Ua taʻua e le oncologists le maʻisuka o se meaʻai o le kanesa o le pancreatic.

  • O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o le kanesa o pancreatic.
  • Ua matauina e saienitisi o le maʻisuka o loo lamatia, o lea e tatau ai i fomaʻi ona sili atu le gauai atu i le siama o le kanesa o le pancreatic i ia ituaiga o gasegase.
  • O isi suʻesuʻega e manaʻomia e faʻamaonia ai le faʻamaʻi i ona amataga.

O le a le suʻega toto mo le maʻisuka?


O le suʻega muamua e faʻamaonia mo le maʻisuka masalomia o le suʻega o le kulukose toto.

E mafai ona faia i luga o le toto atoa, ma i lenei tulaga ua lava lea e fai ai se puʻupuʻu tamatamailima ma ave sina toto toto. E tusa ai ma lenei metotia e mafai ona feaveai ai glucometers o le tele o tagata gaosi oloa.

O le faʻataʻitaʻiga lona lua o le suega o le kulukose o se suʻesuʻega plasma. I lenei tulaga, ua faʻaaogaina se faʻataʻitaʻi toto toto. O sea ituaiga suʻega e sili atu ona faʻatuatuaina, ma e tatau ona faʻamaonia i le tulaga o masalosaloga matuia o le maʻisuka.

I le faʻaopoopoga, e faʻaaogaina foi se suega o le faapaleni kullusese. E faʻaaogaina e maua mai ai se ata o le faʻaputuina ma le faʻaaluina o mea inu gaʻo i totonu o se faʻalapotopotoga malosi. Mo lenei, e 5 suʻega e faia. O le mea muamua e ave i luga o se manava gaogao, mulimuli ane e maua e le tagata maʻi se vaifofo e aofia ai le 75 mg o le kulukose mama ma le 300 ml o le vai.

75 mg o le kulukose e le o se mea taua tele mo le maʻisuka. E tele mea e aofia ai i le 100 kalama o keke.

Faʻafefea ona pasia?


O sauniuniga talafeagai mo le suʻesuʻeina o se tulaga talafeagai mo lo latou saʻo. I le tulaga o suega o le kulukose, o lenei faʻamatalaga e sili atu nai lo le moni.

Muamua, o le suʻega e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao. O lona uiga o le taumafataga mulimuli e tatau ona sili atu i le 12 itula aʻo leʻi suʻeina.

I le taimi lava e tasi, aua nei aofia ai gaʻo tele pe, aemaise lava, kulūkose-tamaoaiga o meaʻai suamalie i le taumafataga o le afiafi - atonu o le a faʻasese faʻamaoniga. E tatau foi ona e teena le inu ava malosi.

Aʻo leʻi suʻeina, e le gata e tatau ona e inu vai, ae faʻamalo foi ou nifo - o mea o loʻo i totonu o le paʻu e mafai ona aʻafia ai le iuga. E le tatau foi ona e faʻaaogaina ni meaʻai ma se gutu gutu - e mafai ona aofia ai le kulukose poʻo le alcohol alcohol.


O gaioiga faʻale-tino, gymnastics, jogging e faʻasaina. O taumafaiga faaletino, e foliga mai e masani ma talafeagai, e mafai ona faateleina le kulūkose i totonu o le faataitaiga.

Aʻo leʻi faia le suʻega, e fufulu fufulu lima i le fasimoli ma faʻagogo. E le mafai ona tuʻuina atu le toto pe a fai o lima e malolo - muamua e manaʻomia ona faʻamafanafanaina.

Ova malosi, lea e faʻamalo ai le nofoaga o poloka, e tatau ona faʻaalu. A leai, o le suega o le a matua itiiti lava le saʻo nai lo le mea e tatau ai.

Faailoga o le hemoglobin glycated


O se faʻataʻitaʻiga faʻamaonia mo le vaega ole vaega o le hemoglobin glyc, e tatau, aua e mafai ai ona e iloa le maualuga o le suka i le plasma toto mo le tolu masina.

O sea suega e faʻamautinoa le sao atoatoa o le siama i mataupu o masalomia o le maʻisuka.

I le HbA1C, ua fuafuaina ai le tele o le hemoglobin atoa o lo o faasalalauina i totonu o se toto faapitoa o le toto e noatia i le kulukose. O lona faʻatinoga e le faʻalagolago i le tele o aʻafiaga e aʻafia ai isi suʻega kulukose.

O le maualalo ifo o faailoilo na maua mai o se taunuuga o lenei suʻega, o le itiiti ifo lea o le tupuga o le maʻisuka. O tulaga faatonuina mo le suʻega e tutusa mo tagata matutua ma tamaiti o itupa uma ma soʻo se vaitausaga.


O a faʻamatalaga e talanoa ai:

  • itiiti ifo nai lo le 5.7% - le gaosiga o le gaʻo gaʻo masani,
  • mai le 5.7 i le 6.0 - o se faʻalavelave tele o le atiaʻe o le faʻamaʻi,
  • 1-6.4 - vailaʻau
  • sili atu nai lo le 6.5 - o le siama o le maʻisuka ua faʻamaonia.

E masani lava, o le suega o le hemoglobin glycated e faʻaaoga foi e iloilo ai le aoga o fualaau o le maʻisuka.

Faʻaiʻuga o le suʻesuʻeina ole plasma i se C-peptide

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

Ole inisalini e leʻo le hormone sili ona mausali e aʻafia i le faagasologa o le glycolysis.

Mo le umi i totonu o le toto, o le C-peptide o loʻo taofia, e mafua mai i le suiga o le proinsulin i totonu o sel ole B.

O le mea lea, o le suʻega mo ona initaneti ua faʻaaogaina e fuafua ai mafuaʻaga e mafua ai le gasegase o le carbohydrate metabolism. O le mea lea, o lenei suʻega e mafai ai ona e vavalalata le maʻisuka, vaʻai lona ala, ma filifili le saʻo togafitiga.

I le taimi o togafitiga, o le suʻega mo le C-peptide e faʻataga ai oe e iloilo lona aoga, le tikeri o le faʻamagaloina ma le tulaga o b-sela i le pancreas. Mo le auʻiliʻiliga, ua filifilia le aofaʻi manaʻomia o le vevela toto. O lenei suʻega e faia i le toto o le tagata maʻi.

O tulaga masani o le vailaau e tutusa mo alii ma tamaitai. O le masani e tatau ona iai i le lautele mai le 0.26 i le 0.63 mmol o le vailaʻau i totonu o le lita. O le a le mea e faʻaalia mai mea sese mai le masani?


Afai ua faateleina le mea o le C-peptide, ua faailoa mai ai le inisalini, ituaiga 2 o le maʻisuka e tetee atu i le tala o le maualuga o fualaau faasaina ua faatonuina mo le faasaʻoina, poo le hypertrophy o suauu B.

O le toilalo o le Renal ma le manua tele e mafua ai foi ona faateleina le C-peptide.

Ole faʻaititia o fuainumera e faailoa ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 ma le le lava o tau. E le gata i lea, o le faʻasaunoa ole ava malosi e mafua ai ona paʻu i le B-peptide.

Mo le fuafuaina o le maualuga o le C-peptide, e le tatau ai meaʻai ma sauniuniga amata.

O a faailoga e tatau ona i ai i suesuega lautele ma suesuega o le toto?


Ole suega o le toto e leʻo faʻaalia ai le maʻisuka ma le mautinoa lelei. Ae ui i lea, e tusa ai ma le faʻaitiitia o suʻega, atonu e masalomia e se fomaʻi se togafitiga ma faʻamaonia ni suʻesuʻega faaopoopo. Faatasi ai ma faailoilo e pei o le hemoglobin, hematocrit, o mea o loo i totonu o lela mumu, platelet, faapea foi ma leukocytes, o latou fuainumera lanu ma le lanu, o le parakalafa ESR e taua tele.

ESR o se faailoilo o le toto erythrocyte i le toto toto. O ona tulaga masani e eseese mo alii ma tamaitai, faʻapea foʻi mo vaitausaga eseese.

E tusa ai ma lenei auʻiliʻiliga, e mafai ona tatou faia se faaiuga e uiga i le tupuga o soʻo se mumu poʻo isi faiga faʻaleaga, e aofia ai le atiina ae o le maʻisuka. Ma, i tagata matutua, o le ata e 2-15 mm i le itula.


I tamaitai, o le ata e maualuga atu ma e oʻo ile 20 mm / h. I le mavae ai o le limasefulu tausaga, o le maualuga o le vevela ua faateleina, o le mea lea, o le sili atu i le 10 mm / h e le o se togafitiga.

Afai o lenei parakalafa ua matua faateleina, ma e leai ni mafuaʻaga faʻapitoa mo lenei mea ua iloa, o le atinaʻeina o soʻo se togafitiga e mafai.

I le faaopoopo atu i faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka, e mafai ona maua i le kanesa, palakaisisi, tele vai i totonu o le toto, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi ma fatu faʻamaʻi.

Ina ia iloa le mafuaʻaga tonu ole faʻamaʻi, faʻapitoa suʻesuʻega ma suʻega e faia.

Serum Ferritin Test


Ferritin o se enzyme e aafia i le felauaiga o uʻamea i le tino o le tagata. O lona toilalo e oʻo atu ai i le anemia.

O le mamafa o le serum ferritin o loʻo faʻaalia ai le tele o le uʻamea. O lenei tulaga e matautia i le maualuga o le mamafa o le uʻamea e faʻasaina ai le tui ile inisalini.

O se taunuuga, e mafai e se tagata ona maua le maʻisuka ituaiga 2. O le mea lea, o le pulea o le maualuga o le serrit ferritin o se tasi lea o metotia mo le faailoaina o le tulaga lamatia e mafua ai le maʻi.

E le gata i lea, o le maualuga o le seruminic acid e mafai ona avea ma faamaoniga o se neoplasm leaga i le pancreas, faapea ai ma neuroblastomas ma lymphomas.

O le maualuga o Ferritin o se faailoga o le silia ma le luasefulu maʻi eseese.

O le a le mea e matauina i le suesuega o le albumin i le toto toto?

O le fatuga o le albumin mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga le matutua e 38-54 kalama, mo talavou - 32-45 kalama, ma mo tagata matutua - 35-52 kalama i le lita o le toto.

O le siʻitia i lona numera o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le faʻamalolo. Ae o le faʻaitiitia o tulaga faatauaina e mafai ona taʻu mai ai le tele o faʻamaʻi, matua afaina o le ate, pe a faʻapipiʻiina lenei protein.

O le kanesa, mumu, vavae, faʻamaʻi o gaʻo ma le paʻu e mafai ona avea ma mafuaʻaga o lenei mea matautia.

O le faaitiitia o le albumin, aemaise lava i le talaaga o le faateleina o le maualuga o le kulukose, o se faailoga matuia lea e manaomia ai ni suega faaopoopo.

E mafai ona fuafua 1 poʻo le 2 ituaiga o maʻisuka i se tagata maʻi e ala ile sailiga ole plasma?

E ui i le mea moni o le iai o le maʻisuka e mafai ona iloa e se suʻesuʻega plasma, e le lava lenei auiliiliga e vaʻai ai le faʻamaʻi.

O le fuafuaina o le ituaiga o suesuega faigata e faia, e aofia ai le fuafuaina o le i ai o autoantibodies i vailaʻau o peta beta o le tino, o se iloiloga o le maualuga o tino o le ketone i totonu o le toto ma suesuega o le kenera.

E naʻo luga lava o faʻamaumauga o nei suʻesuʻega uma, o le ituaiga o faʻamaʻi ua fuafuaina, ma o togafitiga faʻasalaga ua faʻamaonia i fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le tetee o le tino poʻo le inisalini.

O taunuʻuga o suʻesuʻega talu ai nei ua mafai ai ona tatou vaevaeina le maʻisuka ae le o le 2, ae i totonu o le 5 vaega eseese.

E masani ona taʻu mai i le suka maualuga le maʻisuka?


O nisi taimi o maualuga maualuga o le kulukose e le o se taunuuga o le maʻisuka.

O le faʻasalalau o lenei mea e faʻatupulaia ona o se mea e le paleni taumafa ma le faʻaaogaina o le ava malosi, i le leai o se malosi faʻaletino, faʻapea foʻi ma le fesiitaiga o le atuatuvale ma le matuia o le mafaufau.

I fafine, e mafai ona faateleina le kulukose i luma o "aso taua," ao faia le lactation. E le gata i lea, o le faateleina o le maualuga o le maualuga o le suka atonu o se taunuuga o le atinaʻe o faʻamaʻi ate.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i faitauga o le suka toto mo le maʻisuka i le vitio:

I soʻo se tulaga, pe a maeʻa se suʻega atoa e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka poʻo nisi faʻamaʻi. O le mea lea, o le mea e sili ona taua mo le tausisia o le ola maloloina o le taimi e tatau ai, agavaa ma maeʻa togafitiga faafomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga