Maʻisuka ma le Meaai Taumafa

E tele taimi na fesiligia ai aʻu pe o se meaai mama e fesoasoani i le maʻisuka (ituaiga uma 1 ma le ituaiga 2). Ua talitonu tagata e talu ai o le maʻisuka o le toto maualuga, o lona uiga i lenei tulaga e tatau ona e vavaeeseina le suka, pe 'ai foi i ni mea laiti. Ma o meaola uma e gaosia ai le gaʻo e mafua ai le faʻasaʻoina o le inisalini nai lo meaola. O le mea lea, o le maʻisuka e fiafia e 'ai i meaʻai o manufasi ma aloese mai mea inu gaʻo, ma mafaufau e aoga ia i latou io latou maʻi. Ae ui i lea, o gaʻo, aemaise lava o meaola uma o manu, e ese mai ai, na o le faʻapupulaina o le tulaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le lafumanu e faʻateleina le inisalini e sili atu le maualuga nai lo pasta / pasta, ma o le iʻa e sili atu le malosi nai lo le falaoa atoa o le falaoa. Ua taʻua lenei mea i le American Journal of Clinical Nutrition. Ina ua matou faia ni faatusatusaga saʻo i le faateleina o le kulūkose, na matou maua ai taunuuga nei - o le pipi e faʻamalolo le faʻasaʻoina o le inisalini 27 taimi sili atu nai lo le suka enaena! Mafaufau i ai ... Ae o le maʻisuka i le lalolagi atoa ua gaoia e tatau ona matua aloese mai mea inu gaʻo ma suga. O le mea lea, afai ei ai sau faʻafitauli faapena, ia suʻesuʻe lelei lenei autu, ae le o se vailaʻau faʻapitoa, ma o le a tele mea e te aoaoina.

O se isi faʻataʻitaʻiga. "Atunuu maualuga-carb", e pei o Thailand, Cambodia, Iapani, Saina, lea e tele ai le araisa ma sina gaʻo pe a faatusatusa i isi atunuu, ei ai mataupu maualalo o le maʻisuka i le lalolagi. Aisea? Talu ai o le faafitauli e leʻo gaʻo ma gaʻo, ae FAT. Oona e ulu atu i sela ma faʻalavelave le gaosiga o le inisalini. O le mea lea, o le maʻisuka, e tatau ona e aveʻesea vave gaʻo mai au meaʻai ina ia faʻaleleia ai le gaioiga o siama ma insulin.

E le gata i le maualalo o le gaʻo meaai, ae o le veganism maualalo maualalo e fesoasoani i le faʻaleleia o le maualuga o le suka. O meaai aupito sili ona matautia mo le maʻisuka ituaiga 1 o oloa gaosi uma, tusa lava po o le a le faigata o le talitonu. E mafai ona e suʻe nisi faʻamatalaga e uiga i lenei i luga o le Initaneti.

Ituaiga 2 maʻisuka faamalolo atoatoa meaʻai maualalo maualalo ma meaʻai e maualalo le gaʻo ma tele fualaau aina ma fualaau faisua i taumafa. O le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona faʻaumatia atoa e pei lava o se taumafataga, e tatau lava ona e faʻaaogaina vailaʻau, ae i se tulaga maualalo, ma o le ae lagona le lelei. O se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 i le faaiuga o lenei vitio faʻamatala auʻiliʻilia e uiga i lana taumafataga masani, valiina meaʻai ma fuaina o le suka i le aso atoa. Mo le tele o tausaga i le taimi nei, ua ia faʻaaloalo tele i se taumafa taumafa taumafa maualuga!

O a nisi o lymphocytes?

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Lymphocytes o le toto paʻepaʻe paepae lea, faatasi ai ma monocytes, e aofia ai le agranulocytic (non granular) o sela o le paʻepaʻe toto. E mafai ona vave oʻo atu i le liona i le tino o le tagata ma amata ai ona tau ma se sui mai fafo. O lymphocytes i totonu o le toto e faʻamaonia ai le faiʻai ma faʻaosoosoina le faagasologa o le tauina o faʻamaʻi pipisi poʻo siama, pei ona molimauina e lo latou numera tele i le leukocyte formula. O fea e faia ai nei laumei paʻepaʻe, ma o le a le matafaioi a le lymphocytes i le fausiaina o le tino o le tagata?

Nofoaga o le fanau mai ma le faʻavasegaga

O le tino o le tino o le tino, o se masini faʻalavelave, o le faavae lea o sela paʻepaʻe paʻepaʻe, sela paepae paʻepaʻe. O se tasi o sui o le leukocytes e nafa ma le tali lelei o le tino ma lona manatuaina o le puipuia mai le tino o lymphocytes.

E faʻatatau i le nofoaga o le eseesega, o ituaiga o lymphocytes o loʻo i ai a latou lava galuega e vavaeina. E i ai lymphocytes i se vavalalata ma le lymph (lympha) e tutusa ai le igoa.

O le lymphocyte o loo i totonu o le lymphodes e aofia ai le vaega o le B-lymphocytes oe nafa ma le "manatuaina o le immune". I le taimi lava na maua ai se sui mai fafo ma iloa ai, o le potu na te faaleagaina ma aveese mea e puipuia ai le tino. I le taimi lava e tasi, e faʻaliliuina atu ai faʻamatalaga i augatupulaga i le lumanaʻi o ona "uso." O a galuega a nei maʻi pipisi? Latou te fausia le faʻamaʻiina o faʻamaʻi i maʻi ua mavae, ma o le mea lea e puipuia ai le ola atoa o tui puipui. E tusa ma le 80% o le numera atoa o lymphocytes ua liua i le vaʻaiga.

O lenei vaega o T-lymphocytes, o ona ituaiga o loʻo vaevaeina i ni vaega laiti se tolu:

  1. Fesoasoani (T-fesoasoani) - fausia ma faʻamalosi mea e mafai ai ona tali lelei i le osofaʻiga.
  2. Killers (T-killers ma NK - fasioti tagata masani). O le gaioiga a le pipisi i totonu o lenei vaega laʻititi o le tuusaʻo saʻoina lea o se sui mai fafo. NKs ei ai sana galuega patino. Latou te iloa faailoga faailoga tagata io latou lava tino ma faʻaumatia i latou. Faatasi ai ma le fesoasoani a nei fomaʻi pipisi, o le tino e tauivi ma le tino.
  3. T-suppressors ua mamanuina ina ia "faaali" i le au fasioti tagata ma fesoasoani le tele o le tali a le tagata e le mafai ona faʻaumatia ia sela maloloina. Afai o se toilalo e tupu mai i lenei masini, ona amata ai lea e le T-lymphocytes ona faʻaumatia a latou lava suauu e masani ona galue, ma oʻo mai maʻi faʻafuaseʻi.

Lymphocytes o se vaega taua o le tele o le toto toto. O la latou masani poʻo le vavaeʻese i le tasi itu poʻo le isi o loʻo faʻaalia ai le tupuga mai o togafitiga faʻapitoa i le tino. E le gata i lea, o lenei faʻaaliga e faʻalagolago i le matua ma le itupa o le tagata.

Matafaioi "Matafaioi"

O le galuega autu a lymphocytes o le puipuia, puipuia. O lona uiga, faatasi ai ma le fesoasoani a nei siama, o lo tatou tino e tau faasaga i siama, siama, faʻamaʻi pipisi ma sigi. O se faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia i le maualuga o le lymphocytes, lea o loʻo faʻaalia i le leukocyte formula, ua mafai ai ona faʻamaonia le maʻi.

Lmp lymphocytes faatino le tele o galuega taua:

  • maua ni auupega patino e faʻaumatia ai ma aveese mai sooupu mai fafo mai le tino,
  • fatuina se pa puipui puipui e faʻafetai i ai se tagata e tetee i faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi,
  • faatamaia a latou lava fuamalie mumu,
  • i le tulaga o le faaleagaina o le paʻu o faʻavasegaga eseese (manua, gasegase, afaina, gasegase mulimuli), lymphocytes "aoina" i lenei nofoaga ma aua neʻi faatagaina ni siama faʻamaʻi e ulufale ai i le tino.

Ole numera masani ole lymphocytes e faalagolago i le matutua. I pepe faatoa fananau mai, o lenei maualuga e maualuga ona o le televave o le atinaʻe o le gmusmus, lea e taofi le tuputupu ae i le 14-15 tausaga. I le taimi nei, o le numera o lymphocytes e oʻo i lalo ma oʻo mai i le matua o le matua.

Mo alii ma tamaitai matutua, o le masani o leukocytes e toetoe lava a tutusa ma e tusa ma le 18-40% i le pasene, ma i le atoatoa (sili ona masani i suʻesuʻega suʻesuʻe) - mai le 1 i le 4.5 10/9 / l.

I fafine, ona o le tulaga o le physiological, o nei faailoilo e ono eseese lava i le taimi o le suʻeina poʻo le taimi o le maʻitaga. O le maualuga e mafai ona oo atu i le 50%, lea e le o manatu o se togafitiga.

Manua o meaʻai - vegetarianism, taumafa faʻanatura meaai, meaai umi umi, taumafa maualalo-kalori e mafai ona fesoasoani i se suiga i tulaga masani masani. O lagona, popolega popole, faʻaleagaina o aʻafiaga o mea tau le siosiomaga e tuʻuina atu ai foi i latou i luga o le toto paʻepaʻe paʻepaʻe.

Lymphocytosis ma le lymphenia

Tuutuuga pe afai o le numera o lymphocytes ua suia maualuluga pe lalo, e ono faailoa mai le i ai o se numera o faamaʻi.

O le a le lymphocytosis? O le faʻaopoopoga lea o le numera o nei laulaʻa paʻepaʻe paepae.

E lua ituaiga:

  1. Faʻasalaga - o se faʻaopoopoga o le numera atoa o siama.
  2. Faʻaaloalo - o se faʻaopoopoga i le fuainumera i le faiga o le leukocyte e faʻatatau i isi leucycytes.

O lenei mea matautia e mafai ona tupu mo ni mafuaaga se tele ma faailoa mai ituaiga faʻamaʻi:

  • vailaau faʻamaʻi pipisi (misela, chickenpox, rubella ma isi) i le amataga, e tusa lava pe le o iai ni faʻaaliga faʻapitoa,
  • faʻamaʻi pipisi (tuberculosis, faʻamaʻi pipisi i feusuaiga),
  • bronchial asthma,
  • maʻi faʻamaʻi pipisi,
  • o nisi o faʻamaʻi o le endocrin (thyroid gland, gutu),
  • faʻalavelave poʻo le aʻafiaga i le taimi e ave ai vailaʻau,
  • vailaʻau faʻamaʻi
  • taimi faʻatopetope.

O sea molimau e uiga i le suʻeina o le toto e mafai ona taʻu i le fomaʻi o le togafitiga o loʻo i totonu o tapulaa masani, aʻo amata ona tupu malosi faʻamalosi puipuia e tau ai le "fili," ma o loʻo faʻaaogaina e le lymphocytes a latou galuega.

Lymphopenia - o se faʻaitiitia i lalo o le tulaga masani o lymphocytes. E tupu lenei tulaga i ni mataupu se lua - pe afai o le tino na te faʻatasi ma ia lava le faʻamaʻi e aunoa ma le mauaina o togafitiga talafeagai. Ua uma ona faʻaaogā faʻamau o gaʻo pipisi i le taimi nei, ma e leʻi oʻo mai lava ni mea fou. Le lona lua - o totoga tonu e nafa ma le gaosiga ma le fesuiaiga o lymphocytes ua maʻi.

Ma o lenei mea matautia e mafai ona tupu mo ni mafuaaga se tele:

  • i ituaiga gasegase o le anemia (anemia),
  • oncology, aemaise lava toto toto,
  • pe a uma le faʻasalaga ma togafitiga i le togafitiga o le kanesa,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻamaʻi faʻatasi ma i latou,
  • pe a uma le faʻaaogaina o corticosteroids,
  • faatasi ai ma le le atoatoa,
  • afaina o le tino o le tino,
  • AIDS

I le taimi lava e tasi, i le iloa ole ituaiga olaga e mafai ona aʻafia ai le maualuga o nei toto taua, e saoloto tagata uma e filifili mo i latou lava - ia soifua maloloina poʻo maʻi.

Taumafaʻai mea taumafa - lelei

O le metotia e aofia ai le faʻaaogaina o oloa ia e le aʻafia i togafitiga faʻamafanafana. O nei fualaau faisua, fualaau, vine. I latou foliga masani, latou te taofia uma elemene, vitamini, fiber. A maeʻa togafitiga vevela, naʻo se vaega itiiti o mea aoga e totoe.

E le gata i lea, o le auala e maua ai taunuuga lelei:

  • Faʻaleleia metabolic faagasologa,
  • E tele faʻamaʻi paʻu ua faʻaumatia,
  • Goma ma nifo e faʻamalosia, faʻamaʻi faʻamaʻi o le oral vavalalata,
  • O le tino e pipisi i faamaʻi pipisi
  • O le gaioiga o le iniseti ua faʻaleleia, ua faʻaaogaina lona faʻaaoga.

Mo i latou e maua i le maʻisuka, ma filifili e amata togafitiga ma se meaai paleni, o le mea autu o le faia lea o mea uma i le faasolosolo malie. E le tatau ona lafoaia vave oloa masani.

Afai e te le tausisi i le mataupu faavae o le taumafa ma le faasolosolo malie, o uiga le lelei e mafai ona tupu i le tulaga o le tulaga o le ogaumu, ulu tiga, vaivaiga.

Meatotino

I le faaopoopo atu i le fesuiaiga o suiga i se suiga i meaʻai, o loʻo i ai isi vaega. Latou te fesoʻotaʻi ma tulafono o taumafa paleni e le gata mo le maʻisuka ituaiga 2.

O a faʻapitoa o le taumafataga:

  1. E mafai ona e inu na o vai e le o aʻafia i le togafitiga o vevela,
  2. O meaʻai ma mea manogi e faʻaesea mai le taumafataga,
  3. O fualaau mamago ua sili ona saunia mo i latou lava i le natura natura, aʻo latou gaosia i le vevela i le gaosiga,
  4. E fautuaina le 'ai o mea faʻapitoa e tupu i luga o le eleele,
  5. A maeʻaeʻa, e tatau ona e inuina se ipu vai, ma amata le taeao i le taimi mulimuli ane.

E masani lava, o meaai e masani ai meaai masani ma le soifua maloloina masani e 'ai i le 2-4 taimi. E talitonuina o le taeao e tatau ona 3-4 itula pe a maeʻa. Ae peitai, o lenei tulafono e le talafeagai mo le maʻisuka. Ole aofai o taumafataga e tatau ona faateleina i le 5-6 taimi.

O fea e amata ai ma le auala e amata ai taumafa lelei mo le maʻisuka:

  • Muamua, e tatau ona e lafoaia meaʻai e pei o meaʻai vave, masini e faʻafeiloaʻi mayonnaise, mea ulaula ma le gaʻo,
  • Ona tatau ai lea ona le aofia ai oloa e leʻi maeʻa, ma ia tutoʻatasi i totonu o se taamilosaga gaʻo atoatoa,
  • A aunoa ma se faʻafefe, teena meaai falai e fiafia i le kuka ma tao,
  • A mavae ni nai vaiaso o sea ituaiga o meaai, e tatau ona e vavaeese iʻa ma aano o manu mai le lisi,
  • Lafoaʻa lemu oloa ma fuamoa, ma 'ai meaʻai,
  • I le laasaga mulimuli, e tatau ona faʻaitiitia le numera o ipu tunu e faʻafeiloaʻi i mea masani, seʻia oʻo ina faʻateʻa atoa uma ia mea muamua.

O le suiga e tatau ona faifai malie ma e le mafua ai le le toʻa ma faafitauli mai le gastrointestinal tract.

O le maʻi suka ma meaai paleni

Talu ai ona o le maʻisuka o se maʻi ogaoga, e tatau ona e faʻaeteete pe a suia au meaʻai.

I le faaopoopoga i le faasolosolo malie, e manaomia e tagata maʻi ona tausisia isi tulafono:

  1. Faʻesea le faʻaaogaina o fua suamalie ma vine. E mafai ona latou faʻateleina le maualuga o le suka toto.
  2. Faatapulaa le faaaogaina o fualaau faisua. E aafia ai le suiga o le kulukose toto.
  3. Vaavaai i lau faʻaaogaina o le maualuga-carb, fualaau maualuga-carb. E sili le lelei le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai gaʻo gaʻo, lea e iai i apu, zucchini, meaʻai.
  4. Filifili ma le faaeteete oloa ina ia le aofia ai mea leaga. Fualaau aina ma fualaau aina e le tatau ona aofia ai ni palapala, ma o latou foliga e le tatau ona togafitia i vailaau.
  5. Legumes, nati ma isi "mamafa" meaai e sili atu ona lelei le 'ai i le taeao. I le taumafataga mulimuli, e sili atu le aofia ai fualaau faisua ia vave vave ona otaota e aunoa ma le faia o se faʻagasologa.

E aoga tele le faʻaaogaina o fatu fatu ma leki. Latou te faia paluga ma soupili ma se faʻaopoopoga laitiiti o le suauu tiso. E taua tele le mataʻituina o le kalori o meaʻai, aemaise lava mo tagata ua mamafa tele. Ole tele ole taumafa e le mafai ona faaitiitia ile lima taimi.

E faaopoopo i fualaau faisua, o se nofoaga faapitoa i le taumafataga o loʻo nofoia e vaega o vailaʻau. I le faaopoopo atu i le pasesa masani ma le dill, e tatau ona e faʻaaogaina lanu lanumeamata ma aʻa o le paluga, lalaga, manogi, alfalfa. Na faʻaaogaina i le togafitiga o le tele o maʻi e o tatou augatuaa ma faʻavaeina i latou lava o ni togafitiga lelei.

Aisea e aoga ai le togafitia o le maʻisuka ma le meaai fafaga

O le taumafaina o fualaau faisua ma fualaau aina e fesoasoani e faaitiitia le ala o le faamaʻi, ma i nisi tulaga, aveese le faamaʻi. I lenei tulaga, o gaioiga faapitoa e tupu i totonu o le tino e faʻaleleia ai le tulaga o le tino atoa.

E faʻapefea ona fesoasoani le taumafa taumafa e fesoasoani i le faʻaumatia o le maʻisuka:

  • O meaai e fafagaina ai le tino ma gaʻo e leai ni mea. O loʻo i ai i lenei faiga latou te tumau pea i meaʻai poʻo le gaosia i le vevela e oʻo i le 40є.
  • O le aoga o le malosi o fualaʻau tipi ua maualuga atu nai lo le mata. O le mea lea, o se meaai paleni e faʻaitiitia ai le kalori i meaʻai uma, lea e fesoasoani i le paʻu o le mamafa. E taua tele lenei mea, e pei ona iai le toʻatele o tagata o loʻo i ai le maʻisuka.
  • I le maʻisuka, o loʻo i ai se soliga o galuega a le tino puipuia. O le vavaeese mai le lisi o oloa ma mea faʻaopopo, faʻasusu, palu faʻatasi ma le faʻasao e faʻaleleia ai le setete o puipuiga faaletagata.
  • I isi vailaʻau, e talitonuina o le faaleagaina o le pancreas e iʻu lava ina fesootaʻi ma le tuiina o le tino. E le o le pito sili ona taua i lenei faagasologa le lelei e faia i meaʻai aano. O lo latou aloese mai le taumafataga e faʻaleleia ai le gaioiga o totoga ma tino uma, faʻasaʻo le tino mai toxins.

O aso nei, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻamalolo ma o le a fesoasoani i lenei taumafa taumafa taumafa. E oo lava i fomaʻi na maitauina o le tolu vae tolu o tagata maʻi e toʻasefulu na manumalo i le faʻamaʻi ona o le taumafa. I le tulaga o le ituaiga 1 faʻamaʻi, e matauina ai le faʻaitiitia o le fua o le insulin.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Tulafono faavae

O se taumafa paleni taumafa ei ai sona aafiaga aoga i le tulaga o le tino o loʻo maua i le maʻisuka. Ina ia mafai e le taumafataga fou ona aumaia le tele o faamanuiaga pe a mafai, e tatau ona faamasani oe lava i tulafono faavae:

  1. E taua le manatuaina o lenei ituaiga meaai e le talafeagai mo tagata uma. Ae e te leʻi amataina, e manaʻomia ona faʻatalanoa lau fomaʻi, e pei o nisi o faʻamaʻi, o le taumafa taumafa e le faʻamaonia. Ina ia aua le afaina ai le tino, e tatau ona e fetuunai le meaai, e aofia ai fualaʻau mata ma fua.
  2. Mea taumafa ma se ituaiga o meaai e tupu pe a ma le 5 taimi i le aso i le taimi e tasi. Ua faia lea mea ina ia mafai ai e meaʻai ona ulu atu i le tino. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese mai le tupu malosi o le toto suka.
  3. E tatau i tagata mamaʻi ona mumusu e faʻaaogaina mea taumafa ma gaʻo vailaʻau māmā faigofie ma le tele o mea manogi i totonu o le kulupu.
  4. O fuālaʻau ma fualaau e fai ma faavae o le meaai e tatau ona i ai se mea maualalo i le kalori, ma i le taimi lava e tasi e tele vitamini ma minerale e mafai.
  5. Aʻo leʻi faʻaaogaina se oloa fou, e taua le suʻesuʻe ma le totoa i lona fatuga ma mea totino ina ia le faʻaosofia ai se faʻafitauli i le soifua lelei.

Pe a 'aina fualaau aina ma fualaʻau, e le kukaina. Faʻafetai i lenei mea, o oloa o loʻo taofiofia uma mea aoga ma fesoasoani i le vave faʻaitiitia o toxins mai le tino.

Fautuaga masani mo le maʻisuka

Ina ia togafitia le maʻisuka ma le fesoasoani o fualaau aina ma fualaau faisua e leʻi puipuia ma lelei, e tatau ona mulimulitai tulafono nei:

  1. Suʻe vave i se ituaiga fou o meaai. Mo e amataina, e tatau ona e lafoaia le tele o fualaau faisua ua kukaina, ia suia ma le faaeteete i mea lago. I le taimi lava e tasi, o le tele o aano o manufasi ma iʻa, oloa gaosi susu ma fuamoa o loʻo faʻaumatia i le taumafa ua faʻaitiitia. O meaai e tatau ona kukaina, falai ma ulaula ipu e faasaina.
  2. Ma mo le 3 vaiaso e tatau ona e 'ai fualaau faisua, e le tatau ona suamalie. O lenei mea o le a fesoasoani i le aveesea o toxins ma toxins, faʻalautele ai le lagona o le tino i le inisalini. A maeʻa lena mea, o aso uma e amata ai ona faʻavasegaina, faʻafeiloaʻi fualaau aina ma le suamalie, le fualaau faisua ma le maualalo o le palatini i totonu.
  3. Aveese suamalie suamalie, fualaau mamago, mea manogi ma vaitau mai au meaai i aso taitasi.
  4. Tuuina atu le fiafia i meaʻai lanumeamata, e tatau ona sili atu le taumafa.
  5. Aʻo taumafa le taumafataga, e le talafeagai le togafitiga o le vevela o fualaau faisua, e taua le aua le sili atu le tau o le 40 tikeri.
  6. O le meaai e tatau ona i ai le tele o legumes, nati ma fualaau totogo, aua o punavai ia o le polotini. O le leai o lenei mea o le a mafua ai ni faafitauli ogaoga o le soifua maloloina.
  7. E taua le matauina o le inu ava, aʻo le vai e le tatau ona mafanafana. O le ipu muamua e tatau ona inu i le taimi lava e ala i luga, o le a fesoasoani lea i le tino e ala i luga ma puipuia le maualuga o le suka mai le alu maualuga.

Ole suiga faifai malie i se taumafataga fou e le mafua ai le atuatuvale ma le televave o mafatiaga o faamai oi ai nei. O le mea autu o le mumusu pea lea o oloa e le faʻaaogaina, sui ia fualaau faisua ma fua.

O faʻamanuiaga o taumafa mata

O le faʻaaogaina o taumafa faʻavaomalo mai le maʻisuka e le gata ina fesoasoani e tau ai le faʻamaʻi, ae e iai foi sona aoga aoga i le setete o le tino atoa. O fomaʻi ma gasegase ia matau suiga lelei nei:

  1. Faʻafetai i le faʻaaogaina o oloa maualalo ma le tele o kalori meafaitino ma le tele o fuainumera o mea aoga, o faiga faʻasolosolo i totonu o le tino e faʻapitoa.
  2. O le mamafa o le mamafa e faasolosolo ona toe foi i le masani, ma totoe ai pauna.
  3. O maʻi e mafatia i le vaivai i totonu o le manava ma le le mautonu o le galuega e sili atu le lagona lelei.
  4. O le tulaga o gums ma nifo e faʻaleleia ai, o togafitiga o le vavagana o le tautala e faʻamalolo.
  5. E faʻamalosia le faʻamalosi, o le mea lea o le a le maua e tagata gasegase le malulu.
  6. O le taumafaina o fualaau 'aina suamalie ma fualaau faisua e fesoasoani e maualalo ai le toto suka ma puipuia ai aʻafiaga o le maʻisuka.

E taua le manatuaina e sili atu le faʻaaogaina o taumafa masani ile taumafataga i aso uma, ona o loʻo i ai ni vailaau faʻasolosolo, e le o togafitigaina ma solo ma isi mea mo le teuina lelei.

O a meaai lelei e mafai ona faʻaumatia i le maʻisuka

Pe a togafitia le maʻisuka ma se meaai paleni, e taua le filifilia o meaʻai e mafai ona fesoasoani i le maualalo o le suka toto, faʻamalieina le tino ma mea uma e tatau ai meaʻai ma e le taitai atu i le mamafa o meaʻai. O meaai nei e mafai ona faʻaaogaina mo le maʻisuka:

  1. Fualaau faisua ma fualaau aina e lanumeamata. O le mea sili ona aoga o le kapeti, zucini, kukama, apu ma pears.
  2. O nisi ituaiga o fualaau suamalie, e pei o le oranges ma fualaau suamalie.
  3. Fua e mumu. O le mea sili ona aoga mo le maʻisuka o pea pea, apricot ma rimoni.
  4. Greens. O le salati, meaʻai, dill ma le pasili e aoga tele.
  5. Germinated grain ma legumes. Ua saunia Porridge mai ia i latou, ina ua uma ona vavaeina mea masani i totonu o se mea e gaosia ai le suavai ma faʻavasegaina i le suauʻu manogi.
  6. Nati ma fualaau mamago. Faaaoga nei oloa ma le faaeteete ina ia aua neʻi faʻafefe ai allergies taumafa. Mai fualaau mamago, e mafai ona e saunia infusions ma compotes e tineia ai lou fia inu, ma faʻaaoga fua e pei o se meaʻai.

E taua le manatuaina o fualaau aina ma fualaau faisua e le tatau ona i ai se tofo suamalie, ona latou faʻaaogaina lea o le a sili atu ona leaga nai lo le lelei.

O se meaai paleni lelei e sili ona aoga mo le maʻisuka ituaiga 2. A o leʻi folasia atu mea fou e 'ai, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi e suʻe meaʻai maloloina. E taua le manatuaina o se suiga faʻavae tutoʻatasi i se taumafa taumafa taumafa e mafai ona mafua ai le faʻafeagai, aemaise lava pe a fua mai fualaau faisua ma fualaau suamalie i fualaau aina.

E uiga i tulafono

E pei ona e iloa, o le maʻisuka ituaiga 1 e tuusao faʻatasi ma le le lava o le gaosiga o le inisalini i le pancreas. I lenei tulaga, i le noatia ma le fai fuafua i tulafono uma o le a tuʻuina atu mulimuli ane, o le fesuiaiga i se taumafa taumafa faigofie e mafai ona fesoasoani tele i le faʻaitiitia o le tui o le inisalini. I le tulaga lava e tasi, pe a maua le maʻisuka ituaiga 2, lea e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le tino ma siama ile inisalini, o se togafitiga faʻamaoni pe a uma ona faʻafeiloaʻi i se taumafa paleni taumafa e sili atu. E mafua lenei mea ona o le mea moni e sili atu i le taimi, o le maualuga o le lagona o le tino i le hormone e faateleina.

O le taumafa i lenei mataupu e tatau ona taulai i le faʻamautuina o le tulaga o le gaʻo ma le palatini. O tulafono ole taumafa e tatau ona iloiloina:

  • faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo faʻaogaina faigofie,
  • faaitiitia i le kalori o meaʻai (aemaise lava i le tulaga o le oona),
  • faateleina i le fua faatatau o vitamini i meaai.

E fautuaina e aua neʻi 'ai tele,' ai meaai i taimi masani i le lima i le ono taimi i le aso. O le a avea ma se togafitiga lelei ma le toe faʻaleleia o le tino.

I le tautalagia o tulaga masani, e tatau ona maitauina o se meaai paleni masani o lona uiga o le 'aiina o meaʻai e pei o fualaau faisua, fualaau aina ma fualaʻau.

O le iloa o meaʻai, e tatau ona maitauina e le sili atu ma le 40 tikeri o latou togafitiga vevela. I lenei itu, o mea uma e gaosia ai le gaʻoina o loʻo i ai se faiga faigata e fai ai foliga, ona o le kulukose i le faagasologa o le vaeluaina o fualaau mata ma fua o le a sili atu lemu le toto. O le mea lea, e taua le talanoa pe o le a le faasino igoa.

O le a le aoga ma le maualuga-kalori faʻi mo le maʻisuka?

O se faʻaopoopoga i le glycemia pe a uma ona 'ai meaai i se fua faʻatusatusa i le maualuga o le faʻalauiloa pe a uma ona' ai meaai masani ma e faʻaalia ai le maʻisuka. E faʻaalia lenei i se fuainumera patino: o le aofaʻi o le suka i totonu o le toto i le lua itula talu ona 'ai le oloa i le fua o le kulukose i totonu o le toto i le lua itula i le maeʻa ai o le suka mama.

O le mea lea, afai o le mailani le mafiafia e maua mai i le 59 iunite, ona oʻo lea i le matua o lenei faailo o le 90. Seʻi faapea o karotisi fou ei ai se faʻamaufaʻailoga e sili ona maualalo ma o kāloti kuka ua maualuga. I le fesootaʻi atu i lenei faʻaolataga mo maʻisuka taʻitasi, e tatau ona mafaufau i le taumafaina o meaʻai matagofie, poʻo meaai masani, lea o le a avea ma togafiti sili ona lelei ma lelei.

E uiga i le faʻaitiitia o kalori ma vitamini

A amata le maʻisuka, e tatau ona e mafaufau e le gata i le faʻaitiitia o le aofaʻi o kalori e 'aina, ae faʻapea foʻi le faʻatumu o le tino i vitamini. Faafetai i meaʻai na fuafuaina mo le gau o le mamafa, e iloa e tagata uma pe o le a le kilokalo. O le mea lea, o se mea moni e le mafai ona faʻaaogaina, o le gaosiina masani o mea taumafa e sili atu le maualuga-kalori nai lo le masani.

E le gata i lea, o le vevela o togafitiga o soʻo se meaʻai e fasi ai fualaʻau o loʻo iai. O le mea lea, e mafai ona tatou faʻapea atu ma le saogalemu, o le tele o vitamini o loʻo aofia ai i meaai masani, lea e mafai ona faʻaleleia lelei ai le tulaga o maʻisuka taitasi. E tatau foi ona manatua o le faavae o salakeke e le gata o fualaau faisua e pei o tamato ma kukama, ae o laulaau foi ma laau afu:

Manua ma lo latou faʻaaogaina i le maʻisuka

Ua lauiloa talu mai anamua ma ua leva ona latou faatuina i latou lava i le itu sili ona lelei. O le mafuaʻaga lea e amata ai le maʻisuka, o le tele o tagata atamamai e fautuaina le faʻaogaina o gaʻo maʻoti ma laau toto.

O se tasi o manatu mo le aliali mai o le maʻisuka e tatau ona manatu o le amataga o le tagata lava ia. O lea la, e masani ona taliaina e mafua ona o le le lelei o le gaioiga o le tino puipuia, o vaega uma "aoga" o le tino na amata ona osofaia ai le tino o le tino. O le mafuaʻaga lea ua i ai le faʻamalositinoina o le atinaʻeina o le insulin.

Mo le a le mafuaʻaga e tutupu ai faʻafitauli eseese i le gaioiga o le tino puipuia? Ua mautinoa e le aufaitau o lenei mea o se taunuuga o le tele o le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma o mea taumafa e aofia ai mea emulsifiers, oona ma sili atu.

O le mea lea, o se soifua maloloina maloloina e naʻo le ola o laau totō ma fualaau faisua ua tupu e aunoa ma ni mea totino ma GMO.

O le a latou fesoasoani i le faʻamaloloina o le maʻisuka i le faʻaitiitia o le aofai o kalori ma le faateleina o fualaʻau.

E uiga i fautuaga

Fautuaga i fuainumera o taumafa masani mo le maʻisuka e matua faigofie lava, ae o lo latou tausia lelei e manaʻomia. O le mea lea, e fautuaina e 'ai fualaau faisua e le faʻasalaina mo vaiaso e tolu. E fesoasoani lenei mea i le taofiofia atoatoa o le tino o le maʻisuka. A maeʻa lenei mea, e le gata o aano o manufasi e tatau ona faaopoopo i fualaau faisua, ae o le gaʻo foi, lea e le lelei. E le fautuaina e faʻaaoga soʻo se fualaau aina, gaʻo gaʻo ma le maso, ma ia tuʻuese le masima ma soʻo se mea manogi. O le faʻaitiitia o le kulūkose o le toto o le a manino i nai masina na sosoo ai talu ona maua le maʻisuka.

Talu ai o se taumafa paleni taumafa e sili ona fautuaina i le tulaga o le maʻisuka malosi, e toatele e liliu i ai, ae e le iloa e tatau ona sili atu le lelei o fualaau faisua. O loʻo matou talanoa e uiga i salalaʻau lanu meamata, lea e faʻamaʻaina i le suauu manogi, faapea foʻi ma suauu. E fautuaina, i se faaopoopoga, ia 'ai fualaau e le o faʻasalaina. I se tasi aso faatasi ma laau, o le tulaga pe a muamua le maʻisuka pe lua ituaiga ua fuafuaina i vaiaso taitasi. E le gata i lea, pe a maeʻa, e sili atu le lelei o le fesuiaiga i meaai ma se mea e maua ai le gaʻo.

E taua le inu vai?

E taua le manatuaina mo tagata uma o le maʻisuka, o le taeao o le a sili ona sao i le:

  • tasi ipu vai mama
  • pe a uma le 30 minute, e fautuaina e faʻaaoga fualaau suamalie ma fualaau fualaau (mo se faʻataʻitaʻiga, o le apu, karuti poʻo le uka).

I le ao e mafai ai ona 'ai se meaʻai, aemaise lava mea e taʻua o "mamafa". O le mea lea, pe a matua aoga le maʻisuka o le a avea ma fatu, leki, fatu ma isi mea totō. A oʻo i le afiafi, e aoga le 'aina o fualaau' aina e le mafua ai le faʻamalosi i totonu o le tino. I na fatu ma leki ua uma ona totogo, e mafai ona e saunia se pusa faapitoa "ola". Ina ia faia lenei mea, olo le saito i se mea e teu ai manu ma faaopoopo i ai se vaega itiiti o le suauʻu fualaʻau.

E fautuaina foi le taoina o falaoa e sili ona aoga mai le supasiga ua tuʻuina atu poʻo le faʻamagoina i se vailaʻau faapitoa i le vevela e le silia ma le 42 tikeri.

I nei fautuaga uma, o le pulea o le maʻisuka o le a sili atu ona faigofie. E le gata i lea, o le auala ese mai le setete pe a vave ma faigofie le maʻisuka. O le mea lea, o le faʻatoʻilaloina o faʻamaʻi pipisi e sili atu nai lo le mafai. E le manaʻomia ai soʻo se faʻalavelave faʻalavelave poʻo isi faʻavae. O le a lava le fesuiaiga i se taumafa paleni taumafa, lea e faʻamautinoa ai se vave vave ma le tumau.

Togafitiga o le maʻisuka

Ua fai mai fomaʻi i aso nei e faapea, o le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava ona toe faʻaleleia le galuega o le pancreatic.

Ma o le togafitiga o le maʻisuka i meaai masani o se tasi lea o filifiliga mo le toe faʻaleleia o le tino o le maʻi.

O se taumafa lelei mo meaai mo le maʻisuka ituaiga 2 e aveese ai mafuaʻaga na mafua ai ona le lava le insulin mo le gaioiga masani a le tino.

Pau lava le mea tatou te manatu e tatau ona lapatai ai le au faitau o le: ia fesuiai i se meaai paleni e tatau ona e manaʻomia lemu, e aunoa ma le faanatinati, pe a maeʻa ona talanoa ma lau endocrinologist.

Matou te le taʻuina atu ia te oe e le o vave ona suia le fausaga o meaʻai, ae ia e malamalama o le maʻisuka e le o se toesega o vae.

O le pancreas, ao amata ona "faʻamalosi," e mafai ona amata ona faʻaoga masani. E le gata i lea, latou te le tipiina oe e pei o se siama oona i nisi faʻamaʻi!

Faamolemole manatua - e leai se mea e faigata mo lou tino!

E le i ai a matou fuainumera i luga o le pasene o tagata maʻi na maua i le maʻisuka na maua le faʻamaʻi ona o le leai o ni meaʻai. E mafai ona tatou manatu o le (%) o loʻo i lalo ifo o le 50 o le numera o tagata gasegase.

O lona uiga, o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ma a latou mea "valea" meaai: o meaʻai i meaʻai vave, meaʻai / pasties / shawarma, mayonnaises / sauces ma isi na mafua ai le faʻamaʻi.

Taumafa Maualuga o le Maʻisuka

I Roma anamua, na fausia ai se mataupu faafomaʻi: similia similibus curantour (pei o le togafitia). O lona uiga, afai o loʻo maʻi se tagata mai le mativa, ona mafai lea ona faʻamaloloina o ia e ala i meaai talafeagai.

E tatau ona amata le taumafa lelei mo le maʻisuka i le mea moni e le taliaina e le tagata maʻi soo se taumafataga: keke / malologa / meaai mai meaai saunia e togafitiga vevela. I lenei taumafataga, e tatau i le maʻisuka ona 'ai se salati o kāloti, kukama, kapisi ma laau afu, faʻalanu i le suauu olive.

A maeʻa le vaiaso, e tatau ona e 'ai lua taumafataga i le aso i luga o le faavae o se taumafa paleni, ma a maeʻa aso e sefulu - ia fesuiaʻi uma i meaʻai talafeagai.

O maʻi ma o latou aiga e tatau ona latou iloa o le maʻisuka ma le taumafa taumafa lelei o mea e le fetaui i le olaga o le tagata.

Le fesuiaiga i meaʻai lelei e faʻamalosi i totonu o le tino i le gastrointestinal tract, ate, ma fatuga.

Toeitiiti lava o faʻamaʻi uma e mafatia ai tagata, ma le maʻi suka e le o se mea e tasi, e fesoʻotaʻi ma le mea moni e faʻapea o le tino o le tino ma le tino o le tino e galue "e ala i le pau - o le vaʻa".

Ae o nei faiga taua e le faataunuuina a latou galuega ona o le mea moni e 'ai e tagata le "tiapolo" ma inu vai inu maualalo.

O se faʻavae faigofie lenei mo faʻamaʻi tagata uma. O le a tatou le talanoa e uiga i faafitauli o le mafaufau-lagona, o le tele o atugaluga, ma o le "faaoso" o le tele o faamai.

I le auala, faʻaleagaina, faʻasauā, e mafai foi ona avea ma se taunuuga o le lē paleni.

O se meaai paleni lelei mo soʻo se ituaiga o maʻisuka o le laasaga muamua lea i le faʻamalolo atoatoa. Matou te fautuaina le amataina o se meaai paleni mama mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo mamafa tele. I luga o meaai lelei, o nei tagata gasegase o le a leiloa ile 800 g i le aso.

Faʻamatalaga e uiga i taumafa matagofie mo le maʻisuka

O manatu o tagata maʻi na maua i le maʻisuka o ē na faʻaaogaina se meaai paleni e le o se mea e le masani ai - o meaʻai talafeagai na fesoasoani ia i latou i le tulaga atoa ma se vaega ina ia aveesea le insulin. O lona uiga, o le pancreas na amata galue i le masani masani.

O lenei mea moni e faʻamaonia ai le faʻamautinoaga "o se meaai paleni ma le maʻisuka o mea e le fetaui i le olaga o le tagata."

Tuua Lau Faamatalaga