O le a le cholesterol pe a maeʻa le fatu fatu

Mo le tele o tausaga, o le a le taulau ma le manumalo?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maualuga e ala i le ave i aso uma.

O le faʻaleagaina o le myocardial ua taʻua tonu lava o le faʻamaʻi o le seneturi lona luasefulu ma le tasi. Afai o le tele o tausaga talu ai na aafia ai tamaʻitaʻi i se tikeri maualuga atu, o nei tamaitai talavou o loʻo ulufale atu foi i le potu maʻi tigaina. O aʻafiaga leaga e lamatia ai le tino atoa o le maʻi. I lenei tulaga, o le taumafataga mo le faʻaleagaina o le myocardial e sili ona taua.

Malosiaga Mana

O lea, e tatau i le tagata maʻi ona mataʻituina le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le caloric o oloa na ia 'ai. O nisi tulaga lamatia o meaai ia e aofia ai le tele o le cholesterol. I lenei itu, o meaʻai gaʻo ma ulaula meaʻai e tatau ona faʻaesea mai au mea taumafa.

E tutusa lava le taua le faʻamapulaʻaina o lau suka. E matuā faʻasaina le "tuʻuina atu" i le teuina o mea suamalie. Afai o le tagata gasegase i lona vaitaimi muamua o le faʻamaʻiina o se nifo suamalie, ona i ai lea i se tulaga faʻafeololo e mafai ona e faʻaaoga keke keke.

Afai e leai se faʻafitauli faʻafuaseʻi, e tatau ona sui lau laʻau ma keke i le meli po o aso.

E tatau foʻi ona e vavaeese meaʻai e saofagā i le faʻavaveina o meaʻai. O lea, i lalo o le faailo o le "taboo" o ni oloa e pei o:

  1. Faʻatau le falaoa fou.
  2. Peʻa oloa.
  3. Milu (faapea foi ma le "susu").
  4. Kapisi ma kukama.
  5. Mea inu gaʻo.

E fautuaina e teena le kofe ma koko, mea manogi ma meaai lelei. O le aofaiga o le suavai saoloto ma le masima e tatau ona matua faatapulaaina.

Meaʻai mo le tagata maʻi e tatau ona tunu pe a kuka. E taua le malamalama o le taumafataga mo le faʻalavelave faʻalavelave o le myocardial e le aofia ai le faʻaaogaina o meaʻai falai. I le taimi muamua, e oʻo lava i le taoina ma le kukaina o meaʻai e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga.

Faʻalogo lelei

Pe a faʻapipiʻi se taumafataga mo le faʻaleagaina o le myocardial, e tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa i le tuʻituʻi muamua pe a uma le faʻatoʻilaloina o le maʻi.

O le masani lava, o se tagata na mafatia i lenei faʻalavelave o faʻamaʻi fatu o le ischemic e le afaina i le fiaai tele i le aso muamua pe lua. Mo lenei mafuaaga, o le tagata maʻi e "togafitia" i le valu taimi i le aso i se tulaga sili atu ma le tele o mea inu. Ina ia tuʻuina atu i le tagata maʻi se meainu e te manaʻomia le tipi faʻamaʻi ma le suka.

O se mea sili ona lelei i le lauti ma le suka o le lapisi o le rosehip. E mafai foi ona e tuʻuina atu i se tagata le faʻamamafa o le fuatini ma le moli moli.

E tatau ona faʻamafanafanaina le inu, ona o le malulu e mafua ai le tiga i le loto.

O le a le mea o loʻo i totonu o le taimi pisi

O le taumafataga ina ua maeʻa le faʻataunuʻu o le myocardial e muamua lava ona faʻamaonia manino. I le taimi lea, e tatau i le tagata ona i lalo o le mataala mataʻituina o se cardiologist, o le, afai e tatau ai, o le a mafai ona faia fetuunaiga i le taumafataga.

O meaʻai a le tagata maʻi e tatau ona faʻaititia. O le meaai sili ona lelei e lima i le fitu taimi. O auaunaga e le tatau ona lapoa.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau le ReCardio e togafitia le maualuga maualuga. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le taumafataga ina ua maeʻa le faʻaogaina o le myocardial aofia ai le faʻaogaina o oloa nei:

  • susu susu
  • fualaau fai sua
  • e maualalo le gaʻo (e manaʻomia e faʻamamaina ma suavai),
  • suamalie o kātiti fou i le suauʻu (poʻo olive).

E le tatau ona faʻamalie meaai. Sui masima ma sua suamalie.

O le a le mea i le vaitau o le taula

O lenei taumafataga pe a maeʻa le faʻaleagaina o le myocardial e mafai ona faʻatulagaina i le ono-fitu vaiaso o le maʻi. I lenei laasaga, e matua taua lava le faatumauina o le lotogatasi i le tuufaatasiga o gaʻo, gaʻo ma pulu. Ole fua ole aso o puipuiga e le tatau ona sili atu i le selau kalama, gaʻo - valu sefulu kalama, ma gaʻo - o le fa selau ma le limasefulu kalama.

E mafai ona maua le masima, ae i totonu o fua faʻatatau. O le vai faʻaaoga e tatau ona eseese i le 1.2 - 1.4 lita.

O meaai uma e tatau ona vaevaeina i taumafa e fa.

O le taumafataga mulimuli e tatau ona sili atu nai lo le lua itula ae leʻi alu i le moega. Ae e te leʻi alu i le moega, ua faʻatagaina oe e inu se ipu vaiinu suamalie fou, sina-gaʻo kefir poʻo yogurt.

O le a le mamafa

O le laʻau autu lea e mafua ai le faʻaleagaina o le myocardia o le oona tele. O le mea lea, o tagata o loʻo mafatia mai le i ai o le sili atu ilosipolo, e taua le tausisi i se meaʻai e fesoasoani i le faʻamautuina o le mamafa.

E fautuaina mo nei tagata gasegase ia faatulaga aso faʻapitoa o le "anapogi".

Taumafa i aso anapogi:

  1. E lima selau kalama o le oatmeal ma le 800 milliliters o le sua fou o soʻo se fua.
  2. E tolu selau kalama o le suamalie fou i le aso atoa.
  3. Tasi le selau kalama o le alalaupapa alalaupapa + lima ipu tioata o le compote.
  4. Tasi ma le afa i le lua kilokalama o apu tao tao (ina ia aloese mai le tiga, e mafai foi ona e faia ni apu).

Faataʻitaʻiga o le lisi

Meaʻai ma fomaʻi ua leva ona faʻatuina se fesoʻotaʻiga i le va o faʻamaʻi ma leai se fiafiaga mai le tagofia o meaai. O le mea lea, e taua le faʻamautinoa o meaʻai e le naʻo le soifua maloloina, ae e lelei foi. I aso nei, talu ai ona o le faʻaogaina o lenei le atoatoa o le tino, o loʻo i ai se fuainumera tele o fualaau o mea taumafa mo se tagata gasegase i le faʻauʻuina o le myocardial.

Zucchini + fasi manu

O se tasi o fua o meaʻai e fautuaina mo se tagata maʻi i le myocardial infarction o lenei mea. Ina ia mafai ona kukaina lenei mea faigofie, maaleale, ae malie ma faamalieina, e tatau ona e faia mea nei:

  • salu ni pipi (150 grams) poo moa, ona tipi lea o le aano,
  • tuu ese le eletene autu i le vai ua kuka,
  • zucchini (lua fasi) pi, tipi i pa ma tuu i totonu o se apa,
  • fufulu ese ma tape le oloa maeʻa,
  • faʻafefiloi fuamoa moa i le susu ma sasaa i paluga pateta, ona masima.

Faʻafefiloi mea uma, faʻaopoopo sina pata, aveese mai le ogaumu.

Apple Puree Soup

Ina ia faia le kuka, fai mea nei:

  • fualaau mamago (limasefulu futu) ma apricots malogo (onosefulu) sasaa le vai malulu ma kuka seia kuka i le vevela vevela,
  • toso le susu, solo mea e ala i se sulu,
  • faaopoopo le suka (50 kalama) ma le kanamoni (½ teaspoons),
  • faʻamama le maso (1 sipuni) i se vaega itiiti o le susu,
  • faaopoopo le malo i le mamae, faʻafefiloi lelei, aumai i se vevela.

O lenei meaai maloloina e mafai ona fiafia uma i le taeao ma le 'aiga o le afiafi.

O le a le masani o le cholesterol i totonu o le toto?

Cholesterol o se upu masani, masalo, e oo lava i tamaiti. O le mea moni, o le tele o vailaau e atiina ae ma o le tele o tagata e maʻi, o le tele o taimi e te lagona ai o faafitauli i lenei elemene e vave ona aafia ai lou soifua maloloina. O le mea lea, o nisi, e aveʻesea e le tafe o faʻamatalaga e uiga i ai, alu i luga o se meaʻai ma ave vailaʻau. Ma e foliga mai latou te faia lenei mea, ae le o latou uma e iloa le maualuga e tatau ona tausia, aua o le tele o le tele o lenei vaega o le toto e mafai ona afaina ai. O le masani ole cholesterol e le na o se fuaitau, o se mea taua, e fuafua po o fea e te manaʻomia e malamalama ai i nisi o vaega. Muamua, manatua le ituaiga o mea.

  • Cholesterol: faʻaleagaina pe manuia?
  • Lelei ma le leaga cholesterol
  • Tulaga masani o HDL, LDL ma triglycerides
  • Le masani o le cholesterol i alii
  • Le masani o le cholesterol i fafine

Cholesterol: faʻaleagaina pe manuia?

O suʻesuʻega na faʻatautaia na faʻaalia ai e toʻatele tagata e talitonu o le cholesterol e afaina i le soifua maloloina, o le mafuaaga lea latou te taumafai ai e faʻaitiitia i lalo i se tulaga maualalo. Ae latou te le iloa lava o lenei elemene o loʻo faʻatino galuega taua i totonu o le tino, o lea o lona le lava e mafai ona aumaia ai nai faʻafitauli nai lo le sili atu.

Cholesterol e mafai ona taua o le ava malosi. O loo i ai i totonu o faʻataʻitaʻiga, o lona uiga, i totonu o mata o vela manu.E faafetai ia te ia o nei laumei e avea ma mea tumau. O le tele o le cholesterol o loʻo iai i totonu o le atigi suauʻu mumu, i le pasene pasene o le 23 pasene. I totonu o le membrane o le ate, o lona anotusi e tutusa ma le sefulufitu pasene. E maua foi i le paʻepaʻe o le faiʻai i le aofaiga o le sefulufa pasene ma i le lauulu o le faiʻai i le aofaiga e ono pasene. Matou te lisi nisi o galuega e faia e cholesterol.

  1. O suauu pipi e sau mai le cholesterol i le ate, o lea e le mafai ai ona faʻatinoina le faʻaogaina o le kulimi e aunoa ma le.
  2. O lenei elemene e taua tele le sao i le gaosia o hormones, tane ma le fafine. Afai ole maualalo o le cholesterol, e ono faʻavaivaia le galuega faʻatino.
  3. Cholesterol e taua tele mo le gaosia o le cortisol i laufanua, ma i le paʻu mo le faʻasologa o vitamin D. Afai e laʻititi le laʻititi, o le a faʻavaivaia le puipuiga o le tagata.

E pei ona mafai ona e vaʻai, e manaʻomia e le tino le cholesterol. E pei ona matou aʻoaʻoina, afai e le lava, e amata ona faʻafitauli maʻi. Ae o le tasi lenei itu o le tupe siliva. E pei ona e iloa, maualuga maualuga foi lona maualuga e afaina ai foʻi le setete o le soifua maloloina. Na o le taimi nei e tatau ona amanaʻia le mea moni e faapea i totonu o le toto o lenei elemene o loʻo taamilo i ni vala se lua, lea e faalagolago ai le malamalama lelei i le masani o le cholesterol i totonu o le toto.

Lelei ma le leaga cholesterol

  1. O le foliga muamua o le lipoproteins maualuga, e mafai ona faapuupuuina e pei o le HDL. O le cholesterol lelei lenei. O ia lipoproteins e tetee atu i faʻamaʻi o le cardiovascular system. I totonu o se faʻalavelave o le protein, o le cholesterol e aofia ai le luasefulu i le tolu pasene. O se mea e manaia ai, i totonu o tagata o latou toto e aofia ai le tele o le HDL, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o le fatu fatu e itiiti, sili atu, e toetoe lava a leai. O le mea e fai e cholesterol lelei o galuega pito sili ona taua: latou te sili atu le free cholesterol saoloto mai le potu, ia aveese mai i le atherosclerotic plate, ave i le ate, talu ai o loʻo gaosia ai iina. E mafai ona tatou fai atu o lenei elemene i se aoga aoga e faʻamamaina ai le tino o le tagata, o lea o se tele o lona toto i totonu o le toto e mafai ai ei tatou ona faʻamoemoe, ae o le ola umi.

Cholesterol i le tele ma le tuufaatasiga e mafai ona leaga ma lelei.

  1. Laʻu vaivai lipoproteins poʻo le LDL. O le cholesterol tino leaga lenei. Na ia tauaveina le cholesterol (o se ituaiga o tautua e foliga mai) i ni mama, aʻo leʻi aveesea mai le ate. O le mea lea, i sela, o le maualuga e oʻo i le fasefulu po o le limasefulu pasene. Afai e tele naua se faʻalavelave leaga i totonu o le toto, o le aʻafiaga o le atiaʻe faʻamaʻi o le cardiovascular system ua matua faateleina. Ma o le mea atoa e paʻu ifo i le tele o mea moni: pe afai o loʻo i ai se tele o le LDL, o le a le mafai ona latou faʻaaogaina lona lapisi atoa, o le gaʻo o loʻo totoe mai lenei faaletonu e nofo i luga o puipui o le vaa, ma o paʻu e mafua mai i lenei mea e afaina ai le faagasologa toto toto, lea e afaina i le paʻu, fatuga o le fatu, ma isi.

E taua le iloa o loʻo i ai se isi ituaiga o cholesterol - triglycerides. E faaaoga e le tino ia mea e maua ai le malosi i totonu o siama. O le faʻatauga o nei elemene o loʻo teuina i totonu o mea faʻapipiʻi. O lenei faiga o le faletupe malosi o loʻo faʻaaogaina e le tino i tulaga ogaoga. Ae peitai, afai o le maualuga o le triglycerides e maualuga tele, o le a amata ona maua e nisi tagata ni pauna faaopoopo, ma e ono faateleina foi le tulaga lamatia o le atherosclerosis.

O nei mea uma e manino ai e tatau i le tino ona paleni uma nei ituaiga, o lona uiga o le masani o le cholesterol i le toto e le mafai ona faavae i luga o le malamalama i le maualuga o se tasi o ituaiga o lenei pulu.

Le masani o le cholesterol i alii

Muamua, seʻi o tatou vaʻai pe o le a le fuainumera o fuainumera mo tagata, pe a mavae numera taʻitasi tatou te le tuʻuina le mmol / l, ae o le a tatou iloa o le fua na o lena.

  • Aofaʻi cholesterol - mai le 3.5 i le 6.
  • LDL - mai le 2.2 i le 4.8.
  • HDL - mai le 0.7 i le 1.75.
  • Triglycerides - mai le 0.62 i le 3.7.

Laupapa o le cholesterol masani i alii i le matua, mmol / l:

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau le ReCardio e togafitia le maualuga maualuga. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

70 tausaga3.73 – 6.862.49 – 5.340.85 – 1.94

Le masani o le cholesterol i fafine

O le masani masani i fafine e pei ona taua i lalo:

  • le aofai o cholesterol - mai le 3 i le 5.5,
  • LDL - mai le 1.95 i le 4.5,
  • HDL - mai le 0.85 i le 2.28,
  • Triglycerides - mai le 0.5 i le 2.6.

Laupapa o le cholesterol i fafine i le matua, mmol / l:

70 tausaga4.48 – 7.252.49 – 5.340.85 – 2.38

Afai ei ai i se tagata se maualuga maualuga o le cholesterol i le toto, e ui lava i le mulimuli i se taumafataga, ei ai le uiga o le hypercholesterolemia. I lenei tulaga, e taua le vave suia o lou olaga, meaʻai ma amata ona ave fua o fuainini i taimi masani, lea e fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol.

Ina ia mafai ona tausisia pea le maualuga masani o le cholesterol, e tatau ai ona mataʻituina lou olaga ma le aofia ai mea uma e mafai ona afaina tele ai le tulaga o lo tatou toto ma isi faiga i totonu o le tino.

- tuʻuina se faʻamatalaga, oe talia le maliega a le Tagata

  • Arrhythmia
  • Atherosclerosis
  • Vaʻa vevela
  • Varicocele
  • Veins
  • Hemorrhoids
  • Maualuga maualuga
  • Vavave
  • Faʻailoga
  • Dystonia
  • Tigāina
  • Loto o le fatu
  • Ischemia
  • Toto
  • Faʻatonu
  • Loto
  • Vaa
  • Angina pectoris
  • Tachycardia
  • Thrombosis ma thrombophlebitis
  • Loto oona
  • Hypertononium
  • Pine taulima
  • Normalife
  • Allapinin
  • Asparkam
  • Detralex

O le cholesterol toto i tane - o se laulau o faʻamatalaga masani e ala i le matua

  1. Aisea e manaomia ai e tagata le cholesterol?
  2. O mafuaʻaga mo suiga i le cholesterol
  3. Aisea e afaina ai le cholesterol?
  4. Le masani o tausaga o le cholesterol i alii
  5. Faʻafefea ona faʻaalia se talaaga lipid
  6. O le mea e fai i le maualuga pe maualalo le cholesterol

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E tusa ai ma saienitisi Amerika, afai e moe se tagata e itiiti ifo ma le 5 itula i le aso, o le a taʻitaʻia ai i le maualuga o le cholesterol i le toto. Ma talitonu o latou tagata Kanata e alolofa le au pele i lalo o latou tulaga o le cholesterol e aunoa ma le iloaina. Feeseeseaiga e uiga i penefiti ma mea lamatia o le cholesterol ua faʻaauau mo sina taimi.

Fuainumera faamaumauina o le maualuga o le cholesterol e sili ona taatele i alii pe a uma le 35. O nei faailoga e sili atu ona mamafa i tausaga. O le a le maualuga masani o le toto o le cholesterol i tane, ma aisea e taua tele ai le pulea?

O le faʻasalalau o ituaiga uma o cholesterol o se faailo taua o le lelei o le lipid metabolism ma le vaega autu e fuafuaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis. O lenei faʻamatalaga e taua tele mo cardiologists, endocrinologists, urologists, o togafitiga, ae le o tagata gasegase e saoloto e faʻatautaia le faʻamatalaga i luga o le pepa faʻatasi ma iloiloga tutusa.

Aisea e manaomia ai e tagata le cholesterol?

Ua uma ona faʻalogo tagata uma e uiga i le lamatia o le cholesterol, ma e toaitiiti latou iloa le mea o loʻo i ai ma le auala e galue ai i le tino. Lenei O le vai faʻapitoa o vai inu oona o loʻo i ai le atigi o sela o meaolaola uma (sei vagana ai sigi ma suauu saoloto).

E maua ai le malosi o le tino.

I le faaaogaina o tala o le fausaga, o le XC o se faʻamalosi malosi e manaʻomia mo le maualuga o masonry. A aunoa ma lea mea, o le faʻasalaga o hormones o feusuaiga, cortisol o meaola suamalie, vitamini D, e nafa ma le tuputupu ae, faʻasologa o inisalini, hormones steroid, ma le lagolago o le polokalama puipuia.

O lona maualuga maualuga o loʻo aofia ai i sela o totola mumu (e oo atu i le 23%) ma le ate (e oo atu i le 17%). Nail faila ma masini e aofia ai foi cholesterol.

E maua mai e le ate le masani o le cholesterol (pe a ma le 80%), o le isi e ulu atu i le tino ma le siʻi, pepe, tamai mamoe, povi, fuamoa, susu ma gaʻo maualuga.

O le cholesterol lea e maua ai le faʻapipiʻi o meaʻai o le pati, lea e nafa ma le malepeina o gaʻo i totonu o le inumaga.O loʻo faʻapipiʻi ai le testosterone, progesterone, androgens, estrogen - hormones sex e pulea ai le gaosia o le fanau.

Afai e pa'ū ifo le pa'ūlala i lalo ifo o le masani, faʻaitiitia le puipuiga o tagata, ma tele le totoga o le tino ma le tino.

O mafuaʻaga mo suiga i le cholesterol

Faatasi ai ma mea e masani ona masani ai mo le maualuga o le cholesterol i tane:

  1. Faʻasalaina i le faʻamaoni. Afai o le aiga ei ai o latou aiga e maua se maʻi o le fatu fatu, atherosclerosis, oe na i ai le lavea po o le fatu, ua faateleina le lamatiaga o le hypercholesterolemia,
  2. Le lava o faamalositino. O le faamalositino e mumu ai le "leaga" cholesterol, faaleleia le metabolism,
  3. Faʻamaʻoina masani, gaʻo, taumafa le lelei,
  4. Faanatinati ogaoga, masani leaga. O se tagata ulaula ulavale e otometi ona lamatia,
  5. Endocrine polokalama faʻamaʻi
  6. Maualuga maualuga
  7. Faʻailoga o le Renal ma le ate
  8. Oncology
  9. Aveina o vailaau (togafitiga, fomaʻi oona),
  10. Tausaga - o le masani o le cholesterol toto i alii pe a mavae le 40 tausaga o loʻo maualalo, ma pe a uma le 50 o mea o le cholesterol ua faʻamautuina.

Le maualalo le cholesterol e le o folafolaina foi se mea lelei. I soo se tausaga, o mafuaaga o le maualalo o le cholesterol e mafai ona:

  • O se meaai malosi ma le le lava o meaola o manu,
  • Anemia
  • O taunuʻuga o faʻamaʻi pipisi
  • Toto
  • Hyperthyroidism
  • O faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • Toto o le toto.

O nisi ia o mea e aʻafia ai le toto o le cholesterol toto, o le suʻesuʻeina o meaola oona o le a fesoasoani i tagata e iloa le mafuaʻaga o le le atoatoa. Afai e faʻamaonia solitulafono, e tatau ona faia se iloiloga faaletausaga ma usitaʻia fautuaga a tagata tomai faapitoa.

Aisea e afaina ai le cholesterol?

Cholesterol e le afaina ai le tino sei vagana ua sili atu lona tulaga i le masani. E taua le vaʻavaʻai i le va o ituaiga. O se "lelei" o le cholesterol e maualuga tele ma e alu saoloto i luga o vaʻa, faʻapipiʻi mea latou te manaʻomia i totonu o sela ma masini.

Faʻatasi ai ma le le atoatoa o le HDL, e faʻaitiitia ai le galala o le tino, ma o le aʻafiaga o le faʻamaʻi pipisi. O le faʻalauteleina o le vailaʻau D o loʻo faʻatonuina mo le faʻaaogaina o le calcium ua faʻaitiitia, ma o se ala tuusaʻo lea i le osteoporosis.

O le faʻaitiitia o le gaosiga o le serotonin (o le hormone o le fiafia) e oʻo atu ai i le atuatuvale, osofia le faʻasusu, ma le faʻaleagaina o le tino. O le le atoatoa o le gaioiga o gaʻo e fesoasoani i le maua o le malosi, e faʻaleagaina ai le tala, faʻamalosi le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

O eseesega o le cholesterol e le afaina, o mea taufaasese e mafai ona masalomia ona o le masani o le malaise, o le le lava o le fiaai, vaivaiga o le musika, faavaivaia o mafaufauga, afaina o le lymph, fatty, stools.

Soo se tasi o nei faailoga e tatau ona avea ma se taimi e suʻesuʻe ai.

O le "Bad" cholesterol (LDL) e maualalo lona mamafa ma e le o taimi uma e feagai ai ma le galuega feʻaveaʻi, nofo i puipui o le moega lapisi. O le otootoina o fuaitau e faʻalavelaveina ai le toto ma gaʻo meaʻai, faʻateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi matautia - atherosclerosis, le atoatoa o le matelaina o maʻi, coronary heart disease, heart attack.

O le ituaiga lona tolu o le cholesterol - lipoproteins e matua maualalo lava, e faʻapipiʻiina i totonu o le inumaga, ua mamanuina e felauaiga ai le cholesterol i le ate. I totonu o le toto, o latou aofaiga e leai se aoga, e pei o le aafiaga i le lipid metabolism.

I luga o le vitio - le manatu o cardiologists e uiga i le cholesterol aoga ma le aoga.

O le aofaiga o ituaiga uma o cholesterol o se taatele masani, o loo suesueina i se lipine lipid. I le tulaga o le vavae ese mai le masani, o le lipid profile e sili ona suʻesuʻeina, talu ai o se maualuga maualuga o le aofaʻi o le cholesterol e faʻapupulaina ai le lamatiaga o faʻamaʻi o le fatu ma toto toto.

O le cholesterol saogalemu i tagata matutua e oʻo atu i le 5.2 mmol / l.

I aso nei, ua faatulaga e fomaʻi tuaoi eseese o le masani, e le gata i le matua, ae faapena foi i le itupa. Ua faʻamaonia le faʻamaonia e oʻo lava i tupuaga na afaina ai lenei faailoga: mo se tagata nofomau i Initia, mo se faataitaiga, o le toto cholesterol masani i alii o le a maualuga atu nai lo tagata Europa.

Le masani o tausaga o le cholesterol i alii

O se manatu manino o la latou cholesterol ma taʻaloga masani i tagata i tausaga taʻitasi e mafai ona maua mai le laulau.

Tau tausagaAofaʻi cholesterol, mmol / lLDL, mmol / lHDL, mmol / l
703.73 – 6.862.49 – 5.340.85 – 1.94

O le cholesterol toharite i tane e tatau ona pau i totonu o le 5.2-6.2 mmol / L. I tane, e le pei o le afa o le tagata, o le cardiovascular system e le puipuia e hormones sex.

Talu ai ona o le tele o tagata i le vavalalata malosi e faʻaaogaina le ulaula, ava malosi, gaʻo, meaʻai maualuga-kalori, ona maualuga lea o le avanoa i le atherosclerosis e oʻo lava i le talavou.

O suiga o lenei faagasologa e ese foi: afai i tamaitai pe a ma le 50 tausaga, o le maualuga o le cholesterol o le a faateleina le alualu i luma, ona faasolosolo malie malie lea ona pa'ū le fua o le cholesterol i le toto i alii pe a uma le 50 tausaga.

I le taimi lava e tasi, o le tino tane e masani lava ona faʻaalia faailoga o le hypercholesterolemia:

  • O le taofiofi o vaʻa matelaina, faʻaosoina le osofaia o angina pectoris,
  • Lanu samasama ma sa i luga o le paʻu o foliga,
  • O le le lava o le manava ma soʻo se malosi faaletino,
  • Faiga faʻapitoa a le Cardiac,
  • Microstrokes "i luga o vae",
  • Paʻa i vae.

O faamalositino, suiga i le tausami o meaʻai, ulaula, ma le tali saʻo i mea atuatuvale o le a fesoasoani e faaitiitia ai nei faailoga.

Faʻafefea ona faʻaalia se talaaga lipid

O faʻataʻitaʻiga o le suʻega o le a fesoasoani i le fomaʻi e iloilo uma mea lamatia. Afai o le maualuga o le LDL e sili atu i le 4 mmol / l, e tatau ona faia fua e faasaʻo ai. Afai o le "aoga" cholesterol o loo i le lautele o le 5 mmol / l, o lona uiga e taofia le "leaga" cholesterol, faʻapipiʻi pulu, puipuia o vaʻa. A oʻo i lalo ifo o lenei faʻailoga i le 2 mmol / l, o le aʻafiaga o le tupu aʻe o pathoces e faʻapupula.

I le polokalame "Tablet" i luga o lenei vitio, o le a talanoa le fomai pe faapefea ona fua ituaiga uma o cholesterol i le fale e faʻaaoga ai se faʻamatalaga faʻalauiloa feaveaʻi. O le tau o masini feaveaʻi fale e mai le 4 i le 20,000 rubles. Ole tau ole suʻega ole 650-1500 rubles.

O le mea e fai i le maualuga pe maualalo le cholesterol

O le filifiliga o se metotia mo le faasaʻoina o le cholesterol e tatau ona avea ma tagata poto faapitoa.

O le faatulagaga masani o togafitiga fualaau mo le maualuga o le cholesterol:

  • Faʻamatalaina o statine e poloka ai le faʻasologa o cholesterol. O vailaʻau e faʻaaoga uma mo le faasaʻo ma le puipuiga. Ua uma ona atiaʻe faʻamaumauga o le 4th tupulaga. O le televave ma le fuaina o fualaau faasaina ua fuafuaina e na o le fomai, talu ai e tele aafiaga o statins.
  • Faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol o le fibrin, faʻamaʻiina gaʻo i le ate. O fualaau oona e ogatusa ma fuainumera, faaleleia atili o latou aoga.
  • Afai o togafitiga fualaau faʻamaʻi e faʻaosofia ai gasegase o le allergic, ia faʻamautuina vitamini, fualaau faʻasaina ma le vailaʻau o le nicotinic, o meaʻai e faʻavaeina i laau. Laʻau o iʻa e faʻaaogaina e faʻafefe ai aʻafiaga leaga o LDL.
  • O tagata matutua matutua o loʻo faamatalaina aspirin.
  • Faatasi ai ma le faateleina o le toto, ua faaopoopoina ai le togafitiga o fualaau (β-blockers, diuretics, taligata o le talini).

O meaai faʻatasi ai ma le maualuga o le cholesterol e le aofia ai meaʻai mumu, trans fats, oloa gaʻo susu, meaʻai vave, pusa, kofe, ulaula. O meaai taumafataga, iʻa gaʻo (salmon, salmon, trout, o meaʻai i le Shch-3 acid), fualaau faisua, legumes, gaʻo susu susu, oloa suamalie, vai oona.

O le fomaʻi Farani e taʻua o se mea manaia: e ui lava o le alofa Farani alofa e gase ma le aano o manu, o le maualuga o le "leaga" cholesterol i lenei malo e masani lava.

Ina ua maeʻa le tele o suʻesuʻega e uiga i le olaga ma meaʻai, sa iʻu ai i le au saienitisi o le suauʻu olive, o le tele o fualaau faisua, uaina mūmū, masani o meaʻai Farani, e le gata i lalo ifo o le cholesterol, ae faʻalauteleina foi le ola, ona latou faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatuina o pathologies cardiovascular.

I le maualalo o le cholesterol, faʻaopopo atu i vailaʻau, e te manaʻomia foʻi se meaai faʻapitoa e malilie i lau fomaʻi: caviar, lafumanu, fuamoa, kulimi susu, ituaiga uma o nati. Ina ia faʻamaonia le faʻafefeteina o le lipid, faʻamalositinoina le tino, sili atu fualaau faisua ma fualaʻau i le taumafataga e aoga.

O Dr. Skachko e fautua i metotia o le faatulagaina o cholesterol i nisi auiliiliga.

E ui o le toto cholesterol i le tane i le 60 tausaga le matua, e pei ona faaalia i luga o le laulau, o loʻo faʻamautu, ae e le mafai ona e malolo i vaʻa faʻaaogaina: o le maualuga o le cholesterol i soo se tausaga o le laasaga muamua lea i le osofaʻi ma le fatu oso. O le fatu o se mea mataʻutia: e leaga.

O le a le cholesterol pe a maeʻa se fatu fatu?

Ole gasegase ole lipid metabolism ole tasi o mafuaʻaga autū o le faʻaalia o le atherosclerosis - o se faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma mea o loʻo i luga o vaa. Latou te faʻasaina nei vaa ma faʻafefe ai vaʻa.

I le i ai o lenei faʻamaʻi, ua tulai mai le cholesterol maualalo maualalo ma, i se isi itu, ua faaitiitia le lipoprotein maualuga. O le faʻaalia o faʻafitauli i toto toto e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻeina o se faʻamaʻi tuga mo le tino e pei o le faʻaleagaina o le myocardial.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O maualuga maualuga o le lipoproteins o le maualalo o le tino e matua afaina ai le tino o le tagata ona o le i ai o paluga gaʻo mama. I le avea ai o se tulafono, o nei gaosiga o loʻo maua i oloa o meaola mai manu (gaʻo, aano o manufasi ma aano o manu fasi, sola, pata, ma isi).

O le lipoproteins maualalo maualalo, i le isi itu, o loʻo i ai faʻamalosi gaʻo fualaʻau manogi e faʻalavelave ai le atiaʻe o le atherosclerosis. O ia ituaiga o omega e maua i ituaiga eseese o fuālaʻau fuālaʻau, iʻa, iʻa, ma isi.

O le Cholesterol e i ai se aafiaga tuusao i le faateleina o le lamatiaga o le fatu fatu. O le mea lea, o le puipuia o le faateleina o lona maualuga e taua tele. O se tasi o auala autu o le puipuia o meaai ma o se olaga ola malosi. Ae ui i lea, ei ai tulaga pe a le lava nei metotia o le tetee atu i le maualuga o le cholesterol ma e tatau ona e faʻaaogaina vailaʻau poʻo fuainumera e faʻaititia ai lona tulaga.

E le gata i lea, ina ia faaitiitia le lamatiaga o le fatu, e tatau ona ausia le maualuga o le maualuga o le cholesterol ma le "leaga", o le tagata e toatasi mo tagata taitoatasi.

O le mea lea, i tagata e iai se faʻamaʻi o maʻi faʻamaʻi, o nisi o maʻi cardiovascular ma le maʻisuka, o le LDL e tatau ona itiiti ifo i le 2.0-1.8 mmol / l poo le 80-70 mg / dl. O se maualuga maualuga e manaomia e le gata o se meaai malosi, ae faapena foi le faaaogaina o fualaau faasaina ua fuafuaina e tuuitiitia le cholesterol.

O se tagata e aunoa ma nei faamai, ae i se tulaga lamatia (afai e ulaula se tagata, mafatia i le mamafa, maualuga maualuga o le toto maualuga, maʻi gasegase po o ua i ai se gasegase) e tatau ona i ai le maualuga o le cholesterol i totonu o le 4.5 mmol / l po o le 170 mg / dl, ma le LDL e itiiti ifo ile 2.5 mmol / l poo le 100 mg / dl. Soo se sili atu o faailoga e manaʻomia ai se taumafa ma fualaau faapitoa.

Toto ma cholesterol

O le cholesterol masani e mafai ai e le tino ona faʻatino lelei.

Ole maualuga maualuga e mafai ona afaina ai faamaʻi eseese, e aofia ai le cardiovascular, faapea foi ma le fatu fatu.

I le tulaga lautele, o le cholesterol e taua tele i le tino o le tagata, e aofia ai:

  • faʻaaoga e fausia ai puipui maualuga o le telefoni,
  • fesoasoani e faʻaleleia le faʻalaumalie i totonu o le manava,
  • e fesoasoani i le galue malosi o le vailaʻau D,
  • faʻapupula le gaosiga o nisi o hormones.

E i ai tulaga faʻapitoa o le lamatiaga lea e mafai ona mafua ai le faateleina o le cholesterol toto.

Faatasi ai ma:

  1. Taumafa le lelei. Ina ia aloese mai taunuuga le lelei, e tatau ona faatapulaa le faaaogaina o meaai e aofia ai le cholesterol, gaʻo tumu ma pala,
  2. Soifuaga masani. O faamalositino faifai pea, o le aoga amata ma le fesoasoani e fesoasoani ai i lalo ifo o le cholesterol,
  3. Faʻasologa o le mamafa. Afai o se tagata e sili atu lona mamafa o le tino, o le tino e amata faʻafuaseʻi ona amata ona maua le "leaga" cholesterol. I lenei itu, e tatau ona mataʻituina pea le mamafa.

E le gata i lea, o loʻo i ai faʻamuamua i le maualuga o le cholesterol maualuga, e pei o le maʻisuka, fatuga o le fatu ma le ate, faʻamaʻi o le ovary polycystic, maʻitaga, maʻi veveoma, ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina lea e faateleina ai le maualuga o le "leaga" cholesterol.

Tulaga masani o le cholesterol pe a maeʻa se fatu fatu

E pei ona taʻua muamua, o le maualuga o le cholesterol e i ai se aafiaga tuusaʻo i le soifua maloloina o le tagata ma mafai ona taʻitaʻia ai faʻafitauli eseese.

O maualuga maualuga o le cholesterol maualuga e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamaʻi ma le taia i le myocardial.

E tusa ai ma le manatu o le tele o fomaʻi, o le taimi lava e manino ai o le tagata e maualuga lona cholesterol, e otometi lava ona pa'ū i le vaega lamatia ma se taimi mo le faʻaalia o le maʻi mo le 10 tausaga.

Ua faateleina le tulaga faaletonu e pei ona faaopoopo i ai i le faailoga autu:

  • tausaga matua 41 tausaga ma luga atu,
  • o tamaloloa e sili atu le maualuga o le lamatia o le fatu nai lo tamaitai,
  • o le i ai o masani leaga, o le ulaula ma le ava malosi,
  • maualuga le toto maualuga.

Ina ia maualalo le cholesterol, e tatau ona muamua faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo e 'aina. Mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻaitiitia le tele o le cholesterol pe'āfai e faʻaititia le tele o le gaʻo i le 30% pe itiiti foʻi, ma le gaʻo tumu - itiiti ifo i le 7%. Faʻesea gaʻo uma e le aoga. Ua lava lea e suia ai le tumu i le polyunsaturated.

E sili ona lelei le faʻaaogaina o gaʻo fusi mai le meaʻai. E tusa ai ma suʻesuʻega, na maua ai o le fiva laau e faʻaitiitia ai le cholesterol.

O le isi meafaigaluega mataalia i le tau faasaga i le maualuga o le cholesterol ua manatu e faatumauina le tulaga masani o le mamafa i le tagata maʻi. O le tele o le maualuga o le tino faatagaina o le numera o index e matua faateleina ai le maualuga o le cholesterol ma, o se taunuuga, o le lamatiaga o le fatu fatu.

Aua nei galo e uiga i le gaioiga faaletino, lea e le naʻo le aoga i le lautele mo le soifua maloloina, ae faʻamaonia ai foi le fatu. O ituaiga eseese o gaoioiga, aemaise i le ea fou, e aoga tele mo le toe faaleleia lautele ma le tau faasaga i le maualuga o le cholesterol.

Faʻatasi ma le matua, o le aʻafiaga o faʻamaʻi eseese e faʻaititia tele.

I le tulaga o le cholesterol, e fautuaina e pulea le cholesterol ma mai le 20 o tausaga e faia se iloiloga e fuafua ai lona tulaga.

Olaga pe a maeʻa se fatu fatu

O tagata taʻitasi o loʻo ola mai se fatu fatu ua i ai se afifi e afaina ai le gaioiga o le fatu fatu. I le faaopoopo atu, e tusa lava pe uma le gasegase, o lona mafuaaga e le faʻaumatia, o lona uiga e leai se tasi e mafai ona faʻamautinoa o le lumanai o le a le toe i ai pe o le a le alualu i luma. O le mea lea, e mafai ona tatou manatu e matua le mafai lava ona toe faʻafoʻisia atoatoa le tulaga o le soifua maloloina.

O le sini autu a le tagata maʻi ina ua maeʻa le fatu fatu o le tausia lea o lona soifua maloloina, ma le faamoemoe e toe foi i lona ala masani, ae e taua le taʻu atu e toatele e faia, pe afai latou te amio sao, maua togafitiga talafeagai ma toe faaleleia.

O le faagasologa o le toe faʻaleleia pe a uma soʻo se faʻamaʻi e manaʻomia ai le usitaia o fautuaga faapitoa, ma muamua lava, o le teena o ituaiga uma o masani leaga, o se soifua maloloina lelei ma le gaioiga faaletino. E le gata i lea, i le avea ai o se tulafono, e faatonuina e fomaʻi ni fualaau e tatau ona ave.

A maeʻa le fatu fatu, aspirin (mo le toto coagulation), fuainumera (e faʻasolo ai le cholesterol), fualaau mo le maualuga o le toto maualuga, ma isi mea faapena. I le averesi, o le taumafaina o vailaau faatonuina e tatau ona faaauau mo le 5-6 tausaga - o se vaitaimi mo le faʻaalia o le sili ona lelei o fualaau.I nisi tulaga, o le alualu i luma e mafai ona maitauina i le taimi muamua.

Toe faʻaleleia pe a maeʻa se osofaʻi o le fatu e aofia ai le faʻafefeina o mafuaʻaga o lona tupuga, e taʻua o le atherosclerosis o gaʻo fatu ma fatufatu o le cerebral. Muamua, o lona uiga o suiga i le eletise. O le atherosclerosis e taʻitaʻia ai le faia o le tele o cholesterol ma le faʻaputuina o paʻu i luga o vaa.

Pe a vaeluaina se pepa o le cholesterol, o le toto toto, lea e poloka ai le aluga. A maeʻa se fatu fatu, o se vaega o le fatu o le fatu poʻo le faiʻai ua mate. I le aluga o taimi, o fusi se fusi. O le vaega maloloina o le fatu e amata ona faʻamalieina galuega a le ua afaina ma faavaivaia ai, lea e oʻo atu ai i le fatu o le fatu ma le arrhythmia. I lenei tulaga, e manaʻomia nisi vailaʻau.

E tulai mai se fesili saʻo, o le a le cholesterol pe a maeʻa le fatu fatu. E masani lava, mo se vave vave toe faʻaleleia, e tatau ona faʻamautinoa o le maualuga o le cholesterol, aemaise lava le "leaga", e le faateleina, ma o le maualuga o le "lelei" e le faʻaitiitia. Mo le faatumauina lipoproteins maualuga, o le i ai o le faʻaauau pea o le tino faʻapitoa. E le gata i lea, o le tele o lenei ituaiga o cholesterol e maualuga pe afai e te inuina se ipu vai mamago se tasi pe ave se isi ava malolosi malosi ile 60-70 mg. O le itiiti ifo o le tele o le fuainumera o loʻo faailoaina e taʻitaʻia atu ai i le itu saʻo.

E masani lava ona taofiofia le maualuga o le cholesterol masani e ala i suʻega masani.

Lower cholesterol i le maeʻa ai o le fatu fatu

O le mea muamua e te manaʻomia e maualalo ai le cholesterol ma toe maua mai i le fatu o le maʻisuka o se meaʻai talafeagai. E mafai ona e tusia se faʻamaumauga o mea taumafa, aʻo manatuaina o le taumafaina o meaʻai maloloina lelei e tatau ona soifua maloloina ma e le tatau ona e gaogao. E fautuaina e fomaʻi le faʻaititia o le tele o aano o aano o manufasi (faʻamaʻa, povi, faʻamaʻi puaa) ma le faʻamalosi, lea e aofia ai le tele o le cholesterol. O chickete e talafeagai mo le kukaina e aunoa ma le paʻu. O fuamoa e le manaomia, aemaise lava yolks eggs.

Faatasi ai ma meaai ua fautuaina e mafai ona faailoaina o le kulimi sisi ma isi oloa gaosi susu ma mea maualalo maualalo. O soupisi taumafa ma sina gaʻo maualalo e mafai ona faʻamamaina ai le tino o le tele o gaʻo. O pata ma le margarine e sili ona suia i gaʻo fualaʻau.

Latou te fautuaina foi le faʻaofiina o fiber soluble i le taumafataga, lea e le gata ina maualalo ai le cholesterol, ae fesoasoani foi i le faʻafaigofieina o le suka toto. Oatmeal, alisi atoa, eseese ituaiga o legumes ma cereals, faʻapea foʻi ma sana ma fualaau aina - meaʻai e maua i le fiber. Ina ia toe faʻafoʻisia le gaioiga o le fatu ma le tino atoa, o le a aoga le faʻaofiina i totonu o le taumafa se fuainumera o meainu oona, e pei o le magnesium ma le potassium.

O le mea lea, e mafai ona tatou faʻamaonia o le aʻafiaga o le fatu o le fatu e faʻapupulaina tele i le maualuga o le cholesterol. O le mafuaʻaga lea e fautuaina ai le mataʻituina pea o lona paleni, pasia faʻatalanoaga talafeagai. E taua tele lenei mea mo tagata o loʻo lamatia. E sili atu ona lelei le tausia lelei o lou ola maloloina nai lo le taulimaina o taunuuga o le maʻi. E tusa ai ma fuainumera, e 10-20% o tagata gasegase e toe faʻaosoina le fatu, ae masani ona tupu i tagata mamaʻi e le mulimuli i fautuaga a fomaʻi.

O se tagata atamai o le a talanoa e uiga i se fatu fatu i se vitio i lenei tusiga.

Suʻega o le toto o le transaminase

Aofaʻi cholesterol

E silia ma le 6.2 mmol / l

LDL cholesterol ("leaga")

Lelei mo tagata e maualuga le lamatiaga o maʻi fatu.

Lelei mo tagata ei ai se vailaau faʻapitoa i le maʻi pipisi

E sili atu i le 4.9 mmol / l

HDL cholesterol ("lelei")

E itiiti ifo ile 1.0 mmol / l (mo tane)

E itiiti ifo i le 1.3 mmol / l (mo tamaitai)

1.0 - 1.3 mmol / L (mo tane)

1.3 - 1.5 mmol / L (mo fafine)

1.6 mmol / L ma le maualuga

Luga 5.6 mmol / L ma luga

O le maualuga o le cholesterol o le toto e oʻo atu ai i le viscosity o le toto ma le faʻapipiʻiina o fusi e faʻapipiʻi i puipui i totonu o laʻau ma faʻalavelave i le masani ai o le toto. O le Cholesterol o nofoaga o le faaputuputuina o mea e pei o le gaʻo (lipids) ma gaʻo vailaʻau faʻamalosi, lea e mulimuli ane tupu aʻe i mea fesoʻotaʻi ma e mafai ona vaʻaia pe poloka atoatoa le lumena o le faga.

I le nofoaga o lo latou faʻasagaga, ua atiina ae ai le suʻesuʻega, lea e mafua ai le matelaina o le okesene, le lelei o meaʻai ma metabolic process in tissues. E le gata i lea, o sea faʻavevesi faʻalavelave e afua ai le atinaʻeina o le tele o pathologies cardiovascular: faʻaupuga o le myocardial, strokes, angina pectoris, o leona o vaʻa o vae vaivai, ma isi.

Ina ia taofia le tulaʻi mai o nei faʻamaʻi tuga e mafai ona mafua ai le le atoatoa ma le oti, e mafai ona e faʻaaoga auala eseese e faʻaitiitia ai le cholesterol. Mo lenei, e le mafai ona faʻaaogaina metotia e le o faʻatau fualaau ma fualaau faasaina. I lenei tusiga, o le a tatou taliina le fesili "pe faapefea ona faaitiitia le cholesterol toto?"

O le faavae mo le faasaʻoina o le lipid metabolism o se suiga i le suesuega o mea toto o le toto, e pei o le faateleina o le maualuga o le cholesterol ma lipoproteins maualalo.

E mafai ona e aʻoaʻo e uiga i le faʻateleina o le cholesterol mai le faʻamatalaga o se suʻega o le toto, lea e fuafua ai le aofaʻi atoa o le cholesterol. O ona faailoga e masani lava mai le 5.0 i le 5.2 mmol / L.

O lenei faailoga, faatasi ai ma le maualuga o le suka i le toto toto, e faapitoa le talafeagai mo tagata mamaʻi ua silia ma le 45 tausaga. Ae ui i lea, e le o tatou uma e malamalama i le mea o le Cholesterol ma pe aisea ua i totonu o le tino.

I la tatou tusiga, o le a tatou taumafai e malamalama: o le a lenei mea, o le a le masani masani o le cholesterol i totonu o le toto.

Cholesterol, poʻo, e pei ona sili atu ona saʻo, o le cholesterol o le lipid (gaʻo), lea e taʻalo ai se vaega taua i le faʻatinoina o le tino.

O lenei matafaioi taua e mafua ona o lona ulu atu i le tuufaatasiga o siama. O le kulupu masani lea o loʻo faʻapipiʻiina ai hormones o le vailaʻau ma le feusuaʻiga.

E le gata i lea, o se taua taua o le cholesterol o uiga taua e le gata o le tino o le tagata, ae faapena foi i meaola ma nisi laau.

O le mea moni, o le igoa o lenei tuufaatasiga e aofia ai upu e lua: "filifili" - bile ma "steros" - mausali. O lenei igoa e mafua ona o le maualuga maualuga o lenei vailaau i le talo, faapea foi ma le malosi e faafaigofie ai ona faia se afaina, o le uluai faaaliga lea o le atherosclerosis.

Muamua lava, e taua le taua o le taua o le matafaioi a le cholesterol e avea o se elemene faavae o sela o le tino. E maua mai ai le teteʻe ma le filifilia lelei o le paʻu o le siama i mea eseese, mea aoga uma ma mea leaga. Cholesterol o le faavae autu mo hormones ma gasegase (cortisol, corticosterone, aldosterone, testosterone).

Cholesterol o se vaega taua o le talo ma e aofia i le felauaiga o gaʻo gaʻo i le ate o se vaega o chylomicrons. O le vailaʻau Vitamin D e faʻaolaina i le susulu o le la, faʻapea foʻi le tele o le cholesterol i le toto. Nerve fibers, ma aemaise lava le tino - sphingomyelin, o loʻo faʻapipiʻiina i le tino i le tele o aofaiga i le i ai o le cholesterol.

Faiga o felauaiga

O le cholesterol toto e mafai ona tufatufaina e avea o se vaega o ituaiga e tolu o le lipoproteins. Lipoprotein ua faaliliuina moni lava e pei o le "fat protein", o se mea tau femalagaiga faapitoa lea ua tuufaatasia i le ate.

Laititi maualalo le lipoproteins (VLDL) faʻafeiloaʻi gaʻo gaʻo, glycerin, cholesterol i siama o le tino ma gaʻo uma. O lenei igoa e mafua ona o le pasene laʻititi o cholesterol i totonu o le polotini masini ma se faʻamuamua o lipids faigofie.

A maeʻa lipoproteins e oʻo atu i nei fusi, o le fesuiaʻiga o gaʻo gaʻo e tupu, ma o le va o le cholesterol o loʻo faʻatuputeleina i luga o le taavale. O le mea lea, e taʻua o le lipoprotein le maualalo (LDL), ona e sili atu ona "mamafa" i le mamafa mole mole.

O lenei pepa e sili ona matautia ma e taua o le "cholesterol leaga." O le fua o le atinaʻe o le atherosclerosis faʻatasi ai ma faʻafitauli uma e mulimuli mai e faalagolago i le tele ma le taimi o le taamilosaga i totonu o le toto.

O mea faʻapitoa faʻapitoa e puipuia ai le lipoproteins (HDL), o loʻo i ai faʻamaumauga faapitoa, lea e mafai ai ei latou ona puʻeina le cholesterol. Latou te aveina le cholesterol i tua i le ate, mai le mea e alu i totonu o le talo.

O le isi vaega tāua e faʻamalosi, poʻo le gaʻo ua taʻua muamua. O latou gaioiga, e ui e le afaina tele le atiaʻe o le atherosclerosis, ae e taua i le atinaʻe o le lipomatosis (lipid dystrophy o totoga o totonu).

A maeʻa ona suʻe le tagata maʻi, e masani ona tuʻuina atu e le fomaʻi se taʻiala i le lipid lipine. O lenei suʻega e aofia ai faʻamaumauga o loʻo faʻamatalaina i luga ma mafai ai e oe ona fuafua le alualu i luma ma le alualu i luma alualu i luma o le atherosclerosis.

Totoga o le toto anapogi. O le fua o le cholesterol mo tamaitai ma alii e tutusa ma tulaga mai le 3.6 i le 6.2 mmol / L. I lalo o ia tulaga, o le ono mafai ona atiaʻe atherosclerotic plate e itiiti. Mo se faʻataʻitaʻiga saʻo, o le laʻau o le toto cholesterol o loʻo faʻaalia i lalo, lea e mafai ai e oe ona faʻatautaia i nai fesuiaiga laiti o lenei faailo e faʻatatau i tausaga.

Afai o le maualuga o le cholesterol i lou toto e sili atu i le tau o le 6.2 mmol / l, ona latou talanoa lea i le maualuga o le cholesterol maʻoti. Afai o le suʻega o le toto e faʻaalia ai le 7.8 mmol / L pe sili atu, o se tulaga maualuga tele.

O le lipid profile e aofia ai i le suesuega o meaola oona ma faaali ai le maualuga o le cholesterol i le toto. O le fua faatatau o aʻafiaga o loʻo i ai le faʻasolosolo o le cholesterol o loʻo lisi atu i lalo.

FaʻailogaTulaga masani masani
VLDL1-1.5 g / l
LDLitiiti ifo i le 4 mmol / l
HDL0.7-1.7 mmol / L
Triglyceridesitiiti ifo i le 200 mg / dl

Ole fua o le toto cholesterol i tane o se faailo taua tele lea e tatau ona e iloa ma tausia i totonu o tapulaa talafeagai ina ia puipuia ai le afaina o le stroke poʻo le faʻaleagaina o le myocardial.

O le tele o mea e mafai ona siitia le pa o le cholesterol i le toto:

  • meaai le lelei e aofia ai mea taumafa e maua i le cholesterol (meaʻai gaʻo, meaʻai mumu, fuluʻi malosi, pailani, mea faʻafiafia ma isi),
  • o le le lava o le tino pe le faatapulaaina le alu e fesoasoani i le faaputuputu o gaʻo ma le cholesterol i totonu o le toto ma le tino. O le faʻaopoopoga o gaioiga poʻo gaioiga faaletino e fesoasoani i le "susunuina" o gaʻo ma le maualalo o le cholesterol,
  • o le mamafa o le mamafa e le gata o se faʻaosoosoga o le tele o faamai, ae e fesoasoani foi i le maualuga o le LDL ma triglycerides i le toto,
  • leaga leaga (ulaula ma le ava malosi) e saofagā i suiga i le puipui lapoa, lea e sili atu ona nofouta i le fausia o ni atherosclerotic plate,
  • nisi faʻamaʻi. O lenei kulupu e aofia ai le maʻi suka, toto maualuga, fatu faʻamaʻi ma hypothyroidism,
  • genis predisposition. O vailaʻau faʻainisinia e iloa le 4 ituaiga o togafitiga o le lipid metabolism, lea e taʻua o le dyslipoproteinemias. Faatasi ai ma ia soliga, e le lava le fausiaina o le HDL ma le tele naua o le LDL, lea e faaosofia ai le faateleina o le cholesterol,
  • aafiaga o tausaga ma kenera. E sili atu ona i ai i tane le maualuga o le cholesterol maualuga. O le fuainumera o le faailo e faʻateteleititi lona laʻitiiti.

E leai ni faʻamatalaga faʻapitoa poʻo ni faʻamatalaga faʻapitoa e matauina i se tagata maʻi. I le fuaina o le toto cholesterol, e tatau ona e foaʻiina le toto mai se vein mo se suʻesuʻega o meaola.

O le faateleina o le cholesterol i le toto e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻeina o angina pectoris, o foliga mai o le atherosclerosis, o le faʻafuaseʻi o faʻafitauli o le mafaufau o le mafaufau, o foliga vaaia ma le faateleina o le tele o xanthomas ma xanthelasm, lea e teu ai le gaʻo le lelei i nisi vaega o le paʻu.

O le tulaga aupito sili ona lamatia e fesootaʻi ma le polokalama cardiovascular. O maualuga maualuga o le cholesterol i le toto e mafua ai le fausia o ni atherosclerotic plate i totonu o le toto toto. I le aluga o taimi, o ia faʻalapotopotoga e faʻatuputeleina le lapoa ma e mafai ona vevela le lumenia o vaa.

Ona i ai lea o se ata o le atherosclerosis, lea e masani ona afaina ai le puipui o arã o pito i lalo, mafaufau ma le fatu.

I le tulaga o le taofiofia o faʻamaʻi ma le localization i pito i lalo, o maʻi e iloa ai le malulu ma le paʻu o vae, o le faʻaitiitia o le umi o le savali, ma le faʻaalia o suiga o paʻu. Le faatumauina o le toto cholesterol i tane e taofia ai le tupu mai o lenei maʻi.

Afai e afaina le fatu, ona amata muamua ai lea o le angina pectoris, ma mulimuli mai ai le faʻaleagaina o le myocardial. I le faaleagaina o vaʻa o le faiʻai, o le aʻafiaga o le stroke e faʻalautele, lea e matua faigata lava ona togafitia.

Faʻasologa faʻapitoa e faʻamaonia ai le tele o kulupu o fualaau oona lea e faʻamoemoe e taofiofi ai le faʻapipiʻi ma le faʻaaogaina o le cholesterol. O nei fualaau oona o le tele o fuainumera. O nei mea faʻapitoa e poloka ai se enzyme faapitoa, HMG-CoA reductase, lea e tele sona sao i le faʻasologa o cholesterol.

Taumafa mo le maualuga o le cholesterol

Mo le taimi muamua, o le talitonuga o le cholesterol o le mea sili ona taua i le atiaʻe o le atherosclerosis na faia e N. Anichkov i le amataga o le 20 seneturi (1912). Na faia se suʻesuʻega mataʻutia ina ia faʻamaonia ai le manatu.

Mo sina taimi, na faʻaofiina ai e le saienisi se vaifofo o le cholesterol ma tumu i le lapiti. O se taunuuga o le "taumafataga," na amata ai ona fausia ni pusa o le ava malosi i luga o pa o toto toto o manu. Ma o se taunuuga o le suia o le meaai i mea masani, na tutusa mea uma lava. Ua faʻamaonia le manatu. Ae o sea ituaiga faʻamaoniga e le mafai ona taʻua e le mafaamatalaina.

Pau lava le mea na faʻamaonia e le suʻega - o le faʻaaogaina o le cholesterol-o loʻo i ai oloa e afaina i herbivores. Ae ui i lea, o tagata, e pei o le tele o isi meaola, e le o ni mea e faʻaleagaina. O se suesuega talitutusa na faia i luga o taifau e leʻi faamaonia ai le manatu.

O se vaega taua i le fuga o le faamaʻi o le cholesterol sa faia e fomaʻi vailaau. Ma e ui lava i le 90 tausaga na aloaia ai le talitonuga e le sao, ma e le o fefaasoaaʻi e le toatele o saienitisi, na aoga mo popolega e faia ai faamatalaga sese e maua ai le faitau selau miliona tala i luga o le mea ua taʻua statins (fualaau e maualalo ai le cholesterol o le toto).

O le mea lea, o se fesoʻotaʻiga tuusaʻo i le va o le atiaʻe o le atherosclerosis ma isi faʻamaʻi fatu cardiovascular ma le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e le mafai ona faʻamaonia. Afai o le matafaioi o le cholesterol i totonu o le masini o loʻo i ai, e le o manino ma ei ai lona lua, pe afai e le mamao, taua.

O le mea lea, o le matafaioi a le cholesterol i le atinaʻeina o maʻi fatu cardiovascular e leai se mea e sili atu nai lo le tala lelei ma le faifaʻasolopito!

O mafuaʻaga autū o le maualuga o le cholesterol maualuga o meaai e le lelei ma leai se gaioiga faaletino. O le aveina o fualaau faasaina e siitia ai le cholesterol toto. O le isi mafuaaga taatele o le le lava o hormones. Atonu e iai faʻamaʻi pipisi e faʻatele ai le cholesterol, ae e seasea ona tupu.

O meaai masani mo le maualuga o le cholesterol e maualalo-kalori, faatasi ai ma le tapulaa o meaai a manu ma gaʻo. Faʻaauau pea ona faʻatonuina o ia e fomaʻi, e ui o le mea moni e le fesoasoani lava o ia. O le toto cholesterol toto i tagata e fesuiai i se "mea maualalo" meaʻai e le faʻaitiitia, seʻi vagana ua ave fualaau faʻamaʻi.

O le maualalo o le kalori ma le maualalo o meaʻai e le galue.Faʻafefea ona suia? Tali: maualalo taumafa gaʻo. E faʻamalieina ma lelei, e ui o le a manaʻomia ai le lafoaia o le tele o oloa e faʻaaogaina. Afai e te vaʻaia lelei, ona toe foʻi mai lea o le taʻavale pe a uma le 3-5 aso. Cholesterol faʻaleleia mulimuli ane - pe a ma le 6-8 vaiaso. E le manaʻomia ona e faʻafanoina le fiaaai masani.

O le maualuga o le cholesterol i tamaiti e mafai ona avea mo se tasi o mafuaʻaga e lua:

  1. Oona, toto maualuga.
  2. Soifua faʻasolo mai fatu.

O togafitiga o togafitiga e faʻalagolago i le mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol i le tamaititi.

Ua fautuaina e le American Academy of Pediatric ia tamaiti uma e 9-11 tausaga e suʻe suʻega toto mo le aofaʻi, "leaga" ma le "lelei" cholesterol. Mai le manatu o le mafaufau masani, e leai se mea e tatau ona faia pe afai e le ova le tamaititi ma e masani ona atiina ae. Ae peitai, afai ei ai se masalosaloga o le maualuga o le cholesterol ona o se gasegase, ona tatau lea ona e faia suʻega ile tausaga e 1.

O fomaʻi ma saienitisi e fesoʻotai ma fualaau faʻatau fua o loʻo faʻaleleia atili nei statins mo tamaiti ma le gaʻo poo le maʻisuka. O isi tagata atamamai e taua lenei fautuaga e le gata i le aoga, ae oʻo lava i solitulafono. Talu ai ona e le o iloa pe o le a le faʻaaogaina o le fanau e mafai ona mafua ai le statins.

Tamaiti e maualuga lo latou cholesterol ona o faʻamaʻi pipisi o se mea e matua ese lava. Latou te tauamiotonuina i le faatonuina o statins mai se matua talavou. Sei vagana ai tamaiti ei ai le maʻisuka ituaiga 1 oe manaʻomia se meaʻai maualalo-carbohydrate, e le o fualaau. O le mea e leaga ai, faatasi ai ma le vailaau oona, e le lava le fesoasoani o fuainumera. O le mea lea, o loʻo i ai nei se atinaʻeina o fualaau malolosi e sili atu ona malolosi e maualalo ai le cholesterol.

Fofo faʻapitoa

I luga o le Initaneti e mafai ona e mauaina le tele o fualaau masani a tagata e maualalo ai le cholesterol. Latou te aofia ai:

  • lime lanu
  • laʻau aʻa
  • teuteu o pi ma pi,
  • mauga o vao - vine ma le tincture,
  • seleli
  • fagu auro
  • fua eseese
  • fualaau faisua ma fualaau suamalie.

Toeitiiti lava o faʻataʻitaʻiga taʻutaʻua uma lava o loʻo faʻapitoa. E mafai ona latou faʻamamaina le tino ma vitamini ma minerale, ae le faʻamoemoe e faʻaitiitia le cholesterol ma la latou fesoasoani. Fualaau aina ma suamalie e le gata ina le maua lalo ifo o le cholesterol, ae i le isi itu na faʻaleagaina ai le tulaga, faʻavave le atinaʻe o le atherosclerosis, ona o loʻo televave i latou i gaʻo eletise leaga.

FaʻaaogaO le a lona aogaAafiaga aʻafiaga
Faʻasologa o ArtichokeMe faʻaitiitia le aofaʻi o le cholesterol toto ma le LDLTotoina, afaina o le tino
Fiber, psyllium huskMe faʻaitiitia le aofaʻi o le cholesterol toto ma le LDLTotoina, tiga o le manava, afu, manava manava, po o le taʻavale
Faʻu suauuFaʻasolo i lalo i le totoFegalegaleaiga faʻamaʻi toto, aemaise lava i warfarin. O aʻafiaga o le aʻafiaga: lē fiafia i le taimi mulimuli, afaina, o le manogi manogi mai le tino, leu, vomiting, manava.
Fatu laʻauMalosia e faʻaitiitia faʻamaʻiToto, afaina, manava
Garlic Capsule ExtractMe faʻaitiitia le triglycerides, aofaʻi ma le "leaga" cholesterolO le manogi o le kalaka, fatu o le fatu, afaina, leu, vomiting. Fegalegaleaiga faʻamaʻi toto - warfarin, clopidrogel, aspirin.
Green tea teaMe Faaitiitia le "Leaga" LDL CholesterolE leai ni aʻafiaga o le aʻafiaga: gaioiga, vomia, afaina, afaina, manava

Faʻaopoopoga e mafai ona faʻaaogaina e avea o se adjuvant, faʻaopoopoga i meaʻai ma gaoioiga faaletino. O laʻau e tatau ona faʻaaogāina i kapula ma ia faʻamalosia ai i aso uma se fua o le meaʻai malosi. O se meaʻai maualalo-carbohydrate e faʻamautinoa e faʻamaonia ai faʻamaʻi i le toto pe a mavae ni nai aso. Leai ni mea faaopoopo ma fualaau e maua ai le aafiaga tutusa.

Filifili fualaʻau

O le fesuiaiga i se olaga ola maloloina o le mea muamua lea e fai e toe aumai ai le cholesterol i le masani. Peitai, afai e le lava lenei mea pe o le tagata maʻi e paie, o le taimi o fualaau faasaina.O fualaau oona o le a faatonuina e le fomai e faalagolago i le tulaga o le lamatiaga o le maʻi fatu, tausaga ma maʻi e fesootai i ai.

TulafonoLe sili ona lauiloa o fualaʻau o le cholesterol. Latou te faaitiitia le gaosia o lenei mea i le ate. Masalo o nisi o fuainumera e le gata na te taofia le atinaʻe o le atherosclerosis, ae faʻaitiitia ai foi le mafiafia o papa i luga o puipui o le au.
Sequestrants of acid acidsE faʻaaogaina foi le cholesterol e faʻafefete i le gaosia o le suka. O vailaau e faʻaaogaina ai nisi o kulimi pipi, faʻamalosia le ate e faʻaaoga ai le tele o cholesterol e taui ai mo o latou aafiaga.
Filifili o le initaneti o le CholesterolO meaai cholesterol o loʻo faʻafefe i totonu o le tootoo laiti. O le fualaau faasaina o le Ezetimibe e taofia ai lenei gaioiga. O le mea lea, o le toto cholesterol ua lafo ifo. E mafai ona faʻamatalaina le Esetima ma statins. E masani ona faia e fomai.
Vitamin B3 (Niacin)Vitamin B3 (niacin) i inumaga tele e faʻaitiitia ai le gafatia o le ate e maua ai le "leaga" LDL cholesterol. O le mea e leaga ai, e masani ona afua ai aʻafiaga - faʻafefeteina o le paʻu, lagona o le vevela. Atonu e faaleagaina ai le ate. O le mea lea, na fautuaina e fomaʻi ia na o tagata e le mafai ona ave fuainumera.
FitiVailaʻau e faʻaitiitia ai le toto triglycerides. Latou te faaitiitia le gaosia o lipoproteins maualalo i le ate. Ae ui i lea, o nei fualaau oona e masani ona tupu ai aʻafiaga ogaoga. O le maualalo o le gaosiga o taumafa e masani ona faʻamaonia ai faʻamaʻi ma maua ai le soifua maloloina. O le mea lea, e leai se uiga e ave ai fibrates.

Mai vaega uma o vailaʻau o loʻo lisiina atu i luga, na o fuainumera ua faamaonia e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le oti mai se osofaʻi fatu. Latou te faʻamanuiaina le soifuaga o maʻi. O isi vailaʻau e le faʻaitiitia ai le tino, tusa lava pe latou te faʻaitiitia le cholesterol toto. O tagata gaosi vailaʻau na faʻatupeina ma le agaalofa suʻesuʻega i le bile acids, fibrates, ma le ezetimibe. Ma e tusa lava, o taunuuga na leaga.

O tulafono o se vaega taua o fualaau faasaina. O nei fualaau oona e maualalo ai le cholesterol toto, e faaitiitia ai le lamatiaga muamua o le fatu fatu. Latou te faʻalauteleina le ola o tagata gasegase mo le tele o tausaga. O tulafono, i le isi itu, e masani ona mafua ai ni aʻafiaga ogaoga. O loʻo taua i lalo le auala e filifili ai pe tatau ona e ave nei vailaʻau pe leai foi.

O tulafono e faʻaitiitia ai le gaosiga o le cholesterol i le ate ma faʻaitiitia ai lona faʻaogaina i le toto. Ae ui i lea, o Dr. Sinatra ma le tele o isi tagata Amerika cardiologists e talitonu o aoga o fuainumera e le o le mea moni. Latou te faaitiitia le soifua maloloina mai le fatu cardiovascular diseases ona o le mea moni latou te taofia le mumusu o le mumulu o le mumū i totonu o vaa.

Tagata popoto atamamai talu mai le ogatotonu o le 2000s ua finau e faapea, o aoga o statins e masani lava ona le faalagolago i le tele o lo latou maualalo o le cholesterol. E tāua tele lo latou aʻafiaga o le ita, lea e puipuia ai toto toto mai le atherosclerosis. I lenei tulaga, o faailoga mo le tofiaina o nei fualaau faasaina e tatau ona faalagolago e le gata i iuga o suesuega o le toto o le tagata maʻi mo le cholesterol.

Ina ua mavae le 2010, o lenei manatu na amata ona ulu atu i fautuaga a le malo. O se laasaga lelei o le LDL cholesterol i le toto e lalo ifo i le 3.37 mmol / L. Ae ui i lea, o isi mea taua ua amanaia pe a fuafua le lamatiaga o le maʻi cardiovascular. O tagata e maualalo le lamatiaga o loʻo faʻamaonia fuainumera pe a latou maua le 4.9 mmol / L poʻo le maualuga o le LDL cholesterol. I le isi itu, afai o maualuga le lamatiaga o le fatu, o le a faatonu e se fomaʻi atamai ia fuainumera, e tusa lava pe oi ai le cholesterol o le maʻi i le masani.

O ai o loʻo iai se lamatiaga maualuga i le cardiovascular:

  • tagata ua uma ona pagatia i le fatu,
  • angina pectoris
  • maʻisuka malosi
  • afaina
  • ulaula
  • fua le lelei o suʻega toto mo le C-reactive protein, homocysteine, fibrinogen,
  • gasegase e le mananao e sui i se olaga ola maloloina.

Mo tagata e auai i vasega o loʻo lisi atu i luga, e mafai e se fomaʻi ona faʻamatalaina statins, e tusa lava pe lelei lo latou LDL cholesterol. Ma o le tagata gasegase e lelei tele le ave o fualaau, aua o le a sili atu ona aoga nai lo aʻafiaga. I le isi itu, afai e maualuga lou cholesterol, ae e le afaina lou loto ma e leai se isi mea lamatia, o le a sili atu ona lelei le faia e aunoa ma ni fuainumera. E manaʻomia lou fesuiaiga i se olaga soifua maloloina lelei.

Faitau le tusitusiga lautele, "Statins for Lowering Cholesterol." Suʻe auiliiliga:

  • o ia fuainumera e sili ona saogalemu
  • aʻafiaga o nei fualaau faʻasaina ma pe faʻapefea ona faʻafefeina,
  • statins ma le ava malosi.

Faitau atili e uiga i statins:


  • Tulafono mo tagata matutua

  • Faʻafitauli o fuainumera

  • Tulafono: Fesili. Tali i fesili

  • Maʻisuka Statins

A uma ona faitau le tusiga, na e aʻoaʻo mea uma e te manaʻomia e uiga i le cholesterol. E taua tele lou gauai atu i isi mea lamatia o le fatu cardiovascular e sili atu ona ogaoga nai lo le maualuga o le cholesterol. Leai se mea e te fefe ai i lenei mea. E taua tele i tagata.

O le cholesterol toto e masani ona tuʻuina atu mo alii ma tamaitai i tausaga taʻitasi. O fualaau oona ma le cholesterol e maualalo ai fualaau faasaina ua faamatalaina auiliili. E mafai ona e faia se filifiliga tatau pe tatau ona e aveina ni fuainumera pe mafai foi ona e faia e aunoa ma latou. O isi vailaʻau o loʻo faʻamatalaina foi o loʻo faʻamatalaina i le faʻaopoopoga i poʻo le leai foi o fuainumera. Afai ei ai pea au fesili e uiga i le cholesterol - fesili ia i latou i faʻamatalaga. O le pulega o le nofoaga e vave ma auiliili.

O le a le masani o le cholesterol i fafine pe a uma le 40

O sui taʻitasi o le feusuaʻiga talafeagai ei ai le taimi e amata ai le misa, pe a tutupu suiga eseese i totonu o lona tino, aemaise lava i lona tulaga faʻasalaga, lea e mafai ai ona fetuunai le fua o le cholesterol i fafine pe a uma le 40 tausaga.

I le taimi nei, e tusa ai ma fuainumera, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o ituaiga uma o patho o le cardiovascular system ma isi maʻi e faʻapupula. O le mea lea, e tetee i le tulaga o suiga i le lumanaʻi, o suiga patino o le tino o loʻo suia, ona o le aʻafiaga o suiga o le hormonal, o le maualuga o le cholesterol i le plasma o le toto e faʻalauteleina.

Seia oʻo i le taimi o le misa, o le tino o le tino o loʻo i lalo o le puipuiga mausali o le estrogen o le hormon, lea e faʻafefe ai le poloka o le sifi o le cholesterol sili atu. Ae o le tele o tamaitai i le tupulaga talavou latou te le amanaia lo latou soifua maloloina, ma i le taimi e vave ai ona pa'ū le maualuga o le estrog, o le maualuga o le cholesterol e tulaʻi mai.

O lenei itu e faʻaosofia:

  • faateleina le viscosity o le plasma toto,
  • mamafa tele
  • masani ona ulaula
  • faʻamaʻi o le endocrine, e aofia ai le maʻisuka,
  • faʻamaʻi pipisi
  • vaisu i le ava malosi,
  • fualaau faasaina.

O nei mea uiga ese e tuʻu ai uiga i totonu o le tino o se fafine, o ia lea na maua ai se siosiomaga lelei mo le faateleina o le cholesterol.

O lenei mea e puipuia mai le "lelei" cholesterol, lea e maualuga tele. Ae o le i ai o lenei vaega o se fua talafeagai mo le tino o le tagata, talu ai e tatau ona i ai se vaega tuusao i le tele o gaioiga, e aofia ai le fausiaina o membranes cellular.

Taua! Cholesterol e aʻafia foi i le gaosia o le estrogen. Ma afai e taofi pe faʻaitiitia le gaioiga o lenei gaioiga, ona ulufale atu lea o cholesterol uma i le toto o le fafine.

AlAt (ALT, ALT), poʻo le alanine aminotransferase, o se enzyme mai le vaega o le transaminases, lea e masani ona synthesi i totonu o sela o le ate ma fatugaʻo, i totonu o maso skeletal, myocardium, lungs, and pancreas.

O lona faamoemoega o le avea lea o se mea e mafai ai mo le fesiitaiga o le alanine amino acids, lea e mafai ona vave faʻavave atu i le kulukose. E masani lava, o le tele o le alanine aminotransferase i le plasma toto e le taua, ae faʻatasi ai ma togafitiga o nei totoga, e faʻasaʻoloto mai i sela, ma ua maualuga le tulaga.

Faʻatasi ai ma AsAt (AST), bilirubin, alkaline phosphatase, AlAt e aʻafia i suesuega o le ate: o se seti o suʻega suʻega ua lisiina e mafai ai ona tatou iloiloina le tulaga ma le gaioiga o le ate.

O le maualuga o le ALT i le toto ua faaalia ai le maualuga o le faaleagaina o le ate i le ate o le hepatitis, cirrhosis, oona, inisua fualaau faasaina. E aoga le faʻatalanoaina o se fomaʻi ma ole atu ia te ia pe manaʻomia ona tofotofoina pe afai oe popole talu ai nei:

  • vaivaiga, vaivai,
  • leai se manaʻo, gasegase po o le vomiting, afaina, tiga o le manava,
  • faʻasologa faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi - samasama o le paʻu, masini mata, pogisa pouliuli ma le malamalama "lanu" lanu o feces.

Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o le maualuga o le AlAt e ono taʻu mai ai togafitiga o le hepaticia ao le i oʻo i le faateleina o le bilirubin tuusao ma le foliga mai o le jaundice poʻo luma o le lanu o le toto. E le gata i lea, o ona suiga e mafai ona faʻaalia ai faʻamaʻi o isi totoga o le tino: pancreas, alalaʻau, myocardium, maso skeletal.

O le toto i luga o le AlAt e ave mai se vein, i luga o se manava gaogao, pe a ma le 8 itula pe a uma se taumafataga. 3-7 aso aʻo lumanaʻi le auʻiliʻiliga, o le ava malosi ua faasaina, aua a leai o le taunuuga o le suʻesuʻega ma ona faʻamatalaga (sili atu ona sao, faʻamatalaga) o le a le faʻatuatuaina.

O le maualuga o le ALT i le toto i taimi eseese o le olaga e eseese. O le mea lea, o se faailo e maualuga tele mo se tagata matua i pepe faatoa fananau mai ma tamaiti laiti ua manatu e masani ona o le momonist physiological o le tina failele.

E afua mai i le mea moni e faapea, i le vaiaso muamua talu ona fanau mai, o le hemoglobin fetal (fetal hemoglobin) i le pepe e matua faʻamaʻapoʻa, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o bilirubin, ma o lona maualuga maualuga e mafua ai faʻaaliga o le jaundice.

O le toto lololo o se faailoga lea o le gaioiga o le tino atoa, faapea foi ma se faailo o le setete o le fatu ma toto toto. E fuafua i le maualuga o le toto lea e pamu i le iunite o taimi, faapea foi ma le tetee o le moega lapisi.

O mafuaaga o le maualuga o le toto maualuga i tamaitai ma alii e eseese. O le aano o le atinaʻe e faʻavae i luga o se olaga le talafeagai, gaioiga o gaʻo ma gaʻo paluga, leai o taʻaloga, faʻaaogaina o le ava ma isi mea.

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma tulaga faʻaleagaina e mafai ona oʻo atu ai i le tupuga o le maualuga o le toto maualuga. O nei mea e aofia ai le le atoatoa o le tino, suiga o le tino i le tino, togafitiga o gasegase ma faafitauli i le tui.

Toto toto

Mo tamaitai ma alii, o tulaga taua e taliaina e eseese:

  • mo tamaitai, o le masani e le sili atu nai lo 32 iunite / lita,
  • mo alii - itiiti ifo i le 40 iunite / lita.

Mo tamaiti o vaitausaga eseese, e eseese tulafono:

  • i le lima aso muamua o le olaga - e oo atu i le 49 iunite / lita,
  • e oo i le ono masina - 56,
  • mai le ono masina i le tausaga - 54,
  • mai le tausaga i le tolu - 33,
  • mai le tolu i le ono tausaga - 29,
  • mai le ono i le 12 - e le maualuga atu i le 39.

Mafuaaga mo le faateleina

O se maualuga maualuga o le ALT o se uiga o ituaiga maʻi faʻapitoa:

  • cirrhosis o le ate
  • gasegase maualuga (viral, ava malosi),
  • gasegase tino
  • maʻi leaga o le ate po o le gasegase,
  • faʻataʻavalevaʻa
  • tumo le pala,
  • ogaoga fatu
  • fatu fatu, lea e tupu ai le faʻaogaina o sela o le fatu maso (fatu fatu, myocarditis),
  • mu
  • ogaoga gasegase ogaoga.

O se siitaga laitiiti e matauina i mataupu nei:

  • pe a uma le taotoga o le fatu
  • faatasi ai ma le faʻalavelave faʻalavelave fatu,
  • o le hepatitis tumau
  • gasegase gaʻo
  • mononucleosis.

I le faʻaopoopoga i mafuaʻaga faʻapitoa o le faateleina o le ALT, o loʻo i ai le physiological. E aofia ai:

  • mamafa faaletino,
  • ave ni fualaau (vailaau, valerian, echinacea, non-steroidal anti-inflammatory drugs, contraceptives),
  • faia nisi o meaʻai faʻalaʻauina e aʻafia ai aʻafiaga o le ate,
  • o se laʻititi laʻititi e mafai ona mataituina i fafine maʻitaga i le uluaʻi masina (o lenei tulaga e manatu e masani ai),
  • meaai paleni le talafeagai (o le auai i le taumafa o meaʻai vave, soda, meaai e leʻi maeʻa).

O le taua tele o le faailoga lea i le siamaina o faʻamaʻi ate. O se maualuga maualuga o le ALT o se faailoga patino o togafitiga o le tino. Ua oʻo i le 1-4 vaiaso aʻo lumanaʻi le amataga o faʻamaʻi i totonu o le toto, o loʻo faʻateleina le faʻalauteleina o mea o lenei enzyme. I le tulaga o se maʻi maʻi o le ate, e sili atu i le masani le sili atu ma le fa taimi. Afai o loʻo i ai se maualuga maualuga mo se taimi umi poʻo i taimi mulimuli ane o le faʻamaʻi ua tupu lona tuputupu ae, o lona uiga o loʻo faʻaalia ai le tele o faʻaleagaga o le ate.

O le suʻesuʻega ALT ua faʻaalia:

  • i le suʻesuʻega o pathoces o le ate, vaʻaia biliary, pancreas,
  • ia pulea le togafitiga o le fiva samasama,
  • ma faʻamatalaga eseese o le hepatic and hemolytic jaundice,
  • ma le fatu fatu ma isi maʻi mama,
  • faʻatasi ai ma maʻi o le musele maso,
  • pe a suʻeina le toto o se tagata foai.

O loʻo auiliiliina le auʻiliʻili mo tagata e iai faʻamaoniga nei:

  • vaivai faifai pea
  • vave vave le vaivai
  • mativa leaga
  • pogisa pogisa ma moli felelei,
  • lanu samasama o le paʻu ma mata o mata,
  • fufulu
  • taoto, vili,
  • tiga o le tino.

E mafai ona faʻataʻitaʻiina se suʻega ALT i tagata o loʻo lamatia:

  • i le faʻafesoʻotaʻi ma se maʻi i le hepatitis,
  • mafatiaga mai le maʻisuka
  • mamafa tele
  • o mea inu ua afaina ai le ava malosi
  • tagofia o fualaau faasaina ma aafiaga oona,
  • tagata o loʻo i ai se faʻasologa o togafitiga i faʻamaʻi ate.

AST, poo le aspartate aminotransferase, e aafia i le fesiitaiga o le aspartate amino acid. E aofia ai i le fatu, ate, fatugaʻo, maso.

  • i tamaitai - mai le 20 i le 40 iunite / lita,
  • i alii - mai le 15 i le 31 iunite / lita,
  • i pepe fou (5 aso) - e oʻo atu i le 140 iunite / lita,
  • i tamaiti ei lalo ifo o le iva tausaga - e le silia le 55.

O le a le leaga ma le lelei o le cholesterol?

O le tau faasaga i maualuga maualuga o le cholesterol leaga sa taitaia e fomai i aso nei mo le silia ma le tausaga. O le tele o tagata e maliliu i aso uma mai faʻamaʻi e mafua ai le tele o cholesterol, lea e manaʻomia ai se malamalama atoatoa i le auala e taulima ai sea faafitauli.

O le tagata maʻi e sailia le fesoasoani mai se fomaʻi ma maua se faʻamatalaga mo se suʻega o le toto. O kalafa nei e mafai ona vaaia i le auiliiliga o fuainumera: aofaiga o cholesterol, lipoproteins maualalo, lipoproteins maualuga, triglycerides.

O le cholesterol leaga o le lipoproteins lea e taua o le lipoproteins lea e teuina i luga o puipui o toto toto ma e mafai ona taitai atu ai i le atinaʻeina o maʻi ogaoga. O le cholesterol leaga e tuusaʻo saʻo i le ate ma o se punavai o meaʻai e tuʻuina atu i le tino atoa. O le cholesterol televave e mafai ona teu i luga o puipui o toto toto, lea e tau atu ai i le fausiaina o pepa cholesterol. Afai e le taulaʻi taumafaiga taimi i le fofoina o lenei faafitauli, o le taunuuga e mafai ona avea ma se totoga atoatoa o vaʻa toto, lea e oʻo atu ai i faʻamaʻi e pei o fatu fatuga, strokes, atherosclerosis.

O le cholesterol lelei (i le suʻeina o le toto ua faʻaalia i le koluma o lipoproteins maualuga) e mafai ai ona e aveesea le tele o cholesterol leaga mai puipui o toto toto, lea e taofia ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi.

Tulaga masani ma le fesuiaiga o le cholesterol

Faailoilo e le sili atu i le 3.9 - 6.0 mmol e mafai ona mafaufauina o le masani o le cholesterol leaga. Faailoilo e mafai ona fesuiaʻi e fuafua i le matua o le maʻi ma le talaʻaga o faʻamaʻi. I fafine maʻitaga, o nei faailoilo e mafai ona faateleina e 1.5-2 taimi, o le masani. O le cholesterol televave e manaʻomia mo le faʻavaveina ma le faʻamaopoopoina o le fusi. O se tina i le lumanaʻi e manaomia le suʻeina o le toto e le aunoa e mataʻituina ai le cholesterol, lipoproteins maualalo ma le maualuga, faʻapea foi ma triglycerides.

O le isi faʻataʻitaʻiga o le atherogenic coefficient, lea e mafai ai ona tatou iloiloina le fua o le "leaga" cholesterol i le "lelei". I le solia o le fua, o le tulaga lamatia o le atinae o le atherosclerosis e faateleina. O faailoilo i lenei mataupu e le tatau ona sili atu i le numera numera o le 5.1-5.4 mmol.

O le cholesterol lelei o le lipoproteins maualuga lea e fesoasoani e aveese le tele o cholesterol mai puipui o toto toto. I le tulaga e le itiiti ifo i le 1.3 mmol ia faailoilo o le cholesterol lelei, e mafai ona faʻaalia ai soliga matuia. I lenei tulaga, o le lamatiaga o le atinae o le atherosclerosis ma le osofaʻi o le fatu ua faateleina. E tusa ai ma fuainumera, i le 10% o mataupu, o le maliu faafuaseʻi e tupu ona o le solia o le tulaga masani o le cholesterol lelei.

O le filifiliga pito sili ona lelei o le mea lelei o le lelei ma le leaga cholesterol e masani lava. E tatau ona maitauina i totonu o fale suesue taitasi o loʻo auai i le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol, o loʻo i ai lava o latou tulaga faʻamautuina, o le sili atu lea ua mafua mai i le atinaʻeina o maʻi tuga. O faʻamaumauga uma nei o loʻo tuʻuina atu e se falesuesue faʻavaomalo e feagai ma le faafitauli o le maualuga o le cholesterol.

O le vaevaeina o le cholesterol i le lelei ma le leaga e mafai ai ona e faʻavasega ituaiga e lua o lenei fale, e fuafua i galuega o loʻo faʻatinoina i le tino o le tagata.

O le fua o le leaga ma le lelei o le cholesterol o loʻo faʻaalia ai le mafai gasegase o le gasegase o le lipid, lea e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o maʻi nei:

  • Faʻafitauli o le cardiovascular system,
  • Faʻafitauli Hormonal
  • Faʻasalaga o le masani ai o le gaioiga o le thyroid gland ma slander.

O le vaega o aʻafiaga e aofia ai tagata o loʻo i ai le faʻasologa o le gasegase e faʻateleina le cholesterol, mamafa tele tagata, tane pe a uma le 40 tausaga, fafine i le taimi o le menopause. E le gata i lea, o le aʻafiaga o le faateleina o le cholesterol e mafai ona i ai i totonu o tagata ulaula mamafa ma tagata na latou faʻaleagaina le ava malosi ma taʻitaʻia se olaga ola solo.

Suesuega e fuafua ai le maualuga o le cholesterol e tatau ona pasi atu ia i latou o loo lamatia. Aemaise lava, e faatatau lea i tagata ua uma ona mafatia i faʻamaʻi pipisi. O ia maʻi atonu e manaʻomia ai le umi o le faʻafoega o statine ma fesoasoani fibroic, faʻapea foi ma le mataʻituina lelei o se siaki.

O faʻamatalaga e uiga i mea lelei o le lelei ma le leaga o le cholesterol i meaʻai e mafai ai e oe ona fetuʻunaʻi lau meaʻai i aso taitasi ma faʻasalalau taimi e toe faʻaleagaina ai le faʻaaogaina o faailo. I le tulaga e tulai mai ai le cholesterol leaga, e tatau ona aloese mai le 'aiina o ia mea taumafa:

  • Palu gaʻo, puaa, mamoe,
  • Sisiina gaosi oloa, sprats, meaai kuka,
  • Fuʻu suamalie gaosi oloa: keke, pusa, chocolati,
  • Sapalai salalaʻau, mayonnaise-sau sau,
  • O oloa gaosi susu ma se pasene maualuga o gaʻo,
  • Pata, margarine,
  • O fuamalie susu ma moa moa e aofia ai le tele o le cholesterol, o le mea lea, i le taimi o togafitiga ua fautuaina e aloese mai le 'aiina o nei meaʻai,
  • O le faʻaaogaina o le kulimi, keke ma le gaʻo kulimi aseta e tatau foi ona lafoaia,
  • I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona aloese mai le faʻaaogaina o falai, faʻafefe ma faʻafefe.

O le mauaina o faʻamatalaga e uiga i le leaga o le cholesterol ma meaʻai o loʻo i ai, e faigofie ona fetuunai lau lisi o aso uma:

  • Suia le taumafaina o aano o manufasi ma povi povi po o vela ma moa.
  • Fafaga le sami ma iʻa o le vaitafe, lea e aofia ai se aofaiga tele o omega-3, omega-6 ma omega-9. O nei mea taua e maua foi i le suauu ma fatu. O nei oloa e mafai ona faʻaaogāina i se mamanu lelei pe faʻaaogaina e fai ma laei mo salakeke.
  • I le avea ai o se salati salalau, nai lo le masani ai o le mayonnaise, e sili atu le faʻaaoga o le sua o le lemon, olive poʻo le fufusiina o le suauu, saulati sika.

E tatau foi ona i ai ni faʻamatalaga pe faʻapefea ona faateleina le cholesterol lelei, lea e aveesea ai le "leaga" sili mai puipui o toto toto.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • Muamua lava, e tatau ona tuʻuina atu le fiafia i laumei, otaota, kalani, fualaau aina fou ma fualaʻau.
  • O pi ma lapisi o loʻo i ai se aofaiga tele o le pectin, lea e tatau mo le faʻamautuina o le lipid metabolism.
  • O le tele o le tele o cholesterol leaga o loʻo maua i le gaʻo ma falai meaʻai, o lea e tatau ona e tuʻuina atu le mea e sili ona lelei ile kuka kuka poo kuka fufulu.
  • Faʻaaoga vave le eleele o lemoni ma le kālati vave ma faʻamaonia lelei le leaga o le cholesterol ma faateleina ai lipoproteins maualuga.

Faʻaaogaina o gaʻo gaʻo e leʻi faʻamatuʻuina i totonu o le suauʻu lili, gaʻo iʻa, otaota ma leki, e vave ona e fufulu puipui o toto toto mai le cholesterol sili atu ma faʻamaonia le maualuga o le cholesterol atoa i le plasma toto. O oloa e aofia ai omega-3 vaega e faʻalauteleina ai le lumenia o puipui o toto toto ma faʻamalosia ma le mataʻituina sikuea.

Togafitiga Maualuga Cholesterol

O le tagata maʻi e manaʻomia ina ia matua tausisia faatonuga a le fomaʻi aoga ma le faʻatinoina o faʻatinoga o fautuaga uma.

  1. I le tulaga maualuga, atonu e talafeagai le inuina o fualaau e puipuia ai le gaosiga o le cholesterol leaga i totonu o le tino. E le gata i lea, atonu e manaʻomia lou ave o vitamin-mineral complexes. O fomai e gauai faapitoa i vitamini o le vaega B. O fualaau oona ei ai le tele o faʻailoga ma aafiaga i itu, o le mea lea, ao leʻi amataina togafitiga, e tatau ona taʻu atu i le fomaʻi se maʻi faʻamaʻi ma, pe a tatau ai, lisi fualaau o loʻo faʻaaogaina nei.
  2. O le laasaga lona lua o le faʻaititia o le taumafaina o meaʻai gaʻo, e aofia ai iʻa o le sami, vaitafe ma le sami i le taumafataga. O le togafitiga o mea taumafa e vave ma aoga. Mo se fesoasoani, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata fai meaʻai, e mafai ona fesoasoani ia te oe e filifili se paleni paleni talafeagai. I lenei tulaga, e manaʻomia le fafagaina o mea taumafa, e oʻo i le 4-5 taimi i le aso i ni vaega laiti. O le tagata maʻi e fautuaina foi e faʻaaogaina le tele o le vai manino.
  3. O le laasaga lona tolu o le faʻatinoina faaletino. I lenei tulaga, e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi pe o le a le ituaiga o avega e talafeagai i lenei mataupu. I le tele o tulaga, e tuʻuina atu i le aau, yoga, le taʻavale.
  4. I le tulaga e sili atu le mamafa o le maʻi, e tatau ona toe aumaia o ia i le masani.

I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga a le fomaʻi aoga e uiga i le faʻafoega o vailaʻau ma togafitiga, o faʻamaʻi faʻamaʻi e toe foʻi i le tino pe a uma 2-3 masina. I le tulaga e leʻi toe foʻi mai faʻamatalaga i mea masani, o se suiga i togafitiga togafitiga ma faʻasalaga faaopoopo o vailaʻau mai le vaega o mea fibrotic, faʻapea foʻi ma fualaau faʻasaina ma se faʻataʻitaʻiga, atonu e manaʻomia.

I le faaiuga, ou te fia iloa o le cholesterol i lalo ifo o le masani e leaga ma manaʻomia ai le faasaʻo taimi. O le le lava o le cholesterol e mafai ona oʻo atu ai i le faʻalavelaveina o le masani ai o le tele o gaioiga e manaʻomia ai le tuʻuina atu o meaʻai ma vitamini. Ua lipotia mai e fomai ni fuainumera faanoanoa: i le tulaga o le maualuga o le aofaiga o le cholesterol ua faaitiitia e le itiiti ifo ma le 0.5%, e mafai ona oo atu ai i le atinaʻe o maʻi cardiovascular.

E manaʻomia uma e le tino tagata leaga ma lelei le cholesterol mo galuega masani ma le tausiga o le olaga. Afai ei ai ni soliga ua maua, e fautuaina e te vave faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.O lenei mea o le a mafai ai e oe ona amata togafitiga tatau i se taimi tatau ma aloese mai ogaoga, le manaomia.

Afai e te mulimuli i fautuaga uma ua faʻamatalaina, o le fua o le leaga ma le lelei o le cholesterol o le a vave ona toe foʻi i le masani. E le gata i lea, o le lipid metabolism, metabolism ma le soifua manuia lautele o le maʻi o le a faaleleia. E tatau ona manatuaina e tusa lava pe toe foʻi mai faʻamatalaga o le leaga ma le lelei o le cholesterol i mea masani, ona avea lea o se mea e puipuia ai, e tatau ona e faʻaauau ona 'ai e tusa ai ma le fuafuaga ua fuafuaina, aloese mai le taumafaina o mea leaga ma aloese mai vaisu.

O le a le mea e tilotilo i ai

Ole fusi lipid e aofia ai le tele o faailoga.

E mafai ai ona e malamalama pe fia le cholesterol atoa i totonu o le toto.

I tagata matutua soifua maloloina, o le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol masani e le sili atu i le 5.1 mmol / L. Afai ei ai se faʻafitauli i le cardiovascular system, o le tau faʻatulagaina e faʻamoemoeina e le fomaʻi taʻitasi.

O le faʻateleina e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻe o le atherosclerosis, le gaʻo gaʻo gaʻo, faʻaititia le galuega o le thyroid, faʻaʻau fatuga, ma le maʻisuka.

Faʻaitiitia le tele - mo le hepatitis, maʻi o le manava, vaivai (e aofia ai i tua o meaʻai), o nisi o sima.

Triglycerides

O nei mea e pei o le gaʻo e pei o se punaoa malosi mo siama uma. O se vaega o le triglycerides e sau ma meaai, o le isi vaega e maua mai i sela o le tino, ate, ma le vavae.

Le sili atu i le 1.7 mmol / L.

O le faʻateleina e mafai ona faʻaalia ai le atherosclerosis ma fatu faʻamaʻi tutusa, faʻapea foʻi ma nisi o faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, gout, ma le maʻisuka.

O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le tino e mafai ona matauina i le le paleni, nisi faʻamaʻi o le mama, ate, faʻalavelave ma le gaʻo, gaʻo.

O le Cholesterol o loʻo i totonu o le toto e avea o se vaega o vaega ninii - tuufaatasiga o latou meatotino e matua ese lava. I le taimi o le auʻiliʻiliga, o le toʻalua o latou e masani ona suʻesuʻeina.

Laʻu maualalo Lipoproteins (LDL). O loʻo teuina i totonu o puipui o toto toto, e fai ai faʻamau. Ona o lenei, LDL e masani ona taʻua o le "leaga" cholesterol.

Luga Maualuga Lipoproteins (HDL). Latou te aveeseina le "leaga" cholesterol mai le toto, puipuia mai le teuina i puipui o toto toto, ma fesoasoani foi e faaitiitia ai pepa ua uma ona fausia. O ia lipoproteins e taʻua o le "lelei" cholesterol.

HDL i le toto o se tagata matua e tatau ona le itiiti ifo ma le 1.0 mmol / l, i le toto o se tamaitai matua - ia le itiiti ifo i le 1.2 mmol / l.

E tatau ona fuafua ma le fua o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol. I tane, o le fua faatatau e tatau ona tusa ma le 1: 4 (mo le 1 le vaega o le "lelei" cholesterol, 4 vaega o le "leaga"), i tamaitai - 1.2: 4.

Faʻasologa mai le masani

O le maualuga o le LDL ma le maualalo o le LDL e mafai ona faʻaalia ai le atherosclerosis, le gaʻo gaʻo gasegase, faʻamaʻi ate, ma le togafitiga o faʻamaʻi fatu cardiovascular e le maua ai le manaʻoga.

Le fua faʻatatau i fafine, faʻalagolago i tausaga

Pulse (fatu fatu) o se tasi lea o faailoga sili ona taua o le soifua maloloina o le tagata, lea e tautala tele e uiga i le setete o le cardiovascular system ma le tino atoa. O lenei faailo e mafai ona suia i lalo o le faatosinaga a le tele o setete ma tulaga - pe a suʻesuʻeina le soifua manuia o se tagata, e taua tele le amanaia.

  • O le fea faʻailoga e manatu e masani
  • Tue i le taimi o le maitaga
Pulse 50 pa i minute taitasi: o le a le mea e fai ma pe faapefea ona faʻaleleia
  • Pisita toto maualuga: auala e togafitia ai
  • Mafuaaga o le maualuga o le fatu i lalo ifo o le mamafa o le mamafa
  • Faʻafefea ona fuaina lou fatu
  • Taumafai o le Taumafai o le Taumafai: Tatau Fua

    I lenei tulaga, o le tino o le tino e ese si ese mai le tane, o lea la o le a masani ona eseese le fua faatatau masani mo tamaʻitaʻi uma e lua. Ona o uiga o le tino, o le pulusese o tamaitai e masani lava ona sili atu ona fai soo.

    Faatasi ai ma le matua, ua faateleina le pulupulu i tagata uma.E aʻafia foi i le tele o mea moni mai fafo: o se tulaga faifaipea o gaoioiga faaletino, meaai paleni, o le i ai o masani leaga, o le olaga i le lautele. Faatasi ai ma se suiga i le mamafa o le tino poo le fanauina o se tamaititi, e suia foi le fatu.

    I le taimi lava e tasi, e le tatau ona galo se tasi: o tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi o loʻo i ai se matafaioi. I nisi o tagata, e aofia ai tamaitai, o le pulupeni e mafai ona sola ese mai le masani i le tasi itu poʻo le isi, ae o le setete o le soifua maloloina e tumau pea, e faigata tele ona talanoa i le maʻi.

    O le faʻamaoniga lelei i le malologa mo tamaʻitaʻi uma e lua ua manatu i le numera o le 60-80 pa i minute taitasi - o fesuiaiga i nei tapulaʻa e faʻaalia ai le soifua maloloina o le loto ma toto toto. Ae ui i lea, o faʻataʻitaʻiga lelei e seasea maua i le moni.

    I tamaiti o soo se itupa, e masani lava ona maualuga le pulupulu. I pepe faatoa fananau mai, e mafai ona oʻo atu i le 130 i le minute i se tulaga toʻafilemu. Ona faasolosolo malie lea o le alu ifo i tulaga masani masani o le 60 -80pm. Faatasi ai ma le matua, e sili atu le maualuga o le fatu, ae le tele.

    E taua le mafaufau: ina ia maua le ata sili ona atoatoa o le tulaga o se tagata, e le gata o le fua o le fatu, ae o le toto foi e taua tele. O le mea lea, i le maualuga o le fua o le pulse, e tatau ona e faia se suʻega atoa, aemaise lava pe afai o lenei tulaga e ogatasi ma le faʻaauau pea o le soifua lelei.

    I le lautele, ina ia mafai ona malamalama lelei i suiga o suiga i le pao o le fatu i le taimi o le soifuaga o tamaitai, o se laulau laʻitiiti e iai faʻamaumauga masani e mafai ona tuʻuina atu. E taua le manatuaina o nai mea sese, pe afai latou te le o faʻatasi ma se faʻafitauli i le soifua lelei, e le tatau ona avea ma mafuaaga mo se popolega faapitoa.

    Tina fafineLuʻu i le Minute
    25-30 tausaga60–70
    30-40 tausaga70–75
    40-50 tausaga75–80
    50-60 tausaga75–85
    60-75 tausaga85–90
    75-80 tausaga90–92

    O tulaga taua nei e manatu e masani lava e faalagolago ile tausaga o le fafine. E taua foi le maitauina o le faateleina o faailo e faalagolago foi i le amataina o le misa. Faatasi ai ma le misaopao, ona o suiga o le hormonal, o le faateleina o le pulupulu e tupu, o le a mafai ona faateleina le vevela o le fatu.

    I se tulaga masani, faatasi ai ma le soifua maloloina maloloina, o le tamaʻitaʻi e masani ona oʻo i le 90-105 pa i minute, ae le sili atu ma le 120, e fuafua i le tulaga o le tino atoa. O sea faʻalauteleina o le fatu e le tatau ona faʻatagaina malosi, faigofie ona pasia pe a maeʻa le gaioiga faaletino e aunoa ma le fesoasoani a fualaau.

    E le gata i lea, o aʻafiaga ma faʻalogona lagona e ono aʻafia ai le fatu. I se tulaga lamatia ma ogaoga, e mafai ona oʻo atu i le 120-140 minute i le minute. E taua le amanaia o lenei tulaga e taua tele, o lea e le manaʻomia ai ona e faʻaalia lenei tulaga o le popole.

    E taua le matauina o tamaitai e sili atu ona popole i le atuatuvale. E mafua mai lenei mea e le gata i uiga o le tino, ae faapea foi i le avega e masani ona feagai ma le feusuaʻiga masani.

    A maeʻa le fatu fatu ma le tele o isi maʻi o le fatu, o tamaitai e masani ona i ai bradycardia - faʻaitiitia pea le taua o le pulusula (e oo i le 60 i le minute). 60 e mafai ona taua o le tapulaa pito maualalo o le masani - e le tatau ona faʻaitiitia le tele o faʻataʻitaʻiga.

    O le fua o le fatu e mafai ona faatelevaveina ma se maualuga maualuga i le tino. Atonu o le fanauina o se tamaititi - i le taimi o le maitaga e tele suiga suiga o tutupu, o le cardiovascular system i le taimi e amata ona galue e pei o le lua, ma o le tuputupu ae o le fetus o lenei avega na o le faateleina.

    Physiologically, tachycardia ma sina siitaga laitiiti i le toto maualuga e masani lava i le taimi o le maitaga. E taua le popole pe afai, pe a uma le fanau mai o se pepe, e le faʻamaopoopoina le fatu mo ni nai vaiaso poʻo ni masina, e fuafua i le mamafa o le gaioiga ma le fanau mai.

    O le a le mea e tatau ona faia e se fafine i le taimi o lona maitaga? E masani lava, o le loloto o le fatu o le fatu e oʻo atu i le 100-110 pepe i le minute, o le mea lea ua fautuaina ai e aloese mai le mamafa tele o le tino ma le mafaufau ina ia le faʻaosooso atili ai i le tele o taʻavale ma le mamafa. E taua le maitauina pe a maeʻa le 12-13 vaiaso o le gaioiga, o nei faailoilo e ono faʻaitiitia.

    Afai o le pulusese e sili atu nai lo le faʻatagaina o tulaga taua, e fautuaina e matau se tamaʻi maʻi maʻitaga.Faʻatasi ai ma le televave o le fatu o le fatu, e mafai ona faʻaalia se vaega i le taimi o le fanau mai, ma o le faagasologa o le fanauina o se tamaititi atonu e manaʻomia ai le tele o le vaavaaiga - e faʻalagolago lava i le tulaga o le lumanai.

    Afai e te maua ni faʻalavelave faʻalavelave i le taimi o maitaga poʻo i se tulaga masani, lea e ogatasi ma se ogaoga ogaoga i le soifua maloloina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave se cardiologist ma saili le mafuaʻaga o lenei tulaga. O le tagata lava ia mo le tele o faʻamaʻi fatu e mafai ona matua lamatia ai le ola maloloina.

    Afai o le tulaga e vave ona tiga, o le tiga e tupu i le itu tauagavale o le fatafata, e susulu i le lima tauagavale, le mautonu, leai se mafaufau, faafitauli faafitauli, ona tatau loa lea ona valaau le falemaʻi i le faanatinati.

  • Tuua Lau Faamatalaga