Biochemistry o le inisalini ma auala autu o gaioiga o le hormone

Omoni pancreatic. Le faiga o le gaioiga o le inisalini. Faailoga o meaola o le maʻisuka

O le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina i sβ β o 'olo o le pancreas o Langerhans i le tulaga o se vailaau muamua - preproinsulin. O le pipiiina o le faasologa o faailo mai lea mea e tau atu i le fausia o le proinsulin, e aofia ai filifili A ma B ma pepide C e faafesootai ai. O le matua o le prohormone e aofia ai le "vavave" o le C-peptide e ala i polotini. O le inisalini matua e aofia ai filifili A ma B e fesoʻotaʻi ma alalaupapa vaelualua. O le filifili o le A e aofia ai le 21 amino acids ma o loʻo i ai se alalaupapa vaʻaia se tasi. O le filifili B e aofia ai le 30 amino acids. O le liua o le inisalini i le inisalini amata i le Golgi apparatus ma faʻaauau pea i le ogalaau secretory matua o seta β.

I le avea ai ma se homone o le gaioiga vave, o le inisalini e vave ona faʻapipiʻiina (i totonu o le itula) ma faʻamalo i se fua faatatau o le 40 iunite / aso. O le malosi autu o le tui mo le inisalini o le faateleina lea o le kulukose toto. O le inisalini e leai sona masini suauu i le plasma toto, o lea o lona afa-ola e le sili atu i le 3-5 minute. O le maualuga o le tui o le inisalini i le toto e 10 -12 - 10 -9 mol / L.

O gaioiga faʻatulagaina mo le inisalini e faʻapipiʻi, maso ma le ate.

O loʻo maua i luga o le kelalaʻau le faʻasologa o le insulin, o glycoproteins, e aofia ai le lua β ma le lua β-subunits e fesoʻotaʻi i faʻamaufaʻailoga disulfide, e iai le tyrosine kinase.

O le a-subunit o loʻo i fafo atu o le cell ma e faʻaalia le inisiua o le insulin. E lua-subunits e fesoʻotaʻi i le tasi ma le isi e ala i le vaʻaia o faʻamaufaʻailoga. O le β-subunit e sopoia le membrane plasma ma ei ai le tele o cytoplasmic e iai le tyrosine kinase, o lona uiga. le gafatia i le phosphorylate proteins i le tyrosine.

Le faiga o le gaioiga o le inisalini. O le inisalini o se tasi lea o mea e sili ona suʻesuʻeina: o le muamua o hormones protein na maua mai i le mamā mamanu, faʻamalamalamaina ma faʻafesoʻotaʻi faʻamalosi ma le inisinia. O manuia o le saienisi i lenei matata ua maua i Nobel Prizes. Ae ui i lea, o lona masini o le gaioiga i le vaega mole mole e le malamalama atoatoa nai lo le tele o homone. O le faiga o le gaioiga o le inisalini o loʻo faʻaalia nei. E ala i le fusifusia i le α-subunits o le talini, o le inisalini e faʻaosoina le tyrosine kinase o β-subunits. O le mea muamua mo le mea o le β-subunit itself, ie. o le autophosphorylation o le talini e matauina pe a noatia i le inisalini. E le gata i lea, o le faailo mai le hormone e alu i totonu o le cell i ni itu se lua:

O le aʻafiaga o le receptor e aofia ai le faʻatautaia o phosphorylation o le tele o enzymes cellular. O lenei mea e mafua ai le faʻamalamalamaga uma i le molimula o le talipupuni ma totonu o le membrane cell. O le iʻuga, o le siama mo le K +, Ca 2+, glucose amino acids e faʻapupula. O le mea lea, o le protein insipine substrate proteins (IRS) e faʻamalosia ma faʻamalosia, lea e faʻamalosia ai le serine ma le threonine protein kinases, lea o le phosphorylate (ua i ai i Ser ma Tre residues) o aʻafiaga eseese, e aofia ai polotini phosphatases i lona uiga enzymes lea e pipii ai suauu phosphate mai le phosphoproteins. O le mea lea, o le gaioiga o le inisalini e taʻitaʻia ai le fuainumera faapitoa o nisi o puipuiga ma le dephosphorylation o isi. O vailaʻau e gaosia ai le phosphorylate i le tali atu i le inisalini ma ua faʻaaogaina: PDE, cAMP, 6S protein protein ribosomal, proteins o le cytoskeleton (MAP-2, actin, tubulin, fodrin ma isi). O le faʻapipiʻiina o le puipuiga o cytoskeletal i le taimi lava e uma ai le faʻamalosia o le inisalini i le telefoni e faʻateleina ai le fesiitaiga o masini suauu o le kalama (= glucose transporters) mai le nofoaga o intracellular (EPR vesicles) i le membrane plasma. O le fua o le kulukose i le suauʻu e faʻatupulaʻia ai le 30 i le 40 taimi. E ono itiiti ifo ma le 6 ituaiga o pusa o vailaau kesi - GLUT-1, GLUT-2 ma luma ole GLUT-6. latou uma o glycoproteins.

Ae peitai, o le tele o taimi o le inisalini e mafua ai le dephosphorylation protein. E mafai e le Enzyme gaoioiga ona:

faateleina - glycogen synthetase, acetyl-CoA carboxylase, α-glycerol phosphate acyltransferase, pyruvate dehydrogenase, pyruvate kinase hydroxymethyl glutaryl CoA reductase,

faʻaitiitia - phosphorylase A, phosphorylase B kinase, lipase lipot, phosphoenopyruvate carboxylase ma isi enzymes GNG.

O le isi itu o le faʻaliliuga faʻaliliu mai le inisalini i le cell e fesoʻotaʻi ma le tyrosine kinase phosphorylation o se masini suauu G, lea e mafai ona faʻailoaina o Gins. E mafua ai le faʻafouina o le phospholipase C. O le faʻamatalaga o le phospholipase e faʻaaogaina pe a naʻo le inisalini e fusifusia i le nusipepa ma e le galue i luga o se phospholipid masani, ae naʻo le phospholipidylinositol glycan. E le pei o le phosphatylylinositol, o lenei gūmoa o le vailaʻau o loʻo i ai na o vailaʻau oona gaʻo, ma ua faʻaopoopoina le suauu gaʻo i le inositol, lea e aofia ai galactose, galactosamine. O le inisalini, o le phosphatase C faapitoa, e faʻamalosia ai le fausia o ni tagata faufautua se toʻalua: o le fausaga le masani o le DAG o loʻo aofia ai na o mea manogi gaʻo ma GIF. LAG lipophilic tumau i le membrane plasma ma faʻaleleia le felauaiga o kulukose, amino acids ma ions (K +, Ca 2+) i totonu o le masini. O le GIFF o le Hydrophilic e alu saoloto i le cytoplasm ma suia le gaoioiga o se numera o enzymes. O le mea lea, o le gaoioiga a le hexakinase, phosphofructokinase, glycerol-3-phosphate acyl transferase, Na + / K + -ATPase e faateleina, o le gaoioiga o le adenylate cyclase, PK A, FEP-carboxylase ma isi enzymes GNG e faaitiitia.

O le faigata o le inisalini ma le atigipusa 30 sekone pe a uma ona tuiina le endocytosis (internalization) ma vavae ese i totonu o le masini, o le tele o le hormone e faʻaumatia e le lysosomal proteases, ma o le sapalai o le inisalini e leai se totogi e masani ona toe foi i le potu (o le mea e taʻua o le recycling recycling).

O aʻafiaga ola o le insulin

Seia oʻo mai i le taimi nei, o le sailiga mo faʻauluuluga o le inisalini lona lua e faaauau. O la latou matafaioi na fai i le amataga o le suesuega o le inisalini: cGMP, Ca 2+, NO, H2O2fesuiaiga ole lipid media (DAG, GIF), peptide, ma isi. Ae ui i lea, o lenei lomiga e leʻi iʻu lava ina foia (e lei faʻamautuina o latou fausaga).

O le faʻagasologa o le faʻateleina o le permeability o le membrane:

Le suiga o le fesuiaiga i le pulu plasma proteins i le taimi o le talipupuni autophosphorylation,

Faatoagaina mai o masini faapitoa o Na + / K + -ATPase, potassium. glucose transporter fefaʻatauaiga,

Suiga i le PL o le membrane (faʻasaina ole PLdmethyltransferase).

O le aafiaga o le inisalini i le gaʻo ma le lipid metabolism e mafua ona o le faʻaitiitia o le maualuga o le AMP ona o le faʻasaina o le adenylate cyclase ma le faʻamalosia o PDE c AMP.

O le inisalini e maualalo ai le kulukose toto e:

Faʻaleleia le felaʻuaiga o kulukose i luga o le paʻu o le plasma o sosoʻo taula,

Faʻaaogaina o le kulukose. I totonu o le masini, e tusa ma le afa o lea mea e paʻu i le glycolysis i lalo o le malosi o enzymes autu - HA, FFK, PK. 30-40% o le kulukose e alu i le lipid synthesis, aemaise lava i le tino o le tino, e tusa ma le 10% e alu i le glycogen synthesis (faʻamalosia o glycogen synthase),

I le isi itu, ua taofia le taofiofi o le glycogen (faaititia i le phosphorylase A gaoioiga) ma le GNG ua taofia (ona o le faaitiitia o le gaoioiga o ana enzymes autu - phosphoenolpyruvate carboxylase, fructose bisphosphatase ma glucose-6-phosphatase ma le leai o GNG + aminocolots substrates, glycerol e aofia i le tuufaatasiga o palatini ma lipids) . Glucose GKoy ma peiseai "lokaina" i totonu o se potu,

Le faʻamalosiina o le faʻaogaina o gaʻo gaʻo (faʻasagaina o le acetyl CoA carboxylase)

Le faʻamalosiina o le faʻasinomaga o le TAG (faʻafouina o le glycerolphosphate acyltransferase)

Faʻaleagaina o le lipolysis (faʻaitiitia o gaioiga lipase)

O le taofia o le fausiaina o tino o le ketone (e masani ona faia mai le kulukose, acetyl-CoA e alu i le CC ma le lipid synthesis)

I le toto, o le lipoprotein lipase activation e matauina, lea e galue i le TAG o se vaega o le lipoproteins (chylomicrons, VLDL), ma faapena ona faatonutonuina ai le maualuga o le liua.

Faʻalauteleina le felauaiga o amino acids i totonu o le masini

Faʻaleagaina o le palatini ona o le le faʻatagaina o le palatini

Faatoagaina mai o le synthesis protein. O le televave o le aafiaga o le hormoni i luga o le porotini (e oo i le itula e tasi) ua fuafuaina e ala i le faatonutonuina o tusitusiga ma le faaliliuga: o le amataina ma le faalauteleina o filifili peptide, ua faateleina, ua faateleina le numera ma gaoioiga o ribosoma, ma ua amataina ai polysomes. Afai o le gaioiga o le inisalini i luga o le cell e sili atu i le 1 le itula, ona faʻateleina lea o le faʻamatalaga o mea faʻapitoa o le nucleic, lea e tuʻuina atu i le vavaega, vaʻaiga ma le atinaʻeina atoa.

O le mea lea, o le aafiaga o le inisalini i luga o le metabolism e mafai ona faʻailoaina o se mea faʻavalea, faʻatasi ai ma se paleni lelei o le suauu.

Faʻatonuina o le gaioiga o le tino o le pancreas

E seasea lava ona maua le faʻasalaga o le inisalini (tusi aʻoga), o le siama o le hormone e tele lava ina matauina. I le le lava o le inisalini poo le inisalini (faʻafeteʻenaʻi i lana gaioiga), o loʻo maua ai le maʻisuka. I Rusia, o le maʻisuka e aafia ai le tusa ma le 1 miliona 900 afe tagata po o le 1.2% o le faitau aofai o tagata. E le gata i lea, i le 16% o tagata gasegase, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (IDDM) poʻo le maʻisuka ituaiga 1. 84% o tagata gasegase e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka maʻi (NIDDM) poʻo le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻatasi ai ma le IDDM poʻo le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaitiitia o le toto o le insulin maualuga e matauina ona o le faʻaleagaina o le ßβ-cell pancreatic, poʻo le faatelevaveina o le inisivation o le inisalini i le ate ma le toto. I le NIDDM poʻo le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o le inisalini e masani pe maualuga foʻi, ae o le tele o cellule e aveʻesea lo latou gauai i ai.

O mafuaʻaga mo le faʻamalosia o le inisalini e ono:

solia o le matuitui o le hormone ma lona sosoʻo ma foliga vaaia o molemene ua suia ma le solia o a latou galuega faʻavae,

o le i ai o auupega i le inisalini o mea e faalavelaveina ai le fusifusia o le inisalini i le nusipepa,

solia o le endocytosis (internalization) o le faʻalavelave o le inisalini ma le faʻaleleia, faʻateleina le faʻaleagaina o le inisalini na talia,

afaina muamua o IR-ra,

faaitiitia le autophosphorylation o le leitio, sosoo ai ma le le atoatoa o le fausia o le inisinia, ma isi.

E le gata i lea, o soʻo se poloka i luga o le ala o le faʻasalaga mai le hormone i le suauʻu e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafitauli atoa poʻo se vaega o le gaioiga o le inisalini i le metabolism e oo lava i lona maualuga maualuga i le tino.

Faailoga o meaola o le maʻisuka

O suiga o le maʻisuka i le metabolism e toetoe lava o le faʻafeagai o mea na mafua mai i le insulin. O le felauaiga o mea i totonu o suauʻu e faʻaititia, o loʻo aofia ai le anotusi o le AMP, o lona uiga. i totonu o fatuga, o le aʻafiaga o hormones o le contra-hormones, faʻapitoa o le glucagon, e amata ona manumalo, ma suia suiga i le metabolism. O le faailoga autu o le maʻisuka o le hyperglycemia, lea e atiina ae ona o se taunuuga o:

Faʻaitiitia le alu atu o le kulukose i sela,

Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le kulukose (faʻatasi ai ma le IDDM, naʻo le 5% glucose ua liua i le gaʻo, glycolysis ma le glycogen le faʻamaonia)

Faateleina le gaosiga (glycogenolysis ma le GNG mai amino acids).

E leai se glucose e mafai ona sola ese mai siama i totonu o le toto. A oʻo ina sili atu le tele o lona plasma i luga o le tapuni (10 mmol / L), e matauina le glucosuria. I lenei tulaga, o le tele o le urine e mafua ona o le osurisi diuresis, o lona uiga. televave, faʻamalolo ma le polydipsia (tele le taumafa vai) e matauina. Glucosuria e mafua ai le leiloa o kalori (4.1 kcal mo le 1 g o le glucose), lea, faatasi ai ma le faʻamalosia o le proteolysis ma le lipolysis, e mafua ai le paʻu tele i le mamafa o le tino, e ui lava i le tele o le manaʻo (polyphagy).

O le tele o le lipolysis i luga o le lipogenesis e taʻitaʻia ai le faateleina o mea o loʻo maua i le gaʻo susu i le plasma. Pe a sili atu i le gafatia o le ate e faʻamalosia ai meaʻai gaʻo i le carbon dioxide ma le vai, o loʻo faʻaaogaina le tino o le ketone ma le ketoneemia ma le ketonuria, o se suiga i le toto pH ma le atinaʻe o acidosis metabolic, o loʻo matauina. Mai maʻi e sau ai le manogi o le acetone, lea e lagona e oʻo lava ile mamao. Afai e te le ulu i insulin, o le a maliu le maʻi mai le maʻi suka. O le faaitiitia o le gaoioiga a le lipoprotein lipase e suia ai le fua faatatau o vaega ole LP, o se tulafono, o le maualuga o le VLDL ma le LDL e faateleina, lea e tau atu i le atiaʻe o le atherosclerosis. I le maʻisuka ituaiga 1, o vaʻa laiti e masani ona aʻafia, o lona uiga microangiopathies e atiina ae, lea e mafai ona faaalia ai i latou lava, o se tulafono, i le tulaga o le cerebral arteriosclerosis, ma le tele o taimi i le ituaiga o gasegase o le fatu. E le o se mea faʻafuaseʻi o le maʻisuka ua taʻua nei e le gata o le faafitauli o le endocrinology, ae o le fatuga foi.

O le faaitiitia o le tuufaatasiga o le polotini, faʻafouina o le pala, ma le faʻaitiitia o femalagaiga o amino i totonu o siama e maua ai le hyperaminoacidemia ma le aminoaciduria (o lona uiga, o le gau o le eletise i le urine). O le faateleina o le catabolism o le amino acid e mafua ai le faateleina o le maualuga o le urea i totonu o le toto ma le faateleina o lona manava i le urine. O le mea lea, o le le lava o le inisalini i totonu o tagata e maua mai ai le paleni o le fualaau oona.

O lea, o faailoga autu o le maʻisuka ua lisiina. E tele ituaiga o maʻisuka, e fesuisuiai i le mamafa ma le seti o faailoga. O le mea lea, o le sili ona vaivai o ituaiga o le faamaʻi (o le maʻisuka latent, latent, prediabetes) ua na o le sili atu nai lo le gasegase masani pe a uma ona 'ai, o lona uiga. faʻaitiitia le faʻapalepale kulukose.

O ituaiga ituaiga o maʻisuka e mafai ona fuafuaina e le malosi o isi hormones, mo se faʻataʻitaʻiga, lauroid (o le hypothyroidism e sili atu ona taatele, lea e faʻalavelaveina ai le maʻi o le maʻisuka, o le maʻisuka i le maʻisuka e le taatele ma mafua ai le itiiti o faʻafitauli).

Biochemistry o le maʻisuka faafitauli

I le faaopoopo atu i suiga i le lipid metabolism, o le hyperglycemia e tele sona sao i la latou atinae. O na gaʻo e aafia i le mea e ulu atu ai le kulukose i totonu o le insulin: gaʻo, retina ma mata o le mata, ola ma gaʻo. I totonu ia i latou, o le maualuga o le kulukose e tutusa ma le toto, o lona uiga. luga aʻe masani. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le glycosylation e le o le tino o le puipuiga, mo se faataitaiga, collagene ma isi proteins o le paʻu o le lalolalo. Glycosylation e suia meatotino o puipuiga ma faʻalavelaveina ai a latou galuega, mo se faataitaiga, o le faʻaleleia o le hemoglobin e faʻateleina ai lona mafanafana mo le okesene, e sili atu le leaga o masini e maua ai le okesene. HDL glycosylation e taʻitaʻia ai le saoasaoa o la latou catabolism, ma LDL glycosylation e faʻagesegese ai ona faʻaumatia mai le toto ma pala, o lona uiga. o le maualuga o le HDL o loʻo faʻaitiitia, ma LDL tulaʻi, lea e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis. I nisi o siama (vevela o puipui puipui, siaki Schwann, erythrocytes, lens ma retina, testes), o le glucose o loo faʻaalia i le aldzo reductase i le NADP-faʻalagolago ma le fausia o le 6-atom alcohol - sorbitol. O le Sorbitol e maualalo i totonu o siama; o lona faʻaputuina e oʻo atu ai i le osofaʻi osmotic o sela ma le gaioiga o le gaioiga. O le osofia o le tioata ma le faaputuputuina o aʻafiaga glycosylated o loʻo taʻitaʻia ai le faʻafefe ma le atinaʻeina o tusi. O aʻafia e aʻafia i le ulu o fatugaʻo, retina (agai i tauaso), ma isi. O le mea lea, i le togafitiga o le maʻisuka, latou te taumafai e faatumauina le maualuga o le kulukose e latalata i mea masani.

Faʻatinoina o gaioiga o le inisalini

O le biochemistry o le inisalini o le faʻaleleia ma faʻavaveina le faʻavaveina o le kulukose e ala i siama. O faʻaopoopoga faaopoopo o le inisalini e faʻavaveina le tele o taimi i le kulukose.

O le faiga o le gaioiga o le inisalini ma le biochemistry o le faagasologa e faapenei:

  1. A maeʻa le puleaina o le inisalini, ona tupu ai lea o le faateleina o le numera o fesuiaiga faapitoa o felauaiga i totonu o siama. O lenei mea e mafai ai ona e aveese le kulukose mai le toto vave ma le itiiti o le malosi o le malosi ma le faagasologa o le gaʻo i totonu o sima gaʻo. Faʻatasi ai ma le le lava o le inisalini gaosiga o lona lava, o le faʻaosofia atili o le insulin e manaʻomia e lagolago ai le tele o mea e manaʻomia mo le faʻafeiloaʻiga o masini.
  2. Ole inisalini e faʻatele ai le gaioiga o enzymes e aofia i le faʻaogaina o le glycogen e ala i se filifili faigata o fegalegaleaiga ma faʻalavelave ai i ona faiga pala.

O le suʻesuʻeina ole siama ole inisalini e aofia ai le na o le auai i le gaosiose metabolism. O le inisalini e malosi lona aofia i le metabolism o gaʻo, amino acids, ma le porotini. O le inisalini e aʻafia ai foʻi le faagasologa o le gafa ma le faʻasologa. I totonu o le loto o le tagata, musika o le skeletal, o le inisalini e faʻaaogaina e tusitusi ai le silia ma le 100 genes

I totonu o le ate ma le tino o le tino lava ia, o le inisalini e taofia ai le malepelepe o gaʻo, o se taunuuga, o le faʻatupulaʻia o gaʻo gaʻo i totonu o le toto ua paʻu. E tusa ai ma lea tulaga, o le a faʻaitiitia le tulaga lamatia o cholesterol deposits i totonu o vaa ma ua toe faʻafoisia le gaosia o puipui o vaa.

O le faʻasologa o gaʻo i totonu o le ate i lalo o le aafiaga o le inisalini e faaosofia e acetylCoA-carboxylase ma lipoprotein lipase enzymes. E faamamaina lenei toto, o gaʻo ua aveesea mai le toto masani.

O le auai i le lipid metabolism e aofia ai manatu autu nei:

  • O le tuufaatasiga o gaʻo gaʻo e faʻaleleia i luga o le faʻafouina o le acetyl CoA carboxylase,
  • O le gaioiga o le lipase e faʻaitiitia, o le gaioiga ole lipolysis e faʻasaina,
  • O le faʻaleagaina o le faʻavaeina o tino o le ketone e faia, ona o le malosi uma e toe faʻafoʻi atu i le lipid synthesis.

Faʻasologa o meaola ma le fausaga o le insulin

O le homone i le tulaga o le preproinsulin o loʻo faʻapipiʻiina i ni peta faapitoa o peta o le motu o Langerhans o loʻo i le pancreas. O le aofaiga atoa o motu e tusa ma le 2% o le aofaiga atoa o le gland. Faatasi ai ma le faʻaitiitia o le gaioiga a tamaʻitaʻi, o le faaletonu o hormones synthesized, hyperglycemia, le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi.

A maeʻa le faʻasalaga o faʻamaufaʻailoga faʻapitoa mai le preproinsulin, e maua ai le proinsulin, e aofia ai filifili A ma B ma se C-petid. Aʻo faasolosolo le hormone, o loʻo maua e proteinases le filifili peptide, lea ua suia i alalaupapa vaelualua. O le gasegase e tupu i le Golgi apparatus ma totonu o le pusa faalilolilo o peta peta.

O le hormone maturo e aofia ai le 21 amino acids i le filifili A ma le 30 amino acids i le filifili lona lua. O le faʻasologa e ave pe a ma le itula, e pei o le tele o hormones. O le mole mole e mausali, suia i mea amino acids o loo maua i vaega le taua o le filifili polypeptide.

O aʻafiaga e gafa ma le faʻamalosia o le inisalini e glycoproteins e tu saʻo i luga o le paʻu o le cell. A maeʻa ona puʻeina ma faʻaaogaina gasegase, ona faʻaumatia le fausaga o le inisalini, ona toe foi mai lea o le initaneti i le potu.

O le faʻamalosi e mafua ai le faʻamalolo o le inisalini o se faʻaopoopoga o le kulukose. I le leai o se polotini faapitoa - o se tagata e faimalaga i le plasma toto, o le afa-ola e oʻo ile 5 minute. E leai se mea e manaʻomia mo polotini faaopoopo mo le felauaiga, talu ai o hormones e ulufale sao atu i totonu ole veto pancreatic ma mai iina i totonu ole vein portal. O le ate o le autu autu lea mo le hormone. Pe a ulu atu i le ate, o lona punaoa e maua ai le 50% o le homone.

E ui i le mea moni o mataupu faavae o le gaioiga faʻatasi ai ma le faʻamaoniga - o se taifau na maua ai le maʻisuka aʻo aveesea le pancreas, na tuʻuina atu i le faaiuga o le 19 seneturi, i le tulaga sikolasipi, o le fegalegaleaiga faʻaauau e mafua ai fefinauaiga vevela ma e le o malamalama atoatoa. E faʻaaoga lenei mea i tali uma ma genes ma metabolism. Mo le togafitiga o le maʻisuka, vevela ma le tamai inisalini na amata ona faʻaaogaina i le 20 o le 20 seneturi.

O le a le lamatiaga o le le lava o le inisalini i totonu o le tino

Faatasi ai ma le le lava o le gaosiga masani o le inisalini poo le tele o gaʻo mai mea taumafa, o mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le maʻisuka, o se faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka, tulaʻi mai.

O faʻamatalaga nei e avea ma faailoga iloga o le uluaʻi laʻasaga o faʻalavelave faʻanatura:

  • O le fia inu, fia inu. E viia tagata e taumafa mea taumafa mo le tele o vai inu. O le mea moni, o lenei tulaga e muamua atu i le maʻisuka ma e mafai ona tumau i ni nai masina poʻo ni tausaga foi. O le tulaga e faapitoa lava lona uiga mo le 'au faʻamalosi o le kulukose, tagata faʻamalosi tino, sui o galuega tau mafaufau ma galuega faʻapitoa ma gaioiga galue malosi.
  • Uiga masani. Faʻafiafia tagata fiafia - o le mamafa e masani lava, e aveese e le tino toxini. Tagata faigaluega palota na talitonu o loʻo faʻauluina e le aufaʻatasi. Afai o le aofaʻiga o le suamalie o le suavai e sili atu nai lo le 4-5 lita, o se mea tiga lea.
  • Lava i totonu o maso, o se tulaga o le vaivai faifai pea, vaivai.
  • Ketonemia, tiga i fatugaʻo, ate, manogi o le acetone mai le gutu pe mai le urine.
  • Faʻaauau lelei le tali atu a le tino i mea suamalie - toe faʻafouina le gaioiga galue, malosi ma manatu fou.
  • O le suʻega o le toto o le a faʻaalia i le faʻaopoopoga i le maualuga o le suka i le toto, o se faʻaopoopoga o gaʻo gaʻo, aemaise lava cholesterol. O se faʻataʻitaʻiga o le a faʻaalia ai le i ai o le acetone i le faʻavave.

O le malamalama i le faiga o le gaioiga o le inisalini ma le suʻesuʻeina o meaʻai i le tino e fesoasoani i le fausiaina o meaai lelei ma e le lamatia ai le tino e ala i le faʻaaogaina o maualuga o le kulukose i lona mamanu, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o se malamalama mumū, po o ni maualuga o meaʻai gaʻo.

O le lamatiaga o le faʻateleina o le tui ile insulin

Faʻatasi ai ma le tele o meaʻai, faʻalauteleina le gaʻo i totonu o meaai, faʻamalositino malosi, o le gaosiga masani o le inisalini e faʻateleina. O sauniuniga ile inisalini e faʻaaogaina i taʻaloga e faʻaleleia ai le tupu o musika, faʻaleleia le malosi ma faʻaleleia atili le faʻamalositino.

A maeʻa le uta pe faʻavaivaia le faʻaaogaina o aʻoaʻoga, e vave lava ona avea le musele ma pusa, ma o le faagasologa o le gaʻo. O le paleni o le Hormonal e faʻalavelaveina, lea e mafua ai ona maua i le maʻisuka.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le gaosiga o le inisalini i totonu o le tino e tumau pea i se tulaga masani, ae o sel e faʻasao i ona aafiaga. Ina ia ausia se tulaga masani, o le maualuga o le aofai o le hormone e manaʻomia. O se taunuuga o le tetee atu o le tino, o le aotelega o le togafitiga o ata e matauina, e tutusa ma le le lava o le hormone, ae o lona tele gaosiga.

Aisea, e tusa ai ma faiga o meaola o meaola oona, e taua le faatumauina o le toto kulukose i tulaga masani

E foliga mai o le synthesized insulin e mafai ona fofoina atoatoa le faafitauli o faʻafitauli o le maʻisuka, vave faʻaitiitia le kulukose, ma faʻasaʻo le metabolism. O le mea lea, e leai se aoga i le pulea o le suka. Ae e le o lea.

O le Hyperglycemia e aʻafia ai masini e faʻaaogaina ai le kulukose e aunoa ma le auai o le inisalini. O le faʻaogaina o le tino, faʻamalositino, fatuga, ma totoga o faʻaaliga vaʻaia. O le faateleina o le kulūkose e aafia ai galuega faavae o protein, ma o le okesene e maua ai siama e faʻaleagaina ona o suiga i le hemoglobin.

Glycosylation faʻalavelaveina le gaioiga o le palakene - faʻateleina le palasi ma le vaivai o vaʻa toto, lea e oʻo atu ai i le atiaʻe o le atherosclerosis. O aʻafiaga masani o le hyperglycemia e aofia ai le fulafula o le mata tioata, faʻaleagaina o le toe faʻataʻoto, ma le faʻatupuina o le atinaʻe. Ua afaina foi ie ma capillaries o gaʻo. I le vaʻaia o le lamatiaga o faʻafitauli, i le togafitiga o le maʻisuka, e fautuaina e tausia le maualuga o le suka i tulaga masani.

E tusa ma le 6% o le faitau aofaʻi o le tele o atunuʻu ua afaina i ituaiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma o se aofaiga talitutusa e latalata tele i le faalagolago i le insulin. O nei fuainumera tele, lea e faʻamaonia i le fua o le faʻaaogaina o le hormonone artificial.

Faʻaaogaina tele o suka, aemaise lava i le ituaiga o meainu, meaʻai gaʻo, faʻamalolosi le gaioiga o le tagata, faʻaosofia ai le atinaʻe o degenerative ma faʻamaʻi. I tausaga taʻitasi, o le numera o tagata e faʻalagolago i le insulin e manaʻomia ituaiga o meaola o le hormone ua tupu ona o lo latou puipuiga i le natura.

Tuua Lau Faamatalaga