Suesueina o le toto hemoglobin glycated: transcript

O le hemoglobin glycated, poʻo lona igoa lona lua, hemoglobin glycated, o le vaega o le hemoglobin e fesootaʻi ma le kulukose. O lona fuaina ua faia i le pasene. O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o le maualuga o le pasene o hemoglobin glycated. Ua faatonuina e le fomaʻi se auiliiliga mo masalomia o le maʻisuka. E faʻaalia ai le maualuga o le suka i le tolu masina talu ai. E fesoasoani i le faʻamalamalamaina o le maʻi i le taimi ma amata togafitiga faʻapitoa poʻo le faʻamalieina o le maʻi e ala i le logoina o ia o loʻo soifua maloloina.

O a aoga o lenei auiliiliga:

  • O le vave iloa o le maʻi,
  • E le tatau ona e matelaina ina ia e suʻeina.
  • E faigata ona faʻamaonia.
  • E faigofie ona pulea togafitiga,
  • Eseesega o siama ma faʻamaʻi pipisi e le afaina,
  • O le inuina o le ava malosi e le afaina ai le sao o taunuuga,
  • O le tagofia o fualaau oona o le a le afaina i soo se auala, pe afai e le o le hypoglycemic.

O se suʻega toto mo le hemoglobin glyc e mafai ona ave i se vein pe mai se tamatamailima i soo se taimi o le aso.

Auala e saunia ai mo le auʻiliʻiliga

Mo le toto sampling mo le hemoglobin glyc, e leai se sauniuniga faapitoa e tatau. Ae, e fautuaina malosi e fomai e ave i le taeao i luga o se manava gaogao e aunoa ma le galue aʻo lei faia lenei taʻaloga. O le a saunia iʻuga i le aso e sosoo ai.
Afai e le o se taimi umi ua i ai se toto sampling mo le faʻamaʻi poʻo se tele le leiloa o le toto, ona lelei ai lea ona tolopo le faʻatagaina mo ni nai aso.

O se mea manaia: pe a ave le toto i totonu o falemaʻe eseese, o taunuuga e mafai ona ese atoatoa. O le mea lea, e sili atu le faia o suʻesuʻega i se tasi o falemaʻi ua faʻamaonia.

O nei auiliiliga e iai foi ni faʻafitauli:

  1. Toa taugata.
  2. Afai o le maʻi e maua i le ania poʻo le hemoglobinopathy, ona ono le saʻo lea o taunuuga.
  3. Maualalo avanoa. E le o itu uma o le atunuu ei ai se falemaʻi pe a latou taitaia.
  4. Afai o se tagatanuu e tele le vaitamini C ma le B, o lona taunuuga e ono le saʻo.

E tusa ai ma fomaʻi, e le fautuaina mo fafine maʻitaga e foaʻi toto mo le hemoglobin glyc, aua o lona maualuga e mafai ona suia i le tasi itu poʻo le isi.

Faʻamatalaga o tulaga faatauaina:

  • afai o le hemoglobin e maualalo ifo nai lo le 5.7 pasene, o lona uiga masani ma foai masani e le talafeagai, o le a lava le toe foai pe a uma le tolu tausaga,
  • pe afai e 5.7 - 6.4, ona sili lea ona toe pasia i le tausaga, talu ai o loʻo i ai se avanoa e maua ai le maʻisuka,
  • afai e le sili atu i le fitu - o loʻo maua ai le maʻisuka, e tatau ona faia le toe iloiloga ina ua maeʻa le afa tausaga,
  • afai e sili atu nai lo le 10, ona tatau loa lea ona togafitia vave togafitiga ile falemai.

Afai na amataina le togafitiga e le o se taimi ua leva pe ua suia le faasologa o togafitiga, ona tatau loa lea ona faia se iloiloga ile tolu masina. A maeʻa le tolu masina talu ona maeʻa le faʻataʻitaʻiga, o le a vave ona manino pe o le tagata maʻi na gauai i le taumafa pe leai foi. Afai o le pasene o hemoglobin ua faʻaitiitia, ona mulimuli ai lea o le maʻi i faatonuga a le fomaʻi. E oʻo lava i le paʻu o le tasi pasene, o le maʻi na faʻalautele mo le tele o tausaga.

Afai o le tagata gasegase o se tagata matua, o le maualuga o le hemoglobin maualuga e maualuga atu i le 7 pasene e manatu e masani mo ia.
O meaai lelei o le ki lea i le masani o le hemoglobin glycated
Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le hemoglobin glycated, e tatau ona e iloiloina au meaʻai.

O se meaai e fesoasoani e maualalo ai le hemoglobin glycated:

  • O se fuainumera tele o fualaau faisua ma fualaau aina o le a fesoasoani i le faʻasaina o le suka toto,
  • Milu ma yogurt, aemaise lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2,
  • Meat ma iʻa, faʻapea foʻi ma nati, lea e fesoasoani i le fatu ma le kapalapalalalo o le cholesterol,
  • Fualaau e sui ai mea suamalie

E matua faasaina le tagofia o meaai i le ituaiga o soda, hamburgers, anufe vevela, keke meatalati, kapolati, keke, asikulimi, falai ma ulaula. E tatau ona inu tele vai inu mama, lea e tau faasaga i le faʻamalaina ma toe aumaia ai le suka i le masani.

Fautuaga faaopoopo mo le maʻisuka:

O le mea muamua e faʻaitiitia ai le suka o le faʻamalositino lea. Ae o se tuufaatasiga o le tele o taaloga e talafeagai, aua o galuega i totonu o le falemaʻi o le a faʻaitiitia ai le hemoglobin glycated mo sina taimi, ma o le aau ma le taʻavale savali o le a tumau ai le faasaʻoina o le suka i le masani. E fautuaina le faia o galuega i le fale e masani ona mumusu e faʻaaoga le elevise.

O le mea autu i togafitiga o le faatea ese lea o le popolega. I se tulaga masani, e sili atu le faʻaaogaina o faʻafitauli: taofi le fesoʻotai ma tagata le lelei, taofi le toe faʻafoʻiina o mea le lelei mai le taimi ua teʻa, ma lafoai mafaufauga faanoanoa. Afai e faʻaauau pea se ituaiga o olaga, o le a tupu se oso malosi i le suka ma o le togafitiga e tatau ona amata mai le vevela. E le gata i lea, o lenei auala o le olaga e faigofie ai ona maua ituaiga uma o faamai o le cardiovascular system, faapea foi ma le oona tele.
E sili atu le faʻafesoʻotaʻi ma lau fomaʻi e uiga i gaoioiga faʻaletino ma le tuʻuina atu saʻo o tulaga faʻalavelave. A uma mea uma, e tofu le tagata maʻi ma uiga taʻitoʻatasi o le tino, o le mea lea, o togafitiga ua faʻamatalaina e tusa ai ma ia mea.

O le auʻiliʻili mo le hemoglobin glycated o le decryption. E faʻapefea ona foai toto mo le hemoglobin glycated?

O le a le hemoglobin glycated? O a tulaga masani o le hemoglobin glycated mo tamaiti, tagata matutua ma fafine maʻitaga?

O le a se mea tatou te iloa e uiga i se manatu e pei o le hemoglobin glycated? Aiseā ua tuʻuina atu ai ia ituaiga suʻega? O le a le uiga o le hemoglobin glycini? E faʻapefea ona faʻamatalaina na iloiloga? O a tulaga masani o le hemoglobin glyco mo tagata eseese? O le a matou taumafai e taulimaina nei mea uma i lenei tusiga.

O le a le uiga o le hemoglobin glycini?

O le a le hemoglobin glycated?

  • O le hemoglobin glycated poʻo le hemoglobin glycated o le fua lea o le tali o le hemoglobin ma le glucose. O le mea moni e faapea, i le fatu, o le hemoglobin o se porotini, ma o le suka pe a osofaʻi ma se polotini e amata ona fusifusia. O nei aʻafiaga e fesoʻotai e taʻua o le hemoglobin glycated.
  • O le maualuga o le totogia o le hemoglobin mea e fesootaʻi i le hemoglobin mama mama, o le maualuga o lona fua faatatau. Ma o le mea lea, o le maualuga o le suka o le toto o le ai ai. E le gata i lea, o lenei faailo e le o atagia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le taimi o le suʻesuʻega, ae i le tolu masina ua tuanaʻi
  • O le hemoglobin glycated o se faailo taua tele lea e mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka i ona amataga. E le gata i lea, o sea suʻesuʻega e mafai ona faʻaalia ai le tulaga o le tino.

Sauniuniga mo suʻesuʻega a le hemoglobin glycated. E faʻapefea ona ave le hemoglobin glycated?

Sauniuniga mo suʻesuʻega a le hemoglobin glycated

O faʻamatalaga mo se suʻesuʻega atonu o faailoga nei o le maʻisuka:

  • o le fia inu ma le susu
  • uumi ma faʻaauau pine
  • vaivai
  • faʻamalolo umi le faʻamaʻi
  • faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi
  • pa'ū faʻailoga

Afai i le tulaga o le auiliiliga mo le suka, o le toto e tatau ona ave i luga o se manava gaogao, ona mafai lea ona maua le suʻesuʻega mo le hemoglobin glygia mai se tagata fiaaai pe mai se mea fafagaina.

Mo se ata sili atu ona manino, ioe, e mafai ona e aloese mai le 'ai ao leʻi suʻeina, ae e le talafeagai lenei mea.

O le a leai se faʻalavelave i le faʻapipiʻi toto mo lenei auʻiliʻiliga ma le tulaga o le maʻi, e le o le mafaufau-lagona poʻo le faaletino. I se isi faaupuga, e tusa lava pe mafatia se tasi i le mafatiaga, e maʻi i se malulu poʻo se siama, ma i le taimi lava e tasi e manaʻomia ituaiga vailaʻau eseese, e le faʻasoleina o ia e faia suʻesuʻega mo le hemoglobin glyc.

Faʻafefea ma fea e ave ai le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated?

E na o aiaiga nei o le tino o le tagata e mafai ona faaitiitia le fua faatatau o le hemoglobin glycated:

  • anaemia
  • gasegase ma isi gau toto
  • siama

O le tui o le toto ma le leai o se uʻamea i le tino o le tagata e mafai ona faʻateleina ai lenei faʻaʻailoga.

  • O suʻega mo le hemoglobin glycini e sili ona faia i totonu o fale suʻesuʻe ma meafaigaluega fou. O ia fale suesue e sili atu le sao o taunuuga.
  • E taua le matauina o le suʻeina o le toto i le taimi e tasi i le tele o 'au suʻesuʻega e mafai ona tuʻuina atu ai se mea e iloagofie. O lenei eseesega e faigofie lava ona faʻamatalaina e ala i le faʻaaogaina o ituaiga ituaiga metotia o suʻesuʻega.
  • O le mea lea, e sili atu le faʻaauau pea ona suʻe suʻega i totonu o le fale suesue suʻesuʻe lava lea
  • Suʻega faʻapitoa mo tagata o loʻo aʻafia, sili atu ile tolu i le fa masina

Iloiloga auʻiliʻili mo le hemoglobin glycated. O le hemoglobin glycated i tane

Le fua o le hemoglobin glyc i alii

  • O aʻafiaga o le hemoglobin glycbin (HbA1C) o loʻo i ai numera e mafai ona iloa ai le tulaga o le tino o le tagata i le maʻisuka
  • O le masani o le hemoglobin glyco mo tane e tutusa ma le masani o le faailoga lava e tasi mo tamaitai
  • Afai o le hemoglobin glycated i le taimi o suʻesuʻega e faʻaalia ai se fuainumera e fa i le ono pasene, ona faʻaalia ai lea o le tulaga masani o le tino
  • Afai o faʻamaufaʻailoga o loʻo i le laina mai le ono ma le afa i le fitu ma le afa pasene, ona mafai lea ona masalomia se tagata o le setete. E le gata i lea, o ia numera e mafai ona faʻaalia ai le leai o se mea.
  • Afai o le hemoglobin glycide e sili atu i le numera ma le fitu ma le afa pasene, e mafai ona tatou fai atu ma le saogalemu e iai le maʻisuka o se tagata
  • Afai o le HbA1C o le maʻi e sili atu i le sefulu pasene, ona faʻaalia lea ole togafitiga faanatinati

O le hemoglobin glycated i tamaiti

Le fua o le hemeglabine glycated mo tamaiti

  • O le hemoglobin glycosylated masani i tamaiti e tutusa lava ma le tagata matua
  • Afai o le HbA1C o se tamaititi e silia ma le sefulu pasene, e tatau ona togafitiga loa o ia. Ae ui i lea, aua e te faia ni metotia tele ma televave, talu ai o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le hemoglobin glycini e mafai ona mafua ai le pa'ū mataʻutia i le vaʻai
  • O maualuga maualuga o le hemoglobin glycated (sili atu i le fitu pasene) e mafai ona manatu o le masani masani mo tagata matutua

O le hemoglobin glycated i fafine maʻitaga

O le hemoglobin glycated i fafine maʻitaga

O le maualuga o le hemoglobin glyc i fafine i se tulaga manaia e mafai ona fesuisuiai i le taimi atoa o le maitaga, tasi le auala poʻo le isi. O mafuaaga mo na osofaiga e mafai ona:

  • fua tele tele (sili atu i le fa kilokalama)
  • anaemia
  • gaʻo fatugao

HbA1C ua faʻamautuina, masani lava i le tolu tolu masina o le maʻitaga.

E ui lava i le le tutusa i le maualuga o le hemoglobin glyc i le taimi o le maitaga, o lona siama e matua taua tele mo le fuafuaina pe mafai e se fafine maʻitaga ona maua le maʻisuka poo se maʻisuka moni.

O le masani mo fafine maitaga o loʻo tutusa uma faailoga tutusa mo tamaitai i tulaga masani:

  • 4-6% - faʻafitauli masani ole tino, e leai se maʻisuka
  • 6-7% - faʻasolosolo faʻasalalau e manaʻomia ai le suʻesuʻeina pea ma le faʻatonutonu
  • 7-8% - maʻisuka
  • luga ifo o le 10% - faʻafitauli o le maʻisuka e manaʻomia ai le faʻaosooso vave

O le suʻega o le toto na faʻamamaina ai le hemoglobin decryption

I le vaʻaia o le faʻasalalau tele o le maʻisuka, o le naunautaiga o le suka o le toto ua avea o se galuega faanatinati. O le auala masani o le suʻeina o tagata mamaʻi, e aofia ai le faʻamoemoe o le kulukose i le toto, e faʻamaonia, ae e le mafai ai ona tatou faʻamutaina o loʻo i ai le glycemia i le taimi na muamua atu ai le suʻesuʻega.

Lisi o mataupu:

O le mea lea, o lona faʻaaogaina i tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tauamiotonuina pe afai ei ai se manaʻoga e iloilo le glycemia i le taimi, mo se faʻataʻitaʻiga, i se tulaga o le hypoglycemic poo le atinaʻe o le ketoacidosis.

O le iloaina o le tulaga o le metabolism o le gaʻo e taua tele i le i ai o le maʻisuka, aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 1, lea e aafia ai le tupulaga talavou.

A maeʻa, ona o le le atoatoa o le faʻasaʻoina o le inisalini, o faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le lelei o le olaga ma vave le atoatoa.

O le suʻeina o le toto e fuafua ai le glycosylated indicator o se laasaga taua o suʻesuʻega o le maʻisuka ma mafai ai e oe ona tusia ni faʻamatalaga e uiga i le lava o togafitiga ma ona taunuuga.

O le hemoglobin glycosylated o loo faaalia ai le pasene o le hemoglobin atoa o loʻo i totonu o lela mumu e fesootaʻi ma le kulūkose molecule.

I le maʻisuka, o le faateleina o le suka o le toto (hyperglycemia) o le faailoga autu autu lea, o le mea lea o kulumacose molekone e fausia ai se vailaʻau malosi malosi ma le eletini o le toto toto mumu.

O lenei tuufaatasiga ua fuafua foi e iloilo le tikeri o le taui mo le faamai ma le talafeagai o le toe iloiloina o le auala e togafitia ai se tagata maʻi.

O le suʻega o le toto e aofia ai le ave o le toto mai vevela lautele. Ona o le moni o le hemoglobin glycina e le o atagia ai le tulaga i se taimi faapitoa i le taimi, ae o loo faaalia ai le tikeri o le glycemia i le 120 aso, e leai se sauniuniga faapitoa mo le suʻesuʻega. E leai se manaʻoga e faʻaipoʻaina fualaau faʻatau, ae a le o lea, e mafai e lenei mea ona faʻasese le iuga.

Faʻasalaina iuga

O le maualuga o le toto mo le hemoglobin glyc, o le maualuga le maualuga o le kulukose i le toto o se tagata maʻi i le maʻisuka i le 12 vaiaso mulimuli. O le hemoglobin glycated o loʻo faʻaalia ai le aoga o togafitiga mo se tagata maʻi.

Afai e le maua e le tagata le maʻisuka, ma o le suʻesuʻega na faia mo faamoemoega tau faʻamaʻi, ona itiiti ifo lea i le 6% le hemoglobin glycated. O lenei vaega o loʻo taʻu mai ai o le gaosiga o le gaʻo i totonu o tagata e masani lava, o le vaega endocrine o le pancreas o loʻo galue lelei.

Afai e maua se tagata i le maʻisuka, ae o le togafitiga e faia i se auala e maua ai le taui o le maʻi, o le hemoglobin glycated e le sili atu i le 7%. O le maualuga lea o le maualuga e tatau ona maua i le faagasologa o togafitiga.

Afai e sili atu i le 7-8% le hemoglobin glycated, ona ono maualuga ai lea o le lamatiaga o le vave amataina o faafitauli o le maʻisuka.

I ia ituaiga o gasegase, o se toe iloiloga o togafitiga, o le faaopoopoina o se fualaau fou poo le fesiitai atu i le togafitiga o le inisalini e talafeagai.

Afai o le fesuiaiga i togafitiga o le insulin, o le taimi muamua lea e pulea ai le toto glycemia e talafeagai e ala i le siakiina e oe lava ia pe, pe afai o togafitiga e faia i se falemaʻi, e ala i le suʻega toto mo le kulukose.

O le hemoglobin glycated e mafai ona faaitiitia i le masani ai o le hypoglycemic conditions, lea e mafai ona mafua mai i le maualuga tele o fualaau o le suka-faaitiitia o fualaau oona, faaseeina o meaai poo le soona fai o insulin. I lenei tulaga, e tatau ona faʻaitiitia le fualaau o fualaau oona e faʻaaoga, aʻoaʻo le tagata maʻi i tulafono o meaʻai, faʻaitiitia le fua o le insulin.

Aʻo le taunuʻuga e le o malamalama

O le hemoglobin glycated e fesoʻotaʻi vavalalata i le toto mumu ona o le hemoglobin e maua i toto mumu mumu. O le mea lea, a maeʻa le ola o se erythrocyte, ua faʻaumatia ona fausaga o le protein. E masani lava, o le toto toto mumu e nofo i totonu o le toto mo le 120 aso.

Afai e faʻaititia lenei vaitau ona o le tele o tulaga faʻaleaga, o le a le saʻo le suega o le toto mo le pasene o le hemoglobin.

O se maualuga maualuga maualuga e maua mai i le i ai o le uamea o le anemia i le mataupu ma i se vavalalata mamao (talafaasolopito o splenectomy).

O le hemoglobin Glycosylated e mafai ai e le endocrinologist ona maua faʻamatalaga e tusa pe ua uma ona tuʻuina atu se togafitiga togafitiga talafeagai i le maʻi poʻo pe afai e manaʻomia le faasaʻo. O le suʻega o le toto mo le hemoglobin glycated e tatau ona faia i le 1 taimi i le 3-4 masina.

Afai o le taunuuga e le lelei, o le suʻega toto mo le glycemia e tatau foi ona mataituina pe a uma ona togafitia togafitiga. O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau foi ona mataituina tutoatasi le glycemia, aua o mea nei e iai masini faʻapitoa - glucometers. E faʻataunuʻuina lelei, e oʻo lava i se tagata matua e faigofie ona faʻaaogaina.

Mo le faʻatinoina o le tagata lava ia, e tatau ona faʻaaoga le mita 3 taimi i le aso mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le 1 le taimi i le aso mo le maʻisuka ituaiga 2, pe a fai e maua le taui talafeagai mo le gaʻo gaʻo.

I le noatia ma le fai fuafua i tulafono talafeagai o le amio, lava le puleaina ma le togafitia o togafitiga, o le puipuia o le fausiaina o le tele o faafitauli ua maua, lea e mafai ai e tagata gasegase ona puipuia le malosi ma le gafatia e galue mo se taimi umi.

O afea e faatulaga ai le auʻiliʻiliga?

E tusa ai ma taʻiala WHO, o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated o le auala e sili ona talafeagai ma lelei mo le faʻamaʻiina o le maʻisuka endocrine.

O tagata maʻi faʻatasi ma lenei maʻi ua fautuaina le suʻesuʻeina o meaola mo le hemoglobin glycosylated ia le itiiti ifo ma le tasi i le kuata.

E fautuaina e mataʻituina iuga o le auʻiliʻiliga i faʻalapotopotoga, o le mea lea e sili ai le faia o suʻega i totonu o le fale suʻesuʻe lava ia, talu ai i totonu o faʻalapotopotoga eseese e ono eseese le tasi i le isi.

E le gata i lea, o lenei ituaiga o auiliiliga ua faʻamaonia mo le masalomia o le maʻisuka, pe afai o le maʻi e iai le tele o faʻamaoniga ma faitioga o loʻo i totonu o lenei maʻi.

Silasila i le maʻisuka e tupu pe a fai o le maʻi:

  • matagogo
  • fiainu
  • vaivai,
  • faʻamalosi ma faʻaauau pea ona fai,
  • umi manuʻa faʻamalolo
  • faʻalauteleina faʻafitauli i faʻamaʻi pipisi,
  • faʻanoanoa vaaia.

O a mea e mafai ona aʻafia ai le taunuuga?

Faʻaititia le maualuga o le hemoglobin glycated atonu e tupu i tagata mamaʻi ei ai le talafaasolopito o se ituaiga o hemoglobin ma le toto mumu. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaitiitia o le faʻamaoniga i le auʻiliʻiliga o le ai ai i tagata ei ai se sela e pei o le selesa o sela mumu. O le maualuga o le hemoglobin glycosylated o le a faʻaitiitia i le hypoglycemia, o le hemolysis, o le anemia, ma le tele o le le maua o le toto.

Ma o le hemoglobin o le HBA1c e le faʻaaogaina o le a faʻapupulaina i se totoga talu ai nei ma o le ania mama. O le afaina o le toto e aafia ai le siʻitia o le HbA1c, talu ai ona o le maualuga o le maualuga o le kulukose o le toto o lo o puipuia ai le toto.

E tatau ona maitauina o le auiliiliga mo le HbA1c e le o atagia ai suiga taua i le kulukose i totonu o le toto. I tagata gasegase e maua ai le maʻisuka malosi, o lenei suʻega e le faʻaalia ai le fesuiaiga o le kulukose.

Suesueina o le toto hemoglobin glycated: transcript

O suʻesuʻega o le toto suʻesuʻe e fesoasoani i se taimi pupuu ma e mafai ona faʻatuatuaina ma le mautinoa le i ai o faʻamaʻi tuga i le tino o le tagata ma faʻamaonia ai togafitiga talafeagai. O le tele o le maʻisuka latou te iloa se suʻesuʻega e pei o se suʻega toto mo le hemoglobin glyc.

O le Hemoglobin o se polotini faapitoa, o se vaega o puipuiga o meaola ola o loʻo i ai se tino e faʻaolaina.

O le pipii atu i molini o le okesene, hemoglobin e aumaia ai i le toto, e aofia ai le aveeseina o le carbon dioxide mai masini.

I aso nei, e tele ituaiga o hemoglobin e lauiloa, o le hemoglobin A e mafua mai ia i latou, e tusa ma le 95% o hemoglobin uma i totonu o le toto. A-hemoglobin, i le isi itu, ua vaevaeina i ni vaega, o le tasi o ia mea ua taua o le A1c.

E le mafai ona faʻamalosia sootaga i le hemoglobin ma le kulukose, e taʻu mai e fomaʻi lenei gaioiga o le tali atu i le Maillard, glycation poʻo le glycation. O le mea lea, afai e faʻafesoʻotaʻi le hemoglobin ma le kulukose, e taʻua o le glycated. Endocrinologists mafaufau i lenei mea e avea ma fesoasoani autu i le siama o le maʻisuka ma isi faaletonu o le gaosiga o le gaʻo.

O le faʻaitiitia o le kulūkose o le toto, o le faʻagesegese le faʻagasologa o le glycing. O le umi o le taimi o le toto mumu totoga e tusa ma le tolu masina, o lona uiga, e mafai ona e siakiina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mo na o le taimi lenei. I se isi faaupuga, o le auiliiliga mo le hemoglobin glycated o se ituaiga o faailoga o le tikeri o le "sugar sugar" o le toto.

O ai ua fautuaina e faia se auiliiliga

O se suʻesuʻega i le glycogemoglobin e manaʻomia e fuafua ai le pasene o le suka i le tino o le tagata i le 120 aso talu ai.

O le auiliiliga e mafai ona taʻua o le sili ona faʻaalia i isi metotia o le siakiina o toto o le glycemia.

E sili atu le malamalama nai lo le anapogi i le toto, lea o le a faʻaalia ai le setete o le tino i se taimi faapitoa - i le taimi o le aoina o meaola ola.

O loʻo i ai se faʻasaienisi faʻasaienisi masani masani o le hemoglobin glycina mo tagata e aunoa ma se talafaasolopito o le maʻisuka, i le tulaga o le faʻalavelave faʻaleagaina o lenei masani e sili atu i le tele o taimi. O le maualuga o le maualuga o le glycation, o le maualuga o le maualuga o le kulukose i le lua masina talu ai. I lenei tulaga, o le ono tulai mai o faafitauli o le maʻisuka ua faateleina.

O suʻesuʻega faʻapitoa e talafeagai mo le iloiloga lelei o le lelei o fualaau oona, pe a le faaitiitia le glycogemoglobin, ua fuafuaina e fetuutuunai le togafitiga togafitiga, sui o fualaau ua fautuaina, ma iloilo le meaai.

O faʻamaoniga autu mo le auʻiliʻiliga o le glycogemoglobin:

  • le manaʻomia mo suʻesuʻega, siakiina o le maʻisuka,
  • siaki faifaipea o le maualuga o le tausiga o le maʻisuka,
  • faʻataʻitaʻiga atoatoa o fafine maʻitaga e faʻaesea ai le maʻisuka,
  • le manaʻomia mo nisi faʻamatalaga.

Saunia mo le suʻega

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

Afai e tatau i le fomai tipitipi ona iloilo ia faailoga o le glycemia, teuteu le togafitiga fautuaina, na te taitaia le tagata maʻi i se suʻega toto. Aumai se suʻega o le hemoglobin glycated, faʻaali HbA1c i le itu.

Afai o isi suʻega mo le suka e manaʻomia ina ia ave i luga o se manava gaogao, o le toto mo le hemoglobin susu e mafai ona faʻatagaina i soo se taimi o le aso, e le afaina pe o le tagata maʻi na 'ave meaai muamua pe leai. E leai se aoga i lenei faʻamaumauga.

O le tau masani o le auiliiliga e mai i le 300 i le 1200 Rūpu Rusia; e masani lava e mafai ona pasia le suʻega i luga o se tau totogi. I lo matou atunuu, i ofisa o fomaʻi, o meafaigaluega faapitoa mo le suʻega e masani ona le maua.

E maua se toto toto mai le vevela vevela; 3 ml o le toto o le tagata maʻi e lava lea mo le siama. Mo nisi tagata gasegase, o le ofoina atu o sea toto e mafai ona faʻafitauli:

  1. oo latou ulu amata amataina,
  2. agavaʻa malu e matauina.

O le mea lea, e tatau i le tagata maʻi ona lapatai le faufautua o le fale suesue atonu e tatau ona i ai le amonia.

Afai i le afiafi o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glyc, e fefefe se tagata, faʻaaogaina vailaʻau faʻasoloina, e le afaina ai le iuga. Ae ui i lea, o tulaga atuatuvale e le mafai ona vavaeeseina atoatoa sese ma mea sese o le auiliiliga. O le gau tele o le toto, o le mamafa o le manstruality, o le fananau mai ma le hemolytic anaemia e mafai ona aafia ai faʻamaumauga na maua.

E tusa lava pe mo nisi mafuaaga e manaʻo ai le tagata maʻi e "fetuunai" le iuga i tulaga masani, e le taua tele le pipii atu i se meaai maualalo maualalo-suka, aua o le a le afaina ai le toto i soo se auala.

E faapefea ona saunia? E le o saunia ni aʻoaʻoga faʻapitoa faʻapitoa, e tatau ona e mulimulitaʻia lau tulaga masani, auai i le masani faʻaletino faaletino.

Ua faia se auiliiliga mo le hemoglobin glyca mo le tusa ma le tolu aso, o le a le umi e tumau, ma o le tau o le suʻesuʻega e faalagolago i le fale suesue, o ana meafaigaluega faʻapitoa.

O le a le tulaga masani mo se tagata soifua maloloina

Fuaina le toto glycogemoglobin e avea ma pasene poʻo g / mol. E tatau ona e iloa o loo maua foi le hemoglobin glycosylated i le toto o tagata tino maloloina, e masani lava o ona taamilosaga e mai le 4 i le 6%. O le igoa ua faaigoaina e sili ona lelei mo tagata e tusa lava po o le a le matua ma le itupa. Soo se mea sese ua manatu o se solitulafono.

A maua se taunuʻuga i le lautele mai le 5.7 i le 6.5%, o le soliga o le malosi o le kulukose e maua, o le faateleina o le maʻisuka. O fuainumera uma i luga aʻe o le 6.5% e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Ae a faʻapea o le tagata e leʻi faʻamaʻi muamua i le maʻisuka, e manaʻomia ni suʻesuʻega mo le hemoglobin glygia pe afai o se tasi o le aiga toto e iai le maʻi o le gasegase. O lenei mea o le a faʻamaonia ai taimi vave o faafitauli tau le soifua maloloina, amata togafitiga e puipuia ai faʻafitauli.

I le taimi o le maʻitaga, ua siakiina tamaitai mo hemoglobin glycosylated e le aofia ai le maʻisuka faʻamaʻi, e tatau lava e tusa lava pe leai se faʻafitauli:

  • ma le metabolism
  • ma le suka maualuga.

O le maʻisuka faʻamamaʻi o se ituaiga faapitoa o le maʻisuka, o fafine maʻitaga e mafai ona aafia i le maʻi. O fomaʻi e faʻalagolago i mafuaaga o le atinaʻeina o togafitiga faʻatasi ai ma le toe faʻafoʻopoʻaina o le tino, o le faʻaopoopoga o le mamafa i totonu o totoga o le tino ma le pancreas faapitoa.

O le placenta e maua ai hormones, o a latou faiga faʻavae e faʻafeagai ma aʻafiaga o le inisalini, ma o le taunuuga, o maʻi faʻaleagaga e tutupu i le tina ma le tamaititi.

I le lamatiaga o fafine maʻitaga o loʻo i ai le gasegase o le maʻisuka, eseese tikeri ole iniseti, polyhydramnios, syndrome o le ovary polycystic, fomaʻi e leʻi fananau mai i le talafaasolopito.

Faʻasologa o le glycogemoglobin mo le maʻisuka, mafuaʻaga o mea faʻaletonu

O le maʻi suka o se togafitiga o le tino o le tino, o lona uiga o suiga i le maualuga o le toto toto ma le faateleina o lona faʻaogaina. O le maʻi e mafai ona mafua mai i le le lava o le puleaina o le inisalini o hormone, polyuria, suiga i le minerale poʻo le gaʻo gaʻo.

O mafuaʻaga o le maʻisuka e tatau ona sailia i le taimi ua tuanai faʻamaʻi pipisi, gasegase, agavaʻa leaga, faʻafitauli o le mafaufau, maʻi o le tino o le pancreas. E tusa ai ma le faʻafia ona tupu mai o le faʻamaʻi, o loʻo i le lona tolu i tua atu o le oncology ma faʻamaʻi o le cardiovascular system. O le maʻisuka e sili atu ona vavalalata i tamaitai ua silia ma le 40 tausaga.

O le faateleina o le hemoglobin glycosylated e iloiloina pe a fai o le tala o le auiliiliga na faʻaalia ai numera mai le 5.9 i le 6%. Faʻamau faʻamaonia le maʻisuka, o le faailo sili ona lelei o le 6.

5%, o se siʻitiaga e oo atu i le 8% pe sili atu o loʻo taʻu mai ai le leai o se aoga o togafitiga faʻaaogaina, o le manaʻomia mo togafitiga togafitiga.

O togafitiga o le glycogemoglobin e sili atu i le 12% e matautia, o lona uiga o le falemaʻi vave ile falemaʻi.

E pei ona faaalia i le faatinoga, e mamao mai i tagata gasegase, o le maualuga o le hemoglobin glycina e maualuga i le maualuga o le 6.5%, i nisi tulaga e lelei tele pe a maua se mea maualuga maualuga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o lenei tulafono e talafeagai mo tagata matutua ua gasegase.

I le faʻaitiitia o le glycogemoglobin, e ono amata ai le hypoglycemia ma faʻalavelave uma ma faʻafitauli.

E tatau ona e nofouta o le maʻi suka o le muamua poʻo le lua e le o taimi uma lava e mafua ai se suiga i suega mo le hemoglobin glycosylated. O le tele o taimi, o le suʻesuʻega e faʻaalia ai se maualuga maualuga o le glycation mo ia ituaiga o le soifua maloloina:

  1. gasegase lapopoa ma le tumau,
  2. suiga o mea faigaluega pancreatic,
  3. iron deficiency anemia
  4. taotoga e aveese ai le vao.

Afai e maualuga le hemoglobin glycosylated i se tamaititi i masina muamua o le olaga, o le tulaga masani lenei. I le tausaga, e masani ona faʻaitiitia le hemoglobin fetal.

Mafuaaga o le faʻaitiitia o le glycogemoglobin

O se mea sese le talitonu e na o se hemoglobin glycated maualuga e matautia. O le faʻaitiitia o lenei vailaau o se faʻamaoniga lea o se faʻalavelave i le tino, e ui lava o lenei faʻafitauli e seasea maua.

Faʻaitiitia le hemoglobin glycini e mafai ona mafua mai le hypoglycemia faaumiumi, sili atu le pulelasi o lelaula toto mūmū (toto mumu mumu) i totonu o le tino ma le faaletonu o le tino hematopoietic. E le gata i lea, o le maualalo o numera e fesootaʻi ma le leiloa talu ai nei, pe a maeʻa galuega ma manua.

E tupu ai se suiga i le sugar sugar e mafua mai i se faʻamaʻi o loʻo aʻafia ai totoga mumu mumu (anemia hemolytic), ma le ate ma le fatu fatu fatu, patho o le pancreas.

Faʻaaliga o le maualalo o le suka (o lenei tulaga e taua foi o le hypoglycemia i le maʻisuka malosi) e mafai ona i ai ni uiga eseese, e aofia ai:

  • faʻanoanoa vaaia
  • togi,
  • moe
  • tulaga le mautonu
  • Neurological Disorders.

I tulaga sili ona ogaoga, e mafai ona maua se taunuuga leaga, o lea e tatau ai ona e foaʻiina le toto mai lea taimi i lea taimi mo suʻesuʻega, ia iloa mea ua faʻaalia e le auiliiliga, pe faapefea ona tuʻuina saʻo, o le a le mea e fai e faaleleia ai lou manuia.

Auala e faʻaitiitia ai le hemoglobin glycated

O le faʻaitiitia o le maualuga o le hemoglobin glyc e fesoʻotai saʻo lava i le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i totonu o le toto, afai o le glucose e faʻasalalau i totonu o le toto masii laitiiti, ona maualalo ai lea o le faailoga o le hemoglobin glycemic.

Ina ia aumaia le hemoglobin A i mea masani, e manaʻomia ona mulimuli i taimi uma i faʻasologa o le fomaʻi, ia faʻatumuina uma ana tofiga. Muamua lava, o le tulafono o le tausisia lea o se taumafataga e maualalo ifo-kapiti (o le meaʻai e palu, tao pe kuka), faʻapitoa masani o le moe, galue ma malolo.

E taua tele le aua le amanaia faamalositino faifai pea, ave togafitiga faafomaʻi i le taimi, ma ave tui inisalini.

O aso uma e te manaʻomia e siaki ai oe lava mo le suka, i le fale e manaʻomia ona e maua se keli lelei, iloa le auala e ave ai, o le a se faataitaiga o meaola ola, e tatau ona faʻaalia le toto sugar.

O glucometers o aso nei ma mataʻituina le maʻisuka e suʻeina le toto i ni nai sekone.

E tatau foi ona e asiasia le faasologa o lau fomaʻi. Afai e pasia le auiliiliga e tusa ai ma tulafono uma, o lenei mea e mafai ai ona e siakiina le suka e aunoa ma ni mea sese ma faia se mea pe a tatau ai.

O le auala e faia ai se auiliiliga mo le hemoglobin glycina o le a taʻu atu i le tagata tomai i le vitio i lenei tusiga.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

Le faʻataʻitaʻiina o le moni o le hemoglobin glycated ma le toto

O le vave iloa o le maʻisuka e fesoasoani e amata togafitiga aʻo leʻi oʻo mai ni faʻaʻailoga matuia ma faʻafitauli. O le suʻeina o le toto mo le hemoglobin glycini e fuafua ai le maualuga o le glycemia, e tusa lava pe o suʻesuʻega i luga o le suka o le anapogi e leʻi iloa ai mea e le masani ai.

Sauniuniga mo suʻesuʻega i fale suʻesuʻe

E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻega toto mo le hemoglobin glycated (HbA1C)? Ole suʻesuʻega e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa. Tuʻu i luga i soʻo se taimi o le aso, e tusa lava po o le a le meaʻai. O aʻafiaga e le afaina i le malulu, faʻamaʻi viral, popolega muamua ma mea inu ava na faʻaumatia le aso na muamua atu.

O se auiliiliga o le hemoglobin glycosylated i le toto e fautuaina ina ia ave faʻatasi i le tausaga i tagata o loʻo lamatia: o gasegase o loʻo i ai se olaga e le tauagafau ma maua ai se gasegase faʻatoʻateleina, mamafa, vaisu i le ulaula poʻo le ava malosi. O se suʻesuʻega e aoga foi mo fafine ua maua i le maʻisuka faʻateʻa aʻo maʻitaga.

O le a le sauniuniga mo suʻesuʻega o meaola mo le hemoglobin glycated? Latou te foaʻiina le toto, tusa lava po o le a le taimi o le aso poʻo le umi o le taumafataga. E leai se vailaʻau poʻo soʻo se maʻi faʻalavelave e aafia ai le iuga. E manaomia e le maʻisuka le faia e le aunoa o le faʻatinoga, e tusa lava po o le a le maualuga o le taui o le maʻi.

HbA1C Iloiloga

E faʻapefea ona suʻeina le hemoglobin glycated (glycosylated)? Mo suʻesuʻega, e ave le toto capillary (mai le tamailima). O le taimi sili o le aso o le taeao. Taua: aʻo leʻi asiasi i le fale suesue, tuʻu le gaioiga faʻaletino. O le a saunia iʻuga i le aso e sosoo ai.

Iloiloga auʻiliʻili mo le hemoglobin glycated:

  • Afai ole sili atu i le 6.5% o le faailoilo, ua maua ai se setete prediabetic. O togafitiga faʻapitoa e amata ona aloese mai le atinaʻeina o le faʻamaʻi pe faʻatuai ai mo se taimi umi. Ina ia faʻamaonia le siama, o loʻo faʻaalia se suʻega o le faapalepale kullusese.
  • O se taunuuga lata mai o le 6.1-6.5% o loʻo fautua mai ai e leai se faʻamaʻi ma lona tulaga muamua, ae o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o lona atinaʻe. E fautuaina tagata maʻi e faʻalauteleina le tino, faʻaitiitia le mamafa ma toe faʻaleleia le taumafataga, faʻamalo faʻamalosi tino gaʻo ma gaʻo manu.
  • O maʻi e maua mai i le 5.7-6.0% e iai le lamatiaga. Ua fautuaina i latou e sui o latou olaga, liliu i meaʻai talafeagai, ma auai malosi i aʻoaʻoga faʻapitoa.
  • O le tali o le 4.6-5.7% o lona uiga o le tagata e matua ola maloloina, o le metabolism i lona tino e le faʻavaivaia.

E faʻapefea ona tofotofoina mo le hemoglobin glycated? O le a le mea o ia faaalia? E faʻapefea ona faʻamaonia taunuuga? O le suʻesuʻega e fuafua ai le maualuga o le taui o le faʻamaʻi ma le talafeagai o le suia o le togafitiga ma se tali le faamalieina. O le aoga masani e 5.7-7.0%; mo tagata matutua, o se siitaga e oo atu i le 8.0% e faatagaina. Mo tamaiti ma fafine maʻitaga, o le taunuuga lelei o le 4.6-6.0%.

O le puleaina o le glycemia mo le tagata maʻi o se tulaga taua lea o togafitiga, talu ai e maualuga lava le maualuga o le suka poʻo le oso i le suka e mafua ai ni aʻafiaga ogaoga. O le faʻaitiitia o le kulukose e faʻaitiitia ai le ono tulai mai o faʻafitauli i le 30-40%.

E saʻo le auʻiliʻili HbA1C?

O le a le saʻo o le suʻesuʻeina o le faʻamalamalamaina o le hemoglobin glycated? O le suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le tulaga lautele o le glycemia mo le 3 masina, ae le faʻaalia ai se faʻateleina o le maualuga i totonu ole taimi faʻatulagaina. O eseesega i le suka o le suka e lamatia mo le tagata maʻi, o le mea lea, e tatau ai ona faaopoopo atu le toto capillary i luga o se manava gaogao, ia fua i se glucometer i le taeao, muamua ma pe a maeʻa taumafa.

Afai i le filifiliga, o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycosylated e faʻaalia ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka, pasia se suʻega o le tui insulin. O sini autū o togafitiga o le faʻamautuina o le metabolism, faʻateleina le gasegase o siama i le hormonone protein, toe faʻafoʻisia le gaioiga o le mea faʻapipiʻi.

Faʻapitoa ma le le lelei o suesuega suʻesuʻe

O le suʻesuʻeina o le HbA1C ua tuʻuina atu e aunoa ma se sauniuniga amata. Na ia fuafua le sili atu o le suka na sili atu i le 3 masina, ma maua ai se avanoa e faʻamaonia le faʻamaʻi i se taimi vave.

O le taunuuga o le auiliiliga e mafai ona taʻu mai ai le leai o se aoga o togafitiga ma le manaʻoga e suitulaga i fualaau o le suka, faʻaititia le fua o le inisalini. O se tasi o latou lelei o se tali vave ma manino.

O le mea le lelei tele o le tau maualuga. E le o aai uma lava e faia suʻesuʻega ile HbA1C. O loʻo i ai mea e fesuisuiaʻi, o se taunuuga - o mea sese i tali.

E tatau ona ou aveina le HbA1C ao ou maitaga?

O le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga o se faʻamaʻi matautia lea e mafua ai le ogaoga o aʻafiaga mo le tina ma le tama. O le mea lea, o le pulea lelei o se faiga faʻapitoa i le vaitau o le fanauina o se tamaititi. O le suka maualuga e mafua ai le fanau mai faigata, o le atinaʻeina o se fetus tele, faʻaleagaina o le tino, male pepe pepe.

O le tino o le manava o le manava o le manava i le taimi o togafitiga e tumau pea, o le suka e tulai mai pe a uma se taumafataga, ma o lona maualuga maualuga e tumau mo se taimi umi. O se suʻesuʻega i le HbA1C e le aoga mo tina faʻamoemoe, talu ai latou te faatagaina le mauaina o faʻamatalaga mo le 3 masina mulimuli, aʻo maʻi le maʻisuka e faʻaleleia pe a maeʻa le 25 vaiaso o le maʻitaga.

Siaki le glycemia i le fuaina o le suka pe a uma le taumafataga. O le auiliiliga e faia e pei ona taua i lalo: o se fafine e ave toto i luga o se manava le aoga, ona tuuina atu lea o se kulukose e inu ma mataitu i le 0.5, 1 ma le 2 itula. O taunuʻuga e fuafua ai le maualuga o le suka ma le vave ona toe foʻi i le masani. Afai e iloa mea leaga, o loʻo togafitia togafitiga.

E faʻafia ona manaʻomia suʻesuʻega faʻapitoa

O tagata soifua maloloina e sili atu ma le 35 tausaga le matutua e fautuaina e faatino le faʻatinoga tasi i le 3 tausaga, aʻo lamatia - faʻa-tasi i le tausaga.

O maʻi suka e mataʻituina le glycemia ma maua se HbA1C lelei e tatau ona fofo i le tasi taimi i le ono masina. Mo tagata mamaʻi e le mafai ona pulea le maʻisuka ma ausia taui, e tatau ona faia se suʻesuʻega i le 3 masina, e faaopoopo atu i le masini mata o le suka ma se glucometer.

Suesueina o suʻesuʻega mo le hemoglobin glycobin fesoasoani e iloa ai le maʻisuka i se taimi muamua ma amata togafitiga ile taimi.

Mo tagata e maua i maʻi, o le auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona siaki le tele o mea e mafai ona latou puleaina ai le maʻi, pe i ai se tulaga lelei mai le togafitiga e faia pe afai e tatau ona faia faasaoga.

Faia ni suʻesuʻega ile HbA1C ile falemaʻi poʻo faleoloa tumaoti.

Fuataga mo le hemoglobin glycated: o le manaomia mo, filifili, tulaga masani

O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona taʻitaʻia se ituaiga olaga ese mai tagata soifua maloloina. Ona o le leai o se gaosiga o le insulin i totonu o le tino, latou te faʻateleina pea le tele o le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea, e tatau ona e pipii atu i se meaʻai, faamalositino ma tagofia fualaau.

O le a le tele o le suka i se taimi patino i le taimi, e faigofie ona maua e ala i le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i le toto toto. Ma afai e te suʻeina i le suʻesuʻeina o meaola oona, e mafai ona e maua le maualuga o le suka mo le tolu masina. O lenei vaitau e mafua ona o le toto mumu toto i le olaga atoa, lea pe a ma le 120 aso. O lenei faailo taua e taua o le hemoglobin glycated.

O le maualuga atu, o le tele lava o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ma ona faʻafitauli.

Gasegase hemoglobin glycated: aoga aoga

O le faʻatapulaʻaina o le taua o loʻo faʻaalia e le HbA1C ma e fuaina i le pasene. Faʻaalia le tele o le hemoglobin, e ala i le glycation (reactions e aunoa ma le enzymes), e fesoʻotaʻi vave atu i kulūkose molekone i totonu o totola mumu. O le mea lea, o le sili atu o le kulukose i le tino, o le sili atu lea o lenei faʻamatalaga o meaola.

O le hemoglobin glycated e maua ai le maualuga o le suka i le toto i luga o se taimi uumi (e oo i le tolu masina)

O se suʻega suʻega e mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka i se taimi vave, faia se gaioiga i le taimi ma taofi le atinaʻeina o le maʻi. O le aofaʻi o le glycogemoglobin e fuafua ai pe o le togafiti o le maʻisuka ua lelei i le tolu masina mulimuli. E faavae i luga o faʻamatalaga, o le tagata tomai faapitoa e atiae se isi togafitiga togafitiga, faatonuina le inisalini po o fualaau o le suka, ma faia fautuaga e uiga i le taumafa.

O faʻamanuiaga o le fuagafanua e pei ona taʻua i lalo:

  • e mafai ona faʻatinoina i soʻo se taimi o le aso, e tusa lava po o le a le mea e 'ai ma le gaioiga faaletino,
  • o le auala aupito sili lea ona iloa e iloa ai le maʻisuka i se taimi vave ma e oʻo lava i se mea e faʻasolosolo ai i togafitiga,
  • e mafai ai e oe ona aoina faʻamatalaga i le aoga o le tolu masina o togafitiga o le faʻamaʻi,
  • faʻafeiloaʻi siama poʻo viral infections e le afaina ai le iuga.

Faailoga mo le tofiaina o se suʻega toto mo le hemoglobin glycated

  • pe afai e te masalomia le maʻisuka
  • ia iloilo le aoga o togafitiga mo se faamaʻi,
  • o se faʻataʻitaʻiga o le soifua maloloina o fafine maʻitaga,
  • i le siamaina o le gaosiolosi gaʻo i tamaiti e le fesoʻotaʻi ma le maualuga o le inisalini,
  • ia faʻamaonia pe faʻamaonia le i ai o le tino o le tino, ate o le ate, faʻalavelave faʻaleagaina.

O se faʻataʻitaʻiga o le hemoglobin faʻamalosi e faʻamaonia mo le maʻisuka

O le a se mea e mafai ona aʻafia ai le faʻamaoni o iuga.

O le faʻatuatuaina o le faʻamatalaga e aʻafia i le maliu vave o le toto mumu i ni aofaiga tele. E masani ona tupu lenei mea pe a mavae ni manuʻa tuga i le leai o se toto, faʻafefeteina, togafitiga o taotoga, faʻaitiitia le tele o teine ​​i le taimi o le tamaʻitaʻi.

I le tulaga o le anemia, o taunuuga o le auiliiliga mo le hemoglobin glyc, o se tulafono, e le faatuatuaina.

Pe a ave se tamaititi, o se taunuuga sese e ono mafua ai le anemia, o le mea lea e sili ai le pulea o le kulukose. I se tulaga e le masani ai, e le maualuga le HbA1C ona o le suka, ae maualalo le gaosiga o le hormone.

E masani lava, i tagata matutua, o le faateleina o le hemoglobin glycina e oo atu i le 8% e mafai ona faatagaina. Ma i le maʻitaga ma le lactating women, children and adolescents, e mai i le 5-6.5%.

Faʻaiʻuga ma faailoga o le faʻaititia ma le faʻaitiitia

O le mafuaaga autu mo le tuputupu ae o le hemoglobin A1C o se faʻaopoopoga faaumiumi o le kulukose o le toto, lea e tupu i le maʻisuka. Ae e aʻafia foi i itu e le fesootai i le suka:

  • iron deficiency anemia, pe a faaitiitia le hemoglobin atoa,
  • aveeseina o le vaovao, lea e tau atu i se faʻaopoopoga o le ola o sela mumu,
  • faʻasolosolo o le inuina (oona ma le ava, sima uʻamea).

E mafai e se tagata ona aafia i le fatu o faʻalavelave faʻalavelave, vaivaiga, pallor, ma le ate.

O mafuaʻaga mo le paʻu o loʻo mulimuli mai:

  • pancreatic neoplasms,
  • o le sili atu o le maualuga o le suka-lowering drugs,
  • faʻaleagaina o taumafa maulalo,
  • faʻasologa o le pala o le pala,
  • vaivai faaletino o le tino, vaivai le tumau.

E ono afaina ma le loto tiga, vaivai tele, vaivai, vaivaiga.

O le a le vavaeesega mai le masani ona afaina ai?

O le maʻi suka e le mafai ona faʻaleleia, o lea la o le sini o le togafitiga o le ausia lea o se tulaga tauia. O lona uiga, e latalata i tulaga masani ma tumau o le kulukose i totonu o le toto. Ole maualuga o le hemoglobin glycated e le tatau ona sili atu i le 7%, e ui lava o le tagata maʻi e tatau ona taumafai pea e ausia le faailoga o le 4.6%. O le faateleina o le fua faatatau e faateleina ai le lamatiaga o faafitauli.

Mo le maʻisuka ituaiga 1:

  • 40% - nephropathy (faʻaleagaina le toe galue),
  • 35% - retinopathy (faʻaleagaina o le tino),
  • 30% - neuropathy (o le maʻi o le tino).

I le maʻisuka ituaiga 2:

  • 35% - suiga faʻapitoa i totonu o vaa (atherosclerosis, fatu fatu),
  • 25% le afaina o aʻafiaga,
  • 18% fatu oso
  • e 7% - aofaʻi o le tino.

Hypoglycemia - hemoglobin maualalo maualalo

O le hemoglobin maualalo maualalo e pei o le hypoglycemia. E aoga le siakiina o le i ai o ni paʻu o pancreatic. O le tulaga e masani ona o faatasi ma le faʻasaʻolotoina o le inisalini faaopoopo, ona o le maualuga foi o le suka e faʻaititia. O lenei mea e mafai ona tau atu i taunuuga le lelei:

  • faʻaleagaina galuega faʻapitoa,
  • o le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi (Gerza, von Girke, fulafula o le le gauaʻi).

Auala e faʻafaigofieina ai le maualuga o glycogemoglobin

I tagata e maua i le maʻisuka, e oo lava i le 1% paʻu i le HbA1C e mafai ona faʻaopopo i ai ni nai tausaga o le olaga. O le mea lea, e tatau ona e ausia lenei mea i soo se auala. O le a sili atu le saʻo le fefaʻatauaʻi i se fomaʻi o le a tuʻuina atu ni fautuaga talafeagai, ma atonu foi e mafai ona tuʻuina atu fualaau.

Ina ia faʻamaonia le maualuga o le hemoglobin glycated, e taua le fetuunaʻi o le taumafataga:

  1. Faʻaaofia fualaau faisua, fualaau aina ma fualaʻau, mauoa i fila, ma meaʻai e faʻamautu ai le suka i le lisi:
    • faʻi
    • strawberries
    • avoka
    • broccoli
    • pepa lanu mumu
    • kaluka
    • pi
    • oatmeal
    • lala.
  2. Inu yoghurts, susu susu e faʻafeiloaʻi ai peristalsis ma faʻamaʻaloga masani o le susu, faʻaitiitia le mamafa, ma tumu le vitamini D ma le calcium.
  3. O loʻo i ai meaai ma omega-3 faʻamalosi e faʻaleleia ai le gaioiga o le cardiovascular system:
    • totoʻa manu
    • sami
    • ituaiga uma o nati
    • sunflower fatu.
  4. Faʻaopopo le kinamoni i cereals ma vaiinu, lea e faʻapupulaina ai le teteʻe (faʻasusina insulin).
  5. Mātauina le inu o fua. Aloese mai le faamalolo. O vai mama ma mama e leai se gaʻo o le a fesoasoani e puipuia le faateleina o le maualuga o le suka.
  6. Faʻesea atoatoa mai le taumafataga:
    • suka
    • falaoamata oloa
    • sukalati
    • gaʻo ma falai,
    • meaʻai vave
    • suauu.

Ia mautinoa ia tausia le tino ma le agaga i foliga, ina ia faaitiitia HbA1C:

  • savali tele
  • alu e aau
  • Alu i le faletaalo
  • aoao e malolo, aloese mai tulaga atuatuvale. Mafaufau loloto ma yoga fesoasoani tele.

O mea e faʻafaigofieina le maualuga o le hemoglobin glyc - gaioiga

Talu ai nei, o le siama o le maʻisuka ua sili atu ona masani ona faʻaalia. O le mea lea, e fautuaina malosi e le au atamamai e oo lava i tagata soifua maloloina e faia se auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycol ia le itiiti ifo i le taʻitasi i le tausaga.

O lenei mea e sili ona taua mo tagata e maua i le maʻisuka i totonu oo latou aiga toto. Afai e iloa le faʻamaʻi i le taimi, ona mafai lea ona faia ni puipuiga e taofia ai lona alualu i luma.

A maeʻa, pe a faʻapea o le togafitiga ma mea taumafa ua filifilia lelei, o le faʻasolosolo mo le puipuia o le gafatia galue ma le masani lelei o le olaga e lelei.

O le hemoglobin glycated - o le a lea?

O le upu glycated, pe pei foi ona taʻua ai o le hemoglobin glycated, ua manatu o se vaega o lenei polotini ma glucose ua tuufaatasia (GLU). Hemoglobin (Hb) molelaʻau o se tasi lea o vaega o loʻo maua i le toto mumu mūmū - totola mūmū mumu. Glucose e ulu atu i totonu oo latou membrane, ma faʻafefiloi ma le hemoglobin, e fai ai glycogemoglobin (HbA1c), o lona uiga, o le tuufaatasiga o Hb + GLU.

O lenei gaioiga e tupu e aunoa ma le auai o enzymes, ma e taua o le glycation poʻo le glycation. Ole maualuga o le hemoglobin glyc i totonu o le toto, e ese mai i le free (unbound) glucose, o se tau e tumau pea lona taua. O lenei mea e mafua ona o le tumau o le hemoglobin i totonu o tino mumu. O le avefeʻau lautele o le toto mumu e tusa ma le 4 masina, ona faʻaumatia ai lea i le paʻu mumu o le uila.

Ole fua saʻo e faalagolago i le maualuga o le kulukose i le toto, o lona uiga, o le maualuga o le maualuga o le suka, o le tele o ligaments o le glycogemoglobin. Ma talu ai ona o vailaau mumu e ola mo le 90-120 aso, e talafeagai le faia o se suʻega toto e le sili atu ma le tasi le kuata. E foliga mai o le suʻesuʻega o loʻo faaalia ai le maualuga o le sugar sugar content i luga o le 3 masina. Mulimuli ane, o le a toe faʻafouina totoga mumu mumu, ma o le a faʻataʻitaʻiina nei tulaga o le kulukose i totonu o le toto - glycemia i le isi 90 aso.

Faailoga masani o HbA1s

O le maualuga o le hemoglobin glyc typical for people not suffering from diabetes can vary from 4 to 6%. O le faailo e fuafua i le fua faatatau o le HbA1c i le aofaʻiga atoa o totola mumu i totonu o le toto, o le mea lea, o loʻo faʻaalia o se pasene. O le masani o lenei tulaga maualuga o loʻo taʻu mai ai se metabolism gaʻo i le mataupu.

E le gata i lea, o nei tulaga faatauaina o le taiala mo le fuafuaina o le setete o tagata uma lava, ae le o vaevaeina i latou i le matua ma le itupa. O le naunau e atiina ae le maʻisuka maualuga o loo matauina i tagata ei ai le HbA1c index o le 6.5 i le 6.9%. Afai e sili atu le tau i le faailoga o le 7%, o lona uiga o le solia o le fefaʻatauaiga, ma o ia osofaʻi lapatai mai se tulaga ua taʻua o le vailaʻau.

O fualaau o le hemoglobin glycosylated, lea e taʻu mai ai le masani mo le maʻisuka, e eseese e faʻatatau i ituaiga o faʻamaʻi, faapea foi ma le matutua o tagata maʻi. O tagata talavou e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻaititia HbA1c nai lo i latou ua matutua ma matutua.I le taimi o le maʻitaga, o le toto toto ua suamalie na o le amataga o le tolu masina, ao le lumanaʻi, ona o suiga i le tala o le hormonal, o le a le faaalia ai se ata faʻatuatuaina.

O nisi taimi o faʻamaoniga e mafai ona faʻasese pe faigata ona faʻamatala. E masani ona fesoʻotaʻi ma le iai o fesuiaiga eseese o ituaiga o hemoglobin, e le gata i physiological (i tamaiti e oʻo atu i le ono masina) ma e le faʻaaloalo (ma le beta-thalassemia, e tausia le HbA2).

Aisea e faateleina ai le hemoglobin glycini?

O le maualuga o le maualuga o lenei parakalafa e masani lava ona taʻu mai ai se faʻaopoopoga faʻaopoopoga i le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi. Ae ui i lea, o le mafuaʻaga o lea tuputupu aʻe e le o taimi uma e maua ai le maʻisuka. E mafai foi ona mafua mai i le vaivai o le kulukose (taliaina) poʻo le anapogi kullukose, o le faailoga lea o vailaʻau.

E ui lava e taua le maitauina o lenei tulaga o loʻo taʻu mai ai se maʻi le gasegase ma e afaina i le amataga o le maʻisuka. I nisi o tulaga, o loʻo i ai se faʻateleina le faateleina o faʻataʻitaʻiga, o lona uiga, e le fesoʻotaʻi ma se aʻa mafuaʻaga e pei o le maʻisuka. E mafai ona maitauina lenei mea i le ania mama ma le aveeseina o le spleneenomy.

O le a le mafuaʻaga o le paʻu o le faailo?

O le faaitiitia i lenei tulaga agatapuia i lalo o le 4% o loo faailoa mai ai se faaitiitia i le taimi umi i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea o se eseesega foi. O ia suiga e ono mafai ona tuʻuina atu ma faʻamaoniga o le hypoglycemia - o se faʻaitiitia o le toto suka. O le mafuaʻaga sili ona taatele o ia faʻaaliga o le insulin - o le tumutumu o le pancreas, lea e mafua ai le faʻalauteleina o le inisalini.

E le gata i lea, i le avea ai o se tulafono, e le maua e le tagata maʻi le malosi o le inisalini (tetee i le inisalini), ma o le maualuga o le inisalini mea e mafua ai le faateleina o le inu o le kulukose, e mafua ai le hypoglycemia. O le insulinoma e le na o le pau lea o le mafuaʻaga e mafua ai ona faʻaitiitia le hemoglobin glycated. E faaopoopo atu ia te ia, o setete nei e iloga:

  • o le maualuga o fualaau oona e maua ai le toto toto (insulin),
  • faaumiumi o gaoioiga faaletino o se uiga malosi,
  • meaai maualalo maualalo i taimi umi
  • le atoatoa o le tino
  • o aʻafiaga e le masani ona maua mai - faʻasologa o le glucose le le mautonu, maʻi o Hir Hir, maʻi a Herce ma le maʻi Forbes.

Faʻamaumauga o le Faʻamaumauga o le Taua

O se suʻesuʻega o le maualuga o le hemoglobin maualuga e sili atu ona taatele nai lo suʻesuʻega o le suka i le toto ma suʻesuʻega toleniga o le kulukose. O le faʻalavelave sili i le pasia o lenei auiliiliga o lona tau. Ae o lona tulaga faʻamaonia e maualuga tele. O lenei auala e maua ai le avanoa e iloa ai le maʻisuka i le amataga ma vave amata le togafitiga talafeagai.

E le gata i lea, o le faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona mataʻituina le tulaga o le maʻi ma iloilo le aoga o togafitiga. O le auiliiliga mo le hemoglobin glyc i totonu o le toto o le a fesoasoani ai i le matemateina o tagata gasegase lea o lo o iai le suka i le pito i luga masani. E le gata i lea, o le suʻesuʻega o le a faʻaalia ai le le amanaiaina e le maʻi o le taumafataga mo le 3-4 masina mulimuli, ma e toʻatele e taofi le 'aina o suti i le na o le 1-2 vaiaso aʻo lumanaʻi le siaki, o le faʻamoemoe o le a le iloa e le fomaʻi.

O le maualuga o HbA1c o loʻo faʻaalia ai le lelei o le galuega totogi o le gaʻo gaʻo i le 90-120 aso ua tuanai. O le masani ai o mea o loʻo iai i lenei tau e tupu i le tusa o le 4-6 vaiaso, pe a uma ona aumaia le suka i tulaga masani. E le gata i lea, i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, e mafai ona faʻalauteleina le hemoglobin glygia i le 2-3 taimi.

O afea ma e faʻafia ona tatau ona faia se suʻesuʻega ile HbA1c?

Faʻavae i luga o fautuaga a WHO - le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi - o lenei metotia ua lauiloa o se filifiliga aupito sili lea mo le mataituina o tulaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Fomaʻi e fautuaina ia tagata gasegase e suʻe se suʻega HbA1c ia le itiiti ifo ma le tasi i le tolu masina. Aua nei galo o taunuuga e maua i totonu o falesuesue eseese e mafai ona eseese. E faʻatatau i le metotia na faʻaaogaina mo le gaosia o toto.

O le mea lea, o le fofo aupito sili ona lelei o le foai atu lea o le toto i le fale suʻesuʻe lava lea pe filifili se falemaʻi ma le suʻega faʻapitoa. Aʻo mataʻituina togafitiga o le maʻisuka, e fautuaina e le au atamamai le tausisia o le maualuga o le HbA1c e tusa ma le 7% ma le toe iloiloina o tofiga faafomaʻi pe a oʻo i le 8%. O nei fuainumera e fetaui tonu lava i metotia mo le fuafuaina o le HbA1c e fesoʻotai i le DCCT faʻamaonia (pulea tumau o le maʻisuka ma ona faʻafitauli).

Fesoasoani! O faʻataʻitaʻiga ile falemaʻi e faʻavae i luga o metotia faʻamaonia e maua ai le 1% le maualuga i le hemoglobin glycosylated ma le faateleina o le glucose plasma o le 2 mmol / L. HbA1c ua faʻaaogaina e avea o se faitioga mo le aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka. I le taimi o le suʻesuʻega, na faʻamaonia ai o le faʻaitiitia o le maualuga o le HbA1c e oʻo lava i le 1% e oʻo atu ai i le 45% o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka (faʻaleagaina vave).

Totogi o toto foaʻi

E mafai ona e foai atu le toto mo le auiliiliga o le HbA1c i soo se fomaʻi faʻatasi ma se faʻamatalaga faʻapitoa, i totonu o le aai ma tagata tumaoti. O se faʻamatalaga mai se fomaʻi o le a naʻo le faʻaaogaina o falesuesue a le setete o le a naʻo le mea e manaʻomia.

O le faʻapipiʻiina o le toto e leai se eseesega mai isi suʻega. I le avea ai o se tulafono, o le biomaterial e aveesea mai se vein, ae o le toto capillary, lea e aveesea mai se tamailima, o loo faaaogaina i nisi auala. O le auiliiliga lava ia, faapea foi ma lona faauigaga, o le a saunia i le 3-4 aso, o lea e le tatau ai ona faatali le tagata maʻi mo se taimi umi mo taunuuga.

Taui o le maʻisuka i lalo o le pule a HbA1c

I le faaopoopo atu i le vave faia o le maʻisuka o le maʻisuka, o le sini lona lua o le iloiloga o mea o loʻo maua i le hemoglobin glycina o le tausia lea o le tulaga masani o le soifua maloloina o ia tagata. O lona uiga, ia maua se taui e tusa ai ma le fautuaga - ina ia ausia ma tausia se maualuga HbA1c e itiiti ifo i le 7%.

Faʻatasi ai ma ia faʻataʻitaʻiga, ua manatu le faʻamaʻi ua lava le tauia, ma o aʻafiaga o faʻalavelave ua laititi e laʻititi. O le mea moni, o le filifiliga pito sili ona lelei o le a mafai pe a fai e le sili atu le aofaʻi o tulaga taua mo tagata soifua maloloina - 6.5%. Ae ui i lea, o nisi tagata atamamai ua latou talitonu e tusa lava pe o se faailoga o le 6.5% o se faailoga lea o maʻi le lelei ma faʻafitauli e ono tupu.

E tusa ai ma fuainumera, i tagata soifua maloloina o le lean physique, i le i ai o le gaosiga o le carbohydrate, o le HbA1c e masani ona tutusa ma le 4.2-4.6%, e fetaui ma le maualuga o le suka i le 4-4.8 mmol / l. O iinei latou te fautuaina ma taumafai mo ia faailoilo, ma e faigofie ona ausia pe a suia i se taumafataga maualalo. E le tatau ona galo ia i tatou o le sili atu o le maʻisuka e totogi, o le maualuga atu lea o aʻafiaga o le maualuga o le hypoglycemia (o le faʻaitiitia o le toto suka) ma le hypoglycemic coma.

I le taumafai e taofi le maʻi i lalo o le puleaina, e tatau i le tagata maʻi ona faapaleni taimi uma i luga o le laina lelei i le va o le kulūkose ma le lamatiaga o le hypoglycemia. E faigata tele lenei mea, o lea e iloa ai e le tagata maʻi ma faʻaaogaina lona olaga atoa. Ae o le tausisia ma le faaeteete o se taumafataga maualalo-gaosi - e sili atu ona faigofie. A maeʻa, o le a itiiti le mau o le suka o le a maʻimau i le tino, o le itiiti foi lea o le a ia manaʻomia ai le suka poʻo le inisalini.

Ma o le itiiti ifo o le inisalini, e tutusa lelei le maualalo o le lamatiaga o le hypoglycemia. O mea uma lava e matua faigofie lava, e tumau pea ona o le tausisia pea o le meaai. Mo tagata matutua o loʻo maua i le maʻisuka ma se soifuaga e ono faʻamoemoeina mo le itiiti ifo i le 5 tausaga - 7.5-8% ma o nisi taimi e sili atu le maualuga e manatu i tulaga masani. I lenei vaega, o le lamatiaga o le hypoglycemia e sili atu ona lamatia nai lo tulaga lamatia o faʻalavelave. E ui ina fautuaina malosi le fanau, talavou, talavou, ma fafine maitaga ina ia mataituina le faailoilo ma puipuia mai le maualuga o le 6.5%, ma sili atu i le 5%.

Auala e faʻaititia ai le faʻatinoga

E pei ona taua i luga, o le faʻaitiitia o le hemoglobin glyc e fesoʻotaʻi saʻo ma le faʻaitiitia o le toto toto. O le mea lea, ina ia faʻaitiitia le HbA1c, e tatau ona mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi e faasaʻo le tulaga mo le maʻisuka.

E tele lava ina aofia ai:

  • tausisia o le pulega faapitoa ma le ituaiga o meaai,
  • siaki masani o le suka i le fale,
  • aoga malosi faaletino ma taaloga malamalama,
  • Tausiga talafeagai o fualaau faasaina, e aofia ai insulin,
  • usitaia o le saʻo lelei o le moe ma le ala,
  • asiasiga taimi i se fomaʻi e mataituina le tulaga ma maua ai fautuaga.

Afai o taumafaiga uma na faia e taʻitaʻia ai le tulaga o le maualuga o le suka i le tele o aso, aʻo maʻi le tagata maʻi, o lona uiga o faʻamatalaga na faʻatino lelei ma e tatau ona faʻaauau pea ona faia. O le mea lea, o le siaki sili ona lata ane o le hemoglobin glycini e tatau ona faaalia ai se taunuuga faamalieina, ma e ono mafai, faatasi ai ma le isi foai toto o le a tutusa.

O le faʻaitiitia vave o le faʻaitiitia o lenei fuataga e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le faʻaaliga, e oo lava i le atoa o lona gau. Talu ai ona o se vaitaimi uumi na mafai ai e le tino ona fetuunai i se tulaga maualuga ma vave tele suiga o le a oo atu ai i faalavelave le mafaafitia. O le mea lea, e tatau ona e mulimulitaʻi i faatonuga a le fomaʻi ma e leai se mea e le faʻaaogaina.

Tuua Lau Faamatalaga