O le maʻi suka: mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga, meaʻai ma puipuiga

I le maʻisuka, o tagata tomai faapitoa o lona uiga o le tele o faʻamaʻi pipisi o le endocrine e tutupu i se talaaga o le le atoatoa i totonu o le tino o le tagata, o le hormone o le vaega peptide, lea o loʻo faia i totonu o sela o le pancreas. E masani lava o se faafitauli masani ona o le faateleina o le kulukose o le toto, o le tele o le le atoatoa o mea uma o le metabolism.

O faaaliga mai fafo o le maʻisuka malosi (DM), aemaise lava le tele o le fia inu ma le leiloa o le ola, na lauiloa e oo lava i lo tatou vaitaimi. I le tele o seneturi, na suia suiga e uiga i le faamaʻi seia oo i le amataga o le seneturi lona luasefulu, pe a oo i le tulaga masani ma le faataitai o mafuaaga moni ma togafitiga o togafitiga na faamaninoina, faapea foi ma fualaau lagolago e faavae i le mama peptide hormone na aveesea mai povi.

Fuainumera faafomai i tausaga talu ai e faaalia ai o le numera o tagata e maua i le maʻisuka ua vave ona tuputupu ae, ua faateleina i le alualu i luma o le numera. E sili atu ma le 250 miliona faʻasalalau faʻasalalau i le salafa o le lalolagi e sili atu ona faʻatoluina i le tele o le faitau aofaʻi o le lalolagi, i le amanaʻiaina o le le faʻamaonia o le faʻamaʻi. E le masani ai, talu mai le amataga o le 2000, o le maʻisuka ua avea ma faafitauli masani faafomaʻi ma agafesootai.

Gesational diabetes

Faʻailogaina o fafine i le taimi o le maitaga ma le maualuga o le hyperglycemia, i nisi tulaga e mou atu pe a uma ona tuʻuina atu. I lenei tulaga, o suiga le talafeagai i le faapalepale o le kulukose e mafai ona iloa i le feusuaiga lelei ma le maʻisuka o soo se ituaiga o loʻo i ai ao le i maitaga, ma i totonu o le tino maloloina o tamaitai.

Isi ituaiga o maʻisuka

O lenei lisi e masani ona aʻafia ai mataupu o le maʻisuka ua mafua mai i fualaau faasaina, faafitauli mulimuli i le endocrinological, maʻi o le exocrine pancreatic, faʻamaʻi o le insulin, faʻaletonu e le o ni faʻamatalaga o le tali atu, ma faʻamaʻi faʻatasi ai ma isi maʻi faʻatasi ma le maʻisuka.

I le malosi

  1. Faigofie. O se laʻititi laʻititi o le glycemia, e leai ni fesuiaiga ogaoga i aso taʻitasi i le suka.
  2. Faatatauga. Glycemia e oʻo i le sefulufa minu / l, o le ketoacidosis e masani ona matauina, angioneuropathies ma faʻafitauli eseese e faʻaalia mai i nisi taimi.
  3. Uma. O le maualuga o le glycemia, e manaomia e le au gasegase masani togafitiga insulin.

E tusa ai ma le maualuga ole taui UO

  1. Faʻafesoʻotaʻia le Carbohydrate Exchange. Faatasi ai ma togafitiga lelei, o le suʻega o taunuuga e masani lava.
  2. UO faʻaogaina. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, o le kulukose e laʻititi nai lo le masani, o le suka i le urine e le silia le limasefulu kalama.
  3. Laasaga o le taui. E ui i le faʻalavelave faʻapitoa, maualuga maualuga le suka, o le glucose o le sili atu i le limasefulu kalama, o suʻega e faʻaalia ai le i ai o le acetone i le urine. Tulaga maualuga o le hyperglycemic coma.

Mafuaaga o le maʻisuka

O mafuaʻaga o le maʻisuka e mafai ona tele. Le sili ona lauiloa ma taua:

  1. Tetele faʻafitauli faʻapitoa i le faʻaleagaina.
  2. Mafuaaga
  3. Vailaʻau faʻamaʻi pipisi (faʻifaʻivaʻa, paka, moa, ma isi).
  4. Suiga o le tausaga.
  5. Tulaga maualuga o le le mautonu.
  6. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreas ma isi paʻu o totonu o le pulelaʻau (kanesa, pancreatitis, ma isi).

O mea taua o loʻo taua i luga e taua tele - i isi tulaga, o le hyperglycemia e le o le maʻisuka moni seia oʻo i le faʻaalia o faʻamalologa faʻapitoa o le faʻafitauli poo faʻafitauli o le fomaʻi o le maʻisuka.

O mea autu i le vaega muamua

  1. Gutu gutu.
  2. Le lagona masani o le fiainu.
  3. Faʻasolosolo faifaipea ma se faʻaopoopoga i le aso o le faʻaaogaina o le suavai.
  4. Paʻu paʻu, o nisi taimi e teu ai.
  5. Suiga faafuasei i le mamafa o le tino, o foliga vaaia po o le le iloa o le gaʻo o le tino.
  6. Le faʻamaloloina o faʻamaʻi o manuʻa, faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻaoga tupu i luga o masini mūmū.
  7. Soa malosi.
  8. Tele le maso.

O faʻapogai autu o le maʻisuka faigata

  1. Tigā ma faʻamalologa o le neurological symptoms.
  2. Faʻafitauli leaga.
  3. Tigā toto maualuga.
  4. Faʻaitiitia le faʻalogona o le paʻu ma lima poʻo vae.
  5. Paʻu faʻavauvau i totonu o le fatu (tiga o le fata).
  6. Tautalaina le manogi o le acetone i le urine ma le afu.
  7. Fufuluina o foliga ma vae.

Faʻailoga

O le auala autu mo le suʻesuʻeina o le maʻisuka ua avea ma faʻamautuga o le taimi nei o le kulukose i le toto (suʻe toto mo le suka). I le avea ai o ni avanoa faaopoopo, o faʻamaʻiga o le maʻisuka i fafo atu o le polyphagy, polyuria, faʻaletonu o le mamafa poʻo le gaʻo.

O le faʻamautinoaina o le maʻisuka o se ituaiga e faia ma faʻataʻitaʻiga auʻiliʻili nei:

  1. O le toto o le kulukose o le anapogi e sili atu nai lo le 6.1 mmol / L, ma le lua itula talu ona 'ai e sili atu ma le sefulutasi mmol / L.
  2. Pe a toe fai le suʻega ole toleniga o le kulukose, o le maualuga o le suka e sili atu ile sefulutasi mmol / L. O le hemoglobin glycosylated i luga aʻe o le 6.5 pasene.
  3. Acetone ma le suka e maua i le urine.

Ina ia fuafua le tulaga oi ai nei o le tino o le maʻi, o le tulaga o le faamai ma le atoaga o le falemai, o le fomai e faaopoopo atu i ai:

  1. Suesuega ole toto.
  2. Suʻega a Reberg mo le maualuga o le faʻamaʻi fatugao.
  3. O le suʻesuʻeina o le paʻu o le toto.
  4. Ultrasound, ECG.
  5. Suesuega Faaputugatupe.
  6. Faailoaina o le maualuga ole inisalini.
  7. Faʻamatalaga, rheovasography, capillaroscopy e iloilo ai le maualuga o maʻi vailaau.

I le faaopoopo atu i le endocrinologist, o se faʻamatalaga manino mo le maʻisuka o loʻo faia foi e se fomai tipitipi podiatric, o se fomai tipitipi, o se neuropathologist, ma o se cardiologist.

Togafiti

O le mea e leaga ai, e le mafai ona togafitia le maʻisuka i se vailaau e tasi poʻo le vave ona foia le faafitauli - naʻo le togafitiga faʻapitoa faʻatasi ai ma le tele o metotia e le o togafitiga o le a faʻamautuina ai le tulaga o le maʻi ma fuafua ai le mafai ona toe faaleleia.

Mataupu faavae autu

I le taimi nei, o metotia lelei mo le togafitiga atoatoa o tagata gasegase e le oi ai, ma o faiga faavae e fuafua i le faʻaitiitia o faʻamaoniga ma le lagolagoina o le maualuga o le kulukose o le toto. Mataupu Faavae Faʻatonu:

  1. Taumafaiga o fualaau oona UO.
  2. Faʻasalalauga o faailoga taua ma le mamafa o le tino.
  3. Togafitiga o faʻafitauli.
  4. Aoaoina o se tagata maʻi i se olaga faapitoa.

O le mea aupito sili ona taua i le faatumauina o le lelei o le soifua maloloina o le olaga e mafai ona manatu o latou lava pulea, e ala i le lelei o mea taumafa, faapea foi ma le faifai pea faifai pea o le kulūkose o le toto e faaaoga ai glucometers.

Fualaau mo togafitiga

  1. Sugar-lowering drugs. Faʻaaogaina i le mataupu o le maʻisuka ituaiga 2 e fai ma mea faʻapipiʻi i togafitiga o meaʻai. O le mea e masani ona faʻaaogaina o le sulfonylureas (glipizide, glimepiride), ma biguanides (silubin, metformin). O le taʻiala o le gaioiga o nei vailaʻau e faʻavae i luga o le faʻateleina o le pulelasi o le inisalini masani ma faʻamalosia le faʻaaogaina o le kulukose i fausaga o maso, i le faasologa. I le avea ai o se faʻaopoopoga, o le thiazolidinediones (pioglitazone) o loʻo faʻatulagaina, lea e faʻalauteleina ai le lagona o gaʻo i glucose, faʻapea foi ma le PRH (nateglineide), lea e matua gauai ma tuʻuina atu le malosi, ae puupuu, le maualalo o le suka.
  2. Inisalini O le togafitiga o insulin e faʻamaonia e aunoa ma le toilalo mo le maʻisuka ituaiga 1 e avea ma faavae mo togafitiga faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma se fesuiaiga i le fesuiaiga o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 ma le le atoatoa o fuafuaga masani.
  3. Le faʻamaonia ma faʻamaumauga e pei o lipid-lowering therapy.
  4. Avanoa inhibitors, moxonidine mo le puleaina o le mamafa.

Togafitiga ma togafiti a tagata

Soo se tasi o metotia o loʻo lisi atu i lalo e tatau ona malilie i lau fomaʻi!

  1. Faaaoga le 300 grams o le garlic mafolafola ma le pakesa, ma le selau kalama o le lemon peel. Faʻafefiloi vaega e ala i le pasi atu i se mea e fai ai meaʻai, tuu i totonu o se fagu i lalo o se tapuni tapuni ma tuʻu ai i se mea pogisa mo vaiaso e lua. Inu se sipuni se lua i le aso.
  2. 1 tbsp. sipuni se fuga o le linden, sasaa se ipu vai inu ma feinu ae le o ni keke uliuli masani i le tele o taimi i le aso.
  3. Ave 1 le sipunipuni o le upega, ½ cup alder leaves ma le 2 sipuni tele o quinoa lau. Liligi le paluga ma le tasi lita o le vai faʻamamaina, tuʻu ai mo le lima aso, ona faʻaaoga ai lea o le 1 teaspoon 2 taimi i le aso i le tolusefulu minute aʻo leʻi 'ai.
  4. Art. teaspoon o laulaʻau mamago mamago mafiafia ile ½ lita o vai mama. Suauu mo le sefululima minute, ia faʻamavae mo le itula, faʻamaʻa ma 'ai se teuteuga o le ½ cup faʻatolu i le aso.
  5. 100 kalama o le paina o le kinamona e sasaa ai le lita o le vai inu, faʻavevela, faʻaopoopo 200 g o le meli. Tuu le pusa mo le 3 itula i se nofoaga malulu ma faʻaaoga se ipu tioata 3 taimi i le aso.

Faʻafitauli faigata i le maʻisuka

O le maʻisuka na mafua ona o le leai o se pule tatau i le tulaga o le maʻi ma le togafitiga faʻapitoa talafeagai, toetoe lava o taimi uma e mafua ai le tele o faʻafitauli:

  1. O le hypoglycemia e le ogatasi ma faʻamaʻi faʻamaʻi, le lelei o taumafa, faʻasologa o fualaau faasaina.
  2. Ketoacidosis ma le faaputuputuina o metabolites plasma o gaʻo, aemaise lava tino o le ketone. E mafua ai le solia o galuega faavae a le tino.
  3. Hyperosmolar poʻo le lactic acidotic coma.
  1. Eseese ituaiga o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻasauā faifai pea i le mafai ona gafatia o le tino.
  2. Retinopathy ma le faaleagaina o le toe mata.
  3. O le telefoni, e masani ona taʻitaʻia ai le gasegase masani.
  4. Polyneuropathies ma le leai o se lagona o le vevela-tiga.
  5. Ophthalmopathies, e aofia ai faʻasalaga.
  6. Se ituaiga o arthropathies.
  7. O le le fiafia i le atinaʻeina o le le atoatoa o le mafaufau ma le suia o le faʻafitauli o le mafaufau.
  8. O le maʻisuka vae i le faiga o le purulento ma le tigaina o le tino i luga o lenei vaega o le tino, e masani ona taʻitaʻia atu i le faʻamalosi faamalosi.

Meaʻai mo le maʻisuka

O meaai lelei mo le maʻisuka o le vaega autu lea i togafitiga manuia o le maʻi. E pei ona faʻaalia i togafitiga faafomaʻi, o mea taumafa faʻapitoa e sili atu ona taua nai lo togafitiga o le inisalini, talu ai e mafai ona avea ma se faʻatonuga ese o le lelei o le ola ma faʻamaoniga autu o le tino mo malamalama ma auala masani o le maʻisuka.

O le taʻiala autu, o meaʻai faʻaonapo nei i le tulaga o le tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e tuʻuina atu ai le tagata lava ia o le polokalame o mea taumafa e fuafua i tausaga ma faʻamaoniga taua. Talu ai ona o le taumafa i le tele o tagata e maua i le maʻisuka ua avea ma vaega taua o taumafa i aso uma mo le tele o tausaga ma e oʻo lava i le tele o tausaga, e le gata e aoga mai le manatu o le physiological, ae maua ai foi le fiafia.

O se tasi o taumafataga vaivai, lauiloa ma le aoga o le Ripoti 9 o meaʻai paleni, na toe atiae i le ogatotonu o le seneturi lona lua mai ia Mikhail Pevzner, o le na faavaeina le USSR dietetics ma se saienitisi faamamaluina. E talafeagai mo tagata e maua i le maʻisuka o soʻo se ituaiga, o loʻo i ai le mamafa masani pe sili atu le mamafa, e pei foi o le mauaina o le inisalini i ni togi laiti, e le sili atu i le tolu sefulu iunite.

O le tausisia o le taumafa e taua tele mo tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1, aua o se meaai le talafeagai, e tusa lava pe na o sina taimi puupuu, e mafai ona mafua ai le glycemic coma ma oʻo ai foi i le oti. I le maʻisuka ituaiga 2, o se meaʻai faʻaleleia e faʻaleleia ai le lelei o le olaga ma e matua afaina ai le avanoa e toe faʻaleleia ai.

O se tasi o manatu autu i meaʻai mo le maʻisuka o se areto falaoa, i le mea moni, o se fua o meaai paleni i le tutusa ma le 10-12 kalama o meaʻai gaʻo. Ona o le fuainumera tele o laulau e faapitoa ona fuafuaina, ua vaevaeina i ni vaega eseese (carbohydrates, proteins, fats, products universel), o le igoa ole XE mo oloa eseese ua faailoa mai, e mafai e le tagata gasegase ona filifilia lana meaai ina ia, tutusa, o le numera o iunite falaoa i aso taitasi e tumau, fesuiaʻi vaega taʻitasi ma sui i totonu o le kulupu e tasi.

Malosiaga o le Mana ma le Faʻatulagaina o le Faʻatonu

Ua fautuaina tagata maʻi e fafaga i le 6 taimi i le aso, e oo lava i le tufatufa atu o meaʻai i le tele o taumafataga. O le kulimi i aso taitasi o le taumafataga e aofia ai gaʻo (pe tusa ma le tolu selau kalama e pei o polysaccharides), protein (tasi le selau kalama), gaʻo (80 kalama, tasi le tolu o fualaau faisua), sodium chloride (12 kalama), ma le suavai mama i le tasi ma le afa lita. Aofai o calories i le aso - e oʻo atu i le 2.5,000 kcal.

E le mafai ona vavae ese le selu (suia i le sorbitol), o mea e gaosia ai mea e faʻaaogaina e faʻaaoga lelei. Faʻateleina le faʻaaogaina o meaai fiber, faʻapea foʻi lipotronic substances ma vitamini, ua fautuaina.

  1. Soup O susu ma semolina, noodles, ma gaʻo ma malosi e le fautuaina. E tele meaʻai ma iʻa e fautuaina.
  2. Falaoa ma oloa e fesootai i ai. Puffs ma Pauna e le fautuaina. Fautuaina tapuni, sisi i le 300 gr. / Aso.
  3. Aano o manu. O ituaiga uma o sausa ma sausage, meaai kuka, isi meaai gaosi, ituaiga o puaa, puaa ma moa ua faasaina. Laititi-gaʻo kuka po o meaʻai vevela ua fautuaina.
  4. Iʻa. Meaʻai fagota, ituaiga gaʻo o meaʻai, caviar e le aofia ai. O iʻa e maualalo le gaʻo, kuka pe tao, e fautuaina.
  5. Mea gaosi susu. Laʻau, manogi suamalie ma le gaʻo, e faʻasaina fusi. Suauu suamusu, susu susu susu, susu susu susu ua fautuaina.
  6. O fuamoa. E mafai ona e 'ai faʻamalosi, fuamoa ua susu-masini sei vagana ai le isu - e le silia le 1 i le aso.
  7. Fualaau faisua. Pesele ma piko e le aofia. Fualaau faisua e aofia ai le itiiti ifo i le lima pasene o carbohydrates - paukini, tamato, eggplant, kukama, ma se fua faatapulaaina o pateta - ua fautuaina.
  8. Selu, ituaiga o meaai. Candy, suka, aisa kulimi o ituaiga uma, fig, vine, aso, e le aofia ai faʻi. Fualaau suamalie, suamalie ma suamalie fua ma fualaau aina.
  9. Meaʻai Fautuaina fuamoa o le sami, vine, ituaiga o fualaau aina o caviar, faʻafefiloi o fualaau faisua fou.
  10. Meaʻai ma saula. E faʻasaina le gaʻo ma le vevela. Lisi fualaʻau.
  11. Meainu. O sua suamalie suamalie ma suamalie o faleoloa, o mea inu suamalie e mafua ai le suka. Ua faʻatagaina lea, faʻatapulaʻa i le kofe faʻatasi ma le susu, ava ava malosi, vine suamalie.
  12. Fats. E faʻasaina le faʻatoʻaga ma meaʻai.

Faataʻitaʻiga mo le vaiaso

Ole faasologa ole vaiaso ole vaiaso, e le tatau ona suia vaega ole vaega ile vaega o oloa ae tausia le faailoga faifai pea o meaʻai o aso taitasi e faʻaaogaina.

  1. Aso 1 Breakfast with buckwheat, lafumanu e maualalo le gaʻo ma le 1 pasene susu ma le ava malosi. Mo le malologa, se ipu malamalama o le 1 pasene susu. Matou te 'ai le' aiga o le ao ma le supa kuka, aʻano tunu ma fualaau suamalie. Snack - o nai apples. Mo le taumafataga o le afiafi matou te kuka ai le kapisi schnitzel, iʻa fagota, faapea foi ma le lauti.
  2. Aso 2 O le a tatou 'aina le taeao ma le falalelele barley, se tasi o meaʻai fufulu ma faʻamalosi. I le aoauli, o se ipu susu. E i ai a matou taumafataga o le afiafi ma paluga pateta, pilaʻau, palu pafusi fuifui ma fualaau aina mamago. Afiafi o fualaau suamalie. Mo le taumafataga o le afiafi, o se fasi moa ua kuka, teuteu kapeti laʻau ma tii ua lava. O le taumafataga lona lua o le faʻafefe.
  3. Aso 3 Mo le 'aiga o le taeao - leʻo gaʻo maualalo leisi falaoa ma le faʻaopoopoga o susu susu, oatema ma le kofe. Taʻaloga - o se ipu tioata. Matou te 'ai le aoauli e aunoa ma ni aano o manufasi, kuka moa ma falala. Fai i le aoauli le lua pears e le faʻasalaina. E i ai a matou taumafataga o le afiafi ma le vine, o le tasi o fuamoa ua kuka ma le lauti. Ae e te leʻi alu i le moega, e mafai ona e 'aina sina sinakiki.
  4. Aso 4 Mo le 'aiga o le taeao, tatou te saunia le falalati, falaoa laititi-gaʻo ma le inu kofe. O le taeao lona lua o se ipu malamalama. Mo le taumafataga o le aoauli, saunia le kuka tipeti, faʻafefiloi se fasi palufiti e maualalo le gaʻo i le suauu mūmū ma se ipu malamalama. E i ai le matou aoauli 1-2 tamai paʻu. E iai a matou taumafataga o le afiafi ma schnitzel ma iʻa kuka i le lauti.
  5. Aso 5 Mo le taeao tatou te saunia le vinaigrette (tatou te le faaaogaina pateta) ma se sipuniti o le suauʻu fuālaʻau, tasi le fuālaʻau ma se kofe inu faatasi ai ma se fasi keke falaoa ma le pata. I le aoauli, lua apu. E i ai a matou 'aiga o le aoauli ma le sauerkraut ma aano o aano o manu ma masi. Mo le laauli o le aoauli ma le afiafi, mulimuli ane, fualaau aina fou ma moa kuka ma fualaau faisua ma lauti. Ae e te leʻi alu i le moega, e mafai ona e 'ai le yogurt.
  6. Aso 6 Breakfast - o se fasi falaoa pulu, sina falale ma se kofe inu. Mo se isi taeao o le taeao, e mafai ona e 'ai se mea teuteu o le sana vine. E i ai a matou 'aiga o le aoauli ma aano o meaʻai, aʻai iʻa ma palu pateta. Fai se ipu o le afiafi o kefir. Mo le taumafataga o le afiafi, kuka ai le oatmeal ma le kusi falaoa ma le susu (maualalo le gaʻo). Ae e te leʻi alu i le moega, e mafai ona e 'aina le apu e tasi.
  7. Aso 7 Matou te 'aina le taeao ma le falalati falala ma se fuamoa ua gaosia. E mafai ona e 'ai ni nai apu ao leʻi oʻo i le aoauli. Mo le 'aiga o le ao lava ia - tipi pipi, karite ma fualaau faisua. E i ai la matou lauti o le aoauli ma le susu, ma fai le 'aiga o le afiafi ma ni iʻa tunu ma suauu palu, faapea foi ma salalaʻau fualaau aina i le lauti. Ae e te leʻi alu i le moega, e mafai ona e inu i se ipu malamalama o le kefir.

Lafoaʻi o le Maʻisuka

O le mea e leaga ai, o le ituaiga o maʻisuka ituaiga (ituaiga 1) e mafai ona aliali mai e tusa lava pe toetoe lava o se tagata soifua maloloina, aua o mea taua i lona atinaʻe o le faʻaleagaina ma vailaʻau faʻamaʻi pipisi. Ituaiga 2 maʻisuka, o lona uiga o le taunuuga o se olaga le talafeagai, e mafai ma e tatau ona puipuia muamua.

O faʻasalalauga nei e masani ona aofia ai i totonu o le lisi o fuataga autu ma togafitiga e puipuia ai le tupu o le maʻisuka:

  1. Tulaga masani o le mamafa o le tino.
  2. Faʻatonuga faʻamavae faʻamaʻi ma gaʻo māmā faigofie ma meaʻai gaʻo.
  3. Faʻasolosolo taimi e fai ai galuega faaletino.
  4. Puleaina lipid metabolism ma le maualuga maualuga, pe afai e tasi.
  5. Faʻaauau le mataituina o le lelei o le olaga ma se malologa lelei.
  6. Ole faʻasolosolo faʻasolosolo i le taimi o faʻamaʻi.
  7. Faaaogaina Multivitamin.

O le a lenei mea

O le manatu o le "maʻisuka malosi"O se aganuʻu le filifilia o se vaega o faʻamaʻi pipisi e maua i le endocrine lea e tupu mai ona o le leai o se mimiti i le tino inisalini. I le vaʻaia o lenei tulaga, o le maʻi e faʻaalia lava ia hyperglycemia - o se faʻaopoopoga taua o le aofaʻi o le kulukose i le toto o le tagata. O le maʻisuka e faʻaalia i se ala masani. I le faagasologa o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o se faʻafitauli o le gataifale e tupu atoa: gaʻo, polotini, carbohydrate, minerale ma vai ma masima fesuiaiga. E tusa ai ma fuainumera o WHO, e tusa ma le 150 miliona tagata e maua i le maʻisuka i le lalolagi. I le auala, o le maʻisuka e le gata o se tagata, ae o nisi foi o manu, mo se faataitaiga, pusi.

O le uiga o le upu "maʻisuka" mai le gagana Eleni o le "ua maeʻa." O le mea lea, o le upu "maʻisuka" o lona uiga "le maua o le suka." I lenei tulaga, o le faailoga autu o le maʻi e faʻaalia - o le excretion of sugar in the urine. E oʻo mai i le taimi nei, e tele suʻesuʻega e uiga i mafuaaga o lenei maʻi, ae ui i lea, o mafuaaga o le faʻamaʻi ma ona faʻafitauli e leʻo atoatoa ona faʻamautuina.

Ituaiga o maʻi suka

O maʻi o le maʻisuka i nisi taimi e tupu foi i tagata e avea o se tasi o faʻamaoniga o le maʻi faʻavae. I lenei tulaga, o loʻo tatou talanoa maʻisuka faailogae mafai ona tupu i totonu o se liona uila poʻo pancreaslaufanua, sulu, pituitary gland. E le gata i lea, o lenei ituaiga o maʻisuka e faʻapupulaina ona o togafitiga faʻamaʻi faʻamalosi. Ma afai o le togafitiga o le maʻi maualalo e manuia, ona faʻamalolo ai lea o le maʻisuka.

O le maʻi suka e masani ona vaevaeina i ni mea se lua: ituaiga 1 maʻisukao lona uiga, inisalini faalagolagofaʻapea foʻi ituaiga 2 maʻisukao lona uigainisalini tutoʻatasi.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona faʻaalia i tupulaga talavou: e pei o le tulafono, o le tele o nei gasegase e le tolusefulu tausaga. O lenei ituaiga o le maʻi e aafia ai pe tusa ma le 10-15% o le numera atoa o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le maʻi suka i tamaiti e faʻaalia lava ia i lenei pepa.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se taunuuga o le faaleagaina o le peta paneta e maua ai le inisalini. I le tele lava o taimi, e maʻi tagata i lenei ituaiga o maʻisuka pe a maeʻa faʻamaʻi vailaʻau - mamanu, vailaʻau vailaʻau, lapisi. O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona tupu malaimimune maʻie ona o se faaletonu i le tino o le tino. I le avea ai o se tulafono, o se tagata o loʻo mafatia mai le ituaiga muamua o le maʻisuka e faʻaalia ai se maʻi le lelei. Le maualuga o le maualuga o le suka o le toto. O maʻi e iai le ituaiga maʻisuka muamua e faʻalagolago i le faifai pea o le inisalini o le inisalini, lea e taua tele.

Faatasi ai ma le maʻisuka i le lautele, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manumalo. I le taimi lava e tasi, e tusa ma le 15% o tagata mamaʻi i lenei ituaiga o le faamai ua i ai le mamafa masani, ma o isi uma e mafatia i le mamafa.

O le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae o se taunuuga o se mafuaʻaga autu. I lenei tulaga, o peta beta e lava le tele o le inisalini, peitaʻi ole tino e leai se malosi e maua ai lona faailoilo. I lenei tulaga, e le manaʻomia e le tagata maʻi le inisalini mo le ola, ae o nisi taimi e faatonuina ai ina ia mafai ona pulea le suka o le suka.

Mafuaaga o le maʻisuka

E tasi le ituaiga ituaiga maʻisuka ituaiga 1 "Inisalini faalagolago", o le mafuaaga autu o lenei fomu atonu o ni faʻafitauli pe a maeʻa faʻamaʻi viral, mo se faʻataʻitaʻiga, fulu, herpesfaʻapea foʻi gallstone faamaʻi. Faʻailoga e fesoasoani i se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 "Inisalini tutoatasi"o se genetic predisposition, faapea foi ma faamai o le endocrin system ma le oona.

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka e faʻaleagaina suauu gaʻo, lea e faʻaalia ona o le le mafai o le pancreas e maua mai ai le aofaʻi saʻo o le insulini hormone pe maua ai le inisalini o le tulaga manaomia. E tele manatu e uiga i mafuaʻaga o lenei tulaga. E iloa lelei o le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona fesoʻotaʻi. O loʻo i ai se talitonuga e faʻapea o faʻamaʻi pipisi e avea ma mafuaaga o le maʻi. Ua faʻamaonia o le maualuga atu o le aʻafiaga o le faʻamaʻi na tupu i totonu o tagata o latou aiga vavalalata e maua i le maʻisuka. Tulaga maualuga maualuga o le faʻamaʻi i tagata ua maua i le maʻisuka i matua uma.

I le isi itu taua e afaina ai le ono mafai ona maua i le maʻisuka, e iloa ai e tagata atamamai afaina. I lenei tulaga, e maua e le tagata le avanoa e fetuutuunai ai a latou lava mamafa, o lea e tatau ai ona e matua popole i lenei mataupu.

O le isi itu e mafua ai le tele o faʻamaʻi e mafua ai le faaleagaina. seta peta. Muamua, e tusa pancreatitis, faʻamaʻi pipisi o isi gland endocrine, maʻi o le pancreatic.

O faʻamaʻi vailaʻau e mafai ona avea o se faʻamalosi mo le maʻisuka. Vailaʻau faʻamaʻi pipisi e le afaina ai le maʻisuka i tulaga uma lava. Ae ui i lea, o tagata o loʻo i ai le gasegase o le maʻisuka ma isi mea taua e sili atu le maualuga o le maua o maʻi ona o le faʻamaʻi.

E le gata i lea, i le avea ai o se mafuaʻaga e mafua ai le faʻamaʻi, o fomaʻi e fuafuaina popole ma popolega faalelagona. E tatau i tagata matutua ona manatua le ono mafai ona maua le maʻisuka: o le matua o se tagata, o le sili atu foi lea o se maʻi.

I le taimi lava e tasi, o le manatu o le toatele oi latou e fiafia e 'ai le tele o suka ma meaai sugary e lamatia ai le maʻisuka e faʻamaonia mai le manatu o le maualuga maualuga o le meaʻai i tagata faapena.

I le tele o mataupu e le masani ai, o le maʻisuka i tamaiti ma tagata matutua e afua mai i ni faaletonu o le tino i totonu o le tino, faapea foi le faaleagaina o le paʻu ona o le ava malosi poo le ave o ni fualaau.

O le isi fautuaga e faailoa ai le natura viral o le maʻisuka. O lea, o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona tupu ona o le faaleagaina o vailaau i peta paneta e maua ai le inisalini. I le avea ai o se tali, o le polokalama puipuia e maua mai fomaʻilea e taua faʻapitoa.

Peitaʻi, e oʻo mai i le aso, e tele mea e le manino i le fuafuaina o mafuaʻaga o le maʻisuka.

Faailoga o le Maʻisuka

O faʻamaoniga o le maʻisuka o loʻo faʻaalia mai i le tele o le gaosiga o gaioiga. O se tagata e amata ona faʻamalosi e le gata i taimi uma, ae tele foi (o se mea taua e taʻua polyuria) I le vaʻaia o lenei mea matautia, o loʻo maʻi tele le tagata maʻi matuai galala. Faʻasalaga faʻatasi ma urine glucose, o se tagata ua leiloa ma calories. O le mea lea, o se faʻailoga o le maʻisuka o le a tele foʻi le fia 'ai ona o le lagona faifaipea o le fiaai.

O isi mea e le fiafia e tutupu o ni faʻamaoniga o le maʻisuka: mafanafana tele, le mautonu peao le i ai o le lalagaina i totonu o le potu. E mafai ona faʻavaivai vae i le tagata gasegase, o le gaioiga vaaia e faifai malie le faʻaititia.

O loʻo faʻagasolo pea le maʻi, ma o faailoga nei o le maʻisuka e aliali mai. O le tagata maʻi e maitauina o ona manua e sili atu le leaga, o le faasolosolosolo lava o le taua o le tino o loʻo faʻasaina lautele.

E taua le mafaufau o faailoga autu o le maʻisuka e tatau i tagata uma ona gauai atu i ai o le leai o se malosi, o se lagona faifai pea o le fiainu, ma le vave faʻaitiitia o le tino mai le tino ma le faʻavave.

Ae ui i lea, i le taimi muamua, o faʻamaʻi o le maʻisuka e le mafai ona aliali mai, ma o le faʻamaʻi e mafai ona fuafuaina naʻo suʻesuʻega suʻega. Afai e le tupu le faamaʻi, ma o se mea maualuga maualuga le maualuga o le suka e maua i totonu o le toto ma o lona i ai i le urine e tupu, ona maua ai lea o se tagata vailaau muamua. O le uiga o se fuainumera tele o tagata, ma a maeʻa le sefulu i le sefululima tausaga latou te atiae le maʻisuka ituaiga 2. Inisalini i lenei tulaga e le faʻamaunuuina le galuega o le pipisi gaʻo. O le iʻuga, e itiiti lava le kulukose, o se punavai o le malosi, e ulu atu i le toto.

O le a le maʻisuka?

O loʻu igoa GalinaE 63 ou tausaga ma ei ai loʻu maʻisuka ituaiga 2.

Ua ou maʻi mo le tusa ma le 10 tausaga, i le tele o tausaga ou te lei faia se mea. Suʻega e le gata, malaga i le fale talavai, ave fualaau ao lei alu ese mai le fale, ou te siaki pe a ou ave le vailaau faafomai, Ae faafetai i lenei tusiga na mafai ona ou faaitiitia loʻu toto suka, faafetai!

Sa latou iloa e uiga i le faamaʻi i aso anamua, ae na o le galala, faatasi ai ma le masani ai, na mafaufauina o le faailoga autu o le maʻisuka, o le a le iloa e tagata le suiga o le endocrine. Mulimuli ane, sa suʻesuʻeina pea le faʻamaʻi, e ui lava e leʻi faʻamautuina atoatoa pe aisea e tupu ai, ma e leai se auala e faʻaumatia ai se maʻi faʻapitoa.

O se uiga masani o le maʻi suka o suiga fomaʻi e faatatau i le masani o le kulukose ma soʻo se sugars. O lenei suiga e mafai ona faʻamaoni, o lona uiga, o le inisalini e le toe faʻataunuʻu atoa, poʻo le aiga, e faalagolago i le tele o le pancreas e le mafai ai ona maua se hormone, lea e nafa ma le liuaina o le suka i le malosiaga - inisalini.

I le taimi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o mea nei e tupu:

  1. Vailaau pancreatic pe taofia le faia o le inisalini atoa, pe o lona gaosiga e faaitiitia i se tulaga ogaoga. O se taunuuga, o loʻo i ai le matelaina tele o faʻalapotopotoga uma a le tino, talu ai o le kulukose o le punavai autu lea o le malosi. O suauu uma e sau e tumau pea i le toto e aunoa ma le alu atu i isi liua faafesootai.
  2. I se isi tulaga, o le gaosiga o le inisalini e le faʻaitiitia, ae o sel e tatau ona ave lenei hormone ma faʻaaogaina le kulukose o loʻo i ai le tetee i le vailaau - o lona uiga, latou te taofi "matau".
  3. Ua tulai mai se tulaga feteenai: o le tino, i le tasi itu, o aafiaga fiaai ona o le mea moni e le o gaosia sugarsu e avea ma meaʻai, ae i le isi itu, o le kulukose o le toto e faateleina, lea e afaina ai le tulaga o sulu.
  4. O le maʻi suka e faatatau i faʻamaʻi o le endocrin system, lea e aʻafia uma ai aʻafiaga o le tino o le tino. Le maualuga o le aʻafiaga e faʻalagolago i le lavelave o le faʻafitauli o le faʻamaʻi, o fua faʻatatau ma togafitiga.
  5. O faʻamatalaga muamua o le maʻisuka e le mafai ona le iloa mo se taimi umi, o le tele lava o taimi, e o mai tagata i le fomaʻi ma se faiga faigata, faʻagasolo, lea e sili atu le faigata ona faasaʻo.

O le maʻi suka e lamatia uma e ala i ona faʻalavelave, e afaina ai totoga uma lava, ma le aʻafiaga o coma. O le tele o fomaʻi e fai mai e le o se faʻamaʻi tele pei o se olaga soifua: e le mafai ona togafitia atoatoa, ae afai e te tausisi i le saʻo, ave vailaau e tusa ma le ituaiga, siaki pea lou tulaga ma le pasene o le suka i le plasma toto, e mafai ona e ola umi e aunoa ma le uiga lelei.

Fai mai fomaʻi o loʻo iai nei i le lalolagi le faʻamaʻi moni o le maʻisuka. I le tasi tikeri pe o le isi, e maua i le toetoe lava o tagata uma e tolu, ma afai na maua i le taimi muamua i tamaiti poʻo tagata matutua - faʻalagolago i le ituaiga, ua toetoe o tagata uma o loʻo lamatia.

Faailoga muamua o le maʻisuka

O uluai faailoga o le maʻisuka e mafai ona agamalu, aemaise lava pe a oo mai i le ituaiga lona lua poʻo le faʻamalosia o le inisalini. E le o iloa atu faʻaaliga seʻia latou oʻo i se tulaga sili atu ona ogaoga.

I lenei tulaga, e taua le taulaʻi atu i na faailoga muamua o le faamai:

  1. O se lagona o le malulu, lea e mafai ona agamalu, ma o se tagata e faʻaalia i le vevela vevela ma isi mea.
  2. Paʻu paʻu e mafua ai le le mautonu. O lenei faailoga e sili ona faalauiloa i alofilima, alofilima, ma mulivae. O le paʻu e lagona le vevela ma le mago ona o le maʻisaga ma le leai o ni meaʻai.
  3. O le lagonaina o le fiaaai ua faateleina, e mafai e se tagata ona maua le mamafa. E mafua ona o se faʻaitiitia o le mafai o sela e maua ai mea aoga mai taumafa e oʻo mai.
  4. O le faʻateleina o le faʻateleina o le telefoni, ae o le tele o le suavai ua faʻateleina ua faateleina. O se tagata e alu i le faletaele lua pe tolu taimi i le po.
  5. O le vaivai, vave le vaivai, le naunau e fai le masani masani o se lagona loloto - o se lagona lelei o le "lofituina". O le "lauiloa" maʻi vaivai o le gasegase masani e mafai i nisi taimi ona avea ma faailoga muamua o le maʻisuka.

O le ogaoga o faʻamaoniga e mafai ona matua maualalo. O le mea e sili ona taua - o le susu ma le fiainu. Afai i le taimi lava e tasi e mamafa tele ai le tagata, o se masaniga o le 'aiina o meaai e le maloloina, o lona uiga e talafeagai le alu i se endocrinologist ma faia se auʻiliʻiliga i luga o le malosi o le tino e gaosi ai le kulukose. E tatau ona manatua o se toto samasama e tasi e le o se ata atoatoa, mo le faʻamoemoe o le siamaina, o se suʻega faigata mo le malosi o le kulukose ma isi faiga o loʻo faia.

E tele ituaiga o faʻamaʻi e faʻalagolago i le pathogenesis e tupu i le tino. O le fuafuaina o le ituaiga e matua taua lava, talu ai o le auala togafitiga e matua eseese lava.

I le faaopoopo atu i mea autu e lua, o loʻo i ai isi faʻasalaga, ae, o se tulafono, latou te talanoa e uiga i mea nei:

Uluaʻi ituaiga

O se faʻamaʻi lea o tamaiti ma tagata talavou, mafua mai, e tusa ai ma le tele o saienitisi, genetically.O nisi taimi o le ituaiga muamua e mafai ona atiaʻe pe a maeʻa se osofaiga ogaoga o pancreatitis poʻo le pancreatic necrosis, pe a laveaiina se tagata, ae o galuega a le pancreas e leai se faamoemoe. O le ituaiga muamua o le le lava o le inisalini i totonu o le tino, o lea e faʻatonutonuina ai.

Lona lua poʻo le faʻamalosia o le inisalini

I lenei ituaiga faʻamaʻi, o le pancreas o loʻo faʻaauau pea ona maua le inisalini, ma le isi, o lona aofaiga e sili atu nai lo tagata soifua maloloina. Ae ui i lea, o laulaau nafa ma le malamalamaga o le hormone, taofi le "malamalama" i ai. O le maʻi gasegase ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e faʻasaʻoina e aunoa ma le faʻaofiina o se hormone, faatasi ai ma le fesoasoani o togafitiga faapitoa ma meaʻai.

O taunuʻuga ma faʻafitauli o le maʻisuka

O le maʻi suka e lamatia ai ia lava ma i ona faʻafitauli. O le ituaiga muamua o le a sili atu le leaga o le faʻataʻitaʻiga mo le olaga i le taimi uumi, aʻo le faʻamaʻi o le ituaiga lona lua e mafai ona faʻaauau "i tua" e aunoa ma le aafia ai o le lelei o le olaga.

Taunuʻuga ma faʻafitauli e aofia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi:

  1. O le Hypersmolar coma - e tupu mai i le tala o le faʻamaʻavaina, pe afai e te le lava le suavai, lea e faaauau pea ona alu ese mai le tino.
  2. O le hypoglycemic coma - e tupu i tagata taitoatasi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ma le sese o le inisalini.
  3. Lactacidic coma - e tupu mai i le talaaga o le faaputuga o le lactic acid mafua mai i le maʻisuka ma, i le avea ai o se tulafono, o le toilalo, na mafua ai foi i lenei faamaʻi.
  4. Ketoacidosis o le faaputuputuina o tino o le ketone, oloa o gaʻo gaʻo, i totonu o le toto.

O nei tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, e lamatia ai le ola o le maʻi. O le hypoglycemic coma e sili ona matautia, aua a aunoa ma le faanatinati o le glucose e mafai ona afaina i le 30-40 minute.

E i ai foʻi faʻafitauli umi o le maʻisuka:

  1. O le neuropathy o le maʻisuka ma le encephalopathy o le faʻaumatia lea o le tino o le maʻi, i le totonugalemu ma le lautele. O faʻaaliga e lautele - mai le tiga o le muscle i le manatuaina o le faaletonu ma faʻaititia ai le atamai. O se tasi lenei o faʻafitauli sili ona taatele i taimi uumi o le faʻamaʻi, e tupu i tagata uma e toʻavalu o loʻo mafatia i le maʻisuka. O le faagasologa e amata i lima ma vae, o le uiga lea o le "totigilima", i le lumanaʻi e salalau ai le tiga i le tino atoa, ma maua ai foi le fatugalemu o le tino.
  2. Tigipopathy o le maʻisuka - o se faʻaitiitia o le faʻaaliga e uiga i se talaaga o le toe faʻaleagaina, toe oʻo i le faʻapouliuli. I le taimi o lenei faʻamaʻi, faʻaleagaina ma le vaʻaia o le retina o mata e tupu. O se faʻafitauli masani lava, ma o tausaga taʻitasi o le faʻamaʻi e faaopoopo ai le 10% i le lamatiaga o le atinaʻeina o lenei faʻalavelave.
  3. O le nephropathy o le maʻi suka - faʻaleagaina le fatugao i le atinaʻeina o se faʻalavelave matuia o le le atoatoa o le tino e le tusa ai ma le talaaga o le manaʻoga faifai pea e faia se vai, e masani ona aofia ai le glucose.
  4. O le gasegase o le maʻi suka o le solia lea o le gaogao o tamaʻi laiti ma tetele ona o le mea moni ua "afaina" i le glucose e leʻi faʻaaogaina. O lenei maʻi ua avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o faʻalavelave matuia, e oʻo atu i le le lava o le fatu, toto o le toto.
  5. Faʻaleagaina o vae, "maʻi o le maʻisuka" - o le faʻaalia mai o le pullest-necrotic processes i pito pito i lalo. E amata i nai maʻi tuga e faʻamalolo ai le le lelei. I le lumanaʻi, e tupu le edema, o le gaioiga e muta i le susu susu ma le manaʻoga e vavae ese le vaega o loʻo aʻafia.

O aʻafiaga ogaoga e tupu na o le faʻaogaina o foliga o le faʻamaʻi. E atiina ae i le talaaga o le solia o le taumafa, filifiliga le talafeagai o togafitiga fualaau, le le amanaiaina o le tagata maʻi i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E oʻo lava i le tasi taimi le solia o le pulega o mea taumafa e mafai ona faʻaosofia ai se faʻalavelave matuia i le tulaga, o le mea lea, e le mafai ona i ai se "faʻapalapala" ma "aso malolo" i le maʻisuka.

Maʻisuka Meaʻai

Mo maʻi sukaituaiga 1 maʻisuka o le togafitiga autu mo le maʻisuka o le inisalini o le inisalini, ma o le taumafataga o se mea e tatau ai i le togafitiga o fualaau, aʻo maʻi ituaiga 2 maʻisuka - O se meaai e faʻavae meaai e avea ma togafitiga autu. Talu ai ona o se taunuuga o le atinaʻeina o le maʻisuka, o loʻo masani ai ona galue pancreas, e mafua ai ona faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, lea e aofia ai i le faʻafefe o le suka i le tino, o meaʻai lelei ma taumafa e taua tele. O meaai mo le maʻisuka e faʻaaogaina e faʻavasegaina ai le gataifale gaʻo ma puipuia ai le gaʻo o le gaʻo.

O le a le mea e tatau ona i ai meaai:

  • taumafa masani ma masani (sili 4-5 taimi i le aso, pe tusa o le taimi lava e tasi), e manaʻomia le tufatufa atu o le carbohydrate i meaʻai,
  • meaai e tatau ona tamaoaiga macro ma elemene taua (zinc, calcium, phosphorus, potassium), faapea foi vitamini (vitamini o vaega B, A, P, ascorbic acid, retinol, riboflabin, measina),
  • taumafa tatau ona eseese,
  • suka aoga le sui sorbitol, xylitol, fructose, aspartame poʻo saccharinlea e mafai ona faaopoopo i meaʻai ma meainu ua kukaina,
  • e mafai ona faʻaulu muamua 1,5 lita suavai i le aso
  • e tatau ona tuʻuina atu i gaʻo gaʻo-malosi (fualaau faisua, fualaau faisua, falaoa atoa), meaʻai fila (fualaʻau mata, pi, pi, oats), ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaai e maua i le cholesterol - egg yolks, ate, gaʻo,
  • o le taumafa e tatau ona matua tausisia ina ia le faʻaosoosoina ai le atinaʻe poʻo le faʻateleina o le faʻamaʻi.

O meaai mo le maʻisuka e le faasaina, ma i nisi tulaga fautuaina meaʻai nei e tatau ona 'ai i le taumafataga:

  • uliuli pe faapitoa falaoa o le maʻisuka (200-300 gr. I le aso),
  • suauu fualaʻau, kuka soupeti, okroshka, pulou,
  • soupuni ua saunia ma le fala oona e mafai ona faʻaumatia 2 taimi i le vaiaso,
  • (pepeti, vela, moa), iʻa (pike perch, cod, pike) (pe tusa o le 100-150 gr i le aso) i totonu o le kuka, kuka pe faʻafefete,
  • pata (pata, oate, millet) e aoga, ma pasta, e mafai ona faʻafefete i le aso uma,
  • pateta, kāloti ma beets - e le silia 200 gr. i le aso
  • isi fualaau faisua - kapisi, e aofia ai le falalaʻau, kukama, tamaʻi, tamato, eggplant, faʻapea greens, e mafai ona faʻaaoga e aunoa ma ni tapulaa,
  • e le sili atu i le 2 fuamoa i le aso,
  • 200-300 gr. i le aso o apu, oni, lemoni, e mafai i foliga o sua suamalie,
  • oloa gaosi susu (kefir, yogurt) - 1-2 mata tioata i le aso, ma sisi, susu ma kulimi kirimoli - faatasi ai ma le faʻatagaga a le fomaʻi,
  • o le siʻi gaʻo susu e fautuaina ina ia faʻaaogaina i le aso 150-200 g. i aso taitasi i so o se faiga,
  • Mai gaʻo i le aso, e mafai ona e 'ai e oʻo i le 40 g pata ma le fuālaʻau suamalie.

Mai mea inu, e mafai ona inu le lanu uli, lanu meamata, vaivai kofe, sua suamalie, fualaau suamalie o vailaʻau oona ma le faaopoopoina o le xylitol poo le sorbitol, o le pulupulu broth, mai vai oona - narzan, matua.

E taua mo tagata e maua i le maʻisuka e faʻagata ai lo latou faʻaaogaina. televave digestible gaʻo. O ia oloa e aofia ai - suka, honey, jam, mea faʻafiafia, sweets, sukalati. O le faʻaaogaina o keke, muffins, mai fualaau aina - faʻi, vine vine, vine ua matua tapulaa. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai suamalie, muamua o meaola uma, fuamoa ma pata, gaʻo gaʻo, soisi, mayonnaise. E le gata i lea, e sili atu le vavalalalaina o falai, meaʻai vevela, meaʻai vevela ma ulaula, meaʻai matagofie, fuamalie ma fualaau aina suamalie, kulimi, ava malosi mai le taumafataga. O le masima i aso taitasi e mafai ona faʻaumatia e le silia le 12 kalama.

Faʻafitauli o le maʻisuka

O faʻafitauli o le maʻisuka o se lamatiaga tele i le soifua maloloina o le tagata ma le ola, lea e faʻaalia pe afai e le togafitia le maʻisuka, pe ua faia le saʻo. Ona o na faʻafitauli, e masani lava ona tupu se faʻaleagaina. O se aganuʻu le faʻamalamalamaina i le va o ni faʻafitauli matuia o le maʻisuka, lea e atiina ae faʻafuaseʻi i se tagata maʻi, faʻapea foʻi ma tuai o faʻalavelave na tupu i nai tausaga mulimuli ane.

Faʻafitauli tele o le maʻisuka coma: i lenei tulaga, ua le iloa e le tagata maʻi, na te faʻalavelaveina galuega a nisi o totoga - ate, fatuga, fatu, ma le popole. Mafuaʻaga o Coma - Suiga malosi malosi toto, o le solia o le fua o le masima ma le vai i totonu o le tino, o le faʻaalia i le toto o le lactic acid i ni aofaiga tetele, o se paʻu mataʻutia i le maualuga o le kulukose o le toto.

I le tuai o faʻalavelave i le maʻisuka, e masani lava ona aʻafia ai ipu laiti o gaʻo ma mata. Afai e aafia se vaa tele, ona tupu lea o taʻavale, faʻaleagaina o le myocardial, gangrene o vae. Ua mafatia foi le tino o le tagata.

Tuua Lau Faamatalaga