Fesoasoani muamua ma tausiga faʻafuaseʻi mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

O le mai o le maʻisuka e mafua ona o se togafitiga o le pancreas, lea e maua mai ai le insulin. O lenei hormone e pulea le metabolism o gaʻo i totonu o le tino. Pe a tulaʻi faafitauli ma le gaosiga o le inisalini, o le maʻisuka na tupu, o faailoga autu ia e fesoʻotai ma le faʻaalia o ni faʻafitauli matuia o le gasegase.

Ituaiga o le maʻisuka ma ona uiga

I vailaau, o loʻo i ai se faʻavasegaina o le maʻisuka. O ituaiga taʻitasi e iai a latou lava falemai; o auala e faʻataʻitaʻiina muamua fesoasoani ma togafitiga e ese foʻi.

  1. Ituaiga 1 maʻisuka. O le maʻi suka i lenei ituaiga o le insulin-faalagolago. O le maʻi e masani lava ona atiaʻe i se amataga po o le talavou. I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e maua ai le inisalini laitiiti. O mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo aʻafia i faafitauli o le puipuiga o le tino. O tagata e maua i lenei ituaiga o maʻisuka ua faʻamalosi e tuiina le inisalini i taimi uma.
  2. Ituaiga 2 maʻisuka. O lenei ituaiga o maʻisuka ua manatu e le o le insulin e faalagolago. O le maʻisuka ituaiga 2 "e fulafula" i le matua ma e fesootaʻi ma maʻi faʻafitauli ole tino i le tino. I lenei tulaga, o le inisalini e gaosia i le tele o aofaiga, ae ona o le le atoatoa o le tino, o le a le toe maua ai se lagona lelei i le tino. Faatasi ai ma le maʻisuka, o le inisalini e naʻo tulaga faʻafuaseʻi e faʻaaogaina.

O se faʻavasegaga lautele o ituaiga o maʻisuka. I le faaopoopo atu ia i latou, o fafine maʻitaga ma le maʻisuka faatoa fananau mai, lea e seasea lava, e mafai ona iloga.

Faʻavasegaga o ituaiga o maʻisuka e taua tele mo fesoasoani muamua ma togafitiga. Po o le a lava le ituaiga, o le uiga o le maʻisuka o le a tutusa lava:

  • lagona faifaipea o le malulu malo, fia inu malosi,
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai faifai pea, vaivai,
  • malosi tele
  • vevela paʻu, paʻu mucous membranes, foliga vaaia o le vevela,
  • faateleina le moe
  • faafitauli ma manuʻa faʻamaʻi i le tino,
  • o se suiga taua i le mamafa o le tino (ma le maʻisuka ituaiga 1 - o se toso malosi, ma le maʻisuka ituaiga 2 - oona).

Hyperglycemia ma se maʻi suka

O lenei tulaga e fesootaʻi ma le malosi malosi o le kulukose. E mafai ona tupu i le gasegase e maua i soʻo se ituaiga o maʻisuka. O le oso i le suka o le toto e mafai ona fesootaʻi ma le le lava o le inisalini, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le solia o le taumafataga, 'ai e aunoa ma le tuiina o le inisalini. I lenei tulaga, o gaʻo gaʻo e leʻo faʻaogaina atoatoa, ma o mea e maua mai i le tino, aemaise lava, acetone, faʻaputu i le tino. O lenei tulaga e taʻua o le acidosis. O le faʻavasegaina o tikeri o le acidosis e faʻamaonia ai le acidosis, le muaʻi maʻi ma le coma.

O faailoga o le hyperglycemia e amata ona faʻaalia i se faʻagasolo malie.

  1. Vaivaiga, vaivai, vaivai, le mautonu.
  2. Le lava le fiaʻai, gasegase, fia inu malosi.
  3. Uiga masani.
  4. Maua le manava.
  5. Vomiting, tiga o le tino.
  6. Paʻu paʻu, lafoaia o laugutu.

Mai le amataga o le hyperglycemia i se coma, e lua uma itula po o se aso atoa e mafai ona pasia. Faailoga o le maualuga o le suka toto ua faateleina.

Muamua fesoasoani mo le hyperglycemia o le taui mo le leai o le insulin. E faʻatautaia e ala i le faʻaaogaina o se pamu po o se penisini faapitoa, talu ai na fua muamua le kulūkose. E manaʻomia ona e pulea le kulukose i le 2 itula.

A oʻo mai se maʻi maʻi suka, e le iloa e se tagata.

Muamua fesoasoani mo se maʻi o le maʻisuka e aofia ai foi i le puleaina o le inisalini.

I lenei tulaga, e manaʻomia e le tagata ona taoto i lalo, liliu lona ulu i lona itu, ia mautinoa lona manava e leai se totogi ma aveese mea uma mai le gutu (mo se faʻataʻitaʻiga, removable dentures).

Aveesea mai se coma e faia e fomaʻi i se fomaʻi.

Hypoglycemia

O lenei tulaga e fesoʻotaʻi ma se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulūkose. O le falemaʻi o le hypoglycemia e amata ona aliali mai pe a oʻo mai se inumaga tele o le inisalini pe ua uma ona ave se fualaau maualuga o le suka, aemaise lava pe afai na faia uma nei mea e aunoa ma le 'ai.

Faailoga o le hypoglycemia ua faʻaalia vave.

  1. Tesea ma le ulu.
  2. O se lagona malosi o le fiaaai.
  3. Paʻu paʻu, afu.
  4. Malosiaga malosi, gatete i le gasegase.
  5. E mafai ona tupu mai ni galu.

Fesoasoani ile glucose fiaʻai o le siitia lea o lou maualuga suka. Ina ia faia lenei mea, e tatau i se tagata ona tuʻi ese le lauti suamalie (ia le itiiti ifo ma le 3 sipuni tele o suka i le tioata), pe 'ai se mea mai le' 'vave' 'oloʻo gaʻo: o le pa, se fasi keke falaoa paepae, ma le lole.

Afai e taua le tulaga ma ua leiloloa le tagata, e tatau ona e valaʻau i se falemaʻi. I lenei tulaga, o le maualuga o le sukū o le a faʻatūina e ala i le vai inu o le kulukose.

O le faʻavasegaga o faʻalavelave tutupu faʻafuaseʻi i le maʻisuka o le a fesoasoani ia te oe e iloa ai poʻo le a le fesoasoani muamua, e tusa lava pe leʻi maua le maʻisuka ma e le iloa e le tagata le faʻamaʻi. I lenei tulaga, e tatau ona e iloa afai o le falemaʻi o le maʻisuka e amata ona aliali, e tatau ona e faia se suʻega.

Hyperglycemia ma le maʻisuka

O lenei tulaga e mafua ona o le faateleina tele o le suka (sili atu i le 10 m / mol). E tuʻuina atu i ai faʻamaoniga e pei o le fiaai, fia inu, maʻi tiga, maʻi faifaipea ma le malaise. E le gata i lea, faatasi ai ma le hyperglycemia, e ita ai se tagata, e le manava, e tiga lona manava, e le lava le mamafa, e mamafa lana vaai, ma lagona le manogi o le acetone mai lona gutu.

E i ai tikeri eseese o le hyperglycemia:

  • malamalama - 6-10 mmol / l,
  • averesi - 10-16 mmol / l,
  • mamafa - mai le 16 mmol / l.

O le fesoasoani muamua mo se faʻateleina o le suka o le faʻaofiina lea o le inisalini puupuu. A maeʻa le 2-3 itula, e tatau ona toe siakiina le maualuga o le kulukose.

Afai e le tumau le tulaga o le maʻi, o le tausiga faʻafuaseʻi mo le maʻisuka e aofia ai le faʻaopoopoina o le lua vaega ole inisalini. O ia injections e tatau ona faia i le 2-3 itula.

Fesoasoani i le maʻisuka, pe afai e le iloa e se tagata, o le tagata maʻi e tatau ona taoto i luga o le moega ina ia mafai ai e lona ulu ona taoto i lona itu. E taua le mautinoa o le manava e leai se totogi. Ina ia faia lenei mea, aveese mea fou mai fafo (gutu pepelo) mai lou gutu.

Afai e le maua le fesoasoani saʻo, o le maʻisuka e mamafa. E le gata i lea, o le a muamua ona mafatia le faiʻai, aua o ona sela e amata vave ona oti.

O isi okeni o le a vave ona toilalo, e mafua ai le oti. O le mea lea, o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le falemaʻi e matua taua lava. A le o lea, o le a le fiafia, o le tele lava o tamaiti e mafatia mai i latou.

O loʻo lamatia le tamaititi aua o lenei tausaga ua vave faʻalauiloa le maʻi. E taua le i ai o se manatu o le mea e aofia ai le tausiga faʻafuaseʻi mo se maʻi suka.

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau foi ona faaeteete, a o latou atiaʻe le inu malosi ma le hyperglycemia.

Ketoacidosis

O se faʻalavelave sili ona lamatia, lea e mafua ai ona oti. O le tulaga e atiae pe afai o siaki ma tisipenesa o le tino e le liliu le suka i le malosi, ona o le le lava o le inisalini. O le mea lea, o le kulukose e suia i le gaʻo o le gaʻo, pe a latou gagau, ona faʻatafunaina - konesona, faʻaputu i totonu o le tino, inu ai.

I le avea ai ma tulafono, o le ketoacidosis e atiae i le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti ma tamaiti. E le gata i lea, o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e masani lava e le o faʻatasi ma se tulaga.

Togafitiga e faia ile falemaʻi. Ae o falemaʻi e mafai ona aloese mai le 'ai i le taimi e taofi ai faʻamaoniga ma siaki le siakiina o le toto ma le faanatinati mo ketones. Afai ole fesoasoani muamua e le o maua i le maʻisuka, o le a ia atiina ae se ketoacidotic coma.

O mafuaʻaga mo le faʻateleina o mea o le ketones i le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai i le mea moni e faapea o le pancreatic beta o loʻo taofia le faia o le inisalini. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le glucose concentration and hormonone deficiency.

Faatasi ai ma le puleaina i totonu o le inisalini, o le ketoacidosis e mafai ona tupu ona o se fua le tusitusi (le lava le aofaiga) pe afai foi e le o mulimulitaia togafitiga togafitiga (faʻaaogaina o injections, faʻaaogaina o fualaau le lelei). Ae ui i lea, o le tele o mea o le aliali mai o le ketoacidosis o le maʻisuka o loʻo taoto malosi i le manaʻomia mo se hormone i tagata e faalagolago i le insulin.

E le gata i lea, o mea e mafua ai le faateleina o mea o le ketones o ni vailaau faʻamaʻi pe pisia (pneumonia, sepsis, vailaau faʻamaʻi pipisi, vailaau faʻamaʻi). O le maʻitaga, faʻalavelave, faʻaleagaga o le endocrin ma le faʻaleagaina o le myocardial e fesoasoani foi i le atinaʻeina o lenei tulaga.

Faailoga o le ketoacidosis e tupu i totonu o le 24 itula. Uluai faailoga e aofia ai:

  1. faʻaauau faifaipea
  2. maualuga maualuga o ketones i le urine,
  3. o se lagona faifai pea o le gutu malulu, lea e mafua ai ona fia inu le tagata maʻi,
  4. maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le gasologa o taimi, ma le maʻisuka i tamaiti ma tagata matutua, o isi faʻaaliga e mafai ona tupu - faʻavavevave ma manava malosi, vaivaiga, manogi o le acetone mai le gutu, mūmū poʻo le faʻamamaina o le paʻu. E oʻo lava i tagata maʻi e iai faafitauli i le faʻatupuina, vomia, faʻavaivai vaivai, leʻo, ma o latou mafaufauga ua le mautonu.

I le faaopoopo atu i faailoga, o le atinaʻe o le ketoacidosis e faʻaalia i le hyperglycemia ma le faateleina o le maualuga o le acetone i le urine. E le gata i lea, o se suʻega faʻapitoa e fesoasoani e faʻamaonia le tulaga.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le maʻisuka e manaomia vave togafitiga faafomaʻi, aemaise lava pe afai e le na o ketones ua iloa i le urine, ae o le maualuga o le suka. E le gata i lea, o le mafuaʻaga mo le faʻafesoʻotaʻi o se fomaʻi o le gasea ma le vomiting, lea e le alu peʻa a uma le 4 itula. O lenei tulaga o lona uiga o isi togafitiga o le a faia i totonu o se falemai.

I le ketoacidosis, o le maʻisuka e tatau ona faʻapulaʻa a latou meaʻai. I le faia o lea mea, e tatau ona latou inu tele vai inu.

Ua faatonuina e le fomai ia vailaau e pei o Enterodesum i tagata mamaʻi (5 g o le paʻu ua sasaa atu i le 100 ml o le vai mafanafana ma ua inu i se tasi pe lua doses), Mea e manaomia ma gasegase.

O togafitiga o fualaau faasaina e aofia ai le pulea lelei o se sodium isotonic solution. Afai e le lelei le tulaga o le maʻi, ona faʻateleina lea e le fomai le tui ole inisalini.

E oʻo lava i le kososis, o loʻo maua i le maʻisuka le inisetiua o le S of Splenin ma Cocarboxylase mo aso e fitu. Afai e le tupu le ketoacidosis, ona mafai lea ona faia togafitiga i le fale. Faʻasalaga mamafa ma faʻamatalaga o le maʻisuka faʻamaʻi, ua faʻamaʻi falemaʻi tigaina.

E le gata i lea, e manaʻomia e le tagata maʻi se togafitiga o le inisalini. Muamua, o le masani i aso uma e 4-6 inisiua.

I le faʻaopoopoga, ua tuʻuina atu ni pata o vailaʻau saline, o le aofaʻiga o loʻo fuafuaina e le tulaga lautele o le maʻi ma lona matua.

O le a le mea e tatau ona faia e le maʻisuka i gaʻo ma manuʻa?

I tagata ei ai faʻafitauli o le endocrine, e oʻo lava i nai maʻila laiti e faʻamalolo i se tulaga le lelei, ae le o le taʻua o manuʻa loloto. O le mea lea, e tatau ona latou iloa pe faʻafefea ona faatelevaveina le faagasologa o le toe faʻafouina ma le mea e fai i le lautele i ia tulaga.

O le manua e manaʻomia le togafitiga faʻafuaseʻi i se vailaʻau faʻamaʻi. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona e faʻaaogaina le furatsilin, hydrogen peroxyide poʻo se vaifofo o le pāmara e masani ai.

E faʻamamaina le galu i se vailaʻau faʻapitoa ma faʻaaoga i le nofoaga na faaleagaina pe a faalua i le aso. I lenei tulaga, e tatau ona e mautinoa o le fusi e le o faʻamalosi, aua o le a faʻalavelaveina ai le toto, o lea o le a le toe malolo le tipi. O iinei e tatau ona malamalama o loʻo i ai pea lava le lamatiaga o le gangrene o pito i lalo o le a amata ona tupu i le maʻisuka.

Afai e pala le manua, ona ono faateleina lea o le vevela o le tino, ma o le a faaleagaina ma vevela le nofoaga faaleagaina. I lenei tulaga, e tatau ona e fufuluina i se vaifofo vailaʻau ma toso mai ai le susu, e faʻaaogā ai mea faʻapipiʻi e aofia ai vailaʻau siama ma vailaʻau. Mo se faataitaiga, Levomikol ma Levosin.

E le gata i lea, o togafitiga faafomaʻi o le faia lea o se vaega o vitamini C ma B ma antibacterial drugs. Afai ua amata le faagasologa o le faamalologa, o le faʻaaogaina o suauu oona (Trofodermin) ma suauu e fafagaina ai fusi (Solcoserla ma Methyluracil) e fautuaina.

Puipuiga o faʻafitauli

I le maʻisuka ituaiga 2, o puipuiga e amata ile togafitiga o meaʻai. A maeʻa, o le tele o meaʻai gaʻo ma gaʻo i le tele o mea e maua ai le tele o faʻafitauli. O le mea lea, ua faʻavaivaia le faʻamaʻi, o le gastrointestinal tract ua gasegase, o le tagata ua vave ona maua le mamafa, o se taunuuga o lea ua i ai faafitauli i le endocrin system.

O le mea lea, e tatau ona sili atu le suia o gaʻo manu i meaʻai fualaʻau. E le gata i lea, o fualaau 'aina ma fualaau faisua e aofia ai fiber e tatau ona faaopoopo i le taumafataga, lea e faʻagesegeseina ai le faʻaleleia o gaʻo i totonu o le manava.

E tutusa lava le taua o se olaga ola malosi. O le mea lea, e tusa lava pe leai se avanoa e taʻalo ai i taʻaloga, e tatau ona e savali i aso uma, alu i le vaitaele pe tietie i se uila.

E tatau foi ona e aloese mai le atuatuvale. I le uma, o le atuatuvale o le tasi o mafuaaga o le maʻisuka.

Puipuiga o faʻafitauli o le maʻi suka o le ituaiga muamua e aofia ai le matauina o le tele o tulafono. O lea la, afai e te lagona le le lelei, ona sili atu lea ona lelei le pipii ile moe.

E le mafai ona faʻamaonia le maʻi ile vae. I lenei tulaga, e tatau ona e 'ai meaai mama ma inu tele vai. Ae mo le puipuia o le hypoglycemia, lea e mafai ona atiaʻe i le po, mo le 'aiga o le afiafi e tatau ona' ai meaai e aofia ai le protein.

Ma le isi, aua le masani ona tele togafitiga faafomaʻi ma vailaʻau faʻasa. Faʻaeteete e tatau ona 'ai jam, meli, sukalati ma isi suamalie. Ma e sili atu le amata ona galue pe a faʻamautu le tulaga o le soifua maloloina.

O tulafono faavae mo le maʻisuka

E i ai le tele o tulafono e tatau ona mulimulitaia e tagata e maua i le maʻisuka.

E aofia ai:

  • Faʻaauau le fuaina o le maualuga o le suka i le toto, puipuia mai le suia i luga pe lalo. I soʻo se taimi o le aso, e tatau ona latalata ane se glucometer.
  • E manaʻomia foi le mataʻituina o le maualuga o le cholesterol: i le taimi o le maʻisuka, faʻafefe toto i totonu o vaa ma capillaries suiga. I le maualuga o le suka, o le siʻitia o le cholesterol e mafai, e amata ona sosolo, vavave vaa. O lenei mea e mafua ai le faʻaitiitia poʻo le faʻavaeina o le toto, o le fatu fatu poʻo le taʻavale e tupu.
  • E tasi i le 5 masina, suʻesuʻeina le hemoglobin glycosylated. O le taunuuga o le a faʻaalia ai le tikeri o taui o le maʻisuka mo le taimi atofaina.
  • I le maʻisuka, e tatau i le tagata maʻi ona iloa le algorithm o gaioiga e tuʻuina atu ai tausiga faʻafuaseʻi ia te ia ma isi.

O nei faiga uma e faia ina ia puipuia ai faʻafitauli o le faʻamaʻi.

Gaioiga mo le maʻisuka

Mo le maʻisuka ituaiga 1, o le fesoasoani muamua o lona uiga o le faʻaitiitia o lau suka. Mo lenei, o se laʻititi laʻititi (1-2 iunite) o le hormone o loʻo faʻatonutonuina.

A maeʻa sina taimi, e toe fuaina fua. Afai e leʻi faʻaleleia taunuuga, o le isi faʻasologa o le inisalini e faʻatautaia. O lenei fesoasoani i le maʻisuka e fesoasoani e faʻaitiitia ai faʻafitauli ma le tupu mai o le hypoglycemia.

Afai o se tagata maʻi ei ai le maʻisuka ituaiga 2 e maualuga lona maualuga i le suka, ona tatau ai lea ona ia faʻaaogaina fua o le suka e pei ona faatonuina e le fomaʻi. Afai a maeʻa le itula, ona suia laʻititi lea o fuainumera, e fautuaina e inu le pulu. E fautuaina e valaau se taʻavale a le falemaʻi pe afai o le tagata maʻi o loʻo i ai se tulaga ogaoga.

I nisi tulaga, o le vomiting matuia e tupu, lea e mafua ai le faʻavaivaia. Fesoasoani muamua mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 i le maʻisuka i lenei tulaga o le faʻamautinoa o le tele o taimi e inu ai. E mafai ona e inu e le gata i le mama, ae o le lauti foi.

E fautuaina e toe faʻafoʻi salē tatau i le tino e le rehydron poʻo le sodium chloride. O sauniuniga e faʻatau i le fale talavai ma saunia le fofo e tusa ai ma faatonuga.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o manua o le paʻu e le toe malosi lelei. Afai ei ai, o le tausiga faʻafuaseʻi e aofia ai mea nei:

  • faʻamaʻi le manua
  • faaaoga se fusi gau (e tolu taimi e suia ai i le aso).

E le tatau ona fufusi tele le fusi, a leai o le a tafe le toto.

Afai e sili atu le leaga o le manua, e foliga mai o le gaogao o le gaʻo, e tatau ona faʻaaogā faʻaogaina faʻapitoa. Latou te faamamaina le tiga ma le fulafula, aveese le vai.

O le fesoasoani i le maʻisuka e aʻafia ai foʻi le puleaina o le acetone i le urine. O loʻo suʻesuʻeina e faʻaaoga ai fasi siaki. E tatau ona aveeseina mai le tino, o le tele o le mafaufauga e taʻitaʻi atu ai i le catocytosis o le maʻisuka, ona mate ai lea. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le acetone e 2 tsp. meli ma fufulu ile suavai.

Fesoasoani Muamua mo le hyperglycemia

O le Hyperglycemia o se faʻamaʻi lea e maualuga ai le suka (o le hypoglycemia o lona uiga o se faʻaitiitia o le suka). O lenei tulaga e mafai ona tupu ona o le solia o tulafono o togafitiga poʻo le le tausia o se meaʻai faapitoa.

Gaioiga gaioiga i le maʻisuka e amata i le faʻaalia o uiga iloga:

Fesoasoani Muamua mo le hyperglycemia e aofia ai le tuʻuina atu o le concentrated sugar: ole inisalini tui (e le silia le 2 iunite) e tuʻuina atu. A mavae le 2 itula, ona fai lea o se fua lona lua. Afai e talafeagai, e 2 iunite faaopoopo e faʻatonutonuina.

Fesoasoani i le maʻisuka e faʻaauau seia oʻo ina faʻamautu le maualuga o le suka. Afai e le o saunia le tausiga lelei, e pa'ū le maʻi ile maʻi suka.

Fesoasoani i le faʻamaʻi faʻamaʻi

Faatasi ai ma se togafitiga e leai ni faʻamaʻi, e tupu ai se faʻafitauli o laurotoxic, e oʻo atu ai i le oti.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Fesoasoani Muamua mo le maʻisuka amata pe a uma le amataga o faailoga:

  • malosi malosi,
  • nofoa le fiafia
  • faʻamaʻi
  • vaivaiga
  • lanu mumu
  • masani ona manava
  • faateleina le mamafa.

Pe a oʻo mai faailoga o se vailaau o le thyrotoxic, o le fesoasoani muamua mo le maʻisuka e aʻafia ai le algorithm o gaoioiga nei:

  • ave vailaʻau laurostatic,
  • pe a maʻea 2-3 itula, faʻataʻitaʻiina fualaau ma iodine ma kullukose.

A maeʻa ona faʻaalia le mea e manaʻomia, o loʻo faʻaaogaina Merkazolil ma Lugol faʻafitauli 3 taimi i le aso.

Fesoasoani i se maʻi o le maʻisuka

I le le lava o le inisalini, e mafai ona atiaʻe ai se siama o le maʻisuka. I lenei tulaga, e tele le suka i totonu o le toto, ma sina insulin. I lenei tulaga, o faʻafitauli i le tino e faʻaleagaina, ua le iloa le malamalama.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi i lenei tulaga e aofia ai le faasologa o mea nei e fai:

  1. inisalini o loʻo faʻatulagaina
  2. ua valaau se falemaʻi,
  3. o le tagata maʻi e faataatia i luga o le pito i luga, o lona ulu ua liliu i autafa,
  4. o le faʻaaogaina o le okesene o loʻo faʻamautinoa (o mea mai fafo e aveesea mai le gutu - prostheses, ma isi).

Fesoasoani muamua mo le faʻamaʻi, pe a le iloa e le tagata maʻi, atonu e aofia ai se maso o le loto e le tuusaʻo (pe a le mafai ona lagona le pulupulu, e le manava le tagata). I le tulaga o le teenaina o fesoasoani, o le faiʻai e muamua ona afaina i le televave o le ola o sela.

Faʻatasi ai ma le toilalo o isi totoga, ua tupu se mea leaga, o le mea lea e manaʻomia ai le valaʻau i se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli

I le maualuga o le suka, o le tele o faʻafitauli e masani ona tulai mai.

FaʻalavelavePuipuiga
Retinopathy - faʻaleagaina ipu o le retinaOphthalmologist Regular Examination
Nephropathy - faʻamaʻi fatugaPuleaina lipid levels
Maʻi maʻi fatu liloMataitu le mamafa, taumafa, faamalositino
Suia o le pito i lalo o le vaeLalagaina o seevae lelei e aunoa ma ni pupuʻu ma ni pulupulu, togafiti faʻaeteete lelei, puipuia o manuʻa vae
Loto feʻauFaʻaaloalo i meaʻai, teena o masani leaga, savali uumi, suʻesuʻega pito i lalo e aloese mai le faʻavaeina o maʻi pipisi, faia o seevae lelei
Hypoglycemia - o se faʻaitiitia o le toto sukaFaatasi ai ma se osofaiga o le maʻisuka, o le fesoasoani muamua o loʻo faʻaalia i le faʻaaogaina o oloa e aofia ai gaʻo vailaʻau māmā faigofie: meli, suamalie. Faʻaauau pea lau suauu (faia mai i le suka masani, ae le o le suamalie) poʻo le kulukose
O le ketoacidosis o le gasegase o se faʻalavelave lea e faʻafefe ai tino tino o le ketaInu le tele o le vai, alu i se falemai mo togafitiga faʻafuaseʻi (togafitiga e faʻataʻitaʻiina e aveese tino ketone mai le tino)

Ina ia faʻaitiitia le ono mafai ona iai se faʻalavelave, latou te mataituina le maualuga o le suka o le toto ma le toto, ma e tatau foi ona taofi le ulaula.

Puipuiga ma fautuaga

O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona mulimulitai i auala puipuia.

FaʻalavelavePuipuiga Retinopathy - faʻaleagaina ipu o le retinaOphthalmologist Regular Examination Nephropathy - faʻamaʻi fatugaPuleaina lipid levels Maʻi maʻi fatu liloMataitu le mamafa, taumafa, faamalositino Suia o le pito i lalo o le vaeLalagaina o seevae lelei e aunoa ma ni pupuʻu ma ni pulupulu, togafiti faʻaeteete lelei, puipuia o manuʻa vae Loto feʻauFaʻaaloalo i meaʻai, teena o masani leaga, savali uumi, suʻesuʻega pito i lalo e aloese mai le faʻavaeina o maʻi pipisi, faia o seevae lelei Hypoglycemia - o se faʻaitiitia o le toto sukaFaatasi ai ma se osofaiga o le maʻisuka, o le fesoasoani muamua o loʻo faʻaalia i le faʻaaogaina o oloa e aofia ai gaʻo vailaʻau māmā faigofie: meli, suamalie. Faʻaauau pea lau suauu (faia mai i le suka masani, ae le o le suamalie) poʻo le kulukose O le ketoacidosis o le gasegase o se faʻalavelave lea e faʻafefe ai tino tino o le ketaInu le tele o le vai, alu i se falemai mo togafitiga faʻafuaseʻi (togafitiga e faʻataʻitaʻiina e aveese tino ketone mai le tino)

Ina ia faʻaitiitia le ono mafai ona iai se faʻalavelave, latou te mataituina le maualuga o le suka o le toto ma le toto, ma e tatau foi ona taofi le ulaula.

Tuua Lau Faamatalaga