Fuafuaga o le hemoglobin glycosylated i le toto: o le fatu o metotia

Taua o le fuafuaina o le hemoglobin glyc
O le hemoglobin glycated, po o glycogemoglobin (faʻapuupuu faʻaalia: hemoglobin A1c, Hba1c) O se faʻamatalaga toto o le toto e faʻaalia ai le maualuga o le suka i le toto mo se vaitaimi uumi (e oʻo atu i le tolu masina), e ese mai le fuaina o le toto kulukose, lea e maua ai se manatu i le maualuga o le kulukose toto i le taimi o le suʻesuʻega.
O le hemoglobin glycated e atagia mai ai le pasene o le hemoglobin toto e le mafai ona fesoʻotaʻi ma kulukose. O le hemoglobin glycated ua mafua ona o le tali mai Maillard i le va o le hemoglobin ma le toto glucose. O le faateleina o le kulukose toto i le maʻisuka e vave televave ai lenei uiga, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le hemoglobin glycated i le toto. O le soifuaga o sela mūmū mūmū (iila mūmū mūmū), e aofia ai le hemoglobin, faʻatusa 120-125 aso. O le mafuaʻaga lena e atagia mai ai le maualuga o le hemoglobin glyc le maualuga o le glycemia mo le tusa o le tolu masina.
O le hemoglobin glycated o se faailoilo taua o glycemia mo le tolu masina. O le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated, o le maualuga o le glycemia mo le tolu masina mulimuli ma, e tusa ai, o le sili atu foi o le lamatiaga o le faatupuina o faafitauli i le maʻisuka.
O se suʻesuʻega o le hemoglobin glyc e masani ona faʻaaoga e iloilo ai le lelei o togafitiga o le maʻisuka i le tolu masina talu ai. Faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o le hemoglobin glycated, faʻatoʻa togafitia (togafitiga insulin poo gaʻo-lowering tablets) ma le togafitiga e tatau ona faia.
O fua masani masani o HbA1c mai le 4% i le 5.9%. I le maʻisuka, o le maualuga o le HbA1c e tulaʻi mai, lea e faʻaalia ai le tele o le lamatiaga o le atinaʻe o le retinopathy, nephropathy ma isi faʻafitauli. O le International Diabetes Federation e fautuaina le tausia o HbA1c i lalo o le 6.5%. O le taua o HbA1c sili atu i le 8% o lona uiga o le maʻisuka e le lelei le puleaina ma togafitiga e tatau ona suia.

Suesuega sauniuni

O le hemoglobin glycosylated or glycated (HbA1c) o se faailoga e atagia ai le maualuga o le kulukose i le toto i le 1-2-3 masina muamua. O faʻamaoniga autu mo le faʻaogaina: mataʻituina le ala o le maʻisuka (1 taimi i le 3 masina), mataʻituina le aoga o togafitiga o le maʻisuka, o se faailoga o le lamatiaga o faʻafitauli o le maʻisuka.
O le hemoglobin Glycosylated or glycated (HbA1c) o se tuufaatasiga o le hemoglobin A ma le kulukose, lea e faia i le tino e le o le enzymically. E tusa ma le 5-8% o le hemoglobin i le toto mūmū mūmū o loʻo fusifusia mausali i le kulūkose molecule. O le faagasologa o le glucose faaopoopo i le hemoglobin molumula o se faagasologa masani, ae i le taimi o le ola o le toto mumu mumu ma le maualuga o le kulūkose umi i totonu o le toto, o lenei pasene ua faateleina. O ia ituaiga molemololobin e taʻua o le glycosylated. E tele ituaiga o hemoglobins glycosylated (HbAIa, HbAIb, HbAIc). E talitonuina o le hemoglobin - HbA1c (ona o lona maʻoti faʻasologa) e sili lona taua i le falemaʻi. O le faʻasalaga o le hemoglobin glycosylated e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Tuuina atu e faapea o le erythrocyte e tusa ma le 120 aso, o le naunautaiga o le HbA1c o le a atagia mai ai le maʻisuka glucose mo le 1-2-3 masina aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.
I le faʻaopoopoga i le hemoglobin, o faiga nei e faʻapipiʻiina: albumin, collagen, folasini mata, transferrin, erythrocyte membrane proteins ma le tele o isi protein ma enzymes, lea e mafua ai le faʻalavelaveina oa latou galuega ma le faʻamaualuga o le maʻisuka.
O le naunautaiga o le hemoglobin glycosylated e lauiloa e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi pe a talafeagai mo le mataituina o le maʻisuka ile tasi taimi i le 3 masina.
O le faʻamoemoeina o HbA1c e mafai ai e oe ona mataʻituina le kulupu o le kulukose i le va o asiasiga i le fomaʻi. O le maualuga o le maʻi HbA1c o le maʻi, o le leaga foi lea o le puleaina o le glucose sa pulea.
Ole masani ile maualuga o le HbA1c i le toto e tupu i le 4-6 vaiaso pe a maeʻa le maualuga ole kulukose. I le siakiina o togafitiga o le maʻisuka, e fautuaina le faatumauina o le maualuga o le hemoglobin glycide i lalo ifo o le 7% ma toe iloilo le togafitiga pe afai e sili atu ma le 8% (e tusa ai ma le metotia mo le fuafuaina o le HbA1c ma tulaga masani ile 4-6%).
O le hemoglobin glycated e faʻaaogaina o se faailoga o le lamatiaga o le atiaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.
O tulaga taua e mafai ona fesuisuiaʻi i le va o fale suʻesuʻe e tusa ma le metotia faʻapitoa na faʻaaogaina, o le mea lea o le mataʻituina i faʻalauiloa e sili ona lelei ona faia i totonu o le tasi suʻesuʻega poʻo le itiiti ifo i le auala tutusa.
E mafai ona suia sese ia suʻega i soʻo se tulaga e afaina ai le umi o le ola o le toto mumu. O le gasegase poʻo le siama o le tino e mafua ai le paʻu leaga i le taunuuga o le HbA1c. O le faʻafefeteina o le toto e faʻasese ai foi le iuga. Faʻatasi ai ma le uaea vaivai o le anemia, ua matauina ai le faateleina o le HbA1c.

Faʻatatau tapenaga

  • E tatau ona faʻamatalaina i le tagata gasegase o le a suʻesuʻeina e le suʻesuʻega le lelei o togafitiga faʻapitoa.
  • E tatau ona lapataiina e faapea, mo le suʻesuʻega, e tatau ai ona fai se suʻe toto ma taʻu po o ai ma o afea e ave ai le toto mai se vein.

  • A maeʻa se faʻalavelave, o veins e aoina ai le toto i totonu o se pipili faʻatasi ai ma EDTA.
  • O le nofoaga o le venipuncture o loʻo oomiina i le totoa o le cotton seia taofiofi toto.
  • I le faʻavaeina o se hematoma i luga o le site o le venipuncture, o loʻo faʻamalosia ai faʻamafanafanaga.
  • O le tagata gasegase e faʻatulagaina se toe iloiloga pe a uma le 6-8 vaiaso.

  • E masani lava, o le mea e maua i le hemoglobin glycosylated o le 4.0 - 5.2% o le hemoglobin atoa.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le taunuʻuga o le suʻesuʻega

  • Faʻailoga taua

Samples o le toto le lelei - le lava le toto e faʻafefiloi ma le inocro anticoagulant (EDTA).

  • Faʻatonuga e Faateleina Iuga
    • Carboamylated hemoglobin (faʻavae i tagata mamaʻi ma le urea).
    • Hydrochlorothiazide.
    • Faʻailoa.
    • Morphine.
    • Propranolol.
    • Sese Enhancers

Hemoglobin F (fetal) ma tagata faufautua labile e mafai ona mafua ai se faʻaopoopoga sese iʻuga.
O le hemoglobin glycated. Analysis mo hemoglobin glycosylated. Fai se auiliiliga e faateleina ai le suka toto
Fuaina o Ata Faʻamatalaga
Glycated Hemoglobin (HbA1c)

Le tau (tau o le auiliiliga) e le o lisiina i luga o la matou upega tafaʻilagi.
I le fesoʻotaiga ma le faʻafouina o le lomiga faʻaeletoroni o le 'upega tafaʻilagi

Glucose e fegalegaleai ma puipuiga (e aofia ai le hemoglobin) ma le faʻavaeina o Schiff bases. O le mea lea, o soʻo se faʻapuupuuga puupuu i le faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto o loʻo i ai se faailoga tulaga ese i le tulaga o le faateleina o le anotusi o le hemoglobin glycosylated. HbA1 e aofia ai vaega e tolu HbA1a, HbA1b, HbA1c. O le mea sili, o le HbA1c e manumalo.

O le maualuga o HbA1c e atagia ai le hyperglycemia lea na tupu i le taimi o le ola toto o le toto toto (e oo i le 120 aso). O lelamūmū mūmū o loʻo taʻavale i totonu o le toto e eseese tausaga, o le mea lea, mo le uiga masani o le kulūkose, o loʻo taʻitaʻia e le afa-ola o le toto mumu - 60 aso. O le mea lea, o le maualuga o le hemoglobin glycated o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i le 4-8 vaiaso muamua ma o le faʻaalia lea o le taui o le gaʻo gaʻo i le vaitaimi lenei. O le fuaina o le HbA1 maualuga e mafai ai ona suʻesuʻeina le matuia o le hyperglycemia i le maʻisuka. O le aʻafiaga o le glycosylation e le faʻalagolago i le fati o fesuiaiga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, luga o le gaioiga o le tino, le natura o meaʻai, gaioiga faʻaletino ma e naʻo le umi ma le umi o le hyperglycemia. I tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka faʻasolosolo i le hyperglycemia faifaipea, o le maualuga o le HbA1c e faʻatupulaia le tele. O le maʻisuka e togafitia i vailaau e maualalo ai le kulukose o le toto mo se taimi faatapulaaina, o le mea lea e taua tele le filifilia o togafitiga e mafai ona maua ai le faʻamautuina o le glycemia. O le taua o le suʻesuʻega o le hemoglobin glycosy i le maʻisuka, o le HbA1c e faʻamaonia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mo se taimi umi, lea e tutusa ma le afa o le ola mole mole hemoglobin. O lona uiga, o le hemoglobin glycosylated e faʻaalia ai le maualuga o le taui o le maʻisuka i le 1-2 masina talu ai. O le sili atu o le maʻisuka e totogi, o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atiaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka e pei o le leaga o le mata - retinopathy, faʻatoʻa fatuga - nephropathy, faʻaleagaina o neura lautele ma toto toto e taʻitaʻia ai gangrene. O le mea lea, o le sini autu o le togafitia o le maʻisuka o le mautinoa lea o le kulukose e tumau i tulaga masani. O le fuaina o le suka i le toto capillary e mafai ai e oe ona iloilo le tulaga maualalo o le kulukose, o le naunautaiga a HbA1c e maua ai se manatu faʻatasi o le maualuga o le glycemia.

Tulaga masani: 3.5-7.0 μM fructose / g hemoglobin poʻo 3.9 - 6.2%

O le naunautaiga o le HbA1c e taua tele i fafine e maua i le maʻisuka pe a fuafuaina le maʻitaga ma aʻo maitaga. Na faʻamautuina o le maualuga o HbA1c mo le ono masina aʻo leʻi amataina ma ao faagasolo le tolu masina muamua o le maitaga ua faʻamaopoopo ma lona taunuuga. O le pulea lelei o le maualuga o le glycemia e faaitiitia ai le aafia o le faaletonu o le fetal mai le 33% i le 2%.

Metotia mo le fuafuaina o le hemoglobin glycosylated i le toto

O le hemoglobin Glycosylated - o se fesoʻotaʻiga i le va o le toto mumu mumu ma le gaʻo. E le mafai ona faʻamalosia o ia. O le mea lea, e mafai e le fomaʻi ona iloa se faailo e tumau i le toto i le gasologa o le ola toto mumu (3 masina). Faʻamatalaga auiliili e uiga i le hemoglobin glycosylated.

Ina ia iloa mea o le faailoga, latou te foai atu le toto mo le auiliiliga. O se meaola vevela poʻo se meaola faʻapitoa e talafeagai mo lenei mea.

A maeʻa ona tago i le meaola, o le a faaopoopoina se vailaʻau i le suʻega e suʻe ai le toto. Afai e fai se tai, o le a le mafai ona toe suʻesuʻe. O mea o loʻo i totonu ole masini ua maeʻa faʻafefiloi, ona tuʻu loa lea i le suʻega. E otometi le fuafuaina o le faailoilo, ma tuʻuina atu faʻamatalaga i le fomu suʻesuʻe.

O le faʻaaogaina o le masini e faʻaaogaina ai le avanoa e maua ai se fomaʻi i le fuafuaina o le numera o elemene talafeagai. O lona uiga, o ia faʻamatalaga o le a sili ona faʻatuatuaina. Ae ia faʻamaonia le aofaʻi o le faailoilo, e fautuaina e faia faʻalua se suʻesuʻega. I luga o le mauaina o faailoga tutusa, o le suega ua manatu e faatuatuaina.

Glycosylated Hemoglobin Analyzer

E tele faʻataʻitaʻiga o masini ua faʻasaʻolotoina, lea e mafai ai ona e filifilia ni faʻamatalaga eseese o vai ola o tagata soifua. E tele masini mo le fuafuaina o le hemoglobin glycosylated.

  • Liva chromatograph. O le toto ua vaevaeina i ni vaega ninii lea o loo suesueina ai se faailoilo.
  • Ion suia le chromatograph. Vaevaeina ions i totonu o meaola. A maeʻa ona tuʻuina atu faʻatoʻaga eseese, e mafai ona fuaina vaega ninii. O se faʻataʻitaʻiga o sea meafaigaluega o se tagata suʻesuʻe mo le fuafuaina o le hemoglobin D10 glycosylated.
  • Immunoturbidmetry. Fuafua le faailo e ala i le fuaina o le tuufaatasiga o le toto i le fegalegaleaiga o le antigen-antibody complex.
  • Tagata suʻesuʻe auiliiliga. Filifilia e tagata taʻitoʻatasi mo le faʻaaogaina o le fale. Mo le auʻiliʻili, e manaʻomia sina toto maualuga, lea e maua mai e ala i le tuiina o le paʻu ma se mea faʻapitoa. O le masini e faʻavae i photometry, fua le umi o le uʻumi. E tofu i latou ma le moli (luminescence), e iloa ai le mea tonu o le faailo. Faitau se faʻamatalaga auiliili o tagata sailiili toto.

Afai ei ai maʻi faʻafitauli o le tagata maʻi, o lona toto toto e masani ona tulaʻi, ua fautuaina e le fomai le faatauina o se suʻega fale. E tatau ona faigofie ona faʻaaogā kitsia o le hemoglobin Glycosylated klykeslalated ina ia mafai ai e tagata gasegase ona faʻaaogaina.

Tali mo le fuafuaina o le hemoglobin glycosylated

O le pusa o loʻo aofia ai mea nei e manaʻomia mo chromatography:

  • tagata faʻamaʻi faʻamalosi, mo se faʻataʻitaʻiga, EDTA,
  • o soʻoo le homolytic e faʻaumatia ai glucose toto mumu,
  • fofo puipuia - o se vai e faatumauina le tulaga o le acid-base o le vaifofo,
  • acetic acid solution - o le vai e tatau ai e aveese ai vaega tele i le mea o le suʻega,
  • pulea faataitaiga - talafeagai e faatusatusa le iuga i le masani,
  • semi-automate, o se tagata e faʻaaogaina auiliiliga.

O mea ua taua i luga atonu e eseese kamupani, ae o le faamoemoega mo ia mea e tumau pea. O seti taitasi o le naunautaiga o le hemoglobin glycosylated i le toto e aofia ai faatonuga mo le faʻaaoga.

Fuafuaga o le hemoglobin glycosylated i le toto atoa

E tatau i le fomaʻi ona lapataʻia le tagata maʻi pe faapefea ona faia se suʻega mo le fuafuaina o le hemoglobin glycosylated i le toto atoa.

Mo le suʻega, faʻapipiʻiina se vailaʻau i le suʻega e suʻe ai le toto. O le toto atoa ua faaopoopo i ai. E tatau ona tutusa le fua faatatau. O le vaifofo o loʻo maua ai le faʻafefiloi ma faʻafefiloi. O le mea lea, ua faia ai se masini erythrocyte, lea e tatau ona ave i se pipette ma ave i se suʻega suʻega o loʻo iai le hemolytic. O le mea e maua ai le vai e fefiloi ma faʻaosooso. I le taimi lea, o le siama o le siama, o lona uiga, o le toto mūmū mūmū ua faʻaumatia, na o le kulūkose e tumau pea. Ua fuafuaina e le masini.

Fuafuaina o hemoglobin glycosylated i le toto

O le kulimi o se toto toto o le toto e mafua mai le toto atoa. Mo lenei mea, o le faʻataʻitaʻiga e tuʻuina i totonu o se suʻega suʻega ma tuʻu i se centrifuge. E galue o ia i luga o le maualuga. A maeʻa le 10 minute, e taofi le mea faigaluega. O se vai samasama e tumau i le pito i luga o le gaʻo, o le serum. O mea faʻapipiʻi o loʻo tuʻuina i le tasi, o lea o lenei vaega o le ai ai se lanu mumu.

O loʻo faʻasolosolo le suʻega ile tele o tulaga:

  • serum, hemoglobin solution, vai faʻamamaina e faʻapipiʻi i le paipa
  • tuueseese eseese se faataitaiga faataitai o loo aofia ai le ogaoga ma le vai ua faaleagaina,
  • o pusa uma e lua e tumau, ona tuu lea i totonu o se centrifuge i le maualuga,
  • i le pito i luga o le gaʻo, o le vaega lanu samasama o le vai o loʻo totoe o loʻo aveesea ma faaopoopo le sulfate ammonium.

O le taunuuga o se vai mai le toto, lea e mafai ona suesueina i se photoelectrocolorimeter. O se masini lea e fuafua ai le uumi. O faʻamatalaga na maua mai ai ua tuʻuina atu i totonu o le faiga mo le sailia o le faʻaumatia. E tatau ona fuafua le vailaʻau i le 1 lita o le toto.

Fuafuaina o le hemoglobin glycosylated i le maʻisuka

O le faailo o le glycated ua fuafuaina i na o se vaitaimi e tutusa ma le 3 masina. O le mea lea, o le suʻesuʻega e faia taʻitasi. E mafai ona faʻaaoga toe iloiloga pe a mavae ni nai aso e faʻamaonia ai iuga. Ae e ui lava i lea, o faʻamaumauga e maua e fesoʻotaʻi ma taunuʻuga faatuatuaina. E faavae i luga, e mafai e le fomaʻi ona faʻamasino mea nei:

  • le lelei o togafitiga fualaau faasaina, lea e fetuunai pe a maua ni mea leaga,
  • solia e le tagata gasegase tulafono o le amio mo le hyperglycemia, lea e aofia ai le faʻaaogaina o gaʻo, gaioiolosi gaioiga, faʻalavelave popole.

Taua! Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, e fautuaina ia fuaina le fua o kulukose i lea taimi ma lea taimi e faʻaaoga ai le mita o le kulukose toto. Ole suega glycosylated e naʻo le tasi le taimi ile 120 aso.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea e mafua mai i faʻafitauli e faʻaititia ai le tulaga o le soifua maloloina o le tagata maʻi, poʻo le tau atu i lona maliu. E fautuaina le faʻaaogaina o vailaʻau i le taimi, tausisi i se taumafataga. O le filifilia o le hemoglobin glycosylated e mafai ai e le fomaʻi ona iloilo le lelei o togafitiga, e fetuunai ai.

O le hemoglobin Glycosylated - o le a?

Sei o tatou tiʻetiʻe auiliili pe o le a le uiga o le hemoglobin glycosylated. O loʻo iai i totonu o le toto mumu toto se fusi e iai le uʻamea, lea e talafeagai mo le felauaiga o le okesene ma le carbon dioxide. Glucose (suka, carbohydrates) e mafai ona tuʻu faʻatasi ma ia, e maua ai le hemoglobin glycosylated (HbA1C). O lenei faagasologa ua matua faatelevaveina ma le faateleina o le maualuga o le suka (hyperglycemia). O le avefeʻau lautele o le toto mūmū mūmū e tusa ma le 95 - 120 aso, o lea la o le maualuga o HbA1C o loʻo atagia mai ai le sao atoatoa o le kulukose i le past 3 months. O le masani o le hemoglobin glycosylated i le toto e 4-6% o le maualuga o lona maualuga ma e tutusa ma le sugar sugar content i le 3-5 mmol / l. O mafuaʻaga mo le faʻateleina e matua aʻafia lava ma le solia o le gaosiga o le gaʻo ma le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto i ia tulaga:

  • O le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-faalagolago) - ma le le lava o le inisalini (hormone pancreatic), o le faʻaaogaina o suauu e ala i siama o le tino ua faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga faʻaopoopoga o le faʻasalaga.
  • O le maʻisuka ituaiga 2 (e le o le insulin-faalagolago) - e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le kulukose i le gaosiga masani o le inisalini.
  • Faʻafitauli le lelei o maualuga maualuga o gaʻo maualuga e mafua ai le hyperglycemia faaumiumi.

Mafuaaga o le hemoglobin glycosylated, e le fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le toto:

  • ava malosi
  • taʻitaʻia le masima,
  • iron deficiency anemia
  • aveeseina o le moa - o le afifi o le okeni lea e tupu ai le toto o le toto (o le "fanuatanu" o sela mumu), ma o lona toesea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le ola ma le faateleina o le HbA1C,
  • siama - o le le atoatoa o le galuega o le toe fanau e mafua ai le faaputuputuina o oloa gaosi i totonu o le toto ma le fausia o le carbohemoglobin, lea e talitutusa ma meatotino e glycosylated.

Mafuaaga o le faaitiitia HbA1C

O le faʻaitiitia o le hemoglobin glycosylated o se faailoga faʻaleaga, e tupu i tulaga faapena:

  • O le gau tele o le toto - faatasi ai ma le hemoglobin masani, glycosylated foi ua leiloa.
  • Totoina o le toto (liu toto) - HbA1C ua faʻamaʻiina i lona vaega masani, lea e le fesoʻotaʻi atu i gaʻo.
  • Heemolytic anemia (anemia) o se vaega o faʻamaʻi pipisi o loʻo faʻaitiitia ai le umi o le i ai o le toto mūmū mūmū, ma o siama e iai le HbA1C glycosylated ua maliu muamua foi.
  • O le hypoglycemia umi-o se faʻaitiitia o le kulukose.

E tatau ona manatuaina o fomaʻi pipisi o le hemoglobin e mafai ona faʻasese le iuga o le auʻiliʻiliga ma tuʻuina atu se faʻaopoopoga leaga pe faʻaitiitia i lona glycosylated form.

Faʻamanuiaga faʻatusatusa i le Suʻesuʻeina o Suiga masani

  • Taumafa - mafua ai le faateleina o le faateleina o le maualuga o le gaʻo, lea e toe foi mai i le masani i totonu ole itula.
  • O le lagona, popolega, i le afiafi o le suʻega, faʻapupula le kulūkose i le toto ona o le gaosia o hormones e faʻateleina lona maualuga.
  • O le tagofia o le suka, o le faʻaitiitia o le kulūkose.

O le mea lea, o se suʻega tutusa mo le maualuga o le suka e mafai ona faʻaalia lona faateleina, e le o taimi uma e faʻaalia ai le i ai o soliga o lona metabolism. Ma, i se isi itu, o se mea masani masani e le o lona uiga e leai ni faafitauli i le metabolism o gaʻo. O mea o loʻo taʻua i luga e le afaina ai le maualuga o le hemoglobin le atoatoa. O le mafuaaga lena o lona faauigaina o se faailoilo mautinoa i le vave iloa o le gaosiga o gasegase gasegase i totonu o le tino. Faʻaaliga mo le suʻesuʻega: I le tulaga aoao, o le suʻesuʻega e faia ina ia fuafua lelei ai faʻafitauli o le gaʻo o le gaʻo ma o loʻo faia i ia tulaga:

  • O le maʻisuka ituaiga 1, faʻatasi ai ma le faʻailoaina o loʻo oso i totonu o le suka i luga o se taimi puupuu.
  • Uluai iloa o le maʻisuka ituaiga 2.
  • Faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo i tamaiti.
  • O le maʻisuka faʻatasi ai ma se fausala o le faʻailoga, pe a oʻo mai se vaega tele o le meaʻai i gaʻo.
  • I fafine ua maʻitaga ma ua maua i le maʻisuka, faʻafesoʻotaʻi 1 poʻo le 2 muamua.
  • O le maʻisuka faʻamamafa - o le faateleina o le suka i le taimi o le maitaga, i le mataupu pe a le o muamua le maʻi suka. O le suālaʻau i lenei tulaga e mafai ona faʻaalia ai se faʻaititia, ona o se vaega tele o meaʻai mai le toto e oʻo atu i le tuputupu ae o le fusi.
  • Puleaina o togafitiga - o le tau o le glucosylated hemoglobin content o loo faaalia ai le maualuga o le suka i se vaitaimi umi, lea e mafai ai ona tatou faamasinoina le aoga o togafitiga, lea e mafai ona fetuunai le maʻisuka e tusa ai ma taunuuga o le auiliiliga.

Aisea e taua ai le faailoaina o le le atoatoa o le suka i le tino i le vave e mafai ai? O le faʻalauteleina o le maualuga o le suka e mafua ai ona aʻafia i aʻafiaga i totonu o le tino ona o lona fusifusia i polotini, e aofia ai:

  1. O le HbA1C glycosylated ua le aoga ua le toe faia ai le galuega o le okesene o femalagaaiga ua lava, lea e mafua ai le hypoxia o meaola ma okeni. Ma o le maualuga o lenei faailoga, o le faʻaitiitia o le okesene i totonu o masini.
  2. Vaavaaiga vaaia (retinopathy) - o le fusifusia o le kulukose i faʻamalosi o le retina ma mata o mata.
  3. Faʻaleagaina o le Renal (nephropathy) - o le teuina o meaʻai i totonu o tubules o fatugaʻo.
  4. Faʻailoga o le fatu (cardiopathy) ma toto toto.
  5. Faʻafitauli o gaʻo o le nerve lautele (polyneuropathy).

E faʻapefea ona faia se auʻiliʻiliga?

Mo le auʻiliʻili, o le toto atoa e aveesea mai se vein i le 2-5 ml ma fefiloi ma fofo puipuia e puipuia ai lona gaugau. O lenei mea e mafai ona teuina mo le 1 vaiaso, vevela +2 + 5 ° C. Soʻo se fautuaga faapitoa aʻo leʻi faia se suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated e le manaʻomia ona faia, e le pei o le suʻega mo le maualuga o le suka. O le tele o taimi o le faʻamautinoa o lenei faʻailoga suʻesuʻe mo le maʻisuka malosi e tutusa uma lava mo alii ma tamaitai, ma o le piriota o le 2 i le 3 masina mo le ituaiga I, 6 masina mo le ituaiga II. I fafine maʻitaga - pulea i le 10-12 vaiaso o le maitaga ma se suʻega o le sugar sugar.

Faamatalaina o auiliiliga o auiliiliga

Afai e te fiafia i le fesili o le mea na faʻaalia e le hemolobin glycosylated, ona faʻavasegaina lea o tulaga taua o le auʻiliʻiliga e fuafua ai le maualuga ole HbA1C e le faigata. O lona siitaga e 1% mai le masani e tutusa ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i le 2 mmol / L. O ia faailoilo o HbA1C ma le maualuga tutusa o le kulukose ma le tulaga o le metabolism o le carbohydrate o loo faamatalaina i le laulau o le hemoglobin glycosylated o loo faailoa atu i lalo:

O le avega masani o le kulukose i le 3 masina mulimuli, mmol / l

O le a le hemoglobin glycosylated

O le tausisia o le suka i le siaki e le faigofie, ma o le tele o metotia e masani lava ona maua ai ni sese sese. O le sili atu ona faigofie ma faʻaaogaina filifiliga e faʻamalamalamaina ai le hemoglobin glycosylated. O lenei suʻesuʻega e sili atu ona faʻatuatuaina nai lo le kulukose i totonu o le toto.

O le hemoglobin glycosylated o se tuufaatasiga lea e fuafua ai le maualuga o le suka i le silia i le 120 aso talu ai. Nai lo le upu "glycosylated", "glycated" e mafai ona faʻaaogaina. O nei igoa e tutusa lelei, ma e lua o hemoglobin e fesootai ma le kulukose.

Mo tagata soifua maloloina ma le maʻisuka, o le faateleina o le glycogemoglobin o loʻo i totonu o le toto o se taimi e alu ai i le falemaʻi. O le fomai o le a faatonuina se togafitiga pe fautuaina oe e galue i suiga o le olaga. Ina ia puipuia le faamai, latou te ofoina atu se meaai faapitoa, i le tausisia lea e tatau ona e 'ai na o meaai ia e aofia ai sina vaega tele o mea inu.

O se metotia mo le siakiina o le suka i le fuafuaina o le hemoglobin glycosylated e matua aoga lava. Ae ui i lea, o loʻo i ai pea se tasi o toe toso: o lona aoga e faʻaitiitia pe afai e faʻaaogaina ni manipulations i le toto.

Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • afai o le tagata gasegase e auai i le tui o le toto, o le toto hemoglobin toto o le tagata foaʻi ma le tagata na totoina i ai le toto o le a eseese,
  • o se faaitiitia sese o taunuuga e tupu pe a uma le tafe ma le hemolysis,
  • o se faʻalauiloa sese e mafai lava ona mataʻituina i le uamea vaivai.

O le siakiina o le glycogemoglobin o le a fesoasoani pe afai:

  • afai o le maualuga o le suka o le suʻega o loʻo i luga o le laina o masani,
  • pe a le mulimuli le tagata maʻi i le taumafataga mo le 3-4 masina, ma o le vaiaso ao lumanai le suʻesuʻega na ia taofia ai le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, ma le faʻamoemoe e leai se tasi na te iloa.

A maeʻa suʻesuʻega, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O le a faʻamatalaina oe e le fomaʻi pe fia le taimi e tatau ona tofotofoina mo le siakiina o togafitiga. Afai e le faitio le tagata maʻi i se mea, o aso o asiasiga i le ofisa i le endocrinologist ua faatonuina e le fomai. O le taimi o le erythrocyte e fuafua ai le taimi o suʻesuʻega glycogemoglobin. E tatau ona faia lenei mea ile 120 aso uma.

Afai e leai ni faitioga po o ni aʻafiaga leaga, ona leai lea o se aoga e asiasi soo atu i se fomaʻi.

CategoryFaʻamatalaga
Mo tagata matutuaO le tulaga masani e manatu o le anotusi o le glycogemoglobin i le 5%. E mafai ona manatu le faʻaogaina o le faʻaogaina i soʻo se taʻiala e 1%.
O faʻatulagaga faʻatatau e faalagolago i le matua ma faʻaaliga o le faʻafitauli o le maʻi.

  • i tupulaga talavou, o le glycohemoglobin e tatau ona tapulaa i le sili atu i le 6.5%,
  • mo tausaga ogatotonu - e leai se sili atu i le 7%,
  • mo tagata matutua - 7.5%.

Ae peitaʻi, e talafeagai le talanoa e uiga i ia numera pe afai e leai ni faʻafitauli ma e leai se lamatiaga o le hypoglycemia. I se isi tulaga, e tatau ona siitia le faailoga ile 0.5% mo vaega taʻitasi.

O le taunuuga e leʻo le tagata maʻi. Ole siaki e tatau ona faia i le taimi e tasi ma le auiliiliga o le glycemia. O le tau o le glycogemoglobin ma lona masani e le faʻamautinoa ai o le maualuga o le a le suia tele i le aso atoa. Mo le maʻitagaO le maualuga o le glycohemoglobin i nei fafine e mafai ona matua ese mai le masani, aua o le tino o le tina e galue mo ia lava ma le tamaititi.

O faʻataʻitaʻiga nei e manatu e masani:

  • e oʻo atu i le 28 tausaga - e oʻo atu i le 6.5%,
  • mai le 28-40 tausaga - e oʻo atu i le 7%,
  • 40 tausaga ma le sili atu - e oʻo atu i le 7.5%.

Afai o le fafine maʻitaga o loʻo i ai le maualuga o le glycohemoglobin 8-10%, o lona uiga o se faʻalavelave ma e manaʻomia togafitiga.
O le auʻiliʻili mo le suka o le tina faʻamoemoe e tatau ona faʻamalosia ma tele taimi i le taimi atoa o le maitaga, ma 'ai muamua ao le i faia le faʻasagaga. Mo tamaitiO le masani o le glycogemoglobin i tamaiti e tutusa ma le matua ma e 5-6%. O le eseesega ua na o le tausia o se maualuga maualuga. Afai e tuʻituʻi lalo, e ono i ai i le pepe ni faʻafitauli faʻaaliga.
E tatau ona manatuaina: o le tino o le tino e le lava le malosi ma o le mea lea e manaʻomia ai se faʻapitoa faapitoa. Mo tagata e maua i le maʻisukaAfai e faia le siama, o le galuega autu a le maʻi o le tausia lea o le faailo ile 7%. E le faigofie lenei mea ma e tatau i le tagata maʻi ona mafaufau i le tele o mea.
Ina ia ausia le galuega o le taofiofia o le tuputupu ae o maualuga o le suka o loʻo faʻaaogaina:

  • inisalini (pe a manaʻomia)
  • usitai i se meaai faapitoa faapitoa,
  • suʻesuʻega faifai pea
  • faʻaaogaina o se glucometer.

Le faʻaogaina o le kulukose i tamaitai i le taimi o maitaga

E ui i le lelei o suʻesuʻega a le glycogemoglobin, e sili atu le le lelei mo fafine maʻitaga e fai, aua o le faafitauli o le faateleina o le kulukose o le toto e masani lava ona tupu pe a mavae le 6 masina. O le suʻesuʻega lava lea e tasi o le a faʻaalia ai le siʻitia pe a mavae le 2 masina, lea e lata i le fanau mai ma afai e maualuga tele ia faailoilo, o le a faʻaitiitia ai le faʻaogaina o auala e faʻaitiitia ai.

Afai e te foai toto i le taeao ma luga o se manava le aoga, o le taunuuga o le a leai se aoga: o le kulukose e maualuga pe a uma ona 'ai, ma pe a mavae le 3-4 itula ona maualuga maualuga e ono afaina ai le soifua maloloina o le tina. I le taimi lava e tasi, o le mataʻituina o le toto toto e taua tele.

O le tele o faʻamatalaga o le a avea ma suega o le suka i le fale. I le faʻatauina o le suʻega, e mafai ona e faia se suʻega i le fale pe a uma le afa itula, 1 ma le 2 itula pe a uma ona 'ai. O le maualuga e le tatau ona maualuga atu nai lo le 7.9 mmol / l, pe a maualuga atu, e manaʻomia ai se feiloaiga ma se fomaʻi.

Faailoga mo le suʻesuʻega

O le hemoglobin Glycosylated o se tuufaatasiga lea e tatau ona teuina masani i lalo o iloiloga faifaipea.

Faʻaaliga mo le suʻesuʻega o:

  • suʻesuʻeina o le maʻisuka ma le faʻamaonia,
  • mataʻituina le pulea lelei o le hyperglycemia i tagata e maua i le maʻisuka,
  • naunautaiga ole taui ole maʻisuka,
  • faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • suʻesuʻega o fafine i le tulaga.

E tatau ona faia suʻesuʻega Glycogemoglobin i faʻamaoniga nei o le maʻisuka:

  • matagogo
  • taʻavale
  • leai se mea e leiloa,
  • vaivaiga
  • tele le vaivai
  • lagona o le fiainu pea po o le fiaaai,
  • uunai e lafoai le vevela e masani ona fai soo,
  • faamalologa umi lava
  • paʻu paʻu
  • faʻanoanoa vaaia
  • tingling i lima ma vae.

Faʻafefea ona sauniuni mo auʻiliʻiliga

O se tasi o mea taua o le suʻesuʻeina o glycogemoglobin o le le lava lea o sauniuniga faapitoa.

O le taunuʻuga o le taunuʻuga e tutoatasi mai le:

  • loto-mafaufau faalemafaufau,
  • tino
  • ave vailaʻau, e aofia ai vailaau faʻamaʻi,
  • malulu ma faʻamaʻi
  • 'ai meaai ma le vaitau ao lumanaʻi pe mulimuli ane,

O sauniuniga uma mo le gaioiga e aofia ai uiga lelei ma le mauaina o faʻamatalaga mai le fomai pe a manaʻomia.

Tulaga masani o hemoglobin glycosylated

E tele auala e faʻaititia ai lou tulaga glycogemoglobin. O le faigofie lava o ia mea o le faʻaaogaina lea o vailaau faʻapitoa e pei ona faatonuina e se fomaʻi. Ae peitai, o le ala sao o le olaga e tutusa lava le taua. O le mafuaaga autu mo le faʻalauteleina ma le faʻaitiitia o le suka o le taumafa ma se taumafa lelei.

E tusa ai ma le suʻesuʻega e tasi, le maʻisuka ituaiga 2, faʻaitiitia le maualuga o le hemoglobin glycem, e oʻo lava i le 1% e itiiti ifo i le fatu o le fatu, faʻataʻitaʻi.

Ina ia faʻamautinoa le maualuga o le glycogemoglobin, e te manaʻomia:

  1. Faʻaititia le aofaʻi o meaʻai o loʻo i ai gaʻo i totonu o le taumafataga (faatasi ai ma se fuainumera faateleina) ma faʻafesoʻotaʻi (faʻatasi ai ma se faʻaititia).
  2. Taumafa fualaau faisua ma fua (aemaise lava faʻi), cereals ma legumes.
  3. Faʻateʻaina gaʻo vailaau faʻamalosi - mea faʻafiafia, falaoa paʻepaʻe mama, mea gaosi, mea meataalo, soda, vailaʻau suamalie. Afai e le mafai ona e aveesea atoa, e tatau ona e taumafa e le tele se taimi e te taumafa pe sui i mea masani.
  4. E aofia ai mea taumafa susu i le taumafataga, o le a lagolagoina ai le i ai o le konisini ma le vailaʻau D i le tino.
  5. Taumafa fua o fualaau aina, o le a aoga tele ia nati.
  6. Faʻaaoga le kinamona e pei o se siva, ae le silia le 0.5 tsp. i le aso.
  7. Ia mautinoa e mulimuli i le tautua.

O le isi auala lelei e toe faafoi ai le suka i le masani o le tausia lea o se olaga ola malosi.

Faatinoga masani:

  • fesoasoani e aveesea le tele o calories,
  • faamalosia le tino cardiovascular system,
  • faaitiitia le lamatiaga o le atuatuvale ma le atuatuvale,
  • faafetai ia i latou, o le tino o le a tumau pea i foliga lelei.

O taimi masani i le ea fou e taua. Mo i latou ua solia i le gaioiga faaletino, savavali solo i Nordic, aau, yoga, manava ma mafaufau loloto ua fautuaina.

O le tumau ma le tumau o le faasologa e taua i mea uma. E faʻaaoga lenei mea i aʻoaʻoga, meaʻai ma moe, taimi o vailaʻau ma suʻesuʻega. O taimi faapenei e fesoasoani i le tagata maʻi e pulea ma faatonutonuina e le gata glycogemoglobin, ae o lona soifua atoa.

E i ai foʻi togafitiga faafomaʻi e puipuia ai faʻalavelave o le faʻamaʻi ma faʻaititia le aofaʻi o lelatini uʻamea.

O fua faatatau nei:

  • lagolago i le maualuga o le 140/90 mm RT. Art.,
  • fetuunai le maualuga o le gaʻo ina ia leai se lamatiaga o suiga ole atherosclerotic i vaʻa toto,
  • iloiloga faaletausaga o faaaliga vaaia, ola, fatuga ma vae. O le tagata maʻi e manaʻomia le pulea o foliga o ona vae, aemaise lava mo le i ai o paʻu, mūmū poʻo le tuʻimomomoina, o laʻau, masini ma faʻafitauli pipisi.

E tatau ona faʻatinoina faʻataʻitaʻiga faʻatolu i le tausaga, aʻo manatuaina o se suʻesuʻega e le o se mea e suitulaga i le fuafuaina o le kulukose ma se glucometer masani ma e tatau ona faʻaaoga uma nei metotia i se auala lautele. E fautuaina le faaitiitia o le faailo malie - e tusa ma le 1% i le tausaga ma e le taumafai mo se faailoilo lautele o le 6%, ae mo tulaga faatauaina e eseese mo vaitausaga eseese.

I le iloaina o lenei faailo (hemoglobin glycosylated), atonu e sili atu le lelei o le pulea o le maʻi, faia fetuunaiga talafeagai i le fua o mea e maua ai suka ma i ni sauniuniga ua fuafua e faaitiitia ai le suka.

Faiga faavae: Mila Friedan

Tuua Lau Faamatalaga