O le a le faʻasologa pe a uma le taotoga mo le pancreatic pancreatic necrosis?

O le tofiaina o le taotoga mo le pancreatic necrosis (o se maʻi ogaoga o le pancreas) e masani lava ona na o le pau lea o le tali saʻo e faasaoina ai le soifua o le tagata maʻi. Faʻaaliga mo togafitiga faʻapitoa, metotia o lona faʻatinoga, ma le lavelave o le faagasologa o le toe faʻaleleia e tatau ona iloiloina i auiliiliga.

Vaega o le pancreatic necrosis

Faʻatasi ma le pancreatic pancreatitis, ua mate se tasi o vaega o le pancreas. E mafua ona o le faʻaleagaina o aʻafiaga o le elemene na gaosia e le tino i luga o masini. O lenei faagasologa e masani ona tuʻufaʻatasia ma le salalau o faʻamaʻi poʻo le atinaʻeina o isi faʻatelega o le faʻamaʻi.

O ituaiga nei o le pancreatic necrosis o:

  1. Faʻaauau le gagana.
  2. Hemorrhagic.
  3. Fofo.
  4. Loto.
  5. E sili ona leaga.

O le suʻesuʻega aupito sili ona lelei mo le edecatu pancreatic necrosis. O le faʻalavelave sili ona lamatia o le gasegase tele. A oʻo i luma le faʻamaʻi i lenei tulaga, e manaʻomia e se tagata se taotoga vave. A leai, o le purulent sepsis e atiaʻe ma maʻi le maʻi i totonu o ni nai itula.

O mafuaʻaga autu o le pancreatic necrosis

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le pancreatic necrosis o le faʻaleagaina lea o le ava malosi mo se taimi umi. E tusa ma le 25% o tagata gasegase ei ai se talafaasolopito o cholelithiasis. E tusa ma le 50% o tagata gasegase e maua ai lenei faʻamaʻi masani. O a latou mea taumafa e aofia ai meaai falai, ulaula, ma gaʻo.

O isi mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le pancreatic necrosis e aofia ai:

  • afaina o le tino
  • alualu i luma o se maʻi ulutala,
  • siakiina o siama
  • le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi,
  • manava o le manava.

O le isi mea e mafua ai le umi o le nofo i se tulaga faigata. O nisi taimi o le pancreatic necrosis e atiina ae i tua o le le talafeagai o le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa.

Tulaga o le atinaʻeina o pancreatic pancreatitis

O le atinaʻeina o le pancreatic necrosis e tupu i laasaga. E amata uma i le toxia. I totonu o le toto o se tagata maʻi, e maua ai ni mea oona e maua ai siama siama. Microbes e maua mai ai siama e le o taimi uma.

I le laasaga 2, e matauina se toesea. O nisi taimi e aafia ai totoga lata ane. O foliga vaaia o suiga o le purulenti i le pancreatic tissues e taua mo le 3 vaega.

O faʻapogai autu o togafitiga

O le faailoga autu o le maʻi o le tiga. E tupu i le itu tauagavale o le lua. O lona malosi e vaevaeina i ni ituaiga se 4:

O nisi taimi o le tiga o le tiga e susulu i le itu tauagavale lima poʻo le lumbar. Lavea le vevela o le tino, afaina le naʻo, vailaina matala, ma le nofoa ua afaina.

Faʻatasi ma le talaaga o faʻalavelave a le pancreatic necrosis, o le sosolo maʻi e malosi tele. O ia o le vevesi ma le fiva. O nisi tagata e iai faʻamaoniga o le le atoatoa o le tino. O le le mautonu o le tino i nisi taimi e maua ai. Faatasi ai ma se maʻi sili atu ona ogaoga i le falemaʻi, o le maʻi ua pa'ū i se paʻu.

Tausiga togafitiga

Afai e maua mai le maʻi pipili i tua o le pancreatic necrosis pancreatic, o le a mafai ona tupu se taunuuga oti. O le mea lea, o le tagata gasegase e faʻatonuina se gaioiga vave.

O le fomai tipitipi e aveesea mea ua mate. O le isi laasaga o le toe faʻafoʻiina o le faʻasologa o taʻavale. Afai ole togafitiga e le aumaia ai le mea e manaʻo ai, o le a faʻataʻitaʻiina se gaioiga lona lua. Mo le 48% o tagata maʻi, e maeʻa manuia.

Aisea e maliu ai tagata mamaʻi

O le pasene o le tino mo lenei maʻi e maualuga tele. E ese mai le 20 i le 50%. O le mafuaaga autu o le maliu o le tuai o le septic ma le vave o le toxemic symptoms. Latou te o mai faatasi ma le tele o le toilalo o okeni. E tupu i tagata uma e 4 e maua ai lenei faʻamaʻi.

O le isi mafuaaga o le maliu o le tagata maʻi o se faʻalavelave matautia. E faʻavevesi ona o faʻafitauli o le faʻamaʻi.

O le faʻasolosolo o le pancreatic necrosis e matitiva ma:

  • o le i ai o suiga faʻamausali i fofo faʻasoesa,
  • suiga o le fesuiaiga o masini ma okeni,
  • o le faʻavaeina o le focētico foci.

O le ono maliu o le maʻi e eseese mai le 3-4 itula i le 2-3 aso. E seasea lava, o le maʻi e ola laitiiti atu nai lo le 14 aso.

Toe faʻaleleia tupe

A maeʻa le taotoga, o le tagata gasegase o loʻo faʻaalia atu togafitiga nei:

  1. Fomaʻi togafitiga.
  2. Taaloga agalelei.
  3. Masini inumaga.

Faʻasalaga o se tagata e matuā solia. A uma ona 'ai, e fautuaina e malolo. Gaoioiga i luga o auala e fetuunai e le fomaʻi.

O le tali i le fesili pe mafai ona maua mai le pancreas pe a maeʻa le necrosis ole maʻi mai lou gastroenterologist poʻo le endocrinologist. O le toe faʻafoʻisia o galuega a lenei tino e mafai ma le fesoasoani i auala faʻamamaina. Le mea aupito sili ona lelei, o fesoasoani uma lava e afaina.

Ina ia saunia le oloa, e tatau ona e tipi 10 laʻau o le laau 200 ml i totonu o se vevela. vai fou ua tunu, mausali 24 itula. Ave 50 g. afa itula ao le i faia taumafataga.

Mo le toe faʻafoʻiina o enzymes o le okeni, o le tagata maʻi ua faʻamaonia le faia o Creon, Pancreatin, Mezim-forte. E aofia ai le protease, lipase, faʻapea foi le amylase. O nei mea e tutusa ma enzymes e maua mai e le pancreas.

Olaga pe a uma togafitiga o le necrosis

A maeʻa le taotoga, ona avea lea o le tagata gasegase ma faʻafitauli. I le ono masina, e faia ai e se tagata le suʻesuʻeina o le mea o loʻo i ai meaʻai. Ua faaali atu ia te ia le ala o le ultrasound. E i ai nisi taimi e faʻamaonia ai le inisinia MRI.

O le ola o se tagata maʻi pe a maeʻa le gasegase o le pancreas e matua fesuisuiai. Ua faatonuina o ia i le taumafa malosi. E taua le tuʻuina atu o meaʻai paleni. Meaʻai e tatau ona faʻamafanafanaina. O le faʻaaogaina o le ava malosi, mea inu e leai ni mea inu ava e le aofia ai. O le tele o le aoga i le tino o le teena lea o laʻau suamalie.

Afai e momotu e se tagata le taumafataga, ua faaitiitia lona soifua. A oʻo ina faʻagasolo le ala, o le lisi o oloa faʻatagaina e mafai ona faʻateleina.

I nisi o tagata gasegase pe a uma le taotoga, o le toto maualalo e paʻu i le 20%. 30% o tagata ei ai faafitauli matuia ma a latou totoga o faaaliga vaaia. E toatele e tauaso. O nisi taimi e tupu ai le hypoxia i le tino. O mafanafana le mautonu o le mafutaga o le respiratory tract ua aliali mai. O nisi o tagata gasegase ei ai se mea leaga.

Le maua o le tino le atoatoa i le necrosis pancreatic

O le le atoatoa o le tino e tupu mai i le verombosis loloto ma le i ai o abscesses i totonu o le vaitafe. Faatasi ai ma se tapulaa faʻaleagaina o le olaga, e maua ai e le tagata maʻi le vaega 3. Afai ua maua se tagata i se faiga e le mautonu ai le fualaau o le agavaʻa faʻamalosi, ua tuuina atu ia te ia le 2 kalama. Tulaga le atoatoa 1 gr. tuʻuina atu pe afai ei ai se lamatiaga o le oti faʻalatalata.

E mafai ona faia e aunoa ma se taotoga

Faʻatasi ai ma le maʻi o le pancreatic necrosis, mo mafuaʻaga eseese, o le faagasologa o le gaogao o le pancreas i ona lava enzymes e tupu. O manatu o fomaʻi e uiga i metotia ma togafiti o togafitiga o nei maʻi e eseese le ese. E afua ona o le maualuga o le soifua maloloina o tagata gasegase i taimi uma o togafitiga faasao ma ao faagasolo taotoga.

I le faaleagaina o le tino i le sili atu ma le 50%, o le taotoga e taua tele. Ae afai o le maʻi e leʻi maeʻa ma leai ni faʻafitauli, o le a muamua ona togafitia e le tagata gasegase togafiti togafitiga, lea e aofia ai:

  • o le tofiaina o vailaʻau faʻasaina o antibacterial,
  • aveeseina o faailoga matuia,
  • anapogi pupuu
  • meaai faapitoa meaai.

O le maualuga o le lamatiaga o le tino i lenei maʻi i le taimi pe a uma le taotoga e maualuga tele. O nei gaioiga e faigata tele, e le lelei ona toleniina e tagata gasegase, o le aʻafiaga o faʻafitauli e maualuga, o le mea lea, i se amataga vave o le maʻi, o le faamamafa i luga o le maʻi tigaina. A maeʻa le 5 aso o togafitiga le manuia, ona faia lea o se faʻasalalauga faʻasalalau.

O ai e manaʻomia se taotoga

O faʻamaoniga maʻoti mo le tofiaina o togafitiga faʻapitoa o se tagata maʻi i le maʻi pipisi o le:

  • pancreatic infection,
  • afaina ai le afaina,
  • peritonitis
  • afaina o le enzyme
  • le salalau o le taulaʻi o le necrosis i totonu o le paʻu peritoneal i totoga lata ane,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • phlegmon
  • le toilalo o auala togafitiga faasao.

O le taotoga faʻafuaseʻi mo le pancreatic necrosis e faʻatautaia ma le atinaʻeina o le fatu, gaʻo po o le toilalo. O le lamatiaga o le fausiaina o se fao e aunoa ma ni tuaoi (phlegmon) i le pancreas o loʻo i ai i le mea moni o le tulei e vave ona salalau solo i le tino atoa e auala atu i le auala o le tafe o le lymp or flow blood. Faʻatasi ai ma le vaʻaia, o le tele o le suavai e aliali mai i totonu o le avanoa e toe foʻi mai ai, e manaʻomia vave ona aumai.

Faʻatasi ai ma le afaina o le afaina i lalo o le faatosinaga o le faʻaosoosoina o le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le tino i totonu o le pancreas ma i totonu o le fale, o cavities ua tumu i le toto.

O faʻalavelave faʻapipiʻi mo le pancreatic necrosis ua vaevaeina i ni vaega tetele se lua:

Soʻo se taimi e mafai ai, e taumafai le fomaʻi e faia le manipisi talafeagai e faʻaaogaina ai auala laiti e aunoa ma le tatalaina o le manava manava. O faʻatulagaga faʻasolosolo faʻasalalau e faʻatuputele ai le lamatiaga o le oti

E faʻatatau i le taimi o fuafuaga faʻavae, o faʻalavelave faʻapitoa e:

  • faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻapitoa i le falemaʻi),
  • faanatinati (i totonu o le 3 aso talu ona amata le osofaiga),
  • tuai (ina ua mavae le 2 vaiaso).

E tusa ai ma fuainumera faafomaʻi, o le faateleina o le soifuaga faaletino e tupu pe a uma faalavelave faʻafuaseʻi ma tuai galuega.

Taʻiala tuusao

O taotoga tuusaʻo e fesoʻotaʻi ma:

  • o se lamatiaga tele o faʻamaʻi pipisi latalata ane ma le vevela o le manava,
  • le tele o le toto ua leiloloa,
  • faʻaleagaina le vaega o meaʻai.

Tatala le taotoga ua vaevaeina i ni vaega se 2:

  • foliga tutusa e faatatau i le faʻasalaga o le tino poʻo le siʻu o le pancreas,
  • totoga-faʻasaoina (faʻasolosolo o le okeni, sequestrectomy, necrectomy).

Pe a faʻaalia se faʻagasologa o le vavalalata e tusa ai ma faʻamaoniga, faʻatasi ai ma le aveeseina o le vaega o le tino o le pancreas, o gaʻo ua afaina - o le toto, e mafai ona faʻaumatia.

Faʻamaʻi togafitiga e faʻasaoina ai le okeni, o le tino oti, suavai, toto poʻo le pus, e faʻaumatia. Ona faia lea o le toe faatulagaina o le tino, faʻavaeina alavai.

Afai e tele ni faʻafitauli e tulaʻi mai i le faagasologa o le taʻaloga, o le a faia le galuega e faʻaumatia ai.

Faʻaitiitia le osofaia

O faʻatinoga faʻaleagaina o le tino e pei o se auala agavaʻa o le faʻaogaina o taotoga mo le pancreatic necrosis. E faia togafitiga e aunoa ma le tatalaina o le manava ma se nila faapitoa i lalo o le vaavaaiga faifai pea o mea fou faatoa faaaoga. O ia gaioiga e faia ina ia mafai ai ona fufulu ese le faʻaleleia o meaola (o le vai lea e faʻasaʻolotoina mai le toto i le taimi o le mumū) mai tisipenisione o le okeni ma aveese faʻamalosi tino oti. O mea na mauaina i le taimi o le taʻavalega e mulimuli ane tuʻuina atu mo sailiga suʻesuʻega.

O faʻalavelave osofaʻi faʻafuaseʻi mo le pancreatic necrosis e aofia ai:

  • afaina - tasi taimi e aveeseina ai le sua mai le foc o le necrosis o se natura e le afaina,
  • alavai - o le faʻaaogaina pea o le vevela e ala i le nila ma fufulu faʻamaʻi i vaifofo faʻapitoa.

O ituaiga lisi o togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e aloese mai le taotoga o le tino, tatalaina le avanoa o le tagata maʻi e toe faʻafoʻi ai, ma faʻaitiitia ai le ono tulai mai o taunuuga le lelei.

Ae o nisi taimi o nei metotia togafiti e sili atu ai le faʻaleagaina o maʻi ma faʻalavelave ai le tulaga o le maʻi. I nei tulaga, o taotoga tuusaʻo tuusaʻo e taua tele.

Faʻafouina

O le toe maua mai o se tagata maʻi o le na faia le taotoga mo le necrosis pancreatic e tupu i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi i le nofoaga o nofo ai.

Faʻafouina mo le panicreatic necrosis e mafai ona aofia ai:

  • physiotherapy
  • Faamalositino faamalositino
  • togafitiga togafitiga
  • meaai meaai
  • le saʻo i aso taitasi
  • gaoioiga i fafo,
  • aveeseina o tulaga faigata,
  • aloese mai masani leaga: ava malosi ma tapaa tapaa,
  • suʻesuʻega faafomaʻi masani o le faʻaogaina o le tino.

O le umi o le vaitaimi o le toe faʻaleleia o maʻi mo tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia, ma e faalagolago i lona tulaga lautele o le soifua maloloina, tausaga ma le matuia o faʻamaʻi. E tatau ona mulimulitaia se soifua maloloina lelei ma mea lelei e tatau ai i le olaga atoa.

O se tulaga taua mo le togafitiga o le pancreatic necrosis o se meaai faapitoa. O se tino vaivai e manaʻomia le mauaina atoa, ae faʻasaina meaʻai paleni.

Faatasi ai ma se faʻavavega o lenei faʻamaʻi, i ni nai aso aʻo lumanaʻi ma pe a uma le taotoga, o le maʻi e fautuaina le anapogi faʻapitoa. Mea taumafa e faia e ala i le faʻaofiina i totonu o le toto o faʻasologa faapitoa ma meaʻai talafeagai.

Faʻaaogā le vai mama poʻo le faʻafefete o le siʻusiʻu maualuga mo le 4-5 aso pe a uma le taotoga.

E faasolosolo ona tuʻuina atu meaʻai i totonu ole taumafa a le tagata maʻi. Mo tagata ei ai faafitauli o le pancreas, manava, ate ma isi totoga o loʻo aʻafia i le faagasologa o otaota, o se taumafataga faapitoa Nu. 5 ua atiaʻe.

O le faʻaaogaina o meaai mo ia tagata gasegase e fautuaina malosi i se faʻaleleia mafana ma le lelei. E le tatau ona faʻatagaina le gaosia. E tatau ona e 'ai soo, ae i ni vaega laiti. E gaosia mea taumafa e ala ile auala e fufulu ai, kuka, tao tao. O le taumafataga e le aofia ai meaʻai vevela, gaʻo, falai, maoa.

O mea inu nei ma meaai tapasa e maua mo le ola pepe-ncrosis:

  • ava malosi o soo se malosi
  • mea inu gaʻo
  • ituaiga o iʻa ma aano o manu,
  • vevela vevela ma vaitau,
  • ulaula meaʻai
  • fualaau matala
  • sipuni.

Faʻafitauli o le soifua maloloina mo le pancreatic necrosis. Vaʻai se faʻataʻitaʻiga mo le vaiaso iinei.

Afai e le mulimulitaia le taumafataga na faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi, o le tulaga o le pancreas e mafai ona faʻateteleina i se tagata maʻi i le pancreatic necrosis, lea o le a oʻo atu ai i ni aʻafiaga matautia.

Faʻaiʻuga

O le taotoga taimi mo le necrosis pancreatic e le mafai ona faʻamaonia ai le leai o ni faʻalavelave faʻafuaseʻi. E aofia ai:

  • ogaoga abscesses,
  • fistulas, phlegmon, sepsis,
  • toto i totonu
  • peritonitis
  • o le faʻavaeina o ni manogi lelei,
  • maʻisuka malosi
  • lipid metabolism disorders,
  • afaina fua
  • malosi
  • fatu faʻapitoa, pulmonary, faʻavaivaia o le tino,
  • manatu faʻapitoa
  • eseʻese maʻi ma mafaufauga,
  • faʻailoga o le tele o gaioiga o okeni, ma isi

O se tagata gasegase o le necrosis e tatau ona masani ona faia se suʻega faafomaʻi ina ia iloa ai le le lelei o suiga i le paʻu, tulaga o le soifua maloloina i le taimi ma ia faia fuafuaga talafeagai.

O le faʻataʻitaʻiga mo le pancreatic necrosis pancreatic e le fiafia. O le lamatiaga o le oti i se tulaga le lelei o le maʻi e mafai ona oʻo atu i le 70%. O maʻi uma lona lua e maʻi i le taimi o taotoga. E mafua lenei mea ona o le faigata o le faia o le taotoga ma le maualuga o le aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻasologa.

O mea nei e mafua ai le lamatia o le oti faatasi ai ma lenei maʻi:

  • matua
  • le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • tuai ona valaau atu i se tagata poto faapitoa,
  • le faʻasolosolo pea o faʻamaʻi pipisi.

O le tulaga lamatia matautia o le tagata gasegase e mafai ona tumau pea i ni nai aso pe a uma le taotoga.

Iulia, 54 tausaga, Saratov

I le ono masina talu ai, sa faia ai se taotoga o lona toalua mo le maʻi o le pancreatic necrosis. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le faʻaleagaina o le ava.Na ia faitioina le tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium mo se taimi umi, ae lei fesiligia se fomai. Sa faʻamaʻi i le falemaʻi i se osofaiga ogaoga. Sa faia se taotoga faʻafuasei. Ua mavae se vaitaimi umi o le toe faaleleia.

O le taimi nei o le tane e pipii uma i le ava malosi ma le nicotine, o le ogatasi i se meaai malosi, e nofo i taimi uma i luga o paluga ma soupeti. E te manaʻo e ola!

Egor, 35 tausaga, Sata

Talu ai nei, o se tamā, o se tagata e fiafia i le ava malosi ma meaʻai gaʻo, na maua i le pancreatic necrosis o le pancreas ma na faʻatulagaina se taʻavale e aveesea ai vaega o necrosis o lenei okeni. O le taotoga o le a vave ona oʻo mai, ae o fomaʻi e le tuʻuina atu ni faʻamaoniga. O lenei o tagata uma o le aiga ma le tama lava ia o loo i ai le teteʻi. E tumau pea le tatalo ma faʻamoemoe mo le mea silisili.

Marina, 31 tausaga, Moscow

I ni nai taimi ua mavae, na maua ai e fomaʻi le mama ma se maʻi e leai se mea e maua mai i le pacreatic necrosis ma na faia ai se pupuʻu lea na latou pamu ai le vai mai le fofo o lenei okeni. O le taotoga na manuia, o le tina e faasolosolo malie lona toe manuia. E matuā tausisia e ia le meaʻai faʻatau ma fautuaga uma a fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga