Atherosclerosis ma Vailaau Faʻapitonuʻu

Ona o le lapoa lapoa o lenei mea ua tuʻuina i luga ole itulau:
1 2 3 4

MATAGALUEGA O AʻOAʻOGA FAAPITOA MA LE FAʻAMASINOGA A LE TUSI PAIA O UZBEKISTAN

MATAGALUEGA O LE SOIFUA MALOLOINA O LE FALEPUIPUI A UZBEKISTAN

FUAFUAGA FAʻAMAITAI FAʻAMAITI

MATAGALUEGA O LE FAAFOEGA MA LE MANAGALUEINA O LE HOSPITALI O LE FAAFOEGA FAAFETAIGA MA TALOSAGA FAALETINO O LE FAAFOEGA FAATINO

TUSI LE TUSI I LE FAʻAALIGA FAAOFIA

CORE

MO SUʻESUʻEGA O LE VAEGA IV O LE FAʻAFAʻOLOGA FAATINO

Le faʻamoemoe o le lauga:Faʻaaogaina o tamaiti aʻoga i le falemaʻi, faʻamaʻi, vailaʻau faʻapitoa, faʻalavelave ma togafitiga o le atherosclerosis, faʻamaʻi fatu fatu, angina pectoris.

Manatu faaleaoaoga: ia aʻoaʻo tamaiti aʻoga i le mafaufauina o mafaufauga, fomaʻi, mataupu o le deontology, amio faʻavae ma mea faʻale-tino e tusa ai ma manaoga o le toleniina o se fomaʻi i tulaga o tulaga faʻavaomalo.

Faʻamatalaga puupuu mo le autu:O lenei autu o se tasi lea o le autu i togafitiga. E mafua ona o le maualuga o le aʻafiaga o le atherosclerosis o le faitau aofaʻi, o le taua tele o le suʻesuʻega taimi o le maʻi. Le taua o faailoga autu o faʻamaʻi, o mataupu faavae o togafitiga faʻaonapo nei e taua tele i le olaga i aso taʻitasi o se fomaʻi.

Le faʻamoemoe ma sini o le tautalaga - 5 minute

Etiology ma pathogenesis - 15 minute

Faʻavasegaga ma falemai - 25 minute

Vaevae - 5 minute

Faʻaalia o le maʻi - 10 minute

Lapataʻi ma meafaigaluega gaosia - 10 minute

Vaʻaia eseese - 5 minute

Togafitiga - 15 minute

Faaiuga Tali i fesili - 5 minute

O le atherosclerosis o se faʻamaʻi masani o faʻamau o le fomaʻi ma le muscular-elastic type, e faʻaalia i le teuina ma le faʻaputuina o le lipoproteins plasma ma le cholesterol i le intima, e oʻo atu ai i suiga faʻapitoa ma le telefoni feaveaʻi, sosoo ai ma le faʻateleina o le faʻafesoʻotaʻi o le tino ma le faʻavaeina o faʻamalama i le puipui. O le iʻuga, o loʻo i ai se mea e vavalalata ai le lumanaʻi o laʻau ma le leai o se mea e mafai ai.

O atherosclerotic vascular vasions of different places o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le faʻaleagaina o le tino ma le tino i atunuu atiaʻe. E maua e tagata le atherosclerosis 4-6 taimi e sili atu nai lo tamaitai.

O le suʻesuʻega o le atherosclerosis e faigata ma telefaeteted. I le taimi nei, o le mea sili ona lamatia mo le atherosclerosis o le: maualuga maualuga o le toto, dyslipoproteinemia (o le faateleina o le mamafa o le maualuga o le lipoproteins ma le faaitiitia o le lipoproteins maualuga), ulaula, maʻi o le maʻisuka, ova, tane, o le gasegase o le maʻisuka i le atherosclerosis. O mea taua e mafua ai ona maualalo le tino ma le matua.

O le pathogenesis o le atherosclerosis e le o malamalama atoatoa i ai. E lua manatu autu ua tuʻuina atu: lipid ma endothelial. E tusa ai ma le lipid hypothesis, o le faateleina o le maualuga o lipoproteins plasma lipoproteins (LDL) i le cholesterol e fesoasoani i le ulufale atu i totonu o le puipui vascular. E le gata i lea, o le LDL e mafua ai le maualuga o le tino maso maso ma mafua ai suiga i le televave o le tino o le mimiti ma le subotheiolum. O loʻo i ai lipoti o aafiaga talafeagai o le LDL i luga o le fausia o le cell, faʻamalosia o le tuputupu aʻe, ma mulimuli ane i le fausiaina o fibrosis i le lotoifale.

E tusa ai ma le talitonuga o le endothelial, o le faaleagaina o le endothelial layer (o le totonugalemu o totonu o le vaa) e mafua ai le faʻavevesiina o le faʻaogaina o le faʻaleleia o le toto e mafua ai le faʻavaeina o se mea faʻafefiloi i le nofoaga o le faʻaleagaina. E aofia ai le tuufaatasiga o le platelet, chemocytosis o monocytes ma le T-lymphocytes faatasi ai ma le faʻasaʻoina o le platelet ma mea e gaosia ai le monocyte e mafua ai le femalagaaʻi maso maso mai ala o faasalalauga i le vavalalata, ma le suia o isi siama (macrophage, endothelial) lea e faʻamalosia ai le gasegase o le muscle ma le tuputupu aʻe. O le suiga o siama, aemaise lava le fausia o sela o le endothelial tele (multinuculate), e mafua ai ona latou le malamalama i le latou lava poloka, sosoo ai ma le fesuiaʻiga o le antigen-antibody reaction, o le faia o se vaega o le mumu, lea e faaiʻu i le fausia o se pusa. O faʻasalalauga e lua e vavalalata vavalalata ma e le tutusa, ae faʻalagolago le tasi i le isi.
I tausaga talu ai nei, o vailaʻau viral and herpes-viral of the ethiology of atherosclerosis ua tuʻuina atu ma o loʻo suʻesuʻeina ma le malosi. Ua faʻamautuina o le epstein-Barr virus, siama o Coxsackie ma isi e oʻo atu ai i le faaleagaina o le tino o le gata i le endothelial, le gasegase lipid metabolism ma le faaletonu o le tino. O le atherosclerotic plate e tupu lemu i le tele o tausaga ma iu ai ina oʻo atu i le vevela o le lumen poʻo le faʻamaʻalogaina o le vaʻa. I le gasologa o taimi, o le pepa e avea ma le kalidinous. I soo se laasaga o le atinaʻe, e mafai ona faʻaleagaina faʻafuaseʻi poʻo le mamafa tele o le toto (fissure or rupture), ma e oʻo atu ai i le faʻavaeina o se toto toto ma, e tusa ai, e sili atu le leaga o le tafe toto.

Talu ai ona o le taua tele o le telefoni feaveaʻi ma le faʻaleleia o le tino i le pathogenesis o le atherosclerosis, o le faasolosolo malie o le faasologa o le gasologa o le gaioiga o le faʻamaʻi: taimi o le gaioiga e suia i taimi o le toʻa.

O le falemaʻi o le faʻamaʻi ua faʻamoemoeina e le o le tele naua o suiga i totonu o vaa, e ala i lo latou faʻatautaia. O fomaʻi ma vaega o lalo ifo o le aorta, coronary, carotid masani, cerebral, fafa, mesenteric ma falesa femoral e sili ona aafia. E tusa ai ma le faʻatumuina o le faʻatonuina o le atherosclerotic, o faailoga o falemaʻi e oʻo mai i luma o loʻo aʻafia ma le okeni lea e sili ona faalavelaveina ai le toto (silasila i vaega talafeagai).

Po o le a lava le tulaga o le faʻatonuina o le faagasologa, na ia fuafua e iloa le vaitau 2 i le atinaʻeina o le faʻamaʻi: o le taimi muamua (faʻasologa) ma le vaitaimi o faʻamaʻiga. I le uluaʻi taimi, e leai ni suiga i totoga. O loʻo faʻamatalaina i ni faʻafitauli e le o faʻasolosolo i le tino e pei ole vasospasm, cholesterinemia ma le dyslipidemia.

I le taimi lona lua, i le taimi muamua, o faailoga ma faailo e atagia ai le feeseeseaiga i le va o le okesene o manaoga o totoga ua afaina ma fusi ma le mafai ona faaooina atu e ala i vaa ua suia e le atherosclerotic faagasologa. I le taimi muamua, o lenei faʻaeseesega e faʻaalia i le naʻo le faʻamalositino faʻalauiloa, pe a faʻateteleina le malosi o le okesene-metabolic manaoga (mo se faʻataʻitaʻiga, ma le angina pectoris, faʻamatalaga le tumau), ma mulimuli ane i le alualu i luma o le atherosclerosis ma le faʻaitiitia i le lumenia o le vaa, E mafai ona maua le gasegase (asymptomatic) o le faʻamaʻi seia oʻo ina faʻaitiitia le lumanaʻi o le aluga i le 70-75%.

I le tulaga o le solia o le faamaoni o le plaque, pe a amata le faagasologa o le thrombosis, e pei o se tulafono, o le ogaoga o le faʻamaʻiina o le maʻi, e faʻaalia i le atinaʻeina o angina le toʻa poʻo le faʻaleagaina o le myocardial, pe afai tatou te faʻaleagaina le fatu fatu e pei o le ISCHEMIC HEART DISEASE).

O ATOROSCLEROSIS OF AORTA e sili atu ona tupu muamua nai lo isi vaega tetele ma e taatele (aemaise lava i le teritori), e ui i lea, o ana faʻamatalaga faʻapitoa e muamua lava ona faʻamatalaina pe ua le atoa. O nisi taimi e tulai mai

tiga faʻafouina (aortalgia) faʻasalalau atu i le itulagi vavalalata. Faʻatasi ai ma le atrophy o le muscle, o le anerysm o loʻo faia i vaega o le aorita na aafia e le atherosclerosis ma le fausiaina o faʻaopoopoga poʻo le faʻasalalau. O le faateleina o le tele o le anerysm e tau atu ai i le faateleina o le mamafa i siama lata ane ma le faaleagaina o hemodynamics. Faʻatasi ai ma le aousic anerysm, o le tiga e tupu, o le faʻasalaga lea e faalagolago i le nofoaga o lona faʻatulagaga (faʻatasi ai ma le aisisi o le alu aʻega o le aorta - tiga o le fatafata, vailaʻau oona - paʻu o le fatafata e susulu i le ua, tauau, tua, alu ifo le aorta - tua). O isi faailoga o le aortic anerysm ua maitauina - ulu o le ulu, fulafula o foliga (ona o le vevela vela veva), ova, moe, le manava o le manava, dysphagia (ona o le faavauvau o le namu faifaipea ma le mamafa i luga o le auala).

Na faʻaalia le faʻalauteleina o tuaoi o le fusi vascular, murmuriga systolic i le nofoaga lona lua intercostal i le taumatau o le sternum.

I le tulaga o le le atoatoa o le tino (natura i le natura), i le lona tolu o le intercostal space i le taumatau o le sternum, ua faalogoina le muimui o le muimui systolodiastolic. I mataupu o le atherosclerotic leion o le abdominal aorta poo le atinaeina o le anesism i totonu, o le tiga o le manava, o le lagona o le vaivai, ma le le atoatoa o le mafaufau. I totonu o le manava o le manava, e mafai ona fuafua se faʻasolosolo i luga o le palpation, o loʻo faʻalogoina ai le muimui.

O le mea e maua ai le gasegase o le a faasolosolo malie lava i le tele. I le taimi o le maitauina o le malosi, na maitauina le siitia o le anerysm o le 0.5 cm i le tausaga.

O se faʻalavelave faʻalavelave o le anerysm o le faʻamavaeina o lona puipui ma malepelepe ma se faʻalavelave matautia. O le aʻafiaga o le gau e faʻapupulaina i le aisysys o le thoracic e sili atu ma le 6 inisi le lautele (aemaise lava i tua o le maualuga o le toto), o le vaitafe o le tino - sili atu i le 5 cm.The probability of breaks at these size during the year is 30-40%, ma o lo latou alualu i luma faʻaateleina ( diameter 7-10 cm - 45%, diameter 10 cm - 60%).

E fesoasoani le alo o le tamaititi i le atinaʻega o le le atoatoa o le toto i le faiʻai, o lona siama. O faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻi ona o le le lava o le toto i nisi vaega o le mafaufau. Malosiaga mai fafo - faʻafuaseʻi, o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto - e masani lava ona fesoʻotaʻi ma le vaʻaia o le vaʻaia o le cerebral ma o se mea e sili atu ona faigata - faʻamaʻi.

O le vaivai, faʻalavelave faʻalavelave, faigata faʻalauteleina o uiga sili ona lelei. O le manatuaga mo mea tutupu i le taimi nei o loʻo faʻaitiitia ao faʻamaonia le manatuaina o le mafaufau. Manatua e uiga i le ulu o le ulu, o le pisa i le ulu, o nisi taimi o le vevela, o le moe e le fiafia, ita

lagona. I le aluga o taimi, o faʻagasologa o le alualu i luma, o nei faʻalavelave ua faʻalauteleina. I le mea mulimuli, III, laasaga, lecephalopathy, faʻalauteleina o le atamai, faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave, faʻamaoniga o le parkinsonism (stiffness, amima) e tupu.

O le atherosclerosis o le Renal, e mafua ai le siama o le ischemia, o le mafuaʻaga lea o le maualuga maualuga o le maualuga o le toto. E faʻalogoina le muimui i le tino i luga o le nofoaga vaapiapi o le fao. I le vevela, le proteinuria amio lelei, suiga itiiti i le palapala o le urine (tasi toto mūmū mūmū, vailaʻau eletise).

Mafuaaga o Atherosclerosis

E tatau ona maitauina o le atherosclerosis ma faʻamaʻi i totonu e alu i le lima. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻaosoosoina le atinaʻe o se maʻi maʻisuka malositalu mai faʻamaʻi vascular ma loto e tupu i se uluaʻi tausaga ma o le maualuga o le faaputuputu o le cholesterol i totonu o vaa e maualuga. E le gata i lea, o mafuaaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e aofia ai le maualuga o le toto maualuga ma le i ai o masani leaga (ulaula). Ae o le pama o loʻo solia pea i le cholesterol metabolism.

Mafaufau i mea e lamatia ai le atinaʻe o le maʻi:

  • tausaga O le tagata matua atu, o le sili atu lea o le lamatiaga o le faʻateleina o faʻaaliga atherosclerotic. Ae maise lava le mataʻituina o latou soifua maloloina e tatau ona sili atu i le 50 tausaga,
  • itupa Ua iloa e saienitisi e sili atu ona faigofie tagata i le atherosclerosis. O le faʻaaliga o faʻamatalaga muamua e mafai mai i le 45 o tausaga, ma i nisi o taimi muamua. A oi ai i fafine, o faʻamaʻi o le faamai e amata ona aliali mai mai na o le 55 ona tausaga,
  • uiga faʻamaoni. O le gasegase o le vailaʻau e toetoe lava o le vaega taua i le fatuina o le atherosclerosis. O suʻesuʻega ua faaalia ai oi latou o latou aiga na mafatia i faʻamaʻi pipisi o le gasegase e masani ona afaina i le faʻamaʻi i le ogatotonu,
  • le lelei. O le faʻaaogaina o le gaʻo ma le meaʻai, faʻapea foʻi ma le naunau mo meaʻai, e ono mafua ai le atinaʻeina o togafitiga. O le mea lea, e taua tele le 'ai saʻo ma i le taimi. O le faavae o le taumafa e tatau ona avea ma fualaau faisua, fualaau, laumei ma iʻa,
  • mamafa tele. E le o le faapea atu e taʻitaʻia saʻo lava i le atinaʻeina o lenei maʻi faʻamaʻi, ae, o le gaʻo e mafai ona afaina ai le maʻisuka, lea e faʻaosofia ai le atherosclerosis,
  • leaga masani. O le ulaula tapaa o le fili sili o le toto ma o se tasi o mafuaʻaga o le atherosclerosis.

Ituaiga ma faailoga o le atherosclerosis

E tele ituaiga o togafitiga faʻaleagaina lea e tupu ai mea leaga:

  • afaina o le coronary arteries (atherosclerotic cardiosclerosis), lea e faaosofia ai le faatupuina o le fatu fatu, faamai o le fatu fatu ma le angina pectoris,
  • aorta, lea e aʻafia uma ai faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu ma okeni,
  • toto toto e nafa ma le toto i le faiʻai,
  • vaʻa tele, lea e taʻitaʻia ai i galuega le lelei fatuga ma le maualuga o le maualuga,
  • vaʻa o pito i luga ma pito i lalo, o lenei maʻi e taua o le gaoia o le atherosclerosis.

E faʻapefea ona faʻaalia lenei maʻi, o a ni mea e tatau ona ou vaʻai ma talanoa i se fomaʻi?

I le laasaga muamua, e le vave tulai mai le faamaʻi, o le mea lea, o lona faatasi mai e mafai ona fuafuaina i le iloiloga. I le aluga o taimi, o le mea ua taua o le "iloga mata" (faʻamaonia o gaʻo faaletino) e ono aliali mai.

I le lumanaʻi, o foliga o le maʻi o le a foliga mai e fuafua i le nofoaga o le liona. Ma, faatasi ai ma le faaleagaina o le mata, o le tiga e mafai ona tupu i tua o le sternum o malosiaga eseese, faalautele atu i le tua, uaua po o le pito i luga, faapea foi ma le maualuga maualuga o vascular hypertension. A aʻafia le faʻamaʻi i le faʻamaʻi, o le mea lea e mafai ona iloa e uiga o siama o le gaʻo. loto - angina pectoris, tachycardia, le fatu, le mautonu, ma isi. Faʻaleagaina le gaʻo o le tino o le tagata, pisa i totonu taliga, faʻavavevave, faʻavauvau o le ulu, vaivai, faafitauli ma le moe, mafaufauga mamafa.

Afai o aʻafiaga e afaina fatuga, e aliali mai o ia lava i le tulaga o le gasegase masani ma le gasegase o lapopoʻa. Faʻaleagaina o vaʻa pito i lalo (e taʻua foi o le Lerish's syndrome) e faʻaalia i le vave ona vaivai, tiga faʻafuaseʻi pe a savali, paʻu o le paʻu i luga o vae, malulu, maʻi paʻu pula. Afai e oʻo i le atherosclerosis i le mesenteric arteries, e mafai ona fuafua i le tiga e faʻafuaseʻi ona tupu pe'ā uma ona 'ai ma faʻatasi ma taʻavale, ma o nisi taimi o vomiting, tulaga o le sulu, thrombosis, ona o le pepe o le necrosis ua faia. O togafiti o pailani e mafai ona faʻaalia e ala i le fulafula o vae, fulafula o veins o le ua, faʻavavega o le tino, faitioga systolic i luga o le gaʻo pulmonary.

Faʻamatalaga o Atherosclerosis

Ina ia mautinoa ua atiaʻe e se tagata le atherosclerosis, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi fomaʻilea o le a faatonuina ai se aofaiga tele iloiloga. O maʻi taʻitasi e mafai ona faʻaalia i ni auala eseese, o lea e tatau ai ona e siakiina mea uma, auiliili le natura o togafitiga. I le taimi o se suʻesuʻega i le tele o vaega, o le faigata o le kosi o le atherosclerosis ma le aʻafiaga o faʻafitauli e tatau ona faʻamautuina, lea e mautinoa o loʻo faʻaalia i le suʻesuʻega. Na o le taimi lena o le a saʻo lelei le togafitiga ma aumai ai ni taunuuga lelei.

O suʻesuʻega o togafitiga masani e aofia ai suʻesuʻega faʻapitoa ma le faʻaaogaina o metotia faaopoopo mo le faʻamaonia o le maʻi.O le auala muamua o suʻesuʻega e aofia ai le aoina o faitioga, suʻesuʻega ma suʻesuʻega, lea e mafai ai e le tagata poto faapitoa ona fuafua le natura o le pulsation, pe faʻapefea ona vevesi ma faʻamalosi vaa. E taua tele le taʻu i se tagata tomai faapitoa e uiga i masani leaga leaga ma lou olaga, meaʻai. O isi suʻesuʻega faʻapitoa e faʻatinoina e ala i le faʻatinoga o suʻega, faʻapea foʻi ma le auai o masini faʻapitoa. Atonu o lenei suʻesuʻega e pei o le electrocardiography, Faʻamatalaga faʻamatalaga toto toto, x-ave o vaʻa toto ma pusa, suʻesuʻeina o toto toto.

Atherosclerosis Treatment

Faʻafofo atherosclerosis e tatau ona tuʻufaʻatasia - fualaau faasaina ma le le faʻatau fualaau. O le mea mulimuli o le faʻaumatia lea o suiga faʻafitauli. O le tagata maʻi e fautuaina e taitaia se olaga malosi, aloese mai masani leaga, e aofia ai le inupia o le ava malosi, pulea le mamafa, aloese mai popolega popole ma tulaga atuatuvale.

Faʻapitoa o le antiatherosclerotic meaai. E faʻatatau i le faʻaaogaina o meaai ma sina kalori laiti ma le maualalo o le gaʻo manu. Meaʻai e aofia ai meaʻai gaʻo faʻafefeteina e sili ona lelei pe faʻaitiitia atoa mai le lisi. E tutusa lava mea mo meaai maualuga i le cholesterol.

Vailaʻau togafitiga e tatau ona aofia ai vitamini B3 ma le PP.

O togafitiga faʻafuaseʻi o le atherosclerosis, e pei o le togafitiga e masani lava ona faʻaaogaina, aemaise lava i na tulaga pe afai e le o toe tali atu vaʻa faʻafesoʻotaʻi togafitiga o togafitiga. O togafitiga togafitiga e faʻaaogaina mo le faaleagaina o gaʻo o totoga o totonu, e aofia ai le faʻafefe o le vaa poʻo le aveesea o le thrombus.

Atherosclerosis o se faʻamaʻi matautia, e tatau ona taumafai e puipuia lona atinaʻe i auala uma, aua o le puipuiga e sili atu le lelei nai lo togafitiga. Polokalame puipuia e aofia ai: tausisia o le anti-atherosclerotic meaai (o le filifiliga pito sili lea), poʻo le itiiti ifo o se mea lelei, meaai paleni, tuʻuina atu masani leaga, tausisia o se olaga ola maloloina ma ola maloloina, faʻapea foʻi ma le faʻasaʻoina o le mamafa o le tino.

Afai e te masalomia o loʻo i ai oe i le atherosclerosis, faʻafesoʻotaʻi vave tagata tomai faapitoa o le matou Nofoaga Tutotonu o le a fesoasoani moni ia te oe!

Atherosclerosis ma Vailaau Faʻalotoifale: Fegalegaleaiga

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le atherosclerosis ma faʻamaʻi totonu e fesootaʻi ma le cardiovascular system e masani lava ona maua.

O lenei mea mataʻutia ua faʻamatalaina e le mea moni o le solia o le lipid ma le protein metabolism e masani lava o se taunuuga poʻo le mafuaaga o soʻo se maʻi cardiovascular.

O le mea lea, o le suʻesuʻeina muamua o le atherosclerosis e tāua tele - o se faʻafitauli faigata, aua togafitiga i le amataga toetoe lava a le faʻaalia mai.

Tulaga o le atinaʻe ma mafuaʻaga o le atherosclerosis

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o vaega o le cholesterol ma lipid i le ogatotonu ma le totonugalemu, ona o le mafuaʻaga o loʻo tuʻuina ai sima o le calcium i luga o laʻau o le alalaʻau ma le lautele ma faʻalauteleina ai le tino.

O faʻamaoniga muamua o le atherosclerosis e aliali mai pe a poloka le lologa e sili atu ma le afa.

Faailoga o le faamai e faalagolago i le vaega o vaa ua afaina.

O se aganuu le vavaeeseina o vaega e tolu o le atinaʻeina o togafitiga.

Muamua o le atinaʻeina o meaʻai - o se faʻamatalaga muamua o le maʻi. E tulaʻi mai o se taunuuga o le faʻaopoopoga o macrophages ma sela musele maso, lea e faʻaputu ai lipids. I le aluga o taimi, e tupu ai se gaʻo, ae o lona auai e le o lona uiga e maʻi le tagata i le atherosclerosis. E oʻo lava ile pepe, e mataʻituina ni meaʻai i totonu ole va ole 1-2 mm.

O le lona lua o le tupu aʻe o le faʻamalama o loʻo iai i le pito i totonu o le vaa. E aofia ai tioata o le esters ma le cholesterol, o se mea vaivai, ma le lipid fractions - o se pulou pupula. O le faateleina o paʻu mafolafola e mafua ai le vavalalata o le lumena o le faga. Cholesterol e sau mai le toto, faʻaputu i puipui o le vaa.

Lona tolu - o le i ai o faʻalavelave faʻalavelave - o le mea mulimuli i le atinaʻe o le atherosclerosis. Faʻaalia i se faʻaitiitia i le mafiafia o le paʻu o le faʻaaogaina o filorousiti e itiiti ifo nai lo le 65 micron, faʻapea foʻi le tupuga o microcracks ma maʻi o le tino. E aofia ai le faapipiiina o platelets i le kapula, lea e mafua ai le thrombosis, o le stroke, o le fatu fatu ma isi pathologies e fesootaʻi ma le toto le mama poʻo le maeʻa maeʻa i le afaina ua afaina.

O le faʻatulagaga o tupe teu i le atheromatous ua manatu o se faiga masani, ae ui i lea, o loʻo i ai le tele o mea e mafai ona faʻagesegese pe faʻavave.

Pathanatomy e aofia ai mafuaaga na:

  1. Itupa ma tausaga. O lenei faamaʻi e atiina ae i alii 3-4 taimi e sili atu nai lo tamaitai. E le gata i lea, o faailoga muamua i alii e aliali mai i le 45 tausaga, ma mo tamaitai - amata mai le 55 tausaga.
  2. Genetics E aofia ai mea taua e pei o le gaoioiga a le tino puipuia, le i ai o le dyslipoproteinemia faʻatoʻa, ma le maualuga o hormonal.
  3. Aga masani leaga. O le mea pito sili ona matautia mo le cardiovascular system o ulaula, pei O sikareti uma e aofia ai le tele o nicotine ma taʻavale leaga. E le mafai ona e faʻaaogaina le ava malosi, e ui o le 100 g o le mūmū mūmū mūmū i le 'aiga o le afiafi o se puipuiga lelei lea o le toto maualuga.

E le gata i lea, o le mafuaʻaga o suiga a le patho atonu o le i ai o le mamafa o le mamafa.

O le tele o mea e mafua ai le tele o faʻamaʻi - atherosclerosis, diabetes, ma isi mea, o lea, e manaʻomia ai ona fetuunai le mamafa o le tino.

O ituaiga autu o le atherosclerosis

E tele ituaiga o faʻamaʻi.

O le mea sili ona taatele o le faʻavasegaina o le atherosclerosis, e faʻatatau i le nofoaga o le liona o ni atheromatous plaques o toto toto.

O foliga o le faʻamaʻi e aliali mai tutoatasi ma faʻalapotopotoga.

O ituaiga nei o le atherosclerosis e iloga:

  • Atherosclerosis o vaʻaiga o maliu, e masani ona faʻaalia e le tiga o le loto. Talu ai ona o le faaleagaina o fua o le fatu, o le tafe o le okesene i le myocardium ua faaleagaina. O le iʻuga, o le alualu i luma o maʻi faʻapitoa e oʻo atu ai i le angina pectoris, o le fatu fatuga, o le fatu faʻamaʻi o le fatu ma e oʻo lava i le oti faʻafuaseʻi.
  • O le vailaʻau o le liona o le tele o le uaea i totonu o le tino - o le aorta. O le atinaʻeina o pepa o le cholesterol e aʻafia ai galuega a totoga uma.
  • Atherosclerosis o vaʻa tele. Faatasi ai ma uiga o le faamai, tiga i le taimi o le solo, o le i ai o le toto i le urine, osofaiga o le vomiting ma le taotoga e tatau ona faamamafaina. O le atinaʻeina o le faamai e aofia ai le maualuga o le toto maualuga ma le le atoatoa.
  • Atherosclerosis o vaʻa vaʻai. O le faiʻai o se tasi lea o vaega taua o le tino tutotonu, o le mea lea o le matelaina o le okesene i lenei okeni e oʻo atu ai i aʻafiaga ogaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, osofaʻiga faʻafuaseʻi poʻo le faʻafuaseʻi osofaʻiga.
  • Faʻavaeina o le atherosclerosis o pito i lalo ma pito i luga. I le taimi muamua, o faailoga e pei o le leiloa o lauulu i luga o vae ma lima, o le mumu o tamatamailima, tiga, lala paʻu, ma isi mea e mafai ona iloa. O le faʻaaliga sili ona mataʻutia o lenei ituaiga o atherosclerosis o le faʻapipiʻi ma le faʻaogaina o fusi (gangrene).
  • Atherosclerosis o gaʻo mesenteric e fafagaina ai le manaʻoga. O faʻaalia autu o le faʻamaʻi o osofaiga o le tootoo o le manava-colic-pei o le tiga o le tino. O le lamatiaga o le thrombosis o lala o toto toto ma le necrosis o le puipui o le intestinal and mesentery.

Tusa lava poo le a le ituaiga o togafitiga, o foliga mai fafo o faʻasolosolo vascular vasions atonu e aliali mai:

  1. xanthomas - faʻatulagaga e pei o "tubercles" o loʻo i ai i le vaega o sooga ma tendon,
  2. senile arch - o foliga vaaia o lanu samasama i tafatafa o le pito o le kiona.

E le gata i lea, o xanthelasms e mafai ona aliali mai - o le faia o lanu samasama i luga o le paʻu, e masani lava ona i ai se uiga faʻafefe, ona o le gaʻo o le cholesterol ma triglycerides.

Ituaiga o Hyperlipidemia e Fredrickson

O le Hyperlipidemia o se faʻalavelave faʻaleagaina o le tulaga masani o lipids ma lipoproteins i le plasma toto.

O lenei faʻamaʻi o le vaega autu lea i le atinaʻe o faʻamaʻi fatu cardiovascular, e aofia ai le atherosclerosis.

Taimi masani ma fefaʻatauaʻiFaailogaLipid e mafua ai le hyperlipidemiaPepa Faʻapitoa a le PeraimeriMaualuga hyperlipidemia
І (1%)Le lava le lipoprotein lipase (LPLase), hyperchilomicronemiaLe tele o triglyceridesVaʻaia LPL vaivaiO le atinaʻe o pancreatitis, sosoʻo lupus erythematosus (SLE), maʻisuka
IIa (10%)Maualuga LDLCholesterolAiga o le hypercholesterolemiaO le tupu mai o le nephrosis, hypothyroidism, siama gasegase, faʻasolosolo hypertension
ІІb (40%)Maualuga maualuga o le LDL ma le VLDLCholesterol ma triglyceridesAiga o le hypercholesterolemia ma le hyperlipidemiaLe atinaʻeina o le maʻisuka, maʻi o le nephrotic
III (1%)High STDCholesterol ma triglyceridesAiga dysbetalipoproteinemiaLe tupuga o le hypothyroidism, dysglobulinemia, maʻisuka
IV (45%)Faʻaopoʻopoina le VLDL ConcentrationTriglyceridesFamily hypertriglyceridemia, faʻapea foʻi ma le faʻasalaga faʻatasi ma aigaO foliga mai o le SLE, faʻalavelave faʻapitoa, maʻi o le maʻisuka, maʻi le nephrotic, glycogenosis
V (5%)Tulaga maualuga o VLDLP ma chylomicronsO le tele o cholesterol ma triglyceridesFamily hypertriglyceridemia aiga, faʻatasi ma le hyperlipidemia aigaLe atinaʻeina o le maʻisuka, glycogenosis, maʻi o le nephrotic, hypothyroidism, dysglobulinemia

Hypercholesterolemia - Maʻi Concomitant Diseases

Hypercholesterolemia i se lagona o se maʻi lea e le o se faʻamaʻi. Nai lo o lea, o se tuʻutuʻuga mo le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi.

Hypercholesterolemia e faʻaalia i le maualuga o le cholesterol plasma. Pepa Peraimeri ma le lua o lenei maʻi e iloga.

Ua vaevaeina le hypercholesterolemia i le tele o ituaiga:

  • Aiga I le fatu o lona atinaʻe o se faʻafitauli i le gaioiga o le faʻaleleia o le LDL. E le gata i lea, o siaki aloaʻia e matauina i le tele o le 1 i le 1 miliona. I maʻi, o le maualuga o le cholesterol e eseese mai le 15 i le 31 mmol / L. I le tele o tulaga, o le fatu fatu fatu e oʻo i le 20 tausaga.
  • Polygenic. E faʻaalia mai o ia lava o se taunuuga o le le lelei o le 'aiina o meaʻai po o le meaʻai e uiga i se talaaga o mea ua fai ma vaisu. Ole maualuga o le cholesterol i le plasma toto e mai i le 6 i le 8 mmol / L. I maʻi e maua i le fatu fatu e tupu i le 60 tausaga.
  • Aiga Faʻatasia. O nei vaevaega e atiina ae na o le 1-2% o tagata soifua.

Maualalo o le hypercholesterolemia o se maʻi e tupu i faʻamaʻi pipisi, maʻi o le maʻisuka (ituaiga I ma le II), hypothyroidism, pancreatitis, maʻi o le ate, oona ma gasegase pilia.

O lenei fomu e tupu tele lava nai lo le muamua.

Togafitiga ma le puipuia o le maʻi

E le mafai ona faʻamalolo atoatoa le atherosclerosis, ae e mafai ona taofi le tuʻuina atu o pusa o le cholesterol faʻatasi ai ma le faʻamautinoaga talafeagai ma togafitiga.

O togafitiga e masalomia o le atherosclerosis e aofia ai se talaʻaga faafomaʻi, suʻesuʻega muamua o le tagata maʻi, suʻesuʻega ma auala faʻaogaina o suʻesuʻega. Faatasi ai ma le suʻesuʻeina o fale suesue autu, o le aofai o le cholesterol ma le atherogenicity coefficient e iloga. O metotia faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e aofia ai faʻamatalaga, faʻasologa o mea, faʻasologa o tala, lipotia o le telefoni, faʻasolosolo ma ultrasound.

I le 80% o mataupu, o togafitiga faʻamalositino e fesoasoani e faʻamalo ai faʻamaʻi o le maʻi ma puipuia ai aʻafiaga ogaoga. Ua faatonuina e le fomaʻi fualaau nei:

  1. O tulafono e sili ona lauiloa i fualaau o togafitiga o le atherosclerosis. O a latou gaioiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le gaioiga o le ate i le gaosiga o le cholesterol. O faʻataʻitaʻiga o nei vailaʻau o loʻo faʻapipiʻi ma atorvastatin.
  2. LCD e faʻamaonia le faʻaaogaina o le kulimi kulimi i le ate. O togafitiga lelei o Colesevelam ma Colestyramine. I le avea ai ma se taunuuga o le faʻaaogaina o le LCD, o loʻo faʻaititia le cholesterol e faʻamautinoa ai le faʻaogaina o le faʻaogaina o le faʻaaogaina o le LCD.
  3. Fureti o vailaʻau ia e faʻaumatia ai triglycerides, ma faʻamausalīina ai le gasegase o le lipid. I le fale talavai e mafai ona e faʻatau, mo se faʻataʻitaʻiga, Trikor poʻo Atromid.
  4. Niacin o se vailaʻau e taua tele i le togafitiga o le atherosclerosis. E maua mai ai le malosi o le antispasmodic ma le vasodilator, ae e le maualalo ai le cholesterol. O vailaʻau e aofia ai le nicotinic acid e faʻasaina i le maʻisuka, maʻi o le gallbladder ma le ate.

I tulaga maualuga, o le taotoga ua faatonuina. O le angioplasty e faʻaogaina i auala laiti faʻafefe, ma faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻi ma aloese o loʻo faasino i auala sili ona osofaʻi.

Mo togafitiga ma le puipuia o le atherosclerosis, e tatau ona mataituina meaai faapitoa. E sili le mulimuli i se taumafataga maualalo maualalo ma le maualuga o le cholesterol maualuga. E aofia ai le taumafaina o ia oloa:

  • gaʻo gaʻo ma iʻa,
  • sukalati, mufui, pusa ma falaoa paʻepaʻe,
  • paluga, meaʻai ma ulaula,
  • oloa gaʻo susu,
  • meaʻai talafeagai, meaʻai vave, suauu gaʻo,
  • kofe malosi ma tipu uliuli, soda.

Nai lo lena, o le taumafa ua faʻamaoaigaina i ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo, iʻa, iʻa, fualaʻau ma fualaau suamalie, fua o le lactic acid maualalo lakapi, falaoa lanu ma ituaiga o gaʻo.

O le aʻafiaga o le atherosclerosis i gaioiga o le tino o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Maualuga maualuga o le atherogenicity

Atherosclerosis o se faʻamaʻi lea na talanoa lata mai talu ai nei. Ua faʻamautuina o tagata o loʻo mafatia i le atherosclerosis ua maualuga le aofaʻi o le atherogenic (CA). E tai 6-8 taimi latou te ono vaʻai i se fomaʻi e iai faʻamaʻi o le maʻi fatu fatu, ma e 4 taimi atonu o le a falemai i le masalomia o le faʻaleagaina o le myocardial poʻo le stroke. O le togafitiga o togafitiga o le atinaʻeina o le faamai e aofia ai le gasegase o le gataifale ma le fausia o mea e taʻua o "cholesterol plaques" i totonu o vaa, lea e matua vavalalata ai le lumenia o vaa, faalavelaveina le toto i tino uma ma mafai ona faateleina ai le lamatiaga o le fatu ma le maʻi fatu.

Atenerogenicity coefficient - o se faailo autu o le lipid profile

Atoa o le Atherogenicity - o se faʻavae faʻavae mo le fua o le lipoproteins maualuga ma le maualalo, e atagia ai le maualuga o le atiaʻe o le atherosclerosis.

O lipids uma i totonu o le tino pe o mai faatasi ma meaai pe faʻamaopoopoina i le ate. Talu ai o gaʻo e mamanuina i le natura, e le mafai ona latou feoai saoloto i totonu o le toto. Mo la latou feʻaveaiga, e manaʻomia le faʻapitoa o apoprotein transporter proteins. O le vailaau kemini o lipids ma proteins e taʻua lipoprotein.

O le faʻavae mole mole o gaʻo e mafai ona i ai eseesega eseese. O le mea lea, o gaʻo uma lava o loʻo faʻasaga i le toto ua vaevaeina i le lipoproteins maualuga (HDL), le maualalo lipoproteins (LDL) ma le maualalo o le mamafa (VLDL). LDL ma le VLDL e manatu o "gaʻo" gaʻo. E sili atu, latou te nofo i luga o puipui o maʻa, e faʻamalosia e ala i fesoʻotaʻiga, faʻamaumauga ma foliga o le atherosclerotic (cholesterol). O ia pusa e matuā vavalalata ai le lumenia o vaa, faʻalavelaveina le toto i totoga ma gaʻo. O le fatu ma le faiʻai e sili ona afaina, e manaʻomia ai le tele o voluma o le okesene ma meaʻai.O le maualuga o le lipoproteins, i le isi itu, e taʻua o le "aoga" lipids, ao latou gaosia le gaʻo i le tino o le tino, ma, o le mea lea, faʻaitiitia ai lona maualuga i totonu o le toto ma faʻamamaina toto toto o totoa fou lipid.

O le atherogenic coefficient o se faailoga o le fua o le "soifua maloloina" ma gaʻo "leaga". E faʻamoemoeina pe'ā uma ona maua mai iʻuga o le suʻega o le toto mo le lipids ma ua faʻatatauina i le fua faʻatatau:

KA = (aofaʻi cholesterol - HDL) / HDL

KA = (LDL + VLDL) / HDL (o le fua faʻatatau e manaʻomia ai le faʻalauiloa o le lipid profile e suʻesuʻe ai e le gata i le maualuga ma le maualuga lipoproteins).

O lona masani e faalagolago i meafaigaluega a se fale suesue faapitoa, ae o le averesi e 2-3. Faatasi ai ma le le atoatoa o le HDL, o le a faateleina. I nisi tulaga, e mafai ona oʻo atu i le 7-8 ma manaʻomia ai togafitiga ogaoga. Faʻaitiitia le aofaʻi o le atherogenic i togafitiga faafomaʻi e seasea lava.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le a le uiga o le faasino igoa maualuga athegenic?

O le maualuga o le maualuga o le atherogenic coefficient o se faailoga le lelei. Talu ai o lenei mea o se aoga aoga, e mafai ona fesuisuiai i le olaga atoa ma e ese mai i tagata gasegase e tutusa le maualuga o le cholesterol level. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faailo o le toto cholesterol toto i tagata asiasi uma o le falemaʻi e 5.5 mmol / L. I se tasi o ia mea, o le mea sili ona maualuga na faʻatusalia e le lipoproteins maualuga, o le mea lea, o le atherogenic index o le ai ai i totonu o tapulaa masani, ma o le aʻafiaga o le atinae o le atherosclerosis o le a maualalo. I se isi itu, afai o le LDL e sili atu i le HDL, e oo lava i le cholesterol masani, o le a faateleina le aofaʻi, ma o le tagata maʻi o le a fautuaina togafitiga e faʻatatau i le faʻaitiitia.

O le mea lea, o le atherogenicity index e mafai ona taʻua o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa: e fuaina le lamatiaga o le atherosclerosis faʻalavelave (faʻaleagaina le myocardial, stroke) i se tagata maʻi e maualuga le cholesterol. O le faateleina o le cholesterol e le o taimi uma o se faailoga o le atherosclerosis. Afai e mafua ona o le HDL, o le lamatiaga o le maʻi vascular e laitiiti. O le faʻaaogaina o le LDL i le fausaga o gaʻo o loʻo i totonu o le tino e sili atu ona matautia. Afai e faʻapupula le index atherogenic, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi e tusi se ata o togafitiga ma togafitiga puipuia.

Mafuaʻaga mo le faʻaleleia o le fuataga

O le maualuga o le atherogenic index e masani ona le iloa e le tagata maʻi. O le mea sili ona lamatia o se ituaiga soifuaga lea e faia i le taimi o le tamaitiiti, ma e mulimulitaia e se tagata i le olaga atoa. O le mea lea, pe a maua le maualuga o lipid i le toto o le tagata maʻi, e fautuaina e siaki tagata o lona aiga.

O mafuaʻaga mo le faʻaopoopoga o le atherogenic coefficient:

  1. Manua le lelei o meaai. O le mea moni, o gaʻo o se mea taua ma talafeagai mo se tagata e faia le tele o galuega i totonu o le tino (mo se faʻataʻitaʻiga, o le cholesterol o se mea fale mo gaʻolaʻau ma hormones, o le LDL o le fesuiaiga o gaʻo e laveaʻiina ai mai le inumaga laiti mo isi suiga o meaola i le ate, HDL - lipoprotein, lea e siitia ai gaʻo mai le ate i sela o le tino atoa). O le mea lea, e mafai ma e tatau foi ona e aofia ai gaʻo i au meaai i aso taitasi. Ae le o fua uma e tutusa lelei. O le mafuaʻaga o le faateleina o le atherogenic coefficient o le faʻaaogaina tele o gaʻo manu i totonu o gaʻo, gaʻo, gaʻo, gaʻo (gaʻo, mafaufau), sausage, pata, susu gaʻo ma meaʻai susu, fuamoa moa.
  2. O le maualuga o le toto maualuga e mafai foi ona faateleina ai le atherogenic coefficient. E tusa ai ma fuainumera, o le maualuga o le toto maualuga o se faafitauli o le 35-40% o tagata o atunuʻu atinaʻe ua silia ma le 45 tausaga. Le mamafa i le 140/90 mm Hg. Art. faʻaosofia le faateleina o le vascular tone, lea e aʻafia ai le toto totoga i totoga ma fusi. O le mea moni, o laʻau ua mamanuina mo se aʻafiaga: o le vavalalata mo taimi pupuu e mafai ona faia i le taimi o taʻaloga po o tulaga faʻalavelave mamafa, o sea avega "faʻaleleia" le tino o le tino, ma toe faʻasalalauina le toto. Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le toto, o le faateleina o le tele o le tino o le fatu e fesoasoani i le faaleagaina, ma vave ona maua i luga o microtraumas fualaau mole lipoprotein.
  3. O le ulaula e mafai foi ona faʻaleleia ai le atherogenic coefficient. O le masani ona faʻamaʻaina le ulaula tapaa e mafua ai le faʻaitiitia o le suauu o le okesene ma le faʻamaunuʻu tumau i vaʻa toto. O lipids faatasi ma platelets vave ona faʻatumu nei liona, ma se atherosclerotic (cholesterol) pepa.
  4. O le faʻamaualuga o le ava malosi e mafua ai le faʻasalaga faʻaleagaina o le mamafa o le tino. Faʻaauau le faʻalogo (maualuga), ma le visceral, faafaileleina o le fatu, faiʻai ma isi totoga i totonu, vaapiapi. O le mea lea, o le toto i le totoga o totoga ma mea e faʻalavelaveina ai, e faʻaogaina i totonu o vaʻa vaapiapi, ma pepa o le cholesterol.
  5. O le isi mafuaaga mo le faateleina o le maualuga o le maʻisuka. O lenei faamai pipisi e faamatalaina i le sili atu o le kulukose (suka) i totonu o le toto. O ona molemoa e faaleagaina ai le puipui ogatotonu o arteries, ma o se aofaiga tele o pepa cholesterol e fai. E le gata i lea, o le maʻisuka, e le gata o le carbohydrate, ae o le gaʻo gaʻo e faʻalavelaveina: o gasegase ma lenei faʻamaʻi e faigofie tele i le meaʻai, e oʻo lava i se meaʻai. O le maualuga o le lipids i le tino e maua i le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i se faʻaopoopoga faʻateleina.
  6. O le tele o se isi mafuaaga e mafai ona faʻaititia ai le atherogenic coefficient. E i ai le tele o mea e mafua ai le tele o meaʻai, o le mea sili ona taatele o mea taumafa (faʻaaogaina masani o le maualuga-kalori, meaʻai gaʻo) ma le endocrine (eseese tulafono o hormonal o mea taua). I le tele o meaʻai, o le maualuga o le lipids i le toto e faateleina, o le lamatiaga o le faia o se faʻaopoopoga o le faʻalauiloa ma le atinaʻe o le atherosclerosis faʻapupula.
  7. Talafaasolopito o aiga. Fai mai fomaʻi o le tele o taimi o le atherogenic coefficient e faʻapupulaina i tagata oe na aʻafia le aiga i le atherosclerosis, o le maʻi cardiovascular, ma na mafatia i se tasi poʻo le sili atu foi o fatu fatuga poʻo ni taʻavale. O le mea lea, e fautuaina e tofu tagata taʻitasi ma faʻamaumauga faʻasolopito o aiga ma suʻega masani ma suʻega mo le cholesterol ma le lipid profile.
  8. O se olaga e le masani ai ua amata ona mafua ona o mea e mafai ona faateleina ai le atherogenic coefficient. Ua faʻamaonia o tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga olaola e itiiti lava le ono oʻo i le maualuga o le atherogenicity.

O nei mafuaʻaga uma e afaina ai le tino mo se taimi umi, o lea la, o le faʻaopoopoga i le atherogenic coefficient e masani ona masani i le matua o le 40 tausaga. Ae ui i lea, i le sefulu tausaga talu ai, o le maualuga o le atherogenicity index o loʻo maua foi i tupulaga talavou 13-15 tausaga, o le mea lea, o le suʻesuʻeina o le lipid mamanu ua amata ona lauiloa.

O le lamatiaga o le faʻaopoopoga o le aofaʻiga

I le gasologa o tausaga, o se maualuga o le atherogenicity ua le mautonu, o le toatele ua i ai le lagona e le o se tulaga lamatia lenei tulaga ma e le manaʻomia ai togafitiga. O se faʻamalologa lea e taʻua ai le atherosclerosis o se "fasioti tagata mama," ona o le lamatiaga o pusa cholesterol ma le maualuga o le atherogenic coefficient o loʻo i ai ni faʻalavelave matuia e ono oʻo atu ai i le oti.

Faʻafitauli o le faʻaopoopoga o le atherogenic coefficient:

    1. Faʻalavelave faʻaleagaina o le myocardial. O le fatu o le fatu o le sili lea ona tumau i le tino. E faia e ia se galuega tele o le pamuina o se toto tele i le olaga atoa o se tagata. O le mea lea, o le toto i le fatu e tatau ona tupu e aunoa ma le faatuai. O le toto maualalo o le oxygen e ulufale mai i totonu o le fatu e ala i le gaʻo.

Faatasi ai ma le faateleina o le coefficient o le atherogenic, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o le faʻavaeina o pusa cholesterol i le pito i totonu o vaʻa uma o le tino, e aofia ai mea e matelaina ai siama. E oʻo lava i sina faʻaitiiti vavalalata o le faʻaleleia o uʻamea e fafaga ai le fatu e oʻo atu ai i soliga ogaoga o lona toto. E faʻaalia e ala i le tosoina, faʻasalaina tiga i tua o le sternum, faʻateleina i le faʻamalosi tino. Afai o le lumenia o le gaʻo o le tino e masani lava ona "afaina" i tupe mama, o le a le umi pe sili atu foi se faʻamaʻi tuga e ono tupu mai i le myocardial infarction.

O le toe faʻaleleia o tagata gasegase ina ua maeʻa le faʻaleagaina o le myocardial e umi ma faigata. O nei tagata maʻi e manaʻomia le mataʻituina o le ola atoa e le cardiologist ma le faʻafouina vave.

  1. Manua, poʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular. O le faiʻai o se isi okeni lea e manaʻomia le faʻaaogaina o le okesene, kulūkose ma meaʻai. O le le lava o le toto i le tiga o le tino i le taimi o le atherosclerosis e mafai ona oʻo atu ai i se tulaga ogaoga e pei o le paʻu - oti o se vaega o le faiʻai faiʻai ma le atinaʻeina o faʻamaoniga o le neurology - maʻi pipili, leiloa o le mafaufau, afaina ma manava manava, e oʻo i le paʻu ma le oti.

Auala e faʻaititia ai le aofaʻi atherogenic: taʻiala tau togafitiga

Afai ei ai le maualuga o le HDL i suesuega o le toto, o le atherogenic coefficient e foliga mai foi e maualuga atu nai lo le masani. O le mea lea, o le sini autu o le togafitiga ma se maualuga o le atherogenicity index o le faaitiitia o le maualuga o le "LP" ma le cholesterol atoa i le toto e ala i le faateleina o le "aoga" HDL.

O le atherogenic coefficient e mafai ona faʻaititia e ala i le faʻaogaina o faiga masani nei:

  1. Meaʻai O le faʻamauina o le maualuga o le cholesterol maualuga o se faagasologa umi. O le taimi muamua e masani lava e le o togafitiga fualaau ma, aemaise lava, maliu. E fautuaina e le fomaʻi le faatapulaaina poʻo le faʻaaogaina atoa o meaai o le cholesterol-meaʻai - meaʻai gaʻo o le puaa ma le mutton, lardi, puaa, saisi ma sausage, kulimi mamafa ma isi oloa gaosi susu, fuamoa fuamoa. O nei vailaʻau uma o se punavai o le tele o le cholesterol ma e le manaʻomia ma se maualuga tele o le atherogenicity. I se isi itu, o meaai e maua i le soifua maloloina, faʻamamaina gaʻo susu ma le HDL e tatau ona aofia ai i le taumafataga. O nei mea e aofia ai: fuālaʻau fuālaʻau (fai mai fomaʻi i aso taʻitasi e fai fuamoa o fualaau aina, faʻavasegaina i le sunflower poʻo le olive olive), iʻa mumu, nati.
  2. Soifuaga o le olaga. Ina ia faʻaitiitia le fua faatatau, e tatau ona e taofi le ulaula ma inu ava malosi. E fautuaina e alu i aso uma i le ea fou, faia ni faʻamalositino, auai i taʻaloga ua malilie i ai le fomai (aau, tietie, savali, tietie solofanua, ma isi).
  3. Togafitiga o faʻamaʻi pipisi. Faʻaaogā masani o fualaau faʻasaina (faʻavaivai) mo vailaʻau maualuga: o fua faʻatatau o le mamafa mo faʻamaʻi pipisi e tatau ona tumau i le maualuga 130-140 / 80 mm Hg. Art. ma lalo. E le gata i lea, o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka, o loʻo i ai le maualuga o le atherogenicity index, o loʻo faʻaalia e mulimuli i se taumafataga e le gata i le faʻasaina o meaola manu, ae faʻapea foʻi ma le gaʻo faigofie gaʻo ma gaʻo. E masani ona maua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e ala i le faʻaaogaina o le suka.
  4. Faʻaitiitia le mamafa i le mea lilo. Faiaoga o meaʻai.
  5. Afai e mafai, ia faʻaitiitia pe faʻaitiitia mea faigata i le galuega ma i le fale.

O le togafitiga o fualaau o le maualuga o le atherogenicity coefficient e aofia ai le faaitiitia o le maualuga o le lipoproteins ma le cholesterol atoa i le toto, ma le aveesea o tulaga lamatia o le pathogenetic mo le atinae o le atherosclerotic plate. O vailaʻau e faʻaitiitia ai le faʻateleina o le atherogenicity e aofia ai:

  • O tulafono (Atorvostatin, Rozuvostatin, Simvastatin) o fualaau aupito sili ona aoga e mafai ona faʻaititia ai le atherogenic coefficient. Latou te faaitiitia le synthesis o le cholesterol i le ate e le 30%, faaitiitia le maualuga o lipoproteins maualalo, ma faateleina le maualuga. E tusa ai ma fuainumera, o le faʻaaoga masani o statins mo le 5 tausaga poʻo le sili atu e faʻaititia ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻafitauli cardiovascular o le atherosclerosis e le 40%.
  • Fiprates (Ciprofibrate, Faʻamaofi) - isi vaega o vailaʻau e faʻaitiitia ai le cholesterol atoa ma le atherogenic coefficient. E pei o fuainumera, fibrates e maualalo le LDL maualuga ma faateleina le maualuga o le HDL.
  • Sequestrants of acidic acids (cholestyramine) - o se auala e fusifusia ai gaʻo gaʻo i totonu o le manava ma puipuia ai lo latou ave i totonu o le toto. I le taimi muamua sa faʻaaogaina o fualaau mo le paʻu mamafa. E tele taimi e faʻamatalaina i le faaopoopoina i fuainumera ma fibrates, e faʻaleleia ai a latou taga.

O ai e fautuaina e faʻaititia le aofaʻi o le atherogenic

O le faaitiitia o lenei faailo e masani ona tupu o se vaega o le togafitiga faigata o le atherosclerosis. I le avea ai o se tulafono, ua uma ona lesitalaina ia ituaiga o fomaʻi ma se fomaʻi ma ua matauina mo faamaʻi o le fatu poʻo le faʻamaʻi faʻamaʻi (cholesterol plaques i totonu o vaʻa o le mafaufau). Atonu latou te faitio i le tosoina faifai pea, tigaina tiga i totonu o le fatafata, le manava manava, faamalositino, faapaʻaloga, manatua le mafaufau. E masani lava, i le auiliiliina o ia ituaiga o gasegase, o loo i ai se tulaga taua tele o le aofai o le cholesterol ma le dyslipidemia taua.

O le mea lea, e taua le gauai atu i se faʻaopoopoga i le atherogenic coefficient i le amataga o le faʻamaʻi, pe a faʻapitoa ona faʻamatalaina le tulaga o le gasegase gaʻo. E oʻo lava i tagata soifua maloloina e leai ni faitioga ua fautuaina e faia se auiliiliga mo le cholesterol ma le lipoproteins i le tasi taimi i le 3-5 tausaga. O le faʻaalia o uiga faaalia i lou soifua maloloina ma suʻesuʻega masani o puipuiga o le a fesoasoani e faatumauina le soifua maloloina ma le umi o le ola.

O le a le mea o le inherosclerosis o le tino, symptoms ma togafiti togafitiga

Atherosclerosis o le aorta abdomina - o le a lea? E i ai ni mafuaʻaga maʻoti ma mafua ai ona iai lenei faʻamaʻi ma faʻamaonia manino ai faʻamaoniga e mafai ai ona iloa i le amataga? O le a le lamatiaga o sea ituaiga maʻi?

Mafaufau i le faiga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o togafitiga e faʻaaogaina e togafitiga faʻaonapo nei ma auala e aloese ai, a le o le maʻi lava ia, ona oʻo ai lea i luma.

Atherosclerosis o le aborina aorta ma le faiga o lona atinaʻe

Atherosclerosis o se togafitiga lea e faʻaateleina ona taatele i tagata o vaitausaga eseese, tusa lava po o le a le itupa. Faatasi ai ma lona atinaʻe, ua aafia ai vaa o le tino atoa. O le mafuaaga autu o le maualuga o le cholesterol ma le faʻaalia o le cholesterol (atherosclerotic) o paʻu e vavalalata ai le lumenia o vaa.

O le aorta abdomina o se sui o le tele o vaa. O ia o le "tuaa" o laupega e maua ai le toto i gaʻo uma i totonu ma vae laiti. O le atherosclerosis o le aborina aorta o se maʻi ogaoga tele, e mafua ai le tele o faafitauli le lelei.

O laʻasaga o le alualu i luma o suiga o le pathological i le aorta abdomina e faapenei:

  • atherosclerosis o le abdomina aorta e amata i le fausia ma le tuʻuina atu o pepa cholesterol i totonu o lenei vaa,
  • o le faasolosolo malie lava o poloka o le vaa, ma vavave ai lona moli. I se tasi itu, o le felauaiga o le toto e ala i sea vaa e sili atu ona faigata,
  • o se taunuuga, o totoga i totonu o le tino maualalo e amata ona pagatia mai le le lava o meaʻai e maua ai le okesene. O a latou gaioiga e tuusaʻo lava i luga o le toto, lea e maua ai le manava o le manava,
  • O suiga ile Ischemic e amata i le masini, sosoo ai ma le sclerosis ma le necrosis.

O le togafitiga faʻapitoa o lenei togafitiga e mafai ai ona aloese mai faʻalavelave e mafua mai i le talaaga o le toto toto.Ae o le le mautonu o le faamai e faapea o le vave maua o le faafitauli e afaina tele ona o le le mautonu po o le le atoatoa o faailoga.

Faailoga ma mafuaʻaga

Atherosclerosis o le aorta abdomina o le ai ai faailoga o le atherosclerosis lautele, ae i le taimi lava e tasi, o aʻafiaga e fesoʻotai ma le saite sili ona leaga. O lona uiga, o le a le okeni e sili ona aafia i le le lava o le okesene ma meaʻai. O fatuga ma gaogao e sili atu ona faigofie i na aʻafiaga.

O se taunuuga, o le a fesoʻotaʻi faʻamaʻi ma nei totoga:

  1. Pau le mamafa mo le leai o se mafuaaga. E tumau pea le taumafa, ae o le tagata o loʻo mole le mamafa. O le mamafa e le alu vave, ae faasolosolo lava.
  2. O mea faʻafuaseʻi faʻafitauli e tutupu muamua, ona faasolosolo malie. O loʻo i ai le faʻalauteleina o le pala, o nisi taimi o loʻo i ai se lagona o le vevela. O le nofoa e faʻamavae, e masani lava o le manava, faʻaitiitia le masani ai.
  3. A uma ona 'ai, e tupu le tiga o le manava. Latou te le o malolosi, e tiga, e le fiafia i le natura ma e le pine ae faaitiitia.
  4. E le gata i lea, a maeʻa ona 'ai, e i ai se lagona o le atoatoa ma le mamafa o le mamafa i totonu o le manava, masani lava i le vaega pito i lalo.
  5. O le tele o le urine e faaitiitia e faasaga i le talaaga o le faateleina o le urination. O loo i ai se lagona o le le atoatoa o le gaogao o le vevela.
  6. Tele vaivaiga, vaivai le mafuatiaina e oo lava i le amataga o le aso.
  7. O le iʻuga o le soona inu pea o le tino, o le faateleina o le vevela o le tino i faʻamaufaʻailoga e mafai ona matauina.
  8. Le sasaina o tamatamailima o pito i tua ona o le faaletonu o le tino, fulafula o mata. O nei faʻamaoniga e faapitoa lava le faalauiloa i le taeao.

Faʻatasi ma mafuaʻaga taatele o faʻamaʻi o le tino o le tino o mea nei:

  • mafatia i le faʻamaoni. E le gata i lea, e ono avea lenei mea ma se mea muamua i le atiaʻe o le atherosclerosis ona o uiga o metabolic processes poʻo a latou faʻalavelave faʻaleagaina,
  • leai se faamalositino o se taunuuga o le alualu i luma faasaienisi ma tekinolosi ma tulaga faapitoa o galuega faapolofesa,
  • le aafiaga o mea tau le siosiomaga, aemaise lava i le tali a le tino,
  • faʻaauau ona faʻaalia i tulaga faigata,
  • maʻisuka malosi
  • faʻamaʻi pipisi, onosaʻi o le tino,
  • mamafa tele
  • leaga masani.

Faiga o togafitiga ma togafitiga

O le faʻafitauli o le maʻi e mafai ona i ai se tikeri ese o le mamafa.

E tusa ai ma nei faailo, o loʻo i ai ituaiga o togafitiga:

  • Vaʻaiga muamua. E mafua mai le leai atoatoa o ni faʻamaoniga. E oʻo lava i metotia faʻataʻitaʻiga e leʻo faʻaalia ai le i ai o suiga faʻapitoa i le aotelega o le manava. Pau lava le faʻaaliga faʻaalia o le faʻamaʻi ua maualuga le cholesterol ma le i ai o vaega ninii-lipoprotein i le siama o le toto. Togafitiga o le faʻamaʻi i lenei laasaga e sili ona faigofie. O nisi taimi e na o togafitiga puipuia ma faʻasalaga faafomai o le cholesterol e manaʻomia.

  • Taimi lilo (latene) vaitaimi. O le tagata gasegase atonu e le lagona lagona o se faʻataʻi taufaʻataʻu, ae o suʻesuʻega gaioiga o loʻo faʻaalia ai suiga i le tulaga o le maʻi o le manava. Faʻaleagaina le lipid metabolism.
  • O le vaitaimi o faʻamaoniga e le faʻapitoa. E masani ona i ai faʻamaufaʻailoga masani o le suʻesuʻega, o loʻo fenumiai ma le faʻaalia o le maualuga o le maualuga. I lenei laasaga, o le a mafai e le fomaʻi ona iloa le maʻi pe a maeʻa se faasologa o togafitiga faʻataʻitaʻi. Togafitiga e masani ona faʻasao.
  • O le atinaʻeina o le faʻasologa o taimi masani (faʻalavelave). O suiga fiva i totonu o fusi o gaʻo aʻafia e atiaʻe. O le suʻesuʻeina e le o se mea e sili ona faigata. Togafitiga i lenei laasaga atonu e le mautonu pe taoto.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le aorta abdomina, o loʻo faʻaogaina ai auala eseese o suʻesuʻega. O togafitiga e faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi, o le tulaga lautele o le maʻi, le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma uiga taʻitasi.

O togafitiga faʻasao e aofia ai le tuʻufaʻatasia o auala e foia ai le faafitauli. O se fualaau o fualaau faasaina ua faatonuina, o le gaioiga lea e taulai i le maualalo o le toto cholesterol, faaleleia o le tulaga o toto toto, faamalosia o le puipuiga. I tulaga taʻitasi, o vailaʻau faʻapitoa e faʻatau taʻitoʻatasi, i le amanaʻiaina o uiga o le maʻi ma le ituaiga o lona maʻi.

O le sailia vave o le fesoasoani o le a fesoasoani e aloese mai faʻalavelave faʻapitoa e pei o le siakiina o totoga i totonu ma pito i lalo, necrosis ma fibrosis o vaʻa. I tulaga e sili ona ogaoga, e ono mafai ona tupu se taunuuga oti.

Tuua Lau Faamatalaga