8 tala e uiga i le maʻisuka

O se manatu le masani a le toatele o tagata e le masani i le soifua maloloina faafomai o le manatu lea o le faailoga autu o le maʻisuka o le faateleina o le numera o masila, o vaega o le toto o le tagata, lea e iloa i taimi o suesuega a le falemaʻi. O le mea lea, o le toʻatele o tagata e talitonu o le faʻaaogaina o oloa gaosia e faʻaosofia ai le vave faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le toto. O tagata, faʻafefe i le maʻisuka, e faʻaauau pea ona faʻamalosia e faʻamalosi i latou i laufofoga, fefefe i le maua o le maʻisuka.

O le mea moni, o le manatu o le "suka i totonu o le toto" o se faʻamalologa faʻalaʻau maloloina ma e leai se mea e faia i se mea tioata lanu paʻepaʻe. O le toto o se tagata soifua maloloina, e pei o se tagata maʻi na maua i le maʻisuka, e aofia ai kulukose mole molemoa, o se mea e matua ese lava ma e leai se mea e aʻafia ai mea taumafa. Ua naʻo se ituaiga o mole mole māmā.

O suauu o ituaiga faʻalavelave e paʻu i totonu o le faʻaogaina o meaʻai faʻatasi ai ma meaai e faʻaumatia i lalo i sugars faigofie - glucose, lea e ulu atu i le toto. Faailoilo o le aofaʻi o molelaʻau kulukose i totonu o le toto i totonu o se tagata e aunoa ma le maʻisuka o loo iai i le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / L. O le sili atu i lenei faailoilo e mafai ona taʻu mai ai le avanoa e gaosia ai le suamalie i le afiafi o le suʻega, pe taʻu mai e mafai ona mafatia le tagata mai le maʻisuka. O le mea lea, e maua e tagata le fesoʻotaʻiga i le va o le taumafa o laʻau suamalie ma le faateleina o le toto suka.

O le mea lea, o se fuainumera tele o meaʻai suamalie e faʻaaogaina i le faagasologa o le 'ai e mafai ona taʻitaʻia ai le maualuga o kulūkose molekone i totonu o le toto ma faʻaosoosoina ai le atinaʻe o se maʻi suka.

O aʻa e mafua ai le maʻisuka o le:

  • le lava le gaosiga o le inisalini, e mafai ona gauai tele le kulukose i totonu o le toto ma se taumafaiga a le tino e teuina le aofaiga talafeagai o le homone. I lenei taimi, o le fausaga o le tino e le mafuatiaina i le inisalini, lea e aʻafia ai le le mafai ona fai faleoloa kulukose.
  • mamafa tele tagata.

O le mea lea, o le faʻatagaina atoatoa o le selu o se tagata e le mafai ona faʻamautinoa ai o le a le maua lava i le maʻisuka. E le gata o oloa sukalati ma paluga e matautia i le tulaga o le maʻisuka, ae o isi foi oloa e aofia ai le tele o vaega o gaʻo taua. O le atinaʻeina o le maʻisuka e aʻafia i le faʻaaogaina o le suauu i aso taitasi. O le tagata na faia le filifiliga e teena meaʻai sugary, ae masani ona inu vai, faʻafuaseʻi ona paʻu i totonu o le kulupu o tagata e tele le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Mai i luga, o le faaiuga e taʻu mai ai lava o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e mafai ona mafua ai le sili atu ma le tasi le faaaogaina o selu. O le maʻisuka e faʻamalosi ai meaʻai gaʻo-mauʻoa e fesoasoani ia te oe vave vave ona faʻatumu ma vave faʻafouina le malosi o le malosi, ma meaai e tamaoaiga i le faʻamalosia o le carbohydrate.

O nei oloa e aofia ai: falaoamata ma ana oloa, alalaisa, suka suka. O nei mea uma o ni vailaʻau faʻamalosi faigofie. Ina ia mafai ona faʻafaigofieina faiga faʻapitoa ma faʻasaina le foliga mai o le mamafa o le mamafa, e tatau ona faʻatumuina le lisi i meaʻai e mauʻoa i vailaʻau gaʻo. O ia oloa e aofia ai: meaʻai falaoa faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le paʻu, gaʻo lanu, palu mai fatu fatu atoa.

Pe a faʻatusatusa iʻuga masani o faʻamalositino o le toto toto i le tulaga masani, e mafai ona e aunoa ma le fefe, e 'ai sina tele o suamalie. E sili pe a fai o pastry, meaʻai, poo sukalati o a latou lava gaosiga. O le mafuaʻaga o le faʻaopoopoga o meaʻai i gaʻo, lea e ono faʻaosofia ai le maʻisuka nai lo le suka masani.

O le tala i se tasi oa tatou au faitau, Inga Eremina:

O loʻu mamafa na faapitoa lava le atuatuvale, Sa tusa ma le 3 o le au fagatuaga tuufaatasia, e 92kg.

E faʻapefea ona aveese le mamafa o le mamafa? Faʻafefea ona feagai ma suiga o le hormonal ma le gaʻo? Ae leai se mea e leaga pe talavou i se tagata e pei o lona faatusa.

Ae o le a le mea e fai e leiloa ai le mamafa? Lasiga liposuction taotoga? Na ou iloa - e le itiiti ifo i le 5 afe tālā. Faʻamatalaga o masini - LPG massage, cavitation, faʻaliliuina RF, myostimulation? Aititi tau taugofie - o le tau e totogi mai le 80,000 rubles ma se tagata fai meaʻai. E mafai lava ona e taumafai e tamoe i luga o se lapisi, i le itu o le valea.

Ma afea e maua ai i taimi uma? Ioe ma e taugata tele lava. Ae maise lava i le taimi nei. O le mea lea, mo au lava ia, sa ou filifilia se isi metotia.

E tatau ona manatuaina o tagata e maua i le maʻisuka i totonu oo latou aiga e tatau ona sili atu ona mataala i le faʻaaogaina o laulaʻau, ona o le faʻamaʻi faʻamaʻi.

Afai e maua le maualuga o le suka i le toto, peitaʻi, e faigata ile tagata ona faʻailoa ia te ia le fiafiaga o le fiafia i ana oloa e sili ona fiafia i ai, e tatau ona filifili laʻau suamalie na fuafua lelei mo le maʻisuka.

O ia mea suamalie suamalie e faia i le fructose ma maua ai sina tikeri itiiti o le afaina i se tino vaivai. E taua le manatuaina e le tatau ona e 'ai ma ni meaʻai faʻapitoa. O le mafuaʻaga o fualaau mole fuamoa e sili atu le sologa lelei nai lo mole suka, ae mafai foi ona faʻaititia le aofaʻi o kulukose i le toto toto. E le gata i lea, o oloa gaosia mo le maʻisuka e faia mai i le falaoamata, lea e faateleina ai foi le gaʻo o le suka.

E tatau ona manatuaina o le maʻisuka e le mafai ona tulaʻi ma alualu i luma ona o le faʻaaogaina masani o le tele o volumes. Afai e leai se gasegase o le maʻisuka i le maʻisuka, e taʻitaʻia e ia se meaʻai lelei, fiafia i taʻaloga, ma tumau lona soifua maloloina, ona le 'ai lea o selu e le mafai ona afaina ai lona tino.

I le eseesega, pe a maua e tagata o le aiga le maʻisuka, ma o le tagata lava ia e muamua ona gasegase i le tele o meaʻai ma le mamafa, e mataʻituina maʻi faʻamaʻi pipisi. O lenei mea e tutusa ma le taumafa suamalie e mafai ona mafua ai le afaina o se maʻi matautia - maʻisuka.

O nisi e talitonu o le mumusu atoatoa e 'ai i le gaʻo gaʻo e mafai ona inisiua e tetee i le atinaʻe o le maʻisuka. Ae peitai, e le o lea. O kulimi gaʻo e taua tele. Glucose molekone e fai ma sui o le malosiaga mo le tino o le tagata, ma e na o le carbohydrate tuufaatasia e mafai ona tuʻuina atu i fausaga faʻapitoa. O le mea lea, o le maʻisuka o aso taitasi e tatau ona aofia ai le 2/3 carbohydrates. Ina ia aloese mai le oso i totonu o mea o loʻo i totonu o le kulukose i le toto toto ina ua uma se taumafataga, e le aoga le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo e mauagofie le digestibility.

O lenei oloa o vine ma isi suka. O le gaʻo faʻatasi ma le faʻavaveina o le manava e manaomia ina ia faʻaauau pea i le taumafa o le maʻisuka ma se tagata maloloina atoatoa. O fualaau ia, fualaau faisua ma fualaau suamalie. O le tulaga o le leai o se meaʻai.

I le faapipiiina i luga, e mafai ona tatou fai atu o le 'ai o selu e le mafai ona faʻaosofia le amataina o le maʻisuka. O se mea taua, fesoasoani i le mea na tupu i se faʻamaʻi. O tagata soifua maloloina atoatoa e le o iai se faʻasologa o mea e mafai ona latou faʻatoʻilaloina e mafai ona 'ai fualaau suamalie i le tele o mea. O nisi taimi e tatau ai ona faia le fuataga o fua o le suka, talu ai o le maʻisuka o se maʻi maua foi. E tatau i le maʻisuka ona faʻatapulaaina lo latou faʻaaogaina o laʻau suamalie ma fesuiaiga i se meaʻai maloloina.

E mafai e le maʻisuka ona tupu mai lau laʻau suamalie?

O le maʻisuka e mafua mai i le tele o le suka ua 'aina, ma e sili atu foi e le mafai ona' ai le sima i le maʻisuka. O suʻesuʻega a fomaʻi e faʻaalia ai e le o se mea faapena. I se auala, o lenei manatu e saʻo, talu ai e le mafai e le faʻamaʻi ona maua ai le suamalie, ae o isi pauna, lea e masani ona maua e nisi tagata i se ituaiga o meaai.

Aisea e tupu ai le maʻisuka?

E lua ituaiga o faamai: ituaiga 1 ma le ituaiga 2. I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini e gaosia pe leai, ma i le ituaiga 2, e le mafai e le tino ona faʻaaogaina le inisalini. E taʻua foi i latou o le insulin-e faalagolago i le maʻisuka ma e le o le insulin. O le mafuaʻaga o se maʻi o le insulin-o le solia lea o le puipuiga o le tino ona o vailaau viral past (rubella, mumps, cytomegalovirus), o se inisalini tutoatasi tutoatasi e mafai ona tupu ona o se gasegase e mafua mai i le faamaʻi ma le lapisi.

O le maʻisuka ona o le le lelei ma le maʻisuka o fafine maʻitaga ua faʻailoaina i totonu o se isi vaega.

E iai le maʻisuka lona lua, lea e atiina ae mo mafuaʻaga nei:

  • Faʻailoga o le pancreas. O nei mea e aofia ai le pancreatitis mataga poʻo le gaʻo, cancer, somatostatinoma ma glucagonoma.
  • Aafiaga leaga o vailaʻau poʻo vailaau faʻasaina i luga o le pancreas. Latou te taʻitaʻia le atinaʻe o pancreatitis.
  • Faʻafitauli i le gaioiga o le gutu o le endocrine. E mafua ai le faamaʻi o Herenko-Cushing, Cohn's syndrome, goiter, acromegaly, Wilson-Konovalov maʻi.

Toe foʻi i le laulau o mea

E mafai ona maua mai le maʻisuka mai laʻau suamalie?

O le faʻamatalaga afai e tele lau palasalo, ona mafai lea ona e maua le maʻisuka mo se taimi umi ua lauiloa o se mea sese. Afai e 'ai e se tagata le tele o mea suamalie, ae tele mea e fai, faʻamalositino masani pe taʻavale, e' ai le tele o meaʻai maloloina ma e leai se meaʻai, ona leai lea o se faʻafitauli o le atiaʻe o le maʻi. O le vaega o aʻafiaga e aofia ai tagata ei ai togafitiga faʻavae, faʻamaʻi o le pancreas ma le gaʻo. O le mea lea, e mafai ona tatou fai atu ma le mautinoa e le afaina ai le afaina i le afaina o le laʻau: latou te mafua ai le mamafa o le mamafa, lea e faʻamaonia ai le oʻo mai o le maʻi i le 80%.

Afai e te le 'ai fualaʻau, o le a leai se maʻisuka?

O le teena atoatoa o selu e le faʻamaonia ai e le tupu le faʻamaʻi, aua o loʻo i ai sisi, ae e le mafai ona e fatuina se tele o kalori. E teena e tagata le peleni ma kalati, ae aua le toe 'aina isi meaʻai suamalie, meaai maualuga-carb, e le masalomia latou te lamatia i latou i lenei auala. I le soda masani 0.5 l aofia ai le 7-8 sipuni tele o le suka. O mea taumafa e maualuga i gaʻo meaʻai e aofia ai meaʻai vave, falaoamata, suka mama, ma le araisa paepae. O nei meaai e faʻalavelaveina ai le gataifale. Nai lo lea, e sili atu le lelei o le 'ai o fatu o fatu fatu, falaoa o le falaoa, falaoa falai, ma le suka enaena nai lo le suka suka.

Afai o le suka toto e masani lava, o nisi taimi e mafai ai ona 'ai sina suamalie, o le mea autu o lenei mea e le avea ma se amio leaga.

E mafai ona 'ai fualaʻau mo le maʻisuka?

O le 'ai o sisi i le maʻisuka o le a na ona afaina ai oe pe afai e te le pulea lelei se aofaiga tele o keke ma pusa. Ma o le faʻaaogaina o se aofaiga talafeagai o sima lafoaia ua faʻamaoniaina i meaʻai mo ia tagata gasegase. O fomaʻi e aofia ai kuki, marmalade, marshmallows, ma sukalati malulu ma 70-80% koko, taffles, pancakes, ma pancakes e faʻatagaina mo na mai sisi maʻi. I ituaiga uma e lua o le faamaʻi, o mea inu suamalie suamalie, paluga suamalie, meli ma fualaau suamalie ma le maualuga maualuga o le suka e faasaina. Ma mo i latou e le mafai ona lafoaia sisiva, o lole lole mo le maʻisuka e maua ai le maualalo o le suka i totonu o fale lole. O le maʻisuka mai laʻau suamalie o se talatuu tuai lea ua leva ona faʻateʻaina, o lea e mafai ai ona galo, ae na o le poto.

E mafai ona i ai le maʻisuka mai laʻau suamalie

O se tala faʻasolopito e salalau i totonu o le faitau aofaʻi, e tusa ai ma le tele o le faʻaaogaina o le suka e mafua ai le maʻisuka. E moni lava lenei mea, ae naʻo lalo o nisi tulaga. O le mea lea, e tatau ona malamalama pe o le a le ituaiga faʻamaʻi, ma o le ai ai le maʻisuka pe afai e tele mea suamalie?

O le a le maʻisuka

Ina ia iloa ai pe o le faʻaaogaina o le suka i le tele o mea e aafia ai le tupuga o le maʻisuka, e tatau ona malamalama pe o le a le ituaiga maʻi. O le fatu o lenei faʻamaʻi o le solia lea o le fesuiaiga o le vai ma le gaʻo i le tino o le tagata. O le iʻuga, o le pancreas ua faʻalavelaveina. O se tasi o galuega a lenei tino o le gaosiga o le inisalini. O lenei hormone e nafa ma le liuaina o le suka i le kulukose. E le gata i lea, o lenei vailaʻau e toe tuʻuina atu i totoga ma tuʻuina atu ia i latou avanoa e faatino ai a latou galuega masani.

Soʻo se toto o se tagata e aofia ai le maualuga o le suka. O se mea faʻalavelave masani faʻapitoa.

O le faʻalavelave ua faʻateleina lona faʻatupulaia. O se faʻalavelave talitutusa e tupu i le le lava o le gaosiga o le inisalini e mafua mai i le le lelei o le pancreas. Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, o faiga faapaleniva e fesootai ma vai e faalavelaveina. E leiloa e suʻega le mafai ona taofia le vai ia i latou lava, o le mafuaʻaga lea e amata ai ona tafe mai fatugaʻo.

O le mea lea, o le ute o le maʻisuka o le tele o le suka i le toto o le tagata maʻi e faateleina. O nei suiga e mafua ona o se faaletonu o le pancreas, lea e faʻaalia ai le le lava o le inisalini. O se taunuuga, e le lava lemoni e faʻasaʻolotoina e gaosia ai le suka i le kulukose ma feaveaʻi i siama o le tino. E i ai se tulaga e tele ai le suka i totonu o le toto, ae o totoga o le totoga e maua mai i le le lava o le kulukose.

I aso nei, e lua ituaiga o lenei faʻamaʻi e iloga:

  1. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. E mafai ona tuʻufaʻatasia. E masani ona tupu i tupulaga talavou i lalo ifo o le fasefulu tausaga. E faigata le faʻamaʻi, e tatau i le tagata gasegase ona tuiina pea le inisalini.
  2. O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e le o le insulin. E tupu i tagata matutua. E leʻi mauaina. Maua i le taimi o le olaga. E ivasefululima pasene pasene o tagata gasegase e atiae lenei ituaiga o le maʻi. O le faʻaofiina o le inisalini e le o taimi uma e tatau ai.

Faʻaaoga i le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o le tali i le fesili pe mafai ona maua le maʻisuka pe afai e tele le suka e manino. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e tuʻufaʻatasia ma e le tupu lava i le taimi o le olaga o se tagata. O mea laiti e ese ma le faʻamaʻi o le ituaiga lona lua.

Suga ma le maʻisuka - ei ai se mafutaga?

E pei ona taʻua i luga, o le faʻaaogaina o le suka e le mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi o le ituaiga muamua. E na o le tofi lava na te faasalalauina. Ae o le ituaiga lona lua e maua i le faagasologa o le olaga. O le fesili e tulaʻi mai - pe mafai ona i ai le maʻisuka o le ituaiga lona lua mai laʻau suamalie? Ina ia tali, e tatau ona e malamalama pe o le a le toto suka.

O le mataupu faafomaʻi e uiga i le suka e ese mai i lana meaʻai meaai.

Suauu toto e le o se mea e faʻaaoga e faʻamamafa ai meaʻai. I lenei tulaga, tatou te faauigaina o le kulukose, lea e faatatau i ana mea faitino e fesootai ma le suka sili ona faigofie.

A uma ona ulufale atu le suka i totonu o le tino i le tino o le malo, o le tino o le tino o le tino e talepeina i totonu o le kulukose. O lenei vailaau o loʻo i ai le gafatia e faʻafefiloi i totonu o le toto, salalau i totonu o le toto i isi totoga. I se tino maloloina, o le kulukose i totonu o le toto e tumau i se tulaga patino.O se faʻamaoniga faʻaalia o lenei vailaʻau e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ma le mea moni e faapea i se taimi lata mai na faʻaumatia ai e se tagata le tele o meaʻai suamalie.

O suiga i le kulūkose e mafua mai i le suka lata mai ua puupuu. Le faʻatagaina o le inisalini e le pancreas e toe faʻafoisia ai tulaga masani. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le suka i lona mama ma foliga suamalie e le mafai ona manatu o se mafuaaga tuusao o le faʻaalia o le maʻi.

Ae, o suamalie ei ai le maualuga o le kalori. O le tele o le faʻaaogaina faʻatasi ai ma le olaga ola e masani ai le tagata i aso nei e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le oona tele, lea e mafua ai ona maua i le maʻisuka.

O le inisalini o se tasi lea o mea taua i le lipogenesis. O le manaʻomia mo lea mea e faʻatuputeleina i le faateleina o le tino gaʻo. Ae o le faasolosolosolo malie lava o le lagona o le totoga o totoga ma gasegase i le inisalini e faaitiitia, ona o lona maualuga i le toto e tupu ma suia ai le metabolism. Mulimuli ane, o le malosi o le inisalini e atiina ae i totoga ma fusi. I le faaopoopo atu i lenei mea, o le ate e amata ona maua ai le kulukose, lea e mafua ai le vevesi o le hyperglycemia. O nei faagasologa uma i le taimi e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi.

O le mea lea, e ui lava o le maʻisuka e le afaina ai le maʻisuka, ae o le a le afaina ai lona afaina. O le faʻateleina o le 'aina o laʻau e oʻo atu ai i le tele o meaʻai, lea, i le itu, o le mafuaʻaga lea o le mauaina o le maʻisuka ituaiga II.

E mafai e le maʻisuka ona 'ai fua

I le taimi muamua, sa matua fautuaina lava mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka e faʻamaʻaʻa atoa ai laulaau, faʻapea foi falaoa, fualaau, pasta ma isi oloa tutusa mai le taumafataga. Ae o le atinaʻeina o vailaau faʻasaina, o suiga i togafitiga o lenei faafitauli ua suia.

Ua talitonu tagata popoto o aso nei e tatau ona avea le gaʻo ma le sili atu i le limasefululima pasene o meaai a tagata.

A leai, o le suka o le suka e le maluelue, e le mafai ona puipuia, lea e mafua ai ni faigata ogaoga, faatasi ai ma le atuatuvale.

I aso nei, o fomaʻi o loʻo suʻeina i togafitiga fou o le maʻisuka. O le auala faʻaonapo nei e aofia ai le faʻaaogaina o meaʻai e mafai ai ona faatumauina le toto suka i se tulaga tumau. E maua lenei mea i le faʻatusatusa lelei o le faʻaaogaina o proteins, gaʻo ma gaʻo. O lea auala e aloese ai le atinaʻeina o le hypo- ma le hyperglycemia.

O le taumafaina o meaola manu e faatapulaaina, ae o ituaiga o meaʻai gaʻo e tatau ona masani ona tuʻuina atu i le maʻi. O le tino o se tagata soifua maloloina e suia ai le gaʻo i le malosi. E tatau i le maʻisuka ona faʻaaoga fualaau mo lenei mea. Ae faʻatasi ai ma se faʻamaʻi, e tatau ona tuʻuina atu i vailaau gaʻo (maua i falaoa, pasta, pateta) ma faʻaaoga mea laiti (maua i le suka ma oloa o loʻo aofia ai).

O nisi faʻamatalaga faaopoopo

O le salalau atu o le tala o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o le faʻaaogaina o le suka i le tele o mea ua mafua ai nisi tagatanuu e filifili e lafoai atoa lenei oloa poʻo le fesuiaiga i mea suka. Ae, o le mea moni, o ia ituaiga gaioiga e mafai ona oʻo atu ai i faafitauli i le pancreas ma isi totoga. O le mea lea, nai lo na faiga, e sili atu ona lelei le faatapulaa o le faaaogaina o le oneone paʻepaʻe.

E le tatau ona galo ia i tatou mea inu suamalie. O le faʻaitiitia o le suka i meaʻai e le aoga pe afai e te le o gauai atu i lenei ituaiga oloa. O se fagu fagu suamalie e aofia ai le ono i le valu teasate o le suka. O suavai faanatura e le o se mea e tasi. O le tuufaatasiga o lenei vaiinu, e tusa lava pe maua e le kamupanī lana oloa o se mea masani, e aofia ai foi le suka. O le mea lea, i le taimi o le faamalositino, e tatau ona mataʻituina le inu o meainu.

Taaloga ma faamalositino o ni puipuiga lelei ia e taofia ai le maʻisuka. I le taimi o le faamalositino, e mu ai calories, lea e faʻaitiitia ai le avanoa e atiaʻe ai le gaʻo, o se tasi lea o mafuaʻaga o lenei maʻi. O faamalositino masani e mafai ai ona e aloese mai lenei vaaiga.

E le tatau foʻi ona e faʻaleagaina le tele o le meli ma fua suamalie. E ui o nei mea e masani ai, ae maualuga i kalori. O le mea lea, o la latou gaioiga masani e mafai foi ona mafua ai le atinaʻeina o le oona ma le faʻaaliga mulimuli ane o le maʻisuka.

O le mea lea, o le suka e le o se mafuaʻaga tonu o le maʻisuka. O le faʻamaʻi o le ituaiga muamua o le faʻatoʻateleina ma o le faʻaaogaina o meaai suamalie e le afaina ai lona faʻaalia. Ae o sitaili e mafai ona saofaga le tuusao i le atinaʻeina o le maʻisuka.

Faʻaaogaina tele o meaai sugary faatasi ma se olaga ola solo ma le leai o se faamalositino e mafai ona oo atu ai i le oona, o se tasi lea o tagata muamua o le maʻisuka. Ae o le faʻaaoga faʻaaogaina o le suka faʻatasi ma le faʻaauau pea o le mamafa o le mamafa e aofia ai le avanoa e atiaʻe ai le maʻi.

8 tala e uiga i le maʻisuka. O ai e le tatau ona 'ai fualaʻau, ae o gaʻo?

O le televave o le salalau o le maʻisuka ua faʻalauteleina le faʻaalia o se faʻamaʻi. E mafai ona puipuia oe lava mai ai? Ma afai ua uma.

O se upu i lo tatou tagata tomai faapitoa, Faʻafomaʻi Faʻaaloalogia o Rusia, Ulu o le Endocrinology Center o le Central Clinical Hospital No. 1 ma le Specialist Specialist o le Matagaluega o Soifua Maloloina o JSC Russian Railways, Ph.D..

E tele naua suiga i le saienisi o le maʻisuka i le 10 tausaga talu ai. Ma e mafai ona e ola i le maʻisuka: o le toatele oi latou o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi ua ausia le manuia i taaloga, faatufugaga, faiga faaupufai. Ma o le taumafa o le maʻisuka i le aso e matua atoatoa lava. O le mea autu e faʻateleina ai le faafitauli, o la tatou le iloa faitau ma le faʻamalosia, na faia i le tele o faʻasalaga sese e uiga i lenei maʻi.

1st myth. O le maʻisuka ua tuʻufaʻatasia - e leai se mea e fai

O le mea moni. O faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka ituaiga 1 (o le numera o tagata maʻi e 5-10% o mataupu uma o le maʻi). Ma o le maʻisuka ituaiga 2 (90-95% o mataupu uma) e mafai ona avea ma taunuuga o le "> tele mafuaaga, e aofia ai:

Tausaga. O le galu muamua o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e tupu pe a uma le 40 tausaga, ma o lona tumutumu o loʻo matauina i latou ua silia ma le 65 tausaga. I le taimi nei, e toatele tagata e atiaʻe le atherosclerosis o toto toto - e aofia ai ma mea e fafaga ai le pancreas. O le maʻisuka ma le atherosclerosis e masani ona "o taitoalua." O tausaga taʻitasi, e 4% o tagata fou faatoa oʻo i le numera o le maʻisuka, ma e 16% i le 65 tausaga le matutua.

Totogi mamafa. Pe a sili atu i le 25 kg / m2 le numera o le tino.

Maualuga maualuga. Oona, toto maualuga, maʻi suka - o se tolu e le mavavaeeseina.

Aiga. O lona aafiaga e le o feeseeseai, o fomaʻi e faapea o le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona maua i totonu o le aiga lava e tasi ma e "sili ona faigofie" le faasalalauina mai lea augatupulaga i lea augatupulaga pe o se augatupulaga faatasi ai ma se tuufaatasiga o uiga vaaia ma tulaga lamatia i fafo (o le gaogao, leai o le faamalositino ...).

Tulaga Faʻatoaga. O se fafine na fanau mai se tamaititi laititi e sili atu i le 4 kilokalama o le a mautinoa lava le tupu aʻe o le maʻisuka. O le maualuga o le mamafa o le fetus o lona uiga o le taimi o le maitaga, na faʻatupulaʻia ai le suka i le tina faatalitali. O le alo ese mai ai, o le pancreas e maua ai le tele o le inisalini. Ma o se taunuuga, o le mamafa o le tamaititi ua tupu. Atonu o le a maloloina lelei o ia. Ae o le tina o se maʻisuka gafatia, e tusa lava pe leai se suʻega o le toto na faʻaalia ai. O fafine maʻitaga e ave le toto mo le suka i soo se taimi, e masani lava faʻatasi ma se faʻatalatalanoaga lautele - o lona uiga, i luga o se manava gaogao.

I se auala lelei, o se fafine ei ai se tamaʻi fausua e manaʻomia lona fuaina o le kulukose e tusa lava pe a uma ona 'ai ...

O se tamaititi na fanau mai ma se mea mamafa - mo se faʻataʻitaʻiga, vave fanau mai - o se maʻisuka ono mafai ona tupu, talu ai na fanau mai o ia ma se faʻataunuʻuina, e le o sauni mo mea mamafa o le pancreas.

O se olaga e le tauagafau o se auala tuusaʻo e faʻagesegese ai faiga faʻasolosolo ma gaʻo.

2nd myth. O se tagata e maua i le maʻisuka e tupu vave le gaʻo

Tulaga masani o le kulukose i le toto atoa:
Anapogi - 3.3-5.5 mmol / L.

2 itula i le maeʻa o se taumafataga - o le maualuga o le 7.5 mmol / L.

O le mea moni. O le faʻafeagai e moni: o le oona o le mafuaʻaga, ma o le maʻisuka e toetoe lava o taimi uma lava o le iuga. O le lua vaetolu o tagata gaʻo e mautinoa e atiaʻe le maʻisuka. Muamua lava, o i latou e masani lava o "fua o le suka" e mamafa tele i totonu o le manava. Gaʻo i fafo ma totonu o le manava e maua ai hormones e faʻaosoina ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

4th myth. O le maʻi suka ua toetoe lava a le atoatoa

O le mea moni. E le o le maʻisuka lava ia e manaʻomia ona fefe, ae o ona faʻafitauli, o le sili ona lamatia o nei maʻi cardiovascular.

O le mea e lelei ai, i aso nei, o tagata e maua i le maʻisuka latou te maua vailaʻau e le gata ina maua ai le tino i le inisalini, ae puipuia foi mai i faʻafitauli. O maʻi suka e tatau ona malamalama pe o le a le uiga o le faʻamaʻi ma le auala e galue ai i le olaga moni. Mo lenei, o loʻo faʻaaogaina aʻoga o le maʻisuka i le lalolagi atoa. E tusa ai ma le tagata lauiloa German diabetistist M. Berger, "o le puleaina o le maʻisuka e pei lava o le aveina o se taavale i se auala pisi. E mafai e tagata uma ona faʻaaogaina, e tatau lava ona e iloa tulafono o le gaioiga. "

5th myth. E le mafai e le maʻisuka ona 'ai le selu, falaoa, pasta, meaʻai, fua suamalie ...

I le ala
I le lalolagi atoa o loʻo i ai le tele o vailaʻau o le maʻisuka e taulai atu i laʻasaga uma o le atinaʻeina o le maʻi. E i ai fualaau mataʻina, faʻatasi ai ma kopi tonu o le galuega a le pancreas. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maualuga o le inisalini, e talitutusa ma le natura, e tuʻuina atu e se tasi o tui autu o le gaioiga faʻasili. Ma ao le i ai, o le a tuʻuina atu se isi faʻasologa mulimuli ane i le toto ma se peni. O mamamu ua mamanuina e faʻapipiʻiina le inisalini i lalo ifo. Ua oo i le taimi e ai ai - Na ou uuina le pamu pamu, maua le vailaau.

O le mea moni. O lenei faʻamatalaga o ananafi! 55% oa tatou meaʻai e tatau ona avea ma gaʻo. A aunoa ma i latou, e mafai ona oso i luga sikola afi, o le maʻisuka e mafai ona le gafatia, faʻalavelave, faʻalavelave faʻaleagaina ... le faʻamuamua o le lalolagi, ma le 20 tausaga mulimuli, ma le tele o fomaʻi Rusia e togafitia le maʻisuka i se auala fou. O le meaai a le tagata gasegase ua fuafuaina ina ia maua ai uma meaʻai (proteins, gaʻo ma, sili atu ona taua, o gaʻo i le maualuga o le tino), o le maualuga o le suka o le toto e tausia ina ia leai ni tulaga faʻalavelave - o se faʻaitiitia o le (hypoglycemia) poʻo le faateleina o le suka (hyperglycemia).

E tatau ona faatapulaa gaʻo meaʻai. Gao gaʻo, i se isi itu, e tatau ona tuʻuina atu pea ma eseese. I le aso, e tasi le falaoa mo le taeao, taeao a taeao, ona pasta ... E tatau ona tuʻuina atu i totonu o le tino ia kulimi gaʻo, e pei ona manaomia ai, lima i le ono taimi i le aso. E na o se tagata soifua maloloina e mafai ona latou malosi, ma se maʻisuka ma fualaau faasaina. O le isi mea, i itu uma e lua e sili atu i le faigofie poʻo le "vave" gaʻo (gaʻo ma gaʻo), ae faʻalavelave (cereals, falaoa, pateta, pasta), o loʻo i ai le fiva.

6th myth. Buckwheat ma laʻau lanumeamata e lelei mo le maʻisuka

O le mea moni. Aoga, ae le sili atu nai lo karite po o lanu mumu. I taimi o Soviet, na tuʻuina atu foi e endocrinologists tīkitipati faʻamaonia i le maʻisuka - e peiseai na le faateleina le suka suka. Ae ui i lea, mulimuli ane na faʻaalia ai e maualuga le kulukose i le toto glucose i le auala lava lea e tasi e pei o isi falaologa. Ae o apu ma isi fua, o le suka i totonu oi latou e faalagolago tele i lo latou tele ma le maualuga o le matua nai lo le lanu.

7th myth. O maʻi suka e tatau ona sui mai le suka i suamalie

O le mea moni. Leai se mea e manaʻomia. O mea suamalie ma mea suamalie - i le sili ona lelei - e le afaina, ma sili ona leaga ...

O loʻo i ai faʻamatalaga faasaienisi o latou aafiaga leaga i totoga i totonu, ma afai ua faatonuina i latou mo le maʻisuka faatoa maua, o le mea lea, o le saofaga, o le saoasaoa lea o le faʻaumatia vave o nai peta beta o le pancreas.

8th myth. Inisalini ua tofiaina - mafaufau, "nofo i luga o le nila"

O le mea moni. Leai se auala e talanoa ai e uiga i le inisalini pei o lena. Ma e le mafai foi ona e fefe ia te ia. E tupu e leai se vailaau e mafai ona taulimaina le tulaga, e vaivai le maʻi, e le maua le mamafa, ma teena le inisalini, ma o le fomai e "feiloai" - o mea uma e tolopo le tofiga. O le inisalini o se faʻamanuiaga tele mo le tele o tagata gasegase, o se mea taua tele, taui mo le mea e le mafai ona gaosia e le tino na o ia lava.

Tala o le Maʻisuka

E talitonuina afai e te inu kofe i le suka i le taeao, ona vave ulufale lea o le kulukose i le toto, o lona maʻisuka. O se tasi lenei o manatu le masani ai. "Suauu toto" o se mataupu faafomaʻi.

O le suka o loʻo i totonu o le toto o se tagata soifua maloloina ma le maʻisuka, ae le o le tasi e faaopoopo i ipu, ae glucose. O le faʻaogaina o meaʻai e faʻamavaeina ituaiga o suka e ulu i totonu o le tino ma meaʻai i se suka faigofie (glucose), ona oʻo lea i le toto.

O le aofaʻi o suka i totonu o le toto e mafai ona iai i le 3.3 - 5.5 mmol / l. A sili atu le voluma, e fesootaʻi ma le tele o le faʻaaogaina o meaʻai sugary po o le maʻisuka.

O nisi mafuaʻaga e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka. Muamua o le le lava o le inisalini, e aveesea ai le kulukose mai le toto. O siama o le tino, i le taimi lava e tasi, e le maua ai lo latou gauai i le inisalini, o lea e le mafai ai ona toe faia ni faleoloa kulukose.

O le isi mafuaaga e taua o le oona. E pei ona e iloa, o le tele o maʻisuka o le mamafa. E mafai ona manatu o le toʻatele o nei tagata e masani ona 'ai meaʻai sugary.

O le mea lea, o suamalie ma le maʻisuka e vavalalata vavalalata.

Aisea e atiina ae ai le maʻisuka

O le maʻisuka e mafai ona tupu ona o se genetic predisposition. I le tele o tulaga, o le faʻamaʻi o le ituaiga muamua ma le lona lua e faʻatoʻilaloina.

Afai ei ai le aiga o le tagata, o lona uiga o le maʻisuka e maualuga tele.

O le maʻisuka e mafai ona aliali mai i le talaaga o nei vailaau viral:

  • mamanu
  • lapisi
  • siama o le coxsackie
  • cytomegalovirus.

I le tino o le tino, o faagasologa e tupu e taofia ai le gaosiga o le inisalini. O le mea lea, o tagata e sili atu le mamafa o le mamafa o loʻo i ai se vailaau i se maʻi.

O le solia o le gaʻo (lipid) metabolism e mafua ai le teuina o le cholesterol ma isi lipoproteins i puipui o toto toto. O le mea lea, o foliga o loʻo i ai. I le taimi muamua, o le gaioiga e tau atu i se vaega, ona oʻo ai lea i se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le lumanaʻi o vaʻa. O se tagata maʻi e lagona le solia o le toto i totoga ma tino. I le avea ai o se tulafono, o le faiʻai, cardiovascular system and legs suffer.

O le aʻafiaga o le faʻamaʻi o le myocardial i tagata e maua i le maʻisuka ua sili atu ma le tolu taimi sili atu le maualuga pe a faatusatusa i tagata e le mafatia i lenei maʻi.

Atherosclerosis e faʻapupula atili ai le ala o le maʻisuka, o le a oʻo atu ai i se faʻalavelave ogaoga - o le maʻi suka.

Faʻatasi ai ma mea e mafua ai le tupu aʻe o le maʻisuka e mafai foi ona taʻua:

  1. popolega faifai pea
  2. polycystic ovary,
  3. nisi o gasegase o le fatu ma le ate,
  4. maʻi maʻi pancreatic,
  5. leai se gaioiga faaletino
  6. le faaaogaina o nisi fualaau faasaina.

Pe a 'ai meaʻai, suʻega faʻalavelave e ulu atu i le tino. O le mea e maua mai ai le suka i le faagasologa o le faʻamaʻiina o meaai e avea ma glucose, lea e tuʻuina i le toto.

O le masani o le suka toto e 3.4 - 5.5 mmol / L. Pe a oʻo mai iʻuga o le suʻega o le suʻega, o le a mafai e le tagata i le afiafi ona 'ai meaʻai suamalie. O se suʻega lona lua e tatau ona fuafua e faʻamaonia pe faafitia le maʻisuka.

O le faʻaauau pea ona faʻaaogaina meaʻai leaga ma le sugary e tele lava ina faʻamalamalamaina le mafuaʻaga o le suka i le toto o le tagata.

Le mafutaga o selu ma le maʻisuka

O le maʻisuka e tupu pe a le mafai ona gaosia le inisalini i le aofaiga tatau i le tino o le tagata. O le maualuga o le kulukose e le suia e fuafua i le matua poʻo le itupa. Afai o le faailo e maualuga atu nai lo le masani, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faʻatino nisi o suʻega suʻega.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le tele o suka i le taumafataga e avea ma vaega o le atinaʻeina o le maʻisuka, ona o le faʻaititia o le insulin. Ua talitonu fomaʻi o isi meaʻai, e pei o cereals, fualaau 'aina, aano o manufasi, e leai se aoga i le faia o togafitiga.

Fai mai fomaʻi o le meaʻai e sili atu ona afaina i le maʻisuka nai lo le suamalie. Ae o faʻamatalaga na maua mai i suʻesuʻega e faʻamaonia ai o le tele o le suka e mafua ai le faʻaleagaina o le tino i le endocrine, e oʻo lava i tagata o loʻo i ai le mamafa masani.

E le naʻo selu e mafua ai le maʻisuka. Afai e amata ona 'ai e se tagata meaʻai suamalie, o le a faʻaleleia lona tulaga. O le maʻisuka e faʻaleagaina e ala i le 'ai o meaʻai e maua ai vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie.

O nei vailaʻau oona o loʻo iai i le tele o:

  • laisa paepae
  • suauu faamamaina
  • paluga faʻatoʻaga.

Carbohydrates i nei meaʻai e le maua ai ni aoga taua i le tino, ae vave faʻavaveina i le malosi. Afai e te masani ona faʻaaogaina ia oloa, ma e le lava le malosi o le tino, ona i ai lea o se tulaga lamatia o le maʻisuka.

Mo le tino e sili atu ona lelei le galue, e tatau ona e 'ai fatu saito atoatoa, alalaʻau enaena ma fala fala. O le maʻisuka e maua mai i se mea suamalie, na o ia, e le o aliali, o le tele o isi mea e aʻafia ai lenei mea.

O loʻo i ai nei le tele o taumafa faʻapitoa ma le falufuga ma isi mea faʻamalosi. I le faaaogaina o mea suamalie, e mafai ona e kuka au pele e sili ona e fiafia i ai e aunoa ma le fetuutuunai o latou tofo ma le lelei. Pe a filifilia se mea suamalie, e tatau ona e gauai atu i le mea moni e leai ni mea faʻaleagaina faʻapitoa i lona fatuga.

I le taumafataga, e tatau ona e aloese mai mea inu gaʻo faigofie, lea e vave ona gauai ma mafua ai ona matua faateleina le kulukose o le toto.

Taofiaga

O le puipuia o le maʻisuka e tatau ona faia i se taimi vave e mafai ai. Faʻatasi ai ma se faʻamuamua i le togafitiga, e tatau ona tausisi i tulafono faʻapitoa.

E tatau i tagata matutua, faʻatasi ai ma le fesoasoani a se fomaʻi, ona atiina ae le fua faʻatatau o meaʻai paleni. A mafai ona tupu le maʻisuka i se tamaitiiti, e tatau i matua ona mataʻituina taimi uma a latou meaʻai. O le faapaleniina o le vai i le tino e tatau ona tumau i luga o se tulaga faifaipea, talu ai e le mafai ona tupu le gaiosose e aunoa ma le inisalini ma lava le vai.

Fomaʻi fautuaina e inu le maʻisuka ia le itiiti ifo ma le 250 ml o le vai inu suavai i le taeao i luga o se manava gaogao, faʻapea foʻi ma le muamua o taumafataga. O inu e pei o le kofe, tii, suamalie "suamalie" ma le ava malosi e le mafai ona toe faʻatumu le paleni o le vai.

Afai e le o mulimulitaina meaai paleni, o isi puipuiga puipuia o le a le aumaia ai taunuuga faamoemoeina. Mai se meaai falaoamata falaoamata, ma paluga foi e tatau ona le aofia i le tele e mafai ai. I le i ai o ni faʻamaoniga, e sili ona lelei le teena o gaʻo gaʻo ma meaʻai susu. E le fautuaina e 'ai pe a uma le 19.00.

O le mea lea, e mafai ona e suʻeina le pancreas ma faʻaitiitia lou mamafa. O tagata e iai se vailaau faʻasolo i le maʻisuka poʻo se faʻamatalaga o loʻo i ai nei e mafai ona faʻaaoga mea nei:

  1. fualaau suamalie
  2. tamato matua
  3. feololo,
  4. greens
  5. pi
  6. falaʻu enaena
  7. sami ma vaitafe iʻa,
  8. gaogao, caviar,
  9. suka e leai se suka
  10. meaʻai maualalo-gaʻo ma susu,
  11. pikiapu fatu, fatu sesame.

O le maʻisuka meaai e tatau ona avea ma afa o le carbohydrate, 30% o le protein, ma le 20% gaʻo.

Taumafa ia le itiiti ifo i le fa taimi i le aso. I le tulaga o le insulin e faalagolago, o le aofaiga lava lea o le taimi e tatau ona tupu i le va o taumafataga ma inisiua.

O mea sili ona matautia o mea ia e sili atu i le 80-90%. O nei mea taumafa e vave ona faʻaumatia le tino, e mafua ai le faʻasaʻoina o le inisalini.

O le tino masani o le tasi lea o metotia sili ona aoga e puipuia ai le maʻisuka, ae le gata o isi faʻamaʻi. Taaloga taʻavale e tuʻuina atu ai foʻi le avega tatau cardio. Mo toleniga taʻaloga, e tatau ona e atofa i aso uma e tusa o le afa itula o le taimi avanoa.

Fomaʻi faʻamamafa e leai se mea e te manaʻomia e faʻamalo ai oe lava i le malosi tele o le faʻamalositino. I le leai o se manaʻoga poʻo se taimi e asiasi ai i le faletaalo, e mafai ona maua le gaoioiga faaletino talafeagai e ala i le savali i luga o faasitepu, lafoai le elevise.

E aoga foi le savalivali solo i le ea fou pe auai i taʻaloga a le au, ae le o le matamata i le televise poʻo le taumafa vave i meaai. E tatau ona e musu i lea taimi ma lea taimi e te alu e le aunoa i le taavale ma, i nisi tulaga, faʻaaoga auaunaga o felauaiga lautele.

Ina ia mafai ona e tetee atu i le maʻisuka ma isi faʻamaʻi e tutupu, e aʻafia ai ona o se olaga masani, e mafai ona e tietie uila ma uila.

E taua le faaitiitia o le atuatuvale, lea o le a faaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka ma le tele o isi togafitiga faatiga. Aloese mai fegalegaleaiga ma tagata le mautonu ma le agaleaga e mafua ai le atuatuvale popole.

E taua foi le lafoai o le ulaula tapaa, lea e mafua ai le le mautonu o le filemu i tulaga faigata. Ae peitai, i le mea moni, o le ulaula e le foia ai le faafitauli ma e le fesoasoani e malolo. Soo se masaniga leaga, faʻapea foʻi ma faʻalavelave masani o le moe e faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Tagata faʻaonaponei e masani ona feagai ma le atuatuvale ma sili atu le gauai atu i mataupu o aso faisoo, ma le manaʻo e le mafaufau e uiga i lo latou lava setete o le soifua maloloina. O tagata e maualuga le lamatia o le atinaʻeina o le maʻisuka e tatau ona asiasi atu i se fomaʻi mo suʻesuʻega ma suʻeina suʻesuʻega o le maʻisuka pe'ā oʻo mai ni faʻaaliga iloga o le maʻi, e pei o le galala tele.

O le aʻafiaga o le maua o le maʻisuka o le ai ai i taimi uma, pe afai e masani ona e mafatia i faʻamaʻi pipisi ma viral. O le mea lea, e tatau ona e gauai atu i suiga i lou tulaga ile taimi talafeagai.

Afai e mafai e se tagata ona pisia i se faʻamaʻi pipisi, e tatau ona faʻaaoga fualaau faʻamalolo, ma ia mataʻituina pea le tulaga o le paʻu. O lenei tino o le muamua lea e mafatia i soo se togafitiga fualaau faasaina. Pe a fesiligia pe mafai ona maua le maʻisuka ona o le faʻaaogaina o meaai sugary, e le tuuina mai e fomaʻi se tali manino. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a manino le faʻamalamalamaina po o ai e tatau ona fefefe mo le amataina o le maʻisuka.

Faʻamatalaga sese e uiga i le faʻamaʻi

Talaaga # 1 - o le maʻisuka e aliali mai ona o le tele o le faʻaaogaina o suti.

E le o fesoʻotaʻi le suauu ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi. O le maʻisuka ituaiga 1 e fesootaʻi ma le gaosiga o le inisalini, lea e liua ai le suka i le kulukose. O le maʻisuka ituaiga 2 ua faia e solia ai le lagona o sela i le inisalini.

Talaaga # 2 - O se maʻisuka e manaʻomia se taumafa malosi.

E masani lava, o se meaʻai pe a maeʻa suʻesuʻega e manaʻomia ai le faʻatapulaʻaina o gaʻo kulū faigofie, ma le faʻaitiitia o taumafa gaʻo. O nisi meaai faapitoa e le manaʻomia. Ua lava lava le matauina o mea laiti. Faʻatau taui lelei, e le manaʻomia e le taumafa ni suiga tetele.

Tala faʻamatalaga numera 3 - gaoioiga faaletino e solia.

O le mea moni, o taaloga e lelei mo le maʻisuka. Gaoioiga faaletino, o aʻoaʻoga e mafai ona faʻaititia ai le maualuga o le suka.

Tala faʻamataʻu numera 4 - e mafai ona faʻamalolo le maʻi.

E le mafai ona faʻamalolo le maʻi suka. E iai vailaʻau e tatau ona faʻaauau pea le maʻi. Latou te faʻatagaina oe e faʻafesoʻotaʻi le kulūkose i totonu o faʻatauaina talafeagai, lea e matua faʻamalosia ai le lelei.

Tala faʻamatalaga numera 5 - E maua loʻu maʻi suka.

I soo se ituaiga, o le siaki faifai pea o faailoga ma le tulaga o le tino e manaomia. Afai e te lafoaʻi fautuaga faʻafomaʻi, ona iai lea o avanoa uma o le faʻafitauli o maʻi.

Tala faʻamatalaga numera 6 - o lea e le mafai ona e 'ai meaʻai.

E le o mea uma e gaʻo. E tatau ona faʻaesea mai meaʻai faigofie (sulu, keke), ioe. oi latou e vave ona gauai. Ae o vailaʻau faʻamalosi (cereals, bread) e mafai ma e tatau ona faʻaumatia. Nai lo lena, latou te fesoasoani i le faatumauina o le kulukose.

Tala faʻamataʻu numera 7 - o le meli e le faʻateleina le suka.

E toatele tagata e talitonu o le meli o se suauu saogalemu ona o ona maualuga maualuga o le fructose. Ae mafai e se tagata maʻi i le maʻisuka ona faʻaaogaina? O le meli foi e aofia ai le kulukose, o lona fua faatatau e tusa ma le 50 i le 50. O le mea lea, e faʻaleleia ai le maualuga o le suka.

Tala o le talafesa 8 - o le faiʻai e manaʻomia le suka ma o lona toilalo atoa e leaga.

O manaoga ole malosi o le faiʻai e faʻafeiloaʻi i le suka, lea o loʻo i totonu o le toto. I le faagasologa o le faʻaogaina o meaʻai gaʻo, o le kulukose e iu lava ina maua. O ana faʻaagaga e lava tele e faʻamautinoa ai le ola maloloina masani.

Numera numera 9 - o palatini e sili atu ona aoga mo le maʻisuka nai lo gaʻo.

O le tele o fuatini popo, e pei o aano o manufasi, o loʻo i ai le tele o gaʻo manu. O nei mea taumafa e sili atu e faateleina ai le lamatiaga o le atiina ae o le maʻi cardiovascular. I se tagata soifua maloloina ma maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e tatau ona iai se kuata o meaʻai (pe tusa ma le 20-25%) meaʻai.

Taʻi Meaʻai Tisuka Vitio:

Tala o le talafesa 10 - o le keke e le faʻalauteleina le suka.

O le Croup o loʻo i ai se faʻaaogaina o le suamalie, e pei o soʻo se falaoamata. E leai ni eseesega faavae poʻo isi faʻafitauli.

Numera numera 11 - o le maʻisuka e mafai ona pasi.

Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e le o se faʻamaʻi pipisi, o lea e le alu ese ai. E mafai ona e maua le maʻisuka ona o le faaletonu o le tino. O le i ai o le faʻamaʻi i se tasi poʻo le lua matua e mafua ai le lamatiaga o le gasegase.

O sea faamatalaga e le saʻo. O le hypoglycemia, faatasi ai ma le ala sao, e taofi i le 5 minute. O se maualuga maualuga ma maualuga le suka e ono mafua ai faʻafitauli.

Talaaga Nu. 13 - o le maʻitaga ma le maʻisuka e le mafai.

I le leai o ni faʻafitauli ma le mataituina lelei o faailoga, e mafai e se fafine ona fanauina ma fanau mai se tamaititi.

Tala faʻamatalaga numera 14 - 'ai lelei i le itula.

O le maʻisuka ei ai tulaga manaomia mo meaai ma fualaau. Ae o le taimi o taumafataga e le fufusi tele. Faʻatasi ai ma togafitiga insulin (short + extended), o le taumafa e ono tolopoina mo le 1-2 itula.

Faʻamataʻu sese e uiga i Insulin

E i ai se manatu sese e faapea, o le hormone o le tui e fai ma vaisu. O le mea moni, o le pipii i ai e mafua ona o le le lava (DM 1) poʻo le manaʻoga e taofi le hyperglycemia i ni faʻalavelave matuia o le DM 2.

O loʻo i ai foi se isi tala faʻamatalaga e faigata ma tiga le injections. O aso nei o loʻo i ai ni penisini faapitoa ma pulupulu ultra-vevela ma faʻalanoaga loloto.

Faafetai ia i latou, o le injections ua le afaina. E le gata i lea, o ia ituaiga meafaigaluega e mafai ai ona faʻataunuʻuina e ala i lavalava i le galuega, luga o le auala ma isi nofoaga. I le tulaga masani, o le puleaina o fualaau faasaina e sili atu ona faigofie nai lo isi togafiti.

O nisi e talitonu o le fua aupito maualalo ole inisalini e sili ona lelei e faʻavaeina. O se faʻafitauli matuia ma le matautia. O le metotia e tatau ona tasi e maua ai le maualuga o le kulukose. Faatasi ai ma le folasaga o se le lava o le fualaau faasaina, o le a leai se fesoasoani sili ona lelei o le glycemia. Ona o lenei mea, o faafitauli e ono tupu.

Ole togafitiga o insulin e le afaina ai le mamafa, naʻo nisi o vailaau faʻasaina oona e mafai ona faateleina. E i ai se manatu sese e faapea o le inisalini e sili ona faigata ai le faʻamaʻi. O le mea moni, o le mamafa e naʻo le i ai o faʻafitauli. O le togafitiga o insulin e faʻamatalaina o se taunuuga o le alualu i luma o le faʻamaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga