Tagata faapitoa i le maʻisuka ma ona faʻafitauli - o le a le fomai e togafitia?

I tagata matutua, o le maʻisuka e masani lava ona iloa e le fomaʻi i le taimi o se suʻesuʻega masani.

O fea fomaʻi e togafitia le maʻisuka i tagata matutua?

A maeʻa ona manino e mafai e le tagata maʻi ona maua i le maʻisuka, e amata ona togafitiga e se endocrinologist.

Tusi mai a matou au faitau

O loʻo maʻi loʻu tinamatua i le maʻisuka mo se taimi umi (ituaiga 2), ae talu ai nei o faʻafitauli na oʻo i luga o ona vae ma totoga o totonu.

Na ou maua se mea na tupu i luga o le Initaneti na faasaoina moni ai loʻu olaga. Sa ou faʻatalanoa i ai iina e aunoa ma se telefoni ma tali uma fesili, taʻu mai le auala e togafitia ai le maʻisuka.

2 vaiaso talu ona uma le togafitiga, o le tina matua na suia ai lona uiga. Fai mai o ia, e le toe afaina ona vae ma e leʻi alualu i luma le maʻi o le tino maliu; o le vaiaso a sau o le a matou oi le ofisa o le fomaʻi. Lasa le sootaga i le tusiga

A manaʻomia se fomaʻi

E lua ituaiga o maʻisuka. O le maʻisuka ituaiga 1 o se maʻi faʻapitoa lea e maua i le amataga o le matua. E mafua ona o ni faaletonu i le atinaʻe o le pancreas, lea e le maua ai le insulin.

O le maʻisuka ituaiga 2 e tupu i tagata matutua ona o le le paleni o taumafa, le tele o le ava malosi, o le genis predisposition poo le pancreatic maʻi. E atiina ae i tagata e silia ma le 35 tausaga.

Afai e te masalomia le maʻisuka, o faʻamaoniga nei e te talanoa ai i se fomaʻi:

  • lagona faifai pea o le gutu malulu
  • fiainu e le alu ese e tusa lava pe a uma ona inu se tagata i vai,
  • faʻaauau faifaipea
  • mimiti o le paʻu ma foliga o pustules i luga o le paʻu,
  • lagona o vaivaiga, faateleina le vaivai,
  • sosolo
  • paleni o le mamafa, poʻo le isi mea e maua mai le tupe maua (pe a fai e le o iai ni suiga tetele i meaʻai a le tagata).

O le fea fomaʻi e tatau ona ou alu muamua i ai

Muamua, o se tagata e masalomia le maʻisuka, e tatau ona feutagai ma se fomaʻi. O le fomaʻi o le a faia se suʻega, aoina mai se siama ma saili pe faʻafefea ona suia le tulaga o le maʻi.

O le fomaʻi o se fomaʻi e mafai ona na o le maʻisuka i le taimi muamua e filifilia ai: o le tele o suʻega o le a manaʻomia e faamanino ai le siama.

A oʻo ina faia le suʻesuʻega, o le a le togafitia e le fomaʻi maʻi le tagata maʻi - o loʻo i ai le endocrinologists poʻo le diabetologists mo lenei mea.

Tomai faʻapitoa

I le fesoʻotaʻi ma le tele o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, sa iloga se eseesega faapitoa ile soifua maloloina - maʻisuka. O se fomaʻi faʻataʻitaʻi o se tagata poto faapitoa i togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

O le vaapiapi vaapiapi e mafai ai e le fomaʻi ona faʻamaonia saʻo le fua o vailaʻau, filifili le ituaiga insulin poʻo isi vailaʻau e manaʻomia mo le tagata maʻi e pulea ai le suka suka, ma faʻaaoga foʻi meafaigaluega faʻapitoa faʻamalositino.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

O tagata o loʻo taua i lalo e aʻafia foi i togafitiga:

  • Nutritionistist. O lenei fomaʻi e fesoasoani i le tagata maʻi e faia se meaʻai e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli o le maʻisuka.
  • Fomaʻi suʻesuʻe a le fomaʻi poo le fomaʻi mafaufau. Ua faʻamaonia o le maʻisuka e faatatau i le psychosomatosis, o lona uiga, i faʻamaʻi i le faʻatulagaina o le uiga o le tagata maʻi o se mea taua tele. O le mea lea, e masani lava ona manaʻomia e tagata o loʻo mafatia i lenei maʻi ona galulue ma se fomaʻi mafaufau.
  • Fomai tipitipi fomai. O lenei tagata poto faapitoa e faʻatautaia taunuuga o le maʻisuka: atherosclerosis, vavao faʻamaʻi ma maʻi o le maʻisuka o vaʻa tetele.
  • E le gata i lea, faatasi ai ma le atinaʻeina o faʻafitauli, ophthalmologists, neuropathologists, nephrologists ma isi tagata tomai faapitoa o loʻo aʻafia ai.

O a suʻega e manaʻomia ona ave

E na o le fomaʻi e mafai ona maua ni faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka maʻi pe a maeʻa suʻesuʻega. E masani ona tofia:

  • suesuega lautele o le toto ma le toto,
  • suʻega toto mo le faʻapalepale kullukose.

O nei suʻega e faia i ni nai taimi e faʻamalamalama ai pe o le fesuiaiga i le maualuga o le suka e le fesoʻotaʻi ma isi mea e ese mai le maʻisuka.

E le gata i lea, o suʻega nei ua faʻamatalaina:

  • glucose fua i le aso,
  • suega o le urine mo mea e maua ai acetone,
  • suʻeina o le toto,
  • siaki mataʻitusi vaaia,
  • chest-ray
  • suʻesuʻega o veins o pito pito i lalo.

O nei suʻega uma e faʻatagaina ai oe e fuafua le ituaiga o faʻamaʻi, o le malosi o lona atinaʻe, faʻapea foʻi ma le faʻatulagaina o togafitiga talafeagai mo le tagata maʻi ma faʻafetaui lana meaʻai.

O le a le mea e faia e le endocrinologist i le taimi e talia ai?

I le taliga, o le endocrinologist e iloiloina le tulaga oi ai nei o le maʻi. Na ia iloa le lagona o le maʻi, pe faapefea ona suia le kulūkose. E mafai foi ona faʻatonuina soʻo se suʻega ina ia mafai ona siaki le faʻaogaina o le faʻamaʻi ma saili pe faʻafefea ona tali atu le tino o le maʻi i le togafitiga faʻatulagaina.

O se tagata suʻesuʻe ole suʻesuʻega ole suʻega e suʻe se tagata maʻi e fuafua ai ni faʻafitauli, e pei o le maʻisuka vae.

E le gata i lea, e tuuina mai e le fomaʻi fautuaga i le fetuunaiga o meaai a le tagata maʻi ma, afai e talafeagai, auina atu i latou i isi tagata tomai faapitoa.

Maʻisuka vae fomaʻi

O le a se mea e faitio ai se tagata maʻi maʻi i se fomai tipitipi? I le avea ai o se tulafono, o le atinaʻeina o se tasi o faʻafitauli sili ona lamatia o le maʻisuka o se maʻi suka. E mafua ona o le solia o le innervation o vae ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ona o le faʻaleagaina o lapisi, ua tupu ai le siama, ma o aʻafiaga o le nerve ua le toe mafai ona gafatia le faʻavaveina o lagona.

O le iʻuga, o le faʻaleagaina o vae e mafai ona oʻo atu ai i le necrosis ma le gangrene. O le tagata gasegase e le o maitauina ni manua o le vae e tupu aʻe i ni maʻi papala ma soʻo se mea e le afaina.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Ina ia aloese mai le vae o le maʻisuka, e tatau ona siakiina e le aunoa vae mo le faaleagaina, fao fagu, pouliuli po o nofoaga e sili atu ona malamalama, ma isi.

O le endocrinologist ma le diabetologist e mafai ona iloa muamua laasaga muamua o le atinaʻeina ole vae o le maʻisuka. I le taimi muamua o le vae o le maʻisuka, e mafai ona lava le togafiti togafitiga mo le maʻi. Afai o le mea e faaleagaina e matua matuia lava - atonu e talafeagai le faʻatalanoa o se fomai tipitipi.

Faatasi ai ma le tele o siaki o le tino, o loo i ai se manaoga mo taotoga ma e oo lava i le toesea o vaega o le vae ua faaleagaina.

Fomaʻi ma faʻafitauli faʻaaliga

O le isi faʻasesega ma faʻafefe faʻalavelave masani o le maʻisuka o le retinopathy, o lona uiga, o se suiga faʻapitoa i le puipui tele o mata. O le taunuuga o le retinopathy o se faaitiitia o le vaʻaia, lea e masani ona maeʻa i le tauaso atoatoa.

Mo lenei mafuaʻaga, o tagata e maua i le maʻisuka e manaʻomia ni faʻatalanoaga masani ma se tagata fomaʻi. O le tagata tomai faapitoa e taitaia suesuega nei:

  • faʻatupega o tupe
  • iloiloga o mea faitino vaaia,
  • fua o le manino o le tioata ma le tino olaola.

Puipuiga ma fautuaga

Ua le mafai ona togafitia le maʻisuka ua amataina. Ae ui i lea, o faʻafitauli o lenei faamaʻi masani e mafai ona alofia:

  • E taua le aua nei faʻalavelaveina le vailaʻau ua fautuaina e lau fomaʻi e pulea ai lou suka toto. O lenei mea e oʻo atu ai i faʻalavelave lamatiaga ola, e aofia ai le atinaʻeina o se hypoglycemic poʻo le hyperglycemic coma. Afai o le fualaau faasaina e mafua ai aʻafiaga, o lona sui e manaʻomia, lea e mafai na o le maeʻa ona faʻatalanoa ma le endocrinologist.
  • E tatau ona e tausisi i se taumafataga faapitoa: aua e te 'ai meaʻai maualuga i le suka ma gaʻo meaʻai. O meaai mo le maʻisuka o le ki i se olaga umi ma le puipuia o faʻalavelave.
  • Ina ia le mafai ona atiaʻe le vae o le maʻisuka, o tagata e mafatia i le maʻisuka e tatau ona faaeteete io latou vae. E tatau ona asiasia siama i aso uma mo le faaleagaina. E taua le faʻaaogaina o seevae faʻalelei e le afaina ai pe afaina ai ou vae,
  • E tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o suka i totonu o le toto ao faagasolo le aso e faʻaaoga ai le glucometer taʻitasi. O le leai o le kulukose o le mafuaʻaga lea o se paʻu mataʻutia, pe vaʻaia, o le faateleina o le toto suka. O lenei mea e mafua ai le matuia o le soifua lelei ma e mafai foi ona mafua ai le atinaʻeina o se coma.

O le maʻisuka o se faʻamaʻi faʻavaivai pea, pe afai e mulimuli uma fautuaga a tagata tomai faapitoa, e masani lava e le afaina ai le lelei o le olaga.

E taua le asiasi soo i tagata tomai faapitoa ma mataʻituina lou tulaga: na o le pau lea o le auala e aloese mai ai i le maʻisuka faafitauli.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

O le fea fomaʻi e tatau ona ou faʻafesoʻotaʻi i le toto maualuga i tagata matutua ma tamaiti?

E mafai e le fomaʻi ona iloa le atinaʻe o le maʻisuka. E mafai ona avea o se fōmaʻi a le aiga poʻo se fomaʻi itumalo.

O le tagata tomai faapitoa e faia se faaiuga i luga o taunuuga o se suʻega toto (e siakiina mo le kulukose). O le tele lava o taimi, o lenei maʻi e maua i le avanoa pe a oʻo i le tagata gasegase se suʻesuʻega faatulagaina.

I nisi tulaga, ua faia se faaiuga e alu i le falemaʻi ona o le le lelei o le soifua maloloina. E le togafitia e le fomaʻi glycemia. Ina ia foʻia le faʻamaʻi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se isi tagata poto faapitoa. Togafitiga o le maʻisuka e faia e se endocrinologist.

Na te faʻaaoga foʻi le puleaina o le tagata maʻi. Faʻavae i luga o taunuʻuga o le suʻega, o le fomaʻi o loʻo suʻesuʻe le tikeri o le maʻi ma faʻamaonia le saʻo togafitiga, faʻapipiʻiina i se meaʻai. Afai o le maʻisuka e tuʻuina atu faʻafitauli i isi totoga, e tatau i le tagata maʻi ona asiasi atu i tagata tomai nei: o le cardiologist, faʻapea foʻi ma se tagata e faʻaleleia le tino, neuropathologist poʻo le fomai tipitipi.

O le a le igoa o se fomaʻi mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?

O le gaioiga autu e taua i le atinaʻeina o le faamai. E ui lava i lenei, o le maʻisuka ituaiga muamua e faʻasalalauina i aiga e itiiti ifo nai lo faʻamaʻi o le ituaiga lona lua.

O ituaiga eseese o le maʻisuka ua togafitigaina e le fomaʻi lava lea - o le finocrinologist. I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, i le tele o tulaga, o se auala sili ona ogaoga e matauina.

I lenei tulaga, ua puipuia i totonu o le tino. Latou te faʻaumatia laina o le pancreas, ma maua ai foi le inisalini. Ona o le faaleagaina o le hormoni i totonu o le gastrointestinal tract, o le puleaina o sauniuniga o le papa i lenei mataupu e mafai ona le aofia ai.

O togafitiga o le ituaiga lona lua e faia pe a aveesea e lese se lagona i le inisalini. I le taimi lava e tasi, o meaʻai i totonu o sela e tele. Ole inisalini e le tuʻuina atu i tagata gasegase. O le tagata gasegase e masani ona faʻataʻitaʻiina se faʻasalaga le mamafa.

O le endocrinologist e filifilia fualaau e sili ona talafeagai i le hormonal, fualaau e faaosofia ai togafitiga insulin. A maeʻa le togafitiga autu o togafitiga, e faʻatonuina se vasega faʻaleleia.

O fea tagata tomai faapitoa e togafitia le vae o le maʻisuka?

O le tele o taimi, o maʻi e maua i le maʻisuka e faʻapupulaina se faʻalavelave masani - o le maʻi suka.

Pe a oʻo mai faʻamatalaga muamua o lenei faʻalavelave i le tagata maʻi, o le fesili e tulaʻi mai i le fomaʻi e togafitia ai le maʻi suka, ma pe faʻafefea togafitiga faʻaaogaina.

I le tele o tulaga, o le endocrinologist o le ua faia se tulaga faapitoa e togafitia ai lenei maʻi e togafitia ai se maʻi o le maʻisuka.

O le galuega a le fomaʻi mo togafitiga o le maʻisuka vae o le faia lea o se suʻesuʻega faʻamoemoe o le tagata maʻi, faʻapea foi ma le filifilia o togafitiga sili ona lelei. I le faagasologa o suʻesuʻega, e iloilo ai e le fomai le maualuga o le faaleagaina o le tino, ma faailoa ai mafuaʻaga e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻafitauli.

O ai i le falemaʻi e feagai ma faʻafitauli o le maʻisuka i mata?

Faatasi ai ma le atinaʻe o le retinopathy o le maʻisuka i totonu o le retina, ua faaleagaina ai tamai vaa.

O lenei mea e oʻo atu ai i le vavae ese, o le faʻagesegese o le oti o sela e nafa ma le faʻamatalaga o le ata. Mo faʻamatalaga taimi o faʻafitauli, e tatau i le tagata maʻi ona asiasi atu e le aunoa i se fomaʻi maʻi. E le afaina po o le a le ituaiga o maʻisuka o iai.

O le vave iloa o le retinopathy o le a fesoasoani e puipuia le tauaso atoatoa. O togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga a le tagata suʻesuʻe, e faʻapea foʻi ma le auai o se suʻega o le endocrinologist. Ina ia tausia le vaaiga, o le tagata maʻi e faatonuina vitamini i inisiua.

I lenei tulaga, o togafitiga faʻatasi ma angioprotectors e faʻatino. I le tulaga o le retinopathy i le vaega mulimuli, ua faia taotoga ma tafaoga.

O fea fomai e fesoasoani e fofo le neuropathy?

O le neuropathy o le gasegase o se faʻalavelave o faʻasalaga o le faʻaleagaina o vaega eseese o le autonomic and terial systems.

O aʻafiaga e tulaʻi mai ona o le solia o le tele o metabolic processes i le maʻisuka. Faʻatasi ai ma le neuropathy o le maʻisuka, o le le lava o le lagona, le faʻamalosia o le faʻasolosolo o manaʻoga o le nasu e faʻaalia. O faʻafitauli faʻapitoa o lenei maʻi e eseese.

O togafitiga mo le neuropathy o le maʻisuka e faia e neuropathologists, endocrinologists, dermatologists, faapea foi urologists. I lenei tulaga, e faʻalagolago lava i uiga o le faʻaalia o le maʻi. O se mafuaaga autu mo le atiina ae o le neuropathy o le maʻisuka e maualuga ai le kulukose toto.

O le mea mulimuli e tau atu ai i se suiga i le fausaga, mataupu faavae o le faagaoioia o nila mama. E faʻaaogā faʻapitoa e tagata tomai faapitoa togafitiga faʻapitoa mo le togafitiga o le neuropathy o le maʻisuka: togafitiga laser, faʻaleleia eletise o neura, faʻapea foʻi togafitiga o le physiotherapy.

I le taimi lava e tasi, o loʻo ave e tagata gasegase Vailaʻau B, vailaau faʻamaʻi, vailaʻau o loʻo aofia ai le zinc poo le magnesium.

Afai o le neuropathy o le maʻisuka eo faatasi ma le tiga ogaoga, o le tagata maʻi e faʻamaonia ni vailaau faʻapitoa faapitoa, ma faʻamalosi.

O fea fomaʻi e tatau ona ou faʻafesoʻotaʻi i le toto maualuga

A oʻo mai faailoga muaʻi o le maʻisuka, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist. O le endocrinologist o loʻo faʻamatalaina suʻesuʻega e tatau ai, ma, i luga o faʻamaumauga ua maua, e maua ai le faʻamaonia saʻo ma faatonuina ai togafitiga.

A oʻo mai faailoga muaʻi o le maʻisuka, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist.

O le tagata poto faapitoa e togafitia le vae o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻalavelave o le maʻisuka, masani o le ituaiga 2. Talu ai ona o le faateleina o mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu o le toto, ua faʻalavelave ai le microcirculation i totonu o vaʻa, e le maua e le tino ni meaʻai talafeagai. O loʻo maua i luga o vae vaevaega o le maila, lea, pe afai e le togafitiina, faʻalautele ile gangrene. Talu ai o le faʻamaʻi autu i lenei tulaga o le maʻisuka, o le endocrinologist e taitaia le togafitiga fualaau. O le fomai tipitipi e aafia i le togafitiga o le purulent complications o vae. O loʻo ia faia togafitiga faʻapitoa: toe faʻaleleia o le alo o le vae, pe a tatau ai, le vavaeina o le vae.

O fea fomai e fesoasoani e fofo le neuropathy

Neuropathy o se aʻafiaga namu e tupu ona o le alualu i luma o le maʻisuka. E faʻaalia i suiga o lagona: o se faʻaitiitia pe, i se isi itu, faʻamatalaga. Le tupuga o le tiga, tingling. O se fomaʻi maʻi e aafia i le togafitiga o le neuropathy: e suʻeina le tagata maʻi, faʻamaonia ni mea e teu ai, o vailaʻau e faʻaleleia atili ai metabolic processes, physiotherapy. Ona o le mea moni o le mafuaʻaga o le neuropathy o le maʻisuka, endocrinologist ma neurologist fegalegaleai ma le tasi i le isi ao togafitiga.

O ai o se diabetetist, ma o afea e ono manaʻomia ai lana fesoasoani

O le diabetetist o se endocrinologist o loʻo suʻesuʻe ma togafitia le maʻisuka. O se tasi tagata tomai faapitoa i lenei vaega na mafua ona o le eseesega ma le lavelave o togafitiga. O lenei fomaʻi o loʻo suʻesuʻeina mafuaaga o le maʻisuka, o ona foliga. Faʻataʻitaʻi faʻamalositino, feutagaʻi, togafitiga o ia ituaiga o gasegase.O loʻo aʻafia o ia i le puipuia o faʻafitauli ma le toe faʻaleleia o maʻi.

E tatau ona faʻafesoʻotaʻi se tagata suʻesuʻe faʻataʻitaʻi i le taimi na faʻaalia ai faailoga muamua e iloa ai le maʻisuka:

  • fia inu pea
  • faateleina le faʻaaogaina o le vai i le gasologa o le aso,
  • faʻaauau faifaipea
  • matagogo
  • vaivaiga
  • fiaai pea
  • ulu matua
  • faʻanoanoa vaaia
  • paʻu faafuasei mamafa po o se tupe mama,
  • le mafaamatalaina i le suka o le toto.

O isi feutagaiga ma se diabeticist ua fautuaina mo tagata o loo lamatia:

  • aiga vavalalata o tagata gasegase e maua i le maʻisuka,
  • tagata e maualuga le toto maualuga,
  • mamafa tele tagata
  • Tagata e silia ma le 45
  • maʻi na maua glucocorticosteroids, mea faʻamaʻi, isi vailaʻau e faʻaosofia le tupuga o le maʻisuka,
  • gasegase e maua i gasegase faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, pancreas.

O le fomaʻi faʻapitoa e faʻapitoa. O nei tagata tomai faapitoa e le o maua i falemaʻi uma, o le mea lea o le togafitiga o lenei maʻi o le endocrin o loʻo faia e se endocrinologist - o se fomaʻi lautele.

Agavaa o le endocrinologist ma ituaiga o lona faapitoa

O le endocrinologist o se fomaʻi o ia na te faasaʻoina faafitauli o le pito o le endocrin, o le faʻafitauli o le tino i tagata matutua ma tamaiti. O le tele o galuega a le endocrinologist e lautele, ona o faaletonu o le hormonal e aʻafia ai le gaioiga o totoga ma tino uma. O nei faaletonu e faaalia i latou lava i auala eseese, o le mea lea e fautuaina ai e le endocrinologists tagata mamaʻi ma faamai o latou foliga i le tilotilo muamua e le o se taunuuga o le faaletonu o le hormonal.

  1. Endocrinologist pediatrician. Faʻasologa o faʻalavelave faʻamaonia i tamaiti.
  2. Endocrinologist-gynecologist. O loʻo togafitia ai faʻamaʻi o le faʻaopoopoga o mea e aʻafia ai le gaioiga o gaioiga a le fafine.
  3. Endocrinologist andrologist. E togafitia ai faʻamaʻi o le gafa tane e mafua mai i faʻalavelave faʻafuaseʻi.
  4. Endocrinologist-oncologist. Taʻitaʻia tagata mamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o gaʻo o le endocrine.
  5. Endocrinologist surgeon. Faʻataʻia togafitiga o tumama (sili atu le mama) o le tino o le endocrine.
  6. Endocrinologist geneticist. Na ia suʻesuʻeina faʻamaʻi faʻamaʻi o le tino o le endocrin system, faʻatautaia fautuaga faʻapitoa mo ulugalii o fuafuaina tamaiti.
  7. Thyroidologist. Faʻaauau i patipati thyroid ma o latou faʻaaliga.
  8. Diabetologist. O se fomaʻi e togafitia le maʻisuka ma ona faʻafitauli.
  9. Endocrinologist-dermatologist. E togafitia le faʻaalia o paʻu o faʻalavelave faʻafuaseʻi.
  10. Endocrinologist-nutritionist. Na fautua mai o ia i tulaga o mea taumafa i maʻi o le endocrinological, suesue i faafitauli o le mamafa o le mamafa ma le gaʻo.

Tomai o le tausimaʻi i le maʻisuka

O le fomaʻi i le lotoifale o le fomaʻi muamua lea e liliu i ai tagata maʻi pe a latou oʻo atu i le falemaʻi pe a mamafa le tulaga o le tino. Afai na muamua alu mai le maʻi, ma o ona faailoga e iloa ai le mafai ona maua i le maʻisuka, o le suʻega o le kulukose o le toto ua faʻamatalaina.

Afai e faʻamalieina taunuuga o le auʻiliʻiliga, ona amata loa lea e le fomaʻi ona suʻe isi mafuaʻaga o le maʻi.

Afai e maua se maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e auina atu e le fomaʻi maʻi le tagata maʻi i le endocrinologist mo faʻataʻitaʻiga ma faʻatalatalanoaga faaopoopo. O le endocrinologist (poʻo le diabetistist) o loʻo faʻamatalaina togafitiga, fautuaina le faʻatulagaga o galuega ma le malologa, meaai paleni, aʻoaʻo lelei le faʻaaogaina o glucometers ma le pulea e le tagata lava ia o inisua, pe a faʻamaonia le faʻamaonia.

Afai e faʻamaonia e le tagata maʻi le maʻi suka, ma liliu atu i le fomaʻi mo se isi faʻamaʻi, e amata e le fomaʻi ona togafitiga e mafaufau i lenei maʻi. E faʻamautinoa o le maʻi ole tulaga o le maʻi e le sili atu ona leaga ile talaaga ole togafitiga.

E faʻatautaia foi e le fomaʻi le galuega faʻaleaʻoaoga i tagata gasegase maloloina na mafua mai i le atinaʻe o le maʻisuka. Na ia faamatala atu ia i latou le tulaga ma le malosi o le maʻi, tuuina mai fautuaga i le auala e 'ai lelei ai, o le a le ituaiga olaga e taitaia ina ia aua le maʻi.

Afai e leai se finau, o le diabetologist i le falemai lea na latou liliu mai ai mo le fesoasoani, ma e leai foi se auala e auina atu ai se maʻi i le maʻisuka i se falemaʻi faʻapitoa faʻapitoa, e aofia ai foʻi le fomaʻi i togafitiga ma suʻesuʻega faafomaʻi.

Le Manaomia o le Maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi e aafia ai totoga uma. O le tele o tagata mamaʻi e le oti i le faʻamaʻi lava ia, ae ona o ona faʻafitauli. O le mea lea, o le togafitiga o lenei faʻamaʻi ma ona faʻaaliga e tatau ona atoatoa, na o le taimi o le a aoga ma faʻaititia le numera o faʻafitauli.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o faʻalavelave faʻasolosolo i totonu o le tino ua faʻalavelaveina. O le tufatufaina o palatini, gaʻo ma gaʻo i le taumafa mo tagata e maua i lenei faʻamaʻi e ese mai le tulaga masani. O se tagata tausi meaʻai e fuafua se mea paleni mo se tagata maʻi suka, ma faʻamatalaina meaʻai e tatau ona faʻatapulaʻa ma o mea e tatau ona faʻaaoga atili. O loʻo taʻu mai ai tulaga o le hyper- ma le hypoglycemic, o loʻo tuʻuina mai ai fautuaga i le auala e tuʻufaʻatasia ai mea taumafa ma le inisalini, pe faʻafefea ona fetuʻunaʻi mea taumafa i se paʻu mataʻutia poʻo le faateleina i le kulukose o le toto.

O se tagata suʻesuʻe tagata e matauina se tagata maʻi i le maʻisuka ina ia taofia, i le taimi, ia iloa ai le retinopathy o le maʻisuka - o se faʻalavelave e mafua ai le taofiofia o le maʻisuka ma le leiloloa. Faia se togafitiga puipuia ma togafitiga o le faagasologa ua uma ona amataina.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le toto na maua i fatugaʻo e pa'ū, ua faʻavaivaia le filiga. O le mea lea, o nei tagata gasegase e lamatia le atinaʻeina o le laititi. Mo le puipuia o le atinaʻeina o lenei faʻalavelave, e tatau ai le matauina o se nephrologist.

Ua iloa e le fomai tipitipi tagata mamaʻi oe na atiaʻe se fomaʻi o le vae o le vae - o le maʻi suka. Na ia faatonuina le togafitiga talafeagai ma filifili i luga o le togafitiga o taotoga talafeagai ma lona voluma.

Faʻatasi ai ma le umi o le maʻisuka, o loʻo aʻafia ai foʻi le faʻalavelave i le faagasologa. O le tele o faʻalavelave e faʻaleagaina ai le lelei o le ola ma taʻitaʻia ai i le oti e fesoʻotaʻi ma lea. Le mea sili ona taatele: polyneuropathy, diabetic encephalopathy, stroke. O le puipuia o nei faafitauli ma le mataʻituina o le tulaga o le popolega o le tino e faia e le neurologist.

Tuua Lau Faamatalaga