O le hemoglobin glycated - o le a

Mo se taimi uumi, o le maʻisuka e mafai ona tupu i se fomaʻi, pe o le maʻi atonu e le matauina ni faʻafitauli matautia.

O lenei mea e oʻo atu ai i aʻafiaga ogaoga o le soifua maloloina.

O le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycosylated o le suʻesuʻega aupito sili lea i le suʻesuʻega o le maʻisuka, e aofia ai i ona amataga. Mafaufau i le auala e foai atu ai le toto, ma mea e mafai ona talanoa i ai.

Toto fuamatika o le toto i le HbA1C: o le a lea?


O le maualuga o le hemoglobin glycated e mafai ai e oe ona iloa poo le a le vaega o le hemoglobin e fusifusia i le kulukose i le taimi o le tali, o le suka ma amino acids e ulufale i luga o le ulu o le kulukose e ala i le membrane erythrocyte.

O lenei faagasologa e tupu pea i le tino, ae afai o le suka e "oso" i totonu o le toto, ona maualuga lea o le kulukose i totonu o le toto mumu toto (e tumau i le tulaga lava e tasi mo le 4 masina).

I le tele o tulaga, o se auiliiliga ua faatonuina mo masalomia o le maʻisuka, faapea foi ma le mataituina o le alualu i luma o le maʻi o le endocrine ua uma ona maua.

E ese mai i le masani masani o le auʻiliʻili o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o se faailoga e pei o le hemoglobin glycosylated e tele taimi e sili atu ona faʻamatalaga.

O nisi nei o eseesega taua:

  • o loʻo faʻaalia ai le tau aogā i le tolu masina mulimuli, o lona uiga o le faʻaseseina o se fomaʻi e ala i le nofo i luga o se mea taumafa mo ni nai aso ao le i faia se auiliiliga o le a toilalo,
  • o le hemoglobin glycina e masani lava ona le faalagolago i le aafiaga o mea moni mai fafo, talu ai o loʻo faʻaalia ai le tau (o se suʻega faifaipea e mafai ona "kopi" ona o se maʻi ua mavae, mafatiaga, gaioiga faaletino poo isi mea),
  • O le hemoglobin glycosylated e mafai ai e le fomaʻi ona sili atu ona vaʻavaʻai pe faʻafefea ona faʻalavelaveina le gaioiga o le gaʻo gaʻo i le tino.

Ina ia fuafua le ata o le falemaʻi, ua fuafuaina e fomaʻi le hemoglobin ua faʻasolo e le HbA1C. O lea suega e sili atu le taugata (o se tau maualuga e naʻo le toe foʻi mai o le metotia) nai lo se iloiloga vave, ae e tatau ona faia pe afai e faʻamalosia e le fomaʻi.

O maʻi suka e tatau ona suesueina i le tolu masina, tagata soifua maloloina i le tolu tausaga.

Metotia mo le fuafuaina o le hemoglobin glycosylated i le toto

I le tolusefulu tausaga talu ai, na faia ai lenei metotia suʻesuʻe.

Matou te lisiina metotia o loʻo faʻaaoga nei:

  1. maualuga o chromatography vai. Pros: faʻamaumauga saʻo na fuafuaina e le suʻega i le faiga faʻapitoa. Cons: o le metotia e taugata tele,
  2. ion exchange chromatography. O lenei suʻesuʻega o se tasi lea o mea e sili ona faigata, na o ni nai fale gaosifale e iai meafaigaluega talafeagai,
  3. low ion ion exchange chromatography. O le auiliiliga ua saunia i totonu o le lima minute, o le faʻapipiʻiina o ia lava e telefoni. O se tasi o metotia sili ona vave ma sili ona lata mai,
  4. immunoturbidimetry - O le isi auala maualuga (o le tau e laʻititi laʻititi nai lo le chromatography),
  5. masini feaveaʻi. I Rusia, latou te lei mauaina le tele o tufatufaga, ae ui i lea, o le tele o isi atunuʻu o loʻo i ai fale suʻesuʻe a le fale.

I le avea ai o se tulafono, o le mea sese i le fuafuaina o le pasene o le glycogemoglobin e laʻititi ma e le faalagolago tele i metotia o auiliiliga filifilia.

Faailoga mo le auiliiliga


Afai e manaʻomia, o le maualuga o le hemoglobin glycosylated ua faʻamoemoeina i tamaiti, talavou, faʻapea foʻi ma tagata matutua, e aofia ai fafine maʻitaga:

  • masalomia o le maʻisuka po o isi vailaʻau faʻasolosolo gaʻo,
  • maitaga i fafine o loʻo lamatia (e pei o le tulafono, o le iloiloga ua faatulagaina mo le 10 vaiaso),
  • ituaiga siama 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka,
  • o nisi taimi o le maualuga o le hemoglobin glycated ua fuafuaina i le maualuga maualuga.

O se tasi o faʻamuamua autu o le metotia e mafai ai e oe ona iloa faʻafitauli faigata o le endocrine i le amataga.

O le hemoglobin Glycosylated o le a?

I totonu o le toto o tagata uma ei ai le hemoglobin glutini (hemoglobin glycated). O loʻo iai i totonu o sela o totoga mūmū mūmū, lea e galue ai le hemoglobin mo se taimi umi.

O le maualuga o le hemoglobin glycated tofotofoina e mafai ona taʻu mai ai le tele o le hemoglobin i le toto e fesoʻotaʻi ma le kulukose, ma o nei mea uma ua faʻaalia o se pasene. O le Hemoglobin ia tatou meaola e taua tele, e faʻapipiʻi ai siama ma okeni uma ma le okesene.

E le gata i lea, o le hemoglobin e tasi lona vaega, e tuufaatasia i le kulukose, ma le isi, o lenei faiga e le mafai ona faʻafitia. A maeʻa le faʻamalosi, e aliali mai le hemoglobin glycosylated.

O le taimi lava e tulaʻi ai le hemoglobin glycosylated, o loʻo i ai se avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka maualuga, lea ua lamatia tele mo tagata.

O le maʻisuka o se maʻi faigata tele ma matautia mo tagata, o loʻo i ai taunuuga e le mafai ona faʻafanoina e mafai ona oʻo atu ai i le oti. Afai e le pulea le kulukose.

O le masani o tulaga faatauaina mo lenei auiliiliga e matua tutusa lava, e le mafai ona aveeseina, aua o mea uma e 'aina e se tagata i le tolu masina o le a atagia i le suega. I luga o pepa o suʻega, o lenei suʻega e atagia mai i lalo - HbA1C.

I galuega faafomai, ei ai laulau faapitoa e faʻatusatusa le pasene o Glycated Nemoglobin i le kulukose:

Hba1cGlucose mmol / gTotogi
43, 8Tau maualalo maualalo
55, 4Norm - e leai se faʻamaʻi.
67Preditebetes, togafitiga manaʻomia.
810, 2Maʻisuka ma aʻafiaga e le mafai ona faʻafitia.

O le mea lea, i le fesili o le hemoglobin glycosylated, o le tali e sosoo ai e mafai ona tuʻuina mai - o le hemoglobin lea o siama toto toto, lea e fesootaʻi ma le kulukose e se faiga e le mafai ona faʻafitia. O faʻamatalaga i le auʻiliʻiliga e atagia mo le tolu masina, lea e mafai ai ona e pulea le maualuga o le suka. O le auiliiliga mo le hemoglobin glycosylated e taua tele i le togafitia o se maʻi - maʻisuka.

Analysis mo hemoglobin glycosylated: Auala e ave ai, masani

O se auiliiliga o HbA1C e mafai ai ona e siaki lau suʻe maualuga mo le tolu masina. O se auala faʻalagolago lea e le manaʻomia ai se sauniuniga faapitoa mo le suʻega mai le maʻi. O le toto toto poʻo le limatusi lima e ave e faʻaitiitia ai le auiliiliga, e fuafua i le suʻega.

E le gata i lea, o lona pa e faia i soo se taimi o le aso, e le manaʻomia ona e fia 'ai, ia aloese mai le tino ma le popole. Ole suʻesuʻega e le tali atu i le malulu, faʻaogaina o le inflammatory, lea e mafai ai e oe ona ave le toto e aunoa ma le faatali mo le maʻi e toe faʻaleleia.

O le toto e ave pe a ma le 2.5 poʻo le 3 mililiters, ma fefiloi ma vailaau faʻasaina e puipuia ai le toto. O le auiliiliga e tuʻuina atu ma talia vave vave ma leai se faʻaletonu. O lenei suʻega e mafai ai ona e iloa meaʻai na nofo ai le tagata maʻi.

E faʻapefea ona faia se suʻega mo le hemoglobin glycosylated?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

E le tatau i se tagata ona aafia i se aoaoga faapitoa.

E le tatau ona e sau i le fale suesue i luga o se manava gaogao - e mafai ona e 'ai i le taeao ao leʻi ave le toto.

O gaioiga faaletino, atuatuvalega, maʻi ua mavae ma isi mea e le afaina ai foi le maualuga ole faailoga ole auiliiliga. E manaʻomia e le tagata maʻi se mea se tasi: asiasi i le fale suesue i soo se taimi talafeagai.

O le pa e faia mai se vein poʻo le tamatamailima (e faalagolago i le mea e faʻapipiʻi ai le tagata suʻesuʻe i totonu o se fomaʻi faapitoa). O se suʻesuʻega e tolu i le fa aso.

O faʻamaʻi o le thyroid gland ma le anemia uamea e suʻesuʻeina i totonu o tagata e mafai ona faʻafitia ai taunuuga o le suʻega.

Faʻailoaina o taunuʻuga o le suʻesuʻega: faiga faʻavae e ala i le matua

Ua faʻamaonia e le fomaʻi le leai atoatoa o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka pe afai o le faailoga e le sili atu ile 5.7%.

O lea, o le mea lea e tatau ona maua i le hemoglobin glyc:

Totogi TaʻiTulaga masani,%
Tagata talavouE itiiti ifo i le 6.5
Tausaga laʻititiE itiiti ifo i le 7
Tagata matutuaE itiiti ifo i le 7.5
Tina fafineE itiiti ifo i le 7.5
Tagata mamai e maua i le maʻisukaE itiiti ifo ma le 8

O le mea lea, mo tamaiti soifua maloloina, o le taua o le 6.5% ua avea ma masani. O le pito i luga lenei. Afai e sili atu, ua faia se suʻesuʻega muamua: maʻisuka.

O le latalata atu i le 6.5% ua avea nei ma se mea faʻafefe. O lea:

  • ua talitonuina o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ua matua leai lava ma le hemoglobin glycina e oo atu i le 5.7%,
  • o le vaitaimi mai le 5.7 i le 6% o loʻo fautua mai ai e tatau ona e gauai atu i meaʻai ma ituaiga ola,
  • i le maualuga o le 6.1 ma le 6.4, o le aʻafiaga o le maʻisuka e faʻatupulaʻia tele, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Ae o le maualuga o le hemoglobin glyc i tamaiti, o tulaga masani e le ese mai tagata matutua - i tamaiti maloloina atoatoa e le o lamatia le fausiaina o le gaosiga o le gaosiga o le gaʻo, o le faailoga e le tatau ona sili atu i le 5.7%. Mo mafuaʻaga faʻapitoa, i pepe i masina muamua o le olaga, o se aoga o le 6.0% o loʻo faʻaaogaina e pei o le masani.

Afai e faʻateleina faailoga, o le a le uiga o lenei mea?

I lenei tulaga, ua masalomia e le fomai le atinaʻe o le maʻisuka ma ua faatonuina ai nisi suesuega. Ae ui i lea, e mamao mai i le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated e faailoa ai le solia o le gaosiga o le gaʻo.

Isi mafuaaga e mafua ai ona siitia le maualuga o le hemoglobin suega:

  • leai o se tamaʻi mamoe,
  • ogaoga toto e oʻo mai mo suʻesuʻega
  • iron deficiency anemia
  • ava malosi
  • urea (fatu fatu fatu),
  • toe le manuia
  • maualuga le maualuga o le hemoglobin fetal.

Glycohemoglobin faʻateleina i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. I le tulaga muamua, o le faateleina o le faailoga e mafua ona o le le mafai ona masani le faasologa masani o le vaeluaina o gaʻo (lea e mafua ai le faateleina o le suka), i le lona lua - ona o le aʻafia le talafeagai o le inisalini e le tino.

O se faʻaopoopoga i le maualuga o le auiliiliga o faʻamaoniga o se faʻataʻitaʻiga matautia lea e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi ma le faʻasaʻoina o le olaga.

Mafuaʻaga mo le faʻaititia o le faailo i lalo o le masani

Afai o se suʻesuʻega o meaola faʻapitoa e faʻaalia ai e le "ausia" e glycogemoglobin le masani - o le a le uiga?

Matou te lisiina mafuaʻaga talafeagai mo le faʻaititia o le faailo i lalo ifo o le tulaga masani:

  • hypoglycemia,
  • leiloa toto talu ai nei
  • ogaoga gasegase o le pancreas,
  • ate po o le fatu fatu,
  • vave faʻaleagaina o sela mumu i le tino.

O le faaitiitia i le maualuga o le hemoglobin glyc i le tino ua i ai se faailoga o le faailoga. O le tagata gasegase e pagatia mai le moe, gasegase o le vaai, vaivai tele, le fiafia ma le le mautonu.

Tau faʻatatau

O le tau o suʻesuʻega biomaterial e matuā faʻatuatuaina i le taulaga, o le auala e suʻesuʻe ai suʻesuʻega, faʻapea foi le fale suʻesuʻe faapitoa.

O le tau maualalo o auaunaga i falemaʻi faʻapitoa o le atunuu o le 400 rubles, o le maualuga - e tusa ma le 1,000 rubles.

Ona o le tau maualuga atu, o le naunautaiga o le hemoglobin glycosylated e faʻaaogaina e sili atu nai lo le faʻataʻitaʻiga masani o le toto toto. Ae peitai, e taua le malamalama o le metotia e le tutusa i tulaga o mea e maua ai faamatalaga, faʻapea foi le mafai ona "faʻaali" le maʻisuka i le amataga.

Tuua Lau Faamatalaga