O le a le aofaiga o le cholesterol e faia?

Cholesterol o se mea gaʻo, e lauiloa foi o le lipid, lea e salalau i totonu o le toto o tagata ma meaola uma. E maua i nisi o meaai, e pei o aano o manufasi ma meaʻai susu, ma o loʻo gaosia foi i le tino. O le Cholesterol e talafeagai e tausisia ai le pito i fafo o le sela, ae i le tele o mea e afaina ai le soifua maloloina. O le maualuga o le cholesterol e fesoʻotai vavalalata ma le atherosclerosis, o se tulaga lea e ufitia ai arteries i mea gaʻo mai totonu.

Meaai e Fesoasoani i le Lower Cholesterol

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o sea lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le mafutaga i le va o le maualuga o le toto cholesterol ma le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi ua leva ona faamaonia. O le aofaʻiga atoa o le cholesterol o le maualuga lea o le lipids o le maualuga (HDL) ma le maualalo (LDL), o le mea mulimuli lea, o le mea e taʻua o le "leaga" cholesterol, e matautia mo o tatou tino. O meaai lelei e taua tele i le faatumauina o tulaga masani o le cholesterol i le tino.

Fiber Products

O ia ituaiga meaai e faʻaitiitia ai le cholesterol ona o le malosi o fiva e fusifusia ai i totonu o le inumaga, ma faaopoopo atu, latou te fesoasoani i le vave faʻavaveina ma le faʻaitiitia o le gaʻo o le gaʻo, lea e fesoasoani e faʻaititia le aofai o le "leaga" cholesterol. O se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o oloa gaosi -lalolalo o le cholesterol:

  • Legumes e aofia ai i le fiber se aofaiga tele o polotini. O lo latou faaaogaina i le taumafataga e le gata ina maualalo ai le cholesterol, ae faaitiitia ai foi le taumafaina o aano o manu. O tagata e maualuga le cholesterol, pi, lentils, pi ma pi e tatau ona aofia i totonu oa latou meaai i aso taitasi.
  • O le fiva o loʻo sili ona maulalo i le fib; e faʻaopoopo i meaʻai falaoa po o meaʻai. O le sili ona aoga o le lala o le oat. E i ai le faʻamaoniga o se faʻaitiitiga taua o le cholesterol pe'ā faʻaaogaina le lala o sana.
  • Palu fatu - barley, rye, buckwheat, saito, millet - o se punavai lelei o fiva. O le taumafataga o le taeao atoa, e aofia ai le pata, e le gata e maualalo ai le cholesterol, ae e faʻapipiʻi foi le galuega a le manava, e mafai ai ona faʻaititia le mamafa.
  • O fualaʻau e aofia ai fualaau faisua ma fualaau suamalie (citrus, oranges, tangerines, fruit fruits) ma le kapeti e sili ona aoga mo le tuʻuina atu o le cholesterol, e tatau ona e 'aina le kāpeti a itiiti ifo i le 100 g i le aso (fou, salu pe piʻo).

Gaʻo e le faʻamamafaina

O suauu o fualaʻau, e pei ona e iloa, e le oi ai le cholesterol, o lea la o le suia o gaʻo manu ma le pata i gaʻo fualaʻau e mafua ai ona faʻaititia i lona maualuga i le toto. I le faʻaopoopoga, o gaʻo e leʻi faʻaaogaina o loʻo i ai le malosi e faʻamalosia ai puipui o toto toto, faʻaititia le lamatiaga o latou maʻi.

  • O le suauʻu olive e sili lona lelei, e lua laulau punetini o le aso e lava. E mafai ona e faʻaogaina le sogi, sogi, suauʻu suauʻu, faʻaopoopoina i ipu saunia.
  • O gaʻo eleelea faʻamamaina o loʻo maua i iʻa ma iʻa e afaina ai le cholesterol ma le vascular status, ma puipuia ai le faʻavaeina o papa. E sili atu le faʻaitiitia o le faʻaoga o iʻaʻai, ma iʻa fou, ae maise lava iʻa iʻa, e tatau ona 'ai i taimi uma e mafai ai.
  • O le omega-3 o loʻo maua i fatu o le flax. E mafai ona faʻaopopo i meaai i le atoa poʻo le eleele.
  • Faatasi ai ma le cholesterol-faaitiitia o meaʻai, o lanu e faapitoa lava le maitau. E aofia ai ia mea e le gata o gaʻo e leai ni mea, ae o fiber ma isi mea foi e aoga mo toto toto. Walnuts, almonds, peanesi i se aofaiga e le sili atu ma le 150g i le vaiaso e maua ai se aafiaga lelei. O fua kulimi e le aoga ona e mafai ona latou faʻateleina le mamafa. O aʻafiaga o loʻo i ai ni phytosterols e puipuia ai le faʻaaogaina o le cholesterol. Pistachios e sili ona tamaoaiga i lenei mea.

Soya oloa

O le faʻaaogaina o mea manogi, suia ai le laulamu ma aano o manufasi, faʻatapulaaina ai le taumafa o gaʻo mama, ma faʻaitiitia ai le cholesterol toto. E le gata i lea, o le soya e mafai ona faʻaitiitia le "leaga" cholesterol ma faʻalautele le maualuga o le "lelei."

O le itiiti ifo o le soya na gaosia, o le sili atu ona aoga. E sili le faʻaaogaina o soya i le meaʻai. I le faaopoopo atu i le polotini, o loʻo aofia ai fiber ma vitamini, susu susu, aano o manu, tofu ma yogurts e fesoasoani foi i le faʻaitiitia o le cholesterol.

O nisi o musika e aofia ai le lavastin, lea e maualalo ai le synthesis o le cholesterol. E tele naua i totonu o anufe anufe ma le sitiva, o le mea lea o la latou masani masani e faʻaitiitia ai le faʻavaeina o pusa cholesterol.

Fualaau faisua, fualaau aina ma vine

O se fuainumera tele o meaʻai i le taumafataga e lelei mo toto toto ma e fesoasoani i se tagata soifua maloloina. Fualaau faisua ma fualaau aina e mauoa i pectini e aveesea ai le cholesterol mai le tino. Polyphenols o loʻo i totonu o fualaʻau ma fua o le lanu uliuli, lanu mumu ma le eleʻele e faamama ai vaʻa toto ma faʻalavelave ai le faʻavaeina o papa. O se mea taua o le flavonoids ma le vitamini C i nei oloa e fesoasoani i lenei mea.

I le lisi o meaʻai e maualalo ai le cholesterol, e tatau ona e aofia ai cherries, cranberries, sea buckthorn, blueberries, mumu ma le aronia. O se aafiaga lelei o le faʻaaogaina o kāloti, beets, fualaau 'aina lanumeamata (aemaise lava pepa logo, letusi, broccoli, pasisa ma le dill). Aua neʻi galo e uiga i apu o loʻo i ai le mea sili ona lelei o meaʻai. O se aafiaga lelei o le faʻaaogaina i aso taitasi o le sipuniti o aʻa aʻa.

O le tele o polyphenols i le tuufaatasiga o le lauti ma le uaina mumu ua faʻaaogaina ai nei meainu i le tau faasaga i le cholesterol.

O oloa o le tausiga o le teu

O le lavelave o minerale ma vitamini, o vailaʻau eseese o loʻo i ai le meli, e taofia ai le ulufale atu o le cholesterol i totonu o le toto. O le faaitiitia o le cholesterol e ala i oloa pipi e fesootai tonu ma le aofaiga o antioxidants o loo i ai, e tutusa ma lona maualuga i fualaau faisua ma fua. O le meli o le Buckwheat o le sili lea ona taua i totonu, o lona faʻaaogaina ma le faʻaopoopoga o le kinamona e faʻamalosia le maualuga o le cholesterol lelei. Meli, faʻapalapala i le vai faatasi ai ma le faaopoopoina o le sua o le tipolo, faʻatasi ai ma le faʻaaogaina i aso taitasi i luga o se manava gaogao ei ai sona aafiaga lelei i lenei faagasologa.

Ina ia faʻaitiitia le cholesterol, meaʻai o le beekeeping ma le fufuluina o vailaʻau vavalalata, e mafai ona e faʻaaogaina le 10% ava tincture o le propolis, lea e tatau ona faʻapala mo se taimi umi lava, a itiiti ifo ma le 3-4 masina. Inu se kulimi aʻo leʻi 'ai, 20 faʻafefe tolu taimi i le aso, faʻafefe i sina vai.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le paluga o paluga, faʻafefiloi ma le meli i le fua faatatau o le 1: 1, e faʻatagaina i se sipuni taeao ma le afiafi i luga o se manava gaogao.

O se teuteuga po o se tincture o le pipi o le pipi, lea e taua o se vaifofo mamana mo le tele o maʻi, ua faaaogaina foi. O se teuteuga o le oti ua onā i luga o se sipuni sipuni i le taeao ma le afiafi mo le itiiti ifo i le masina.

Laʻau faʻasoifua

I le taua faasagatau i le atherosclerosis, o fualaau vao ma a latou faʻaputu e masani ona faʻaaogaina. E mafai ona latou faʻaitiitia le tele o le "leaga" cholesterol, faʻamalosi ma faamama toto, ma faʻaleleia le galuega o le ate. O le mamao lenei mai le lisi atoa o laau cholesterol-lowering plants:

  • Laʻau o le vao vaovao ua nutimomoia ma gaosia e pei o lauti (1 sipuni i tioata taitasi) ma inu vevela i le aso atoa. O le 10% le malosi o le ava malosi e sili atu lona aoga, ua onā mo le masina i le 20 fula tolu taimi i le aso, faʻafefe i le vai.
  • O le dandelion o se togalaau aina, e mafai ona faʻauluina fou ma mago, i salati, i le foliga o se decoction ma le paʻu. O le aʻa o le laau e sili atu le malosi nai lo lau.
  • E tele le lapisi, o lona aʻa e aofia ai pectins ma tannins e faʻaleleia ai le faʻalaumalie. O aʻa fou e mafai ona 'aina, faʻamago ma gaosia ma teuteuina, ave le afa afa i le aso.
  • Viburnum vulgaris i se foliga o se suavai suamalie, fualaau aina ma teuteuga o le paʻu e faʻaleleia ai otaota, faʻagesegese ai le faʻafefe o le cholesterol.

O se taumafataga lelei e mafai ona faʻaitiitia le cholesterol ma tausia i le tulaga e tasi.

Aisea e faateleina ai le cholesterol toto i alii: mafuaaga ma togafitiga

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le Hypercholesterolemia o se faʻaopoopoga o le cholesterol i le tino o se tamaloa, lea e mafai ona afaina ai tulaga faʻaleagaina o le cardiovascular system. Mo le toʻatele o tagata o le vaʻai malolosi, o le aʻafiaga o faʻamaʻi e mafua mai i le maualuga o le cholesterol e amata ile 20 tausaga ma faʻalautele i tausaga uma.

O le tulaga ua tupu tele i le i ai o ituaiga uma o faamaʻi tutusa, aemaise lava o le maʻisuka. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona tumau o latou toto i le cholesterol levels i lalo o le puleaina faifaipea.

I le maʻisuka, o le faateleina o le lipoprotein faitauga e mafai. E mafua lenei mea i le mea moni o nisi o okeni e suia a latou gaioiga, ae mafua ai le faateleina o le cholesterol. O le taunuuga o lenei mea e mafai ona avea uma ma faʻafitauli e faʻaleagaina ai le ala o le maʻisuka.

Galuega ma ituaiga o cholesterol i le tino

Cholesterol e nafa ma le tele o faagasologa i le tino o le tagata:

  1. Faia se vaega o le fausiaina ma le tausiga o siaki kulupu,
  2. E gafa ma le filifilia o le siakiina o siama,
  3. Auai i le gaosia o feusuaiga ma isi homoni,
  4. Faʻaleleia le tuʻuina atu o le vailaʻau D,
  5. Puipui ma vavae ese fiva namu i le tino o le tagata,
  6. O se tasi o mea autu i le metabolism o vitamini A, E ma le K.

Cholesterol o se mea-gaʻo pei o loʻo teuina i le ate ma isi totoga. O le tele lava o mea e maua mai e le tino o le tagata, ae o se aofaiga e maua mai i meaai.

E manaʻomia e le tino o le tagata le cholesterol, ae manaʻomia se tapulaa faʻapulaʻa.

E i ai ituaiga ituaiga cholesterol e eseese galuega. I mataupu e sili atu nai lo ituaiga o toto, o pusa o le cholesterol gaʻo e teu i luga o puipui o maʻa. O se faiga le lelei lea e fesoasoani e poloka le toto i le fatu maso, e faʻaitiitia ai lona okesene.

Cholesterol, o poloka poloka, o le LDL, poʻo le lipoprotein maualalo. Latou te faʻaleagaina le tino o le tagata ma o latou numera faateleina e afaina ai le tulaga o le soifua maloloina o tagata, faʻateleina le maʻisuka ma mafua ai le faʻaalia o faʻamaʻi fou. O le isi ituaiga o cholesterol o le maualuga lipoproteins, poʻo le HDL. O lona autu autu o le aveeseina o le cholesterol leaga, aua e taua o le cholesterol lelei.

Ina ia soifua maloloina, e manaʻomia lou tausia o le paleni lelei o cholesterol leaga ma lelei.

Tulaga masani o le cholesterol i le toto

O le fua o le cholesterol e mafai ona fesuiaʻi i le va o le 3.6-7.8 mmol / L. E faʻalagolago i le matua o le tagata, lona tulaga masani faaletino. Ae ui i lea, o le tele o fomaʻi e malilie e tatau ona maualuga le maualuga o le cholesterol maualuga i luga atu o le 6 mmol / L ma e iai se lamatiaga tau soifua maloloina.

O loʻo i ai ni laulau faapitoa e atagia mai ai tulaga masani o le cholesterol mo tane, e faalagolago ile tausaga.

Faʻavasegaina o le maualuga o le cholesterol toto:

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga i Alii

E tele mafuaaga e mafai ona aafia ai le faateleina o le cholesterol i le toto o se tagata:

  1. O le i ai o se vavaega faʻavae,
  2. Faʻafitauli mamafa
  3. O le ulaula, lea ei ai lona aʻafiaga i le tino atoa,
  4. Suiga o tausaga i le tino o tagata ua sili atu i le 45 tausaga,
  5. O le i ai o le maualuga,
  6. O le i ai o maʻi fatu,
  7. Soifuaga masani
  8. Taumafa le lelei.
  9. Ituaiga 2 maʻisuka.
  10. Ituaiga 1 maʻisuka.

E le gata i lea, o le tele o le ava malosi e masani ona aʻafia ai le tamaʻitaʻi cholesterol.

O taunuuga o le toto maualuga o le cholesterol

O le maualuga o le cholesterol e mafua ai se faʻalavelave ogaoga o faʻamaʻi o loʻo i ai i totonu o tamaloloa, ma e oʻo atu ai i le atinaʻeina o pathoces o le fatu ma le tino. Manatunatu i faʻalavelave taatele.

Faʻalavelave faʻaleagaina ma le gaʻo. E tupu lenei mea mo le mafuaʻaga e mafua ona o le fausia o pupuni toto, avanoa i le faiʻai ma le fatu ua poloka. O se taunuuga o le mea moni e le o ulu atu le toto ia i latou, o le tino ua oti,

Atherosclerosis, lea o se faʻaogaina o fua,

Angina pectoris, e mafua mai i le le atoatoa o le fatu o le fatu ma le okesene,

Faalavelave Cerebrovascular.

O le lamatiaga autu o le cholesterol maualuga i alii e le o iai ni uiga. O le mea lea, ina ia puipuia lenei maʻi, e fautuaina e faʻaauau ona faia suʻega ma suʻe suʻega mo le gaʻo.

O le suʻega o le toto o le a fesoasoani e iloa ai faʻamaoniga o le maualuga o le cholesterol maualuga ma ave fua talafeagai i se taimi talafeagai.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o sea lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Faailoga o le Cholesterol Maualuga

E i ai le tele o faʻailoga, peitaʻi, latou te aliali mai i le i ai o faʻamaʻi na mafua ona o le vavae ese mai le masani o le cholesterol:

  • Loto o le fatu
  • Thrombosis
  • O le tiga o le vae i le taimi o le malosi faaletino,
  • Lanu samasama o le paʻu i mata,
  • Faalavelave Cerebrovascular.

O maʻi uma ua lisi mai i le tulaga o le tagata ua faaalia ai o le tino e aofia ai le maualuga o le tuufaatasiga o meaola.

Faʻamatalaga faʻamalositino ma togafitiga

O le fua o le cholesterol i totonu o le toto i alii, faapea foi ma le vavaeese mai ai, ua fuafuaina e ala i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻe se suʻega toto mai se tamatamailima poʻo se vein. E faavae i luga o faʻamatalaga na maua, e maua e le fomaʻi faaiuga ma faʻauʻu le maualuga o le cholesterol.

E tatau ona faia faʻamaʻi i luma o ituaiga uma o fatu faamaʻi, tagata e maua i le maʻisuka, fatugaʻo ma le ate, mo tagata e sili atu i le 35 tausaga.

I le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol i le toto, e tatau ai ona faʻataʻatia taʻitasi lenei faafitauli. O manatu autu e sili ona popole i ai:

  1. Meaʻai faifai pea, sili ona mulimuli i le numera o le meaai numera lima,
  2. Tumau masani
  3. Togafitiga ma fualaau faasaina ma vailaau pe a tatau ai.

O se meaai e maua i le maualuga o le cholesterol e faʻamoemoe e faʻamalo mea taumafa ma le tele o gaʻo mai le taumafataga.

O tulafono faavae o le taumafataga o:

  • E tatau ona tuʻuina atu le mea e sili ona lelei e gaʻo ai manu, e leai se gaʻo, e leai se moa i luga o le paʻu. O le filifiliga pito sili ona lelei o le sui lea o aano o manufasi ma povi po o moa,
  • E tatau ona faʻaaoga le tele o le tele o oloa gaosi, aʻo salata e tatau ona faʻalanuina i fuālaʻau fuālaʻau, sei vagana ai pama. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o le cholesterol e maua i naʻo manu,
  • O le tele o aoga o le faʻaaogaina o cereals, aemaise o le oatmeal, buckwheat,
  • O le meaai e tatau ona aofia ai ituaiga eseese o nati,
  • O falaoa ma isi falaoamata o gaʻo e faia mai le falaoamata laititi,
  • E mafai ona faʻaumatia e le gelamoa le sili atu i le 2-3 i le vaiaso, o le aofaiga o le porotini e le gata,
  • Fuaina o le sami,
  • A fai le kuka, e sili ona lelei le kuka poʻo le fufulu, ma e tatau ona faʻamavaeina ia meaʻai falai,
  • Faaaoga le kofe e faaitiitia pe teena ai, sui i le lauti,
  • O fualaau aina e leʻi fautuaina.
  • O le faʻaaogaina o le ava malosi ua solia, sei vagana ai le uaina mumu.

E taua le manatua e na o se lisi lelei atoatoa ma saʻo, faʻapea foi ma le tausia o se soifua maloloina lelei, o le a fesoasoani i le faʻaitiitia o le cholesterol ma ausia lona fua masani masani. I nisi tulaga, o mea taumafa o le a fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol.

O meaai e tatau ai, o le faʻaaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu poʻo togafitiga, e faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi pe a maeʻa ona maua iuga o le suʻega mo le maualuga o le cholesterol. O le faʻamalosia e maua ai fautuaga atamai. O le togafitiga o le tagata ia te ia lava e le taliaina i le maulalo ma maualuga o le cholesterol i le toto.

E faʻafefea ona faʻaitiitia le cholesterol o le toto o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Tuua Lau Faamatalaga