Doctor endocrinologist - oa togafiti ma le taimi e faʻafesoʻotaʻi ai

Afai e te fesiligia se mea e uiga i mea e togafitia e le endocrinologist, o le toatele o le a vave ona taʻu mai mate ma le maʻisuka, ma o le a saʻo. Ae ui i lea, o le matata faʻapolofesa o nei fomaʻi e lautele atu. I lenei mea o le ae maua ai faʻamaoniga talafeagai uma mo lenei mea.

O le endocrinologist o se fomaʻi e aafia i le siakiina, togafitiga ma le puipuiga o faʻamaʻi uma e fesoʻotaʻi ma le gaioiga o le endocrin system ma ona totoga, faʻasaʻo saʻo atu i le toto poʻo le lymph.

O le galuega a le endocrinologist o le sailia lea o fofo sili ona lelei mo le sologa lelei o le gaioiga o le endocrin system ma fuafua ai auala sili ona aoga mo le foia o faafitauli ma toilalo na tulai mai mo mataupu taitasi.

Afai tatou te faʻatalanoaina galuega a lenei tagata tomai faapitoa i nisi auiliiliga, ona ia auai lea i mea nei:

  • Faʻatino se suʻesuʻega o le endocrin system,
  • Suʻe faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • Suʻe ni togafitiga togafitiga
  • Faʻaitiitia faʻafitauli aʻafiaga ma faʻamaʻi faʻapitoa.

O le mea lea, e togafitia e le fomaʻi endocrinologist faamaʻi uma na tulai mai ona o se taunuuga o le le atoatoa o mea tau lemoni. O le Hormones o ni mea faʻapitoa e maua mai e nisi totoga ma salalau i totonu o le toto i le tino atoa. E tele lava latou te faia le "fesootaiga" o okeni ma isi. Faatasi ai ma le popolega, o lemoni e pulea ai le taua o le tino o le tagata - mai le tuputupu ae ma le atinaʻe faaletino i le metabolism ma le fausiaina o manaoga tau feusuaiga. O le tino o le endocrine e matua faigata lava ma o faafitauli e mafai ona faʻaalia i le tele o faʻamaʻi - mai le maʻisuka, gaʻo ma le osteoporosis i le faalēmatagata, alopecia, ma le faʻalavelave o le mafaufau-mafaufau faʻalagona.

Faaiuga Endocrinology

Endocrinology, e pei o le tele o vaega o vailaau, ei ai lana lava vaega. E aofia ai:

Faamaumauga o le pediatric endocrinology. O lenei vaega e suʻeina uma mataupu e fesoʻotai ma le tamaititi, o le tuputupu ae o tamaiti, o mea faʻapitoa ma patho o loʻo faʻatasi ma nei faiga. E le gata i lea, o loʻo faʻatuina e le endocrinologist a tamaiti ni metotia ma togafitiga mo lenei vaitausaga, i le amanaʻiaina uma o foliga.

Faʻaipoipo Ua i ai i le igoa ua manino mai o lenei vaega o loʻo suʻesuʻeina uma faafitauli e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka ma le maʻi o loʻo aʻafia ai.

O togafitiga e tatau ona taʻua, aua o finocrinologists ma urologists o loʻo galulue i le toe faʻafoisia o le soifua maloloina o tagata.

E le gata ina mafai ona iloa e le endocrinologist ia faailoga ma iloa ai ituaiga eseese o le faamaʻi, ae taofi foi le atinaʻeina o le faamai ma taofia ai le fatuina o maʻi tuga, ma afai e tatau ai, ia filifili auala sili ona puipuia.

I le taimi nei, o le diabetology (i le amanaia o le tele o suʻesuʻega ma mea na maua i lenei vaega o le endocrinology) ua uma ona iloiloina o se aʻoga ese.

Afai tatou te mafaufau i foliga o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, o le natura masani o lona ala ma le faigata, togafitiga faʻapitoa, e masani ona manaʻomia ai se taumafaiga a le tagata lava ia, o se mea uiga ese lenei.

O le mea lea, o le fomaʻi o se endocrinologist, e fuafua lava i le mea e togafitia e ia, e mafai ona avea o se tamaititi, tagata matua poʻo se diabetologist.

O a totoga e ulufale atu i le system endocrine

  • Hypothalamus (o lenei vaega o le diencephalon e nafa ma le puleaina o le vevela o le tino, fiaai ma le galala),
  • O le pituitary gland (o le sipili o le cerebral, o lona tele e le sili atu i le pea, ae e le taofia ai mai le avea ma tino autu o le endocrin system ma faʻamalosi ai hormones e manaʻomia mo le tuputupu aʻe, metabolism ma le fausiaina),
  • O le paʻu paʻu, po o le paʻu paʻu (o loʻo i totonu o le togavao i le va o tumutumu pito i luga o le pito i luga o le pito i luga ole laulau, faʻasaʻo mea e faʻavave ai le pituitary ao le i faʻamalosi),
  • O le thyroid gland (maua ai hormones e aʻafia ai sela ma fusi o le tino),
  • Pancreas (maua mai le inisalini ma isi vailaau mo le mea e gaosia ai fua),
  • Laʻau faʻapipiʻi (fesoasoani e taofiofia le toto, masetabolism, tali i le atuatuvale ma hormones sex,

O le galuega a le fomaʻi o le faʻaaogaina lea o soʻo se faaletonu i la latou galuega.

O a faʻamaʻi e togafitia e le endocrinologist?

O le lisi o faʻamaʻi e togafitia e lenei fomaʻi e lautele. O mea taua nei:

  1. O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e atiina ae i se talaaga o le faaletonu o le inisalini i le tino.
  2. O le maʻisuka insipidus o se togafitiga e mafua mai i le le lelei o le pituitary ma le mafaufau, lea e faitio ai le maʻi ile lagona faifaipea o le fia inu, masani ona faia.
  3. Autoimmune thyroiditis o se faʻamaʻi lea e faʻalauteleina ai le lauroid gland due to iodine deficiency in the body.
  4. O le acromegaly o se gaosiga tele o le hormone tupu.
  5. O le faʻamaʻi o le herenko-Cushing o se faʻamaʻi o le endocrine e mafua ona o le le lava o le gaioioiga o laufanua.
  6. Faʻafitauli i le calcium metabolism - i le toto toto, o le maualuga o lenei elemene e sili atu ona maualuga pe faʻaitiitia.

Afai tatou te talanoa e uiga i isi faʻalavelave e tutupu i le talaaga o faʻamaʻi o loʻo i luga, e togafitia foi e le endocrinologist:

  • Mafuaaga
  • Neuropsychiatric disorders
  • vaivaiga maso
  • gynecomastia (faʻateleina o le susu i alii),
  • hypogonadism (le lava lelei o le fausiaina o hormones o feusuaiga, faʻaalia i lalo o le faʻavaeina o le tino),
  • suiga o le tino i chromosomes, mo se faʻataʻitaʻiga, liliu Turner, klinefelter syndrome,
  • solia o le faasinomaga o tagata,
  • le atoatoa ma le erectile le afaina i alii,
  • faʻaititia le libido
  • faʻamataʻu
  • alopecia
  • tulaga le mautonu,
  • PCOS (polycystic ovary syndrome i fafine),
  • hyperhidrosis.

O le a le mea e tupu i le suʻega a le endocrinologist

Afai na sau le maʻi i le fomaʻi mo le taimi muamua, ona muamua faʻalogo lea o le fomaʻi i ana faitioga ma faʻapipiʻi se talaʻaga faafomaʻi (talafaʻasolopito), lea o le a manino ai le faamaumauina o le tulaga maʻi o le maʻi ma lona uiga.

Ona suʻesuʻeina lea e le fomaʻi le tagata gasegase, faʻapipii ona manoa lymph, thyroid coland, ma afai e tatau ai, o le a suʻesuʻeina foi maʻi. Atonu o le a faatonuina foi e le fomaʻi se faʻamatalaga mo suʻega toto: o le a latou fesoasoani e tuʻuese pe faʻamaonia masalosaloga o soʻo se faʻamaʻi. O le lisi e mafai ona aofia ai se suʻega o le toto, o le suʻeina o le toto mo hormones thyroid, hormones sex. O le a tuʻuina atu foi faʻamatalaga i tamaitai ole aso o le taamilosaga e tatau ai ona tuʻuina atu le toto.

A aunoa ma le toilalo, o le a faʻalogoina le fatu ma fuaina le toto. A maeʻa lena, faʻalagolago i mea o loʻo faʻaalia e le suʻega ma iuga o le suʻesuʻega, o le a filifili pe manaʻomia ni suʻesuʻega faaopoopo - MRI, ultrasound, CT, puncture.

O le a le taimi e tatau ai ona iai se endocrinologist?

E faʻapefea ona fuafua pe o le a le mea e te talanoa i lenei fomaʻi faapitoa? E i ai faʻamaoniga faʻapitoa e faʻamaonia ai le leai o se faʻaletonu ma le faʻaleagaina i le endocrin system. E matua patino lava, ae tele ma lautele. O le mea lea, e masani lava e faigata le maua o faʻamaʻi o le endocrine system.

O le faʻatonuina o le soifua maloloina e aʻafia i isi faʻamaʻi poʻo le faʻavaivai. O faʻatelega faigofie ma faigofie ona iloa e aofia ai:

  1. Le gatete le pulea o vae.
  2. Manstrual faaletonu, le lava o le faʻaaogaina o le tamaʻitaʻi, poʻo le faʻaaogaina, umi taimi.
  3. O le le lava le taimi ma le le mautonu mo le leai o se mafuaaga.
  4. Tachycardia.
  5. Le lava le faapalepale o suiga o le vevela, malulu poʻo le vevela.
  6. Ole ita malosi.
  7. Faʻafuaseʻi suiga i le mamafa i soo se itu e leai foi se mafuaaga.
  8. Le lava le fiaʻai.
  9. Faʻasesega, le lelei mafaufauga.
  10. Tauvalea po o le isi itu, le mautonu.
  11. E masani lava o se tulaga atuatuvale, leai se popole, atuatuvale.
  12. Taofiaga, taoto.
  13. Britele fao, lauulu, paʻu paʻu.
  14. Faʻafitauli mo mafuaaga e le iloa.

O faʻamaoniga uma o loʻo taʻua i luga e taʻu mai ai o nisi o okeni o le endocrin system e le o lelei le galue.

O le tele o taimi, o le mafuaʻaga e mafua mai i le le lava o le hormone poʻo le solia o le metabolic process.

Faʻafefea ona iloa le maʻisuka

O lenei faʻamaʻi o le mafuaaga taatele lea mo le asiasi atu i se endocrinologist, ma le sili ona matautia. O faʻamaoniga ma mea faʻapitoa e tatau ona taʻitaʻia ai oe i le manatu e tatau ona e asiasi atu i lenei fomaʻi:

  • Paʻu paʻu ma le fiainu,
  • O le tigaina o le maʻisuka o le paʻu ma mucous membranes,
  • Paʻu o le paʻu, manuʻa le lelei o faʻamaʻi,
  • Faʻavaʻa vave
  • O le vaivai, vaivaiga maso,
  • O ulu o le ulu e fesootaʻi ma le faʻafuaseʻi o le fiaaai,
  • O le faateleina o le fiaai, e ui i le leai o se mamafa,
  • Faʻafitauli leaga.

O le faʻavauvau i totonu o maso o le povi o nisi taimi e iloa ai - tiga ma gaogao.

Pe a faʻaalia se fomaʻi i se tamaititi

O le mea e leaga ai, o faʻalavelave o le endocrin system i tamaiti e maua i taimi uma o tagata matutua. O le mea lelei o le faʻamalieina lelei. Aumai se tamaititi i le endocrinologist tamaititi pe afai:

Ua matauina o ia i tua i le faʻaleleia o le tino ma le mafaufau.

E vaivai lona faʻamaʻi - e masani lava ona maʻi, e pagatia i allergies.

Faʻaola tupe maua mai faʻamaʻi - o le tele o le mamafa o le mamafa poʻo le mamafa o mea mamafa ua matauina, o uiga tau feusuaʻiga lua e atiaʻe le leaga, ma isi.

O le tele lava o taimi, e manuia le togafitiga o faʻafitauli i se taimi muamua, e faʻatonutonuina ai le tulaga le mautonu o tala o se talavou.

O a isi tulaga e te manaʻomia se asiasiga i se tagata e finau

E tusa lava pe leai ni faʻamatalaga faʻalavelave ma faailoga, o lenei fomaʻi o le a faʻaalia soo i lona olaga. E talafeagai lenei mea pe afai:

Ua fuafuaina e faʻatauina ma maua se pepe,

E tatau ona e filifilia fomaʻi,

I le 40 tausaga, o alii ma tamaitai mo faamoemoega faʻasolosolo e tatau ona asiasi i le endocrinologist tasi i le tausaga.

O afea e faʻafesoʻotaʻi ai se tagata faʻateʻa

O aʻafiaga Endocrine e aʻafia ai le galuega a le tino atoa, o faʻamatalaga mo le asiasi atu i se fomaʻi e ese, e masani ona auina atu e isi fomaʻi i se tagata poto faapitoa i faʻafitauli o le faʻalogo. E tatau ona asiasi i le endocrinologist i le taimi o le maitaga - i le vaitau lenei, faasaga i le talaaga o suiga o le hormonal, diabetes gestation, suiga i tulaga taua, ma le vaivai o ponaivi ma maso e masani ona atiae. O ia faafitauli e afaina ai le gaioiga o le fanauina o le tamaititi ma le fanau mai, e mafai ona tupu i ni faʻamaʻi gasegase matautia.

O a faitioga e tuʻuina atu i le endocrinologist

  • Tremor, vaivaiga maso, tiga, sosolo i tamai povi
  • Malolosi malosi, ma le le mafaagaloina, aemaise lava i le po, o le gutu malulu, o le faanatinati faifai pea e gaogao le vevela
  • Mataga le mafaamatalaina, manuʻa faʻamalolo umi
  • Teteeina o le paʻu, lauulu, fagu pepa
  • Faʻasalaga o le matatiole, faʻamalamalamaina e le PMS, suiga i le natura o le faʻamaʻaloga i aso taua, faʻapupulaina o le ulu o tamaʻitaʻi i totonu o tamaitai
  • Le faʻaavanoa i alii ma tamaitai, faʻafitauli ma le malosi, libido, faʻalauteleina o le mama mammary i totonu o alii
  • Faʻasologa o le vaivai o le maʻi, le mautonu, faʻafefe, faʻalagolago i le tau
  • O osofaiga faifaipea o tachycardia, mata e oso ai, o le faateleina i le maualuga o le ua
  • Faateleina le vevesi
  • O suiga taua i le mamafa o le tino i luga pe lalo, faʻaleagaina poʻo le faateleina o le manaʻo
  • O le moe, faaletonu o mafaufauga, faʻaitiitia le faʻamoemoe
  • Faʻailogaina, gasegase e aunoa ma isi faʻaaliga o maʻi gastrointestinal
  • Faʻafitauli leaga

E tatau ona faʻatalanoa se tamaititi aʻoga pe afai o le tamaititi o loʻo maitauina i tua i le mafaufau ma le faʻaleleia o le tino, e masani lava ona mafatia i le malulu, ma e ono afaina i tali o le maʻi.

I le talavou, e tatau ona e asiasi i se fomaʻi pe afai ei ai se suiga tele i le mamafa o le tino, o uiga lua feusuaʻiga e vaivai. O le fomaʻi o le a filifilia fualaau mataalia aoga ma saogalemu e paleni ai le maualuga o le maualuga. E tusa lava pe leai ni faailoga manino o le faaletonu o le tino, asiasi i le fomaʻi-endocrinologist i le tulaga o le maitaga, ma le amataga o le misa, o le a tali e le fomai ni fesili e uiga i togafitiga saogalemu o le teteʻa, filifili auala talafeagai e puipui ai mai maitaga le fuafuaina e tusa ai ma le matutua ma le maualuga o le hormonal.

O le a le mea e faia e le endocrinologist i le taimi e talia ai? I le uluaʻi suʻesuʻega, e faʻalogologo le endocrinologist i mafuaʻaga o togafitiga, aoina mai se siama, faʻaleleia uma faailoga, o le taimi o latou foliga.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Talu ai e faigata ona faʻamautinoa lelei le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o mea faʻasalalau e ala i faʻailoga mai fafo, o auala eseese suʻesuʻega e faʻaogaina e faia ai se faʻamaoniga saʻo.

  • Suʻesuʻega o le toto ma le urine
  • Biochimium, suʻesuʻeina o toto toto
  • Suʻega o le toto ma le urine mo hormones, suka
  • Suʻega o Faailoga Tumo
  • Faʻamatalaga faʻasinomaga e faʻamaonia ai faafitauli o le gataifale endocrine
  • Suʻega faʻamatalaga faʻamaonia
  • Faʻamatalaga faʻamatalaga
  • X-ray o le turuma turuma ma le ulu, uluputu ma ponaivi
  • X-ray o le tapulima ma tapulima mo le fuafuaina o le tausaga o le ponaivi
  • CT, MRI
  • Scintigraphy
  • Biopsy, diagnostic laparotomy

E tusa ai ma taunuʻuga tau suʻesuʻeina, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina fualaau, poʻo le tusia o se faʻamatalaga i le pito o le endocrinology mo togafitiga i totonu o se falemaʻi. O faʻamaʻi pipisi e manaʻomia ai togafitiga taugata ma togafitiga uumi, o le toʻatele oi latou e vave ona gasegase ina ia aloese mai lenei mea, faʻaauau ona aʻafia i le puipuia o le faʻafitauli o le gamoni. Auala e puipuia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi: ia faia suʻesuʻega masani ia le itiiti ifo ma le taʻitasi i le tausaga, faia se suʻega masani o le toto, tuʻuina atu vaisu, faʻaleleia atili, pulea le mamafa ma le toto. O aso uma e aofia i mea taumafa taumafa ma iodine - aano ma iʻa, iʻa o le sami, moa. Faʻaititia le numera i le lisi o mea taumafa ma meaʻai gaʻo, gaʻo, suamalie, ulaula tapaa, 'ai atili fualaau faisua ma fua. Faʻaaoga vailaʻau faʻamalositino e faʻaitiitia ai le le atoatoa o elemene aoga aoga, aloese mai tulaga faʻalavelave, togafitiga uma faʻamaʻi ma gasegase faʻamaʻi i se taimi tatau.

O le aofaʻi o tagata e maua i maʻi faʻamaʻi pipisi e vave tutupu vave i tausaga taʻitasi, o le mafuaʻaga o lenei mea leaga meaai paleni, popolega, olaga le taua, masani leaga. E mafai ona iloa faʻamaʻi pe a maeʻa se suʻesuʻega maeʻaeʻa, o lea e taua ai le asiasi i se fomaʻi i taimi uma ma mulimuli i tulafono faigofie o le puipuiga.

O le falemaʻi o loʻo i ai i se nofoaga talafeagai o le aai o Bryansk, o le faʻasologa o le faʻafanua ma auala o felauaiga e mafai ona vaʻaia i le itulau faʻafesoʻotaʻi. E i ai le faʻaititia ma le faʻaititia o pepa, faʻapea foʻi ma faʻalauiloa faifaipea.

Faamai na togafitia e se endocrinologist

E toʻatele ua faʻalogo e uiga i le i ai o sea fomaʻi o se endocrinologist, ae le o tagata uma e iloa mea o suʻesuʻega o endocrinology. O le Endocrinology o se togafitiga o vailaau e suʻesuʻeina ai faʻamaʻi o le endocrin system. E vaevaeina i ni vaega se lua:

  • faʻataʻitaʻiga. O le vaega o loʻo faʻatatau i le faailoaina, togafitia o le maʻisuka, ma faʻafitauli e mafai ona taʻitaʻia,
  • faʻasologa o fanau. Tupulaga suʻesuʻe ma le tuputupu ae o tamaiti i tamaiti.

O se endocrinologist e aafia i le siakiina ma le togafitiga o faamaʻi o le endocrin system, faapea foi ma le faaletonu o le hormonal. O le fomaʻi e togafitia ma togafitia faʻamaʻi na mafua mai ona o le tiga o le thyroid, e faia ai le puipuia o meaola i soo se matua.

O le galuega a le endocrinologist e fesoʻotaʻi ma le faʻatonutonuina o le paleni o hormonal, faʻapea foʻi ma le tele o faʻafitauli o le hormonal. E le gata ina faʻaitiitia le faʻafitauli, ae o aʻafiaga foi e mafua mai ile tulaga maʻi.

E masani ona togafitia faʻamaʻi e se endocrinologist faʻamaʻi:

  • maʻisuka malosi.O lenei vaega o faʻamaʻi e aofia ai faʻamaʻi e tulaʻi mai o se taunuuga o le le lava o le gaosiga o le insulin i le pancreas,
  • maʻisuka insipidus. E afua ona o se faaletonu o le pituitary gland ma le hypothalamus, e faʻaalia i le fiainu, masani ona faia,
  • afaina o le thyroid: hypothyroidism, maʻi mama, iodine le atoatoa,
  • O le maʻi o Herenko-Cushing. O lenei mea o se togafitiga lea e tau atu ai i galuega le lelei,
  • afaina. E faʻaalia mai ona o le faʻaleagaina o le tino, lea e oʻo atu ai i le sili atu o mea faʻapipiʻi,
  • le maualalo o le calcium pe sili atu foi
  • gaosia o le sili atu o le homone.

I le faʻaopopo atu i nei faʻamaʻi, o le endocrinologist e feagai ma faʻafitauli e pei o le osteoporosis, faʻafitauli o le neuropsychiatric, faʻafitauli o le gaioiga, ma le faʻaleagaina o feusuaiga. O le tele o gaoioiga a le endocrinologist e lautele.

I lenei vitio, o le endocrinologist e masani ona faamatalaina le mea ua fai e le fomaʻi o lenei tomai:

O le a le taimi e alu ai mo se faʻatalanoaga ma se endocrinologist?

E toatele tagata latou te le sailia le fautuaga a se tagata finau suʻesuʻe ona ua latou le iloa po oa faailoga o le mafuaaga e alu ai e vaai se tagata poto faapitoa. Ma o le mea leaga lenei, o maʻi faʻamaʻi o le endocrine e le tumau. O le vave lava ona iloa le faʻamaʻi, o le faigofie foi lea ona fofo. Ina ia taofia le atinaʻeina o faʻafitauli, e tatau ona sailia le fesoasoani mai le endocrinologist pe a oʻo mai faailoga:

  • o le galala e le mafaʻalieina, o le gutu malulu, faapea foi ma le masani ai pe le masani ai foi, atonu e taʻu mai ai le i ai o le maʻisuka. O lenei mea e faaopoopo ai le moe, faaitiitia le libido ma le gaioiga faaletino. Aemaise lava, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai ei ai se uiga o le malulu, maʻi faʻamaʻi,
  • O le taua o le mamafa o le tupe maua, o le le lava o le mānava ma le faigata i le feʻaveaʻi, maualuga toto maualuga ma le faʻaitiitia o le gasegase o feusuaiga o loʻo i totonu o le gaogao, lea o loʻo i ai foi i le agavaa o le fomai,
  • O le le lava o le gaosia o hormones e ala i le vevela o loʻo faʻaalia i le moe, malulu le faapalepale, le mafaufau faʻaletonu, faʻapea ai ma le faʻavaivai ma le faʻaitiitia o le aofaiga o le urine ua faʻanofoina. Lafoaʻi o lauulu, faʻasolosolo,
  • o le tele o le gaosiga o le hormone e faʻatasi ma faʻamaoniga e pei o le arrhythmia, o le mamafa o le mamafa o le mamafa, le faʻaleagaina. E le gata i lea, o loʻo i ai le fiaʻai tele ma se lagona o le popole pea,
  • faʻaleagaina o le calcium metabolism o loʻo i ai i ia ituaiga o faʻamaoniga: leai o le fia 'ai, moevaʻa, faʻafitauli o le gastrointestinal. E mafai ona faaopoopo atu i ai le tiga, tagi, poʻo le fiva.

I le faʻaopopo atu i faʻamaoniga o faafitauli ogaoga, o faʻamaoniga o le gasegase o le thyroid gland poʻo se suiga i le tala faʻasolopito e mafai ona faʻaalia:

  • leai se mafuaʻaga vaivai,
  • lima vaivai,
  • soona inu tele
  • solia le nofoa
  • taʻavale
  • mamafa taimi, le lelei o le taamilosaga,
  • faalavelave, le amanaiaina,
  • faafitauli o moe
  • leai se fanau e leai se mafuaaga
  • tolopoina tausaga po o le alualu i luma o talavou.

O faʻailoga uma e mafai ona taʻu mai ai le le lelei o le galueaina o le endocrin system. Afai e maua, e fautuaina oe faia se taimi atofaina ma se tagata poto faapitoa. O nei faʻamaoniga uma e faʻateleina ma e faigata tele ona faʻafesoʻotaʻi i latou i soʻo se faʻamaʻi. O le mea lea, e tatau ona e faʻalogo i le tino ma faʻatusatusa le ata lautele o le tulaga ina ia masalomia le i ai o se faafitauli.

E fautuaina le asiasi atu i se fomaʻi pe a fuafua le maʻitaga, aʻo faia le pepe e avea o se suʻega masani, faatasi ai ma le faʻamoemoe o se suʻega masani ile 45-50 tausaga mo tamaʻitaʻi uma e lua ma le amataga o le moa.

I lenei vitio, ua taʻu mai e le endocrinologist le taimi e alu ai mo se faatalatalanoaga:

Faʻaaliga i le endocrinologist

I le taimi muamua o le taimi atofaina, e faʻalogo le fomaʻi i faitioga a le maʻi ma aoina se tala faʻasolopito atoatoa. E taua le taʻu atu i lau fomaʻi uiga uma e faʻalavelave ai oe ina ia maua ai se ata atoatoa o le faafitauli. A maeʻa le suʻega, e suʻe e le endocrinologist le tagata maʻi mo le i ai o ni uiga iloga o fafo, lea e aofia ai le vevela, mata mata, ma le leaga o lauulu ma fao.

Ona ia fuaina lea o le fatu ma le mamafa, faalogo i le fatu, ona ia faia lea o fuataga o le maualuga ma le mamafa o le maʻi, iloilo le tutusa o lona tino.

O le fulu o le thyroid goto ma le lymph e tatau ona faʻaipoipoina, o loʻo suʻesuʻeina le tino, pe a manaʻomia. E tusa ai ma le uluai suʻesuʻega, faia ai ni faʻamatalaga faʻapitoa, iloiloga ma suʻega faʻavae. O le tagata gasegase e manaʻomia le suʻeina o le toto ma le urine, toto mo hormones ma le suka, maua le ultrasound, MRI, CT scan. A maeʻa ona maua faʻataʻitaʻiga o suʻega suʻesuʻe, e filifilia e le endocrinologist fualaau ma faʻamaonia se meaʻai, pe a manaʻomia.

E tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata e le gata ina e masalomia se faʻamaʻi, ae o le taimi foi o le maitaga, i le taimi lea e tutupu ai suiga o le hormonal e manaʻomia ona e mataʻituina.

E le gata o se tagata matua, ae o se fomaʻi o le endocrinologist, o ia e tatau ona faʻatalanoa pe a iai ni faafitauli i le laititi po o le tuputupu ae. E toetoe o le atinaʻeina o le tamaititi, o suiga faʻavaomalo e tutupu i totonu o lona tino, lea e mafai ona faʻaosofia le foliga mai o se maʻi mai le autoimmune. E tatau ona faia suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o le pepe.

Gynnecologist-endocrinologist.

O se fomai tipitipi-endocrinologist o se tagata tomai faapitoa o loʻo maua ma togafitia faʻamaʻi gasegase e afua mai i le leai o se tulaga. O le eseesega i le va o le fomai ma le endocrinologist e faapea o le fomaʻi-endocrinologist e togafitia maʻi e fesootaʻi ma le le atoatoa o hormones o feusuaiga.

O lenei fomaʻi e aʻafia i le siakiina ma le togafitia o faʻamaʻi e pei o le palakalafa, le fanau mai, amene.

I le fomaʻi-endocrinologist, o tamaitai na asiasi muamua i le fomaʻi e liliu atu i le fomaʻi, e leʻi maua ai ni mea sese i lana vaega. O le fomaʻi, e faʻavae i luga o le suʻega o suʻega, amata ona suʻe le mafuaʻaga i le paleni o le hormonal.

E fautuaina e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe a tulaʻi mai ni mea e le masani ai, faʻalavelave ogaoga o aso po o le toesea, i le leai o se tamaititi poo le i ai o ni paʻu matuia paʻu.

E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi-endocrinologist ona fesoasoani i le filifilia o se fomaʻi

O a mea e togafitia e se endocrinologist?

E i ai le tele o faʻamaʻi e aafia ai lenei tagata tomai faapitoa. O lea la, e togafitia e le endocrinologist:

  • O le maʻi suka. E mafua ona o le faaletonu o le inisalini.
  • Ituaiga o maʻisuka II (ae le o le suka). Faʻaalia i le leai o le hormonone vasopressin. O faʻapogai autu: o se manaʻoga malosi e inu ma toe faʻasolo atu ina ia urinate.
  • Faʻasalau solo. Faʻalautele lauroid.
  • Hypothyroidism E tupu mai i le leai o ni faʻavave o lemoni.
  • Tulamala.
  • O le maʻi o Herenko-Cushing. O loʻo vaʻavaʻai faʻasalaga i le gaioiga o le faʻaleagaina.
  • Autoimmune thyroiditis. Faʻaogaina o le mimiti i le autoimmune.
  • Pancreatitis Plameric inflammation.
  • Acromegaly. Gaosiga tele o hormone.
  • Hyperprolactinemia Faʻateleina le toto i le toto.
  • Faʻailoga vaivai vaivai.
  • Paʻu o le gasegase o le gataifale . O se tulaga e tele tele pe a itiiti ai le konisini i totonu o le toto, pe e le lelei foi ona gauai.
  • O le mamafa.
  • Osteoporosis O se faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le ponaivi o le ponaivi, lea e mafua mai i gau.

O le a le taimi e alu ai i le fomaʻi?

Talu ai o le endocrinologist ei ai lona poto faapitoa, o le fomaʻi ua tuʻuina atu mo faʻatalatalanoaga pe a iai masalosaloga o togafitiga i le endocrine polokalama. E mafai ona e masalosalo i faʻafitauli endocrinological i faʻamaoniga nei:

  • vaivai, afaina o vae, moe,
  • lauulu e pa'ū
  • mamafa mamafa
  • malosi oso i luga o le mamafa mo le leai o se mafuaaga
  • popolevale popolevale, lagona atuatuvale, loimata,
  • tulaga le mautonu,
  • taoto, malosi, le mautonu,
  • tele le galala, gaʻo malulu, faʻavaʻa faifaipea, aemaise i le po,
  • faʻailoga, lagona o le gatete i totonu, vevela,
  • "Lump" i le faai, faʻapipiʻi poʻo le faʻateleina i le ua.

E manaʻomia lou asiasi i le fomaʻi i le taimi o le misa i fafine, faʻapea foi i le taimi o fuafuaga ma aʻo gaʻo. I le mavae ai o le 45 tausaga, mo alii ma tamaitai uma, o se asiasiga i se fomaʻi e tatau ona fuafuaina a itiiti mai ma le taʻitasi i le tausaga mo faamoemoega puipuia.

I le taimi atofaina a le fomaʻi

I le taimi muamua, e suʻesuʻeina e le endocrinologist le tagata maʻi, lagona le fomaʻi o le thyroid gland ma le lymph, ma i nisi o suʻega e suʻe ai tino. O faitioga a le tagata maʻi ma se talafaʻasolopito o talafaʻasolopito. E fesili le fomai e uiga i le ola, amioga le lelei, fua o le toto ma le pulus. O faʻafitauli o le Hormonal e toetoe a le mafai ona vave iloa vave, o lea e masani ai ona faatonuina e le fomaʻi ni suʻega faaopoopo.

Ua faʻapipiʻi le kapeneta i meafaigaluega nei:

  • se glucometer ma fasi sikola i ai,
  • eletise faaeletonika,
  • maualuga mita ma le fuaina o fua,
  • vaega o suʻega mo tino o le kine,
  • pusa faʻaleleia mo le maʻisuka nephropathy.

O le tamaititi o le endocrinologist

O loʻo i ai se pisinisi faʻapitoa mo togafitiga o tamaiti i le endocrinology. O ā faʻamaʻi e togafitia e tamaiti faʻapitoa a tamaiti? E masani lava o nei faafitauli e fesootaʻi ma le atinaʻeina o feusuaiga poʻo le tuputupu ae.

Faailoga e te manaʻomia e ave ai le tamaititi i le fomaʻi:

  • o le pepe e masani lava ona maʻi, o le tino puipuia o loʻo vaivai,
  • tolopo i le psychomotor poʻo le atinaʻeina o mafaufau e mafai ona iloa, o le alualu i luma e faʻagesegese pe, i se isi itu, vave tele (gigantism),
  • mamafa pe sili atu,
  • tulaga tau feusuaʻiga lua e le lelei le atiina ae, faatuai le atinae o feusuaiga.

Oi, o se mea taua tele lenei. O tatou tino atoa o se tasi ogaoga endocrine. E te le o malamalama pea i le mea e togafitia e le endocrinologist? Ona faitau lea o le tusitusiga seia oo i le iuga, ou te mautinoa o le a le afaina oe. O loʻu igoa o Diluti Lebedeva, o aʻu o se tagata e finau ma le tusitala o lenei poloketi. O le a ou fiafia e taʻu atu ia te oe lenei mea ofoofogia faapitoa ma mea e togafitia e endocrinologists.

O le Endocrinology o se saienisi lea e suʻesuʻeina le galuega o le endocrin, o hormones latou te maua, ma o latou aafiaga i le tino o le tagata. E masani lava mai le upu Eleni "endocrinology" o lona uiga "o le aoaoga faavae o le tufatufaina atu i totonu" (endo - inside, krino - highlight, logos - teaching). O le muamua endocrinologist e saʻo lava le fomaʻi Siamani Johannes Peter Müller, o le na faia i le 1830 le manatu o le "endocrine gland". Ma o le vavaeeseina o le endocrinology i se isi suesuega faasaienisi na tupu i se taimi mulimuli ane - i le faaiuga o le 19 - i le amataga o le 20 seneturi. O se fomaʻi e togafitia togavao faʻamalosi totonu e taʻua o le endocrinologist.

O le Endocrinology o se saienisi sili lea, lea e vaevaeina i vaega, lea e galue ai foi endocrinologists, ae i ai se faʻamatalaga vaapiapi. O nei vaevaega e aofia ai:

  • afaina o tamaiti (o se saienisi faapitoa i faʻamaʻi o organoc endocrin i tamaiti)
  • diabetology (saienisi o le maʻisuka)
  • thyroidology (thyroid science)
  • Endocrinology o le faʻaleleia o le tino (saienisi o tamaʻitaʻi ma tama tane)

I totonu o fomaʻi masani, e masani lava o le endocrinologists o le "faʻasalalauga lautele" e tele lava ina galulue, atonu i le tele o falemaʻi e mafai ona galue. Ae o le tele lava o tagata tomai faʻapitoa e faʻapitoa i latou e galulue i nofoaga faʻapitoa o endocrinological poo i matagaluega o iunivesite faafomaʻi.

Atonu e te le malamalama lelei po o fea totoga i totonu o le tino o le tino e manatu o le endocrin.

O le a ou faʻatumu lenei avanoa i lou malamalama ma lisiina i le faasologa tatau:

  • Pancreas
  • O lau uila.
  • Parathyroid gland.
  • Pituitary gland.
  • Hypothalamus.
  • O le paʻu pine.
  • Vaʻaiga faʻapitoa.
  • Laumalie.

Toeitiiti lava o faʻamaʻi uma o nei totoga e lelei ona faamatalaina i mataupu o lenei blog. E mafai ona e filifilia le vaega talafeagai i le ulutala ma faʻamalama i lalo i le itu tauagavale o le blog, e fetaui ma se tasi poʻo se isi faʻamaʻi o se totoga faapitoa.

E tele naua faamai o totoga o togafitiga i totonu, e masani ona le tele naua. E le mafai ona ou tuʻuina atu se faʻamatalaga puupuu o nei faʻamaʻi, ae o le a ou taumafai e talanoa e uiga i le masani.

O le masani masani o le maʻi endocrin Sugar Diabetes . O le maʻi faʻamaʻi lea o loʻo i ai se faʻataʻaiga ole aiga ole tino ole inisalini. O le iʻuga, o le kulukose o loʻo faʻavaivaia ma maualuga le kulukose toto. O le maʻisuka e mafai ona ese, ma e eseese ma mafuaʻaga ma metotia tau togafitiga.

E iai foi maʻi masani e togafitia e le endocrinologist e tolumaʻi faʻamaʻi , lea e mafai ona manatu i faafitauli o fafine, ona o fafine e sili ona maʻi. E tele tele gasegase oona, o mea nei e masani ai:

  1. Hypothyroidism Syndrome.
  2. Thyrotoxicosis syndrome.
  3. O le kanesa cancer.

Faʻatagata e sili atu ona taatele nai lo maʻi faʻamuamua, ae mai lenei mea latou te le faʻaitiitia ai le lamatiaga ma le le fiafia mo le olaga. O selu o loʻo iai fuamoa eseese, ma faʻamaʻi faʻalagolago i le sili atu o le pule faitalia poʻo le leai foi o se hormone faapitoa. O faʻamaʻiga autu nei e mafua mai i le faʻaleagaina o le tino:

  1. Faʻatonuina o le Peraimeri.
  2. Le atoatoa o le tino
  3. Faʻaleagaina faʻaleagaina o le paga o le tino.

Pituitary gland e saʻo le mafaufau i le taʻitaʻifia o le system endocrine. O lenei okeni ei ai lona faʻavae faatonutonuina i luga o le toetoe lava o mea uma e gata ai endocrine. O le galuega o le thyroid gland, ma le ogatotonu o laufanua, ma glands sex, ma isi e faalagolago i lona lelei tatau. O maʻi pituitary e mafai ona faʻamalosia pe, i se isi itu, poloka lana galuega. Ou te lisi nisi o faʻamaʻi e masani ona fesootaʻi ma le galuega a lenei tino.

  1. O le maʻi o Herenko-Cushing.
  2. Hyperprolactinemia Syndrome poʻo.
  3. Maʻi o se nofoa nofo i Turiki leai se mea.
  4. Maualuga hypothyroidism.
  5. Aʻoaʻoga Faʻapitoa.
  6. O le maʻisuka insipidus.

Faʻailoga o le Gonads , i le avea ai o se tulafono, o loʻo faʻamatalaina i ituaiga eseese o le manstrual dysfunction i fafine ma faʻaleagaina le toto i alii. O le mea moni, o le finocrinologist e togafitia mulimuli ane se fafine ma se tamaloa mo le leai o se tamaititi, talu ai e toetoe lava o faʻafitauli uma o lenei tino e mafua ai le faanatinati. O faʻamaʻi nei e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻi o le faʻaleleia o le tino:

  1. Polycystic ovary syndrome.
  2. Togafitiga o le feminization testularular.
  3. Ovarian Depretion Syndrome.
  4. Tofa.
  5. Faʻaauau le faia o feusuaiga i alii.
  6. O le faʻamalosia o le Peraimeri i alii.

I le faaopoopo atu i nei faʻamaʻi, o le endocrinologist e togafiti i le osteoporosis, oona ma le maʻi gasegase, parathyroid faamaʻi (hyper- ma le hypoparathyroidism), o le anorexia nervosa, ma rare rare polyendocrinopathies.

O ai le faʻauʻuga o le endocrinologist? O le a le mea e togafitia ai alii ma tamaitai? O a faafitauli e feagai ma le endocrinology pediatric? O fesili nei ma isi fesili o loʻo fesiligia e tagata gasegase oe na faʻaalia faailoga o le faʻaleagaina o le hormonal ma le faʻaleagaina o gaioiga i le pito o le endocrin.

O le toilalo o le pituitary gland, thyroid coland, pine pine, prostate, ovaries, slander, ma isi elemene o le endocrin system e faʻaleagaina ai togafitiga faʻapitoa i le tino. O le faʻanoanoa, o le meaʻai, o le suisini, o le maʻisuka, o le tino, o le faʻafefe o lagona, o le atuatuvale o le maʻi e masani lava ona tupu aʻe i se faaletonu poʻo le tele o hormones. A maeʻa ona suʻesuʻe le meafaitino, e mafai ona e mauaina le tele o faʻamatalaga aoga e uiga i le galuega a le endocrinologist, ituaiga o pathoces, metotia o togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi.

Faamatalaga lautele

O le faaupuga "hormone" na faʻaalia i le 1905.I le gasologa o suʻesuʻega, na taʻua ai e le fomaʻi fomaʻi o Brown-Secart, e le gata o sulu, ae o isi foi vaʻai (hypothalamus, pituitary, thyroid, pine pine) e maua ai ni mea faapitoa e pulea ai le tino. O ituaiga ituaiga o hormone e afaina ai se matagaluega patino poo se faiga; oi ai tulafono faatonutonu e nafa ma le lelei o le faagaoioia o le tele o okeni po o isi gland endocrin.

O a mea e togafitia e le tagata tomai faapitoa?

  • ia suʻesuʻe le tulaga o le endocrin system o le maʻi,
  • faʻatonu se suʻega auiliili ma le faʻatagaina faʻamaonia o suʻega mo hormones, faailoga o le paʻu, faʻatautau,
  • faʻavae le ituaiga, ituaiga, foliga ma le laasaga o le faʻamaʻi, faʻamaonia pe faʻamaonia le natura leaga o le tumutumu, pe'āfai o iai faʻamatalaga, lafoina i se feutagaiga ma se fomaʻi,
  • filifili le togafitiga sili ona lelei mo pathologies e atiae e faasaga i le talaaga o le le talafeagai o le galueaina o le pito o le endocrine, faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • i le tulaga o le maualalo o le togafitia o togafitiga, faʻafesoʻotaʻi se neurosurgeon mo togafitiga faʻapitoa pe faʻamaonia se auala e le o se taotoga - togafitiga o le radioiodine mo le kanesa o le thyroid gland,
  • faʻaitiitia le faʻalavelave faʻapena e faʻalagolago i le talaaga o faʻamaʻi pipisi o le endocrin,
  • ia ofoina atu se seti o puipuiga e puipuia ai le vevela i le taimi masani o pathoces endocrin.

  • faasaʻo le paleni o hormonal,
  • fesoasoani e toe faʻafoʻisia le metabolism,
  • auai i le togafitiga faigata o le le atoatoa o feusuaiga ma le toe fananau mai.

Manatua! O pathologies Endocrine e masani ona tuʻuina atu faʻafitauli i totoga eseese ma tino. E tele lava ina faʻafesoʻotaʻi e le tagata gasegase le gata i le endocrinologist, ae asiasi foi i se tausi meaʻai, endocrinologist, ophthalmologist, fomai ENT, nephrologist, fomai poʻo le urologist, dermatologist.

O faʻamaʻi o le gland o totonu ma fafo atu o le puleaina

Faatasi ai ma le le talafeagai o le galueaina o le pito o le endocrin, o loʻo feagai tagata ma faʻamaʻi o ituaiga eseese. O le faagasologa o le paʻu (faʻaleagaina poʻo le leaga), faʻamafanafanaga, faʻalauteleina o le tino o le iʻuga o faafitauli i le hypothalamus, thyroid gland, cornex adrenal, ovaries, ma isi elemene o gutu o le endocrine. O isi ituaiga o pathoces: le lava po o le maualuga o maualuga o hormones, faaletonu o le gataifale, faaitiitia le tomai o le atamai, oso i le toto toto, fesuiaiga o le mamafa, pala, fula, le tuputupu ae le tuputupu aʻe, atinaʻe.

  • (thyroiditis Hashimoto)
  • (Ituaiga 1 ma le 2),
  • faasalalauina
  • solia o lactation,
  • tamaʻitaʻi ma le tamaʻitaʻi
  • hypogonadism
  • afaina
  • prostate adenoma
  • iodine le lava
  • gigantism ma le taufaasese,
  • hyperandrogenism,
  • le atoatoa o le tino
  • maʻisuka maʻitaga
  • feusuaʻiga i mea tau feusuaʻiga i alii ma tamaitai,
  • adrenogenital syndrome
  • gasegase o le tino
  • manopause syndrome
  • vaʻavaʻai faʻavalea
  • nezidioblastoz,
  • osteoporosis
  • ma le le atoatoa o le hypothalamic-pituitary.

O a ni faailoga e te manaʻomia e vaʻai ai i se fomaʻi

E taua tele le iloa o faailoga autu o faʻamaʻi o loʻo tupu ma faʻaleagaina ai le pituitary gland, gland lagoland, hypothalamus, ovaries, ma isi elemene ma galuega tutusa. E tatau ona e fiafia i faʻamatalaga e uiga i mafuaʻaga, o faʻamaʻi pipisi o le endocrin, aemaise lava pe a mavae le 35-40 tausaga, faʻatasi ai ma le gasegase o le tino, ogaoga le tino, popole tele, galue i galuega matautia poʻo le suia o le po.

Faailoga o le toilalo o le hormonal:

  • osofaʻiga le fefe, popole, faʻaleagaina,
  • leai se malosi, leai se popole, ita,
  • le mautonu po o le moe, aemaise pe a uma ona 'ai,
  • televave vave faʻatasi ma le fia inu tele,
  • mago ma le faʻaleagaina o le mucous membranes,
  • faʻaleagaina o le tulaga o le fao pepa, lauulu, paʻu,
  • o foliga vaaia o le gatete i lima, vae, gaogao, le mautonu,
  • fesuiaiga i le vevela, toto toto, tachycardia,
  • suiga o le mamafa i se taimi pupuu, leiloa o meaʻai: maua po o le toso malosi,
  • faateleina le mago o le epidermis poʻo le susu tele o le paʻu, faʻateleina le pala,
  • "Uila vevela" i se lagona o le vevela i le eria o foliga, o le fatafata, mumu o alafau, palapitations, ita, vaivaiga.

E i ai isi faʻamaoniga o le toilalo o le faʻamalo:

  • tiga i le mammary glands, fula o le susu,
  • faigata i le mafaufau, foliga le lelei o le faʻagavaaina,
  • afaina o meaʻai, gasegase e le o iai, vomiting,
  • amataga o feusuaiga masani po o le tuai o le amataga o le lauiloa,
  • telegese pe faatelevave le alualu i luma o le tamaititi,
  • migraine-e pei o ulu o le ulu, faʻalavelave faʻaopoopo, vavao,
  • felafolafoaiga o mata,
  • faʻaititia le libido
  • o se faʻaopoopoga i le vaega o loʻo i ai le lauroid,
  • faʻaaliga faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi, "fog" poʻo "lalelei" o loʻo i luma o mata,
  • o se toso malosi i le puipuiga,
  • masani ai
  • vavaeese i le faʻaleleia o le tino poʻo le mafaufau.

Manatua! I fafine, o faʻafitauli o le hormonal e tupu tele faʻafia ona sili atu nai lo alii. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le hyperthyroidism ma isi thyroid pathologies i tagata e maua ile 10 taimi e le maua ai.

O le a le mea e togafitia ai se endocrinologist i alii

O le faʻasologa o le Endocrin ma le taunuʻuga o faʻalavelave faʻafuaseʻi:

  • hypoandrogenia,
  • solia o le konetino,
  • nezidioblastoz,
  • prostate adenoma
  • apudomas
  • feeseeseaiga i tupulaga ma talavou,
  • e le o le suka ma,
  • solia o le lipid metabolism,
  • nodular formations i totonu o le lauroid,
  • autoimmune pathologies,
  • le atoatoa o le tino,
  • acromegaly
  • solia o le lauiloa,

Faʻafitauli o le endocrin system ma faʻafitauli: , faʻapea foʻi ma le a le aso o le taamilosaga e foaʻiina ai le toto mo suʻesuʻega.

O se itulau ua tusia e uiga i le masani o le maualuga o le suka o le toto i tamaitai pe a uma le 50 tausaga, e uiga i mafuaʻaga ma faailoga o suiga.

I luga o le itulau, faitau e uiga i faailoga o le vaʻaia o le vaʻalele a le tino i fafine, faʻapea foi ma aʻafiaga e ono aʻafia ai o maʻi.

O le endocrinologist o le pediatric e nafa ma maʻi faʻaleagaga ma maua mai i se talaaga o le le mautonu o mea faʻaleaga:

  • cerebral gigantism,
  • (e oo i le 12 tausaga i le 90% o mataupu, 1 ituaiga o fomaʻi ua atiaʻe),
  • hypo- ma le gaioiga o le lauroid,
  • afaina
  • faasalalauina le pule,
  • ituaiga autoimmune o thyroiditis,
  • togafiti o Itsenko - Cushing,
  • gigantism po o le taufaasese.

Faʻailoga i fafine maʻitaga

E taua le faʻafesoʻotaʻi le endocrinologist i le taimi e puipuia ai faʻalavelave e lamatia mo le tina ma le tamaititi faatalitali. I le taimi o le maʻitaga, o le faamamafa autu i meaʻai, faʻamautuina o le moe ma le mafaufau o le mafaufau, le faʻaaogaina o fualaʻau: e faʻasaina fualaau faasaina. Faʻatasi ai ma se faʻalavelave ogaoga o le maʻi o le endocrine, e taua tele le filifilia o le vailaau aupito sili ona lelei o fualaau faʻasaina ina ia faʻaitiitia ai le lamatiaga mo le totoina o le tino.

  • maʻisuka maʻitaga
  • cancer cancer
  • cancer o le tino
  • hypothyroidism
  • faiga o le susu i totonu o le pituitary poʻo le faʻasalaga.

Mo le puipuia o faʻalavelave faʻalavelave ma faʻafitauli faʻaleagamoni, e tatau ona suʻeina oe e se endocrinologist aʻo fuafuaina le maitaga. O le faʻamaʻalogaina o mea e le masani ai ua faʻaitiitia ai le lamatiaga o le le atoatoa o le endocrin gland, e puipuia ai le faaletonu i le fetus ma tulaga ogaoga i le tina, mo se faʻataʻitaʻiga, o gasegase pituitary faʻamaoni poʻo le cancer o thyroid.

Afai e aliali mai faʻailoga o le faʻafitauli o le tino ma le faaletonu o le hormonal, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist. I le taimi e iloagofie ai faʻamaʻi, faʻataʻitaʻiga tatau, faʻalavelave faʻalavelave ma tulaga, e pei o le maʻisuka, vaevaega o gaʻo, gasegase matautia, ma le leai o se tamaititi e mafai ona alofia.

Vitio e uiga i le mea na faia e le fomaʻi - endocrinologist ma mea faʻamalolo:

I tausaga talu ai nei, o faʻamaʻi ua avea ma tasi o patho masani sili ona taatele i le faitau aofaʻi. I le tele o itu, o tagata atamamai e faʻafesoʻotaʻi lenei mea i le le lelei o le siʻosiʻomaga, le lelei o mea taumafa, leai se iodine i le tino, ma le tele o isi mea.

I sina masalosaloga o le lagona le le lelei, e taua tele le feutagai ma se fomaʻi, talu ai o sea tulaga i le taimi e mafai ona matua matautia mo se setete o le soifua maloloina. O le endocrinologist o loo aafia i maʻi. I la tatou tusiga, o le a tatou taumafai e saili po o le a le mea e togafitia ai e le endocrinologist ma po oa ni faʻamaʻi e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ai.

O le a le mea e faia e se endocrinologist?

O le endocrinologist o se tagata tomai faapitoa o loʻo aʻafia i togafitiga, togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi o le endocrin system. I le faʻaopoopoga, o le tagata poto faapitoa e faʻaalia le le atoatoa o le hormonal ma fesoasoani i tagata e faʻaaogaina fofo faafitauli, faʻaaoga fofo sili ona lelei.

I le faaopoopo atu i faʻamaʻi pipisi, e maua e le fomaʻi fesoasoani ma aʻafiaga na afua mai i nei maʻi. O nei mea e aofia ai le faʻaumatiaina o feusuaiga, toe faʻaleleia o metabolism, ma isi.

O le fomaʻi ei ai sana sootaga tuusaʻo ma le endocrinology pediatric. O lenei vaega o le faasaienisi e foia faafitauli e tulai mai i le talavou ma e fesootai i le atinae o feusuaiga. Talu ai o le soliga o le feusuaʻi, e pei o se tulafono, e tuusaʻo faʻatasi ma le solia o le galuega endocrin o le tino.

E le gata i lea, o le galuega o le endocrinologist e aofia ai le tasi o lala o vailaau - maʻisuka. E aofia ai faʻamaʻi pei o le maʻisuka. O le mea lea, e togafitia e le fomaʻi le maʻisuka, ma atiina ae ai togafitiga puipuia e talafeagai mo lenei maʻi. E tatau ona maitauina o lenei faʻamaʻi o se maʻi ogaoga, e manaʻomia ai se togafitiga faapitoa i togafitiga.

O a faʻamaʻi e togafitia e le tagata tomai faapitoa?

O le maʻi taatele e masani ona taʻua ai le endocrinologist o le maʻi suka. O lenei mea o se togafitiga o le pancreas pe a iai se le atoatoa o le inisalini. O se taunuuga o sea solitulafono, o le maualuga o le kulukose, e mafua ai le faʻaalia o lenei maʻi. E tele ituaiga o maʻisuka e maua, e fuafua lava i lenei, auala eseese togafitiga e faʻaaogaina.

O se tagata e mulimuli i le endocrinologist e togafitia foi ona o gasegase, lea e tele lava ina maua i le sili ona lelei. O ia faʻafitauli e aofia ai:

  • Autoimmune thyroiditis.
  • Faʻasalalaʻau solo.
  • Hypothyroidism ma thyrotoxicosis.
  • Eseese o le taela.
  • Nodal ma.

O faʻamaʻi pipisi e le masani ona masani, ae ua manatu e lamatia i le soifua maloloina. Faatasi ai ma ia maʻi, latou te liliu atu foi i le endocrinologist.

O lenei tagata poto faapitoa e feagai ma faafitauli eseese e fesootaʻi ma le gitu pituitary. Talu ai ona o le pituitary gland o le faiʻai ua taʻua o le taʻitaʻi autu o le system endocrine. O le taotoga o le thyroid gland, slanders, gonads, etc., e faʻalagolago atoa i le lelei o ana galuega.

O le solia o le gaioiga masani, lea o loo faamatalaina i tamaitai e le polycystic ovary, malestual retardation, vevela ovarian, i alii - feusuaʻiga i feusuaiga, ma isi mea, ua faasino i le togafitiga o le endocrinologist.

I le faaopoopo atu i nei faʻamaʻi, o le fomaʻi e togafitia le mea oona, osteoporosis, parathyroid gland, syndabol syndrome, maʻi o le anorexia, le mafaufau, ma vaivaiga maso.

O le a le mea e faia e le endocrinologist ma o le a le mea na te faia?

E pei ona e vaʻaia muamua lava, o le endocrinology o se vaega faʻalavelave ma faʻafiafia. O le mafuaaga lea e masani ai ona vaevaeina i vaevaega:

  • Faamaumauga o le pediatric endocrinology, talu ai o le tino o tamaiti e matua ese lava mai le tagata matua, ma o auala togafitiga e tusa ai ma ia tulaga e ese le ese,
  • Vaega faʻataʻitaʻiina e feagai ma feusuaʻiga i feusuaiga i alii ma tamaitai e afua mai i faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • Thyroidology o se laasaga o le endocrinological faʻataʻitaʻiga lea e matua loloto lava le suʻesuʻeina o togafiti faʻamaʻi,
  • Diabetology o se lala o le endocrinology e taulai i le maʻisuka.

E mafai ona manaʻomia le fomaʻi a tamaiti i le talavou, ma le tuai i le atinaʻeina o le mafaufau, faʻaleagaina le tuputupu aʻe ma le mamafa o le tino, faʻatasi ai ma faʻafitauli faʻapitoa.

E manaʻomia faapitoa se tagata faʻatoa fanau mai:

  • i le tulaga o le fuafuaina o le maitaga,
  • i le tulaga o faʻafitauli i le fanauina o se tamaititi poʻo le maitaga,
  • afai e te manaʻo e fesuiaʻi i faʻamatalaga faʻamaʻi,
  • i le vaitau ao leʻi faia le misa ma ao faagasolo.

E manaomia se thyroidologist i le tulaga o le atinaʻeina o faafitauli o thyroid, faʻaalia i le saoasaoa o le gau, poʻo le isi itu i le oona tele, paʻu o le paʻu, faʻafitauli o le mafaufau, maʻi vaivai, ma isi.

E manaʻomia le fesoasoani a se tagata maʻi pipisi pe a fai e maua e se tagata le maʻisuka poʻo iai foʻi faʻaʻailoga e iloa ai lenei maʻi. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai lava ia i taimi uma, o se lagona malosi o le galala, vaivaiga i muso, vaʻaia le vaʻaia ma taofi le le toʻa i vae.

Uma masani faʻamaʻi o le endocrin

Tusa lava poʻo fea o le okeni endocrine na aʻafia, e tatau i le endocrinologist ona suʻe le tagata maʻi, tuʻuina atu o ia mo se auiliiliga, ma faatoa maeʻa ona tatau ona faʻamalolo le togafitiga. O le puipuia o faamaʻi endocrine o se laasaga mautinoa lea i luga o le ala i le soifua maloloina lelei, o lea e mafai ai ona e faia se taimi atofaina ma se tagata tomai faapitoa e feutagai ma ia e uiga i lenei mea.

O le iloa o mea e faia e le endocrinologist, e tumau pea ona malamalama auiliili pe o a ni faʻamaʻi e togafitia e ia. E tele naua i latou, ae sili atu ona taatele:

  • maʻisuka faʻamalosia - faʻavae ona o le le lava o le inisalini i totonu o le toto, ma le solia o le pancreas,
  • maʻisuka insipidus - o se faʻafitauli e tupu i le faʻaleagaina o le pituitary, e faʻailoa i le fia inu ma le masani ai,
  • autoimmune thyroiditis o se maʻi o thyroid. E faʻavevesi ona o le le lava o le iodine i le tino, lea e faʻaleleia ai le tele,
  • acromitaly - o se faʻamaʻi e mafua mai i faafitauli i le pituitary gland, poʻo le, o lona vavao muamua, o le mafuaʻaga lea o ponaivi ponaivi o vae, ulupoʻo ma mata ua mafiafia ma faateleina i le tele,
  • o le le masani ai, o le mafuaʻaga o lenei suiga o le mea moni i le natura, o lea afai e le mafai ona maʻitaga, e tatau ona muamua suʻesuʻe oe e se endocrinologist.

O faʻafitauli o le Hormonal e mafai ona faʻaalia i latou lava i auala eseese, ma e le o se mea patino. E manaʻomia lou faʻalogo lelei i lou tino, ma mataʻituina le tulaga i fafo o le tino. Afai ei ai se tagata e iai ni uiga e le manino lona amataga, e mafai ona ia alu i le fomaʻi, o ia, pe afai e talafeagai, o le a tuʻuina atu se faʻamatalaga i se fomaʻi. Ae ui i lea, o loʻo i lalo ifo o le a matou tuʻuina atu faitioga aupito sili ona lelei lea e mafai ai ona e faia ma le saogalemu se taimi atofaina ma se endocrinologist:

  • vaivai faifai pea, le lava le malosi ma le manao e moe i le ao,
  • malosi oso i le mamafa o le tino, i luga ma lalo,
  • fula i luga o le ua, se faateleina o lona voluma,
  • vevela vevela
  • fatu palpitations,
  • faʻaauau faifaipea
  • malogogo, fiainu,
  • paʻu, paʻu o lauulu i le 100 pc. i le aso
  • faʻalavelave i le faasolosolo malie,
  • faʻaleagaina o le lelei o le paʻu ma fao,
  • le mautonu i le vaega o meaʻai (manava manava, faamalosi, ma isi),
  • ponaivi papaʻi na afaina i fusi ma isi manuʻa,
  • vae
  • lagona le mautonu o le malulu, "sulu i luga o le paʻu" i le vevela o le tau,
  • gatete, tingling, vaivaiga i vae.

I le taʻua o le endocrinologist, i le le malamalama o le tele o tagata, o faʻamaʻi pipisi e pei o le guerini, o le maʻi vevela ma le maʻisuka ua vave faʻaalia. E moni lava lenei mea, ae o le lisi o faʻamaʻi pipisi e le muta iina.

O le endocrin system o se tuufaatasiga o ni fausaga ma ni okeni e taʻua o le endocrin. O la latou galuega autu o le tuʻuina atu lea o se aofaiga o mea faapitoa e taua o hormones. Latou te manaʻomia ina ia mafai ai ona faʻatautaia ma oʻo lava i nisi itu e pulea le galuega a le tino. Afai e maualalo ifo nai lo le mea e tatau ai, poʻo le sili atu nai lo le masani (lea e tupu ai), e mafai ona tupu faʻaletonu i isi totoga ma mamanu.O lenei mea e mafai ona aʻafia ai le metabolism, gaioiga o le tino, o le digestibility o elemene aoga aoga ma sili atu. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, o loʻo oʻo ina oʻo mai ni faʻafitauli matuia e mafai ona taʻitaʻia ai le soifua maloloina ma le lelei o le olaga.

O le pito i lalo o le eleele o loʻo aofia ai: grenesland, pituitary gland, thyroid gland ma parathyroid gland, thymus, hypothalamus and testes. Ae o le aso nei o le a sili atu ona tuuto atu i le fafine mama - o ovaries, aua o le mea lenei e togafitia e le endocrinologist i tamaitai.

O ai le faʻauʻuga o le endocrinologist?

O le Endocrinology o se saienisi faafomaʻi faʻataʻitaʻi, lea e matua atinaʻe ma faʻaleleia. O lona fiafia e aofia ai:

  • o laʻau o le endocrine lava ia, e taua o latou fausaga ma oa latou galuega latou te faia,
  • hormones, o latou ituaiga, faiga faʻavae ma aʻafiaga i le tino,
  • faʻamaʻi na mafua ona o le le atoatoa i totonu o okeni o le endocrin system,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni, ma o latou aʻafiaga i isi faiga faʻalotoifale.

O le finau o le fomaʻi o se fomaʻi o loʻo agavaʻa i mataupu uma o loʻo taua i luga, o ia na te iloa le auala e iloa lelei ai soʻo se maʻi o le endocrine, o le a le mea e fai e togafitia ai, ma le auala e puipuia ai.

E mafai e tagata maʻi ona liliu atu ia te ia pe afai ei ai ni faʻamaoniga patino e tupu, pe i le itu mai le fomaʻi, cardiologist, gastroenterologist poʻo isi tagata poto faapitoa. I le tautala faapitoa e uiga i tamaitai, ona masalomia ai lea o se maʻi faʻamaʻi, e mafai e le fomaʻi ona auina atu.

I se tulaga aoao, i falemai faafomai i aso nei ua i ai fomai e taua o se fomai-fomai-endocrinologist. Latou te faʻapitoa faapitoa i faʻamaʻi faʻamaʻi e mafua mai i le faʻasolosolo o le hormonal poʻo isi mafatiaga endocrin.

O le Endocrinology o se vailaʻau faʻalautele tele, o lea na tonu ai loa e faʻamalamalamaina le tele o vaevaega i totonu:

  1. Faamaumauga a le fanau - feagai ma faafitauli o tamaiti ma le tupulaga talavou e fesootaʻi ma lo latou alualu i luma ma feusuaiga. I le faʻaopoopoga, e tatau ona faʻaalia le tamaititi i lenei fomaʻi ma le tuai i le mafaufau ma le faʻavaeina o le tino, vaivai faʻamaʻi ma le faʻafefe o allergies,
  2. O le diabetology o se vaega tele lava o le endocrinology ua tuʻuina atu i se maʻi ogaoga ogaoga - maʻi suka. I le auala, o ona uiga e aofia ai: o le fia inu pea, vevela paʻu, faafitauli o le vaai, vaivaiga maso, ulu o le ulu, vaivai, ma le leai o se mamafa o le paʻu ona o le manaʻo lelei,
  3. Faʻasologa o le endocrinology - galue ma faafitauli o le tino ma le tane, ma faʻamaʻi e ono mafua ai le toilalo endocrine.

O le mea e togafitia e le endocrinologist i tamaitai: faʻalavelave faʻafuaseʻi, leai se faʻanoanoa, leai se mafaufau ma se misa. E mafai ona manaʻomia ni faʻatalatalanoaga mulimuli i faʻauʻuga mo tamaitai, aʻo lei oʻo i le maʻitaga, aʻo maitaga, faʻapea foʻi ma le filifilia o le faʻasaina o le hormonal.

Atonu ua mafai ona e mateina e mafai e se endocrinologist ona foia soo se mataupu e faatatau i le tino o le endocrine. Ae talu ai ona o lenei tusiga ua tuuto atu i mataupu a tamaitai, o le a tatou suʻesuʻeina tonu lava lenei itu o le endocrinology.

O le tino o fafine o se faʻalavelave faʻalavelave lea e matua afaina tele i hormones. O se mea taua taua i le lotoifale e pei ona faia e ovaries i le taimi e tasi ia galuega e lua:

  • fua mai ai fuamoa e tatau ai mo le faʻamaʻiina,
  • E maua ai hormoni, ma avea ai foi ma se mimiti endocrine.

E masani lava, o teine ​​talavou, tagata matutua ma tamaitai matutua o loʻo atiina ae se ituaiga o gynecological problem. O nisi oi latou e mafai ona mafua mai i le mumū, isi STDs, ma isi e ala i le faʻamaoni. Ae i le tele o mataupu, o le mafuaʻaga o se maʻi lemoni. O le le lelei o le ovaries o le, pe o le le lava o hormones, ua le toe fofoina e le fomaʻi, ae o le endocrinologist.

I le taimi muamua, e fesiligia e le fomaʻi le tagata gasegase, e iloa ai pe o iai aiga e vavalalata i le tino o le endocrine, o a isi mea e popole ai o ia. Ona manaʻomia lea ona ia faʻamaonia lelei le faʻamaʻi, lea na aoga ai i suʻesuʻega suʻesuʻe. E tusa ai ma a latou taunuʻuga, e mafai ona maua ni faʻamatalaga e uiga i togafitiga talafeagai ma fualaau oona. I lenei tulaga, o le pulea o le gynecology e tatau ona i ai i laʻasaga uma o togafitiga o hormonal.

O le tala faʻasolopito o fafine e matua le mafaagao. I lalo o tulaga masani, e fesuisuiai solo, ma ua taʻua lenei mea o le faasologa o le faasolosolo. Ae o loʻo i ai ia setete pe a tupu lenei mea mai le taimi, ma ona o lenei mea, ua tupu ai ni solitulafono matuia, e oʻo atu i le le maua o le tamaititi. O le alu i se atuatuvale e le aoga, e tatau ona e alu i se taimi atofaina ma se endocrinologist. E le mafai ona tuʻuina uma faʻamaʻi e togafitia e se endocrinologist i fafine i se tasi o tusiga, o le mea lea e sili atu ai le faʻamalamalamaina o na faʻaʻailoga e taʻu mai ai le manaʻomia ona asiasi i se fomaʻi o lenei talaaga:

  • i le amataga (pe a amata le vaitaimi o le teine ​​aʻo leʻi 11 tausaga),
  • e le tupu le tamaititi pe a mavae le 15 tausaga,
  • ua le o auai le tamaʻitaʻi i le tele o masina, ae e te le maʻitaga,
  • gasegase lea e le fesootaʻi ma le faʻasoesa
  • o loʻo i ai faafitauli i le mafaufau,
  • ua maua oe i le leai o se tamaititi
  • sa i ai mataupu o le le mautonu
  • o loʻo e mafatia mai le PMS, ona o ona faʻaʻailoga e sili atu ona tele aso ao lumanaʻi le faʻagasologa o le faʻailoga,
  • ua amata ona e faʻaalia faailoga o le misa,
  • mimita i le vaega tele o le faaaliga,
  • ia i ai ni faafitauli o le manaʻo
  • oe faʻalagona lagona faʻaletonu
  • tulaga o lauulu, fao ma paʻu ua paʻu.

O le mea e siakiina e le endocrinologist e mautinoa lava, o se fesili e fiafia tele i le tele o tagata e asiasi atu i falemaʻi mai lea taimi i lea taimi ma vaʻai i se faʻailoga e pei ona tusia i luga o le faitotoa o se tasi o ofisa.

O le endocrinologist o se fomaʻi o loʻo feagai ma mataupu o suʻesuʻega ma le puipuiga, faʻapea foʻi togafitiga tuusaʻo o faʻamaʻi e fesoʻotai ma le endocrin system.

E taua tele le faʻamalamalamaina o faʻamaʻi e pau i le agavaa o le endocrinologist:

  • O lou maʻi maʻi. E aofia ai le hypothyroidism ma le thyrotoxicosis syndromes. O le mafuaʻaga o le muamua o le hypothyroidism o le thyroid gland, ma o le thyrotoxicosis e faʻavae ona o le faateleina o le maualuga o hormones o le igoa tutusa i totonu o le toto,
  • O le maʻi suka. O le tele o taimi, o le faafitauli e mafua ona o le le lava o le insulin. O le iʻuga, o le tele o suiga faʻapitoa e tutupu i le tele o totoga o le tino o le tagata,
  • O le tele o se faʻamaʻi o se natura masani, lea o loʻo i ai suiga le lelei i le metabolic process. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le televavave o le tuputupu ae o le tino o manu,
  • Faamai o le hypothalamic-pituitary form.

O le taliina o le fesili e uiga i le mea o loʻo tilotilo i ai le endocrinologist, e tatau ona fai mai e togafitia e le fomaʻi ia ituaiga o totoga e pei o le hypothalamus, slanders, thyroid and pancreas.

O le a le taimi e tatau ona ou faʻafesoʻotaʻi ai se endocrinologist?

I le avea ai o se tulafono, o soʻo se faʻamaʻi e tuʻuina atu ma faʻamaoniga faapitoa. Afai o le a amata ona aliali mai muamua faailoga muamua, ona tatau loa lea ona e sailia le fautuaga a se fomaʻi.

O faʻamaoniga nei o uiga o le maʻisuka: o le tino mago, vaivai ma le moe, fia inu pea, maʻi paʻu, afaina o le tino, o le faʻateleina o le mamafa o le tino, ma sili atu.

O faʻalavelave i le gaioiga o le thyroid gland (pe a oo i lou thytotoxicosis syndrome) pasi ma faʻailoga e pei o le vevela tele, faʻaititia le puipuiga, faʻaleagaina, faʻalauteleina o le manaʻo, ma le malfunctions o le vevela. E le gata i lea, o le fatu fatu e sili atu ona masani ai, e le mafai e le tino ona faʻafefe le vevela, o le a aliali mai se vaʻaia. O le maʻi o le Hypothyroidism e faʻatasi ma le paʻu vevela, lauulu lauulu, le mafaufauina le mafaufau, maualalo le vevela o le tino, ma le malosi.

Mo le oona, o nei faailoga o uiga lelei ia - o se faʻaitiitia o le malosi ma le libido, o le fatuga masani, vaivaiga lautele o le tino, ma le vave maua o le tupe maua.

Aʻo leʻi amataina togafitiga, e manaʻomia se endocrinologist e faʻataʻitaʻi se faʻamaoniga. E faapitoa le lauiloa o MRI, CT ma ultrasound. O metotia suʻesuʻe ole Radionuclide e faʻaogaina foi, faʻalagolago i mea e siaki e le endocrinologist ma poʻo a faʻafitauli ua masalomia.

Soʻo se faʻamaʻi o le endocrine e faʻaleagaina ai le hormonal. E faʻafeiloaia e matua nisi o faʻamatalaga e tupu pe a faaleagaina lenei faiga i tamaiti, ma amio, genetics, poʻo le vevesi tele, e aunoa ma le tuuina atu ia i latou o se mea taua.

Le lava le togafitiga taimi e mafai ona mafua ai ni faafitauli ogaoga. O le mafuaaga lena e taua ai le iloa ma mea e faʻaalia ai e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le endocrinologist, o ai ma poʻo le a le ituaiga o faʻamaʻi e pei o togafitiga a se fomaʻi.

Saienisi sikolasipi - oa suʻesuʻega?

O le vailaʻau o loʻo suʻesuʻeina le tele o faʻafitauli ma maʻi o le endocrine o le endocrinology. O glands o loʻo i totonu o le tino e faʻaauau ai ona maua fuamone e aafia ai le gaioiga i totonu o sela ma le galuega o toetoe o totoga uma lava.

Endocrinology suesue le galuega:

  • pituitary gland
  • vavalo
  • gland (pancreas, masima, thyroid ma parathyroid),
  • sulu
  • ovaries ma tama tane.

O le faʻatinoina o le tino o le endocrine e fuafua ai le matua o le pepe i le manava, le atinaʻeina o le tamaititi pe a uma le fanau mai ma le tulaga o se tagata i le taimi atoa o lona soifua.

O le a le mea e togafitia e le fomaʻi o le endocrinologist?

O se fomaʻi i lenei faʻapitoa e aofia ai vaega tetele e lua:

  1. Faamaumauga o le Pediatric Endocrinology . O lenei taʻiala e aofia ai le vaega o talavou, tamaiti aʻoga ma tamaiti laʻititi o loʻo i ai faʻalavelave i le faia o feusuaiga ona o le le atoatoa o le hormonal.
  2. Faʻaipoipo . O lenei vaega e aofia ai le matauina ma le togafitiga o tamaiti o loʻo maua i le maʻisuka ma faʻafitauli e mafua mai i lenei faʻamaʻi. O faʻamaʻi e mafai ona maua pe faʻaleagaina ma faigata ona togafitia.

Talosaga vave i se fomaʻi o le endocrinologist e mafai ai ona e:

  • iloa uiga eseese o loʻo i totonu o se totoga tuputupu aʻe mai soʻo se mea ua vavaeeseina,
  • faailoa mai pathoces e mafua mai i faʻafitauli faʻaleagamoni,
  • aveese faʻamaʻi le masani ai ole gaʻo ole gasegase ole tino e le mafai ona togafitia i tagata matutua,
  • faailoa mai faafitauli e fesoʻotaʻi ma le tamaʻaiga,
  • faʻavae le solia o le faʻaoga o le hypothalamic-pituitary.
  • matuai galala
  • faʻaoga faifaipea,
  • le manaia o lagona i luga o le paʻu
  • faiga e le afaina ai le paʻu,
  • tiga i le tamai povi po o le ulu.

E tusa ai ma fuainumera, o meaai e le paleni, o le faaitiitia o le tino faaletino ona o le faʻaaoga pea o mea faʻaonaponei e tamaiti, o le le mautonu o tulaga faʻale-agafesootai e mafua ai le mamafa o le mamafa i le tamaitiiti, lea e mulimuli ane iʻu ai i le gaʻo.

E tusa ai ma fomaʻi, matua, ona oa latou galuega mamafa, le le amanaʻiaina, iloa o lenei tulaga ua tuai tele, o le mea lea, o faʻalavelave faʻapitoa matautia e tutupu, e aofia ai le maualuga o le maualuga, maʻi suka, maʻi faʻaleagaga ma le tele o isi.

O le mea lea, soʻo se faʻasalaga i le atinaʻeina o fanau e tatau ona iloa lelei e matua. O le tulai mai o togafitiga e aafia ai le aoga o le itiiti ifo ma le tasi o le endocrin gland e fesoasoani i le le atoatoa o isi vaega o lenei faiga. O lenei mea e oʻo atu ai i aʻafiaga e le faʻasalaina, aemaise lava i togafitiga tuai.

Endocrinologist

O le gaosiga o le gaioiga o le endocrinologist e gata i le siakiina, togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi o le endocrin system. E filifilia e le fomaʻi metotia o le faʻasaʻoina o tulafono faatonutonu mo meaola mo tagata taʻitoʻatasi patino, faʻamaonia togafitiga e faʻamalo ai patho ua iloa.

E le gata i lea, o loʻo galue le fomaʻi i le suʻesuʻeina o le faʻatinoga o le endocrin system, faʻapea foi ma le suesueina o na mea e leʻologia e mafua ai ona le lelei le galuega. O lenei mea e mafai ai ei matou ona maua ni metotia fou o togafitiga o maʻi. O lona uiga, o le endocrinologist o loʻo punouai i le togafitia o faʻafitauli ma faʻaumatia o latou taunuuga. O le mea muamua lava lea, o le faʻamautuina o le tulaga o hormonal, faiga faʻasolosolo, feusuaiga ma isi faʻafitauli.

O le vaega autu o le endocrinology

Endocrinology, e avea o se lala o vailaau, e aofia ai vaega e pei o:

Endocrinology o tamaiti. O lenei lālā o loʻo suʻesuʻeina faafitauli e fesoʻotaʻi ma le tino o le endocrine i le taimi o le pala ma le laʻititi.

Faʻaipoipo O lenei lālā e aofia i le faʻamaoniga, togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka ma ona faʻafitauli. Talu ai e tele mea na maua e uiga i lenei faʻamaʻi, o le diabetology i lenei taimi i le taimi ua avea ma amio tutoatasi. O le mea moni o le maʻisuka o se faʻafitauli faʻapitoa ma e faigata tele ona togafitia i totonu o le faʻavae o soʻo se lala lala o vailaau.

E faʻapefea ona maua le suʻesuʻega ma se endocrinologist?

I le taimi o le fomaʻi, o le tagata maʻi o le a faia se faasologa o taualumaga:

Muamua, o le a maua e le fomaʻi faitioga a le tagata maʻi ma aoina se faʻailoga.

Faʻaaliga ma le suʻega a le tagata gasegase o le isi laasaga o suʻesuʻega. E mafai ona maua se suʻesuʻega faaopoopo o genital.

Fuaina o le toto maualuga ma le faʻalogologo i fatu o le fatu.

E pei ona tatau ai, o le tagata maʻi e auina atu e faʻaoga nisi faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, e pei o le CT, MRI, ultrasound, taiapa, ma isi.

O afea e asiasi ai i se endocrinologist

E tele faʻamaʻi e iai le tomai o lenei tagata poto faapitoa. I lenei itu, o uiga o le faʻamaʻi e maoae foi.

O le mea lea, e mafai ona e lisiina na o faailoga taua e faʻaalia ai e te manaʻomia le vaʻai i se fomaʻi:

Faʻaopoopo le fua o le fatu.

Tremor o vae, i lalo ma luga.

Menstrual faaletonu, o lona tuai po o le tele o taimi.

Hyperhidrosis, faʻalavelave i le vevela, tele le gaioiga o le vavao.

Suiga i le mamafa o le tino i le itu o le faʻaititia pe faʻaitiitia, mo le leai o se mafuaaga.

Faʻataʻitauina le faʻalauteleina, maualalo o lagona.

Teteleina o le tulaga o fao ma lauulu.

O nisi taimi o le faifai pea o le faʻamalosi, faigata o le moe, faʻalavelave.

O nei faʻaʻailoga uma o se faʻamaoniga e iai i le tagata ni faʻafitauli i le system endocrine. E ono mafai ona faʻaititia pe faʻaitiitia le faʻaoʻoina o le calcium i totonu o le toto, pe i ai ni faʻalavelave i le vevela poʻo isi faʻafitauli.

Faailoga o le Maʻisuka

E taua le aua nei misi ia uiga o lenei faʻamaʻi matautia ma ia sailia fesoasoani agavaa i se taimi talafeagai:

Talosaga faifai pea ina ia gaogao le vevela.

Le foliga mai o le manogi o le paʻu ma mucous membranes.

Flammation o le paʻu.

Le lagona masani o le fiainu.

Le faʻaalia o vaivaiga maso, vaivai pe a uma se galuega pupuu.

Vaaiga Taulaʻi.

Le tupuga o le ulu o le ulu i le lotolotoi o lagona fiaai.

Paʻa i le tamai povi.

Paʻu o le paʻu ona o le faateleina o le 'ai.

O le manaʻoga mo se tagata e finau i le aoga e asiasi i se tamaititi

O nisi taimi e manaʻomia ai foʻi e le tamaititi le fesoasoani a lenei tagata poto faapitoa, e tupu lenei mea pe a:

Ua ia faʻaitiitia le puipuiga puipui.

E i ai laupepa poʻo le alualu i luma i le faʻaleleia o le tino ma le mafaufau.

Sa i ai ni faʻalavelave faʻagavale, mo se faʻataʻitaʻiga, lafoaia o uiga faʻaipoipo lua poʻo se mamafa tele o le tino.

O afea e tatau ai ona ou faafesootai se endocrinologist mo le taimi muamua?

E mafai ona e faia e aunoa ma se asiasiga faatulagaina i se tagata tomai faapitoa pe afai o le mea o loʻo lisiina i luga e matua le o iai lava.

Ae peitai, e aoga le asiasi atu i se fomaʻi pe afai:

O le fanau mai o se tamaititi ua fuafuaina.

O se fafine ua fanauina se tamaititi.

O le fesili o le filifiliga lea o togafitiga.

Tausaga e silia ma le 45 tausaga. E le gata i lea, o lenei tulafono e faʻaaoga i tamaʻitaʻi uma e lua, ma e le faalagolago i le lagona o se tagata. A maeʻa lenei tausaga faʻagata, e tatau ona e sau i le taimi faʻapitoa mo puipuiga faʻatasi ma se tagata tomai faapitoa.

Faʻatonu Faʻatonu: Pavel A. Mochalov | D.M.N. fomaʻi

Aoga: Moscow Institute Institute I. Sechenov, faapitoa - "Inisiua Fomai" i le 1991, i le 1993 "Maʻi o galuega," i le 1996 "togafitiga".

Tuua Lau Faamatalaga