Tusa 2 maʻisuka inisalini togafitiga

Alexey ROMANOVSKY, Polofesa Polofesa, Matagaluega o Endocrinology BelMAPO, Sui o Fomai Faʻafomai

Aisea e manaomia ai e le tagata le inisalini?

I o tatou tino, o le inisalini e lua ona vaega autu:

  • faʻamalosia le faʻavaveina o le kulukose i totonu o nila mo a latou meaʻai,
  • ei ai sona aʻafiaga, ioe. sao i le metabolism lautele.

E masani lava, o le fausiaina ma le faʻamalositino o le inisalini e faʻafuaseʻi lava ona faʻaaogaina ai masini faʻapitoa faʻapitoa. Afai e le 'ai se tagata, ona faʻateleina lea o le inisalini i ni mea laiti - o lenei Basal insulin manava (i se tagata matua e oʻo i le 24 iunite o inisalini i le aso).

I le taimi lava e uma ai, i le tali atu i le faateleina o le kulukose o le toto, o le vave ona tuʻuina atu o le inisalini - o le mea lea ua taʻua siakiina o le inisalini.

O le a le mea e tupu i le siakiina o le inisalini i le maʻisuka ituaiga 2?

E pei ona e iloa, e lua ituaiga tino o le maʻisuka. I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreatic suauu suauu ua faʻaumatia atoa, o le mea lea, o faʻasologa o togafitiga faʻasolosolo e fai ma sui o togafitiga o inisalini.

O le mamanu o le atinaʻe o faʻamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona faigata. O tagata ei ai le genetic predisposition e mafua mai i meaai le paleni (faʻalauteleina le kalori) ma se olaga faʻavalea e masani ona maua ai le mamafa o le gaioiga, faʻateleina o le visceral (totonu) gaʻo ma le faateleina o le kulukose toto.

A masani ona iai le maʻisuka ituaiga 2 inisalini tetee - puipuiga o siama tino i le aofaiga masani o le inisalini. I le tali atu i lenei mea, o le tulafono faatonutonu a le tino e faateleina ai le puleaina o le inisalini mai suauu o le ß ma kulūkose e faʻasolosolo. Ae peitai, o le maualuga o le inisalini e fesoasoani i le faateleina o le gaosia o le gaʻo i totonu, lea e mafua ai le faateleina o le kulukose, ona faateleina ai lea o le inisalini, ma isi.

Ua i ai se liʻo mataʻutia, e pei ona e vaai i ai. Mo le faatumauina o le maualuga o le kulukose o le toto, e tatau i le pancreas ona faʻamalosi atili le inisalini. Ma le mea mulimuli, o le a oʻo mai le taimi e faʻavaivaia ai le malosi o gaioiga o le B-o le maualuga o le kulukose - e maua ai le maʻisuka ituaiga 2.

Ona i ai lea o le faʻaitiitia o le pala o le ß ma o le tele o le inisalini e faʻaitiitia i taimi uma. I le mavae ai o le 6 tausaga mai le taimi o suʻesuʻega, o le pancreas e mafai ona na o le 25-30% o le aofaiga o le insulin e manaʻomia.

Sugar-downering PrinciplesTotogi

Le togafitiga o le hyperglycemia, o fomaʻi e taʻitaʻia e se togafitiga faʻaonaponei faʻapitoa na atinaʻe e le Maliega a le American Diabetes Association ma le European Diabetes Association. O lona faʻamaumauga (mulimuli) na lolomiina ia Ianuari 2009.

I le faia o se suʻesuʻega, e masani ona fautuaina togafitiga faʻaleleia o le olaga, o lona uiga o le maʻisuka taumafa ma isi faʻaauauga masani faaletino. I le faaopoopo atu i ai, ua vave fautuaina le faʻaaogaina o le suka o le vasuanid group - metformin, lea e faʻaleleia ai le gaioiga o le inisalini i totonu o le ate ma muso (faʻaititia le faʻamalosia o le insulin).

O nei togafitiga e masani lava ona lava e totogi ai le maʻisuka i le amataga o le maʻi.

I le aluga o taimi, e masani lava ona faaopoopo i le metformin se vailaau lona lua e maualalo ai le suka, e masani lava mai le vaega sulfonylurea, e masani lava ona faaopoopo i le metformin. O sauniuniga ole Sulfonylurea e mafua ai ona maua e suka ß le aofaʻi o le inisalini e manaʻomia ina ia faʻamaonia ai le glycemia.

Faʻatasi ai ma le lelei i aso taitasi o le glycemia, o le hemoglobin glycated (HbA1c) e le tatau ona sili atu i le 7%. O lenei mea e mafai ai ona puipuia le puipuia o le maʻisuka faafitauli. Ae ui i lea, o le leiloa alualu i luma o ß-sekone galue e taʻitaʻia ai le mea moni e oo lava i le maualuga o doses o le sulfonylurea o le a le toe maua ai le gaosiga talafeagai o le suka. O lenei tulaga matautia na taʻua muamua o le tetee o sulfonylamide, lea e le o atagia ai lona natura moni-leai se lava insulin.

Mataupu Faavae o le Inisalini togafitiga

Afai o le maualuga o le HbA1c ua tulaʻi ma ua uma ona pasia le 8.5%, ua faailoa mai ai le manaomia mo le tofiaina o le inisalini. E tele taimi e iloa ai e tagata maʻi lenei tala o se fuaiupu e faʻamaonia ai le vaega mulimuli o le maʻisuka, taumafai e feagai ma le hyperglycemia e aunoa ma le fesoasoani o injections. O nisi o gasegase matutua, ona o le le lelei o le vaai mamao, aua le vaai vaevaega i luga o le suauu po o numera i luga o le suauu ma o le mea lea e musu ai e taitaia le inisalini. Ae ui i lea, o le toʻatele o tagata e faʻamalosia i le fefe e le mafaamatalaina i togafitiga o le inisalini, faʻasologa o aso uma. O le aʻoga i le aʻoga o le maʻisuka, o le malamalama atoatoa i le faʻaogaina o lona alualu i luma alualu i luma e fesoasoani i se tagata e amataina le togafitiga o le insulin i le taimi, lea e sili ona lelei mo lona manuia atili ma le soifua maloloina.

O le tofiaina o le inisalini e manaʻomia ai le tulituliloaina o le tagata lava ia e ala i le faʻaaogaina o se glucometer. Soo se ma aemaise lava le tuai ona tuai i le amataina o le togafitiga o le inisalini e matautia, aua o le a fesoasoani i le faatelevaveina o le atinaʻeina o faafitauli o le maʻisuka masani.

Inisalini togafitiga i le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava e le manaʻomia ai se faʻalavelave ogaoga, tele injections, e pei o le maʻisuka ituaiga 1. O auala o togafitiga insulin, faapea foi ma fualaau oona, e mafai ona ese ma e filifilia taitoatasi.

O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona lelei e amata ai le togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2 o le tuiina lea o se inisalini ua leva ona faia i le taimi e momoe ai (masani lava i le 10 i le taeao) i le faaopoopo atu i fua o le suka. E mafai e soʻo se tagata ona faia ia togafitiga i le fale. I lenei tulaga, o le fua amata e masani lava o le 10 iunite, poo le 0.2 iunite i le 1 kg o le mamafa o le tino.

O le sini muamua o se togafitiga o le inisalini o le faʻavasegaina lea o le maualuga o le kulukose o le toto (i luga o se manava gaogao, aʻo leʻi faia le taeao). O le mea lea, mo aso e tolu e sosoo ai, e tatau ona fua le maualuga o le anapogi glycemia ma, pe a tatau ai, faʻaititia le fua o le insulin i le 2 iunite i le 3 aso seia oʻo i le anapogi o le suka toto e oʻo atu i tau faʻatatau (4-7.2 mmol / l).

E mafai ona faʻateleina le vevela, ioe. 4 iunite i 3 aso uma pe a maualuga le maualuga o le toto toto i le 10 mmol / l.

I le tulaga o faailo o le hypoglycemia, e tatau ona faʻaititia le inumaga o le insulin i le 4 iunite i le taimi e momoe ai ma logoina lau endocrinologist e uiga i ai. E tatau foi ona faia pe a fai o le suka toto i le taeao (i luga o se manava gaogao) e itiiti ifo i le 4 mmol / L.

I le aumaia o suga taeao i le masani, e faʻaauau pea ona e faia se suʻega o le inisalini i po uma ao lei moe. Afai a maeʻa le 3 masina o le maualuga o le HbA1c e itiiti ifo i le 7%, faʻaauau pea le togafitiga.

Fautuaga faʻaonapo nei mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai le faʻaaogaina o le metformin faʻatasi ai ma le inisalini togafitiga, lea e faʻaleleia ai le aafiaga o le inisalini ma mafai ai ona faʻaititia lona fua. O le fesili o le soloia o sauniuniga sulfonylurea (glibenclamide, glyclazide, glimeperide, ma isi) pe a faatonuina le togafitiga o le insulin i le tagata lava ia e le endocrinologist.

O le isi vaega o le faamai e ono manaʻomia ai le faʻaofiina o se tui faaopoopo o le inisalini na faia i luma o le taeao. Ona maua ai lea o le polokalame o loʻo i lalo: o le inisalini e faʻaauau ona faia aʻo leʻi faia le taeao ma ao lei faia le taumafataga, ma i le taimi lava e tasi, e 1700-2000 mg o le metformin e ave i le aso. O ia togafitiga masani e masani ona sao i le lelei o le maʻisuka taui mo le tele o tausaga.

O nisi tagata gasegase e mafai ona manaʻomia se isi 2-3 injections o le inisalini pupuu i le aso. E mafai ona faʻataʻitaʻiina i se taimi vave le tuai o le iniseti (o nai tausaga mulimuli ane nai lo le mea e tatau ai) le amataina o le togafitiga o le insulin ma le leai o se taui o le maʻisuka.

Maʻi faʻamaʻi pipisi, pneumonia, taotoga umi, ma isi. manaʻomia se togafitiga lē tumau mo le inisalini mo tagata uma, e tusa lava po o le a le umi ole vasega o le maʻisuka. O lenei ituaiga togafitiga e faʻamaonia ma faʻamalo i se falemai i le taimi o le falemaʻi.

O lo tatou setete e maua ai tagata mamaʻi uma i le inisalini o le tino e faʻamalosia ai le manava talafeagai mo le leai o se totogi!

O le vave amataina ma le amio lelei o le togafitiga o le inisalini e fesoasoani i le faʻamaoniaina e le gata o le toto toto, ae o le metabolism foi, o se puipuiga mautinoa e puipuia ai le atinaʻeina o faafitauli masani o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga