Faʻamatalaina o le pancreas

1. Faʻailoga le Desjardins - 3 cm i luga ma i le taumatau o le pute i luga o le uila o le kesi na faia e le laina pito i totonu ma le laina laina e ui atu i le pute.

2. Meo-Robson point - i luga o le tagata o le pito i luga agavale o le manava, i le va o le pito i luga ma le vaeluagalemu.

j) Paʻu o le ate (bimanual)

Muamua, o le pito i lalo o le ate o loʻo maua i poloka, ma faʻapipiʻi. O le lima agavale o loʻo i lalo o le pito i lalo o le afa taumatau o le pusa. O le lima taumatau e taoto i le itu taumatau o le manava, pe a alu le tamaititi, o le lima ua matua faʻaofiina i totonu o le manava o le manava, pe a faʻamaʻaina, aveese le lima vaivai mai le pito i lalo o le manava agai i luma, ma aloese ai le pito o le ate. I le taimi nei, fuafua le foliga ma le foliga o le pito o le ate, o le upu, tiga.

I se tamaititi soifua maloloina, o le pito i lalo o le ate e leai se afaina, mamafa, ma le vaivai. Seʻi oʻo i le tausaga e 5-7 tausaga, o le ate e afua mai i le pito o le faʻailoga taugata i le vaeluagalemu o le laina ile 1-2 cm. I lenei tausaga, e mafai ona faia le palpation e aunoa ma se fesootaʻiga ma le gaioiga o le manava.

1. Faʻaaligaina o le pancreas

Lelei 63. Faʻataʻotoga o le pancreas, ate, gall lens, splinen / 1. Palpation o le pancreas

Le lagona o le pancreas e mafai ona naʻo le faateleina o lona tele. E faia le tala i se tulaga vavalalata o le tagata gasegase i le taeao i luga o se manava gaogao po o le maeʻa foi o se mamanu. E tatau ona maua le pito i lalo o le manava e ala i le palpation poʻo seisi metotia. O nai tamai lima o le lima tauagavale e seti ile taamilo 2-3 cm i luga ae o le pito i lalo o le manava i le pito i tua o le itu tauagavale agavale abdominis muscle. Laveʻa luga o tamatamailima e suia le paʻu luga. Ona faʻaaoga lea o le malologa o maso o le manava i le taimi o le faʻamalo, faʻamalosolo tamatamailima i totonu o le puipui pito i lalo. A aunoa ma le tago i o latou tamatamailima, ia gaoioi mai se pito mai luga i lalo. Faatasi ai ma le faateleina o le pancreas, ua afaina ai pei o se maea.

Manatu leaga i le faatoilaloina o le pancreas:

    Desjardins point - 3 cm i luga ma i le itu taumatau ma mai le pute i luga o le uila o le pito na faia e le laina laina ma le laina laina e ui mai i le pute,

Meo-Robson point - i luga o le faʻataʻitaʻi o le pito i luga tauagavale o le manava, i le va o le pito i luga ma le vaeluagalemu.

Ata faʻaleleia

1. O le faʻafitauli o le paga o se faailoilo sili lea o CP. O le tiga e vave ona aliali mai. Faatasi ai ma le faʻasalalauina o le faʻaogaina o le faʻaleagaina i le itulagi o le ulu o le pancreas, o lagona e lagona i le mea e masani ai i luga o le mea tonu, i le taumatau saʻo, faʻasalalau atu i le eria o VI-XI vertebrae VI. Aʻo aʻafia le tino o le pancreas i le gaioiga o le tino, o le a maua ai le tiga i le mea na tupu, faatasi ai ma le siʻusiʻu - i le itu tauagavale o le hychochorium, ao le tiga o le paʻu i le itu tauagavale ma mai luga o le VI i le Ipu vertebra.

Faʻasalaga atoa le paʻu, o le tiga o loʻo maua i le pito i luga o le manava ma e faʻapipiʻi.

O le tele o taimi, o le tiga e tupu pe a uma se taumafataga fiafia, aemaise lava pe a uma le gaʻo, falai meaʻai, ava malosi, ma sukalati.

O le tele o taimi, o le tiga e aliali i luga o se manava leʻo po o le 3-4 itula pe a uma ona 'ai, lea e manaʻomia ai le siakiina o siama ma le maʻi o le duodenum. Pe a anapogi, e faʻafilemuina le tiga, e tele naua gasegase e ai sina mea itiiti ma o lea e le maua ai le mamafa.

O loʻo i ai se paʻu o aso uma o le tiga: ao le i oo i le aoauli, e itiiti se popolega mo le tiga, pe a uma le 'aiga o le afiafi e faʻalauteleina (pe faʻaalia pe ana leai se isi ao leʻi oʻo i lenei taimi) ma oʻo ai i le malosi sili i le afiafi.

O tiga e mafai ona faʻamalosi, mumu, faʻalavelave, sili atu ona faʻalauiloa i le tulaga maualuga ma faʻaitiitia i le tulaga o le nofo ai ma le tino o loʻo agai i luma. Faatasi ai ma se faʻamaoniga umi o le pancreatitis masani ma se faʻamaʻi tigaina, o le maʻi na alu i se tulaga faʻamalosia - nofo i lalo vae i tulivae, aumai i le manava.

I luga o le palpation o le manava, o vaega nei o tiga tiga ma itu ua fuafuaina

      • o le Shoffar o loʻo i le va o le laina laugatasi e ui ane i le pute ma le uila o le kiona na faia e laina laugatasi ma laina e ui ane i le pute. O le toilalo i lenei sone e sili atu ona faʻaalia mo le faʻanoanoa o le mumu i le ulu o le pancreas,
      • Hubergritsa-Skulsky zone - e tutusa ma le sone Shoffar, ae o loʻo i le itu tauagavale. O le toilalo i lenei vaega o le uiga lea mo le faʻasalalau o le mumū i le tino o le pancreas,
      • Desjardins point - e 6 cm le maualuga i luga o le pute i luga o le laina e fesoʻotaʻi le pute i le taumatau saʻo. O le vaivai i lenei tulaga o le uiga lea mo le faʻanoanoa o le mumu i le ulu o le pancreas,
      • Hubergritz point - e tutusa ma le Desjardins, ae o loʻo i le itu tauagavale. O le vaivai i lenei itu e matauina ma le mumū o le siʻusiʻu o le pancreas,
      • Mayo-Robson point - o loʻo i luga o le tuaoi o le pito i fafo ma le ogatotonu o le laina e fesoʻotaʻi le pute ma le ogatotonu o le taufaʻailoga taugata tauagavale. O le vaivai i lenei tulaga o le uiga lea mo le mumū o le siʻusiʻu o le pancreas,
      • le vaega o le nusipepa i luga o le tauagavale - faʻatasi ai ma le mumu o le tino ma le siʻu o le pancreas.

I le tele o gasegase, o se faailo lelei o le Grotto ua fuafuaina - o le atrophy o le gaʻo o le tino gaʻo i le vaega o le faʻaogaina o le pancreas i luga o le puipui o le abdomina tua. O le faailoga o le "laumei mumu" e mafai ona matauina - o le i ai o ni lanu mumu i luga o le paʻu o le manava, pusa, tua, ma se lanu uliuli o le paʻu i luga o le vaega o le pancreas.

2. Dyspeptic syndrome (pancreatic dyspepsia) - o se uiga lelei tele mo le CP, e masani lava ona faʻaalia i se tulaga faigata poʻo se ogaoga o le maʻi. O le maʻi pipisi e faʻaalia i le faateleina o le vevesi, faʻalelei o le ea poʻo le 'aiina o meaʻai, inu, vomia, leai o le manaʻo, faʻafefe i meaʻai gaʻo, afaina.

3. O le leiloa o le paʻu - e atiina ae ona o meaʻai (tiga e faʻaitiitia i le taimi o le anapogi), faapea foi ma le fesootaʻi ma le solia o le galuega o le exocrin o le pancreas ma le absorption i totonu o le inumaga. O le faʻaitiitia o le mamafa e fesoasoani foi i le faʻaitiitia o le manaʻo. O le pa'ū o le mamafa o le tino e faʻapitoa ona faʻalauiloaina i tulaga ogaoga o le CP ma e faʻatasi ma le vaivaiga lautele, o le vevela.

4. Pancreatogenic manava manava ma le le mautonu o le gaogao ma le afaina - uiga o le ogaoga ma le umi o le CP ma le faʻamaoniaina o le solitulafono o le exocrine pancreatic function. E mafua mai le faaletonu ona o le le mautonu i le faaseeina o enzymes pancreatic ma le fausiaina o le intestinal. O le mea e le masani ai o le siama e afaina ai le manava ma mafua ai foliga mai o le manava (A. Ya. Gubergrits, 1984). O le soliina o le puleaina o hormones gastro-intestinal e taua foi. I le taimi lava lea e tasi, o le tele o fetid, faʻamafa o le fruff ma le suauʻu manogi (steatorrhea) ma vaega o meaai e leʻi faʻaaogaina o uiga ia.

O mafuaʻaga autu o steatorrhea o:

      • faatamaia o sela o le tino o le pancreas ma se faaitiitia o le tuufaatasiga ma le faasee o le lipase pancreatic,
      • o le faʻalavelave faʻalavelave ma le faʻaleagaina o le manava faʻanatura i le duodenum 12,
      • o se faaitiitia i le pulelasi o bicarbonates e le gata o le tino o le gland, o se faaitiitia i le pH o mea o le duodenum 12 ma le faaleagaina o lipase i lalo o nei tuutuuga,
      • o le faʻaitiitia o le kulimi kulimi ona o le faʻaitiitia o le pH i le duodenum.

I tulaga ogaoga o le CP, maldigestion ma malabsorption syndromes e tutupu, lea e mafua ai ona paʻu i le mamafa o le tino, le mago ma le paʻu o le paʻu, hypovitaminosis (aemaise lava le leai o vitamini A, D, E, K ma isi), faamaʻi, afaina i le electrolyte (faaitiitia o le sodium , paluka, chlorides, calcium), anemia, o fecesi e maua ai le gaʻo, maso, laumei maso e leʻi faʻaaogaina.

5. O le le atoatoa o le manava - e faʻaalia mai e le maʻisuka poʻo le faʻavaivaia o le kulukosesesese (vaai i le "Diabetes mitusitus").

6. Faʻasologa o le paʻu. E tusa ai ma faʻamatalaga a A. Ya. Gubergrits (1984), o le pancreas e faʻapitoa i le pathologically e mafai ona paʻu i le pancreatitis i le toetoe o le 50% o mataupu i le foliga o se maea faʻafelatali, faʻamalosi, tigaina e 4-5 cm le maualuga o le pusa pe 2-3 cm i luga o le lautele o le vavao . I le palpation o le pancreas, o le tiga e mafai ona susulu i tua.

O a tulaga e fai ai le palpreatic palpation?

O le suʻesuʻeina atoa o le pancreas e mafai ona maua i se vaega toaitiiti o tagata, talu ai o le okeni ua lava lona loloto i totonu o le potu ma e faigata ona maua.

O le suʻesuʻega o le gland e ala i le palpation o loʻo faʻaalia i mataupu nei:

  1. O le faʻaalia o tiga faʻalauiloa i le sone o lona nofoaga ma totoga vavalalata.
  2. I lalo o le manatu o le tino pancreatitis.
  3. Faʻatasi ai ma le toe faʻafoʻi o le mumū masani e faʻaesea ai isi faʻamaʻi.
  4. Faʻatasi ai ma faʻalavelave i le vaeluaina o le biliary.
  5. Afai e te masalomia le atinaʻeina o le oncology o faʻafiosologa eseese.

E taua le matauina o ni faʻaaliga taua:

  • O le mumū tele - o le palpation e matua le lelei ma faigata ona o le tele o le vevesi o maso o le manava.
  • Faʻailoga pancreatitis - faʻapitoa i le 50% o maʻi. I le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le gland e faʻaalia i le faateleina o le lapoa, faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o maʻi, o le palpation o le pancreas e faigata tele.
  • Faʻasologa o le pancreas - e mafai ona tofotofoina i mataupu vavaeese.

Faʻafefea ona saunia lelei mo le faʻatinoga

Afai e iloa e se tagata pe a asiasi atu i se gastroenterologist, faʻapitoa le faʻapipiʻi o le okeni pancreatic o le a faia, e tatau ona saunia mo lona faʻatinoga muamua.

  1. I le afiafi o se asiasiga i le fomaʻi, ave se meaʻai ina ia mafai ona gaogao atoa le manava i le taeao, talu ai e na o luga o le inisinia saoloto e naʻo le palpation.
  2. Afai i le taeao e le mafai ona gaogao le inumaga, ia mautinoa e taʻu atu i le fomaʻi. I lenei tulaga, o le a faʻasalaina se enema.
  3. Aʻo le i faia le faʻataʻitaʻiga, e faʻatagaina ona 'ai se meaʻai.
  4. E mafai ona inu le vai i na o tulaga ogaoga ma laiti.

O le faʻatagaina o le gaogao ma le faʻatagaina mai meaʻai e mafua mai i le mea moni e faʻapea, o le tumutumu o le totini e toetoe a le mafai ona lagona le pancreas.

Auala masani o palpation


O le nofoaga mo le palpation o le vaega o le lapoa tele o le manava ma le pala. O le fomaʻi na te fuafuaina nei nofoaga i le taimi muamua, ina ia aua le faʻaaoga sese nei totoga mo gland.

I le taimi o le togafitiga, e suʻesuʻeina ma le totoʻa e le tagata tomai faapitoa le tulaga o le pancreas i ona tulaga patino:

  • Desjardins faasino.
  • Meo-Robson manatu.
  • Faʻailoga.

I le laulau o loʻo i lalo e mafai ona e vaʻai pe o fea o loʻo i ai manatu autu o le palpation o le pancreas ma pe oa mea o latou tiga e taʻu mai ai:

Faʻamatalaga o tala

Uiga ma le nofoaga

DesjardinsO loʻo tu i luga o le laʻau o laina e oʻo mai mai le pute ma le faʻalauteleina o le lanu. Afai e lagona le le faʻavauvau pe a faʻaulu i ai, ona faʻaalia ai lea o le mumū o le ulu o le pancreatic. Mayo-RobsonO loʻo tuʻuina i tua o le laina e vaʻai faʻatasi ai le pute ma le itu tauagavale lima. O le i ai o le tiga e faʻaalia ai togafitiga o le siʻosiʻu o le pancreas. FaʻaaliaO loʻo tu i le vaega pito i lalo o le peritoneum i lalo o le pute. O faʻamaʻi tiga e faʻaalia ai se faʻalavelave faʻapitoa i le ulu o le pancreas.

O laʻasaga o le suʻesuʻega o le pancreas

Aʻo leʻi amataina faʻataʻitaʻiga palcreatic palpreatitis, e mafai e le fomaʻi ona fai ni fesili o le a fesoasoani ia te ia e faia se ata sili atu o le falemaʻi o le maʻi.

O le poryreatic palpation e faia i auala eseese, o le taatele e:

Le auala masani


O le suʻesuʻega o le okeni e amata i le ulu o le gland, ona e sili atu lona faʻalauiloaina nai lo le tootoo o le pancreatic organs.

O le mea lea, o le a tatou iloiloina auivi autu o le palpation o lenei metotia.

I le taimi o le suʻesuʻeina o le ulu o le gland, o loʻo taoto se tagata i lona tua, o lona lima taumatau o loʻo punou ma o loʻo i lalo o lona tua. E tatau ona taumafai e faʻamalo atoa le maso o le manava. Faatasi ai ma lenei tulaga, o le maualuga o le faaaogaina o le gland ua ausia:

  • Ua tuu e le fusi lona lima taumatau i luga o lona manava, o lea o loo i ai tamatamai lima i luga o le ulu o le pancreas.
  • Afai e lagona e le fomaʻi le vevesi o maso o le manava, ona faateleina lea o le aafiaga o le palpation i le itu taumatau, tuu le itu tauagavale.
  • Ona toe suia lea o le paʻu i luga, e pei o le faia o se laupepa mai fafo ma faʻagesegese (faatasi ai ma faʻamalologa o le maʻi) faʻasolosolo tamatamailima i totonu o le paʻu, oʻo atu i lona puipui pito i luga.
  • E muta le faʻamofuina i le taimi o le isi faʻamalologa o le maʻi e ala i le sologa lelei o gaioiga o tamatamailima i lalo o le pito i lalo o le pito i lalo o le pito i lalo o le paʻu.
  • E lagona le ulu o le pancreatic e pei o se faʻaleleia o le faʻaleleia o le faʻaleleia ma le maualuga o le 3 cm, e iai se lamolemole, laugatasia, e le mafai ona faʻaogaina.

A maeʻa ona suʻe le ulu, ona amata loa lea e le fomaʻi ona suʻesuʻe le tino o le pancreas, lea e faia i le auala tutusa lava:

  • Pue le paʻu.
  • O tamatamailima e faasolosolo malie lava i totonu o le manava, aʻo aveese le tagata maʻi - o felafolafoaiga malie i le pito i lalo o le paʻu.
  • O le gaoioi o tamatamaʻilima e le faanatinati, talu mai le manava e tapunia le gland mai luga, o le mea lea ma le televave o gaioiga e le mafai ona maua faʻamatalaga auiliiliga e uiga i le pancreas.
  • O le tino o se paʻu vevela suamalie ma se lauulu lamolemole ile diamita o le 1-3 cm, lea e le minoi ma e le o faʻaalia ai ni faʻailoga.

Ona o le mea moni o lenei vaega o le pancreas e sili atu ona loloto i le itu tauagavale o le hypochondrium, o lona palpation e le mafai.

O le suʻesuʻega o le tulaga faʻaletonu o le ulu ma le tino o le pancreas e faia i se mea e tu i le itu i luga o le itu tauagavale, lea e fesoasoani i le maualuga o le malologa o maso o le peritoneum ma sili atu le faʻaogaina o le pancreas lava ia. O le mataupu faavae o le palpation e talitutusa lava ma le taualumaga i se tulaga vavalalata.

Grotto Palpation

Aʻo faʻaaogaina le Grotto, e vaʻaia ai metotia tuga e faʻaaogaina i le pancreas. E ave e se tagata se tulaga pepelo i lona tua po o lona itu taumatau, ao punou ona vae i tulivae, o lona lima taumatau ua punou ma tuu i tua o lona tua.

O tamatamailima o le fomaʻi e agai atu agai i le tuila, e oʻo atu i le pito o fesoʻotaʻiga o le pancreas ma le ulaula, faʻagasolo le muso faʻasaʻo i le ogatotonu, lea e matua faʻafaigofie ai le faagasologa o le palpation:

Vaega o le palpation algorithm mo lenei auala:

  • Le faʻaalia o le tiga i le taumatau o le pute - o le ulu e aafia.
  • Le fiafia le fiafia i le itu o le epistragal - o le tino ua afaina.
  • Lava i lalo ifo o le 'augavale tauagavale ma le pito i lalo - o loʻo maʻi uma le gland.

Obraztsov-Strazhesku Taualumaga

O lenei auala faʻataʻitaʻi e mafai ai e oe ona fuafua le nofoaga o le okeni, le tikeri o le elasticity o le gland, ate ma le lau.

  • E tuu e le fomai ona tamatamailima i se mamao mamao atu i luga o le pute.
  • Ona ia faia lea o se paʻu o le paʻu, ma o le autu e faia le manava aupito manava ma lona manava.
  • Ina ua uma le manava muamua, na matua loloto lava ona faatofu e le fomai ona tamatamailima i totonu o le paʻu.
  • I le taimi lona lua o faʻatasi ai, na tafe ifo tamatamailima i lalo o le manava. O sea algorithm of action e mafai ai e oe ona fuafua le ulu o le gland. Afai e matua manino, o le a vevela.
  • O le faateleina o le vaivai o le gland e faailoa ai le i ai o pancreatitis.

E mafai foi ona e suʻeina le tulaga o le pancreas e ala i le taina o le pito o le alofilima i le itu tauagavale o le pito i lalo. Afai e lagona e se tagata le tiga, o le mea lea, o gaioiga e le masani ai e tupu i le pancreas.

Faʻamatalaina o faʻamatalaga

I le taimi o le palpation, o le fomaʻi e taulai atu i nofoaga patino o faʻaaliga o le faʻavauvau tiga, talu ai ona o lona auai o le faailoga muamua lea o le mumū i le pancreas.

Pancreas

O le a le tiga e taʻu mai

UluPancreatitis o le ulu. TinoLaga o le tino. TatalaFlammation
Oncology. AortaPulsation e masani - e manino le lagona.
Pomare edema - e le o iai le pulsation poʻo le episodic.
Tumo - faʻalavelave faʻafefe ma lagona faʻavaitaimi o le pulupation e ala i le gaʻo o le tino.

O le tagata tomai faapitoa i le taimi o le palpation e mataʻituina le vaʻaia o le tagata maʻi:

  1. Taʻiala faʻasolosolo i le tua - e matua afaina ai le tiga tele.
  2. O le faʻasolosolo faʻatasi ma vae mai le moega ma lima o loʻo faʻaoʻoina i le paʻu o se mea faʻaleagaina o le oncology o le gland.
  3. O se tulaga ogaoga o le mumu poʻo le atinaʻeina o le kanesa - o se faʻaititia e le gata i le mamafa ae faapena foi i le maso maso.
  4. Paʻu o paʻu - pacreatito.
  5. Le lanu samasama o le paʻu o le i ai o se pulu i le ulu o le gland po o le vaeluaina o le biliary.
  6. O le paʻu lanumoana o le paʻu o foliga e faʻaalia ai le solia o le paʻu o le paʻu. Ae ui i lea, o faailo o le cyanosis e mafai ona tupu i totonu o le vailaau o loʻo tupuga (faʻalauteleina toto toto i totonu o le paʻu). Faʻaaliga Cyanotic e mafai foi ona i ai i luga o le telefoni ma mea e gata ai.
  7. O le i ai o le echinosis latalata i le pute ma i luga o itu o le manava o le mea e le masani ai le gaogao o pa puipui.
  8. O le tele o le vaega o loʻo faʻateleina - i le tulaga o se maʻi faamaʻi o le gland, o lona telē, faʻasologa ma le lanu o le paʻu e ese mai le vaega o totoe o le tino.

O le pancreatic palpation e masani lava ona faia e ala i le auala o le loloto o tafaoga. I le avea ai o se tulafono, i le faagasologa o le faʻatinoga, o loʻo maʻi se tagata maʻi, e le masani ona tu - pe tu i lona itu taumatau.

Faailoga o le palpation o vaega eseese o le gland


I le tele o taimi, e fesili ai tagata i pancreatitis pe o a faailoga e iloa ai e le fomaʻi na ia maua le paʻu, ae le o le isi gaʻo o le abdomina?

Afai o se tagata tomai faapitoa i le taimi o le taualumaga na maua moni le okeni manaomia, ona ia maua lea o se lagona o loo paʻi o ia i se uila, o lona lautele e tusa ma le 2-3 cm.O se vaega taua o le okeni o:

  • Leai se faasee.
  • Le mafai ona faateleina le voluma.
  • Le leai o ni tali i le palpation.

Pe a taitaia se suʻega, o le a taumafai le fomai e fuafua le tikeri o le mumū i le pancreas ma le ituaiga o faamai (gasegase po o le masani ai).

I taimi muamua o le atinaʻe, o le faʻamaʻi e masani lava ona solomptomatic, ma naʻo le vevesi, e amata ona aliali mai faʻamaʻi tiga, e faʻaalia ai e le gata o le le amanaiaina o le faʻalavelave faʻalavelave, ae faʻapea foi le atinaʻeina o faʻalavelave: faʻaputuina o le tuʻi, pancreatic necrosis, ma le maʻi mama.

Uiga tutusa o le palpation o le gland i lalo o le soifua maloloina masani ma le pancreatitis.

Faʻasologa masani o le pancreas

Inflamed pancreas

E leʻi lagona lava.
O loʻo tu ai i luga e aunoa ma se faataamilo.
O loʻo i ai se fausaga malu.
E le afaina.
E i ai le faʻalauteleina o le faʻalanulaula ma le lautele o le 1.5-2 cm.Faʻailoga pancreatitis:
Faalautele.
Ua faʻatulagaina le fausaga.
Faʻanoanoa.
Lagona lagona saoloto.
O le i ai o se paʻu: o le fausaga o se mea faʻafefe, tiga.
Suia o foliga o le manava.

Faailoga o pancreatitis i le palpation


E tele gasegase e fesili pe tatau ona latou maʻi i le palpation ma le pancreatitis. O le faʻaalia o le tiga i le taimi o le mataʻituina o le pancreas e faʻalagolago i foliga o le setete o faʻamaʻi, faʻapea foi ma le itu e aʻafia ai le okeni o le pancreatic e le faʻafitauli faʻaleaga.

Faailoga o pancreatitis i le palpation

Aute foliga

Tausaga masani

VoskresenskySese sese (palpation e le mafua ai se faʻafitauli).
Le lava le pulsation o le aorta i le fanua.— Mayo-RobsonLe faʻaaliga o le tiga:
I le itu tauagavale o le hypochondrium.
I le pito i lalo.
I totonu o le lua o le manava.Faʻavalea ma pancreatitis o le siʻusiʻu o le pancreas. KerteFaʻalavelave i le peritoneum e 5 cm le maualuga o pute.
Le malosi malosi o puipui o le manava.Faʻasalaga faʻasalalau.
Totogi o le puipui pito i luma. MainsailSuiga o le vaʻaia o le gaʻo gaʻo i le itu tauagavale o le pute (nofoaga o le pancreas).Faʻaitiitia le tino gaʻo o le pancreas.
Lamele Crimson i luga o le manava, pusa ma tua.
Brown lanu paʻu i luga o le nofoaga o le pancreas. TurnerO le i ai o le ecchymosis (o le hemorrhage) i luga o le paʻu o le itu tauagavale o le manaO le i ai o le taʻavale i luga o le paʻu i itu o le peritoneum. KachaO le le lava i le vaega o felauaiga o le vetebrae (8, 9, 10 ma le 11).
Faateleina le aʻafia o le paʻu i lenei vaega.O le faʻamaualuga o le paʻu i le eria o 8-10 vaega faʻamaʻi e na o le pau lea o le faailoga o le faaleagaina leaga o le siʻusiʻu o le pancreas. Faʻaalia—I le vaega o le ulu, o lagona sili ona tiga e lagona. Gubergrice-Skulsky—Faʻaalia malosi o le tiga i le tino o le pancreas. Gubergritsa—Faʻavalea ma pancreatitis o le siʻusiʻu o le gland. Desjardins—Faʻanoanoa tele pe a afaina le ulu. Faʻailoga mataʻitusi taumatau agavale—Lela ma le mumu o le tino ma le siʻu o le pancreas.

Faaiuga

E ui lava i le mea moni e faapea, o le faʻagasologa o le palpation o le pancreas e le o se mea lelei tele, ae o se tasi o auala taua e mafai ona iloa ai foliga o le togafitiga. E sili ona taua i le amataga o le atinaʻe o pancreatitis, pe a oʻo ina toetoe lava a leai se mea e faʻaogaina, ma e le iloa e se tagata lona faatasi mai, ma le tusia o faʻamatalaga o le le toʻa i le faʻalavelave ona o mea sese i meaʻai.

O le suʻesuʻeina o vaega faʻasalaga o le gland, e ala i le oʻo mai o le tiga i se vaega patino, e mafai ona e faʻamautuina le mea o loʻo amataina ai le togafitiga.

  • Le faʻaaogaina o se pili mo le monastery mo togafitiga o pancreatitis

O le a e maofa pe vave vave ona tupu le maʻi. Faʻaeteete i le pancreas! E sili atu ma le 10,000 tagata ua matauina se tulaga lelei o le alualu i luma i lo latou soifua maloloina e ala i le inu i le taeao ...

E faʻapefea ona faʻamaonia le pancreatitis ma le gaʻo ma pe oa metotia e faʻaaogaina mo lenei mea

O le suʻesuʻega faʻatasi ma isi metotia e mafai ai e oe ona faʻamautu lelei le maʻi o loʻo i ai, lona foliga, tulaga ma le natura

Metotia mo siaki faʻalanisiʻese o le gasegase ma le tino pancreatite

O se faʻamaoniga e maua i le sese e mafai ona oti mo le tagata maʻi, o le mea lea o le faʻaaogaina o le siakiina o le eseesega ua manatu o se fua talafeagai.

Metotia talafeagai ma tulafono mo le togafitiga o le pancreatitis masani

O le togafitiga mo lenei faʻasologa o loʻo i ai le auala e tasi mo mataupu taʻitasi, e faʻavae i luga o uiga o lona auala ma le tulaga o le tagata maʻi

O le matafaioi ma galuega a le tausia o se tagata maʻi i le maʻi pancreatiti ma le gaʻo

O tausisoifua ma tausi tausimaʻi e faia le faʻamafanafanaga sili mo togafitiga i tulaga tumau, ma lagolago ai le tagata maʻi i le mafaufau ma mautinoa ai o ia saogalemu

Manatu leaga ma faailoga i le gallbladder faaleagaina

1. Faʻamatalaga Faʻamatalaga: tiga pe a paʻu i le vaeluaga o le pito i fafo o le maso o le abdominis saʻo ma le taufaʻailoga taugata talafeagai.

2. Faailoga o Ortner-Grekov: o le faʻaalia o le tiga i le taumatau saʻo pe a oʻo atu i le pito o le pama faʻatasi i tafatafa o le tau.

3. Faailogaina Kera: faʻateleina le tiga i le taimi o musumusuga ma le faʻalauiloaina masani o le sao o le 'hypochondrium'.

4. Faʻailogaina Obraztsova-Murphy: o le tagata suʻesuʻe e toso malie lemu ona tamatamailima i le vaalele saʻo. I le taimi o le faʻamaʻiina, o le maʻi e oʻo i tiga ogaoga ma tiga.

5. Faailoga o Mussi (faailoga o le phrenicus): tiga pe a oomi i le va o vae o le toto o le totonu o le toto.

l) Faʻaaligaina o le tamaʻi mamoe

E faia i le tulaga o le tagata maʻi ile tua poʻo le itu. O le tagata suesue e tuu lona lima tauagavale i luga o le itu ole vailaau VII-X i le itu agavale o laina axillary. O nai tamai lima o le lima taumatau o loʻo faʻatusatusa i le faʻafeagai o le ivi o le X i le 3-4 cm i lalo ifo o le taufaʻailoga tauagavale e tutusa ma ia. O le paʻu o le puipui pito i luma o le manava e toso pupuu agai i le pute, o tamatamailima o le lima paʻu o loo faatofu loloto i totonu o le manava o le manava, faia se ituaiga "taga". I luga o le musumusuga a se maʻi, pe afai e faalauteleina, e alu ese mai lalo o le tau o le tau o tau, fetaiai ma tamatamai lima ma "ata" mai ia i latou. E masani lava, o le tamaʻi mamoe e le faʻavave, aua o lona pito pito i luma e le oʻo atu i le pito o le faʻailoga taugata 3-4 cm. E mafai ona tosoina le laufanua i le faateleina o le 1.5-2 taimi. I le taimi lava lea e tasi, latou te iloilo ai: fomu, ituaiga, tulaga o le tulaga, feʻau, tiga.

Fomaʻi fomaʻi

1. Mamanu o le Latent (e leai se tiga) - e siaki i le tusa ma le 5% o maʻi ma o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga nei:

      • o le tiga e toesea pe agamalu
      • o taimi e masani ai, e faʻalavelaveina tagata mamaʻi e ala i le vaivai o le mafaufau o le maʻi (leu, fusi o meaʻai e 'ai, leai o se meaʻai),
      • o nisi taimi o le manava faʻafuaseʻi po o se musika,
      • suʻesuʻega suʻesuʻe i fale suʻesuʻe e faʻaalia ai le solia o le galuega i fafo poʻo le faʻaaogaina o le gasegase,
      • Iloiloina suʻesuʻega o suʻesuʻega suʻesuʻega o loʻo faaalia ai steatorrhea, foafoa, amylorrhea.

2. Faʻailoga toe faʻafoʻi (tiga) - tausia i le 55-60% o tagata gasegase ma o loʻo faʻaalia i taimi masani o le ogaoga o le tiga o le natura o le fusi poʻo le faʻatuina i totonu o le mea na tupu, o le hychochorium agavale. I le taimi o le vevela, o le puaʻa e tupu, o le faateleina ma le fulafula o le pancreas e matauina (e tusa ai ma le ultrasound ma le suʻega X-ray), o le mea e aofia ai le--amylase i le toto ma le urine e faateleina.

3. Pseudotumor (icteric) fomaʻi - e tupu i le 10% o tagata gasegase, e tele lava i alii. Faʻatasi ai ma lenei fomu, o le faʻaleagaina o le faagasologa o loʻo faʻavaeina i le ulu o le pancreas, ma mafua ai ona faʻapupulaina ma faʻavaivaia le pule masani masani. O faʻamatalaga autu o le falemaʻi e:

      • lanu
      • vevela paʻu
      • tiga tele, sili atu i luga o le itu taumatau,
      • fomaʻi faʻamaʻi (ona o le le atoatoa o le exocrine),
      • pogisa pouliuli
      • faʻanoanoa
      • mamafa tele le gau
      • o se faʻaopoopoga i le ulu o le pancreas (e masani lava o lenei mea ua fuafuaina e le ultrasound).

4. Faʻailoga pancreatitis ma le tiga faifaipea. O lenei fomu e faʻaalia i le tumau pea o le tiga i le pito i luga, susulu i le pito i tua, faʻaitiitia le manava, paʻu o le mamafa, sulu faʻasaʻo, flatulence. E mafai ona lagona se paʻu lapopoʻa, faʻapipiʻi.

5. O le faʻaogaina o foliga o le pancreatitis. O lenei fomu e faʻailoaina i le tiga i le pito i luga, faʻamaualuga pe a uma ona 'ai, maʻi le lelei, inu, manava, paʻu o le mamafa, faʻamaonia le solia o le exocrine ma le endocrin pancreas. Faʻatasi ma le ultrasound, o le faʻasalaga faʻauʻuina ma se faʻaitiitia o le tele o le pancreas ua fuafuaina.

Anamnesis - le amataga o le suʻesuʻega

Ae e te leʻi amata suʻeina le tagata maʻi i le faʻavauvau, o le a masani ona aoina e se fomaʻi atamai se fagu, lea o le a aofia ai ni fesili faapena:

  1. O le a le umi na e matauina ai se tiga ia te oe lava?
  2. E i ai au masani leaga (inu ava, ulaula)?
  3. E te mulimuli i se meaʻai, e te faʻaleagaina taumafa mamafa?
  4. E i ai i lou aiga i le taimi lava lea le tulaga o le soifua maloloina?
  5. O a faʻamaʻi tuga na e mafatia ai i le taimi o lou olaga?
  6. Na faapefea ona e togafiti i le pancreatitis ma na e togafitia?
  7. E i ai ni maʻi faʻapitoa pe faʻatoʻateleina?
  8. E te iloa nisi mea o pancreatitis e ese mai le tiga? (faamaʻi pipii, manava, manava, leai se manaʻo)?

Ina ia aua le faʻaaluina le taimi mai ia oe poʻo le fomai, o tali i nei fesili e tatau ona saunia i le fale.

O le a le afaina le toe manatua e tatau ona e taliina i latou ma le faamaoni ma aua le faaseseina le fomai. Ae maise lava o faʻamatalaga faʻasolopito e manaʻomia pe a oʻo mai le tagata maʻi i le taliga mo le taimi muamua.

Aisea e manaomia ai le palpation ma faʻapefea ona faia?

A maʻi se tagata i le pancreatitis, ona oʻo lea i le taimi o le paʻu o le paʻu o le a lagona ai e ia le tiga.

Faʻalogo! O le pancreatitis ma le palpation e faigata ona fuafua e tusa lava mo fomai sili ona tomai, ma o le mea lea e masani ai ona sese, fenumatoitis le mautonu i le manava o le manava po o se faamaʻi o le duodenum. Le tuuaiga mo le vevesi o le maso o puipui o le manava, lea e leai se mea e mafai ona tusia.

E taua le malamalama o le pancreas naʻo le faateleina pe a oʻo i le taimi o le maʻi. Afai e te tamoe i ai, ma o le faʻamaʻi faʻafuaseʻi, ona naʻo le afa o tagata mamai e mafai ona lagona le okeni.

O le talaina o le pancreas i le grotto e faia pe a maʻi le tagata maʻi ma e mama ona inumaga, ona o lenei mea e tuʻu saʻo atu i le falemaʻi.

I luga o le palpation o le pancreas, o mataupu nei o loʻo suesueina:

  1. Desjardins faasino. O lenei nofoaga e tu i le vaeluaga o laina o mafaufauga lea e alu ese mai le pito i luga i le pute. Afai e lipotia mai e le maʻi pe a ia kiliki i luga o lenei itu, e lagona e ia le tiga, ona mafai lea ona tatou fai atu o ia o se ulu mumusu o le pancreas.
  2. Meo-Robson manatu. O lenei tulaga o loʻo i tua o le laina e fesoʻotaʻi ai le agavale agavale ma le pute. O le faʻalauiloaina o tiga i lenei taimi o loʻo taʻu mai ai o le siʻusiʻu o le pancreas e afaina i lenei maʻi.
  3. Faʻailoga. O loʻo i luga o le manava i lalo o pute. Faatasi ai ma lagona tiga i lenei tulaga, e mafai foi ona tatou talanoa e uiga i faafitauli ma le ulu o le pancreas.

O a faailoga e mafai e se fomaʻi ona malamalama ua ia maua le pancreas? Pe a amata le okeni i lalo o lima o le fomaʻi ma le palpation o le manava, e lagona e peiseai e paʻi i luga o se olo, pe a ma le 2 cm le lautele. O se uiga iloga o lenei okeni e le o le tuputupu ae, e le faateleina i le lapoa, ma e masani lava leai se auala e tali atu ai i manipulations e faia e le fomaʻi ma ia.

I le faaopoopo atu i lagona o le tiga, e tele nisi metotia o faʻamalositino e faʻaaoga ai le faʻamalo, lea e aofia ai le suia o le tulaga o le tino maʻi. Afai o le pancreas e matua afaina lava, ona e alu atu lea i luma ma lagona i le taimi lava lenei okeni, o le a faateleina le tiga.

Afai e liliu le tagata maʻi mai se tulaga maualuga i le itu tauagavale, ona faʻasaʻoloto lea o ia e le tiga, ae e le o lona uiga foi o se mea lelei. O lenei tulaga o se faailoga manino o le faaleagaina o le okeni lava ia.

Afai o le ogatotonu o le okeni e manaia, o lona uiga o se faailoga manino lea o loʻo i ai ni neoplasms, e pei o se uila poʻo ni maʻi mama.

Pancreas examination

O le mea muamua lava e tatau ona e gauai i ai pe a suʻesuʻeina le pancreas o le leaga tele o le afi ma o le a le ituaiga o le maʻi e tele pe ua leva foi ona faasolosolo taimi uma.

I le taimi muamua, o le faamaʻi e toetoe lava a le mafai ona maua, ona oʻo mai ai lea o ni faʻafitauli, o le sili ona leaga o ia o le mumusu mumū, pancreatic necrosis, ma kanesa i luga o le okeni.

E taua tele le gauai atu i le auala e gaoioi ai le tagata maʻi ao faʻavasegaina lona faʻanoanoa, ma tilotilo i ona gaioiga, ae le na o le faʻalogologo i upu tautala. I totonu o le pancreatitis ma se maʻi tigaina, o le tagata maʻi o le a taoto i lona tua.

A oʻo mai i le kanesa o le pancreatic, o le tagata maʻi e masani ona i ai se tulaga o le nofo i lalo aʻo ia faʻafaʻatasi ona vae mai le moega. I le avea ai o se tulafono, i le taimi lava e tasi, e faʻamalosi malosi o ia ma oomiina ona lima i le manava o le manava, talu ai o lea tulaga e fesoasoani e faʻasaʻo ai le tiga.

E aoga le mataʻituina ma le faʻaeteete ia faʻaogaina o le mamafa ole maʻi. Afai e tele naua le tele o ia mea, o le mea lea o se uiga ogaoga o le pancreatitis poʻo se faʻamaʻi lema o le pancreas, ma e le gata ina tatou talanoa e uiga i le leiloa o le tele o gaʻo, ma o le musele masini e mumu i na faʻamaʻi.

Afai e te masalomia le pancreatitis, e tatau ona e gauai atu i le paʻu, lea i le tele o tulaga ei ai se lanu samasama pe palamole. E le gata i lea, o le fomai tipitipi o le a mafai ona fuafua i le paʻu poo le a le maʻi e mafatia ai le maʻi. Naʻo le paʻu paʻu e fai mai o lenei tagata maʻi e tele le afaina o le paʻu. Ae ui i lea, o Jaundice, e iloa ai o le a tupu le tumutumu i le ulu o le pancreas, pe o le faamalosia o le talo.

Pe a suʻesuʻeina, e tatau ona e gauai atu i le lanu e le gata o foliga, ae o le paʻu foi o le manava. I se tagata soifua maloloina, o le a le ese la latou lanu mai le tino atoa.

E manaʻomia e le maʻi ona sauniuni mo le faʻapitoa o le palpation?

Ioe, o sea faiga e aofia ai nisi sauniuniga. E aofia ai le ave o fualaau oona i le aso na muamua atu ina ia mafai ai ona alu i le faletaele i le taeao i le taeao i le taimi lava lea aʻo leʻi faia le taʻaloga. Afai e leʻi tupu lenei mea, ona tatau ai leae uiga i logoina le fomaʻi e ono foliga mai e faʻafesoʻotaʻi le tagata gasegase i le potu togafitiga ina ia maua ai se faʻamalolo. I le taeao ao leʻi faia le faʻataʻitaʻiga, e faʻasaina le 'aiina o soʻo se meaʻai, vai - na o ni mea laiti i le tulaga o se manaʻoga ogaoga.

E faʻapefea ona faʻaipoipo le pancreas?

O le pancreas e lagona i na o ni nai tagata soifua maloloina, ae pe a oʻo mai i se faʻamaʻi e pei o pancreatitis, palpation o le okeni e taua tele. O lenei mea e mafai ona mafua ai ni faigata, talu ai o se tino e le mafai ona gafatia lea o loʻo i totonu loloto o le tino.

O le a lenei mea

O le faʻataʻitaʻiga mo le pancreas o se metotia faʻataʻitaʻiga, lea e aofia ai le faʻamaloloina o le tino o le tagata maʻi ina ia mafai ai ona fuafua le setete o le okeni.

E ui i le faigofie, o le metotia e faigata tele, talu ai le loloto o le pancreas, i se faaopoopoga, o le malosi malosi o musika e afaina ai le siama.

E tusa ai ma fuainumera, i se tulaga maloloina, o le pancreas e lagona i le sili atu ma le 1% o tane ma le 4% o tamaitai. I fafine, o lenei mea e mafua mai i le vevesi o le paʻu o le manava pe a uma ona fanau. Mo le tele o tagata e maua ni meaʻai talafeagai ma e le o iai ni faʻafitauli o le soifua maloloina, e toetoe a le mafai ona lagona le gland.

E taua. Ae ui i lea, i le faʻaogaina o le faʻaogaina ma le faʻaleagaina o le tino, o le pancreas e faʻalauteleina le lapopoa, lea e matua faʻafaigofie ai le faagasologa.

O le uʻamea e sili ona lagona i le taimi muamua o le maʻi ma le vaitaimi o le faʻamalosia. Ae ui i lea, faatasi ai ma le pancreatitis, e mafai e se fomaʻi ona togi i le toetoe o le afa o tagata gasegase.

Auala

O le suʻesuʻega tamatamailima o le pancreas e faʻatino pe a taoto le tagata maʻi ile tua. O le faʻatinoga o loʻo faia i luga o se manava gaogao, poʻo le maeʻa foi o le faʻamamaina o auala.

E mafai ona faʻaaoga auala e lua e iloa ai faʻamaʻi pipisi e ala ile palpation. O se tasi oi latou o le auala Obraztsov-Strazhesku.

O lenei metotia na folasia atu i togafitiga faafomai i le 19 senituri. O le faasologa o lona faʻatinoga e pei ona taʻua i lalo:

  • Fuafuaga o le nofoaga suʻesuʻe.
  • Fuafuaina o totoga e lata ane i le gland suʻesuʻe.
  • Palo o le okeni. Ina ia faia lenei mea, e tuu laʻititi tamatamai lima i luga o le vaega pito i lalo o le manava. A maʻi le tagata maʻi, o le faʻamalositino e fai ai se pusi faapitoa. Ma a oe vevela, o le tamatamailima o le fomaʻi ua loloto, mulimuli ane ua latou sopo i luga o le puipui pito i tua o le paʻu e aunoa ma le tuueseeseina. Afai i le taimi nei o loʻo i ai i le mataupu ni lagona tiga, o loʻo faʻaalia mai ai le atinaʻeina o le faʻaogaina o le faʻaletonu. O le leai o se faʻavauvau pe a faatofuina tamatamailima, i se isi itu, o loʻo taʻu mai ai le soifua maloloina lelei.

E taua. I le tulaga o le mumu, o le pancreas o le a lagona e pei o se tamai paʻu 1-2 cm le mafiafia.

O gaioiga uma o tamatamailima i le taimi o le suʻesuʻega e faia faʻatasi i le tino ile laina ole laina, lea o loʻo i luga ae o le maualuga pito i luga o le manava i le 3-4 cm.

O le auala lona lua o suʻesuʻega e ala i le faʻapipiʻiina o le okeni o le faʻapitoa lea o le ulugalii. O lenei metotia e aofia ai le faʻaaogaina o metotia o tiga. I le taimi o le siama, e tatau ona taoto le tagata maʻi i lona itu taumatau ma ona vae fao ma lona lima taumatau i tua o le tua.

Pe a faʻauʻu le tagata maʻi, e faʻauʻu e le fomaʻi tamatamailima, fuafua le vaeluaga o le pancreas ma le ulaula ma galue ai i nisi o vaega. E ala i le tali atu o le autu i le togafitia, e mafai e le tagata tomai faapitoa ona fuafua le i ai o maʻi faʻafuaseʻi.

Faatasi ai ma le fesoasoani o lenei suesuega, e le gata o le i ai o le mumū, ae o lona tulaga foi ua fuafuaina, o le mea lea e sili ona taatele i le siama o faamai pipisi.

Pancreatic structure ma suʻesuʻega

O le pancreas o loʻo i lalo o le sipuni o le itu tauagavale o le hypochondrium, ma faʻalagolago i punavai o le toto ua vaevaeina i ni vaega se tolu: o le ulu, tino ma le siʻu. O le tele o taimi, e sili atu ona maualuga le ulu o le pancreatic nai lo isi vaega. O le faʻaogaina o le okeni e faʻaalia mai itu eseese.

Ina ia iloa le natura o le faamai, e tatau ona e iloa nofoaga, ma le auala e fuafua ai i le taimi o le suesuega:

  • O le ulu o le saite lea e tuʻuina atu ai le toto i lala o le isu mesenteric. I luga o le palpation o le pancreas, e lagona e pei o se mea vaivai, vaivai ma oʻo lava i le faʻavae. O le ulu e oʻo atu i le 3 senitimita.
  • Tino. O le punavai autu o le toto mo lenei vaega o le okeni o le suauu pala. E lagona le 3-6 cm i luga aʻe o le laina o le laina o le umbilical ma o loʻo tu i le pito i luga. I luga o le palpation, e le gaoioi ma lagona e pei o se paʻu lamolemole lamolemole e aunoa ma ni afaina ma ni tui.
  • O le siʻusiʻu. O lona toto e maua mai i le uaea o le mimilo poʻo le gastrointestinal. O lenei vaega o le okeni o loo natia i le itu tauagavale o le hypochondrium ma e le mafai ona lagona.

E faʻavae i suiga o le fausaga o se tasi poʻo se isi vaega o le pancreas, e mafai e se tagata poto faapitoa ona iloa le togafitiga o le okeni ma fuafua ai mafuaʻaga talafeagai.

Faʻamatalaga i pito

Mo le faatinoina o le palpation i luga o le Grotto, o nisi o vaega o le faʻaogaina o le pancreas o loʻo i luga o le puipui pito i luma o loʻo faʻaaogaina. O le gaioiga o le tino pe a fai i luga o ia mea taitasi e mafai ai ona e fuafua po o fea vaega faapitoa o le mumunia mumū o loʻo atiina ae, ma e oʻo lava i le natura o togafitiga.

I le suʻesuʻega, o fomaʻi e faia mea nei:

  • Desjardins. O loʻo tu i le 4-6 cm mai le potu o le umbilical, i luga ole laina o loʻo fesoʻotaʻi ai le pute i le taumatau saʻo (i le taumatau ma le laʻititi mai le pute). O le tiga tigaina o le maʻi pe a faʻaalia i lenei vaega e faʻaalia ai le faaleagaina o le ulu o le okeni ma le atinaʻeina o le tino pancreatiti.
  • Mayo-Robson. E faʻamau i luga o le laina e fesoʻotaʻi ai le pute i le ogatotonu o le uʻamea. Ina ia maua le manatu, e vaevaeina le laina tuutuu i vaega e tolu. O le va o le a iai i le va o le ogatotonu ma le pito i fafo (pito i luga tauagavale o le manava). O le aʻafiaga i lenei vaega e mafai ai e oe ona fuafua le faaleagaina o le siʻusiʻu.
  • Kacha. O loʻo i luga o le pito i tua o le vaega mulimuli o le muso o le abdominis saʻo (o le tele o cm i luga aʻe o le umbilical cavity). Paʻa i luga o le palpation e faʻaalia ai togafitiga i le tino ma le siʻu o le pancreas.
  • Male-Guy - o loʻo i lalo ifo o le nusipepa, i le agavale i luga o le laina o le maso abdominis saʻo. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le pancreatitis i le taimi masani e mafai ona iloa.
  • Gubergrice - o loʻo i le agavale agaʻi i le itu o Desjardins ma faʻaalia ai faafitauli i le tino o le gland.

I le faʻaopopo atu i vaega patino, faʻapipiʻiina le pancreas, e mafai e le fomai ona aʻafia vaega:

  • Shoffara - i le itu taumatau i le va o le pute ma le faʻaofuofu.
  • Yanovera - o loʻo i luga o se laina faʻasaga e ui atu i le pute ma le 3-5 cm i le agavale.
  • Hubergritsa-Skulsky - tutusa i le vanu Shoffar, na o le isi itu.

E le gata i lea, o le suʻesuʻega e mafai ona faʻaalia ai se faʻataʻitaʻiga Voskresensky pe a le fuafuaina le pulupation o le abdominal aorta i le suʻesuʻeina o le okeni o loʻo suʻesuʻeina.

Faʻamatalaina tulafono i tamaiti

Iloiloina o le pancreas e ala i le suʻeina o le okeni e mafai ona faatino uma i tagata matutua ma tamaiti. I le mea mulimuli, o le palpation e faʻatinoina ma le faʻapupula ma le faʻatusatusaina o le pancreas. I le taimi lava e tasi, o le tulafono faavae o le faia o se suʻesuʻega e tumau pea e le suia - o le faʻamalositino e naʻo luga o se manava gaogao.

Aʻo faagasolo le faʻagasologa, o le fomaʻi muamua na te faʻapipiʻiina le manava ma le faʻafefe. E faia lenei mea ina ia mafai ai ona faʻaleleia lelei ma aua nei faʻatoʻese soʻo se isi lava okeni mo le pancreas.

I le faamautuina o le nofoaga tonu o le pancreas, o le fomaʻi e seti tamatamailima i luga o le tino o le tamaititi ma e tutusa ma le pito umi o le okeni e tatau ona suesueina. I lenei tulaga, o tamatamailima e tusa ma le 2 cm le maualuga mai le vavave i totonu o le manava.

A faʻamaʻaina se maʻi maʻi, e faia e le fomaʻi se "paʻu paʻu" ma faasolosolo malie i totonu o tamatamailima seia oʻo ina paʻi i le puipui pito i tua o le lua. I le mauaina o le okeni e tatau ai, o le suʻesuʻega e faʻasolosolo ona tamatamailima i itu eseese e suʻesuʻe atoa ai.

O le masani i totonu o se tamaititi ua manatu o se limamatua o le limite o le sili atu i le 2 cm. E tatau ona tu i luga. I lenei tulaga, o le gland e tatau ona faamalūlūina, e aunoa ma se masalosalo i ni vasa vevela. I le palpation, e le tatau i le pepe ona lagona le le fiafia ma lagona le tiga.

Faʻamatalaga

O le faʻamalologa agavaa o le pancreas e fesoasoani e tuʻuina atu ai i le fomaʻi se manatu faʻamoemoe o le setete o le okeni ma faʻamaʻi o loʻo atiaʻe i totonu.

O le mea lea o le atinaʻeina o pancreatitis i le gasegase poʻo le taimi masani e molimauina e se suiga i le palacreatic density. E sili atu ona olaola, punavai, pe foliga tutusa foi ma se paluga mafiafia i lona tumau.

O le faʻamaoniga o le siama o se faʻamaʻi tiga lea e tupu i le taimi o le faʻamalo ma toe foʻi mai. O le tiga e oʻo i lona malosi tele pe a faʻagasolo le maʻi. O le tiga e alu pe afai o le mataupu e taoto i lona itu tauagavale.

E le gata i lea, i luga o le palpation, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le atinaʻe o fomaʻi i le paʻu (tumutumu ma tumutumu). I lenei tulaga, o faʻamaufaʻailoga ma ogaumu e lagona i luga o le fogaeleele. E pei o le mumu, pe a maʻi se maʻi, o le tiga e aliali mai i ni vaega o tua poʻo le manava.

O le tele o meaola e mafai ona faʻaalia ai se tumutumu.

Paʻu o pancreatic pancreatitis

O le pancreas i se tulaga soifua maloloina e lagona le faigata e ala masani i auala masani. O le faʻaaogaina o se metotia faʻapitoa mo le faʻamaʻiina o le pancreas naʻo le tusa ma le 1% o tane ma le 4% o fafine e maua ai faʻamanuiaga manuia.

O le faʻamatalaina o le pancreas e tutusa lava le talafeagai o se faʻataʻitaʻiga e pei o se faʻalavelave o suʻesuʻega o suʻesuʻega, o lea e tatau ai ona faʻatinoina ma le faʻamaoni, talu ai e faigata le mauaina o le okeni suʻesuʻe ona o lona nofoaga tapunia.

Lototele

O le auala agamalu e faʻaalia i uiga nei:

      • e le o se mea e masani ai (1-2 taimi i le tausaga) ma le pupuu, vave le taofi,
      • tiga matuia
      • e aunoa ma le faʻamalosia, e faʻamalieina le soifua maloloina o le tagata maʻi,
      • leai se gau o le mamafa
      • o galuega a pancreatic e le faʻavaivaia,
      • o suʻesuʻega faʻapitoa e masani lava.

O le agavaʻa o le agavaʻa faʻatulafonoina o loʻo i ai tulaga nei:

      • Faʻaauau ona faʻateteleina faʻasalalau 3-4 taimi i le tausaga, e tupu mai i se faʻafitauli masani o le tiga o le umi,
      • pancreatic hyperfermentemia ua iloa,
      • o se faʻaitiitia faʻaitiitia o le faʻamalosi o le exocrine ma le paʻu o le mamafa o loʻo fuafuaina
      • steatorrhea, fatuga, aminorrhea e matauina.

O le faʻalavelave ogaoga o le pancreatitis e masani ona faʻaalia e:

      • faʻateleina ma faʻateleina faʻateleina faʻatasi ma tiga tumau ma faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi,
      • "Pancreatogenic" manava,
      • se pa'ū o le mamafa o le tino e oʻo atu i le vaivai,
      • faʻasaina matuia o le gaioiga o le exocrine pancreatic,
      • faʻafitauli (faʻamaʻi o le maʻisuka, pseudocysts ma cycrosis cysts, obstructus choledochus, faʻamaʻi pipisi o le duodenum 12 ma le ulu o le pancreatic, lautele, ma isi).

Fuagafanua

Na taʻua e le fomaʻi Siamani F. Dietze: "O le pancreas e taʻu mai ia i tatou le tele, ae i se gagana le malamalama." Ma o le mea moni lava. I le tele o seneturi o le atinaʻeina o vailaau, o le tele o auala o le faʻaaligaina o le tino o le tagata ua faia, ae peitai, o le pancreas o se mea lilo i saienitisi.

O mea muamua lava na togafitia e tagata faʻamalolo i aso anamua o auala o le suʻesuʻeina faʻamoemoe: suʻesuʻe, auscultation (listening), percussion (tapping) ma palpation (palpation). Paʻu o le pancreas e tusa ai ma Obraztsov - Strazhesko

O le auala o le paʻu loloto o le tino o le manava o le tino na faʻailoa atu i vailaau faʻamalosi i le 1887 e le aulelei o le Soviet clinicians Obraztsov V.P. ma Strazhesko N.D. O lenei metotia e mafai ai e oe ona fuafua le nofoaga, foliga, mea e gafatia ma le tele o le manava, vavae, toto ma le pito i lalo o le ate. Ae o le pancreas i se tagata soifua maloloina, ona o lona malulu vaivai ma le "loloto" le nofoaga, e mafai ona togi i le na o le vaivai o le atinaeina o maso o le manava. E faigofie le lagona mo tamaitai.

O le suʻesuʻeina o loʻo faia i luga o se manava gaogao. O le tagata gasegase o loʻo i luga o lona tua, o ona vae na punou ifo i tulivae. Aʻo leʻi faʻataʻotoina le gland, e taua le fuafua o le nofoaga o le pito i tua ma le lautele lautele o le manava, ona o lo latou tuaoi e sosoo ma le totoga o loʻo manaʻomia.

Ma le isi, o le localization o le ulu o le pancreas ua maua. E faʻatatau i le puipui pito i luma o le abdomina i le Shoffar (1). O lenei sone o se tafatolu tafatafa, o le tasi o le faasologa o le pute, o le fatuga o le pito i totonu o le laina e fesoʻotaʻi ai le taumatau taugata ma le pute, ma le vae o le ogatotonu o le manava.

O le pama taumatau e tuʻuina i luga o le manava o le tagata maʻi i le taumatau o le ogatotonu, ao tamatamaʻilima o le alofilima o loʻo i luga o le Shoffar zone 2 cm i luga ae o le lautele o le vavalo ma "tilotilo" agai atu i le faitotoa taugata. I le manava o le tagata maʻi, o le paʻu o le paʻu ua feliuaʻi agai i pito i luga ma le faaeteete, "faatofu" i luga o le pito i luga o tamatamailima ile lima, i le pito i lalo.
mulimuli i le siʻusiʻu o le gland e faia faʻatasi ma lima e lua. O le faia o lenei mea, o le pama taumatau o loʻo tuʻuina i luga o le pito i tua o le agavale tauagavale i le itu tauagavale agavale i luga o le laina e fesoʻotaʻi le piko i le ogatotonu o le taumatau taumatau tauagavale, o lea e fusi ai tamatamai lima i le pito i lalo. O le mea lea e taʻua o le Mayo-Robson (2). O le alofilima agavale o loʻo tuʻu ifo i le itu taumatau i lalo o le itu tauagavale o le tagata gasegase, faʻaputu i lalo ifo o le tau ole tau i le vaega faʻapitoa o le tino maʻi. I le faʻamalolo o le maʻi, e tuleia e le tagata suʻesuʻe le puipui pito i lalo o lona lima tauagavale ma lona lima tauagavale, ae o le mea saʻo e osofaia le okeni e tusa ai ma le metotia o loʻo faamatalaina i luga.

E masani lava, afai e mafai ona lagona le okeni, ona lagona ai lea e tamatamailima se manulele lamolemole, e le gafatia, e le minoi, mamao, e leai se tiga ma se lapisi 2 cm.

I le tulaga o togafitiga, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le paʻu o le kulū, o le uʻamea e paʻu, faʻalauteleina i le lapoa, maoaʻe, ma pe afai o le faagasologa e sili atu i tala o le totoga o le okeni, faʻapipiʻi ma le pito i tua.

I se faagasologa masani o le inflammatory i le taimi o le faʻavauvau, e mafai ona iloa le gaogao o le mafiafia o le gaʻo o le gaʻo: o le paʻu paʻu e aoina e tamatamailima i le agavale o le pute o le a sili atu nai lo le taumatau. O le uʻamea o se tagata gasegase i le pancreatitis e masani ona lagona i se maea e mafai ai ona faʻamaonia le tutusa ma na o le taimi o le vevela. A faʻaitiitia le mumū, o le pancreas ua faʻaitiitia le tele ma ua le mafai ai ona faʻamalo. O le mumusu i le pancreas e oʻo atu ai i le tiga i le taimi o le paʻu i le itu o Shoffar ma se faʻamaʻi o le ulu o le gland, ma le pito o le Mayo-Robson ma le faaleagaina o le siʻusiʻu. I lenei tulaga, e ono tulai mai le le mautonu i le lotoifale o le paʻu o le manava.O le tino pancreatitis e maua ai se tiga faʻapitoa, faʻamaʻi, e pei o le afaina o le maʻi o le manava, lea e manaʻomia ai le vaʻaia lelei o le siama.

E le gata i lea, mo nisi o faamai o le pancreas, o foliga vaaia o afaina o le tiga o loo atagia (Zakharyin-Geda) i le vaega o le paʻu o le vaega o le paʻu i le suʻesuʻega o le vertebra lona valu i le puipui o le paʻu pito i luma o le uiga lea.

O le faʻaalia o tiga i le lotoifale i le tali atu i le palpation e tele lava le faʻaalia, lea na mafua ai le faʻaalia o se faʻaaloalo atoa: faʻailoga tiga. O lona fausiaina Grott (1935) ma Mallet-Gny (1943) fautuaina le faia o se suʻega i le tulaga o le tagata maʻi o taoto i lona itu taumatau ma tua. O le mataupu faavae o le suʻega e aofia ai le faʻapipiʻiina o le tino o le pancreas e ala i le sasaina i le pito i tua o le vaʻa. O le auala e matua malamalama lelei, ae o Rusia e le masani ai nai lo le palpation e tusa ai ma Obraztsov-Strazhesko.

Suesuega Laboratory mo maʻi o le pancreas

Faailoaina o "aloese mai le enzyme"

E faʻapefea ona faʻavaivaia se totoga mumu?

I totonu o le pancreatitis, o le palpation e matua tiga lava. E masani lava ona faia se siama sese, ma masalomia se maʻi afaina o le manava po o le maʻi ulutala. O le suʻesuʻega e puipuia mai le vevesi malosi o le puipui o le manava, o le mea lea e tatau ona mafaufau lelei ai le pancreatite ma le gauai tele i le maʻi.

I le mumusu faifaipea o le pancreas, e mafai ona lagona i le afa o tagata gasegase. E naʻo le amataga o le vevela o le uʻamea ua faʻateleina i le tele, ona le lagona lelei lea.

O le vaega o le lautele lautele o le manava ma le pito i tua o le palpation zone. O loʻo faʻamoemoe muamua i le taimi nei ina ia le faʻafememeaʻi mulimuli ane i le pancreas. O le suʻesuʻeina o loʻo faia i le pito o le gland, i se laina faʻasaga, lea e vaʻaia i luga e le mafiafia o le tamatamailima mai le maualuga o le vavao o le manava.

O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao. A oʻo ina loloto le tagata maʻi, o le pito i luga o tamatamailima e lua-pilimulu e faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete i totonu ole vaega ole manava. Afai e ola maloloina le okeni, o le a leai ni lagona tiga ma e le o lagona le gland pe o le paʻu mimiti ole laititi.

Faatasi ai ma le mumū, o le okeni o se mea e masani ona fai pe a masani ai, pe afai o le gland e iai le edema. Paʻu i le taimi o faʻamalologa e toe faʻafoʻi ai ma faʻalautele le alualu i luma.

Afai e taoto le tagata maʻi ile tua ma liliu i lona itu tauagavale, ona faʻaititia lea o le tiga, ona faʻaalia lea o le faʻaleagaina o le pancreas.

Faatasi ai ma se osofaiga o le tino pancreatiti, o le pulsation o le abdomina aorta, o le faailoga Voskresensky, e masani lava ona mou atu. O le taotoga i le manava o le manava i le vaega o le tuiina o le okeni i luga o le puipui pito i luma ua taʻua o le Kerte faailoga.

Afai ei ai se paʻu o le gland po o le cyst, ona faʻalauteleina lea o le okeni, tiga, o le pito i luga o le tino. O le ulu o le ulu poʻo le siʻu e sili atu ona faigofie ona faʻaleleia nai lo le tino.

1. Faʻasolosolo maso

O le fuafuaina o le tele o le ate o lo o faia ai se tui i luga o le itu taumatau saʻo, ogatotonu o le vavau, vaeluagalemu ma agavale taimi. O le pito i luga o le ate e tutusa lelei ma le pito i lalo ole tino saʻo.

O le itu pito i lalo e fuafuaina i luga o le manava mai le pito i lalo, mai se leo sili atu ona manino i se paʻu, e tutusa lelei ma le tuaoi ua faʻamalamalamaina. Tulaga masani masani o le mamao i le va o le pito i luga ma le pito i lalo o le paʻu o le ate i luga o laina fuafuaina e faalagolago i le matua o le matua ma e le alu i tua atu o le pito o le laina agavale.

Paʻu o le manava

Afai o le pancreas o loʻo i totonu o se tulaga faʻasalalau, o le tiga i le faagasologa o le taualumaga e tuʻuina i tua ma pe a oʻo i luma le tino i luma, e faʻateleina.

Afai e liliu le tagata maʻi mai le tulaga maualuga i le itu tauagavale ma o le tiga e faaitiitia, o lona uiga o se faailoga lea e aafia ai le pancreas.

O le faʻamalosia o le pancreatitis e mafai ona o faatasi ma le mou ese atu o le pulupation o le aorta abdomina. O lenei mea mataʻutia ua taʻua o se toe faʻaalia.

I totonu foi o le manava o le manava i le taimi o le faigata o le pancreatitis, e mafai ona matauina le vaʻaia e faʻatinoina i luga o le puipui pito i luma. O se faailoga lea o Kerte.

Faatasi ai ma se uila po o le tumo o le gland, ua matua faateleina lava i le lapoa, maaleale ma tiga tiga e paʻi i ai, ma ua i ai se mea e afaina.

Faʻamatalaga i le faʻatonuga poʻo mea o tiga

O le taofiofi o le pito i luga o le paʻu o le abdominal pito i luma ua fuafuaina. Desjardins point shows o le tiga o le paʻu o lona uiga o le faaleagaina i le ulu o le pancreas. O lenei vaega e fuafuaina i se vaaiga i se vaeluaga pe a ma le 6 inisi le mai le pusa i le taumatau saʻo.

O le manatu o le Meo-Robson e iloa ai le faaleagaina o le siʻusiʻu o le pancreas, talu ai o loʻo i ai le tiga o faailoga. E fuafuaina ma le iloa i luga o le laina e fesoʻotaʻi ai le pusa ma le ogatotonu o le tau. Afai e vaevaeina lenei laina i ni vaega tutusa, o le pito i luga o le tuaoi o le ogatotonu ma le pito i fafo o le a avea ma nofoaga manaomia.

E le gata i lea, o le tulaga o le pancreas e mafai ona siakiina e ala i le taina o le pito o le alofilima i le itu tauagavale o le lisi lumbar. Afai e tulai mai ni lagona tiga, ona tulai mai ai lea o suiga faalenatura i le gland.

O le faʻamanuiaina o togafitiga e faalagolago ile faʻamaonia saʻo.

O le faʻamautinoa o le faʻamaonia saʻo ma le manuia o isi togafitiga e tele lava ina faʻalagolago i se suʻega agavaa ma le faʻalauiloa tomai. O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai se ata e sili ona faʻamoemoeina o le setete o le okeni ma fesoasoani ai i se maualuga maualuga o le tulaga e ono maua ai le faʻamaonia saʻo.

O le faʻatinoga lava ia e matua tiga lava, talu ai le tetee o le paʻu o le manava ma tali atu i galuega faʻapitoa faʻatasi ai ma spasms e mafua ai le le toʻa ma le tiga i le palpation.

O le faʻasalaga lava ia e mulimuli mai i se faiga faʻapitoa:

  • Muamua lava, o le vaega mo le faʻatinoga ua fuafuaina,
  • e le aofia ai le avanoa e sui ai i totoga vavalalata,
  • A maeʻa taualumaga muamua, e faia le palpation e gaioiga i luga o le nofoaga suʻesuʻeina i se itu tuusaʻo. O le tagata poto faapitoa e vaʻai le taʻiala o laina, lea e tatau ona tu 3-4 cm le maualuga i luga o le lautele o le vavao,
  • o le tagata tomai faapitoa e suʻe puipui i totonu i le musumusuga a le tagata maʻi,
  • i le faagasologa o le faʻatinoga, e ono tupu ai le tiga, o se faailoga lea o le faʻaogaina o le mea leaga. Afai latou te le tulaʻi, ona mafai lea ona manatu le setete o le tino e faamalieina.

Ole faʻataʻitaʻiga e faia ile na o le maʻi na te leʻi tagofia ni meaʻai i ni nai itula muamua. O le manava e tatau ona leai.

E faʻafefea ona faʻamalo le pancreas ma pe aisea ua faia ai lenei mea

Le maua o le pancreas e mafai ona na o le taimi lava e faʻateleina ai le tele o le totoga i totonu. E tatau ona faʻamaonia le faʻataʻitaʻiga e faʻavae ai se suʻesuʻega muamua. O se fomaʻi e faʻamaonia pe a iai ni faitioga patino. O le tala o le pancreas e masani lava ona faia i le taeao.

E mafai ona faʻaaogāina le metotia o togafitiga pe afai o le tagata maʻi o loʻo i se tulaga tuʻu. O le pancreas o se mea taua i totonu o le tino e fesootaʻi ma le gaioiga o le tino atoa. Afai ei ai ni faitioga, e tatau loa ona e talanoa ile fomaʻi. I le uluai suʻesuʻega, o le a faʻaaogaina e le fomaʻi le palpation.

Pe a togafitia, e mafai e le fomaʻi ona lagona muamua le pancreas

Vaega o le faʻatinoina i le taimi o le faʻamalosia

I le gasologa o ituaiga o faʻamaʻi o le gland, palpation e matua tiga lava. A o faagasolo lea vaitaimi, e masani lava ona faia e fomaʻi se siakiga sese, talu ai e faigata le uluaʻi suʻesuʻega. O le vevesi tele o le maso e mafai ona faalavelave i suʻesuʻega.

I faʻamaʻi gasegase o le gland, o faʻamaoniga e masani lava ona tali tutusa ma lino uluaʻi o le manava. I lenei tulaga, o le totoga i totonu e toetoe lava a le mafai ona sosolo i le tino, ma e le faigofie ona lagona.

O se faʻalavelave faʻaalia e faʻaalia i le faateleina o le faateleina o le pancreas. I luga o le fesuiaiga i le taimi masani, o le okeni o le a laiti. I totonu o le vaitau laititi, o se vaega o le pito sili ona maualuga o le pito i luga o le manava ma le liua o le galu e avea o se vaega o le palpation.

O le mumusu tele o le pancreas e masani ona o faatasi ma le tiga ma le faateleina o le totoga o le okeni.

O faʻamaloga e faia i luga o le pito o le gland i se itu tuusaʻo. O gaioiga uma a le fomaʻi e tatau ona saʻo lelei pe a mafai.

Faʻasalaga mamafa pe mamafa e matua faʻasaina ma e mafai ona faʻaosofia se lagona tiga tiga.

I isi tulaga, o se suʻesuʻega poʻo se mea faigaluega e fesoasoani e faʻavaeina se faʻamaoniga.

I le i ai o faʻasalaga, e tosina atu foi e le fomaʻi mafaufau i faailoga i fafo. I le tele o tulaga, o loʻo i ai se fugalaau malosi. E masani lava o lenei faailoga e mafua mai i le salalau o le faʻaogaina o le inflammatory.

Aʻo leʻi faʻamalo, e maua e le fomaʻi le atoaga o le ata o le maʻi

Faʻamatalaga aʻo le i faʻamaʻalogaina le gland, aemaise lava pe afai o iai se masalosaloga o se gasegase o le maʻi, e tatau i le fomaʻi ona faʻatutu:

  • localization o le tiga
  • le natura o le le mautonu i le taimi nei
  • le taimi o le amataga o le ata o le falemai.

Ole malosi e le fautuaina ina ia faia tutoatasi le palpation o le gland. A le o lena, o le a atili ai le tulaga ma o le a faateleina le faʻalavelave o faʻafitauli.

Faʻapitoa o le faʻavauvau o le tino o le manava

E tatau ona pupuʻu le paʻu i luga o se manava gaogao. O le mafuaʻaga lea e fautuaina ai e toe maua se togafitiga i le taeao. I le taimi muamua, ua fufulu le tagata maʻi i se totoga oona. E manaʻomia foʻi le ave o fualaau faʻasaina, filifilia e le fomaʻi taʻitasi.

E tele auala o palpation

Faatasi ai ma se masaniga masani o togafitiga, e matua faigata lava ona lagona le gland. O fomaʻi e vaʻaia auala autu e lua o palpation, o ia mea uma o loʻo faʻamatalaina i le laulau.

Grotto palpationAʻo faʻaogaina, o le faʻaaogaina o metotia o le tiga o loʻo tuʻuina atu. I lenei tulaga, e tatau ona taoto le tagata maʻi i lona itu taumatau. Ua tafe ifo lemu i tulivae. O le tagata maʻi e tatau ona tuu lona lima taumatau i tua o lona tua. O le itu tauagavale o le vevela o le manava ua paʻu. O lenei metotia o suʻesuʻega e masani ona faʻaaoga e fomaʻi.
Obraztsov-Strazhesku MethodO le metotia muamua na faʻaaoga i le 19 seneturi. Fesoasoani i le fuafuaina o le faʻatinoga o le okeni ma le gaosa. O tamatamailima o le fomaʻi e laʻititi laʻititi nai luga o le pute.

I le leai o ni faʻamaʻi o le gland, o le totoga i totonu e le mafai ona paʻu pe o foliga foliga o se paʻu ma e tu.

O faʻataʻitaʻiga o loʻo faia i lalo:

  • ua filifilia le sone mo togafitiga,
  • vailaau i totonu o loʻo fuafuaina,
  • faʻamaʻaloga e mafai ona amata pe a maeʻa ona manava le maʻi.

Paʻu pe a uma le mamafa e mafai ona faʻaalia le mumū

A maeʻa le palpation, e ono oʻo i se maʻi tigaina le maʻi. O lea faailo e taʻu mai ai le ala o le faʻaogaina o le faʻaogaina. O le tulaga ua manatu e faamalieina i le leai o se faʻafitauli.

O lagona tiga e mou atu pe a liliu le tagata maʻi i lona itu tauagavale. O loʻo faʻaalia mai ai e aafia le pancreas. O le pulsation o le abdomina aorta atonu o le a mou atu. O lenei tulaga e masani ona taʻua o se faailoga o Voskresensky.

Faʻamatalaga o mea o tiga

I le pito i luma o le lua o le manava o loʻo i ai le mea e taʻua o mea e pulea. Afai e le itiiti ifo ma le 1 oi latou e aʻafia, e aliali mai se lagona tiga tiga. O le faʻaosoina o le tagata lava ia e matua faʻasaina. A leai, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o le oʻo atu i nei vaega.

O le Desjardins tusi fesoasoani e iloa ai se maʻi o loʻo i ai i le ulu o le pancreas. E foliga mai, o sea ituaiga e mafai ona maua i se vavaega pe a ma le 6 cm mai le pute i le taumatau saʻo.

O le mauaina o se manatu Mayo-Robson e faigofie lava

O le Mayo-Robson e fesoasoani e faʻamaonia pe teena le i ai o ni faaletonu i le siʻusiʻu o le gland. O le tele o taimi, o le solia o lenei vaega faapitoa e avea ma mafuaaga o se maʻi tigaina.

O le faʻamatalaga o le ki lea i le manuia o le faʻamautuina muamua o suʻesuʻega ma i le lumanaʻi le filifiliga sao o suʻesuʻega ma metotia tau togafitiga, o lea e tatau ai ona faia le faʻatinoga e le fomai sili ona maualuga.

A maeʻa ona e matamata i lenei vitio, o le ae iloa mea taua o pancreatitis i tamaiti:

Vaega o le faʻatinoga i tamaiti

O le faʻamalositinoina o le manava o le tamaititi e naʻo le faʻaopopoina manino o le tele o le gland. O le togafitiga e naʻo luga o se manava leʻo. E sili atu le taofia e le pepe le 'ai 3-4 itula aʻo leʻi asiasi atu i le fomaʻi. E na o le pau lava lenei tulaga e mafai ai ona mautinoa le faʻamaoni o iuga.

E matua faasaina le suʻeina o le manava manava o le fanau na oi latou lava. E tatau ona faia lenei mea e le fomaʻi. O le fomaʻi e seti tamatamailima agai i luga 2.5-3 cm i luga ae o le curvature o le manava.

Suesuega amata pe a manava le tamaitiiti. E manaʻomia lenei mea e fai ai le paluga o le paʻu. E masani lava, o le lautele o le pancreas e oʻo atu i le 2 cm. I le palpation, o se lagona tiga e taʻu mai ai le faagasologa o le togafitiga.

Grotto percussion ma palpation o le pancreas: manatu, tulaga masani, vitio

O le tala o le pancreas o se faʻalavelave faʻapitoa, aua o le okeni e loloto i totonu o le fale. Afai e maloloina le okeni, e na o le 1% o tane ma le 4% o fafine e mafai ona lagona. Ae o masaniga e masani lava ona le faaalia i soo se itu, o le vavae ese i le setete o le soifua maloloina e tumau pea le le amanaiaina mo se taimi umi.

Galuega Faʻatino

O le pancreas e masani ona maua na o le faʻamaonia ma le faʻateleina. I le palpation, o le nofoaga, foliga ma le tele o le okeni ua faavaeina. Afai e vaʻaia pe faʻapupulaina, ona faia lea o se siaki faʻaeseese i le va o mamanu i le fausaga o le okeni, mumu ma le neoplasm.

E masani ona tuufaatasia faʻasalalauga faʻatasi ma se suʻesuʻega e iloa ai nofoaga faigata. O le nofoaga e iloagofie ai le faʻamaʻi faʻamalosi e tatau ona faʻaalia i le tele, tikeri o le maualuga ma le tiga.

O le asiasiga e amata i le aoina o faasea. O tiga e mafai ona ese i le umi ma le natura. O osofaiga e tupu i le 3-4 itula i le maea ai o se taumafataga o uiga ia o pancreatitis o se galuega.

O le tiga matuia ogaoga e matauina i totonu o le pancreatitis. Afai latou te tumau pea mo se taimi umi, ona mafai lea ona maua i le tino.

O se suʻesuʻega lautele e mafai ai ona iloa le vaivai tele o le tagata gasegase, o le i ai o le jaundice.

O le pancreatitis, o le paʻu o le paʻu ma vaega o le cyanosis o loʻo mataituina, lea e atiina ae i le tala o le inupia. I taimi masani, o le paʻu o le mamafa, o le paʻu vevela ma le faʻaitiitia o le tauvaga o loʻo matauina.

O lenei faiga e mafai ai e oe ona iloa le i ai o se faʻalavelave faʻalavelave poʻo se leo faʻafefe. O lenei mea matautia e masani ona matauina i tumutumu poʻo tumama.

O loʻo faia faʻasologa laina mai le pute i luga. I tagata soifua maloloina, e le maua le pancreas i le paʻu.

Mo faʻamaʻi o le pancreas, o le faʻatagaga e mafai ai ona iloa:

  • tympanite
  • tiga
  • alu aʻe
  • nofoaga eleelea i luga o le sone puipui.

O le mea lea, na o tumutumu tele po o tumutumu e mafai ona gaoioi le manava ma le totini o le manava. I lenei tulaga, e faalogoina se leo lemu i le taimi o suesuega i le ogatotonu o le manava.

Ausogation

Afai ei ai se faʻaopoopoga o le pancreas, o le a faʻalavelaveina le aotelega o le abdomina. I lenei tulaga, faatasi ai ma se faʻamalologa atoatoa, ua faʻalogoina ai le muimui faʻapolopolo.

O se phonendoscope e faʻaaoga mo le faʻatinoga. Faatasi ai ma faʻamafanafanaga taitasi, e pipiʻi ai i totonu o le manava. O lenei gaioiga e tau atu ai i le patipatiina o le aorta ma le foliga mai o le leo pisapisao.

palpation o le pancreas e tusa ai ma Obraztsov:

Tuua Lau Faamatalaga