Le fua o le kulukose toto i alii o vaitausaga eseese

O toto taliaina o toto e faalagolago i le matua, e tuʻuina atu i se laulau faapitoa e taʻua o le "O le masani o le toto i totonu o tane." E taua lenei mea, lea e mafai ai e se tasi ona faʻamasinoina le soifua maloloina o le maʻi poʻo le faʻamaonia foi faʻamaʻi matautia e ono oʻo i la latou ala masani. O le kulūkose o le toto i totonu o tane e faʻatulaga i le tapulaʻa o le 4.22-6.11 mmol / l, peitaʻi, e mafai ona alu i tua atu o tapulaa faʻatagaina ona o le faagasologa o le faʻaleagaina o le tino ile tino.

O le a le suka o le toto

O le suka o se vaega taua o le tuufaatasiga o siama o le toto, lea e faasaʻoina e le pancreas. O lenei iunite o le endocrin system e nafa ma le gaosia o hormones inisalini ma glucagon. E tāua tele le faʻamautinoa o le paleni o le hormonal. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le inisalini e nafa ma le faʻapipiʻiina o le kulukose i sela, ae o le glucagon ua iloga ona o ona mea o le hyperglycemic. Afai e solia le fausiaina o hormones, o le masani o le suka i totonu o le toto o se tagata e le o tausia e tusa ai ma iuga o suega. O faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi ma vave togafitiga e manaʻomia.

Faatagaina le toto toto mo alii

O se tagata matua o loʻo i ai se tulaga le lelei o le soifua maloloina e le mafai ona popole, o le faailo e tumau i totonu o tapulaa talafeagai. Ae ui i lea, o le mataʻituina lelei o lenei tau aogā e le sili atu. O le faʻatagaina masani o le suka i le tane o lona uiga o le 3.3 - 5.5 mmol / l, ma o lona suiga e mafua ona o le matua o le tino o le tino, soifua maloloina lautele ma le endocrine. O le suʻesuʻega e maua ai le suavai leaga, lea e tutusa mo tagata matutua ma matutua. I le maualuga o le kulukose, ua leva ona avea ma togafitiga e manaʻomia ona togafitia.

Lisi o fua o le suka i le tausaga

E tatau ona fai fua le kulūkose, o lea e fautuaina ai tagata matutua e faʻatau se glucometer mo le faʻaaogaina o fale mo le faʻamoemoe o le puipuia. E fautuaina le fuaina aʻo lei 'ai, ma i se tulaga maualuga, tausisia se taumafataga maloloina. A o leʻi foaiina atu le toto mo le suka, e tatau ona feutagai ma se endocrinologist e uiga i tulaga talafeagai. Lalo o faʻataʻitaʻiga o le kulukose faatagaina e tusa ai ma le tausaga o le tagata maʻi.

Tausaga ole maʻi, tausaga

Le masani o le suka toto i tane, mmol / l

Tulaga masani o le suka i le toto

O loʻo taʻuina mai i luga o le kulupose o le tino ua oʻo i le tino, o lea la o le faʻatagaina tapulaʻa e faʻalauteleina pe a faʻatusatusa i le masani mo se tagata talavou. Ae peitai, o sea faʻalautele e le o taimi uma e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi faʻapitoa, i le mafuaʻaga o se osofaʻiga matautia i le kulūkose, e iloa e fomaʻi mea patino o meaai, gaioiga faaletino ma fesuiaiga i le testosterone, le i ai o masani leaga, ma le popole. Afai o le masani o le suka o le toto i le tagata e toesea, o le laasaga muamua o le suʻeina lea o le aano o le togafitiga.

E ese lava, e sili atu le taulai atu i le tulaga masani o le tino, lea e aafia ai le maualuga o le kulukose. Ina ia faʻamaonia lelei le faʻamaoniga, ia faia se suʻega suʻega i le taeao ma masani i luga o se manava gaogao. O le taumafa muamua o meaʻai sugary ma meaʻai e gaʻo ma le tele o le kulukose e maua ai se mea sese. E le sili atu i le 6.1 mmol / l le faʻavaeina mai le masani, ae o le tau maualalo e mafai - e le itiiti ifo ma le 3.5 mmol / l.

Ina ia siaki le kullukose, e tatau ona faʻaaoga le vai olaola, ae muamua ona aoina faʻamatalaga meesi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le tatau i le tagata maʻi ona 'ai meaai, ma i le afiafi e taua tele le faʻatapulaʻaina le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa e faʻaitiitia ai le lamatiaga o se tali sese. E oo lava i le fufuluina o ou nifo i le taeao e le manaomia, talu ai o le nifo oona e maua ai mea e mafai ona faaosofia ai le tele o le faatagaga. O le masani o le suka o le toto mai se vein ua faʻamaonia i totonu o tapulaa o le 3.3 - 6.0 mmol / l.

O se suʻega e le masani ai, ae faʻamaonia foi le suʻesuʻeina ole fale suesue mo le taimi e iloagofie ai le maʻisuka ma le puipuia o le maʻi suka. O le tele lava o taimi, o ia suʻesuʻega e faia i le taimi o le tamaitiiti ma foliga vaaia o le faateleina o le kulukose i le vai ola. Mo tamaititi, ei ai tapulaa. Mo alii matutua, afai e te ave toto mai se tamatamailima, o le taunuuga e tatau ona fetaui ma tulaga faatauaina o le 3.3-5.6 mmol / L.

Afai e sili atu le faʻatagaina o le masani, e faʻatagaina e le fomaʻi mo toe iloiloga, o se filifiliga - o se siaki faapitoa mo le faʻapalepale e manaʻomia. O le taimi muamua e ave i luga o le manava gaogao, o le taeao i le taeao, ma le lona lua - i ni nai itula i le maeʻa ai o se faʻaopopo faaopoopo o le 75 kalama o le kulukose. O le masani o le suka i tagata e 30-55 tausaga o le 3.4 - 6.5 mmol / L.

Faatasi ai ma le avega

Faatasi ai ma le faaitiitia o le tino, o le suka o le tino ola o le tino e tutusa ma le faatagaina faatagaina, ae afai e faateleina, e mafai ona oso faafuasei i se tulaga taua. O le faiga o le gaioiga o se faiga faʻaleagaina e talitutusa lava ma lagona faʻalagona, pe a oʻo i le maualuga o le kulukose toto e muamua atu i le atuatuvale o le popole, popolega tele, faateleina le atuatuvale.

Mo le faʻamoemoe o togafitiga lelei, ua fautuaina e faʻaitiitia le gaioiga faaletino, aʻo faʻatagaina e faʻaaogaina togafitiga faafomaʻi o togafitiga, ae aunoa ma le faʻaogaina o fualaau. A leai, o le a tupu aʻe le hypoglycemia. O ia togafitiga, atiina ae i tagata matutua, leaga le afaina o galuega tau feusuaiga, e faaitiitia ai le fausiaina.

Faʻatasi ma le maʻisuka

E maualuga le suka, ma o sea ituaiga o faailoga e faigata ona faʻamautu i se tau talafeagai. O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona ia siakiina pea le tuufaatasiga o le vai ola, aemaise lava mo le faatauina mai o le mita o le kulukose toto. O se faailo e manatu e matautia mai le 11 mmol / l, pe a manaʻomia vave togafitiga, togafitiga faafomai. O fuainumera nei e faatagaina - 4 - 7 mmol / l, ae faʻalagolago lava i uiga o le ata faapitoa ole falemaʻi. Faatasi ai ma faʻafitauli faigata, o fomaʻi e iloa ai se maʻi suka, o se faʻaleagaga o se maʻi maʻi.

Hormones e aafia ai le metabolism o le suka i le tino

Carbohydrate metabolism o se faʻalavelave faʻavae faatonutonuina lea e aofia ai hormones, coenzymes, ma metabolites.

Hormones e aʻafia ai le gaʻo gaʻo e aofia ai:

  • Pepides: insulin ma glucagon.
  • Glucocorticosteroid: cortisol.
  • Catecholamine: adrenaline.
  • O le inisalini e aafia i le faatonutonuina o le kulukose. A aʻafia, o lona faʻaitiitia o loʻo mulimuli mai - o lenei tulaga e taua o le hypoglycemia. O le faʻasologa o le inisalini e pulea e le maualuga o le carbohydrate i totonu o le toto. O le tulaga o le hyperglycemia e mafai ona mafua ai le tulai mai o le faʻamalolo o le homone i totonu o le moega lapisi, aʻo le hypoglycemia, i le isi itu, e faʻaitiitia ai le faʻasolosolo ma le faʻamalosi.
  • Glucagon e lagolagoina foi le faatonutonuina o mea inu. O ia o se tuusaʻo tuusaʻo o le insulin. I lalo o le aafiaga o le hormone, glycogen e paʻu i lalo i le kulukose, pe a maeʻa ona maua le suka. E le gata i lea, e aʻafia ai le gau o gaʻo. O le tuufaatasiga o le hormone e le a-sene o tamaʻi motu o Langerhans i le pancreas e aafia i le maualuga o le gaʻo.

  • O Cortisol o loʻo faʻavae i le fusi faʻasolosolo, faʻaosofia le gaosiga o le glycogen i maso ma le ate, ma e faʻapupula ai le faʻatinoga. Ma faʻaititia foi le maualuga o le glucose manaoga e ala i siama. O se matafaioi e taua tele i le tulaga o le gasegase o le maso, o le faʻavevelaina i le malosi o le ita, le lava o le okesene (hypoxia). Ma o le tele o cortisol o le a gaosia, lea e mafai ona tuʻuina atu ai le tino ma faʻafetaui i nei tulaga sili ona malosi, e taʻua o se faʻalavelave faʻafitauli.
  • O le adrenaline e faia i totonu o le mimiti. E faʻaleleia ai le metabolism o gaʻo, o le vaevaeina o le glycogen i totonu o maso ma, faʻavaveina o le gluconeogenesis (glucose formation), e aofia ai foi i le toe faʻafoisia o le musika. O le gaosiga o le adrenaline e faʻalagolago foi i le faʻalavelave popole popole. I le tele o tulaga ogaoga, o le maualuga o le adrenaline e faateleina.

Le afaina o le glucose maualuga

Glucose i le tele o aofaiga e le maua ai ni faʻamanuiaga, ae, i le isi itu, faʻaleagaina. Ona faitau lea e uiga i mea e le mafai ona e 'ai ma le suka maualuga.

O le maualuga o le suka e mafai ona mafua ai le le manaʻoina:

  • O le foliga mai o le gaʻo gaʻo, le atinaʻeina o le oona,
  • Faateleina le teuina o cholesterol, lea e masani ona taʻitaʻia ai le atiaʻe o le atherosclerosis,
  • O le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa i le tino, le faʻaaogaina o le inisalini,
  • Alu
  • Le atinaʻeina o le phlebothrombosis.

Fautuaga mo le auina atu o le kulukose:

  • O le meaai mulimuli e tatau ona silia ma le valu itula talu ai.
  • A maeʻa ona 'ai, o le suka e sili atu nai lo le iloiloga muamua - o se tali masani ma e leai se mafuaaga mo le fiafia.
  • O le auiliiliga e faia i le lua i le tolu itula pe a uma le taumafataga.

Faailoga mo le togafitia o le maʻisuka

E le mafai ona e faʻamasinoina le maʻisuka, ma i le taimi lava e tasi e faalagolago i le na o se tasi o auiliiliga, o lea e tatau ai i le fomaʻi ona faia se suʻesuʻega atoa, aʻo ia suʻesuʻeina le faʻamaumauga.

Afai o le maualuga o le glucose e tusa ma le 3.5-6.9 mmol / l, ona manatu lea o se ata i totonu o le mea e taliaina, ae afai e maualuga le suka, ona mafai lea ona mataala ma masalomia se togafitiga. O le fuaina o le kulukose o le toto o se vaega o faʻamaʻi.

O faʻamaoniga autu o le maʻi o:

  • Faʻateleina le fiainu
  • Manatu tele
  • O le tele o urination,
  • Faʻaitiitia le faʻaogaina o mea faʻapipiʻi,
  • O foliga mai o maʻi le lelei ma manuʻa i luga o le paʻu,
  • Paʻu mamafa mamafa
  • Atinaʻega Cataract
  • Le atinaʻeina o numera o pito pito i lalo.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

E tele suega e suʻe ai le maualuga o le suka, o nisi e tuʻuina mai:

  • Totogi o le toto kullukose (o le auala e filifili ai i le siama o le maʻisuka, ona o lona taugofie ma le faigofie o le faʻatinoga, e le aoga le 'ai e tusa o le valu i le sefulu itula, e mafai ona e faitau atili e uiga i auala e sauniuni ai mo le auʻiliʻiliga iinei),
  • Suʻega o le kulukose o le toto (o se isi metotia faaopoopo mo le iloa o le maʻi suka, o le suʻega e le faalagolago i le aofaiga o le taimi na pasia talu mai le 'ai, e le tatau ona e teena meaʻai aʻo leʻi suʻeina),
  • O le suʻega ole glucose toleniga (e masani ona faia i le taimi o le gaioiga mo le siama o le maʻisuka ituaiga poʻo i latou o loʻo i ai le maualuga o le maualuga o le carbohydrate, ae o loʻo maʻi pea le maʻisuka)
  • Fuafuaga o le hemoglobin glycated (ua fuafua le maualuga o le hemoglobin glycated e fuafua ai le aofaʻi o kulukosesese mo le ono i le sefulu vaiaso, ma e faʻaaoga faatasi ma le fuafuaina o le maualuga o le carbohydrate levels).

Le matautia o le hyperglycemia

Faatasi ai ma le iloa vave o faailoga o le hyperglycemia, o le atinaʻeina o le tele o faʻafitauli e mafai ona aloese mai:

  • Lafoaia o sima soifua maloloina,
  • Aofaʻi vaivai,
  • Manua o le ulu
  • Mumu mucous membranes
  • Tue le paʻu
  • Paʻu mamafa
  • Faʻaitiitia le tino vaaia (retinopathy),
  • Le atinaʻe o neuropathy. E uiga i le auala e togafitia ai le neuropathy o pito i lalo i le fale, matou te tusia iinei,
  • Paʻu o le vaʻaia
  • O le atinaʻeina o le ketonuria (gaosia o tino o acetone),
  • Ketoacidosis (e ono oʻo atu ai i le maʻi suka).

Laʻu maualalo

E tele tagata e mafatia i le hypoglycemia pe a pa'ū le kulūkose i lalo ifo o le 3.3 mmol / l, lea e mafai ona oʻo atu ai i le tele o faʻalavelave lamatia i le ola.

Uluai faʻaaliga e tupu pe afai e itiiti ifo nai lo le 4.0 mmol / l le suka. I le tele o tagata, o uluaʻi faailoga e vave aliali, aemaise lava i tagata e maua i le maʻisuka.

O faʻamuamua o le faʻaititia o le maualuga o le:

  • O le afaina, vaivai,
  • Lago i luma o ou mata
  • Faʻaleagaina
  • Fiaai
  • Numera o laugutu
  • Sweating
  • Temo o lala
  • Faʻateleina le fatu fatu.

O le faʻaitiitia o le suka i le suka e mafua ai taunuuga nei:

  • Faʻaitiitia le taimi faʻalogo,
  • Le mautonu
  • Eseese amioga.

O le hypoglycemia o le nocturnal - o se faʻaitiitia o le gaʻo i totonu o se miti, e masani ona matauina i tagata e maua i le maʻisuka e faʻaaogaina le inisalini:

  • Moega o le moe
  • Paʻu i le ulu ma le manava
  • Taofia o le taeao
  • Faʻaputu le moe ona o le maualuga o le afu.

E le mafai e le hybetic hypoglycemia ona lapatai mai isi faʻamaʻi mafai:

  • Anapogi
  • Ava malosi,
  • Hypothyroidism,
  • Inisulinoma
  • Le vaitaimi o le faʻagasologa
  • Galuega faʻaletonu le lelei.

Soo se suiga i le mea e gaosia ai le carbohydrate (faʻaitiitia / faʻaititia) e manaʻomia:

  • Fefaʻasoaʻi se tagata tomai faapitoa mo togafitiga poʻo togafitiga,
  • Fai suʻega manaʻomia,
  • Afai ua uma ona faʻamaʻi le maʻi, o le puleaina o le suka e faʻatagaina e puipuia ai le atinaʻeina o aʻafiaga ogaoga.

O le matafaioi o le suka i le tino

I le tulaga o le le lava o le kulukose e sau mai fafo, o le tino o le tagata na te faia ona lava gaʻo. O lenei faʻatinoga e tuʻuina mai faatasi ma le faʻasaʻolotoina o tino o le ketone, lea e mafai ona faʻafefe ai le tino i le faʻaopoopoga tele. Muamua lava, o faiʻai faiʻai e maua mai i lenei mea. Afai o le kulukose e sau i le taimi o le taumafataga e leai se taimi e tatau ona gaosia i siama, ona tuʻuina atu lea i le ate, o loʻo teuina ai e pei o le glycogen. O le taimi lava e tulaʻi mai ai le manaʻoga, ua toe liua i mea inu gaʻo ma auina atu e fetaui ma manaʻoga o le tino. O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le masani o le kulukose toto i alii (i le matua).

Auala e saunia ai mo le suʻesuʻega

E i ai ituaiga ituaiga o suʻega mo le suka o le toto (general, biochimium, sugar, immunological), o le mea lea sauniuni mo i latou e tatau ona ese. Aʻo leʻi tuʻuina atu mea mo le suʻega, e le tatau ona e 'ai meaai ma meainu. A 'ai, inosia le inisalini e faʻafaigofie ai monosaccharides. E le gata i lea, e tatau ona e gauai atu i le lisi ao leʻi pasia le suʻega. O meaai e aofia ai meaai maualuga-gaʻo ma maualuga-carbohydrate faateleina le kulukose e tusa lava pe a uma le 10-12 itula. I lenei tulaga, e tatau ona 14 aso talu mai le taumafataga mulimuli.

Ae e le na o le pau ia o mafuaaga e aafia ai le taunuuga o le auiliiliga lautele. O isi faʻataʻitaʻiga e aofia ai le faamalositino, o faʻalapotopotoga faʻalagona, faʻamaʻi pipisi, ma tulaga faigata. O le taunuuga o le auiliiliga o le a suia pe afai e te savalivali aʻo lei alu i le falemaʻi. Ma o toleniga i taaloga ma le malosi o galuega faaletino o le a matuia tele ai le suʻega, o lea e fautuaina ai e teʻena lenei aso e tasi aʻo le i faia ni faʻataʻitaʻiga. A leai, o taunuuga o le auiliiliga o le a le atagia ai le ata moni.

E fautuaina e te moe lelei i le po, ma e le tatau ona e popole i le taeao, ona saʻo ai lea o taunuuga. Ma e le tatau foi ona faatali mo le malaga fuafuaina i le fomai, e sili atu le faia o suʻega nai lo le taimi faatulagaina pe afai oi ai ni uiga e mafua ai le atuatuvale. E aofia ai:

  • vevela paʻu
  • matuai galala
  • faʻaauau faifaipea
  • avega mamafa mamafa mo leai se mafuaaga
  • furunculosis i luga o le paʻu,
  • mala.

O nei faailoga e faʻaalia ai le amataina o le maʻisuka. I lenei tulaga, e faaopoopo i le auʻiliʻiliga mo le kulukose, e tatau ona suʻe le toto mo le hemoglobin glyc, lea o le a fesoasoani e faʻamaonia saʻo. E faalua i le tausaga, e tatau ona e alu i le falemaʻi e suʻe se suʻi mo se tagata soifua maloloina. Mo maʻi e maua i le maʻisuka, o nisi taimi o suʻega e faia i le tele o taimi i le aso (faatasi ai ma se glucometer) e faʻamaonia ai le inisalini ma se taumafataga faapitoa. O le masani o le suka toto i tagata pe a uma le 40, 50 ma le 60 tausaga o loʻo tuʻuina atu i luga.

Glucose toleni

O lenei suʻega e pasia pe a uma le suʻega muamua o le kulukose. I totonu o le vai mafanafana (i totonu o le 200 ml), 75 g o le kulukose e tatau ona faʻaitiitia ma inu. A mavae le lua itula, toe ave le toto. I lenei tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona le 'ai, aua le inu, ae naʻo le nofo mo le lua itula, a le o lea, o le taunuuga o le auiliiliga o le a le saʻo. Afai e faʻavaivaia le faʻafitauli, o lona uiga o le maualuga o le suka o le a 7.8-11.1 mmol / L. Afai ua uma ona atiaʻe le maʻi, o le a sili atu le maualuga o nei fuainumera.

O le faateleina o le suka o le toto e tupu mai i patotia nei:

  • fatu fatu
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular,
  • acromegaly.

O se laʻititi laʻititi e mafai ona o le foliga mai o se paʻu o le natura endocrin o le pancreas poʻo le insulinoma ma le tele o le gaosiga o le inisalini.

E faʻafefea ona faʻatulafonoina le suka

O le maualuga maualuga o le suka toto mo tane, faʻapea foi ma tamaiti ma tamaʻitaʻi, e faʻatulafonoina e se mea oona - insulin. O le tulaga maualalo maualalo o loʻo faʻamaopoopoina e le faʻalavelave nei:

  • glucagon - auina atu ni siama faapitoa o loʻo aofia ai i le pancreas,
  • adrenaline ma norepinephrine, faʻapea foʻi ma hormones glucocorticoid e maua mai i le eleele,
  • o le vevela vevela ei ai ana lava pu faapitoa na e faateleina le kulukose,
  • Polokalame mai le hypothalamus ma le pituitary gland e faʻagaoioia ai gland.

I le faʻaopoopoga, o le visceral nervous system e mafai foi ona aʻafia ai le gaioiga o le faʻasalaga. O le vaega sosoʻo e faʻaititia ai le aofaʻi o le suka, aʻo faʻalauteleina le vaega o le tigā.

O le maualuga o le kulukose o le toto i tane e 3.3-5.5 mmol / L. E le fesootaʻi le tane ma le mea o loʻo i ai i lenei mea. O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao. O le taimi sili mo lenei faiga o le taimi taeao, e tatau ona toesea meaʻai i le tino o le tagata mo le valu itula. O siama ma le leai o se moe e mafai ona aafia ai le taunuuga. I le tele o tulaga, o le biomaterial e aveesea mai i le tamatamai lima. O le a le fua faatatau o le kulukose o le toto i tane?

E le tatau ona faʻasalaga le faʻasalaga o le 5.6 mmol / L. A oʻo ina ave le toto vevela, o le maualuga o le maualuga o le a iai i le va o le 4.0 i le 6.1. O le faaletonu o le gasegase o le glucose e lauiloa i se tulaga e 5.6-6.6 i luga o se manava gaogao. O lenei tulaga e taʻua o le faapalepale ma e manatu o se tagata e masani ona maʻi tigaina e taʻua o le maʻisuka. Mo le faʻamaonia saʻo, e tatau ona faia se suʻega suʻega mo le glucose papapu toleniga.

Afai e sili atu i le 6.7 mmol / l o taunuuga o se suʻega lautele o le toto, oi latou ia o le maualuga o le kulukose o le toto i tane, ona faʻaalia ai lea o le i ai o le maʻisuka. Ae ui i lea, e manaʻomia ni suʻesuʻega faaopoopo e faʻamautinoa ai e saʻo le faʻamaonia:

  • suesuega faapitoa o le faapalepale glucose,
  • toe iloiloga faifai pea e tatau ona faia i luga o se manava gaogao,
  • faʻamautinoa le aofaʻi o le hemoglobin glycosylated.

A maeʻa ona 'ai, o le faʻatagaina o le sugar sugar should not exceed 7.8 mmol / L. Afai o le maualuga e sili atu i le masani, ona faʻaalia ai lea o faailoilo o se faʻafitauli i le tino.

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

Ua solia le tulafono? O le maualuga o le glucose toto i tane e mafai ona faateleina, ae e le tupu lea mea e pei o lena. Afai e le maua e se tagata ni masaniga leaga ma 'ai lelei, ona mafai loa lea ona avea ma faailoga o le maʻi. O mafuaʻaga autu o le maualuga o le kulukose o le:

  • ulaula
  • ava malosi
  • le tele o le taumafaina o meaai, lea e aofia ai gaʻo vailaʻau faigofie faigofie,
  • maʻisuka malosi
  • faʻalavelave masani
  • le faʻaaogaina o togafitiga, vailaau faʻamalosi, ma faʻamaʻi,
  • faamai pipisi
  • faʻamaʻi o totoga i totonu, mo se faʻataʻitaʻiga, gaʻo, pancreas.

Taumafa i le maualuga o le suka

E mafai ona aveesea le suka maualuga e ala i le faʻaaogaina o se taumafataga faapitoa, o lona uiga o le faʻaumatiaina o vailaʻau gaʻo faigofie, ma maua i oloa nei:

  • meaʻai vave
  • mufini, mea 'aisa ma suka,
  • falai, mea ulaula,
  • afu
  • suamalie mai mata,
  • gaʻo faʻamalosi ma ava malosi.

Ina ia maua ni metabolic processes i le masani masani, e fautuaina e faʻaaoga mea nei:

  • fualaau faisua ma fuga,
  • vine ma fua
  • lanu meamata
  • meaʻai fou
  • sea ​​sea
  • nati.

O le faamalositino poʻo le savaliga sopo e tatau foi ona faaopoopo i meaʻai talafeagai.

Toto toto maualalo

E masani ona i ai foi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (o le masani i alii o loʻo faamatalaina i luga), e itiiti ifo i le tolu mmol / l. O lenei maʻi e taʻua o le hypoglycemia. O mafuaʻaga e mafua ai: faʻalavelave, faʻalauteleina le fiaai, malosi malosi faaletino, ava malosi ma le maʻisuka. O le hypoglycemia o se faʻamaʻi tuga, ma o le taunuuga lea ua faʻalavelaveina ai le masini o le okesene i vaʻa o le faiʻai. O se taunuuga o le matelaina o le okesene, e mafai ona tupu se coma. Faailoga o le faʻaitiitia o le suka o le toto:

  • vaivaiga ma vaivaiga lautele,
  • paʻu
  • mausali faʻamau
  • ogaoga malale, afu,
  • E foliga mai o spasms.

Ina ia pulea le maualuga o le toto, e tatau i alii soifua maloloina ona suʻeina faalua i le tausaga.

E faʻapefea ona toe faafoi le suka i le masani

Faʻasalaga laiti mai tulaga faʻatagaina, e mafai ona faʻasaʻoina e ala ile mana. O le Hyperglycemia e masani lava ona iloa pe a uma le siakiina o le kulukose toto i alii. O le tulaga masani e sili atu ona maualuga le maualuga, o lea e fautuaina ai e faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo i totonu o meaai. Mo lenei mea, e le tatau ona e 'ai i falaoa paʻepaʻe, oloa e aofia ai suka, pasta, pateta, uaina, mea inu suamalie. E fautuaina ina ia faateleina le taumafa o meaai e maualalo ai le suka. O nei mea e aofia ai tamato, kapisi, kukama, aniani, pi, uka, seleni.

Aua le popole tele pe afai e iloa le hypoglycemia pe a uma le suʻega o le kulukose toto i alii. O le masani, e pei ona uma ona taʻua, e tusa ma le tolu mmol / l, ae afai o le taunuuga e laʻititi laʻititi, e fautuaina le faateleina o le faʻaaogaina o protein, lea e maua i le tele o meaʻai i le gaosiga, i mea taumafa, pi, ma nati. O fua puipui o le maualuga ma le maualalo o le toto suka o le a faʻamautinoa e ala i le lelei o taumafa ma le malosi faaletino. Faʻatasi ai ma le faateleina o le suka e fesootaʻi ma le faʻamaʻi o tino i totonu o loʻo aofia ai i le glucose, e tatau foi ona togafitia le maʻi faʻavae (faʻamaʻi o le ate, pancreas, pituitary gland).

I le maualalo o le maualuga o le hyperglycemia, o le tagata maʻi ua faatonuina vailaʻau e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, ae le faʻateleina le faʻavaeina o le inisalini. I le tulaga o le le atoatoa o le inisalini, o le a faia se vailaau taʻitasi o le vailaʻau mo maʻi taʻitasi, lea e faʻatonuina i se auala faʻapitoa.

Faaiuga

O le iloa le tele o le suka i le toto e taua tele. O lona masani e faʻalagolago lava i le matua ma ei ai ni tapulaa faʻapitoa, o lea e mafai ai e tagata uma ona mataʻituina o latou tulaga ma, pe a fai o soʻo se eseesega, talanoa i la latou fomaʻi. O le vave ona maua e se tagata maʻi maʻi se tagata poto faapitoa i se falemaʻi, o le tele o avanoa e tatau ona ia maua ai le soifua maloloina.

Toto masani toto

I tagata matutua (a itiiti mai tamaitai, e oo lava i tamaloloa), o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona tausia i le tulaga e tasi ma e le sili atu i le 5.5 mmol / lita. O nei fuainumera e iloagofie ai le tapulaʻa pito i luga, lea e taʻu mai ai le masani, pe a faʻataʻitaʻiina se alii poʻo se tamaitai mo le kulukose i le taeao i luga o se manava gaogao.

Mo le taunuʻuga o le suʻesuʻega ina ia faʻatuatuaina, e tatau ona e sauniuni lelei mo le faʻatinoga. O le taumafataga mulimuli ao le i asiasi i le falemaʻi e tatau ona le sili atu i le 8 - 14 itula, ma e mafai ona e inu ava malosi.

O le kulukose o le toto masani e tatau ona iai i le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / lita pe afai e ofoina atu le toto i se manava gaogao, ma o le auiliiliga o mea e aveesea mai le tamatamailima (capillary toto).

E taua tele lenei mea aua o le a eseese le iʻuga o le suʻesuʻega o le plasma o capillaries ma le toto mai veins. I le toto vevela o alii ma tamaitai, o le maualuga o le kulukose e maualuga atu nai lo le toto capillary i le 12 pasene ma e oo atu i le 6.1 mmol / lita.

E leai se eseesega i le va o le maualuga o le suka i le tane ma le fafine (e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol / lita), ae faʻalagolago i le tausaga o le tagata, o loʻo i ai nisi tulaga.

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, fuafua i tausaga, ua vaeluaina i vaega nei:

  • Tamaiti faatoa fananau mai (mai le lua aso i le fa vaiaso) - 2.8-4.4 mmol / lita.
  • Tamaiti e taʻi masina le tasi i le sefulufa tausaga - 3.3-5.6 mmol / lita.
  • Tamaiti talavou mai le sefulufa tausaga ma matutua e oʻo i le 60 tausaga - 4.1-5.9 mmol / lita.
  • Tagata o le litaea mai le 60 tausaga i le 90 tausaga - 4.6-6.4 mmol / lita.
  • O le vaitausaga o le 90 tausaga o le 4.2-6.7 mmol / lita.

E i ai se tulaga pe afai e mai le 5,5 i le 6.0 mmol / lita le tau o le suka. I lenei tulaga, latou te talanoa e uiga i se laina laina (tuutuuga) e taua o le prediabetes, pe, i se isi faaupuga, le gasegase o le kulukose.

E mafai foi ona e sau i se faaupuga e pei o le anapogi glycemia.

Afai o le kulukose i le toto o alii ma tamaitai e tutusa pe sili atu i le tau o le 6.0 mmol / lita, ona maua ai lea o le maʻi i le maʻisuka.

Faʻalagolago i le taimi e 'ai ai le tagata, o le aofaʻi o suka i le toto o tane poʻo fafine e aunoa ma le maʻisuka o:

  1. - i le taeao i luga o se manava gaogao - 3.9-5.8 mmol / lita,
  2. - ao lei faia le aoauli, faapea foi ma le 'aiga o le afiafi - 3.9-6.1 mmol / lita,
  3. - tasi le itula talu ona 'ai - e le maualuga atu nai lo le 8.9 mmol / lita - o le masani lea,
  4. - lua itula i le maeʻa ai o meaʻai - e le sili atu i lo le 6.7 mmol / lita,
  5. i le po i le vaitau mai le lua i le fa itula, o le masani e le itiiti ifo i le 3.9 mmol / lita.

Glucose suega

E lua auala e fuafua ai le maualuga o le suka o iai i totonu o le toto, ma fuafua le tulafono masani pe leai:

  • I luga o se manava gaogao.
  • A maeʻa ona faʻapipiʻi le tino i le kulukose.

O le auala lona lua e taua o le suʻega o le faapaleni o le glucose toleni. O le auga o lenei auʻiliʻiliga, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se vaiinu e aofia ai le 75 karamu o le kulukose ma le 250 mililiters o le vai. A mavae le lua itula, na te tuʻuina atu le toto mo le suka ma e manino pe o lona tulaga masani.

O faʻamaumauga e sili ona faʻatuatuaina e mafai ona maua mai pe afai o nei suʻesuʻega e lua e faia faʻatasi. O le, muamua fuaina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le taeao i luga o se manava gaogao, ma a maeʻa le lima minute ona inu lea e le tagata maʻi le vaifofo i luga ma ia toe iloiloina le maualuga o le suka.

A maeʻa lena mea, e mafai ona e faʻasoa le taunuʻuga ma le faʻasologa o fuainumera o mea taumafa.

I mataupu o loʻo maua ai se alii poʻo se tamaitai i le maʻisuka, pe latou te maua le suʻega o le kulukose (resistance), o le maualuga e tatau ona siaki ai le sugar.

E tutusa foi lea mea i tamaiti. E tatau ona taua lenei mea aua ua naʻo le auala lea e mafai ai ona siaki i le taimi le amataina o suiga ogaoga o le patho i le tino, lea e mafai mulimuli ane avea ma se taufaʻatau e le gata i le soifua maloloina ae faapena foʻi i le ola o le tagata.

Faʻafefea ona fuaina lau kulukose o lou toto

I le taimi nei, e mafai ona faia se suega suʻi e le gata i le falemaʻi, ae i le fale foi. Mo lenei mafuaʻaga, na faia ai ni masini faapitoa e taʻua o glucometers. I totonu o le pusa faʻatasi ma le masini lava ia, o laumei faʻamaonia e vave tuʻuina atu mo le tuiina o se tamatamailima ma le maua o se mataʻu toto, faʻapea foi ma le faʻataʻitaʻiga o suʻega faʻamalosi e faʻaalia ai le suka ma lona tulaga masani i alii ma tamaitai.

O se tagata e manaʻo e filifilia le suka o le toto na o ia lava e tatau ona tilotilo le paʻu i le pito o lona tamatamailima i se vavae ma faʻaaoga le pa'ū o le toto pa'ū i se suʻega. E tele lava ina fesoasoani lenei mea e iloa ai faailoilo ole maʻisuka.

A maeʻa lena, ona tuʻuina lea o le fasipepa i le mita, lea o le a faʻaalia i luga o le mata i totonu o ni nai sekone le faʻaogaina o le kulukose.

O le auʻiliʻiliga na faia i lenei auala e mafai ai ona e maua ni faʻamatalaga saʻo ma iloa ai pe o le a le maualuga o le sugar ma pe o le masani i tane ma fafine nai lo auala e ave ai le toto mai isi nofoaga poʻo faʻamaonia e faia e aunoa ma le inu toto.

Le uiga o le kulukose i le olaga o le tagata

A maeʻa ona 'ai meaai, o le toto totoga o le suka e tatau ona sili atu le maualuga ma e le o le masani lea, ma i le taimi o le anapogi po o le taimi o faʻamalositino, faʻaitiitia le kulukose o le toto.

Pe a ulu atu i totonu o le iniseti, o le suka e faaosofia ai le faʻasaʻoina o le tele o inisalini i totonu o le toto, ma o lona uiga o le ate e amata ona gauai tele ai le suka ma faaliliuina ai i le glycogen.

I le taimi muamua, na talitonu tagata lautele e faapea o se faʻamaoniga e pei o le maʻisuka, tagata matutua ma tamaiti e matua faʻasaina i le faʻaaogaina o kulukose.

Ae o le taimi nei, ua faamaonia ai o le suka ma le kulukose e talafeagai mo le tino, ma ua iloa foi e le mafai ona suia. O le kulukose e fesoasoani i se tagata ia malosi, malosi ma malosi, ma o tino taua uma ma faigamalo e pei ona tatau ai ma o le masani lenei.

O le a le kulukose i totonu o le tino mo?

E masani lava, o le toto glucose o se tasi lea o mea autu o le malosi i totonu o le tino. Pe a faʻapalapala mole mole kulukose, o le malosi e faʻamalolo e manaʻomia e faʻamautinoa ai manaʻoga gasegase o le tino. E sili atu ma le afa o le malosi uma e faʻaaogāina e le tino e faia i le taimi o le oxidation oxidation.

O punavai autu o le kulukose i le tino o:

  • suauu ma masini elekene e ulu atu i le tino i taimi o taumafataga,
  • glycogen synthesized e le ate ate
  • amino acids ma lactate.

Glucose o le toto e faʻatulafonoina e le homone hypoglycemic - insulin ma hormones contrainsular (glucagon, hormone tupu, laurotropin, hormones thyroid, cortisol ma adrenaline).

O le a le taimi e iloilo ai le kulukose toto i tane?

O lenei auiliiliga ua faʻaalia mo:

  • masalomia o le i ai o le maʻisuka i le tagata maʻi,
  • o le i ai o le sili atu o mea lelei,
  • faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • gasegase taatele poʻo le faʻasolosolo ma le faʻaleagaina o le tino,
  • solia o le hormonone synthesizing function of the thyroid gland,
  • afaina o le tino,
  • le mautonu o le polokalama o le hypothalamic-pituitary,
  • siakiina o faʻamaʻi o le maʻisuka i se tagata maʻi.

E le gata i lea, o lenei suʻesuʻega e faʻamalosia i taimi masani mo tagata gasegase e faʻamaonia le maʻisuka e mataituina le aoga o togafitiga.

I le iai o mea e mafai ona masalomia ai le maʻisuka i se maʻi?

E tatau ona masalomia le maualuga o le suka i le maualuga o le suka pe a fai o le tagata maʻi e iai faʻaʻailoga e pei o le:

  • vaivai vaivai,
  • faʻafefe
  • masani o le ulu o le ulu, valevalenoa,
  • o le leiloa o le mamafa ma le tuinanau faasaina,
  • o le foliga mai o le fia inu, o le faateleina o le tele o diuresis, o le tumau mago o mucous membranes,
  • faʻasusu pea
  • o le faʻaitiitia o le faʻalauiloa o malosiaga faʻafouina o le tino (e oʻo lava i manuʻa manua mo se taimi umi),
  • pustular inflammation i luga o le paʻu,
  • se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le gaioiga vaaia,
  • faʻaogaina o le tino,
  • faʻaitiitia le faʻasolosolo o feusuaʻiga ma le vaivai o le malosi i alii,
  • solia o aʻafiaga puipuia, faʻamaʻi pipisi masani, faʻamaʻi pipisi o vailaʻau faʻamaʻi, ma isi,
  • fomaʻi faʻamaʻi masani, ma isi.

E faʻapefea ona suʻeina le kulūkose toto?

O le faʻamoemoeina o le kulukose o loʻo faʻatinoina i luga o se manava gaogao. E manino lava, o suega faamalositino ma le kulukose (o le glucose tolerance tests) e mafai ona faia.

Aʻo le i maua le toto, o le faʻaaogaina o le vai e faatagaina.O le faʻaaogaina o lauti, kofe, suauu, sugary meainu, ma isi, e matua faʻasaina.

E le gata i lea, ao lei faia se suʻega, e faasaina le ulaula. Lua aso ao lumanai le auiliiliga, e tatau ona aloese le ava.

Afai e manaʻomia, i tagata gasegase e iai faʻamaʻi o le maʻisuka poʻo le faʻamaʻoina o le maʻisuka, o le fua o le suka e faia i le aso.

Taʻiala mo le togafitia o le maʻisuka

Afai o le tagata maʻi e iai faʻaʻailoga o le maʻisuka, o le faitalia mo le siamaina e ono mafai ona iloa le maualuga o le suka toto i luga atu o le sefulutasi millimoles i le lita i se suʻega toto (e tusa lava pe o le a le taimi o le taumafataga mulimuli).

E le gata i lea, o se faʻamautinoaina o le maʻisuka e faia pe a sili atu ona iloa le toto suka i lo le:

  • fitu millimili i le lita i le fuafuaina o le maualuga o kulukose,
  • sefulutasi sefulutasi i le lita lua itula i le maea ai o se suʻega o le faapalepale glucose.

Mafuaaga o le faateleina o le kulukose toto i alii

O le faateleina o le toto suka e mafai ona matauina i tagata gasegase:

  • maʻisuka malosi (o le muamua ma le lona lua),
  • ituaiga o le hyperglycemia (faateleina le kulukose o le toto pe a uma le faamalositino, i taimi o le atuatuvale, pe a uma le ulaula, ona o le faamatuu atu o le adrenaline i tagata gasegase o lo o fefefe i le inisiua, ma isi),
  • pheochromocytomas, faʻalauteleina maualuga o hormones thyroid, acromegaly, somatostatinomas,
  • inflammatory ma maʻi tiga o le pancreas (pancreas),
  • cystic fibrosis,
  • hemochromatosis,
  • gaʻo tumau ma faʻasologa o le hepatic,
  • otaota i le mafaufau fai mea,
  • fomaʻi o le meocardial tissues,
  • afaina o le autoimmune faatasi ai ma le gaosiga o fomaʻi i le inisalini na maua i totonu o masini.

E le gata i lea, o le faateleina o le toto suka e mafai ona mataʻituina i le talaaga o togafitiga uumi mo togafitiga faʻasolosolo, vailaʻau faʻamaʻi, vailaʻau kulupu, ma isi.

O le a le taimi e mafai ona i ai se faʻaititia o le kulukose i suʻega toto?

O tulaga faʻamaʻi faʻamalolo e mafai ona maitauina faasaga i le talaaga o:

  • hyperplasia, adenomas, insulin, carcinomes pancreatic,
  • gaioiga o le fatu alpha alpha,
  • adrenogenital syndromes,
  • faaitiitia le gaioio-synthesization o le galuega o le vevela,
  • muamua (i pepe) poʻo le hypoglycemia e le tumau (ona o le i ai o le maʻisuka i le tina),
  • tosoina o le insulin o sauniuniga poʻo le faʻaaogaina o suka,
  • ogaoga o le ate o le ate,
  • ogaoga o le hepatitis
  • kapatic carcinomes,
  • malulu oona o meaola, manava, gaʻo, fibrosarcomas, ma isi,
  • ituaiga eseese o gasegase (glycogenosis, faʻaleagaina le galactose, fructose),
  • o le gaioiga o le tino ma le hypoglycemia faʻamalosi i tagata gasegase i le gastroenterostomy, postgastroectomy, faʻalavelave gasegase ma le gaogao o le mimiti, faʻafitauli pipisi,
  • umi le matelaina,
  • faʻasologa o le malabsorption o meaʻai i totonu o le mucosa o le intestinal,
  • mea oona i mea e pei o arsenic, chloroform, vailaʻau faʻamaʻi,
  • ava malosi,
  • inisua e faasaga i le talaaga o faʻamaʻi pipisi,
  • faʻamaʻi faʻatasi ma faʻamaʻi umi ma ogaoga faʻamaoniga,
  • sili atu le malosi faaletino,
  • togafitiga ma fualaau oona o loo i ai le tino o le steroid agents, propranolol ®, amphetamines, etc.

Togafitiga o le gasegase metabolism faaletonu i alii

O togafitiga uma e tatau ona faʻatulagaina e le gata i le endocrinologist, faʻalagolago i le mafuaʻaga o le gaosiga o le gaʻo gaʻo. O le faʻamalosi o le tagata ia te ia lava e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave matuia, e oʻo lava i le oti

Togafitiga o maualuga maualuga o le kulukose i gaosi ma isi metotia o togafitiga e le faataunuuina.

E le gata i tapenaga o inisalini ma meaʻai e maua ai le suka, o se taumafataga faʻatasi ma se fua faʻatatau o le falaoa ua filifilia mo maʻi. E le gata i lea, e tatau ona faʻamaonia le maualuga o le gaioiga faaletino, moe ma malolo, faia fua masani o le kulukose e faʻaaoga ai glucometers, ma isi.

Tulaga faʻamaonia faʻamaonia i tausaga taʻitasi

O le iunite o fua o le suka i le teritori o le Russian Federation o le millimol i le lita (mmol / l). I isi atunuu, o le kulukose e fuaina i vaega o milligrams i le deciliter (mg / dl). 1 mmol / L = 18 mg / dl. O le fua o le kulukose o le toto i alii talavou (mai le 20 i le 40 tausaga) e 3.3-5.5 mmol / l. Mo tama ma talavou i le taimi o le talavou, o lenei faailoga e ono maualalo, mo tagata e 60+ - sili atu le maualuga. E le o se togafitiga, e pei o le lagona o le tino i le inisalini e faaitiitia i le matua.

Laupapa o faʻamatalaga faʻamaonia, ma le amanaʻiaina o suiga o tausaga

Tausaga tausagaPepe fouTama i lalo ifo o le 14Tama ma alii e oʻo i le 60 tausagaMatua e oʻo i le 90 tausaga / sili atu 90
Ole fua ole kulukose i mmol / l2,7 – 4,43,3 - 5,64,1 – 5,94,6 – 6,4 / 4,6 – 6,7

O le maualuga maualuga o le suka mo se tagata soifua maloloina e ese i le itu o le 4.2-4.6 mmol / l. O le faʻaitiitia o le kulukosese e taua o le hypoglycemia, ma o le maualuga maualuga e taua o le hyperglycemia. Aua e te faia ni faʻamaʻi. O se iloiloga faʻamaonia o le setete o le soifua maloloina e mafai ona tuʻuina atu e se fomaʻi e faʻavae i luga o le microscopy laboratory.

Laboratory Diagnostic Methods

O se suʻega o le kulukose o le toto e faia e ala i le aveina o le paʻu poʻo le meaola faʻaleagaina (mai se tamailima poʻo se vein). O le tulaga autu o le tuʻuina atu o se auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao. Soʻo se meaʻai, e tusa lava pe o le a lona carbohydrate, e aafia ai le index plasma glucose, e faʻatupulaia lona taua. O faʻamatalaga faʻamatalaga e mafai ona maua i fua anapogi.

O isi faasa e sauniuni e aofia ai:

  • taeao o le tumutumu o le tumama (toothpaste o se mea e maua ai le suka),
  • ava malosi (a itiiti ifo i le tolu aso ao leʻi faia le auiliiliga),
  • vailaʻau (sei vagana ai vailaʻau tatau).

E le fautuaina le suimui, ona o le suauu o loʻo i ai i lona fatu. Aʻo suʻesuʻeina le toto vevela, o le aofaʻi o le cholesterol e auʻiliʻili tutusa. I lenei tulaga, e eseese le fua o le lipotropic ("leaga cholesterol") o loʻo iai i le plasma ma le tele o le lipotropics maualuga ("lelei cholesterol"). O le maʻi suka e toetoe lava o taimi uma e faʻatasi ai ma le hypercholesterolemia.

Aʻo faʻamalosi le glycemia - e le o le maʻisuka. Ina ia faʻamaonia pe faafitia le faʻamaoniga ua mafua ai, e manaʻomia se suʻega falesuesue faaopoopo. O a ni mea e mafai ona faʻasese ai taunuuga o microscopy laboratory? Muamua, o se sauniuniga le saʻo i le afiafi o le auiliiliga:

  • mamafa faaletino faamalositino,
  • mamafa suamalie,
  • inu ava malosi
  • tulaga le mautonu le mafaufau (popole).

E le gata i lea, o taunuuga o le suʻesuʻega e aʻafia i togafitiga o le hormone ma le i ai o faʻamaʻi pipisi.

Avanoa Faʻamatalaga

Auala mo le toe maua o le suka i alii, tamaitai ma tamaiti e aofia ai:

  • Glucose tolerance test (GTT),
  • HbA1C suʻesuʻeina o le toto - hemoglobin glycated ("fuatini suamalie").

O suʻega mo le faapalepale o le glucose e faʻatagaina ai oe e filifili e le gata i le maʻisuka, ae faʻapea foi le tulaga ole laina o le predesist, pe a mafai ona puipuia le atinaʻeina o le maʻi. E faʻalua ona faia le sampling o le toto e faalua: i luga o se manava gaogao ma le 2 itula i le maeʻa ai o le "avega". O le mea lea, o le tino o le tali atu i mea inu. O le faʻaaogaina o le galuega e faia i se vaifofo o le kulukose. Faatasi ai ma se auiliiliga lautele, o le toto sampling mo le suka e faia i totonu o le 30 minute.

Sini suʻesuʻega

Glycosylated (glycated) hemoglobin e maua i le puipuia o le hemoglobin ma le kulukose. HbA1C e fuafua pe o le a le pasene o le hemoglobin ma le suka i totonu o le tino, o lona uiga, o le aofaiga o le "protein suamalie". Tulaga masani ma le vavaeeseina o faailo HbA1C ile matua:

CategoryNormTaumafa leleiFaʻasalaga
e oʻo atu i le 40 tausaga7.0
mai le 40 i le 657.5
65+8.0

O le auiliiliga e mafai ai e oe ona siaki le fua o le suka i le toe mafaufau i luga o le olaga o toto mumu toto (toto mumu mumu), e 120 aso. Faʻatasi pea ma le maualuga o taunuuga, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i se endocrinologist e vaʻai le ituaiga o maʻisuka. Ua faia suʻesuʻega faʻaopoopo e fuafua ai le aofaʻi o fomaʻi i le glutamate decarboxylase (GAD antibodies).

Vasega o asiasiga

Mo le tagata matutua, o se suʻesuʻega faafomaʻi e maua i le tasi taimi i le tolu tausaga. O se tagata soifua malosi e maua se faʻamatalaga mai se fomaʻi mo suʻega ma metotia faʻataʻitaʻiga. I le faaopoopo atu i se suʻega masani, o alii e 50 tausaga le matutua e fautuaina e pulea le glycemia faʻa-tasi i le tausaga. Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le malaise, e tatau ona siaki le suka e aunoa ma le faʻatali mo ni taimi maʻoti.

Faailoga o mea le talafeagai

O le maʻisuka ituaiga 2 e atiae pe a mavae le 30 tausaga. O mafuaʻaga e mafai ona avea ma se gasegase o le genetic or lifestyle lifestyle. E le faʻafuaseʻi ona tupu le faʻamaʻi, o lea e masani ona le iloa ai uluaʻi faailoga. O lenei amioga e faapitoa lava le masani ai mo tamaloloa ona o le le amanaiaina o le soifua maloloina poo le i ai o masani leaga.

O faʻamatalaga nei e taʻu mai ai le maualuga o le kulukose:

  • Faʻaitiitia le leo ma le faatinoga, vaivaiga. E mafua lenei ona o le le mafai e le tino ona gauai atoatoa i le suka e sau, lea e mafua ai le le lava o le malosi.
  • Toto tele ina ua uma ona 'ai. O le 'ai e faʻapupulaina ai lau kulūkose. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto, vaivai ma le manao e moe.
  • Polydipsia (lagona tumau o le fia inu). O le gasegase o le gaosiga o le carbohydrate e mafua ai le faʻamalaina (faʻalalalaina), ma o le tino e saili e taui mo vai resitala.
  • Pollakiuria (faʻaauau pea). O le faateleina o le urine e mafua mai i le faʻaitiitia o le faʻamalamalamaina e fatugaʻo o le vavalalata saoloto.
  • Stable maualuga le maualuga o le toto (toto maualuga). E mafua ona o le solia o le tuufaatasiga o le toto ma le toto.
  • Polygaphia (faʻalautele meaʻai). O le lagona o le nofo filemu o loo i lalo o le pule a le hypothalamus (vaega o le faiʻai) e tusa ai ma le fua faatatau o le gaosiga o le inisalini o le gaosiga o le iniseti. O se faaletonu i le gaosiga ma le faʻasalaga o lenei hormone e mafua ai se maʻi le lelei. O le le pulea o le 'ai e taʻitaʻi atu ai i se seti faaopoopo o pauna.
  • Suiga i le puipuiga ma le toe faʻafouina o uiga o le paʻu ma le mafiafia o le sulu o le paʻu i luga o vae (hyperkeratosis). O le Hyperglycemia e faʻamago ai le paʻu, manifinifi. O le faaleagaina o meaʻai i le epidermis (paʻu) ua paʻu mo se taimi umi, faatasi ai ma le fesoʻotaʻiga ma pathogens, purulent process development. I luga o keratinized areas, e le afaina ai le faʻailoga (exfoliation). O kusi e le o ese mo se taimi umi.
  • Hyperhidrosis (faʻateleina le salu). O le le atoatoa i le tino o le endocrine e faʻaleagaina ai le vevela o le tino.

Mo tagata, o se faʻailoga iloga e mafai ona avea ma faʻaitiitia o le libido (manaʻoga faʻafeusuaiga) ma gaioiga mafai. O le hypoglycemia o se tino o le tino lea e le sili atu i le 3.3 mmol / L. le kulukose. Faailoga o le toto maualalo maualalo:

  • Taimi masani faʻavavevave (i nisi o tulaga e mafua ai le leiloa o le mafaufau). Faʻasalaʻi masani. O nei faʻamaoniga e mafua mai i le paʻu o le toto.
  • Faʻasalaga le faʻaaogaina o maso vae (gaogao). Faʻaalia ona o le le lava o meaʻai o nerve filo ma capillaries o le gaioiga lautele.
  • O osofaʻiga o le fiaai, o le mamafa i le pito sili (epigastric) eria, taʻavale pe a uma ona 'ai. Latou te tulaʻi ona o le solia o le gaosiga o le gaʻo ma le gafatia e tagofia lelei ai le suka (leai o glucose).
  • Faʻaleagaina o le vevela. Talu ai ona o le le lava o le malosi, o lea ua iloa ai e se tagata ni foliga o le le fiafia. O le le maua o le toto totoga o faagasologa e mafua ai le le lava o le toto i vae, mai i lenei lima ma vae o taimi uma e malolo ai.

Faʻapitoa, o faailoilo o le faʻaitiitia o le gafatia o le gaioiga o le tino (fatugalemu tutotonu) ona o le matelaina o le okesene (faiʻai o le hypoxia) ua faʻaalia:

  • asthenia (vaivai vaivai neuropsychic),
  • ataxia (faʻaitiitia le faʻamaopoopoina o gaoioiga),
  • faʻanununununuʻi mafaufau
  • tachycardia (palpitations)
  • lima lulu (lulu),
  • faʻaititia galuega faʻatonu (manatua, faʻatinoina o mafaufau),
  • mafaufau le mafaufau-faalelagona (e le suia le uiga le fiafia i le mea e tupu).

O le toʻatele o tagata e mulimuli i se taumafataga mo le puleaina o le mamafa o loʻo i ai le aafiaga o le eleele ma le hypoglycemia (taofi o le gau). I le taimi lava e tasi, e naʻo meaai e faʻatagaina e le tagata e faʻamaunuʻuina ai tulaga lelei o taumafa.

Hyperglycemia

O le mafuaaga autu mo le faateleina o le kulukose o le atinaʻe lea o le maʻisuka. I tagata matutua, o le maʻi ua maua e tusa ai ma le ituaiga lona lua. O se vaega taua o lenei ituaiga o maʻisuka o le tutoatasi mai le inisalini insulin. O le pancreas e le taofia ai le gaosia o le hormone. O le faaputuputu o le suka i totonu o le toto e mafua ona o le leai o se lagona i le inisalini i sela ma le mafai ona faʻaaogaina.

O isi mafuaaga o le hyperglycemia e aofia ai le afaina o le pancreas o se natura masani (pancreatitis), gaioiga o le tino i totonu o le tino, gasegase tele o hormones thyroid (hyperthyroidism), mua-infarction poo le muaʻi afaina (faʻamaʻi ma fatu fatuga i le talafaasolopito), faʻaaogaina fualaau oona e togafitia ai isi pathologies. O le mafuaaga moni mo le tele o le suka e mafai ona faʻaalia pe a maeʻa ona pasia se suʻega faafomai.

Hypoglycemia

O le atinaʻeina o se faaletonu o le glucose e mafai ona faʻaosooso ai:

  • Le lelei le taumafa (le lava le aoga o macro- ma microelements ma vitamini i le tino).
  • Faʻaaogaina le taumafa o meaʻai gaʻo. Pe a taumafaina le suamalie, e maualuga le maualuga o le suka, ae e vave lava ona faʻaaogaina, mafua ai le le atoatoa o le kulukose i totonu o le toto.
  • O gaoioiga faaletino e le tutusa ma le gafatia o le tino. I lenei tulaga, o loʻo faʻaaogaina se faʻasologa o kullukose - glycagon, lea e tau atu ai i le hypoglycemia.
  • Faʻanoanoa O le nofo tumau i se tulaga o le loto i le mafaufau e ono mafua ai le faateleina ma le paʻu i le kulūkose.

O le faʻasaina (oona) ma le faʻamaʻavaina o masini ma sela e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaititia o le suka.

Le aʻafiaga o le toto maualuga i luga o le tino o le tane

Mo le maʻisuka, o se tulaga o le hypoglycemia e mafai ona lamatia mo le atinaʻe o coma. I le leai o le maʻisuka, e maualalo le kulukose i le faʻaaogaina masani o meaai sugary ma faʻaitiitia ai le tino. O le faateleina o le suka i tagata e taʻitaʻia ai iʻuga sili ona ogaoga:

  • Thrombosis Faatasi ai ma le hyperglycemia, o le a totole le toto, e faigata mo ia ona feoaʻi solo i totonu o vaa. Faʻafeiloaʻiga e taʻitaʻia ai paʻu toto.
  • Loto ma oso. O le mausali mausali o le toto e faʻapipiʻi faʻatasi ai ma le cholesterol deposits i luga o puipui o toto toto e faʻaleagaina ai le toto i le fatu ma le vaʻaia o le cerebral.
  • Tulaga faigata. Talu ai ona o le le lava o le toto ma le okesene ile tino i alii, e le mafai ona tupu se fale atoa. E le gata i lea, o le hyperglycemia e taofia ai le gaosiga o le testosterone (o le alii matua o le sex hormone), lea e oo atu ai i le taofia o le manao i feusuaiga. O le maualuga maualuga o le suka e lamatia ai le faaleagaina o erectile (le lava).
  • Le toilalo o le fatugaʻo. O le malosi tele o le ola faatasi ma se faailoga o le polydipsia e faateleina ai le avega i fatugaʻo, o se taunuuga lea e atiina ae ai maʻi eseese o totoga urinary.

Faʻafefea ona tausia numera masani

E tusa lava pe tasi le taimi o le suia o fua o le suka mai se masani masani e le tatau ona lafoai. Atonu o se mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o togafitiga e le mafai ona faʻamalolo - maʻi maʻisuka. Ole suauu savali "savavali" ole sugar e faailoa ai le le atoatoa o le tino ma le le mautonu. E mafai ona e puipuia le faʻamaʻi e ala i le tausisi i tulafono o se olaga ola maloloina.

O mea tāua o se paleni taumafa e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o mea taumafa e maua i le fiber, filo o meaʻai, pectin, faʻamamaina o meaʻai gaʻo ma ipu ua saunia i se auala o mea taumafa mai le lisi o aso taʻitasi, usitai i le pulega o le ava (1.5 - 2 lita o le vai i le aso), taumafa o vitamini A, E, ma B-kulupu, ma elemene o elemene (chromium, zinc, manganese, magnesium).

O taʻaloga taʻavale e masani ona masani ai ma tumau ai i le ea fou, o le teenaina o mea inu ava malosi ma le nicotine e taua foi. Ina ia iloa vave mea e le masani ai i le galuega a le tino, e tatau i tane ona asiasi soo atu i se fomaʻi ma mataʻituina fua o le kulukose toto.

Tuua Lau Faamatalaga