E faʻafefea ona vaʻai paʻu o le artichoke a Ierusalema i le maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le artichoke a Ierusalema o se faʻaaogaina o fualaau o fualaau aina o le aiga aster. I Rusia, e lauiloa foi o le tosina o le Ierusalema ma le ele. E ui lava i le mea moni e faapea o le atisikoke o Ierusalema o loʻo aofia ai le tele o fuainumera taua, mo se faʻataʻitaʻiga, calcium, potassium, magnesium, phosphorus, ma isi, o lenei oloa e leʻi maua ai le lauiloa. E ui lava mo le maʻisuka, o le a aoga tele. O le a tatou taulimaina le tuufaatasiga ma meatotino o lenei fualaau faisua i nisi auiliiliga.

Faʻatauga o Mea Tau Fale

O le artichoke o se laau toto. Afai e manaʻomia, e mafai ona latou suia ia pateta. O le kalori mea o lenei fualaau aina e 61 kcal. O le glycemic Index e 50.

100 g o le atiseti o le atiseti o Ierusalema:

O le tuufaatasiga o lenei fua o le aʻa e tulaga ese. E i ai ia minerale o:

  • fumela
  • zinc
  • Manganese
  • magnesium
  • uʻamea
  • paluka
  • chrome
  • kilika
  • calcium

E iai foi i le artichoke o loʻo i ai polyacids: fumaric, apu, rasipi, lemoni, amber. Ma se seti vitamini atoa: PP, C, B1, B2, B6, carotenoids. E le gata i lea, o le aʻafiaga o le artichoke o Ierusalema o se punavai sili lea o amino acids:

  • phenylalanine
  • tryptophan,
  • threonine
  • methionine
  • lysine
  • Leucine
  • talafaasolopito
  • valine
  • arginine.

O nisi o amino acids e faia ai lenei aganuu fualaʻau e le o gaosia faʻapitoa e le tino. O nei mea faʻapitoa e talitutusa lava i le fausaga ma aoga aoga i laumus (thymus) proteins. O i latou o faipule o le matua ma le faʻatulagaga o le gaioiga o gaʻo puipuia.

Ma e tusa ma le 11% o le aofaʻi o mataupu o le vai ua nofoia e pectins.

Mea aoga

Mo le maʻisuka, e mafai ona e aofia ai se meaʻai i le taumafataga, talu ai e aofia ai le inisini o le biologically active - fructose natura. O ona mea i totonu o fatu toto e oʻo i le 17%.

Pe a taumafaina le atisiliko Ierusalema mo meaai, o le maʻisuka e mafai ona maua se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le atoaga o le leʻa mai le urine. O lenei mea e mafai ona maua e le inulin, lea e tumau ai gaʻo. O le filo o le atisikoke ma le inisalini o le inisalini, e le faʻamaonia e le sua o le suka, fesoasoani i le tosoina o le kulukose, e faʻalavelave ai i lona niniina i le toto. Afai ei ai se paʻu mata, o le a le faʻafuaseʻi ona oso i le suka pe a uma ona 'ai.

Ina ia faʻavasegaina le maualuga o le suka i le maualuga o le tulaga ma faʻaleleia lenei tulaga, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina i latou lava. Puleaina totoga o le toto i se glucometer, iloilo atoa lau meaai, aveese meaʻai ma se faasinomaga o le sili atu ma le 70 mai ia mea, faateleina le gaioiga faaletino, ia faaopoopo nisi fualaau mai meaʻai e aoga mo le maʻisuka, e pei o le pamu ma le atisikoke a Ierusalema, i le lisi. E le talafeagai le vaavaai mo tapenapenaga e faia i luga o le faavae o se paʻu lau. Na o le amata ona e 'ai.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina o artichokes, e mafai ona e ausia:

  • faʻaititia o le kulūkose
  • faaleleia atili le faagasologa o le toto, fausia o talo, o lona vavaeese,
  • faʻasologaina o le tulaga o tagata gasegase e maua i le maualuga o le toto, arrhythmias, angina pectoris,
  • faʻamamaʻaina o toxins i totonu o le manava, toto,
  • le aveeseina o radionuclides, sili atu cholesterol, salts o metale mamafa,
  • faateleina le tetee atu i siama, viral infections e aafia ai le vaega o meaʻai,
  • se faʻaopoopoga i le fuainumera o meaola laiti aoga i totonu o le vaega o meaʻai,
  • faʻatoagaina mai o peristalsis ma le faʻaaogaina o le manava,
  • faaosofia o le gaʻo ma le gaʻo gaʻo, paʻu o le mamafa,
  • faʻaleleia le gaosia o oe lava inisalini.

O le atiseti o Ierusalema o se oloa talafeagai mo le puipuia o le maʻisuka i tagata o loʻo lamatia. E faʻaleleia ai le lagona o gaʻo i le inisalini na gaosia e le pancreas. Afai e te maua i taimi uma nei fatu aoga mo le maʻisuka ituaiga 2, 'ai se meaʻai malosi ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina, e mafai ona e faʻamalositino ma faʻamautuina le suka i le tino.

Faʻalavelave, faʻalavelave

I le faʻamoemoe e faʻaaofia le atisina o Ierusalema i le taumafataga, e tatau ona e faamasani i le lisi o tuutuuga ia e le o fautuaina i latou e faʻaaogaina. I nisi o tagata, e mafua ai ona afaina, e mafua ai le paʻu. Ina ia puipuia le leaga o aafiaga o fualaau faisua e mafai ai ona vevela le vevela o lenei oloa. O le a leai se afaina pe afai o le atisina o le atiseti o Ierusalema o le sisi, kuka, falai.

Pau lava le faʻasaina i le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema o le le lava lea o le faʻalepaleina o lenei mea totino poʻo ona vailaʻau.

Faʻafomaʻi ma mea taumafa faaopoopo mai Ierusalema artichoke

Afai e le mafai ona aofia ai se aʻa o togafitiga faamalo i le taumafataga, e fautuaina e faʻaaoga vailaʻau faʻataʻitaʻi. Po o na faʻaopoopoga:

  • Lisi fua o le eletise mai Ierusalema o atisiliko tubers,
  • Inulin
  • Neovital
  • Alga Helianthus.

E tatau ona filifili e se endocrinologist le vaifofo sili ona talafeagai.

O le laumei paʻu e faia mai i fatu o le atiseti o le artichoke. I le leai o le maʻisuka, ua fautuaina o ia e inu i vasega o le 4 vaiaso. O aso uma, e manaʻomia ona e 'ave le 2 papaʻu faʻaselau i le aso 30 minute ao le i fuafuaina se taumafataga.

Mo le maʻisuka, o le fualaau faasaina ua faatonuina i se auala talitutusa. O le umi o le faʻatagaina e le faʻapulaaina. E tusa ai ma fomaʻi, o le taunuuga e mafai ona matauina i le 2-3 masina o togafitiga faifai pea.

Faʻaopoopoga Inulin o loʻo faʻamaonia mo le maʻisuka e iai ituaiga 1 ma ituaiga 2 faʻamaʻi. I le taimi o togafitiga ma lenei fualaau faasaina, o le aofai o le kulukose i totonu o le toto e faaitiitia, o le pancreas ua faaosofia, o le faateleina o le cholesterol i le toto ma triglycerides ua faaitiitia. E le fautuaina le tuʻuina atu o vailaau faʻasaina i tamaiti ei lalo o le 12 tausaga. Tuusaunoaga ua faia pe a faatonuina Inulin e le endocrinologists pediatric.

O le tuufaatasiga o le taumafataga o mea taumafa a Neovital e aofia ai le artichoke a Ierusalema, stevia ma le paʻu e faia mai moli. O se tuufaatasiga tulaga ese o nei mea e le masani ai e uunaia ai le faatoagaina o le puipuiga, e faaosofia ai le gataifale. E aoga le meafaigaluega i le maʻisuka ma le atherosclerosis.

O le fualaau faasaina Alga Helianthus e faia mai le artichoke a Ierusalema, enaena enaena, ma fatulala. E fesoasoani i le faʻaleleia atili o galuega a le loto ma le gaioiga o le vascular system, faʻatūina le gaʻo, gaʻo gaʻo, ma aveesea toxins mai le tino.

O nei supple supplements fesoasoani e faʻaititia le aofaʻi o toxins i le tino na faʻaputuina ona o le ulaula, inuina o le ava, galue i fale matautia.

Faitau atili i luga o aoga o inulin mo le maʻisuka

O le artichoke Ierusalema i ni aofaiga tele e aofia ai se polymer o le D-fructose. E lauiloa o le inulin. O se mea faapitoa lenei e mafai ona:

  • faaitiitia mea e maua i le suka, taofia le kulūkose i luga o le toto pe a uma meaai,
  • maualalo o le cholesterol ona o le gafatia o le faʻalauiloa. Inulin e tausia ai gaʻo i luga o le fogaeleele, puipuia ai i latou mai le gauai i totonu o le manava,
  • faʻasolosolo mea faʻapitoa, faʻateleina le gaosiga o meaʻai gaosia, puipuia le tupu mai o le maʻi,
  • toe faʻafoʻi le paleni o le microflora o le gastrointestinal tract, fausia ai se siosiomaga sili ona matagofie mo le tuputupu ae o lactobacilli ma bifidobacteria,
  • faaleleia le faavae ma le aveeseina o le talo.

E mafai ona e mauaina le sili ona lelei mai lenei fualaau aina e ala i le 'aina o fualaau aina fou i le tautoulu. Faatasi ai ma le umi o le teuina i le malulu, o le inulin e suia i le fructose.

E mafai ona avanoa le atisisisi Ierusalema i fafine maitaga ma tamaiti

O fomaʻi fautuaina latou te gauai faapitoa atu i le tulaga lelei o meaʻai o tina faʻamoemoe. O vailaʻau o loʻo i totonu o le artichoke a Ierusalema e fesoasoani i le saturate o le tino ma le maualuga o vitamini, minerals, acids amino. E faʻamalieina le manaʻoga mo le magnesium i le taimi o le maitaga, puipuia le lamatiaga o le matelaina o le fetal, le faʻaipoipo, ma le vave fanau mai.

Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o le eletene o le eleele e faʻaleleia le tulaga. O le faʻaaogaina o lenei togafitiga faʻapitoa e tausisoifua tina e puipuia ai le atinaʻeina o sisi i pepe faatoa fananau mai ma le taofiofia o le gaioiga o gaioiga o parathyroid.

O lenei fualaau faisua e maloloina mo tamaiti e pei foi o tagata matutua. Ae e tatau i matua ona aʻoaʻoina pe faapefea ona kuka lelei. A uma, o meaʻai e maua mai aʻa e le sili atu le lelei nai lo se mea masani. Faʻaopoopoga e tuʻuina atu i tamaiti e pei lava ona faatonuina e le fomaʻi.

Suesuega o atiseti o Ierusalema

I le filifili ai e tausisi i mataupu faavae o taumafa lelei, ia aofia ai artichokes i lau taumafataga. Ae e tatau ona e filifilia muamua fualaʻau talafeagai.

E mafai ona falaiina se fala o le eleele, tao, tunu, kuka ma 'ai faʻatau. O ipu mai fualaau faisua fou o le a maua ai le maualuga o le aoga, talu ai e tele vitamini ua faʻaumatia i taimi o togafitiga vevela.

I le afiafi mo le taumafataga o le afiafi, taumafai e fai se salati o le atisiliko, o le kukama, radishes ma laau. O mea uma e faʻaaogaina e tipi i totonu o ni pipi poʻo ni fasi pepa, faʻafefiloi. O le salati e faʻataunuʻuina i le virgin olive oil.

O se saladi mai lenei fualaau aina ma le apu e lauiloa foi. Grate le fualaau faisua ma fualaau aina i luga o se fatu, faʻafefiloi ma sauerkraut ma le vaitau i le suauu olive.

O le suavai fou e tatau ona tosoina mai le ele. E fautuaina e inu i le taeao i luga o se manava gaogao. Aʻo leʻi faʻaaogaina, e tatau ona faʻamaua i le malulu o vai ua kuka i le fua faatatau o le 1: 1. O lenei sua o le a sili ona aoga mo le maʻisuka. Mo togafitiga faafomaʻi, e fautuaina e ave faatolu i le aso 20 minute aʻo leʻi 'ai, ½ ipu.

E mafai ona faia le suka mai le sua o lenei fualaau faisua. E tatau ona fufuluina, fufuluina ma faʻafefete fatu, i se mashy state i totonu o se mea e gaosia. O le mea e maua mai ai le faʻafefiloi e faʻapipiʻiina e ala i le susu. E vevela le sua i le vevela o le + 50 ° C ma faʻaauau pea ona faʻapala i luga o le afi mo le isi 10 minute. Ona malulu lea. O le faagasologa e toe faia i le itiiti ifo ma le 5 taimi, ausia se sipuni matutu. I le faaiuga o le kuka, ua faaopoopoina le sua o le tipolo, ua faamafanafanaina. Taofi le sipuni i totonu o se pusa faamau i totonu o le pusaaisa. E fesoasoani e faʻaitiitia ai le manaʻo, faʻaitiitia le mamafa. Inu sina sipuni mai le atisisisi aʻo le i faia taumafa (30 minute) i le 1 sipuni.

E toatele tagata e filifili e faia se teuteuga o lenei togalaau faamaloloina mai se fua masani lauiloa. Ina ia kuka ai, e te manaʻomia ni fatu gaʻo o se fualaʻau i le aofaiga o le 3-4 sipuni tele ma le lita o le vai inu. O le kulimi faʻafefiloi i luga o le afi itiiti mo le 60 minute, faʻaliliu. E tatau ona faʻamalosi le gaʻo tunu mo le tele o itula ma faʻapipiʻi. E tatau ona inu i aso uma ile 50-60 ml.

E mafai foʻi ona e faia le tea o artichoke Ierusalema. O lenei foi tulaga masani o togafitiga masani faafomai. O se vaiinu e faia mai laulaau ma fugalaau o le laau. O mea taumafa ua suamalie e sasaa mai i vai inu (1 sipunamu e manaomia ai se ipu vai), tumau. E tatau ona faʻaaoga ia lauti mo le 10 minute. Na te inuina faalua i le aso ile ½ ipu.

O nisi tagata o loʻo faia togafitiga faʻapitoa e fautuaina le sauniuni o se vailaʻau togafitiga vodka. O aoga o lea mea e taufaasese. Faʻasalaga i tua o le ava ua taliaina, o le faagasologa o le glucose faʻasaʻoina i le tino o le maʻisuka o loʻo faʻagesegese. Ma faatasi ai ma le malepe o le ava malosi, o le a tupu ai se oso malosi i le suka toto.

E mafai ona e faʻasalalau lau lisi meaʻai pe afai e te kuka se pusa. O le atiseti o Ierusalema e tatau ona saunia muamua e aunoa ma le masima, tipi ma tuu i se pepa ua saunia. Fafasi i le sisi kuka ma fasi vao i luga. E sasaa le ipu i le kulimi kulimi maualalo ma tao mo le 10 minute. E tusa ai ma lenei fua, o le artichoke a Ierusalema ua saunia e le toʻatele mo tamaiti.

E oʻo lava mai le artichoke a Ierusalema e mafai ona e faʻasusu pancakes. Fualaau faisua ma kāloti e fufuluina, faʻafefiloi fualaʻau ma le falaoamata ma fuamoa e fai ai le paluga. E ala i le faifai pea, e tatau ona avea faapei o le kirimi kirimulu. O ia tagata agasala e tatau ona falaiina i le suauʻu suauu.

O nisi taimi e selesele ai fualaau fualaau aina mai le pi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le atisosisi a Ierusalema faʻasalalau ma le kāpuni faʻasusu ma suʻi lenei komiva seʻia faʻavaivai. Faʻaopopo le falaoamata, fuamoa i se faʻafefiloi vevela vevela ma faʻaosoina uma i se tulaga mama. O fasi kesi e maua mai i lenei ituaiga o meaʻai ma falai i falaoa.

A filifilia filifiliga, e tatau ona manatua e le maʻisuka latou te manaʻomia le faʻaitiitia o le tele o falai i a latou meaʻai. Ma afai e te manaʻo e fai oe lava i se mea lelei, ona mafai lea ona e aofia ai cutisi poʻo mufiti mai le artichoke a Ierusalema i le lisi.

Auala e kuka ai atisikoke Ierusalema mo le maʻisuka: salati ma fuga kulimi

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

I le maʻisuka ituaiga 2, e pei o le muamua, o loʻo i ai le tele o tapulaʻa i meaʻai. O nisi oi latou e mafai ona faaosofia ai le hyperglycemia, ao isi, i le isi itu, e mafai ona fesoasoani i le maualalo o le toto toto.

O le tosina o Ierusalema ma le maʻisuka e aoga tele, talu ai o loʻo i ai inulin, lea e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, e mauʻoa i vitamini, amino acids ma le tele o elemene (iron, silicon, zinc). I vailaau masani, o lenei fualaau aina ua fautuaina e aofia i le taumafa e le gata i le maʻisuka, ae faapena foi i tagata soifua maloloina, o se puipuiga o le maʻisuka.

O le mafuaaga lena e tele ai tagata gasegase o loo mafaufau - pe faapefea ona kuka le toisina o Ierusalema, faʻasaoina ona mea aoga. I lalo ifo, o le artichoke o Ierusalema mo le maʻisuka o le a faʻamatalaina i lea laasaga ma lea laasaga, ma o mea taua e maualalo le GI o le a filifilia mo a latou sauniuniga.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Glycemic index (GI)

Pe a faʻapipiʻi se lisi o le maʻisuka, e tatau ona e filifilia meaai e maualalo GI. O lenei faailo o loʻo faʻaalia i fuainumera numera le aʻafiaga o se oloa taumafa faapitoa i luga o le suka toto pe'ā uma ona faʻaumatia.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le meaʻai lelei e filifilia o le autu lea o togafitiga, ae i le tulaga muamua, o le puipuia o le hyperglycemia. O le meaai autu e aofia ai meaai e maualalo le GI, o meaai faʻatasi ma le GI e faʻatagaina na o sina taimi i le lisi ole maʻi. Ae o le tuusaunoaga nai lo le tulafono.

E le gata i lea, e tatau ona e gauai atu i le kalori o le oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le suauʻu manogi, e ui lava e leai se GI, e taliaina mo le maʻisuka i ni nai aofaiga itiiti. O nei mea uma e mafua ona o lona maualuga lona kalori.

GI e vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • e oo atu i le 50 PIECES - maualalo,
  • 50 - 70 PIECES - auala,
  • e sili atu i le 70 PIECES - maualuga (o ia meaʻai e matua faasaina i le maʻisuka).

O le atiseti o Ierusalema ma le maʻisuka e faatagaina i ni vaega laiti i le lisi o aso taʻitasi, o lona GI e 50 iunite. O lenei fualaau aina e mafai ona 'aina uma aʻa salalaʻau ma kuka ma pusa mai ai.

Ina ia saunia ipu ma le artichoke a Ierusalema, atonu e te manaʻomia ni oloa, e tofu uma ma GI maualalo:

  1. rye falaoa
  2. fuamoa - e leai se sili atu ma le tasi, protein i le le faʻamapulaʻa,
  3. se apu
  4. lemoni
  5. greens (pasili, pi),
  6. aniani
  7. kaluka
  8. seleli
  9. susu atoa.

O mea uma o loʻo taua i luga e mafai ona faʻaogaina ma le saogalemu i le sauniuni o ipu o atisorei a Ierusalema.

Isi togafitiga faʻatasi ma Ierusalema atisitoke

E mafai ona e togafitia le maʻisuka i le fou o le artichoke a Ierusalema. Ina ia faia lenei mea, ia 'ai ni fasi fualaau faisua se lua pe tolu (pe tusa ma le 50 kalama) e' aina le afa itula ao leʻi 'ai i le taeao i luga o se manava gaogao, i aso taitasi mo le itiiti ifo ma le tasi le masina.

O le artichoke o Ierusalema ua faʻatagaina e faʻasusu, o se mea teuteu e le gata o le a faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ae faateleina ai le hemoglobin. Ave le vaiinu suamalie 400 ml i le aso, vaevaeina i ni atopa se tolu, tolu i le fa taimi i le vaiaso.

Fufuluina lelei ia fatu, faaopoopo vai, aumai i se vevela, ona faapipii lea mo le fitu minute.

Mo se teuteuga o le a e manaʻomia:

  1. Ierusalemaichoke (tola) - 4 kulumu,
  2. vai mama - 800 ml.

Togafitiga ma lenei teuteuga e aoga mo le maʻisuka o soo se ituaiga i tamaiti, tagata matutua ma tagata matutua.

E mafai ona e faʻaaogaina laasaga o artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka.Mo le tincture, e tatau ona e tipiina le lau ma se naifi ma sasaa vai inu, pe a maeʻa mo le itiiti ifo ma le valu itula. Ave le 200 ml i le afa itula aʻo leʻi 'ai, faalua i le aso.

Aofaʻi o meaʻai o le tincture:

  • tasi sipuni sipuni o fasi pepa o le artichoke a Ierusalema,
  • 700 ml o vai faamama.

E naʻo le masina lona lua o le faʻaaogaina o se tasi o fualaʻau, o le a mafai ona mataʻituina lelei le aʻafiaga i le maʻisuka.

Ierusalemaicho atisichoke salads

Filifiliga tatau filifilia mo le maʻisuka mai le atisisisi ile Ierusalema o le a le gata ina aoga ma lelei, ae o le a avea ma se taeao atoa po o se taumafataga o le afiafi. O sala fou fou e lauiloa, e faigofie ona saunia ma e le manaʻomia se tele taimi.

O fualaau o le artichoke saladi o Ierusalema mo le maʻisuka e mafai ona aofia ai fualaau faisua, fualaau faisua ma meaola manu (fuamoa, tofu, maualalo-gaʻo kefir). O fualaʻau e faʻaaogaina i le suauʻu fuālaʻau, kefir poʻo le faʻasusu i le sua o le tipolo. Le leai o le vevelaina o salakeke e matua faʻasaoina uma ai vitamini ma minerale o fualaau aina ma fualaʻau.

E faʻatagaina e faʻaopopo i soʻo se tasi o fualaʻau ma kāloti fou, o lona GI e 35 iunite, ae pe a kuka, e faʻasaina, talu ai o GI o loʻo maualuga.

Mo se salatisi fuamoa mai Ierusalema atisitoke mai le maʻisuka, o le fua e aofia ai mea nei:

  1. Ierusalema atisisei - 200 kalama,
  2. kāloti - 200 kalama,
  3. lelo - 40 kalama,
  4. pasili ma pi - nai lala.

  • meaʻai maualalo-gaʻo - 50 ml,
  • suamati o le lemon - 0.5 tīpuni,
  • masima, eleele lanu uliuli e tofo ai.

Taʻu fualaau faisua ma ufiufi i luga o se fatulaʻau, ia tipi lelei le afu ma aniani, ia faʻapipiʻi mea uma ma le vaitau ma le saumalie. O lea ituaiga ipu o le a sili atu ona lelei i le taeao o le taeao, ma afai e te faaopoopoina se meaʻai i le salala, ona sui ai lea o se taumafa muamua.

E mafai ona e saunia se salati malamalama, lea e talafeagai mo se taumafataga i le afiafi, o le vaega e le tatau ona sili atu ma le 200 kalama. E faʻaaogaina se mea e pei ole tofu cheese, o lona GI e laʻititi ma e na o le 15 iunite.

Mo se tasi o tautua, e tatau ona e:

  1. tofu cheese - 50 kalama,
  2. radish - 50 kalama,
  3. Ierusalema atisitoke - 100 kalama,
  4. moa fualaʻau - 1 sipuni,
  5. kefir - 50 kalama,
  6. masima, eleele lanu uliuli - ia tofo.

Grate radish ma le artichoke a Ierusalema i luga o se fatu, masima ma pepa. Faaopopo i le tofu, kefir ma le suauu manogi ma fefiloi lelei.

E mafai ona e teuteuina le salati i ni totoa o le basil poo le pasili.

O le isi fua mo le lau o le salad ua faia i apu ma fuamoa. O sea fua o le a faamalieina ai manaoga o meaʻai e oʻo lava i se gaosiga suamalie. Ina ia saunia, e te manaʻomia mea nei:

  • Ierusalema atisisei - 150 kalama,
  • tasi fuamoa ua tunu
  • aniani - 1 fasi,
  • tasi tamai kukama fou
  • apple suamalie
  • pasili, pi - nai lala,
  • moa fualaʻau - 1 sipuni,
  • masima e tofo.

Faʻasalaina le fufuluina o fualaʻau, 'aina ma fualaʻau, masima ma le vaitau ma le suauu manogi.

Fautuaina o le Maʻisuka Meaʻai

O meaai uma e maua i le toto maualuga e tatau ona itiiti le GI - o le tulafono faavae lea o le maʻisuka mea taumafa. Afai e le o matauina, ona mafai loa lea e le maʻisuka ituaiga 2 ona vave liliu atu i se ituaiga o le insulin.

I le faaopoopo atu i ai, e taua tele le faʻatamaoaigaina o le taumafataga i vitamini, amino acids ma elemene. O mea aoga e maua i le tele o fualaau faisua ma fualaau aina. E mafai ona e saunia salakeke mai nei oloa, ae naʻo le taimi faatoa faʻaaoga saʻo.

O le filifiliga o fualaau mo le maʻisuka e maualalo le GI e matua lautele lava, ae o tagata gasegase ua faasaina ona faia ni suamalie, e oo lava mai fualaau aina. O nei mea uma e mafua mai i le mea moni e faapea i le taimi o lenei togafiti togafiti e "leiloa", lea e nafa ma le tafega o le kulukose i totonu o le toto. Ae o le vai patati e faatagaina i le lisi o aso taʻitasi, ae le silia 200 ml.

I fua, o mea nei e faatagaina:

  1. apricot
  2. nectarine
  3. peach
  4. le malamalama
  5. citrus fualaau aina - ituaiga uma,
  6. strawberries
  7. strawberries
  8. fugalaau
  9. lanu
  10. lanu mumu ma le uliuli.

Laʻau Faʻamataʻu Laititi GI:

  • eggplant
  • kapisi - ituaiga uma,
  • aniani
  • kaluka
  • tamato
  • lanumeamata, mumu, logo logo,
  • kāloti (raw only)
  • lentils
  • popo fou
  • moli vao mamago.

I taumafa i aso taitasi, cereals, lea e mafai ona avea o se taumafataga o le taeao poʻo se falaoa mo ipu autu, e le tatau ona faʻagaloina. E mafai ona e kuka falala, karite, karite karite. Ae o le araisa paepae e tatau ona lafoai, aua o lona fuainumera e maualuga atu nai lo le masani faatagaina. O se isi auala sili ona lelei o le a lanu enaena (enaena), o lona GI e 50 PIECES. i le tofo, e le o lalo ifo i le araisa paepae, e na o sina umi (40 - 45 minute) e alu ai.

Ole tele o iʻa ma aano o manufasi e tatau ona filifilia ni gaʻo maualalo, ma aveese le paʻu mai ia i latou. O mea nei e faatagaina:

  1. moa
  2. toso
  3. lapisi o lapiti
  4. lafumanu
  5. moa ma le ate fof,
  6. lafumanu
  7. pike
  8. polu
  9. hake.

O le paleni taumafa mo le maʻisuka e avea ma se faʻamaonia o le suka toto ma puipui le tagata mai mai le faʻaletonu ole inisiua insulin.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i aoga o le artichoke a Ierusalema.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aiseā e manaʻomia ai e tagata e maualuga le gaʻo chromium e togafitia lelei ai le maʻisuka

O le aafiaga o le chromium (Cr) i le tino o le tagata ua suesueina mo se taimi umi. I tua i le 1950, na faʻamaonia ai e saienitisi e aunoa ma lea, o le le faapalepale i meaola ma tagata na amata ona le gauaʻi. O a latou suʻesuʻega, na faʻamaonia ai e Schwartz ma Merz o le faaopoopoina o mea taumafa i le chromium i le taumafa e faʻamaonia ai le suka o le toto e matua aoga. O le mea lea, e tatau ona ave Cr i le maʻisuka, filifili mea e aofia ai lenei elemene poʻo le faʻaaogaina o meaʻai.

E faapefea e lenei elemene ona aafia ai le tino

E fesoasoani i le inisalini e faʻaaogaina ai le suka mai le toto i totonu o le tino. E le gata i lea, o le faaletonu o le Cr, e oo lava i tagata soifua maloloina, e mafua ai se tulaga tutusa ma le maʻisuka. O le maʻitaga ma nisi o faamaʻi fatu e mafua ai ona paʻu i le tulaga o lenei elemene i le tino.

O lona leai i totonu o le tino e mafua ai le faʻaitiitia o le gaʻo gaʻo, o lea e mafai ai e se tagata ona maua le mamafa. O le mea lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, e manaʻomia lenei elemene. O le faatumauina o lona tulaga manaomia i le tino, o le maʻisuka faafitauli e mafai ona alofia. Afai o le lisi o se tagata e sili atu le mamafa e masani lava ona i ai oloa ma chromium e faʻavasegaina ai le suka, ona faʻaititia ai lea o le maʻisuka.

O lenei elemene e puipuia ai le fausiaina o le RNA ma le DNA e nafa ma le agavaʻa faʻatasi. Chromium e manaʻomia mo le tuputupu aʻe ola maloloina o fomaʻi tino ma mo lo latou faʻafouina.

E lagolagoina le gaioiga o le vevela, ma e mafai foi ona totogi mo le le atoatoa o le iodine i le tino.

E faʻatonutonu ai le lipid metabolism, aveese le tele o le cholesterol. O le mea lea, o tagata e maua i le atherosclerosis poo cardiovascular diseases e manaomia se meaai e aofia ai meaai ma le Cr.

E fesoasoani i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻamautinoa ai le mamafa o le mamafa e ala i le faʻavaveina o le gataifale gaʻo ma le gaosia o gaʻo. E manaʻomia le puipuia o le osteoporosis, e fesoasoani ai e faʻamalosia ponaivi. E maualalo ai le toto i le taimi o le maualuga o le toto, faamama le tino o toxins, salts of metals mamafa.

E faapefea ona le lava lenei elemene i le tino

  • vaivai,
  • tuputupu ae i fanau,
  • suka le gauai - o se tulaga o le maʻisuka tuaoi,
  • popolega
  • mamafa tele
  • faaitiitia le mataʻituina o le lima
  • ua le atoatoa le tuufaatasia o gaoioiga,
  • tatavale tamatamailima
  • masani ona tiga
  • le gaioiga o le gaioiga i le tane,
  • suiga o le mamafa i soʻo se itu: faʻafuaseʻi le mamafa o le mamafa poʻo le maua i le mamafa,
  • sili atu cholesterol.

O vailaʻau ma lenei elemene e tatau ona faʻatonu e se fomaʻi. O le a ia pikiina meaʻai ma meaʻai i le lautele o le 100-200 mcg i le aso.

O le faʻaaogaina o fualaau faasaina e sili atu nai lo le masani ua fautuaina e mafai ona mafua ai le paʻu o le paʻu, le toe gaogao, ma e oʻo lava i le maʻi paʻu.

O aʻafiaga leaga o le sili atu o le chromium

O lenei tulaga e atiina ae i tagata o galulue i le gaosiga ma le tele o le Cr i le ea. O le sili atu o lenei elemene e mafai ona aliali mai i totonu o se tagata e aunoa ma le sima ma le uʻamea i totonu o le tino, faʻapea foi ma le taimi e faia ai sauniuniga chromium e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi.

O mea e sili atu i luga o le pala na mafua ai ona afaina, dermatitis. E iai se faʻafitauli o le atiaʻe o sela o le kanesa. O le mea lea, a aunoa ma se fautuaga a se fomaʻi, o le faʻaaogaina o meaʻai e le masani ai chromium e togafitia ai le maʻisuka e matautia.

O a mea e maua ai lenei mea

O ana punaoa autu mo le maʻisuka ituaiga 2 o le fefete a le tagata faila ma le ate - e tatau ona 'aina e le itiiti ifo i le faalua i le vaiaso. O le meaai e tatau ona i ai ni falaoa falaoa o le falaoamata 2 tikeri o le fesuisuiai mafiafia, e mafai ona e 'ai paluga kuka i totonu o se pele, e tatau ona i ai i taimi uma ia fualaau faisua, paluga, kulimi malo.

O se faʻaopoopoga faʻaaogaina o vailaʻau faʻatasi ai ma se ituaiga elemene e manaʻomia i le taimi o le maitaga. Tagata e maua i le maʻisuka ma i latou e silia ma le 45 tausaga le matutua latou te manaʻomia. E mafai ona sasaa le fefete a le tagata fai meaʻai faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2 i vai inu. E tatau ona e inuina lenei vai pe a uma ona tuʻuina mo le afa itula.

  • fuga saito
  • pelo tila ma pi,
  • fuamoa
  • lapisi, iʻa ma le gaogao.

O loʻo i ai vailaʻau faʻalaʻau pei o le ginkgo biloba ma le patamati.

Chromium tapenaga

O meaʻai e sili ona aoga ma saogalemu e aofia ai polynicotinate ma chromium picolinate. Latou te manaʻomia faapitoa mo le maʻisuka, aua i le tulaga o se gase suka o lenei elemene e faigata ona eli mai oloa. I lenei tulaga, e mafai e le fomai ona faatonuina 200-600 mcg o nei vailaʻau. Latou te le suia le fomaʻi o le maʻisuka mo le faʻafitauli o le ituaiga 1, ae o le a latou fesoasoani e tausia le suka masani ma le insulin. Ma faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, o fualaau faʻatasi ma lenei elemene e le mafai ona faʻaaogaina.

Uiga o Ierusalema atisikoke ma ona manuia faʻalesoifua maloloina

O aoga ma mea leaga o le laau ua uma ona suʻesuʻeina mo se taimi umi, o lea ua faapea mai ai endocrinologists ma le mautinoa o le aofia ai o le tosina o Ierusalema i le taumafataga o le maʻisuka e taofia le alualu i luma o le faamai ma e oo lava i nisi taimi e mafai ai ona e faia e aunoa ma le inu o le suka.

E aina 'aano o atiseti o Ierusalema. E fai sina suamalie i le tofo, palasi ma e iai ni mea tutusa i le tofo ma pateta. E mafai ona 'aina faʻamaʻi ma faʻavevela le kulumu o le eleele.

O faʻamalologa o le faʻasologa o le atisosisi o Ierusalema i le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina manino e le inulin o loʻo ulufale atu i le laau. O ona meatotino, o inulin e aʻafia ai inisalini masani, o lona uiga, i lalo o lana faatosinaga, o meaʻai gaʻo e sili atu ona malepe.

O le faʻaaogaina pea o pears i le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 e oʻo atu i:

O le tosina o le Ierusalema ma le maʻisuka ei ai sona aafiaga lelei e le gata i le gasologa o togafitiga autu. O le aofia ai o laau toto i meaai e faʻaititia ai le lamatiaga o le fatuina o pathologies cardiovascular, toe faʻafoʻisia ai le puipuiga faʻaitiitia, ma faʻamaonia ai le toto maualuga. Ua maua i le laau ni mea faʻamaʻi, o pathogene e pei o le staphylococci ma le streptococci ua oti i lalo o lona aafiaga.

Auala e faʻaaoga ai se paʻu o le arena mo le maʻisuka

O le faʻaaogaina o le artichoke o Ierusalema ma le maʻisuka e le gata i le faʻaaogaina o ipu mai fatu o le laau. O le a aoga le paʻu mata pe afai e te faʻaaogaina infusions ma teuteu mai ai. O le mana faamalolo e maua i le aʻa.

O tagata maʻi maua i le maʻisuka e fautuaina e mulimulitai i le tele o tulafono pe a sauni ni ipu ma sauniuniga o le togalaau mai Ierusalema atishoke:

O togafitiga faʻamalolo e faʻaititia ai mea faʻamalolo o le paʻu oneone. O le mea lea, o le maʻisuka e masani lava ona manaʻomia le 'ai i fualaʻau, e mafai ona faʻaopopoina i fualaʻau fualaʻau eseese.

Folasaga i le atisisisi a Ierusalema e le o lona uiga e mafai ona e gafatia isi oloa uma e 'ai i le le faʻatapulaʻaina. O le maliu o se vaega taua o le faʻamautuina o maualuga o suka.

Faʻafefete o le feʻau

O mea laititi mo le faʻafefeteina e mafai ona fou uma ma mamago. Mo le vaitau taumalulu, e mafai ona e faʻamagoina ia lau o le laau na gaosia ma tutoʻatasi.

  • 2.5 laulau punetini o mea totino - 'au ma lau o le artichoke a Ierusalema,
  • 0.5 lita o lapisi, vai vevela.

  1. O atigi iniseti o Ierusalema o loo sasaa atu i totonu o se fagu ua faʻamauina,
  2. O mea laititi e sasaa mai i vai inu, ua tapuni le fagu i se tapuni,
  3. E tatau ona faʻaaoga le vai mo le itiiti ifo i le 12 itula.

A maeʻa ona faʻamamaina, e fautuaina le faʻafefete o le afu e faʻaaoga faʻafa i le aso i le maualuga o le afa ipu tioata. O le suāuʻu ua faʻaitiitia i le vaiaso lona lua o togafitiga, ae tatau ona faʻaauau pea le auala e ave ai le vai mo le tolu vaiaso.

Vodka infusion

E le gata ina faʻaleleia le gaosiga o le inisalini, ae aʻafia ai foi le afaina ma le fesoasoani e aveese ai toxins mai le masini vai. E mafai ona e inuina e tusa lava pe leai sau talafaasolopito o le maʻisuka.

  • O le afa o le lita o vodka lelei,
  • Laʻau o le laau - 500 g.

E faʻapefea ona fai se tincture tao? E fautuaina e inuina faatolu i le aso i le aofaiga o le sipuni se tasi o le potuʻai. E faʻafefiloi le muaʻi ava malosi ma le afa ipu vai. O le taimi e faʻaaogā ai e 15 minute aʻo leʻi faia se taumafataga. O togafitiga e tatau ona faʻaauau mo le 3-4 vaiaso.

Mo le togafitiga o le maʻisuka o soo se ituaiga, e mafai ona e saunia se sipuni suamalie ma faamaloloina. O le a suia ai fualaau toto fou i le taumalulu ma le tautotogo, aua e mafai ona taofia uma ona meatotino aoga mo le itiiti ifo ma le tasi le tausaga.

  • Laʻau suamalie fou
  • Lisi o vai faamama
  • Tasi le lapopoa.

E mafai ona e faʻaaogaina le sipuni mālū suamalie pe a kuka le tao, faaopoopo i le lauti ma meaʻai. O le oloa e le o aofia ai le suka, ae o le maʻisuka e le tatau ona e faʻaaogaina ma le faʻaaoga.

Saladia faʻamalosi

O se salati o fualaau aina ma laau aina e aoga ma i le taimi lava e faigofie ona eli. E mafai ona 'aina faʻatasi mo le' aiga o le afiafi poʻo le faʻaopoopoina o se ipu falaoa i ipu mo le 'aiga o le aoauli.

  • 2-3 togi o atisichoke a Ierusalema,
  • Tasi kukama fou pe taulaina
  • Umu suamalie ma lemu (tasi),
  • Tasi fua faʻatoʻa kuka
  • Onions - tasi ulu,
  • Se sipuni sipuni o le suauʻu olive,
  • Pasili ma le au - fusi,
  • Laʻau - masima ma pepa uliuli e tofo ai.

Laʻau calorie laititi

Faʻasinua e tusa ai ma le fua o loʻo i lalo, o le kesi e suia lelei ai se taeao atoa. Faatasi ai ma le fiafia e 'ai e le gata i tagata matutua, ae faʻapea foʻi tamaiti.

  • Fuamoa lapoa - 2,
  • O fualaʻau laiti e fa,
  • Semolina i le aofaiga o le fa kapalaʻa,
  • 50 ml susu susu
  • E fa kapu o le falaoamata o le saito
  • Meainu suauu mo le lubrication form.

Laʻau Soula

E lelei le sua o meaʻai mo tagata e maua i le maʻisuka oe mananao e aveesea le mamafa.

  • O le susu po o le ogavae o se manulele,
  • Seleni aʻa
  • Ierusalema atisilke tubers,
  • Aluga.

E mafai ona tipi faʻalua vao moa faatasi ma fualaau faisua pe faʻaaoga e saunia isi ipu.

O le aoga o le atiseti o le atiseti o Ierusalema mo le maʻisuka, pe faʻapefea ona faʻaaoga lelei le tubers ma maua ai le manuia i tagata poto masani o loʻo aʻafia i le atinaʻeina o le soifua maloloina. O le mea lea, afai ei ai sea avanoa, ona tatau ai lea ona feutagai ma se tagata poto faapitoa.

Ierusalema atisitoke - fatuga ma meatotino

O le artichoke a Ierusalema e foliga tutusa ma le pateta, ae o ipu mai ai o le a manuia ai le maʻisuka. O le vailaʻau faʻasolosolo o le tubers e mauoa i meaʻai ma gaʻo vailaʻau faʻateleina, o le tele o vitamini B1, B2, B6, C, PP. O loʻo i ai le uʻamea manaʻomia o le tino, kilokone, potassium, pectins, faʻapea foʻi ma mea e maua ai le amino ma minerale.

Talu mai aso anamua, o aʻa o lau o le eleele na faʻaaogaina e togafitia ai le tele o faʻamaʻi.

O le a le aoga mo le toesea o Ierusalema ma ona aoga aoga:

O faʻamaoniga i le faʻaaogaina o aʻa

O le atisikoke a Ierusalema ua faʻatuina ia lava e avea o se sui sola maloloina mo le tele o faʻamaʻi. Ae ui i lea, e tele faʻasolega mo le faʻaaoga:

  • Faatasi ai ma le le faapalepale i nisi o mea o loʻo fausia ai le paʻu o le eleele, e mafai ona tupu ai ni faʻafitauli o le maʻi.
  • O le taumafa e mafai ona mafua ai le faʻaleleia o le kesi.
  • E le fautuaina le faʻaaogaina o fualaau aina mo aʻafiaga gallstone.

O le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema i fua faʻatatau e le afaina ai le tino.

Ierusalema atishoke mo le maʻisuka

O le aofaʻi o kulukose o loʻo faʻavae ma le faʻaaogaina o le artichoke o Ierusalema e laʻititi tele ma e le lamatia mo se maʻisuka ituaiga 2. I se isi itu, o inulin e faʻapipiʻiina i le fiber e puipuia ai le vave faʻavaveina o le kulukose ma le taofiofia le taofiofia i lona maualuga i le toto.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia ona iloa e tusa ma le 13 g o vailaʻau gaʻo e 100 g o oloa. Ma ao le i ai meaʻai i le meaʻai, e tatau ona e tui inisalini ina ia le tupu ai le suka.

Tusia togafitiga mai Ierusalema atisitoke mo le maʻisuka

O le atiseti o Ierusalema e aoga tele mo le maʻisuka ma i le foliga o se teuteuga. Ina ia saunia 3 poʻo le 4 sipuni tele o fualaʻau matala, ia sasaa le 1 lita o le vai inu ma faʻafefete i luga ole vevela mo le itula. Ona tatau ai lea ona faʻafefete le susu ma faʻaauau, faʻailoga ma tuʻu i se mea malulu, pogisa. E tatau ona 50 k i le aso.

O le artichoke a Ierusalema e aoga tele mo le maʻisuka pe afai e te tipiina le lauti mai lau lau mago ma fugalaau. I totonu o se ipu vai vevela tuʻu le 1 teaspoon o le faʻafefiloi ma faʻavaivai 10 minute. Latou te inuina lenei lauti 3 taimi i le aso.

Delicious Jerusalem artichoke recipes

Salati i sauerkraut ma le artichoke a Ierusalema.

  • Ierusalema artichoke tubers - 2 pcs.
  • Apple - 1 pc.
  • Sauerkraut - 200 g.
  • Olive olive.

Kuka. Grate root vegetables and apple. Faʻaopoopo le kapisi ia i latou ma sasaa suauu.

Salati i le lau o le lau "Winter joy".

Kuka. Grots carrots ma tubers o le elego paʻu i luga o luga o se fatu laulauina. Oti faʻamavae kukama ma laau. Faʻasolo meaʻai ma liligi i luga o le suāuʻu olive.

Ierusalema artichoke fritters.

Kuka. Grate root vegetables and carrots, faaopoopo fuamoa, falaoamata, masima ma gusi. Fuga i luga o le vevela masani seia oʻo i le enaena auro.

Pear soup puree.

  • Pepa o le Lalolagi - 7 pcs.
  • Celery - 2 pcs.
  • Onion - 1 pc.
  • Ata - 2 cloves.
  • Vailaʻau suamalie.
  • Fualaʻau o fualaʻau.

O le kukaina o Ierusalema o atisikoke ipu mo le maʻisuka e maloloina lelei pe a latou fiafia. O le faʻaaogaina o lenei oloa o le a le gata ina fesoasoani i le maualalo o le suka, ae faʻaumatia foʻi paʻu faaopoopo, faʻamamā le tino o mea leaga ma faʻamalosi ai le tino puipuia.

O nisi faʻamatalaga e uiga i le atisitoke o Ierusalema, ona foliga ma mea aoga o loʻo faʻamatalaina i le vitio o loʻo i lalo.

Faamalologa meatotino


O fua o le aʻa e maua ai se vailaʻau maʻoti. E aofia ai pectin ma protein, fiber ma gaʻo, o le tele o mea amino, e aofia ai mea taua, protein, fructose, inulin, vitamini B ma le C (o latou mea e tele taimi e sili atu nai lo kāloti, beets ma pateta).

Mai minerale: potassium ma le kopa, magnesium ma le calcium, zinc ma le sodium ma le tele o isi. O vaega uma o le laau e fetaui lelei mo meaai, ae o le mea e sili ona aoga, o le fatu.

O loʻo i ai i totonu e taua le polysaccharide i le maʻisuka - inulin (toetoe 35%). Ma e masani ona faʻamaonia ma faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, e mafai ai ona saʻo le tagofia o le kulūkose. Inulin e maualuga lona faasalalauga. O loʻo tumau ai gaʻo ma faʻaitiitia ai lo latou gaogao i totonu o le vaega o meaʻai.

Inulin o se mea sili ona lelei e mafai ona faʻasaina le microflora o le intestinal. E tatau ona manatuaina i le maualalo o le vevela o lenei polysaccharide i le lau o le lau e liliu atu i le fructose. O le mea lea, e manaʻomia e le maʻisuka ona aoina fua o le aʻa i le tautoulu ma puipuia ai mai le maalili. O le isi mea aoga i Ierusalema artichoke o le pectin. O ona meatotino e tutusa ma inulin. Ae o le mea autu e aofia ai: aveeseina o mea oona (toxins) ma mea faʻavevela mai le tino. Pectin o loʻo i ai se uiga sili ona tāua ma aoga mo le maʻisuka: e maua ai le lagona o le maelega, o lona uiga e fesoasoani e aveesea le mamafa.

Faafetai i inulin ma chromium, lea e maualalo ai le cholesterol leaga, faapea foi ma le silikoni, o le artichoke a Ierusalema e faʻaleleia ai le galuega o le myocardial ma faʻamautu ai le toto maualuga.

O lenei fuālaau faʻasaoina ona uiga faʻamalolo i le taimi o togafitiga vevela. E mafai ona 'aina le' ai, tunu ma kuka, pe faʻamaʻaina foi. O nei mea uma e mafua ai ona avea le aʻa ma se togafitiga faʻapitoa.

Faʻamanuiaga ma faʻalavelave mo le maʻisuka

Faʻaauau le faʻaaogaina o tubers atisichoke ma le maʻisuka e mafai ai ona e maua ni suiga lelei i le tino e pei o:

  • glucose sui. Talu ai e le manaʻomia le inisalini e le fusi fualaʻau e ulu ai le paʻu o le cell, e maua ai i totonu o sela siama nai lo le glucose, faʻataʻitaʻiina metabolic processes,
  • faatoaagaina mai o le pancreas,
  • faaitiitia o le tele o mumū,
  • fufulu tino. O loʻo iloa i le maʻisuka, o le metabolism ua faʻavaivaia, ma o nisi o toxins o loʻo taofia i totonu o masini. O le inulin ua faʻataʻapeʻapeina i le fructose ma mea faʻalaʻau. O nei mea faʻapitoa e fusia faʻamaʻi ma aveese mai le tino,
  • toe faʻaleleia i le chromium, lea e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin i tino,
  • faaleleia atili le vaaiga, aua o le atisisisi o Ierusalema e mauoa i vitamini A (sili atu nai lo Karoti ma kulini). O le vaʻai i le maʻisuka e tigaina i taimi uma, ma o le eletise i totonu o lenei mataupu o le a sili atu ona puipuia.

O le i ai o ni uiga matagofie i le aseta, o le atisikoke a Ierusalema e le mafai ona i ai ni faʻatauiga. Latou te le oi ai iina.

Pau lava le mea e tatau ona mafaufau i ai o le faʻaleagaina lea o aʻa. E lava le faʻatapulaaina o oe i le 100-150 g o fatu poʻo laulaau o se laau i aso taʻitasi ina ia iloagofie ai ona lelei. Faʻalavelave faʻafefe.

E faʻapefea ona faʻaaoga le artichoke a Ierusalema mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

E mafai ona e 'aina se fualaau faisua i soo se ituaiga, e ui lava e sili ona aoga, e saʻo lava, i le vave. O loʻo faʻamaonia faapitoa mo le maʻisuka ituaiga 2. Phytotherapists ma tagata tausosiolosi e fautuaina e faapea o tagata gasegase e aofia ai lenei oloa ia latou taumafataga 3 taimi i le aso.


Ua fufulu i lalo o le tap, fufulu mama mai le eleele ma le oneone, tipi ese le pele. Afai e le faia lenei mea, ona oʻo mai lea o le foliga lanu enaena.

Ona faigofie lea ona latou faʻafeiloaʻi (faʻafefe pe maeʻa, pei o oe) ma le vaitau ma le suauu (sili ona lelei). Ua saunia le ipu! A maeʻa ona faʻaaogaina, e sili atu le faʻaalu se pupuu puupuu (tusa o le 30 minute) ma faʻaauau pea le taumafataga.

Toto faamalolo vai

O le a avea 400 g o fatu. Ua fufuluina, mago ma palapala. Ma le isi, o le masini e togiina i totonu o le susu. E tatau ona inu sina 'ava: o le tasi vaetolu o le tioata 3 taimi i le aso 20 minute aʻo leʻi' aʻai.

O le a ave se meaʻai ma lau - 3 tbsp. Ua sasaa le masini i le 500 ml o le vai kuka. O le sua o le vai e faʻaaogaina mo le 10 itula, faʻapipiʻiina. Ua faia! Inu le afa afa i le aso. Aʻoga: 20-30 aso.

Manaomia: aʻa laau - 1 kg ma le 1 lemoni. O fatuga ua saunia (fufuluina ma faʻamaeʻaina) 'ua uʻuina i le vai inu ma faʻapipiʻi i luga o se mea lelei i le tulaga mama. Ona fufuluina lea o le sua mai le masini. E mafai ona faia lenei mea i le lomitusi poʻo le gau.

O le siva suamalie e vevela (ae le o le kuka) i le 60 tikeri mo le 7 minute. Ona susulu lea o le vai ma toe faafou. E toe faʻafesoʻotaʻi 6 nei seʻia oʻo ina avea le sipuni ma mea matala. A o lei faia le mea na tupu muamua, ua faaopoopoina le sua o le tipolo.

Ua faia! E mafai ona teuina le suka i totonu o le pusaaisa mo se taimi umi. E masani lava, e faaopoopoina e faleaoga le siva e tao ai nai lo le suka. Ma o isi mea inu ava malosi e maua mai ai.

Mo le maʻisuka, e tatau ona ave le syrup 100 g ao le i fafagaina pea mo le 2 vaiaso. Ona sosoo ai lea ma se malologa o le 10 aso.

Le faʻaaogaina o fualaʻau aʻa mo le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga


O meaʻai o tina faʻamoemoe o loʻo i lalo lava o suʻesuʻega a fomaʻi.

Latou te fautuaina le faʻaaogaina o lenei fualaau aina i le taimi o maitaga, faʻafitauli i le maʻisuka, ona o mea aoga o le atisichoke o Ierusalema o le a faia mo le leai o minerale, vitamini ma amino acids i le tino o le fafine.

Ina ia puipuia le le lelei o le fetal ma le lamatiaga o le fanau mai vave, o le magnesium i totonu o le fualaau faisua e aoga tele. E le gata i lea, o le atisikoke o Ierusalema o loʻo faʻaalia mo tina faʻamoemoe ma faʻamaʻi.

Fuga kuka

O fatu fou o le artichoke o Ierusalema e foliga tutusa lava, pateta suamalie ma e le fiafia i ai le toatele. E ui o le tele o mea lelei e mafai ona saunia mai ai, o se fualaau faisua fou e tumau pea lona aoga i le maʻisuka.


O le a manaʻomia:

  • Ierusalema artichoke - 500 g,
  • mūmū - 1 sipuni,
  • pasili - 30 g
  • moa fualaʻau - 1 sipuni,
  • le masima.

Talosagaina o le artichoke Ierusalema ao avea ma se tamaʻi pateta. Ona fufulu lea ma faʻafefe. Faʻaopopo le palapala, fasi pasesa i le masima. Faamasima ma liligi le suauʻu. Faʻafefiloi lelei.

Ierusalema artichoke salad i fuamoa ma sana


O le a e manaʻomia:

  • Ierusalema artichoke - 500 g,
  • sana (meaai kuka) - 100 g,
  • fuamoa - 4 pcs.,
  • mayonnaise.

Tulimanu aʻa, faʻasala i le vai inu ma le kuka mo le 5-7 minute. Fuamoa mafiafia vevela. Fufulu ma mama.

Ierusalemaichoki, tosoina i totonu o pusa, faʻafefiloi ma fuamoa ma sana (e aunoa ma se sua). Taimi i le mayonnaise.

Teu mea inu


O le a maua ai le 500 g o aʻa. O le sauniuniga o le artichoke a Ierusalema e matua lelei lava le fufulu ma sasaa i le kuka, ae le o le vai inu. Faʻaosooso 5 minute.

Ona faʻamamaina lelei lea o le suavai, ma o le atisiko o Ierusalema o le a faʻagogo ma falai (e aunoa ma le suauʻu) seia oʻo ina 10-15 minute le lanu uliuli-lanu samasama. Ma le isi, o le masini o le eleele. O le mea e maua mai ai le pauva e gaugau i le vai inu ma faʻatali mo le 10 minute.

O le vai inu na o le lanu e pei lava o le kofe, ma e tofo e pei o le lauti oona.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le 'aiina o le lalolagi mai le maʻisuka e mafai ona faia i auala eseese. O nisi tagata gasegase eo mai ma ipu fou ma lenei fualaau faisua. Ae ui i lea, e tatau ona e iloa o le atisikoke o Ierusalema e sili ona aoga faatasi ma radisa, tamato, kukama ma le falesa. E le tatau ona faʻapipiʻi lenei fualaau faisua ma le pulu manogi ma le lemon.

E faʻapefea ona ave ia fualaau o atisifo o Ierusalema mo le maʻisuka?


O le atiseti o Ierusalema e leʻi aloese mai le mafaufau o tagata vailaau mo togafitiga. Ua latou atiaeina se laina o oloa e fuafua i fatu laau:

  • pills. Faʻatau mai fatugogogo. Mo se faataitaiga, Topinat. 1 laupepa o tupe ua fuafuaina mo se 20 aso. Fautuaina mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2,
  • inulin (faʻaopoopoga meaʻai). Faʻapipiʻi foi i le pepa laupepa.

O le faʻaaogāina o fualaau o atisosisi a Ierusalema (ala ma le tele) mo le maʻisuka e tatau ona malilie i ai le endocrinologist.

O ai e le tatau ona 'ai se pi?

E le fautuaina le 'aiina o le atiseti o Ierusalema mo tagata o loʻo i ai:

  • le faapalepale i vaega o fualaʻau. E mafai ona aliali mai faʻafitauli
  • tuinanau i le suauu. O fua o le aʻa, e 'ai i le tele o mea, o le a faʻaosofia ai le faʻaaogaina o le kesi i totonu o le manava,
  • faafitauli i le gastrointestinal tract ma le pancreas. O se fualaau aina e mafai ona mafua ai le mumunia o totoga mamai,
  • afaina o le gallstone, talu ai ona o le aʻa o le aʻa e maua ai le malosi ma e mafai ona saofagā i le tulaga le manaomia o le fuaina.

Faʻamatalaga o fomai ma le maʻisuka

O faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka ma fomaʻi e uiga i mea aoga o Ierusalema atisiriko:

  • Tatyana. Na ola matua oʻu atinaʻe Ierusalema i le 80 o la matou togalaau. Na maua e Tama le maʻisuka, ma o lea na latou filifili ai e taumafai. E leʻi sili atu le atamai o loʻu uso ma le sili atu i le 1 i le taimi. Ma sa fiafia le tama ia te ia
  • Elena. Ae paga lea, na ou iloa e uiga i le toesea o Ierusalema i se taimi tuai. E fesoasoani ia te au e maualalo le suka. Sa ou maua le maʻisuka mo se taimi umi, ma sa ou taumafai i le tele o fua. Na maua le tofo i aʻa. Ou te taumafai e ai i le tulaga o salakeke. O nisi taimi ou te tao ai
  • Eugene. Ua ou maʻisuka mo le 15 tausaga. O le artichoke a Ierusalema na fautuaina mai ia te aʻu e loʻu finocrinologist, lea e tele faafetai ia te ia. Ou te inu vai mai fualaʻau ma sui i pateta. Ou te talitonu ua ou nofo aitalafu ia te ia i le faaleleia atili o le manuia,
  • Olga. Ou te 'aina Ierusalema artichoke i taimi uma, aua na ou matauina ua paʻu le suka, ma e tele atu le malosi. Ou te 'ai fua
  • Solovyova K. (endocrinologist). E talitonu o ia afai e "pipii" se tagata i le atisikoke ma lona loto atoa, ona tuu lea ia te ia e faaauau pea ona faavaivaia faatasi ma ia ua uma ona fafagaina i le lisi. Ae peitai, e tatau ona e manatua e le o se panacea ma e le galo e uiga i togafitiga fuafuaina.

Tuua Lau Faamatalaga