Endocrinology Diabetes

O le maʻi suka o se faʻamaʻi mulimuli o le maʻisuka e mafua mai i se faʻafitauli matuia o le pancreas. O se taunuuga o lenei mea, i le tino o le maʻi o loʻo i ai se faʻamavaega atoa pe leai foi o le gaosia o le insulin, lea o se elemene taua i le faʻaaogaina o le kulukose.

O le solia o le metabolism o le carbohydrate e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka o le toto, lea e aʻafia ai faʻaoga uma ma totoga o le tagata, e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga.

E ui lava i le mea moni e faapea o le endocrinology e feagai ma le faʻaleagaina o le inisalini, o le maʻisuka o se maʻi lea e afaina tele ai le tino o le tagata. O le mea lea, o aʻafiaga o le maʻisuka e faʻateleina ma e mafai ona oʻo atu ai i le osofaʻi o le fatu, taʻavale, gasegase, le maua o le vaʻavaʻai, tosoina o vae ma le feusuaʻiga.

Ina ia maua le tele o faʻamatalaga aoga e uiga i lenei faʻamaʻi, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoa pe faʻapefea ona tilotilo le endocrinology i le maʻisuka ma pe o le a le auala faʻaonapo nei e foia ai. O nei faʻamatalaga e mafai ona fiafia tele e le gata mo le maʻisuka, ae mo o latou aiga foi oe mananao e fesoasoani io latou aiga e feagai ma lenei maʻi matautia.

Faʻapitoa

E tusa ai ma le endocrinologists, i faʻamaʻi na mafua mai i le faʻafitauli o le tino, o le maʻisuka o le lona lua sili ona taatele, lona lua e na o le tele o meaʻai i lenei faʻaaliga. E tusa ai ma se suʻesuʻega talu ai nei, o loʻo i ai nei i le toʻasefulu tagata i luga o le lalolagi o loʻo mafatia i le maʻisuka.

E le gata i lea, o le tele o tagata gasegase atonu latou te le masalomia se faʻamaoniga ogaoga, talu ai o le maʻisuka masani e masani ona maua mai i se pepa le tumau. Ole ituaiga ole maʻisuka e leʻo faʻatupulaia e ono afaina tele ai tagata, talu ai e le mafai ai ona iloa vave le faʻamaʻi ma e masani ona togafitia pe a uma ona iai ni faʻafitauli ogaoga i le tagata maʻi.

O le ogaoga o le maʻisuka o loʻo taoto i le mea moni e fesoasoani i se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le gasegase o le maʻisuka, i le i ai o se aafiaga le lelei i le gaʻo, popo ma le gaʻo gaʻo. E mafua lenei mea i le mea moni o le inisalini e maua mai i vailaʻau o le β o loʻo aʻafia ai e le gata i le faʻaaogaina o le kulukose, ae faapena foi i gaʻo ma pulu.

Ae o le mea aupito sili ona afaina i le tino o le tagata e mafua tonu lava i se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e faaleagaina ai puipui o capillaries ma fiva, ma faaoso ai le atinaʻeina o faiga ogaoga o le mumusu i le tele o totoga o le tagata.

Faʻavasegaga

E tusa ai ma le faʻasologa o aso nei, o le maʻisuka e mafai ona moni ma le lua. O le maʻisuka (symptomatic) o le a atiina ae e avea o se faʻalavelaveina o isi faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o le pancreatitis ma le tumutumu o le pancreatic, faʻapea foi le faaleagaina o le gland gland, pituitary gland ma thyroid gland.

O le maʻisuka moni e masani lava ona atiaʻe e avea o se faʻamaʻi tutoʻatasi ma e masani lava ona mafua ai le faʻaalia mai o faʻamaʻi pipisi. O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona maua i totonu o tagata i soo se matua, i le amataga o le aʻoga ma i le matua.

O le maʻisuka moni e aofia ai le tele o ituaiga o faʻamaʻi e iai tutusa lava faailoga, ae e tupu i tagata mamaʻi mo ni mafuaaga eseese. O nisi o na mea e taatele, o isi, i le isi itu, e seasea maua ona maua.

Ituaiga o le maʻisuka:

  1. Ituaiga 1 maʻisuka
  2. Ituaiga 2 maʻisuka
  3. Gesational diabetes
  4. Steroid diabetes
  5. Tusa o le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi lea e masani ona maua i maʻi i le laʻititi ma le talavou. O lenei ituaiga o maʻisuka e seasea afaina ai tagata e silia ma le 30 tausaga. O le mea lea, e masani lava ona taʻua o le suka suka. O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i luga o le nofoaga lona lua i le masani ai, e tusa ma le 8% o mataupu uma o le maʻisuka e tupu saʻo lava i le ituaiga o le insulin i le maʻi.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i le maeʻa maeʻaina o le inisalini, o lona uiga o lona igoa lona lua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O lona uiga o se tagata maʻi i lenei ituaiga o maʻisuka o le a manaʻomia ona tuiina le inisalini i aso uma o lona soifua.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi lea e masani lava ona tupu i tagata matutua ma matutua, e seasea ona maua i tagata gasegase ei lalo ifo o le 40 tausaga. O le maʻisuka ituaiga 2 o le masani masani lea o lenei faʻamaʻi, e aafia ai le sili atu ma le 90% o tagata mamaʻi uma ua maua i le maʻisuka.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le tagata maʻi e atiaʻe le le lava o le tino i le inisalini, ae o le maualuga o lenei hormone i le tino e mafai ona tumau pe maualuga foi. O le mea lea, o lenei ituaiga o maʻisuka ua taʻua o le insulin-tutoatasi.

O le maʻisuka o le maʻisuka o se faʻamaʻi e tupu i na o tamaitai i se tulaga i le 6-7 masina o le maʻitaga. O lenei ituaiga o maʻisuka e masani lava ona maua i le faʻamoemoe o tina o loʻo mamafa tele. E le gata i lea, o fafine ua maʻitaga i le mavae ai o le 30 tausaga e mafai ona aʻafia i le atinaʻeina o le maʻisuka.

O le maʻisuka gasegase e amata ona o se taunuuga o le le lelei o le lagona o le tino i totonu o le insulin e hormones na gaosia e le placenta. A maeʻa le fānauga, e masani lava ona faʻamalolo atoa se fafine, ae i se mea e seasea tupu, o lenei maʻi o le maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻisuka Steroid o se faʻamaʻi lea e atiina ae i tagata o loʻo 'ave glucocorticosteroids mo se taimi umi. O nei vailaʻau e fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le suka o le toto, lea e oʻo atu i le taimi e mafua ai le maua o le maʻisuka.

Ole vaega o aʻafiaga mo le atinaʻeina o le suka suka aofia ai tagata mamaʻi e maua i le fulafula o le maʻisuka, o le gasegase oona, gasegase oona, gasegase ogaoga, le atoatoa o le tino, pneumonia, maʻi o Crohn ma isi. A maeʻa ona e tuʻuina le glucocorticosteroids, e maeʻa atoa le maʻisuka maʻi.

Tusa o le maʻisuka - faʻaalia o ia lava i se tamaititi mai le aso fanau muamua. E masani lava, o tamaiti e maua i lenei maʻi e fanau i tina e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. E le gata i lea, o le mafuaʻaga o le maʻisuka faʻaleagaina e mafai ona avea ma vailaau faʻamaʻi pipisi na tuʻuina e le tina i le taimi o le maʻitaga poʻo le faʻaaogaina o vailaʻau malolosi.

O le mafuaʻaga o le maʻisuka faʻaleagaina e mafai foi ona maua i lalo o le tino, e aofia ai le vave fanau mai. O le maʻisuka o le tino e le mafai ona faʻaleleia ma e faʻaalia i le leai atoatoa o le inisalini.

O lona togafitiga e aofia ai inisalini i aso taitasi mai le aso muamua o le olaga.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona maua i tagata ei lalo o le 30 tausaga. E seasea lava o tulaga o lenei faʻamaʻi ua faʻamaumauina i tagata gasegase e tusa ma le 40 tausaga. O le maʻisuka o le tamaititi, lea e masani ona tupu i tamaiti i le va o le 5 ma le 14 tausaga, e tatau ona taʻua faapitoa.

O le mafuaaga autu mo le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1 o se mea e le lelei i le tino, lea e osofaia ai le tino o le tino i le tino, ma faaleagaina ai sene β e maua ai le inisalini. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻamaeʻaina atoatoa o le pulefaʻatonu o le insulin i le tino.

E masani lava o se faʻaletonu o le tino i luga o le tino puipuia o loʻo faʻaleleia e avea o se faʻalavelave faʻamaʻi pipisi. O le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1 e matua faateleina i faʻamaʻi vailaʻau e pei o le rubella, chickenpox, mumps, measles ma le hepatitis B.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o nisi vailaau faʻamalosi, faapea foi ma le vailaau faʻasaina ma le inu oona, atonu e aafia ai le faʻavaeina o le maʻisuka. E taua le malamalama o le oti o se numera itiiti o siama e natia ai le inisalini e le mafai ona mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. Mo le amataina o faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi i tagata, a itiiti ifo i le 80% o β-suauu e tatau ona oti.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o isi faʻamaʻi masimmune e masani ona matauina, e aofia ai thyrotoxicosis poʻo le faʻasalalauina o le toxic poisoning. O lenei tuufaatasiga o faʻamaʻi e aʻafia ai le manuia o le maʻi, faʻaleagaina le ala o le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona aʻafia ai tagata matutua ma tagata matutua oe na pasia le 40 tausaga. Ae i le asō, e iloa e endocrinologists le vave faʻafouina o lenei faʻamaʻi pe a maua i tagata e leʻi leva ona faamanatuina lo latou 30 aso fanau.

O le mafuaaga autu o le maʻisuka ituaiga 2 e mamafa tele, o lea o tagata e sili ona leaga o se vaega lamatia faapitoa mo lenei maʻi. O le tino o le tino, e aofia uma ai totoga o le tino ma masini o le tagata gasegase, e faia ai se pa puipui i le insulin, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o le insulin.

I le maʻisuka ituaiga lua, o le maualuga o le inisalini e masani lava ona tumau i le tulaga o le masani pe sili atu foi. Ae peitaʻi, ona o le le mautonu o sela i lenei hormone, o meaʻai gaʻo e le o aʻafia e le tino o le maʻi, lea e mafua ai ona vave faʻalautele le suka o le toto.

Mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 2:

  • Aiga. Tagata o latou matua poʻo isi aiga vavalalata o loʻo maua i le maʻisuka e sili atu ona maua i lenei maʻi,
  • Totogi mamafa. I tagata o loʻo mamafa tele, e masani ona leai se lagona o le tino i le inisalini, lea e faʻafefe ai le masani ai o le kulukose. E moni lava lenei mea mo tagata ei ai le mea e taʻua o le manava o le isumu, lea e masani ona fausia i totonu o le manava,
  • Taumafa le lelei. O le taumafaina o le tele o gaʻo, carbohydrate ma meaai maualuga-kalori e faʻaaogaina ai punaʻoa o le pancreas ma faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atinaʻeina o le insulin,
  • O faʻamaʻi o le tino cardiovascular. O maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi o le fatu, atherosclerosis, ma le maualuga o le toto maualuga e fesoasoani i le gasegase o le le mautonu ile inisalini,
  • Faʻalavelave masani. I tulaga faigata, o le tele o hormones o corticosteroids (adrenaline, norepinephrine ma cortisol) e maua i totonu o le tino o le tagata, lea e faateleina ai le maualuga o le kulukose i le toto ma, faatasi ai ma lagona masani masani, e mafai ona faaosoina ai le maʻisuka,
  • Aveina o fualaau oona (glucocorticosteroids). E i ai o latou aafiaga le lelei i le pancreas ma faateleina ai le suka toto.

Ona o le le lava o le inisalini po o le leiloa o le gaioiga o le tino i lenei hormone, o le kulukose e taofia le ulu atu i sela ma faaauau pea ona faʻasalalau i totonu o le toto. O lenei malosiaga le tino o le tagata e vaavaai mo isi mea e mafai mo le gaosia o le kulukose, lea e tau atu i le faaputuputu o glycosaminoglycans, sorbitol ma le hemoglobin glyc.

E mafua ai le lamatiaga tele i le tagata maʻi, aua e mafai ona mafua ai ni faʻalavelave ogaoga, e pei o le faʻataʻatia (faʻapouliuli o mata o le mata), microangiopathy (faʻaumatia o puipui o capillaries), neuropathy (faaleagaina o fiva namu) ma faʻamaʻi faʻatasi.

Ina ia totogiina le faaletonu o le malosi e mafua mai i le gaioiga o le kulukose, e amata ona gaosia e le tino ia elemene o loʻo i totonu o le musika ma le gaʻo gaʻo.

E mafua ai le pa'ū vave o le pa'ū o le maʻi, ma mafai ai ona mafua ai le vaivai tele ma e oʻo lava i le musika o le musika.

O le malosi o faʻamaʻi i le maʻisuka e faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi ma tausaga ole maʻi. O le maʻisuka ituaiga 1 e vave ona tupu ma e mafai ona oo atu ai i ni faʻafitauli matautia, e pei o le maualuga o le hyperglycemia ma le maʻisuka, i ni nai masina.

O le maʻisuka ituaiga 2, i le isi itu, e atiaʻe lemu lemu ma e ono le faʻaalia mai mo se taimi umi. E masani lava o lenei ituaiga o maʻisuka e maua i se avanoa pe a suʻesuʻeina totoga o le vaʻai, faia o le toto poʻo le suʻega o le urine.

Peitai, e ui i eseesega i le malosi o le atinaʻe i le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, e tutusa lava o latou faʻaʻailoga ma o loʻo faʻaalia i faailoga nei:

  1. Tele le galala ma le faʻaauau pea o lagona o le mago i totonu o le vavagana o le tautala. O se maʻi maʻi suka e mafai ona inu i le 8 lita o le vai i aso uma,
  2. Polyuria O faʻamaʻi faʻamaʻi e masani ona faia, e oo lava i le po, e le toe faʻaumatia. Polyuria i le maʻisuka e tupu i le 100% o mataupu,
  3. Polyphagy. O le tagata gasegase e masani ona lagona le fiaai, lagonaina o se naunautaiga faapitoa mo meaai suamalie ma le gaʻo,
  4. Paʻu paʻu ma le mucous membranes, lea e mafai ona mafua ai le vevela mamafa (aemaise lava i sulu ma le tino) ma foliga mai o le dermatitis,
  5. O le vaivai, vaivai faifai pea,
  6. Le fiafia leaga, ita, le mautonu,
  7. E gase le vae, aemaise i masini o le tamai povi,
  8. Faʻaitiitia le faʻaaliga.

I le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka, o le tagata gasegase e malosi i aʻafiaga e pei o le galala tuā, o le faʻaosooso faifai pea, lagona faifaipea o le gaioiga ma le vili, le maua le malosi, le fiaai, paʻu faafuasei le paʻu, e tusa lava pe lelei meaai, atuatuvale ma faateleina le le fiafia.

E masani lava ona maua e tamaiti le aoauli, aemaise lava pe a le alu le tamaititi i le faletaele ao le i alu i le moega. O maʻi e maua i le maʻisuka e sili atu ona faigofie ona oso i le suka o le toto ma le atinaʻeina o hypo- ma hyperglycemia - o tulaga e lamatia ai le ola ma manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi.

I maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le maʻi e masani ona faʻaalia i le paʻu o le paʻu paʻu, faʻaitiitia le tino vaaia, fia inu pea, vaivaiga ma le moe, foliga mai o siama, le lelei o le faʻamalolo o manua, lagona faʻaletonu, tingling, poʻo vae fetolofi.

O le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia. Ae o le usitaia lelei o fautuaga uma a le fomaʻi ma taui manuia mo le maʻisuka, o le tagata gasegase e mafai ona taitaia se olaga sologa lelei, auai i soo se ituaiga o gaoioiga, fatuina se aiga ma maua ni fanau.

Fautuaga a Endocrinologist mo tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka:

Aua e te faʻavaivai i le aʻoaʻoina o lau maʻi. E le tatau ona e popole tele e uiga i le maʻi, aua o lenei mea e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi. E tatau ona manatua e silia ma le afa piliona tagata i luga o le paneta o loʻo maua foi i le maʻisuka, ae i le taimi lava e tasi ua latou aʻoaʻo ai e ola i lenei faʻamaʻi.

Faʻateʻa ona faʻaaogaina faʻamalosi tino masolosi mai lau mea taumafa. E taua le malamalama o le maʻisuka e atiae ona o le solia o le gaosiga o le gaʻo. O le mea lea, o tagata uma e maua i lenei maʻi e tatau ona lafoaia atoa le faʻaaogaina o mea inu gaʻo, e pei o le suka ma soʻo se mea suamalie, meli, pateta o soo se ituaiga, hamburgers ma isi meaai vave, fua suamalie, falaoa papaʻe, pata tao, semolina, araisa paepae. O nei oloa e mafai ona vave faateleina le toto suka.

Taumafa fualaau gaʻo. O ia oloa, e ui lava i le maualuga o meaʻai o le gaʻo, e le faʻapupulaina le suka toto, aua e sili atu le umi o le uumi nai lo gaʻo vailaʻau. O nei mea e aofia ai le oatmeal, sana, lanu enaena, pasta o le kuluma, fatu atoa ma fala fala, ma isi fatu.

E masani ona i ai, ae itiiti lava. O meaʻai paleni e sili ona aoga mo le maʻisuka, aua e mafai ai e oe ona taofia le tupu tele pe faʻaitiitia le suka o le toto. O le mea lea, e fautuaina le maʻisuka ia 'ai e le itiiti ifo i le 5 taimi i le aso.

Faʻaauau ona mataʻituina le maualuga ole kulukose toto. E tatau ona faia lenei mea i le taeao pe a maeʻa i luga ma i le afiafi ao leʻi alu i le moega, faʻapea foʻi ma le taumafataga masani.

E faapefea ona fuafua le suka i le fale? Mo lea, e tatau i le tagata maʻi ona faʻatauina se glucometer, lea e faigofie ona faʻaoga i le fale. E taua le faamamafaina e faapea, i tagata matutua soifua maloloina, o le toto toto e le maualuga i luga o le maualuga o le 7.8 mmol / l, lea e tatau ona avea o se taʻiala mo le maʻisuka.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

O le maʻi suka

Ianuari 23, 1922 o le uluai tuiina o le inisalini i tagata. O le tui na faasaoina ai le ola o se tamaititi i le tulaga o le maʻisuka.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau lea o loʻo i ai se aafiaga leaga i le tino atoa. E masani lava o le soifuaga o tagata e ola i le maʻisuka e faigata ona le gata i le manaʻomia ona suʻesuʻeina pea le maualuga o le suka (glucose) i le toto, faʻaleagaina mata, fatuga fatu, cardiovascular system, ae faʻapea foi faʻafitauli eseese o le paʻu

O le faʻasologa o le maʻisuka ua faʻaaogaina e faʻamaonia ai le le mautonu o le gaosiga o le gaʻo i le i ai o mea lamatia mo le maʻisuka, faʻapea foi ma le filifilia o togafitiga mo maʻi maua i le maʻisuka ma iloilo lona aoga.

O le maʻi suka e fesoʻotaʻi ma faʻafitauli o le tino, e faʻavae i le le lava o le inu o le kulukose e le tino.

O le togafitiga o insulin o le togafitiga sili lea mo le maʻisuka i le lalolagi. E mafai ona faʻaleleia lelei le tulaga o tagata gasegase ma tuʻuina atu ia i latou se olaga atoa.

O se tamaitiiti e ala i le po e inu - e leai se tasi e gauai atu. Ma, a oʻo loa ina amata ona votu, e tiga lona manava - latou te taʻua se fomaʻi.

Fomaʻi i aso nei e talitonu o isi tagata tomai faapitoa, aemaise lava, psychologists ma therologists, e mafai ona tuʻuina atu se fesoasoani taua i tagata e maua i le maʻisuka.

E faʻapefea ona ola fiafia i se lalolagi i le ogatotonu o se faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 e leai ni fesootaiga

I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o maʻi fatu cardiovascular e atiina ae ma alualu i luma vave ma sili atu nai lo tagata e le o mafatia ai.

Ia Tesema 2006, na faia ai e le Fono Aoao Lona 61 a Malo Aufaatasi se iugafono i luga o le manaoga mo atunuu uma o le lalolagi ia lotogatasi i le taua faasaga i le vave faasalalauina o le maʻisuka. O le faamai e manumalo ai le lalolagi atoa, ma o le manumalo e le i ai i le itu o vailaau faafomai.

E tusa ai ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le maʻisuka o se tasi lea o faamai sili ona taatele ma matautia o taimi talu ai nei. O le numera o mataupu e faʻaauau pea ona tupu. Ma o le manaʻomia mo le puipuia lelei ma togafitiga o lenei tulaga e oʻo mai i le muaʻi. O le a se mea e te iloa patino e uiga i le maʻisuka?

Matou te fiafia e faasilasila atu o le Iloiloina o Suʻega o Cardiovascular ma le Sitagliptin (TECOS) o suʻesuʻega o taunuʻuga o le cardiovascular ua ausia lona pito sili.

O le siama o le maʻisuka ua iloa e le tele o tagata gasegase e pei o se faasalaga: o se faʻamaʻi e le mafai ona fofoina e manaomia ai le mataʻituina pea ma lamatia i ni faʻafitauli matuia. Ae ui i lea, o mea uma e le taufafefe, aua o le pule e oʻo mai lava i le tausia o le soifua maloloina o se tagata, ma o faʻafitauli e mafai ona aloese uma pe afai e mulimuli uma fautuaga mai le fomaʻi.

O le maʻi o le maʻi suka o se tasi lea o faʻafitauli ogaoga o le maʻisuka, e faʻaalia i le tulaga faʻaleagaina o vae o le tagata maʻi. E mafai ona avea o se mulumuluma ma le faʻaogaina o gaioiga, maʻi o le tino, leʻo i ponaivi ma sooga

O tagata e mafatia i le maʻisuka e tatau ona mataituina lelei o latou soifua maloloina aemaise lava ma le faʻaeteete. Ina ia tausia le soifua maloloina, e manaʻomia ona siakiina a latou kulūkose i le taimi ma ia siakiina e le aunoa le mamafa o le toto.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea ua faʻalogo i ai tagata uma. Ae toaitiiti tagata e iloa le salalau, ma e na o ni nai tagata ua sauni e auai malosi i le puipuiga. O le iʻuga, ua amata ona talanoa le endocrinologists e uiga i le "maʻi o le maʻisuka"

O le siama o le maʻisuka ituaiga 2 e le aofia ai se olaga ola malosi, i lalo o le tele o tulafono taua, o le tasi o ia o le siaki faifai pea o le maualuga o le suka.

Faʻaiʻuga o le maʻi suka Maʻi maʻi ketoacidosis ma le maʻisuka

O le ketoacidosis o le maʻisuka o se faʻalavelave faʻaleagaina o le maʻisuka, lea e atiina ae ona o le mafuaʻaga o le le atoatoa o le inisalini

O le faʻaalia o le maʻisuka, o le le lava o le inisalini, o le solia o le auala o le puleaina o le inisalini, le le lelei o le inisalini, tele gaʻo i le taumafataga, popolega, maʻi (maʻi, tonsillitis, ma isi), le setete pe a maeʻa le hypoglycemia (hyperglycemia posthypoglycemic).

uluai faʻailogaketoacidosis: faateleina o le galala, gutu pala, vevela, fiaai, vaivaiga lautele,

auʻiliʻili faʻamatalaga falemaʻi o le ketoacidosis:faʻatupulaia o vaivaiga, teena e tamaiti le 'ai, manogi o le acetone mai le gutu. afu, vomiting, tiga o le manava, tiga o le ulu, moe, mago, paʻu i luga o alafau, mumu mucous o le tino mumu. mea faʻapitoa, vaʻaia o maso, mata matala, faʻafefe o le teletanel i tamaiti laiti. ate faʻalautele, paʻu o le mamafa (e ui lava i se faʻalauteleina o le manaʻo), oliguria, puupuu le manava,

faailoga faapitoa o le ketoacidosis i le pH i lalo ifo o le 7.2:seasea, loloto, manava manaia e tusa ai ma ituaiga Kussmaul, tachycardia, anuria, faaletonu o le neurology (le mautonu, le popole, moe, le mautonu) faateleina.

O le maʻi suka - o se tulaga o le faʻamaina o le fatugalemu tutotonu o le tino ma le leai o se malamalamaʻaga, faʻalavelave faʻalavelave, mea faʻapitoa ma gaioiga

e le mafai ona fafagu le tagata maʻi (leai se malamalama),

E le o toe i ai ni tali mai i fafo atu ma totonu ole fua

osofaʻi mata

uiga mataʻutia

pulupulu e vave, filosolo

o le mamafa o le toto maualuga e paʻu ai

Suʻega o le toto lautele:leukocytosis ma le neutrophilic left shift, high hematocrit, faʻatele le ESR

Suesuega o le toto o le toto o meaola: hyperglycemia (19.4-33.3 mmol / L), ketoneemia e oʻo atu i le 17 mmol / L (masani e oʻo i le 0.72 mmol / L), faʻaititia le fua o le eletise ma le urea. hyponatremia e oʻo atu i le 120 mmol / l (faʻatasi ma le masani ole 144-145 mmol / l), paluga - masani (4.5-5.0 mmol / l) poʻo le hyperkalemia i le DKA, hypokalemia i lalo ifo o le 4.0 mmol / l i le coma aemaise lava ma amataga o togafitiga faʻamalolo, pH i lalo ifo o le 7.3 (faʻasologa masani 7.34-7.45), tulaga le lelei (BE) - faʻatasi ai ma le acidosis taui (ketoacidosis) (BE norm +/- 2.3). tuufaatasiga o le maualalo o le pH ma le le atoatoa o le acidosis (compacompcompatized acidosis)

Urinalysis:glucosuria, acetonuria, maualuga maualuga lautele, elemene fausaga, tane eletise

Fesili ma tali e: endocrinologist diabetes mitusitus

O tusiga lauiloa i luga o le autu: endocrinologist diabetes

O le maʻi suka o loʻo faʻaauau pea ona avea o se gasegase ogaoga tele, ma e leai se faʻalavelave a Ausetalia.

O faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka o faafitauli ia o loʻo feagai ma le fomaʻi o soʻo se tomai faʻapitoa.

Faʻaaliga manino o faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave o le pyelonephritis o faʻamaʻi pipisi o le fatu o gaʻo i tagata e maua i le maʻisuka (DM), o le sili ona faigofie ona maua i siama o le urinary tract. O le maʻisuka e sili atu ona aʻafia nai lo tagata le mamafatu.

O togafitiga faʻapitoa, e pei o le gasegase lava ia, e faʻatasi ma le faateleina o le manaʻoga mo le inisalini, lea, i le isi itu, e oʻo atu ai i le vave faʻaitiitia o le maʻisuka.

I le aso 18 Iuni, 2004, o le tatalaina o le II International Scientific and Practical Conference na faʻamaonia i le lima o tausaga o le gaosia o insulin Ukrainian "Inisulini na gaosia e le Indar CJSC i togafitiga o le maʻisuka ma lona puipuiga.

Faʻateleina ma sili atu faʻalāpotopotoga, faʻasalalauga faasaienisi o le lalolagi ma le atunuʻu o loʻo tuʻufaʻatasia i le faʻafitauli o le maʻisuka. O le mea moni, e fesoʻotaʻi ma lenei mea moni, o fesili e tulaʻi mai, o le mea autu: aisea e maua ai le maʻisuka? O le a se mea ua matua suia lava.

I le aluga o tausaga ua tuanaʻi, o le aʻafia o le maʻisuka (DM) ua faʻateleina le faʻaleleia i le lalolagi atoa. I le 2025, faʻatusatusa i le 2000, e tusa ai ma le WHO, o le faateleina o le numera o tagata gasegase e mafua mai le 150 i le 300 miliona tagata, o le ..

Mai le aso 24 o Aukuso i le aso 29, 2003, na faia ai le 18th Congress of the International Diabetes Federation and the European Union for the Study of Diabetes Mellitus (DM) i Paris, lea na lalu mai ai le silia ma le 15,000 tagata auai mai le salafa o le lalolagi.

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi masani masani i le lalolagi. E tusa ai ma punaoa eseese, 115-150 miliona tagata e mafatia i le maʻisuka i le salafa o le lalolagi, ma e tusa ai ma faʻamatalaga, o le numera o le a tolu tausaga i le 15 tausaga uma.

Tala Fou ile autu: endocrinologist diabetes

Ua maua e saienitisi se faailoga e le masani ai e taʻu saʻo ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 2 ma / poo le maualuga o le maualuga o le maʻisuka i totonu o se tagata. Ina ia togafitia maʻi, ua lava lea e fua ai le malosi o le malosi e mafai ai e lona lima ona atiaʻe.

Saienitisi a Amerika e ofoina atu se auala e leʻi mafaufauina mo le tele o suʻesuʻega mo le maʻisuka. O le tele o gasegase tuumuli o le a sili atu ona asiasi atu i fomaʻi nai lo fomaʻi lautele, o le mea lea e mafai ai ona faʻaogaina le suavai faʻapitoa mo suʻesuʻega.

O le faamai o le gasegase o le US i tamaiti i le Iunaite Setete o le a taitai atu ai i le faateleina o le afaina o le maʻisuka ituaiga 2 i le lumanai, e tusa ai ma saienitisi Amerika

Afai e maua e se tagata le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona fuafua le olaga i lona tino, ae le o lona mamafa. E tusa ai ma taunuʻuga o se suʻesuʻega fou, o le maualuga o le malosi faaletino o se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu lona taua mo le faʻamoemoe o le olaga nai lo lona mamafa

Mo le tele o tausaga, o le psoriasis sa na o se paʻu o le paʻu na mafaufauina, ae o suʻesuʻega i tausaga talu ai na maua ai lenei maʻi, ae. E mafai ona fesootaʻi ia Psoriasis ma isi faʻafitauli - mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi suka.

O foliga vaaia o faafitauli ma le malosi o le malosi o le mafaufau mo se tamaloa ma mafua ai ona ia sailia fesoasoani faafomaʻi mai urologists ma sexopathologists. Ae ui i lea, o "leaga i luga o le moega masani" o se taimi e asiasi ai i le endocrinologist.

O le maʻi suka o se faafitauli i le lalolagi atoa, o le mafuaʻaga o lenei mea o le faʻatupulaia mausali o le numera o tagata gasegase. O le ola e tusa ai ma tulafono faʻapitoa e faʻamaonia e se faʻamaʻi o se mea tatau mo le faitau miliona o tagata. Mo le pulea lelei o le faamai, o le suʻesuʻega taimi e taua tele.

E ui i le mea moni o le maʻisuka o se maʻi ogaoga ogaoga, e mafai ona e aʻoaʻo e ola faʻatasi. Ae o le tagata gasegase e mafai ona ola i se olaga ola umi pe afai na te iloa e pulea lona maʻi. O le mea lena o loʻo faia e aoga a le maʻisuka. I vasega i aʻoga, fomaʻi faapitoa ua aʻoaʻoina fomaʻi togafitiga o le tagata lava ia, o mataupu faavae o le lelei o mea taumafa ma togafitiga o gaioiga faaletino, faʻasaʻoina o tui inisalini e faʻalagolago i le maualuga o le suka toto, faʻamalosia tagata maʻi ia auai malosi i le togafitiga o le maʻi.

Afai o se lagona atuatuvale na faʻafefe i se tagata mo ni nai vaiaso, e talafeagai le manatu ua amata ona ia faʻavaivai ma e manaʻomia ona vaʻai i se fomaʻi. Peitai, ua maua e saienitisi o le atuatuvale e faateleina ai le avanoa e maua ai le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga