E faʻafefea ona aafia le maʻisuka i le silotilo?

O le talimalo e lauiloa i tagata uma o se peleni suamalie, lea e faaopoopo i uiga lelei o le tofo o loʻo i ai le gafatia e faʻamamā ai le tino. Ae e mafai ona 'ai le tilo i le maʻisuka ituaiga 2, ma e faapefea ona aafia ai le kulukose toto? E faʻalagolago i le aʻafiaga o le oloa i le tino o le maʻisuka, lea o le a talanoaina mulimuli ane.

O sina mea itiiti e uiga i le vailaʻau oona

Masalo, e tusa lava pe iloa e fanau o tagata fai meaola e taua le tilotila i vine, ae le o ni fua. E sau o ia mai Pumpkin, ma i ona meatotino, o le pauka e talitutusa lava ma se vaega o le au.

O se vaega taua o le pulupulu tilotilo o le vai (e oo atu i le 92%). Eseesega ma le pala o le fetus e fuafua ai le maualuga o suga: 5.5-13% o mono-ma disaccharides. O nei vailaʻau faʻataʻivaʻavave vave, lea e faalagolago ai le kalori o le oloa, o loʻo faatusaina i le glucose, sucrose, fructose in the berry, o le mea mulimuli i mea uma.

O le vaega totoe o loʻo vaevaeina e pei ona taua i lalo:

  • Puipuia ma pectin - tutusa tutusa: 0.7%,
  • Faʻasologa o elemene (Mg, Ca, Na, Fe, K, P),
  • Vitamin complex (B1, B2, folic ma ascorbicids, carotenoids).

E mafai ona iai le siloti ma le maʻisuka ituaiga 2

E mafai ona talanoaina le gasegase malosi ole suamalie mo se taimi umi, ae mo le maʻisuka, o le mea muamua lava lea, sugar ma le vai. O a nisi mea e faʻamoemoeina mai i sea oloa - manuia pe faʻaleagaina?

Afai e lagona e se tagata soifua maloloina le mimilo tuai, o le a vave ona aliali mai i totonu o lona toto ia gaʻo. Sucrose ma le glucose o le a vave faʻaleleia le maualuga o le suka i totonu o masini ma le toto. Ina ia mafai ona tulia i totonu o sela, e tatau i le pancreas ona tali atu ma se faʻamalosi malosi o le inisalini.

E ulu atu le fructose i le ate, lea e gaosia ai i le glycogen (lea o le a maua ai e le tino le kulūkose pe a le ulu mai fafo) ma o se vaega i totonu o gaʻo gaʻo. I se taimi puupuu, o ia faiga e le matautia mo le tagata lautele.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka e le ola le maʻisuka, o le toto toto e alu mo se taimi uumi, talu ai ona tali lemu le pancreas i se mamafa o le carbohydrate avega ona o le maualalo o le malamalama o sela i le inisalini.

E mafai ona e faʻamautinoa oe o le siloti o se pati vaitau, matou te le 'aina uma i le tausaga atoa, o lea e mafai ai ona e gaosia se meaʻai.

Aʻo leʻi i ai le talone, o le ai ai ni vine, ma a uma lena o le ai ai ni vine, ma e tatau ona e faitauina i le faitau masani o le glucometer i na o le taumalulu. Ae o le tino o le maʻisuka e le o laʻititi, ma o aʻafiaga o le hyperglycemia o loʻo fua mai.

O lea, e tatau ona e galo e uiga i le tilo i le maʻisuka ituaiga 2? O le faaiuga e faʻapitoa: seia oʻo ina mafai ona faʻamalosi le suka - e le gata i le taimi o meaai ma le lua itula mulimuli ane, seia oʻo ina toe foʻi mai le hemoglobin glycina i le masani, e sili atu le aua neʻi faʻaosoosoina le fomaʻi. Afai e le mafai ona faʻanoanoa le manaʻoga mo lenei fale faapitoa, e mafai ona e 'ai le 100 g o le oloa mai isi meaʻai. I totonu o sea paʻu o le ai ai le 10 g o suauu, o lona uiga o le suka mama.

Afai o se taumafataga maualalo-gaosiga e maua ai se lelei lelei: o le glucometer e masani lava, e mafai ona aveesea le mamafa ma faaitiitia le fuainumera o fualaau oona, pe faalēaoga foi, ona mafai lea ona e togafitia oe lava i se aofaiga o le pele. O le tele o le tautua o le a faʻalagolago i le faʻamatalaga i luga o le mita pe a uma le tasi ma le afa i le lua itula. Afai e sili atu i le 7.8 mmol / l, e tatau ona toe iloilo uma le aofaʻi o meaai ma le tele o meaʻai. Ina ia fetaui i le faʻavae o le masani, e tatau ona mafaufau i mea inu gaʻo.

Maʻisuka ma Meaʻai

O o tatou tino o se tino lelei tele. Mo le vaeluaina o oloa, e manaʻomia le enzymes e maua ai le pancreas. Ae o le endocrine polokalama e maua ai le 'au. E manaʻomia le inisalini e talepe ai le suka. Afai e le maua i totonu o le tino, ona maliu lea o se tagata mai le sili atu o le suka i le toto. O le mea lea, o le inisalini e tuʻuina atu pe a maeʻa se vaitaimi patino e ala i tui.

E iai le maʻisuka ituaiga 1, lea e le maua ai le inisalini. O se tagata faapena e naʻo le faʻaoʻoina i fafo e maua ai le fesoasoani o le inisalini. I le taulalata o le tele o tausaga, ona o le tele o mea taua, e aofia ai le meaʻai, o le a le mafai e le tino ona talepe i lalo mea maulalo, e ui lava o le inisalini e gaosia i le tino ma o loʻo i totonu o le toto i le saʻo saʻo. O le maʻisuka ituaiga 2 pe leai foi le inisalini.

E le mafai ona togafitia le maʻisuka, ae faʻatasi ai ma le fesoasoani o le paʻu o le mamafa ma se taumafa paleni e mafai ona faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi ma le tele ole vailaʻau na ave. Ina ia malamalama pe ono mafai ona maua i le maʻisuka i le silomilo, e tatau ona e aʻoaʻo i le faʻavae mo le filifilia o meaai mo le taumafa. O maʻi mo le maʻisuka ua faʻataʻitaʻiina e faʻavae i luga o faʻailoga e lua:

  • glycemic index (GI),
  • falaoa falaoa (XE).

O le faʻasinomaga faʻamamafa o se tasi o le aiga. E mafai ai e oe ona faʻamasino pe vave vave ona faʻamalolo meaʻai i le ituaiga o meaʻai, pe a vave ona latou ulu atu i le toto. I lenei tulaga, e le o le kalori o le oloa e taua, ae o lona vave vave pe ulufale malie i le toto. O le gaoioiga o le glucose, o le carbohydrate mama, e taliaina mo le 100 iunite. O lona uiga o le suka o le toto mai le kulukose o le faʻateleina e faʻatuputeleina i le 100%. Ae ui i lea, o loʻo i ai oloa e faʻapupulaina ai le gaʻo o le suka e sili atu, mo se faʻataʻitaʻiga, apricot maroke.

E talitonuina o le faasino igoa o lona uiga o le tali a le tino i meaʻai, tusa lava po o le a le tele. Ae o le aofaiga e aafia ai le umi o le suka toto ma le tele o le inisalini e manaʻomia ona poloka. O le mea lea, mo le maʻisuka, o le gaosia o le silotilo e ono afaina tele i nisi o faʻamaoniga.

O le faʻamaufaʻailoga o le falaoa o loʻo faʻaalia ai le tele o le suka e alu i totonu o le toto pe a uma ona 'ai meaʻai o loʻo i ai meaʻai. O le tulaga masani o se fasi falaoa 1 cm e vavae ese mai se falaoa laititi ma mamafa 20 g Ina ia mafai ona gaosia ia meaʻai i le tino e aunoa ma le faateleina o le suka, e manaʻomia le 2 vaega ole inisalini.

Le aofaʻi o le XE mo tagata:

  • galuega e fesoʻotaʻi ma gaoioiga faaletino - 25,
  • galuega le aoga - 20,
  • maʻisuka - 15,
  • ma le oona - 10.

O faʻamanuiaga ma faʻasauā o le inu o le suka mo le maʻisuka

O le siloti o se mea taumafa lea e oo atu i le 10% le suka. Ae ui i lea, o le tuufaatasiga o suga e fai ma sui o le fructose, ma e malepelepe e aunoa ma le auai o le inisalini. O le faʻapulaaina o le aofia ai o fua suamalie i le lisi autu, e aoga, ao maua e le tino se faʻamalosia o minerale, gaʻo siama ma isi elemene taua. O le faʻaaogaina tutusa o se vaega tele o le keleni e ono mafua ai le faateleina o le toto suka. Ma o le tele o le fuafasi o le a teu faʻaagaga e pei o le gaʻo.

E aofia ai le tilo i le meaʻai, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Ina ia faapaleni le XE ma le GI, e toe iloilo le taumafataga mo se taimi, o isi oloa e le aofia.

I lenei tulaga, 135 g o le siloti ua manatu e tutusa ma le 1 XE, 40 Kcal ma e iai le GI o le 75. O lona uiga o le inu suamalie e faateleina le suka i le 75%, ma e tatau ona aina i ni vaega laiti, 200 g ma e oo i le fa taimi i le aso. E na o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaaogaina.

Mo tagata e le o inisalini e faalagolago i le tino, e le mafai ona e faʻauluina le sili atu i le 200 g o le siloti i le aso, ae sili atu le 'ai ma le falaoa. O se faailo taua mo i latou o loʻo mataʻituina lo latou mamafa, o se maualuga GI o le tilo. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai le vave osofaʻi o le oloa ma le amataina o lenei lagona o le fiaʻai. O le tagata gasegase e mafai ona faʻaosoina le atuatuvale mai se tapulaa i mea taumafa. O le mea lea, o le siloti i le maʻisuka ituaiga 2 o se oloa o popolega. Feteenaʻi le mamafa, e aofia ai le tilo i le meaʻai, ituaiga 2 le maʻisuka e le mafai.

Ua faaalia i suʻesuʻega e le o se mea e leaga ai le fusi. O le faʻaaogaina o le sili atu i le 90 g i le aso e mafua ai le manua, ma o le i ai i taimi uma i le taumafataga e ono faʻaosoina le maʻisuka ituaiga 2. O ia tagata ua sili atu le manaia, lea e tau atu i le mamafa.

O loʻo i ai i le aso faʻaletausaga o le 800 kalama o le fructose e le manaʻomia ai le vaevaeina. O le mea lea, mo le 40 g o le fructose, e 8 iunite o inisalini e le manaʻomia, e faavae ile XE. I le taimi lava e tasi, e maua ai e le tino ni mea aoga mai le pulupulu ma o le mea e sili ona aoga mai fualaʻau vevela ma fua. Ae ui i lea, o le tele o le fructose e lamatia ai le mea faʻafeagai - o le manuʻa, faafitauli ma le gaioiga o le fatu. Ua faamaonia lenei mea i suʻesuʻega lata mai a saienitisi.

O meatotino faʻaaogaina o pulupulu tiloti o:

  • togafitiga
  • aveese le cholesterol
  • faamalosia le loto ma le ate
  • faʻaleleia le toto ma faʻaleleia le taamilosaga i totonu o le tino o laʻau ma veins,
  • fufulu le ate o le gaʻo,
  • fufulu mama i luga o sooga ma le atherosclerosis.

O le saturation o le pulupulu ma elemene e 14 e manaʻomia mo le faʻaogaina o tino uma o tino e mafai ai ona faʻaaogaina ni nai vailaʻau sui. Taua i le tagata maʻi i le tuufaatasiga o vine o le magnesium. E faʻamamafa ai se tulaga faʻalavelave, faʻaleleia le gaioiga o le fatu, ma taofi le teuina o masima i foliga o maa. E fesoasoani foi e aveese le cholesterol.

E mafai e tagata maʻisuka ona 'ai meaʻai? E le mafai ona e inu inu fua saʻo ona o le tuufaatasiga o suga. O le faʻaaogaina o le tala po o le meli tilotilo ua solia. O lenei oloa gaosia e aofia ai le 90% suga. O le suauʻu manogi i le taumafa o tagata gasegase e faʻafeiloai. I lenei tulaga, e le tatau ona faʻamaonia le oloa, muamua le malulu.

O se maʻi ogaoga e le mafai ona togafitia se polokalame o meaʻai, ae o le tino e tatau ona maua mea e tatau ai. E mafai ona sui le lisi, ae i le taimi lava e tasi e amanaʻiaina le fautuaga a se tagata fai meaʻai.

O le tuufaatasiga o le pipi ma le kalori matāʻupu o le tilo

O le talimalo o se meaʻai fua. 100 g o le vaega gaosi o le fetus ei ai le 27 kcal.

  • proteins - 0.6 g
  • gaʻo - 0.1 g
  • carbohydrates - 5.8 g
  • fiva meaʻai - 0.4 g,
  • vai - 92.6 g
  • vaega o minerale - 0.5 g.

Pulu pulumu suamalie o se punavai o vitamini, micro ma macro elemene.

Vaega o le ola maloloinaAofaiga o mataupu i le 100 g o oloa% o mea fautuaina i aso taitasi
Vitamin A (Retinol)8 mcg1
Beta pati100 mcg2
Vitamin E (alpha-tocopherol)0.1 mg1
Vitamini C (Ascorbic Acid)7 mg8
Vitamin B1 (Thiamine)0.04 mg3
Vitamin B2 (Riboflavin)0.06 mg3
Vitamin B6 (Pyridoxine)0.09 mg5
Vitamin B9 (folate sels)8 mcg2
Vitamin PP (Niacin)0.5 mg3
Potassium110 mg4
Kalaku14 mg1
Magnesium12 mg3
Sodium16 mg1
Vaʻalele7 mg1
Omea1 mg6

Aʻo leʻi aofia ai se oloa i le taumafataga, o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e le gata o le suʻesuʻeina o mea o le carbohydrate, ae o latou fausaga foi, lea e aʻafia ai le faʻasologa o fuainumera o le oloa.

Glycemic Index ma le Paʻu Areto Paleni

O le faʻamatalaga faʻapitoa o se faailoga o le fua o le kulukose i totonu o le toto pe a maeʻa se taumafataga, o lona uiga, o le mamafa o le suka. Meaʻai gaʻo gaʻo e pei o le maso ma le glycogen e maualalo le faʻaogaina o faʻamaumauga. Mea taumafa maualuga i le kulukose, fructose ma disaccharides (suka) ei ai se faasinoala maualuga.

Mo le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2, o fomaʻi e fautuaina le faʻaititia poʻo le faʻaaogaina o mea taumafa ma le maualuga maualuga o faʻamaumauga, nai lo gaʻo maualuga, mai le lisi. E aoga le mafaufau pe afai e maualuga le suka o le suka i le toto, ma a faʻapea, o le a le tele.

Pelu pulupulu e aofia ai le 5.8 g o suga faigofie mo le 100 gfomaʻi faʻamalosi faʻalavelave e le faʻapipiʻiina i le vaega suamalie o le fetus. Ole laʻititi ole laʻau o meaʻai e faʻagesegese ona faʻaitiitia ai le inu o le kulukose i le toto. O le tagata e gaosia ai meaʻai ua mamanuina i se auala e amata ai le malepelepe o gaʻo ma le absorption o le kulukose i totonu o le vavau o waha. E sili atu le suamalie mai se fasi pulu suamalie - o mea inu gaʻo faigofie ua amata ona ulufale i le toto.

Glycemic index of nonioni - 65-70 iunite. O le faʻaaogaina o le masilokalo faigofie o le fructose. I lalo o le aafiaga o enzymes o le ate, e vave ona liua i le kulukose ma faʻalaʻi ai le toto suka. 100 g o le pulupulu tileti e tutusa ma le 1 sipunipuni o le suka mama.

O se faʻasalaga tuusaʻo mo le fuafuaina o le taumafaina o meaʻai mo le maʻisuka o iunite falaoa. E tasi le falaoa (XE) e tutusa ma le 10-12 g o suka. Pelu pulupulu e aofia ai le 1 XE i le 270 g o le meaʻai.

O faʻamanuiaga o le pulupulu

Pelu pulupulu e aofia ai 92% vai ma 0.1% o meaola faʻasaina, lea e aʻafia ai le faʻaogaina o meaʻai ma puipuia ai le urolithiasis.

I le vevela vevela, o le 'ai o le suamalie e puipuia ai le faʻamalolo.

Vitamini ma microelements e faia mo le sili atu i le 5% o le manaoga i aso uma mo nei mea pe a faʻaaoga le 100 g o pipi. O le avefeʻau a se tagata matua e 300-400 g, e oʻo atu i le 15-20% o le manaʻomia i le aso mo vitamini ma minerale. O ia faailoilo o meaʻai paleni faʻatasi ma le maualalo o le kalori mea na avea ma mafuaʻaga mo le atinaʻeina o se meaʻai faapitoa ile tilotilo i le togafitiga o le gaʻo.

Faʻalogo! Aua e te alu i luga o se meaai e aunoa ma le fautuaga a se meaʻai. O fualaau faʻainisinia ua filifilia e le fomaʻi, e faʻavae i luga o vaega o meaola o le toto. O le suia o le tagata lava ia ma le le faʻaaogaina o oloa mai ia mea e ono mafua ai le afaina o le soifua maloloina.

O le maualuga o le vai e faʻamamaina e le gata i fatugaʻo ma le toto, ae faʻapea foʻi ma le manava. Le faʻamamaina o le iniseti ma le talo, o le pulp e faʻamalieina aʻo lei faʻaaogaina. O lenei auala e talafeagai mo tagata e aunoa ma se uiga e fetogi.

O le a le maʻisuka e mafai ona 'ai le tilo

O le maʻi suka o se faʻamaʻi endocrin lea e faʻateleina ai le faʻateleina o le urination ma toto ai. O le toto paʻu e afaina ai capillaries ma vaʻa toto, lea e faʻaitiitia ai le toe faʻafouina o galuega ma mafua ai le maʻi o le gaʻo i luga o le paʻu ma le mucous membranes o totoga o totonu. O nei mea e le o se mea e afaina ai le tino, e matua lamatia ma afaina i le oti.

O le maʻi suka e tupu pe a le lelei le galue o le pancreas (le lava o le inisalini) poʻo le pituitary gland (leai o vasopressin).

I le tulaga muamua, o le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e iloga. I le ituaiga 1 maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le horulone insulin e le o gaosia pe ua gaosia i se faiga e le o galue. O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona faʻamavae. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava e le mamafa ma e faʻamalosia e faia faʻamalositino malosi i sauniuniga uma ile olaga atoa.

I le maʻisuka ituaiga 2, e maua ai le inisalini, ae o le a leiloa e le fusi o latou tino le lagona. O lenei faʻamaʻi e mafua mai i le faʻafitauli ole gasegase. O maʻi o loʻo iai lenei ituaiga o maʻisuka e tele lava ina mamafa ma maua ai faʻamaʻi o le gastrointestinal tract.

I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, ua faʻamalosia ai gasegase e faʻatapulaʻa le latou taumafa o mea taumafa maualuga i meaʻai, e aofia ai suamalie, ma isi fualaau ma fua.

O se ata eseʻesega o loʻo mataʻituina i le maʻi o le maʻisuka mafua ona o le le lava o le lapopressin, lea e faʻateleina ai le suia o le vai i totonu o fatugaʻo. Faatasi ai ma lenei faamai, e leai se tapulaa i le suka, ma le suavai-mauoa suamalie e fesoasoani e faaitiitia ai le tulaga o maʻi.

Tapulaa ma le faʻaaogaina o tulaga faʻataʻoto mo suauu i le maʻisuka ituaiga 2

Ona o le maualuga maualuga o le fuainumera o le maʻisuka, o le masani o le faʻaaogaina o pulupulu tilomi mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e 300 g i le aso, ae o isi oloa uma e maua mai ai gaʻo e le aofia ai i le taumafataga, e tusa lava poʻo a latou faʻamaufaʻailoga.

Ina ia faʻagesegese le faʻaleleia o meaʻai gaʻo, e fautuaina e le au fai meaʻai le gaoia o le suavai ma falaoa atoa o le falaoamata po o le pala. I lenei tulaga, faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona e 'ai le tilo e oo atu i le 250 g i le aso e faʻaitiitia ai le suka i luga o le paʻu.

E le fautuaina le maʻisuka e inu le suamalie, ona e leai se fiva i totonu lea e faʻagesegeseina ai le faʻaaogaina o le fructose.

Aafiaga aoga pe a matauina tulafono masani o le faʻaaogaina o le pulupulu tilotilo:

  • ua faʻaitiitia le faʻaogaina o kalori i aso taʻitasi, e sili atu ona faigofie le leiloa o le mamafa,
  • o le mea e gaosia ai meaʻai e masani ona faʻatulaga,
  • aoga meaʻai e maua ai se aoga aoga i luga o le popolega, cardiovascular ma le puipuiga.

O aʻafiaga ono ono aʻafia ma le aʻafia o le edema. Faatasi ai ma se tulaga o le fulafula, o faʻamaʻi faʻamaʻi o le respiratory system, faʻatasi ai ma le fatu poʻo fatugaʻo fatugaʻo, e le o vavaeeseina atoa le suavai mai le meaʻai.

E le o fautuaina foi talomu mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka maualuga ma maualuga, pe a ave se fua o se fualaau o le suka e maualalo ai le suka, e le totogiina ai le suka i luga o le pancreas.

Filifilia o Vailaʻau Ola Maloloina

E le malosi le fautuaina e faʻatau suamalie i le amataga o le taumafanafana. O nei fualaau suamalie o loʻo ola aʻe e faʻaaogaina ai vailaʻau faʻatele. O nei faʻalapotopotoga faʻapipiʻiina i totonu o le pulupulu pulupulu e le suia. E le faʻamavaeina i lalo e enzymes o le tino o le tagata ma e lamatia ai e le gata i tagata mamaʻi, ae faʻapea foi i tagata soifua maloloina.

E faʻatatau i le faʻatupulaia o tulaga, o le maualuga o le suka i totonu o le paluga o le kapini e fesuiaʻi. O le tele o le sugary o le paluga, o le sili atu foi ona lelei o le fausaga o loo i ai. O se vailaau aoga mo le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai se fausaga e leai ni fatu, suavai pipi.

Aʻo leʻi faʻaogaina, e sili ona lelei le tino o se silotilo. O le faʻaitiitia o meaʻai, o le faʻagesegeseina o le faʻafefe o gaʻo i totonu o le toto. O le au peleni e fiafia e fiafia ia i latou i le taumalulu uma ma le tautotogo e mafai ona tafe le paʻu o le tilo ma 'ai nai lo le asikulimi.

Laʻau Faʻataunuʻu Faʻataunuʻu Laiti Tasi Laʻau

Meaʻai

  • pulupulu pulupulu - 500 g,
  • susu - 250 g (e mafai ona e faʻaaogaina le niu),
  • vanilla - 0.5 g
  • gelatin - 10 g (mafai ona suia i agar-agar pectin).

O le pulupulu pulupulu o loʻo tipi ese mai fatu ma pulu. O le susu ma le fufuluina o fagu suamalie o loʻo faʻafefiloi ma se mea faʻaleleia seia oʻo lava ina malulu. E sasaa le gelatin i totonu o le paluga ma tuu mo le 1 itula e fufula. O le faʻafefiloi ma le gelatin fulafula ua sasaaina i totonu o se apa uʻamea ma vevela i luga o le vevela vevela seia oʻo ina faʻamavae atoa le gelatin. E le tatau ona kuka le paluga.

Mo le faʻavaeina o toniga, e masani ona fefiloi ma se sipuni. A maeʻaeʻa atoa le gelatin, e faʻamafanafana le kulimi o le lumanaʻi i le vevela o le vevela, faʻapipiʻi le ava, sasaa i luga o fagu ma tuʻu i le pusaisaisa seia faʻamautu.

Faaiuga

Pelu pulupulu o se meaʻai maloloina lelei masani i meaʻai. Ona o le maualuga o mea o suga e faigofie ona maua, e fautuaina ai e faʻagata lona faʻaaogaina i le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2 i le 200-300 g i le aso. Ina ia le afaina ai le tino, ia mulimuli i le masani o le faʻaaogaina o le suamalie ma filifili fualaau aina ma se vai inu o le pulupulu.

Meatau aoga o vine

O le talipolo o se mea maualalo-kalori, ae o le pata suamalie, o le tele o vai o le vai ma o se pasene laʻitiiti o le meaʻai taumafa. Aisea e vave ai ona talepeina ma gauai i totonu o le tino. E le gata i lea, o lona tino ua tumu i le tele o elemene aoga:

  • B vitamini, lea e fai saofaga i gaioiga faʻasolosolo i totonu o le tino, e talafeagai mo le faʻatinoina o le puipuiga ma le faʻasalaga,
  • Vitamin C, lea e nafa ma le puipuiga ma le gaosia o le homone,
  • beta-carotene - o se antioxidant natura,
  • Vitamin E, lea e fesoasoani e toe faʻafoʻi le paʻu,
  • niacin, lea e faaitiitia ai le tele o le cholesterol leaga i totonu o le toto,
  • calcium, e nafa ma le fausiaina o fusi, aemaise lava mo le faia o ponaivi ma nifo,
  • magnesium, lea e faʻamautuina ai le suka toto, faʻaleleia le gasegase,
  • uʻamea e faatumauina le maualuga o le hemoglobin,
  • fuamosa, lea e fesoasoani i le faia o le ponaivi.

O mea aoga o le pulupulu o le suamalie ua fuafuaina foi e le i ai o le lycopene i le pigmento carotenoid, lea e puipuia ai le matua o le tino ma ua i ai le malosi e faʻaumatia ai le kanesa. O fuatini fualaʻau e fesoasoani e faʻamamaina ai le inumaga.

Taumafa o mea taumafa o se oloa i le 100 g pulp:

  • 27 kcal
  • Puipuia - 0.7 g
  • Fats - 0
  • Carbohydrates - 5.8 g

Glycemic index - 75 iunite

O fualaʻau manogi ua tumu i gaʻo aoga gaʻo ma pectin, o le mea lea, latou te fesoasoani ai e faʻamamā le tino, maua ai faʻamaʻi pipisi, mea faʻamalolo ma faʻamaʻi manu. O le suauu pulu penisini e faʻaaogaina i le siakiina o le paʻu.

Aafiaga i le tino

E tele le vai ma le fiber, e vave ona faʻaalu. Aiseā e mafai ai e le pulupulu o le siloti ona maua se aʻafiaga. O le mea lea, o le faʻaaogaina o vine e fautuaina i le i ai o le oneone poʻo ni maʻa laʻititi i fatugaʻo.

O le tuufaatasiga tele o elemene o lenei togamago masani e faʻaleleia ai gaioiolosi i totonu o le tino, faʻapea foi ma le faʻamamaina o toto toto ma faʻamalosia ai muso o le fatu. Ole taumafa masani o fualaau fou o le a fesoasoani e faʻamaonia le maualuga o le kulukose o le toto, o le mafuaaga lea e aoga tele ai le siloti mo le maʻisuka.

O le masnesium i le fetus ei ai sona aafiaga lelei i le fatugalemu o le tino, i luga o le galuega a le loto ma faʻaititia ai le popolega le mautonu. Faʻafetai i le minerale, togafitia e maua ai se aʻafiaga o le antispasmodic, fesoasoani e faʻamamaina le iniseti ma fesoasoani ai i le malosi.

E ui lava i le maualuga o le kulukose ma le fructose i totonu o le siloti, ona o le tele o filo o meaʻai, o le suka e vave ona talepeina ma alu ese mai le tino. Aisea e mafai ai e le pulupulu o le siloti ona 'ai se tagata e maua i le maʻisuka.

O fua o le silo o le a aoga mo le maʻisuka. Ae ui i lea, e le tatau ona e 'ai i ni aofaiga tele, faʻapea foʻi ma faʻamaʻiloga o loʻo iai.

Tapulaa

O se maʻi maʻi suka e mafai ona fiafia i fua o melon ma gourds ma naʻo le faʻasologa o le faʻamaʻi, pe a le maualuga le kulūkose i tua atu o tapulaa faatagaina. E le gata i lea, o loʻo i ai faʻamaʻi e le fautuaina ai e faʻaaoga le siloti mo i latou e le maua le maʻisuka.

O lea la, e tatau ona faʻatapulaaina oe lava i totonu o se meaʻai malie i lalo o tulaga nei:

  • urolithiasis,
  • afaina tele o le pancreatic,
  • manava manava
  • pepatic ulcer
  • afaina
  • fulafula
  • afaina o le kolone.

A oʻo ina faʻaosoosoina fualaau suamalie, e masani ona latou faʻaaoga fomaʻi leaga, ma o le valivaliina o mea e mafai ona tui i totonu o fualaau aina. O le mea lea, e tatau ona e faʻatauina se tilotila i le faʻamaonia, nofoaga faapitoa e vaʻaia.

O le maʻi suka

O le maʻisuka ma le siloti o se tuufaatasiga talia lea e mafai ona aoga mo se maʻisuka pe afai e leai se faʻasalaga ma le aofaiga o oloa e faʻaumatia e le sili atu nai lo le masani ua fautuaina. E ui lava i le mea moni o le suamalie o le fua o le fua ua sili atu ona fuafuaina atili e ala i le fructose, lea e vave ona malepe i totonu o le tino, e le aoga le taumafa i le suamalie i voluma tetele. O le 'aiina o se vaega tele i le taimi e mafai ona oʻo atu ai i le malosi o le kulūkose ma le foliga mai o tupe mama mai le tele o le fructose.

Afai e te manaʻo e aofia ai lenei meaʻai i le taumafataga, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi o le a fautuaina le tele o le mamafa e tusa ai ma au meaʻai.

I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, pe a iai le inisalini, o le a faʻaaogaina i ni vaega laiti - e tusa ma le 200 g - faʻafa i le aso. O le ituaiga lona lua o le maʻisuka, tutoatasi tutoatasi, e manaʻomia ai le faʻaitiitia o le 0.3 kilomalama i le aso. I lenei tulaga, e tatau ona e usitaia fautuaga:

  • o le masani masani o le siloti e tatau ona 200 - 300 g,
  • afai e te 'aina fua, e tatau ona e vavae ese mai le lisi i luga o le aso nei isi meaʻai o loʻo aofia ai gaʻo,
  • Aʻo leʻi suia le meaʻai, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

O le tele o le masani o le faʻaaogaina o le fomaʻi ma le ituaiga 2 faʻamaʻi pipisi e ono oʻo atu ai i le le lelei o taunuuga. O lenei mea o le a taʻitaʻia ai faʻamatalaga nei:

  • faʻaauau faifaipea
  • suiga o le toto mumu i le urine
  • fufulu ma le faʻamalosi i totonu o le manaʻoga,
  • solia o le vaega o meaʻai,
  • faateleina le toto toto.

Fautuaga faaopoopo

O le masani masani e 'ai le tilotilo fou. Ae talu ai e vave ona faʻatautaia i totonu o le tino, i se taimi lata mai pe a uma ona faʻaaogaina o loʻo i ai se lagona malosi o le fiaaai. Mo se maʻisuka, e matautia le faʻalavelaveina o meaai. Ina ia aloese mai popolega le talafeagai mo le tino ma puipuia le tagofiaina o meaai, e fautuaina e tagata o loʻo maua le maʻisuka meaʻai ma falaoa. O lenei mea o le a faʻavalea atili ai le tino ma puipuia ai le amataina o le fiaaai.

E le fautuaina e le Endocrinologists le inu o le suamalie ona o le tele o suga. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e tatau i le maʻisuka ona lafoaia le meli tilo, lea e 90% le glucose. Ae o le suauu pulu penisini e mafai ona i ai i le taumafa o le maʻisuka, na o le tino e le faʻamaonia.

E faʻaaogaina le keloni mo le maʻisuka ituaiga 1

O lenei vaega ole maʻisuka e faigofie ai filifiliga. O tagata uma e le o tausisia se polokalame paleni o meaʻai paleni, i ni mea talafeagai, e mafai ona latou fiafia i se meaʻai faapena. Ioe, faatasi ai ma le fualaau talafeagai o le inisalini. Pe a fuaina fualaau faasaina, e tatau ona manatua i le 100 g o le pulupulu tilomilo e aofia ai le 5-13 g o gaʻo (9 g i le fua), ao le mamafa o le peel e le amanaiaina.

E faʻapefea ona aʻafia le tino o le maʻisuka i fua o le gaosi susu? Latou te le fautuaina le inu o le suamalie, o ia lava tapulaʻa e faʻaaoga i le nadek (honeymelon honey), lea e aofia ai le 90% kulukose ma ana mea tutusa. O le suauʻu manogi (Kalahari) e mafai ona faʻaumatia e aunoa ma ni tapulaa, e sili atu pe afai e le faʻamaonia, o le muamua malulu.

Paloni mo fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga, lea e tupu i le taimi o le maitaga, e manaʻomia ai se faʻaoga faapitoa i togafitiga ma i meaʻai, talu ai o loʻo tatou talanoa e uiga i le lua ola. Afai o le maʻisuka i totonu o se maʻitaga e le o le insulin-faalagolago, ma o fua masani o le suka e tausia e ala i le mafaufau lelei ma le musika, e le fautuaina e le endocrinologists le kuka o le suamalie. O le a oso le suʻu e aunoa ma se faalavelave, ma i le taimi lava e tasi e manaʻo e toe fai le suʻega. O le taʻalo i se vaitau e le o se faʻafitauli; e mafai ona e fiafia i le tele o suamalie pe a uma le fanau.

Faʻatasi ai ma togafitiga o le insulin i se fafine maʻitaga, o tapulaʻa e faʻaaoga i naʻo le tau saʻo ma le inisalini mo le aofaʻi ole aofaʻi o gaʻo. Afai ua maua e se tamaitai le malosi e taui ai fualaau suamalie suamalie i vailaau, o le a leai se faafitauli i se tui. E taua tele le pulea o le aofaʻi o meaʻai i le meaʻai, aua e le aoga tele le mamafa o le mamafa i le tina poʻo le tamaititi.

E faʻapefea ona faʻatatau lau tautua o le tilo

O le taumafa o le maʻisuka e faʻailogaina e lua: o le glycemic index (GI) ma le iunite falaoa (XE). O le GI o se faʻatalatalanoaga e faʻaalia ai le fua faatatau o le ulufale i totonu o le toto ma le gaosiga o le kulukose. O le kalori matāʻupu o ipu e le o amanaʻia iinei. O le vaega o le faasinomaga o GI glucose - 100 iunite, o lona uiga pe afai e te faʻaaogaina se mea mama, o le suka e oso 100%. Suiga o faitauga o le glucometer, mo se faataitaiga, apricots mago.

O le mea faʻapitoa, o le GI o loʻo faʻamatalaina le tali o le tino o le endocrine i se oloa maoti ma soʻo se tele o meaai. Ae o le tele o meaai e afaina ai le umi o le maualuga o le kulukose ma le fua o le insulin e tatau ona totogi ai. O le taimi nei ua manino le mafuaʻaga e mafai ai ona faʻaleagaina le maʻisuka, e aofia ai ma se sui o meaʻai.

O se areto falaoa e faʻaalia ai le faitau o le kullucometer i le maeʻa ai o meaʻai patino ma gaʻo. O iinei, o le falaoa 1 cm le mafiafia (pe afai o le pepa o le tulaga masani) ma se mamafa o le 20 g na avea ma tulaga masani. Ina ia faia se vaega, o le a manaomia e le maʻisuka ni 2 cubes of insulin.

Le masani o falaoa i aso taitasi:

  • I le mamafa o maso mamafa - 25 iunite.,
  • Faʻatasi ai ma se olaga ola solo - 15 iunite.,
  • Faʻatasi ma le maʻisuka - 15 iunite.
  • Aofaʻi - 10 iunite.


Faʻatasi ai ma le maʻisuka totogi, e mafai ona faʻaaogaina se faʻapulaʻa faʻagata o le silotilo: o le tino o loʻo tumu i le gaʻo siama, elemene elemene ma isi mea taua. O le le tausisia o le a mafua ai ona oso i le suka, sili atu le fua o le fructose i le gaʻo.

Maʻisuka, faʻamalosia e pulea lo latou mamafa, maualuga GI o le tilo - faʻamatalaga taua mo le iloiloga. Faʻaaoga vave le oloa e mafua ai naʻo se lagona o le fiaaai. E aapa le lima mo le isi vaega, ma o le mafaufau masani e manatua ai tapulaa. O nei faʻafitauli e mautinoa lava o le a le fesoasoani i tagata faʻasolosolo ina ia tau i mea mataga.

Ina ia faaopoopo se oloa fou i le taumafataga e tusa lava pe le tumau, e aoga le talanoa ma se endocrinologist. E tatau ona faapaleni le GE ma le CI, mo lenei mea, o le taumafataga o loo iloiloina, e le aofia ai nisi o oloa ma gaʻo.

135 g o le siloti ua tutusa i le 1 XE. I lenei vaega - 40 Kcal. O le GI o le meaʻai suamalie e maualuga tele - 75 iunite. (masani - 50-70 iunite), o le mea lea e lelei ai le 'ai o lau vaega i vaega.

Auala e faʻaaoga ai le oloa ma se manuia

I le tau mafanafana, tatou te faatalitali mo le vaitaimi taimi e masani ona tatou le toe mataala. E le amata i le ogatotonu o Aokuso, ae e oʻo lava i lenei taimi e le aoga le faʻatau muamua fua. E iloa lelei o loʻo tumau pea le pele i totonu ia te ia lava, ma e le manino i se tagata e le o se tagata tomai faapitoa e iloa ai le pamuina mai se siloti mai se mea e faʻaleleia ai le siosiomaga. E sili atu le lamatia le tuʻuina atu o le tilotila i tamaiti pe a uma se tui. I le faaiuga o le tau mafanafana, o le a foliga mai e leai se fale o le melony watermelons ae le o uluai fale ma o le a sili atu ona maualalo le tulaga lamatia.

O le isi mea sese o se fua e leʻi lelei le fufuluina aʻo lei faʻapipiʻi poʻo le mauaina o fasi pepa o le silo. O le tulaga o le faʻamaʻi pipisi o le siama suamalie e pathogens e maualuga tele. Ina ia aloese mai le gastrointestinal upset, ua fautuaina e le au atamamai e fufulu le faʻatau ma le fasimoli i le vai vevela, ona liligi lea o le vai inu i luga o le vai ma aua nei faatauina ni vaega o le silo.

O ai o le siloti o se fua faasaina

E manino lava o mea faʻalavelave faʻapitoa e faʻatinoina i le vaitau o le faʻamagaloga, ae o le maʻisuka, e faaopoopo atu i le faʻamaʻi pipisi, e masani lava ona i ai le tele o faʻafitauli masani. O nei faʻailoga e tatau ona mafaufauina mo soʻo se ituaiga o maʻisuka:

  • Pancreatitis (vaega laititi)
  • Urolithiasis
  • Manua o le gasegase,
  • Tatala
  • Laʻau
  • Kolitis
  • Fufulu,
  • Se ulugalii o le manava po o le vavae.

O se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia ma faʻamaʻi faʻamalosi ana meaʻai i le maʻisuka, ae e le tatau ona pagatia le tino mai le vai ma le leai o isi mea aoga. Faamaoni, o nisi taimi i le aufaasālalau mo faamoemoega faʻalauiloa, o la latou matafaioi e matua televave. I le faaiuga, ou te manaʻo e puleaina oʻu lagona ma faʻafesoʻotaʻi loʻu taimi i le taimi.

Tuua Lau Faamatalaga