Maʻisuka Mea Taumafa - Meaʻai Faʻaleagaina ma Mea e Le Faʻaleaga, Recipes, ma Menus Weekly

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamauina i le 80% o mataupu e manaʻomia ai le faʻatapulaaina o meaʻai, lea e vaevaeina i ni ituaiga se lua:

  1. paleni mea taumafa i le kalori
  2. maualalo taumafa kalori

Faiga Faʻapitoa

Mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o meaʻai e faʻamatalaina e aofia ai taumafa maualalo-kalori ma le itiiti ifo o gaʻo manu. Aveese mai le lisi autu:

  • gaʻo
  • meaʻai gaʻo
  • oloa e leʻi faʻaaogaina susu
  • ulaula meaʻai
  • pata
  • mayonnaise

E le gata i lea, o le fafagaina o aano o manu, laumei ma meaai kuka ua i ai le tele o le kalori. O meaai ma manusisi e mafai ona aofia ai gaʻo fualaʻau, iʻa gaʻo, fatu ma fatu.

O le faʻaaogaina o suka, meli, fua o fualaau suamalie ma isi vai inu suka e matua faʻapulaaina. Ae o le kulimi kulimi, sukalati ma isi oloa gaosi mea e faʻafiafiaina e leʻo faʻamavaeina.

O le meaai ma le faasologa i vaiaso taʻitasi mo le maʻisuka ituaiga 2 e le afaina ai le maualuga o le suka ma le gaʻo.

O musika ma le lanu eseese o meaai maualalo-calorie, o lea e mafai ona aofia ai i lenei taumafataga. E le gata i lea, o nei oloa e aofia ai fiber, minerale ma vitamini.

O le taumafaina o nei oloa, o le tino o le a tumu, ae aunoa ma le tele o calories. E mafai ona faʻaaogaina fua, ae aunoa ma le mayonnaise ma kirimi kirimoli, ua suia i le suauʻu manogi.

O mea nei e maualalo ai calorie meaai e talafeagai mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e taua le faʻaaogaina i ni vaega laiti:

  1. meaʻai suamalie: lafumanu, vela, lapiti
  2. meaola moa
  3. fuamoa
  4. iʻa
  5. kefir ma le susu ma le maualuga gaʻo gaʻo o le 3%
  6. sina sisi gaʻo maualalo
  7. falaoa
  8. vela
  9. pi
  10. suauu atoa

O nei meaʻai uma e tumu i le fiber. Ua faʻafeiloaia i totonu o le taumafataga i le faʻafeoloolo. Mo le maʻisuka ituaiga 2, 2 taimi e itiiti ai na mea e manaomia nai lo tagata soifua maloloina, ma e taua lenei mea pe a fatuina se lisi mo le vaiaso.

O le tapulaa o le le lelei o le faia o se paleni taumafa.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka ua maua nai lo le faʻamaʻi mai.

I le tele o tulaga, o le faʻamaʻi e aafia ai tagata o loʻo mamafa tele.

O le manaʻoga e aloese i meaʻai e mautinoa lava o se suʻega faigata mo soʻo se tagata. I se taimi, o le tagata gasegase e solia le taumafataga, lea e faaitiitia ai taunuuga o togafitiga i le leai.

E taua le iloa o le solia o le meaai e mafai ona avea ma ni faafitauli fou mo le maʻisuka.

O le tele o taimi, a maeʻa le faʻamalosiina o le anapogi, e amata ona 'ai e le tagata maʻi muamua meaʻai i ni aofaiga tetele. I le vave lava, o faʻamaʻi na faʻamaʻaʻaina muamua na toe faʻaali mai ai le tagata, ma amata ai ona alu ese le suka toto i luga o le fua.

O le tele o endocrinologists i le salafa o le lalolagi e fautuaina i latou e le o maualalo le kalori, ae o se taumafataga maualalo mo le maʻisuka ituaiga 2, ma o se lisi mo se vaiaso ua atiina ae mo ia.

O mea taumafa e aofia ai sina vaega tele o gaʻo, ae le o mea e puipuia ma gaʻo, e tatau mo le maʻi.

Meaʻai maualalo ole kalori mo le maʻisuka ituaiga 2

O le taumafataga, o le lisi mo le vaiaso, ma le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona i ai se toe tosoga tele - o le le atoatoa mai le taumafa o ituaiga uma o fua. E na o le tasi lava le mea e tasi - avocados.

O lea tapulaa o le mea moni lava o se fua talafeagai. O se fualaau e leai ni fua e mafai ona faʻaititia ma tausisia le maualuga o le suka o le toto.

Ole lisi o oloa faʻasaina faasaina e le tele, o mea nei e le aofia mai le lisi:

  • Fualaau suamalie
  • O fua uma (ma fualaau suamalie), vine,
  • Fuga
  • Kāreti
  • Paʻu
  • Beets
  • Pini ma pi
  • Laʻau tipi. E mafai ona faʻaaogā faʻasaina i ni vaega laiti,
  • Tomato i soo se ituaiga pe a maeʻa togafitiga vevela (e aofia ai sau sau ma meaʻai).

Soo se fua mo le maʻisuka e tatau ona filifilia ma le faaeteete. aua latou, e pei o sua o fualaau suamalie, ei ai gaʻo ma gaʻo gaʻo faigofie, lea e faasolosolo lava ona gaosia i le kulūkose, lea e faʻatupulaʻia ai le maualuga o le suka.

E le o se mea e ofo ai e faapea o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona leai se meaʻai masani mo le maʻisuka. E faatatau lea i oloa o faleoloa faapitoa.

O nei mea taumafa e aofia ai le tele o gaʻo, ma e puipuia ai le tino mai le gaʻo atoatoa o gaʻo ma faʻaaogaina e avea ma malosiaga aoga.

E mafai e tagata gasegase ona atiae mo i latou lava fualaʻau taumafa e talafeagai mo le maʻisuka ituaiga 2. E manaʻomia lenei mea:

  1. Iloa le tele o le mmol / l maualuga o le maualuga o le maualuga o le suka e maua mai le 1 gram o gaʻo.
  2. Iloa le aofaiga patino o mea inu oona aʻo leʻi 'aina lenei mea poʻo lena oloa. E mafai ona e faʻaoga laulau faʻapitoa mo lenei mea.
  3. Faʻaaogaina le mita o le kulukose o le toto, fua le suka o le toto aʻo leʻi 'ai.
  4. Faatau meaʻai ao leʻi 'ai. Latou te manaʻomia ona 'ai i ni aofaiga, e aunoa ma le solia o le masani.
  5. Faaaogaina o se glucometer, fua le fua o le suka pe a uma ona 'ai.
  6. Faatusatusa pe faʻapefea ona eseese ia faʻamaumauga mai le mafaufau.

Faamolemole ia matau o le faatusatusaina o oloa o se mea faamuamua.

I le mea lava lea e tasi o mea taumafa, ae faʻatau i nofoaga eseese, atonu e iai se eseesega o meaʻai gaʻo. I totonu o laulau faapitoa, o le fuainumera o faʻamatalaga mo oloa uma o loʻo tuʻuina mai.

A faʻatau mai oloa faʻatau i faleoloa, e tatau ona e suʻesuʻeina muamua a latou mea.

E taua le mumusu vave e faʻatau pe afai o le oloa e aofia ai mea nei:

  1. Xylose
  2. Glucose
  3. Fructose
  4. Lactose
  5. Xylitol
  6. Dextrose
  7. Suauu Maple poo Corn
  8. Malt
  9. Maltodextrin

O elemene nei e aofia ai le aofaʻi maualuga o mea inu. Ae o lenei lisi e le maeʻa.

Ina ia maua se taumafataga maualalo i le maualalo o le kalori, e taua le suʻesuʻe ma le totoa i faamatalaga i luga o le afifi. E taua le vaai i le aofaʻi atoa o mea inu i le 100 kalama o le oloa. E le gata i lea, afai ei ai sea avanoa, e tatau ona suʻesuʻe le aofaiga o meaʻai e maua i oloa taitasi.

Faatasi ai ma isi mea, faatasi ai ma se meaai mo le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e iloa:

  • E tusa lava pe o le a le fua patino mo se taumafataga maualalo, ae o le maʻisuka ituaiga 2, o le gasegase e matua faasaina.
  • E tatau ona e auai i le siakiina o oe lava ia: fuaina o le kulukose ma ia tusia faamatalaga i se api talaaga faapitoa.
  • Fuafua ni taumafataga a itiiti ifo i nai aso muamua. O lenei mea o le a fesoasoani i le saunia o taumafataga faatasi ai ma le aofaʻi sao o le gaʻo, popo ma le gaʻo.
  • Taumafai e faʻamalosia oe pele ia e sui i se soifua maloloina maloloina, lea o le a faigofie ai mo se tagata maʻi ona foia le vaitaimi o suiga. E le gata i lea, o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka i ē pele.

O nisi Meaʻai Mea Filifili mo le Ituaiga 2 Tagata Matemaʻi

  1. Kapisi lapoa ma le salati puaa vela
  2. O fuamoa ua vevela, susu kulimi ma pata,
  3. Omele ma le sisi ma laau, ma koko,
  4. Palulaʻau kuka kuka, kulimi ma le puaa vela
  5. Fuga fua ma le puaa ma pipi asparagus.

  1. Aano o aano o manu ma asparagus
  2. Pelu faʻamaʻavale ma aano o manu (e aunoa ma ni Karoti),
  3. Laʻau malolo malulu,
  4. Fried fish fish and cabbage cabbage,
  5. Toa po o le tao tao i le sisi.

  1. Faʻasusu pe suʻe le fusi moa ma le sisi,
  2. Laʻau faʻamalolo,
  3. O le kukalalaʻau ma fugafuga fuʻamu falai e aunoa ma le paʻu,
  4. Aisa po o paʻu (e le silia le 120 gr),
  5. Ola ma piʻeluʻi.

Aʻo manino mai, o meaʻai mo le maʻisuka e mafai ona ese tele. E tele mea manogi e maua i recipes, ae o le mea e sili ona taua o le faia lea o se lisi o mea taumafa tumu i gaʻo ma le toe faʻaaogaina.

I soʻo se tulaga, e le gata i lea, o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e le gata ina faatumauina le suka i se tulaga masani, ae mafai foi ona aveesea le mamafa ona o le faʻaaogaina o fautuaga uma.

O le mea moni, o le maʻisuka e le o ese atu, ae ui i lea, o le maualuga o le ola e maualuga lona alualu i luma, lea e maitauina e le tele o le maʻisuka.

Po o le a lava le meaai maualalo-kalori, e fesoasoani i le maʻisuka ia 'ai lelei, ma o le mea lea, i le isi itu, e taʻitaʻia ai i latou e faʻaleleia le tulaga lautele o le tino.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e taua tele le faatumauina o le tino atoa i le faasologa tatau, ae le na ona mataʻituina le maualuga o suka. Mulimuli ane, o lenei mea e aafia ai le tulaga o le maʻi, ma e pei ona matou tusia i luga, i luga o le lelei o lona olaga.

Faʻafefea ona maua le mamafa pe afai o loʻo e maua i le maʻisuka

O le gau o le mamafa o se tasi o faʻamaoniga sili o le maʻisuka. I tagata e le o maʻisuka, o le tino e liua meaʻai i sugars, ona faʻaaogaina lea o le kulukose o le toto. I le maʻisuka, e le mafai e le tino ona faʻaaoga le suka o le toto mo le suauu ma talepeina au meaʻai gaʻo, lea e oʻo atu ai i le paʻu mamafa. O le auala sili e maua ai le mamafa pe afai oe maua i le maʻisuka o le fuafuaina lea o le tele o calories e te manaʻomia ma tausia lou maʻisuka ia pulea ina ia faʻaogaina e le tino le kalori mai le kulukose i totonu o le toto, ae le mai faleoloa gaʻo. Faʻapefea ona maua le mamafa?

Fuafua le aofai o kalori e te manaʻomia e tausia ai lou mamafa.

• Fuafuaina o kalori mo tamaitai: 655 + (2.2 x pauna i le kg) + (10 x le maualuga i le cm) - (4.7 x le matua i tausaga).
• Fuafuaina o kalori mo tane: 66 + (3.115 x mamafa i le kg) + (32 x maualuga i le cm) - (6.8 x tausaga i tausaga).
• Faʻateleina le iuga i le 1.2 pe afai o loʻo e toesea, e 1.375 pe afai e te galue malosi, i le 1.55 pe afai e te galue malosi, i le 1.725 pe afai e te malosi tele, ma e 1.9 pe afai e te le o malosi.
• Faʻaopopo 500 i le iuga mulimuli e fuafua ai le tele o calories e tatau ona e faʻaaogaina ina ia maua ai le mamafa.

Faʻaauau le faitauina o le kulukose toto i taimi uma. O nei faitauga o le a fesoasoani ia te oe e siaki ma pulea lou kulukose toto.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

• O fua masani o faitauga o le suka i le toto e i le va o le 3.9 - 11.1 mmol / L.
• Afai o maualuga le maualuga o lou suka, o lona uiga e te le lava le insulin e faʻaaoga ai meaai mo le malosi.
• Afai o le maualuga o lou suka e maualalo i lalo, atonu o lona uiga o loʻo e tele naua le inisalini.

Faʻaaoga vailaʻau e tusa ai ma faatonuga a le endocrinologist. Atonu e manaʻomia lou tuiina o le inisalini i le tele o taimi i le aso e faʻaleleia ai le maualuga o lau suka.

Taumafa i se soifua maloloina, paleni meaai ina ia maua ai le mamafa mo le maʻisuka.

• Faʻatau lelei ia carbohydrates. E faigofie ona liua gaʻo kulūkose i le kulukose ma mafai ai ona faʻaititia le suka o le toto. Afai e leai sou inisalini, o le tino o le a le mafai ona faʻaaogaina le suka mo le malosi ma faʻaumatia ai gaʻo.
• Taumafai e 'ai mea taumafa ma le maualalo o faʻamaufaʻailoga. O le faʻamalamalamaga faʻamaonia e iloa ai le vave vave ona momotu o meaʻai i sugars. O le maualuga o le fuainumera, o le vave ona liua i le suka. Lean proteins ma fatuga atoa ua i ai se faasinomaga matagofie nai lo tagata sinasina papaʻe.
• Taumafa ni nai taumafataga i le aso. O le taumafaina o nai taumafataga e mautinoa ai e te maua kalolu e te manaʻomia ma ia e tausia lau siama toto.

Fai faamalositino i taimi uma e pulea ai lou suka toto.

• Fai ia le itiiti ifo ma le 30 minute i le aso o gaoioiga faʻaleaforopi, e pei o le savali, vaivai-malosi, poʻo le aau.
• Faʻaauau le faʻamalositino ia le itiiti ifo ma le 2 taimi i le vaiaso ma galue i vaega autu o muscle: pusa, lima, vae, abs ma tua.

Ituaiga 2 maʻisuka meaai

O le maʻisuka ituaiga 2 o se tasi o na faʻamaʻi e ono mafai ona pulea e ala i le faʻamaonia o le mamafa o le tino ma mulimuli i se taumafataga maloloina. I le avea ai o se tulafono, o nei metotia o le fesoasoani ma le faʻatinoga faaletino e faʻataga ai tagata gasegase e faia e aunoa ma le tagofia o fualaau. Pills mo le tuʻuina atu o le suka poʻo le inisalini ua faʻamaonia mo na tagata naʻo le tagata lava ia pe afai o le togafitiga o fualaau e le aumaia ai se mea moni. O le mamafa tele o tagata e tatau ona tausisi i mataupu faavae o se taumafataga mo le mamafa o le paʻu i le maʻisuka ituaiga 2, ona o le mamafa o le mamafa o le tino e faʻaleagaina ai le gasegase o le faʻamaʻi ma faateleina ai le lamatiaga o faʻafitauli.

Aisea e tatau ai ona ou le maua le mamafa?

O se tino tele tino leaga e afaina ai le manuia o se tagata maloloina. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le sili atu o le gaʻo o le tino e sili atu ona matautia, aua latou te faia ni faʻafitauli ma le gasegase o le tino ile inisalini. O le faiga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, i le avea ai ma tulafono, e faʻavae i luga o le tulaga o le faʻamalosia o le inisalini. O se tulaga lea e faaitiitia ai le lagona o le tino o le tino i le inisalini. E le mafai e le kulukose ona ulu i totonu o siaki i le saʻo saʻo, ma o le pancreas e galue mo le ofuina e taui ai mo lenei tulaga.

O lenei lagona e mafai ona faaleleia e ala ile leiloa o le mamafa. O le gau o le mamafa ia te ia lava, ioe, e le o taimi uma e faasaoina ai le maʻi mai faafitauli o le endocrin, ae e sili ona faaleleia ai le tulaga o mea taua uma ma okeni. O le mea sili foi e matautia ona o le faateleina o le lamatiaga o le faatupuina o faamai o le cardiovascular system, atherosclerosis ma angiopathies o eseese localization (faafitauli i tamai toto).

I le mamafa o le paʻu i le tino o le maʻisuka, o nei suiga lelei e matauina:

  • o loʻo i ai se faʻaitiitia o le suka o le toto
  • siama le toto
  • puupuu le manava
  • fulafula le faʻaitiitia
  • faʻaitiitia le cholesterol toto.

O le tauina o isi pauna mo le maʻisuka e na o lalo lava o le vaavaaiga a se fomaʻi. O meaai tele ma le matelaina e le taliaina mo i latou. O ia ituaiga mea faigata e mafai ona oʻo atu ai i le le mafai ona toe faʻaogaina o le soifua maloloina, o lea e lelei ai le faʻaitiitia o le mamafa ma faasolosolo malie.

O a oloa e tatau ona i luga o le lisi?

O le faavae o le lisi mo le maʻisuka o le e manao e leiloa le mamafa e tatau ona avea ma fualaʻau lelei, fua ma fualaʻau. Pe a filifilia ni oloa, e tatau ona e gauai atu i la latou kalori mataupu ma le glycemic index (GI). O lenei faailo o loʻo faʻaalia pe a vave ona ave se oloa faapitoa i totonu o le toto, o le ai ai le faateleina o le suka. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o tagata gasegase uma e faʻatagaina e 'aina ni ipu ma maualalo le faʻaogaina o le maʻisuka. O maʻisuka uma e tatau ona lafoai mai mea taumafa ma le GI maualuga (e tusa lava pe leai ni faafitauli i le mamafa).

Fautuaina mo tagata e sili atu le mamafa e aofia ai meaai maualalo o le cholesterol i luga o le lisi. O nei mea e aofia ai garlic, pepa lanumumu mumu, kapisi, beets ma oranges. E toetoe o fualaau faisua uma e maualalo pe faʻaoga GI, o lea e tatau ai ona latou ola i le taumafataga o se tagata maʻi e saili e aveesea le mamafa. Na o le pau lava le mea e te manaʻomia e faʻatapulaʻa ai oe lava, o le faʻaaogaina o pateta, talu ai o se tasi o fualaʻau sili ona maualuga-kalori ma e aofia ai le tele o le suka.

Seleti ma greens (pasili, pi, aniani lanu meamata) o loʻo i ai se vailaʻau oona ma o le taimi lava lea e maualalo i kalori. E mafai ona faʻaopopo i salalaʻau fualaau, soupisi ma meaʻai aano. O nei oloa e faʻamamaina ai puipui o toto toto mai le gaʻo o meaʻai ma saturate le tino i vitamini e manaʻomia mo le olaga masani.

O aano o manufasi po o meaola moa o ni mea taua o punatini. E le mafai ona e teena i latou, aua o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina o faʻafitauli faʻaleaga. O ituaiga ituaiga aano o manufasi o le siva, moa, lapiti ma vela. E mafai ona kukaina pe taoina, faʻamaʻe muamua mai ata vali. O le masima e sili ona suia i le vaitau masani o le afu, ma pe a kukaina aano o manufasi e faaleleia ai le tofo, e mafai ona e faaopoopo le pasesa ma seleni i le vai.

O le sami gaʻo maualalo ma le vaitafe o se filifiliga lelei lea mo se taumafataga malamalama ae faamalieina.E mafai ona faʻapipiʻiina ma fuālaʻau kuka, peitaʻi e le tatau ona 'ai i le tasi' aiga ma falaoamata po o pateta. E sili ona lelei i le gaoi, aua i lenei tulaga, o le aofaiga pito i maualuga o elemene aoga ma vitamini o loʻo teuina i totonu.

Meaʻai faasaina

Talu ai o le maʻisuka ituaiga 2 o le inisalini-tutoʻatasi, o le meaʻai o tagata gasegase ma lenei maʻi e tatau ona faʻamaoni ma taumafa. E le tatau ona latou 'aina suauu, suamalie ma isi mea suamalie maualuga-kalori ma se tele o meaʻai gaʻo i totonu o le tuufaatasiga. O nei meaʻai faʻalautele le uta i luga o le paʻu ma faʻafefe. Mai le faʻaaogaina o laʻau suamalie, o faʻafitauli e iai pene beta o lenei okeni e mafai ona tupu e tusa lava ma na ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 lea na muamua galue ai e pei o masani. Ona o lea mea, i tulaga ogaoga o le faamai, atonu e manaomia e le tagata maʻi ni injections o le inisalini ma ave isi vailaʻau lagolago.

E le gata i lea, o meaai faʻatasi ma se faasinomaga maualuga e mafua ai le televave o le maualuga o le toto suka. Ona o lenei mea, o toto toto ua sili atu ona palasi ma toto ua sili atu ona mata. O le faapipiiina o tamai vaa e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻafitauli pipisi o totoga taua ma pito i lalo. I faʻamaʻi pipisi ma faʻafitauli, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli matuia o le maʻisuka (diabetic foot syndrome, faʻapitoa o le fatu) e faʻaateleina le faʻatupulaia.

I le faʻaopopo atu i laʻau suamalie, mai le taumafa e tatau ona e vavaeeseina na ituaiga meaai:

  • meaʻai gaʻo ma falai,
  • saisi,
  • oloa ma fuainumera tele o faʻasao ma meaʻai,
  • falaoa paʻepaʻe ma falaoamata oloa.

O le a le auala sili e kuka ai meaai?

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le mamafa tele e sili atu ona lelei nai lo le filifiliina o ni auala faifaʻaili filemu:

I le faagasologa o le sauniaina o ipu o manufasi ma fualaau faisua, ia fautuaina e faʻaopoopo pei o sina suauu pe'ā mafai, ma afai e mafai, e sili atu le lelei pe a leai se mea. Afai e le mafai ona faia se faʻataʻitaʻiga e aunoa ma ni gaʻo, e tatau ona e filifilia ni suauu fualaʻau ola maloloina (olive, sana). O pata ma meaola tutusa e maua i manu e faʻaitiitia.

Fualaau faisua ma fualaau aina e sili ona lelei ona 'aina fou, aua aʻo kuka ma kuka, o nisi o meaʻai ma le fiber ua leiloloa. O nei oloa e fesoasoani e faʻaleleia atili ai le gaioiga o le faʻaogaina o meaʻai, o lea latou te fesoasoani ai e faʻamamā le tino o toxins ma le tuufaatasiga faʻasolosolo metabolic. O le taumafaina o falalaʻau falai mo le maʻisuka oe tausisia mataupu faavae o se taumafa mo le mamafa o le paʻu e le manaomia.

Mataupu Faavae o se Meaai Saogalemu mo le Lisi Paʻu

E faʻapefea ona le maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2, ae le o le maumau o se vaega o lou soifua maloloina ma isi pauna? I le faaopoopo atu i le kuka lelei, e taua le tausisi i le tele o mataupu faavae o le soifua maloloina lelei. E le mafai ona vave faʻapuʻupuʻu le aofaʻi o le kalori, e tatau ona tupu malie. E naʻo se fomaʻi e mafai ona fuaina le tele o meaʻai e manaʻomia i le aso, talu ai e aʻafia ai le tino o se tagata maʻi, le malosi o le maʻisuka ma le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi.

I le iloaina o lona masani i aso taitasi, o se maʻisuka e mafai ona faigofie ona faʻatusatusa lana lisi i le tele o aso i luma atu. E faigofie lava lenei mea mo na tagata o loʻo amata ona paʻu le mamafa, o lea o le a sili atu ona faigofie ma vave mo i latou e suʻeina le taua o meaʻai. I le faaopoopo atu i meaʻai, e taua le inuina o le vai mama e leai se suavai, lea e faʻateleina ai le gasegase ma fufulu ai le tino.

E le lava le na o le aveesea o le mamafa i le maʻisuka, e taua le faatumauina o se mamafa masani i le olaga atoa. Faʻasalaga o le le lelei o le 'ai ma masaniga faaletino, ioe, fesoasoani i lenei mea, ae o le mea muamua lava, e tatau ona e aoaoina lou loto ma manatua le faaosofiaga. O le mamafa o le gau mo nei tagata gasegase ua le na o se auala e faʻaleleia ai foliga o le tino, ae o se avanoa lelei foi e tausia ai le soifua maloloina mo le tele o tausaga.

Vaega o se taumafataga mo gasegase maualuga

O le maualuga o le toto maualuga o se uo le lelei o le maʻisuka. O ia ituaiga gasegase e masani lava ona tele le mamafa o le mamafa, lea e mafua ai ona mafua ai le mamafa o le mamafa ma mafua ai le faateleina o le mamafa i luga o le fatu, sooga. I le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga o le toto maualuga, o mataupu faavae o taumafa e tumau pea, ae o nisi o nuances ua faaopoopo atu ia i latou.

E taua tele mo tagata gasegase e maualuga le mamafa e le gata ina faʻatapulaʻa le aofaiga o masima i oloa, ae afai e mafai ona toe sui uma i isi mea manogi.

O le mea moni, o masima e maua ai minerale aoga, ae e mafai ona maua mai i ni aofaiga talafeagai mai isi meaʻai lelei. E le gata i lea, ua faamaonia e le au fai meaʻai e ai le tele o le taumafa a se tagata i meaʻai, e aʻafia ai le aʻafiaga o le paʻu o le maʻisuka. I le gasologa o taimi, pe a oʻo mai tulaga taua o le mamafa o le tino ma le toto i totonu o tapulaa e taliaina, o le a mafai ona faaopoopo sina masima i meaʻai, ae i le tulaga o le leiloa o le mamafa ma maʻi mamaʻi e lelei tele le teena o lenei mea.

I le avea ai o se saumalie lelei ma maloloina, e mafai ona e saunia fualaau aina mamā mai tamato, faʻalaʻau ma pipi. O le yogurt eleelea i lalo ole gaʻo ma le kalaka o se mea sili lea ona lelei ile soifua maloloina ole mayonnaise. O le faʻafefiloi o oloa e le masani ai, e mafai ona e maua ni faʻafeʻau faʻalelei ma faʻafefeteina meaʻai i aso faisoo.

O le leva o le matelaina o le maʻisuka o loʻo mafatia i le maualuga o le maʻisuka ua solia. Faʻasolosolo le gasegase o le carbohydrate, o le lagona o le fiaai tele e faʻaalia ai le hypoglycemia. O se tulaga matautia lea e paʻu ifo ai le suka toto i lalo ifo o le masani ma fatu, faiʻai, ma toto toto ua amata ona mafatia.

O se meaʻai laʻitiiti, lea e fautuaina i tagata uma e maua i le maʻisuka e aunoa ma se faʻasesega, e aoga foi mo tagata mamaʻi e maualuga le maualuga. E mafai ai ona e faatumauina se lagona o le atoatoa ma maua ai le tino ma le malosi talafeagai i le gasologa o le aso.

Faataʻitaʻiga o le lisi

O le faia o se lisi i nai aso muamua o le a fesoasoani e faʻatusatusa saʻo le aofai o meaʻai gaʻo ma kalori i meaʻai. E taua le faʻaaogaina o meaʻai uma lava (tusa lava pe laiti). O se faʻataʻitaʻiga o le faasologa o mea taumafa atonu e pei o lenei:

  • taumafataga o le taeao: oat poo le falaoamata saito i luga o le vai, kulimi mālū, tiʻetiʻe e le fagu,
  • 'aiga o le aoauli: apu po o moli,
  • taumafataga o le aoauli: moli moa moa, iʻa fagota, falalati tao, salamata fou fualaʻau, compote,
  • aoauli i le aoauli: yogurt e le o fafagaina i sina mea e maualalo le gaʻo ma fualaau suamalie,
  • taumafataga o le afiafi: fualaʻau suamalie, susu o susu,
  • lua taumafataga o le afiafi: o se ipu tioata e le gaʻo gaʻo.

E le tatau ona toe faia le lisi i aso uma, pe a tuufaatasia, o le mea autu e mafaufau i ai o le numera o kalori ma le fua o proteins, gaʻo ma gaʻo. E sili ona lelei le kukaina o meaai i le fale, aua e faigata ona maua le tonu GI ma kalori mea o ipu ua saunia i totonu o faletalimalo poo malolo. I le i ai o faʻamaʻi faʻaleagaina o le faʻaogaina o meaʻai, e tatau ona faʻamaonia le taumafa a le tagata maʻi e le gata i se endocrinologist, ae faʻapea foi i se gastroenterologist. O nisi o meaai faatagaina mo le maʻisuka ituaiga 2 e faasaina i le gastritis ma le colitis ma le maualuga maualuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nei mea e aofia ai le tomato, suanika, tatato fou ma musika.

Ina ia aveesea le mamafa o le mamafa, e tatau ona e pulea le tele ma le lelei o meaai e 'ai, ma ia aua foʻi nei galo e uiga i le gaioiga faaletino. Faʻafiafiaga faigofie e tatau ona avea ma masani, e le gata ina fesoasoani e aveesea le mamafa, ae e taofia ai foi le faʻavaivaia i totonu o toto toto. O le faʻaitiitia o le mamafa o le maʻisuka, o le mea moni, o se mea e sili atu ona faigata ona o faʻafitauli o le tino. Ae i se auala talafeagai, o lenei mea e moni lava. O le masani ai o le mamafa o le tino e toetoe lava taua e pei o le faʻaitiitia o le suka o le toto. E ala i le puleaina o nei tulaga taua, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli matuia o le maʻisuka ma ia e lagona le lelei mo le tele o tausaga.

O le a le maʻisuka mea taumafa

O se maʻoti maʻoti mo le maʻisuka o loʻo atiaʻe i soʻo se laasaga o le faʻamaʻi, ae e ono fesuisuiai fautuaga tau taumafa. O le taumafa e sili ona taua mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ona o lo latou maualuga maualuga o le feʻaveaʻi ma le taufaasese ma le oti. O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamaonia ai meaʻai faapitoa, e pei o se tulafono, mo le faʻasaoga o le mamafa ma mo le falemaʻi o le faʻamaʻi. O faʻavae o se taumafa i soo se laasaga o le faʻamaʻi:

  • e tatau ona ave le taumafa 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti,
  • le fua faatatau o palatini, gaʻo, gaʻo (BJU) e tatau ona paleni,
  • o le aofai o kalori e maua e tatau ona tutusa ma le malosi o le maʻisuka,
  • O meaai e tatau ona mauoa i vitamini, o le meaʻai lea e te manaʻomia e faʻaopopoina ai fualaʻau masani o fualaʻau: supplements dietary, fefete a le faifaʻailoga, suauu rosehip ma isi.

E faʻapefea ona 'ai ma le maʻisuka

Pe a faatonuina e se fomaʻi se meaai i aso uma mo le maʻisuka, o loʻo taʻitaʻia o ia e tausaga o le maʻi, itupa, tulaga o le tino ma gaioiga mamafa. O mataupu faavae o taumafa taumafa o le faʻasaina o meaai suamalie ma le faʻasaina o le fiaaai.. O le manatu autu o mea taumafa mo le maʻisuka o se iunite falaoa (XE), e tutusa ma le 10 g o gaʻo. Ua saunia e le aufaifaatoaga ni seti o laulau e faailoa ai lo latou aofaiga i le 100 kalama o soo se oloa. O le taumafataga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e maua ai se taumafataga i aso uma ma le aofaʻi atoa o le 12 i le 24 XE.

O le meaai mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e ese. I le tulaga muamua, e manaʻomia se taumafa maualalo-kalori e puipuia ai le faʻalavelaveina o le maʻi (25-30 kcal / 1 kg o le mamafa). E tatau ona mataʻituina lelei se meaʻai masani ile maʻisuka. O tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻatagaina se taumafa-calorie (1600-1800 kcal / aso). Afai e mamafa le tagata, o le numera o kalori e faʻaititia i le 15-17 kcal / 1 kg o le mamafa.

E tele fautuaga mo le faʻaitiitia o le suka o le toto:

  • aveese le ava malosi, suamalie, lemonade mai le taumafataga,
  • faaitiitia le aofaiga o suauu ma kulimi pe a inu le lauti, kofe,
  • filifili meaai e le faʻasalaina,
  • sui fusi suamalie ma meaʻai maloloina, mo se faʻataʻitaʻiga, nai lo le asikulimi, 'ai se faʻatofaʻau faʻi (tuʻutuʻu ma se paluga o faʻi malo).

Tuua Lau Faamatalaga