Maʻisuka Le atoatoa

9 minute Irina Smirnova 3769

O le maʻi suka o se faʻamaʻi endocrine lea e mafatia ai le gaosiga o le inisalini o le hormone pe o le lagona o le tino o le tino o le tino e aʻafia ai. Faatasi ai ma lenei togafitiga, o ituaiga uma o metabolism e mafatia: o palatini, gaʻo ma gaʻo. Faʻaleagaina o aʻafiaga ma faʻalapotopotoga ma se faʻaitiitia maliega o le lelei o le ola e faʻaleleia ai, faʻafuaseʻi ona tutupu tulaga lamatia o le ola.

I le maʻisuka, e tatau i le tagata gasegase ona faaaoga fualaau faasaina, fua o le suka ma isi faailoilo o le toto, urine, malamalama lelei i mea taumafa ma gaoioiga faaletino, talia ma le totoʻa le fuafuaina o le maitaga. Ae ui lava i se auala talafeagai i togafitiga, e le o tagata gasegase e pulea e aloese mai le faʻaleagaina.

I nisi tulaga, o le maʻisuka e mafua ai le le atoatoa, i tamaiti - i le manaʻoga e togafitia togafitiga ma le teenaina o galuega mo matua, faʻalavelave ai i isi ituaiga faʻamaʻi i le tagata matua. Ona fesiligia lea e le tagata maʻi: latou te tuuina atu se le atoatoa mo le maʻisuka, pe i ai ni mea e sili ona taua i pepa ma mea aoga e mafai ona tapaina.

Vaʻaia o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

E lua ituaiga autu o lenei maʻi o le endocrin. O le maʻisuka ituaiga 1 o se tulaga lea e mafatia ai se tagata i le gaosiga o le inisalini. O lenei faʻamaʻi na mafua ai lona amataga i tamaiti ma tupulaga talavou. O le leai o sona lava homone i le tele o mea e mafai ai ona tuiina. O le mafuaʻaga lea ua taʻua ai le ituaiga 1 o le insulin-faalagolago poʻo le inisalini.

O ia ituaiga o maʻi e masani ona asiasi i le endocrinologist ma faatonuina le inisalini, suʻe suʻega, lalaga i le glucometer. O le aofai o mea e sili ona lelei e mafai ona siakiina ma le fomaʻi: e eseese i itu eseese. O le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae i tagata e silia ma le 35 tausaga. E fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le lagona lelei o sela i le inisalini, o le gaosia o le hormone e le o muamua na faʻalavelaveina. O nei maʻi e ola i se olaga e sili atu nai lo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

O le faavae o togafitiga o le puleaina o mea taumafa ma fualaau faasaina. O le tagata maʻi e mafai ona maua i taimi taʻitasi le tausiga i luga o se tagata mai fafo poʻo le maʻi faʻamaʻi. Afai e maʻi se tagata ma faʻaauau ona galue pe tausia le tamaititi o loʻo maua i le maʻisuka, o le a ia maua se pepa le tumau.

O mafuaaga mo le tuʻuina atu o aso malolo maʻi atonu e:

  • tau faʻasalaga mo le maʻisuka,
  • maʻi faʻamaʻi
  • fomaʻi
  • ogaoga faʻalavelave poʻo le faʻateleina o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • le manaʻomia mo gaioiga.

Maʻisuka ma le le atoatoa

Afai o le gasegase o le faʻamaʻi e ogatasi ma le faʻaitiitia o le lelei o le olaga, faʻaleagaina o isi totoga, o le leai o se gaioiga galue ma tomai faʻapitoa, latou te talanoa e uiga i le le atoatoa. E oʻo lava ile togafitiga, e ono faigata le tulaga o le maʻi. E tolu tikeri o le suka suka:

  • Faigofie. O le tulaga e na o le faasaʻoina o le taumafataga e totogi, o le maualuga o le anapogi glycemia e le maualuga atu nai lo le 7.4 mmol / l. Faʻaleagaina o vaʻa toto, fatugaʻo poʻo le tino o le 1 tikeri e mafai. E leai se solia o galuega a le tino. O nei gasegase e le o iai se vaega o le tino. O se tagata gasegase e mafai ona faʻaalia e le mafai ona galue i le galuega autu, ae mafai ona faigaluega i se isi mea.
  • Tele. O le tagata maʻi e manaomia togafitiga i aso taitasi, o le faateleina o le sugar sugar i le 13.8 mmol / l e mafai, faaleagaina i le retina, o le tino, ma gaʻo i le 2 tikeri e atiaʻe. E leai se talafaasolopito o le coma ma le precoma. O nei tagata maʻi ei ai ni faʻafitauli faʻaletonu ma faaletonu, atonu o le le atoatoa.
  • Uma. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le maualuga o le sugar maualuga i luga atu o le 14.1 mmol / L o loʻo faamaumauina, o le tulaga e mafai ona pagatia e aunoa ma le talaaga o togafitiga filifilia, o loʻo i ai ni faʻafitauli matuia. O le mamafa o suiga faʻaleaganuʻu i totoga o loʻo aʻafia ai e mafai ona faʻamalosi tele, ma tulaga faʻapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, le faʻasolosolo taimi masani). Latou te le toe talanoa e uiga i le avanoa e faigaluega ai, e le mafai e tagata gasegase ona tausia i latou lava. Ua tuʻuina atu ia i latou se maʻi le maʻisuka.

E tatau i tamaiti ona gauai faapitoa. O le suʻesuʻeina o le maʻi o lona uiga o le manaʻomia pea togafitiga ma le mataituina o le glycemia. E maua e le tama fualaau faʻamaʻi mo le maʻisuka mai le tala faʻatatau o le paketi i se aofaiga patino. A maeʻa le tofiaina o se faʻafitauli, e fai mai o ia i isi mea aoga. O le tulafono a le malo Tele "I le aiaiga o penisione a le Setete i le Malo o Rusia" e faatonutonu ai le tuuina atu o se penisione i se tagata o tausia lea tamaitiiti.

E faapefea ona le atoatoa le malosi

O le tagata maʻi poʻo lona sui e feutagai ma se tagata matua poʻo le endocrinologist tamaititi i le nofoaga e nofo ai. O mafuaaga mo le tuʻuina atu i le ITU (Faʻatonuga o le Soifua Maloloina) o:

  • faʻasalaga o le maʻisuka faʻatasi ai ma fuataga e le lelei ai le toe faaleleia,
  • ogaoga o le faʻamaʻi,
  • episodes o le hypoglycemia, ketoacidotic coma,
  • o le faʻaalia o soliga o galuega a gaioiga i totonu,
  • le manaʻomia mo fautuaga o galuega e sui ai tulaga ma le natura o galuega.

O le a taʻuina atu e le fomaʻo la la laasaga e te manaʻomia e faʻatumu ai pepa. E masani lava, o loʻo maua e le maʻisuka ia suʻega:

  • suesuega lautele o le toto
  • fuaina o le suka toto i le taeao ma ao faagasolo le aso,
  • suesuega o meaola oona e faailoa ai le maualuga o taui: hemoglobin glycosylated, creatinine ma le toto urea,
  • cholesterol fua
  • faʻataʻitaʻiga
  • urine fuafuaina o suka, protein, acetone,
  • urine e tusa ai ma le Zimnitsky (i le tulaga o le le atoatoa o le galuega),
  • electrocardiography, suʻesuʻega 24-itula o le ECG, toto toto e iloilo ai galuega o le fatu,
  • EEG, suʻesuʻega o vaʻalaʻau faʻapipiʻi i le atinaʻeina o le diabetic incephalopathy.

Fomaʻi suʻesuʻe suʻega faʻapitoa: fomaʻi, fomaʻi, fomai tipitipi, urologist. O le tele o le le mautonu o galuega ma amioga masani o faailoga ia o le suʻesuʻeina o mafaufauga ma feutagaʻiga a se fomaʻi psychiatrist. A maeʻa le suʻeina o suʻega, e maua e le tagata gasegase se fomaʻi i totonu o le fomaʻi i totonu o le fomaʻi lea e matauina ai.

Afai e maua ni faailoilo o le le atoatoa po o le manaʻoga e fatuina se polokalame mo le toe faaleleia o le tagata, o le a auai le fomaʻi i faʻamatalaga uma e uiga i le maʻi i le pepa 088 / y-06 ma auina atu i le ITU. I le faʻaopopo i le faʻatatau i le komisi, o le maʻi poʻo lona aiga e aoina mai isi pepa. O la latou lisi e faʻalagolago i le tulaga o le maʻisuka. E iloiloina e le ITU tusitusiga, faia se suʻega ma filifili pe tuʻu pe leai foi se vaega o le tino.

Mamanu mamanu

Ua iloiloina e le au atamamai le ogaoga o soliga ma ua tofia se vaega faapitoa o le le atoatoa. O le vaega lona tolu ua tosoina mo tagata gasegase e maualalo pe gasegase tuga. O le le atoatoa o le tino ua tuuina atu pe a le mafai ona faatino o latou tiute faatino i le galuega o loo i ai nei, ma le siitia atu i se galuega faigofie o le a taitai atu ai i tupe gau tele i totogi.

O le lisi o tapulaa gaosia o loʻo faʻamaonia mai i le Poloaiga 302-n o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia. O le vaega lona tolu e aofia ai foʻi maʻi gasegase o loʻo i lalo o aʻoga. O le vaega lona lua o le tino ma le mafaufau ua faia i se tulaga ogaoga o le gasegase o le faamaʻi. Faatasi ai ma tulaga faataatia:

  • toe faʻaleagaina o le 2nd poʻo le 3 tikeri,
  • uluaʻi faʻailoga o le faʻailoga fatugaʻo,
  • faʻasologa o le gasegase,
  • neuropathies o le 2 tikeri,
  • encephalopathy i le 3 tikeri,
  • solia o le agai atu i le 2 tikeri,
  • solia le tausia o le tagata lava ia e oo i le 2 tikeri.

O lenei vaega ua tuʻuina atu foi i le maʻisuka ma faʻamaoniga faʻaalia o le faʻamaʻi, ae faʻatasi ai ma le le mafai ona faʻamautuina le tulaga ma togafitiga masani. O se tagata ua lauiloa o se tagata e le atoatoa le vaega 1 ma le le mafai ona tausia e ia lava. E tupu lenei mea i le tulaga ogaoga o le faaleagaina o aʻafiaga o le maʻisuka:

  • tauaso i mata uma
  • o le atinaʻe o le maʻi pipili ma le leiloa o le gaioiga,
  • solia matuia o galuega tau mafaufau,
  • atinaʻeina ole fatu fatu 3 tikeri,
  • maʻi o le maʻisuka poʻo le gangrene o pito pito i lalo,
  • faʻaiʻuga o le taimi mulimuli,
  • e masani ona masani ma tulaga o le hypoglycemic.

Faia o le le atoatoa o le tamaititi e ala i le ITU a tamaiti. O ia tamaiti e manaomia masani le inisalini injections ma le faʻamalosi lelei. O le matua poʻo le tausi maʻi o le tamaititi e tuʻuina atu tausiga ma togafitiga faafomaʻi. O le faʻafitauli ole tino i lenei mataupu ua tuʻuina ile 14 tausaga. I le oʻo atu i lenei tausaga, e toe suʻesuʻeina le tamaititi. E talitonuina o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka mai le 14 tausaga le matua e mafai ona aʻafia ma pulea totoga suka, o le mea lea, e le manaʻomia ona mataituina e se tagata matua. Afai ua faamaonia lea tulaga, ua aveesea le le atoatoa.

Tele o toe suʻesuʻega o tagata gasegase

A maeʻa suʻesuʻega e le ITU, e maua e le tagata maʻi se manatu e uiga i le amanaiaina o se tagata e le atoatoa le malosi poʻo le teenaina i fautuaga. Pe a faatonuina se penisione, e logoina le maʻisuka pe o le a le umi e faʻamaonia ai o ia e le mafai. E masani lava, o le le atoatoa o le vaega 2 po o le 3 o lona uiga o le toe iloiloga 1 le tausaga talu ona resitalaina se tulaga fou.

O le tofiaina o le vaega muamua o le le atoatoa i le maʻisuka e fesoʻotai ma le manaʻoga e faʻamaonia pe a mavae le 2 tausaga, i le i ai o ni faʻafitauli matuia i le vaitau, o le penisione e mafai ona vave tuʻuina atu. Pe a suʻesuʻeina se penisione, o le le atoatoa e masani ona tuʻuina atu e le aunoa. Afai e leaga le tulaga (mo se faʻataʻitaʻiga, o le alualu i luma o le encephalopathy, o le atinaʻeina o le tauaso), e mafai e le fomaʻi ona vaʻai ia te ia mo le toe suʻesuʻega e faʻalautele ai le kulupu.

Polokalame faʻafouina o le faʻaleleia ma le faʻamalosia

Faʻapitoa faʻatasi ma se tusi faamaonia o le le atoatoa, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka maua se polokalama faʻapitoa i ona lima. E faʻavaeina i luga o le faʻavae o manaʻoga o le tagata lava ia i se tasi o ona foliga poʻo se isi foi o togafitiga faafomaʻi, fesoasoani lautele. Fai mai le polokalame:

  • Taimi faʻatulagaina o falemaʻi fuafuaina i le tausaga. O le ofisa o le soifua maloloina lautele lea e matauina ai le tagata maʻi ua nafa ma lenei mea. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le le atoatoa, ua faʻamaonia fautuaga mo le paʻu.
  • Manaomia mo le resitaraina o tomai faapitoa ma le tumama o lona uiga o le toe faaleleia. E aofia ai tulaga uma ua fautuaina mo pepa mo ITU.
  • Le manaʻomia mo togafitiga i luga o le tekonolosi, e ala i le quota (prosthetics, gaioiga i gaioiga o le vaʻai, fatuga).
  • Fautuaga mo fesoasoani lautele ma fesoasoani faaletulafono.
  • Fautuaga mo aoaoga ma le natura o galuega (lisi o galuega, ituaiga o aoaoga, tulaga ma le natura o galuega).

Taua! I le faʻatinoga o gaoioiga fautuaina mo le maʻi, faʻalauiloaina e le IPRA ma isi faʻalapotopotoga se faailoga i le faʻatinoga ma a latou faailoga tusi. Afai ole maʻi e teena le toe faʻaleleia: fuafua ile falemaʻi, e le alu i le fomaʻi, e le faʻaaogaina vailaʻau, ae ole a ia iloa le tagata o loʻo maua i le maʻisuka e le gata i se taimi le tumau poʻo le siitiaina o le kulupu, atonu e filifili le ITU e le fiafia le mataupu.

Faʻamanuiaga mo e le atoatoa

O tagata mamai e maua i le maʻisuka latou te faʻaaluina le tele o tupe i le latou faʻatauina o vailaau faʻasaina ma sapalai mo le pulea lelei (glucometers, lancets, strips). O tagata ei ai manaoga faʻapitoa e le naʻo le aia tatau i togafitiga faafomaʻi saoloto, ae faʻapea foi le avanoa e faafoliga ai e faʻapipiʻi se pamu insulin e avea o se vaega o le tuʻuina atu o togafitiga faafomaʻi maualuga i le inisiua faafomai.

Tomai ma le tumama o lona uiga o le toe faʻaleleia e faia faʻapitoa. E tatau ona faamasani oe lava i le lisi o tulaga fautuaina ae lei tuuina atu pepa mo le le atoatoa i le ofisa o se tagata tomai faapitoa. E le gata i lea, e maua e le tagata maʻi le fesoasoani: penisione o le le atoatoa, tausia e le tagata faigaluega lautele, resitalaina o fesoasoani mo pili aoga, togafitiga faasaoloto.

Ina ia foia le mataupu o le saunia o togafitiga vai, e tatau ona faamanino i totonu o le Faaputugatupe Inisiua a le lotoifale lea e mafai ona latou ofoina atu pemita mo vaega o tagata le atoatoa. E masani lava, o le tuʻuina atu e aunoa ma se totogi i se falemaʻi e tuʻuina atu mo vaega 2 ma le 3 o le le atoatoa. O maʻi ma le kulupu 1 e manaʻomia se tagata faigaluega o le a le tuʻuina atu i ai se pepa pasi saoloto.

Fesoasoani i tamaiti ei ai manaoga faapitoa ma o latou aiga e aofia ai:

  • totogi o penisione faʻale-soifuaga i se tamaititi,
  • taui i le tagata tausi maʻi o loʻo faʻamalosi e le faigaluega,
  • aofia ai le taimi o le tuua i le galuega galue,
  • o le avanoa e filifili ai se vaiaso faigaluega faʻapuupuu,
  • le avanoa e malaga saoloto ai e auala eseese o felauaiga,
  • lafoga o tupe maua,
  • fatuina tulaga mo le aʻoga i le aʻoga, pasia le suʻega ma le suʻega,
  • ulufale i le iunivesite.
  • fanua mo fale tumaoti, pe afai e amanaʻia le aiga pe a manaʻomia ni fale lelei.

Uluai resitalaina o le le atoatoa i le matua ua masani ona fesootaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2. O nei tagata gasegase e fia iloa pe o le a tuʻuina atu ia i latou ni faʻamanuiaga faapitoa. Fesoasoaniga autu e le ese mai ia i latou e mafai gasegase ua maua ni faaletonu. I le faʻaopoopoga, o totogi faaopoopo e faia i penisione, o lona aofaʻi e faalagolago i le umi o le tautua ma le vaega o le le atoatoa.

E le gata i lea, o se tagata matua e mafai ona tumau lona galue, maua le aia i se aso faigaluega puupuu, o le tuʻuina atu o aso malolo faaletausaga o le 30 aso ma le avanoa e alu ai e aunoa ma le faasaoina mo le 2 masina. O le resitalaina o se le atoatoa mo le maʻisuka ua fautuaina mo tagata o loʻo i ai se faʻafitauli ogaoga o le maʻi, le leai o se taui i le taimi o togafitiga, pe afai e le mafai ona faʻaauau ona galue i lalo o tulaga muamua, faʻapea foʻi ma tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga le matua ona o le manaʻoga e pulea togafitiga. Ua maua e tagata e le atoatoa le avanoa e faʻaaogaina ai penefiti ma faʻaaoga mo togafitiga tekonolosi taugata.

Tuua Lau Faamatalaga