Hypothyroidism i tamaiti

I lenei tusiga o le ae aʻoaʻo ai:

O le hypothyroidism e masani ona maua i le taimi o le tamaitiiti ma o lona mafuaʻaga e masani lava ona le mafai ona faʻafitia. Ae ui i lea, o le fomaʻi filifilia lelei o le levothyroxine mo le fomaʻi toe faʻataʻitaʻiga e faʻamavae atoa ai le aʻafiaga o le hypothyroidism faʻapitoa i le tino.

Mafuaaga o le Vaʻaia o le Hypothyroidism

O autu autu e:

  • O le toesea / lalo o le atinaʻeina o le vevela ona o genetics,
  • Vailaʻau faʻaleagaina i le biosynthesis o hormones thyroid,
  • O le le lava po o le sili atu o le iodine i le maʻitaga o le maʻitaga o se fafine e mafai ona taʻitaʻi atu ai i le hypothyroidism i se pepe fou,
  • O le tele o thio ma isocyanates, faʻapea foi cyanogenic glycosides, i le taumafataga. O se aganuʻu le taʻua o nei mea i le vailaʻau o le soifua maloloina faʻapitoa ma o loʻo aofia ai i le masani, pulupulu Brussels ma le cauliflower, canola, sukapi, pateta pateta ... E mafai ona faʻaauau le lisi, ae le o lona uiga o le taimi o le maitaga o nei oloa e tatau ona vavae ese mai le taumafataga. E le lava le faʻatau i latou i ni aofaiga tele,
  • E le lava le faʻaalia o le iodine gaʻoina e se fafine maʻitaga. E tusa ma le 10-12 vaiaso, o le fetal thyroid gland ua faʻapupulaina iodine, e aofia ai le leitio,
  • O le togafiti ma le sili atu o le togafitiga o le hypothyroidism faʻalavelave, o le togafitiga o le tali o le hormonone thyroid. I lenei tulaga, e tele TSH, ma T3, ma T4 i totonu o le toto, ae o loo maua pea le hypothyroidism. E na o le lua selau aiga ei ai lenei ituaiga o hypothyroidism faʻatasi.

O le hypothyroidism faʻapitoa, pe afai e faʻatuina i se tamaititi, e masani lava ona taʻua o le cretinism. O le mea moni, o le le lava o hormones thyroid e faʻagesegese ai le atinaʻeina o le mafaufau-lagona o se tagata. O loʻo taʻua i le myxedema o loʻo i ai i le ogaoga o le hypothyroidism, e aofia ai le faʻaogaina o le tino, pe a faʻaleleia le hypothyroid poʻo le myxedema edema.

Faʻailoga

O foliga mai o le pepe faatoa fananau mai o se uiga sili lea e iloa ai e se fomaʻi o le neonatologist se faʻamaonia ua i luga o se faʻavae faigofie:

  • O le tele o le pepe faatoa fanau mai e sili atu nai lo le masani poʻo lona pito i luga,
  • Leoleoina o vae, lima, mata e mataituina. O le paʻu manogi o le tamaititi o loʻo taia i le faʻatusatusa ma isi pepe fou,
  • Pe a paʻi atu i ai, e lagona le lagona le maualalo o le vevela o le tino,
  • O se tamaititi e iai le hypothyroidism o loʻo faʻavalevalea, tagi lemu, e vaivai le suʻega susu, lea e masani ona fenumiai ma le faʻalavalaina o le manaʻo,
  • Ae ui i lea, ao maua e le tamaititi le mamafa mamafa. E le tupu le mamafa o le tino ona o le gaʻo, ae ona o le faateleina o le edema. Faʻatasi ai ma le hypothyroidism faʻapitoa, i totonu o se pepe faatoa fanau mai, i se tamaititi, ma i se tagata matua, o meaola e faʻapipiʻi i gaʻo gaʻo e masani lava ona le afaina, ae o loʻo i ai le malosi le mafai ona taofia le vai. Ona o lenei mea, o le edema ma soo se hypothyroidism e matua pala, ma o le paʻu e foliga mai e mafiafia.

E sili atu le faʻatuatuaina o faʻamatalaga suʻesuʻe ile suʻesuʻega e le mafai ona maua muamua nai lo le 4-5 aso, talu ai ona o lena mea, e mafai ai ona maua i totonu o le toto o se pepe fou. O loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga, o se mataua o le toto e faʻaaogaina ia i latou, lea e maua mai i mulivae i pepe faatoa fananau mai. Afai e maua se tele o TSH i lenei auala, ona faʻamautu lea o le siama.

O le isi laasaga o le faʻavaeina lea o le mafuaaga o le hypothyroidism faʻapitoa, talu ai o togafitiga e faalagolago i ai i le tele o itu. O le hypothyroidism masani, pe afai o le "totonugalemu," ua tuufaatasia ma le le atoatoa o le tino. E mafua ona o le faafitauli o loʻo i totonu o le hypothalamus (vaega o le faiʻai, ogatotonu o le mafaufau), lea i lenei faʻamaʻi e le faʻaosofiaina ai le mata o le mafaufau poʻo le vevela. I lenei tulaga, e sili atu le le faʻamaonia o hormones, ae o le TSH, ma e mautinoa lava i le faʻatasi ai ma hormones oona, lea o loʻo faʻamatala muamua. O le mea e lelei ai, o le hypothyroidism tutotonu o le tino e le masani ai.

Faʻasalaina le hypothyroidism faʻatasi

E foliga mai e faigofie mea uma: o foliga vaaia o le pepe, auʻiliʻili ma mafai ona togafitia. Ae o le tele lava o mea e masani ai, o ni faʻasologa faʻapitoa o le hypothyroidism, e le faigofie ona faʻatuina. O nei faʻaʻailoga i le pepe faatoa fananau mai, ioe, o loʻo i ai, ae e sili atu le vaivai, e le puʻeina mata ma masani ona le iloa, ma e le faʻamalolo le tamaititi. O le mafuaʻaga sili ona taatele o le hypothyroidism faʻaleagaga o le faʻapipiʻiina o le lauroid, ma i lenei tulaga, o loʻo faʻateleina le vaʻaia o le hypothyroidism.

O le tamaititi e ola i le letharic and phlegmatic, o le tino faaletino, e masani ona le toe i tua i le atinaʻe. E mafua mai lenei i le taofia o le atinaʻe o faiʻai. O le atinaʻeina o le tino e faʻagesegese foi: toeitiiti latalata mai le teletanelles, o le a paʻu muamua nifo. O le uiga o le faʻailoga, o le fulafula lautele o uiga ia o tamaiti. E faalautele e Ema le nasopharynx, ma e masani ona manava le tama ile gutu. O foliga o le adenoid ua faia i se tamai auvae ma se gutu tatala pea. E aʻafia foi le fesoasoani i le faalogo, ma ua faʻalogo le faʻalogo.

O faʻamaoniga i tagata matutua e masani lava ona tutusa, ae faʻaopoopoina faafitauli i le fatu: atherosclerosis e vave aliali mai ma mulimuli mai CHD. Hair falls out, fao breaks, o se tagata e faigofie i le atuatuvale, ae o le taumafai i le ola e seasea. O le mea masani, o le anemia e faʻapipiʻi i lenei pusa faʻapitoa mo le hypothyroidism. O le mea lea, o le tino o le tagata o se uiga paleni lanu samasama ona o le tuufaatasiga o le anemia ma le fulafula lautele.

E na o suesuega o le hormone e mafai ona taʻuina ai le faʻamaonia saʻo. Ua matua faateleina le TSH, ma ua faʻaitiitia ai hormones. Afai e te faia se ultrasound, e mafai ona e iloa se faʻaititia, o se suiga i le foliga o le lauroid.

O faʻamaoniga o le hypothyroidism faʻapitoa e faʻamutaina ma le manuia i le tofiaina o hormones thyroid, ma e tatau ona amata togafitiga e le sili atu i le 5-17 aso talu ona fanau mai se tagata.

Mo tamaiti ua tuai ona amata le hypothyroidism, o lo latou tulaga e tali vave atu i togafitiga saʻo. Pediatricians e taʻua lenei mea uiga ese "faʻaleagaina faʻaleagaina." O le a vave ona mou ese atu le oso, e amata le tamaitiiti, fia iloa le fia iloa, o tupe maua e maua i le masani ai. O nei mea uma e tupu i se mataupu o aso, e ui o le hormones i suesuega o le toto e le masani.

O le lavelave o le togafitia o tamaiti i hormones o le vevela o le, ao latou tuputupu ae, o le manaomia mo latou suiga ma le fualaau, e tusa ai, ua toe filifilia. Mo tagata matutua, o togafitiga masani e tutusa, e seasea suia suiga (to maitaga, tiga tele, moa, ma isi mea), ma o le taunuuga e sili atu ona mautinoa. I le gasologa o tausaga, o se maʻi faʻamaʻi, e tatau i le fomaʻi ona filifili vailaʻau faʻatasi ma le faʻasalaga o hormones i taimi uma, ia e taua mo se tagata ma e leʻi faalēaogāina.

I aso nei, o le sodium levothyroxine e sili ona lauiloa, ae o nisi taimi e faʻatulagaina ai (T3 + T4 poʻo T3 + T4 + iodine). Ole fua muamua ole taimi ole taimi (50-150 μg / aso mo se tagata matua, 5-15 μg / kg mo se pepe fou ma a itiiti ifo i le 2 μg / kg mo se tamaititi), ua siitia lemu i se tasi e talafeagai lelei. O le endocrinologist e taulaʻi i le maualuga o le TSH: afai e faʻapupulaina, ona tatau lea ona faʻaopopo le fualaau, ma afai e faʻaitiitia, ona maualuga lea. Afai e sili atu le matua o le tagata i le 55 tausaga, ona latou pulea lelei lea o le cholesterol ma le fatu, ei ai uiga o le fuaina ole fua (vaai laulau).

I tagata matutua, ua siaki le TSH mo le 1-1, 3-1 ma le 6 masina talu ona faʻasalalau, ona i ai lea i nai tausaga muamua, e toe faia suʻega i le ono masina, ona le itiiti ifo lea i le tausaga. Tamaiti e tali atu i togafitiga faʻatasi ma le faʻasologa o le TSH vave - ua i ai i le 2-3 vaiaso. Afai e le masani le TSH i se tasi auʻiliʻiliga, ona toe amata loa lea o le filifiliga o le togi.

O le hypothyroidism e masani ona manaʻomia ai fualaau faʻamaʻi umi. Ae ui i lea, o le saʻo saʻo o vailaau o le thyroid ua faatonuina e le fomaʻi i le sao saʻo e aafia ai le umi ma le lelei o le olaga.

O le faʻaaoga masani o hormones thyroid i le fua saʻo e mafai ai e le tamaititi ona faʻamautu le tutusa o le saoasaoa o le atinaʻe o ana uo.

Faamatalaga lautele

O le Hypothyroidism i tamaiti o se tulaga faʻaleagaina e mafua mai le atoatoa poʻo le le atoatoa o laumoni: thyroxine (T4), triioneothyronine (T3) ma thyrocalcitonin. I vaiaso muamua o le atinaʻe o le fetal, o le hormones maternal thyroid e galue i luga o le pepe, ae o le 10-12 o vaiaso e amata ona galue ai le toto o le thyroid i le fetus. O le gaosia o hormones thyroid e tupu i totonu o sela o le gland - cellular thyroid, lea e mafai ona puʻe ma faʻapipiʻiina iodine saoloto mai le plasma toto. O gaioro hormones e matua taua tele mo le atinaʻe masani o le tamaititi, aemaise lava i le faʻalavelave faʻaletonu ma vaiaso muamua o le taimi o le postnatal. O hornemones o le thyroid e faʻatautaia ai le faagasologa o le embryogenesis: eseʻesega o le ponaivi, le faʻavaeina ma le faʻaogaina o le hematopoietic, respiratory and immune systems, o le matua o le fomai o loʻo fausia, e aofia ai le cerebral cortex.

O le le lava o hormones thyroid i tamaiti e mafua ai le ogaoga o taunuuga nai lo tagata matutua, ma o le laʻitiiti o le tamaitiiti, o le hypothyroidism aupito sili ona matautia mo lona soifua maloloina ma lona ola. O le Hypothyroidism i tamaiti e mafua ai le faatuai i le tuputupu aʻe o le tino ma le mafaufau (tuputupu aʻe, pala, poto), faʻalavelave faʻaleagaina o ituaiga uma o metabolism (protein, gaʻo, carbohydrates, calcium) ma le faʻaaogaina o le thermogulation.

Faʻavasegaina o le hypothyroidism i tamaiti

O le Hypothyroidism i tamaiti e mafai ona faʻalavelave poʻo maua. Faʻatasi ai ma le hypothyroidism, o fanau e fananau mai ma le vaivai o le tino. O le tele o taimi o le hypothyroidism, e tusa ai ma le endocrinology pediatric, e tusa ma le 1 le mataupu i le 4-5,000 pepe faatoa fananau mai (teine ​​e 2 taimi e maualuga atu nai lo tama).

E tusa ai ma le ogaoga o faʻamatalaga, o le hypothyroidism i tamaiti e mafai ona le tumau (le tumau), faʻaauau, faʻaalia. Faʻalagolago i le maualuga o le faʻalavelave i le gaosia o hormones thyroid, o le lau (thyrogenic), lua (pituitary) ma le tertiary (hypothalamic) hypothyroidism i tamaiti e iloga.

Mafuaaga o le hypothyroidism i tamaiti

O le Hypothyroidism i fanau e atiina ae ai ni eseesega eseese i le faagaoioia o le hypothalamic-pituitary-thyroid system. I le 10-20% o mataupu, o mafuaʻaga o le hypothyroidism faʻaleagaina i tamaiti e mafai ona avea ma faʻafitauli o le gaʻo pe a faʻatoʻilaloina genes mutant e se tamaititi mai o latou matua, ae i le tele o tulaga o le faʻamaʻi e leai se mea.

O le mea e masani ai, o tamaiti e maua muamua le hypothyroidism e fesoʻotai ma togafitiga o le fulufulu oona. O se mafuaaga taatele o le hypothyroidism i tamaiti o lauroid malformations, e faʻaalia i le aplasia (toesea), hypoplasia (underdevelopment), poʻo le dystopia (vavao) o le okeni. O mea e le lelei ai le siosiomaga (faʻamalositino, leai o iodine i meaʻai), faʻamaʻi o le intrauterine, suʻeina o vailaʻau (thyreostatics, tranquilizers, bromides, soda lithium), o le i ai o le autoimmune thyroiditis, ma le tenema faʻamalolo e mafai ona faʻaleagaina ai le fetal thyroid damage. I le 10-15% o mataupu, o le hypothyroidism i tamaiti e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa o le faʻamaoni, o latou gasegase poʻo le faʻaleagaina o suʻega o le tino e nafa ma le lagona o le tino i a latou gaioiga.

Aʻoga maualuga ma le maualuga o le hypothyroidism i tamaiti e mafai ona mafua ona o se faʻalavelave faʻapitoa o le pituitary ma / poʻo le faʻamalologa poʻo se faʻaleagaga o le kenera i le faʻasologa o le TSH ma le thyroliberin, lea e faʻatonutonuina ai le pulefaʻatonu o hormones thyroid. O le mauaina o le hypothyroidism i tamaiti e mafai ona tupu i le faaleagaina o le pituitary poo le thyroid gland ona o se fomaʻi poo se mea e le maua ai le tino, tiga ma le taotoga, ma le faaletonu ole iodine.

Faailoga o le hypothyroidism i tamaiti

O le Hypothyroidism i pepe faatoa fananau mai ei ai ni faʻamatalaga laiti, lea e aofia ai le vave tufatufaina atu (40-42 vaiaso), mamafa tele o le tamaititi (sili atu i le 3.5-4 kilokalama), fulafula o foliga, eyelids, laulaufaiva (macroglossia), tamatamailima ma tamatamai vae le manava ma le mamafa le manava, maualalo, tagi tele. I pepe faatoa fananau mai ma le hypothyroidism, jaundice faaumiumi, o le faʻamalolo o le maʻi o le umbilical, o le palatini umbilical, vaivai suck reflex e mafai ona matauina.

O faʻafitauli o le hypothyroidism e faʻapupulaina lemu ma faʻaalia manino ao tuputupu aʻe le pepe, e itiiti lava le lauiloa i le taimi o le fafagaina ona o taui mai hormones maternal. I le taimi o le pepe i tamaiti e iai le hypothyroidism, o le faailoga o le tuai i le tupu ma le psychomotor atinaʻe ua matauina: faʻalavelave masani, moe, musele musika, le mautonu ma le vaivai o le tino, paʻu o le tuputupu ae ma le mamafa, faateleina le lapisi ma le tuai ona tapunia le telefoni, tolopo le teething, le lava le tomai (tausi lou ulu, liliu , nofo, tu).

Faʻatasi ai ma le hypothyroidism i tamaiti, bradypsychia e atiina ae - le fiafia i le lalolagi o loʻo siomia ai i ni lagona faʻalagona ma le leo: e le savali le tamaititi, e le faʻalauiloaina ia upu taʻitasi, e le tu toʻatasi, e le lelei le faʻafesoʻotaʻi. E i ai faailoga o le faaleagaina o le fatu o le muso, faʻaitiitia le puipuiga, pallor ma le paʻu paʻu, lauulu lauulu, maualalo le vevela o le tino, anemia, faʻaoʻo.

O le ogaoga o faʻamaoniga o le vaʻaia o le hypothyroidism i tamaiti e faalagolago i le aano ma le ogaoga o le maʻi. O le lamatiaga o le faaletonu o le hormones o le thyroid i le amataga o le atinaʻeina o le intrauterine o se soliga e le mafai ona faʻamalosia o le atinaʻeina o le fatugalemu o le tamaititi, e oʻo atu ai i le faʻaleagaina ma le cretinism ma le faʻaleagaina o le mafaufau, skeletal deformity, faʻanoanoa, maʻi le mafaufau, faʻalogo ma tautala (e oʻo i le logonoa), ma le faʻaaloalo.

I se foliga malie, o faailoga o le hypothyroidism i tamaiti i le vaitau o le matua e mafai ona solo ese ma foliga mai mulimuli ane, i le matua e 2-6 tausaga, o nisi taimi i le taimi o le matua. Afai o le hypothyroidism e tupu i tamaiti e silia ma le 2 tausaga, e le afaina ai le mafaufau. I tamaiti matutua ma tamaiti matutua, o le hypothyroidism e mafai ona o faatasi ma le mamafa o le tupe maua, o le lapoa, o le tuputupu ae o le tuputupu ae ma le palauvale, le lelei o le mafaufau, mafaufau lemu, ma le faaitiitia o le aoga.

Togafitiga o le hypothyroidism i tamaiti

Togafitiga o le hypothyroidism faʻatasi i tamaiti e tatau ona amata i le taimi muamua lava pe a mavae le faʻamalositino (e le sili atu ma le 1-2 vaiaso talu ona fanau mai) ina ia puipuia ai le faʻalavelave matuia o le atinaʻe o le mafaufau o le tamaititi.

I le tele o tulaga o le gasegase ma le mauaina o le hypothyroidism i tamaiti, o le togafitiga faafouina o le olaga atoa ma se tutusa o le homone coro synthetic, sodium levothyroxine, e tatau. O le vailaʻau ua faatonuina i se fua muamua o le 10-15 μg / kg le mamafa o le tino i le aso i lalo o le siakiina faifai pea o le tulaga o le tamaitiiti ma meaola o meaola e filifili ai le fualaau sili ona lelei o le fualaau faasaina. O loʻo faʻaopopoina foi o vitamini (A, B12), fualaau oona (acidic acid, piracetam), meaʻai lelei, massage, faamalositino togafitiga.

Faʻatasi ai ma le faʻasolosolo o le hypothyroidism i tamaiti, atonu e le manaʻomia le togafitiga, i lenei tulaga e faʻaalia pea le vaavaaiga faafomai. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o cretinism, o se fofo atoatoa e le mafai, o le aveina o le levothyroxine soda e faʻaleleia ai le ala o le maʻi.

Vaʻai ma le puipuia o le hypothyroidism i tamaiti

O le faʻamalosiina o le hypothyroidism i tamaiti e faalagolago i foliga o le maʻi, o le matua o le tamaitiiti, o le taimi e amata ai togafitiga, ma le fua saʻo ole levothyroxine. I le avea ai o se tulafono, faʻatasi ai ma togafitiga vave o le hypothyroidism i tamaiti, o le tulaga e vave ona totogiina, ona faʻaalia ai lea o faʻamatalaga masani o atinaʻe faaletino ma mafaufau.

O le toesea po o le amataga o togafitiga mo le hypothyroidism e taʻitaʻia ai suiga loloto ma le mafai ona suia i le tino ma le le atoatoa o tamaiti.

O tamaiti e iai le hypothyroidism e tatau ona mataʻituina e se fomaʻi, fomaʻi endocrinologist, neurologist ole fomaʻi ma le siakiina masani ole tulaga o louroid.

O le puipuia o le hypothyroidism i tamaiti e aofia ai le taumafaina atoatoa o le iodine e se fafine maʻitaga ma meaai poo i le ituaiga o vailaau, aemaise lava i itulagi o le iodine, le vave iloa o le thyroid hormone deficiency i tina ma pepe faatoa fananau mai.

O le a le maʻi?

O le thyroid gland o le tino sili ona taua lea e ulu atu i le tino endocrine o le tagata. E tele galuega e manaʻomia mo le atinaʻe atoatoa o le tamaititi. E talia e le faiʻai faamatalaga uma mai fafo e ala i le iloa o leo, manogi, malamalama. O le tino o le tino e galue ma le fesoasoani a hormones - meaola oona. O le neuroendocrine polokalama e galue o se tagata faufautua i le va o le faiʻai ma le tino.

O gaioiga autu o loʻo faʻaaogaina ai faʻamatalaga uma o le pituitary ma le mafaufau. Latou te tuʻuina atu le vevela o se "poloaiga" e uiga i le ituaiga o homone e manaʻomia e le tino.

E faigata ona mafaufau i le tele o galuega a se uʻamea ua faia. O autu autu o mea nei:

  • pulea le vevela o le tino ma le metabolism,
  • sifi o vailaʻau A i le ate,
  • auai i le atiina ae o le atamai,
  • maualalo le cholesterol
  • faaosofia o le alualu i luma i fanau,
  • tulafono faatonutonu o le calcium metabolism, faapea foi ma gaʻo, gaʻo ma gaʻo.

O le mea lea, o lenei okeni e fesoasoani i le atinaʻe atoatoa o le pepe. E le gata i lea, i le fausiaina o le tino ma le skeleton, na te taʻalo ai se tasi o matafaioi iloga. O le uʻamea maloloina e maua ai ituaiga o hormones e lua:

  • thyroxine (T4),
  • trironothyronine (T3).

Seʻi mafaufau i le mea e tupu i le tino pe afai e faʻalavelave le lauroid. O le mea moni, faatasi ai ma le suʻesuʻeina o le hypothyroidism faʻapitoa i pepe faatoa fananau mai, o le gaosiga o hormones o loʻo i luga ua faʻaitiitia. O lo latou faaletonu e afaina ai le gaioiga o le tino atoa. Le tele o homoni e mafai ona oʻo atu ai i le faʻatoʻilaloina o le mafaufau ma le faʻaleleia faaletino o le pepe, o le tuputupu aʻe ua faʻagesegese. O loʻo maua e le pepe le mamafa o le mamafa, o loʻo ia te ia se maʻi gasegase tumau, ua faʻaitiitia le malosi, o lona fatu ma le toto maualuga ua faʻalavelaveina. I le faʻaopoopoga, o le gaogao o loʻo galue e le lelei, e tupu le pala i le ponaivi.

Mafuaʻaga autū

Aisea e tutupu ai i le fanau le hypothyroidism? E i ai le tele o punavai faʻaosofia ai foliga o le faʻamaʻi. Faatasi ai ma i latou, o fomaʻi e iloa lelei mea autu:

  1. Itū faʻatasi. O le faʻamaʻi e fesiligia e vavalalata vavalalata ma genetics. I le tele o tulaga, o le maʻi o le thyroid e tupu lava ao le i fananau le pepe - i le taimi o le tuputupu ae o tama. O ia togafitiga e fesootaʻi ma fesuiaiga o gafa.
  2. Malfunctions i le fausiaina o hormones. E tupu lenei mea ona o se faʻaitiitia o le faʻalogona o le lauroid gland i iodine. O nisi taimi o le felauaiga o mea talafeagai e tatau ai mo le tuufaatasia o hormones atonu e faʻalavelaveina. Ma o nisi taimi o le mafuaʻaga e mafua ai le solia o le iodine metabolism i le tino.
  3. O le faʻatoʻilaloina o le manatu. O le totonugalemu lenei o le popole. E faʻamalosia ai le gaioiga o le lauroid gland, faʻapea foʻi ma isi gland endocrine. Liona o le hypothalamus e oʻo atu ai i le ogaoga o le maʻi o le endocrine.
  4. Faʻaitiitia le faʻapitoa i fuamini. O lenei mea mataʻutia e mafai ona tupu ona o le mea moni e faapea, o se fafine, o loʻo maʻitaga, na ia faʻaaoga togafitiga antithyroid.
  5. Maʻi faʻasolosolo.
  6. Tulamala.
  7. Faaitiitia le puipuiga.
  8. Faʻasao i ni vailaʻau faapitoa (sauniuni i le lithium, corticosteroids, vitamini A, beta-blockers).
  9. Faalauiloaina o le vevela.
  10. Vailaʻau faʻamaʻi.
  11. Iodine le atoatoa.
  12. Faʻaaliga faʻapitoa.
  13. Togafitiga ma le iodine leitio.

E tele faʻamatalaga e mafua ai le atinaʻeina o se faʻafitauli faʻapitoa. Ae ui i lea, i le tele o tulaga, o le mafuaaga o le maʻi i le pepe e tumau pea le le mautonu.

O ituaiga autu

O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le faʻaitiitia o le gaosia o hormones thyroid, lea e nafa ma le metabolism i le tino. I aso nei, o le hypothyroidism o se faʻamaʻi masani. E eseese i ituaiga eseese, tulaga o le atinae.

O le faafitauli pito i sili ona tele, o le mafai lea o se vaitaimi faaumiumi asymptomatic o le maʻi. Ma o lenei mea e tau atu i le tele o faafitauli, o se taunuuga o le togafitiga e sili atu ona faigata.

O faʻamaʻi pipisi o le Hypothyroidism e mafai ona mafua mai i mea eseese. E tusa ai ma tagata atamamai, o mafuaʻaga e faʻalagolago i foliga o le faʻamaʻi. I aso nei, e iloga la latou faʻailoga e lua:

O le hypothyroidism o le tino e masani ona auina atu i le taimi o le maitaga. Faʻatafunaina lou toʻalua. A maeʻa le fanau mai o se pepe, o le mea lea e mafai ona faaosofia ai le faʻapipiʻiina o le fatugalemu o le pepe, o le paʻu i le atinaʻeina o mafaufau, ma le faʻavaeina o le taua.

E mafai ona tupu le hypothyroidism ma le leai o se iodine, pe a maeʻa se taʻavale e aveese (i se vaega poʻo le atoa) le lauroid vevela. O nisi taimi o le maʻi e faʻaosofia ai a oe lava polokalama, lea e faaleagaina ai se mea taua.

Faʻavasegaina suiga faʻaleaganuʻu o loʻo tupu i totonu o le lauroid, o fomaʻi e iloagofie ai ituaiga nei:

  • matua hypothyroidism
  • lona lua
  • aoga maualuga.

E tofu i latou ma ona mafuaaga patino. O le hypothyroidism o le Peraimeri o se maʻi na mafua ona o mea e sili ona fesoʻotai saʻo atu i le vevela. E aofia ai mea nei:

  • gasegase,
  • afaina o le tino o le totoina o okeni,
  • eseese gaioiga o gaioiga e afaina tonu ai le lauroid,
  • iodine le lava i totonu o le tino.

O le tulai mai o se isi tulaga o le faamai e fesootaʻi ma le faaleagaina o le pituitary gland, lea e taofia ai le gaosiga o le hormone TSH. O mea autu i le tupuga o le maʻi i lenei mataupu o:

  • Faʻavaeina o le pituitary gland,
  • mamafa ma masani ona tafe toto,
  • faiʻai ma le faʻamaʻi,
  • susu i le pituitary gland.

O le laʻasaga maualuga e faʻaosofia ai faafitauli i le galuega o le mafaufauga.

Faailoga ma faailoga o le maʻi

E masani lava i aso muamua o le olaga o se tamaitiiti, e le o iai le hypothyroidism. O faʻafitauli o le maʻi e tulai mai pe a mavae ni nai masina. I le taimi nei, ua matauina uma e matua ma fomaʻi le tuai o le tuputupu ae o le pepe. Ae ui i lea, i nisi o pepe, o faʻaaliga o le hypothyroidism faʻapitoa e mafai ona tupu i vaiaso muamua o le olaga.

O faailoga pito sili ona masani ai e aofia ai:

  • O le mamafa o le fananau mai (o le mamafa o pepe e sili atu i le 3.5 kilokalama).
  • O se pepe ua faʻaaogaina ma aʻafiaga uma e maua mai ai (paʻu ma le paʻu o le paʻu, fao uumi, leai o le faʻaaogaina).
  • Mata mata, laugutu, eyelids.
  • Lafoaia o le jaundice.
  • O le supraclavicular fossae ua fulafula i le tino o pads.
  • Faʻu matala, laulaufaiva pepelo.
  • Le i ai o faailoilo o le le mautonu o feusuaiga.
  • Lafo malosi o muamua feces.
  • O le leo leotele o se pepe, faʻaititia (pe a tagi).
  • Laveʻa malosi o pipi (masani o se vao).
  • O le tafatolu o le vaega o le nasolabial e avea ma cyanotic.

Afai e le amataina togafitiga i le masina muamua o le olaga, atonu o le a faʻaalia e le tamaititi le mafaufau, faaletino, tautalaga ma le psychomootional underdevelopment. I vailaau, o lenei tulaga e taua o le cretinism.

I le le lava o togafitiga i le matua o le 3-4 masina, o isi uiga e aliali mai. Latou te taʻu mai o loʻo agaʻi i luma le hypothyroidism. Faailoga o le faamai e faapenei:

  • Faʻaitiitia le manaʻo.
  • Faʻaleagaina o le faʻaleleia o le gaioiga.
  • Paʻu paʻu.
  • Faʻamalosia taimi.
  • Laititi maualalo.
  • Totoga maso.
  • Paʻu ma le pallor o le paʻu.
  • Brittle hair.

I le matua, o le maʻi ua leva ona iai mea nei:

  • Lag i le mafaufau, atinaeina faaletino.
  • Suiga o foliga vaaia.
  • Lafo mai foliga o nifo.
  • Fai ifo maualalo.
  • Se faʻalavelave faʻafuaseʻi.
  • Faʻalautele le loto.

Faʻaiʻuga e Faʻaalia ai le Vaʻaia o le Hypothyroidism

E tusa ma le 85% o vaevaega o le hypothyroidism e faʻaleagaina. O le mafuaʻaga o le toatele o latou o le dysgenesis o le toto o le toto.

E tusa ma le 15% o taimi o le hypothyroidism faʻaleagaina e mafua mai i aʻafiaga a le tina i le vevela poʻo le tofi o pathoces o le T4 faʻasologa.

O nisi ituaiga o hypothyroidism faʻapitoa i aso nei o loʻo i ai suiga o le tino e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi.

O mafuaʻaga autu o le hypothyroidism

Thyroid dysgenesis (underdevelopment):

Faʻafitauli faʻapitoa o le T4 faʻasologa:

  • Predred's Syndrome.
  • Faʻailoga o lau thyroid peroxidase.
  • Faʻailoga o le tomaʻi o le sodium iodide.
  • Tuai o lauroglobulin.
  • O togafitiga o le thyroid hormone deiodinase.

Ogatotonu o le hypothalamic-pituitary hypothyroidism.

O le hypothyroidism faʻaleaganuʻu na faʻaosofia e fomaʻi o tina.

O le a le mea e tupu i le hypothyroidism?

O le tuputupu aʻe o le tamaʻitaʻi o le tamaititi, lea e mafua mai i le mafuaaga e le o iai le pancreas pe leai foi, e mafua ona o hormones thyroid hormone o le tina, e ulu i le placenta.

Pe a fanau se pepe, o le maualuga o nei hormones i lona toto e paʻu malie. I totonu o le fetal o le fetus, aemaise lava i lona popofou, o lomoni o le thyroid e matua talafeagai lava mo le atinaʻe tatau o le fatugalemu o le tino o le pepe.

O lenei mea e sili ona taua mo le faʻaaogaina o le faʻamaloloina o neʻau neu.

Faʻatasi ai ma le leai o ni gamoni oona i lenei vaitau, ua faʻavaeina ai le paʻu o le cerebral cortex o le tama, lea e le mafai ona faʻafitia. E faʻaalia lava ia i ni tikeri eseese o le tolopoina o le mafaufau o le pepe e oo i le cretinism.

Afai e amataina togafitiga sui i se taimi talafeagai (o le vaiaso muamua o le ola), o le atinaʻeina o le fatugalemu o le tino e toetoe lava tutusa ma tulaga masani. I le taimi lava e tasi i le fatuina o se faaletonu i le ogatotonu o le tino, ma le hypothyroidism e le totogiina i le taimi saʻo, o le atinaʻeina o le puʻu ma isi gaʻo totonu ma faiga e pagatia.

I le tele lava o tulaga, o faʻamalologa o le faʻaaogaina o le hypothyroidism e le faafaigofie vave ai le siama. E mafai ona masalomia le hypothyroidism faʻapitoa i se pepe fou e faʻavae i luga o faʻamatalaga o le ata o le falemai i na o le 5% o mataupu.

Uluai faailoga o le vaʻaia o le hypothyroidism:

  • manava manava
  • faaumiumi (sili atu ma le 7 aso) hyperbilirubinemia,
  • maualalo leo
  • ufiufi umbilical
  • tele le telefoni feaveaʻi,
  • manatu faʻapitoa
  • fesuiaiga o lauroid,
  • macroglossia.

Afai e le o ave togafitiga togafitiga i le taimi, i le mavae ai o le 3-4 masina, o faʻamaoniga nei e aliali mai:

  1. faigata faʻafefe
  2. mativa leaga
  3. afaina
  4. mativa le lelei
  5. mago ma pallor o le paʻu,
  6. le maalili
  7. tui maso.

A maeʻa le ono masina o le olaga, e faʻaalia e le tamaititi faailo o le tuai i le tino, mafaufauga o le mafaufau ma le tuputupu aʻe faʻasolosolo: hypertelorism, lautele le gutu o le isu, tapuni vave o fontanels (tagaʻi ata).

O faʻamatalaga o le a aoga, o le a le uiga ma le togafitiga o le hypothyroidism i fafine, ona e tumau pea le faʻamaʻi pipisi ma le maʻi mo le olaga.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

O le fesuiaiga o togafitiga e tatau ona tulimatai i le vave o le faatulagaina o le T4 i le toto, ona sosoo ai lea ma le filifilia o se fualaau o le L-T4, lea e mautinoa ai le tausia lelei o le lelei o T4 ma TSH.

Ole fua muamua ole fua ole L-T4 ile 10-15 mcg / kg le mamafa o le tino ile aso. E le gata i lea, o le mataʻituina masani ma suʻesuʻega o le a manaʻomia e filifili se fua saʻo o L-T4.

Le faʻasologa o le hypothyroidism

O le faʻamaoniga o le faʻamaʻi e masani ona faalagolago ile taimi ole amataga ole togafitiga L-T4. Afai e te amataina i le lua vaiaso muamua o le olaga o le pepe faatoa fanau mai, o le solia o le tino ma le psychomotor atinaʻe e toetoe lava a mou ese atu.

Afai o le amataga o le togafitiga ua misi, ma e le amataina, o le lamatiaga o le tuputupu aʻe ogaoga o le faʻamaʻi ua faʻapupulaina, e oo i le oligoprenia ma ona foliga ogaoga.

O le togafitiga o le hypothyroidism e aoga tele i sauniuniga o le hormone thyroid. O fualaau sili ona faʻatuatuaina mo le hypothyroidism e taua o le thyroid hormone na maua mai i se mea faʻapitoa.

Pau lava le tulaga mo le fesuiaiga o togafitiga ma lenei fualaau faasaina o asiasiga faifaipea i le fomaʻi, o ia e tatau ona filifili le fua saʻo o le vailaʻau ma faʻatautaia i taimi o togafitiga.

O aʻafiaga o le hypothyroidism e amata ona mou atu, aemaise lava i le vaiaso muamua o le vailaʻau faasaina. O lo latou faʻalelei atoatoa ua tupu i totonu o nai masina. Tamaiti i le tausaga muamua o le olaga ma i se tausaga matua atu e manaʻomia togafitiga. O tagata matutua ma tagata vaivai e tali atu lemu i le ave o fualaau faasaina.

  • Afai o le hypothyroidism na mafua mai ona o le leai o se toto, o le Hashimoto's disease, poo le radiation thérapie, e foliga mai o lona togafitiga o le a ola i le olaga atoa. O le mea moni, ei ai tulaga pe a, faatasi ai ma le thyroiditis o Hashimoto, o le galuega pancreatic na toe faʻafoʻiina mai e le aunoa.
  • Afai o isi faʻamaʻi o mafuaʻaga o le hypothyroidism, pe a uma ona faʻaumatia le faʻamaʻi, o le a mou atu foʻi faailoga o le hypothyroidism.
  • O le mafuaʻaga o le hypothyroidism atonu o ni vailaʻau, pe a uma le faalēaogāina o lau thyroid gland.
  • O le Hypothyroidism i le togafiti o togafitiga atonu e le manaʻomia. Ae peitai, ina ia le misia le alualu i luma o le faamai, e manaomia e le tagata maʻi le vaavaaiga faafomai tumau.

O faʻamatalaga saʻo i luga o aoga o le fesuiaiga o togafitiga mo le hypothyroidism latent e leʻo maua i aso nei, ma e eseese manatu o saienitisi i lenei mataupu. I tulaga faapena, pe a filifili i luga o le talafeagai o togafitiga, o le tagata maʻi ma le fomaʻi e talanoaina le ono mafai ona totogi le tau o le togafitiga ma le ono mafai ona lamatia mai i le tau o faamanuiaga.

Faʻalogo lelei! O maʻi o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le cardiovascular system ma le maʻisuka maualuga latou te manaʻomia le fua saʻo o vailaʻau, talu ai ona o le tele o meaʻai o le hormone e mafua mai i le faʻaalia o le angina pectoris poʻo le faʻalavelave faʻamasino (loto faʻalavelave o le fatu).

Totogi

Faʻatasi ai ma se faʻamaoniga o le hypothyroidism faʻapitoa, e faʻamatalaina e le fomaʻi fualaau faʻamalosi e aofia ai le sodium levothyroxine, o le mea galue malosi:

O fualaau e tatau ona faia e tusa ai ma faatonuga ma le tofia o le endocrinologist. A maeʻa le 1.5-2 masina o togafitiga, e tatau ona asiasi i se fomaʻi ina ia mautinoa ai saʻo le fua saʻo. Afai e aliali mai ua laʻititi le fualaau, o le maʻi e iai faʻamaoniga o le hypothyroidism:

Afai e sili atu le fualaau, e ese le eseesega o faailoga:

I tagata gasegase e leai se fatu, i le amataga o togafitiga, e masani lava ona faʻamatalaina se fua o le levothyroxine, lea e faasolosolo malie ona faʻatupulaia pe a manaʻomia. Afai o le hypothyroidism e ogaoga i le taimi ole suʻesuʻega, e le taliaina le tolopoina togafitiga.

Taua! I le leai o se togafitiga talafeagai, o le hypothyroidism e faʻaleagaina i tamaiti e mafai ona taʻitaʻia ai i se tulaga e seasea, ae sili atu ona lamatia-hypothyroid coma (myxedema coma). Le togafitiga o lenei faʻamaʻi e faia i se falemai, i le potu maʻi tigaina ma le faʻaogaina o le faʻaaogaina o sauniuniga o le hormone thyroid.

Afai o loʻo faʻavaivaia galuega a le manava, o loʻo faʻaaogaina se masini e faʻavae ai le tino. E maua e le tagata gasegase se suʻega faafomaʻi atoatoa mo le i ai o faʻamaʻi pipisi o le fatu. Afai e maua, e tatau ona togafitia togafitiga talafeagai.

Puipuia o le hypothyroidism i se tamaitiiti

O le Hypothyroidism i le taimi o le maitaga e tatau ona togafitia ma le tausiga faʻapitoa, talu ai e mafai ona aʻafia ai le atinaʻeina o le fomaʻi ma mafua ai tuga tuga faʻapitoa.

  • Faʻatasi ai ma le hypothyroidism i totonu o se maʻitaga maʻitaga, e tatau ona vave amataina togafitiga.Afai e maua le maʻi aʻo le i maitaga, e tatau i le fafine ona mataʻituina le maualuga o le hormone thyroid ma faia le faasaʻo talafeagai o le fua faatonuina o le vailaʻau. Pe a ave se tamaititi, o le manaʻomia mo se hormone e mafai ona faateleina i le 25-50%.
  • O le manaʻomia mo togafitiga e ono tulaʻi mai foʻi ma le hypothyroidism o le tina failele. Faatasi ai ma le amataina o maitaga fou taitasi, e tatau i se fafine ona suʻe atoa le suʻega mo le hypothyroidism. O nisi taimi o le a fai ai le vaʻalele o le hypothyroidism ia lava, ma i isi tulaga, o le maʻi e tumau i le olaga atoa o le fafine.

Lagolagosua fesoasoani

O le tele o taimi, o le togafitiga o le hypothyroidism e umi le ola, o lona uiga o le fualaau faasaina ua fautuaina e le fomaʻi e tatau ona faia i le ogatasi ma le faʻamoemoe. O nisi taimi e alualu ai i luma le hypothyroidism, o lona uiga o le fua o le hormone mai lea taimi i lea taimi e manaʻomia ai se siʻitia, e tusa ai ma le fua o le tosoina o lauroid function.

I le tele o tagata gasegase o sauniuniga sauniuni o le thyroid hormone, pe a maeʻa ona latou tosoina, o le a faʻapupulaina ma faʻafouina le malosi o le hypothyroidism. I se tulaga faapena, e tatau ona toe faʻaaogaina fualaau.

E mafai ona atiaʻe le hypothyroidism faʻapitoa e avea o se faʻalavelave faʻamaʻi pipisi. I lenei tulaga, pe a maeʻa togafitiga o le faʻamaʻi faʻamaʻi, ua toe faʻafoisia atoatoa le galuega o le thyroid function. Ina ia tofotofoina lona gaioiga, o le a le toe faʻaaogaina le faʻaaogaina o sauniuniga o le thyroid hormone.

O le toʻatele o tagata mamaʻi i lenei tuumuli ese e matauina le toe faafoi le tumau o faailoga autu o le hypothyroidism. E mafua ona o le tino, faatasi ai ma le tuai, e auina atu ai faailoilo i le lauroid flanders e uiga i le manaomia e toe amata galuega.

Afai e mafai e le gland ona taulimaina tutoatasi i le lumanai, e mafai ona faalēaogā togafitiga. Ia, afai o loʻo maualalo le gaosiga o le hormone, e tatau ona e toe amata lau fualaau.

O le suʻeina o le vevela sauniuniga e manaʻomia ai le maʻi e asiasi atu i se fomaʻi faʻalua 2 taimi i le tausaga (mo le faʻamaonia). O tagata maʻi e tofotofoina mo le hormone stimulating hormone (TSH). O le taunuʻuga o le suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le tausisia o le maualuga o le hormone faatasi ai ma tulaga faataatitia.

Faʻafitauli

O le suʻesuʻega o le hypothyroidism faʻapitoa e faia pe afai o le pepe faatoa fananau mai i le taimi lava na fanau mai ai ua maua i le maʻi vaivai. E tupu i le tuputupu ae o le prenatal ma e mafai ona avea ma aoga muamua, totonugalemu (lua, tertiary) ma le lautele i tulaga o le faaleagaina o le tino. O faʻamaʻi o le faʻamaʻi e le tumau, tumau, ma o le tulaga o le hypothyroidism e faʻapitoa pe faʻaalia, faigata.

O lea ituaiga hypothyroidism e taʻua o le moni poʻo le thyrogenic. O lona uiga o se tulaga maualalo o hormones thyroid T4 ma le T3 e fesoʻotaʻi ma le togafiti o le lauroid o oe lava.

Central

O filautusi secretaries e maua ai thyroxin ma le triiodothyronine e faʻatulafonoina e le pituitary gland ma le fesoasoani o le hormone thyroid-stimulating - TSH. Faʻatasi ai ma lona le atoatoa, o le faʻatupulaia o le T3 ma le T4 ua faʻaitiitia. O lenei ituaiga maʻi e taua o le pituitary poo le lua. I luga o le pituitary gland i le hormonal "hierarchy" o le hypothalamus. Faʻaaogaina lauroliberin, faʻavavevave ai le fausia o TSH. O le le atoatoa o le hypothalamic e taua o le tertiary.

Tetee

Na mafua mai i auupega a le tina, lea na fausia i le hormone e faʻamalosi ai le pituitary gland o le tamaititi. O lona umi e masani lava 1-3 vaiaso. O le atinaʻe lona lua o le suiga i se pepa tumau. I lenei tulaga, taimi o le alualu i luma e feteenai ma le faateleina o faailoga, lea e manaomia ai le ola atoa o lemoni i totonu o fualaau.

Faʻaalia

Faʻamatalaga le leai o ni homoni. O le vevela-faʻamalosia o le homone e sili atu nai lo le masani, ma o le thyroid gland e maua ai le thyroxine laitiiti. E mafua ai se auiliiliga auiliili o le hypothyroidism, ma le paʻu mataʻutia o T 4 - faʻafitauli. O nei mea e ono aofia ai le le atoatoa o le taofiofia o le tino, le toe mafaufau, hypothyroid coma.

Ma o le mea lenei e sili atu i le notular goiter o le thyroid gland.

Mafuaaga o le hypothyroidism e oo atu i le tausaga

O le tele o pepe faatoa fananau mai (e oo atu i le 90% o mataupu uma o faʻamaʻi) e iai le faʻavae muamua. E mafai ona mafua mai i:

  • afaina i tua o le sternum, i lalo o le laulaufaiva, le lava le faʻavaeina (hypoplasia), faʻaitiitia ai le le atoatoa o le lauroid,
  • afaina o le intrauterine,
  • afaina autoimmune,
  • o le faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi e soli ai le atinaʻe (cytostatics, suauu lithium, palatini, faʻasili),
  • faʻaalia i vailaʻau
  • faʻalauiloaina o le vevela
  • iodine le lava i meaai a le tina, thyroiditis, goiterie tumau,
  • fesuiaiga o kene (e masani ona tuufaatasi ma faaletonu fatu, skeleton structures),
  • solia le fausiaina o hormones ona o se faaletonu i le gaogao o iodine e le toto,
  • faʻasologa o le anomaly developmental - Pendred syndrome (tutuli ma le faalauteleina o le thyroid gland).

O vaega autu o le hypothyroidism (tulaga lua ma le tertiary) e maua i togafitiga o le mafaufau - fatuga, faaletonu o le tuputupu ae, neoplasms pisapisao poo le tiga, tiga i le taimi o le fanau mai, afu ona o le taofiofi o le uamea.

O le gaioiga masani e tupu pe a afaina le puipuiga o le talipupuni, o loʻo maua i luga o membranes o sela ma faʻafefiloi ma hormones.. O le mafuaʻaga o lenei mea o se gasegase faʻapitoa na tuʻuina atu e le tofi, ma o taunuuga o le faʻavaeina o le tetee i hormones (resistance syndrome). I lenei tulaga, o le tala o le hormonal i totonu o le toto e masani lava pe o sina siʻitia foʻi, ae e le tali mai sela i le T3 ma le T4.

O mafuaʻaga o le mauaina o le hypothyroidism i tamaiti e mafai ona:

  • faiʻai o le faiʻai
  • afaina ulutala, gaioiga,
  • leai o iodine i meaʻai ma vai (faʻasologa o mea vaivai ole iodine).

Faailoga muamua i tamaiti

O le iloaina o le hypothyroidism i se pepe faatoa fananau mai e mafai ona faigata tele. Faailoga a le Peraimeri e le eseese i le tulaga maoti ma e maua i faʻalavelave faʻapitoa o totoga i totonu, o isi faʻalavelave tau atinaʻe. O faʻamaoniga e le aofia ai:

  • maeʻa le maʻitaga (40-42 vaiaso),
  • fualaau tele (mai le 3.5 kg),
  • gagana lautele
  • fulafula i mata, aemaise i laumata,
  • fuga o tamatamailima i lima ma vae,
  • puupuu le manava
  • itiiti timb o le tagi (leo leotele),
  • o le gaioiga o le umbilical, faʻavave o le faʻamalolo o le manua manu,
  • faaumiumi jaundice o pepe faatoa fananau mai,
  • vave tele le vaivai pe a fafagaina,
  • o foliga vaaia o le cyanosis ma le faʻailoga o le manava i le taimi o suʻe.

Afai o susu le pepe, ona faʻavaivai ai lea o faʻamaʻi. Ae o tamaiti faapena e masani lava ona lafoaʻi i tua atu o tausaga i le mauaina o le mamafa o le tino, ei ai o latou faafitauli i le eliina o meaʻai - afaina, le mautonu, le fia ai. Latou te maua le tele o le telefoni, e le lava le fusifusia o ponaivi o le ulupo, o le le lelei o le faʻavaeina o sooga o le suilapalapa.

Atinaʻega o tamaiti aoga i tamaiti

O aʻafiaga ogaoga o le hypothyroidism e aʻafia ai le tino popole. Mai le vaitaimi fou, o loʻo i ai faailoga o se lag i le atinaʻe o le psychomotor:

  • vaivaiga lautele, vaivai,
  • le faʻaaloalo i le siosiomaga - e le taumafai le tamaitiiti e fai ni leo, savali, e le tali atu i tautalaga na tautala atu ia te ia,
  • i le taimi o le fia ai po o le susu susu, e tumau pea le le mautonu mo le tele o itula,
  • o le gasegase e tau le maua, vaivai ma le vaivai o le maso ua matauina,
  • tuai ona amata ona uu lona ulu, tafe i luga o le moega, e le nofo i lalo.

Afai e alualu i luma le hypothyroidism, ona tupu ai lea o le vevela (cretinism), o le mafaufau, faalogo ma tautalaga ua faalavelaveina. O ia ituaiga faʻamaoniga e mafai ona iloa muamua i le afa lona lua o le tausaga ma se paʻu mataʻutia o hormones. O mataupu ogaoga ogaoga e tupu faalilolilo ma e na o le 5-6 tausaga e mafai ona iloa ma e oo lava i le taimi o le matua.

O faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi, aemaise lava ina ua mavae le 2 tausaga, e le sili atu ona lamatia. Le mafaufau mafaufau e le mafatia faatasi ma i latou. Masalo o le gaogao, o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe, palakalafa, ma le faʻagesegese o mafaufauga e faʻaalia i le maualalo o le aoga.

Puipuia faʻamaʻi

O le puipuia o le hypothyroidism e faʻaleagaina e faʻatautaia ma le puipuia o kuluna i le mea o loʻo totoe (maualalo le iodine i totonu o le vai), faʻapitoa foi ma le faʻaalia o tulaga lamatia o tagata taʻitoʻatasi pe a fuafuaina le maʻitaga. E fautuaina le tina faʻamoemoe:

  • sui le masima i le laulau ma le ioditi masima (faaopoopo i na o meaai saunia),
  • faʻalautele le sea i le taumafataga o meaʻai e aofia ai iodine - iʻa i luga o le sami, iʻa, algae, ate o le ate, iʻa o iʻa, sea kale, feijoa, kiwi, apu,
  • e faia se suʻega o le toto mo mea o loʻo i totonu o hormones thyroid ma se suʻesuʻega ma se endocrinologist,
  • ave fualaau faasaina po o fualaau oona ma le iodine (Vitrum Prenatal Forte, Multibs Tabs Intensive, Multimax for Women's Pregnant, Perfect, Pregnatea) e pei ona faatonuina e se fomaʻi.

O le Hypothyroidism i totonu o tamaiti e tele lava taimi e masani ai. E afua mai i suiga o gafa, o le leai o le iodine i meaʻai a tina, ma le faʻaleagaina ma le masimmu. I le fanau mai, o faʻamatalaga e le mafaamatalaina e lauiloa; ao latou matutua, le togafitiina ituaiga o le maʻi e mafua ai le vevela, faaleagaina o ponaivi o le puʻu.

Ma o le tele lenei mea e uiga i le puipuia o le meaʻai faʻasolo.

Mo le iloa o le hypothyroidism, o se pepe faatoa fanau mai e siakiina mo le hormone faʻamalosi e faʻamalosi ai. O togafitiga e tatau ona amata i le vave e mafai ai. O tamaiti ua faatonuina le togafitiga o le olaga atoa i le levothyroxine.

O le fiva o le thyroid goto e faʻatuina i tamaiti ile atinaʻe o tama. E masani lava, e aunoa ma ni suiga i totonu o taʻavale, pito. Faʻasologa (faʻaopoopoga, faʻaititia), faʻapea foʻi ma isi faʻamaoniga e mafai ona taʻu mai ai le i ai o faʻamaʻi (faʻamalolo, gaioiga) ma le manaʻomia e amata togafitiga.

I le laasaga muamua, o louroiditis i tamaiti e mafai ona avea ma se mea e le mautonu. O le maʻi mimimune o Hashimoto e faʻaalia i le ita, loimata. O faʻafitauli o se maʻi tumau e sili atu ona faʻaalia. O faʻamatalaga o le a naʻo le faʻamaonia ai o le siama. Togafitiga ua filifilia e faavae i luga o le tulaga o le vasega.

Mai aso muamua, ua fuafuaina ai hormones i tamaiti. O le tuputupu ae, atamai, ma le galue o totoga i se tamaitiiti e faalagolago i le afaina o latou tulaga. O le a le mea e tatau ona e faia? O le a se mea e taʻu mai e le decryption (o le masani, aisea e maualuga ai, faʻaititia)?

Afai ei ai se mimiti lauroiditis thyroiditis, ma maitaga na tupu, e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi e faʻaola ai le fomaʻi. Fuafuaga e aofia ai le tele o suʻesuʻega, aua o taunuuga mo se fafine ma se tamaititi e mafai ona sili ona faanoanoa.

Ole tele lava o le le atoatoa o le pituitary e tupu i luga o matua, ae o se mea e gafatia pe mauaina ile fanau, tina failele. Aofaʻi, vaega, matāʻupu ma āʻoga maualuga e faʻaalia foʻi. O le suʻesuʻega o le hypopituitis syndrome e aofia ai le suʻesuʻega mo hormones, MRI, CT, X-ray ma isi. Togafitiga - toe faʻaleleia o galuega e ala i homoni.

Faiga o le maʻi

Ua vaevaeina le Hypothyroidism i le tino ma maua ai. O le hypothyroidism faʻapitoa i tamaiti e matauina i le tele o le 1 mataupu i le 5,000 pepe faatoa fananau mai. O le faʻatupulaia o tama e 2 taimi e sili atu nai lo teineiti.

E tusa ai ma le ogaoga o faailo o falemaʻi o le le lava o hormones thyroid, faʻaalia, le tumau (le tumau) ma le subplinical hypothyroidism i tamaiti ua iloga.

E faʻatatau i le maualuga na faʻalavelave ai le gaosiga o le hormone, o mamanu nei o le hypothyroidism e iloga:

  • matua (thyrogenic) - ona o le faʻaleagaina faʻaleagaina o le mea e faʻafefete ai le tino, e faʻaalia i le faateleina o le maualuga ole TSH (hormone stimulating thyroid),
  • tulaga lua (hypothalamic-pituitary) - E fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le hypothalamus ma / poʻo le pituitary gland, lea eo mai faatasi ma le le lava o le puleaina o le hormone thyroid-stimulating ma thyroliberin, sosoo ai ma le faʻaitiitia o le gaioiga galue.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O mafuaʻaga o le hypothyroidism i tamaiti o ni faʻafitauli eseese o galuega o le hypothalamic-pituitary-thyroid system. I le tusa ma le 20% o mataupu, o le tulai mai o le hypothyroidism i tamaiti e fesoʻotaʻi ma gasegase o le gafa lea e faʻatoʻilaloina pe tupu fua. Faatasi ai ma le ituaiga o ituaiga o le faamaʻi, o le myxedema (conretital myxedema) (cretinism) e sili ona maua.

O le isi mafuaʻaga o le hypothyroidism faʻatasi i tamaiti o le faʻaleagaina lea o le vaomalo (hypoplasia, aplasia, dystopia), lea e ono mafua ai faʻamaʻi pipisi, faʻapea foʻi ma le tele o aʻafiaga leaga e aʻafia ai le tino o le maʻitaga:

O faiga faʻavae lua o le hypothyroidism faʻatasi i tamaiti e fesoʻotaʻi ma mea e le masani ai i le atinaʻeina o le mafaufauga ma / poo le pituitary gland.

O le mauaina o le hypothyroidism i tamaiti e matauina tele tele. O mafuaaga mo lona tulai mai atonu e:

  • afaina o le iodine deficiency,
  • faʻaleagaina o le fomaʻi poʻo le pituitary gland e mafua mai i le tumutumu poo le faʻaleagaina o le tino, faʻalavelave, poʻo le taotoga.

Mo le vave iloa o le hypothyroidism faʻaleagaina i tamaiti, o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega o pepe faatoa fananau uma o loʻo faia.

O taunuʻuga talafeagai ma faʻafitauli

I le leai o togafitiga, o le hypothyroidism i tamaiti e mafai ona tau atu i faafitauli nei:

  • le mautonu faalemafaufau o suiga eseese,
  • tolopoina o le atinaeina o le tino,
  • afaina
  • myxedema coma,
  • faʻalauteleina le aʻafiaga i faʻamaʻi pipisi,
  • megaloni:
  • pseudohyponatremia,
  • normocytic normochromic anemia,
  • hypoparathyroidism.

I le vave togafitiga, o le togafitiga e masani ona lelei. O le togafitiga o le toe suia o le tino e mafua ai le vave vave ona totogiina le tulaga o se tamaititi maʻi ma i le lumanaʻi, o lona atinaʻeina o le psychomotor e tupu e tusa ai ma uiga o tausaga.

Afai o le togafitiga toe sui e faʻamaonia pe a uma ona faʻaalia foliga o le cretinism i se tamaititi, ona mafai lea ona taofia lo latou alualu i luma. I ia tulaga, o le tamaititi e le mafai ona faʻasalalau ma loloto suiga e mafua ai le le atoatoa.

O tamaiti o loʻo mafatia i le hypothyroidism o loʻo i lalo o le vaavaaiga faifai pea a le endocrinologist, fediatrician, neuropathologist. A itiiti ifo ma le tasi le kuata, e tatau ona latou fuafuaina le maualuga o le hormone-ofofo-i totonu o le toto.

O le Hypothyroidism i tamaiti e mafua ai le ogaoga o aʻafiaga nai lo tagata matutua. O le laʻitiiti o le tamaititi, o le sili atu foi le matautia o le le lava o hormones thyroid mo lona soifua maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga