Faʻamālōlōina e le Quran ia tagata maʻi mai le anapogi i Ramadan - fomaʻi

11 aso i Ramadan

Fesili: E mafai e se tagata e maua i le maʻisuka ona matauina le anapogi i le masina o Ramadan?

O le tali o le: I luga o lenei lomiga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi fomaʻi ma faʻamalamalama mai ia te ia pe faapefea, i lenei tulaga faapitoa, o le anapogi e aʻafia ai le tulaga o le maʻi.

Ae ui i lea, e tusa ai ma talitonuga lauiloa, o le anapogi e le afaina ai tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, i le isi itu, mo ia tagata maʻi o le anapogi o se faʻamanuiaga tele. Talu ai, e tusa ai ma nisi o Alim, o le anapogi e fesoasoani e aveesea ai le maʻisuka, a leai o le a mafai ona faʻaitiitia le tulaga o le maʻi.

Ae mo maʻi o le insulin, o le anapogi e lamatia ai i latou. O nei tagata maʻi e tatau ona talanoa i taimi uma ma a latou fomaʻi ma fuafua le fua o le insulin i le taimi o suhur ma iftar.

Afai o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka o loʻo matauina pea le anapogi, i lenei tulaga, i le taimi o le suhur ma le iftar, e tatau ona ia naʻo meaai o le maʻisuka e tatau ona faʻaaogaina, faʻapea foi ma le fuaina o le suka toto.

Lua e faitauina pe a uma ona 'ai (Transcription)

"Ia viia le Atua Silisiliese, o le na fafagaina ma fafagaina i tatou, ma o le na liua foi i tatou mai totonu o le au Masalo. Oi Allah! Matou te moomoo ia Lau Grace, o faamanuiaga a le Perofeta o Aperaamo ma le puluvaga a le Messenger of Allah Muhammad.

I le faalogoina o lenei mea, na i ai le Perofeta o Muhammad (le filemu i luga ia te ia) na le iloa ma pau

Yazid Rakashi na auina mai Anas bin Malik (atonu ia fiafia le Atua ia te ia). Fai mai Anas bin Malik: "I le taimi lava, o le agelu o Djibril (ia i ona luga le filemu) na sau i le Perofeta (pbuh) ma se malamalama faafoliga. Na fai atu le Perofeta (pbuh) ia te ia: "O le a le mea na tupu ia te oe? Na ou vaai ua suia le malamalama o ou foliga. " Na ia fai mai: "Lau Muhammad e, na ou sau ia te oe ina ua faatonu e le Atua e sasa i le afi o seoli. E moni, o le na te silafia faasalaga i seoli ma i le tuugamau e le tatau ona taofi le tagi seia oo ina ia iloa ua laveaiina o ia mai seoli. " Na fai mai le Perofeta (pbuh): "Sipela, faamatala mai aʻu i seoli." Fai mai Djibril: "Ia, o le a ou faamatalaina atu ia te oe.

Fautuaga mo le maʻisuka

Fautuaina tagata maʻi suka i mea masani i aso taʻitasi, meaʻai ma fualaau.

- O maʻi e faʻamoemoe e tausia le pou e tatau ona saunia. Sauniuniga poʻo le aso muamua o Ramadan e aofia ai le tuʻuina atu o tagata mamaʻi i se faʻaogaina o fuainumera o mea taumafa lelei lea o le a faʻaleleia ai le puleaina o fua o le suka. O tagata gasegase e gasegase e manaʻomia le fesoasoani e manuia ma saogalemu ai le mamafa. E tatau ona fetuutuunai vailaʻau Antidiabetic e tusa ai ma se meaʻai ua suia, e faʻamalosia ai le faʻagaioiga faaletino o tagata gasegase. E taua le suesue ma manatua ia faailoga o le faʻamaʻaloga, hypoglycemia ma isi faʻalavelave faigata.

Pre-Ramadan e amata i se asiasiga i le fomaʻi i le ono vaiaso ao lumanaʻi le amataga o Ramadan

E tatau i tagata maʻi ona faia se suʻega faafomaʻi:

  • ia iloilo le setete o le soifua maloloina,
  • toto kulukose ma le toto toto
  • toto maualuga
  • faailoa mea taua.

Faʻavae i luga o taunuʻuga o le suʻega, fai ni suiga i le taumafataga ma togafitiga e faʻateleina ai le faʻamautinoaina o maʻi o loʻo i ai nei.

E tatau i tagata gasegase, ae maise lava i le insulin, ona mafai ona fuafua le maualuga ole kulukose plasma, i aso uma.

Fautuaga mo tagata uma

- Meaʻai i le taimi o Ramadan e tatau ona paleni. O le tino e tatau ona tausia.

E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega, i le afa o le anapogi, o le mamafa e le suia, ae i le kuata ua faateleina pe pa'ū i le 3-5%.

E masani lava i le taimi lenei, e 'ai e tagata meaai e maualuga i le gaʻo ma gaʻo, aemaise lava le tui. E tatau ona aloese lenei mea ina ia le maua ai le mamafa.

O oloa e aofia ai vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi e tele le umi o le gaʻo ma e tatau ona sili atu ona lelei ile gaʻo. E fautuaina e te faʻaleleia le suavai i le va o itula i le va o le goto o le la ma le oso aʻe o le la, ma fai taumafa i le vave e mafai ai.

O calories i aso uma e tatau ona vaevaeina i le va o Suhur ma Iftar, faʻaopoopo 1-2 snacks pe a manaʻomia. O meaai e tatau ona aofia ai le 45-50% o gaʻo, gaʻo 20-30% ma itiiti ifo i le 35% le gaʻo. E tatau ona e aofia ai le falaoa atoa o le falaoa, pi, araisa, isi fualaau faisua, fualaau ma salati i le taumafataga. Ma o oloa e maua ai le maualuga o meaʻai gaʻo - ghee (si), samsa, pogor, faʻaitiitia, e fautuaina foi e aloese mai mea suamalie suamalie ma kuka ai meaʻai i olive ma fuālaʻau fufulu.

Ina ia faatumauina le mamafa, o tane i le taimi o le anapogi e tatau ona faʻaumatia e tusa ma le 1800-2000 kcal, e faʻaitiitia ai le mamafa - 1800 kcal. O fafine e sili atu i le 150 cm le maualuga e taumafaina le mamafa i le taimi o le anapogi e tatau ona faʻaumatia pe a ma le 1500-2000 kcal, mo le leiloa o le mamafa - 1500 kcal, fafine lalo ifo o le 150 cm le maualuga, 1500 kcal ma le 1200 kcal.

O le tufatufa atu o meaʻai caloric o aso uma i le taimi o le anapogi: suhur - 30-40%, iftar - 40-50%, snacks i le va o 'aiga (1 poʻo le 2, pe a manaʻomia) - 10-20%.

O se faʻataʻitaʻiga o se taumafataga e tasi i Ramadan: o se ipu fualaau faisua ma fualaʻau paʻu, tasi ma le afa tioata o le araisa atoa, o le tasi vaetolu o le ipu pi, afa afa o susu, tolu aso ma se fasi keke.

Faʻailoa le vavave

- O tagata e maua i le maʻisuka i le anapogi e mafai ona faʻamausaliina faaletino. O faamalositino malosi, aemaise lava i luma o le tui, e le tatau, ae 2 itula pe a uma ona mafai.

O le anapogi e tatau ona faalavelaveina, muamua lava, pe afai o le toto glucose e itiiti ifo nai lo le 3.3 mmol / L - e tatau ona ave ni masini gaʻo faigofie, ma lona lua, pe a pa'ū le glucose i le 3.9 mmol / L i itula muamua pe a uma le amataga o le anapogi, aemaise lava pe a vevela na faia se inisalini o le inisalini pe ave le sulfonylurea poʻo le meglitinides, lona tolu, pe a sili atu le glucose toto i le 16.7 mmol / l.

O tagata maʻi i luga o se taumafa e faia ni faʻamalositino ma matauina le anapogi o Ramadan e manaʻomia naʻo le suia o le taimi ma le malosi o faʻatinoga, ia mautinoa le aoga o le faʻaaogaina o le suavai. I le pulega o le metformin ma le acarbose, e leai ni suiga e manaʻomia.

E mafai ona taofiofia le maʻi i le maʻisuka?

E tusa ai ma le Faʻaaliga, o le anapogi e tatau ona avea ma se numera tele o aso. E le gata i lea, o na tagata ua i ai ni soliga i le gaioiga o totoga ma totonu o le tino e tatau ona matauina le anapogi i le taimi tutusa e pei o tagata maloloina.

O le anapogi i le taimi o Ramadan e manatu o se tasi o poloaiga sili ona taua o lenei taitaiga faalelotu.

E tatau ona mataituina e tagata matutua uma a Muslim. E pei ona e iloa, o le pou e mafai ona tumau mai le 29 i le 30 aso, ma o le aso e amata ai ona eseese e faalagolago i le taimi o le tausaga. E ui lava i le tulaga o le faafanua, o le umi o se tulaga i lalo o le igoa o Uraza e mafai ona oo atu i le luasefulu itula.

O le aano o le anapogi e pei ona taua i lalo: O Muslim anapogi i le taimi o Ramadan e tatau ona aloese mai meaʻai, vai ma isi vaiinu, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻalaʻau, ulaula ma feusuaiga mai le taeao seia oo i le afiafi. I le va o le goto o le la ma le oso mai o le la (i le po) ua faatagaina e ave meaʻai ma vai e aunoa ma ni faʻasaʻo eseese.

O nisi tagata atamamai e faamatalaina faigata o feagai ma tagata o loʻo mafatia mai le gasegase o le gaʻo.

O le mafuaaga lena e taua ai le gauai atu i le tele o iloiloga taua o le a fesoasoani e tausia le tino maloloina. E le gata i lea, o le tagata maʻi o le a lagona le manaia i masina uma.

I le taimi nei, ua fuafua e tusa ma le 1.5 piliona tagata Alalafaga e nonofo i le lalolagi atoa. O le kuata lenei o le faitau aofai o tagata. O le suʻesuʻeina o tagata e taʻua o le "Epidemiology of Diabetes and Ramadan," lea e aofia ai le sili atu ma le 12,000 tagata na maua i le maʻisuka, na maua e tusa ma le afa o tagata na anapogi i le taimi o Ramadan.

Ua taʻua i le Faʻasinoala e faapea, o tagata mamaʻi e iai faʻamaʻi pipisi e faʻamaʻolotoina mai le manaʻoga ia tumau i le uraza. E naʻo na tulaga e faʻaaoga ai le anapogi e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga matuia ma e le mafai ona faʻafitia. Endocrinologists 'maʻi foi ua paʻu i lenei vaega.

E ui lava i lea, o le toʻatele o tagata o loʻo mafatia i lenei maʻi e tumau pea i le uraza. O sea faaiuga i le anapogi e masani ona faia e le na o le maʻi, ae faapena foi i lana fomaʻi.

E tāua tele i tagata e maua i le gasegase o le tino ma a latou fomaʻi le iloa o tulaga lamatia e ono aʻafia ai lenei lamatiaga mataʻutia. E tatau ona taulai atu i le mea moni e faapea, o le uraza mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, oe le mafai ona faʻamautuina a latou suka toto, e fesoʻotaʻi ma le tele o mea lamatia.

E leai se tagata faʻapitoa e faʻapitoa ia te ia lava o le a faʻaosoosoina lona onosai e ala i le anapogi. O aʻafiaga autu o le maʻisuka i le taimi o le uraza o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto (hypoglycemia), faʻapea foi le maualuga o le suka (hyperglycemia), le ketoacidosis o le maʻisuka ma le thrombosis.

O se faʻaitiitiga iloga i le aofaʻi o mea taumafa o loʻo avea ma mea e iloagofie ai le hypoglycemia.

Mo i latou e le iloa, Ramadan e manaʻomia le sauniuni ma le faaeteete ina ia maua ai e le uraza se mea e afaina ai le tino o le tagata pe a mafai ai.

Fuainumera Faamauina e faapea o le maualalo o le maualuga o le suka i totonu o le toto o se tagata maʻi o le mafuaʻaga lea o le maliu o le pe tusa ma le 4% o tagata e mafatia i le faaletonu o le metabolism o le ituaiga 1.

O le mea e leaga ai, e leai se faʻamaoniga e lagolago ai le matafaioi o le hypoglycemia i le tino i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Peitai, e ui i lea, o lenei tulaga matautia ua manatu o se tasi o mafuaaga o maliu.

E tusa ai ma faʻamatalaga, o le aafiaga o le uraza i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e matua eseese lava: i le tasi itu, e mafai ona faʻaleagaina, ma i le isi itu, aoga. I nisi tulaga, e leai se aoga e matauina.

O nisi suʻesuʻega ua faʻaalia ai le faateleina o le toe faʻaauau o mataupu o le maualuga o le gasegase maualuga, lea e manaʻomia vave ile falemaʻi.

Masalo o le mafuaaga mo lenei mea matautia o le faʻaaogaina o fualaau e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i le toto toto.

O le maʻisuka anapogi o loʻo i ai le tele o aʻafiaga mo le atiinaʻe o le ketoacidosis o le maʻisuka, aemaise lava pe afai latou te maualuga le kulukose o le toto aʻo leʻi amataina le uraza.

O le aʻafiaga e mafai ona faʻatupulaia ona o le faʻaitiitia o le faʻaititia i le fua o le hormonone o le pancreatic, e mafua mai i le manatu o le tele o mea taumafaina ua faʻaitiitia foi i le masina o le anapogi.

E faʻapefea ona anapogi?

O le maʻisuka ma le Ramadan o ni mea e le fetaui lelei mai se vaaiga faʻafomaʻi, ao vaʻavaʻaia e tagata le lamatiaga i lo latou soifua maloloina.

O le faaiuga e umia le pou e tatau ona malilie faatasi ma le fomaʻi

Pe a filifili i le usitaia o lenei ituaiga meli, e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi lava ia muamua mo se taimi taua mo le toatele o tagata lotu sili ona loloto. E tatau ona e vaʻavaʻa mamao atu i mea lelei ma faʻataunuʻu ma faia le faaiuga mulimuli.

E taua le taulai atu i nisi o manatu taua:

  1. tagata gasegase e tatau ona mafai ona mataʻituina a latou suāsusu i aso uma, aemaise lava i le tulaga o se ituaiga o faʻamaʻi o le insulin,
  2. i le taimi o le anapogi, e tatau ona e 'ai na o meaʻai maloloina lelei ma lelei, e mauʻoa i vitamini, minerale ma mea aoga eseese,
  3. e taua tele le aloese mai le masaniga masani o taumafa e sili atu meaʻai e maua i le gaʻo ma gaʻo, aemaise lava pe a uma le goto o le la,
  4. i taimi e le o anapogi, e tatau ai ona faʻalauteleina le faʻaaogaina o le vai e leai se meaʻai,
  5. ao lei oso le la, e tatau ona e 'ai ni nai itula aʻo leʻi amataina le aso anapogi,
  6. E taua tele le tausisia e le gata i meaʻai talafeagai, ae ia tausia foi se soifua maloloina lelei. E faasaina le ulaula, ae le tatau ona e taaalo i taaloga,
  7. e le tatau ona e faʻamalosi i le taimi o le faamalositino, aua o lenei mea e mafai ona mafua ai se paʻu mataʻutia i le suka o le toto.

E talafeagai le tausia o le inisalini ile uraza?

E tele fomaʻi e fai mai o le maʻisuka, e le fautuaina e faatea le taumafa poʻo le fiaai.

Aemaise lava pe afai e faʻamalosi malosi se tagata e tui inisalini (hormone pancreatic).

Aua nei galo o le amataina o le anapogi ma le amataga o le tausisia o nisi tapulaa i le faaaogaina o carbohydrates, o le patient endocrinologist e mafai ona amata ona faaitiitia le manaomia mo le insalini basal, o lona uiga, o le a faaitiitia.

Mo lenei mafuaʻaga, i aso muamua e fitu, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le glycemia ma faʻavaomalo fua le suka. E foliga mai atonu o le a faʻaitiitia foi le tau o le insulin i bolus, ma o le tali a le tino o tagata i meaʻai o le a suia. E fautuaina e amata sauniuni mo le uraza aʻo le i amataina.

O le a le mea e fai pe afai e atiaʻe le hypoglycemia?

Ioe, o lenei laʻasaga o le a faʻamalo atoa lenei aso mai le pou, ae i lenei auala o le a faʻaolaina ai le ola o se tagata.

E le tatau ona matauina le anapogi, liliu mata tauaso i maʻi, e pei ona i ai se avanoa o se paʻu. A maeʻa le mea na tupu, e tatau ona e iloiloina le tulaga ma malamalama i le mea na sese.

Vitio faʻatalanoa

E faʻapefea ona tausia le pou ma tausia le mafaufau:

O le maʻi suka o se maʻi lea e mafua mai i le le lava o le hormone pancreatic i le tino. Mo lenei mafuaaga, faatasi ai ma lenei soliga, e tatau ona matua faʻaeteete i le matauina o pou. A le o lea, o faigata matuia ma le faʻaitiitia o le soifua maloloina e mafai ona maua, ma o loʻo i ai foi le avanoa e oti ai.

Ina ia aua nei lamatia lou lava ola, e tatau ona e mataʻituina le puipuiga, ma ia siakiina e le aunoa le maualuga o le suka i totonu o le toto, lea o le a mafai ai ona e vave faasaʻo le tulaga pe a tulaʻi pe pa'ū.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

E mafai e le maʻisuka ona umiaina vave tagata Mosara

Rusia o se faʻalapotopotoga telefoni. Ua i ai i totonu o le nofoaga lona lua le au Kerisiano i le taimi o Kerisiano I ni nai aso mulimuli ane, na amata ai se anapogi musulmi i le masina paia o Ramadan.

Ma o le toatele o tagata talitonu e popole i le fesili: "E mafai e se maʻisuka ona matauina le anapogi a le au Murala - Uraz?" O le mea moni, o le upu "Uraza" o lona uiga o le faamanatuina o le "Uraza Bairam" mo le faamamaluina o le pito i tua o le pou, ae o nisi mafuaʻaga ua taua ai e le au Masi le laulau atoa "Uraza". O le mea lea, o le a ou tusia i se auala e manino i tagata talitonu uma.

O le aso o le a ou taumafai e tuʻuina atu loʻu manatu mai le manatu o vailaau. O le tele o tagata malamalama e mafai ona faasaʻoina aʻu, ae ua fai mai le Quran Alu tagata e mafai ona faʻasaʻoloto mai le anapogi pe faia faʻataunuʻu. Ae o nisi tagata e maua i le maʻisuka e fia anapogi i tulafono ma tulafono uma. E mafai? Pe o le a latou faaleagaina i latou lava i lenei mea?

O le auauna atu i le Atua o se mafuaaga amiotonu, ae e le o faia ai ni taulaga faataulaga. Sei o tatou mafaufau i ai ina ia tatou le afaina ai i tatou lava.

O lea la, e 3 a matou vaega o tagata e maua i le maʻisuka: i luga o se meaai, i luga o papa, i luga o le inisalini.

E mafai ona ou taofia Uraza ma le maʻisuka i luga o se meaai?

Atonu o le filifiliga sili lea ona faigofie. I le avea ai o se tulafono, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le oona tele e totogi mo se taumafataga. Mo i latou, o le a le gata ina saogalemu, ae o le a matua aoga foi. O lenei tapulaa e mafai ona faʻatusatusaina i le taimi o anapogi anapogi, lea ou te fautuaina i nisi taimi i au uarota.

O se taunuuga, pe a alu ese, e mafai e se tagata ona le toe maua ni pauna faaopoopo, faʻaleleia lelei le latou metabolism, luluina i se suiga tele i meaʻai ma meaai.

Ae ui i lea, e tasi le faaaliga. Mo i latou e le iloa - e mafai ona e 'ai mai le goto o le la i le oso aʻe o le la, o lona uiga. i le afiafi po o le po. O le mea lea, e matua taua lava pe o le a tonu le mea e te ai i lenei taimi.

Ou te taʻutino mai Alalalama, e tausi oʻu matua e Uraz, asiasi, mo se talanoaga tuufaatasi (iftar) poʻo le "auyz acharga" (mai le Tatar "tatala lou gutu" pe a maeʻa le aso ona 'ai). O le mea lea, ou te iloa lelei mea o loʻo faia i le laulau ma pe o le a le taumafa o le anapogi.

I le masani ai, o nei fualaau mamago (aemaise lava aso), o nisi fualaau suamalie, ona tautua ai lea: soupuni noodle, belish (pai ma pateta ma aano o manufasi), sipuni mo lauti. O le mea lautele, e tele naua gaʻo i luga o le laulau. E iai masini popo, ae o loʻo tumau pea le gaʻo. E tele foʻi faʻalagolago i le tamao'āiga o ē e ona, pe afai e le tele, ona itiiti lea o aano o manu / iʻa / moa, ou te le tautala e uiga i fualaau faisua.

E le o se mea e ofo ai, aua talu ai le sili atu i le 18-20 itula o le fiaaai, ua faʻaaogaina e le tino toetoe o fale uma glycogen ma e manaʻomia ona toe faʻaleleia. E le gata i lea, o le Tatar cuisine masani e aofia uma lava gaʻo. Ae e tatau ona faia lenei mea i nei oloa?

Uraza o se taimi tonu lea e faʻataʻitaʻi ai meaʻai paleni. Talitonu mai ia te aʻu, e sili atu ona faigofie le tuʻuina o se pou i le kososis, e leai se fiaaai ma ni vaivaiga ogaoga, ae e tatau ona e saunia mo le taimi muamua, ia le itiiti ifo ma le 2 vaiaso aʻo lei oʻo i le pou.

Ae afai e te le manaʻo e alu i le kososis pe ua e tuai, ona aloese mai galu o le gaʻo i le faaiuga o le aso. Ia lelei le 'ai fualaau' aina, greens, salakeke, aano o manufasi, iʻa, moa, kuka OW sweets, e mafai ona e 'aina ni fualaau aina po o ni vine, sukalati malulu i le faaiuga o le taumafataga. Aua e te fefe e 'ai meaʻai gaʻo: o suauu, fulufulu, meaʻai manu. Fats o lau punavai o le malosi mo le isi 30 aso e sosoo ai.

I lenei tulaga, o le ae le afaina oe lava, ae na o le manumalo ma i le faaiuga o Uraza o le a avea oe ma se tagata faafouina moni lava.

E faʻapefea ona taofi Uraza i se tagata e maua i le maʻisuka i fualaau

O fualaau mo le maʻisuka e mafai ona vaevaeina i ni vaega tetele se lua: o le kanesa o le pancreatic ma le kanesa o le pancreatic e le faʻamalosi.

O le vaega muamua e aofia ai: faʻaaogaina uma o le sulfanyl urea (glimepiride, glibenclamide, glipizide, glurenorm, glyclazide). O nisi nei o igoa tau fefaʻatauaʻiga (maʻisuka, maniniil, amaryl, gleamaz). E aofia ai foʻi i totonu o lenei vaega, o ni mea e le masani ai, tutusa o GLP1 (octet ma victosa). I le tulaga aoao, o fualaau uma ia e ave ao leʻi 'ai.

O le vaega lona lua e aofia ai le metformin ma le tele o igoa tau fefaʻatauaiga, faʻataʻitaʻiga, avandium, inhibitors DPP4 (lugalise, galvus, ma isi), sglt2 blockers (faamalosia, ma isi), faʻapea foi ma le acarbose.

O fualaau o le vaega muamua e mafua ai le hypoglycemia, o le lona lua e leai. FAʻATASI! O le mea o le a ou fai atu nei e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi. E le o aʻu e nafa ma au galuega tutoʻatasi.

Afai o loʻo e anapogi, e tatau ona e faʻamalo fualaau mai le kulupu muamua seia e 'ai. I le taimi lava e tasi, ua tolopo le taliaina i le afiafi pe a amata ona e 'ai. O nei mea uma ua naʻo lalo o le pule a le glycemia ma le fomaʻi.

Afai e leai sau vailaʻau mai le kulupu muamua, ona mafai lea ona e ave vailaau e pei ona masani ai, aʻo e vaavaaia lelei le maualuga ole suka. I le vaiaso muamua, atonu e manaʻomia le fua faʻatele (6-8 taimi i le aso) ina ia aloese mai le atinaʻeina o le hypoglycemia.

Afai ei ai se tasi, o le mea lenei e sili atu ona tatau i le gaioiga o lou inisalini oona, nai lo le faʻamalosia saʻo o fualaau. O fualaau i tulaga o le fiaai ma le gaʻo gaʻo e amata ona lelei le galue. Ma e foliga mai o le ae manaʻomia se faʻaitiitia o fua. Ae o soʻo se gaioiga e te faia pe a maeʻa ona suʻe lau fomaʻi.

O faʻamaumauga o meaʻai e tausia lelei lava e pei ona ou faamatalaina i luga mo i latou o loʻo pulea le meaai o le maʻisuka.

E talafeagai le taofia o Uraz i luga o le inisalini

E tele fomaʻi ma faufautua fiafia e fai mai o le maʻisuka e le tatau ona e faimalaga meaʻai poʻo le fia 'ai, aemaise lava pe afai o loʻo e feagai ma le iniseti. Ou te le ioe i lenei mea. O lenei tulafono na faia e fai ma puipuiga i tagata valea oe le mananao e liliu o latou mafaufau ma mafaufau.

Ma ei ai se mea e mafaufau i ai. Sei tatou mafaufau o se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le maʻisuka LADA ma e faʻapipiʻiina insulin basal ma bolus mo meaai i aso uma. O le a le mea e tupu pe afai na te fafao se taumafataga?

E leai se mea, ae naʻo luga o se tasi tulaga ... Ma o le tulaga e faapea o le fua o le insalinal basal e tatau ona tutusa lelei. I se isi faaupuga, o le fualaau o le insulin e tatau ona filifilia ina ia tumau pea le maualuga o le suka (pe faʻaititia pe sili atu foi) i se manava gaogao. Fluctuations in sugar should not exceed 1-1.5 mmol i itu uma e lua.

I lenei tulaga, o le ae le tele se lamatiaga o le maua o le maʻi. Ae ui i lea, e tatau ona ou lapatai atu faapea, faatasi ai ma le amataga o le anapogi ma le amataga o tapulaa i gaʻo vailaau, e mafai ai ona e amata amata ona faʻaitiitia le manaʻoga mo le insalini basal, pe a. o le a faʻaitiitia le insulin.

O le mafuaʻaga lea i le vaiaso muamua ou te fautuaina atu ai ma le faʻaeteete le pulea lelei o le suka, poʻo le mataʻituina e se masini siakiina.

O le fua o le bolus insulin ma le tali a le tino i meaʻai e mafai foi ona faʻaititia. O lea ou te fautua atu ia te oe e amata sauniuni muamua pe mulimuli ane ia faaopoopo Uraz i le tau o na aso e te le manuia.

O le anapogi mo le maʻisuka ituaiga 2: e mafai ona anapogi mo le maʻisuka?

Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, e tatau i le tagata gasegase ona matua usitai i faatonuga uma a le endocrinologist, e aofia ai meaʻai. O nei mea uma e manaʻomia e pulea ai le tulaga masani o le suka o le toto ma le faʻaaogaina o le fesuiaiga o le maʻisuka ituaiga 2 i le ituaiga o le insulin-dependent 1. Afai o le maʻisuka o le ituaiga muamua e le o fafagaina lelei, e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi suka.

E tatau ona i ai penefiti i le meaʻai ma gasegase ma faʻaaogaina tino gaʻo. O le tele o oloa e tatau ona lafoai, ae o le lisi o oloa gaosia e tele foi. Muamua lava, e tatau ona e faʻaaoga i se laulau o faʻamatalaga faʻapitoa e faʻaalia ai le aʻafiaga o meaai i luga o le suka suka.

O le tele o tagata mamaʻi o le Orthodox ma e masani ona latou mafaufau pe o fetalaiga o le maʻisuka ma le anapogi e talafeagai. E leai se tali manino i lenei mea, ae e le fautuaina e le endocrinologists le anapogi, ma fai mai foi taitai o le ekalesia, o le faatiga i le mafaufau o le soifua maloloina o le a le taitai atu ai i se mea lelei, sili ona taua, le tulaga faaleagaga o le tagata soifua.

O le fesili o le a iloiloina i auiliiliga i lalo - e mafai ona vave anapogi ma le maʻisuka ituaiga 2, o oloa e tatau ona gauai i ai ma se faasinomaga ole glycemic, ma le auala e aafia ai le soifua maloloina ole maʻi.

Tulafono o le anapogi ma le maʻisuka

E aoga le amata mai se manatu faasaienisi. Endocrinologists faʻapitoa le faʻasaina o le anapogi mo le maʻisuka, aua o lenei mea e le aofia ai mai le lisi autu le taumafaina o le tele o meaai taua, faatasi ai ma le maualuga o le palatini ma le maualalo o le faasinomaga:

  • moa
  • fuamoa
  • toso
  • moa moa
  • falemaʻi ma meaʻai susu.

E le gata i lea, o se tasi o tulafono o meaʻai mo le maʻisuka e aofia ai le matelaina, ma i le taimi o le anapogi e le mafai, aua o le 'ai e naʻo le tasi i le aso e faʻatagaina, sei vagana vaiaso. O lenei vaega o le ai ai se aafiaga le lelei i le soifua maloloina o le maʻisuka, ma o le ituaiga insulin e faalagolago i tagata maʻi o le a faateleina le fualaau o le insulin.

Afai, e ui i lea, ua filifili e tausisi i ai, ona e tatau lea ona e siakiina pea le maualuga o le suka o le toto ma le i ai o mea e pei o ketones i le urine i le leai o se suka ma se glucometer e faaaoga ai fasi ketone test strips. E ao i le tagata anapogi ona logoina le fomaʻi i lana filifiliga ma tausia se pepa faʻataʻitaʻiga tatau ina ia mafai ona pulea le ata o le maʻi.

O Minisita o le Orthodox Church e le tauaogaina, ae fautuaina pea le aloese mai tagata mamai e ono afaina i le le lava o meaai. O le anapogi i le malamalamaaga o le faaKerisiano e le o se teenaina o mea faasaina, ae o le faamamaina o le tagata lava ia.

E tatau ona lafoaʻi le 'aiʻona ma le agasala - aua e te ita, aua le palauvale ma aua nei e matauʻa. Na faamanino mai e le Aposetolo o Paulo o loo faamoemoe le Alii e faaleaogaina le leaga, o upu leaga ma mafaufauga, mai le taumafa ma le suamalie. Ae e le tatau ona e lafoaʻia au meaai i aso uma - o upu nei a le Aposetolo o Paulo.

Afai e le taofia le maʻisuka mai le filifili e anapogi, ona tatau lea ona e iloa tulafono o le pou lava:

  1. Aso Gafua, Aso Lulu ma le Aso Faraile - meaʻai (malulu) meaai, e aunoa ma le faʻaaogaina o suauʻu,
  2. Aso Lua ma Aso Tofi - meaai vevela, e aunoa ma le faaopoopoina o suauu,
  3. Aso Toonai ma le Aso Sa - meaai, faatasi ai ma le faʻaopoopoga o le suauʻu manogi, vine mama (aua o le maʻisuka e faasaina),
  4. Leai ni meaai mama i le Aso Gafua
  5. i le Aso Faraile muamua o le anapogi na o le saito saito ma le meli e faatagaina.

I totonu o le Fagafulu, e naʻo le afiafi e tasi naʻo meaai, sei vagana ai vaiaso - e lua faʻatagaina - o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi. I le maʻisuka, pe a uma le vaiaso muamua o le anapogi, ma seia oʻo i le taimi mulimuli, ao le i oʻo i le Eseta, e mafai ona e 'ai iʻa - e le o se soliga, ae ua manatu o se ituaiga o toomaga mo le tino maʻi o tagata.

I le anapogi ma le maʻisuka, e tatau ona e inu pe tusa ma le 2 lita o vai - o se tulafono taua lea e le tatau ona faʻagaloina.

Glycemic Index of Food Allowed

Muamua e tatau ona e filifili i le lisi o meaʻai e faatagaina i totonu o le meli - o fualaau aina ma fualaau faisua, faapea foi ma meaʻai. I aso malolo, e mafai ona e kuka iʻa.

E sili atu le aua neʻi fafasi meaʻai, ae le o le faʻaaogaina o meaʻai ulaula ma aua neʻi faʻaigoa se mea, talu ai ua maeʻa ona faʻapipiʻiina le tino, ma e leai se tasi na faʻailoaina le tausia o tulafono o le anapogi.

O mea taumafa ua filifilia i se fuainumera maualalo maualalo (pe tusa ma le 50 PIECES), o nisi taimi e mafai ona e faatagaina le taumafaina o meaai i se fuainumera (e oo atu i le 70 PIECES), ae o le maualuga o le faasinomaga o igoa o le a faigofie ona afaina ai le tagata maʻi, aemaise lava i le anapogi, pe a le maua i le taimi o mea taua.

Aʻo anapogi mo le maʻisuka ituaiga 2, o fualaau faisua nei e fautuaina (faʻaalia i se fuainumera maualalo maualalo):

  • zucchini - 10 iunite,
  • kukama - 10 PIECES,
  • Olive uliuli - 15 PIECES,
  • pepa lanu meamata - 10 PIECES,
  • mumu pepa - 15 PEPA,
  • riki - 10 PIECES,
  • letusi - 10 PIECES,
  • broccoli - 10 PIECES,
  • letusi - 15 iunite,
  • sukalati lapopoa - 35 PIECES, i le faʻalanu cooked 85 PIECES.
  • paʻu paepae - 20 PIECES,
  • radish - 15 iunite.

E lelei tele le fufuluina o fualaau faisua, o lea o le a latou faatumauina ai a latou meatotino aoga i se tulaga sili atu, ae mafai ona e gaosia le sua, e le aofia ai kāloti mai le fua - e maualuga lona GI, ma o le avega i luga o le tino e ogaoga.

Afai e te filifilia se meaai mo le vaiaso, pe a mafai ona e 'aina le' aiga o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi, ona tatau loa lea o le meaai muamua, ma le lona lua - fualaau faisua ma fualaʻau, o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faateleina o le suka i le susu.

Mai fua e aoga le filifilia:

  1. lemon - 20 iunite
  2. apricot - 20 PIECES,
  3. cherry plum - 20 PIECES,
  4. moli - 30 PIECES,
  5. lingonberry - 25 iunite,
  6. talo - 33 PIECES,
  7. lanumeamata lanume - 30 PIECES,
  8. strawberries - 33 iunite.

E le gata i fualaau faisua ma fualaau suamalie, e le tatau ona galo se tasi o cereals, lea e aofia ai elemene taua tele ma vitamini. Buckwheat ei ai se numera o le 50 iunite ma e mafai ona i ai i le taumafataga i aso uma e faatagaina mo lenei mea. O le a faʻatamaoaigaina ai le tino i le uʻamea ma tumu i vitamini B ma le PP.

Barley porridge o se faleteuoloa o vitamini, e sili atu ma le 15, o lona faasinomaga o le 22 iunite. laisi paepae e faasaina, ona o le GI tele o le 70 PIECES, e mafai ona e suia i le araisa enaena, lea e tusa ma le 50 PIECES. e tatau ona kuka mo le 35-45 minute.

Suʻe faʻamaʻi

O le maʻi suka e aofia ai le gao, kuka ma kuka i sina vaega o le suauu. Ae a anapogi, e faasaina le suauu.

Lalo o fua o mea taumafa mo le maʻisuka.

Mo le suauu kuka o le a e manaʻomia nei oloa:

  • tasi sikoa squash
  • aniani laulau
  • tasi tomato
  • meaʻai
  • lanu meamata
  • 100 ml o vai.

Zucchini ma tomato ua vaeluaina i totonu o ni kupita, aniani i afa mama, ma le pepa i fasi pepa. O mea uma lava e tuʻuina i luga o se palupa vevela ma tumu i le 100 ml o le vai mama. Simmer mo le 15 - 20 minute, lua minute ao lei kukaina, faʻaopoopo le dill dill.

I aso malogo, e mafai ona e kuka se salatisi fualaʻau. Tasi le tamato, kukama, pepa mumu, faʻafefiloi mea uma ma faʻaopopo i ai olive olive eleʻele, ma tuu fualaau faisua i luga o le launiisi. Fafasi le lemoni i le mea na maeʻa.

O le tuufaatasiga atoatoa o vitamini lelei ma minerale ei ai se fuamata suamalie. O le a ave le 10 lanu moana ma le arasi, 15 fatu pomegranate, afa o le apu lanumeamata ma le pi. O le apu ma le pia e palu, fefiloi ma isi vaega o mea e gaosia ma fufuluina i le sua o le tipolo.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ai foi ona gaosia le fatu, ma o lona tofo e mafai ona fesuisuiai i fua. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e kukaina se falaoʻo oatatal viscous, ae e le mai fatu velesi, talu ai e sili atu i le 75 iunite o latou faʻasalalauga, ae mai le eleele oatmeal. Faʻaopopo 10 lanu vine, 0.5 tīpuni o le meli e mafai ona faatagaina, ae e sili atu le aua le faʻaalu.

E mafai ona e faʻamamaina le tino ma le pilafū fualaau, mo sauniuniga o le a e manaʻomia:

  1. 100 kalama o laisa enaena,
  2. 1 keke o le kalaka
  3. meaʻai
  4. afa pepa lanumeamata
  5. 1 koko.

Muamua-faʻavelaina le araisa i se tulaga mataʻutia, i totonu o le 35 - 40 minute. A uma ona kuka, e tatau ona fufulu ile vai mafanafana. Otioti le pepa i totonu o fasi pepa, kalaka i fasi pepa, ma karaka i totonu o poloka - o le a faʻaitiitia ai lona faʻasologa igoa.

Laʻu fualaau faisua i totonu o se fagu, 2 minute aʻo leʻi kukaina, faʻapipiʻi le kālati ma le dill. Risi ua fefiloi ma fualaau faisua.

Fautuaga aoga

Aua nei galo e uiga i togafitiga o le physiotherapy i le taimi o le anapogi. O le mea moni, o le tagata maʻi o le a leai se malosi o le malosi, e fesootai ma se taumafa faʻapulaʻa. E manaʻomia le itiiti ifo ma le 45 minute i le aso e alu ai i le ea fou.

E tatau ona le itiiti ifo i le 2 lita i le aso e tatau ona faʻaaoga ai le vai, e tatau ona onā i le aso atoa, e tusa lava pe e te le fia inu.

I le pito i tua o le pou, e tatau ona e ulufale sao i na oloa na faʻaumatia i aso masani. Mo ni nai aso, e le tatau ona e faʻafefete meaʻai masima, ina ia aua nei faʻaopopo le uta i luga o le ate, lea ua tatau ona "toe foi" i le masani masani. O oloa e faʻalauiloaina malie. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e faʻaaogaina aano o manu i le Aso Gafua, ona oʻo lea i le aso e tasi e le manaʻomia ai ona e 'ai fuamoa ma kuka i luga o aano o manu.

I aso muamua o le faʻamalolo, e tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai susu i le 100 - 130 ml i le aso, ia aumaia i latou i le masani masani.

I le taimi atoa o le anapogi, ma i aso muamua ina ua maeʻa, o le maʻisuka e tatau i le fale ona fua le maualuga o suka i totonu o le toto ma le i ai o ketones i le urine. E taua le tausia o se tusi o mea taumafa, o le a, pe fia ma po o le a le aofaʻi na 'aina - o le a fesoasoani lea i le tagata maʻi e iloa po oa meaai e te manaʻo i ai.

I sina siʻitiaga o le suka i le toto, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist e suia le metotia o inisalini ma faʻafetaui le taumafa.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

E mafai ona ou anapogi mo le maʻisuka ituaiga 2?

I le taimi o le Lentete Sili, e tatau i Kerisiano Orthodox ona anapogi mo le fasefulu aso. O tuʻutuʻuga o le pou e le aofia ai fua o fuamoa, aano o manufasi ma meaʻai susu. E tatau foi ona e lafoaia le pata, mayonnaise, fale falaoa ma mea e gaosia ai. E le faatagaina e inu pia. E mafai ona 'ai naʻo iʻaʻai i na aso malolo taua. E ui i le mea moni o le tele o meaʻai i totonu oi latou e faasaina mo le maʻisuka, o le anapogi mo le maʻisuka e le tatau ona mataʻituina atoatoa, talu ai e mafai ona afaina ai le tino o le maʻi.

O a mea e maua

I le taimi o le Fagafulu, e mafai ona e 'aina se tele o mea taumafa e aoga mo le maʻisuka:

  • legumes ma soya oloa,
  • mea manogi ma laau
  • fualaau mamago, fatu ma nati,
  • piko ma pi,
  • siamu ma fua
  • fualaau faisua ma pulou
  • ae le o falaoa pata.

E taua le mafaufau o le anapogi ma le maʻisuka e le tutusa taimi uma. Afai e maua e le fomai faapitoa le faatagaga mo meaai faapitoa, ona tatau lea ona fuafua le aofaʻi o meaʻai protein. O le mea e leaga ai, o nei vailaau o loʻo iai i le tele o meaʻai e faʻasaina i le taimi o le anapogi (cheese cheese, fish, chicken, etc.). Mo lenei mafuaʻaga, ei ai faʻamaoniga faapitoa mo le maʻisuka.

Mo le anapogi, o le mea pito sili ona taua o le tausisia lea o taumafa lelei, aua o le taimi lea e tatau ona sili atu le taimi e tatau ona tuʻuina atu i le faaleagaga, nai lo mea, meaʻai.

I se tulaga patino, o le Lent o se ituaiga o meaai mo le maʻisuka. E tatau lava ona saʻo lenei mea i tapulaa o iai nei.

  1. O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e tatau ona faʻapulaʻaina i latou lava i mea taumafa e maualuga le gaʻo, ona o le tele o le cholesterol e mafai ona osofaʻi ai.
  2. Aua e te 'ai meaʻai gaʻo gaʻo. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻaina fua o le anapogi (millet, araisa, karckwheat, ma isi mea) e mafua ai le faateleina o le inisalini. O falaoa laititi e aofia ai foi i le vaega o oloa gaʻo.
  3. Faasao masani e aofia ai oloa o le falaoamata ma laʻau suamalie. O nei oloa e faʻasaina mo tagata maʻisuka. Ae e mafai ona suia le suamalie, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le meli fugalaau, aua e vave ona faʻaaogaina ma e iai mea aoga.
  4. O meainu faʻatagaina e aofia ai le lauti, compote, sua. E le faatagaina le ava malosi mo le anapogi i soo se ituaiga. O le ava malosi e masani ona faasaina e le maʻisuka.

O se tagata maʻi e mulimuli i aganuu Kerisiano e tatau ona gauai atu e le gata i mea o kalori o ipu ma a latou mea e aofia ai, ae faʻapea foi le lelei o oloa. O le anapogi e mafai ona 'aina le salima, falai ma ulaula, lea e tatau ona vaʻaia ai le maʻisuka. E sili ona lelei le 'ai o ipu e fufulu pe kuka.

Fautuaga

E fautuaina e le au atamamai o tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 2 e anapogi i aso taitasi i le taimi o le anapogi, e naʻo le maualalo o le kalori ma le maualalo o meaʻai i meaʻai laiti. Ae i le tulaga o faʻafitauli i se faʻaitiitia pe faateleina i le kulūkose, e fautuaina e teena le lauina o le uta poʻo le taofi foi o le anapogi. O le faʻaaogaina o vailaau talafeagai mo le tino maʻi e tatau ona faia e le aunoa. O le le lelei o meaʻai e mafai ona oʻo atu ai i ni faafitauli matuiā.

Afai e saʻo le siakiina o le meli ma tausia le fautuaga a le fomaʻi, ona mafai lea ona aoga faʻamaʻi meaʻai mo le toe faʻafoʻisia o le faʻalavelave o mamanu ma okeni o loʻo matauina i tagata maʻisuka uma.

E mafai e se tasi ona faigofie ona musu e anapogi, ae e faigata mo e talitonu, tusa lava pe o le maʻi, ia fai. O le faamamaina o le agaga ma le tino e taua tele mo i latou. E tusa ai ma le anapogi o le maʻisuka ma le tele o tagata atamamai, o le anapogi o se faʻaaliga o le mana o le faʻatuatua ma e le afaina ai le soifua maloloina o tagata. Ae ui i lea, e tatau i tagata gasegase ona iloilo lelei o latou gafatia ma le tulaga oo latou tino, ona o le lamatiaga laitiiti e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga matuia.

E mafai ona ou anapogi mo le maʻisuka?

E tusa ai ma le kalena Orthodox, o le taimi lenei o le Lentuga Sili. E umi le umi e 40 aso. I lea vaitau, e le tatau i se tasi ona 'ai meaʻai, fuamoa, faʻapea foi ma le susu ma mea uma mai ai. E taua le tuʻuina atu o le mayonnaise masani, pata, falaoa paʻepaʻe, mea faʻafiafia, ma le ava malosi. O iʻa e 'ai naʻo aso faamanatu tetele e tusa ai ma le kalena a le ekalesia, o le taimi atoa e faʻasaina ai le iʻa.

Ae o le taimi o tapulaa e faigata lava mo tagata masani. Ae faʻafefea e uiga i tagata ei ai le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2? E leai se taʻiala manino i lenei mataupu. Soʻo se mataupu faapena e fofo faʻatasi ma lau fomaʻi. E taua le malamalama o le anapogi e le naʻo le tuʻuina atu o lau meaai e sili ona e fiafia i ai. O le mea muamua, o le faʻamamaina ma le faʻamalosia o le agaga, faʻatuatua. Ma o soʻo se filifiliga e uiga i se suiga tele i le masani masani mo le maʻisuka e matua ogaoga ma e tatau ona amanaia.

Mea e mafai ona e 'ai i le taimi o le Fagafulu

  • mea soya, soo se laumei,
  • fatu, nati, fualaau mama,
  • otaota ma mea manogi
  • piko ma pi,
  • fualaau faisua
  • sua sua
  • vine ma siamu,
  • musika
  • vela
  • falaoa e le mafaamatalaina.

O le mea autu mo le anapogi o le mataituina lea o mea uma. E tāua le faʻasaʻo ma le faʻamaofiofi, e faʻamoemoe e faʻamamāina le mafaufau ma le agaga aʻo lumanaʻi le aso fiafia o le Eseta.

O le anapogi ma le maʻisuka ituaiga 2

O iinei o le a sili atu le eseese o filifiliga. Ae o le vaavaaiga faafomai e talafeagai foi. Faatasi ai ma se auala talafeagai, o le anapogi 2 ituaiga o maʻisuka e mafai ona aoga tele, aua o le a faʻalogo le tino e faʻaititia le faʻaaogaina o meaai e maua i le cholesterol, lea e fesoasoani e toe faʻafoʻi le metabolism (e masani lava i le faateleina o le cholesterol i le maʻisuka) ma faʻaitiitia ai le faʻasaina o le insulin. Peitai, i le taimi lava e tasi, o le faʻatupulaia o le maualuga o le gaʻo ma le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaola o manu o le a le manuia i taimi uma le tino. I mea uma e aoga le matauina o se fuataga.

E mafai ona ou anapogi mo i latou e maua i le maʻisuka?

E pei ona matou iloa, o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi tutusa ma maʻi o loʻo i ai tulaga eseese. O le mea lea, e na o se fomaʻi e lelei ona malamalama i le fesili e mafai ona taliina lenei fesili. O le fomaʻi e mafai ona filifili pe o le tulaga ole maʻi e mafai ai ona anapogi.

Ibn Hajar Al-Khaitami i le tusi "Tuhfa al-mukhtaj" na tusia ai mea nei e uiga i lenei:

"E le faatagaina anapogi i tagataE le gata i lea, aua e te uuina isi mea e manaʻomia mo se tagata maʻi, o lona uiga, e tatau lava ona ia faʻatagaina le anapogi pe a iai se faʻalavelave matuia i le tino mai lenei maʻi. O lona uiga, o se leaga lea e mafai ai e se tagata ona faia le tayammum nai lo le taele (o se faamaʻi e le mafai ai e se tagata ona faʻaaoga le vai pe afai e fefe o ia e ono afaina ai soʻo se tasi o ana totoga, mo se faʻataʻitaʻiga, ona o se faʻalavelave faʻafefe e faʻafesoʻotaʻi ai le vai, pe popole foi o ia e mafai ona tumau lona gasegase anapogi pei o le faʻaaogaina o vai.). Mo lenei mea o loʻo i ai se faʻamatalaga manino a le Imam ma Ijma. "O lea tagata maʻi e le faatagaina ona anapogi, tusa lava pe afaina le maʻi ona o lona sese."

O faʻamaʻi luga e le aofia ai faʻamaʻi e le faʻalavelave ai i le anapogi, mo se faataitaiga, o se tipi poʻo se mea leaga faʻaleagaina.

O le taunuuga o ni tulaga se tolu:

1. e foliga mai i le tagata gasegase ona o le anapogi e mafai ai ona maʻi o ia i le tulaga e faatagaina ai le tina, e le mafai ona anapogi, o le anapogi i lenei mataupu e oʻo lava i se mea e le manaʻomia (makruh),

2. ua talitonu se tagata o le anapogi o le a taʻitaʻia ai o ia i faʻamaʻi e faʻaleagaina ai lona soifua maloloina, pe ono le maua ai le fesoasoani a se tasi vaega o le tino. I ia tulaga, e faasaina le anapogi, ma e tatau ona faalavelaveina le anapogi,

3. o le tiga e agamalu ma e leai se faʻalavelave e mafai ona alualu i luma le faʻamaʻi ma mafua ai se faʻaleagaina o le tino. I lenei tulaga, e tatau ona e anapopogi, ma e faasaina ona faʻalavelave le pou.

I le i ai o faʻamaʻi tuga, aua le faʻagaloina le fautuaga ma fautuaga a fomaʻi, aua o lou soifua maloloina, o le matou moomooga mai le Atua Silisiliese.

E te fiafia i le tusiga? Faʻamolemole tuʻuina atu i le va fealofani. fesoʻotaiga, faʻasoa

Tuua Lau Faamatalaga