Aisea e tulai ai le toto toto: mafuaaga o le maualuga o le kulukose

Glucose o se vaega taua o sulu o le tino o le tagata. I le tulaga o le aiga, e mafai ona e finau e pei lava ona e fiafia pe manaʻomia e le tagata le suka pe leai foi. E le masalosalo le saienisi lenei mataupu: o le kulukose o le puna sili lea o le malosi mo a tatou siama uma, ma mo laulaau mumu mumu o le mea e tasi lava.

Glucose e ulu i totonu o le tino ma meaʻai ma, ulu atu i le toto, e aveina atu i siama uma o le masini ma totoga taua o se tagata. Ona o lona le lava, e lagona ai e se tagata le malaise, vaivaiga ma le moe. O le meaʻai autu lea mo le faiʻai, talu ai e na o le malosi e mafai ai ona maua mai le gaʻo. Faatasi ai ma le leai o se kulukose i totonu o le toto, o le soifua maloloina o se tasi, e le mafai e le tagata ona taulai atu, ma e tiga le mafaufau. E manaʻomia foi le kulukose mo le masani o le fatu. O se vaega o le tele o fualaau e tetee atu ai ma le faʻaaogaina o toto e faʻaaogaina i faʻamaʻi o le fatugalemu o le tino, ate, eseese faʻamaʻi ma inu. A aunoa ma lenei mea taua, e le mafai e se tagata ona taulimaina le atuatuvale. Ma o le kulukose, o le ulu atu i totonu o le toto, e faasaʻo ai le mafaufau, maua ai le filemu i totonu ma le mautinoa.

Ae sili atu le matautia o le kulukose. Ae peitai, e tatau ona faapea mai o le faateleina o le suka toto e le o se faailoga o le maʻisuka.

Ole maualuga ole kulukose o le toto e mafai ona eseese:

- faʻatasi ai ma le faʻatupulaia o le tino,
- i tulaga faigata,
- faʻateleina le vevela o le tino (viral, siama ma malulu),
- faʻatasi ai ma le faʻauluʻaina pea o tiga,
- mo mumu,
- faasaga i le talaaga o le atinaʻeina o se faʻamaʻi faʻamaʻi.

O le faʻaosoosoina pea o le suka i le toto e mafai ona tupu:

- faʻatasi ai ma togafitiga faʻaleagaina o le gastrointestinal tract,
- faʻatasi ai ma maʻi o le ate,
- faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi o le gutu o le endocrine (pancreas, hypothalamus, gutalane ma le pituitary gland),
- faʻatasi ai ma le le mautonu o le hormonal i le fesootaʻi ma le atinaʻeina o endocrinopathies ma aʻo maitaga.

Ae peitai, o le mafuaaga sili ona taatele o le faʻaauau pea ona maualuga le kulukose o le maʻisuka.

Faatasi ai ma le faʻateleina o le maualuga o le suka i le toto, i le taimi muamua, e leai ni suiga e lagona pe leai foi soʻo se mea taua mo i latou, ae i le taimi e tasi, o suiga leaga e tutupu i lona tino. O le mea lea, ina ia tumau ai le soifua maloloina, e tatau ona e iloa poʻo a mea e ono aliali mai ma le faateleina o le kulukose toto.

O faailoga autu e lapatai mai i le suka maualuga o le:

- faʻateleina le urination faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga i le aofaʻi o le mimilo ua aluese,
- o le fia inu malosi ma le susu, e aofia ai le po,
- vaivai, le mautonu ma vaivaiga ogaoga,
- taotoga, faʻaitiitia vomiting,
Tumau pea o le ulu
- paʻu faʻafuaseʻi mamafa,
- faʻaleagaina le vaaia o mata e mafai ona tupu.

Ole vaega aʻafia mo le maʻisuka e aofia ai:

- fafine o loʻo mafatia mai le ovary polycystic,
- tagata maualalo le palasia i le toto, aemaise lava o lenei faʻamaʻi e atiina ae i tagata mamaʻi i le maualuga o le toto maualuga ona o le faateleina o le mamafa e faʻaalia ai le tele o urination ma le faʻamamaina o le potassium mai le tino,
- tagata gasegase o loʻo mamafa pe mamafa,
- faʻatasi ai ma se faʻamuamua i le atinaʻe o le maʻisuka,
- fafine na maua se maʻi le tumau mo le maʻisuka ao maitaga.

O le a le toto masani o le toto?

Sugar (glucose) i le toto na ave i luga o se manava gaogao e masani lava i le va o le 3.88 - 6.38 mmol / l, i pepe faatoa fananau mai: 2.78 - 4.44 mmol / l, i tamaiti: 3.33 - 5.55 mmol / l O nisi taimi, i luga o le suʻega auʻiliʻili, o loʻo tuʻuina atu ni faʻataʻitaʻiga masani eseese, ma e tatau ona e taulaʻi i ai - mo auala eseese, e ese foi tulaga masani.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i le suʻega toto

Ina ia maua se taunuuga faʻamoemoe, e tatau ona maitauina nisi aiaiga:

  • se aso ao lumanai le auiliiliga, e sili atu le le inu ava malosi,
    8-12 itula ao lei faia le auiliiliga, aua nei 'ai se mea, inu vai na,
    'aua neʻi fufulu ou nifo i le taeao ao leʻi suʻeina (o le pulupulu e aofia ai le suka, e aʻafia i totonu o le mucous membrane o le vavagana o waha ma atonu e aʻafia ai le sao o faʻamatalaga). Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e le tatau ona ulaina muamua ni meaʻai ao leʻi suʻeina.

Mafuaaga mo suka maualuga

O le suka toto e mafai ona tulaʻi mai mo mafuaaga eseese e ese mai le maʻisuka. O mafuaʻaga e mafai ona vaevaeina i le faʻaleagaina, lea e fesootaʻi ma soʻo se faʻamaʻi, faapea foi ma le faaletino, e fesootaʻi ma le tulaga o le tagata.

E mafai ona siitia le suka i le toto ona o le mamafa o le mafaufau poo le faʻalavelave faaletino. Faatasi ai ma faʻalavelave masani i le tino o le tagata, faʻateleina le gaosiga o le adrenaline, lea e faʻaosofia ai le faʻavaveina o le glycogen. O se taunuuga, o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faʻatupulaia tele.

Le lelei le taumafa, aemaise lava, le faʻaaogaina o se tele o mea e maua ai le gaʻo. Afai o se tasi lea o taimi e faʻaaoga ai, ona faʻateleina ai lea o le toto i totonu o ni nai itula e faʻamautu ai i taʻaloga masani.

Ae peitai, afai o sea taumafataga o se auala o le ola, ona mafai lea ona tumau le maualuga o le kulukose, ma o se maʻi e tupu.

E mafai ona tatou iloa mafuaaga nei e mafua ai le maualuga o le suka i le toto o le tagata:

  • Suga e mafai ona tulaʻi mai i fafine ao lei faia le tamaʻitaʻi.
  • Glucose e mafai ona tulaʻi pe a uma ona ulaula.
  • O le faʻaaogaina o vailaʻau o le psychotropic e mafai ona taʻitaʻia ai le maualuga o le kulukose i le tino o le tagata.

O le tele o tagata gasegase e mafaufau pe mafai ona faateleina le kulukose toto i le faʻaaogaina o le Protofan? Faatonuga mo le faʻaaogaina o le oloa fai mai leai, suka e le mafai ona faateleina, ae e mafai ona faʻaitiitia le faʻaititia.

Ae ui i lea, o nisi o maʻisuka latou te fai mai e le fesoasoani lenei fualaau ia i latou, o le suka e tumau pea i le tulaga lava e tasi, pe oʻo foi i luga. Faatasi ai ma lenei mea, ua fai mai fomai e mafai lea i se tasi mataupu i le miliona, ma o mafuaʻaga atonu e eseese.

Muamua, o loʻo i ai se avanoa i se tagata maʻoti faapitoa e le tali atu i soo se auala i le fualaau faasaina, o lona uiga, o le suka e le faʻaitiitia. Lona lua, e le o aofia ai le fua o le oloa ua filifilia sese.

Afai o loʻo iai se faʻafitauli i le tagata maʻi, e fautuaina oe vave faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi e fetuunai le togafitiga.

Faʻailoga e faʻaosofia ai le kulūkose maualuga

Tino, i le mea muamua o se maʻi e taʻua o le maʻisuka. E faʻaalia o ia lava o se faʻafitauli i le gaioiga o le tino o le endocrine, pe a le lava le hormone i totonu o le tino lea e faia se vaega i faiga faʻapitoa.

Faʻasaga i tua o le maʻisuka, o le suka e faʻalauteleina, o le mamafa o le tino e mafai ona faateleina pe faʻaitiitia le malosi, o le faateleina o le manaʻo, o le faifai pea, o le lagona faifai pea o le fiainu, ma le faʻafitauli o le tino.

E le gata i lea, o le maʻisuka, o le tagata gasegase o loʻo i ai le tele o faʻamaʻi pipisi, o manuʻa faʻamalolo faʻafuaseʻi, ma le faʻaitiitia o le iloa. O loʻo i ai le suka i totonu o le uila, faʻapea foʻi ma tino o le ketone, o se vavaeese mai le masani.

O togafitiga faafomaʻi e faailoa mai ai faʻamaʻi nei, ona o le maualuga o le kulukose i le tino e mafai ona faʻatupulaia:

  1. O le Pheochromocytoma o se togafitiga o le endocrin system, ma o se taunuuga o le tele o le adrenaline ma le noradrenaline ua tatalaina i totonu o le toto. O le hormone lea e faʻaosofia ai le oso i le suka i totonu o le tino.
  2. Faʻailoga o Itsenko-Cushing - faʻafitauli i le pituitary gland.
  3. O lou maʻi maʻi.
  4. Faʻafitauli o le pancreas e fesoʻotaʻi ma le tumo o le totoga i totonu. Faatasi ai ma le solia o galuega a le pancreas, o le inisalini e le mafai ona natia i le aofaiga manaomia, lea e oʻo atu ai i se maualuga maualuga o le kulukose i le tino o le tagata.
  5. Cirrhosis o le ate, hepatitis, tino o le toto i totonu o le ate.

E tatau ona e iloa o le faateleina o le suka toto e le o se faʻamaʻi.

E na o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, e faʻaalia ai o togafitiga faʻaleagaina e matauina i le tino o le tagata.

Le ata o le hyperglycemia

O le faailoga muamua e taʻu mai ai o le suka e sili atu nai lo mea masani o le fia inu pea. Ona o le faateleina o le maualuga o le kulūkose, o le tino o le tagata ua tuua uma lava le vai atoa.

E tusa ai ma lenei talaaga, totoga i totonu ma gaʻo vaivai o le "fiainu", o se taunuuga lea latou te auina atu ai se faailo i le faiʻai e toe faatumu ai le suavai. O se taunuuga, o lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni e masani ona fia inu tagata.

O le gutu gutu o le lona lua o faʻataʻitaʻiga o le maualuga o le suka i le tino. E mafai e le suka ona tosina uma le vai ia te ia lava, ma mai lona le atoatoa, totoga i totonu "fesili mo le vai."

E i ai foʻi faʻaaliga:

  • Faʻamatalaga faifaipea ma le faʻaaogaina. Talu ai o le maualuga o le suka i le tino o le tagata ua faateleina, e tusa ai ma lea, o le tele o le vai ua faateleina. E galue fatuga i se saoasaoa vave, taumafai e aveese mea uma mai le tino.
  • Tigā toto maualuga. Faʻasagaga o le faʻaitiitia o le galuega o fatugao, o le tele o le suavai e le mafai ona lafoaʻi le tino o le tagata, ma o le mea lea ua mafua ai le faateleina o le toto maualuga.
  • Paʻu mamafa. O lenei faailoga e matauina i tagata mamai o loʻo maua i se faʻamaʻi o le ituaiga muamua, ae o le leai o le inisalini gaosiga o loʻo mataʻituina.

O le faateleina o le mamafa o le tino, e oo lava i le gaʻo, e mafai foi ona matauina. O lenei faagasologa o le uiga o le ituaiga lona lua o le maʻisuka.

O le tulaga i lenei mataupu o le faʻafeagai, o le hormone e faʻapipiʻi sili atu nai lo le masani, ma o le namu o loʻo saisaitia ai e le o lelei le lelei.

Maua maualuga i le taeao, aisea?

O potu uma i le tino o le tino e manaʻomia le suka. Ona o le kulukose, o le malosi e tuʻuina atu i totonu o le faiʻai, faʻalagolago i le tino, faʻaleleia o le tino ma isi. O lona uiga, o soʻo se cell e manaʻomia ai sea fegalegaleaiga.

O se taunuuga, o le tino o le tagata ua amata ona galue atoatoa. Ina ia mafai e le tino ona galue i taimi uma, e manaʻomia se suāuʻu maualuga o suka, lea e faʻaaoga e pei ona manaʻomia.

I se tino maloloina atoatoa, pe a faʻaogaina uma tino ma totoga i totonu, o le inisalini ua faʻasaʻolotoina. I le maʻisuka, o sea ata e le o matauina. O le fua o le inisalini e mafai ona eseese tele.

Aiseā ua oso ai le oso i luga o suka i le taeao? O tagata tomai faapitoa faafomai e faamatalaina lenei mea matautia i le mea moni e faapea o le taeao e le o toe gaoioi le tino i le inisalini. O le tino o le tagata ua fesili "mo le malosi, ae le lava le hormone e maua ai lona manaʻoga.

O totoga e amata ona "fouvale" ona latou te mananao e '' ai '. O le mea moni, o loʻo i ai le sili atu o le kulukose, ae o le tino e iloa lenei tulaga ona o le le lava o le malosi. O se taunuuga, o nisi vaega faaopoopo o le suka o le a tuʻuina atu i totonu o le toto, o faʻataʻitaʻiga e faateleina.

O le a sou manatu i lenei mea? E te pulea lou suka toto ma o le a le mea e te faia e faʻaitiitia ai?

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

O le a le mea e mafua ai le tulaʻi toto? O se hormone faapitoa, insulin, e nafa ma faailo o le kulukose, e maua mai i apatini peta pancreatic. I le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le inisalini faasela e faaitiitia i le tele o taimi, o mafuaʻaga e fesoʻotaʻi ma le beta-cell necrosis ma le faʻaogaina o le inflammatory. O loʻo matou talanoa e uiga i le maualuga o le hyperglycemia i le taimi e sili atu i le 80% o nei siama e mate ai.

O le maʻisuka ituaiga II e iloa ai ia lava i se auala e ese le eseese, faatasi ai ma le gasegase o le tino o le tino e maua ai le inisalini, e mafai ona tatou faapea latou te "le iloa" le homone. Mo lenei mafuaaga, e tusa lava pe lava le aofaiga o le hormone e le fesoasoani e taofia le suka toto i totonu o tapulaa masani. O le iʻuga, o le faʻaosoosoina o le inisalini e faʻalautele ona faʻaalia, ona sosoo ai lea ma le hyperglycemia.

O le faʻatupuina o le suka toto e faalagolago i luga o le tele o mea, e aofia ai masani ai taumafa, faʻalavelave masani faʻalavelave, ma nisi faʻamaʻi o le tino. I se tagata soifua maloloina, e mafai ona faateleina le suka o le toto mo mafuaʻaga eseese, o le hyperglycemia lē tumau o le taunuuga o gaioiga o le physiological: sili atu le gaioiga faaletino, mafatiaga, mumu, afaina, faʻamaʻi pipisi, faʻatasi ai ma fiva ma fiva.

O isi mafuaaga o le:

  1. meaʻai gaʻo-mauoa
  2. leai se gaioiga faaletino
  3. leaga masani
  4. le mautonu o le tino.

I fafine, o le maualuga o le suka e mafai ona avea ma se taunuuga o le maʻi o le premenstrual syndrome.

O fomaʻi e faʻavae uma mafuaʻaga o le hyperglycemia e faʻalagolago i togafitiga, lea ua avea ma mea e manaʻomia muamua: maʻi o le ate, endocrine system, pancreatic dysfunction. O na totoga e aofia ai le endocrin system e matua aʻafia lava i le gaosiga o le inisalini. Afai o loʻo faʻalavelaveina lana galuega, o loʻo aʻafia le suauu i siama o le tino.

O faʻamaʻi o le ate ma le pancreas e aʻafia ai faʻamatalaga o le glycemia e le itiiti ifo, o nei totoga e nafa ma le gaosiga, faʻaopoopoga, faʻafefe o le kulukose.

Faailoga o le Hyperglycemia

Ina ia masalomia o le faateleina o le suka toto e faigofie, e tatau ona e faʻaeteete e uiga i lou tino. O se fesili o se fua faatatau masani, ma e le o se taimi le tumau, pei, mo se faataitaiga, i faʻamaʻi pipisi o le tino.

E mafai e le tagata ona maualuga le suka pe afai na te lagonaina ia mea nei: vaivai, mago mucous membranes i le ooto, o le galala le mautonu, fatuga o le fatu fatu, faateleina pe faaitiitia le fiaai, ma le saoasaoa vave o le mamafa o le tino.

O nisi tagata gasegase e matauina le tuiina o le paʻu, foliga o manuʻa i le tino e le faʻamalolo mo se taimi umi, o le faʻaitiitia o le lelei o le vaʻaia, ma le manava o le maʻi e faigata ma leai. E le gata i lea, faatasi ai ma le hyperglycemia, e masani lava ona afaina ai le ulu, afu, vulu, amata ona tupu mai le manogi o le acetone mai le ooto.

Afai e iloa se tasi pe sili atu faʻailoga o le hyperglycemia, e tatau:

  • alu i le falemai e foai atu le toto mo le suka,
  • ia faʻatalanoaina e le fomaʻi ma le endocrinologist.

Afai e te le togafitiga, o le suka e mafai ona tulaʻi i tulaga maualuga.

Vaega o le togafitia o le suka maualuga

Glucose i totonu o le toto ua tuʻuina ifo i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, ua ia fautuaina se togafitiga atoatoa i le tagata maʻi, lea e aofia ai se fualaau o fualaau faasaina ma se meaʻai. E tupu e na o le suia o le meaai e lava, ma e le tupu.

E i ai se ituaiga faapitoa o le suka maualuga - postprandial glycemia. O le mea e manaʻomia e tatau ona e malamalama lelei i le kulukose pe a uma ona 'ai. Ae a faʻapea o le kulūkose mo le lua itula e tumau i le 10 mmol / L ma luga, o le faʻasologa o le glycemia ua faʻaalia e aumai lona maualuga i le 7.8 mmol / L.

O ia fuainumera e tutusa ma le masani o le suka o le toto pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina, ae peitai, e tatau ona iai le saʻo lelei e faʻaititia ai le kulukose e le 2.1 mmol / l. Ae maise lava o le fautuaga e talafeagai mo maʻi ma le ituaiga muamua o le maʻisuka o loʻo faʻaaogaina le inisalini puupuu.

A maua e le tagata maʻi le maualuga o le toto suka, ua fautuaina o ia e toe iloilo lana masaniga masani. O le faʻatusatusaga o mea taumafa e tatau ona faʻaaogaina e tatau ona faapenei:

  • masima - e le silia le 1-2 g,
  • polotini - 85-90 g,
  • carbohydrates - 350 g
  • gaʻo - 75-80 g.

O le meaai e tatau ona aofia ai meaʻai, gaʻo falala, gaʻo iʻa, oloa tao mai le laʻau atoa, fualaau faisua (vagana ai pateta), fuamoa, ate ate. E tatau foi ona e taumafa i gaʻo susu o le gaʻo maualalo o le gaʻo, fualaau e le faʻasalaina, ma leki (sei vagana ai sana).

E mafai ona faʻaaogaina le meli masani, marshmallows, marmalade ma marshmallows.E le faʻamaonia e le Unsweetened, meainu suamalie, lanu uli, lanu meamata, fuālaʻau fualaau suamalie, chicory o le a aoga. O le lisi e aofia ai se aofaiga itiiti o le pata, fuālaʻau manogi, puʻamu.

E mafai ona maualuga le suka pe afai e inu sina vai, o lona uiga o le vai e tatau ona le itiiti ifo i le 2 lita i le aso. O le aofaʻi o le kalori o ipu e tusa ma le 2400 kcal i le aso.

O le togafitiga faapitoa e faʻalagolago i le maualuga o le suka o le toto. Pe a faʻamaonia le maʻisuka ituaiga 1, o le tagata maʻi e faʻaalia i le masani ai inisiua inanua o le insulin. I le avea ai o se tulafono, o le injections ua faʻatautaia mo le ola, faʻapea foʻi ma le soifua maloloina. O le ituaiga muamua o le maʻisuka o le sili lea ona matautia, o le tagata maʻi o le ai ai togafitiga umi. I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, e fautuaina e le fomaʻi fualaau e maualalo ai le suka, faateleina le puipuiga o le tino, vailaʻau ma minerale.

Afai e taʻitaʻia tagata i se olaga le lelei, aua e te ulufale i ai mo taʻaloga, gymnastics, e mafai foʻi ona tulaʻi i luga le kulukose o le toto. O le mea lea, e tatau ona aofia ai le gaioiga faifaipea i lou olaga, o le a latou fesoasoani e faaleleia le metabolism, faʻamaonia le maualuga o le glycemia, ma le fiafia.

Lelei mo togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka o:

  1. uila
  2. savavali i luga o faasitepu
  3. Savaliga
  4. aau
  5. gaioiga gaioiga i le ea fou.

O le gaioiga sili ona mataalia o loʻo faʻagasolo i se tulaga faʻasolosolo lelei, savali faʻataʻamilo. Faʻataʻitaʻi fomai i le savavali i le taeao, aluese mai auala tetele. E tasi le itula i le aso e lava.

O isi vailaau faʻasolosolo ua salalau i lo tatou taimi, ua iloa e le tele o tagata gasegase o le auala sili ona taugofie ma aoga e togafitia ai le suka maualuga. Faailoga o le maʻi suka e tali lelei i isi metotia, ae tatau ona amanaia le ogaoga o le maʻi. Ole togafitiga e masani ona faʻaaogaina: ginseng mumu, goatberry, lilac, laʻau faʻailoga, laʻau manogi.

Afai ua maitauina e se tagata maʻi se faʻaleagaina o uiga o le hyperglycemia, e manaʻomia ona ia maua se faʻafitauli o le tino ma faʻatalanoa se fomaʻi.

E na o le pau lea o le auala e iloa ai pe aisea ua i ai se tulaga faaletonu i le soifua lelei, pe faapefea ona aumai ni faʻamatalaga glycemia i le tulaga masani.

O le a le lamatiaga o le toto suka

E lua mea e sili atu e mafai ona mafua ai se paga: o le maʻisuka ma le hyperglycemic coma. O le maʻi suka o se taunuuga o le mea moni o le kulūkose e tulaʻi i tulaga ogaoga. Faʻatasi ai ma maualuga maualuga o le suka, o le faʻalauteleina o le soifua maloloina, e ono aliali mai se suiga o le mafaufau. E mafai ona tupu lenei mea i ni nai aso poʻo ni nai vaiaso.

O le faʻasologa o le soifua maloloina ma le faateleina o le maualuga o le kulukose e manaomia ai le siakiina masani, oe manaʻomia le faʻatau o se glucometer ma fua le maualuga ole glycemia i aso uma. Faʻamatalaga manino lelei o le faʻamaʻi, o le falemaʻi i se fomaʻi ua faʻaalia. O lenei fautuaga e aoga foi pe a faatonuina e le fomai fualaau faasaina mo le maʻisuka, ma latou te le fesoasoani e ausia se faasinomaga masani.

E taua le aua nei faʻaitiitia le maualuga o le suka i le toto maualuga, a le o lea o le a faʻaalia le tulaga faʻapitoa o togafitiga - o se hypoglycemic coma. Afai e iai ni faʻamaoniga faʻapitoa, e tatau ona e 'ai taumafa gaʻo i le vave e mafai ai. O faailoga o le hypoglycemia o loʻo oʻo mai: o le gatete lima, o vevela vevela, o le lagona vaivai. Afai o se osofaʻiga e tupu i le po, o le maʻisuka atonu e le mafai ona ala i le taeao. O le vitio i lenei tusiga o le a fesoasoani e faʻaititia le toto suka.

Tuua Lau Faamatalaga