Tulafono mo le fuafuaina o iunite falaoa mo le maʻisuka

Mo tagata taʻitoʻatasi, togafitiga o le maʻisuka e amata i se feutagaiga ma se fomaʻi, lea e faʻamatala auiliili ai e le fomaʻi uiga o le faamai ma fautuaina ai se meaʻai faapitoa i le maʻi.

Afai ei ai se manaʻoga mo togafitiga ma le inisalini, ona vaʻaia faʻatasi lea o ana vailaʻau ma le faʻatonuga. O le faavae o togafitiga e masani lava o suʻesuʻega i aso taʻitasi o le numera o iunite falaoa, faʻapea foʻi ma le puleaina ole suka.

Ina ia tausisi i tulafono o togafitiga, e tatau ona e iloa pe faapefea ona fuafua le CN, pe fia ni ipu mai meaʻai gaʻo-e iai meaʻai e 'ai. E le tatau ona galo ia i tatou i lalo ifo o le faatosinaga o ia ituaiga meaai i le toto maualuga pe a uma le 15 minute. O nisi o gaʻo gaʻo faʻalautele lenei faailoga pe a mavae le 30-40 minute.

O lenei mea e mafua mai i le fua faatatau o le faʻateleina o meaʻai na ulu atu i le tino o le tagata. E faigofie tele le aʻoaʻoina o le "vave" ma le "faʻagesegese" gaʻo. E taua le aʻoaʻoina pe faapefea ona faʻatusatusa saʻo lau fuainumera i aso taitasi, tuʻuina atu le kalori mea o oloa ma le i ai o mea leaga ma aoga i totonu. Ina ia faafaigofieina lenei galuega, na faia se faaupuga i lalo o le igoa "sela falaoa".

O lenei faaupuga ua manatu i ai o le autu i le tuuina atu o le pulea lelei i se faamaʻi e pei o le maʻisuka. Afai e saʻo le mafaufau o le maʻisuka ile XE, o le a sili atu ona lelei le faiga o le totogiina o mea oona i le fesuiaiga o le gaʻo-ituaiga. O le aofaʻi faʻatusatusaina o nei iunite o le a taofia ai le faʻaleagaina o gaioiga e fesootaʻi ma pito i lalo.

Afai tatou te mafaufau i le tasi le areto, ona tutusa lea ma le 12 kalama o meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tasi le fasi keke falaoa e tusa ma le 15 kalama. E tutusa lenei ma le XE. Nai lo o le faaupuga "areto o le areto" i nisi tulaga, o le faʻamatalaga o le "carbohydrate unit", o le 10-12 g o meaʻai gaʻo ma faigofie le digestibility, e faʻaaogaina.

E tatau ona maitauina e iai nisi o fualaau oona e iai sina fua faatatau itiiti o meaʻai gaʻo. O le tele o maʻisuka o meaai ia e lelei mo le maʻisuka. I lenei tulaga, e le mafai ona e faitauina vaega ole falaoa. Afai e talafeagai, e mafai ona e faʻaogaina le fua pe faʻafesoʻotaʻi se laulau faapitoa.

E tatau ona maitauina na faia se faʻatautaia faapitoa e mafai ai e oe ona saʻo le faitauina o iunite falaoa pe a manaʻomia e le tulaga. Faʻalagolago i uiga o le tino o le tagata i le maʻisuka, o le fua o le inisalini ma le taumafa o gaʻo e mafai ona matua fesuisuiaʻi.

Afai o le taumafataga e aofia ai le 300 kalama o gaʻo, o lea o lenei aofaiga e tutusa ma le 25 areto falaoa. I le taimi muamua, e le o tagata maʻisuka uma e mafai ona fuafua le XE. Ae faʻatasi ai ma le faʻaauau, o se tagata pe a mavae se taimi puupuu o le a mafai e le "mata" ona filifili pe fia ni iunite i se oloa faapitoa.

I le aluga o taimi, o fuataga o le a saʻo lelei pe a mafai.

O se areto falaoa o se fua lea e faʻaaogaina e fuafua ai le aofaʻi o meaʻai i mea taumafa. O le manatu tuʻufaʻatasia na faʻapitoa ona faʻamalamalamaina mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka na maua insulin e faʻasaoina a latou galuega taua. Talanoa e uiga i aitema falaoa, faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • o se faailoga lea e mafai ona avea o se faavae mo le faia o manuseni e oo lava i tagata e iai tulaga lelei o le soifua maloloina,
  • o loʻo i ai se laulau faapitoa lea o loʻo faʻaalia ai nei faʻataʻitaʻiga mo le tele o meaʻai ma mea uma,
  • Faʻataʻitaʻiga o 'aiga areto e mafai ma e tatau ona faia ma le lima ae leʻi' ai.

Mafaufau i se tasi falaoa, ia gauai atu i le mea moni e tutusa ma le 10 (e le aofia ai fiber dietary) poʻo le 12 kalama. (e aofia ai pusa paʻu) gaʻo.

I le taimi lava e tasi, e manaʻomia ai le 1.4 iunite o le inisalini mo le faʻavavevaveina ma le faʻaleagaina o le tino. E ui i le mea moni o le laulau falaoa (laulau) e avanoa lautele, e tatau ona iloa uma e le maʻisuka pe faapefea ona faia le faʻatinoga, faapea foi le fia o le suka o le kulimi i totonu o le tasi falaoa.

E tutusa lelei le XE ma le 12 kalama o meaʻai gaʻo (pe 15 kalama, pe a fai e iai ni fiva-fualaʻau poʻo fualaau aina). E tele mea e maua i le tusa ma le 25 kalama o falaoa papaʻe paʻepaʻe.

Aisea e taua ai lenei taua? Faatasi ai ma lana fesoasoani, ua fuafua ai le inisalini.

Mo se faʻataʻitaʻiga: i le maʻisuka ituaiga 1 (o lona uiga, pe a le inosia le inisalini i totonu o le tino), e oʻo atu i le 4 iunite o le inisalini o le a manaʻomia mo le faʻaaogaina masani o le 1 XE (e faʻatatau i matai physiological o le tagata maʻi). I le maʻisuka ituaiga 2, mai le 1 i le 4 iunite.

E le gata i lea, o le siakiina o iunite falaoa e mafai ai e oe ona fuafua le "saʻo" meaai mo le maʻisuka. E pei ona e iloa, ua fautuaina le maʻisuka e pipii i se vaega o mea taumafa ma taumafataga e tatau ona le itiiti ifo i le 5 i le aso, ae i ni vaega laiti.

I lenei tulaga, o le masani i le aso mo le XE e le tatau ona silia ma le 20 XE. Ae toe faʻapea - e leai se faʻavaomalo lautele e mafai ona fuafua lelei le mea o le aso ole XE mo le maʻisuka.

O le mea autu o le tausia o le maualuga o le suka i totonu o le 3-6 mmol / l, e tutusa ma faailoga o se tagata matua. Faatasi ai ma se taumafataga maualalo-kapiti, o le XE masani e faʻaitiitia i le 2 - 2.5 falaoa i le aso.

O le meaai sili ona lelei e tatau ona avea ma se fomai agavaa (endocrinologist, o nisi taimi o se tagata e fai meaʻai).

Fuainumera taumafa ma meaai mo le maʻisuka

E i ai vaega eseese o oloa e le gata ina afaina ai le tino ma le maʻisuka, ae fesoasoani foi i le faatumauina o le insulin i le tulaga talafeagai.

O se tasi o vaega aoga o oloa mo le maʻisuka o oloa gaosiga. Le mea aupito sili ona lelei - ia maualalo le gaʻo, e tatau ona vavae ese le susu atoa mai le meaai.

Ma o le vaega lona lua e aofia ai oloa o le cereal. Talu ai ona o loʻo i ai le tele o mea inu, o le tau aofaʻi o le XE. O fualaau faisua eseese, nati ma lekiu e iai foi se aafiaga lelei.

Latou te faaititia le lamatiaga o faafitauli o le maʻisuka. E pei o laʻau faisuala, e sili atu le faʻaaogaina o mea e sili atu ona malolo ma le pito sili ona maualalo o le faasinomaga.

O le a saʻo le fai atu o se meaʻai mo le maʻisuka o le vaega sili lea ona taua o togafitiga. Ma le isi, o lenei tulaga taua e tatau ona mataituina mo soʻo se ituaiga o maʻisuka, e tusa lava po o le a le matua, mamafa, itupa ma le maualuga o gaoioiga faaletino a se tagata.

O le isi mea, o le taumafa mo tagata uma o le a mama aʻiaʻi ma e tatau i le tagata lava ia ona pulea le tulaga ma lana meaai, ae le o se fomaʻi poʻo se isi tagata. E taua le manatua o le tiute o se tagata mo lona soifua maloloina e taoto faʻatasi ma ia.

E fesoasoani i le puleaina o meaʻai ma, e tusa ai ma ia, fuafua le fuainumera manaomia ole inisalini pupuu mo folasaga taʻitasi, le faʻatulagaina o le falaoa. XE o se iunite faʻapitoa lea na atiaeina e tagata Siamani ma e faʻaaogaina e faʻatusatusa le aofaʻi o meaʻai.

E talitonuina o le tasi XE o le 10-12 kalama o gaʻo. E manaʻomia le 1 XE, 1.4 iunite.

Aisea e taua ai vaega ole falaoa i le maʻisuka

O le falaoa o le oloa o lona uiga o le aofaʻi o suauu 'oloʻo i totonu ma fesoasoani e fuafua le fua o le insulin i le maʻi. O le punavai autu o le malosi i totonu o le tino o le taumafa o meaʻai gaʻo. E manaʻomia le inisalini mo lona faʻaaogaina. Talu ai ona e le o faia le hormone pe leai foi se lagona, e tatau ona faʻasolo mai. E manaʻomia e tagata gasegase uma i le faʻafitauli 1.

I le ituaiga 2, o le togafitiga o le inisalini e faʻaaogaina pe afai e le mafai ona ausia le manaʻoga e manaʻomia i fualaau (insulin-e manaʻomia ai le maʻisuka), maitaga, gaioiga, manua, faʻamaʻi pipisi.

I totonu o se tagata soifua maloloina, o le fualaau oona e "aofia ai" i le auiliiliga o meaʻai; o le pancreas e faʻamaonia le aofaʻi sao o le inisalini e tali atu ai i gaʻo gaʻo. I le maʻisuka, e tatau ona e maua se fua o le hormone e ala i le faʻatusatusaina oe lava. O le areto falaoa, poʻo le faʻapuupuuina o le XE, e faʻaaogaina mo le faigofie o ia faʻatusatusaga.

E ui o le mea muamua e tilotilo i le tino e le malamalama i le maʻisuka, ae e masani lava pe a uma le 1 le vaiaso, e mafai e tagata gasegase ona sao ma vave ona fuafuaina ia tulaga talafeagai.

Ma o iinei e sili atu i le taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2.

Carbohydrate faʻamaonia i le faʻatusatusaga

O meaola uma i le taumafataga o loʻo vaevaeina i le digestible ma "lē tumau". O le vaega pito sili ona taua o le taumafataga o loʻo faʻatusalia e le fiber dietary. Laʻau filo, pectin, guar e faʻafefe ma aveese uma mea e le manaʻomia, metabolic, sili atu cholesterol ma suka, toxins. E le o mafaufauina pe a fuafuaina le fua o le insulin, talu ai latou te le faateleina le suka toto.

E sili atu i le 40 g fiber i le aso e taua. ia faʻafesoʻotaʻi le gaosiga o le carbohydrate ma faamama le tino, puipuia le atherosclerosis.

O isi mea gaʻo uma e fesuiaʻi, ae e tusa ai ma le fua o le ulu i totonu o le toto ua vaevaeina i latou i le saoasaoa ma le tuai. Muamua o le suka mama, honey, vine, vine, juice juice. E mafai ona faʻaaogaina na o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto - o se tulaga o le hypoglycemic.

Mo le maʻisuka, e manaʻomia fua lemu - cereals, falaoa, vine, fualaau 'aina, meaʻai susu. E manatu i latou e ala i areto falaoa, o le tasi e 10 g o vailaʻau gaʻo mama (mo se faʻataʻitaʻiga, fructose) poʻo le 12 g pe a tuʻufaʻatasia ma fiber (kāloti, beets).

Faʻafefea ona faitauina oloa XE

O lenei iunite ua taua o le falaoa aua afai e te tipiina le falaoa i ni mea masani (pe tusa o le 25 g ia mea), ona avea lea o se tasi o fasi keke ma maualuga le sugar i le 2.2 mmol / l, e faʻaaogaina e te manaʻomia le 1-1.4 iunite o sauniuniga puupuu. O lenei tulafono e atagia ai le maualuga o fuainumera, talu ai e ese le manaʻomia o le hormone mo tagata uma, e faʻalagolago i:

  • tausaga
  • "Aafiaga" o le maʻisuka,
  • tali a tagata taʻitoʻatasi i meaʻai ma vailaʻau,
  • taimi o le aso.

O le mea lea, o le faitalia autu mo le sao saʻo o le a avea ma faailoga o le kulukose toto 2 itula pe a uma ona 'ai. Afai e tumau i totonu o le tulafono ua fautuaina, ona le manaomia lea o le faateleina o tui.

Laulau faʻapitoa e fesoasoani e faʻatusatusa le aofaiga ole XE. Latou te faʻaalia le mamafa o le oloa, lea e tutusa ma le 1 XE.

Gaʻo poʻo le meaʻai

Pauna pe tusa ma le tele o le auaunaga 1 XE

Suna sua susu, susu

Syrnik

Toto

Pancake

Pelu falaoa

Noodle soup

4 sipuni

Manua, vine (raw)

1 sipuni

Leta lauti

Palu pateta

3 keke suamalie

Palu pasi

3 keke suamalie

Lentils, Pulu, Chickpeas, Peas

Walnuts, Hazelnuts, Peanuts

Faʻi, pi, pulu, cherry, pi

Fualaʻau, currants, vineberries

Carrot, elekini

Beetroot

Cutila

Sausagesi

Apu Apple

Pizza

Hamburger

Pe a faʻatau oloa i totonu o se faleoloa, o loʻo taʻitaʻia i latou i le aofaʻi o meaʻai gaʻo o loʻo faʻaalia i totonu. Mo se faataitaiga, 100 g ei ai le 60 g. O lona uiga o se vaega e fua 100 g le 5 (60:12) XE.

E faʻafefea ona tuʻuina atu le faiga o le falaoa mo le maʻisuka

Pe a faʻatulagaina le taumafataga, o tulafono nei e amanaia:

  • 18-22 XE i le aso e manaʻomia e faalagolago i le tikeri o le gaioiga faʻaletino, ma le tele o mea e le fautuaina e sili atu i le 8 XE, faʻatasi ai ma se olaga le taua ma faateleina le mamafa - 10 XE,
  • o le meaai autu e aofia ai 4-6 (e le sili atu i lo le 7) ma lua meaai mama o le 1-2 XE,
  • i luga o maualuga maualuga o le suka, o faʻaopoopoga faʻaopoopo ole inisalini e faʻaopoopoina i le faaopoopo i mea ua fuafuaina, ma i lalo latou te toesea.

O se faʻataʻitaʻiga: e fautuaina le tagata maʻi e tausia le kulukose toto i se maualuga e oʻo atu i le 6.3 mmol / L. Na ia fuaina le 30 minute ao lei faia se taumafataga, ma o le mita na faaalia ai le 8.3 mmol / L. Mo le 'aiga o le aoauli, e 4 areto falaoa ua fuafuaina. Ole fua o le hormone ole: 1 le iunite ao le i faʻamautuina le toto ma le 4 i le taumafataga, o lona uiga, e 5 vaega ole inisalini puupuu.

Seʻi oʻo i le aoauli, e tatau ona e 'aina le aofaʻi tele o gaʻo, ma i le afiafi, e tatau ona laʻititi le maualuga, o le tuiina o le hormone e tutusa lelei lava. O fua o le fualaau faasaina e taamilo i luga i le taeao ma i le mea itiiti pe a uma le 'aiga o le afiafi.

O le tele o maʻisuka i togafitiga o le inisalini e faʻaaogaina ituaiga o vailaʻau e lua - puupuu ma umi. O lea ituaiga fuafuaga ua matua faateleina, ma e le manaomia ai se iloiloga faaeteete o le aofaiga o le XE ma fua o le homone. Ae ui i lea, e matua taua lava le vavaeeseina o punaoa o mea inu gaʻo faigofie ma ia iloa le aofaiga tonu o oloa gaʻo i le taumafataga, e le silia le tasi le taimi.

O le fautuaga autu mo le pulea lelei o le maʻisuka o le faaitiitia o le taumafaina o meaai pisapisao, lea e vave ona faateleina ai le suka toto, faaleagaina ai le gaosiga o gaʻo, e aofia ai le tele o tagata puipuia ma mea inu. E aofia ai le tele o oloa gaosia faʻapisinisi, e aofia ai mea suamalie mo le maʻisuka.

O i latou o loʻo faʻatoga i le "fuainumera tatau" (e tusa lava pe saʻo le fuaina o le fuamoa) e sili atu ona mafatia i faʻalavelave ogaoga nai lo le oti.

I le maʻisuka e le manaomia ai le faʻaofiina o le inisalini (ituaiga 2, natia), o le faʻaogaina o laulau ma 'ai meaʻai e mafai ai e oe ona puipuia le tele o tulaga faatonuina o gaʻo. Afai e te filifilia fua na o fuainumera maualalo maualalo (maualuga le maualuga o le suka), faʻaitiitia le aofaʻi o meaai gaʻo i le 8-10 XE, ona fesoasoani lea e aveesea le mamafa tusa lava pe o iai le faʻamaʻi ma lona mamafa.

Ma o iinei e sili atu i le puipuia o le maʻisuka.

E manaʻomia ni fasi falaoa e faʻatonutonu ai le tele o meaʻai i le meaʻai. E tasi le XE e tutusa ma le 10-12 g ma e manaʻomia le faʻaofiina o le tasi unite ole inisalini mo le gaioiga. O le fuafuaina e faia aʻo leʻi faia taumafataga e tusa ai ma laulau faʻapitoa, e le tatau ona maualuga atu i le 7 mo le taumafa autu o taumafa. Faatasi ai ma le malosi o le inisalini e togafitia ma le ituaiga lona lua o gasegase faatasi ai ma le faaaogaina o laumei, e taua tele le pulea o le faʻaaogaina i aso taitasi o gaʻo.

Faʻafefea ona faitauina

E tasi le falaoa e tusa ma le 10-15 g o carbohydrates poʻo le 25 g falaoa. E sili ona taua i le maʻisuka le mataʻituina o le tele o meaʻai gaʻo e 'aina - o le itiiti ifo, o le sili atu lea o le maloloina o mea taumafa. E tasi le falaoa e faateleina le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto pe a ma le 1.5-2 mmol / l, o le mea lea, mo lona malepelepe, e manaomia ai le 1-4 iunite o inisalini. O lenei tausisia e sili ona taua mo tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 1. I le iloaina o le tele o meaʻai gaʻo ua aina, e mafai e tagata gasegase ona tui le aofaiga tatau o le inisalini ma aloese ai mai ogaoga faigata.

Tasi le lanu uliuli poʻo le paepae (e le o le pata) falaoa o le 1 XE. A o le toatele oi latou e tumau pe a uma ona faʻamago. E ui e le suia le aofaʻi o le falaoa, ae sili atu le aoga mo le maʻisuka e 'ai ai meaʻai, e ui lava o loʻo i ai pea a latou mea inu. O le numera tutusa o XE e aofia ai:

  • se paʻu o le siloti, pineapa, melon,
  • 1 lapisi lapoa
  • 1 apu, moli, pi, persimmon,
  • afa o vine po o faʻi,
  • 1 tbsp. l kuka kuka
  • 1 masini lanu pateta
  • 3 tangerines, apricots poo plums,
  • 3 kāloti,
  • 7 tbsp. l leki
  • 1 tbsp. l suka.

O le faitauina o le aofaʻi o iunite falaoa i fualaau aina ma fualaʻau e faigofie atu ona faʻatinoina, faʻaliliu i le tele o le saukasi. O le mea autu o le faʻaaogaina o mea e aunoa ma se paʻu. O le mea lea, 1 XE o loʻo i ai se saulati se tasi:

O fualaau suamalie ma sili ona lelei e mafai ona fuaina taitoatasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, 1 XE i le 3-4 vine. E sili atu ona faigofie le fuaina o le numera o keke i totonu o meainu i tioata. 1 xE aofia ai:

  • 0.5 tbsp. apu o le apu po o isi fualaau suamalie itiiti,
  • 1/3 Art. vine sua
  • 0.5 tbsp. povi pia
  • 1 tbsp. pia pia po o kvass.

E leai se mafaufauga e faitauina le numera o le falaoa i totonu o inu e leʻi faʻasalalau, iʻa ma aano o manufasi, talu ai e le oi ai ni a latou gaʻo. O le faʻafeagai o loʻo matauina i le suamalie. E aofia ai naʻo gaʻo gaʻo, ma faigofie. O le mea lea, i le 100 g vaega o asikulimi o loo i ai le 2 areto falaoa. Pe a faʻatau mai oloa i totonu o se faleoloa, o le faʻatulagaga o le XE mo le maʻisuka ituaiga 1 (ma le lona lua) e faʻatinoina e pei ona taʻua i lalo:

  1. Faitau faʻamatalaga i luga o le igoa i le vaega o meaʻai.
  2. Saili le aofaʻi o gaʻo i le 100 g, faʻateleina i le tele o le oloa. O le mea autu o le faia lea o faʻatusatusaga i se tasi vaega, o lona uiga. kilokalama o le a manaʻomia ona liua i le kalama.O le iʻuga o le faʻateleina, o le ae mauaina le aofaʻi o carbohydrates mo oloa.
  3. E le gata i lea, o le tau maua e tatau ona vaevaeina i le 10-15 g - o le aofaʻi lea o gaʻo i le 1 XE. Mo se faʻataʻitaʻiga, 100/10 = 10 XE.

E fia iunite falaoa e ai i le aso

O le masani masani o le falaoa o iunite e 30, ae o loʻo i ai mea e faʻaitiitia ai lenei aofaiga. O se tasi oi latou o se ituaiga olaga, e aofia ai le tulaga o le gaioiga faaletino. O le itiiti ifo o le tagata e alu, o le itiiti ifo o meaʻai e tatau ona ia faʻaaogaina:

XE masani i aso taitasi

Se tagata soifua maloloina e leai ni faʻafitauli faʻapitoa i le tino ma le gaʻo. O gaoioiga faaletino e lelei tele, e mafai ona auai i taʻaloga faapolofesa.

Tagata soifua maloloina ma gaioiga faaletino. O le soifuaga faʻanatura e le tatau ona faʻasalalau.

O se tagata ei lalo ifo o le 50 o ona tausaga o loʻo asiasi i nisi taimi i le falemaalo. E i ai soʻo se faʻafitauli ole gasegase: faʻamaʻi faʻasolosolo e aunoa ma se matuia oona, sina siʻosiʻomaga o le numera o le tino.

Se tagata e silia ma le 50 tausaga. Le maualuga o le gaoioiga e maualalo. O le mamafa o le tino e masani pe o le maualuga o le 1 tikeri.

O le maʻisuka, o le lapoa o le 2 pe 3 tikeri.

E i ai le faʻalagolago i le gaʻo gaʻo i le taimi o le aso. O le aso masani e vaevaeina i ni nai taumafataga, e tatau ona i ai se numera manino o le iunite falaoa i oloa. O le tele o totoe o totoe mo meaai muamua. E le fautuaina e faʻaaogaina le sili atu i le 7 XE i le taimi, a leai, o le maualuga o le suka o le toto o le a faateleina le malosi. Aofaʻi o falaoa i falaoa taʻitasi:

O le a le mea e tupu i totonu o le tino pe a ave mea inu

Soʻo se mea taumafa e faʻaaogāina e se tagata o loʻo faʻaaogaina i luga o le macro ma mea mole eletise. Carbohydrates ua liua i le kulukose. O lenei faagasologa o le faaliliuina o oloa faigata i "mea laiti" mea e pulea e le insulin.

E i ai se sootaga vavalalata i le va o le faʻaaogaina o gaʻo, gaʻo toto ma le inisalini. O gaʻo gaʻo i totonu o le tino o loʻo faʻaleleia e suamalie oona ma ulu i le toto i le tino o le kulukose. I le taimi nei, i le "faitotoa" o mea e faalagolago i le insulin ma totoga, o le hormone e puleaina le glucose o loʻo i luga o le puipuiga. E mafai ona alu i le gaosiga o le eletise, ma mafai ona teuina mo se taimi mulimuli ane i le tino.

I le maʻisuka, o le tino o lenei faagasologa ua faʻaleagaina. E le lava le inisalini e maua, pe o sela foi o totoga o loʻo aʻafia (insulin-dependent) e le mafai ona faʻaaogaina. I nei tulaga uma e lua, o le kulukose e faʻaogaina ai, ma e manaʻomia e le tino fesoasoani i fafo atu. Mo lenei mafuaʻaga, o le inisalini poʻo le hypoglycemic agents e faʻatonutonuina (faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka)

E ui i lea, e tutusa le taua i le pulea o mea e oʻo mai, o lea e taua ai togafitiga o mea taumafa pei o le tagofia o fualaau.

O le a le faʻaaliga XE

  1. O le numera o iunite falaoa e atagia ai le tele o mea taumafa o le a maua ai le kulukose toto. I le iloa o le tele o le moli / l glucose, e mafai ona sili atu ona saʻo le fuaina ole fua ole inisalini manaomia.
  2. O le faitauina o iunite falaoa e mafai ai e oe ona iloilo le taua o mea taumafa.
  3. XE o se tutusa o le masini fua, lea e mafai ai ona faʻatusatusa meaʻai eseese. Le fesili e tali atu i ai le areto: o le a le tele o nisi o oloa o le ai ai le 12 g o gaʻo?

O le mea lea, tuʻuina atu i ai falaoa, e sili atu ona faigofie le mulimuli i togafitiga o le maʻisuka mo le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻafefea ona faʻaaoga XE?

O le numera o iunite falaoa i oloa eseese o loʻo tusia i le laulau. O lona fausaga e pei o lenei: i totonu o le tasi koluma o igoa o oloa, ma i le isi - pe fia grams o lenei oloa e 1 XE. Mo se faʻataʻitaʻiga, 2 sipuni tele o cereals masani (buckwheat, rice ma isi) e aofia ai le 1 XE.

O le isi faataitaiga o le fugalaau Ina ia maua le 1 XE, e tatau ona e 'ai e tusa ma le 10 fualaau aina o strawberries. Mo fualaau suamalie, vine ma fualaau faisua, o le laulau e masani ona faʻaalia faailoga faʻapitoa i vaega.

O se isi faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma se oloa maeʻa.

100 g kuki "Iupeli" e aofia ai le 66 g o le suka. E tasi le kuki e 12.5 g. O le mea lea, i totonu o le kuki se tasi o le ai ai le 12.5 * 66/100 = 8.25 g o gaʻo. O lenei mea e laʻititi ifo i le 1 XE (12 g o fugalaau).

Taumafa fua

E fia iunite falaoa e te manaʻomia e 'ai i le tasi' aiga ma mo le aso atoa e faʻalagolago i tausaga, kenera, mamafa ma gaioiga faaletino.

E fautuaina e te faitauina lau taumafataga ina ia aofia ai le 5 XE. O nisi tulaga masani o falaoa i aso taitasi mo tagata matutua:

  1. Tagata e masani ona maua le BMI masani (numera o le tino) ma galuega faʻapitoa ma se olaga e le tauagavale - e oo atu i le 15-18 XE.
  2. Tagata ei ai le BMI masani o matata e manaʻomia ai galuega faaletino - e oʻo atu i le 30 XE.
  3. Tagata mamafa ma le gasegase e maualalo le gaioiga faaletino - e oo atu i le 10-12 XE.
  4. Tagata e sili atu le mamafa ma maualuga le gaioiga faaletino - e oo atu i le 25 XE.

Mo tamaiti, e faʻatatau i tausaga, e fautuaina e faʻaaoga:

  • i 1-3 tausaga - 10-11 XE i le aso,
  • 4-6 tausaga - 12-13 XE,
  • 7-10 tausaga - 15-16 XE,
  • 11-14 tausaga - 16-20 XE,
  • 15-18 tausaga - 18-21 XE.

I le taimi lava e tasi, e tatau i tama ona sili atu nai lo teine. I le mavae ai o le 18 tausaga, o le fuafuaina e faia e tusa ai ma tulaga faatagata matua.

Iloiloga o inisalini iunite

O le 'ai i falaoa o meaʻai e le gata o le faʻatusatusaina o le aofaiga o meaai. E mafai foi ona faʻaaoga e fuafua ai le aofaʻi o iunite o inisalini e faʻafoeina.

A maeʻa se taumafataga e aofia ai le 1 XE, toto maualuga le kulukose toto pe a ma le 2 mmol / L (silasila i luga). E tutusa le aofai o le kulukose e manaʻomia le 1 le inisalini. O lona uiga o le meaʻai muamua, e tatau ona e fuafua le aofaʻi o iunite falaoa, ma ulufale i le tele o vaega o inisalini.

Ae peitai, e le o mea uma e faigofie tele. E fautuaina le fuaina o le kulukose toto. Afai e maua le hyperglycemia (> 5.5), ona manaʻomia lea ona e ulufale atili, ma le isi itu - faatasi ai ma le hypoglycemia, e le manaʻomia le inisalini.

Aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi, lea e aofia ai le 5 XE, o loʻo iai i le tagata le hyperglycemia - o le kulukose toto o le 7 mmol / L. Ina ia faʻaitiitia le kulūkose i tulaga masani, e tatau ona e ave le 1 le iunite o le inisalini. E le gata i lea, o loʻo tumau pea le 5 XEs eo mai ma meaai. Latou "vavaeeseina" 5 unite o le inisalini. O le mea lea, e tatau i se tagata ona ulu atu i luma o le aoauli 6 iunite.

Lisi o le tau

Lisi o meaʻai falaoa mo meaai faʻamautu mo le maʻisuka:

GaosigaO le aofai o loʻo i ai 1 XE
Manatua le falaoa1 fasi pepa (20 g)
Paʻu paepae1 fasi pepa (20 g)
Faʻailoga

(buckwheat, araisa, pela tila, oat, ma isi)

kuka30 g poo le 2 tbsp. sipuni Fuga½ taliga Potato1 tuber (laʻititi) Faʻi½ vaega Meloni1 fasi pepa Fualaau10-15 pcs Raspberries20 pcs Cherries15 pcs Orange1 pc Apple1 pc Vine10 pi Suga10 g (1 fasi pepa poʻo le 1 tbsp sipuni e aunoa ma le paʻu) Kvass1 tbsp Milu, kefir1 tbsp Kāreti200 g Tomato2-3 pcs

O le tele o fualaau 'aina (kukama, kapisi) o loʻo i ai le itiiti ifo o meaʻai gaʻo, ma e le manaʻomia ona aofia ai i le XE faʻatusatusaga.

O le faitauina o iunite falaoa i le maʻisuka e le faigata e pei ona foliga mai i le taimi muamua na tilotilo ai. Tagata maʻi e faʻaaogaina le faitauina o le XE vave. E le gata i lea, e sili atu le faigofie nai lo le fuafuaina o calories ma le glycemic index for diabetics.

Tuua Lau Faamatalaga