E toafia o loʻo ola i le maʻisuka ile inisalini

O le maʻi suka o se faʻamaʻi o se natura masani, lea i tausaga talu ai e aofia ai se numera faateleina o le aofaʻi o le lalolagi. Ua faʻamaonia e fomaʻi, o lenei whitening lea ei ai se aafiaga leaga i le soifuaga o tagata.

O le mafuaʻaga o le i ai o faʻalavelave matuiā o le maʻi suka i foliga o se paʻu ma le faʻaleagaina vave o okeni ma faiga o le maʻisuka. O faʻamaʻi o le vascular system ma le fatu o le fatu, fatuga o fatugao, ma le faaleagaina o fiva namu, e i ai se aafiaga tele i le tupu o le oti vave.

O le mafuaʻaga lea e faʻamaasiasi ai le maʻisuka i fesili: o le a le umi ma le umi e ola ai le maʻisuka, e toʻafia e ola i le maʻisuka ile inisalini, auala e ola ai i le maʻisuka?

Tusa o le maʻisuka

E leai se tasi e mafai ona tali atoatoa pe fia tausaga na latou ola ai i le maʻisuka. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le natura o le vasega o le maʻisuka o le tagata lava ia mo tagata taitoatasi. E faʻapefea ona ola i le maʻisuka? E i ai tulafono e ono afaina ai le soifua maloloina o le maʻisuka.

I le maʻisuka ituaiga 1

Ona o le mea moni o aso uma e taʻitaʻia ai fomaʻi o tatou taimi e suʻesuʻe ai suʻesuʻega o le maʻisuka ma tagata o loʻo aʻafia ai, e mafai ona tatou taʻu igoa autu, mulimuli ane e mafai ona aoga i le soifua maloloina o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1.

O suʻesuʻega faʻamaumauga e faʻamaonia ai o tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1 e feoti vave i le taimi e 2,5 taimi e sili atu nai lo tagata soifua maloloina. I tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 2, o na faailoga e sili atu i le afa.

Fuainumera faamaumauina o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o ona faʻamaʻi e aliali mai mai le 14 tausaga ma mulimuli ane, e seasea mafai ona ola e tusa ma le limasefulu tausaga. Aʻo faʻamaonia le faʻamaʻi o le maʻi i se taimi talafeagai, ma o le tagata gasegase e tausisia togafitiga faafomaʻi, o le soifuaga tumau e tumau lava pe a mafai ona iai nisi maʻi faʻamaʻi. I tausaga talu ai nei, o vailaau i mea na ausia i le togafitiga o le maʻisuka muamua ua oʻo i le mamao, lea na mafai ai e le maʻisuka ona ola umi.

Aisea ua ola umi ai tagata e maua i le maʻisuka? O le mafuaaga o le iai o fualaau fou mo tagata e maua i le maʻisuka. O le togafitiga o togafitiga faʻapitoa o lenei faʻamaʻi, o loʻo atiaʻe, o le inisiua maualuga o loʻo faia. Faafetai i le kulupu, o le maʻisuka ua i ai le malosi e pulea ai le tele o kulukose i le toto toto e aunoa ma le tuua o le fale. O lenei mea na matua faʻaititia ai le atinaʻe o le faʻamaʻi.

Ina ia faʻaleleia le longitude ma le lelei o le soifuaga o le tagata maʻi i le ituaiga muamua o faʻamaʻi o le maʻisuka, e tatau i fomaʻi ona tausisia le tausisia lelei o tulafono.

  1. Le siaki i aso uma le suka o le toto.
  2. Faʻaauau le fuaina o le toto maualuga i totonu o laʻau.
  3. Aveina o vailaʻau maʻisuka ua faatonuina e se fomaʻi, o le avanoa e talanoa ai ma lau fomaʻi le faʻaaogaina o metotia faigofie o togafitiga.
  4. Taofiga masani i meaʻai i le maʻisuka.
  5. Filifili ma le faaeteete le aofaʻi o le gaioiga faʻaletino.
  6. Le malosi e aloese mai ai i tulaga faʻalavelave ma faʻalavelave.
  7. Suesue ma le faaeteete i tulafono i aso uma, e aofia ai le taimi e 'ai ma moe ai.

O le tausisia o nei tulafono, o le latou vaetamaina o se masani masani o le olaga, e mafai ona avea o se faamaoniga o le umi o le ola ma le ola maloloina lelei.

Ituaiga 2 maʻisuka

Le isi, mafaufau i le tele o latou ola i le maʻisuka ituaiga 2. Afai ua maua se tagata i le maʻisuka lona lua, e manaʻomia ona ia iloa le ala e ola ese ai, e amata ona mataʻituina lona ola maloloina.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona siaki pe fia le suka o iai i le toto. O se tasi o auala e pulea ai le maualuga o le suka i lou toto toto o le suia lea o lau meaai:

  • 'ai lemu lemu
  • mulimuli i se taumafataga maualalo maualalo,
  • 'aua le' ai ao leʻi moe
  • inu tele vai.

O le auala lona lua o le savaliga sopo, tietie uila, aau i le vaitaele. Aua nei galo e ave vai. E tatau ona mataʻituina le saʻo o le paʻu i le vae i aso uma. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona faia se suʻega atoa faafomai e tagata tomai faapitoa i le taimi o le tausaga.

Maʻisuka Life Span

O le a le aafiaga i le maʻisuka ma o le a le umi e ola ai tagata? O le laʻititi o le toe foʻi mai o le tagata maʻi i le maʻisuka, o le sili atu lea o le leaga o le faʻasolosolo. O le maʻi suka na faʻaalia i le laʻititi e faʻaititia ai le faʻamoemoe o le olaga.

O le umi o le olaga i se maʻi suka o loʻo aʻafia i le faʻaaogaina o le ulaula, toto maualuga, maualuga o le cholesterol ma le maualuga o kulukosese molekone i le toto toto. E tatau ona amanaia e le mafai ona taʻua le numera saʻo o tausaga o le maʻisuka, talu ai e faalagolago tele i uiga uiga o le tagata maʻi, le tikeri ma le ituaiga o le maʻi. E fia tagata e iai ituaiga maʻisuka ituaiga?

O le a le umi e ola ai le maʻisuka ituaiga 1

O le faʻamoemoe o le ola mo le maʻisuka ituaiga 1 e faalagolago i meaʻai, aʻoga faʻapitoa, le faʻaaogaina o vailaʻau moomia ma le faʻaaogaina o le inisalini.

Mai le taimi e iloa ai le maʻisuka o lenei ituaiga, e mafai e se tagata ona ola pe a ma le tolusefulu tausaga. I lenei vaitau, e mafai e le tagata gasegase ona maua ni fatuga tumau ma fatuga fatugao, e faʻaitiitia ai le ola ma e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

O le maʻisuka o le Peraimeri e faʻaalia o ia lava ao lei oʻo i le tolusefulu tausaga. Ae, afai e te mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma usitai i se ituaiga soifuaga masani, e mafai ona e ola mo le onosefulu tausaga.

Talu ai nei, ua i ai se uiga e faateleina le maualuga o le ola o le maʻisuka ituaiga, lea e 70 tausaga pe sili atu foi. E mafua lenei mea i meaʻai talafeagai, o le faʻaaogaina o fualaau oona i le taimi ua atofaina, pulea lelei o le suka ma le tausiga patino.

I le tulaga lautele, o le averesi o le soifuaga o tagata mamaʻi i le maʻi suka o le maʻisuka ua faʻaititia e le sefululua tausaga, fafine - e lua sefulu. Ae ui i lea, e le mafai ona fuafua le taimi tonu, talu ai o lenei tulaga o mea uma e taʻitasi.

O le a le umi na latou ola ai i le maʻisuka ituaiga 2?

O le maʻisuka lona lua e sili atu ona iloagofie nai lo le tulaga muamua. O se faʻamaʻi lenei o tagata matutua i le sili atu o le limasefulu tausaga. O lenei ituaiga faʻamaʻi e afaina ai le tulaga o gaʻo ma le fatu, lea e oʻo atu ai i le oti vave. Ae peitai, faatasi ai ma lenei ituaiga faamaʻi, o tagata ua umi atu le ola, lea e faaitiitia i le lima tausaga. Ae ui i lea, o le alualu i luma o eseesega faigata e mafua ai ona le atoatoa ia tagata. E manaʻomia le maʻisuka e tausisia i taimi uma se mea e 'ai, siaki le suka ma faʻasologa o le mamafa, lafoai amioga leaga.

Tusa 1 i le maʻisuka i tamaiti

E mafai ona maua na o tamaiti le maʻisuka muamua. O atinaʻe faʻataʻitaʻi lata mai nei e le mafai ona fofoina atoatoa se maʻi o le maʻisuka i se tamaititi. Ae ui i lea, o loʻo i ai fualaau e fesoasoani e faʻamautinoa ai le setete o le soifua maloloina ma le numera o kulūkose molekone i totonu o le toto.

O le galuega autu o le vave maua lea o le faʻamaʻi i le pepe, seia oʻo i le amataga o ni aʻafiaga le lelei. E le gata i lea, o le mataʻituina pea o le togafitiga o loʻo manaʻomia, lea e mafai ai ona mautinoa le toe ola atoatoa o le tamaititi. Ma o le mamao i lenei mataupu o le a sili atu ona lelei.

Afai o maua le maʻi suka i le pepe seia oʻo ile valu tausaga, ona ola lea o tamaiti i le 30 tausaga. A oʻo mai se faʻamaʻi i se tausaga mulimuli ane, o le avanoa o se tamaititi e ola umi atu. Tamaiti talavou ma se faʻamaʻi na faʻaalia i le luasefulu tausaga e mafai ona ola e oʻo atu i le fitusefulu, ao leʻi i ai, o le maʻisuka sa ola na o ni nai tausaga.

E le o tagata uma e maua i le maʻisuka e vave amata togafitiga ma inisalini injections. O le tele oi latou e le mafai ona filifili mo se taimi umi ma faʻaauau pea ona faʻaogaina fualaau fualaau. Inisopa injections o se fesoasoani mamana i le maʻisuka muamua ma le lua. Ae o le saʻo ole inisalini ma fuataga e ave, o le injections e tuʻuina atu i le taimi, o le inisalini e mafai ona faatumauina le maualuga o le suka i se tulaga masani, fesoasoani e aloese mai faʻalavelave ma ola umi, seia oo i le matua o le ivasefulu.

I le faapipiiina i luga, o le faaiuga e taʻu mai ai e moni, masani, ma umi e ola ai i le maʻisuka. O le tulaga mo le umi o le mulimuli i tulafono manino ua fautuaina e le fomaʻi ma le aoaiga i le faʻaaogaina o vailaʻau.

O le taamilosaga o le olaga e aunoa ma le insulin-tutoatasi

O le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona taatele nai lo isi ituaiga o le maʻi. Ua maua i le 75-80% o mataupu tau suʻesuʻe. I le avea ai o se tulafono, o le faʻamaʻi e aafia ai tagata ina ua mavae le 45 tausaga. Faʻasaga i tua o togafitiga, o le tagata suʻesuʻe, o vaʻa o gaʻo ma pito i lalo, o le fatugalemu tutotonu ma le tino, ma le loto e mafatia.

Fuainumera faamaumauina o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e ola umi. O latou faataamilosaga o le olaga e faaitiitia na o le 5-7 tausaga. O le mafuaʻaga autu o le oti o faʻafitauli masani lea e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa.

Mafuaaga o le oti i le maʻisuka

Faatasi ai ma mafuaʻaga o le oti i luga o le paneta, o le maʻisuka o loʻo i le nofoaga lona tolu (pe a maeʻa maʻi cardiovascular ma le mafaufau). O le gasegase o le gasegase, le amanaʻiaina o fautuaga faafomaʻi, faʻalavelave faigata ma le tele o mea, o se olaga e le o ola maloloina, o nisi ia o mea e mafua ai le ola i le maʻisuka.

A o laʻitiiti, e le i ai i taimi uma le mafai gafatia e pulea ai amioga a se tamaititi maʻi, ma o ia lava e le o malamalama i le tulaga matautia o le solia o le pulega, pe a tele naua faaosoosoga.

O le ola i le tagata maʻisuka matutua e faʻalagolago foi i le amio pulea, aemaise lava i latou e le mafai ona lafoai masani leaga (faʻaaogaina o le ava malosi, ulaula, inu), o le olaga faitino e sili atu. Ma o se filifiliga poto lea a le tagata.

E le o le maʻisuka lava ia e tau atu i le faʻaleagaga, ae o ona faʻafitauli faigata. O le faaputuputu o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faaleagaina ai toto toto, e afaina ai totoga eseese ma tino. O tino o Ketone e matautia mo le faiʻai, totoga o le tino, o le ketoacidosis o se tasi lea o mafuaʻaga o le oti.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia mai i faʻafitauli mai le tino o le tino, vaaiga, fatuga, ma vae. O nisi o faʻamaʻi masani:

  • Nephropathy - i vaega mulimuli e leaga,
  • cataract, tauaso atoatoa,
  • fatuga o le fatu, fatu faʻamaʻi o le fatu i mea taugata o le isi lea mafuaʻaga o le oti,
  • faʻamaʻi o le vaʻa tautala.

E faʻapefea ona iloa faailoga muamua o le maʻisuka?

I le taimi nei, o le tau o le mauaina o se faʻamaʻi e sili atu nai lo le tau o togafitiga mulimuli ane. O tau o le tele o mea, o le mea e leaga ai, e le faʻamautinoa le saʻo aʻiaʻi o le metotia o faʻataʻitaʻiga ma le aoga aoga o taunuʻuga mo togafitiga atili.

Peitai, o lenei faafitauli e le afaina ai le siama o le maʻisuka. I le taimi nei i toetoe lava o ofisa uma o se fomaʻi poʻo se fomaʻi aiga o loʻo i ai se glucometer - o se mea e mafai ai ona e fuafua le maualuga o le suka i le minute.

Ma e ui lava o le moni o le hyperglycemia e le mafai ai e le fomaʻi ona vave faia se suʻesuʻega, e maua ai le mafuaʻaga mo nisi suʻesuʻega. O suʻega mulimuli (anapogi o le toto glucose, urine glucose ma le glucose tolerance test) e le o ni metotia tau sailiiliga taugata.

O i latou, i le avea ai o se tulafono, ua lava e faʻagata pe faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka. .

Puipuiga o faʻalavelave ma faʻalauteleina o le olaga

O le ki i le soifua maloloina o le mataituina lea o aso masani. O le endocrinologist o le a ia faamatalaina mea uma - o le malologa e faalagolago i lou loto. O le ituaiga olaga mo le maʻisuka e tatau ona suia lelei. O lagona le lelei ma lagona le atoatoa. E tatau i se tasi ona avea ma tagata e mautinoa ma aoao e ola ese. E le mafai ona faʻamatalaina le ala o le faʻamaʻi, ae mafai ona faʻalagolago i mea e aʻafia ai le faʻalauteleina o le olaga.

E faʻapefea ona ola i le maʻisuka? O le tagofia o vailaʻau e tatau ona faʻapipiʻiina ma togafitiga (teas ma infusions of herbs). Le siakiina e le aunoa o le toto ma le mimilo mo le suka, tausisia le masani i aso taitasi ma le malologa lelei ma le moe, ma le gaioiga faaletino e manaomia. E faʻapefea ona ola i le maʻisuka? Aoao e mafaufau loloto ma malolo. E leai se manaʻoga e sili atu le tele o fualaau o le maʻisuka.

O lenei mea e mafai ona tupu i faʻalavelave mai totoga o le tino, talu ai ei ai uma o latou aʻafiaga. O le ola ai ma le maʻisuka e faʻamavae atoa ai le togafitiga a le tagata lava ia ma le tulafono faatonutonu a le tagata lava ia. Aua le faʻasauā oe lava i mafaufauga e uiga i le faʻamaʻi, aua neʻi galo e fiafia i le olaga, aiga ma tamaiti. Taʻitaʻia oe lava ia i le taeao. O manatu o le maʻisuka ma le olaga e avea ma fesoʻotaʻiga vavalalata.

I lalo o nei mea uma, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona naʻo le 5 tausaga o lou ola, ma le maʻisuka ituaiga 1 - 15, ae o nei mea uma taitoatasi. O le soifuaga o tagata maʻi na maua i le maʻisuka ua oʻo i le 75 ma le 80 tausaga. E i ai tagata e nonofo i le 85 ma le 90 tausaga.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga e Faʻaalia ai le Olaga Ola

O le aʻafiaga atoa o le maʻisuka i luga o tagata e fuafua i le tele o itu tau soifua maloloina ma le faʻamalolo. Soʻo se mea e aʻafia ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka poʻo le faʻaleagaina o le tulaga e faʻapupulaina ai foi le lamatiaga o le oti mai lenei faʻamaʻi.

O lona uiga o aʻafiaga o le toto suka poʻo le gafatia o le ate e pulea ai i latou e mafai ona aafia ai le faʻamoemoe o le olaga.

Faʻamatalaga masani o aʻafiaga e ono faʻaititia ai le ola i tagata e maua i le maʻisuka e aofia ai:

  • maʻi ate
  • faʻamaʻi fatu
  • fatu faʻamaʻi ma le tala faʻailoga
  • mamafa poʻo le tele o meaʻai
  • tele gaʻo susu po o le manava
  • mativa leaga
  • maualuga le faʻaaogaina o suga mama ma gaʻo
  • maualuga le cholesterol
  • pasi ma amioga le taua
  • popole
  • leai se moe
  • faʻamaʻi pipisi
  • maualuga le toto maualuga
  • ulaula
  • uluaʻi maʻi poʻo le gastrointestinal disease

O le umi e maua ai e le tagata le maʻisuka, o le tele lava o le faʻaitiitia o le faʻamoemoe o le ola.

E ui lava o le maualuga o le soifuaga o le ola e matauina i tagata matutua e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o tagata talavou e maua i le faamaʻi e masani lava ona faaalia ai le maualuga o le soifua maloloina o le tino.

Vaega o lamatiaga mo le maʻisuka

E faatatau lenei mea ia i latou o loʻo feagai ma se maʻisuka malosi, o:

  • ava malosi
  • tagata ulaula
  • tamaiti ei lalo o le 12 tausaga
  • talavou
  • tagata matutua gasegase ma le atherosclerosis.

I tamaiti ma tagata talavou, o le maʻisuka ituaiga 1 e lipotia. O le a le umi o lo latou olaga, e faalagolago atoa lava i le pulea o matua ma le tusitusi tusitusi a le fomaʻi, talu ai e le mafai e tamaiti i lenei vaitausaga ona malamalama i le ogaoga o le tulaga, mo i latou e leai se manatu o le oti mai le 'ai o suti ma inu inu. O ia tamaiti e tatau ona maua insulin mo le ola, i taimi uma (ma i le taimi).

Afai tatou te talanoa e uiga i tagata ulaula ma e fiafia i le ava malosi, ona oʻo lava lea i le tausia lelei o isi fautuaga uma, e na o le 40 tausaga e mafai ona ausia, o le tulaga matautia lea o nei masani e lua. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o tafega ma gangrene e sili ona taatele - o nei tagata gasegase o le a fano. O lōia tipitipi e mafai ona faʻalauteleina o latou ola mo le tele o tausaga.

O le a le mea e tupu i le tino ma le taamilosaga o le "suamalie suamalie" i totonu o vaʻa? Muamua, e sili atu le eleelea, o lona uiga o le mamafa i luga o le fatu e faʻateleina ai. Lona lua, o le suka e vaeluaina puipui o toto toto, e pei lava o pusi o loʻo taʻei meafale.

O foliga e fai i luga oo latou puipui, lea e vave ona faatumulia ma le malosi i papa o le cholesterol. O mea uma lava - o le isi o loʻo i luga o le lima matua.

O le mea lea, e tatau ona e iloa o le maʻisuka e afaina ai toto toto, ma mafua ai a latou suiga e le mafai ona suia. O le mea lea o le gangrene, ma le faʻamaloloina o maʻi pipili, ma le tauaso, ma le vatemic coma ma isi - o mea uma e leaga.

I le uma, o le faʻagasolo matua i le tino ua atinaʻe talu mai le 23 tausaga, e le maalofia mo tagata uma. O le maʻisuka faʻavavevaveina lenei gaioiga i nisi o taimi, ma faʻaitiitia ai le faʻafouina o le cell.

E le o ni mea mataga, ae o se valaau e fai.

Ia ola umi, atonu e na o le mataʻituina pea o le suka toto, meaʻai ma le gaioiga faaletino.

Ituaiga 2 maʻisuka meaai

Faatasi ai ma lenei faamai, o meaʻai talafeagai e taua i le togafitiga. Afai e te gauai i le mea moni, pe toafia tagata e nonofo i le maʻisuka, ae le o le mulimuli i se meaʻai, ona mafai loa lea ona tatou manatu e tatau ona e aʻoaʻo e 'ai lelei.

A le o lena, o le a faʻamalosia le tagata maʻi e feagai ma faafitauli faʻafitauli i le tino o le totoga ma, o se taunuuga, o le le lelei o nisi totoga. O le mea moni, o tagata uma na faʻalogo i se faʻafitauli matautia e pei o le maʻisuka, o loʻo lamatia tele, mumusu e pulea meaʻai ma tuʻuina atu naʻo le tulaga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tupu se vae o le maʻisuka e avea o se taunuuga o le fueina o toto toto (e aliali pe a uma le 15-20 tausaga o ola ai i le faʻamaʻi). O le taunuuga o lenei siama o le gangrene, lea e mafua ai ona ola i le 2/3 o maliu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O le mea lea, e tatau ona sili atu le taua o taumafa tatau.

I le pasene, o elemene o le mea saʻo e tatau ona pei o lenei mea: o gaʻo mai le 50 i le 60%, 15-20% o palatini ma le 20-25% o gaʻo. I lenei tulaga, e tatau ona i ai meaai e aofia ai gaʻo vailaʻau (starches) ma fiber, lea e talafeagai mo le vave oso aʻe o le glycemia pe a uma se taumafataga.

Malamalama pe o le a le maʻisuka, o le a le tele o latou ola ma le auala e 'ai ai ma se faʻamaʻi, e taua le gauai atu i se autu e pei o le protein i totonu o meaai i aso uma - e tatau ona i ai i le ratio o le 1.5 g i le 1 kg o le mamafa. Afai o le maʻisuka e ave i meaai e aofia ai le tele o fuatini o le polotini, ona mafai lea ona e feagai ma se faafitauli matuia e pei o le faaleagaina o fatugao.

Ae o gaʻo, e tatau ona avea ma fua o laau. I lenei tulaga, e taua le aua nei galo le maualuga o le cholesterol i le toto ina ia le sili atu i se faailoga taua. O le mea lenei, o lona uiga, o se tasi o sini autu o le taumafa.

Maʻisuka Meaʻai

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi o le seneturi 21. O se olaga faʻaonaponei, o le tele o laʻau suamalie, mea inu gaosimea, le lelei o le siʻosiʻomaga ma meaai leaga-o se lisi laʻititi lea o mea e faʻaosofia ai le maʻi o lenei maʻi.

  • O le a le iunite areto ma o le a le mea e fai?
  • Tulaga lautele o meaʻai
  • O le a le mea e le mafai ona 'aina?

Ae o le a le mea e tatau ona i ai i meaʻai a tagata gasegase i le maʻisuka pe a masani ona le iloa e se tagata le mea na te 'ai?

Muamua lava, e aoga le malamalama o loʻo i ai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. I le filifiliga muamua, o le tagata gasegase e leai se inisalini ona o le le lelei o suauu pancreatic B. O ia tagata e manaomia se taumafa paleni, e avea o se togafitiga lagolago mo le inisalini sauniuniga.

E le masalomia, e tatau ona latou iloa lelei a latou meaai, ae e le taua tele pei o le suiga lona lua o le faamaʻi, pe a le mafai e le siama ona maua le insulin ona o se faaletonu poʻo le vaevaeina o le talitalia talafeagai ma se aofaiga masani o le hormone.

I ia tulaga, o le meaʻai o tagata maʻisuka e oʻo mai i luma. A maeʻa, faatasi ai ma le taimi muamua o le faʻamaʻi, e mafai ona togafitia oe e aunoa ma le tagofia o fualaau - naʻo se meaʻai.

O le a le iunite areto ma o le a le mea e fai?

Mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le insulin resistance, e taua tele le iloa le tele o le carbohydrate o lenei mea po o lena oloa. Ae e le mafai ona fuaina se faailoga e mata.

Mo lenei mea, ua faia e saienitisi ma fomaʻi se "sipuni fua" lautele - o se meaʻai (XE). E tusa ma le 15 g o carbohydrate, e tusa lava po o le a le ituaiga o oloa ma e maualuga ai le maualuga o le suka i le 2.8 mmol / L, ma mo lona faʻasagaga e manaʻomia ai le 2 vaega o le gaioiga (U) o le inisalini.

O lenei fuataga e matua talafeagai lava mo tagata e faʻaaoga sauniuniga o le hormone, ona o le leai o latou fua. Na te fesoasoani ia i latou e fai a latou meaai i aso uma ma iloa le tele o vailaau e ave. O le masani masani o fualaau oona o le 18-25 XE.

E sili atu le tufatufaina o le mamafa o le 3-5 iunite mo taumafa autu - o le taeao, le aoauli ma le afiafi, ma le totoe 1-2 mo le laauli o le aoauli. E fautuaina o le tele o meaʻai e gaʻo i totonu o le carbohydrate e 'aina i le taeao.

Ae faʻapefea ona e iloa le tele o fualaau faisua po o fualaau aina ei ai XE? Mo se faataitaiga, 1 le falaoa e tutusa ma le 30 g keke falaoa po o le afa ipu o le oatmeal, poo le 2 fasi keke. O iinei e mafai ona e maua ai se laulau atoa ma ni falaoa falaoa. O meaai autu a tagata e maua i le maʻisuka ma le malosi o le malosi o loʻo faʻamatalaina i le tagata maʻi i semina faapitoa e faia e fomaʻi i falemaʻi poʻo i falemaʻi. O iina e aoaoina ai i latou i se ala fou o le olaga.

Tulaga lautele o meaʻai

O le soifua maloloina o meaʻai o tagata o loʻo mafatia mai le 1st poʻo le 2 ituaiga ituaiga o faʻamaʻi e tatau ona talafeagai ma le faaletino ma saʻo:

  • O le malosi lea e ulu atu i le tino ma meaʻai e tatau ona tutusa ma na faʻaaogaina i le aso atoa. I se auala faigofie - e le faʻafefe, ae le o le fiaai,
  • E taua le faapaleniina o le aofaʻi o faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo (masani - 1: 1: 4),
  • E tatau ona e 'ai soo, ae i ni vaega laiti, 5-6 taimi i le aso,
  • E tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaogaina o le falai, ulaula, gaʻo mea taumafa i le tele e mafai ai ma fesuiaiga i le kuka, uʻu, sisi.

O tagata gasegase oona e fautuaina foi e faʻaaoga meaʻai e faʻaleleia ai lo latou maofa - kukama, sauerkraut, falaoa lanu, pi ma isi.

O le a le mea e le mafai ona 'aina?

O meaʻai a tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona avea mo i latou le maatulimanu o le faʻaumatiaina o le maʻi. I le avea ai o se faavae, o le laʻau taumafa sili ona masani ona faʻaaoga o le No. 9 i tua o Pevzner.

Mea e mafai ma e tatau ona 'aina:

  1. Faʻatau oloa. O le mea e sili ona fautuaina o le falaoa enaena ma le pulu (e oʻo atu i le 300 g i le aso),
  2. Laʻau suamalie fualaʻau e leai ni aano o aano o manu fasi (e oo i le 2 taimi mo le 7 aso),
  3. Meaʻai aano o manufasi (povi, puaa pipi, lapiti, moa),
  4. Fua o iʻa (faʻalelei mai le taʻavale, pike, cod ma isi),
  5. Soo se fualaau faisua e tunu, kuka, tao tao pe mata,
  6. O meaʻai eseese (oatmeal, buckwheat), legumes (pi, pi), ipu pasta,
  7. Laei e faʻaaoga ai fuamoa (e le silia le 2 i le aso e ese mai i mea uma poʻo i isi tapenaga),
  8. Fualaau suamalie suamalie ma suamalie i foliga masani po o sua (compotes) e oo atu i le 200 g i le aso,
  9. Meaʻai gaosiga, kisisisi, gaʻo leʻo lefir i le maea ai o feutagaiga ma se meaʻai. Lisi o le aso e oo i le 200 g,
  10. Teu lauti, kofe i susu. O le aofaʻiga o le suavai e oʻo atu i le 5 tioata (250-300 ml i le 1) i le aso, e aofia ai sou,
  11. Meainu suauu i ipu ma tutoatasi e oo i le 40 g i le aso.

Ia mautinoa ia 'ai mea taumafa faʻamaoaigaina i vitamini, o lea e tatau ai ona e' ai ni ipu ma le faaopoopoina o le fefete ole fefete pe inu vai ile sipuni o le rose.

Mo tagata mamaʻi o loʻo mafatia i soo se ituaiga o maʻisuka, o mea ua taua e solia:

  1. Sukalati, sipuni, meli, ice cream ma soo se suti,
  2. Mea manogi, meaʻai vevela, meaʻai mama,
  3. Ulaula, falai meaai,
  4. Mustard, pepa,
  5. Mea inu ava malosi
  6. Vine (i soo se ituaiga), faʻi.

O meaʻai a tagata gasegase e tatau ona matua faʻamalosi lava ina ia mautinoa o se taunuuga lelei. E manaʻomia e tagata maʻi ona malamalama talu ai e maʻi i latou, e manaʻomia ona suia atoa o latou olaga.

E tele lava ina faigata tele ma e tele se taimi mo se tagata e suia ai ana masani i aso taitasi. Ae i lalo ifo o tulafono uma, e tele lava ina maua e tagata iuga sili ona lelei ma se lelei lelei o le olaga ma lenei maʻi.

E toʻafia tagata e maua i le maʻisuka ile inisalini - ola fuainumera, atinaʻe o le maʻi

O le tele o taimi, e fesiligia e le au o le endocrinologists le toʻa fia o tagata e maua i le maʻisuka i luga o le inisalini. O lenei maʻi e mafua ona o le le mautonu o le pancreas. O se okeni o le endocrin system e maua ai le inisalini, o le hormone e fesoasoani e talepe le kulūkose.

Afai e le lava lenei mea i le tino pe suia lona fausaga, e amata ona faaputuputu le suka i le toto. O lona tele naua o le aʻafiaga leaga e afaina uma ai faiga ma galuega.

O le cardiovascular system e sili atu ona lamatia aua, ona o le sili atu o le kulukose i totonu o le toto, o puipui o toto toto uma ma arteries ua avea ma mea manaia ma pala. O le faʻamoemoe o le ola o tagata mamaʻi ma le maʻisuka e faʻaitiitia ona o le maʻi faʻamaʻi, ae ona o ona faʻafitauli ma taunuuga.

Vaega o le atinaʻe o le maʻisuka

Ina ia malamalama i le tele o latou ola ma le maʻisuka ile inisalini, e tatau ona e malamalama i uiga o le maʻi, lona ala. O le vave lava ona faia le faʻamaonia saʻo ma amataina togafitiga lelei, o le maualuga atu lea o avanoa e toe foʻi mai ai i se olaga atoa.

O le maʻisuka e lua ituaiga - O aʻu ma le II. A aunoa ma le faia o auiliiliga o le gasegase o le faamaʻi, e mafai ona matou fai atu o le ituaiga I e foliga tutusa, ma le ituaiga II ua maua. O le maʻisuka ituaiga ou te atiina ae aʻo lei oʻo i le 30 tausaga. Pe a faia se ituaiga o siama, e le mafai ona tufatufaina atu le insulin.

O le maʻisuka mauaina o se taunuuga o le le paleni o meaai, o se olaga le galue. E sili atu ona tupu i tagata matutua, ae o le faasolosolo lava e laiti ifo lenei maʻi. O se faʻafitauli e masani ona faia i tupulaga talavou 35-40 tausaga.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini e le o taimi uma e manaʻomia ai. E mafai ona e faʻafetaui lou suka toto e ala i le faʻatonutonuina o au mea taumafa. E tatau ona tatou lafoai meaʻai, falaoamata, nisi o fualaau faisua ma fualaau suamalie. O sea ituaiga meaai e maua ai ni taunuuga lelei.

Afai e te le vaavaaia ma le totoʻa au mea taumafa, ona faʻaalu lea o le taimi ma le ituaiga o maʻisuka lona lua, o le a manaʻomia nisi tui ole inisalini.

O le a le umi e ola ai le maʻisuka i luga o le inisalini e faʻatatau i le taimi tonu e faia ai le siama. E tatau ia i tatou uma ona iloa faʻamaoniga o se maʻi ogaoga o le endocrinological ina ia mafai ai ona aloese mai ona aʻafiaga leaga pe a oʻo i le taimi ua leva ona iloa.

O lenei lisi e aofia ai:

  1. Paʻu faafuasei le paʻu
  2. Le lava le fiaʻai
  3. Tumau mago tumau
  4. Lagonaina o le fiainu
  5. Lē vaivai, lē fiafia,
  6. Faʻafitauli tele.

O le faʻaalia o se tasi poʻo ni faʻauiga i le taimi e tasi e tatau ona faʻamaonia oe. E fautuaina le vave foai atu o le toto ma le mimi e fuafua ai le maualuga o le suka. O lenei auiliiliga e vave ona faia, ae ia maua se taunuuga mautinoa, e le tatau ona e taumafa i le tele o mea suamalie i le aso e sosoo ai o le siama.

O suʻesuʻega faaopoopo e mafai ai e oe ona fuafua le ituaiga o maʻisuka, aemaise lava le atinaʻe. E manaʻomia lenei mea mo le faʻavaeina o togafitiga mulimuli ane. Muamua suʻesuʻega o se faʻamaoniga o se faʻamatalaga lelei o le faʻataʻitaʻiga o le a oʻo mai. E ui lava o le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo atoa, o vailaau faʻaonapo nei ma vailaʻau faʻapitoa e mafai ona puipuia ai mai mai le tele o faʻamatalaga le lelei o le maʻi ma faʻateleina ai le ola.

A manaʻomia nisi inisiua insulin

I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini e le gaosia uma i le pancreas. Afai e le o iai le hormone i le tino, e faʻapupulaina le kulukose. E maua i le toetoe lava o meaʻai uma, e naʻo se meaʻai e le mafai ona totogiina mo le leai o lenei mea. E manaʻomia ni inisiua gaʻo faʻafiafia.

O le faʻavasegaina o le inisalini o loʻo faʻateleina. E sili atu, puupuu, umi, faaumiumi. O nei uiga e faʻalagolago i le saoasaoa o le gaioiga. O le inisalini vave e faʻamavae le kulūkose i totonu o le tino, e aofia ai se paʻu mataʻutia i totonu o lona totoga i le toto, ae o lona umi e 10-15 minute.

O le insulin e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka i se taimi umi. O le filifiliga sao o vailaau e faʻamautinoa ai le tulaga masani o le maʻi. Soo se osofaʻi i luga o ia faailoilo e taʻitaʻia ai iʻuga le lelei. E matautia tele le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma e maualalo tele le gauai i ai.

Le atinaʻeina o se tulaga sili ona lelei mo le pulea o fualaau faasaina, e tatau ona fua le maualuga o le suka i le tele o taimi i le aso. I aso nei, o masini faʻapitoa - e fesoasoani fesoasoani i le mea lenei. E te le tau alu i le fale suesue ina ia tofotofoina. Ole tino e siakiina ai le kulūkose maualuga. O le faʻatonuga e leai se afaina.

O se mea faʻapitoa faʻapitoa e faia ai se punipi i luga o le tamailima. O se mataua o le toto ua tuʻuina i luga o le vaega o le suʻega, o le taimi nei o loʻo i ai i luga o le eletise faaeletonika.

O le fomaʻi o loʻo faʻamatala manino mai le togafitiga o togafitiga. E faigata aua e faalagolago i le maualuga o le kulukose o loʻo i ai nei. E na o le auala lenei e mafai ai ona umi le ola o se tagata maʻi i se maʻi ogaoga e le mafai ona togafitia.

O a eseesega i le ituaiga I ma le maʻisuka ituaiga 2

I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e le maua ai le inisalini. I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o lona voluma e le lava e talepe uma ai suka i totonu o le tino, o lea o le kulūkose o loʻo siitia pea i taimi. I lenei laasaga, e le manaʻomia le faʻaofiina o le inisalini faaopoopo, aua o le pancreas e iu lava ina leiloa lana galuega pe a fai o mea na gaosia e sau mai fafo.

O le tali i le fesili i le tele o latou ola i le maʻisuka ituaiga 2 e faalagolago i le tele o mea:

  1. O le maʻi i luga o se meaʻai
  2. Le fautuaga a le fomaʻi
  3. O le maualuga o gaoioiga faaletino,
  4. Pe o ia faʻaaogaina fualaau faasaina.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, o le gaosiga o le inisalini e le gata, ae o le a faʻalavelaveina ai foi enzymes digestive. Ina ia faafaigofieina le galuega o le pancreas, pancreatin, creon, ma isi fualaau faasaina e aoga i le gastrointestinal tract uma ua faatonuina.

O le faaumiumi o se olaga atoatoa lelei o le a fesoasoani ma pulea le galuega a le gallbladder. O lenei okeni e fesoʻotaʻi vavalalata ma le paʻu. O le faʻaaogaina o le bile e faʻaalia ai taunuuga matuia mo le tino, e ui o lona toesea atoa e le afaina ai foi se mea lelei.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Ina ia faaumiumi le ola ma faaleleia lona uiga lelei, e tatau ona e mataʻituina auala uma ma galuega i totonu o le tino. O nisi tagata gasegase o loo sailia se tali i le fesili pe o le a le umi latou te ola ai i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma se meaai. Afai e te le faʻamapulaʻaina oe lava i mea e gaʻo ai meaʻai, o le a matua leaga lava taunuuga. Faatasi ai ma se auala le talafeagai i le soifua maloloina, o le a oti se tagata i totonu o nai masina.

E toʻafia tagata na maua i le maʻisuka na ola ao le i faia le mea fou o le insulin

O le faʻamalosia o le inisalini i luga o se alamanuia tau amataina na amata ona faʻatupulaia ma faʻaaogaina i le seneturi lona lua. Aʻo lei oʻo i lenei, o le maʻisuka o se faasalaga mo le maʻi. O le faʻamoemoega o le ola pe a uma le faʻamalositino e le sili atu ma le 10 tausaga i taumafa. E tele taimi e maliu ai gasegase 1-3 tausaga talu ona iloa le faʻamaʻi. Tamaiti ua maua i le maʻisuka ua maliliu i totonu o nai masina.

O le aso ua suia tele le tulaga. E tatau ona matou faʻafetai i saienitisi, fomaʻi, ma tagata poto faapitoa i vailaau mo togafitiga oeo loʻo suʻesuʻe pea i lenei faʻamaʻi, aemaise lava o le auala, atinaʻe, ma aʻafiaga e aʻafia ai maʻi faʻalavelave.

E ui lava i le tele o sailiga i lenei eria ma o se faʻalavelave i le tulaga faʻapitoa, lea na tupu i le faaiuga o le meleniuma mulimuli, o tali i le tele o fesili e uiga i le faʻamaʻi e leʻi maua.

E le iloa e fomaʻi pe aisea e maua ai e tagata gasegase le maʻisuka ituaiga 1, aisea i nisi tulaga o le pancreas e maua ai le inisalini i le atoatoa, ae e foliga mai o le "le atoatoa" ma e le mafai ona talepeina le kulukose. A maua tali i nei fesili, e mafai ona taofi le faateleina o le aofaʻi i luga o le paneta.

Tulafono Faʻavae Autu mo Tisuka

A maeʻa le suʻesuʻega, o le masani masani e suia atoa. E umi se taimi e faʻaaoga ai i tulafono fou, ae aunoa ma lenei mea e le mafai ona masani ai.

Mulimuli i fautuaga a le fomaʻi:

  • Taumafa e tusa ai ma le mamanu fuafuaina, ia vavae ese uma meaʻai faasaina. O le tapulaa autu o le leai atoatoa o le suka. O le tele o oloa mo le maʻisuka ua faʻatauina nei - falaoa faapitoa, cereals, sukalati, ma e oʻo lava i le suavaia o susu ma le fructose.
  • Taumafai e aua le popole. O le maʻi suka e aʻafia ai le aʻafiaga o le tino, e vave ona iloa e aiga o tagata gasegase. Faʻaleagaina tele, faʻalavelave mataʻutia o le osofaʻiga o faʻamatalaga masani o le maʻi. E tatau ona e malamalama o soʻo se atuatuvalega, lagona e mafua ai le faigata tele o le tulaga. E fautuaina e ave mea faʻasao e pei ona faatonuina e le fomaʻi.
  • Faaitiitia le gaioiga faaletino. I le maʻisuka, e le fautuaina e auai malosi i taʻaloga, aua o tagata gasegase o le faagasologa o metabolic e eseese lava nai lo tagata masani. Ae e le o lona uiga o le gaioiga faaletino o le a lafoaia atoa. O le umi o le savali i le ea fou ei ai sona aoga aoga i le tino.

Maʻisuka i Tamaiti - Life Span

E masani ona mafaufau matua pe toa fia tamaiti e maua i le maʻisuka ile ola ile insulin. A o laʻititi, e na o le maʻisuka ituaiga 1 e atiina ae. Faatasi ai ma le auala sao, e mafai ona fetuutuunai le tamaititi i se sosaiete sologa lelei ina ia le manatu o ia o se tagata le aoga, ae o nisi taunuuga le lelei e tumau mo le olaga.

Ona o le mea moni e faapea e le lelei le galue lelei o le pancreas i pepe, o faʻafitauli uma i le tino e faʻalavelaveina. Tamaiti laiti e mamafa tele, e masani ona i ai ni faʻafitauli i le cardiovascular, le fiafia tele. O aʻafiaga o togafitiga faifaipea, faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻalavelave faʻapuupuu le olaga.

O le taimi nei o se tagata e maua i le maʻisuka laʻitiiti sa ola mo le itiiti ifo i le 30 tausaga. O se tagata manaia lenei, na tuuina mai i le seneturi talu ai, o tamaiti e maua ai lenei maʻi na le ola umi atu i le 10 tausaga. O vailaau faafomai e le tumau pea, e foliga mai o le 2-3 tausaga o le a mafai ai e nei tagata gasegase ona ola filemu i le matua.

E mafai ona toe foʻi atu i se olaga atoa pe a uma ona faʻamaonia

Afai e maua se tagata poʻo se aiga e maua i le maʻisuka, e ono faigata ona talia. Ae e tatau ona e malamalama o le togafitiga talafeagai ma le usitaia o faʻasologa uma a le fomaʻi, e mafai ona e vave toe foʻi i se olaga atoa.

O mea faʻapitoa faʻaonaponei nei, o mea ausia o saienisi ma tekinolosi ua fesoasoani malosi i lenei mea. I le lalolagi atoa, o pamu inisalini ua maeʻa faʻaaogaina. E faʻaaogaina e le masini faʻapitoa le totoina o le toto i le tele o taimi i le aso, fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, filifili le masini o le inisalini ma faʻaaoga e tusa ai ma le polokalame.

O le tagata maʻi e le faʻapipiʻiina i le fale poʻo le falemaʻi, e le o aʻafia i faʻatonuga faigata, taʻitaʻia se olaga ola, e le popole i lona lumanaʻi. O ia suiga fou e mafai ona faalauteleina ai le ola o se tagata maʻi i le maʻisuka.

Fuafuaga puipui

Ina ia malamalama lelei pe o le a le tele oe ola ai i le maʻisuka ile inisalini, e tatau ona e faia se auiliiliga auiliili ma se endocrinologist. E iai fomaʻi e faʻapitoa i togafitiga o lenei maʻi. O tagata maloloina e tatau foi ona nofouta i togafitiga o le maʻisuka. Ia mautinoa ia faia e le aunoa se suʻega toto mo le suka.

Faatasi ai ma le uiga tonu i le soifua maloloina, o se tagata e iai se faigata faigata e mafai ona ola e oʻo i le 70-80 tausaga. O lenei mea ua molimauina e le tele o tagata taʻutaʻua o loʻo maua i le maʻisuka oe na ola mai i le tele o tausaga - Yuri Nikulin, Ella Fitzgerald, Faina Ranevskaya.

E toafia tagata ola suka

Masalo e toaitiiti tagata na mafaufau pe toafia tagata i luga o le fogaeleele e mafatia mai le faʻamaʻi masani o le endocrine. Ae o lo latou fuainumera ua faateleina i tausaga taʻitasi. E tusa ai ma fuainumera, e sili atu i le 200 miliona tagata i le lalolagi. O le toʻatele oi latou e mafatia i faʻamaʻi faʻamaʻi 2, ma na o nisi e maua i le ituaiga 1. O le isi, o le a tatou mafaufau i le matautia o le maʻi ma o le a le soifuaga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Pe a fesiligia e uiga i le taimi atofaina, o le a tali mai fomai o mea uma e naʻo le tagata maʻi lava ia e faalagolago i ai. E na o le maʻisuka e filifili pe faʻapefea ma pe fia le tatau ona tatau ona ia ola ai.

O le ono tulai mai o le oti vave i tagata ei ai le maʻisuka ituaiga I e 2.6 taimi sili atu, ma i le maʻisuka e maua i le maʻi II - 1.6 taimi sili atu nai lo se tagata soifua maloloina. O tagata talavou ua maua i le maʻi i le 14-35 tausaga le matutua e ono lamatia le tele o taimi e 4-9 taimi.

Vaega o lamatiaga

E taua le maitauina o le ola o le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka ua matua faateleina i tausaga talu ai nei. Mo le faʻatusatusaga: aʻo leʻi amataina le 1965, o le tino i lenei vaega na sili atu ma le 35% o mataupu uma, ma mai le 1965 i le 80, na faʻaititia le 11% i le tino. O le soifuaga o tagata gasegase ua matua faateleina, e tusa lava po o le a le ituaiga faamaʻi.

O lenei fuainumera pe a ma le 15 tausaga mai le amataga o le maʻi. O lona uiga, i tausaga talu ai nei, ua faateleina le tulaga o le ola o tagata. O lenei mea na mafua ona o le gaosia o le inisalini ma le oʻo mai o masini faʻaonaponei lea e mafai ai e oe ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Seʻi oʻo i le 1965, o le maualuga o le soifuaga o le tino i tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka na mafua mai i le mea moni o le inisalini e le o maua e avea o se vailaau e faatumauina ai le maualuga o le suka o le suka.

O le vaega autu o tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1 o tamaiti ma talavou. O le olaga faaletino e maualuga foi i lenei tausaga. I le uma, e masani lava e le mananao tamaiti e pipii atu i le pulega ma siakiina pea le kulukose.

E le gata i lea, o le tulaga ua faʻateleina i le mea moni o faʻalavelave e vave ona tupu i le lotolotoi o le le lava o le puleaina ma togafitiga talafeagai. Faatasi ai ma tagata matutua, o le olaga faaletino e fai si laʻititi ma e mafua ona o le faʻaaogaina o le ava malosi, faʻapea foʻi ma le ulaula tapaa. I lenei tulaga, e mafai ona tatou faapea atu ma le saogalemu - o le a le tele e ola ai, e filifili tagata uma mo ia lava.

E ono aliali mai le maʻi ona o le leai o se mafuaaga. O le mea lea, e leai se tasi e maua le avanoa e puipui ai. O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafua ona o le le lava o le inisalini gaosiga, lea e nafa ma le suka o le toto.

Taua le iloa

O le maʻisuka ituaiga 1 o se ituaiga e le mafai ona faʻaleleia o le maʻi. E amata ona atiina ae, aemaise i se talavou, e le pei o le lona lua. I totonu o tagata, o le faʻafanoga o suauu peta i le pancreas, lea e nafa ma le gaosia o le inisalini, ua faʻaalia. O le faʻamaogaina o faʻalavelave e taʻitaʻia ai i le le lava o ona mea i totonu o le toto. E aofia ai faʻafitauli i le liua o le kulukose i le malosi. O faʻapogai autu o le maʻisuka ituaiga 1 o:

  • o le foliga mai o le polyuria (faʻavave vave),
  • faʻamaʻi
  • paleni mamafa
  • leai se vaaiga mamao
  • vaivai
  • fiaaai
  • fiainu.

Ioe, faatasi ai ma le faʻaalia o nei faailoga, e le mafai ona fesiligia le fesuiaʻiina o le faagasologa, ae e mafai lava ona mafai ona pulea le tulaga. O lenei faʻamaʻi e aofia ai le siakiina pea o le toto toto, le aofaʻi o gaʻo ma le inisalini togafitiga. E le gata i lea, o le masani masani o le olaga o le a manaomia ai le usitaia o nisi o tapulaa. Mo se faʻataʻitaʻiga, mulimuli i se meaʻai, faia le numera manaʻomia o faʻamalositino ma faʻaauau le togafitiga o le insulin i le taimi.

Soifuaga o le olaga

E toatele e fiafia i le fesili i le tele o tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona ola. E taua le matauina o lenei faʻamaʻi e faʻaalia lava ia i tamaiti, talavou ma tagata talavou. E fesootaʻi atu i lenei mea e faʻasino faalilolilo o ia o "talavou." O le faʻamoemoe o le olaga e matua faigata lava ona vavalo, talu ai e le o manino le natura o le kosi. A e taumafai e faʻatatau i ai, e tatau ona e mafaufau i ni mea se tele. O le tele o tagata atamamai e talitonu e tele naʻo le tausaga o le tagata.

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le afa o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona oti pe a mavae le 40 tausaga o maʻi. E le gata i lea, latou te atiina ae le gasegase masani o le faaletonu. E le gata i lea, i le mavae ai o le 23 tausaga mai le amataga o le faʻamaʻi, faʻafitauli o le alualu i luma o le atherosclerosis. I le itu, o lenei mea e mafua ai le atiaʻe o le stroke ma gangrene. E iai isi faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu i le oti vave. Mo le maʻisuka ituaiga 2, o ia faʻafitauli e le o se uiga lelei ma e leai sona aafiaga taua i le olaga o le tagata maʻi.

Auala e tau ai

Ina ia mautinoa le umi o le ola, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le suka i le toto. O le tausisia o lenei mea itiiti e faaitiitia ai le ono faapuupuuina o le olaga i nisi o taimi. E faʻatatau o le tasi i le toafa o loʻo maʻi i le ituaiga e mafai ona ou faalagolago i se olaga masani. Afai i le taimi muamua o le faamai e amata ona pulea, ona faaitiitia lea o le saoasaoa o le atinaeina o le faamai.

O le pulea lelei o le kulūkose o le a faʻagesegese foi, i nisi o tulaga e le masani ai, e oʻo lava i le taofia o le maʻi o le maʻisuka ma faʻafitauli na faʻaalia. O le pulea lelei o le a fesoasoani e pei o soo se ituaiga maʻi. Ae peitai, mo le ituaiga lona lua, o le tele lava o faʻafitauli e maua. O le mulimuli i lenei vaega, e mafai ona faʻaititia le manaʻomia mo insulin. Ona fesili loa lea o le fesili pe o le a le tele o totoe e nonofo ai ma le maʻisuka e toetoe lava a leai.

O le usitaia o le pulega i le galuega ma i le fale e mafai foi ona oʻo atu ai i se faʻaopoopoga o le faʻamoemoe o le olaga. I lenei tulaga, o le malosi tele faaletino e tatau ona alofia. E tatau foi ona i ai ni tulaga faigata e mafai ona afaina ai le tino. E le gata i le puleaina o le kulukose, e tatau ona faʻaauau pea ona faʻataʻitaʻi le hemoglobin. Faʻatasi ma le ituaiga 2, o suʻega atonu e le mausali ma faifaipea.

Aoao e ola

O le mea autu e le tatau ona faia i le mea muamua o le popole. A maeʻa, o se tulaga atuatuvale o le a na ona faʻalavelaveina ai le gasegase o le faʻamaʻi ma mafua ai ona vave faʻalauteleina faʻafitauli. A o laʻititi le matutua, e faigofie ona fai lenei mea. Ae afai o tatou talanoa e uiga i se tamaititi po o se talavou, ona tatau ai lea ona vaʻaia lelei matua ma le lagolago faʻaleleia lelei.

I lalo o le taumafataga ma galuega taua, e mafai ona fai mai o le maʻisuka o ola i se soifuaga atoatoa ma olaola o tagata maloloina. O nei fuataga e sili ona fetaui, talu ai o fesoasoani ia e faʻamautinoa ai le ola masani mo tagata mamaʻi. I le lalolagi ei ai le tele o mataupu pe afai, mulimuli i nei fautuaga, e mafai e se tagata ona ola i se suʻesuʻega le mama mo le sili atu i le sefulu ma le lua tausaga.

Ma i le asō, o tagata e nonofo i le lalolagi o loʻo tauina i aso uma le faʻamaʻi ma faʻatoʻilaloina. E tusa ai ma lipoti a le aufaasālalau, o loʻo i ai se maʻisuka i le lalolagi na faamanatuina lona 90 aso fanau. O lona gasegase na maua i le lima o ona tausaga. Talu mai lena taimi, na ia siakiina ma le faaeteete le iniseti o le kulukose toto ma faia uma taualumaga talafeagai.

O nei mea uma o loʻo faʻamaonia ai e faapea o soʻo se mea, e oʻo lava i le faigata, faʻamaʻi ma le ala saʻo e mafai ona faʻavaivaia ma taofi le alualu i luma.

E taua tele le iloa i le taimi e le mafai e le tino ona tuʻu le inisalini talafeagai. Aua e te popole ma mafaufau e uiga i le leaga. A uma mea uma, soʻo se leaga e mafai ona faatoilaloina i le lelei i le olaga. Ma o le a le tele e ola ai, o le maʻisuka e mafai ona faia sana filifiliga, ona o le poto masani o tagata na muamua e le fiu ma faaauau pea ona tau.

O le aafiaga o isi tagata o loʻo mafatia mai le faʻamaʻi e leʻo le tausaga muamua, o le a fai mai e faalagolago tele i le tagata maʻi. Ae sili atu, i le tele o lona manaʻo e ola ai. O le tagata soifua foi e taua tele sona sao. A uma mea uma, o le lagolago ma le gauai atu a ē pele ia te ia e sili atu ona aoga ia te ia nai lo se isi lava taimi.

Tuua Lau Faamatalaga