Ituaiga o le maʻisuka i kusi ma metotia o togafitiga

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi sili ona matautia o se natura masani. O le maʻisuka i pusi, e le pei o tagata, ma faʻataʻitaʻiga taimi ma le tofiaina o togafitiga talafeagai e matua mafai ona faʻamaonia.

O se uiga iloga o le maʻisuka o le mausali ma le le pulea o le maualuga o le maualuga o le toto ma le fuamini. O lenei tulaga e tupu i le le lava o le gaosia o se maʻoti faapitoa - insulin, lea e mafua ai le solia o le auala o le lipid metabolism, faapea foi ma le porotini ma le gaʻo.

O le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻalavelaveina ai le faʻatinoga o faiga uma a le tino, ma maua ai se aafiaga le lelei i le tulaga masani o le meaola. E tele ituaiga o maʻisuka ma, e faalagolago i lenei mea, o le fomaʻi, i le maeʻa ai o se suʻega maeʻaeʻa ma suʻesuʻega, o le a mafai ona fuafua se togafitiga faʻapitoa.

Se faʻamatalaga puupuu o ituaiga o maʻisuka

O le maʻisuka i pusi e tupu mai ona o le tele o mea taua.

Ae o loʻo i ai le tele o mafuaʻaga e faʻapupula ai le lamatiaga o le atiaʻe o se maʻi i totonu o se fagafao. Faatasi ai ma ia mea, o mea autu o togafitiga uumi mo togafitiga o fualaau oona, o meaʻai o manu, o meaola a le manu i le gataifale, faamaʻi viral, tulaga le mautonu o se fagafao, ogaoga matautia ma pathoces o le tino.

E masani lava, o popolega o le hormone e tupu i taimi o feusuaiga, maitaga, ma le fanau mai o se mea e mafua ai le maʻisuka i pusi. I le tele o tulaga, e fautuaina e fomaʻi le vavalalata o le fagafao e taofi ai le faʻaleagaina o gaioiga e tutupu ona o se faʻalavelave faʻaleaga.

O le maʻi suka ua vaevaeina i ni ituaiga - muamua, lua ma le tolu. O le sili ona lamatia o le maʻisuka ituaiga 1. O lenei tulaga faʻaleagaina e atiae e tetee atu i le talaaga o faʻafitauli ogaoga i le pancreas. Langerhans sela e nafa ma le faʻamalosia o le inisalini e amata ona malepe.

O le lamatiaga o faʻamaoniga muamua o lenei ituaiga o maʻisuka e tupu pe a aʻafia le tele o le okeni.

E i ai tulaga le maalofia o le maʻisuka o le ituaiga muamua i pusi, o lea aua le popole tele. O foliga vaaia o lea maʻisuka o le vevela tele o le meaola, aʻo tausisia pea le manava masani, faʻaaloalo faifaipea i le urinate, le foliga mai o se manogi o le acetone mai le ooto.

Ituaiga 1 maʻisuka avea ma mafuaʻaga o le atinaʻe o ketoacidosis. O se tulaga maʻoti lenei, e faʻaalia i le faateleina o le galuega o le muso o le fatu, o le paʻu o mea oona, o le manava o le manava, o le le mautonu, le mautonu le mafaufau. A aunoa ma se taimi faʻapitoa e tausia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi i le talaaga o le faʻaitiitia o le inisalini i totonu o le toto, e mafai ona pa'ū le peti i se glycemic coma ma maliu ai.

O le le atoatoa o le inisalini e taʻitaʻia ai le mea moni o le kulukose e manaʻomia mo suauʻu uma o le cellular e faamuta ai le saturate oi latou, faʻaputu i le tino. O le toto lava ia e foliga mai, o mea e tutupu i luga o mea e tutupu, o fausaga e le o mafai ona feagai ma le mamafa o mafatiaga ua mafatia. O le faagasologa o siaki gaosi o loʻo i ai tino o le ketone ma le faʻatafunaina o le tino ua faʻalauiloaina.

Lua ituaiga o maʻisuka e tupu i le 70% o mataupu uma na maua i pusi. Pe a faʻamaonia lenei togafiti i le amataga, o loʻo i ai se maualuga maualuga o se togafitiga atoatoa. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e mafai ona tupu ma se teteʻe patino o le tino i le hormone - inisalini.

O faailoga autu o le atinaʻeina o le maʻisuka e le o le insulin-totoina o le fiaʻai tele, vaivaiga masani o le fagafao, polydipsia ma le polyuria. O le ituaiga o maʻisuka lona lua e le o faamatalaina i le atinaʻe o le ketoacidosis.

E fia pusi o loʻo maua i le maʻisuka, e faʻatatau tonu lava i le maualuga o le alualu i luma o faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o metotia e fesoasoani ai i le faʻafitauli o le maʻisuka. E tutusa lava le tāua i lenei mataupu o le matua o le pusi. O le mea lea, o paga matutua e mafai ona mafatia tele e le gata mai le le atoatoa o le tino, ae maua ai foi gasegase o fatugaʻo ma le ate, lea e faʻalavelaveina ai le gaʻo o le maʻi.

Le ituaiga lona tolu o le maʻisuka O se faʻalavelave lea e atiina ae i le talaaga o isi faʻamaʻi faʻamaʻi. I le taimi lava e tasi, e le tusa ai ma le talaaga o le togafitiga saʻo o le maʻi maualalo, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e vave ona toe foi i le masani. E faʻatatau i le mafuaʻaga autu na mafua ai le faateleina o le toto suka, o le a ese le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 3.

Faʻataʻitaʻiga ma togafitiga

E tatau i le e ona le manu ona vave faailoa mai le faʻaalia o le maʻi ma faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo fautuaga ma faʻamaʻi.

E leʻo se faʻamaʻi o le endocrine e le masani ai, o le siama o le maʻisuka i totonu o se falemaʻi e faigofie lava.

Ina ia faia se faʻamaonia saʻo, e tele suʻesuʻega e manaʻomia:

  • suesuega lautele o suʻesuʻega ma tala faasolopito,
  • suʻega falesuesue (o le i ai o le toto i le urine ma le faateleina o le kulukose o le toto).

E taua le matauina i pusi, e mafai e le tino ona tali atu ma le faateleina o le suka i le tali atu i le atuatuvale, e le pei o tagata poo taifau. O le faateleina o le kulukose e mafai ona maitauina e le gata i le toto. O mataupu o le atinaʻeina o glucosuria (o le i ai o le suka i le urine) ma se tulaga ogaoga o le tulaga o le manu ua lipotia.

Pe a faʻamaonia le maʻisuka, e faʻaaogaina e nisi o fomaʻi vailaʻau suʻesuʻe se suʻesuʻega e iloa ai le hemoglobin ma le fructosamine. O nei vailaʻau e faia i le gaioiga o amino acids i le taimi e le faʻamaonia.

A maeʻa ona faia se faʻamaoniga saʻo, e faatonuina e le fomaʻi togafitiga se togafitiga patino. O le faavae o togafitiga e le gata ina taofi ai faailoga o le maʻisuka i pusi. O le togafitiga e fuafua i le faʻamautuina o le tulaga o le manu, aloese mai le atinaʻeina o le ketoacidosis, faʻapea foʻi ma faʻalavelave ogaoga ma le faʻamagaloina.

O vaega taua o le togafitia o ituaiga o maʻisuka e maua i pusi o:

  • taimi faʻasolosolo insulin,
  • suʻesuʻega masani o gaʻo maualuga pe a filifilia le tulaga aupito sili ona lelei o le inisalini,
  • togafitiga faʻapitoa faapitoa e faʻavae i luga o mea e maua ai le maualuga o le protein,
  • faamalositino masani mo le manu,
  • faʻamaʻalogaina o faʻalavelave masani faʻalavelave.

E tatau i le fomaʻi ona faʻamatala i lē e ona e le tatau ona e fefe i le faatonuina o inisalini mo pusi. O se vailaau filifilia lelei o le inisalini mo se fagafao e le gata ina faʻaaogaina ai faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi, ae e le o toe umi ae toe faʻafoʻi le pancreas.

Ae o le mea lenei pe a fai o le faʻaaogaina o process degenerative e faigofie ona faʻamagaloina. Mo pusi ua maua i le maʻisuka ituaiga 2, o vailaʻau nei e masani ona faʻaaogaina:

  • Lantus - se faʻasologa o le inisalini ma se gaioiga faaumiumi,
  • Levomir.

Mo le tausiga tumau o le suka toto ma le amataga o le toe faʻaleleia, o le pusi na tuʻuina atu i se taumafataga faapitoa ma le maualuga o le protein. O le aofaʻi o le protein i meaai e tatau ona itiiti ifo ma le 45% o le aofaiga o meaʻai.

O pusi o loʻo maua i le maʻisuka ua fautuaina e tuʻuina atu i luga o fualaʻau maualuluga sauniuni, pei o fuainumera talafeagai ma paleni o meaʻai e fuafuaina i le taimi muamua.

Faʻasalaga ma le tausiga o se pusi maʻi

O faʻalavelave faʻafuaseʻi i le gaosiga o le inisalini ma le gaosiga o le kulupu i pusi e mafai ona tupu i soo se matua. O se matafaioi faapitoa e tuʻuina atu i le puipuia o le maʻisuka faafitauli i pusi ma togafitiga saʻo. O le maʻi lava ia e masani lava ona tupu mo se taimi umi i se fomu latene. O le lamatiaga o loʻo iai i faʻafitauli faigata e mafua mai i le maʻisuka.

  • maʻetukacidosis o le maʻisuka,
  • afaina o le tino (gasegase dermatological),
  • angiopathies, suiga faʻapitoa i le fausiaina o mata,
  • faʻamaʻi o le ate ma le fatugaʻo.

O le ituaiga sili ona matautia o le faʻalavelave o le ketoacidosis o le maʻisuka, lea e mafua ona o se taunuuga maualuga i le tino i pusi. O meaola faʻatoʻa faʻapena e faʻapipiʻi i le toto, faʻafefe oona uma le tino, faʻalavelaveina le faʻatinoina o mea uma. O le taimi tonu o le puleaina o le tui filifilia o le inisalini e faʻatagaina oe e punitia ai auala e faʻavae ai tino o le ketone.

O le atinaʻeina o le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona afaina i le le talafeagai o togafitiga o le fagafao (solia o le tulafono o le pulega ma le fua o le insulin ua faatonuina, poo le teuina lelei). O le maualuga o le ketoacidosis o le maʻisuka o loʻo faʻaalia mai i le foliga mai o le faʻafitauli lautele o le tino, tulaga faʻafuaseʻi o le manu, faʻateleina le thrombosis i maʻa (ona o le faʻamaʻaloga matuia ma le faateleina o le viscosity lautele).

O le le atoatoa o hormones faasaga i le talaaga o le atinaʻeina o le maʻisuka e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le homone tuputupu aʻe. O se taunuuga, o vailaau toto i le tino atoa ua faaleagaina. O le gasegase o le tino ma le gasegase o galuega e fesoʻotaʻi vavalalata ma le gasegase o le inisalini ma le toto glucose maualuga.

Laasaga o ituaiga o maʻisuka e togafitia ma togafitiga faʻaleleia, lea e aʻafia ai le inuina o insulin ma le faʻamaonia o taumafa lelei. E faapitoa lava le taua o meaai saʻo poʻo mea masani. O le taumafa e faʻavae i luga o le faʻalauteleina o mea o loʻo iai i vaega o le protein.

E fautuaina le fesiitaiga o le fagafao i se taumafataga o tagata uma ua filifilia taitoatasi mo se meaola faapitoa. O lenei mea o le a fesoasoani i le puleaina o le suka toto ma aloese ai mai ogaoga faigata.

O veterinarians e masani ona fautuaina meaai mo pusi ma le maʻisuka o ituaiga nei:

  • Purina Pro Fuafua Veterinary Diets DM St / Ox,
  • Purina Pro Fuafua Veterinary Diets OM St / Ox,
  • Royal Canin Diabetic DS46,
  • Hills Feline Prescription Diet m / d,
  • Faʻatoʻaina le Vet Life Diabetic.

Filifiliga lelei mo meaai mo pusi o loʻo maua i le maʻisuka e aofia ai gaʻo, fiva, fomaʻi manu ma gaʻo, faʻapea foʻi ma vailaʻau ma vailaʻau. O le faʻaaogaina o se meaʻai faapitoa mo se manu e maua i le maʻisuka e le gata ina faʻamalieina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, ae ia faʻaitiitia ai foi le mamafa, faʻamausali fausaga o le ponaivi ma sooga i le leo e tatau ai, ma faʻateleina foi le puipuia o le tino o le fagafao.

E te manaʻo e fai se fesili i luga o se tusitusiga pe faʻamalamalama se mea? Telefoni +79774692712, o le a matou fautuaina.

Tuua Lau Faamatalaga