Ituaiga ituaiga atherosclerotic ma atherosclerosis: faʻavasegaga o le maʻi

Faʻavaeina o le atherosclerosis

isi vailaʻau vasomotor

faʻaleagaina faʻavae ma le faʻaleagaina o lipid metabolism

faamai pipisi (diabetes, hypothyroidism, le atoatoa le tino)

coronary artery atherosclerosis

atherosclerosis o le aorta ma ona lala

cerebral arteriosclerosis

toe maua o le atherosclerosis

atherosclerosis o fua o mesenteric

gasegase lautele atherosclerosis

ІІІ. Tausaga o Atinae:

b) atherosclerosis faʻatasi ma se kosi latiti

vaitau o faʻamatalaga faʻapitoa

Laasaga I - suʻesuʻega

II tulaga - necrotic (thrombonecrotic)

ІІІ tulaga - fibrous

ІV. Atinaʻe atinae

laasaga alualu i luma (galue)

vaega o le faamautuina (le toaga)

vaega o le faʻamaoni (faʻamagaloina)

Vaega o suiga sili ona taatele o le atherosclerotic suiga

O le atinaʻeina o le atherosclerotic suiga i totonu o vaʻa o le fatu e faʻaalia i se vaitaimi umi vavalalata. E sili atu ma le tasi le tausaga e mafai ona pasia mai le foliga mai o le mea muamua o le gaʻo i luga o le vascular intima i le faʻavaeina o faʻamalama o le cholesterol atoatoa.

O le tele o taimi, o uiga masani e aliali mai i le taimi tonu e faʻalavelaveina ai le toto o le myocardial. A o faagasolo lenei vaitau, o le atinaʻeina o se faʻalavelave faʻapitoa e pei o le cardiac ischemia ua mataituina.

O lenei ituaiga o faʻamaʻi e faʻatasi ma faʻaaliga o osofaiga a le angina pectoris ma le arrhythmia, i le faaopoopo atu, o loʻo i ai le fula o le pito i lalo.

O le alualu i luma o le faamai e mafua ai le le atoatoa o le galuega a le ventricle agavale, o le faateleina o le mamafa o le tino o loo matauina. O le faʻalavelave faʻalavelave o lenei fomaʻi o le faʻamaʻi o le faʻaleagaina o le myocardial.

O le gasegase o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia e ala i le i ai o vaega e tolu o lona atinaʻe:

  1. Muamua o le uluaʻi, o loʻo faʻaalia e foliga mai o faʻafitauli faʻaletonu.
  2. O le lona lua o loʻo faʻamaonia i le mea moni e faʻapea, o mea faʻaleagaga o le tino e aofia ai galuega, ma o faʻaaliga o le faagasologa o le faagasologa e sili atu ona tumau.
  3. O le lona tolu - o le mea mulimuli e faʻaalia e ala i le iai o osofaʻiga faʻafefe masani, lea e oʻo atu ai i le siakiina o vaega o faiʻai ma le leiloa o nisi galuega a se tagata.

O faʻamaoniga autu o le faʻafitauli faʻalagona, o se faʻaitiitia o galuega faʻatusa ma se faʻaitiitia o tomai faʻapitoa. Faʻateleina le alualu i luma, paresis ma le maʻi pipili.

O le amataina o le atherosclerosis o pito i lalo o loʻo faʻaalia e ala i le faʻaaogaina o siama o le cholesterol i le pito i totonu o arteries e maua ai le toto i tisipenisione o pito i lalo.

O le mea autu e mafua ai le maʻisuka ma veins varicose. I lenei ituaiga o faʻamaʻi, faʻapipiʻi LDL ma le VLDL e tupu i totonu o le fagu vavae.

O le alualu i luma o le faamai e mafua ai foliga o faailoga e pei o le le mautonu ma le malulu i totonu o vae, ma mulimuli mai ai le faasolosolo malie.

Atherosclerosis obliterans e taʻitaʻia ai se suiga i le lanu masani o vae ma le faʻaitiitia o le lauulu i luga o vae ua aʻafia. O le vaega mulimuli e faʻaalia i foliga o le necrosis o le tino. Lea e tau atu i le gangrene.

Pe a faʻaputu pepa o le cholesterol i le mata, e mafai ona tupu le fatu, pe afai e malepe, e tau atu i le oti.

Ole tele atherosclerosis o se faʻasalalauga lautele o vaʻa vasa. O lenei faʻamaʻi o loʻo faʻamatalaina e maua ai toetoe o vaʻa uma o loʻo felauai toto i totonu o le tino.

O lenei vailaʻau e leai ni uiga manino, lea e avea ai ma se tasi o mea e sili ona matautia ma faigata ona iloa.

I le gasologa o taimi, i taimi mulimuli ane, o faailoilo o le faʻaleagaina o le matelaina o maʻi, gaʻo o le cerebral ma vascular systems of legs.

Faʻavasegaina e tusa ai ma le tikeri o le faʻapipiʻiina o pipi

O le Soviet specialist in the field of cardiology A. L. Myasnikov na fuafuaina se faʻavasegaga o togafitiga faʻalagolago i faiga e tutupu i totonu o vaa.

O le faʻavasegaga o pepa atherosclerotic e mulimulitaia ai le vaevaega o le faʻamaʻi i ituaiga ma laasaga na fuafuaina e Myasnikov.

E i ai ituaiga ituaiga o atherosclerotic plate e fausia i puipui o le tino vascular system o le tino o le tagata.

E tolu laasaga e iloga i le fausiaina o paʻu.

I le taimi muamua, o le faʻavaeina o le cholesterol faʻamaufaʻailoga i arteries. O lenei laasaga e faʻaalia i le alualu i luma lemu. E leai se faʻamaoniga faʻapitoa i lenei taimi o le maʻi, ma o le iloa o le faʻamaʻi e matua faigata lava.

I le laasaga lona lua, o loʻo i ai se faʻagesegese le alualu i luma i le eria ma le maualuga o le faʻamalosi o mea manogi. O le faʻamaʻi faʻateleina e oʻo atu ai i se vaega tele o le lumen, lea e faʻaosofia ai le foliga mai o faailoga iloga. O lenei laasaga o le faʻaaogaina o tupe teu o le cholesterol e maua i le faʻataʻitaʻiina o faʻamalositino.

I le tolu o laasaga o le faʻavaeina, o loʻo i ai i totonu o le teu cholesterol le maualuga ma le faʻamautuina o se fausaga malu. I lenei laasaga, o le aʻafiaga o le vavaeina o le pusa mai le mimiti poo le pipiiina o le vaa ua faateleina. O le a le mea e mafua ai le atinaʻeina o se fatu fatu. Faʻalavelave ma isi faʻalavelave i le cardiovascular system.

O le vaega mulimuli o le faʻamalamaina o maʻalaʻau e faʻaalia i le faʻaalia o le fomaʻi atoa o faʻamaoniga o le faʻamaʻi.

3 ituaiga o papa e iloga i lo latou fausaga ma le tele.

Atherosclerotic plate o le maualalo maualalo. O le faaputuga Cholesterol e fausia ai se foliga tutusa e le ese mai le tafe toto. O lenei ituaiga pepa o le mea e sili ona leaga. O loʻo faʻaalia i le saoasaoa o le tuputupu aʻe, ma o lona tuputupu ae e tuʻuina mai ma faʻamaoniga o le le atoatoa o le matelaina o maliu. O le tele lava o taimi, o ia ituaiga o siama e naʻo taimi mulimuli o le faʻamaʻi e iloa ai.

Paʻu o le faʻaleleia o ala. O nei fausaga o loʻo i ai se fausaga lafoaʻi ma ua ufiufi i se membrane fibrous, o loʻo i ai se tulaga maualuga e faʻavaivaia. Faatasi ai ma le tuputupu ae o lenei tulaga, o se toto toto, o loo i ai se tulaga maualuga o le vavae ese ma le felauaiga i luga o le totoga. O pusa o lenei ituaiga e faigofie ona maua ma mafai ona faʻamaonia.

O pusa maualuluga e aofia ai filatini ma maua ai le maualuga elasticity. O lenei faʻatulagaga e faʻaalia i le faʻavaveina o le tuputupu aʻe ma le faʻauʻuina tutusa. O lenei fausaga e faigata ai i le faiga o suʻesuʻega le iloiloga o le faʻamaʻi o le lumen.

I le faaopoopo atu i lenei mea, o tupe teu ua vaevaeina i ni mea eseese ma eseese. Faʻalagolago i le ituaiga pepa, o le filifiliga o metotia o togafitiga e faalagolago.

O faʻamatalaga puupuu e uiga i le atherosclerosis o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Clinical angiology

- faʻamaʻi pipisi o vevela ma veins o se mea e le afaina ai le tino ma le leai o ni meaola, o le aioio ma le pathogenesis, mea e faʻaaogaina ai maʻi ma suʻesuʻega, togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi pipisi.

Atherosclerosis - o se maʻi taatele e iloa ai se liona patino o laʻau o mea e gaosia ma muscular-ituaiga e fai i le foliga o le tuputupu ae i luga oo latou paʻu fesoʻotaʻiga faʻatasi ma le lipid infiltration o le paʻu totonu. I le fesoʻotaʻiga ma mea e maua ai le vevela, o pa puipui o arā e avea ma mea e sili atu ona mamafa, e faʻamaʻapeʻa ai o latou lumen, ma masani ai ona faʻapipiʻi toto. lea e oʻo atu ai i le okeni poʻo le (ma) faʻasalaga faʻasalalau lautele. O le tele lava o tagata matutua o loʻo maʻi, o le vasega e masani ona ogaoga, o faʻafitauli o le le atoatoa ma le maliu o tagata gasegase e masani ona matauina. E faalagolago i le maualuga o le atherosclerosis ma lona localization i totonu o le masini vascular system, o nisi faʻamaoniga o le falemaʻi ua matauina, o nisi o ia mea e vaʻaia i ni vaʻavaʻavaega eseese ma e oʻo lava i mamanu faʻaosologia (maʻi o le fatu fatu, atherosclerosis o le aorta, vaʻaia o le cerebral, arteries mesenteric, ma isi).

O le suʻesuʻega ma le pathogenesis o le atherosclerosis e faigata ma e le malamalama lelei i ai.

E sili atu i le 30 aʻafiaga faʻafitauli mo le atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina. Ae maise lava le le lelei o le tuufaatasia o ia tulaga lamatia e pei o le mamafa o le fatuga, o le vaivai o le tino, toto maualuga, hypercholesterolemia, meaai le lelei, hypokinesia. Ae ui i lea, e leai se faʻamaoniga faʻamaonia e faapea o nei mea taʻitasi o le "etiological" e taʻitaʻatasi taʻitasi i le atiaʻe o le atherosclerosis. Nai lo o lea, o mea ia e ono aʻafia ai i le alualu i luma poʻo le faʻamaoniga o le atherosclerosis. Faatasi ai ma mataupu faavae o le amataga o le atherosclerosis, o le talitonuga o le ulufale mai o cholesterol, lata mai talu ai nei, na faavae i luga o faamaumauga o suʻesuʻega na faia e N. N. Anichkov ma S. S. Khalatov (1912), ia latou galuega na sosoo ai, faapea foi galuega a A. L. Myasnikov. E tusa ai ma le aʻoaʻoga o le infiltration o le J. Page (1954), o le atherosclerosis e faʻalavelaveina ai le ulu o le lipoproteins e ala i le puipui vascular, o loʻo taofia i totonu o le membrane i le faʻamalolo mulimuli ane o lipids, o le cholesterol tele lava. O le mafuaʻaga mo lenei mea: 1) se suiga i le toto (hypercholesterolemia). o le faateleina o le numera o nisi o lipoproteins, 2) o le solia o le mafai e le puipui o le fale ona fai. Tusitusia o faamaumauga (D. S. Fredrickson et al. 1967) e faailoa mai ai o le lipeta metabolism e tele sona sao i le amataga o le atherosclerosis. O tusitala na fuafuaina se faʻavasegaga o hyperlipoproteinemia ma faʻaalia le taua o a latou lava ituaiga i le atiaʻe o le atherosclerosis. O le faʻavasegaga o le hyperlipoproteinemia e faʻavae i luga o suiga i le lima o faʻataʻitaʻiga o le lipid composition o le plasma ma le toto: o le mea e maua i le chylomicrons, cholesterol, triglycerides, beta-lipoproteins (lipoproteins o le eletise - LDL), lipoproteins muamua-beta (o le lipoproteins muamua-Veta). I lenei tulaga, e lima ituaiga o hyperlipoproteinemia - HFL na faailoaina (A. N. Klimov, 1978, D. S. Fredrick-son, 1969). I le atinaʻe o le atherosclerosis, o le i ai muamua o II ma IV ituaiga o le HFL e taua tele, e matua itiiti lava - III ma e oʻo lava i le itiiti ifo o taimi -V ituaiga.

O le atherogenic tele o LDL ma VLDL. I le pathogenesis o le atherosclerosis, e taua ai le taua o le atherogenic lipoproteins (LDL ma le VLDL) ma le lipoproteins alpha lipoproteins, poʻo le lipoproteins maualuga (HDL). O le mea lea, tatou te talanoa e uiga i le taua i le pathogenesis o le atherosclerosis e le o le tele o hyperlipoproteinemia e pei o le dyslipoproteinemia, o lona uiga, le lafoaia i le va o atherogenic ma lipine antiatherogenic. I le faaopoopo atu i suiga tetele ma agavaa i lipides plasma, o se vaega taua i le atiaʻe o le atherosclerosis o loo faia i se muagagana o le tele o mea totino o le endothelial ma le tino o le puipui o le vaa (E.I. Chazov, 1982).

I tausaga talu ai nei, ua matua toe talanoaina ai le talitonuga o le fatufatu o le atherosclerosis. I totonu, o se nofoaga faapitoa e tuuina atu i le sootaga o platelets ma le lapisi lapoa, e pei o le: le le lelei i le va o le fausiaina o le platelet thromboxane, lea e mafua ai le faaputuga pepa, ma le faʻaaogaina o prostacyclin - prostoglandin mai le vascular wall with a vasodilating and antiplatelet effect.

O ituaiga nei o suiga o le atherosclerotic o loʻo faʻaalia mai le eseʻesega: 1) o meaʻai ma mea lanu, vaega o lanu samasama lanu samasama e le maualuga i luga aʻe o le fogaeleele ma le lipids, 2) faʻamafaʻetaʻe - mafiafia, o nisi taimi e peiseai pe foliga gelatinous foliga, e maualuga i luga aʻe o le vevela, i totonu ia i latou lava, 3) faʻamau mafolafola ma ulcerations, otaota ma le faʻaaogaina o masini thrombotic, 4) faʻaopoopoga poʻo le atherocalcinosis - o nisi taimi o le faʻaaogaina o le tele o sima calcium i totonu o laupepa fila. O nei suiga e mafai ona i ai i le taimi lava e tasi, e maua ai le ata o le liona sili atu le eseesega ma fesuiaiga. Atherosclerosis faʻapitoa ona aafia ai vaa taʻitasi i se tulaga sili atu, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o nisi o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O lea la, o le aorta (aemaise lava le vaega o lona manava), faʻamaʻi faʻamaonia, o vaʻavaʻai, ma gafa o loʻo faʻaaogaina. I lo tatou atunuu, o le faavasegaga o le atherosclerosis na fautuaina mai e A. L. Myasnikov (1955, 1960) e taliaina lautele. E tusa ai ma lenei faʻavasegaga, e lua vaitau o le atherosclerosis e iloga. I le vaitaimi muamua o le faamai (saʻo), e leai ni suiga i totoga, ae peitai, e leai ni suiga i totoga, e ui i lea, e leai ni suiga i le lipid metabolism, o le faateleina o le gasegase lautele, faapea foi ma suiga i le faagasologa o faiga o neurovascular, lea o loo faaalia mai e le lautele ma le faaitulagi. O le vaitau lona lua o le vaitaimi lea o faʻataʻitaʻiga, lea e vaevaeina i ni vaega se tolu: I - ischemic, o loʻo faʻamatalaina i suʻesuʻega faʻapitoa o le tele o totoga taua, II - thrombonecrotic, lea e suia ai le degenerative-necrotic i totoga ona o le thrombosis o toto toto, III-fibrous, lapotopoto, faatasi ai ma le atinaʻe i totonu o vaa ma totoga o mea fesoʻotaʻi ma mulimuli ane solia ai le galuega a le okeni. O le faʻavasegaina o loʻo taʻua i luga e iloga i se faasologa o faʻamatalaga o vaitau ma vaega, ae ui i lea, i le faʻatinoga o se faasologa e le o tausia i taimi uma. O le mea lea, e maua i le fatu fatu o le fatu, o le thrombonecrotic phase e masani lava ona tupu pe a mavae le fibrotic (infarction myocardial i tua o le atherosclerosis ma le fibrosis oona, fatu o le fatu, atherosclerotic cardiosclerosis). E manino lava, o vaega ua faʻamatalaina e faʻaalia ai le maualuga o le aʻafiaga o le okeni e maua i le atherosclerosis nai lo le tulaga o le atinaʻe o le atherosclerosis o se faʻamaʻi lautele, e pei ona taʻua e A. L. Myasnikov lava ia. A. M. Wiechert et al. (1975) talitonu o taimi o le gasegase o le faamai e tatau ona iloiloina i le faasologa o le mafai ma le faatuatuaina o le amanaiaina o le atherosclerosis. Na faailoa mai e tusitala taimi nei:

2. O le vaitaimi o le falemaʻi i le taimi e suia ai mea faʻaleagaina o arteries poʻo a latou hemodynamic function e na o le faʻaaogaina o mea faigaluega - e iloa ai le saoasaoa o le gasegase o le eletise, rheovasography, angiography, etc. E leai isi faailoga faʻapitoa. O le faʻatuatuaina o le fesoʻotaʻiga i le va o le vaʻalogia ma le atherosclerosis ua faʻateleina i le suʻesuʻega tutusa o le lipid metabolism disorders.

3. O le vaitau o faʻamaʻiga a le falemaʻi, o loʻo faʻaalia e uiga o faʻafitauli o le gasegase o le gasegase i gaʻo (faʻasologa o suesuega o le atherosclerosis e tusa ai ma le A. L. Myasnikov), e pei o le maualuga o le hypertension poʻo le angioneurosis (o lenei mea e fai ma faʻamatalaga i suʻesuʻega eseese). O nei faʻamaoniga e faʻapipiʻiina ma auala faʻaaogaina o faailo o le atherosclerotic vascular lions poʻo le faʻaauau suiga i le lipid metabolism. I le taimi lea, o le fatu e osofaia i totoga ma le focal sclerosis (tulaga fibrous e tusa ma le A.L. Myasnikov) e mafai foi, e le o se tulaga faapitoa lava mo le atherosclerosis (ua maitauina i le tulaga o le maualuga o le toto maualuga, erythremia, vasculitis), peitai, e masani lava ona matauina i le atherosclerosis. 4. O le vaitaimi o le faʻasologa masani o tua, faatasi ai ma faʻafitauli o le ischemic i vaega o vailaau faʻasaina ma se tino faaletino masani o totoga tutusa: angina pectoris (poʻo lona tutusa) faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le matelaina o le mate, o le fomaʻi faʻatasi ma le gasegase o le gasegase vascular, A o faagasolo lenei vaitaimi, e masani lava ona iloa suiga fibrotic i okeni, ma o le suʻesuʻega o le atherosclerosis e le o se mea e sili ona faigata, talu ai o loʻo i ai se eseesega o le tele itiiti masani vine atherosclerosis ma vasculitis.

Faʻalagolago i le nofoaga o le atherosclerosis (i totonu o arteries o le fatu, aorta, mesenteric ma tuafesoʻotaʻi, arteries o fatugaʻo, faiʻai, mama), o taimi taʻitasi o loʻo faʻaalia i faʻamatalaga eseese o falemaʻi.

E faʻapefea ona faʻavasega le atherosclerosis vascular i vaega ma ituaiga o atinaʻe?

Atherosclerosis o se faʻamaʻi masani lea e faaputuputu ai tupe teu i maʻa ma le faʻavaeina o palesla cholesterol. Faʻavasegaga o le atherosclerosis e mafai ai e oe ona vaʻai i foliga o le faʻaaliga o le maʻi, le tikeri ma le nofoaga o le liona.

O se tasi lenei o faʻamaʻi masani e aafia ai le gata i tagata matutua, ae o tupulaga talavou foi. O le faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻi ma le faʻavaeina o palestaralalapala e mafua ai ona sosoʻo le lumenia o toto toto ma faʻalavelave i le toto. O le mea lea, o le atherosclerosis o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le oti, i luma atu o aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi ma le mafaufau.

Mafuaaga o le faamai

O le mafuaʻaga autu mo le atinaʻe o le atherosclerosis o le faʻatoʻateleina lea, lea e faʻaalia ona o faʻafitauli aʻafia. O nei mea e le aofia ai le faʻaaogaina o fualaau oona, amioga leaga, ma isi.

Faʻaiʻuga e mafai ona mafua ai faʻamaʻi vascular o le tikeri lona 4:

  • maʻisuka malosi
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • toto maualuga poʻo le faʻamalosi,
  • maʻi fatu cardiovascular, o le i ai o palu i aiga,
  • suiga o tausaga.

Ae ui i lea, ei ai mafuaaga o le faʻamaʻi e faʻalagolago i le olaga o se tagata. Atonu o le iai lea o masaniga leaga, o le faʻaaogaina o le taumafa ma le taumafaina o meaʻai, meaai leaga, ma o le taunuuga e mafua ai le mamafa o le mamafa, gaʻo, faia o tui poʻo le leai o se mea faʻaletino, o se olaga e le taua.

Togi o le toilalo

Faʻalagolago i le tulaga o le atinaʻe o le faʻamaʻi, o faailoga nei o le atherosclerosis e iloga:

    Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o faʻalavelave faʻapitoa e aafia ai puipui o arteries, lea e muta ai i lona faʻaumatiaga faifaipea.

O le uluaʻi laasaga o le atherosclerosis vascular o le fausia lea o ni lipid spots. E tupu lenei mea ona o le tumu o puipui o arteries ma fualaʻau gaʻo, ao latou nofo i na o vaega e gata ai. I totonu o nei nofoaga o le localization, o lanu samasama e aliali mai, lea e tu i luga o le umi o le uaea maʻi.

O le tulaga ese o le 1st form o le leai lea o ni uiga manino, faʻaalia o ni faʻafitauli faapitoa e mafai ona fesoasoani i le fuafuaina o le i ai o se faʻafitauli ma i le taimi e puipuia ai le gaioiga i le toto totoga i le gaʻo.

O le faia o lipid stains e mafai ona faatelevaveina ona o se mea e mafua mai i mea taua e pei o faafitauli e maua ai paʻu faaopoopo, maualuga toto maualuga ma le maʻisuka.

O le laasaga lona lua, lea ua faʻamatalaina o le vaega ole liposclerosis, o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o le mumū o le lipid spots. O nei gaioiga e taʻitaʻia ai le mea moni e faʻapea, o siama o sela o le puipuiga o le tino e amata ona pagatia mai le faaleagaina.

O faʻasolosolo le faʻaogaina o le faʻaogaina o le gaʻo o loʻo tuʻuina i luga o le puipui, ma le faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻi i totonu. E iʻu i le foliga mai o se mea faʻapipiʻi, o se taimi iloga o lenei vaitau.

O le vavalalata o le lumena o le vaa ma le solia o le toto e mafua ona o le maualuga o le tulaga o le papa e fesootai ma luga o le afaina ua afaina.

O le mea mulimuli i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le faʻaalia o faʻalavelave e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le faʻavaeina o faʻamalama.

Ua amata mai le tikeri lona 3, o le a amata ona aliali mai faailoga o le maʻi. O lenei laasaga o le atherosclerosis e faʻamoemoeina e le atherocalcinosis. O loʻo faʻagasolo pea faagasologa o le lafoaʻi palapala, lea e oʻo atu ai i le faʻatusatusaga ma le tuʻuina atu o sima calcium i totonu oi latou.

O pusa atherosclerotic e mafai ona faʻaalia i latou lava i auala eseese: pe tumau mausali i le nofoaga poʻo le alualu i luma, e mafua ai ona faʻaauau pea le faʻaleagaina o le lumen o le vaa ua afaina ma lona vaapiapi. I le isi itu, o lenei mea e mafua ai le suia o le toto i le okeni e maua mai ai meaʻai mai le afaina ua afaina ona amata ona maua se foliga faifai pea alualu i luma.

O le mea e ono tupu i le faʻatonuga, o lona uiga, o le poloka, e mafua ona o se toto toto poʻo i le faagasologa o le pala o le papa, poloka atoa le moli o le vaa, faʻatupulaia. O faʻagasologa e muta i le faʻaleagaina o le toto i le okeni poʻo le limo, lea e mafua ai se fatu fatu poʻo se gangrene.

Faafitauli o vae

E i ai ituaiga o atherosclerosis o pito pito i lalo:

  1. O le faʻamaʻi e aliali mai lava ia pe a maeʻa le faʻamalositino faaletino. O faʻamaoniga muamua o se lagona o le le mautonu, tingling, malulu i vae ma le vaivai. E i ai tulaga o le hyperhidrosis.
  2. O lenei ituaiga o faamai e aafia ai le faailoga o le ituaiga 1, lea e fesootaʻi ai le claudication, lea e taʻu mai ai le le lava o le toto i le pito i lalo ao mamafa galuega.
  3. Mo le vasega 3, o se uiga taua o le faʻaalia o tiga e tumau. E oo lava i se tulaga toafilemu, ao moe, e lagona e le tagata maʻi le faaletonu i ona vae.
  4. E i ai ni faaletonu o le uluaʻi siama, faailoga o le gangrene. O le tiga e matua taua lava e tatau i le tagata gasegase ona faʻaaogaina le malosi o mea e faʻaleleia.

E mafai ona faailoa mai faafitauli faʻapitoa i le faʻavasegaina o le atherosclerosis o vaevaega pito i lalo A. Pokrovsky. O le mea lea, o le taimi muamua e fuafuaina e le mea moni e mafai e se tagata ona savali ma le le faʻamalosi i se mamao e 1 kilomita.

I le 2 tikeri, e amata ona faʻalavelave le faʻafefeteina i le 0.2 km pe itiiti. I le laasaga 3, o le mamao e faʻaitiitia i le 25 m, ma i le mea mulimuli, o le tiga e faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Ituaiga ituaiga atherosclerotic ma atherosclerosis: faʻavasegaga o le maʻi

Atherosclerosis o se maʻi faʻaleagaina, faʻatasi ai ma le faʻavaeina o pusa o le cholesterol i le pito i totonu o puipui o vaʻa vateatea o le tino faʻamalolo. I le faagasologa o le alualu i luma, o le faateleina o mea fesootai ma le fausia o ni atherosclerotic plate e tupu.

O le iʻuga o le faʻaleagaina o le tino, o le lumenia o le vaʻalele, e mafua ai ona maua le toto i le tino ma gaʻo. O le taunuuga o sea solitulafono o le foliga mai o le matelaina o sela, e le gata i le okesene ma le matelaina ona o le leai o meaʻai.

O lenei faʻamaʻi, e tusa ai ma fuainumera faʻasoifua maloloina, o se tasi o faʻamaʻi masani. I tulaga o le soifuaga faaletino ma le atinaʻeina o le le atoatoa, o lenei maʻi o se taʻitaʻi i isi maʻi.

I le lalolagi faʻaonaponei, o se maʻi ua le toe avea ma se faʻalavelave e aʻafia ai le tino o tagata matutua, o le maʻi ua amata ona afaina ai meaola o talavou ma tagata matutua.

O ituaiga autu o le atherosclerosis

Atherosclerosis o se vailaʻau vascular faʻatasi ma le faaputuputu o teuga tupe lipid i luga o puipui, faʻalauteleina o mea faʻafesoʻotaʻi ma le faʻavaeina o pusa cholesterol. O se taunuuga, ua poloka le lumenia o vaa, e le mafai e le toto ona taamilo masani.

O lenei faʻamaʻi o se tasi lea o mea sili ona taatele, o le tele o le aofaʻi o atunuʻu atiaʻe ua faʻaalia i ai. I tulaga o le soifuaga faaletino ma le le atoatoa, o le atherosclerosis e sili atu nai lo isi faʻamaʻi, e aofia ai le kanesa ma faʻamaʻi pipisi.

O se vaega e faʻapea foi o le atherosclerosis e le o se faʻamaʻi masani lava o tagata matutua. I le taimi nei, o loʻo i ai se uiga tumau o le "toe faʻafouina" faʻamaʻi.

  • O faʻamatalaga uma i luga o le 'upega tafaʻilagi e mo naʻo le taʻiala ma e LE FAIA se taʻiala i le faʻatinoga!
  • E mafai ona e faʻaolaina le EXACT DIAGNOSIS Na o se FAITOA!
  • Matou te ole atu ma le agalelei ia te oe ia aua nei e mafaufau ia te oe, ae sainia i se tagata tomai faapitoa!
  • Soifua Maloloina i oe ma e pele ia te oe!

Atherosclerosis e faatatau i faʻamaʻi, suʻesuʻega o mafuaʻaga ma metotia aoga o togafitiga e faia aemaise lava le malosi. Ae ui i lea, e le mafai lava ona faʻamautu atoatoa lona tulaga.

E sili atu ma le 30 aʻafiaga faʻaleagaina e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o togafitiga. E le gata i lea, o mea e mafai ona faʻamuamua i le atinaʻeina o le faamai ma tuusaʻo saʻo.

O mea taua e aofia ai:

  • genet predisposition, faapea foi ma le faavae,
  • leaga masani, aemaise lava ulaula,
  • mamafa tele
  • o le tele o faʻamaʻi (maʻisuka, gout, faʻamaʻi o le natura faʻaleagaina, hypothyroidism, maʻi gallstone, nephrosis, ma isi faʻamaʻi e maua i le cholesterol maualuga).

O le auai o nei mea taua e le lava mo le atiaʻe o le atherosclerosis, e ui lava e mafai ona latou faʻaleleia atili ana faʻaaliga.

E tusa ai ma le talitonuga neuro-metabolic Myasnikov, o mafuaʻaga e mafua ai le faʻamaʻi ua vaevaeina i:

O loʻo i ai se isi faʻavasegaga e vaevaeina ai tagata i:

O le aʻafiaga o mea taumafa i le atinaʻe o le atherosclerosis na suʻesuʻeina e ala i le faia o suʻesuʻega i lapiti ma taifau. I lalo o tulaga masani, o nei meaola e le mafai ona atiaʻe se faʻamaʻi.

I le taimi o le suʻesuʻega, na tuʻuina atu ai meaʻai i le maualuga o le cholesterol. O le iʻuga, na maua ai faʻamaumauga e iloagofie ai le tele o le masani o le cholesterol i le toto (ina ua mavae ni nai masina, o faʻamuamua na silia ma le 400%).

O le autopsy na faʻaalia ai faailoga o le lipoidosis (3-4 masina talu mai le amataga o le suʻega), ma le i ai o ni atherosclerotic plate. O le mea lea, i le malosi, o le sootaga i le va o meaʻai ma le atiaʻe o atherosclerosis na faʻamaonia.

Ae ui i lea, e oʻo lava i nei faʻamaumauga, o loʻo i ai mea taua. Mo se faʻataʻitaʻiga, i lalo o tulaga tutusa i meaola (tasi le matua, mamafa, maua fua o le cholesterol), na toe tulai mai eseesega o le tino.

Mo nisi, o le faamautuina o le faagasologa ma le faamutaina o le maualuga o le cholesterol sa maitauina, mo nisi o lenei faailo na faaitiitia foi. E tusa ma le 10% o meaola na le tali atu i le cholesterol ua afaina: o le maualuga o le vailaau i le toto e leʻi faateleina, e leai ni faailoga o le atherosclerosis.

E mafai ona faʻauʻuina e faʻapea, o le faʻamautuina o le metabolic, o le aʻafiaga o le tamaoaiga o le cholesterol-e le taua tele, ma o ia ituaiga meaʻai e le mafai ona avea ma se vaega autu e mafua ai le atherosclerosis.

Aiga

Ua finau tagata suʻesuʻe e faapea, o se vailaau o le genis e mautinoa e taua tele mo le atiaʻe o le atherosclerosis, ae e le o taoto i lona autu. E talitonuina o faʻalavelave faʻaleagaina e fesoʻotaʻi ma metabolic metabolism ma tulafono faatonutonu o galuega vascular galuega e mafai ona tuʻuina atu.

O le mea lea, o aʻafiaga o le kenera e manatu o se talaaga, o se tuufaatasiga faatasi ai ma isi mafuaaga mai fafo, e mafai ona oo atu ai i le atinaʻeina o le faamai. O nisi saienitisi latou te talitonu o tali a le tino i aʻafiaga o le siosiomaga e faʻapitoa ona maua.

O le sootaga tuusaʻo i le va o le agavaʻa ma le atiaʻe o le atherosclerosis e le faʻamaonia. I le avea ai o se punavai o le faʻaosofia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o se tuufaatasiga o le gasegase o le gasegase o le gasegase, le toto totoina o le toto, isi mea e faʻaaogaina ma aʻafiaga o le siosiomaga.

Le aafiaga o isi mea

  • O le mea sili e taua o se tasi o mafuaʻaga e mafai ona taʻitaʻia i le atherosclerosis.
  • Ae peitai, e le o mea uma e faigofie iinei. E leai se sootaga tuusaʻo i le va o le tino gaʻo ma le atiaʻe o le atherosclerosis.
  • E talitonuina o loʻo i ai le faʻalagolago i le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le soifuaga o se tagata ma le tele o meaʻai i le lautele: faʻaletonu o le tino, o le tagofia o mea taumafa e taua. O le mamafa o tagata e maualuga le cholesterol, faʻapea foʻi ma le toto maualuga.
  • O le sootaga i le va o le maʻisuka ma le atiaʻe o le atherosclerosis ua faʻamaonia.
  • O loʻo faʻamatalaina e le mea moni o loʻo iai foʻi le fesoʻotaʻi o le carbohydrate ma le lipid metabolism.
  • O le mea lea, o le solia o le gaosiga o le gaʻo gaʻo i le maʻisuka ua mafua ai foi le solia o le gaʻo gaʻo.
  • Na maua foi se mafutaga i le va o tausaga ma le numera o tagata gasegase ma le atherosclerosis. Afai i le 30 i le 39 tausaga le pasene o tagata ei ai le atherosclerosis o le 81.5%, ona oʻo lea i le 40-49 tausaga o lenei tino ua toetoe lava 86%.
  • Ae e le o se mea taua lenei, talu ai i nisi tulaga e leai ni faailoga o ni le atherosclerotic e oo lava i tagata o se matua matua.

Fai mai tagata suʻesuʻe i tagata e taʻitaʻia se olaga ola malosi, o loʻo maua i le toto maualuga le maualuga o lipoproteins maualuga e puipuia ai le atinaʻe o atherosclerotic processes.

O ituaiga o le atherosclerosis e faʻalagolago i le fea vaega o maʻi vascle vascle system ua tulaʻi mai.

E i ai se faʻavasegaina o vaitau o le atinaʻe o le atherosclerosis e faʻatatau i le tikeri o le faʻaalia o faʻamaoniga. Faʻavae i luga o lenei faʻavasegaga, e mafai ona faʻataunuʻu vave le suʻesuʻega:

Faitau atili e uiga i taotoga o carotide mo le atherosclerosis.

I le nofoaga

Faʻalagolago i le vaega o le faʻaleagaina, o loʻo i ai ituaiga o atherosclerosis nei:

  • O nofoaga aupito sili ona vaivai.
  • E ala i nei laʻau, e maua ai e le fatu le toto, o lona uiga o le soliga o le toto i totonu ia i latou e mafua ai le atinaʻeina o le infadction myocardial ma angina pectoris.
  • E masani lava, o le faʻavaeina o paʻu faʻatasi ma le faʻavaeina o pupuni toto.
  1. O le toto e pasi atu i le ala, e maua ai le malosi i le toetoe o totoga uma ma mamanu.
  2. O le mea lea, o le faʻavaeina o atherosclerotic plaques i le mata e aʻafia ai le tulaga o le tino atoa.
  3. O le solia o le toto i le gaʻo, o meaʻai paleni o le faiʻai e faʻaleagaina, lea e faʻaalia mai e le ulu o le ulu, faʻavavevave, faʻaitiitia o galuega vaaia ma le suʻega, ma tinisitus.

O le maualuga o le maualuga o le toto e mafua ai le atherosclerosis o le gaʻo o le tino. O le faʻaleagaina o puipui o nei vaa e mafai ona oʻo atu ai i le le mafai ona faʻaaoga. Faʻamataʻu ile gaʻo o le mesenteric, o loʻo paʻu ai tiga pagaysmal i le tumutumu pito i luga, faatasi ai ma le soliga o le vaega o meaʻai.

  • O se tasi o uluaʻi faʻataʻitaʻiga o se faʻafitauli i mafaufauga pupuu.
  • I le lumanaʻi, o loʻo i ai lagona faʻalagona ma se faʻaitiitia o galuega faʻale-mafaufau.
  • O le pisapisao ma se lagona o le pulupulu i luga o le ulu e foliga mai, o le atinaʻeina o le tetete o pito.
  • O le itu aupito sili ona leaga o le faʻasolosolo o mea faʻapitoa.
  • O faʻamaoniga muamua e aofia ai le tupu o le tiga i le musumu o le tamai povi lea e aliali ao savali.
  • I le lumanaʻi, o le tiga e salalau atu i le tino atoa, o le numera ma le cyanosis o loʻo matauina.
  • Atrophy o musele o le vae ma vae e atiina ae, maʻi fatula i luga o tamatamailima ma le va o latou, e faigata ona togafitia.

Soo se tasi o faʻaaliga o le atherosclerosis ua uma ona faʻalavelaveina, ma i se taimi vave, e faigata tele ona iloa le faʻamaʻi.

Tumau filemu ae faaauau pea le atinae

O le maʻi e mafai ona atiaʻe ma alualu i luma i le tele o masina, poʻo ni tausaga foʻi, e aunoa ma le mafuaʻaga i le maʻi soʻo se faitioga patino. E ui o le tagata e faʻalavelave faʻafuaseʻi i le maualuga o le toto maualuga, o le ulu o le ulu, angina pectoris ma le mamafa i vae, o toto toto i le tino atoa e iai suiga ogaoga. Faʻaleagaina o puipui o veins ma arteries, o le lafoaʻi o lipoproteins leaga ma le mulimuli ane faia o se atherosclerotic plate - o nei mea uma e tupu faʻafuaseʻi mo le maʻi.

O le taufaasese o le atherosclerosis o loʻo taʻoto i le mea moni e matua faigata lava ona iloa ma iloagofie, aemaise i le amataga o le atinaʻeina.

I aso nei, o fomaʻi e fuafuaina ni vaega se 4 o le atherosclerosis, o ia mea uma e faʻaalia i nisi o suiga i le tino.E mafai ona e siakiina faailoga taua ma amata togafitiga pe a maeʻa suʻesuʻega, e aofia ai le toto foaʻi mo le aofaʻi o le cholesterol, le fua o le lipoproteins aoga ma le aʻafia, e maua ai le ultrasound poʻo le MRI. Afai e te lisiina laasaga o le atherosclerosis, ona tatau lea ona matauina mea nei:

  1. Muamua. E mafai ona taʻua o le vaitaimi muamua-atherosclerotic. E masani lava ona tuʻuina atu i tagata gasegase e aʻafia - faʻatasi ai ma faʻafitauli o meaʻai, amioga leaga, leai se gaioiga faaletino. E mafai lava ona puipuia le tupu mai o se tikeri lona lua tikeri pe a faʻasaʻo le ituaiga olaga o le tagata maʻi.
  2. Atherosclerosis o le laasaga lona lua. I lenei laasaga, o loʻo i ai le faʻaitiitia o faʻamaoniga o le cholesterol, solia o le saʻo o puipui o toto toto. O tagata maʻi e amata ona atiina ae uiga masani o le faamai - lanu samasama i luga o le paʻu ma le sclera, tiga i totonu o le loto ma le angina pectoris, le mamafa i vae.
  3. O le vaega lona tolu o loʻo faʻaalia i le faateleina o faʻamaoniga, faʻapea foʻi ma le faʻaopoopoga o faʻafitauli o le ischemic. O faʻamaoniga uma o le maʻi e faʻaalia i mata le lava.
  4. O le fomaʻi mulimuli o le atherosclerosis o loʻo faʻaalia i le foliga mai o se tulaga ese i se tagata maʻi, faʻaleagaina ai vaʻa-gataifale, angina pectoris, tiga o le ulu, ma isi.

E ui i le mea moni e faapea, o le faʻavasegaga o le atherosclerosis ma ona autu autu ua iloa e fomaʻi mo se taimi umi, e matua seasea ona fuafua le taimi e maʻi ai. E mafua lenei mea ona e le o ni vailaʻau faʻapitoa, ae o le faʻagasolo pea ma le faʻagesegeseina o le faʻamaʻi.

Eseesega o maʻi

O le mea e leaga ai, i maʻi uma lava, o le faʻamaʻi e aliali mai i auala eseese. O le mafuaʻaga lea na oʻo mai ai fomaʻi ma le faʻavasegaina o le atherosclerosis e tusa ai ma le faʻasalalau o maʻi i le toto. O le mea taatele o atherosclerotic lapatai o le fatu ma ona ipu. I lenei tulaga, o le a sili atu ona maua e tagata gasegase faʻamaʻi pipisi, o aʻafiaga o le fatu ma le angina pectoris. Ole laʻasaga muamua ma mulimuli ane o le alualu i luma o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le le lava o le manava, televave vave le vaivai, tigā, faʻaleleia o gaʻo susu (aemaise lava i vaevaega).

Afai e amata amata ona fausia ia pusa cholesterol i laʻau e taʻitaʻi atu ai i le faiʻai, ona maʻi ai lea o le maʻi mai isi faʻaʻailoga. Muamua, o le tagata maʻi o le a maitauina le le atoatoa o le mafaufau ma faʻasese ese ai mafaufauga, ulu o le ulu, divaʻa ma tinisitus o le a avea ma soa tumau. Lona lua, o le faʻaaliga ma le faʻalogo o le a amata ona faʻaitiitia. O suiga i le tino o le atherosclerotic i le tino, i le iuga, o le a mafua ai le matelaina o le okesene o le mafaufau i taimi uma, faateleina ai le lamatiaga o le paʻu.

O lenei fomaʻi o faʻamaʻi i fomaʻi ua taʻua o le cerebral. O le natura faʻaleagaina o faʻamaʻi e masani ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafitia.

E masani ona faʻaaoga e le Cardiologists le upu multifocal atherosclerosis. O lona uiga, e le o se ituaiga o faamaʻi, ae o se vaega o lona atinaʻe. O tagata maʻi na faʻailoaina lenei faʻamaʻi leaga o le a sauniuni mo se mea e sili atu ona leaga - o le toesea o vae ona o le tele o manua o vaʻa toto i le tele o totoga o totonu.

O le mea autu o le puipuiga

I le faaopoopo atu i fualaau faasaina ua faatonuina mo le togafitiga o le atherosclerosis, e manaomia e tagata gauai ona gauai atu i togafitiga puipuia. E tusa lava po o le a le okeni o le togafitiga o le togafitiga o loʻo i totonu, e tatau i siama ona fetuʻunaʻi a latou meaʻai, faʻaopopo tino faʻaletino faaletino i le masani, ma mulimulitai i fautuaga a le fomaʻi. O le teenaina o masani leaga o le a mafai foi ona aʻafia ai le soifua maloloina o le maʻi. O ia faiga e fesootaʻi ma le puipuiga muamua o le maʻi.

Puipuiga lona lua o le atherosclerosis o lona uiga o le faʻaaogaina o fualaau oona. O le a latou fesoasoani e le gata i le vevela o le toto, ae faʻaitiitia ai foi le lamatiaga o le faaleagaina o le tino, faʻaitiitiina o latou lumena. E fautuaina tagata maʻi e suʻe se aspirin poʻo le clopidogrel (faʻalagolago i faʻasalaga a tagata taitoatasi).

E tatau ona maitauina o faiga faʻasao lua e naʻo lalo lava o le vaavaaiga a le fomaʻi aoga. A leai, o le ono mafai ona atiaʻe ni faʻafitauli eseese e maualuga.

Tuua Lau Faamatalaga