Faaaogaina o le maʻisuka i togafitiga o le maʻisuka

O aso uma tatou te ofoina atu ai se taimi faapitoa i se tasi o mea sili ona taua - meaʻai. O le toatele oi tatou e masani ona le mafaufau e uiga i le tuufaatasiga ma le tele o meaai. Ae tasi le aso, e mafai e fomaʻi ona faʻamaonia se faʻamaʻi o le a manaʻomia ai se taumafataga faapitoa. E manaʻomia e se tasi le tele o le fiber, o se tasi e itiiti ifo i ai gaʻo. I nisi o tulaga, e tatau ona faʻatapulaaina gaʻo. O le mea autu o soʻo se meaai e tatau ona aoga.

O a gaʻo mo le tagata?

  • Aiseā e masani ai ona faʻamagoloto tagata mimiti, aʻo le toʻatele o tagata e masani ona vevela tele? O mea uma e faatatau i gaʻo gaʻo. O se ituaiga mafanafana lea oo tatou tino. Ma o le gaʻo gaʻo puipuia a tatou gaʻo i totonu mai le maofa tele aʻo aʻafia.
  • Afai o se tagata mo se mafuaaga e misia ai se taumafataga, e faʻaaogaina e le tino faʻaagaga gaʻo. Faʻafetai i gaʻo i totonu, tatou te le vave pa'ū mai le vaivai ma le vaivai pe afai e le mafai ona tatou 'ai i le taimi. E saʻo, ona amata lea e le tino ona toe faʻafoʻisia le gaoia o gaʻo ma o nisi taimi e sili atu.
  • O le a le isi mea e lelei lelei gaʻo? E aofia ai vitamini sili ona taua A, D, ma E. E taua tele mo ponaivi maloloina, paʻu, ma lauulu. E le gata i lea, o gaʻo o loʻo tumu i meaʻai, o mea e taua i metotia faʻavae.

Afai o le gaʻo e lelei le soifua maloloina, faʻapefea ma aisea e mafai ai ona latou afaina?

Toe i totonu o mea

Manua i mea taumafa maloloina (taumafa)

Lafumanu - puaa, tamaʻi mamoe ma le gaʻo pipi - o loʻo iai sili atu gaʻo gaʻo tumu ma o lea e tatau ona tuʻufaʻatasia ma gaʻo fualaʻau. Ona o gaʻo fualaʻau, e tusa ma le 30% o gaʻo uma i totonu o le tagata soifua i aso taitasi e tatau ona faʻatonutonuina.

O le vevela o le vevela o le gaʻo e faalagolago i le tele ma le lelei o meaʻai gaʻo o loʻo i ai, o le sili atu o le gaʻo e aofia ai gaʻo gaʻo, e faʻaitiitia ai le maualuga o le vevela ma, i se isi itu, o le sili atu gaʻo o loʻo i ai mea manogi gaʻo, o le maualuga o lona vevela. I lenei tulaga, i le vevela o le potu, o meaola o manu o loʻo i le tulaga malulu, ma o suauu gaosi o loʻo i totonu o le vai. O le tulaga faaletino o le gaʻo e taua mo lona digestibility. O le gaʻo faʻamalolo e sili atu ona faigofie ona gauaiina e le tino. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le mayonnaise i le taumafataga e maualuga le fautuaina. O le taua tele o le paleni o le pata o loʻo faʻamatalaina e le mea moni o loʻo i ai le gaʻo i foliga o se faʻamalosi. O le taua taua o le ola o gaʻo o loʻo fuafuaina foi e le mea moni e naʻo latou lava le punavai o vitamini gaʻo. O le pata e aofia ai le vitamini A, o le tele o iʻa e maua i le vitamini D, o sana ma le sunflower o loʻo i ai le vitamini E.

O le gaʻo gaʻo, lafu mūmū, povi ma le pailani e aofia ai sina siʻosiʻomaga o vitamini gaʻo, margarini, salomas, gaʻo susu ma o le tuufaatasiga o vitamini e le aofia ai (pe a le faʻamalosia). O le tuufaatasiga o gaʻo meaʻai, faʻaopoopoga i vitamini gaʻo ma gaʻo gaʻo, e aofia ai foʻi mea e pei o meaola e pei o meaola e pei o meaola e pei o le phosphatides, sterols, waxes ma isi mea. Phosphatides o se vaega o siama uma ma masima, i le tele o mea latou te mauaina i sela o le tino o le tino ma le faiʻai.

O nisi o phosphatides, aemaise lava o lecithins, e tele sona sao i le gataifale lautele o gaʻo o le tino, ma auai foi i le faatonutonuina o le alualu i luma ma isi faagasologa o lana galuega taua. Lecithins e puipuia ai le gaʻo tele gaʻo i totonu o le ate ma fesoasoani e aveesea muamua le gaʻo, o lona uiga e pei lava o le methionine, o latou i totonu o mea e taʻua o lipotropic.

Meaʻai malosi

O suauu o fualaau oona e mafua mai i le tele o aano o gaʻo susu, o vitamini gaʻo ma suauu e taua tele i le meaʻai mo le ate.

O se vaega tele i le olaga o le tino o loʻo taʻalo e se isi vaega o lipoids - sterols. O vaʻalo, o le cholesterol e taua tele.

O le Cholesterol e maua i fusi uma o le tino manu. O le mea lea, o meaola uma o manu e faʻaaogaina i meaai e sili atu pe itiiti ifo foi i le puna o le cholesterol. O se aofaiga tele o le cholesterol e maua i le caviar, fuamoa moa, faiʻai, ate, puaa, gaʻo susu ma le siusi. I lenei tulaga, o nei oloa e le aofia ai i meaai paleni mo le atherosclerosis ma le ate. O fualaau aina e maua ai le phytosterols, e le o gaioigaina e le tino o le tagata, ae fusifusia ai cholesterol i totonu o le manava.

O tulaga faʻale-soifua maloloina na faʻatupulaia e le Inisetiute o Meaʻai a le Academy of Sciences Sciences e fautuaina ai e maua ai gaʻo e tusa ma le 30% o le aofaʻi o le kalori i meaʻai a le tagata matua. Ona o le mea moni e faapea, o mea taua o le taumafataga o aso taitasi e vaʻaia e fuafua i tomai faʻapitoa o le galue, o le aofaʻi o gaʻo i taumafa i aso taʻitasi o tagata matutua e maua i le va o le 105 ma le 155 g. E fautuaina e 70-80% o le aofaʻi o gaʻo i le taumafa e aofia ai meaʻai afuaga ma le 20-30% - suauu fualaau.

O le manaʻoga o le tino mo gaʻo e fesuisuiaʻi e fuafua i lona tulaga o le tino. I nisi o faʻamaʻi, o le fua o le gaʻo i taumafa i aso taʻitasi e faʻaititia.

O le taua tele o le natura ma le eseesega o gaʻo e manaʻomia ai le tausiga faapitoa pe a filifilia i latou mo se taumafa faapitoa. Ae peitai, e le mafai e se tasi ona faʻatapulaaina ia lava i le taumafaina o soʻo se gaʻo, aua o lenei tulaga e le mafai ona tuʻuina atu le tino i mea uma e manaʻomia. O le mea lea, e sili ona fautuaina e faʻaaoga le pata ma fualaʻau fualaʻau i meaai.

I le kukaina o meaai, o gaʻo e mafai ona faʻaumatia i lalo o le malosi o le maualuga o le vevela (250-300 ° C), e mafua ai le fausia o mea aoga gaʻo ma gaʻo. O nei mea e afaina ai le tino, aemaise lava i faʻamaʻi ate. O le mea lea, pe a lūlūina meaʻai, e tatau ona filifili gaʻo e taofi ai le vevela i le vevela maualuga ma aua le faʻapala. O le taua tele le auala o le vevelaina o togafitiga o oloa.

O meaʻai faʻasusu e matua le taliaina mo taumafa taumafa. O le auala pito sili o le fagaina lea o meaai i totonu o se umu poʻo totonu o se ogaumu.

E tatau foi ona manatuaina o gaʻo o se punavai o vitamini gaʻo gaʻo ma e mafai ona fofo i lalo i le vevela. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le pata o loʻo i ai le vitamini A e tatau ona faʻaaogaina i lona tino masani. Faʻaaogaina mo le fagaina o meaai e le talafeagai.

O gaʻo gaʻo e iai le malosi e gaosia ai mea manogi e faʻasaoina e isi oloa. O se taunuuga, e le tatau ona teuina ni gaʻo i totonu o le potu e tasi ma ni manogi manaia.

E masani lava, pe a fesiligia e tagata suʻesuʻe mea e mafai ona 'aina ma le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga o meaai e fesoasoani i le pulea o le kulukose o le toto. Ma e saʻo.

Ae e tutusa lava le taua le iloa poʻo fea mea taumafa e le gata ina fesoasoani i le puleaina o le suka, ae puipui foi i le atinaʻeina o faʻafitauli matuia o le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, mai maʻi o le cardiovascular poo le tauaso.

Lisi i lalo ifo le 12 meaai paleni e le gata ina faʻatagaina i le maʻisuka, ae o loʻo faʻaalia malosi foi ia i latou, ona o latou o sui o le galalactic mo le atinaʻeina o faʻafitauli matuia.

Gaʻo gasegase ma le maʻisuka


O gaʻo gaʻo e le mafai ona suauu i totonu o le vai poʻo le vai inu. Mo la latou vaeluaina, ole talo e manaʻomia.E aoga le 'aiina o meaʻai - ma e le mafai e le tino ona maua le aofaʻi tatau ole talo. Ma o le a amata ona teuina le gaʻo tele i le tino atoa. Latou te faʻalavelaveina le metabolism, faʻalavelave le masani lelei o le paʻu, e mafua ai le mamafa o le mamafa.
O le tele o le gaʻo o le tino e mafai ona faʻaleagaina i tagata ei ai faafitauli faʻafefete ma faʻafitauli i le gataifale. I le maʻisuka ituaiga I ma le II, o le gaʻo gaʻo o le tino gasegase e matua afaina. Ae ui i lea, o le faagasologa o le gaʻo gaʻo e mafai foi ona sese. I lenei tulaga, o le malepelepe o gaʻo meaʻai e le tupu atoatoa. O vaega oona e fausia i totonu o le toto - o tino taua o le ketone. Ma o se mea lamatia lea o le maʻi suka. O se meaai mo soʻo se ituaiga o maʻisuka e tatau ona amanaia uiga o tagata taitoatasi. O nisi e foliga mai e mamafa tele. O isi e taitaia se olaga ola malosi, latou te le sili atu le mamafa. O le mea moni, o mea uma lava e aofia ai: tane, tausaga, galuega, maʻi faʻamaʻi. Mai aso anamua, ma seia oo nei, o le autu, o le auala sili ona taua o le togafitia o le maʻisuka o le meaʻai. O le mauaina ma le faʻasologa o le inisalini na faʻatagaina mo le tele o tausaga e faaumiumi ai le soifua o tagata mamaʻi i le maʻisuka. Ae ui lava i lea, o le vaega e sili ona taua e tumau pea mo meaai lelei, aemaise lava i le maʻisuka ituaiga II (e le o le inisalini).

O meaai o le maʻisuka e aofia ai le saʻo lelei o le faʻamaonia o mea e maua mai le kalori ma le kemikolo o meaai. Mo le tele o gasegase, o faʻatusatusaga e foliga mai e faigata. O le saʻo, saʻo le filifiliga o le tuufaatasiga ma le tele o meaai e manaʻomia moni lava le malamalama ma tomai. O le mafuaaga lena e tatau ai ona fuafua e le fomaʻi muamua le meaai muamua. I le lumanaʻi, o le maʻisuka latou te aʻoaʻoina le tagata lava ia.

O a ni faʻamaoniga i fafine e faʻatasi ma le maʻisuka? O le a se mea e tatau ona ou suʻeina?

Faʻaiʻuga o le maʻisuka: hyperglycemia - mea uma e tatau ona e iloa e uiga i le maʻisuka!

Burdock i togafitiga o le maʻisuka //saydiabetu.net//metody-i-sposoby-lecheniya/narodnye-sredstva/lekarstvennye-rasteniya/lopux-lechebnye-svojstva-pri-diabete/

Peitai, o loʻo i ai fautuaga lautele:

  • E tatau ona eseese meaʻai.
  • I se laasaga se tasi, ua fautuaina e faʻapotopoto vaega eseese o oloa.
  • E matua manaʻomia lava le meaʻai ma le faʻamaoni e tusa ai ma le pulega - i taimi uma, i aso uma i se taimi faapitoa.
  • O se mea poto le faʻatapulaaina o lau faʻaogaina o meaola manu.
  • Meaʻai fualaʻau e faatagaina ma faʻafeiloai foi i le taumafataga. Ae le o le taimi e oʻo mai ai le gaʻo loloto po o kuki. O lenei mea e tuʻuina ai le fesili pe o le a le tele o gaʻo meaʻai masani.

Toe i totonu o mea

Laʻu iʻa

E tele iʻaʻai i omega-3. E le gata i lea, o la latou aoga sili ona aoga o le EPA (eicosapentaenoic acid) ma le DHA (docosahexaenoic acid).

E tāua tele mo le maʻisuka le aofia ai o le tele o iʻa i totonu oa latou meaʻai mo mafuaʻaga e lua.

  • Muamua, ole omega-3 o mea ia e puipuia ai faʻamaʻi o le fatu ma toto toto. Ma i tagata e maua i le maʻisuka, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o nei maʻi e sili atu le maualuga nai lo le tau i le faitau aofaʻi.

E faʻamaonia pe afai e iai le iʻa e fitu taimi i le vaiaso mo le 2 masina, o le faʻasalaga o triglycerides e fesootaʻi ma faʻamaʻi cardiovascular, faʻapea foi ma nisi o faailoga o le mumū, lea e fesootaʻi foi ma maʻi faʻapitoa, o le a faaitiitia i le toto.

I lenei mea e mafai ona e faitau i auiliiliga atili e uiga i.

  • Lona lua,. Ma e taua tele lenei mea mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, talu ai e toetoe lava oi latou uma o le mamafa.

O le faʻamatalaga o le maʻisuka o loʻo faʻaalia e 'ai fuamoa atonu e foliga ese. A uma, e masani ona talitonuina o fuamoa i le maʻisuka e tatau ona matua faʻamapulaʻa. Afai oi ai, ona na o le polotini. Ma afai e mafai, ia vavaeese atoa le isu. O le mea lea ua fai mai ai le numera telefoni a le Soviet Food 9 mo le maʻisuka ituaiga 2.

Fai mai, le mea e leaga ai, sese. Mo faʻamatalaga faʻasaienisi lata mai e taʻu mai ai o le maʻisuka e le naʻo le mafai, ae tatau ona 'ai fuamoa.

E tele faʻamatalaga mo lenei faʻamatalaga.

  • . Ma o lenei mea e sili ona taua mo le maʻisuka.
  • Fualaau e puipuia mai fatu faʻamaʻi, lea e matua matautia mo le maʻisuka. E saʻo. Ma 'aua le faʻaosooso ia i latou, e pei ona muai mafaufauina.
  • O se fuamoa masani o fuamoa e fesoasoani e faʻaleleia ai le talafatu lipid, lea e talafeagai mo le puipuia o le atherosclerosis.

O lapisi e faateleina le maualuga o lipoproteins maualuga ("lelei" cholesterol) i totonu o le toto. I le faaopoopoga, latou te taofia le fausia o fasi laau laiti o le lipoproteins maualalo ("leaga" cholesterol), lea e fausia ai ni atherosclerotic plate i totonu o vaa.

Afai o le lisi o loʻo i ai se fuainumera o fuamoa, nai lo nai fasi laau laititi o le "leaga" cholesterol, o mamate tetele ua faia e le mafai ona pipii i puipui o toto toto.

  • E faʻaleleia e le uʻamea lagona o le tino ile inisalini.

O tagata gasegase na 'ai le 2 fuamoa i aso taitasi na faʻaalia i le maualalo o le suka o le toto ma le cholesterol pe a faatusatusa i na tagata na aloese mai fuamoa.

  • Faʻatasi i fuamoa ma se isi uiga taua e aoga mo le maʻisuka. O loʻo i ai le tele o vioxidants zeaxanthin ma le lutein, lea e puipuia ai mata mai le vaʻaia o le macular degeneration ma faʻataʻaloga - lua faʻamaʻi e masani ona aʻafia ai tagata mamaʻi ma maua ai le leiloloa.

Faʻavasegaina o le tino

O gaʻo gaʻo uma e vaevaeina i manu ma fualaʻau.

I oloa manu manumalo tumu gaʻo. O i latou e "tuuai" mo le mea moni o le cholesterol e alu i totonu o le toto, faapea foi ma le mamafa o le mamafa. E taua le iloa o gaʻo tumu e le gata ina maua i aano o manufasi. O se lisi lenei o punaoa o gaʻo manu:

  • moa moa
  • meaʻai susu, e aofia ai sisi,
  • aisa kulimi
  • fuamoa fuamoa.

O le faaupuga "fuamoa fualaʻau"E tautala foi mo ia lava. O le faʻataʻitaʻiga sili ona mataʻina o le tele o fuālaʻau fuālaʻau, nati - o mea e taʻua o punaoa faʻamaualuga ma faʻamalosia gaʻo. Latou te faʻaitiitia lelei le cholesterol toto, e sili atu ona faʻapalapalaina ma faʻavaivaiina e le tino. O le lisi o gaʻo fualaʻau e aofia ai:

  • sunflower, sana, olive, suauu suauu, ma isi,
  • nati: almonds, hazelnuts, walnuts
  • avoka

Ae o fua uma o fuālaʻau fua e tutusa lelei le soifua maloloina? Ae paga lea, leai.

I le kuka, o se metotia pei o hydrogenation. O lenei mea o lo o sasaina ai le suauu fuālaʻau ma masini. O lenei faiga e faʻamamaina ai le suauʻu suavai ma faʻateleina ai foi lona ola ola. O le mea e leaga ai, i le taimi lava e tasi, o mea aoga aoga o le oloa o loʻo faʻaitiitia i le leai. Suʻa gaʻo - O nei gaʻo "gaogao," e leai se aoga, ma i le tele o mea e ono afaina ai. O se faʻataʻitaʻiga masani o se oloa gaosi susu o le margarine. E faʻapea foʻi ituaiga uma o meataalo ma kuki.

Ma e le tatau ona galo oe e uiga i gaʻo gaʻo, o lona mafuaʻaga o gaʻo susu. Latou te faʻatonutonuina le metabolism, fesoasoani i le tino e toe faʻafoʻi le fausaga faʻapitoa ma saofagā i le lelei o le faiʻai. O ia ituaiga gasegase e maua i le tele o iʻa e ola i sami malulu ma sami. O le tulaga lenei pe a le tatau ona fefefe le upu "totoa".

O le a le uiga o le fomaʻi pe a ia taʻu atu i le tagata gasegase e le "gaʻo":

  • teena o le gaʻo,
  • faatapulaaina o gaʻo manu (tumu),
  • talafeagai i le aofaʻi o le faʻaaogaina o fualaau faisua (suamalie ma faʻamalosia) e pei o se salatisi, ae le o le "suauu" mo se mea e faʻafefete ma / poʻo le gaʻo loloto.


O le pumpulin insulin - faatonuga mo le faʻaaogaina, oa aoga aoga?

Faʻaiʻuga o le maʻisuka: polyneuropathy o le maʻisuka - o le faʻavae, faʻamaoniga, togafitiga. Faitau atili iinei.

Toe i totonu o mea

Meaʻai faʻamalosi-tamaoaiga

O meaʻai e aofia ai le tele o fiva e manaʻomia e nofo ai i se nofoaga sili ona taua i le lisi o maʻisuka uma. E fesootaʻi vave lenei mea i nisi o mea aoga o le fiva:

  • tomai (ma e masani lava o na o le togafitiina lea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka ma le le mafai ona faʻaumatia)
  • le gafatia e faʻaitiitia ai le tele o kalori e faʻamalosi mai le tino mai mea taumafa faʻatasi ma le fila,
  • faʻaitiitia le maualuga o le toto maualuga, lea e taua tele mo le tele o le maʻisuka,
  • o le taua faasaga i le mumū tumau i le tino, lea e aunoa ma se faʻasesega mo tagata uma o loʻo mafatia i le maʻisuka ma e nafa ma le atinaʻeina o na faʻafitauli o lenei maʻi.

Fua o le gaʻo

O le faʻatusatusaina saʻo o le gaʻo gafatia o gaʻo i le taumafataga o se faiga faʻalavelave ma faigata.
I se faʻamaumauga faigofie, e fautuaina e le au fai meaʻai e te "tausia" gaʻo i totonu o le 20-35% o le aofaʻi o le kalori o mea taumafa i le gasologa o le aso. E taua foi o gaʻo o loʻo maua i le protein ma meaʻai gaʻo. O le mea lea, o le aofaiga sili o le totoe, o le "mama" gaʻo i le aso e tutusa ma le tasi sipuni tele ole suauʻu fuālaʻau. Ae o loʻo latou laʻeiina le salati fualaʻau.

Toe i totonu o mea

Sour-milk products

O loʻo i ai faʻamalosi ma e tatau ona faʻamaonia le galuega o le microflora o le intestinal. O le fea, i le isi itu, ei ai sona aafiaga lelei i le faʻaitiitia o le manaʻoga mo le suamalie ma le faʻalauteleina o le lagona i le inisalini. O lona uiga, e fesoasoani e tau ai le mafuaʻaga autu o le maʻisuka - faʻamalosia o le inisalini. Talu ai ona o mea leaga i le intestinal microflora e mautinoa lava e taʻitaʻia ai amioga e 'ai, mea mamafa ma faʻafitauli faʻafitauli, e aofia ai le inisalini.

Soifua maloloina

O a meaai e avea ma siamupini mo lelei, gaʻo lelei? Le lisi o loʻo i lalo:

  • Salmon
  • Salmon
  • Aiga atoa
  • Avaka
  • Faila o Olive Olioli Vaʻa
  • Isi fuālaʻau fuālaʻau - sesame, linseed, sana, sunflower
  • Walnuts
  • Amene
  • Lentils
  • Pipi mumu
  • Laʻau, sunflower, palukin fatu
  • Sulu

O le mea autu e le o se faʻamaʻi, ae o se tagata. O vailaʻau faʻaonapo nei e faʻapipiʻi ma meaʻai e mafai ona faʻafefeteina le ala o le maʻisuka ma faʻateleina le ola o maʻisuka. O tagata gasegase e seasea ona soifua e oʻo i le tolusefulu tausaga. O lenei ua latou ola faatasi ma lenei faʻamaʻi mo le tele o tausaga. Ma o lenei olaga e tumu ma moni.

Ae e le o le tele o le fomai e manaomia ona faia ia pei o lena, ae o le maʻisuka lava ia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaaoga talafeagai o gaʻo maloloina o se tasi o vaega autū o le maʻisuka meaai. Afai e te faʻatonu lelei le meaʻai, o aʻafiaga le lelei o le maʻisuka e mafai ona faʻaitiitia i le leai.

Sauerkraut

O se tasi o meaai sili ona lelei, mo i latou uma o loʻo mafatia i le maʻisuka, ma mo tagata uma e manaʻo e aveesea le mamafa ma tumau i le soifua maloloina.

Sauerkraut e faʻapipiʻi le lelei o vasega e lua o mea taumafa na faʻaalia mo le maʻisuka - meaʻai ma fila laau ma mea faʻapitoa.

E mafai ona e faitau atili e uiga i aʻafiaga aoga o kāpeti inu i le tino i.

O fualaau aina e mauʻoa i gaʻo, soifua maloloina ma fiber. Ma e matitiva i vailaʻau gaʻo. O lona uiga, o loʻo i ai na o se fua faatatau o vaega autu o taumafa o loʻo faʻaalia mo le maʻisuka.

E tele suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le faʻaaoga pea o fatu e tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka, hemoglobin glycosylated, lipoproteins maualalo ma nisi o faailoga o le mumū tumau.

I se suʻesuʻega faasaienitisi, na faaalia ai o tagata gasegase na aina le 30 kalama o lanu i aso taitasi mo le tausaga e le na o le mamafa o le mamafa o le mamafa, ae faapea foi ona faaitiitia o latou tulaga o le insulin. Lenei e taua tele. Talu ai ona o le maʻisuka e masani ona fesoʻotai ma se maualuga maualuga nai lo le maualalo o lenei hormone.

Apple cider vinegar

Apple cider vinegar le faʻaleleia o le insulin ma le maualalo o le seneum sugar. E faʻaitiitia ai foi le maualuga o le suka o le toto i le 20% i na mataupu pe a fai faatasi i le taimi lava e tasi ma meaai e aofia ai gaʻo vailaʻau.

I se suʻesuʻega se tasi, na faaalia ai foi o tagata mamaʻi e matua faigata lava ona pulea le maʻisuka e mafai ona faʻaititia ai a latou suka i le 6% i le taeao pe a latou ave le 2 sipuni tele o le apple cider vinegar i le po.

Faʻalogo! O le apple cider vinegar e faanatinati le gaogao o le manava. Ma o lenei mea e masani ona lelei, aua e fesoasoani e faatumauina se lagona o le atoatoa mo se taimi umi. Ae o lenei mea e mafai ona lamatia i le gastroparesis, o se tulaga e masani ona tupu i le maʻisuka, aemaise lava i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1.

Amata ile ave o le pini pīpī o le apple, amata i le tasi sipuniti i le ipu vai, faʻafeiloaʻi ona aumaia le aofaiga i le lua punetini i aso uma.

Ma taumafai e faʻaaoga na o le paluga o le apple cider vailaau masani, saunia taitoatasi i le fale. Faʻafefea ona fai saʻo, e mafai ona e iloa.

Laʻau, Blueberries, Cranberries ...

O nei vine uma latou te ave faʻatalanainini i totonu ia i latou lava, e fesoasoani i le tausisia o le maualuga o le kulūkose ma le insulin pe a uma ona 'ai. Anthocyanins ua lauiloa foi o ni auala mamana e puipuia ai faamaʻi fatu, e aofia ai mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

E tasi le "ae". O nisi o vine ma se maualuga maualuga o anthocyanini e aofia ai le tele o fructose, ma o lenei tuufaatasiga ua feteʻenaʻi ma le fomaʻi i le maʻisuka. O le mea lea, e tatau ona tuʻuina atu i nei lālā o loʻo i ai nai suga (e aofia ai le fructose). O fualaʻau nei, strawberries, vine, fugalaau, vine. Ae, e ui i le mea moni e iai foi le tele o anthocyanins.

O le aoga aoga o le kinnamona i luga o le tulaga o tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka ua faamaonia e mamao mai suʻesuʻega faasaienisi. Ua maua ai e faapea o le kinamoni e mafai ona faʻaitiitia ai le suka o le toto. Ma o le mea e sili atu ona taua, faʻaleleia le lagona o le inisalini.

E le gata i lea, o le lelei o aafiaga o le kinnamona ua faʻaalia uma i suʻesuʻega pupuu ma i le umi.

O lenamamoni e aoga foi mo le faʻasaoina o le mamafa. Ma e taua tele lenei mo le maʻisuka.

E le gata i lea, na faaalia ai o le kanamoni e mafai ona faʻaitiitia ai triglycerides, ma aʻafia ai le atinaʻeina o le fatu ma faʻamaʻi vascular.

E aofia ai le kinamona i lau mea taumafa i le tele o mea, e tatau ona manatua e na o le paikeke Ceylon moni e aoga. E leai se mea o le cassia, o le maualuga o le faʻatagaina o lea mea ona o le i ai o se aofaiga tele o le coumarin i totonu, e 1 le sipuni i le aso.

I totonu o oe o le a maua ai se auiliiliga auiliili o tulafono mo le ave o le sukalanisi mo le maʻisuka.

O Turmeric o se tasi lea o mea sili ona mataalia e suʻesuʻeina mea manogi. O lona aoga aoga e faʻateleina ona faʻamaonia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

  • faʻaitiitia le toto suka
  • tauivi ma le mumulu umi,
  • o se auala e puipuia ai faʻamaʻi o le fatu ma toto, e aofia ai le maʻisuka,
  • puipuia tagata mamai mai le maʻisuka mai le tupuga o le le atoatoa.

O le mea lava lea e mafai ona faʻaalia ai nei mea aoga uma, e tatau ona 'aina lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le pepa uliuli o se faʻaopoopoga matagofie i lenei mea manogi, aua e faʻaleleia ai le bioavailability o mea aoga o le turmeric e 2000%.

E mafai ona e faitau atili i le faʻaogaina o le turmeric mo manuia faʻalesoifua maloloina.

E tele suʻesuʻega faʻasaienisi ua faʻaalia e mafai e le keleka ona faʻaitiitia le mumū tumau, faapea foi le suka o le toto ma le leaga o le cholesterol i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka ua matua faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o le tele o maʻi tuga.

Ae ui i lea, o le aofia i totonu o le lisi i luga o se faasologa masani o meaai ua taua i luga e mafai ai ona faatumauina le maualuga o le suka i se tulaga e sili atu ona lelei, faateleina le lagona o le tino i le inisalini ma osofaia ai le mumusu lemu.

I se isi faaupuga, e fesoasoani e aloese ai mai faigata matuia o le maʻisuka, aemaise lava o le atherosclerosis ma le neuropathy.

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e te iloa e tatau ona e suʻesuʻeina ma le faaeteete mea e gaʻo ai le gaʻo ina ia faatumauina le maualuga o le suka suka. Ae o le mea lenei e tutusa le taua pe a oʻo mai i le maʻisuka taumafa ma le puleaina o le maʻisuka i le lautele - pulea le faʻaaogaina o gaʻo.

E mafua ona o le maʻisuka ua tuʻuina oe i se faʻaopoopoga o le aʻafia o maʻi o le fatu - o le maʻisuka e faʻagesegese ona faʻaleagaina le gaʻo i le tino pe a le pulea lelei le suka toto. Afai e te le mulimuli i se maʻisuka taumafa e faʻaitiitia ai le gaʻo gaʻo, atonu o le ae faʻapupulaina lau faʻalavelave o le fatu ma oso ai le sili atu. Tolu mai tagata e toafa e maua i le maʻisuka e mate mai i nisi ituaiga o maʻi fatu, ma o faʻamatalaga a fomaʻi e iloa ai o le lamatiaga o le atiaʻe o le stroke i tagata matutua ei ai le maʻisuka e lua pe fa taimi sili atu nai lo i latou e le o iai lenei tulaga.

Gaʻo leaga, gaʻo lelei

E le o mea leaga uma e leaga mo oe, ae e taua le iloa o le eseesega.

  • Gaʻo mama ma gaʻo. E taʻua i latou o gaʻo leaga aua latou te faateleina le gaosia o le cholesterol maualalo (LDL). Latou te faʻatupuina foi le papa i totonu o lau mea e teu ai le toto, faʻaitiʻitia ai le gaʻo ma faʻamalosi ai lou loto e pamu le toto. O lenei mea e faateleina ai le lamatiaga o le fatu ma le taʻavale.
  • Gaʻo faʻamamafa ma gaʻo faʻasusu ma gaosi omega-3. O fua lelei ia. O nei gaʻo e fesoasoani moni lava e aveesea lou toto mai le LDL cholesterol, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻalavelaveina.
  • . O lenei gaʻo-pei o le meaola e faia ai le tele o galuega aoga i le tino. Ae o le ate e maua ai le tele o le cholesterol ia lava, o lona uiga o le taumafa o le cholesterol mai meaai e tatau ona faatapulaa i le 200 miligrams i le aso pe afai o loʻo maua oe i le maʻisuka, peitaʻi o le a aʻafia ai le aʻafia o le gaʻo.

Ia manatua, mo le lelei o le puleaina o le maʻisuka, e oʻo lava i gaʻo lelei e tatau ona faʻaumatia i ni nai aofaiga. O gaʻo uma - lelei uma ma leaga - e sili atu ma le faalua le tele o kalori i le kalama e pei o gaʻo petini. E tatau ona e 'ai sina gaʻo ina ia tumau ai galuega taua a le tino, ae o le tele naua o soʻo se gaʻo o le a faaopoopo ai calories e leʻo manaʻomia, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le mamafa.

Puleaina o meaʻai

O le maʻisuka meaai e manaʻomia ai oe e faʻateʻaina le tele o gaʻo leaga pe a mafai ai. Faaaoga nei taʻiala e fai ai le filifiliga silisili:

  • Oona suamalie masani lava ona malosi i le vevela o le potu. O nei mea e aofia ai gaʻo meaola e maua i fasi meaʻai, meaʻai susu e pei o le susu, pata ma faisa, popo ma pama, ma le paʻu o moa, toso ma isi moa. E tatau ona e faatumauina le gaʻo o le gaʻo i le 7% o lau aofaiga o calories i aso taʻitasi. Mo le taumafa masani o le 15 kalama.
  • Suʻa gaʻo o suauu suamalie ia e liua i le gaʻo maualuga i se gaioiga e taʻua o le hydrogenation. E sili atu ona leaga mo oe, aua e le gata ina faateleina le maualuga o gaʻo leaga, ae faʻaititia foi le tele o gaʻo lelei i lou toto. E mafai ona maua i le tele o meaʻai ona e matua mausali ma fesoasoani e faʻalautele le ola. E tatau ona e taumafai e faʻaaogaina atoatoa gaʻo mai lau mea taumafa.

Talu ai e te manaʻomia nisi gaʻo o se vaega o au meaʻai i aso taʻitasi, e tatau ona e suia gaʻo leaga ma gaʻo lelei, e pei o nei:

  • Faʻatoʻa Faʻamalolo maua i avocados, nati, sunflowers, olive olive, gaʻolala canola ma le pata pipi.
  • Polyunsaturated Fat e maua i le tele o isi ituaiga o fuālaʻau fuālaʻau, e pei o le sana, cottonseed, safflower ma le soya.
  • Omega 3 Acids Acids maua i totonu o iʻa, mea soya, paʻu ma palakeke.

Faʻaitiitia poʻo le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o gaʻo leaga ma le pulea o le faʻaaogaina o gaʻo lelei o le a umi se auala e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu fatu.

O le suāuu o se mea masani e leai se afaina. E faʻavave ona faʻamalosia le faʻaogaina o le tino ma faʻaitiitia ai le kulūkose. Afai e te faatauina mai le suauu i totonu o le pepa, ona i ai lea i le vaega o faʻamatalaga mo le faʻaaogaina o le a maua ai se mea ole maʻisuka. Matou te taʻu atu ia te oe pe faʻapefea ona faʻaaogaina le suauʻu iʻa mo le maʻisuka, pe faʻafefea ona aafia ai le tino, ma o ai e tatau ona ia teenaina.

Faʻavae ma meatotino o le suauu iʻa

O le suāuʻu iʻa o se mea e maua mai le ate o le gataifale ma le sami. Ua faʻaaogaina e togafitia ai le tele o faʻamaʻi mo le tele o tausaga.

Mea aoga suauʻu iʻa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka:

  1. Vitamin A (retinol) faʻaleleia le faʻaaliga. I le maʻisuka, o le epithelium ua faʻaleagaina, o le gaioiga o le mucous membranes o mata o loʻo faʻaitiitia, ma ua vave faʻaitiitia le faʻaaliga. O fualaau oona e maua ai le paʻu. O le mea lea, o le faʻaleleia o le gaioiga vaaia, lea e taua mo maʻi uma, ma puipuia foi le alualu i luma o maʻi (faʻasologa o mea sili ona taatele o le maʻisuka). O se mea moni e faapea o le retinol e faʻapipiʻiina e le tino o le tino i totonu tonu o le fua o le gaʻo, o le mea lea, o le suāuʻu o loʻo faʻaaogaina i ni faʻatapulaʻa. E faʻamalosi ai foi le faiga o puipuiga.
  2. Saturates le tino ma le vitamini vitio D. E puipuia ai foi le atinaʻeina o tumutumu oona, afaina dermatological. Ae i le maʻisuka, o le laatele masani o le paʻu, e mafua ai le faʻavaeina o manuʻa e le faʻamalolo ma faʻamatalaga o le ulugalii.
  3. Vitamin E e faafou ai sulu ma tausia ai mea e mafai ona fai.
  4. O loʻo i ai foʻi mea gaʻo eletise o le Omega 3 ma le omega 6, e mafua ai ona toe faʻaleleia le fausaga o le pancreas, lea e tau atu i le gaosia o le insulin. I le faʻaopoopoga, o le carbohydrate ma le lipid metabolism e faʻapitoa, o le aofaʻi o cholesterol faʻamaʻi ma, e tusa ai ma lea, ua faʻaitiitia le kulūkose.

E tatau ona e iloa o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, e manaʻomia e le tagata gasegase le tele o meaʻai nai lo se tagata soifua maloloina, ma e moni lava lenei mea mo le lavelave o vitamini. E mafua lenei mea ona o le maʻisuka o loʻo i ai se tulaga le manatu maualalo e tetee ai faʻamaʻi. O tagata maʻisuka o loʻo faʻaalia i le malulu ma le paʻu o le paʻu, faʻamaʻi o mea vaaia, ma isi mea faapena. O vitamini e fesoasoani i le malosi o le faʻaogaina o le tino. E le gata i lea, o vitamini gaʻo gaʻo e vave faʻavave ma 100%.

E tusa ai ma gaʻo gaʻo susu, e taʻua o Omega 6 ma le 3, e sili ona lelei i le inisalini ma le suka o le maʻisuka. Ona o le tele o inisalini o loʻo faʻapipiʻiina, o kulūkose ua faʻamauina. O nisi ituaiga 2 tagata mamaʻi maʻi, o se taunuuga o le faaumiumi o le faʻaogaina o le suāuʻu, faʻasalaga atoa le togafitiga o fualaau. O le a se mea e mafai ona tatou fai atu e uiga i le minerale tuufaatasia o loʻo i totonu o le suauu iʻa - calcium, magnesium, fulukalama ma le potassium. A maeʻa, o mea nei e sili ona taua mo minerale mo le tino o le maʻisuka.

E taua le malamalama o le tele o meaʻai e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli. E taua tele le faʻaaoga lelei o le suāuʻu. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le maʻisuka ua matua faasaina ona faʻaaoga i luga o se manava gaogao. Aua e mafua ai ona faateleina le maualuga o le suka. O le mea lea, e mafai ona e inuina naʻo le taimi poʻo le vave ona uma ona 'ai.

E mafai ona ou faʻaaogaina le suauʻu iʻa mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?

I le maʻisuka, o mea manogi mataʻutia e faʻasaina. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e le o se mea lelei e gaosia ai le kulukose, lea e ulu atu i le tino o le maʻisuka. E mafua ai le faʻavevesiina o le faʻagasologa o le faʻaaogaina o lipids leaga, e mafua ai ona vevela veins.O le mea lea, o le fesili o le: "E mafai ona 'ai le suāuʻu iʻa?" A uma mea uma, e oʻo lava i iʻa lelei e faʻasaina ona' ai i le taimi o le maʻisuka.

E foliga mai o le gaʻo iʻa e faʻatau faʻatau atu i le faiga o le gaosiga, ae i le taimi lava e tasi e puipuia ai mea uma e sili ona aoga.

O suʻesuʻega faʻaauau na faia e tagata suʻesuʻe i aʻafiaga o le suauʻu i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Na foliga mai o omega polyunsaturated fatty acids e fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol leaga. Ae o le maʻoti o le maʻisuka lea o le maualuga o lenei mea e matua sili atu. I le isi itu, o le cholesterol aoga i le maʻisuka, i se isi itu, e le lava. I le faiga o le gaioiga, o le suauu e le gata e faʻaitiitia ai le afaina, ae faʻapupula ai foʻi le cholesterol aoga.

O lea la, afai e te faʻaaogaina le suauʻu iʻa i se maʻi o le ituaiga 2, ona mafai lea ona e aloese mai le ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le insulin. Afai e te faʻaaogaina i le ituaiga 1, ona mafai lea ona faʻaititia le aofaʻi o le insulin o loʻo faʻatonuina.

Laʻau Faʻatau

E pei ona e iloa, o tagata e maua i le maʻisuka e faigofie lava ona maua i le gaʻo ma le maʻi gasegase. O le mea lea, o le maʻisuka e manaʻomia ona 'aina ni iʻa maualalo. Latou te tamaoaiga i mea aoga, faʻapea foʻi ma gaʻo e manaʻomia mo le maʻisuka. O le filifiliga pito sili ona lelei o le:

  • perch
  • faasee,
  • kopa faʻatau
  • polu
  • mumu mumu (tele lanu).

E mafai ona e faʻaaogaina ma le faʻaoga iʻa iʻa, ae naʻo na mea na kuka i le fale (i lau oe lava suamalie). Ole aofaʻi o le faʻaaogaina o iʻa e le tatau ona sili atu i le 150 kalama i le aso, iʻa mumu - e le silia le 80 kalama.

Aoao mai lenei vitio e uiga i aoga o oloa gaosi ma faʻatau faapitoa iʻa mo le maʻisuka. E taʻu mai ai poʻo fea e sili ona lelei e filifili ma pe o le a foi le mea e mafai ona saunia mai ai.

Faʻamatalaga ma le faʻaogaina o le faʻaaogaina o le suāuu mo le maʻisuka

Faatasi o faʻamanuiaga O mea nei e mafai ona iloga:

  1. E le gata i lea, e faʻamausalisi ia laʻau, ae o le numera o lipoproteins e faʻalauteleina, lea e puipuia ai le tupu mai o fatu ma oso. Polyunsaturated acid maualalo le pasene o cholesterol leaga. O le faagasologa o le atherosclerosis o loʻo faʻagesegese. E gaosia e gasegase-atherogenic gaʻo ma le faiʻai. O le mea lea, o le atinaʻega o faʻasologa o faʻasolosolo faʻatoʻilaloina e puipuia.
  2. O loʻo faʻaaogaina le namu i lipid cell ma macrophages. E i ai se faʻaititia o le numera o adipocytes, lea e fesoasoani i le susunuina o le tele o gaʻo. O lona uiga, i se faaopoopoga, o se tagata ua leiloa le mamafa.
  3. I tagata e maua i le maʻisuka, e leai se siaki GPR-120 i luga o tisipese, ona oʻo atu ai lea i ituaiga faʻafitauli. O le suauu gaʻo e fesoasoani e toe faʻafouina lenei fausaga, aʻo faʻaitiitia le faʻamalosia o le insulin ma le kulukose.
  4. Faʻaaogaina.
  5. Tau maualalo
  6. O se avanoa e faʻatau ai se isi ituaiga o faʻasalagaga - capsules, suauʻu vai.
  7. E mafai ona e faʻaaogaina lelei - ave i totonu ma faʻaaoga fafo.

Faʻasologa fufuluina o le suauʻu iʻa:

  • tasi le le faapalepale i nisi mea,
  • taʻavale
  • vili
  • afaina o le gasegase
  • faʻatasi ai ma lapisi ma le faʻaaogaina le talafeagai, o le faateleina o le suka e mafai.

E faʻafefea ona 'ai le suāuʻu iʻa?

Ina ia aloese mai le le lelei o le tino, pe a faʻaaogaina le suauu, e tatau ona e mulimuli i tulafono faigofie:

  1. O le fualaau mo se tagata matua e 1 capsule i le aso (3 taimi i le aso). E tatau ona fufuluina i lalo ile malulu poʻo vai mafanafana. O le vai vevela e aʻafia ai mea faʻamalolo, e faʻaumatia ai a latou fatuga.
  2. O le tui mo le tamaititi o le 1 teaspoon o le suavai vai i aso taitasi, mai le 2 tausaga lona lua e lua, e 2 teaspoons. E mafai e se tagata matua ona 'aina le 3 teaspoons.
  3. O le suāuu gaʻo e faʻaaogaina pe a uma le 'ai O le tagofia o fualaau faasaina i luga o se manava gaogao e mafua ai faafitauli i le gastrointestinal tract.
  4. E sili atu ona lelei le ave o le suauu i totonu o le vai i le taumalulu, talu ai i le taumafanafana e i ai se manogi ma se tofo faapitoa.
  5. I le maʻisuka, o manua laiti ma maʻi pipili o loʻo i luga o le paʻu.O le mea lea, o le suāuʻu iʻa e faʻaaogaina i foliga o le gaosiga o gau e togafitia ai nei ituaiga o faafitauli. Mo lenei mea, ua faʻaaogaina ai le vai o le fualaau faasaina. Sogi se fasi vaega o le tino i totonu o le suāuʻu iʻa ma faʻapipiʻi i le nofoaga ua afaina. Faʻapipiʻi le pito i luga ma faʻafefiloi ma se fusi faʻamalosi poʻo le gau gau. E mafai ona e taofi mo le tele o itula. A uma ona aveese le laei, aveese le gaʻo totoe ma se solo ma faʻamama le paʻu i le vai mafanafana.
  6. E le fautuaina e ave le suāuʻu iʻa mo le sili atu i le tasi le masina. O se malologa o le 3 masina e manaʻomia.
  7. O le auala o le aveina o vailaʻau e faʻamatalaina e le endocrinologist.

Contraindications mo le maʻisuka

O faʻamatalaga o le suāuʻu iʻa o loʻo i ai aiaiga:

  • ate ma le fatu fatu,
  • chronic pancreatitis
  • urinary tract disease
  • afaina o le tino
  • tatala o le ituaiga o le gasegase,
  • maʻitaga o maitaga
  • susu
  • se sili atu o le palasio i le tino,
  • sarcoid pathology.

Tamaiti e le i lalo ifo o le 7 tausaga le matua e le faatagaina ona faʻaaogaina suauʻu i totonu o kapaila. O tagata matutua o loʻo maua i le maʻi maʻi ma le maʻi fatu, ave faʻamaʻi i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Ava gaʻo, lea e mafai ona faʻatauina i soʻo se fale talavai, o se meafaigaluega sili ona lelei mo le faʻaogaina totonu ma fafo mo le maʻisuka. E le tatau ona galo ia i tatou o se vailaʻau lea ei ai a latou lava gaosiga ma vasega o togafitiga. O le mea lea, e taua tele le faʻatalanoa ma lau endocrinologist muamua.

Sei o tatou tilotilo totoa pe faʻapefea ituaiga eseese o meaʻai e aʻafia ai le suka toto i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O mamanu masani o auala e maua ai gaʻo, proteins, carbohydrates ma galuega inisalini, ma o le a tatou faamatalaina auiliili i lalo. I le taimi lava e tasi, e le mafai ona vavalo mamao pe o le a le tele o se meaai faapitoa (mo se faataitaiga, kusi cheese) o le a faʻapupulaina ai le suka i se maʻisuka faapitoa. E naʻo le faʻataʻitaʻiga ma le mea sese e mafai ona fuafuaina. O iinei o le a talafeagai ai le toe faʻamalosia: Faʻateleina fua lou suka toto! Sefe i luga o le fua o le mita o le kulukosesese - alu i luga o le togafitia o faʻafitauli o le maʻisuka.

Puipuia, gaʻo ma gaʻo gaʻo mo le maʻisuka - mea uma e tatau ona e iloa:

  • E fia le protein e te manaʻomia e 'ai.
  • Auala e faʻagata ai le protein pe a maʻi fatufatuʻi.
  • O a gaʻo e maua ai le cholesterol.
  • O se meaai e maualalo le maualalo e fesoasoani e te le maua ai le mamafa?
  • O a gaʻo e te manaʻomia ma 'ai lelei.
  • Carbohydrates ma le falaoa.
  • E fia suauu gaʻo e ai i le aso.
  • Fualaau faisua, fua ma fualaʻau.

O vaega nei o meaʻai e maua ai le malosi i le tino o le tagata: o meaola, gaʻo ma gaʻo. O meaai faatasi ma i latou e aofia ai le vai ma le fiber, lea e le o faʻalavelaveina. O le ava malosi foi o se punavai o le malosi.

E seasea lava o meaai e aofia ai mama mama, gaʻo, poʻo gaʻo. I le avea ai o se tulafono, tatou te 'aina se paluga o meaʻai. O meaai paletini e masani ona tumu i gaʻo. O meaai gaʻo gaʻo-tamaoaiga e masani lava ona iai ni nai palatini ma gaʻo.

Aisea e mafua ai ona filifili tagata i le maʻisuka ituaiga 2

Mo le selau ma afe o tausaga, o soifuaga o tagata i luga o le fogaeleele e aofia ai nai masina pupuu o meaai, lea na suia i taimi uumi o le fia aai. Sa le mautinoa e tagata se mea sei vagana ai o le fia taumafa e tupu pea lava pea. Faatasi ai ma o tatou augatuaa, oi latou na atiaeina le gafatia e ola ai i le umi o le fiaai na ola ma fananau mai. O le mea e ofo ai, o nei lava kenera i aso nei, e tusa ai ma le tele o meaʻai, tatou te ono aʻafia ai i le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2.

Afai na faʻafuaseʻi ona pagatia le tele o le fiaʻai nei, o ai o le a sili atu lona ola nai lo se isi? O le tali o tagata e fia maua, e pei o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O latou tino e sili atu ona mafai ona teuina le gaʻo i taimi o le tele o meaʻai, ina ia mafai ai ona e ola mai le umi, fia taumafa. O le faia o lenei mea, i le faagasologa o le evolusione, na latou atiina ae ai se naunauga faateleina ma le le mafaamatalaina mo gaʻo, ia e masani ia i tatou uma.

O lenei ua tatou ola i se tulaga o le tele o meaai, ma genes na fesoasoani io tatou augatama, ua avea ma faafitauli. Ina ia taui mo le genetic predisposition e pusa ai le maʻisuka 2, e tatau ona e 'ai ma faamalositino. O le fautuaina o se meaʻai maualalo-carbohydrate mo le puipuia ma le pulea o le maʻisuka o le autu autu lea o loʻo i ai le tatou 'upega tafaʻilagi.

Sei o tatou agai atu i le aafiaga o puipuiga, gaʻo ma gaʻo i luga o le suka o le toto. Afai o oe o se "gasegase" maʻisuka, o le a e mauaina o faamatalaga o loʻo i lalo i lenei tusiga e matuai feteenai ma faʻamatalaga masani na e maua mai tusi poʻo mai le endocrinologist. I le taimi lava e tasi, oa tatou taiala mo le maʻisuka e fesoasoani i le maualalo o le suka o le toto ma tausia ai masani. O se fuafaatatau paleni "paleni" e fesoasoani i lenei mea leaga, e pei ona e iloa muamua ia te oe lava.

Na ou sau i lau 'upega tafaʻilagi e suʻe se faʻaolataga mai le maʻisuka ituaiga 2 mo loʻu tina. E foliga mai o le faaolataga e naʻo le tulimanu. Na maua Tina i lenei siakiina i le na o le vaiaso talu ai, ua 55 ona tausaga. O le taunuuga o le auiliiliga na faateia ai i matou - toto toto 21.4 mmol / L. O le mea moni o loʻu tina o le tagata sili ona maloloina i totonu o lo matou aiga i lona olaga atoa. Ma o iinei i le masina na i ai le mamafa o le mamafa o le 10 kilokalama, o se uiga leaga, ae le o le fiaai po o le fiainu. Na tonu ia i latou e faia se auiliiliga, talu ai o lo tatou tinamatua o le maʻisuka ma le poto masani, e mafai ona tupu se mea. A o popole loʻu tina, sa ou faatauina se mita o le kulukose toto ma le siaki o le toto. Mai le aso muamua ou te tuʻuina o ia i luga o se meaʻai maualalo-carbohydrate. O fualaau faasaina ua faatonuina Glucofage. 4 aso i le maea ai o le suʻega muamua, sugar sugar - 11.2 mmol / L, o le vaiaso tonu mulimuli ane - 7.6 mmol / L. Ioe, e mamao ese mai le lelei. Ae ua uma ona manino o le ala ua filifilia saʻo. Ou te talitonu a mavae sina taimi, o le a galo ia tina ona faafitauli. Faafetai mo mea uma e te faia! Faatasi ai ma le faʻaaloalo tele ma le agaga faʻafetai, Ksenia.

I le faagasologa o le gaosia o meaʻai, proteins, gaʻo ma gaʻo i totonu o le tino o le tagata, ua faʻaumatia i totonu o latou vaega, "poloka poloka". O nei vaega e ulufale i le toto, e ave i le toto i totonu o le tino ma e faʻaaoga e sela e tausia a latou galuega taua.

O palatini o ni mea faigata o "poloka fale" e taʻua o amino acids. Meaʻai o mea taumafa ua talepeina i amino acids e enzymes. Ona faʻaogaina lea e le tino nei amino acids e maua ai ona lava aʻafiaga. E le gata ina maua ai siama musika, neura ma totoga i totonu, ae o hormones foi ma le tutusa o enzymes digestive. E taua le iloa e mafai ona faʻaaogaina amino acids i le kulukose, ae o loʻo tupu lemu ma e le lelei tele.

O le tele o mea taumafa e maua e tagata e aofia ai le porotini. O punaoa aupito sili ona maualalo o le protein o fuamoa moa, sisi, aano o manufasi, moa ma iʻa. E masani lava e le oi ai ni vailaʻau gaʻo. O nei mea taumafa e fausia ai le faavae o se taumafataga maualalo-carbohydrate i le puleaina o le maʻisuka. E maua foi pulu popo i mea totō - fatu, fatu laau ma nati. Ae o nei oloa, faatasi ai ma palatini, o lo o aofia ai gaʻo, ma o le maʻisuka e manaʻomia ona faʻaeteete ia i latou.

E faapefea ona aʻafia le toto toto i aʻafiaga o meaʻai

O palatini ma gaʻo meaʻai o meaʻai ia e faʻapupulaina ai le suka toto, e ui lava latou te faia i auala eseese. I le taimi lava e tasi, o gaʻo gaʻo e le afaina ai le toto toto. O meaola manu e aofia ai le 20% o le protein. O le totoe o latou fatuga o gaʻo ma vai.

O le liua o aʻafiaga i le kulukose i le tino o le tagata e tupu i le ate ma i se tulaga maualalo i fatuga ma gaogao. O lenei faagasologa ua taua o le gluconeogenesis. Aoao pe faapefea ona pulea. O le glucagon hormone e mafua ai pe afai o le suua e paʻu tele pe afai e itiiti le inisalini e tumau i totonu o le toto. 36% protein ua liua i le kulukose. O le tino o le tagata e le iloa pe faapefea ona liua le kulukose i totonu o palatini. O le mea lava lea e tasi i gaʻo - e le mafai ona e faʻapipiʻiina ia protein mai ia i latou. O le mea lea, o aʻafiaga o se vaega e sili ona taua o meaai.

Matou te taʻua muamua o meaola manu e maua ai le palatini e 20%. Faʻateleina le 20% e le 36%. E foliga mai e tusa ma le 7.5% o le mamafa o le mamafa o meaʻai porotini e mafai ona liua i le kulukose. O nei faʻamaumauga e faʻaaogaina e fuafua ai le fualaau ole inisalini "pupuu" aʻo leʻi 'aʻai. Faatasi ai ma se "paleni" taumafa, e le o amanaiaina ia palatini mo le fuafuaina o tui inisalini. Ma i luga o se taumafa-maualalo o mea taumafa mo le maʻisuka - ua faʻamauina.

E fia le protein e te manaʻomia e 'ai

O tagata o loʻo i ai le maualuga o le gaioiga faaletino ua fautuaina ina ia 'ai 1-1.2 kalama o le protein i le 1 kg o le mamafa o le tino i aso uma e tausia ai le maso maso. Meat, iʻa, moa ma uaina e aofia ai le 20% o le protein. E te iloa lou mamafa i kilokalama. Faʻateleina lenei aofaʻi i le 5 ma o le ae iloa ai le tele o kalama meaai e mafai ona e 'ai i aso uma.

E manino lava, e le tatau ona e matelaina i luga o se meaʻai maualalo. Ma afai e te faʻaaogaina ma le fiafia e tusa ai ma a matou fautuaga, e mafai ona e gafatia le 'ai atili o le polotini, ma o nei mea uma e aunoa ma se afaina i le pulea o le suka suka.

Recipes mo se taumafataga maualalo-carbohydrate mo ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

O a meaai sili ona maloloina o le protein?

O le mea pito sili ona talafeagai mo meaai maualalo-gaʻolaʻau o meaai ia o le protein lea e toetoe lava leai se mea e maua mai i gaʻo. La latou lisi e aofia ai:

  • povi, vela, tamai mamoe,
  • moa, tilo, toso,
  • fuamoa
  • sami ma vaitafe iʻa,
  • puaa tunu, carpaccio, jamon ma oloa faapena taugofie,
  • taaloga
  • puaa

Ia manatua e mafai ona faaopoopo meaʻai i le gaosiga o loʻo lisi atu i luga ao faagasolo, ma e tatau ona mataʻu. O le tusi a Amerika i luga o se taumafa maualalo o le maʻisuka mo le maʻisuka o loʻo faʻapea mai o sausago e toetoe lava leai ni carbohydrate. Ha ha ha ...

E toetoe lava o faʻamaʻi uma e leai se sili atu nai lo le 3% o le maʻisuka ma e talafeagai mo le taumafaina e tagata maʻisuka. I le faaopoopo atu i le cheese ma le kusi cheese. O vailaʻau 'oloʻo iai lau sisi e tatau ona mafaufauina pe a fuafua le lisi, faʻapea foʻi ma le fuafuaina o tui ole inisalini ma / poʻo le maʻisuka. Mo mea soya uma - faitau faʻamatalaga i luga o le afifi, mafaufau i a latou gaʻo ma pulu.

Meaʻai faasaina ma fatuga o fatugao

O loʻo i ai le talitonuga lautele i totonu o endocrinologists ma tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e sili atu le lamatia o fualaau o meaʻai nai lo le suka ona latou faʻavavevaveina le atinaʻeina o fatugaʻo fatugaʻo. O se manatu sese lea e faʻaumatia ai ola o le maʻisuka. O se maualuga maualuga o le protein protein e le faʻaleagaina ai fatugaʻo o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, pe afai o le suka toto e tausia masani. O le mea moni, o le fatuga fatuga na mafua ai ona maualuga le suka o le toto. Ae o fomai e pei o le "tuu ese" lenei i luga o meaʻai meaai.

O a faʻamaoniga e lagolagoina ai lenei faʻamatalaga fouvalega:

  • O loʻo i ai setete i Amerika e faapitoa i le faʻaleleia o povi. O iina, e 'ai e tagata le pusi 3 taimi i le aso. I isi setete, o le lafumanu e sili atu ona taugata ma e itiiti lava le faʻaaoga iina. E le gata i lea, o le faʻateleina o le le toe faʻaaogaina e tutusa lava.
  • Vegetarians ei ai faafitauli tau fatuga e le masani ona sili atu nai lo tagata faʻatau oloa.
  • Sa matou faia se suʻesuʻega umi mo tagata na ofoina atu se tasi oo latou fatuga e laveai ai le ola o se pele. Na fautuaina e fomaʻi le faʻasaina o le maua o le polotini i se tasi oi latou, ae le o le isi. I tausaga mulimuli ane, o le toilalo o le tootoo na totoe na tutusa uma.

O mea uma o loʻo taʻua i luga e faʻaaoga i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o loʻo i ai pea fatugaʻo e masani lava pe faaleagaina i fatugaʻo naʻo le amataga. Saili. Mo le taofia o fatugao, ia taulai atu i le faatumauina o le maualuga o le suka i le toto. Afai o le gasegase o le fatu i le 3-B pe o le maualuga foi, ona tuai tele lea ona togafitia i se taumafataga e maualalo le carbohydrate, ma e tatau ona e faʻatapulaaina le aoga o le protein.

O gaʻo gaʻo, aemaise lava gaʻo tumu o manu, e faʻasalaga le talafeagai mo:

  • mafua le gaʻo
  • faateleina le cholesterol toto,
  • taʻitaʻi atu i le osofaia o le fatu ma le taʻavale.

O le mea moni, o nei mea uma o se faʻaoga tele o le lautele e fomaʻi ma tagata fai meaʻai. O le salalau o lenei foo, lea na amata mai i le 1940, na mafua ai ona maua i se faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻasalalauga faʻatautaia o le le sili atu i le 35% o kalori mai le gaʻo. E matua faigata lava le le sili atu i le pasene lenei i le faiga.

O fautuaga aloaia a le Matagaluega o le Soifua Malōlōina o le Iunaite Setete i luga o le faʻasaina o gaʻo i meaʻai na mafua ai le taufaasese moni i le va o tagata faʻatau. O oloa gaʻo susu gaʻo, margarine ma mayonnaise o loʻo manaʻomia tele. O le mea moni, o le tagata moni na faʻaleleia mo faafitauli o loʻo lisiina i luga o gaʻo. O vailaau faʻamalosi tino faapitoa, aua o le faʻatauina o le tino o le tagata e le o se mea e faʻaaogaina.

Aisea e taua ai le 'ai o gaʻo

O gaʻo gaʻo mafai ona paʻu i lalo i le gaʻo gaʻo i le taimi o le faʻapalapala. E mafai e le tino ona faʻaaoga i auala eseese:

  • o se punaoa malosi,
  • e avea o se mea fale mo a latou siama,
  • tuu ese.

O gaʻo gaʻo e le o lo tatou fili, e tusa lava pe o le a le mea e fai mai e meaʻai fualaʻau ma fomai. O le 'ai o gaʻo masani e matua taua mo le ola o tagata. O loʻo i ai mea taua e maua ai le tino e leai se mea e mafai ona ave, sei vagana ai meaʻai fua. Afai e te le 'aina i latou mo se taimi umi, ona e fano ai lea.

Gaʻo gaʻo ma le cholesterol toto

Maʻisuka, e sili atu nai lo tagata soifua maloloina, e mafatia i le atherosclerosis, fatu fatuga ma tuʻituʻi. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e masani lava ona sili atu le leaga o le tala o le cholesterol nai lo le fuainumera o tagata soifua maloloina o le vaitausaga tutusa. Ua fautuaina e faapea o gaʻo gaʻo e tatau ona tuuai. O se manatu sese, ae, o le mea e leaga ai, ua mafai ona aʻafia le lautele. I se tasi taimi, na talitonu foi o gaʻo meaʻai e mafua ai faʻafitauli o le maʻisuka.

O le mea moni, o faafitauli i le toto cholesterol toto i tagata mamaʻie maua i le maʻisuka, e pei o tagata e maua i le toto suka, e le afaina uma i gaʻo latou te 'ai. O le toatele o tagata maʻisuka o loʻo 'ai pea lava i meaai, aua ua aʻoaʻoina i latou ina ia fefefe i gaʻo. O le mea moni, o se talaaga leaga o le cholesterol e mafua mai i le toto maualuga, o le maʻisuka, lea e le o pulea.

Seʻio tatou tilotilo i le faiā i le va o meaʻai gaʻo ma le toto cholesterol. O tagata e manaʻo e faʻaitiitia o latou toto cholesterol e masani ona fautuaina e 'ai atili meaʻai. O fomaʻi e fautuaina le faatapulaaina o le taumafaina o meaola manu, ma afai e te 'ai aano o manu, ona maualalo lea o le gaʻo. E ui lava i le maelega o le faʻatinoga o nei fautuaga, o aʻafiaga o suʻega toto mo le "leaga" cholesterol i tagata gasegase mo nisi mafuaaga e faʻaauau pea ona faasolosolo ...

E tele ma sili atu lomiga e maua ai se meaʻai maualuga-carbohydrate, e toetoe lava o vegetarian, e leai se soifua maloloina ma saogalemu e pei ona mafaufau muamua. Ua faʻamaonia o taumafa taumafa taumafa e maualuga ai le mamafa o le tino, faʻaleagaina le tala o le cholesterol ma faateleina le aʻafiaga o le maʻi cardiovascular. E faʻaaogaina foi lenei mea i "mea maʻaleʻale" gaʻo o loʻo maua i fualaau ma fua o le cereal.

Sa amata ona atinaʻeina Faatoaga i le silia ma le 10,000 afe tausaga talu ai. A o leʻi tupu lenei mea, o matou tuaa sa masani lava o tagata tulimanu ma tagata e faapotopoto. Latou te 'aʻai aano o manu, iʻa, moa, nai siva ma iniseti. O nei mea uma o se mea taumafa e maua i faʻamalosi ma gaʻo masani. E mafai ona aina fua mo ni nai masina i le tausaga, ma o le meli o se mea e le masani ai.

O le faaiuga mai le talitonuga o le "talafaasolopito" e faapea o le tino o le tagata e le o se mea e masani ona fetuutuunai e faʻaaogaina ai le tele o mea inu. Ma o vailaau faʻamaʻalosi fou faʻaonaponei o se mea moni faʻalavelave mo ia. E mafai ona e ola mo se taimi umi pe aisea ua mafua ai, ae e sili atu le na ona siaki. E leai se aogā o se aʻoaʻoga e le manuia i le faʻatinoina, e te ioeina?

E faapefea ona siakiina? E matua faigofie lava - e tusa ai ma fua o fua o le suka ma se glucometer, faʻapea foʻi ma suʻega o le toto suʻesuʻe mo le cholesterol.e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, o le suka i le toto o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka ua faʻaitiitia, ma ua mafai ona faʻamautuina ma le mausali i le masani, pei o tagata soifua maloloina. Iʻuga o suʻesuʻega o le toto suʻesuʻeina, o le ae iloa ai o le "leaga" cholesterol ua faaitiitia, ma o le "lelei" (puipuia) ua faateleina. O le faʻaleleia o le talafaʻasolopito o le cholesterol e fesoasoani foi i le faʻatinoga oa tatou fautuaga mo le taumafaina o gaʻo maloloina lelei.

Maʻa ma triglycerides i le toto

I totonu o le tino o le tagata o loo i ai pea se "taamilosaga" tumau o gaʻo. Latou te ulu i le toto mai meaai poʻo mai faleoloa o le tino, ona faʻaaogaina lea pe teu. I totonu o le toto, o gaʻo o loʻo taamilomilo i foliga o triglycerides. E tele mea e iloa ai le maualuga o triglycerides i le toto i taimi uma lava. O le faʻaaloalo, malosi faaletino, glucose toto, le tikeri o le isesa. O gaʻo gaʻo e itiiti sona aʻafiaga i le faʻasalaga o triglycerides i le toto. O le tele o triglycerides e fuafua i le fia o le meaʻai na gaosi lata mai.

O tagata vaivai ma tagata mimiti e sili ona maaleale i le gaioiga o le inisalini. E masani ona i ai tulaga maualalo o insulin ma triglycerides i totonu o le toto. Ae e oo lava i le toto o le triglycerides e faateleina pe a maeʻa se taumafataga ua tumu i gaʻo. E mafua ona o le tino e faʻaitiitia le sili atu o le kulukose i totonu o le toto, ma liua i le gaʻo. O le sili atu o le oona, o le maualalo o le lagona o sulu i insulin. I tagata gasegase, o le toto triglycerides e sili atu le maualuga nai lo le mea faʻanoanoa, fetuunai mo le gaʻo gaʻo.

O le cholesterol leaga i le toto e le faateleina ai gaʻo, ae o gaʻo

Aisea e avea ai le maualuga o le triglycerides i le toto o se faailo taua:

  • o le tele o sikiglycerides e taamilomilo i totonu o le toto, o le malosi o le malosi o le inisalini,
  • e mafua ai ona maua le gaʻo o gaʻo i totonu o puipui o toto toto, o lona uiga, le atinaʻe o le atherosclerosis.

O se suesuega sa faia lea na auai ai tagata taaalo aʻoaʻoina, o tagata e matua nofouta i le insulin. O nei tagata taaalo na maua ni iniseti matautia o gaʻo gaʻo. Na foliga mai o le taunuuga e le tumau le malosi. O le pito i tua o le tupe siliva e mafai ai ona faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini pe afai e te fesuiaiga i se meaʻai maualalo-carbohydrate, faʻaititia lou toto toto i mea masani, faamalositino, ma taumafai e aveesea le mamafa.

Matagofie meaʻai e mafua ai le gaʻo?

E le o gaʻo, ae o gaʻo i totonu o le tino i lalo o le gaioiga o le inisalini e liua ma gaʻo. O lenei faagasologa o loʻo faʻamatalaina auiliili mulimuli ane i le tusiga. O gaʻo gaʻo e toetoe lava a le auai i ai. E teuina i totonu o mea faʻapipiʻi pe afai e te faʻateleina le tele o mea inu. O gaʻo uma lava e te 'ai i luga o se meaʻai e maualalo le tino gaʻo e "vave ona mumu" ma e le faʻateleina le mamafa o le tino. O le fefe i le gaʻo mai gaʻo e tutusa lava ma le fefe i le lanu moana ona o le 'ai o le eggplant.

O gaʻo gaʻo e sili ona lamatia o meaʻai mo le maʻisuka. I atunuu atiaʻe, o meaʻai e gaosi ai le tele o mea taumafa e 'aina e le faitau aofaʻi. Talu mai le vaitau o le 70, o le fefaʻatauaʻiga o gaʻo i mea taumafa ua 'aina i Amerika, ua paʻu, ma ua faʻateleina le faʻasoa o gaʻo. I se tulaga tutusa, o le faʻamaʻi o le gaʻo ma le afaina o le maʻisuka ituaiga 2, lea ua uma ona faia i luga o le amio o se faʻalavelave faʻaleaganuʻu, ua tupu.

Afai o oe o le gasegase poʻo le ituaiga 2 maʻisuka, o lona uiga o oe o se vaisu i meaʻai e aofia ai gaʻo vailaʻau mama. O se mea moni lenei mea ua fai ma vaisu, e aʻafia i le ava malosi poo fualaau faasaina. Masalo o fomaʻi poʻo tusi faʻatasi ai ma lisi o meaʻai lauiloa e fautuaina oe e te 'ai meaʻai maualalo-gaʻo. Ae sili atu pe afai e te fesuisuiaʻi i se mea e maualalo ai le gaosiga.

E faʻaaogaina e le tino le gaʻo gaʻo e pei o se fale poʻo se punaoa malosi. Ma e na o oe lava e faʻamaʻaina i gaʻo, ona gaʻo lea o le gaʻo. O le gasegase o le maʻisuka ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e le mafua mai i le tele o le gaʻo. E mafua ai le tele o taumafa i meaʻai o gaʻo vailaʻau.I le iuga, o le gaʻo gaʻo e aunoa ma ni mea gaʻo e toetoe lava a le mafai. Afai e te taumafai, o le a vave ona e maua le taoto, pulufana, poʻo le manava. E mafai e le tino ona taofi i le taimi le taumafaina o gaʻo ma protein, ma gaʻo - e le mafai.

Tatou te manaʻomia mea e gaʻo?

O mea taua e tatau ona iai gaʻo, faʻapea foʻi ma mea taua o loʻo maua i faʻamalosi. Ae e le o iai ni vailaʻau oona, e aofia ai mo tamaiti. E le gata ina e ola, ae e te lagona lelei foi i luga o se meaʻai e le o iai ni gaʻo. E le gata i lea, o sea taumafa e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu ma le faʻamaʻi. O suʻega o le toto mo le cholesterol, triglycerides, ma isi tulaga lamatia o le cardiovascular o le lelei lea. Ua faamaonia lenei mea e ala i le poto masani o tagata i matu, oe na muamua atu i le faga o tagata faʻasalalau paʻepaʻe, naʻo iʻa, faʻamaonia meaʻai ma gaʻo.

E afaina ai tagata mamaʻi i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e faʻatau ai e le gata o loʻo faʻamalosia ai le gaʻo popo, ae o "gasegase" o le gaʻo i le sili atu i le 20-30 kalama i le aso. Talu ai ona o soʻo se mea e gaosia ai gaʻo e mafua ai le oso vave i le suka o le toto, ma o le tele o le inisalini e manaʻomia e faʻavaivaia ai. Ave se glucometer, fua le suka o le toto pe a uma ona 'ai ma vaai mo oe lava o meaʻai gaʻo e mafua ai ona oso, ae le o aʻafiaga ma gaʻo.

Faʻafefea ona faʻafefiloi e le tino o le tagata gaʻo

Mai i le manatu o le tagata kemisi, o gaʻo o gaʻo ia o filifili o mole suka. O meaʻai suamalie, mo le tele o vaega, o filifili ia o kulukose. O le puupuu o le filifili, o le suamalie o le tofo o le oloa. O nisi filifili e umi ma sili atu ona faigata. E tele a latou fesoʻotaʻiga ma paranesi. O lenei mea ua taua o "mea faigata" gaʻo. E ui i lea, o nei filifili uma e vave ona gauia, e oʻo lava i le manava, ae faʻapea foi i le gutu o le tagata. E tupu lenei mea i lalo o le malosi o enzymes o loʻo maua i le vavalalata. Glucose e amata ona gauai i totonu o le toto mai le mucous membrane o le gutu, ma o le mea lea, o le toto toto e vave tulai mai.

Le fuainumera o fuainumera o oloa ma "mea faigata" gaʻo - o lenei mea le aoga! Soʻo se vailaʻau faʻataʻavaʻavave vave faʻapupulaina le suka o le toto, ma e leaga tele. Afai ei ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, ia e alu i se taumafataga maualalo.

O le faagasologa o le faʻapalapalaina i totonu o le tino o le tagata lea o meaʻai e malepe i totonu o vaega elemene, lea e faʻaaogaina e avea ma punaoa malosiaga poʻo "mea faufale". O le vaega muamua o le tele o gaʻo meaʻai o le glucose. E talitonuina o fualaau faisua, fualaau faisua, ma falaoa atoa o le falaoa e aofia ai "vailaʻau gaʻo." Aua nei faatagaina lenei manatu e faaseseina oe lava! O le mea moni, o nei meaʻai e maua ai le toto toto pei o le vave ma malosi e pei o le suka poʻo le paluga pateta. Siaki i se glucometer - ma o le ae vaai mo oe lava ia.

I foliga, o oloa tao ma pateta e le tutusa uma lava ma le suka. Ae ui i lea, i le taimi o le otaotaina, latou vave liliu atu i le kulukose, pei lava o le suka mama. O gaʻo gaʻo e maua i fua ma fua o le cereal e faʻaleleia le maualuga o le kulukose o le toto pei o le suka. O le American Diabetes Association talu ai nei na aloaia aloaia ai o le falaoa o le tutusa lelei lea o le suka o le suka mo lona aafiaga i le kulukose o le toto. Ae nai lo le taofia o le maʻisuka mai le 'aiina o falaoa, na faatagaina i latou e' ai le suka nai lo isi gaʻo.

E faʻafefea ona aʻafia le maʻisuka i gaʻo

O le a le mea e tupu i le tino o gasegase e maua i le maʻisuka pe a maeʻa se taumafataga e aofia ai le tele o gaʻo? Ina ia malamalama i lenei mea, ia muamua faitau pe o le a le mea e maua ai le inisalini o le insulin. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le vaega muamua ole tali ole inisalini e faʻavaivaia. Afai o le vaega lona lua o le pulelasea o le inisalini e faʻasaoina, ona maeʻa lea o ni nai itula (4 itula pe sili atu), o le toto toto pe a uma le 'ai e mafai ona paʻu i le mea masani e aunoa ma le faia e le tagata. I le taimi lava e tasi, i lea aso ma lea aso, e tumau pea le maualuga o le toto toto mo le tele o itula pe a maeʻa taumafataga taitasi.I le taimi nei, o le kulukose e fusifusia i le palatini, faʻalavelaveina le faʻatinoina o tino faʻapitoa, ma tupu aʻe ai faʻafitauli o le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 1 e fuafua le fualaau o le "puupuu" poʻo le "ultrashort" insulin aʻo leʻi 'ai, lea e manaʻomia e ufiufi ai gaʻo gaʻo latou te' ai. O le tele o gaʻo meaʻai e te fuafua e 'ai, o le tele o le inisalini e te manaʻomia. O le maualuga o le fua o le insulin, o le tele o faafitauli o loʻo i ai. O lenei faʻalavelave faʻalavelave ma le auala e foia ai, o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i le tusiga "". O se tasi lea o mea sili ona taua i la matou 'upega tafaʻilagi mo tagata gasegase i ituaiga uma o le maʻisuka.

O fua e aofia ai gaʻo maualuga gaʻo tele i le tele o mea. E i ai a latou aʻafiaga i le suka o le toto, e pei ona faamatalaina i luga, ma o lea ua solia ai le maʻisuka. Aloese mai fualaau aina! O faʻamanuiaga aoga mo i latou e tele taimi e maualalo ai nai lo le faʻaleagaina latou te mafua ai le tino o le maʻisuka. O nisi fualaau e le o aofia ai le kulukose, ae o le fructose poo le maltose. O isi ituaiga o suka. E sili atu lemu lemu nai lo le kulukose, ae latou te faateleina foi le suka i le auala tutusa.

I le lauiloa lauiloa i luga o meaai, latou te fiafia e tusi o mea e gaʻo ai le "mea faigofie" ma "faigata". I luga o meaai e pei o le falaoa atoa o le falaoa, latou te tusia ai o loʻo iai i latou o vailaʻau faʻamalosi ma e aoga tele mo le maʻisuka. O le mea moni, o nei mea uma ua le atoatoa. O gaʻofale gaʻo faʻateleina le maualuga o le toto i le vave ma le mamana e pei o mea faʻataʻavaʻavaʻa faigofie. E mafai ona faigofie ona faʻamaonia lenei mea e ala i le fuaina o le suka o le toto i se glucometer i le maʻisuka maʻi pe a uma ona 'ai i vaitaimi o le 15 minute. Suʻe i - ma o lou suka toto o le a pa'ū ifo i mea masani, ma o le a faʻaitiitia le faʻafitauli o le maʻisuka.

O le autu o le gaʻo lea e faʻapupulaina i totonu o le tino o meaʻai gaʻo ia. Muamua, latou te paʻu i totonu o le kulukose, lea e toso i le toto. I lalo o le aʻafiaga o le inisalini, o le kulukose o le a avea ma gaʻo, lea e teuina i suauʻu gaʻo. O le inisalini o le hormone autu lea e fesoasoani i le gaʻo.

Faapea ua e 'ai se ipu o pasta. Mafaufau i le mea e tupu i lenei tulaga i le tino o tagata soifua maloloina ma tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2. O le suka o le toto e vave oso, ma o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o le a tulai vave foi e "tineia" le suka. O sina kulukose mai le toto o le a "mu" vave lava, o lona uiga, o le a faʻaaogaina o se punaoa malosi. O le isi vaega e teuina i foliga o glycogen i le ate ma maso. Ae o glycogen le teuina o le malosi e gata.

Ina ia faʻaitiitia uma le kulūkose ma toe maualalo le suka i le tino, o le tino e liua i le gaʻo i lalo o le gaioiga o le inisalini. O le gaʻo lava lea e tasi o loʻo teuina i totonu o mea faʻapitoa ma e taʻitaʻia ai le meaʻai. O le gaʻo o loʻo e 'ai e tolopoina pe'āfai e te' ai ma le tele o mea inu 'olo - i falaoa, pateta, ma isi.

Afai e te faʻafefe, o lona uiga o le tui o le inisalini, o lona uiga, le lelei o le tino i le inisalini. E tatau i le pancreas ona maua atili insulin e totogi ai. O le iʻuga, o le sili atu o le kulukose ua liua i le gaʻo, ua faʻaleleia le tele o meaʻai, ma o le inisalini o le lagona e faʻaitiitia ai. O se taʻamilosaga leaga lea e muta i se fatu fatu poʻo le maʻisuka ituaiga 2. E mafai ona e faʻamaʻiina i se mea e maua ai le maualalo o meaʻai ma aʻoaʻoga faaletino, e pei ona faʻamatalaina i le tusiga "".

Sei o tatou tilotilo pe o le a le mea e tupu pe afai e te 'aina se fasi meaʻai gaʻo nai lo le pasta. E pei ona tatou talanoaina i luga, e mafai e le tino ona fesuisuiai ia paletini i le kulukose. Ae e tupu malie lenei mea i le tele o itula. O le mea lea, o le vaega lona lua o le faʻamalosia o le inisalini poʻo le inisiua o le inisalini "pupuu" aʻo leʻi 'aʻai e mafai ona matua aloese mai le faateleina o le suka toto pe'ā uma ona' ai. Ia manatua foi o le gaʻo gaʻo e le liliu i le kulukose ma e le faateleina ai le suka toto. E tusa lava po o le a le tele o le gaʻo e te 'ai, o le manaʻomia mo le inisalini mai lenei mea o le a le faateleina.

Afai e te 'ai fualaʻau, o le tino o le a liua se vaega o le polotini i le kulukose.Ae peitai, o lenei kulukose o le a laiti, e le sili atu ma le 7.5% o le mamafa o aano o manu. E itiiti se inisalini e manaʻomia e taui ai mo lenei mea. O sina inisalini o lona uiga o le atinaʻeina o le oona o le a taofi.

O a meaʻai e mafai ona 'aina faʻatasi ma le maʻisuka

I le maʻisuka, e le tatau ona vaevaeina ia gaʻo i le "faigofie" ma "faigata", ae i totonu o le "faia vave" ma "lemu". Matou te mumusu uma gaʻo gaʻo maualuga televave. I le taimi lava e tasi, e mafai ona faatagaina sina vaega tele o le "gese" gaʻo. I le avea ai o se tulafono, e maua i fualaau faisua, o loʻo i ai laulaʻau manaia, pulupulu, tipi, ma tatou te le 'aina fua. O faʻataʻitaʻiga ituaiga uma o kāpeti ma pini lanumeamata. Saili. O fualaau faisua ma nati sa aofia i totonu o meaai maualalo-carbohydrate mo le maʻisuka aua o loʻo i ai le soifua maloloina, fualaʻau masani, minerale, ma fiber. Afai e te 'aina sina mea, latou te faʻaititia le toto toto.

O nei taumafa e taua o le 6 kalama o gaʻo i luga o le maʻisuka ole taumafa o le maʻisuka:

  • 1 le ipu o le letusi mai le lisi o fualaʻau faatagaina,
  • ⅔ suauu o fualaau faisua atoa mai le lisi o mea faatagaina, vevela-togafitiga,
  • ½ cup cut or chopped vegetables from the list of allowed, cooked,
  • ¼ ipu o masini fualaau aina mai fualaau faisua,
  • 120 g o fualatini mata mata,
  • 70 g galu.

O fualaau faisua ua gaosia pe gaosia fua e sili atu ona lelei nai lo fualaʻau uma. O le mea lea, o le aofaiga lava o mea inu oona o loʻo i totonu o se laʻititi laʻititi. O se vailaʻau mamae e sili atu ona faʻatusatusa. I vaega ua taua i luga, o le faasaʻoga mo le mea moni e faapea o le faagasologa o le mafanafana o se vaega o le cellulose ua liua i le suka o loo amanaia foi. A maeʻa le togafitiga o vevela, e sili atu le saoasaoa o gaʻo mai le fualaau faisua.

E oo lava i meaai faatagaina o loo i ai le "faagesegese" o gaʻo, e tatau ona 'aiina lemu, leai se meaʻai, ina ia aua le pau i lalo o le gaioiga. O le aʻafiaga o gaʻo i luga o le tino o le maʻisuka o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i le tusitusiga "". O se tasi lenei oa tatou autu autu pe afai e te manaʻo e pulea lelei lau maʻisuka.

Afai e matua lamatia tele gaʻo meaʻai mo le maʻisuka, aisea e te le tuʻuina atoa ai? Aiseā e aofia ai fualaau faisua i totonu o se taumafataga e maualalo i le gaosiga e pulea ai le maʻisuka? Aisea e le maua uma ai vitamini talafeagai mai mea faaopoopo? Aua e foliga mai e leʻi maua e saienitisi uma vitamini. Masalo o fualaau faisua e aofia ai vitamini taua tatou te leʻi iloa. I soo se tulaga, o le fiber o le a lelei mo ou inumaga. O mea uma o loʻo i luga e le o se mafuaaga e 'ai ai fua, fualaau faisua ma isi. E matuā afaina i le maʻisuka.

O le fiva o se igoa taatele mo mea taumafa e le mafai e le tino o le tagata ona eliina. E maua le fila i fualaau faisua, fualaau aina, ma fatu, ae le o meaola. O nisi o ona ituaiga, e fai ma faataitaiga, pectin ma le guar gum, faʻamavae i le vai, o isi e leai. E mafai ona afaina ai le fiva solu ma e le mafai ona faʻaaogaina i luga o le manava. O nisi ituaiga o fiva e le mafai ona faʻaaogaina - e fai ma faʻataʻitaʻiga, psyllium, faʻapitoa foi o le flea plantain - o loʻo faʻaaogaina e avea o se laxative mo le mautinoa.

O punavai o fiber e le mafai ona faʻaaogaina e sili ona lelei salalaʻau. O fiva soluble e maua i lemu (pini, pi, ma isi), faapea foi ma ni fua. O lenei mea, aemaise lava, pectin i le pele o apu. Mo le maʻisuka, aua nei taumafai e faʻaititia lou toto suka poʻo le cholesterol ma le fiber. Ioe, o le areto a le falaoa e le faʻateleina le suka e pei o le falaoa falaoamata paʻepaʻe. Ae ui i lea, o le mea lea e mafua ai le oso vave ma malosi i le suka. E le taliaina lenei mea pe afai matou te mananaʻo e pulea lelei le maʻisuka. O oloa mai mea e afaina tele i le maʻisuka, e tusa lava pe e te faaopoopoina fiber ia i latou.

Ua maea suʻesuʻega na faʻaalia ai o le faateleina o fiva i le taumafataga e faʻaleleia ai le talaaga o le cholesterol toto. Ae peitai, na mulimuli ane foliga mai o nei suʻesuʻega sa le faaituau, o lona uigana latou faia mea uma i le lumanaʻi ina ia maua ai se taunuuga lelei. O suʻesuʻega talu ai nei ua faʻaalia ai o le filo o meaʻai e leai se faʻaaliga i le cholesterol. o le a fesoasoani moni ia te oe e pulea lau suka o le toto, ma faʻaleleia atili ai au taunuuga, e aofia ai le cholesterol.

Matou te fautuaina ia e togafitia ma le faaeteete "meaai" ma "maʻi suka" e aofia ai le fala, e aofia ai le oat. I le avea ai o se tulafono, o ia oloa e aofia ai le pasene tele o le falaoamata o le falaoamata, o le mafuaʻaga lea latou te mafua ai le oso vave i le suka toto pe a uma ona 'ai. Afai e te filifili e faataitai nei meaʻai, muamua e ai sina mea itiiti ma fua lau suka 15 minute pe'ā uma ona 'ai. Atonu e foliga mai, e le fetaui le oloa mo oe, aua e tele naua le suka. O lālā a Bran o loʻo i ai sina vaega o le falaoamata ma e talafeagai lelei mo tagata e maua i le maʻisuka e faigata ona faʻatau i totonu o le gagana Rusia.

O le tele o le fiber intake e mafua ai le afifi, afaina, ma o nisi taimi o le manava. E mafua ai foi le faateleina o le faateleina o le toto toto ona o le "aafiaga o se faleaiga a Saina," faitau atili i le tusiga "". Fiber, e pei o meaʻai gaosi meaai, e le o se mea e tatau ai mo se soifua maloloina. O le Eskimos ma isi itu i matu o loʻo ola lelei, na o meaʻai manu, e aofia ai le suka ma le gaʻo. Latou te maua le ola maloloina lelei, e leai ni faʻailoga o le maʻisuka poʻo le maʻi maʻi cardiovascular.

Faʻafefiloi i mea inu gaʻo ma togafitiga

O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka ma / poʻo le ituaiga maʻisuka 2 e maua mai i le manaʻoga le faʻafefe mo gaʻo. A iai se osofaʻiga o le le pulea lelei o meaʻai, latou te 'aina ni meaʻai gaʻo faʻalelei i le tele o mea. O lenei faafitauli e faʻapitoa ona maua. E tatau ona amanaʻia ma pulea, pei lava o le ava ma le tagofia o fualaau faasaina e pulea. Faitau le tusiga "". I soʻo se tulaga, o se taumafataga maualalo o le carbohydrate o le filifiliga muamua lea mo le faʻalagolago i le gaʻo.

O le ki i le maʻisuka o le toto puleaina o le suka o le 'ai lea o le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma le protein i aso taʻitasi mo le' aiga o le taeao, le aoauli, ma le 'aiga o le afiafi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e aʻoaʻo. E mafai ma talafeagai e kuka ai ipu eseese, faʻafeiloaʻi oloa mai le lisi o faʻatagaina, pe afai na o le aofaʻiga atoa o suauu ma proteins i vaega e tumau pea lava. I lenei tulaga, o inumaga o le inisalini ma / poʻo fualaau o le maʻisuka o le a tumau pea ma o le toto o le a tumau i le tulaga e tasi.

O le togafitiga o le tino o se vaega taua o togafitiga, ona o meaai patino e ono mafua ai le hyperglycemia ma le masani ona faʻaaogaina. O le paleni o taumafa ma le maualalo o le carbohydrate i le maʻisuka e faʻamautuina ai le tulaga o le maʻi ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli.

E faʻafefea ona 'ai?

O le taumafataga mo le maʻisuka e faigofie - faʻafitia ole gaʻo gaʻo vave, faʻaaogaina fiber, protein ma pulea calories.

Carbohydrates faʻalautele le suka toto. I se tagata soifua maloloina, o le suka e vave ona faʻaaogaina e avea ma fafie mo le tino. O le inisalini e faia e le pancreas e faʻateleina ai le gasegase o le maso i le kulukose. I le maʻisuka, e le tupu lenei mea, o le mea lea, o le siakiina o le kulukose i le toto o se vaega taua o togafitiga.

O nisi meaʻai e saofagā i le saoasaoa vave o le kulukose. E oso le oso i le taimi lava e uma ai, lea e matautia mo le tino. O le taumafaina o isi meaʻai e siitia maualuga le maualuga o le suka, ona e manaʻomia e le tino le taimi e faʻasaga ai ia meaʻai, lea e faʻagesegese ai le faʻavave o le kulukose.

O le faailo e iloa ai le fesuisuiai i le kulukose pe a uma ona 'ai e taua o le glycemic index, lea e fuafua ai mea e mafai ona e' ai ma le maʻisuka ituaiga 2. O le oloa mo le sauniuniga o taumafa i aso uma e tatau ona filifilia e tusa ai ma le laulau o tau o la latou avega glycemic.

O meaai uma e vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • e le faʻaosofia ai se oso i le kulukose,
  • faasolosolo lemu le suka
  • mafua ai le oso i le suka.

O le faavae o le meaai mo le maʻisuka o oloa ia o le vaega muamua. O fualaau faisua ia, pi i totonu o pulu, fulu lauusiusi, launiu, ituaiga uma o pulo. O le vaega lona lua e aofia ai fatu, pasta (ae naʻo le kulimi o le durum), falaoa o le falaoa, fualaau aina, susu ma susu susu, meaʻai maualalo. O le vaega lona tolu o mea e gaosia, o mea faʻafiafiaga, suauu mama, suamalie suamalie suamalie, meli, meaʻai ma gaʻo, meaʻai vave (meaai vave). O lenei vaega e faia se lisi o oloa faʻasaina. Mo le maʻisuka, o lo latou vavaeese atoa mai le lisi autu e faʻatagaina.

Faʻatau meaai

O le lisi o oloa faʻatagaina mo le faʻaaogaina e le maʻisuka e tele ma e mafai ai ona e fatuina le lisi sili ona lelei mo aso uma. E tuʻuina atu i ai meaai e sili ona lelei i le fiber dietary. O ia meaai e saturates mo se taimi umi ma aloese mai le tagofiaina o meaai.

Pe a faʻapipiʻi le lisi, e taua le faatumauina o le paleni. O le afa o le taumafa i aso uma o ni vailaʻau maso. O loʻo aofia i totonu o cereals, fualaau faisua, falaoa o saito. Ua faʻatagaina Porridge, sei vagana ai le araisa, ona o loʻo i ai le malo. E tatau ona e aloese mai le teuteu, aua e le oona le tino ona o le tele o le fib. Mo le maʻisuka, o le buckwheat e lelei.

O fualaau faisua ma fusi greens e mafai ona gaosia oloa. E aofia ai le fiber e faʻaleleia ai le motumotu o le intestinal. O loʻo tuʻuina atu i fualaau faisua, aua latou te maua le tele o aogā i le tino. O nisi fualaau faisua ma fualaau faisua e faasaina, pei o pateta. E mafai ona e 'ai pateta, ae i ni mea laiti e mafua mai i le masini i le tuufaatasiga.

E mafai ona 'aina uma ituaiga o meaʻai. E faʻatagaina e 'ai le vela, lemu pipi, lapiti, moa. O nei maʻisuka oloa e fufulu, kuka, pe tao tao. E le mafai ona e kukaina aano o manufasi, o le suauu manogi i le tele o mea e le taliaina.

O oloa gaosi susu o loo i luga o le lisi faatagaina, ae le o tagata gasegase e mafai ona faʻaaogaina. Faʻatalanoa ma lau fomaʻi e uiga i oloa gaosi susu e mafai ona e faʻaaoga mo le maʻisuka. Afai e le faʻatagaina e le fomaʻi le faʻaaogaina o meaʻai susu, o le alofaga e tuʻuina atu i oloa maualalo-gaʻo.

Meaʻai maloloina e aofia ai pi ma fua o le suka. O nei meaai e mafai ona faʻapalaina i taimi uma, ae e tatau ona e tausia se taumafa paleni. E lua ituaiga o suka o le maʻisuka o soʻo se ituaiga, e pei o pears ma plums (e aofia ai laumei).

O le a se mea e tatau ona ou musu?

O a meaai e le mafai ona 'ai faʻatasi ma le maʻisuka? O mea uma nei o le gaosiga o meaʻai gaʻo e vave ona faʻaaogaina - soʻo se mea faʻafiafia ma pusa. Afai e maua e le tagata maʻi le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e iloa e le mafai ona e 'aina palu ma araisa i ni aofaiga tele. O nei oloa e faʻatagaina i le maʻisuka totogi, pe a latalata le faitau kulūkose i mea masani. O loʻo aofia ai le tele o le suka, lea e faʻateleina ai le suka, aua e faigofie ona ufiufi e le tino.

E le mafai ona e inuina vai inu suamalie suamalie, inu vai inu ma inu ava malosi. Faʻasāina meaʻai, meaʻai talafeagai ma sausago e le aofia ai le taumafataga.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona vavaeeseina le falaoa papafa mai le meaai. O lona faʻaaogaina e mafua ai ona oso vave le glucose, aemaise lava i le tuufaatasiga ma isi mea gaʻo.

Puni, vine o ituaiga eseese, vine ma aso malogo e tatau ona lafoai.

I le maʻisuka mea taumafa, o oloa gaosi susu e le aofia ai le meaai. Aua nei faʻaaoga le pata. Tagata mamai e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le tatau ona 'aina fualaʻau falai ma peʻa.

Kuki mo le maʻisuka e mafai ona 'aina, ae na o le maualalo-kalori, lea e suia ai le suka i le fructose. Soo se taimi lava e faʻatau ai meaai i se pusa meaai e vave ona faʻasaina.

Vaega o meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2

E faʻatagaina ma faʻasaina oloa e taua tele e mafaufau i ai ma le ituaiga insulin-faalagolago o le maʻi.O le le tausisia o le taumafa e manaomia ai le faateleina o le tulaga o inisiua. I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o mea taumafa o le faavae o togafitiga, talu ai o le atinaʻeina o le faamai e afua mai i le le lelei o meaai, lea e mafua ai le le atoatoa o le tino ma le faateleina o le mamafa o le onosai. Ole taimi e masani ona maua ai le maʻisuka ituaiga 2, faatasi ai ma le auala sao, e tauia lelei ma maua tupe e aunoa ma ni faʻafitauli.

O se tagata gasegase faʻapitoa e faʻafeiloaʻi i meaʻai talafeagai ma iloa le mea e 'ai ma le maʻisuka, ma meaʻai ma meaʻai mo le maʻisuka ua faʻasaina, e le faʻaaogaina fualaau faasaina. O le meaai mo le maʻisuka, mea e mafai ona e 'ai ma mea e le mafai ona filifilia e le endocrinologist taitoatasi mo le maʻi.

Ua faʻatagaina le faʻasaina o le maʻisuka o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e faʻalagolago i le gasegase o le maʻi, mamafa ma le suka suka. Iloaina meaʻai e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka, ma meaʻai e faʻasaina, o le tagata lava ia e pulea lelei le lelei o latou soifuaga lelei ma se mea e fatuina lelei.

O le lisi o mea e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka e tele, o lea e mafai ai ona e faia ni meaʻai eseese. Meaʻai manaia mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka ua saunia e tusa ai ma fuataga eseese, e aofia ai faʻamatalaga vitio.

Ina ia aua neʻi solia le meaʻai, e tatau ona e manatua meaʻai aoga mo le maʻisuka ituaiga 2 ma faia lau lava lisi, e faʻavae i fautuaga a se fomaʻi.

Aisea e le mafai ai ona maua le suka?

O suauu o se suauu mama e le aoga i le tino. E le mafai ona e faʻaaogaina le suka mama i le maʻisuka, ae le iloa e tagata uma pe aisea. A maua le suka, o le vave oso i le glucose plasma e tupu. Mo se tagata soifua maloloina, e le o se mea lamatia ma o le kulukose e vave ona faʻaumatia e le tino. I se tagata gasegase maua i le maʻisuka, e le faigofie ona faʻaogaina le fiva musika i lenei vailaʻau, o lea e tumau pea i totonu o le tino ma e le faʻaumatia. O lenei mea e oʻo atu ai i le hyperglycemia ma faʻateleina ai le atinaʻeina o faʻafitauli, e oʻo atu i se maʻi o le maʻisuka.

E mafai ona faatagaina le nifo e faʻaaoga ai suka, ae naʻo le maeʻa ona talanoa i se fomaʻi. O pusa ma pastries uma e aofia ai le tele o suka, o le mea lea ua faʻataga ai i latou.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le kulukose glucose i le maʻisuka, e mafai ona faʻafefeteina laʻau suamalie, ae faʻatasi ai ma le tulaga latou te le aofia ai le suka faamamaina. O ia ituaiga suamalie ua faatauina atu i le matagaluega o le maʻisuka, o le suka i totonu o ia mea ua suia i le fructose poo mea suamalie. O le faʻaaogaina o nei oloa e gata. O candies i luga o le suka o le fructose diabetic e mafai ona 'aina e le silia ma le lua fasi vaega i le aso, pe afai o le maʻi e masani ma e leai ni faʻafitauli.

E na o le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma faʻamuamua i le taumafataga e mafai ona maua ai le maʻisuka ma totogi ai faʻafitauli. O le lisi o vaega faʻatagaina ma faasaina o oloa mo le maʻisuka e tatau ona iloa. E fautuaina e te lolomiina le lisi ma faapipii i le pusaaisa.

E fesoasoani le taumafataga e aveesea ai le mamafa, lea e faʻaleleia ai le metabolism ma faʻamalosia ai le lagona o sela i le inisalini. Iloa le ala e 'ai ma mea e le tatau ona faʻaumatia i le maʻisuka, o le maʻi o le tagata maʻi e faʻalagolago i lana aʻoaʻiga.

O le faʻamatalaga i luga o le 'upega tafaʻilagi e tuʻuina atu mo naʻo aʻoaʻoga faʻaaloalogia, e le o se faʻamatalaga ma faʻamaonia saʻo, e le o se taʻiala i le gaioiga. Aua e te mafaufau ia te oe lava. Faʻatalanoa i lau tausi soifua maloloina.

13 meaʻai e mafai ma e tatau ona 'ai ma le maʻisuka

E masani lava, pe a fesiligia e tagata suʻesuʻe mea e mafai ona 'aina ma le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga o meaai e fesoasoani i le pulea o le kulukose o le toto. Ma e saʻo.

Ae e tutusa lava le taua le iloa poʻo fea mea taumafa e le gata ina fesoasoani i le puleaina o le suka, ae puipui foi i le atinaʻeina o faʻafitauli matuia o le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, mai maʻi o le cardiovascular poo le tauaso.

Lisi i lalo ifo le 12 meaai paleni e le gata ina faʻatagaina i le maʻisuka, ae o loʻo faʻaalia malosi foi ia i latou, ona o latou o sui o le galalactic mo le atinaʻeina o faʻafitauli matuia.

Olive olive

O le suauʻu Olive e tele mea aoga. Ae mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le mea e sili ona taua, o lenei suauʻu e faʻaleleia ai le tala o le lipid (faʻaitiitia ai faʻamaʻi ma faʻateleina le "pai" cholesterol), lea e toetoe lava a le afaina i lenei maʻi. O le mafuaʻaga lea o le tele o faʻafitauli i le cardiovascular system.

E naʻo, e aofia ai le suauu olive i au mea e 'ai, e tatau ona e iloa se oloa moni mai se mea pepelo ma mafai ona teu lelei ma faʻaaogaina. A leai, o le a le mafai ona aveesea soʻo se faamanuiaga. I lenei mea e mafai ona e maua fautuaga autu mo le filifilia ma le teuina o le suauu olive.

Faʻateleina meaʻai a le Masnesium

Talu ai nei lava, ua leva nei i le seneturi lona luasefulu, ua iloa e saienitisi o le maualuga o le magnesium i le tino e afaina ai le maʻisuka ma lona faigata.

O le faiga tonu o le aafiaga o le magnesium i luga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 e leʻi i ai. O le mea moni, o le tele o masini molioʻo e aofia ai i le taimi e tasi. E le gata i lea, o le uiga o le elemene e aʻafia uma ai le gaosia o le insulini hormone ma le maaleale o faʻamaumauga i le masini.

I le taimi lava lea, o meaʻai e maua i le magnesium e mafai ona i ai se aoga aoga i tagata mamai ma le maʻisuka ma i latou o loo i ai pea i le setete.

O meaʻai uma lava e maua mai i lenei mineral minerals e aoga, aemaise o pine pine.

Auala e 'ai ai apricot ina ia sili atu ona afaina o latou soifua maloloina

Pe a kopiina mea mai le 'upega tafaʻilagi, o se fesoʻotaʻiga vavalalata i le punavai o le FAATINO.

Faʻalogo! O le 'upega tafaʻilagi' 'Meaʻai talafeagai mo le paʻu mamafa' o le faʻamatalaga.

O mea uma o loʻo faʻaaogaina mo na o aoga faʻaleaʻoaʻoga. O faatonu o le 'upega tafaʻilagi e le faʻamaonia poʻo le faʻamaonia togafitiga.

Afai ei ai ou faʻamaʻi tuga poʻo masalomia i latou, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi aʻo leʻi mulimuli i fautuaga o loʻo tuʻuina atu i tusiga o lenei punaoa.

Mea e le mafai ona e 'ai ma le maʻisuka

E tatau i le maʻisuka ona tausisia se soifua maloloina lelei ma lelei. A uma mea uma, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai ona pulea faʻatasi ma le fesoasoani o se tusitusi ma meaʻai lelei e fatuina lelei. E leai se tulaga e tatau ona i ai se mea e faʻatau ai le maʻisuka o loʻo i ai se faasinomaga maualuga. O le mea lea, e tatau ona e faʻamapulaʻa pe faʻaitiitia meaʻai leaga mai au mea taumafa. O le mea lea, e mafai ona faʻafetaui lelei le ala o le faʻamaʻi ma faʻaitiitia lona aʻafiaga leaga i se mea maualalo. Ina ia pulea a latou meaʻai, o le maʻisuka e tatau ona i ai se tusi faʻataʻitaʻi faapitoa e faʻamaumau ai mea taumafa ma a latou kalori. O le mea moni, faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le mea e maua ai le kalori o mea taumafa e taua tele. O meaai sili ona maualuga-kalori e tatau ona vavae ese mai lau meaai, aemaise lava pe a iai ni faafitauli i le mamafa.

Mea faasaina o le maʻisuka

E tatau ona maua e le maʻisuka le filifilia o oloa ma tiute uma. E manaʻomia lou faia o lau meaai i se auala e maua uma ai e le tino meaʻai uma. O le mea moni, mo se soifua masani o le tagata e manaʻomia uma mea aoga. O le le atoatoa o se vaega e mafai ona mafua ai le faʻalavelaveina o le gaioiga o le tino ma i le faʻaitiitia o le tulaga o le maʻi. O maʻi suka e tatau ona i ai faʻamatalaga e uiga i oloa e manaʻomia ona aofia ai i a latou meaʻai ma e tatau ona lafoai.

Meaʻai e manaʻomia ona faʻapulaʻa i le taumafa o le maʻisuka:

  • O meaʻai vevela, ulaula, paluga, masima,
  • aisa kulimi, pusa, keke, suti, meli, suka.
  • sausa, sausage,
  • ulaula ula ma oona,
  • mea inu gaʻo
  • faʻi, pineapple,
  • vine, fig, apricots mago,
  • ketchup, mayonnaise, laei paʻu.
  • ava malosi

Pe a faia se lisi, e tatau i le maʻisuka ona faʻaaogaina ni meaʻai eseese o loʻo i ai se faʻamaumauga maualalo maualalo. E aoga foi le i ai o se api faapitoa ma le pueina o mea e faʻaaoga ma o latou kalori i totonu iina. O le mea lea, o le maʻisuka o le a mataʻituina pea ana meaʻai. O le tusiaina o meaʻai e fesoasoani i le suʻeina o meaʻai ma faʻamavae meaʻai e le manuia ai le tagata.

Pe a filifilia meaʻai, o le ituaiga o maʻisuka e tatau ona amanaʻia.

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, i le faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻamautuina e le faʻapulaʻaina i latou lava i mea taumafa. E mafai ona latou 'aina toetoe lava o mea uma. O maʻi suka e tatau ona mulimuli i se taumafataga ma faʻatau sina vaega o meaai. E oʻo lava i meaai mama ma suamalie e leai se afaina pe afai e seasea ona 'ai ma i ni vaega laiti. E toʻatele tagata atamamai e fai mai e iai le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona e lafoaʻi vailaʻau pe afai e te faapaleniina ma mauoa i meaai paleni ma mulimuli i meaʻai fautuaina.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le toʻatele o tagata e matua fiaʻai, o le meaʻai e tatau ona faʻavae i le faatapulaaina o le taumafa o gaʻo ma gaʻo faʻamalosi faigofie. O le mea lea, o le maʻisuka e tatau ona teena meaola manu ma fualaau faisua, soʻo se mea suamalie, suamalie, falai, ulaula mea inu, mea inu gaʻo, ava malosi. O nei faʻasalaga e fesoasoani i le faatumauina o tulaga masani o tagata gasegase.

E tatau i le maʻisuka ona tausisia i taimi uma le taumafa fautuaina ma meaai. O le puleaina o le faʻaogaina o le kalori e fesoasoani e pulea ou maʻi. O le mea lea, e manaʻomia lou tuʻuina atu o mea e sili ona lelei i ipu maloloina lelei i minerale ma vitamini. A uma, e le mafai e le tino o le tagata ona galue masani e aunoa ma se lavelave o meaʻai. O le taumafa o le maʻisuka e tatau ona aofia ai mea totino ma meaola. Leai se mea e tatau ona faʻatapulaʻaina oe i le faʻaaogaina o nisi oloa. E masani ona fautuaina e fomaʻi le taumafaina o meaʻai leaga i ni mea laiti, e mafai ona aoga.

Taʻotoga Ripoti Numera 9 mo le maʻisuka

O le taumafa "Ata Numera 9" (aka "Diet 9") mo le maʻisuka ua faamoemoeina mo tagata e maua i le maʻisuka malu ma le maʻisuka. E tuʻuina atu e tagata 'aina o le tino se polokalama faʻapitoa mo mea taumafa e taua mo tagata uma e maua i le maʻisuka. O le taumafataga 9 e fesoasoani e fuafua le maualuga o le faatagaina o le gaʻo, o le a sili ona lelei mo tagata taitoatasi e maua i le maʻisuka. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2, o meaʻai 9 e mafai ona faʻaaoga i se faʻaauau pea i aso taitasi mo se taimi umi.

O le taumafataga 9 o se taumafa e maualalo le tau o le malosi. E tusa ai ma le mataupu faavae o mea taumafa, o mea masani e maua mai i le protein, faʻasaina o meaʻai ma le faʻasaina tele o gaʻo. Sugar, masima ma le cholesterol e le aofia i le taumafataga.

O a meaai e le mo le maʻisuka?

O le maʻi suka o se maʻi faʻamaʻi ma ogaoga, ae o tagata e maua ai lenei maʻi e ola i se olaga masani ma nisi tulafono ma meaʻai. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le faateleina o le kulukose o le toto ma le gasegase o le metabolism carbohydrate. O lenei maʻi e le o se faasalaga. O le mea taua o le iloa lea o le tali i le fesili: "Afai ou maua le maʻisuka - oa meaʻai e le mafai ona fai?"

Faʻasologa o faʻamaʻi

O le maʻi suka e vaevaeina i ituaiga i le muamua ma le lua. Muamua ei ai le isi igoa - o le insulin-e faalagolago. O le mafuaʻaga autu o lenei faʻamaʻi o le pala lea o sela o le pancreatic. E tupu lenei mea ona o se viral, autoimmune ma maʻi kanesa, pancreatitis, faʻalavelave. O lenei faʻamaʻi e masani ona afaina ai tamaiti ma tagata ei lalo o le 40 tausaga. O le ituaiga lona lua ua taua o le le o le insulin-faalagolago. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le inisalini i totonu o le tino e gaosia pe sili atu. Ae faʻalavelave le tino pe a fegalegaleai ma lenei hormone. O lenei faʻamaʻi e sili atu ona taatele i le mamafa o tagata.O le uiga o latou e sili atu ma le 40 ma ei ai le gasegase o le genetic.

Meaʻai mo le maʻisuka

  • O meaai e tatau ona faia ile vaega, e tatau ona ono tusa ma le ono taumafataga i le aso. O lenei mea o le a taʻitaʻia ai le faʻaleleia atili o meaʻai gaʻo.
  • O meaai e tatau ona faʻamaoni i le taimi lava e tasi.
  • O le tele o fiber e manaʻomia i aso uma.
  • O meaai uma e tatau ona saunia e faʻaaoga ai suauʻu manogi.
  • E manaʻomia se taumafa maualalo-kalori. Ole fuainumera o kalori ua fuafua e ave i le mamafa o le mamafa, gaioiga faaletino ma le matua o le maʻi.

Mo ituaiga uma e lua o le maʻisuka, e tatau ona mafaufau i ai meaʻai. I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o vailaʻau faʻasolosolo e vave ona faʻaaogaina e mafai ona faʻaumatia sina mea e le masani ai. Ae e tatau ona faʻatulaga lelei le faʻatusatusaga ma le taimi talafeagai o le inisalini. I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, aemaise lava i le oona tele, o oloa faapena e tatau ona le aofia pe faatapulaaina. I lenei pepa, faʻaaogaina o se meaai, e mafai ona e faatumauina le maualuga o le suka. O tagata e mafatia i lenei ituaiga o faamaʻi e tatau ona iloa meaai faasaina mo le maʻisuka.

E taua tele mo tagata gasegase ia manatua e tatau ona tuʻuina atu i le tino ia mea inu gaʻo ma ia tele lava. O le tulafono lenei mo soʻo se ituaiga o maʻisuka. E oʻo lava i nai mea leaga i le taumafaina o meaʻai o le a mafua ai le faateleina o le kulūkose. O le meaai autu mo le maʻisuka o le numera numera 9. Ae e taua le amanaia o le matua ma le itupa, malosi faaletino ma le mamafa, faapea foi ma isi uiga o le maʻi.

Le mea e le mafai ona maua i le maʻisuka:

  1. Sweets. O nei mea e aofia ai sugar, sweets ma le meli. O suauu sui e mafai ona faʻaaoga e faʻamalie ai meaai. Ae mo le mamafa o tagata, e sili atu le vavaeeseina mai latou mai le taumafataga. O lapisi e tatau ona faʻaaoga ona o le mea moni o lo latou faavae o le suka. Masalo o le le masani ona faʻaaogaina sukalati uaua po o suamalie faapitoa mo le maʻisuka e faʻatatau i le suka.
  2. Soʻo se fale mafolafola paʻepaʻe ma pata. Nai lo le falaoa paʻepaʻe, e manaʻomia lou 'aiina o le rai ma le paʻu, ma e tatau ona e lafoaʻia le mufui.
  3. Carbohydrate-tamaoaiga fualaau faisua. E aofia ai pateta, legumes, beets, kāloti. E le tatau ona vavae ese, ae e manaʻomia le faʻamapulaʻaina. E sili atu le aua le faʻaaogaina soʻo se ituaiga o salinity ma fualaau faisua. Fualaau aina maloloina mo tagata e maua i le maʻisuka o kukama, kapisi, tamato, squash, pauka ma le isalaʻelu.
  4. O nisi fua. O nei mea e aofia ai le tele o vailaʻau. O le taumafaina oi latou o le a faateleina ai le kulukose. O le mea lea, e taua tele le faʻasaina o faʻi ma vine, vine ma aso, fig ma strawberries i lau meaʻai.
  5. Oona suamalie O le tele o nei mea e maua i gaʻo ma iʻa, gaʻo, meaʻai susu ma le maualuga o pasene o mea e gaʻo, mea ulaula. E lelei foi le aua neʻi 'ai ni gaʻo susu. E fautuaina le faaopoopoina o suauʻu fuālaʻau, palu, moa, tolotolo, lapiti, ituaiga o iʻa ma meaʻai e maualalo i le meaʻai.
  6. Fualaau suamalie, aemaise lava pe a fai o se oloa faʻatau faʻatasi ma le suka faaopoopo. E aofia ai le tele o mea inu. O le mea lea, e fautuaina e vavaeese pe inu inu i le vai.

E mafai ona faʻaaogaina le maʻisuka faʻasaina i meaʻai, ae i ni mea laiti ma seasea lava.

Mea taumafa e manaʻomia mo tagata e maua i le maʻisuka e fesoasoani i le masani ole metabolism ma faʻaitiitia le toto suka.

  1. Atoatoa Kuki Bakery
  2. Vailaau vevela ma fualaau faisua. E seasea lava ona mafai ona kuka kuka i luga o iʻa, aano o manufasi po o masusu.
  3. Meaʻai maualalo-gaʻo.
  4. Lafumanu e maualalo le gaʻo o le sami ma le vaitafe.
  5. Fualaau faisua, sei vagana ai pateta, beets ma leki. I fuainumera e le faʻamapulaʻa, e mafai ona e 'aina le kapeti, zucini ma le isalaʻelu, greens, kukama ma tamato, paukini.
  6. Fua o le suka maualalo ma vine. O apples and pears, o ituaiga uma o fualaau 'aina, cranberries, currants ma cherries.
  7. O fualaau, buckwheat, paleni palesi, ma le oat e sili ona aoga.E tatau ona faatauina le sisiva ma le lanu enaena.
  8. Laʻu gaʻo susu gaʻo.
  9. Mai meainu e mafai ona e inu uma ituaiga ti lauti ma kofe, fualaau aina suamalie ma fualaau suamalie, teuteuga o laau afu ma vai. E sili atu le soifua maloloina e inu ai le lauti lanumeamata.

Fesoasoani e faʻaititia le aniani o le suka toto, garlic, fualaau aina, atisitoke a Ierusalema, meaʻai, seleni, onamon, togafiti.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le faʻafitauli o le faʻamaʻi ua faʻapeteina e ala i le tele o gaʻo. O le mea lea, o le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga 2, gaʻo ma, e tusa ai, e tatau ona lafoaia meaʻai suamalie. O ia meaai e sili ona leaga mo o tatou tino.

Talu ai nei, o tagata na maua i le maʻisuka na faʻasalaina. O lenei faʻamaʻi e le mafai ona togafitia i aso nei, ae o fomaʻi e fai mai o meaai lelei, togafitiga ma le mataʻituina o le maualuga o le toto, o le a tumu le olaga o le maʻi. I aso nei, o le tele o polyclinics ma falemai ei ai aʻoga lea e iloa lelei ai e tagata gasegase taumafa ma tuiina ai le inisalini na oi latou lava. I le uma, e toʻatele tagata gasegase o loʻo mafaufau - O loʻo ou maua le maʻisuka: mea e le tatau ona 'aina.

Matamata foi i le vitio o lenei autu:

Na e fiafia i le tusiga? Ona kiliki lea o le faamau o le "E pei" o le mea e sili ona e fiafia i ai. fesoʻotaʻiga!

Ou te le iloa pe aisea latou te tusia ai le maʻisuka, e le mafai ona latou 'ai pe leai foi. E iai loʻu maʻisuka ituaiga 2 talu mai le 2001. Seʻia oʻo i le 2011, i le masina o Me, na te leʻi tagofia fualaau. Pe a talosagaina se galuega, e maua le maʻisuka ituaiga 2. O lenei ou te 'ai i mea uma ou te manaʻo ai, e ui ou te nofo i luga o le inisalini ma inu mea o ia te aʻu. E leai ni faafitauli ma le suka. Tasi le faafitauli o le suka e masani lava ona paʻu i totonu ia te au, ou te le masani ona ou vaai i mea ou te 'ai ma e mafai ona ou faalauteleina sina mea itiiti. Ou te manaʻo e 'ai se tila ma le lauti, ae ou te le manaʻo i taimi uma. O lea ia maua se maʻi itiiti pei ona ou taʻua. Sugar e masani ma o mea uma lava e lelei. Ma o le mea moni e faʻapea e le mafai ona e 'ai i le maʻisuka po o lena oloa i se tilotilo. Ina ua uma ona ou siitia atu i le inisalini, ou te leʻi faailoaina atu ni tapulaa mo au lava ia. Ma o le suka e masani ma ola i se olaga atoatoa. E ui lava ina ua mavae, pe a le sili atu i le 20 kilokalama le mamafa o le pancreatite ua totoe, ou te tilotilo lava i le lima.

E masani lava, o le inisalini i totonu o le tino o le tagata e maua i le tele o aofaiga, ae ua poloka. O maualuga maualuga o le paʻu e mafua ai meaola e sili atu le leaga nai lo le maualuga o le suka. E le gata i lea, o le aveeseina o le paʻu mai fafo e taʻitaʻia ai le mea moni o le pancreas e amata ona maua ai se mea e sili ona itiiti ma itiiti. Ma e te tuiina le faʻamaʻi ma le tele o inisalini nai lo lou 'ai o ou fatugaʻo, ate, ma isi.

O le maʻisuka e le o se faʻamaʻi, ae o se olaga le saʻo, meaai paleni, lea e tatau ona faʻamaonia muamua, ma aua neʻi puʻe e se tui.

O le a le talafeagai, e te mitamita ai i le mea moni o loo e tauina se taua ma lou tino ... ... ..

Talofa tagata uma! I le taimi o se suʻega faaletino, na ou maua ai le suka; O aʻu (o le amataga) o le maʻisuka e tusa ma le 12; o lea ua ou fiafia i se meaʻai; ou te le manaʻomia ona nofo i luga, aemaise le fiafia i le meli; e sili atu le suka?

O suauu ma meaʻai gaʻo e sili ona vavae ese mai i meaʻai

O nisi tagata popoto talitonu e talitonu o le meli ma le mamago apricots e mafai ona 'ai i nisi taimi i ni mea laiti.

O aʻu lava ia e le i ai le suka mo le silia ma le 10 tausaga. A o le i ai lena mea sa ou 'aina fualaʻau i kilokalama.

Talu ai nei lava, i se avanoa, sa ou 'ai fua. Sa ou maua le lagona o le suka e le lelei tele, ma e foliga mai foi e pei o le tofo o masima.

I fualaau 'aina ma fualaʻau, e tele le kulukose e manaʻomia mo le masani ai o le tino

O aʻu o le maʻisuka ma se talafaasolopito umi o le ituaiga 2, talu ai nei na afaina ai le fatu ma na maua ai aʻu i le Picquick's syndrome i le falemai i le taimi muamua na ou faalogo ai na tupu i luga o oʻu neura. E tele loʻu mamafa ae e le faaitiitia e ui lava ou te le 'aina le masima Na o le fiafia lava i le aso ou te 'ai ai le sipuni sipuni o le meli Bashkir masani. I le taeao, o le keke o le buckwheat na ou faʻaaluina ai le po i le kefir. Soupa i luga o le vai e aunoa ma le masima ma' ai le tele o vine. ia.

Mo le 8 masina, na maliu 15 kilokalama, sa faia se suʻega faʻapitoa, e iloa ai le maʻisuka lona lua tikeri. Na amata ona ou ave ni Amaral-2 papa, O aʻu o se meaʻai. Fesili-fualaau mo le ola poo le faʻasaina o le suka toto, e le mafai ona e aveina? (E i ai loʻu maʻi lesefesa, ma o pills e afaina ai le ate)

E masani lava, pe a fesiligia e tagata suʻesuʻe mea e mafai ona 'aina ma le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga o meaai e fesoasoani i le pulea o le kulukose o le toto. Ma e saʻo.

Ae e tutusa lava le taua le iloa poʻo fea mea taumafa e le gata ina fesoasoani i le puleaina o le suka, ae puipui foi i le atinaʻeina o faʻafitauli matuia o le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, mai maʻi o le cardiovascular poo le tauaso.

Lisi i lalo ifo le 12 meaai paleni e le gata ina faʻatagaina i le maʻisuka, ae o loʻo faʻaalia malosi foi ia i latou, ona o latou o sui o le galalactic mo le atinaʻeina o faʻafitauli matuia.

Meaʻai Gaʻo ma le Maʻisuka - Faʻasaʻa? Faʻesea!

Ae o le tulaga lelei o mea faʻaonaponei faʻaonaponei o le alamanuia o meaai - e pei o le margarines ma le faasalalauina - e le o tumau i le suega o le taimi: e faʻaititia ma itiiti ifo i le umukuka i le fale, ma e le gata ona e le eseese i le lelei o le tofo. Ala, ala - oi latou uma i le tasi tikeri po o le isi e maua ai gaʻo gaʻo, o lona uiga, gaʻo fualaʻau, faʻapipiʻi tumu i le hydrogen ma suia ai o latou fausaga. O lenei oloa fou ua taʻua foi o gasegase fela.

E le gata o le fausaga, ae o meatotino foi o suauʻu ua fesuisuiai, ma e mautinoa e le mo le lelei. O meaʻai e leai ni faʻamamafa e "suamalie" ma i le taimi lava lea e tasi o le a le maua uma a latou aoga aoga, maua ai mea le lelei: ua faʻamautuina o tagata o loʻo i ai a latou gaʻo meaʻai e maua ai le 2.5% o le fua faatatau o le gaʻo i le aso 3 faʻateleina i taimi uma mai le faʻamaʻi cardiac faʻafuaseʻi nai lo O le a le mea e tatau ona fai e le sili atu i le 1% le fua o nei gaʻo. O gaʻo fesuiaiga o loʻo i totonu o margarines, i se mea maualalo - i le salalau, faʻapea foi i oloa gaosia e faavae i luga (pusalaʻau, meaʻai talafeagai, meaai falai).

O Margarines e sili atu le lelei nai lo le pata - latou te leai ni cholesterol, ae afai o le salalau o gaʻo gaʻo e faatapulaaina i tulaga maʻoti i faasalalauga, e leʻo iai ni tapulaa mo margarines. I le ala, o le eseesega lea i le va o le salalau ma le margarines. O lea ia filifili mo oe lava pe e te 'ai nei meaʻai poʻo le sili atu e le lelei.

Meaʻai gaʻo ma le maʻisuka - Aiseā tatou te fiafia ai i meaʻai falai?

Fats ei ai se isi mea manaia. Aisea e te manatu ai o le toatele oi tatou e fiafia tele e fafaga meaʻai? A e faʻafefete, o se vaega o le vevela vevela e alu i totonu o le oloa autu, ma suia ai lona tofo, ma afai e le uma le fagu, o lenei tofo e manaia lava ... Ae pe e te mafaufau i le tele o le gaʻo i totonu o lau ipu ma le tele o calories faaopoopo e te mauaina? Ovens, ma o nei ituaiga uma o meaʻai, e mafai ai ona tatou faʻaumatia le manaʻomia ia fai i aso uma se filifiliga tiga i le va o le lelei ma le soifua maloloina. Latou te faʻatagaina oe e faʻamalosi pe a tausisia pea le gaʻo o le gaʻo. Ma o le taoina i luga o se uaea e mafai ai ona faʻaitiitia le tele o gaʻo, ona e tafe atu i totonu o le apa (o le mea sili o le tetee atu i le faaosoosoga e tuʻuina se fasi falaoa iina ..).

Ae afai o le gaʻo e lelei le soifua maloloina (ma manaia!), Aisea e faʻatapulaʻa ai a latou faʻaoga? Manatua: faatasi ai ma le sili atu o gaʻo i totonu o le tino, faʻapena ona faʻapipiʻi oloa gaosia i mea tau gasegase. E le gata i lea, o loʻo teuina i totonu o faʻaagaga, lea, i lo tatou tulaga oi ai nei ma le olaga, o le a le toe manaʻomia, ma o le mea lea, o lo latou mamafa uma o le a paʻu mai ia i tatou i le moni ma le faʻafaatusa o le upu.

O aso uma, uma 100 kcal, maua mai i meaʻai ae le o faʻamaina, o le a alu i le gaʻo gaʻo ma tuʻuina i ai i le foliga 11 g o le gaʻo. E tusa ma le 4 kilokalama o le a sau i le tausaga.

E foliga mai e le o le tele, ae i le 2 tausaga ua uma ona 8 kilokalama, ma i le 5 tausaga - 20 kilokalama. Ma afai o se aso o le a le mauaina le 100 kcal faaopoopo, ae 200? Seʻi mafaufau mo sina taimi o le ato 20 kilokalama o le oneone na saisai ia te oe ma faʻamalosi e faʻaauau pea lava pea. Ona taumafai lea e faʻaumatia!

E tele naua auala masani e ono faʻaitiitia ai le faiga o le teuina (sei vagana ai, e moni, o loʻo i ai faʻafitauli ogaoga o le 'ai e fesootai ma nisi faʻamaʻi).I se isi itu, ua faʻamaoniaina e faʻamalo le tino o meaola e pei o hormon-pei o le suia o le metabolism o le tino i se auala e alualu i luma le gasegase. A maeʻa lenei mea, e tupu le atherosclerosis ma faʻateleina, faatasi ai ma - maualuga maualuga, faʻamaʻi o le fatu, gallstone faamaʻi, maʻi o le fatu ma nisi ituaiga o tino. Ma o le mea moni, o le maʻisuka malosi ... O le mea lea, e ui lava i le mea moni o gaʻo ei ai sina aafiaga itiiti i le maualuga o le kulukose toto ma o tagata ei ai le mamafa o le tino e le mafai ona faitauina le gaʻo e maua i aso taitasi ma meaai (o le mea sili e le o le sili atu i le talafeagai!), aemaise lava le lapoa, e taua tele le pulea o le faaaogaina o meaʻai gaʻo. Le faʻamutaina o le mamafa o le mamafa, ona faʻaitiitia ai lea - o se auala mautinoa e lelei ai le pulea o le maʻisuka.

Ma o le mea moni, o le mea sili ona maeʻa i lenei faʻamaʻi o le faitau lea o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e maua mai i meaai.

Toa pepe ole pepe ma puʻupuʻu ma le sipisi (faʻasologa faʻasolosolo i lea laasaga ma lea laasaga)

Pe a kopiina mea mai le 'upega tafaʻilagi, o se fesoʻotaʻiga vavalalata i le punavai o le FAATINO.

Faʻalogo! O le 'upega tafaʻilagi' 'Meaʻai talafeagai mo le paʻu mamafa' o le faʻamatalaga.

O mea uma o loʻo faʻaaogaina mo na o aoga faʻaleaʻoaʻoga. O faatonu o le 'upega tafaʻilagi e le faʻamaonia poʻo le faʻamaonia togafitiga.

Afai ei ai ou faʻamaʻi tuga poʻo masalomia i latou, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi aʻo leʻi mulimuli i fautuaga o loʻo tuʻuina atu i tusiga o lenei punaoa.

Mea e le mafai ona 'ai faʻatasi ma le maʻisuka

Faatonu o le Inisetiute mo Maʻisuka: "Faʻasese le mita ma suʻe suʻega. Leai Metformin, Diabetes, Siofor, Glucophage ma Januvius! Talia o ia i lenei mea. "

O le maʻisuka e maua i le toto maualuga. E mafua mai i le mea moni e faapea, o le gaioiga o le pancreas i le gaosia o le inisalini hormone ua faʻavaivaia. O loʻo tuʻuina atu i le vaega mulimuli le tino e faʻaalu ai le kulūkose. Atonu e tele mafuaʻaga o le maʻisuka, ae o le fatu e tutusa. O le suālaʻau e le o gaʻo e tumau i le toto ma e mulumulu i le urine. O lenei tulaga ei ai sona aafiaga leaga i le tino, e pei o le galuega a totoga uma. Muamua lava, o lenei mea e mafua mai i le mea moni e le lava le kulūkose e maua ai. O le mea lea, latou te amata ona aveeseina mai gaʻo. O le iʻuga, o aʻafiaga o vailaʻau e amata ona faia i totonu o le tino, ua faʻalavelaveina le metabolism.

Āiga o se tagata e maua i le maʻisuka

O se tagata ei ai lenei maʻi e tatau ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma ave vailaʻau faʻapitoa. Ae le gata i le tagofia o vailaʻau, e tatau i le tagata maʻi ona pipii i se meaai faapitoa. Sugar mo maʻisuka e tatau ona faatapulaa i le taumafaina o mea taumafa. O meaʻai talafeagai mo le maʻisuka o se tasi lea o mea autu e aʻafia ai le faʻamautuina o le metabolism.

Meaʻai taua

O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona manatua tulafono masani o meaʻai.

  1. Aua e te 'ai meaʻai o loʻo i ai vailaʻau' oloʻo tele.
  2. Faʻaitiitia meaʻai maualuga-kalori.
  3. Sue mo le maʻisuka e le fautuaina.
  4. O meaai e tatau ona tumu i vitamini.
  5. Matau meaʻai. O meaai e tatau ona faia i le taimi lava lea e tasi, o le aofaʻi o taimi e tatau ai ona faʻaaogāina taumafa i le 5-6 taimi i le aso.

O a mea e mafai ona 'aina? E mafai ona faʻamaonia laasaga mo le maʻisuka?

O le taumafataga o loʻo faʻatuina atu i tagata maʻi e fesuisuiaʻi e fuafua ile ituaiga o faʻamaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tagata o loʻo i ai lenei ituaiga o maʻi o le ituaiga muamua, o lona uiga, ua faatonuina i latou e ave insulin i le gasologa oo latou olaga, ua fautuaina e vavaeese meaʻai gaʻo mai a latou meaʻai. E faʻasaina foi o meaai falai.

Ae o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi o le ituaiga lona lua ma ua faʻataʻitaʻiina le togafitiga o le inisalini e tatau ona usitai i fautuaga tuusaʻo i le taumafaina o mea taumafa.I lenei tulaga, e fuafua e le fomaʻi se ituaiga o meaʻai ina ia masani ai le kulukose o le tagata pe faʻaititia foʻi nai mea laiti. Ua faatonuina foi e le fomai ni mea suamalie mo le maʻisuka ituaiga 2.

Glycemic index

Meaʻai ei ai se faʻasinomaga mataʻitusi. O lenei faailoga e iloa ai le tele o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a faateleina mai le faʻaaogaina o se oloa faapitoa. O loʻo i ai ni laulau faʻapitoa e aofia ai faʻamatalaga e uiga i le faʻaogaina o faʻamaumauga mo meaai. O nei laulau e lisi ai mea masani masani.

O se aganuʻu le vaevaeina o meaʻai i ni vaega se tolu e tusa ai ma le numera o faʻamaumauga.

  1. O le tau maualalo e aofia ai mea taumafa ma le taua e oo i le 49.
  2. O le averesi tulaga o oloa mai le 50 i le 69.
  3. Tulaga maualuga - sili atu ma le 70.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le falaoa Borodino o le GI o le 45 iunite. O lona uiga e faasino i meaʻai GI maualalo. Ae o le qiwi o loʻo i ai se numera o le 50 iunite. Ma o lea e mafai ona e mataʻituina mo meaʻai taitasi. O loʻo i ai sulu saogalemu (o latou IG e le sili atu ma le 50), lea e mafai ona aofia ai i le taumafataga.

Ae mo ipu na muai fausiaina, e tatau ona iloilo le faʻasologa o fuainumera e le tele o mea e aofia ai. Afai tatou te talanoa e uiga i soupeti, ona tatau lea ona tuʻuina atu i le gaosi fualaʻau po o le susu e kuka mai i aano o manu.

Ituaiga o Mea Lautele

E toe manaʻo foʻi fomaʻi e faʻatautaia le maʻisuka. O loʻo i ai se togafitiga faʻaonaponei faʻaonaponei Europa, ae latou te fifilemu e uiga i ai. O le mea lenei.

O ni sitaili suamalie e ono lamatia mo le maʻisuka? O lenei fesili e sili ona feteenai. O manatu o tagata atamamai ua vaevaeina. Ae ui i lea, e tele naua meaʻai mo meaai suamalie ua fuafua faapitoa mo tagata mamaʻi i lenei maʻi. Sugar mo le maʻisuka e le o se mea e tasi, o le mea autu o le iloa lea o tulafono patino.

O le taliina o lenei fesili faigata, muamua lava, o se faʻamatalaga o mea e fesoʻotaʻi ma sitiva e tatau ona tuʻuina atu, talu ai o lenei mataupu e lautele. Faʻafeiloaʻi, e mafai ona e vaevaeina laufanua i ni vaega:

  1. Mea e suamalie ia i latou lava. O lenei vaega e aofia ai fua ma fua.
  2. O oloa sauniuni e faaaoga ai falaoamata, e pei o keke, falala, mea e tao, pusa ma isi mea.
  3. Lisi na faia e faaaoga ai meaʻai suamalie, ma meaʻai. O lenei vaega e aofia ai compotes, jellies, juices, desserts suamalie.
  4. Meaai e aofia ai gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga: sukalati, kulimi, tioata, pata sukalati.

O meaai uma o loʻo i luga e aofia ai le tele o suka poo le sologa lelei. O le mea mulimuli e vave faʻavaveina e le tino.

Sue mo le maʻisuka: auala e faʻaaoga ai

Sa ou maua le maʻisuka mo le 31 tausaga. Ua soifua maloloina nei o ia. Ae, o nei capsules e le mafai ona avanoa i tagata masani, latou te le mananao e faʻatau atu falemaʻi, e le aoga mo i latou.

Muamua lava, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona teena mea taumafa maualuga i le gaʻo. O le mea e leaga ai, toetoe lava o mea suamalie uma e maua ai lenei faailoga. O le mea lea, o la latou faʻaaoga e tatau ona faia ma le faaeteete. O le mea moni e faapea, o le vailaʻau faʻasolosolo e vave lava ona faʻavaveina e le tino. I lenei fesoʻotaiga, o le maualuga o le kulukose i le toto e tulaʻi i totonu o se tagata o loʻo maʻi i le maʻisuka.

E i ai se tulaga fesuiaʻi. O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e mafai ona i ai se tulaga o iai le maualuga o le suka i le maualuga. I lenei tulaga, e manaʻomia lona faʻaaogaina o se oloa faʻasaina ina ia alofia ai se tulaga o le hypoglycemia ma le coma. E masani lava o tagata o loʻo i ai lenei lamatiaga o le tuʻuina atu o le kulukose latou te ave nisi o faʻasalaga faʻasaina ma i latou, e pei o le suamalie (mo le maʻisuka, e mafai ona avea i nisi taimi ma se faʻaolataga), sua, po o se ituaiga o fua. Afai e tatau ai, e mafai ona faʻaaogaina ma faʻaleleia ai lou tulaga.

E faʻapefea ona fuafua se tulaga o le pepelo pepelo?

O faailoga autu o le pepelo pepelo:

  1. O loʻo i ai se lagona faʻalagona o le matelaina.
  2. Faʻaaliga.
  3. Ua sau fafo.
  4. Amata laugutu taliga.
  5. Lalu lima, lima ma vae.
  6. E i ai le tiga i le ulu.
  7. Veila i luma o mata.

O nei faʻaʻailoga e tatau ona suʻesuʻeina e le gata ia latou gasegase ia i latou lava, ae faapena foi i latou e pele ia i latou. E tatau lea mea ina ia mafai ai e se tagata lata ane ona tuʻuina atu fesoasoani. O le mea moni o le tagata maʻi lava ia e le mafai ona folau i se tulaga o le leaga o lona soifua maloloina.

E mafai ea e tagata e maua i le maʻisuka ona maua le aisa kulimi?

O lenei fesili e mafua ai se tali uiga ese i totonu o le endocrinologists. Afai tatou te mafaufau i le asikulimi i fuaitau o le tele o le carbonborate o loo i ai, ona itiiti lea o la latou aofaiga. E tutusa lava le aofaʻi o mea inu o loʻo i totonu o se fasi falaoa paʻepaʻe.

O le kulimi kulimi o loʻo taua foi o se mea gaʻo ma suamalie. Ae ui i lea, o loʻo i ai se mea lauiloa e faapea, faatasi ai ma se tuufaatasiga o le gaʻo ma le malulu, o le soona inu o suka i totonu o le tino e telegese lemu. Ae e le o mea uma. O le tuufaatasiga o lenei oloa e aofia ai le gelatin, lea e faʻagesegese ai foi le faagasologa o le faʻaaogaina o le suka i le toto.

Aʻo tuʻuina atu faʻamatalaga o loʻo i luga, e mafai ona tatou faʻataunuʻuina e mafai ona faʻamaʻaina le aisa kulimi e tagata e maua i le maʻisuka. O le mea taua o le filifili lea o se oloa lelei ma ia mautinoa i le gaosi oloa. Soʻo se vavaeesega mai tulaga faʻapitoa e mafai ona afaina ai le soifua maloloina o tagata. E tatau foi ona e iloa le fua. Aua le taumafaina le tele o kulimi kulimi, aemaise lava mo i latou o loʻo maua le gaʻo e mafua ai le faʻamaʻi.

O a meaai e tatau ona vavaeeseina e tagata e maua i le maʻisuka mai a latou meaai?

E tatau ona manatuaina o le maʻisuka o se faʻamaʻi tuga lea e mafai ona mafua ai aafiaga e le mafai ona faʻafitia i le tino o le tagata. O le mea lea, o tagata e iai se faʻamautinoaga e tatau ona mulimulitaia uma faʻasologa o le fomaʻi ma gauai faapitoa i meaʻai. O a mea e le mafai ona 'aina ma le maʻisuka? Lisi o oloa:

  1. E tatau i le maʻisuka ona vaʻavaʻai fualaau faʻasaina maualuga mai la latou lisi. Mo se faataitaiga: pateta ma kāloti. Afai e le mafai ona e aveesea uma nei oloa mai le lisi autu, ona tatau lea ona faʻaitiitia le faʻaaogaina. E le gata i lea, e leai se mea e tatau ona e 'aina ai fualaʻau suamalie ma fualaʻau.
  2. O falaoa paʻepaʻe papaʻe ma taʻavale e le fautuaina mo le 'ai.
  3. O oloa e pei o aso, faʻi, vine, suamalie suamalie ma strawberries e tatau foi ona aveese mai le taumafataga, aua o loʻo aofia ai le tele o suka.
  4. O fualaau suamalie e solia i le maʻisuka. Afai e le mafai e le tagata ona lafoaia atoa, ona faʻaaogaina lea e tatau ona faaitiitia, pe faʻafefe i le vai.
  5. O meaai mama e le tatau ona 'aina e tagata e maua i le maʻisuka. E tatau foi ona e lafoaia soupasi, lea e faavae i luga o le gaʻo gaʻo. O fusi ulavaʻa ua faʻaseseina mo le maʻisuka. O meaai mama e le fautuaina mo le faʻaaogaina e tagata soifua maloloina, ma o lo latou aofia ai i le lisi mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga e le mafai ona faʻafeteina e fesootaʻi ma se faʻafefe o le olaga.
  6. O le isi oloa o loʻo i ai se aʻafiaga leaga i tagata mamaʻi ma lenei faʻamaʻi, o iʻaʻai ma iʻaʻai. E ui lava i le mea moni o loʻo i ai le maualalo o le GI, o le a maualuga le gaʻo o meaʻai o le a mafua ai ona faʻaitiitia le tulaga o le maʻi.
  7. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona taofi le faʻaaogaina o sauʻai eseese.
  8. O oloa gaʻo susu gaʻo e faʻaseseina i tagata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi.
  9. Semolina ma pasta ua solia mo le taumafaina.
  10. O mea inu suamalie ma mea suamalie mo le maʻisuka ua faʻaseseina.

O le lisi o oloa faasaina e tele. Ae ua fautuaina ina ia pipii i ai pe a tuufaatasia se lisi mo le maʻisuka ituaiga 2. O le tulaga o lona soifua maloloina e faʻalagolago ile maʻi ole maʻi.

Meaʻai mo le maʻisuka e tatau ona ogatusa ma mataupu faavae o le toe faʻaleleia o le gaʻo o le gaʻo. O oloa e aofia ai i le maʻi ole meaʻai e le tatau ona faʻaaogaina le mamafa o le mamafa i le pancreas - o le tino e nafa ma le faʻasologa o inisalini.O maʻi e maua ai lenei mea e tatau ona aloese mai taumafa mamafa. E le tatau ona sili atu i le tasi le g (faaopoopo atu i le 100 ml).

Faʻalogo lelei! E taua le pulea e le gata o le tele o meaʻai e 'ai, ae faʻapea foʻi le tele o le vai e faʻaumatia. I totonu o se ipu masani o lo o tuu ai le tilotilo. O tagata e maua i le maʻisuka ua faatagaina e inu le afa o lenei voluma i le taimi. Afai o le taumafataga e naʻo le inu o le inu, e mafai ona e tuua le masani masani o le inu.

E sili ona lelei le 'ai i le taimi e tasi. O lenei mea o le a faʻaleleia atili ai metabolic processes ma le faʻafefeteina, talu ai o le vai gastric e aofia ai enzymes digestive mo le malepelepe ma le faʻasiliina o meaai o le a gaosia i ni nai itula.

Pe a faʻapipiʻi le lisi, e tatau ona e usitaia isi fautuaga a tagata tomai, e aofia ai:

  • pe a filifilia se metotia o le vevelaina o togafitiga o oloa, e tatau ona tuʻuina atu i le tao, kuka, taʻavale ma le taʻavale,
  • o le gaʻo gaʻo e tatau ona laugatasia i le aso atoa,
  • o le vaega autu o le taumafa e tatau ona avea ma meaʻai fuatini, fualaʻau ma otaota,
  • meaʻai e tatau ona faapaleni ma aofia ai le aofaʻi tatau o minerale, amino acids ma vitamini (e tusa ai ma manaoga ole tausaga).

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa e le gata i mea o le carbohydrate, ae faapena foi le tele o gaʻo i mea taumafa. I le maʻisuka, o le lipid metabolism e le toeitiiti atoa le 70% o tagata gasegase, o le mea lea, o oloa e maualalo le gaʻo mea e tatau ona filifilia mo le lisi. Mo aano o manufasi, e tatau ona vavae ese gaʻo uma ma ata tifaga; o le gaʻo gaʻo o meaʻai susu e tatau ona iai i le tulaga 1.5-5.2%. O le tuusaunoaga o le kulimi oona, ae o lea e sili atu le filifilia o se oloa ma le pasene o gaʻo e le sili atu ma le%.

O le a le mea lelei mo le maʻisuka?

O tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e manaʻomia le faateleina o le aofaʻi o fuatini o le popo i la latou meaʻai, ae taua tele le mataʻituina o latou gaʻo gaʻo ma le anotusi o vitamin manaomia ma isi elemene aoga. Meaʻai maualuga mea taumafa ua faʻatagaina mo le faʻaaogaina e le maʻisuka e aofia ai:

  • ituaiga o meaʻai ma le moa (lapiti, vela, lemu moa, moa ma moa, kuluma paʻu)
  • kusi falaoa ma le gaʻo oona e le sili atu ma le 5%,
  • fuamoa moa (ma le maualuga o le cholesterol e faatapulaʻa na o le protein),
  • iʻa (soʻo se ituaiga, ae e sili atu le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai le tuna, pusa, malati, cod).

Taua! O fualaau taumafa mo le maʻisuka e tatau ona taulai atu e le gata i le faasaʻoina o le gaosiga o le gaʻo, ae faʻapea foʻi i le puipuia o faʻafitauli faʻapitoa mai le maskloskeletal system, fatu ma toto toto.

O fua e aoga mo le maʻisuka (e le aofia ai vailaau suamalie o lanu samasama), o laumei i fua faatapulaa, kāloti ma pepa logo. O nei oloa e aofia ai le tele o le lutein ma le vaitamini A, lea e puipuia ai faʻamaʻi o le mea faitino. E tusa ma le 30% o tagata na maua i le maʻisuka ua faʻapupulaina le lamatiaga o le atinaʻeina o le glaucoma, faʻataʻitaʻiga ma le retinal atrophy, o lea o le aofia ai o nei oloa i le taumafataga e tatau mo soʻo se ituaiga o maʻisuka.

E tutusa lava le taua le faamautinoa o se taumafa atoatoa o le potassium, magnesium ma isi elemene e faatumauina ai le gaioiga o le muso o le fatu. O fualaau ma fualaau suamalie ua masani ona avea o ni oloa sili ona aoga mo le fatu, ae latou te maua le maualuga o le kalori, ma ua i ai foi le tele o gaʻo, o lea e le fautuaina ai mo le faaaogaina o le maʻisuka. Le manatu o fomaʻi e uiga i lenei mataupu e le mautonu, ae o le tele o tagata atamamai e talitonu o nisi taimi e mafai ona e ulu i fualaau mamago i luga o le lisi, e na o oe e te faia lenei tulaga e tusa ai ma ni tulafono patino:

  • e mafai ona e faʻaaoga fualaau mama ma nati e sili atu i le 1 le taimi i le 7-10 aso,
  • o le aofaʻiga o oloa e mafai ona 'ai i le taimi e 2-4 fasi (poʻo le 6-8 popo),
  • nati e tatau ona faʻaumatia (e aunoa ma le mu),
  • O fualaau mamago ua fautuaina ia sosolo i le vai mo le 1-2 itula aʻo leʻi faʻaaogaina.

Taua! E ui lava i le maualuga o le kalori o fualaau mamago, o le apricots, prunes, ma fig (e le o se vine) e le faʻasaina mo le maʻisuka. Pe a kuka, e sili atu ona lelei le le faaopoopoina o suka ia i latou. Afai e manaʻomia, e mafai ona e faʻaaoga le stevia poʻo se isi mea suamalie masani e fautuaina e lau fomaʻi.

O a meaai e mafai ona ou 'ai?

O nisi o tagata gasegase e iloa o le maʻisuka mea taumafa e matitiva ma monotone. O le manatu sese lenei, talu ai naʻo le pau lava o lenei faʻafitauli o loʻo aʻafia ai gaʻo gaʻo ma meaʻai gaʻo, lea e le fautuaina e tusa lava mo tagata soifua maloloina. O oloa uma e mafai ona 'aina e tagata gasegase e maua i le maʻisuka o loʻo lisiina i le laulau.

E i ai taimi, e mafai ona aofia ai le la ma le pikiakiki i le meaʻai. E aofia ai le tele o le potassium ma le magnesium, lea e talafeagai mo le masani ai o le galue o le fatu ma le faʻaogaina o le tino. Mai meainu i tagata mamaʻi ma le maʻisuka, e mafai ona e inuina vailaʻau suamalie ma meainu suamalie, tila, lanumeamata ma le lanu uliuli. E sili atu le mumusu o kofe, mea inu suamalie ma vai afifi mo lenei maʻi.

E mafai ona ou inuina ava malosi?

O le faʻaaogaina o le ava i le maʻisuka ua faʻasalaina. I se tulaga e le masani ai, e mafai ona faʻaaogaina sina sina tele o le uaina mama, o le suka o lona tino e le silia le 5 g i le 100 ml. I le faia o lea tulaga, e tatau ona tausisia fautuaga nei:

  • e le mafai ona e inu ava malosi i luga o se manava gaogao,
  • le maualuga o le faʻatagaina o le ava malosi o le ml,
  • meaʻai i le laulau e tatau ona avea ma polotini (aano o manu ma iʻa).

Taua! O le tele o meainu malosi ei ai le aafiaga o le hypoglycemic. Afai o se tagata maʻi suka e fuafua e inu sina ava malosi, e taua le i ai o se glucometer ma vailaau talafeagai ma oe, faʻapea foi ma se faʻamatalaga muamua fesoasoani i le tulaga o se paʻu mataua i le suka. O le fuaina o le kulukose e talafeagai i le faailoga muamua o le pa'ū.

O a meaai e fesoasoani i le maualalo o le kulukose?

O loʻo i ai ni vaega faapitoa o oloa gaosi ma se fuainumera maualalo maualalo, o le faʻaaogaina e fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto suka. E fautuaina i latou ia aofia i le taumafataga i aso uma - o le a fesoasoani i le pulea o le kulukose ma aloese ai i taunuuga lē lelei i le tulaga o le hyperglycemia.

O le tele o nei oloa o fualaau faisua ma laau. E tatau ona avea ma tasi vaetolu o le aofaʻi o taumafa i aso taʻitasi. O fualaau faisua nei e sili ona aoga:

  • zucchini ma le isalaʻelu
  • lanumeamata lanumeamata pepa,
  • tamato
  • kapisi (broccoli, pulupulu Brussels ma kapisi paʻepaʻe),
  • kukama.

O greens, o le pasesa e sili ona aoga. O lona faasinomaga mataitusi e na o le 5 iunite. Faailoga tutusa mo ituaiga uma o le sami. O ituaiga nei o le sami e fautuaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka:

O nisi ituaiga o mea manogi e iai foi mea e maua ai le suka, o lea e mafai ona faaopoopoina i le taimi o kuka, ae i se faʻamalamalamaga faʻamaonia. E fautuaina e faʻaopopo sina kinamona i ti lauti ma paluga, ma faʻafefiloi, faʻasili ma eleele palapala i fualaau faisua ma aano o manu.

Taua! E toetoe lava o mea manogi uma ei ai le aafiaga faʻafefe i luga o le mucous membranes o le manava ma le fatu, o lea ua solia ai i latou i le gastritis, colitis, maʻi o le peptic ma isi faʻamaʻi o le gastrointestinal tract.

O Berries o loʻo i ai se faʻaititia lelei o le suka. Ole aoga faapitoa o le maʻisuka. I le faʻaaogaina o le 100 g cheriri 2-3 taimi i le vaiaso, e mafai ona e faʻaleleia le soifua maloloina, faʻaitiitia le kulukose o le toto, ma faʻatamaoaigaina le tino ma vitamini ma suauu. I le taumalulu, e mafai ona e faʻaaoga fualaisa, i le taumafanafana e lelei tele le faʻatau o se oloa fou. O le kulupu e mafai ona suia i gooseberries, currants poʻo plums - o loʻo i ai se foliga tutusa o le kemikali ma le numera tutusa (22 iunite).

Faataʻitaʻiga mo le aso mo tagata gasegase maua i le maʻisuka

O meaai tatau mo le maʻisuka o se vaega taua o se togafitiga atoatoa mo le maʻi.Afai e le mulimuli le tagata maʻi i fautuaga a le fomaʻi ma e le suia le taumafataga, o le avanoa e maua ai se olaga faʻalauiloa o le a matua laitiiti lava. Ole aoga ole togafitiga o fualaau faasaina e faalagolago i mea e gaosi ai le tagata maʻi, o lona uiga o le faia lelei o meaai ma le tausisia lelei o le faasologa ole fomai o se galuega taua e faalagolago i ai le lumanai o le maʻi.

O sini ma taiala faavae o taumafa mo le maʻisuka

Faʻatagaina ma faʻasaina faʻatau meaai mo le maʻisuka

Mo le togafitiga lelei o le maʻisuka, e le lava mo le tagata gasegase na o le tasi le vailaʻau, e taua le 'ai lelei ma le mafaufau. O le faamaʻi ua faia e faasaga i le tulaga o le le atoatoa i le metabolism (le gaoia o le gaʻo gaʻo), ae le mafai e le pancreas ona lava le insulin.

O suiga faʻaleagaina e mafua ai le faateleina o le toto suka. O le faʻaaogaina o ni meaʻai patino, e mafai ai ona faʻaititia au kulukose toto.

Manulauti taumafa mo le maʻisuka

O le sini autū o meaʻai i le maʻisuka o le toe faʻafoʻiina o metabolic processes ma puipuia ai le faʻafuaseʻi ona siitia maualuga le kulukose o le toto. O le faateleina o le suka atonu e mafua mai i le taumafaina o vailaʻau faʻamalosi faigofie, ina ia le tupu lenei mea, o mea uma ua gaosia o se faailoilo - o le glycemic index (GI), lea o le 100% kulukose o loʻo faia i lona mamanu mamā.

Ina ia faia lenei mea, matou te atiaeina se laulau faapitoa lea e mafai ai e tagata gasegase ona faatusatusa oloa mo mea o loʻo iai i "mea leaga" gaʻo. Pe a taumafa meaai e maualalo le GI, toto malie le kulūkose o le toto pe tumau le tutusa. Ma afai o meaai e aofia ai gaʻo i le tele o mea, o le suka toto e amata amata ona faʻateleina.

O masini mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e saunia ma le faaeteete, e pei o le amataga o le faamai, faatasi ai ma le maualalo o le mamafa o le malosi, o le taumafa o se tasi o auala autu o togafitiga. I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona e mulimuli i le fuainumera taumafa maualalo-calo 9.

Tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-dependent) faʻapipiʻi se lisi e faʻaaoga ai iunite falaoa (XE). E le gata i lea, 1 XE e 15 g. carbohydrates (12 g gaʻo, 25 g falaoa). O le masani i aso uma o gaʻo i lenei tulaga e faʻalagolago i le ala o le faʻamaʻi, o uiga faʻale-tino o le maʻi (itupa, mamafa).

I le averesi, e manaʻomia e se tagata matua le XE i le aso, ma e tasi le taumafataga e tatau ona lua 2-5 XE, e sili atu le tele o meaʻai ile kalori e faʻaaoga i le taeao. O le tele o faʻapitoa e maua mai i oloa faʻatasi ma faʻamalositino, o le a fesoasoani i le faʻagaoioia o metabolic processes, faʻamautinoa le mamafa o le tino.

Faʻatagaina ma faʻasaina oloa mo le maʻi suka

  • Inedible falaoamata oloa, falaoa (rye, pulu, ma le faga),
  • Lactic acid oloa, susu gaʻo susu,
  • Cereals, Cereals, Fua,
  • Legumes, vegetables, greens,
  • Oona, suamalie ma fualaau suamalie,
  • Meaʻai maualalo-gaʻo, susu,
  • Leanu manu
  • Vaitafe, iʻa iʻa,
  • Solos, pauka, fatu sesame,
  • Nati - alalaupapa, arasi, launiu, tiunu, almonds,
  • Teu, lauti, vai oona, fualaau aina suamalie, tusitusi e leai ni suka.
  • Smoked, salted, fatty dishes,
  • Tesaimi mama, gaʻo susu gaʻo susu,
  • Pasta, araisa, semolina,
  • Paʻu paepae, mumu,
  • Selu, mea faʻafiafia,
  • O oloa ua maeʻa ona faʻaaoga,
  • Alcoholic, mea inu suamalie,
  • Mustard, mayonnaise, pepa,
  • Meaʻai suamalie - puaa, tamai mamoe,
  • Carbohydrate-tamaoaiga fualaau faisua (pateta, faatapulaa le faaaogaina o beets ma kāloti),
  • Muesli, popcorn, cornflakes.

O oloa e tatau ona maua i le maʻisuka e tatau ona i ai se faasinomaga maualalo - pe a ma le 50%. O le pasene o le GI e faʻatatau i le faʻaogaina o le oloa. E fautuaina e le au atinaʻe le faʻaaogaina o taumafa na faia e le fale, talu ai e faigofie lava ona fuafua le XE ma le GI i lenei tulaga.

O oloa uma ua gaosia ua vaevaeina i ni ituaiga se tolu:

  1. Aua e te faateleina le suka - greens, fualaau faisua, puʻamu. Meainu - kofe, tii e aunoa ma le suka, kulimi, vai e leai ni gaʻo.
  2. O fatu, sei vagana ai le semolina ma le araisa, oloa lactic acid, susu, vermicelli, falaoa atoa, o le a le suamalieina ma fualaau aina, e maua ai se alualu i luma talafeagai.
  3. Faʻateleina le maualuga o le glucose: mea faʻafiafia, falaoamata, mea inu ava, sua suamalie fou. Meainu e aofia ai le suka, fualaau aina - vine, faʻi, vine, fualaau faisua ma meaai kuka.

O vailaʻau faʻapitoa "maʻisuka" e le o se filifiliga sili lea mo le faʻaauau pea ona taumafaina, latou te maua ai le maualuga o le kalori. E le gata i lea, e aofia ai sui (fructose), lea e mafua ai aʻafiaga i itu:

  • Faateleina le manaʻo
  • Faateleina le maualuga o le "leaga" cholesterol,

Puipuiga o le maʻisuka faafitauli

Ina ia puipuia aʻafiaga faʻapitoa (hypoglycemia, hyperglycemia), e fautuaina e faʻaaoga fua o loʻo i lalo, o oloa ma faʻamaʻi mai i laau:

  • Fua o le vine, fualaau, ginseng,
  • Laʻau Flax, Cabbage Juice,
  • Seleti, aniani, kelisi, pasili,
  • St. John, o se mafolafola, sela,
  • Eleutherococcus, Lea Lea, Chicory,
  • Blueberries, Ierusalema artichoke, Rosehip.

O togalaau e afaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻaleleia le'onaina. E leai ni a latou tapulaa i le taumafaina, e mafai ona faʻaumatia i aso uma.

Vaega o le maʻisuka ituaiga 2 ma le taua o se taumafataga maloloina

O le ituaiga 2 faʻamaʻi e taʻua foi o le insulin-tutoatasi. I lenei tulaga, e le manaʻomia e le tino le inisalini. E tusa ai ma fuainumera, o le numera o tagata o loʻo mafatia i lenei ituaiga faʻamaʻi e 4 taimi sili atu nai lo le numera o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

I tagata gasegase ma le ituaiga 2, o le pancreas o loʻo maua pea le inisalini. Ae ui i lea, e le lava mo galuega sologa lelei, poʻo le tino e le mafai ona iloa lelei ma faʻaaoga lelei. O le iʻuga o ia mea leaga, o le kulukose e le ulu i totonu o siama. Nai lo lena, e faʻapupula saʻo i le toto o le tagata. O le masaniga masani o le tino ua faʻalavelaveina.

Aisea e tupu ai i nisi taimi le maʻi o se tagata i lenei maʻi? E faigata ona tuʻuina atu se tali manino i lenei fesili. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona maua i le tele o tagata o le aiga e tasi. O lona uiga, o loʻo i ai se mea faʻavae.

Afai ei ai ni tulaga o gasegase i totonu o lou aiga, e sili atu le faʻaaogaina o togafitiga i le taimi muamua. E aoga le talatalanoa ma se endocrinologist. Vaʻaia taimi taʻitasi e suʻe suʻega talafeagai e iloa ai se faʻafitauli i se taimi talafeagai. E le gata i lea, o le faʻamaʻi o se faʻamaʻi faʻateleina i tausaga. O le lamatiaga e faasolosolo malie lava i le 45 tausaga, ausia le maualuga pe a uma le 65.

O mea nei e matua faateleina ai le ono mafai ona atiae le maʻisuka ituaiga 2:

  • mamafa, gaʻo
  • toto maualuga
  • meaʻai gaʻo masani
  • faʻaaogaina o le ava malosi
  • amio le taua
  • maualuga maualuga toto o triglycerides (o lona uiga gaʻo)

O le mamafa ma le mamafa o faafitauli e masani ona mafua mai i le le lelei o taumafa ma le faʻaleagaina o meaai maualuga-kalori. O galuega faʻamaonia ma le le lava o le gaioiga faaletino e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻalavelave faʻafuaseʻi. O nei mea uma e le afaina ai le galuega ma le tulaga o le tino i le auala sili ona lelei.

O se taunuuga o se uiga faʻaletonu i le taumafataga, e mafai e le tagata ona maua le tele o faʻafitauli, e aofia ai le atiina ae o le maʻisuka. E fautuaina le filifili o mea ola maloloina faʻaleaganuʻu ma faʻafefe mea leaga i le taimi muamua mo ni puipuiga.

I le maʻi suka, e tatau ona e filifilia ni oloa i se auala faapitoa. O meaʻai e tatau ona faʻagesegese ai le faʻaleleia o gaʻo meaʻai e puipuia ai le faateleina o le kulukose o le toto. O le filifilia o le lisi autu e matuā faʻamaoni, aua o le isi itu o le maʻi e faalagolago i ai.

Afai ei ai se maʻisuka ituaiga 2, o le lisi o meaai faasaina o le a sili ona manaia. Ae ui i lea, e tusa lava pe leai lenei, e mafai ona e maua se meaai paleni i mea uma e tatau ai vitamini ma minerale.

Faʻaaoga faʻatauvaʻa e sili ona aoga.Ae ui i lea, e mafai ona kuka i le faʻaaogaina o le gaoi, kuka poʻo le taoina. O le faʻaaogaina o fualaau faisua lea e mafai ona faʻagesegese ai le faʻafefe o gaʻo. O nei mea e aofia ai: kapisi (raw, moa, pi), eggplant (kuka poʻo le kuka), pepa logo, tamato, kukama, gafa, aniani ma le anika. O se filifiliga e sili ona lelei o le eggplant caviar. Talia ma maloloina.

O kāloti kuka ma beets e 'aina i ni tapulaa faʻaitiitia. I lenei fomu, o nei fualaau faisua e vave ona faateleina le suka toto. Ae o le koko sili atu o le a sili atu ona aoga, ae na o sina mea itiiti lava.

O le mea moni, o meaʻai e tatau ona i ai i le taumafa o le maʻisuka. E tatau ona tuʻuina atu le mea e tuʻuina atu i luga ole pipi ma moa susu. E faigofie ona faʻafefete manu i pulou. O lenei oloa e fautuaina foi mo le maʻisuka ituaiga 2. Filifili lego iʻa.

O falaoa e mafai ma e tatau ona aofia ai i le lisi. Tau lava filifili le rai poo le saito-rye (o le falaoamata o le saito e tatau ona 1 pe 2 ituaiga).

Meaʻai gaosiga, fuamoa

Filifiliga lelei-o meaʻai gaʻo-susu-gaʻo, susu, susu. I sina siʻisi o sipisi (gaʻo gaʻo i le 30%). Mo le taumafataga o le taeao, e talafeagai le fuatila uʻamea po o fuamoa vevela.

E tatau ona e faʻaeteete i fua, o le tele oi latou e sili ona suamalie. 'Ai fualaau aina suamalie, lemoni, mapu. I ni mea laiti - cherries, apu, tangerines, plums.

O meainu sili ona lelei: fualaau e leai ni suka, lanu meamata, vai mama, vai oona. Mai lea taimi i lea taimi e mafai ona e togafitia oe lava i le kalama fagu eleelea.

I le mea muamua, o soupeti fualaau o loʻo i ai muamua. Taunuuga o le vaitau ma le lemon nifo poʻo sina suāuʻu olive. Mo se mea itiiti e mafai ona e fiafia i luga o ni fatu.

Ole lisi o le maʻisuka e tatau ona aofia ai muamua mea taumafa maualalo-calorie. Meaʻai ua saunia i se auala faapitoa. O le fofo pito sili ona lelei o le taʻavale. E mafai ona faʻaaogaina mea manogi suamalie ma suamalie. O latou e masani ma faʻaogaina. Ae ui i lea, latou te le manaʻomia le alu mamao.

O a meaai e faasaina mo le maʻisuka ituaiga 2?

Afai ei ai se faʻamaʻi o le tino o le pancreas (e aofia ai ma le maʻisuka), e tatau ona e iloa lelei mea e le mafai ona e 'ai. O meaai e le talafeagai e faʻateleina ai le tulaga, faʻaosofia ai le oso i le kulūkose.

O oloa faʻasaina mo le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo mulimuli mai.

O le mea moni, o le mea muamua i luga o le lisi uliuli o le suka ma oloa e aofia ai. E tatau ona e faʻagaloina: jam, marmalade, sukalati, asikulimi, suamalie, halva, caramel, jam ma isi sene tutusa. E le fautuaina le faaopoopoina o le meli.

Glucose mai nei oloa e faʻapalai vave lava i le toto. Afai e te manaʻo moni i laʻau 'aina, e lelei tele le' aina o ni fualaau, palu falaoamata tunu poo nati.

Pulu tao

Peta tao tao - falaoa paʻepaʻe, falaoa, fala, kuki, muffins, mea taumafa vave e faʻasaina.

O meaʻai gaʻo e sili atu lemu nai lo gaʻo. Ae ua mafai foi ona latou totoina maualuga le suka i le maualuga. O meaʻai gaʻo e saofagā i le mamafa ma le tele o meaʻai.

O le teenaina e tatau ona aumai mai: kirimoli oona, kulimi, mayonnaise, pailani, aano o manu (tamai mamoe, puaa, pato). Faʻesea foʻi le fausua o le gaʻo, le siʻisiʻi kulimi ma le yogurt suamalie. E le tatau ona e kukaina soupeti luga o aano o manu ma iʻa.

Mea e faʻaaogaina Semi-maeʻa

O meaʻai faʻapipiʻi, i le faʻaopoopoga i le tele o gaʻo, e aofia ai le tele o mea e afaina ai meaʻai, meaʻai ma faʻamautu. O le mea lea, aua e te tilotilo i le itu o sausage, sausage, sausage, masipa ma meaʻai e faia i luga o le fale.

O meaai e maua i le gasegase gaʻo o le a le gata ina manuia ai le maʻisuka, ae o se tagata soifua maloloina. O nei mea taumafa e aofia ai: margarine, faʻalautele (pata), gaʻo mea manogi, popukoni, falai, fuga, anufe vevela.

O nisi fualaau faisua e le tatau ona 'aina. E sili atu le musu pe faʻaitiitia le faʻaaogaina o pateta, beets ma kāloti.

O nisi meainu ei ai le tele o suka ma calorie. E faʻaaoga lenei mea i sua suamalie (aemaise lava le afifiina), pusa pia ma palu. Lea e le tatau ona suamalie, pe saili le fesoasoani o suālaʻau. O vine e sili atu ona inu i fualaau faisua. E le fautuaina le pia.

Aʻo kuka, kuka, mea manogi ma mea manogi, puaa, kusi poo gaʻo moa, e le tatau ona faʻaopopoina. E tatau foi ona e lafoaia semolina ma pasta. Aua le faʻaaogaina sau vevela vevela pe mama. Puele ma piko e faasaina. Tetee atu i le manaʻoga e faʻafefiloi pancakes, uʻamea, pies poʻo le faʻaogaina.

O mea taumafa lelei e tele sona aafiaga i luga o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2. Ma le isi, o le mea moni o le faateleina o le kulukose o le toto e le sili atu le matautia nai lo taunuuga. Ma o nei mea o le sasa, o le fatu, osofaʻiga vaaia, faʻalavelave o le tino.

E taua mo le maʻisuka le mataʻituina e le gata o le aofaʻi o suka e 'aina, ae o le gaʻo gaʻo o ipu. E tatau ona matua pulea lou mamafa ma puipuia mai le mauaina. O le mea e maua ai le kalori o meaai e tele lava ina fuafua i le auala o togafitiga faʻamafanafana.

O le mea moni, o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e faʻagalo e uiga i le fuluina o le tele o suauʻu. E taua foi le manatuaina o vaega e aunoa ma le faia o nei mea e sili ona leaga.

Mulimuli i tulafono o kuka i lalo:

  1. E tatau ona manatuaina e oo lava i le kukaina o fualaau faisua ua ave fou. Aua le faʻamalosi ma faʻaaogaina meaai masani.
  2. E tatau ona kuka i le suauʻu lona lua. A uma le kuka, e tatau ona faʻafefe le muamua ma toe faʻatumu i aano o manufasi.
  3. O aano o manu e sili ona lelei mo le kuka o le pusi paʻu. E mafai ona e kuka le susu ile ponaivi.
  4. Pickles, borscht poʻo sou pi pi o loʻo aofia i le lisi e le silia ma le tasi i le vaiaso.
  5. Ina ia sili atu le manaia o le ipu, o fualaau faisua e masani lava ona falaiina i se vaega laitiiti o le pata.

O le mea pito sili ona aoga mo le maʻisuka o fualaau fou ia mai fualaʻau mata. O le auala sili lea ona lelei e kuka ai meaai. O le mea e sosoo ai o le kuka i totonu o le vai ma le vaʻa. E faʻataunuʻuina pe a uma le kuka poʻo le avea o se metotia tumaoti. Leai se vaega o tagata uma e tolauapi.

Meaʻai o meaʻai

O le faʻaaogaina atoatoa o mea inu gaʻo e le talafeagai. O sikulide e taua tele mo le tino, ao latou faatinoina se numera o galuega nei:

  • e tuʻuina atu ai siama ma gaʻo i le malosi - pe a mavae le vaevaeina o meaʻai i le monosaccharides, aemaise lava le kulukose, faʻamaʻiina ma le faʻavaeina o vai ma malosiaga eletise e faʻaaogaina e le tino
  • meafale - o vailaʻau faʻasaina o vaega ia o puipui o sela,
  • fanua faʻaagaga - e mafai ona faʻaputuina le monosaccharides i le tulaga o le glycogen, fatuina o se mea e teu ai le malosi,
  • galuega faapitoa - auai i le fuafuaina o le toto totoʻa, faʻamalosia o le faʻamalosia, le faʻavaeina o ni faʻaleleia faʻaleleia e tali atu i le gaioiga o vailaʻau ma vailaʻau faʻasolosolo,
  • tulafono faatonutonu - fiber, o se vaega o vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa, fesoasoani e faʻasalalau le faagaoioiga o le aveeseina o le inumaga ma le faʻaaogaina o meaʻai.

O loʻo i ai le tele o mea faaopoopo i le taumafataga Nu.9 lea e faʻamaonia e le endocrinologist taitoatasi mo tagata maʻi taitoatasi, ma mafaufau i mea nei:

  • ituaiga o maʻisuka
  • mamafa o le tagata maʻi
  • glycemia maualuga
  • onosaʻi
  • tausaga
  • maualuga o gaoioiga faaletino.

Tulafono faavae mo se maʻisuka

E tele tulafono mo tagata e maua i le maʻisuka:

  • O le tele o carbohydrates, gaʻo ma proteins i taumafa i aso taitasi - 60:25:15.
  • Iloiloina e tagata taʻitoʻatasi o le kalori manaʻomia, lea e faia e se endocrinologist poʻo se tagata fai meaʻai.
  • Sugar ua suia i suamalie masani (stevia, fructose, maple syrup) poʻo mea suamalie.
  • Le faʻaaogaina o se aofaiga o minerale, vitamini, fiber.
  • O le aofaʻi o gaʻo manu ua vaeluaina, o le taumafa o le protein ma fua o fualaau faisua i le tino ua faʻalauteleina.
  • Faatapulaaina le faaaogaina o masima ma ituaiga uma o mea manogi, o le suavai ua faatapulaa (e oo i le 1.6 lita i le aso).
  • E tatau ona iai ni meaai se tolu ma 1-2 taumafataga. E fautuaina e 'ai i le taimi e tasi.

Mea le aoga

E i ai oloa e faʻasaina pe manaʻomia le tapulaʻa maualuga mo soʻo se ituaiga o maʻisuka. Faʻamatalaga atili e uiga ia i latou taʻitasi.

E matua faigata lava le lafoaia atoa o suka pe afai ua uma ona e faʻaaogaina i meaai suamalie. O le mea e lelei ai, i le taimi nei o loʻo i ai isi vailaau e faaopoopo ai le suamalie i oloa, e aunoa ma le suia o le tofo o le ipu atoa. E aofia ai:

E le gata i lea, e mafai ona e faʻaaogaina se vaega itiiti o le meli (e taua e masani, e le faʻamaonia), suamalie suamalie, ma, pe a talafeagai ai, fualaau aina e maua ai le manogi suamalie. E faatagaina se fasi keke sukalati. E le faasaina le meli, suti, lapisi ma isi oloa e maua ai le suka.

O a suamalie e mafai ona e:

  • meaʻai e faia i le fale aisa ice cream
  • falaoamata susu susu falala ma le faaopoopoina o suauu suamalie,
  • suauu paʻu atoa,
  • pusi sisi pies ma fualaau suamalie.

E le taliaina e le paluga falaoamata ma le taoina, ona o lo oi ai a latou faʻamatalaga maualuga, o le kalori ma e mafai ona faʻatupulaʻia maualuga le kulūkose i le tino. Pulu mafolafola ma paʻu suamalie e tatau ona suia:

  • rye falaoamata oloa
  • kuki oatmeal
  • fasi falaoamata araisa,
  • pastry, pancakes e faavae i le falaoamata tao.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaaogaina o na "tagata" o le togalaau o loʻo i ai le tele o siakila e mafai ona faigofie ona ufiufi e le tino e tatau ona faatapulaa.

I se ituaiga tutusa, fualaau faisua e aofia ai:

O le faʻaaogaina o isi fualaau faisua ua faʻatagaina i totonu o le raw, tapena, ma le tusitusi. E le faatagaina ia paluga ma masima. E mafai ona e faʻatupulaia le taumafa:

O se filifiliga lelei o le faʻaaogaina o fualaau faisua i le ituaiga o soupeti, e mafai ona e faia i luga o le "lua" iʻa po o aano o manu (ituaiga e leai ni gaʻo) gaʻo.

Faatasi ai ma se ituaiga o le inisalini-tutoatasi o le faamai, e tatau ona lafoaia vine i foliga fou ma malogo, faapea foi ma aso, fig, strawberries. O nei fua e maua ai le maualuga o faʻamatalaga faʻapitoa, e saofagā i osofaʻi mataʻutia i le toto suka.

Teu oloa e sili ona faʻamamaina mai le taumafataga. Ina ia saunia i latou, o le tele o suka ma le tele o togafitiga e faʻaaogaina. O vine e faia i le fale e sili ona lelei ona faʻamamaina i vai inu. O le faʻatagaina masani o se vaega o le sua i le 3 vaega o le vai pe pei foi ona faatonuina e se fomaʻi.

Isi oloa

I le maʻisuka ituaiga 2, e le mafai ona e 'ai:

  • aisa kulimi kulimi,
  • susu i luga o iʻa po o aano o manufasi,
  • pasta
  • semolina
  • soʻo se faleoloa faleoloa
  • ulaula, falai, iʻa leaga, aano o manu
  • mea suamalie suamalie,
  • mea inu gaʻo
  • agaga.

E mafai ona e aʻoaʻo atili e uiga i le faʻaaogaina o le ava i le maʻisuka ituaiga 2 mai lenei tusiga.

O le fiva masani

O gaʻo gaʻo (polysaccharides) faʻalavelave e i ai le tele o filo o mea taumafa i totonu o la latou kulupu, lea e avea ai i latou ma mea taua i le taumafataga o se tagata maʻi. Ua fautuaina e tagata faapitoa e aua neʻi teena uma na oloa, talu ai latou te auai i faiga o metabolic processes.

O le fiva dietisi e maua i meaai nei e manaomia mo le maʻisuka ituaiga 2:

Faataʻitaʻiga o ipu mo le maʻisuka ituaiga 2

O se faasologa vaiaso e mafai ona faʻapipiʻitusiina na o oe pe talanoa ma lau fomaʻi. O nai fualaau mo meaai e le mafai ona maua ile laulau i lalo.

200 g suatia pateta,

50 g o pi pi

greens, masima, sua o le lemoni

3 tbsp fualaau faisua

3 tbsp semolina

50 g o falaoa falaoa po o meaʻai,

se fasi pata

O le usitaia o fautuaga ma fautuaga a tagata tomai faapitoa o le a faatumauina le maualuga o le suka i totonu o tapulaa talafeagai.O loʻo i ai le tele o mataupu na maua ai se taumafataga maualalo ma le saʻo ma faʻaaogaina ai meaʻai paleni e mafai ai ona lafoai le faʻaaogaina o le insulin ma le suka.

O a meaai e le mafai ona 'ai faʻatasi ma le maʻisuka

I le maʻisuka, o sukalati, faʻasao, suamalie, suālaʻau, mea faʻafiafia ma isi suamalie e tatau ona vavae ese mai le taumafataga. Afai e faʻaaoga se suka e sui ai le suka i le faʻamalosi, ona faʻatagaina lea e se fomaʻi e mafai ona taliaina lenei oloa, ae tatau ona manatua i le xylitol ma le sorbitol le taua o le suka, o lea e tatau ai ona e teu i lou mafaufau pe a fuafuaina le meaai i aso uma. I le faaopoopo atu, aua nei galo o le faaaogaina o suauu e le o faaalia i tagata uma. E le faatagaina ona inuina meainu e aofia ai le suka, e aofia ai gaʻo. I lalo o le faasaina o le semolina porridge. E faʻatagaina e 'ai le pasta ma le araisa, e naʻo le tatau ona mafaufau i nei oloa i aso taitasi o fua o gaʻo.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le mafai ona faʻatagaina se tele o meaʻai gaʻo ma gaʻo. O meaai mama e le maloloina ona latou te faateleina le cholesterol toto, ma, o le mea lea, o le poloka o toto toto. Mo le maʻisuka, e leaga lenei mea, ona e sili ona latou mafatia mai le faigamalo. Faatasi ai ma nai masini gaʻo faigofie, o le maualuga o le suka e vave televave, ma i le tulaga o le le lava o le inisalini (poʻo lona toesea atoa), o se mea lamatia moni lea mo le tagata maʻi, talu ai e mafai ona latou faia se vailaʻau hypoglycemic.

O meaʻai e le mafai ona 'ai faʻatasi ma le maʻisuka e aofia ai iʻaeʻa, aano o manufasi, pailani, kuka ma ulaula meaʻai, kulimi, sisi, susu, kusi cheese. E le faatagaina le inuina o le ava malosi lea e maualuga maualuga ai le suka. O ia mea inu e aofia ai suamalie suamalie ma suamalie, suamalie.

E seasea lava ona e gafatia le 'ai o le susu po o le kulimi kulimi.

Le taua o le togafitiga o fualaau ile togafitiga o le maʻisuka

E toatele e manatu faatauvaa i le taua o meaʻai talafeagai ile togafitiga o soo se faʻamaʻi. I le tulaga o le maʻisuka, ae maise lava le ituaiga lona lua, e le tatau ona finauina lenei mea. A maeʻa, e faʻavae i luga o se faʻafitauli o le gasegase, lea e afua mai i le le lelei o meaai paleni.

O le mea lea, e mafai ona taʻuina ma le mautinoa o nisi o tulaga o lenei faʻamaʻi, o le togafitiga o mea taumafa atonu e naʻo le pau lea o togafitiga saʻo.

O meaai mo le maʻisuka e tatau ona taulai i le faaitiitia o le taumafa o gaʻo, lea e vave ona gaʻo, faapea foi ma gaʻo, lea e faigofie ona liua i vaega o le gaʻo pe o mea faʻapitoa lea e faʻateleina ai le ala o le maʻisuka ma ona faʻalavelave. Afai o nei tulaga masani ua ausia, o lenei vaega poʻo le faʻatulagaina atoa o metabolic processes ma le maualuga ole kulukose o le toto. O lenei mea e aveesea ai le hyperglycemia, o le autu autu o le pathogenetic i le atinaʻeina o faʻaaliga o le maʻisuka.

O a mea e 'ai ma le maʻisuka?

O le mea muamua lava o le tele o tagata maʻi e maua i le maʻisuka o le fesili lea i le fomaʻi e uiga i mea taumafa e mafai ona faʻaaogaina i aso uma. E taua le taulaʻi i fualaau faisua, fualaau aina, aano o manufasi ma meaʻai susu. A maeʻa, afai e te vaʻavaʻaia le faʻaaogaina o le kulukose, o le punavai autu o le malosi vave, o le a mafua ai le faʻaitiitia vave o le tino o mea faʻapitoa ole malosi (glycogen) ma le palatini. Ina ia taofia lenei mea mai le meaʻai, e tatau ona i ai se aofaʻiga o meaʻai protein, vitamini ma minerale.

Pini mo le maʻisuka

Faʻafeiloaʻi i se tasi o puna sili ona malosi o nei mea. O le mea lea, e tatau ona faamamafaina o le fesoasoani sili o le polotini ma vaega o le amino. E taua le taua o le faʻamalolo o meaʻai o pi pi.O le tele o le maʻisuka latou te le fiafia i ai, aua latou te le iloa pe fia ni ipu manaia mai lenei oloa e mafai ona saunia. O le a le gata ina aoga, ae e lelei foi. Pau lava le tapulaa mo le faʻaaogaina o pi e mafai ona mafaufau i lona mafai gafatia i le malosi o le gaosiga o le kesi i le inumaga. O le mea lea, afai ei ai i se tagata se mea faapena, e sili atu le faʻaaogaina o pi e avea o se meaʻai i se auala faʻatapulaʻa pe faʻapipiʻi foi ma le faʻaaogaina o sauniuniga o le enzyme, lea o le a toetoe lava a faʻaitiitia atoa ai le faʻaaogaina o le kesi.

E tusa ai ma le tuufaatasiga o le amino o le pi, o ona vaega sili ona taua o le tryptophan, valine, methionine, lysine, threonine, leucine, phenylalanine, histidine. O nisi o nei amino acids e le mafai ona faʻaaogaina (o mea e le faʻapipiʻiina i le tino ma e tatau ona sau ma meaai). Faatasi ai ma vaega o elemene, vitamini C, B, PP, zinc, potassium, phosphorus ma le uʻamea e taua tele. O i latou uma e taua tele mo le masani ai o le tino i tulaga o le maualuga o le kulukose. O pini foi e i ai se aafiaga lelei i le gaosiga o le gaosiga o gaʻo, talu ai o nei mea tuufaatasia e masani ona faatusaina i le fusi ma le suauu.

Porridge mo le maʻisuka

O le nofoaga pito i sili ona lelei i le taumafa o le maʻisuka e aofia ai le faʻailo. E faʻaaogaina i le foliga o le susu susu pe o se vaega o le ipu lona lua. O le uiga ese o le taofi o le mea moni e le afaina ai le metabolism o le carbohydrate, talu ai o loʻo tumau pea le maualuga o le kulukose i se tulaga faifai pea, ma e le mafua ai ona tulaʻi le oso, e pei foi o le tele o meaʻai.

O isi meaʻai e fautuaina mo le maʻisuka o le oat, o le saito, sana ma le karite tila. I le faaopoopo atu i le tamaoaiga o fualaau oona, e faigofie lava ona gauai ma gaosia e le elemene digestive. O se taunuuga, o se aafiaga lelei i le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate ma le faʻasaʻoina o le glycemia. I se faaopoopoga, o latou o se tino malosi malosi ma o se punavai taua o ATP mo sela.

O a ituaiga o fua e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka?

O lenei vaega o meaai mo le maʻisuka e tatau ona i ai se nofoaga faapitoa. I le uma, o fua ia o le tele o fiber, vitamini taua ma minerale e faʻapitoa. O lo latou faʻasoa o le tele o taimi e sili atu le maualuga nai lo isi mea taumafa. O vailaʻau gaʻo e masani ona faʻatusalia e le fructose ma le suauu, o le kulukose e leai lava.

Ae mo fua patino ua fautuaina mo le maʻisuka, e aoga le faʻamalamalamaina o le taua faapitoa o nisi o na mea. I le uma o mea uma, e le o mea uma e mafai ona faʻaumatia. O fua e sili ona fiafia i ai o le maʻisuka e aofia ai le vine, lemoni, moli, apples, apricots and peaches, pears, rimoni, fualaau mamago (berries dried, prunes, apples apples), vine (cherries, gooseberries, blueberries, ituaiga uma o currants, vao). O le siloti ma le meloniki manaia ei ai ni nai vaega sili atu o le gaʻo, o lea e tatau ai ona faʻaaogaina i le faʻatusa.

Tangerines, vine ma lemoni

O le seti lea o fualaau aina e tatau ona faia ai le faamamafa autu o maʻisuka uma.

Muamua, o nei mea uma e sili ona mauoa i vitamini C. O lenei tuufaatasiga o se tasi o mea sili ona taua i le galuega o le enzyme polokalama ma le faʻamalosia o le puipui vascular.

Lona lua, o fualaau 'aina uma o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga sili ona maualalo. O lona uiga o mea o loʻo iai i vaega o le carbohydrate ia i latou, lea e aʻafia ai le kulūkose toto, e laʻititi.

O lo latou tolu faʻamaonia o le i ai o ni malosi malolosi faʻamalosia, lea e puipuia ai le le lelei o aafiaga o le hyperglycemia i luga o siama o tino, faʻaitiitia le alualu i luma o le maʻisuka faafitauli.

E tusa ai ma tangerines, o loʻo i ai ni nai mea laiti mo le 'aina oi latou. Muamua, o fua e tatau ona fou. O loʻo faʻaaogaina faʻasoa pe fou ua saunia mai ia i latou.E sili atu le aua le faʻatau ni suamalie, aemaise lava i faleoloa masani, aua o loʻo aofia ai le suka ma isi vaega o gaʻo e mafai ona faʻateleina le glycemia. O le elemoni ma le vine o loʻo faʻaumatia foi e avea o se mea e ese mai ai poʻo se sua o le suamalie fou, lea e faʻaopopo i le vai poʻo isi meaʻai.

O a mea e le mafai ona 'aina ma le maʻisuka?

O le mea pito sili ona taua e tatau ona manatua e tagata uma e maua i le maʻisuka e le tatau ona latou faʻaaogaina e avea o se meaʻai. E sili le lelei le faʻaaogaina o mea e le o iloa e saogalemu. A le o lea, o ia ituaiga gaioiga e mafai ona taʻitaʻia ai le gaosiga o le hyperglycemia ma se fesuiaiga i hyperglycemic ma isi ituaiga o siama, pe faatelevave le alualu i luma o faʻafitauli o le maʻisuka. O le lisi o meaai faasaina o loʻo faʻaalia manino i le laulau.

E mafai ona meli, aso ma kofe i le maʻisuka?

O nei meaai e sili ona fiafia i ai le toʻatele o tagata. I le masani ai, faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka, e matua faigata lava ona lafoaia na "paaga o le olaga" e tatau ai ma se tagata i aso uma. O le mea lea, e taua tele le faʻamalamalamaina o le moni moni o le kofe, meli ma aso i luga o le maʻisuka.

Muamua lava, e taua le taofi i le matafaioi a le meli i le gaʻo o le gaʻofale ma lona aafiaga i luga o le kulukose. O le tele o feeseeseaiga ma feeseeseaiga ua lomia i le tele o lomiga ma tusiga. Ae e taua le matauina o manatu autu o le a mulimuli mai ai faaiuga talafeagai. O le meli lava ia o loo i ai se aofaiga tele o le fructose. O lenei vaega o le carbohydrate e leai se malosi e matua afaina ai le kulūkose. E tatau ona maitauina o le manava ma le metabolism o le fructose e manaʻomia ai le inisalini, lea e le mafai e le maʻisuka ituaiga 2 ona iloa atoatoa lona uiga autu. O lenei mea e mafai ona mafua ai le faateleina o le glycemia i le maʻisuka, e le o se uiga o se tagata maloloina.

E faʻavae i luga o faʻamatalaga o loʻo i luga, e mafai e se tasi ona tusia faaiuga nei e uiga i le meli i le maʻisuka:

Meli e mafai ma e tatau ona 'ai i aso uma,

Ole aofaiga ole aso o lenei oloa taumafa e le tatau ona sili atu i le 1-2 launiumuni,

E sili ona lelei le faʻaalu o le meli i luga o se manava gaogao i le taeao, fufulu i lalo i se ipu vai. O lenei mea o le a fesoasoani i lona liua i le glycogen, lea o le a avea ma punavai autu o le malosi ma meaʻai mo le tino mo le aso atoa.

Aso o se tasi lea o faʻasesega mo le taumafa o le maʻisuka. I le tasi itu, o le maualuga o mea e maua mai i le gaʻoloʻo gaʻo ma le maualuga o le kalori o lenei oloa gaosi e tatau ona mafua ai le teenaina o le faʻaaoga. I le isi itu, o se fualaau suamalie suamalie, aemaise vitamini A ma le potassium, e taua tele mo le puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka.

Aua le faʻaaogaina uma lava mo le maʻisuka ma se faʻalavelave ogaoga o lenei maʻi,

Faatasi ai ma se auala filemu o le maʻisuka po o se faasaʻoga lelei i se taumafataga ma fualaau aina e maua ai le suka, o se numera faatapulaaina o aso e faatagaina,

Ole fuainumera o fualaau aina i le tulaga o le faʻatagaina e le tatau ona sili atu i le 100 kalama.

O ona aoga aoga e leai se tasi e mafai ona luiina. Ae e le tatau ona galo ia i tatou lona leaga. E sili le tuʻuina atu o le kofe mo le maʻisuka i soo se laasaga o le atinaʻeina o lenei maʻi. Muamua lava, o lenei mea e faʻaaogaina i se meainu malolosi po o soʻo se faʻaogaina i le maʻisuka malosi ma togafitiga o le inisalini.

Ma e ui lava o le kofe e leai se aoga i le gaosiga o le gasegase tuusao, e faaosofia ai le nofoaga autu o le vasomotor ma maua ai le taofiofi tuusao i luga o le puipui lapoa, lea e oo atu ai i le faalauteleina o toto toto o le fatu, maso o le skeletal ma fatugaʻo, ao tulai mai le leo o gaioiga o le cerebral (mafua ai le vavalalata o vaa vavala faʻatasi ai ma se faʻaitiitia o le faʻafefe o le toto ma le faʻamaʻi o le okesene i totonu o le faiʻai). O le faʻaaogaina o le kofe vaivai i se vaega itiiti o le a le afaina ai le tino ma le maʻisuka maʻoti.

Na maua se mea sese i le tusiga? Filifili ma nisi nai upu, faʻasolo Ctrl + Ulufale

Maʻi Suka

E i ai meaʻai o loʻo avea moni lava ma se faʻalaʻau o nisi meaʻai. Nisi o se tasi oi latou. E aofia ai le fiber, polyunsaturated fatty acids, vitamini D-3, calcium ma le tele o le potassium. I le togafitiga o le maʻisuka, o nei vailaʻau o loʻo i ai se nofoaga faapitoa, talu ai e afaina ai le metabolism o le carbohydrate, e faʻaitiitia ai le maualuga ole glycemia.

E le gata i lea, i lalo o la latou gaioiga, o le toe faʻaleleia o sela ua faaleagaina o totoga i totonu, e taofia ai le alualu i luma o le maʻisuka faigata. O le mea lea, o soʻo se fatu o meaai taua mo le maʻisuka. E fautuaina e mafaufau i le aafiaga o nisi o ituaiga o nati i luga o lenei maʻi.

Laʻau

O se meaʻai taua tele mo le faiʻai, lea e lagona i le maʻisuka le le lava o le malosi. A uma, o le kullukose, o le punavai autu o le malosi mo potu o faiʻai, e le oʻo atu ia i latou.

E faʻamafanafanaina le kuluga i le alpha-linolenic acid, manganese ma le zinc. O nei elemene e taua tele i le faʻaitiitia o le suka o le toto. O gaʻo gaʻo taua e faʻagesegese ai le alualu i luma o le maʻisuka angiopathy o totoga i totonu ma atherosclerotic leions o pito pito i lalo.

E tatau ona tapunia uma se mea e gaʻo ai le gaʻolaʻau i le mea e talafeagai ai le faʻaaogaina o paʻu mo le maʻisuka. E mafai ona e 'ai, pei o se mea tutoʻatasi, pe aofia ai i le tuufaatasiga o fualaʻau eseese ma fuamoa.

O lenei kulimi o loʻo i ai le tuufaatasiga o le amino acid. E le mafai ona faʻatusatusa se protein se tasi o meaola i lona aoga mo le tino ma palatini.

O le mea lea, o le faʻaaogaina o pinati i le maʻisuka e mafai ona totogiina ai manaoga masani o le tino mo puipuiga ma amino acids. O le mea moni, e tusa ai ma le talaaga o le gaosiga o le carbohydrate metabolism, o le polotini e vave vave pe mulimuli ane mafatia. O lenei mea o loʻo faʻaalia i se faʻaitiitia o le aofaʻi o glycoproteins aoga o loʻo aʻafia i le metabolism cholesterol. Afai o le a faʻalavelaveina se faʻalavelave, ona amata lea ona gaosia le tino malosi i totonu o le tino, lea e mulimulitaia ai le maʻi o le maʻisuka. O penegatini o loʻo i totonu o pinati ua vave faʻaofiina i totonu o metabolic processes ma faʻaaluina i luga o le faʻasologa o glycoproteins maualuga i le ate. Latou te aveesea le cholesterol mai toto toto ma saofagā i lona malepelepe.

O ia moni lava o le siamupini i le calcium i aʻa uma. O le mea lea, o loʻo faʻaalia mo le maʻisuka o le osteoarthropathy (faʻaleagaina ponaivi ma sooga). O le faʻaaogaina o almonds e 9-12 i le aso o le a aumaia ai le tele o microelements i le tino o loʻo i ai se aoga aoga i le gaosiga o le gaʻo ma le gasegase o le maʻisuka lautele.

Pine pine

O se isi mea manaia fualaau mo le maʻisuka. Muamua, ei ai a latou tofo fiafia. E le gata i lea, e tele a latou aoga ona o le maualuga o meaʻai o le calcium, phosphorus, magnesium, potassium, vitamini B ma le D, ma le acid ascorbic.

O le faʻapipiʻiina o le porotini o pine pine faʻapea foʻi ma le palasi e taua tele mo le faʻasaʻoina o faʻafitauli o le maʻisuka. O se aafiaga mamana malosi o lenei oloa taumafa na faamaumauina, lea e taua mo le puipuia o le malulu ma le suppurative faagasologa i pito i lalo o tagata taitoatasi e maua i le maʻisuka foot syndrome ma microangiopathy.

O nei ituaiga uma o nati o se meaʻai taua i le taumafa o le maʻisuka uma. O la latou tuufaatasiga e naʻo le pau ma le vaega o le minerale e faʻaalia, e le afaina ai le gasegase o le gataifale ma fesoasoani i le puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le a le faʻamatalaga faʻapitoa mo meaai?

O tagata uma e maua i le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga lona lua, e tatau ona iloa e uiga i le manatu o le faasinomaga igoa.Faatasi ai ma lenei faaupuga, o meaʻai e tatau ona faʻamaonia pe a uma ona faʻatuina sea ituaiga o siama. O se faailoga o le gafatia o meaai maʻoti e mafua ai le faateleina o le kulukose toto (suka).

O le mea moni, e matua faigata ma faigata ona nofo ma fuafua mea e te gafatia e ai, ma mea e tatau ona e aloese mai ai. Afai e maua i le maʻisuka maualalo, o lea faiga e le talafeagai, ona o ona tulaga matuia ma le faigata o le filifilia o vailaau faasaʻo o le inisalini, e matua taua lava. A uma, o meaai o le meafaigaluega autu i lima o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Aua nei galo e uiga i ai.

O le faʻamatalaga faʻapitoa o se faailoga o le aʻafiaga o meaʻai pe'ā uma ona 'ai i le suka suka.

A maua se oloa i se fuainumera maualalo maualalo, o lona uiga pe a faʻaumatia, o le maualuga o le suka o le toto e alu malie. O le maualuga o le faasinoupu o le glycemic index, o le saoasaoa lea o le maualuga o le suka o le toto pe a uma ona 'aina le oloa ma sili atu le maualuga o le maualuga o le suka i le taimi lava e uma ai le meaai.

O le mea lea, o meaʻai uma e maua ai le maualuga o le GI e tatau ona tuʻuese mai le taumafa! Pau na o tuusaunoaga o oloa ia, e faaopoopo atu i le afaina o le gaosiga o le gaʻo, ia maua ni faʻamalositino lelei i togafitiga o faʻafitauli o le maʻisuka. I lenei tulaga, e ui i le glycemic index, lea e laʻititi maualuga nai lo le lautele, o la latou faʻaaoga e le faasaina, ae naʻo le tapulaa. E fautuaina le faʻaititia o le fuainumera atoa o le taumafataga ona o isi mea e le taua.

E tusa ai ma le faʻatagaina lautele o le faʻasalalauina o le igoa faʻavae, e mafai ona vaeluaina i ituaiga nei:

Laititi - o le faailo mai le 10 i le 40 iunite,

Laititi - o le fesuiaiga o numera mai le 41 i le 70 iunite,

Maualuga numera fuainumera i luga atu o 70 iunite.

O le mea lea, faʻafetai i le faʻasologa o igoa, e le manaʻomia ona taulimaina tagata fai meaʻai ma endocrinologists mo le filifilia o meaʻai talafeagai. O lea la o maʻi uma lava ma le fesoasoani o laulau faʻapitoa na fuafuaina, lea o loʻo faʻamaonia ai le faasologa o fuainumera o mea taumafa taʻitasi ua mafai ona filifilia le meaai e fetaui lelei ma ia. O lenei mea o le a aʻafia ai e le gata o faʻamanuiaga i le tino, ae faʻapea foi le naunau o le tagata maʻi e 'ai se meaʻai faapitoa i se mea faapitoa.

E mafai e se tagata lava ia ona faʻatonutonu ana mea taumafa e amanaʻia ai le faʻasalalau faʻasalalau ma faateleina le maualuga ole kulukose o le toto i le talaaga o le latou faʻaaogaina. A uma, o le maʻisuka e le o se faʻamaʻi o le aso e tasi, ae o le ola. E tatau ona e faʻafetaui i ai, muamua lava, i le filifilia o meaai saʻo.

O uiga masani o taumafa Numera 9 e pei o lenei:

Faʻaitiitia le kalori o meaʻai e ala i le faʻaitiitia o meaʻai gaʻo ma le lipids (gaʻo) o manu,

O le le aofia ai laʻau suamalie ma le suka, o punavai autu o mea e faigofie ona maua i le gaʻo,

Tapulaa o masima ma mea manogi

Muamua mo ipu kuka ma fufulu nai lo le falai ma ulaula,

O lapisi e le tatau ona vevela pe malulu,

Faʻasalaga ma sili ona taua o taumafataga masani i le taimi e tasi,

Faaaogaina o mea suamalie: sorbitol ma xylitol,

Faʻaaogā masani ole vai (ole aso ole ml),

Faʻaaoga manino o meaʻai faʻatagaina ma le faʻaaogaina o meaai faasaina e faavae i luga o latou faʻamaufaʻailoga glycemic.

Saili atili: Faʻapefea ona faʻaititia le toto suka?

Recipes mo le maʻisuka

E moni o le toʻatele oi latou e manaʻomia se tusi e ese ai e faʻamatala ai. Ae e mafai ona e nofo i luga o nisi oi latou o se vaega o le tusiga o mea moni.

O le mea moni, e leai se mea e tatau ona faʻaaogaina i soʻo se ipu laugatasia. A maeʻa, e mafai ona e fatuina oe lava ia. O le mea autu lava e faia mai i meaai faatagaina.

Latou te avea ma mea palasitino mo sela - o puipui uma o le tino ma le tele o fausaga intracellular e fausia mai ia latou.Mai se ituaiga eseese o gaʻo, e taʻua o le cholesterol, e tele hormones e faia, aemaise lava o le sex and hormones of the cortex adrenal. Oona e aafia i le faʻaaogaina o vitamini gaʻo gaʻo i totonu o le manava. O meaʻai o le tino i le taimi e tasi o loʻo avea ma se "vevela" ma le "mea e teʻi ai" mo na totoga o loʻo siomia ai i latou. Ma o le mea moni, o gaʻo faʻatasi ai ma gaʻo o le puna sili lea ona taua o le malosi .

Pe a mu le 1 g o gaʻo, e 9 kilokalo o le malosi e faʻasaʻolotoina. Faatusatusa, 1 g o le porotini ma le 1 g o gaʻo meaʻai e naʻo le 4 kalori. E leitioa na foafoaina e le natura le tele o auala mo le teuina o gaʻo mo le faʻaaogaina i le lumanai: o le leai o se mea e mafua ai le leaga o le gaioiga i le gaioiga o totoga ma mamanu uma ma e fesiligia ai le ola lava ia. I le taimi nei, e ui lava i lea, o nei auala faʻaaogaina e avea ma o tatou fili i nisi o taimi, talu ai o mea na ausia e le malo e mafai ai e se tagata ona faʻasaoina le malosi e aunoa ma i latou, ma o gaʻo uma e le lelei le teu, e pei ona latou fai mai ai, mo aso timu. Ma e sau o ia, na o le mafuaʻaga e le o se gaʻo, ae o lona soona tele, e oʻo atu ai i le leai o ni maʻi ogaoga o le soifua maloloina. O le mea lea, e pei lava o taimi uma, o le a tatou galulue e tusa ai ma le tulafono o le uiga auro. E tatau ona tatou maua le 30% o le manaoga i aso taitasi mo calorie mai gaʻo, o lona uiga o le a tatou matua tausisia lenei mea.

O gaʻo gaʻo e vaevaeina i ni vaega tetele se lua - o suauʻu (o le vai) ma gaʻo (o loʻo tumau i le vevela i le potu vevela). O le tuusaunoaga o le pama pama, o le mausali, ma le suauʻu iʻa - i se isi itu, o le vai.

O le tuufaatasiga o gaʻo e aofia ai glycerin ma gaʻo gaʻo. O le vaega mulimuli ua tumu (i totonu oa latou fualaʻau le numera aupito maualuga o le hydrogen) ma le faʻamamaina.

O le taua o le gaʻo o le gaʻo e fuafua ai a latou fatuga.

Cholesterol - o le le lava ma le vevesi e tutusa le afaina.

A leai se cholesterol, o le gaioiga o a tatou sela e le mafaia - e faʻamautinoaina le maualuga ma le gaogao o puipui o le tino ma le intracellular membranes, o le tino e maua mai ai le suka mai le cholesterol, e aunoa ma se faʻamaʻiina o le gaioiga, ma le lauiloa vitamini D (e leai se aoga e asiasi atu i se solarium ma le vale cholesterol). E le gata i lea, e tusa ai ma faʻamatalaga lata mai nei, o le cholesterol e aafia i le faʻaliliuina atu o lagona tuga ma le fausiaina o puipuiga mai le kanesa. O fea oi ai i tatou e aunoa ma le cholesterol? Leai se mea!

I fuālaʻau fuālaʻau, o le cholesterol e le mafai ona i ai i le natura - O lenei mea o se oloa o se meaola mama. I se vaega, o loʻo faʻapipiʻiina e le ate, ma o se vaega, o le manaʻomia mo lea mea e ufiufi e ala i le maua mai meaai.

Mo se aso, o le tino o le tagata e faʻaaoga pe a ma le 1200 mg o le cholesterol. E tusa ma le afa o lenei aofaʻi e alu i le faʻavaeina o le suka, lea e maua ai le faʻaogaina o meaʻai, e toetoe lava a leiloloa ma le feces, e tusa ma le 100 mg e manaʻomia e fatu ai hormones, fausia ai membranes ma mo isi faʻamoemoega. O le faʻataʻitaʻiga e maua ai le 800 mg i le aso, ma le 400 o loʻo misi e tatau ona tatou maua mai fafo - faʻatasi ai ma meaai.

E le gata i lea, o le itiiti ifo o le taumafa a le tagata i meaʻai e maua i le cholesterol, o le sili atu ona malosi o lona faʻasolosolo i le ate, o lea tatou te masani ai i le sili atu o le "leaga" cholesterol i le toto o tagata mimiti o loʻo pipii i se taumafa paleni, ae o loʻo i ai ni fofo.

Faʻaaoga e le mafai ona tatou gafatia e lafoai atoa meaʻai manu . I le taimi lava e tasi, pe a faʻavasegaina, ei ai se tulaga lamatia o le atiaeina o se tulaga mataʻutia e pei o le atherosclerosis: o le cholesterol e amata ona teuina i totonu o puipui o toto toto, faʻaleagaina, faʻapipiʻi, mafua ai le fausiaina o toto.

Manua mo le maʻisuka - O le fatu osofaia ma le stroke.

Ua iloa e tagata uma taunuuga faanoanoa o lenei faagasologa - fatu fatu ma le taʻavale. Aisea ua tupu ai lenei mea? O le mea moni o le cholesterol e le mafai ona faʻaaogaina i le vai.O lea e mafai ona i ai i totonu o le vaega o le toto, e manaʻomia ai le "vaʻaia" eletini - lipoproteins, o lona uiga e faalagolago i le tatau ona faia e le cholesterol se galuega lelei poʻo le faʻanoanoa. O i latou na faʻaulufaleina mai o latou mole e maualalo le mamafa e taʻua o lipoproteins maualalo. I luga o le faiga o au suʻega, e mafai ona e vaʻai i lo latou igoa o le LDL poʻo le XL-LDL. O le "leaga" lenei o le cholesterol. Afai e maualuga lona maualuga, faʻamoemoe le faʻalavelave. O lipoproteins "lelei" e maualuga i le tele ma e taua o antipsychotic drugs (HDL-C). LDL aʻafia le cholesterol i totonu o puipui o toto toto. O le faʻapipiʻiina, o loʻo faia ai ni igoa taua o le atherosclerotic - o mea faʻapitoa e mulimuli ane totogo mai i lalo o vaʻa eleelea. E tele taimi e tuʻuina atu ai le afaina i le papa - o le faagasologa o le faia o se tui toto e amata ai.


Mo le taimi nei, e le afaina ai le gaioiga o le okeni o loʻo tuʻuina atu i lenei vaa, ae o le a oʻo mai le taimi e matua tele ai le lapisi e faʻafefe ai le lumena o le vaa ina ia faigata tele le tuʻuina atu o le totoga i le toto. O se tui toto ua i ai se meatotino leaga o le aluese mai le puipui o le vaa ma amataina se faigamalaga i le tino. Afai lava e "savali" o ia i vaa tetele, e le o matauina nei pasese, ae o le taimi lava e ulufale atu ai le kesi i totonu o se ipu o le faataamilosaga, o le a vave lava ona manino le matautia o lenei mea. O le toto i le pusa o loʻo aʻafia ai e taofi, ma o lenei 'upega tafaʻilagi e oti - o le mea lea e taʻua o le fatu fatu.

O se fatu fatu e mafai ona tupu e le gata i le muso o le fatu, ae faapena foi i soo se isi lava okeni - i totonu o le tino, fatugaʻo, faʻamatalaga. E leai se tasi na te iloa le taimi ma le mea o le a lagona ai le toto toto. O se osofaʻi fatu o se vaega o le faiʻai e iloa e tagata uma e pei o le faʻasolosolo o le ischemic. Ou te manatu e leai se mea e tatau ona talanoa ai e uiga i faafitauli e feagai ma se tagata i ia tulaga ... Faʻasalaina, alu i se falemai ua saunia lelei ma le aufaigaluega agavaa i le taimi

Sei ou faamanatu atu ia te oe o loo i ai foi le "lelei" maualuga lipoproteins (APVP). Latou te aumaia le cholesterol, ua uma ona teu i totonu o pusa, ma tuʻuina atu i le ate, lea e gaosia i mea e talafeagai mo le tino. O lona uiga e pulea e le gata LDL, ae faʻapea foʻi le APVP i le toto. E taua ma o latou fua. Afai e le tele le LDL, ae i le taimi lava e tasi o le ARA moni, o le a amata le atherosclerosis.

O loʻo i ai se isi toto o loʻo faʻaalia ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le atherosclerosis. O toto nei o le toto (trglycerides) (TG).

E sili ona tāua le pulea o le maualuga o le faʻamaʻi o le maʻisuka, talu ai o loʻo iai i latou i le maʻisuka e faaosofia ai le faʻaleleia o le gaosiga o le LDL, lea e mafua ai le faʻavaveina o le fausia o ni atherosclerotic plate (tagaʻii le Numera 17).

O ai e lamatia mo le atherosclerosis?

O tagata ulaula e muamua ona lamatia (ceteris paribus, o le lamatiaga e sili atu le maualuga nai lo tagata e le ulaula tapaa), ma o le ulaula o se vaega matautia lea ma le faʻamalosi (faamalosia) faʻamaʻaina le tapaa tapaa. I totonu o le vaega maualuga o le faʻafitauli e faʻapea foi i latou e mamafa tele, ma e sili atu foi ona matua tele naua. O le faʻafitauli e faʻateleina ona o le maualalo o le tino ma le taumafa ma le taumafa tele o gaʻo - soo se mea, ae maise lava i meaola. O isi foi e saofagā i le atherosclerosis faletupe, aemaise lava i le talaaga o le le lava o le telefoni.

Atherosclerosis ei ai ni aʻaʻesega eseese i faʻamaʻi tuga e pei o le hypothyroidism, hypercorticism (faʻalauteleina le gaosiga o hormones o le gasegase o le tino), hypogonadism (le lava gaioiga o feusuaiga), ma isi. Ae ui i lea, o lo latou auai e le gata o le a aveesea mai le tulaga o se olaga ola maloloina, ae, i se isi itu, e matua talafeagai lava.

O le mea pito sili ona faigata e taulimaina ai lenei faafitauli, e mo i latou e maua i le hypercholesterolemia ona o le agavaʻa. Ma, faatasi ai ma le tausisia atoatoa o tulafono uma mo le puipuia o le atherosclerosis, e tatau lava ona latou maua togafitiga faafomai.O le vave lava e amata ona faʻaaogaina fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol, ma maua ai le maʻisuka, ona o le tuufaatasiga o nei faafitauli e lua o se paluga moni. Atherosclerosis i tulaga o le hyperglycemia, aemaise lava i le talaaga o le faateleina o le inisalini, vave ona atiaʻe, o le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga i le tino o le fatu ma le taʻavale ua matua faʻavaveina. O le mea lea, o le faʻalavelave o le suʻega faamalosi o tagata gasegase e maua ai le maʻisuka e aofia ai le mataituina ma le totoa o le cholesterol (lipid) metabolism, ma amataina le togafitiga e tusa lava pe sili atu le maualuga o le cholesterol i le 3.5 mmol / l.

E leai se cholesterol!

Matou te manatua e manaʻomia e se tagata matua le silia ma le 400 mg o le cholesterol ma meaʻai i le aso. Afai ua i ai nei le atherosclerosis, e fautuaina e faʻaititia lenei volume i le 200 mg. O le tala o le cholesterol e maua i oloa o loʻo tuʻuina atu i le laulau N ° 18 (e ese le eseese o tusitala i le iloiloga o oloa e ala i lenei faailo, ma matou te tuʻuina atu i luga).

O le mea lea, tatou te iloa ai:

  • leu puaa e le o toe atherogenic nai lo le pipi,
  • O Turkey ma lapisi o lapiti e saogalemu tele mo le atherosclerosis
  • matua le manaomia mo tagata o loʻo mafatia mai le atherosclerosis, pepe ma le mea e tu ai - ate, mafaufau, ma fuamoa, ma salu e sili atu nai lo le moa.

O elemene, o le amanaia o le maualuga o le ola o lo latou porotini ma le maualuga o le lecithin i totonu ia i latou, e le tatau ona vavaeeseina atoa mai le taumafataga, e lava le 'ai e le silia ma le 2 taimi i le vaiaso, ma le tasi i le taimi. I lenei tulaga, o le paʻepaʻe o le fuamoa e mafai ona faʻaumatia i ni aofaiga tetele,

  • o le kulimi mālū ma iʻa o le vaitafe e tatau ona faʻatapulaaina. O iʻa lapopoa i sami malulu, e ui lava i le maualuga o le cholesterol o loʻo i ai, o le a aoga mo tagata gasegase i le atherosclerosis, talu ai e aofia ai foi le tele o omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) e le faatagaina ai le cholesterol e aofia ai i totonu o se pepa leaga,

Cholesterol, mg 100 g

Lafumanu Tamai Mamoe Veʻa Laʻau o Moaf Pork ate Meaʻai o le Rabbit lafumanu Brains Pepa ole lafumanu Laulau puaa O le puaa, puaa, mutton Duck meat Meata Toa Turkey meaʻai Chicken Egg Codfish Cod ate Pike Laumei Caviar (lanumumu, uliuli) Sulu Fuga, Squids Laʻau fagota i totonu o lona lava suavai Laʻau fagota i le saulati tamato Susu o le susu, kefir Laʻu susu Fatisi kulimi Laʻu sisi laʻititi-gaʻo

Kostroma cheeseLisi RusiaPuluAisa kulimi suamaliePaʻu kulimi 30%Laʻau 20%Vailaau faʻasusu i le sukaMayonnaise

  • pata (pe afai e le sili atu i le tau o le taumafa, 5-10 g i le aso) e toetoe lava saogalemu, talu ai o lenei aofaiga e na o le 8-20 mg o le cholesterol. E le gata i lea, o le pata o loʻo i ai le vailaʻau oona. O le mea moni, e itiiti ifo i totonu nai lo le suauu olive, ae le o se mea itiiti. O le mea e manino le le lava i le pata o le mea lea e faʻaogaina ai le linoleic ma le linolenic, ae o lenei faafitauli e foia e ala i le faaopoopoina o suauʻu fuālaʻau i le meaʻai. O le pata e fesoasoani foi i le pusa vitamin - o loʻo i ai vitamini A, E, B1 B, C, D, provitamin A - carotene, ma e le o le lacithin le aoga foi.

O lenei vailaau e gafatia i le natura, lea e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le vaitamini E, faʻaitiitia le cholesterol, faʻamaonia, ma fesoasoani e foia le faʻalavelave. E le gata i lea, o le pata e faigofie ona faʻafefe, lea e le masani ai mo gaʻo manu (faʻatasi ai ma le gaʻo).

I le taumafa a se tagata ei ai le maualuga o le cholesterol i le toto, o aso taitasi e tatau ona lava le tele o mea e maua i le fiber. O le fiva vao e fusifusia le tele o le cholesterol i totonu o le manava ma puipuia ai mai le gauai i le toto. Fualaau aina e tatau ona le itiiti ifo i le 5 tautua, ma fualaau faisua e manaʻomia pe a ma le 400 g.

Meaʻai mo le maʻisuka - Lard.


Seese, ou te fia fai atu e uiga i le paila.O se isi faʻamatalaga sili atu i le tusiga o le a tuʻuina atu i ai se laulau e faʻaalia ai mea autu o gaʻo fualaʻau.

I totonu na ou faaaofia ai faʻamatalaga i le pata ma le gaʻo gaʻo - gaʻo. O le mea moni, o nei oloa e lua e ese lava i meaola o manu - o la latou mea e masani ona vavalalata i mea o fuālaʻau fuālaʻau, ma mea faitino, aemaise lava le mafai ona faʻafefeteina i le maualalo o le vevela (o le mafuaaga lea mo le faigofie o le gaʻo o le gaʻo), faʻalatalata atili ai i fuālaʻau .

E taua foi na o le aofia ai o le arachidonic acid, lea e faatatau foi i gaʻo eletise polyunsaturated. I totonu o fuālaʻau fuālaʻau, e le o iai mea uma, ae e le mafai ona faia e aunoa ma le: o le arachidonic acid, i le tuufaatasiga o fusi siaki ma i le tele o enzymes, e aofia ai mea e tatau ai mo le gaioiga o le muso o le fatu.

O vailaʻau o loʻo liua i totonu o le tino e aʻafia ai itu uma o le ola-totoina o le toto, mumū, faʻatonutonuina o le vascular and bronchial voice, ion exchange i le va o le toto ma le plasma toto, ma le faʻavaeina o le puipuiga.

E le gata i lea, o le gaʻo gaʻo o le PUFA e matua sili atu le maualuga nai lo le pata - o lona aoga faʻasolo e 5 taimi e sili atu le maualuga nai lo le pata ma le talipasi.

O le mea moni, o tatou augatuaa, oe na le maua le avanoa e faatau ai olive ma suauu popo, na maua ai se tuufaatasiga lelei o gaʻo - sunflower ma le pata ma le paila.

O aso uma tatou te ofoina atu ai se taimi faapitoa i se tasi o mea sili ona taua - meaʻai. O le toatele oi tatou e masani ona le mafaufau e uiga i le tuufaatasiga ma le tele o meaai. Ae o le taimi lava e mafai ai e fomai ona iloa le maʻi,. E manaʻomia e se tasi le tele o le fiber, o se tasi e itiiti. I nisi o tulaga, e tatau ona faʻatapulaaina gaʻo. O le mea autu o soʻo se meaai e tatau ona aoga.

Tuua Lau Faamatalaga