Inisulinomatosis togafitiga

O le inosia o le inisalini o se tulaga o le hypoglycemia, lea e faaitiitia ai le maualuga o le kulukose i le toto ma ua i ai le faateleina o le hormone-inisalini e maua mai i le pancreas. O lenei maʻi e naʻo se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.

Afai e ola maloloina le tino, o le kulukose ma le inisalini e paleni, ae o le maʻisuka o loʻo i ai se soliga o faiga faʻasolosolo i le tino. Afai e le togafitia le maʻisuka, ona mafai ai lea ona osofaia se inosia o le inisalini, lea e taua foi o le hypoglycemic coma, poʻo le suka i le suka, e mafai.

O le tulaga e faʻaalia i se faʻaaliga iloga. Ae, o le teʻi e mafai ona valoia, ae o nisi taimi o lona umi e puupuu ma e le o iloa e le tagata maʻi. O se taunuuga, e ono faʻafuaseʻi ona le iloa e le tagata gasegase, ma o nisi taimi o loʻo i ai faʻafitauli o le tino, e faʻatulafonoina e medulla oblongata.

O le atinaʻeina o le hypoglycemic coma e tupu i se taimi puupuu, pe a faʻaitiitia le sao o le suka i totonu o le toto ma le tafe o le kulukose i totonu o le faiʻai.

Faigafaiva o le Sugar Crisis:

  • Se faaitiitia o le aofai o le kulukose i totonu o le faiʻai. Neuragia, faʻafitauli eseese amio, faʻavevesi, leai se mafaufau e tupu. O se taunuuga, e ono le iloa e le tagata gasegase, ona tupu ai lea o se pa.
  • O le tino o le tagata maʻi e fiafia tele. E i ai le faateleina o le fefe ma le atuatuvale, o le vasoconstriction e tupu, o le faateleina o le fatu, o se faʻavevesi i le gaioiga o le faʻaogaina o le tino e pulea ai le gaioiga o totoga i totonu, faʻamalosia o le polymotor, ma le faateleina o le salu.

E tupu faʻafuaseʻi le faʻafitauli o le suāuʻu, ae o loʻo i ai ona uiga amata muamua. Faatasi ai ma sina faaitiitia itiiti o le maualuga o le suka i totonu o le toto, e lagona e le tagata maʻi le maʻi tigaina, le paleni o meaai, fiva.

I lenei tulaga, ei ai se tulaga vaivai lautele o le tino. E le gata i lea, o le fatu e vave ona osooso, o le vevela faateleina, lima ma le tino atoa ua gatete.

E le faigata ona pulea lenei tulaga e ala i le faʻaaogaina o gaʻo. O tagata na iloa e uiga io latou gasegase latou te tauaveina se mea suamalie (sugar, sweets, etc.). I le faailoga muamua o le osofaʻi o le inisalini, e tatau ona e ave se mea suamalie e faʻavasega ai le aofaʻi o suka i totonu o le toto.

Faatasi ai ma le togafitiga o le inisalini umi, o le maualuga o le suka o le toto e faaitiitia i le afiafi ma le po. A o faagasolo lenei vaitau, e mafai ona tulaʻi mai se fomaʻi hypoglycemic. Afai ei ai se tulaga talitutusa e tupu i se tagata gasegase i le taimi o le moe, o lona uiga atonu e le o maitauina mo se taimi uumi.

I le taimi lava e tasi, o le tagata maʻi e leaga, e le lelei le moe, ma e masani foi ona mafatia se tagata mai faʻaaliga faʻafefe. Afai ei ai le maʻi o le tamaititi, e masani ona 'alaga ma tagi i le po, ma a uma ona ala ae e le manatua e le pepe le mea na tupu ao le i osofaia, ua le mautonu lona mafaufau.

A maeʻa le moe, o tagata gasegase ua i ai se faʻafitauli i le soifua maloloina lautele. I le taimi nei, maualuga maualuga le maualuga o le suka i le toto, o lenei tulaga e taua o le glycemia. I le aso na sosoo ai ma le faʻataʻiina o le suka i le po, o le tagata gasegase e le fiafia, popole, faʻafefeteina, o le tulaga le fiafia, ma le vaivai tele i le tino ua lagona.

I le taimi o le faʻamaʻi o le inisalini, o le maʻi o loʻo i ai faʻamatalaga o falemaʻi nei:

  1. o le paʻu ua paʻu foliga ma susu,
  2. fatu fatu
  3. leo faʻapitoa.

I le taimi lava lea e tasi, e le suia le tauvaga o le mata, e tumau le laulaufaiva, manava e le faʻalavelaveina, ae afai e le maua e le tagata maʻi le fesoasoani faʻapitoa i le taimi, ona oʻo loa lea i le taimi o le a manava ai le manava.

Afai o loʻo maʻi le maʻi i le inisalini mo se taimi umi, ua mataʻituina se tulaga o le masalosalo, o maso ua leiloloa lo latou leo, o se faʻaaliga o le bradycardia e tupu ma le faʻaitiitia o le vevela o le tino i lalo o le tulaga masani.

E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻavaivaia poʻo le le atoatoa o le faʻataʻitaʻiga. I se tagata maʻi, e le o malamalama tamaiti i suiga i le malamalama.

Afai o le tagata maʻi e le maua i se taimi talafeagai ma e le tatau ona tuʻuina atu le fesoasoani faʻapitoa mo togafitiga ia te ia, ona mafai loa lea ona suia le tulaga o le maʻi mo le leaga.

Faʻaitiitiga e ono tupu, ua amata ona ia lagona le maʻi, o loʻo i ai se trismus, vomiting, ua ulu atu le tagata maʻi i se tulaga o le atuatuvale, ma ina ua mavae sina taimi, na le iloa e ia. Ae peitai, e le na o le pau ia o faailoga o le maʻi suka.

I le suʻesuʻeina o suʻesuʻega o le urine, e le o iloa ai le suka, ma o le tali o le urine e faʻatautaia, i le taimi e tasi, e mafai ona faʻaalia ai se lelei ma se taunuuga le lelei. E faʻalagolago i le maualuga o le tau o le gaʻo o le gaʻo.

O faailoga o le suka e mafai ona matauina i totonu o tagata na leva ona maua i le maʻisuka, ao latou maualuga o le suka suka e mafai ona masani pe siitia. E tatau ona faʻamatalaina lenei mea e ala i le osofaʻi o le oso i totonu o foliga o le glycemic, mo se faʻataʻitaʻiga, mai le 7 mmol / L i le 18 mmol / L poʻo le isi itu.

Faʻamatalaga

O le hypoglycemic coma e masani lava ona tupu i tagata gasegase ma le malosi o le insulin e faalagolago i le maʻisuka.

O tulaga nei e mafai ona mafua ai lenei tulaga:

  1. O le tagata gasegase na afaina i le sese o le inisalini.
  2. O le inisalini o le hormone na tuiina e le o lalo o le paʻu, ae o le intramuscularly. E mafai ona tupu lenei mea pe a fai o le tuila ma se nila umi, poʻo le tagata maʻi e manaʻo e faatelevave le aʻafiaga o le vailaʻau.
  3. O le tagata gasegase na matua malosi lava le gaioiga faaletino, ona le 'ai lea o meaʻai gaʻo gaʻo.
  4. Ina ua le 'ai le tagata maʻi pe a uma ona faʻatonuina le homone.
  5. O le tagata maʻi na inu ava malosi.
  6. O se massage na faia i le vaega o le tino lea na tui ai le inisalini.
  7. Tina i le tolu masina muamua.
  8. O le maʻi e mafatia i le le atoatoa.
  9. O le tagata gasegase e iai se faʻaaliga o le gaʻo o le ate.

O le gasegase o le sukū ma le coma e masani lava ona atiaʻe i tagata mamaʻi pe a tupu mai le maʻisuka ma faʻamaʻi faʻamaʻi o le ate, intestines, kidneys, endocrine system.

E masani lava, o le inosia o le insulin ma le coma e tupu pe a uma ona ave e le tagata maʻi le salicylate pe aʻo tago i nei fualaau faasaina ma sulfonamides.

O le togafitiga o le suālaʻau e amata i se tui o le kulukose. Faaaoga le 20-100 ml. 40% fofo. Ole fua ole fua ole fuafua ile fuafua ile vave vave ole tulaga ole maʻi.

I tulaga ogaoga, e mafai ona faʻaaogaina le puleaina o le glucagon poʻo le inisuasi ile intomauscular glucocorticoids. E le gata i lea, o le pulega o le 1 ml e mafai ona faʻaaogaina. 0.1% vaifofo o le adrenaline hydrochloride.

Afai e leʻi leiloa le malosi o le foloina, e mafai ona tuʻuina atu i le tagata maʻi le kulukose, pe tatau foi ona ia inu se ipu inu suamalie.

Afai ua le iloa e le tagata maʻi, ae leai ni tali a tamaiti aoga i aafiaga o le malamalama, leai se fofo afaina, e manaomia e le maʻi ona tuu le kulūkose i lalo o lona laulaufaiva. Ma i le taimi o se tulaga e le iloa ai, o le kulukose e mafai ona aveʻesea mai le ooto tautala.

E tatau ona faia lenei mea ma le faʻaeteete ina ia le tataʻi le tagata maʻi. O faʻatulagaga faʻapenei i le pepa gel e maua. E mafai ona e faʻaaoga le meli.

E faʻasaina le faʻatinoina o le inisalini i se tulaga o le suka i le suka, talu ai o lenei hormone o le a faʻaosofia ai le faʻaleagaina ma faʻaitiitia ai le avanoa e toe faʻaleleia ai. O le faʻaaogaina o lenei oloa i se tulaga e pei o se coma e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

Ina ia aloese mai le le lelei o le faʻaleleia o le hormone, o nisi o gaosi oloa latou te tuʻuina atu le suauu ma se poloka faʻapipiʻi.

Fesoasoani Muamua

Mo le fesoasoani muamua talafeagai, e tatau ona e malamalama i faʻamatalaga faʻapitoa o loʻo faʻaalia e se coma hypoglycemic. Pe a faʻatūina faʻamaufaʻailoga saʻo, manaʻomia vave le fesoasoani muamua ile maʻi.

Nofoaga o tausiga faʻafuaseʻi:

  • valaau se falemaʻi
  • Aʻo leʻi oʻo mai le 'au fomaʻi, e tatau ona e tuʻu le tagata i se tulaga lelei,
  • e tatau ona e avatu ia te ia se mea suamalie: sugar, candy, tea poo le meli, jam poo asikulimi.
  • afai e leiloa le tagata maʻi, e tatau ona tuu se fasi suka i lona alafau. I se tulaga o le maʻi suka, e le afaina ai le suka.

O se asiasiga faanatinati i le falemai o le a manaʻomia i tulaga nei:

  1. faʻatasi ai ma le faʻasolosolo pea o le kulukose, e le toe iloa e le tagata maʻi le aofaiga o le suka i totonu o le toto, e faʻaauau pea le faʻamaʻi o le inisalini,
  2. o le suka e masani ona toe foi mai
  3. pe a mafai ona feagai ma le mafuie o le inisalini, ae o loʻo i ai le vavaeeseina o galuega a le loto, toto toto, ma le faʻalavelave o le tino, faʻalavelave faʻalavelave faʻapipiʻi e leʻi i ai muamua.

O le hypoglycemic coma poʻo le hypoglycemic condition o se maʻi sili ona taua e mafai ona ave ai le soifua o le tagata maʻi. O le mea lea, o fesoasoani muamua taimi ma se togafitiga lelei e sili ona taua.

Le goto ifo o le insulinocomatosis togafitiga i Sisifo

I le 1953, i le gagana Igilisi o le Lancet, o le psychiatrist Harold Bourne na lolomiina se tusiga ua taua "The Myulin Myth", lea na ia finau ai e leai se talitonuga mautinoa e talitonu ai o le togafitiga o le inosia e faafetaiaʻia ai faiga faavalevalea. Afai e togafitia togafitiga, na o le mafuaʻaga ona o le faʻaituau o tagata maʻi ma togafitiga lelei. "Inisalini maʻi, e masani lava o se faʻalapotopotoga maualuga, - na fai mai ai H. Bourne. - E i ai o latou avanoa ma se tala lelei. ". I le 1957, ina ua faʻaitiitia le faʻaaogaina o le inisalini, na lolomi e le Lancet iuga o se suʻesuʻega faatusatusa o le togafitiga o le schizophrenia. E lua vaega o tagata gasegase sa togafitia i le inisalini pe na faʻaofiina i se tulaga e le o iloa ai le faʻaaogaina o le gataifale. E leʻi maua e tusitala o le suʻesuʻega se eseesega i le va o vaega.

Na latou le toe faʻaaogaina togafitiga faʻasolosolo i Sisifo, latou te le toe taʻua le auala i tusi.

USSR ma le Rusia

I totonu o le USSR, na manatu ai o nei suʻega sa faia i le le saʻo. "I lo tatou atunuu, na faʻaauau pea ona faʻaogaina le ICT, ma e masani lava ona mafaufauina ma faaauau pea ona avea o se tasi o auala sili ona lelei i auala o togafitiga faʻapitoa o le ola maloloina o le mafaufau, lea e lauiloa i le tele o tupulaga o fomaʻi"- tusia A.I. Nelson i le 2004.

I le 1989, o le tuuina atu o US psychiatrists na asia Soviet psychiatric hospitals ina ia faamaonia pe teena ai faamatalaga e uiga i le faaaogaina o le mafaufau mo faamoemoega faapolokiki i le USSR, na taʻua ai o le inisalini e masani ona faaaogaina e oo lava i tagata mamaʻi na le faaalia e le au psychiatrist American faailoga o le mafaufau o le mafaufau po o le afaina faʻafitauli.

O nisi o lomiga faʻamaonia na taʻua ai le faʻaaogaina o togafitiga faʻasolosolo i aso Soviet e fesoʻotaʻi ma tagata na faʻaumatia i falemai.

Ona o le faateleina o antipsychotics, o le faʻaogaina o ICT ua faʻaitiitia nei i Rusia. I tulaga faʻavae o le Rusia, o lenei auala, e ui i lea, o loʻo taʻua, e ui lava e manatu e avea o se faʻaagaga se tasi ma e mafai ona faʻaaogaina pe afai e le manuia isi. I nisi o itulagi o le atunuʻu, e le o faʻataunuʻuina togafitiga faʻasolosolo.

E tusa ai ma le lagolago a le ICT, o faʻamaoniga autu mo le faʻasaina o le insulinocomatosis o togafitiga o mafaufauga, aemaise lava le faʻataunuʻuina, aemaise lava i le faʻaleagaina o le hallucinatory ma / poʻo le faʻasolosolo faʻamaʻi, catatonia, hebephrenia. Ae peitai, e le faapea o le aʻafiaga o togafitiga e le faʻamalosia e faʻamoemoeina i luga o faʻamaoniga o le mafaufau o le mafaufau (faʻailoga, faʻaʻoleʻole, mafaufau le mafaufau ma amio). E tusa ai ma le au fesoʻotaʻiga i le ICT, e mafai foi ona faʻaitiitia le tele o faʻaaliga o le faaletonu o le mafaufau, maua ai le malosiaga malosi e tetee ai ma le faʻamalosia, faʻaitiitia pe faʻaititia le apato-abulia, faʻaitiitia le malosi o le malosi, faʻaleagaina lagona, fencing, autism punavai e le o faamaoti mai 952 aso . Ae ui i lea, o nisi taimi e iloa ai o le faʻaaogaina o le insulinocomatosis togafiti, e mafai ona oʻo atu ai i le faʻalauteleina o le tino, ae le o le faʻaleleia atili.

O le auala ICT e faʻalavelave ma faʻaalu le taimi: e manaʻomia ai le faʻavaeina o se potu faapitoa, toleniga a tagata faigaluega, siakiina faifaipea o le tagata maʻi i le coma ma le po i le maeʻa ai o se coma, ma le usitai i se meaʻai. E tulaʻi mai faigata pe a oʻo i le tulaga le lelei.

O le faʻamalositino togafitiga e faia mulimuli ane nai lo togafitiga o le mafaufau. Afai o le faʻaitiitia o le aʻafiaga o fualaau oona e tupu i ni nai aso, ma o nisi taimi o itula, ona faʻaalia ai lea o le aafiaga ole ICT i le maea ai ona amata mai muamua uluaʻi lumanaʻi, ma tele lava - naʻo le pito i tua o le togafitiga.

Faʻafeagai ma itu Faʻatonu

O le faʻaleagaina o le auala (faʻamautinoaga o le maʻi, o le tele o aafiaga tiga) e le saofaga i le lauiloa o togafitiga insulinocomatosis. Faʻamatalaina le soona fai, vevesi, lagona malosi o le fiaai ma le gasegase na gasegase e tagata gasegase i le taimi o le faʻaaogaina o ICTs o nisi taimi e faʻamatalaina e matua tiga.

A faʻaaogaina ICTs, ei ai se faʻafitauli o se coma ua mavae, e ui i le faʻaofiina o le kulukose, ma se lamatiaga o le toe-coma (toe faʻafouina o se coma pe a mavae ni nai itula). O le faʻaaogaina o ICTs e faʻataunuʻuina ai se tulaga matautia o le olaga faitino.

I le mafaufau

E le gata i lea, na amata ona faʻaaogaina le osofaʻi o le inisalini i le mafaufau. O tagata faʻapitoa na faʻapipiʻiina le vailaʻau o le hypoglycemic e ala i le faʻasaina o le inisalini i tagata. O le taimi muamua na faʻaaoga e Sakel se ituaiga o togafitiga i le 1933. O ia o se tagata poto faapitoa i togafitiga o tagata ma le heroin ma le vaisu.

E tusa ai ma taunuʻuga o le faʻaofiina o le inisalini i totonu o le tino, na maua ai e le au gasegase osofaʻi o le inisalini. E tatau ona manatuaina o lenei metotia na mafua ai le maualuga o le soifua faaletino. I le 5% o mataupu, o aʻafiaga o le faʻamaʻi o le inisalini na mafua ai ona afaina.

I le taimi o suʻesuʻega faʻapitoa, na maua ai e le aoga lenei metotia. O aʻafiaga o le inisalini na teʻi i le mafaufau i le taimi o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa na faʻaalia ai lona le atoatoa. O le mea lea i le tasi taimi na tupu ai se galu o le ita i le mafaufau o le au psychiatrist oe na faʻaaogaina togafitiga faapena. E maitauina le togafitiga o le schizophrenia ma le faʻamaʻi o le inisalini na faʻaaogaina seia oʻo i le 1960.

Ae i le aluga o taimi, o faʻamaoniga o le lelei o sea ituaiga metotia ua uma ona faʻaaogaina na faʻasalalau lelei. Ma o le togafitiga e na o mataupu lava e aoga ai pe afai e le fiafia le tagata maʻi.

I tua i le 2004, na taʻua ai e A. I. Nelson e faapea, o le togafitiga o le inisalini o loo manatu pea o se tasi o le sili ona aoga i totonu o le atunuu. O se mea taua tele e faapea o American psychiatrists, oe na asiasi atu i falemai a le Soviet i le 1989, na maitauina o le coma na faʻaaoga i lenei auala na faʻaaogaina i le teritori o le atunuʻu e faatatau i tagata e leʻi i ai ni faailo o le mafaufau o le mafaufau po o le afaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le tulaga o tagata e le o vaʻaia, o togafitiga faʻasaʻi ile inisalini sa faʻaaogaina malosi.

Ae i le taimi lava lea, o le faʻaaogaina o lenei metotia ua matua faatapulaaina. Ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona e manatua o le inosia o le inisalini e faʻaaogaina naʻo mataupu e le aoga ai isi togafitiga. Ae o loʻo iai itū'āiga e le faʻaogaina ai se auala.

O le faʻamaoniga autu mo le faʻaaogaina o le inisalini o le loto o le mafaufau, o le mafaufau i le mea muamua. Aemaise lava, o le hallucinatory, o le faʻasolosolo faʻasalaga e togafitia i lenei auala. E talitonuina o le togafitiga faʻapitoa e iai sona aʻafiaga. Peitai, e tusa ai ma fuainumera aloaia, i nisi o tulaga, o le togafitiga e mafua ai le leaga, ae le o le faaleleia.

Faʻaiʻuga

E tatau ona manatua i le mafaufau o le togafitiga lava ia ei ai sona aafiaga tiga. O le mea lea, o le metotia e le o se lauiloa.O le faʻamaʻi o insulin e tuʻufaʻatasia ma le suamalie, faʻavevesi ma se lagona malosi o le fiaaai, gaogao. O tagata maʻi latou lava na faamatalaina ituaiga togafitiga e matua tiga lava.

E le gata i lea, ei ai se tulaga lamatia o le a toso i luga le coma. E mafai ona tupu faʻataʻatia pea. I nisi tulaga, o le osofaʻi o le insulin e oʻo atu ai i le oti. Faʻafesoʻotaʻi tutusa ma le faʻailogaina o loʻo maua.

E uiga i le aafiaga

I le taimi muamua, o le faʻamaʻi o le insulin na mafua ai na o tagata mamaʻi mafaufau na teena meaai. Mulimuli ane, na maitauina o le tulaga lautele o tagata gasegase pe a maeʻa le togafitiga faapena. O le iʻuga, o le togafitiga o le inisalini na amata ona faʻaaogaina i le togafitiga o maʻi o le mafaufau.

I le taimi nei, o le inisalini e faʻaaoga i le osofaʻiga muamua o le schizophrenia.

O le sili ona lelei o loʻo mataʻituina i le faʻaaogaina o le faʻasalalauga faʻasalalauga. Ma o le mea itiiti lava e faʻaalia ai le inisalini togafitiga i togafitiga faʻafaigofie o le schizophrenia.

E tatau ona manatuaina o le hepatitis mataga, o le cirrhosis, pancreatitis, urolithiasis o ni faʻamaoniga i le faʻaaogaina o le inisalini.

O ia togafitiga e le fautuaina mo tagata mamaʻi e mafatia i le vaivai, tuberculosis, ma maʻi o le faiʻai.

O le inisalini coma e maua e ala i le puleaina o le inisalini. E masani lava ona maua le togi talafeagai, ma faasolosolo malie ona faateleina le numera o tui. Amata i le faʻaofiina o vaega e fa o lenei tuufaatasiga.

O le muamua coma e le tatau ona umi le umi nai lo le 5-10 minute. E le gata i lea, o le a taofia ana faailoga. O le umi o le coma e mafai ona oʻo i le 40 minute. O le togafitiga e masani lava e tusa ma le 30 com.

Taofi le faʻaaliga o le coma e ala i le faʻalauiloaina o se vaifofo 40% kulukose. O le taimi lava e toe malamalama ai le tagata maʻi, latou te avatu ia te ia le lauti ma le suka ma le taeao. Afai e le o malamalama o ia, o le lauti ma le suka e tuiina e ala i se suʻega. O se faʻamatalaga i le coma e faia i aso uma.

Amata mai le lona lua ma le tolu o togafitiga o le inisalini, o le tagata maʻi e faʻaalia le moe, le malamalama le mafaufau, ma ua faʻaitiitia le muso. O lana tautalaga o loo taua. O nisi taimi e suia ai mamanu tino, e amata ona toe faʻafoʻi. E masani lava o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga faʻafefete, faʻavevesi.

I le vaega lona fa, o le tagata gasegase e leai se gaioiga, e le tali atu o ia i soo se mea, oso le muso, afu le afu, ma paʻu le vevela. O ona foliga o le a paʻu, ma o ona tamaiti ua vaapiapi. O nisi taimi ei ai faʻafitauli o le manava, gaioiga o le loto, o nei uiga uma eo faatasi ma le amnesia.

Faʻaiʻuga

O sea aafiaga i luga o le tino e le mafai ona tuuina atu ni faafitauli. E faʻaalia i le paʻu o le fatu, gaioiga o le fatu, o le edema pulmonary, o le hypoglycemia faifai pea. Afai e amata faʻafitauli, e faʻavevesea le hypoglycemia e ala i le puleaina o le kulukose, ona maua ai lea o le vitamini B1, o le kulicotic acid.

O le faiga o aʻafiaga o le inisalini i le gasegase o le mafaufau e matua lilo lava. E mafai ona iloa o le inisalini e aʻafia ai le fatuga loloto o le faiai. Ae i le taimi nei, e le mafai e le saienisi ona fuafua tonu pe faapefea ona tupu lenei mea.

E taua le maitauina o le taimi lava e tasi na faʻaalia ai se aafiaga talitutusa i le lobotomy. Na talitonu na fesoasoani o ia e "faʻamafanafana" tagata mamaʻi, ae o le aʻafiaga na faalilolilo i mealilo. Ma na o le mavae lava o tausaga na faʻamalamalamaina ai le natura vaivai o lenei taualumaga, lea e masani ona oʻo atu ai i le fefe ma le faʻafeagai ma taunuʻuga na faʻamoemoeina.

I Sisifo i le taimi nei, o le togafitiga o le inisalini e le o aofia ai i polokalame faʻaleaʻoaoga faʻaleaʻoaʻoga. E le o amanaiaina e aoga. O lenei togafitiga e manatu mamafa tele, mafua ai le tele o faʻalavelave, aʻafiaga, ma e mafai foi ona mafua ai le oti.

Ae o ē faʻatuatua i le inisalini faʻasolosolo e faaauau pea ona fai mai o lenei auala e aoga. Ma i totonu o le tele o atunuu, e aofia ai Rusia, o loʻo faʻaauau pea ona faia mo tagata gasegase i le gasegase. E talitonuina o ia togafitiga e mafai ai e tagata gasegase ona faʻagaloina o latou gasegase mo le tele o tausaga. Ma o nisi taimi e le manaʻomia le togafitiga. E leʻo togafitiga taʻitoʻatasi i le mafaufau e maua ai se taunuuga faapena. I lenei tulaga, e le faʻaaogaina le togafitiga o le inisalini e aunoa ma se manatu talafeagai i tagata tomai faapitoa, faʻapea foi ma le maliega tusitusia a le maʻi.

Faigata o le mafaufau

O le mafaufau faʻapitoa o se suʻesuʻega faʻapitoa. Aʻo iai fomaʻi i isi eria o loʻo iai ni auala faʻamaonia saʻo - faʻaaogaina meafaifaʻaili e faʻaalia manino ai faʻamaoniga o le faʻamaʻi, e le maua e psychiatrist ia avanoa. E leai se auala mo le faia o se siama, siaki le tulaga o le maʻi. E faamalosia le au psychiatrist e faalagolago i na o upu a le tagata maʻi.

O isi foi itu, faapea foi ma mataupu e le masani ai mai le togafitiga o le mafaufau, na mafua ai le alualu i luma o le gaioiga lea na tauivi ma le mafaufau. Na fesiligia e ona sui auala na faaaoga e fomai. O le gaioiga na faʻalauiloaina i le 1960s. Na popole ana lagolago e uiga i le fesuisuiaʻi o mea na iloa ai le le atoatoa o mafaufau. I le uma ai, o ia mea uma e sili atu ona manaia. E le gata i lea, o le togafitiga na masani ona sili atu ona leaga nai lo le lelei i tagata gasegase. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le lobotomy, lea na faia tele i na tausaga, na faʻamaonia o le solitulafono. E tatau ona ou faapea atu na iu lava ina foliga mai o le a vaivai.

Na faia e Dr. Rosenhan se suesuega manaia i le 1970s. I lana laasaga lona lua, na ia lipotia i le falemai o le a ia faʻaalia atu le au faʻataʻitaʻiga o le a ia auina mai. Ina ua uma ona pueina le tele o simulators, na tautino e Rosenhan e le i auina atu e ia ni simulators. O lenei mea na tupu ai se galu o le toʻasā lea e oʻo mai i lenei aso. Na maua ai o tagata gasegase mafaufau e faigofie lava ona iloga "latou" mai tagata le lelei.

E tusa ai ma taunuʻuga o gaoioiga a nei tagata atinaʻe, o le numera o tagata gasegase i falemai i le Iunaite Setete na faaititia e 81%. O le toʻatele oi latou na faʻasaʻoloto ma faasaolotoina mai togafitiga.

Metotia foafoa

O le taunuuga o le na faia le inisalini e le faigofie. O le tele o atunuu malamalama na latou iloaina lona auala o se mea sese autu o le mafaufau o le 20 seneturi. O lona aoga na finau i le 30 tausaga talu ona faia le mea fou. Peitai, seia oo i lena taimi, o le inisalini na mafai ona pulea le tele o ola.

Manfred Zekel, ao valaauina o ia i le faaiuga o lona soifua, na fanau i le aai o Nadvirna i Iukureini. Peitai e taua tele i le taimi o lona soifuaga na mafai ai e lenei vaega ona pasi atu i le tagatanuu o Ausetalia, Polani, le USSR, le Third Reich, Iukureini.

O le fomai o le lumanai na fanau mai i Ausetalia. Ma ina ua mavae le Taua Muamua a le Lalolagi, sa nofo o ia i lenei atunuu. O le mauaina o se aʻoga faʻapitoa, na amata loa ona faigaluega i le falemai o le psychiatric Berlin, ma taulai atu i togafitiga o fualaau oona.

Ona maua ai lea o se auala fou e togafitia ai le maʻisuka, o se mea na tupu: o le faʻaaogaina o le inisalini mo le maʻisuka na amataina.

Sa filifili Zekel e mulimuli i lenei faataitaiga. Sa amata ona ia faʻaaogaina le inisalini e faʻaleleia atili ai le fia 'ai o ona tagata. O le iʻuga, ina ua paʻuʻese nisi o gasegase mai le malosi o le tino, na taʻua e Zekel o lenei mea matautia na i ai se aafiaga lelei i le tulaga o le mafaufau o fualaau oona. Ua faaitiitia lo latou gagau.

I le taimi na sau ai le au Nazis, na toe foi atu Zekel i Vienna, lea na ia faaauau ai ona atiae ni vailaau e mafua ai le inisalini mo le togafitiga o le sikolasipi. Na ia faateleina le metotia o lenei vailaau ma taʻua lona auala o le togafitiga o le inisalini. I lenei tulaga, o le leaga o lenei auala na faaalia. E mafai ona ia ausia le 5%.

Ma e naʻo le maeʻa o le taua, pe a faʻaaogaina ma le mataalia le auala tiga o le togafitiga, na faʻasaʻolotoina ai le tusiga "The Insulin Myth", lea na teena ai le aoga o ia togafitiga.

I le mavae ai o le 4 tausaga, o lenei auala na faʻaaogaina i suʻega. Mo se faʻataʻitaʻiga, i se tasi oi latou, o togafitiga o togafitiga na togafitia i le inisalini i nisi o gasegase ma le gasegase i isi. O suʻesuʻega e leai se eseesega i le va o vaega.

O le iuga lenei mo le faʻamalosia o le inisalini. O le mea moni, i le 1957, ua faʻaumatia le pisinisi a Dr. Zekel. Sa faʻaauau pea ona faʻaaoga e le 'aufaipisinisi tumaʻi le metotia mo sina taimi, ae i le vaitau o le 1970 na galo ai ma le galo i Amerika ma totonu o falemaʻi Europa. Ae i le USSR ma le Russian Federation, o le insulin o togafitiga o loo aofia pea i tulaga faataatitia mo le togafitiga o le schizophrenia, e ui i le mea moni e faapea o le "metotia mulimuli mulimuli".

O le a lenei mea

O le inisalini coma o se gaioiga o le tino poʻo se tulaga e tupu ona o se faʻaitiitia o le kulukose toto i se vaitaimi umi. I se isi auala, e taʻua o le osofaʻi o le inisalini.

Ua faailoa mai e tagata atamamai ituaiga nei:

  1. Ketoacidotic - faʻaalia i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1. E mafua ona o le faʻasaʻolotoina o se numera tele o ketones, lea e aliali mai i le tino ona o le gaosia o gaʻo susu. Ona o le maualuga maualuga o nei elemene, ua faatofuina ai se tagata i se ketoacidotic coma.
  2. Hyperosmolar - e atiina ae i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2. Ona o le taua tele o le vai. O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona ausia se faailoga o le sili atu ma le 30 mmol / l, e leai ni konesoni.
  3. O le vailaʻau oona - e aliali mai ia i latou o loʻo tuiina le inumaga o le inisalini pe le mulimuli i le taumafataga. Faʻatasi ai ma le mamate o le hypoglycemic, o le toto toto e oʻo atu i le faailoga o le 2.5 mmol / L ma lalo.
  4. Lactic acidotic o se fesuiaiga masani o le maʻisuka coma. E foliga mai i le talaaga o le glycolysis anaerobic, lea e oʻo atu ai i se suiga i le paleni-pyruvate paleni.

Faiga faʻamalosi o le faʻamaʻi

Faailoga o se insulin coma:

  • Faʻaitiitia le kulukose i totonu o le faiʻai. Neuragia, o faʻafitauli eseese o amioga, faʻavevesi, le mautonu. O le iʻuga, e mafai e le tagata gasegase ona galo le iloa, ma o se mea e tupu.
  • O le masalosalo a le tagata maʻi o loʻo faʻavevesi. E i ai le faateleina o le fefe ma le atuatuvale, o le faaitiitia o toto toto, o le saoasaoa o le fatu fatu, o le faaletonu o le tino, o le pailate o le pulupotor (muscle contractions e mafua ai le tali, e masani ona taua o "goosebumps"), vevela malosi.

Symptomatology

O se insulin coma e faafuasei ona tulaʻi mai, ae o loo i ai ona lava faailoga muamua. Faatasi ai ma sina faaitiitia itiiti o le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto, o le maʻi e amata tiga i le ulu, le lava le fiaai, fiva.

Faʻatasi ai ma le suka, o le vaivaiga lautele o le tino atoa e maua. E le gata i lea, o le fatu e pisapisao i le saoasaoa o le maualuga, sosolo le vevela, o lima ma le tino atoa o gatete.

E le faigata ona faʻafetaia lenei tulaga, na o oe lava e manaʻomia le 'ai o se oloa ma se maualuga maualuga o gaʻo. O latou gasegase e iloa e uiga ia latou lava faʻamaʻi e ave faʻatasi ma i latou se mea suamalie (suauu faamama, suamalie, sili atu). Faʻailoga muamua o le osofaʻi o le inisalini, e tatau ona faʻaaoga le suamalie ina ia faʻamaonia ai le suka o le toto.

Faʻatasi ai ma togafitiga faʻasolosolo ile inisalini, o le maualuga o le suka toto e faʻaitiitia le malosi i le afiafi ma le po. A o faagasolo lenei vaitaimi, e mafai ona faʻaalia e se tasi le faateia o le hypoglycemic. Afai o se tulaga faapena e aliali mai i le tagata gasegase i le taimi o le moe, ona e le maitau lea mo se taimi umi lava.

Faailoga autu

I le taimi lava e tasi, o le tagata maʻi e leaga, e papaʻu ma le popole, ma e masani foi ona mafatia se tamaititi mai faaaliga le mafaamatalaina. Afai e matauina le siama i tamaiti, e tele lava ina latou tagi ma pisa i le po, ma a uma ona ala ae e le manatua e le tamaitiiti le mea na tupu ao le i faoa faamalosi, ua le mautonu lona mafaufau.

A maeʻa le moe, o tagata gasegase e iai se faʻalavelave manuia lautele. I le taimi lea, o le maualuga o le suka toto e maualuga lona alualu i luma, o lenei tulaga e taua o le vave glycemia. I le aso na sosoo ai ma le faʻamaʻi o le suka i le po, o le tagata maʻi e faʻafefe, popole, mataʻutia, o se tulaga le fiafia, o loʻo i ai se vaivaiga tele i le tino.

Faailoga o le falemaʻi

O le tagata gasegase o loʻo i ai faʻamaʻiga faafomaʻi nei o se insulin faʻatasi o se mea e le mafai ona faia (faʻamoemoe) poʻo natura masani:

  • o le paʻu e paʻepaʻe ma susu,
  • faavaivaia,
  • gaioiga o musika.

I le taimi lava e tasi, e le suia le mata, e tumau pea le laulaufaiva, o le manava e faʻaauau pea, ae afai e le maua e le tagata maʻi se fesoasoani faʻapitoa i se taimi talafeagai, ona oʻo loa lea i le taimi o le a manava ai le manava.

Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi i le insulin i se vaitau umi, e mataʻituina se tulaga o le masalosalo, o maso ua leiloloa a latou gaioiga, ua aliali mai faailoga o le bradycardia ma ua faʻaitiitia le vevela o le tino. O loʻo maualalo ifo i lalo o faʻataʻitaʻiga.

E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻaititia po o le leai o se faʻalavelave.

Afai e le maua le maʻi i le taimi ma e le o manaʻomia le fesoasoani faʻapitoa ia te ia, ona mafai loa lea ona sui le tulaga i le taimi nei.

E ono tulaʻi mai felafolafoaiga, osofaʻiga o le gasea, vomiting amata, e maʻi le tagata maʻi, ma pe a mavae sina taimi, ua le toe iloa. Ae peitai, e le na o le pau lea o faailoga o le maʻi suka.

I suʻesuʻega a suʻesuʻega o le urine, e le o iloa ai le suka, ma o le tali atu i le solvent, i le taimi e tasi, e mafai ona faʻaalia uma ai le lelei o le taunuuga ma se mea le lelei. E faʻalagolago i le a le maualuga o le taui o le metabolism.

O faailo o se insulin cona e mafai ona siakiina i tagata ua leva ona maʻi i le maʻisuka, aʻo le tikeri o le suka i totonu o le toto e mafai ona faʻamaonia pe faʻalautele. E fautuaina e faamalamalama le oso oso faafuasei i faamatalaga manino, mo se faataitaiga, mai le 6 mmol / L i le 17 mmol / L po o le itu i tua.

E masani lava ona iai se siama insulin i maʻi ma le maualuga o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka.

O tuʻutuʻuga nei e mafai ona avea ma mea e manaʻomia muamua mo le faʻaalia o sea tulaga:

  1. O le le taliaina o le inisalini na tui i le tagata maʻi.
  2. O le hormone na tuiina e le o lalo o le paʻu, ae o le intramuscularly. E mafai ona tupu lenei mea pe afai ole suauu e iai se nila umi, poo le tagata maʻi e manaʻo e faatelevave le aʻafiaga o le vailaʻau.
  3. O le tagata gasegase na tupugaina le malosi o le tino, ona le 'ai lea o meaʻai gaʻo gaʻo.
  4. Afai e le 'aina e le tagata maʻi meaʻai pe a maeʻa le puleaina o le homone.
  5. O le tagata maʻi na tago i le ava malosi.
  6. O se massage na faia i le vaega o le tino lea na faʻafeiloai ai le hormone.
  7. Tina i le amataga 2 masina.
  8. O le tagata gasegase ua gau lona fatu.
  9. O le tagata gasegase o loʻo i ai le maʻi o le ate.

O le gasegase o le suka ma le coma e masani lava ona faia i tagata mamaʻi pe a faia le maʻisuka ma maʻi faʻamaʻi o le ate, o le tui ile fatu, gaʻo, ma le endocrine.

E tele taimi, e tupu mai le insulin i le maeʻa ona ave e le tagata maʻi le salicylate poʻo le faʻaaogaina foi o nei vailaʻau ma sulfonamides.

Togafitiga mo le inisalini e amata i se inumaga malosi o le kulukose. Faʻaaoga 25-110 ml o se faʻafitauli 40%. O le fuataga e fuafua e faʻatatau i le vave vave ona faaleleia le tulaga o le maʻi.

I tulaga ogaoga, e mafai ona faʻaaogaina le tausiga o matua o le glucagon poʻo le inisua o intramuscular o glucocorticoids. E le gata i lea, o le inisiua o le 2ml o le 0.1% adrenaline hydrochloride e mafai ona faʻaaoga.

Afai e le leiloa le faʻaleleia o le faʻaleleia, o le tagata gasegase ua faatagaina e tui le kullukose, pe tatau ona inuina le lauti suamalie.

Afai e leiloa le tagata maʻi, aʻo le tali a tamaiti aoga i le faʻamalosia e le malamalama e le o maua, e leai se malosi e afaina ai, e tatau i le tagata maʻi ona tuʻu le kulūkose i lalo o lona laulaufaiva. Ma i se vaitau o le le iloa, e mafai ona aveʻesea mai le vaʻa tautala.

E tatau ona faia lenei mea ma le faʻaeteete ina ia le tataʻi le tagata maʻi. O mea faapena e maua i foliga o se gel. E faatagaina e faʻaaoga le meli.

E faʻasaina le faʻaaogaina o le inisalini i se tulaga o inisalini, talu ai o lenei hormone o le a faʻaosoosoina ai se faʻalavelave ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona fofo. O le faʻaaogaina o lenei mea faigaluega i lenei ituaiga o tulaga e mafua ai le oti.

Ina ia aloese mai le faalauiloaina ma le le talafeagai o le hormone, e gaosia e le au gaosi le suauu ma se faiga e poloka ai le masini.

Puipuiga

Ina ia aua nei aumaia le tino i ni tulaga faigata e pei o se inisalini, e tatau ona mulimulitaia tulafono laiti: tausisia i taimi uma se taumafataga, siaki taimi uma le maualuga o le kulukose, tui le inisalini i le taimi.

Taua! E taua tele le taulaʻi atu ile ola ole insulin. O le faʻaaogaina o le oti ua faʻasaina!

E sili atu le nofouta i le atuatuvale ma le malosi malosi faaletino. O faʻamaʻi pipisi eseese, pe'ā togafitia, e togafitia i le taimi lava e uma ai le amataga o uluaʻi faailoga.

O matua o se tamaititi e maua i le maʻisuka e tatau ona matua gauai atu i le oti. E masani lava, o se pepe faalilolilo mai lona tama ma lona tina e soli tulafono faʻavae paleni. E lelei tele le faʻamalamalama muamua o taunuuga uma o lenei amioga.

E tatau i tagata soifua maloloina mai lea taimi i lea taimi ona pulea le maualuga o le suka i totonu o le toto, afai e te vavaeese mai masani masani, e tatau ona e faafesootai atu i se endocrinologist.

Vaega o lamatiaga

O le vaega aʻafia e aofia ai tagata mamaʻi na faʻamaʻi faʻamaʻi na faia taotoga, teineitiiti maʻitaga.

O le tulaga lamatia o le hyperglycemic coma formation ua sili atu ona maualuga le maualuga i totonu oi latou e le o tausisi i le taumafataga na faatonuina e le fomaʻi pe o le a le faaitiitia le toto o le inisalini e faia. O le inuina o le ava malosi e mafai foi ona faʻaosoosoina ai se faʻata.

Na maitauina e matua le maalofia lava le faateʻia o le gasegase i tagata mamaʻi o le litaea tausaga, faʻapea foi ma i latou e ono oʻo i le mamafa. E tele taimi e iloa ai lenei tulaga i tamaiti (e masani lava ona o le malosi tele o le taumafataga, lea e masani lava e le iloa e le tama ma le tina) po o gasegase i le talavou ma i se taimi puupuu o maʻi. E tusa ma le 25% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, ua matauina faailoga o tuaa.

Fomaʻi

O le faʻaaogaina o le inisalini i le mafaufau ma mafaufauga o fomaʻi ma gasegase ia i latou lava e sili atu ona lelei i lenei mea. E ui i le mea moni o se tulaga lamatia, o le fofo i lenei auala e aumaia ai ona taunuuga. E faʻaaogaina na o se mea faapitoa.

Togafitiga o le gasegase ma le insulin coma e pei ona mulimuli mai. O le tagata gasegase ua tui faʻasolosolo ma le maualuga o le inisalini mo lona tino. O lenei mea e mafua ai se tulaga e fesoasoani i togafitiga o le maʻi.

O aʻafiaga o le inisalini i le psychiatry e matua ese lava. E pei ona taʻua muamua, o lenei tulaga e matautia ma mafai ona oʻo atu i le oti. 100 tausaga talu ai. Ona o le le lava o le malamalama ma mea faigaluega, e le mafai e fomai ona faasaoina i taimi uma le tagata maʻi. I aso nei, o mea uma lava e eseese, ma mo le aveeseina o se tagata maʻi mai se atunuʻu na fausia, o loʻo i ai a latou lava metotia ma auala.

Faʻafouina

Mulimuli ane i ni faafitauli matuia e pei o coma, e tatau ona matua taulai atu i le vaega o le toe faaleleia. Pe a tuua e le tagata maʻi le uarota, e tatau ona faatulaga uma tuutuuga mo lona toe manuia atoatoa.

Muamua, mulimuli i faʻasologa uma a le fomaʻi. E faʻaaoga lenei mea i meaʻai, ituaiga olaga, ma le manaʻo e aloese mai amioga le lelei.

Lona lua, ia taui mo le le lava o vitamini, mea mole micro ma elemene na leiloa i le taimi o le gasegase. Faʻaaoga tino faʻapitoa o fualaʻau, faʻaalia le fiafia e le gata i le tele, peitaʻi, ma le lelei o meaai.

Ma o le mea mulimuli: aua e te faia, aua nei fiu ma taumafai e fiafia i aso uma. Talu ai o le maʻisuka e le o se faaiuga, o se vaega o le olaga.

Inisalini coma: mafuaʻaga talafeagai, togafitiga togafitiga, puipuiga, faʻamaʻi

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le maasiasi o insulin e manatu o se taunuuga le lelei o le hypoglycemia, lea e faaitiitia ai le maualuga o le kulukose i le toto ma o le hormone-inisalini e gaosia e le pancreas e faateleina. I le taimi lava, i tulaga ogaoga o le fiva, latou te le iloa se isi metotia o togafitiga, sei vagana ai le maʻi ua pa'ū i totonu o le inisalini. Ma o le fesoasoani faafomaʻi na latou taumafai e faʻasaʻo tagata mai maʻi le mafaufau. I togafitiga faʻapitoa, e naʻo le tasi le auala e faʻafeiloai ai se tagata maʻi i lenei tulaga, ae faʻapefea ona mafai ona ou maua mai lenei mea?

O le inisalini coma o se gaioiga o le tino poʻo se tulaga e tupu ona o se faʻaitiitia o le kulukose toto i se vaitaimi umi. I se isi auala, e taʻua o le osofaʻi o le inisalini.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Ua faailoa mai e tagata atamamai ituaiga nei:

  1. Ketoacidotic - faʻaalia i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1. E mafua ona o le faʻasaʻolotoina o se numera tele o ketones, lea e aliali mai i le tino ona o le gaosia o gaʻo susu. Ona o le maualuga maualuga o nei elemene, ua faatofuina ai se tagata i se ketoacidotic coma.
  2. Hyperosmolar - e atiina ae i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2. Ona o le taua tele o le vai. O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona ausia se faailoga o le sili atu ma le 30 mmol / l, e leai ni konesoni.
  3. O le vailaʻau oona - e aliali mai ia i latou o loʻo tuiina le inumaga o le inisalini pe le mulimuli i le taumafataga. Faʻatasi ai ma le mamate o le hypoglycemic, o le toto toto e oʻo atu i le faailoga o le 2.5 mmol / L ma lalo.
  4. Lactic acidotic o se fesuiaiga masani o le maʻisuka coma. E foliga mai i le talaaga o le glycolysis anaerobic, lea e oʻo atu ai i se suiga i le paleni-pyruvate paleni.

Faailoga o se insulin coma:

  • Faʻaitiitia le kulukose i totonu o le faiʻai. Neuragia, o faʻafitauli eseese o amioga, faʻavevesi, le mautonu. O le iʻuga, e mafai e le tagata gasegase ona galo le iloa, ma o se mea e tupu.
  • O le masalosalo a le tagata maʻi o loʻo faʻavevesi. E i ai le faateleina o le fefe ma le atuatuvale, o le faaitiitia o toto toto, o le saoasaoa o le fatu fatu, o le faaletonu o le tino, o le pailate o le pulupotor (muscle contractions e mafua ai le tali, e masani ona taua o "goosebumps"), vevela malosi.

O se insulin coma e faafuasei ona tulaʻi mai, ae o loo i ai ona lava faailoga muamua. Faatasi ai ma sina faaitiitia itiiti o le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto, o le maʻi e amata tiga i le ulu, le lava le fiaai, fiva.

Faʻatasi ai ma le suka, o le vaivaiga lautele o le tino atoa e maua. E le gata i lea, o le fatu e pisapisao i le saoasaoa o le maualuga, sosolo le vevela, o lima ma le tino atoa o gatete.

E le faigata ona faʻafetaia lenei tulaga, na o oe lava e manaʻomia le 'ai o se oloa ma se maualuga maualuga o gaʻo. O latou gasegase e iloa e uiga ia latou lava faʻamaʻi e ave faʻatasi ma i latou se mea suamalie (suauu faamama, suamalie, sili atu). Faʻailoga muamua o le osofaʻi o le inisalini, e tatau ona faʻaaoga le suamalie ina ia faʻamaonia ai le suka o le toto.

Faʻatasi ai ma togafitiga faʻasolosolo ile inisalini, o le maualuga o le suka toto e faʻaitiitia le malosi i le afiafi ma le po. A o faagasolo lenei vaitaimi, e mafai ona faʻaalia e se tasi le faateia o le hypoglycemic. Afai o se tulaga faapena e aliali mai i le tagata gasegase i le taimi o le moe, ona e le maitau lea mo se taimi umi lava.

I le taimi lava e tasi, o le tagata maʻi e leaga, e papaʻu ma le popole, ma e masani foi ona mafatia se tamaititi mai faaaliga le mafaamatalaina. Afai e matauina le siama i tamaiti, e tele lava ina latou tagi ma pisa i le po, ma a uma ona ala ae e le manatua e le tamaitiiti le mea na tupu ao le i faoa faamalosi, ua le mautonu lona mafaufau.

A maeʻa le moe, o tagata gasegase e iai se faʻalavelave manuia lautele. I le taimi lea, o le maualuga o le suka toto e maualuga lona alualu i luma, o lenei tulaga e taua o le vave glycemia. I le aso na sosoo ai ma le faʻamaʻi o le suka i le po, o le tagata maʻi e faʻafefe, popole, mataʻutia, o se tulaga le fiafia, o loʻo i ai se vaivaiga tele i le tino.

O le tagata gasegase o loʻo i ai faʻamaʻiga faafomaʻi nei o se insulin faʻatasi o se mea e le mafai ona faia (faʻamoemoe) poʻo natura masani:

  • o le paʻu e paʻepaʻe ma susu,
  • faavaivaia,
  • gaioiga o musika.

I le taimi lava e tasi, e le suia le mata, e tumau pea le laulaufaiva, o le manava e faʻaauau pea, ae afai e le maua e le tagata maʻi se fesoasoani faʻapitoa i se taimi talafeagai, ona oʻo loa lea i le taimi o le a manava ai le manava.

Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi i le insulin i se vaitau umi, e mataʻituina se tulaga o le masalosalo, o maso ua leiloloa a latou gaioiga, ua aliali mai faailoga o le bradycardia ma ua faʻaitiitia le vevela o le tino. O loʻo maualalo ifo i lalo o faʻataʻitaʻiga.

E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻaititia po o le leai o se faʻalavelave.

Afai e le maua le maʻi i le taimi ma e le o manaʻomia le fesoasoani faʻapitoa ia te ia, ona mafai loa lea ona sui le tulaga i le taimi nei.

E ono tulaʻi mai felafolafoaiga, osofaʻiga o le gasea, vomiting amata, e maʻi le tagata maʻi, ma pe a mavae sina taimi, ua le toe iloa. Ae peitai, e le na o le pau lea o faailoga o le maʻi suka.

I suʻesuʻega a suʻesuʻega o le urine, e le o iloa ai le suka, ma o le tali atu i le solvent, i le taimi e tasi, e mafai ona faʻaalia uma ai le lelei o le taunuuga ma se mea le lelei. E faʻalagolago i le a le maualuga o le taui o le metabolism.

O faailo o se insulin cona e mafai ona siakiina i tagata ua leva ona maʻi i le maʻisuka, aʻo le tikeri o le suka i totonu o le toto e mafai ona faʻamaonia pe faʻalautele. E fautuaina e faamalamalama le oso oso faafuasei i faamatalaga manino, mo se faataitaiga, mai le 6 mmol / L i le 17 mmol / L po o le itu i tua.

E masani lava ona iai se siama insulin i maʻi ma le maualuga o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka.

O tuʻutuʻuga nei e mafai ona avea ma mea e manaʻomia muamua mo le faʻaalia o sea tulaga:

  1. O le le taliaina o le inisalini na tui i le tagata maʻi.
  2. O le hormone na tuiina e le o lalo o le paʻu, ae o le intramuscularly. E mafai ona tupu lenei mea pe afai ole suauu e iai se nila umi, poo le tagata maʻi e manaʻo e faatelevave le aʻafiaga o le vailaʻau.
  3. O le tagata gasegase na tupugaina le malosi o le tino, ona le 'ai lea o meaʻai gaʻo gaʻo.
  4. Afai e le 'aina e le tagata maʻi meaʻai pe a maeʻa le puleaina o le homone.
  5. O le tagata maʻi na tago i le ava malosi.
  6. O se massage na faia i le vaega o le tino lea na faʻafeiloai ai le hormone.
  7. Tina i le amataga 2 masina.
  8. O le tagata gasegase ua gau lona fatu.
  9. O le tagata gasegase o loʻo i ai le maʻi o le ate.

O le gasegase o le suka ma le coma e masani lava ona faia i tagata mamaʻi pe a faia le maʻisuka ma maʻi faʻamaʻi o le ate, o le tui ile fatu, gaʻo, ma le endocrine.

E tele taimi, e tupu mai le insulin i le maeʻa ona ave e le tagata maʻi le salicylate poʻo le faʻaaogaina foi o nei vailaʻau ma sulfonamides.

Togafitiga mo le inisalini e amata i se inumaga malosi o le kulukose. Faʻaaoga 25-110 ml o se faʻafitauli 40%. O le fuataga e fuafua e faʻatatau i le vave vave ona faaleleia le tulaga o le maʻi.

I tulaga ogaoga, e mafai ona faʻaaogaina le tausiga o matua o le glucagon poʻo le inisua o intramuscular o glucocorticoids. E le gata i lea, o le inisiua o le 2ml o le 0.1% adrenaline hydrochloride e mafai ona faʻaaoga.

Afai e le leiloa le faʻaleleia o le faʻaleleia, o le tagata gasegase ua faatagaina e tui le kullukose, pe tatau ona inuina le lauti suamalie.

Afai e leiloa le tagata maʻi, aʻo le tali a tamaiti aoga i le faʻamalosia e le malamalama e le o maua, e leai se malosi e afaina ai, e tatau i le tagata maʻi ona tuʻu le kulūkose i lalo o lona laulaufaiva. Ma i se vaitau o le le iloa, e mafai ona aveʻesea mai le vaʻa tautala.

E tatau ona faia lenei mea ma le faʻaeteete ina ia le tataʻi le tagata maʻi. O mea faapena e maua i foliga o se gel. E faatagaina e faʻaaoga le meli.

E faʻasaina le faʻaaogaina o le inisalini i se tulaga o inisalini, talu ai o lenei hormone o le a faʻaosoosoina ai se faʻalavelave ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona fofo. O le faʻaaogaina o lenei mea faigaluega i lenei ituaiga o tulaga e mafua ai le oti.

Ina ia aloese mai le faalauiloaina ma le le talafeagai o le hormone, e gaosia e le au gaosi le suauu ma se faiga e poloka ai le masini.

Mo le fesoasoani saʻo, e tatau ona iloa faʻamaoniga faʻapitoa o loʻo tutupu ma se insulin coma. A faʻamautu nei faailoga, e tatau ona tuʻuina muamua le fesoasoani i le tagata gasegase vave.

  • valaau a le falemaʻi
  • ao lei taunuu mai fomai, e tatau ona tuu le tagata maʻi ile tulaga lelei,
  • e tatau ona e avatu ia te ia se mea suamalie: caramel, lole, vaiinu po o le meli, jam po o asikulimi. Afai e le iloa e le tagata maʻi, tuʻu se fasi suka i lona alafau. Aʻo maʻi le tagata maʻi i se tulaga o le maʻi suka, o le a le afaina ai le suamalie.

O se asiasiga faanatinati i le falemaʻi o le a manaʻomia i tulaga faʻapea:

  • ma le lua lona tui o le kulukose, e le toe iloa e le tagata maʻi le aofaiga o le suka i totonu o le toto, e le muta le faateʻia o le inisalini,
  • inisalini coma e masani ona toe fai
  • pe a mafai ona foʻia le faʻafuaseʻi o le inisalini, ae o loʻo i ai se suiga i le galuega o le fatu, toto toto, ma le faʻalavelave o le tino, o maʻi o le cerebral e foliga mai e leʻi i ai muamua.

O le maʻi suka poʻo le maʻi o le tino o se maʻi faʻafitauli lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti mo le maʻi. O le mea lea, o le fesoasoani taimi ma le faʻatinoina o se auala o togafitiga lelei e sili ona taua.

Ina ia aua nei aumaia le tino i ni tulaga faigata e pei o se inisalini, e tatau ona mulimulitaia tulafono laiti: tausisia i taimi uma se taumafataga, siaki taimi uma le maualuga o le kulukose, tui le inisalini i le taimi.

Taua! E taua tele le taulaʻi atu ile ola ole insulin. O le faʻaaogaina o le oti ua faʻasaina!

E sili atu le nofouta i le atuatuvale ma le malosi malosi faaletino. O faʻamaʻi pipisi eseese, pe'ā togafitia, e togafitia i le taimi lava e uma ai le amataga o uluaʻi faailoga.

O matua o se tamaititi e maua i le maʻisuka e tatau ona matua gauai atu i le oti. E masani lava, o se pepe faalilolilo mai lona tama ma lona tina e soli tulafono faʻavae paleni. E lelei tele le faʻamalamalama muamua o taunuuga uma o lenei amioga.

E tatau i tagata soifua maloloina mai lea taimi i lea taimi ona pulea le maualuga o le suka i totonu o le toto, afai e te vavaeese mai masani masani, e tatau ona e faafesootai atu i se endocrinologist.

O le vaega aʻafia e aofia ai tagata mamaʻi na faʻamaʻi faʻamaʻi na faia taotoga, teineitiiti maʻitaga.

O le tulaga lamatia o le hyperglycemic coma formation ua sili atu ona maualuga le maualuga i totonu oi latou e le o tausisi i le taumafataga na faatonuina e le fomaʻi pe o le a le faaitiitia le toto o le inisalini e faia. O le inuina o le ava malosi e mafai foi ona faʻaosoosoina ai se faʻata.

Na maitauina e matua le maalofia lava le faateʻia o le gasegase i tagata mamaʻi o le litaea tausaga, faʻapea foi ma i latou e ono oʻo i le mamafa. E tele taimi e iloa ai lenei tulaga i tamaiti (e masani lava ona o le leaga o le taumafataga, lea e masani lava e le iloa e le tama ma le tina) po o gasegase ao talavou ma i se taimi puupuu o maʻi. E tusa ma le 25% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, ua matauina faailoga o tuaa.

O le faʻaaogaina o le inisalini i le mafaufau ma mafaufauga o fomaʻi ma gasegase ia i latou lava e sili atu ona lelei i lenei mea. E ui i le mea moni o se tulaga lamatia, o le fofo i lenei auala e aumaia ai ona taunuuga. E faʻaaogaina na o se mea faapitoa.

Togafitiga o le gasegase ma le insulin coma e pei ona mulimuli mai. O le tagata gasegase ua tui faʻasolosolo ma le maualuga o le inisalini mo lona tino. O lenei mea e mafua ai se tulaga e fesoasoani i togafitiga o le maʻi.

O aʻafiaga o le inisalini i le psychiatry e matua ese lava. E pei ona taʻua muamua, o lenei tulaga e matautia ma mafai ona oʻo atu i le oti. 100 tausaga talu ai. Ona o le le lava o le malamalama ma meafaigaluega, e le mafai e fomai ona faasaoina i taimi uma le tagata maʻi. I aso nei, o mea uma lava e eseese, ma mo le aveeseina o se tagata maʻi mai se atunuʻu na fausia, o loʻo i ai a latou lava metotia ma auala.

Mulimuli ane i ni faafitauli matuia e pei o coma, e tatau ona matua taulai atu i le vaega o le toe faaleleia.Pe a tuua e le tagata maʻi le uarota, e tatau ona faatulaga uma tuutuuga mo lona toe manuia atoatoa.

Muamua, mulimuli i faʻasologa uma a le fomaʻi. E faʻaaoga lenei mea i meaʻai, ituaiga olaga, ma le manaʻo e aloese mai amioga le lelei.

Lona lua, ia taui mo le le lava o vitamini, mea mole micro ma elemene na leiloa i le taimi o le gasegase. Faʻaaoga tino faʻapitoa o fualaʻau, faʻaalia le fiafia e le gata i le tele, peitaʻi, ma le lelei o meaai.

Ma o le mea mulimuli: aua e te faia, aua nei fiu ma taumafai e fiafia i aso uma. Talu ai o le maʻisuka e le o se faaiuga, o se vaega o le olaga.

O le a le siama insulin mo le maʻisuka?

O se faʻamaʻi o le inisalini poʻo le hypoglycemic coma e atiaʻe toetoe o le taimi lava lea ma o le tikeri mulimuli o le hypoglycemia. Ona o le maualuga o le hypoglycemia, o le faʻafuaseʻi ona leai se mafaufau.

Ona o le mea moni e faapea o le faiʻai ma maso ua le maua le meaai talafeagai, o galuega taua uma a le tino ua i ai i se tulaga atuatuvale. O le osofaiga o insulin e faatatau i tulaga ogaoga faʻafuaseʻi, ioe. A aunoa ma se faʻalavelave faʻafuaseʻi, e mafai ona tupu le oti. I lenei tulaga, o le kulūkose e pa'ū i lalo ifo o le 2.78 mmol / L.

O le maʻi suka - o le a lea? E le pei o le afaina o le inisalini, e atiina ae lemu, i le tele o aso, e pasia se vaitau muamua.

Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, pe a le maua e le pancreas le taimi e atiaʻe ai le insulin. O le mea lea, o le mataupu faʻafeiloaʻi iinei e matua ese lava, o le kulukose e le o faʻatinoina, e tele naua. O faʻamaoniga iinei e ese foi mai le faateʻia o le insulin. E na o le maʻisuka e tupu.

O le tulaga o le hypoglycemia e mafai ona atiina ae e le gata i le maʻisuka, ae faapena foi i tagata soifua maloloina ma le faapaleni umi o meaai. O le inisalini e faateʻia ai tagata mamai e mafai ona tupu mai le maʻisuka mo mafuaʻaga nei:

  1. O le tagata maʻi e le o toleniina e faia fua e iloagofie ai faailoga muamua o le hypoglycemia ma taofi ai.
  2. O le tagata gasegase e faigofie ona inuina le ava malosi.
  3. O le tui o le inisalini na faʻamanuiaina na sili atu ona maualuga, atonu e ala i se mea sese pe o se taunuuga o se fua le saʻo.
  4. O le faʻaofiina o le inisalini e le ogatasi ma le taumafa o gaʻo poʻo gaioiga faaletino. O le tagata gasegase e mafai ona faʻasalaina faʻapitoa soʻo se avega e aunoa ma le faʻamaopoopo faʻatasi ma le fomaʻi ma faʻamoemoe mo se avanoa. E le gata i lea, e tatau ona faʻatulagaina metotia o gaʻo faaopoopo.
  5. Nai lo le puleaina o p / dermal, o le inisalini na afaina i le muscularly, aua o se syringe masani na faʻaaoga nai lo le insulin. I tui masani, o le nila e masani ona umi ma, nai lo inisiua subcutaneous, o le iniseti o le intramuscular. I ia tulaga, o le gaioiga o le inisalini e vave ona faatelevave.
  6. Massage i le injection site of insulin. O nisi e amata ona faʻafefiloi le nofoaga o inisiua ma se laupepa - e le mafai ona faia lenei mea.
  7. O le tagata gasegase o le gasegase gasegase, o le gasegase faifai pea, lea e faʻagesegese ai le tosoina o le inisalini mai le tino.
  8. I le tolu masina muamua o le maitaga.
  9. Ina ua uma le tele o popolega.
  10. Ona o togafitiga ma salicylates ma sulfonamides, ae o se mea e seasea ma e masani lava i matua.
  11. Taimi umi mai le 'ai mo mafuaaga eseese.
  12. Faateleina gaioiga faaletino.
  13. Vaʻaia le oona ile vomiting ma le manava.

E manaʻomia e le faiʻai le kulukosese nai lo se isi lava: pe a faatusatusa i le muscle, o lona manaʻomia e 30 taimi maualuga. O le isi faafitauli, o le faiʻai e le o iai ni ona lava mea e maua ai le gaʻo, e pei o le ate, o lea e faʻaogaina ai. E leʻo faʻaogaina le faiʻai mo le faʻaaogaina o mea taumafa e faʻasoa ai gaʻo gaʻo i le toto.

O le fatugalemu o le tino e faʻaaluina ai le 20% o le kulukose ulufale. Pe a oʻo i totonu o le 5-7 minute e leai se aʻafiaga o le kulukose, e amata ona mate ni neva cortical. Latou te mafua ai suiga e le mafai ona suia. Latou te taofi le glucose ma e inu ona o le pala o le gaʻo, faia ai le faiʻai hypoxia. E i ai le ketoacidosis.

Ole tino e sili ona vavalalata e muamua maliu muamua. Muamua, e tulaʻi mai muamua sui o le coma (hypoglycemic aura), ona aʻafia lea o le cerebellum, lea e nafa ma le faʻamaopoopoina o gaioiga. Afai e le maua le kulukose i le taimi nei, ona aafia ai lea o le tulaga o le faiai o le faiʻai - e le o se mea e maualalo, ma i le faaiu faaiu o le coma, o le mafaufau atoa e aofia uma ai nofoaga taua (respiration, toto circulation, mimitiina) - faʻasolo mai. O ia o le pale o le hypoglycemia e leʻi togafitia.

O le tulaga muamua e mafai ona faaitiitia i se tulaga e faapea o mea uma e atiina ae e peiseai o faafuasei, i ni nai minute. O le mea lea, o fesoasoani e tatau ona vave saunia.

O faailoga o vailaau e eseese ma atiina ae e tusa ai ma le 2 auala: o le kulūkose i totonu o neurons e faʻaitiitia (neuroglycopenia), ma le lona lua - o le fiafiaga o le faʻalavelave alofa faʻapitoa.

I le tulaga muamua, suiga o amio, o neurologic symptoms, faʻafefe, vaʻaia o le mafaufau, ma le coma o uiga ia. O le auala lona lua o faʻamatalaga o le ANS: faʻaopoopoga o le fatu, faʻalauteleina le toto, hyperhidrosis, faʻasolosolo, laveaʻiina, vevesi ma popolega faʻaleleia, "peʻa o le kusi" o loʻo aliali mai - tali o le pailate.

O lea filifiliga e mafai foi pe afai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ua iai se fetuutuunaiga i se maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ona faaitiitia lea i le masani masani e mafua ai se faaletonu o le tulaga: lepalgia ma le vevela, vaivaiga ma le le mautonu. O le mea lenei ua taʻua aiga hypoglycemia.

O le inisalini o le maʻisuka e tupu pe a faʻaitiitia le kulukose o le toto e le sili atu ma le 5 iunite, e tusa lava po o le a le numera muamua. O lenei mea e taʻu mai ai o oso i totonu o le kulukose o loʻo faʻaleagaina ai le tino tutotonu.

  • se lagona malosi o le fiaaai,
  • loimata ma le le fiafia,
  • cephalalgia, lea e le faʻamalolo e ala i analgesics,
  • o le paʻu e susu, tachycardia e aliali mai,
  • e lava le amio.
  • amioga e le talafeagai - e le mafuatiaina le fiafia po o le osofaʻiga ina ia maua ai meaai,
  • vailaʻau o le vegetative e foliga mai - faʻaaogaina le vevela, tiga o le muso, faʻalauteleina o le salivation, lima malosi, diplopia.

Hypoglycemia - ei ai le aʻafiaga o le ogatotonu o le faiʻai:

  • ua oʻo i luga le muso, lea e mafua mai i le faʻavevesi,
  • faʻaalia manatu faʻapitoa (Babinsky, proboscis),
  • tamaiti faʻapipiʻi
  • Liliu mai Heli
  • o le fatu ma le sosolo faifai pea,
  • vomiting amata.

O le mea moni lava - muamua, o vaega muamua o le medulla oblongata Medullaoblongata o loʻo aofia i le faagasologa, ua tape le mafaufau. O faʻavae uma o le tendon e maualuga, o tamaiti aoga e faʻapipiʻiina, ua faʻalauteleina le leo o mata. Ae ua amata ona paʻu le toto maualuga, e ui lava o le pulupulu e vave faʻaolaina.

Maea vaivai - o vaega pito i lalo o Medullaoblongata e fesoʻotaʻi. Muamua, o le hyperhidrosis e fausiaina, ona taofi ai lea. Ona o le faaitiitia o le muso, ua maeʻa le mafaufau. O le toto e paʻu ifo, o le pao o le fatu e vave ona malepelepe, manava manava e aliali, ma e taofi ai - oti le oti.

O le mea lea, o mea e tatau ona e faʻalogo vave i ai:

  • lima vaivai
  • lo latou osofaʻi faafuaseʻi
  • vaivaiga ma le le mautonu, tulaga vaivai,
  • faʻafesoʻotaʻi le paʻu o le paʻu ma le faʻapipiʻi o le tafatafa o le tafatolu tafatafa foliga, numera i lenei sone.

Mai le itu o le mafaufau:

  • o gasegase e faʻamalosi, suia o latou uiga, latou le gauai, e le mafai e le tagata gasegase ona taulai ma e le manatuaina se mea,
  • atamai e mafai ona teena le ita,
  • le atoatoa le leiloa.

Faʻasolosolo taimi umi o le faʻaitiitia o le kulukose, o le puupuu o le manava e foliga mai e tusa lava pe itiiti ifo le mamafa, o le fatu fatu o le sili atu i le 100-150 pa / min, diplopia, lima lulu muamua, ona oʻo ai lea i le tino atoa. A faʻalavelave le gasegase, o le a faʻaalia ai le amataga o se coma. Afai e maua e le tagata gasegase le taimi e ave ai vailaau faʻasaina i le taimi muamua, o le inosia o le inisalini ma ona faailoga e mou ese atu.

Afai e iloa le hypoglycemia, e faanatinati le toe faatumu o mea i totonu o se tulaga masani mo se tagata ua tuuina atu. I ia tulaga, o meaola siliva faigofie e sili ona lelei - o latou voluma e tatau ona le itiiti ifo i le 10-15 g.

O lenei ituaiga suka e mafai ona faʻavasegaina o le suka, fualaau suamalie, honey, jam, glucose i totonu o fualaau. E le talafeagai le susu, ona o le suka o loʻo i ai le tele o mea suamalie i totonu ma e leai se aoga. A maeʻa le 10 minute, e manaʻomia lou fuaina o le suka toto, ma tekinolosi faʻaonapo nei e mafai ona faia i le taimi lava lena. Afai e leʻi mauaina le masani, toe faʻaaoga le carbohydrate. Afai e te le iloa, valaau loa i le falemaʻi vave.

Fesoasoani muamua mo le maʻisuka: o le maʻisuka faʻatasi ai ma le poto masani e maua ai se mea suamalie mo na taimi. I le faailoga muamua o le osofaʻi o le inisalini, ua ave le suamalie. O i latou e mauaina le inisalini e ala i tui e tatau ona manatuaina o le inisalini e masani ona paʻu i le afiafi ma le po.

I le taimi o moe, atonu e le matauina se tasi. Ae o se tau maualalo maualalo e avea o se faailoga mataʻutia: o le a le afaina, ma e masani ona fafagu ma le maualuluga, ma le moe.

A maeʻa le moe, e leaga loʻu ola maloloina. Ua faateleina le suka toto - o le glycemia faʻamalosi lea. I le gasologa o le aso, o loʻo i ai vaivaiga, atuatuvale, le mautonu.

Togafitiga o se faʻaosoosoina vave o le 40% kulukose i totonu o se voluma e 20-100 ml poʻo le tuiina o le glucagon hormone. O le tele o taimi, e mafai ona amataina e se aiga o loʻo iloa le faʻamautinoaga, leoleo pe a latou maua se kata i totonu oa latou taga e faʻaalia ai le maʻisuka, o se 'au faʻafomaʻi na valaʻau i le maʻi.

I tulaga ogaoga, o le adrenaline, corticosteroids e mafai ona tui i lalo o le paʻu i luga o le paʻu / muscularly poʻo le le mafaufau. Ole inisalini ua vavaeeseina atoa. Afai e le oi ai le malamalama, e leai se manava ma pulupulu, e manaʻomia ona e amataina se maso o le fatu ma le manava faʻaoga.

Afai ei ai se malamalamaga, ia sasaa se tagata i sina gutu itiiti i lona gutu pe tuu se fasi suka i lona alafau. Afai e faʻasaʻo le foloina ma e le mafai ona tui, inu le tagata maʻi i le sua suamalie (e aunoa ma le pulupulu) poʻo le sipuni.

Afai e leai se fofo fofo, e mafai ona e togi glucose i lalo o le laulaufaiva. Afai e leai se mea suamalie e maua i le lima, e tatau ona faʻaleagaina tiga matuitui - o le faʻamalosi malosi lea i luga o alafau poʻo le pine. E aoga lenei mea pe afai e faʻamaonia le lagona faʻalogo - i se coma vaivai.

O se tasi lea o togafitiga mo le faʻaleagaina. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se fesuiaiga i le ogatotonu o le tino, o auala e faʻafefe ai ma le fiafia, o le a faʻaleleia le ala o le faʻamaʻi ma o le a mafai ona faʻamaloloina ni faʻafitauli loloto.

Toe umi lava le tali. E faʻaaogaina i na o tulaga faʻapitoa aua e manaʻomia le vaavaaia o le faasologa o taimi o le aufaigaluega.

O aso uma o le inisaliga o le inisalini e aumaia ai le maʻi i se coma, ma o le a latou toese ai. O le faʻamalosia o insulin e seasea ona maua ai ni faʻafitauli. O le togafitiga e masani lava e le itiiti ifo i le 25 com.

O le sili ona matautia o le cerebral edema. O le faʻaauau o le hypoglycemia e mafai ona oʻo atu ai i le vevesi, afaina ma le fatu.

Faʻamaumauga o meaola faʻasolosolo ile vaega: faʻaitiitia le suka ile:

  • 3.33-2.77 mmol / l - o faʻamatalaga muamua e aliali mai,
  • 2.77-1.66 mmol / l - o faailoga uma o le hypoglycemia ua manino,
  • 1.38-1.65 mmol / L ma lalo ifo - leiloa le malamalama. O le mea autu o le fua o le glycemia.

I le avea ai ma se puipuiga, e tatau ona fua le glycemia i aso uma 10 mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

E taua tele lenei mea pe a fai e gasegase e le tagata togafitiga e pei o: tumaʻi, salicylates, tetracycline, beta-blockers, anti-TB drugs. O le mea moni, o nei vailaau e faʻateleina le gaosiga o le insulin. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le hypoglycemia, sikaleti ma le ava malosi e tatau ona lafoai.

Glucose o se vaega sili ona taua mo le atoatoaga o galuega a le tino. Aʻo galue lelei le pancreas, o loʻo tumau pea le paleni o le suka.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, e taua tele le pulea o le kulukose.

A leai, o taimi ogaoga atonu e tulai mai e lamatia ai le olaga o se tagata.

Faatasi ai ma se faaitiitia faafuasei o le suka i totonu o le tino, ua tupu ai se mea na faateʻia ai le inisalini po o le suka. I le taimi nei, o le maualuga o le insulin e mafai ona faateleina tele. Faailoga e vave ona tupu ma e taua tele.

Ona o le gaʻo ma le okesene ua matelaina, o galuega tāua e faʻapipiʻiina. O loʻo aʻafia le suauu i le tala o le maʻisuka. O se mataua i le kulukose i lalo ifo o le 2.3 mmol / L e manatu mamafa.

Mai lenei taimi, o suiga faʻaleagaina e le mafai ona suia i totonu o le tino. Ae afai e maualuga le maualuga o le suka i le 20 mmol / L, o lona uiga o se tulaga taua mo ia o le a pa'ū i le kulukose i le 8 mmol / L.

O le taua tele i lenei tulaga o le taimi talafeagai o fesoasoani muamua. O le mea saʻo i le mea e tupu i le osofaʻi o le inisalini e mafai ona laveaʻi ai le ola o se tagata.

E mafai e se insaini ona tupu i totonu o ni nai aso, e tatau ona pasi i le tulaga muamua. E taua tele le faʻaleleia o lenei laasaga ma amata togafitiga faʻafuaseʻi.

Mo le tulaga e faʻamaonia ai, e manaʻomia e le tagata maʻi ona faʻaaoga le televave o gaʻo - falaoamata, suka, meli, sua suamalie.

Inisiua e faʻalagolago ile inisalini e sili atu ona mafatia i faʻalavelave o le suka. O le mea e masani ai, o le toʻatele e le mafai ona toe faaleleia lenei tulaga i le fale.

O nei faʻamaoniga e aofia ai:

  • leaga leaga le moe
  • moe malulu
  • Manatu
  • alaga
  • tagi
  • mafaufauga le mautonu
  • vaivaiga i luga o le fagua,
  • le le fiafia
  • popole
  • agamalu.

O le maasiasi o insulin e mafua mai i le mama ma le susu i totonu o le paʻu. Laititi le vevela o le tino. Le mamafa ma le pulupulu i lalo o le masani. E leai ni faʻamalamalamaga - e le o malamalama tamaiti i le malamalama. O faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i luga o le kulukose e mafai ona iloa i se glucometer.

O faaosoosoga o lenei setete o:

  • se sili atu o le inisalini - o le sese sese,
  • le folasaga o le hormone i totonu o le musele, ae le o lalo o le paʻu,
  • le le amanaʻiaina o mea taumafa gaʻo pe a uma le tui o se homone,
  • inu ava malosi
  • mamafa mamafa pe a uma le puleaina o le inisalini,
  • inumaga o le tui o le fale - aʻafiaga faʻapitoa,
  • uluaʻi masina o le maitaga
  • toe le manuia
  • gaʻo gaʻo i le ate,
  • maʻi faʻamaʻi
  • mala o le endocrine
  • le fetaui lelei o fualaau faasaina.

O ia tulaga e faapitoa lava ona tupu i tagata mamaʻi mafaufau e faʻaaoga togafitiga o le inisalini. O lenei faʻatinoga e faia faʻatasi ma le faʻamoemoe o le togafitia o faʻamaʻi pipisi, ma e mafai ona faʻaaogaina faʻatasi ma le faatagaga tusitusia a le tagata maʻi. I le taimi o ia mea na tupu, e siakiina pea le tagata maʻi ina ia mafai ai ona fesoasoani muamua ile taimi pe a manaʻomia.

O nisi taimi o le hypoglycemic coma e mafai ona tupu i tagata maloloina atoatoa. O le malosi o lagona faalelalolagi, o le taumafa maualalo o meaʻai, ma le mamafa o le tino e mafai ona faʻaosoina ai. O faʻamaoniga o le a tutusa ma le maʻisuka.

Faatasi ai ma se insulin coma, e taua tele le saʻo ma le vave ona tuʻuina atu fesoasoani muamua:

  1. Valaau i se falemaʻi.
  2. Taʻu le tagata afaina i se tulaga lelei.
  3. Fuafua le suka toto e faʻaaoga ai se glucometer. Afai e le mafai (e leai se masini), ona faʻamaonia lea i le tagata maʻi le 20 ml o se vaifofo 40% kulukose. Afai o le faʻalavelave faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le kulukose, ona faʻafuaseʻi ona faʻaleleia. Ma afai e fesoʻotaʻi le maʻi ile hyperglycemia, o le a leai se suiga e tupu.
  4. Tuu atu i le ua afaina se lauti suamalie po o se meainu suamalie. Faʻataga le 'ai i se fasi falaoa paʻepaʻe, falaoa, suka, meli poʻo le siama. Leai se mea e le tuʻuina atu ai le kulimi kulimi poo le sukalati - o le a naʻo le leaga lava lenei mea, aua o le a faʻagesegese ai le faʻafefe o gaʻo. Afai e le iloa e se tagata, ona tuʻu lea o le suka i lona alafau.
  5. E tatau ona faia le tuʻuina atu o le adrenaline i totonu o le toto. Afai o le lagona e le o leiloloa, o le a fesoasoani le taʻavale, tweaking ma isi ituaiga tiga tiga.
  6. I tulaga ogaoga, o le kullukose concentrate poʻo le glucagon e faʻatautaia.

E tatau i le tausiga o faalavelave faafuaseʻi ona taunuu i se taimi puupuu, aua o lenei tulaga e taua tele. E le gata i lea, o le a tuʻuina atu e fomaʻi le saʻo togafitiga, siakiina e le aunoa le tulaga o le maʻi.I le falemaʻi, o le siakiina pea o le maualuga o le suka ma le kulukose oona o le a faia. I tulaga ogaoga, e mafai ona faʻaaogaina fualaau oona.

Afai o faʻafuaseʻi le osofaʻi o le inisalini pe mulimuli foi i faʻamaoniga e leʻi tupu muamua, ona tatau loa lea ona e sailia se fesoasoani faafomai talafeagai. O se tulaga sili lea ona matautia, lea i le leai o se togafitiga talafeagai e mafai ona mafua ai ni faafitauli ogaoga.

  • cerebral edema,
  • taʻavale
  • faʻaleagaina e le mafai ona faʻafanoina i le ogatotonu o le tino,
  • suia tagata
  • mafaufau faʻaletonu
  • faʻaleagaina o uiga
  • taunuuga leaga.

O lenei tulaga ua manatu e sili ona matautia mo tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi o le tino faʻamalolo.

Faatasi ai ma se uiga filemu o le suka ma le tausiga o togafitiga taimi, o le togafitiga e lelei tele. O faʻamaʻi e vave faʻaitiitia, ma e faigofie le toe faʻaleleia o tagata. Ae i ni faʻatonuga ogaoga, e le o taimi uma e faʻamoemoe ai se tasi mo se taunuuga lelei. O iinei o le matafaioi autu e faia i le lelei ma le taimi o le fesoasoani muamua. O le faʻamalositino togafitiga uumi, ioe, e aafia ai le iuga o le tulaga.

Vitio mai le tagata tomai faapitoa:

O le hypoglycemia e aofia ai le onosaʻi o le insulin ma le coma. Mo le puipuia o aʻafiaga e ono tutupu, e tatau ona taʻitaʻia se soifua maloloina lelei ma mataituina puipuiga.

O se tagata lamatia e tatau ona:

O le hypoglycemia o se tulaga lamatia mo se tagata, lea e mafai ona mafua ai le ogaoga o faaletonu ma e oo lava i le oti. Puipuiga ma taimi talafeagai fesoasoani e fesoasoani e faatumauina le faʻatinoga o le tino.

O le inosia o insulin o se tulaga e mafua mai i le faaitiitia o le suka (hypoglycemia) ma le faateleina o le inisalini, o se hormone na gaosia e le pancreas. O lenei tulaga faʻaleagaina e mafai ona atiina ae i le talaaga o le maʻisuka.

I totonu o se tino maloloina, insulin ma glucose e masani lava i tulaga talafeagai, ae o le maʻisuka, o le metabolism ua le afaina, ma afai e le togafitia, e ono mafua ai le atinaʻeina o le inisalini. A le o lea, e mafai foi ona taʻua o le suka o le suka poo le hypoglycemic coma.

O lenei tulaga e matuia. I le avea ai o se tulafono, e muamua atu i se vaitaimi o le au muamua, ae i nisi tulaga e itiiti lava se mea e oo lava i le tagata maʻi na te le maua se taimi e matauina ai. O le iʻuga, o se faʻafuaseʻi o le leiloa o le mafaufau e mafai ona tupu, ma o nisi taimi o le solia o galuega taua e faʻatonutonuina e medulla oblongata.

O le sugar crise e vave ona tupu, faatasi ai ma se toso malosi i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faapea foi ma le gauai lemu e le faiʻai. O le setete muamua e faʻatulafonoina e ala i ia faiga:

  1. Neuroglycopenia - o se faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le mea o le mafaufau. E faʻaalia mai i faʻafitauli o le neurology, faʻafitauli eseese o amio, le iloa o le mafaufau, faʻaleagaina. O se taunuuga, e mafai ona liua i se paʻu.
  2. Faʻafiafiaina o le faʻalavelave alofa-faʻalogo, lea e faʻaalia ai i le foliga o le faateleina o le atuatuvale poʻo le fefe, tachycardia, vaʻaia o toto toto, faʻalavelave o le tino o le tino, polymotor reactions, faʻateleina le salu.

O le atinaʻeina o le hypoglycemic coma e faʻafuaseʻi ona tupu. Ae o muamua muamua faʻamaoniga muamua. I le taimi o se paʻu laʻititi i le faʻamasinoga o le kulukose i le plasma toto, e ono lagona e le tagata maʻi le tiga o le ulu, o le lagona o le fiaai, o le vevela vevela. E tupu lenei mea i le talaaga o vaivaiga lautele. E le gata i lea, e televave le fatu o le fatu, faateleina le gaosiga o le afu, vevesi o le pito i luga poʻo le tino atoa.

I lenei laasaga, o le taulimaina o lenei tulaga e matua faigofie lava pe afai e te aveina ni mea gaʻo. O tagata mamaʻi o loʻo iloa o latou faʻamaʻi e masani ona latou faia ni sauniuniga poʻo ni meaai suamalie (vaega o le suka faamamaina, suamalie suamalie poo le sua, suamalie, ma isi). Pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga, e lava le faʻaaogaina e faʻamaonia ai le kulūkose.

Afai o le togafitiga e faia faʻatasi ma le inisalini umi, o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose toto i le aoauli ma le po. O le taimi lea e mafai ai ona atiaʻe le osofaʻi o le inisalini. I mataupu pe a tupu lenei tulaga i le taimi o le moe o le tagata maʻi, mo se vaitaimi umi e tumau pea le le iloa.

I lenei tulaga, o le le mautonu o le moe e tupu, e le manava, e le malolo, tele taimi e moe ai. Afai e maʻi se tamaititi i se faʻamaʻi, ona mafai lea ona tagi pe tagi i lona moe. A maeʻa ona ala mai, ona toe matauina lea o le amnesia ma le fenumiai.

I le taeao, e lagona e tagata maʻi ona o le le lava o le moe. I nei itula, o le kulukose o le toto e faʻalauteleina, e taʻua o "glycemia faʻamalosi." I le gasologa o le aso ina ua mavae le teteʻe o le inisalini i le po, e tumau pea le le fiafia o le tagata maʻi, mataʻutia, atuatuvale, foliga le fiafia, lagona o vaivaiga i le tino atoa.

I le taimi tonu lava o le vaitaimi o le hypoglycemic coma, o faʻamatalaga nei o falemaʻi ua matauina:

  • pallorū ma le paʻu o le paʻu,
  • Tachycardia
  • musika momomo.

I le taimi lava e tasi, e tumau pea le faʻaogaina o le mata o le mata, o le laulaufaiva e susu, o le manava e tumau i le fati, ae i le le lava o togafitiga faafomaʻi taimi, e faasolosolo lava ina le mautonu.

Faatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻaalia i se tulaga o le suka i le suka, faʻalogo, le lava o le muscle, bradycardia, ma le vevela o le tino e maualalo ifo nai lo le masani. E mafai foi ona faʻavaivaia pe toe toesea atoa foi mafaufauga. E le toe tali mai tamaiti i le malamalama.

Afai o le faʻamaʻi i le amataga o le osofaʻi o le inisalini e le o faʻamalamalamaina ma e leai se fesoasoani faafomaʻi, o loʻo faʻateteleina le matuia tele i le tulaga lautele o le maʻi. Trismus, faʻavevesi, vevela ma le viliina e mafai ona atiaʻe, o le a faʻaosooso le tagata maʻi, ma a mavae sina taimi o loʻo leai se malamalama.

Aʻo faia suʻesuʻega suʻesuʻe i fale suʻesuʻe i le urini, e le iloa le kulukose. I lenei tulaga, o lona tali atu i le acetone e mafai ona le lelei ma lelei. O le taunuuga e faalagolago i le tikeri o le taui o le metabolism gaʻo.

O faʻaʻailoga o le hypoglycemia e mafai ona faʻalavelave ai tagata maʻi ma le maʻisuka mo se taimi umi, e oʻo lava i le maualuga o le kulukose o le plasma poʻo lona faateleina. Ua faamatalaina lenei mea i ni suiga tetele i le glycemia, mo se faataitaiga, mai le 18 mmol / l i le 7 mmol / l ma le isi itu.

O le osofaʻi o Insulin e sili atu ona tupu i tagata gasegase e iai ni faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. E le gata i lea, o itu nei e mafai ona faaosofia ai le atinaʻeina o sea tulaga:

  • Le faʻatagaina o le inumaga ole insulin.
  • O le faʻaofiina o le hormone e le o se mea faʻapitoa, ae o le intramuscularly. E mafai ona tupu lenei mea pe a iai se nila uumi i totonu o le suauʻu pe o loʻo taumafai le tagata maʻi e faatelevave le aʻafiaga o le fualaau faasaina.
  • O le taua o le gaioiga faaletino, ma mulimuli ane e leʻi mulimulitaia le taumafa o meaʻai e mauʻoa.
  • Afai e le 'ai le tagata maʻi pe a uma le puleaina o le inisalini.
  • Le faʻaaogaina o le ava malosi.
  • Massage le nofoaga na faia ai le tui.
  • Le uluaʻi tolu tausaga o le maʻitaga.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • Faʻavalea o le ate.

O le osofaʻi o insulin e masani ona popole ai tagata o loʻo aʻafia le maʻisuka i le talaaga o togafitiga o gaʻo, intestines, ate, endocrine system.

E masani lava, o le suka o le suka e tupu pe a maeʻa le aveina o salicylate poʻo le faʻaaogaina o nei vailaau faʻatasi ma sulfonamides.

Togafitiga o se hypoglycemic coma e amataina ma le faʻaofiina o le kulukose i totonu o le va. E 40% fofo i le aofaiga o le 20-100 ml o loʻo faʻaaogaina. O le tui e faalagolago i le vave vave ona toe malamalama le tagata maʻi.

I tulaga ogaoga, faʻaaogaina le kalucagon, o glucocorticoids e faia i luga o le vavalalata poʻo le intramuscularly. O le 0.1% fofo o le epinephrine hydrochloride e mafai foi ona faʻaaogaina. 1 ml ua tui faʻafuaseʻi.

Aʻo faʻafoe pea le faʻamaʻi o le tagata maʻi, e tatau ona inu i meainu suamalie po o le kulukose.

I le tulaga o le leiloa o le iloa, o le leai o se tali a tamaiti aoga i le malamalama ma foloina ai le mafaufau, o le tagata maʻi ua tafe i tamai mataua o glucose i lalo o le laulaufaiva. E oʻo lava i se siama, o lenei vailaʻau e mafai ona afaina tuusao mai le ooto tautala. Fai lenei mea ma le faʻaeteete ina ia le tataʻi le tagata maʻi. E i ai faʻalogoga i foliga o gels. E mafai foi ona e faʻaaoga le meli.

E leai se mea e tatau ona faia i le inisalini i se hypoglycemic coma, talu ai o le a naʻo le faʻalavelaveina o le maʻi o le maʻi ma faʻaitiitia ai avanoa o le toe faʻaleleia. O le faʻaaogaina o lenei vailaʻau i ia tulaga e mafai ona afaina.

Ina ia aloese mai le puleaina o le inisalini lē tatau, o nisi tagata gaosi mea e faʻaaogaina ni tui i se loka faʻamau.

Ina ia lelei le tausiga o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, e tatau ona e iloa tonu ia faailoga o le teteʻi o le insulin. Afai ua maeʻa ona e faʻamoemoeina e iai lenei tulaga, ia vave ona e fesoasoani i le tagata maʻi. E aofia ai vaega nei:

  1. Valaau i se falemaʻi.
  2. Aʻo leʻi oʻo mai le 'au o fomaʻi, fesoasoani i le tagata maʻi ia maua se tulaga lelei: pepelo pe nofo.
  3. Aumai ia te ia se mea suamalie. E mafai ona avea ma suka, lauti, lole, meli, ice kulimi, siamu. I le avea ai o se tulafono, o gasegase latou te tauaveina lenei mea.
  4. I le tulaga o le leiloa o le mafaufau, tuu i le tagata manua se fasi suka i le alafau. E oʻo lava ile maʻi ole maʻisuka, e le afaina ai le soifua maloloina.

Ole falemaʻi ile faʻalavelave faʻafuaseʻi e tatau ona iai i ia tulaga:

  • O le pulega faifaipea o le kulukose e le toe faafoi atu le maʻi i le mafaufau, ao le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tumau le maualalo.
  • E masani ona toe faʻateleina faʻalavelave inisalini.
  • Afai e mafai ona foia le faateia o le tino, ae o loʻo i ai faafitauli i le cardiovascular, o le tino, o maʻi o le cerebral na faʻaalia, lea na le i ai muamua.

O le osofaʻi o Insulin o se maʻi le talafeagai ma e mafai ona faʻagata ai se olaga maʻi. O le mea lea, e taua le mafai ona tuʻuina atu tausiga faʻafuaseʻi i le taimi ma faʻatino le ala talafeagai o togafitiga.


  1. Taiala i le endocrinology: monograph. , Fomaʻi - M., 2012 .-- 506 p.

  2. Rumyantseva, T. Diary o se maʻisuka. Faʻamaumauga o le siakiina oe lava ia mo le maʻisuka: monograph. / T. Rumyantseva. - M.: AST, Astrel-SPb, 2007 .-- 384 itu.

  3. Davydov Vaʻavaʻai i le gaosiga-gaʻo ma le faʻafouina fou i Rusia / Davydov. - M.: Tusi i le Manaoga, 1833. - 122 c.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga