Sugar po o le fructose, o le a le mea e te filifilia?

O faʻamatalaga faifai pea e uiga i le matautia o le suka, lea o loʻo faʻalogoina i aso nei mai faʻamatalaga uma, tatou te talitonu o loʻo i ai le faafitauli.

Ma talu ai ona o le alofa mo le suka ua afifi i totonu o la tatou vaaiga mai le fanau mai ma e te le manao e teena, e tatau ona e saili mo isi auala.

Glucose, fructose ma le sucrose e tolu ituaiga o suga, e tele mea tutusa, ae o loʻo i ai ni eseesega taua.

E masani ona maua i le tele o fua, fualaau faisua, meaʻai susu ma fatu. E le gata i lea, na iloa e se tagata le vavaeeseina oi latou mai nei oloa ma faaopoopo atu i galuega o le gaosiga oo latou lima e faaleleia ai lo latou tofo.

I lenei tusiga o le a tatou talanoa pe faapefea ona ese le kulukose, fructose ma le sogasoga, ma o le a mautinoa lava po o fea oi latou e sili atu ona aoga / leaga.

Glucose, fructose, sucrose: eseesega i tulaga o le kemisi. Faʻamatalaga

Mai i le tulaga o le matamata i le kemisi, o ituaiga uma o suga e mafai ona vaevaeina i monosaccharides ma le faʻafefete.

Monosaccharides o ituaiga faigofie ia o suga e le manaʻomia ai le gaʻoina ma e faʻafefe pei o le vave ma vave. O le faagasologa o le faʻasaumalie ua amata nei i totonu o le gutu, ma faaiʻu i le faʻailoga. E aofia ai glucose ma fructose.

E le gata i lea, o le a le mafai ona faʻasalalau i le faʻaaogaina o meaʻai e lua (monosaccharides). O le sui sili ona lauiloa o le faʻasalaga e manuia.

O le a le mea e manuia?

Sucrose o le igoa faasaienisi mo le suka.

Sucrose o se faʻasalaga. O lona molimula e aofia ai mai le tasi kulukose mole mole tasi ma le fructose. I.e. e avea o se vaega o la matou suauʻu laulau masani - 50% kulukose ma le 50% fructose 1.

O lona uiga masani o loo i ai i le tele o fua faalenatura (fualaau faisua, fualaʻau, pata).

O le tele o mea o loʻo faʻamatalaina e le "suamalie" i la tatou gagana e mafua mai i le mea moni o loʻo i ai suauu (suamalie, ice cream, mea inu gaʻo, oloa o le falaoamata).

E maua mai le suka gaosi mai beets suka ma le suka.

Sucrose tofo itiiti le suamalie nai lo le fructose ae sili atu le suamalie nai lo le kulukose 2 .

O le a le kulukose?

Glucose o le punavai taua lea o le malosi mo o tatou tino. E tuʻuina atu i le toto i siama uma o le tino mo a latou meaʻai.

O lea ituaiga o toto e pei o le "toto suka" po o le "toto suka" e faamatalaina ai le maualuga o le kulukose i totonu.

O isi ituaiga suga (fructose ma le sucrose) e aofia ai glucose i la latou tuufaatasiga, pe tatau foi ona liua i totonu mo le faʻaaogaina o le malosi.

Glucose o se monosaccharide, o lona uiga E le manaʻomia ai le faʻalaumalieina ma e vave faʻavave.

I meaai faanatura, e masani lava o se vaega o vailaau faʻamalosi faʻamalosi - polysaccharides (malolo) ma le faʻasaʻo (sucrose poʻo lactose (tuʻuina atu le suamalie i le susu)).

Mai ituaiga uma suga e tolu - glucose, fructose, sucrose - glucose o le pito sili lea ona suamalie i le tofo 2 .

O le a le vailaʻau?

Fructose poo "fualaau suamalie" o se monosaccharide foi, e pei o le kulukose, o lona uiga. vave faʻaleleia.

O le suamalie suamalie o le tele o fualaau aina ma le meli e mafua mai i a latou fua o le fructose.

I le foliga o se suauu, o le fructose e maua mai i le sugar sugar, cane ma le sana.

Pe a faatusatusa i le suauu ma le kulukose, O le fructose e sili ona manaia lona tofo 2 .

O le foseose ua sili ona lauiloa i le maʻisuka i le taimi nei, ona o ituaiga uma o suga e itiiti sona aafiaga i le suka suka 2. E le gata i lea, pe a faʻaaoga faatasi ma le kulukose, o le fructose e faʻapupulaina ai le fua o le kulukose o loʻo teuina i le ate, lea e mafua ai ona faʻaititia i lona maualuga i le toto 6.

Sucrose, glucose, fructose e tolu ituaiga suga e eseese i le taimi o le faʻasalaga (faʻaitiitia mo le kulukose ma le fructose), tikeri o le suamalie (maualuga mo le fructose) ma le aʻafiaga o le suka (totolo mo le fructose)

Talanoa e uiga i le suka

O le tagata lava ia, na ou faʻalogo talu mai loʻu laʻititi o le suka e tatau mo le tino, aemaise lava le faiʻai, e galue malosi i le aso atoa. Na ou matauina ia te aʻu lava, i tulaga faigata ma le gaogao faigofie, e matua matautia lava pe faapefea ona e manao e foloina se mea suamalie.

E pei ona faʻamatalaina e le saienisi, e fafagaina o tatou tino i le malosi e gaosia mai meaai. O lona popole sili lava o le mate lea i le fiaaai, o lea la o lo tatou manaomia mo togafiti suamalie e matua tauamiotonuina lava, aua o le kulukose e toetoe lava o le mama atoatoa. E taua tele mo le faiʻai ma mea uma e pulea ai.

O le a le mea o aofia ai le mole suka, e te iloa? O le tutusa lenei o le kulukose ma le fructose. A oʻo mai le suka i le tino, e faʻasaʻoloto le kulūkose ma e ala i le mucosa o le tootoo laitiiti e ulu i totonu o le toto. Afai e faʻatuputeleina lona faʻatupulaia, o le tino e maua ai le inisalini, e faʻatatau i lona gaosiga galue.

Afai e le maua e le tino le kulukose, faatasi ai ma le fesoasoani o le kalukago e aveese ai ana faʻaagaga mai le gaʻo tele. O lenei mea e faʻamaonia ai le mamafa o le mamafa ao mulimuli i se taumafataga e matua faʻamapulaʻa ai mea uma. E te iloa le maualuga o le suka e te manaʻomia e te 'ai i le aso?

O aoga o le suka

Tatou te lagona uma le fiafia i meaʻai lelei, ae o le a le mea e maua e le tino?

  • Glucose o se vailaau lelei tele,
  • Faatoagaina mai o le gaioiga galue. Glucose o se mea suamalie ma toetoe lava a le afaina ai le inu malosi,
  • Faʻaleagaina, sina tofo, aafiaga i luga o siama namu,
  • Faʻavave o le faʻaumatia o mea oona mai le tino. Faafetai i le kulukose, o mea faapitoa ua maua i le ate e faʻamama ai.

E foliga mai o le togafitia o oe lava i ni keke keke e le leaga e pei ona fai mai ai nei meaʻai meaʻai.

Suga sosolo

O le faʻaaogaina tele o soʻo se oloa e mafua ai le nausea, o le suka e le o se faʻalavelave. O le a se mea e mafai ona ou fai atu ai, e oʻo lava i se faaiuga o le vaiaso ma lau ava pele e mafai ona avea ma se mea e le mafai ona faʻaaogaina i le faaiuga o se tafaoga faamasani. O le a la le tulaga lamatia o le galo i luga ole lauulu?

  • O le tele, ona o le tino e leai se taimi e faʻagasolo ai ma faʻaaoga ai le malosi mai le tele o suka,
  • Manatua o le ulufale atu ma maua le calcium, e talafeagai mo le gaosiga o le suauu. O i latou e 'ai le tele o selu ei ai ni ponaivi gaʻo,
  • O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. Ma o iinei ua i ai ni nai auala e toe solomuli ai, malie? E tusa lava pe tatou te puleaina meaai, pe faitau pe o le a le tulaga o le maʻisuka ma isi tuinanau e mulimuli mai i lenei faʻamaʻi.

O a la mea na maua? Na ou iloaina o le suka e le leaga, ae na o le lelei lava.

Talanoa e uiga i le falu

Manu suamalie faalenatura. O le tagata lava ia, o le upu "natura" e ootia ai au. Ou te manatu i taimi uma o soʻo se meaʻai toto-laau o se fale. Ae na ou sese.

O le fructose, pei o le kulukose, e ulufale atu i totonu o le iniseti, ae o le tele o le toto i totonu (o le mea faaopoopo lea), ona ulu atu lea i le ate ma liua i le tino (o se mea taua tele lenei). I le taimi lava e tasi, o le pancreas e faʻaalia tutusa i le kulukose ma le fructose - aua o se mea faigofie lava le gaʻo.

O lenei suamalie masani e sili atu ona sili atu le tamaoaiga nai lo le sosolo, ma e toetoe lava a tutusa le caloric. E tatau ona faʻaitiitia le fructose, e le gata i mea inu ma i le sauniuni o mea e gaosia ai. E le gata e faʻamafanafanaina ai i latou, ae e maua ai foi se foliga vave atu o se susulu matagofie i pastry.

O se isi mea na faateia ai au. O lona faʻasinomaga faʻamaualalo e maualalo, o lona uiga, e talafeagai mo le aveesea o le mamafa, tagata taʻaʻalo, tagata tino, aua e "malaga" i le tino atoa mo se taimi umi. I le taimi lava e tasi, na faʻamaonia ai e le o ia te ia se lagona o le atoatoa mo se taimi umi, lea e "suamalie" ai e se tagata le masani ai lana meaai talu ai nei ma le tele o kalori.

Fructose benefits

Afai e te faʻaaoga i le faʻaogaina lelei, e mafai ona e manuia mai ai:

  • O le mamafa o le paʻu ao tausia le masani o le gaosiga o le malosi,
  • Soto toto glucose
  • Ole maualalo ole inisalini e gaosia
  • Malolosi o le nifo. Glucose plaque e sili atu ona faigata ona aveese
  • Laveʻa vave pe a uma le inupia. E faʻatonuina i le taimi o le falemai faʻatasi ai ma se faʻamaʻi,
  • O le umi o le suamalie e pei o le fructose e tumau ai le susu.

O loʻo taʻuina mai mo tagata o loʻo vaʻaia i le atinaʻeina o le maʻisuka, ae ua faʻasaina mo soʻo se tasi ua mamafa tele, talu ai e sili atu le faigofie ona liua i le gaʻo.

Fructose Harm

Afai o le glucose o se punaoa lautele o le malosi, o lea e le o se mea e manaomia e se soʻo se tino o le tino pe a na o le sperm. O lona faʻaaoga sese e mafai ona faʻaosooso ai:

  • Faamai Endocrine
  • Amataina o mea oona i le ate,
  • Mafuaaga
  • Atinaʻeina o le maʻi cardiovascular,
  • O le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i le pito maualalo, e le itiiti ifo le lamatia nai lo le maʻisuka,
  • Maualuga uric acid.

E muamua ona liua le fructose i le gaʻo o le tino, ma na o le taimi lava e tatau ai, e aveesea e le tino mai nei siama. Mo se faʻataʻitaʻiga, i tulaga faʻalavelave po o le mamafa o le mamafa o le mamafa, pe a paleni meaʻai.

O a ni faaiuga na e tusia mo oe lava ia? I le tagata lava ia, na ou iloa ai o le a le afaina aʻu i le faʻaaogaina tatau o suka ma selu na gaosia ma lona faʻaopoopoga. E le gata i lea, o le sui atoa o le sucrose ma le fructose o le a mafua ai se tali le lelei: Ou te 'ai fualaʻau - ua liua i le gaʻo, ma talu ai e le oona le tino, ou te' ai atili. Ma o lea o le a avea ai au ma se masini e faateleina ai le tele o le gaʻo. E oo lava i le taimi lena, e le mafai ona ou taʻua o se tagata e tetee i le tino, pe na o se vale. Taʻiala ala agai i le "Palu ma fiafia."

Sa tonu ia te au o mea uma e lelei, ae i le faia lelei. O le a ou fautuaina loʻu toalua e taumafai le sufulisi i ni mea e tao ai ma faasao, ona e suia laitiiti ai le manogi ma le tofo mo le lelei, ma ou te fia 'ai. Ae faapena foi i le faautauta!

Ou te faʻamoemoe o mea uma lava e faʻamalamalama manino ma e tusa lava pe itiiti se faʻafetai. O le a ou fiafia i faʻamatalaga ma fesoʻotaʻiga i le tusiga i fesoʻotaʻiga lautele. Tusi, uo, faatasi o le a tatou aoaoina se mea fou. Bye!

Eseesega i le va o le fructose ma le suka

Sucrose e fesoʻotaʻi ma vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa, e taʻua o le lē malie. O gaioiga e aafia ai le suka i le tino e matua ese lava mai mea uma e suia ai suka.

O le fea mea e sili atu - fuafasi poʻo le suka?

O le eseesega i le va o le tofo e leʻo tele - o lenei vailaʻau e sili atu lona suamalie nai lo le suka masani. O lenei oloa e iai foi le maualuga o kalori. Mafaufau i le fesuiaiga o le fructose ile glucose e na o le kuata, e leai se faʻaosofia o le nofoaga tutotonu, o se taunuuga - o le fafagaina ma le mauaina o le mamafa mamafa.

Sugar e mafai foi ona fai mai i ni ituaiga - lanu paʻepaʻe ma le lanu e le uma. E sili atu ona aoga le suka o le Brown ona e faia mai le toe ma e le o gaosia, ae, e le o lea, e le o lea. O le suka a le Brown e mafai ona aofia ai nisi mea eleelea e mafai ona i ai se aafiaga leaga i le tino.

Afai tatou te talanoa e uiga i le lelei o le faʻaaogaina o le suauu fugalaupapa o se oloa mo le paʻu o le mamafa, o le taimi la lea o se tasi o na auala sa sili ona lauiloa. Na vave ona iloa e faapea, pe a faʻaaogaina le fructose, fia ai le fiaʻai, lea e faʻateleina ai se tupe maua.

E afaina ai le tulaga o le manava ma le nifo, e faʻaitiitia ai le malosi o le faʻaleagaina o le tino, ma faʻaititia ai foi le lamatiaga o faʻalavelave, e fesoʻotaʻi ma lenei mea, o se vaega o le tele o meaʻai.

O se mea sili ona lauiloa i totonu o le alalafaga taumafa, ma o le tele o sauniuniga faʻapitoa e faʻapipiʻi mai ai. E faaopoopo le fructose i sipuni, ufiufi, vai susulu. Ona o le mea moni, e pei o se suamalie, fructose e sili atu le suamalie, e faʻaaogaina i le gaosia o folasisi mo le tele o papa, e pei foi o se suauu i ituaiga sipuni.

O le tele o oloa gaosia e gaosia e kamupani tetele o loʻo i ai le fugalaau i la latou faʻasologa, lea e mafua mai i le sili atu o le suamalie o le suka e faʻatusatusa i le suka masani.

O fea e nana ai fructose?

Ou te le oioi atu e aua le taumafaina fua o le suka, e le mafai ona mafua ona o le manaomia o le taumafaina i aso taitasi o fualaau aina ma fualaau suamalie, e mauoa i le tele o mea aoga, e aofia ai geroprotectors talafeagai, lea e mafai ona faaumiumi ai lo tatou olaga ma faatuai ai le matua. O lenei suka e maua foi i aniani, ufi, artichokes, mauoa i polyphenols aoga. Ae o aʻu e tetee i le faʻaaogaina o se suauu poo se mea suamalie, faʻapea foʻi ma le taumafaina tele o fua suamalie, suamalie ma le meli. O nei meaʻai uma e aofia ai le tele o fualaau. E manino lava o loʻo oʻu tetee atu i isi meaʻai o le fructose-rich. O le vaega taua o le sipuni sana, molasses, tapioca syrup. Talu ai e sili atu le suamalie nai lo le sola, e masani ona faʻaaogaina e avea o se mea suamalie i meainu, meaʻai pepe, mea faʻafiafia, soda.

E le mafai e le tino ona sili atu i le 50 g o fua o le suka i le aso. Ma afai e te sili atu ma le 30 kalama i le taimi, e ono le gauai ma mafua ai le fausiaina i totonu o le atigilima tele. O nei mea uma o le a oʻo atu ai i le tele o le gaosiga o kesi. E le faigata le 'aiina o lea ituaiga. Mo le faʻamatalaga, o le averesi laʻititi e aofia ai le 7 kalama o le fructose.

Faʻasolo i le ate

O se vaega o lenei suka i totonu o le tino o loʻo gaosia i le kulukose, o le faʻaleagaina e iloa lelei e tagata uma, ma o le totoe o le fructose i le gaʻo tumu. E teuina i totonu o le ate pe ave i totonu o le tino i le tulaga o le lipoproteins maualalo maualalo, e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le fructose o loʻo i ai se sao taua i le faʻapipiʻiina o le gaʻo tele i le ate, ma le atinaʻeina o le maʻi pipisi. O le maualuga o le maʻisuka, ituaiga 2 o le maʻisuka ma le faʻaleagaina o le tino (atherosclerosis, maʻi fatu fatu, toto maualuga, ma isi mea) e masani ai.

Sulu i le faiʻai ma le toto

Ua lauiloa o le fructose o loʻo i ai se tulaga le lelei i le atinaʻeina o le gata o nei faʻamaʻi. E fesoasoani foi i le atiina ae o le atuatuvale ma le neurodegeneration (faʻaleagaina ma le oti o siama namu). O aʻafiaga le lelei o le fructose, i le mea e sili ona leaga i le tino, e mafai ona faʻasalaina e ala i le faʻaaogaina o le acidic docosahexaenoic - o se gaʻo gaʻo omega-3 lea e maua muamua i iʻa gaʻo.

O se aʻafiaga le lelei o le fructose, le mea e taʻua o le non-enzymatic glycosylation, o le autu autu lea o le matua o le vaʻa toto ma le paʻu. Fructose i lenei itu e 10 taimi sili atu ona malosi nai lo le kulukose. O se tulaga vavalalata i le va oi latou o lactose - susu susu.

O ai e sili ona lamatia le fusi

O tagata e maua i le gasegase faʻasolosolo, gout, ma faigofie i ai, e tatau ona faapitoa le faʻamaoni e uiga i le fusi. Ua faaalia i suʻesuʻega e tusa lava pe itiiti ifo, na mafua ai le faateleina o le maualuga o le uric acid i le toto, ma e 62% na faʻaititia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o gout. O le sili atu o lenei vailaʻau o loʻo teuina i totonu o sooga, e mafua ai le gasegase ma tiga matuia, ma fatuga, mafua ai le fausia o maʻa. E le gata i lea, o le uric acid e faʻateleina ai le toto ma mafai ona fesoasoani i le fausiaina o le atherosclerotic plate. O le mea lea, o se vaega tuusaʻo i le atinaʻe o le atherosclerosis.

I se faapuupuuga, o le fructose e mafua ai le tele o aafiaga leaga mo le tele o okeni ma tino o le tino. O le mea sili lea ona leaga o suga.

MeaFructose, gSucrose *, gGlucose **, gLe aofaiga atoa o suga ***, g
O apu5,92,12,410,4
Apu Apple5,731,262,639,6
Pears6,20,82,89,8
Puni4,95,02,412,2
Fig (faʻamago)22,90,924,847,9
Vine8,10,27,215,5
Potu1,54,82,08,4
Plums3,11,65,19,9
Kāreti0,63,60,64,7
Beetroot0,16,50,16,8
Pepa pepa2,301,94,2
Aluga2,00,72,35,0
Meli40,10,935,182,1

Manatua:

E masani lava o oloa e aofia ai le tele o suga i le taimi e tasi. I le faʻaopoopoga i le fructose, e masani lava o le sogi ma le kulukose.

* Sucrose - e pei ona taʻua i tatou e tagata faʻamaʻi le suka sili ona taatele mo i tatou, faʻatau atu e pei o le suka gaosia ma le suka.O le mole moletini o le tuufaatasiga o molimula e lua - fructose ma glucose. O le mea lea, e taʻua o le disaccharide (e mafai ona faaliliuina e pei o le lua sugar).

** Glucose, e pei o le fusi, o se monosaccharide - e mafai ona faaliliuina e avea ma se tasi (elementary) sugar.

*** O le aofaʻi o sugars e aofia ai uma suga lisiina i luga, ae o isi foi - galactose, lactose, ma isi. E masani lava ona itiiti ifo a latou numera, ma o le laulau e le o faʻaalia. O le mea lea, o le aofaʻi o le fructose, glucose ma le suauu e ono itiiti ifo nai lo le aofaiga atoa o suga.

E faʻafefea ona aʻafia le kulukose

A oʻo mai le kulukose i le toto, e faʻaosofia ai le faʻasaʻoina o le inisalini, o se hormone felauaiga o lana galuega o le tuʻuina atu lea i totonu o sela.

O loʻo i ai, o le a faʻaponaina i le ogaumu "mo le liua i le malosi, pe teuina e pei o le glycogen i maso ma le ate mo le faʻaaogaina mulimuli ane 3.

O lenei mea e faʻamatalaina ai le taua o le gaʻo i mea taumafa i taaloga, e aofia ai le mauaina o le maso: o le isi itu, latou te maua le malosi mo le faia o taga, i le isi itu, latou te faia ai maso "suamalie," talu ai o kusi taitasi o glycogen o loʻo teuina i totonu o maso e fusifusia ai le tele o kalama vai 10.

O le tino e matua taofiofia le maualuga o le suka (glucose) i le toto: pe a pa'ū, ona faʻaumatia lea o le glycogen ma sili atu le kulukose e ulufale i totonu o le toto, pe maualuga, ma faʻaauau pea le faʻaogaina o gaʻo (glucose), ona ave lea e le inisalini a latou mea e teu i le teuina o glycogen i le ate ma musele, pe a faʻatumuina nei faleoloa, ona sili atu masini gaʻo ua liua i le gaʻo ma teuina i faleoloa gaʻo.

Ioe e matua suamalie lava le leaga mo le aveesea o le mamafa.

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e maualalo ma e leai ni meaʻai e maua mai i meaai, ona mafai lea e le tino ona gaosia mai le gaʻo ma le polotini, e le gata mai mea e maua i meaʻai, ae mai i mea e teuina ile tino 4.

O loʻo faʻamatalaina ai le tulaga musika o le muscle poʻo le malepelepe masolauiloa i le bodybuilding foi gaʻo gaʻo aʻo faʻatapulaʻaina le mea e maua ai kalori meaai.

O le tulaga o le palabolism musele e matua maualuga lava i le taimi o le vevela o le tino i luga o se taumafataga maualalo: o le malosi ma gaʻo ma gaʻo e maualalo ma e mafai ona faʻamaʻi aʻafiaga maso ina ia mautinoa ai le aoga o totoga taua (faiʻai, mo se faataitaiga) 4.

Glucose o le punavai autu o le malosi mo siama uma i totonu o le tino. A faʻaaogaina, o le maualuga o le insulin i totonu o le toto e tulaʻi, lea e faʻapipiʻi le kulukose i totonu o siama, e aofia ai sela maso, mo le liua i le malosi. Afai e tele naua le kulukose, o se vaega o ia mea e teuina e pei o le glycogen, ma o se vaega e mafai ona liua i le gaʻo

E faʻapefea ona gaosi le fructose?

E pei o le kulukose, o le fructose e vave faʻavave.

E le pei o le kulukose, pe a uma ona faʻaaogāina le fructose toto maualuga le maualuga o le suka ma e le oʻo atu ai i se oso malosi i le maualuga o le inisalini 5.

Mo tagata maʻisuka oe na faʻaleagaina le tui o insulin, o se mea lelei lenei.

Ae o le fructose o loʻo i ai se tasi vala taua tele.

Ina ia mafai e le tino ona faʻaaoga le fructose mo le malosi, e tatau ona liua i le kulukose. O lenei liua e tupu i le ate.

E talitonuina e le mafai e le ate ona gaosia le tele o le fructose, ma, afai e tele naua i le taumafataga, o le sili atu ua liua i triglycerides 6, lea ua latou iloa aʻafiaga le lelei o le soifua maloloina, faateleina le aʻafiaga o le oona, faia o le ate, ma isi. 9.

O lenei manatu e masani ona faʻaaogaina o se finauga i le feeseeseaiga "o le a le mea e sili atu ona afaina: sugar (sucrose) or fructose?".

Ae ui i lea, o nisi suʻesuʻega faasaienisi ua fautuaina ai o le meatotino e faateleina le maualuga o triglyceride i totonu o le toto e talitutusa tutusa i le fructose, ma le suauu, ma le kulukose ma naʻo pe afai e faʻateleina (e sili atu i caloria manaʻomia i aso taʻitasi), ae le o le taimi e suia ai se vaega o calories i la latou fesoasoani, i totonu o le tulafono faatagaina o le 1.

Fructose, e le pei o le kulukose, e le tele naua le maualuga o le inisalini i le toto ma e faasolosolo malie lava. O se mea lelei lea mo le maʻisuka. Faʻalauteleina le maualuga o siama i totonu o le toto ma le ate, lea e masani ona finau e sili atu le leaga i le fructose nai lo le kulukose, e leai se faʻamaoniga manino.

E faʻafefea ona aʻafia le sogi

Sucrose e ese mai le fructose ma le kulukose i le mea e le o se faʻasalaga, o lona uiga. mo le faʻasusuina o ia e tatau ona talepe i totonu o le kulukose ma le fructose. O lenei laasaga e amata i se vaega o le oral, e faʻaauau pea i le manava ma faʻauʻu i totonu o le tootoo laiti.

I le glucose ma le fructose, o le mea e tupu e pei ona faamatalaina i luga.

Ae ui i lea, o lenei tuufaatasiga o suga e lua e maua mai ai se faʻaopoopoga faʻapitoa: i le i ai o le kulukose, o le tele o le fructose o loʻo faʻaaogaina ma o le maualuga o le inisalini e maualuga, o lona uiga o le faateleina tele o le gafatia mo le teuina o gaʻo 6.

O le fructose lava i le tele o tagata e le lelei le uuina ma, i se vaega patino, e teenaina e le tino (fua o le le gaogao). Ae peitaʻi, pe a faʻaaogaina le kulukose i le fusi, o le tele o le mea e faʻaaogaina.

O lona uiga pe afai e te 'ai i le fructose ma le kulukose (o le tulaga lea ma le suka), aʻafiaga le lelei o le soifua maloloina atonu e malosinai lo taimi e 'aina faʻatasi ai.

I Sisifo, o fomaʻi ma saienitisi i aso nei e faapitoa lava le le mautonu i le lautele o le faʻaaogaina o le "syrup corn" i meaʻai, o le faʻasologa lea o ituaiga o suka. E tele faʻamatalaga faʻasaienisi e faʻaalia ai lona ogaoga leaga i le soifua maloloina.

Sucrose (poʻo le suka) e ese mai le kulukose ma le fructose i le mea o se tuufaatasiga o ia mea. O le afaina i le soifua maloloina o sea ituaiga (aemaise lava i le fesoʻotaʻi ma le mea oona) e mafai ona sili atu ona ogaoga nai lo ona vaega taʻitasi

O le a le mea e sili atu (itiiti le afaina): sucrose (suka)? fructose? poʻo le kulukose?

Mo i latou e ola maloloina, atonu e leai se mafuaaga e fefe ai i suga ua uma ona maua i mea masani: o le natura o se mea ofoofogia ma atamai meaʻai i se auala, e naʻo na mea, e matua faigata lava ona faʻaleagaina oe lava ia.

O mea e aofia ai na paleni, e tumu i le fiber ma le vai ma e toetoe lava a le mafai ona gaosia.

O le afaina i suga (o le laulau ma le fructose) o loʻo talanoa tagata uma e uiga i aso nei o se taunuuga o le latou faʻaaogaina i le tele naua.

E tusa ai ma nisi fuainumera, o le lautele o le Western Western e ai pe tusa ma le 82 g suka i le aso (e le aofia ai mea ua maua i oloa masani). E tusa ma le 16% o le aofaʻi o le kalori o meaʻai - sili atu nai lo mea ua fautuaina.

Ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi le ave leai se sili atu i le 5-10% o kalori mai suga. E tusa ma le 25 g mo tamaitai ma le 38 g mo alii 8.

Ina ia faamanino atili, tatou te faaliliuina i le gagana o oloa: 330 ml o Coca-Cola e aofia ai le 30 g o le suka 11. O lenei, i le mataupu faavae, o mea uma lava e faatagaina ...

E taua foi le manatua o le suka e faaopoopo atu e le gata i meaai suamalie (ice cream, sweets, chocolate). E mafai foi ona maua i "mea manaia": sauga, ketchups, mayonnaise, falaoa ma le soisi.

O le a manaia le faitau o igoa aʻo lei faatauina.

Mo nisi vaega o tagata, ae maise lava i latou e iai le atamamai o le insulin (maʻisuka), malamalama i le eseesega o le suka ma le fructose.

Mo i latou, o le taumafa o le fructose e sili atu le leaga nai lo le suka. poʻo le kulukose mama, talu ai o loʻo i ai se faasinomaga o le faasinomaga ma e le mafua ai le faateleina o le toto suka.

O le fautuaga lautele lenei:

  • faaitiitia, ma e sili atu le aveese mai le taumafataga i soo se ituaiga ituaiga suga (sugar, fructose) ma oloa faamamaina na gaosia ei latou i ni aofaiga tele,
  • aua neʻi faʻaaogaina soʻo se mea suamalie, talu ai o le sili atu o soʻo se tasi oi latou ua afaina i aʻafiaga o le soifua maloloina,
  • fausiaina lau meaai e faʻapitoa i meaʻai uma ma aua nei fefefe i suga i la latou tuufaatasiga: o mea uma lava o "tagata faigaluega" i le saʻo saʻo i iina.

O ituaiga uma o suga (o le laulau ma le fructose) e afaina i le soifua maloloina pe a faʻaaogaina i ni aofaiga tetele. I o latou foliga moni, o se vaega o mea masani, e le afaina. Mo le maʻisuka, o le fructose e sili atu le leaga nai lo le sosolo.

Faaiuga

Sucrose, glucose ma fructose e maua ei latou uma le suamalie, ae o le fructose o le suamalie.

E tolu ituaiga suka e faʻaaoga i totonu o le tino mo le malosi: glucose o le punavai autu o le malosi, o le fructose ua liua i le kulūkose i le ate, ma ua solo le solo i totonu uma.

O ituaiga uma o suka - glucose, fusi, ma le suauu - e masani lava ona maua i le tele o meaai masani. E leai se mea solitulafono i lo latou faʻaaogaina.

O le afaina i le soifua maloloina o lo latou sili atu lea. E ui i le mea moni o taumafaiga e masani ona faia e maua ai se "gaʻo sili atu ona leaga," o suʻesuʻega faasaienisi e le faʻamaonia le mautinoa o loo i ai: ua matau e saienitisi aafiaga le lelei o le soifua maloloina pe a faʻaaoga soʻo se tasi oi latou i ni inumaga tele.

E sili le aloese mai le faʻaaogaina o soʻo se mea suamalie, ma fiafia i le tofoina o mea masani faʻapitoa (fualaau 'aina, fualaʻau).

Mea mataʻutia o le fusi

O le mea autu o le vailaau o le fua o le absorption o le intestinal. E fai si tuai, o lona uiga, e maualalo ifo nai lo le kulukose. Ae ui i lea, o le vaeluaina e sili atu le vave.

E ese foi le i ai o le kalori. I le limasefulu ono kalama o le fructose, e 224 calories o loʻo i ai, ae o le suamalie lagona mai le faʻaaogaina o lenei aofaiga e faʻatusatusa i le 100 grams o suka o loʻo i ai le 400 kilokalo.

E le naʻo le tele ma le kalori matāʻupu o le fructose, pe a faʻatusatusa i le suka, e manaʻomia ina ia lagona ai le suamalie moni, ae faʻapea foʻi le aʻafiaga o loʻo iai i luga o le maʻa. E itiiti lava le leaga.

O le fructose o mea totino ia o le ono-atom monosaccharide ma o le isomer glucose, ma, o lona uiga, o nei mea uma o loʻo i ai se foliga tutusa tutusa, ae ese le fausaga. E maua i nai vaega itiiti i le sologa manuia.

O galuega masani o loʻo faia e le fructose e talitutusa lava ma mea e faia e carbohydrates. E faʻaaogaina e le tino o se punaoa malosi. Pe a faʻafefiloi, o le fructose e faʻapipiʻiina i totonu o gaʻo po o le kulukose.

O le afua mai o le fua saʻo o le fructose na tele se taimi. O le vailaau na maua ai le tele o suʻega ma faatoa maeʻa ona faʻamaonia le faʻatagaga mo le faʻaaogaina. O le fructose sa faia tele lava ona o se suʻesuʻega vavalalata o le maʻisuka, aemaise lava le suʻesuʻeina o le fesili pe faʻapefea ona "faamalosia" le tino e gaosia le suka e aunoa ma le faʻaaogaina o le inisalini. O le mafuaaga autu lenei na amata ai e saienitisi ona suʻe se sui e le manaʻomia ai le gaosiga o le inisalini.

O uluai mea suamalie na faia i luga o se mea gaosia, ae na vave ona manino e sili atu lo latou leaga i le tino nai lo le soifua maloloina masani. O le taunuʻuga o le tele o suʻesuʻega, o le faʻavaeina lea o le fua o le fructose, lea na lauiloa e sili ona lelei.

I luga ole laʻasaga o mea tau pisinisi, na amata ona gaosia le fructose i se taimi lata mai nei.

O a faʻamanuiaga ma faʻamaʻaloga o le fuasela?

E le pei o ana faʻasolosolo gaosia, lea na maua e afaina ai, o le fructose o se mea masani lea e ese mai i le paʻe paepae masani, e maua mai i fualaau aina ma fualaau aina, faʻapea foʻi ma le meli.

O le eseesega, o le mea muamua, o calories. Ina ia lagona le tumu i laʻau suamalie, e tatau ona e faaluaina le suka e pei o le fusi. O lenei mea leaga e afaina ai le tino ma mafai ai e se tagata ona faʻaaogaina se tele tele o laʻau suamalie.

Fructose e sili atu le afa, lea e faʻaitiitia ai calories, ae o le pulea e taua tele. O tagata o loʻo faʻaaogaina le lauti ma lua punetini o suka, e pei o se tulafono, faʻapipiʻi faʻapipiʻi i se mea inu se tutusa o mea e suia, ae le o le tasi sipuni. O lenei mea e mafua ai le tumu o le tino i le sili atu le maualuga o le suka.

O le mea lea, o le taumafaina o le fructose, e ui lava i le mea moni e faapea o se mea lautele, e na o le faʻaogaina. E le gata i lea e le gata ia i latou e maua i le maʻi suka, ae faʻapea foi i tagata soifua maloloina. O le faamaoniga o lenei mea, o le meaʻai i totonu o le US e fesoʻotaʻi ma le tele o le fiafia i le fructose.

Tagata Amerika e faʻamalosi pe tusa ma le fitu kilokalama o suamalie i le tausaga. Fructose i totonu o le Iunaite Setete ua faaopoopo i mea inu vevela, pusa pastry, sukalati ma isi meaʻai na gaosia e le alamanuia. O se aofaiga talitutusa o le suka e suitulaga, ioe, e afaina ai le tulaga o le tino.

Aua neʻi faʻaseseina oe e uiga i le fructose o le calorie laʻititi. E maualalo lona taua, ae le o meaʻai. O le le lelei o le mea suamalie o le "taimi o le satu" o le suamalie e sau pe a mavae sina taimi, lea e mafua ai le faʻalavelave le faʻaaogaina o fua o le fructose, lea e oʻo atu ai i le lautele o le manava.

Afai e saʻo le faʻaaogaina o le avola, ona faʻatagaina ai lea o oe e vave alu ese le mamafa. E sili atu le suamalie nai lo le suka paʻepaʻe, lea e fesoasoani i le faʻaitiitia o le taumafa o laʻau suamalie, ma, i se taunuuga, i se faʻaititia o le faʻaogaina o caloric. Nai lo lua sipuni o suka, tuʻu tasi i le lauti. O le tau aoga o le ava i lenei mataupu e lua taimi e itiiti ifo.

I le faʻaaogaina o le falufula, e le iloa e se tagata le fiaaai po o le vaivai, o le teenaina o le suka paepae. E mafai ona ia faʻaauau ona taitaia se olaga masani masani e aunoa ma ni tapulaa. Na pau le faʻasaʻoga e tatau ona faʻaaogaina le fructose ma faʻaaogaina i ni vaega laiti. I le faʻaopoopoga i faʻamanuiaga mo le fuainumera, o le suamalie e faʻaitiitia ai le ono mafai ona pala le nifo e 40%.

O vai ua saunia ua i ai se maualuga maualuga o le fructose. Mo le tasi ipu, e tusa ma le lima sipuni. Ma afai e te inuina pea ia meainu i taimi uma, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le kanesa o le toto faateleina. O le sili atu o le suamalie e lamatia ai le maʻisuka, o le mea lea, e le fautuaina e inu le sili atu ma le 150 mililiters o le sua sua suamalie ua faatauina i le aso.

Soʻo se faʻasalalauga e sili atu e ono aʻafia ai le soifua maloloina ma foliga o se tagata. E le gata i mea e sui ai le suka, ae faʻapea foi i fua. O le i ai o se faasinomaga maualuga, o mango ma faʻi e le mafai ona 'ai faʻamalosi. O nei fua e tatau ona faʻatapulaʻa i au mea taumafa. Fualaau faisua, i se isi itu, e mafai ona 'aina le tolu ma le fa o tafaoga ile aso.

Fuafasi mo le maʻisuka

Ona o le mea moni o le fructose o loʻo i ai se fuainumera maualalo maualalo, e mafai ona talia mo le faʻaaogaina ei latou o loʻo mafatia i le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini. O le faʻaaogaina o fructose e manaʻomia ai foi le inisalini, ae o lona faʻatonuga e lima taimi e itiiti ifo nai lo le gau o le kulukose.

E leai se saofaga o le fructose i le faʻaitiitia o le maualuga o le suka, o lona uiga, e leʻo feagai ma le hypoglycemia. E mafua lenei mea i le mea moni o oloa uma e aofia ai lenei vailaʻau e le mafua ai le faateleina o siaki toto.

O i latou o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona paʻu ma e mafai ona 'ai mea manogi e sili atu nai lo le 30 kalama i le aso. O le sili atu i lenei tulaga masani ua afaina i faafitauli.

Glucose ma le fructose

O i latou ia o mea suamalie sili ona lauiloa e lua. E leai se faʻamaoniga manino ua maua nei po o fea o nei suamalie e sili atu ona lelei, o le mea lea o loʻo tumau ai pea lenei fesili. O mea uma e lua e maua mai le suka o le faʻamavaeina o le suauu. Pau lava le eseesega o le fructose o se mea sili ona suamalie.

E faʻavae i luga o le fua faʻatupulaia o le fua o le fua o le fructose, o le toʻatele o tagata atamamai e fautuaina le sili atu ona fiafia i ai nai lo le kulukose. E mafua lenei ona o le toto o le suka. O le faʻagesegese o lenei mea, o le itiiti ifo o le insulin e manaʻomia. Ma afai e manaomia e le glucose le i ai o le inisalini, o le malepe o le fructose e tupu i se tulaga eletene. O lenei mea e le aʻafia ai lagona o le hormonal.

E le mafai e le fructose ona taulimaina le fia taumafa. E naʻo le kulukose e mafai ona faʻateʻaina vaega o gatete, salu, vevela, vaivaiga. O le mea lea, i le iloaina o se osofaʻiga o le fia 'ai o le gaʻo, e tatau ona e' ai le suamalie.

E tasi le fasi sukalati ua lava lea e faʻaleleia ai lona setete ona o le glucose e ulufale atu i le toto. Afai o loʻo i ai i le suamalie le vailaʻa, e leai se faʻaleleia atili o le manuia o le a mulimuli mai. O faailoilo o le vaivai o le carbohydrate o le a pasi pe a mavae sina taimi, o lona uiga, pe a oʻo i totonu o le toto le suamalie.

O lenei mea, e tusa ai ma tagata faʻatau Amerika, o le mea sili lea e le lelei ai le fructose. O le le lava o le mautonu pe a uma ona faʻaaogaina lenei mea suamalie e faʻamalosi ai se tagata e faʻaaogaina se tele o mea suamalie. Ma o le suiga mai le suka i le fructose e le afaina ai, e tatau ona e pulea lelei le faʻaaogaina o le mea mulimuli.

E lua uma le fructose ma le kulukose e taua mo le tino. Muamua o le sili sili ona lelei e sui ai le suka, ma le lona lua e aveese le toxins.

Tuua Lau Faamatalaga