Faʻateleina le suka, e mafai ona e 'ai pasta

O TATOU FESOASOANI RECOMMEND!

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le tele o tagata fai meaʻai e le o fautuaina le faʻaaogaina o pasta tetele, aua latou te oʻo atu ai i le tele o meaʻai, ae o le fipa latou te i ai e le talafeagai mo le aveesea o le mamafa.

O eseese o ituaiga o saito e eseese e tusa ai ma le faailoga "Pasta Group A, Class 1" i luga o le afifiina. Aemaise lava, o lenei ituaiga o pasta e aoga tele e 'ai e tusa lava mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka, aua o le oloa e tamaoaiga i minerale ma vitamini e tatau mo le tino faʻavaivaia e le maʻi.

Faʻafefea ona afaina le tino i pusa

E taua le aua le faʻagaloina e taui taui i luga o le kulukose mai le fiber ma faʻaauau le tui insulin.

O paʻu paʻu paʻu e faʻaolaina ai le gaosiga o le kulukose, lea e oʻo lava i le oti. Afai e te faʻaaoga le pusa mo le maʻisuka, ona naʻo le taimi ole vaʻaia o le hypoglycemic.

Toe i totonu o mea

Auala e kuka ai pasta ma le maʻisuka mo lou tino ma le maʻisuka

Leai pasta "I totonu o le Neivi", ona o le suauu mo i latou e manaomia le falaiina i le suauu leaga ma le faaopoopoina o sau sau, faatosinaga matautia o le gaosiga o le kulukose. Mo le maʻisuka, e manaʻomia ona kukaina faʻapitoa i fualaʻau maloloina, fualaau aina. I le avea ma se filifiliga, ia faaopoopo ni meaʻai gaʻo ma gaʻo fualaʻau e aunoa ma le suka.

O se fua faigofie mo pasi mo le maʻisuka.

  • Suauu tolu sipuni tele o pasta i totonu o le vai vevela e aunoa ma le suauu.
  • Faʻafoʻu meaʻai i luga o se ipu, fufuluina i laʻau ma fufuluina i le sua o le tipolo.
  • O lapisi vavalalata e talafeagai lelei mo sea ituaiga ipu.

Toe i totonu o mea

E fia pasta i ai mo le maʻisuka

E tolu laulau vavalaʻau o pasta, e kukaina e aunoa ma le saumalie ma le gaʻo, e tutusa ma le lua iunite falaoa (XE). O lea tapulaa e mafai ona taʻua e lava mo le taumafaina e se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

O le faʻamatalaga faʻamalamalamaga o seisi faʻamatalaga lea o faamanuiaga o se oloa. Mo pasta o ituaiga eseese, o le fuainumera o le 75 GI, e le laitiiti tele e faatatau i le faʻaaogaina o ipu ma lenei falaoa. Pau na o tuusaunoaga o oloa o le saito, kuka e aunoa ma le suka ma mea faaopoopo e faʻaosofia ai le gaosiga o le kulukose.

Toe i totonu o mea

O le a le meaai e tatau ona mulimulitaʻia ma le maualuga o le toto?

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O faafitauli o le soifua maloloina e manaʻomia ai se isi auala e togafitiga ai - e tele lava ina faalagolago i le mafuaʻaga autu o le maʻi. I le tulaga e iloa ai le faateleina o le suka i le toto, i se faaopoopoga i togafitiga faapitoa, e faatonuina foi e le fomai meaai taumafa e taulai i le faatapulaaina ma le faasaʻoina o mea o lo o ulufale atu i le tino.

O tapulaʻa e mafai ona faʻamaoni pe leai foi - o le ituaiga o meaai ma oloa e faʻatagaina mo le faʻaaogaina e atiaʻe e se fomaʻi i luga o le faavae o le suʻega a se tagata, o lea e le mafai ai ona e faia se lisi o oe lava ia.

E fia ni gaʻo i totonu o pasta ma e faatagaina i latou e maua i le maʻisuka

I le lalolagi e sili atu i le 500 ituaiga pasta. O lenei ipu ua leva ona avea ma se tasi o sili ona pele ma lauiloa i le tele o atunuu. Ae ui i lea, o le maualuga o le kalori i totonu o lenei oloa e tuʻuina atu ai ni tapulaa i lona faʻaaogaina, e aofia ai mo tagata e mamafatu poʻo isi faʻamaʻi. O le mea lea, e le o se mea e ofo ai le tele o tagata gasegase e fiafia i le fesili pe ono mafai ona 'ai le pasta ma le maʻisuka ituaiga 2 ma o fea e sili ona lelei.

E itiiti e uiga i pasta

O le taimi nei o le tele o faitioga ua pau i luga o pasta. O le tele o manatu sese e uiga i le matautia o pasta, poʻo le sili atu foi, o le le lava o aoga mai lo latou faʻaaogaina, na afua mai i le vaitaimi o Soviet, pe a fai o lenei oloa mai le falaoamata le lelei, o nisi taimi o meaʻai, lea e leai se mea aoga e ese mai calories.

O le mea moni, o le pasta mai le falaoamata o le falaoamata atoa e aofia ai le vitamini E, lea e faʻateleina ai le talavou, faʻapea foʻi ma le tele o fiber, lea e faʻamamā ai le inumaga. O loʻo aofia ai le maualuga o le faʻamanuiaga o tamaʻi vailaʻau faʻamalosi o loʻo i ai le gafatia e faʻaitiitia le cholesterol toto. Mai nei mea uma e mafai ona tatou faʻamaonia o le pasta o se meaʻai maloloina.

I le faataamilo i le pasta, e tele tala masani e atagia mai ai se uiga le lelei-Soviet i lenei oloa. O nisi nei o:

  1. Macaroni e mafua ai le atuatuvale. Nai lo lena, i le isi itu, o loʻo aofia ai le acidptop acid acid, o se vaega talafeagai mo le faʻasiga o le serotonin, o le hormone o le fiafia. Ma pe a tatou 'ai pasta, e faʻaleleia o tatou uiga.
  2. Laʻau paʻepaʻe e sili atu ona maloloina nai lo le mea masani. O le mea moni, e tutusa lava. O pasese pasta pasene e faʻapipii i ni vailaʻau e leai ni mea taua. Malosiaga mai kāloti, meaʻai, beets ma isi fualaau faisua ua faʻaopopoina e pei o le valivaliina o mea i pasi sili atu taugata. Aʻo kuka, o mea aoga e faʻaumatia uma lava, na o le paʻu o le faʻaaogaina o mea leaga o fualaau aina.
  3. Mai le pasta o loʻo gaʻo. Ae e le o lea. Ole aoga ole malosi ole pasta e 109 kcal. O se taumafataga fiafia lenei, o le mea autu e le o le fafagaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sukalati e 500 Kcal, ma e mafai ona sili atu lou lelei.
  4. Fufulu pasta i vai malulu. Ae i le taimi lava e tasi, o mea sili ona taua o le kuka kuka ua leiloloa. E sili atu pe a le pipii faatasi le pasta, tau lava o le vai faʻafefe.

O le mea moni o le pasta e afaina ai o se tala fatu.

O lea, afai e te alofa i lenei ipu, aua e te faafitia oe lava ia fiafiaga. O lenei oloa, pe a saunia lelei, e le afaina ai le fuainumera, ma e mafai foi ona faʻaaoga i meaai taumafa. E faigofie ona maua ma tuʻuina atu i le tino le tele o le malosi. O se tuufaatasiga o le maʻisuka ma le pasta e talia foi pe afai e te mulimuli i tulafono uma o sauniuniga ma le faʻatagaina o le fua o le oloa mo lenei faʻamaʻi.

O le mea moni o le saito e vaevaeina i ni mea mama ma mama. Mo le gaosia o le pasta, naʻo le ituaiga muamua o saito e talafeagai, o loʻo aofia ai le maualuga o meaʻai, pulu. Ma o le sich, lea o lo oi ai i lona fatuga, ei ai lona fausaga tioata faapitoa e le faʻavaivai pe a o faagasolo pe i lalo o le aafiaga o le maualuga i le taimi o kuka.

Mea aoga

Afai o le maso o loo i ai i le tele o meaʻai i le sua susu susu, ona i ai i ona ituaiga vevela o loo i ai se maualuga maualuga o le puipuia o le protein ma le kuluteni, lea e fesootai foi i le tuufaatasiga o le palatini. E le gata i lea, o loʻo i ai se fuainumera tele o vailaʻau gaʻo faʻaaogaina, fiber, vitamini, amino acids.

O pasta lelei e aofia ai vitamini B, o le autu o le B1, poʻo le siama. O lenei vailaʻau, e le pei o isi vitamini, e le mafai ona faʻaleleia e le tino, o lea e tatau ai ona e mautinoa e sau ma meaai i aso uma. O le siama e faʻaleleia le gaioiga o le faiʻai, faʻaseseina ai aʻafiaga o le atuatuvale, ei ai sona aoga aoga i luga o le moe, ma puipuia ai maʻi fatu, vascular ma oncological pathologies.

O penegatini o loʻo i totonu o le kulumu o le kulumu e iai le tele o amino eseese e le mafai ona faʻapipiʻiina e le tino o le tagata ma e tatau ona sau mai fafo. Fiber, o nei faʻatoʻaga ua matua mauoa i totonu, e fesoasoani e aveesea le cholesterol sili atu, salts, faapea foʻi ma vailaʻau matautia na faʻapupulaina ona o le ola o le tagata.

Maʻisuka, aʻo leʻi 'aiina lenei ipu, e tatau ona iloa le tele o le suka ma pasta o le a ulufale i totonu o le tino ina ia alofia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia i totonu.

Pe mafai pasi pasi

O mea aoga o pasta maualuga e faia mai le wheat kuluma o loʻo faʻamatalaina e ala i le maualalo o faʻamaumauga, lea e fetaui lelei mo meaai o le maʻisuka. O Macaroni e aofia ai le tele o gaʻo popo, lea e faasolosolo malie lava ma tuʻuina atu se lagona manaia o le fiafia mo se taimi umi. Ina ia iloa pe toafia a latou mea inu i totonu o pasta kuka ma isi faʻaʻailoga, e mafai ona e faamasani ia oe i faʻamatalaga o oloa nei:

  • Puipuia - 11-15%
  • Carbohydrates - 70%
  • Fats - 1.6%
  • Le taua o mea taumafa -350 Kcal / 100 g
  • Malosiaga o le malosi o pasta tao - 109 - 123 Kcal / 100 g
  • Glycemic Index - 50

Ina ia iloa pe o loʻo iai i totonu o se oloa mea vave pe televave faʻamalosi, e tatau ona e fesili e uiga i lana GI, lea o le a faʻaalia ai le vave ona oʻo i totonu o le toto.

Pasta mo le maʻisuka ituaiga 2 e taua tele le kuka lelei.

Faatasi ai ma le umi o le kuka, e amata ona malepe le fausaga mataʻutia o le maopao ma ua faateleina le faasinoupu o le faasinoupu o le oloa, ma o le a avea lea ma mea e tafe ai i le suka o le toto. E le gata i lea, o pasta e leai ni meaʻai e oʻo atu ai i le manumanu. O le mea lea, e tatau ona aveeseina i latou mai le afi i se tulaga le mautonu, mautu. O ia pasta o le a sili atu ona leaga, ae o le a manuia ai le tino ma e le mafua ai le hyperglycemia.

Ae tusa lava pe faʻaaogaina se ipu aoga, ma maua ai foi le maualalo o le GI, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le tatau ona ave faʻateleina. E fautuaina e 'ai le paluga kuka i ni vaega laiti, faia se malologa i le va o taumafataga i le 2-3 aso.

Auala e filifili ai se oloa aoga

E itiiti lava le seleselega o le saito i lo tatou atunuu. O le tau o nei togalaau aina e maualuga tele, ma e le aoga mo faifaatoaga ona totoina i latou, aua o tau o faatau e le totogiina ai tau uma. O le saito o le saito e maua ai se seleselega lelei i le i ai o ni tulaga fesuiaiga faapitoa, ma o le faagasologa o le gaosiga e faigata ma faʻaalu taimi, ma e aofia ai le tele o tau.

O le mea lea, o le pasta aupito maualuga e masani ona aumai mai fafo. Ioe, o la latou tau e le o se mea sili ona itiiti. Ae tatau ona sili atu, talu ai latou te le faʻapalapala i lalo, maua se tofo lelei, ma le mea e taua mo le maʻisuka, e tele vaega taua o meaola ma mea maualalo GI. O le pasta wheat pasta ua avea ma tagata lauiloa tele i Italia, o ia lea ua avea nei oloa ma se faailoga o le malo. I le averesi, latou te taumafaina e tusa ma le 26 kilokalama i le tausaga ona o tagata uma o le atunuu.

O le tele o atunuu Europa e faʻasaina le gaosia o pasta mai ituaiga o le susu, talu ai latou te le tauaveina soʻo se mea taua.

Ina ia iloa po o le a le seleselega na faʻaaogaina i le gaosiga o pasta, e faigata pe faigofie foi ona gaosia ai le gaʻo, ia na o le vaʻai i igoa o loʻo i luga o le afifi:

  • Vasega A - faia mai le saito o le saito.
  • Vasega B - mai le kulimi maligi tioata.
  • Vasega B - mai le tao falaoamata.

Ona gauai atu lea i le lanu. E le tatau ona sinasina pe sinasina foi. O lenei mea e taʻu mai ai o le pasta na pala, ma e faia mai i le falaoamata maualalo. E leai se pasta e tatau ona i ai i le fusi. Afai o le oloa e faigofie ona pala, e fesiligia ai lona uiga lelei.

Taumafai e vaelua le pasta i ni afa se lua. Afai e faia moni lava mai ituaiga vevela, e le faigofie ona momotu, e faigata. I le taimi o le kuka, o le pasta maualuga e le mafai ona vevela, aua le faateleina le lapopoa ma taofi lona foliga, o le vai o loʻo i ai e tumau pea ona manino, e le mafai ona taʻua e uiga i oloa maualalo. Pe a faʻavelaina le pasta ma pipii faʻatasi i le tasi o masini.

E mafai mo le pasta o le maʻisuka?

E mafai ona ou 'ai pasta mo le maʻisuka? O le tele o tagata e mautinoa lava e uiga i pasta. Ae o tagata fai meaʻai e finau finau ese. O lenei oloa e le gata e tatau ona faʻaaogaina, ae e aoga foi.

Afai e te tausisi i se meaʻai e pei ona faatonuina e se fomaʻi, atonu o le pasi o le ai ai se aafiaga lelei i le tino o le maʻisuka. E tatau i tagata maʻi ona malamalama o le pasta e tatau ona aofia ai le fiber. Pe tatau foi ona tuufaatasi ma oloa e aofia ai lenei vaega.

Le ala saʻo i le 'ai o pasta mo le maʻisuka

I le maʻisuka ituaiga 1, e leai ni tapulaa i le faʻaaogaina o pasta. Pau lava le tulaga o le faʻaaogaina o le inisalini, lea o le a lava e totogi ai, ina ia i ai i lenei tulaga o le a manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi.

I le maʻisuka ituaiga 2, o mea e laiti tele. I lenei tulaga, o le faʻaofiina o lenei oloa i le taumafa o le maʻisuka e tatau ona togafitia ma le gauai faapitoa. E taua tele le filifilia o le maualuga o le tele o fiva laau. O lenei finauga o loo i ai pea i lalo o le suʻesuʻega, o lea e le mafai ai ona iloa le aoga poʻo le afaina o pasta mo le maʻisuka i lenei vaega.

O le tuufaatasiga o pasta e aofia ai le malolo, lea e tatau foi ona i ai i le tulaga o le maʻisuka. O le mea lea, e le manaʻomia le vavaeeseina atoa o falaoamata mai le meaai, e oʻo lava i le maʻisuka ituaiga 2.

O le fuainumera o taumafa pasta taumafa e mautinoa lava e pulea e se tagata paleni. E masani lava, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu nai lo le vaeluaina o latou pasta. O le faʻaaogaina o pasta, lea e aofia ai le fala, e taua foi mo le tino.

Aʻo leʻi 'ai se isi vaega o pasta, e tatau ona suʻesuʻe ia mea taua o le tino e pei o:

  • o le a le fua faatatau o le osofaʻiga o pasta o se tagata totoga,
  • oa ni faʻafitauli e mafai ona tulai mai ma le sese o fua o pasta mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga muamua poʻo le lua.

O aoga o pasta ma auala e kuka ai meaai

O TATOU FESOASOANI RECOMMEND!

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

A o lei faatauina mai lenei oloa mai le saito o le saito, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoa le afifiina, lea e tatau ona i ai se tasi o igoa nei:

  • semolina di graño,
  • Category A
  • vasega muamua
  • du

O isi vaega o pasta e le aumaia ai ni aogā, naʻo le afaina. O le mea lea, afai e popole tele le maʻisuka i lona soifua maloloina, ona tatau lea ona i ai na ituaiga o pasta i luga o le lisi.

A e kuka le kuka, e leai se mea e tatau ona e faʻaopoopo i ai ni oloa mai fafo. E faatatau lea i le masima ma le suauu. O le vasega muamua e tatau ona kuka i vaiinu masani. E taua tele le tuʻuina atu o sina mea e le lelei. E naʻo le tulaga lenei, e mafai ona e fagotaina. Pasta e le faʻatofuina o le a le aumaia ai le taunuuga lelei.

Pe a fai sina pisi pasta, o lona uiga e mafai ona tatou fai atu ma le mautinoa o le taimi o kuka e mafai ona faasaoina le vitamini ma fiber. O le fou o le mea ua saunia e afaina ai foi le aoga o le oloa. E tatau ona e taumafai e kuka le tele o pasta o le a 'aina i le tasi. O meaai mo le maʻisuka e le tatau ona ananafi.

Fugalaau fou o le a avea ma se faʻaopoopoga sili i pasta. Ae e le mafai ona e faʻaaogaina aano o manufasi pe fagota ipu ma i latou i soo se tulaga.

Mo le tino, o sea faʻavaega o le a avea o se tofotofoga faigata, aemaise lava mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka.

Manatua o le faʻaaogaina i aso taitasi o lenei oloa e le taliaina. E tatau i isi ipu. Ma o le fomai tipitipi o le a fesoasoani i le eseesega o le taumafa o le maʻisuka.

O se peleti pasta pele mo le maʻisuka

O le fua o loʻo i lalo e faʻapupulaina ai le tele o meaʻai o le maʻisuka, ae e tatau ona manatua e na o se eseesega, i le va o le toe fai o se taimi e tatau ona matauina.

Ina ia saunia ni fesoasoani se sefulu, o le a e manaʻomia mea nei:

  • lafumanu e maualalo le gaʻo - afa kilo kilo,
  • fuamoa na sasaina - 2 fasi vaega,
  • falaoa falaoa mo le falaoa,
  • Parmesan - 2 sipuni tele,
  • basil leaves (dried) - 10 kalama,
  • lapisi laititi,
  • moa moa - 3 lita,
  • palu pasta kulimi - 1 ipu,
  • tamai kāloti gaosia lelei,
  • fualaau tipi - 2 ipu.

E tusa ma le luasefulu minute le umi e saunia ai mea uma. O le faiga o kuka o le a alu pe a ma le afa itula.

O meaʻai e fefiloi ma fuamoa, falaoa, sisi, basil, aniani. O le mea e tupu ai le faʻafefiloi ua avea ma meaʻai.

O le moa moa e aumai i le vevela ma le puluni ma pasta, kāloti ma paluga meaʻai ua saunia e faaopoopoina.

A maeʻa le isi ona kuka, ona faʻaitiitia lea o le afi, ma e taofi le susu mo le tusa ma le sefulu minute. Faʻasusu le ipu i le sisi aʻo le i tuʻuina atu.

Taiala lautele

Faateleina, e ui lava i nai pasese o le pasene, o le kulukosese o se faailoga o nisi suiga e tutupu i totonu o le tino e manaʻomia ai le tagata lava ia ma le siakiina o le soifua maloloina. O se meaʻai a le tagata lava ia e manaʻomia i le amataga lava o togafitiga, aua o le a fesoasoani e aloese ai mai le maʻisuka.

O le taulaiga faapitoa e totogi i le paleni o vaega e pei o pulu, gaʻo ma gaʻo. E le gata i lea, o gaioiga faʻaletino, o le teenaina o masaniga leaga ma oloa e aofia i togafitiga poʻo le puipuiga.

O mataupu faavae nei o mea taumafa o le a taatele ma faavae mo i latou uma o loʻo feagai ma se faʻafitauli talitutusa:

  1. Le pulea lelei o le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto - le teena o le suka tele i le taumafataga, o nisi taimi o le a manaomia ai lona le atoatoa po o le suia i le fructose.
  2. Faatapulaaina o le taumafaina o meaʻai gaʻo - o le aofaʻiga e tatau ona faʻaaogaina i le aso e fuafuaina e tusa ai ma se laulau faapitoa.
  3. Meaʻai paleni - o le numera o taumafataga e faʻaopoopo i le 5-6 i le aso, ae o vaega e tatau ona laiti.
  4. O meaai uma e mausali e tatau ona faʻasalaina lelei, e le mafai ona e faanatinati.
  5. Mea taumafa saunia i le faanatinati e matua vavaeeseina mai meaʻai - e le mafai ona e faia ni sandwiches pe 'ai ni meaʻai vave.

O le ava malosi ua matua vavaeeseina. E tatau lava ona totogi le tau ile calories i meaʻai poʻo ipu, faʻafeiloaʻi i le "malamalama", vaega laiti-kalori.

E taua le manatuaina o gaʻo vailaʻau faʻalavelave e fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka, o lea la o ipu mai ia mea e tatau ona aofia i le lisi. E le gata i lea, o vaega faapitoa o fualaau oona o loʻo aofia i le lisi, aua o le tele lava o le tino e i ai faafitauli i le digestibility o mea e oʻo mai.

Le fua faatatau lelei o vaega autu i le aso e tatau ona faapenei:

  • suauu gaʻo mai le aofaiga atoa o meaʻai - 50%,
  • puipuiga i le taumafataga - 30%,
  • gaʻo - 20%.

O se eseesega i faailoilo ua faatagaina, ae le sili atu nai lo le 5%, i lenei tulaga e mafai ona faapea mai o le taumafa paleni. O le mataupu lautele o taumafa paleni e aʻafia ai le faʻaumatiaina o meaʻai - e sili ona lelei le faʻamaeʻaina o se taumafataga faatasi ai ma sina fia taumafa.

Ituaiga o pasta ma o latou meatotino

E matua faigata lava ona taofi le faʻaalia o le maʻisuka; o vailaʻau faʻapitoa ma le faʻatulagaina o meaʻai lelei e manaʻomia. O le tele o fiva e tatau ona aofia ai i le taumafataga, o mea taumafa ma le suka i totonu o le kulupu e gata.

O le faʻamatalaga matala o le spaghetti ma le vermicelli e faʻalagolago i le ituaiga o saito na latou faia mai. E mafai ona faʻamaonia i se laulau faapitoa. E tatau i le maʻisuka ona gauai atu i lenei faʻaaliga. E tusa ai ma le faʻavasegaga faʻasalalau, o se lisi o ituaiga eseese e iloga:

  • A - kulimi o le sili ona maualuga, muamua, lua vasega,
  • B - suamalie susu, maualuga maualuga, vasega muamua,
  • B - tao falaoamata mai le saito o le maualuga, muamua vasega.

O oloa o le vaega muamua o loʻo faʻaalia e le maualuga o le kuluten, i totonu ia i latou o le sili ona malolo. Ua faatagaina i latou e aofia i le lisi o maʻisuka.

I le maʻisuka ituaiga muamua ma le lua, e aofia ai le maʻisuka faʻamaʻi, o le taimi e aofia ai pasta i meaʻai e tatau ona talanoa ma se fomaʻi. I le tulaga o le le mautonu, taunuuga le lelei, e tatau ona faʻaitiitia le aofai o spaghetti ma ia mautinoa e faʻaopopo fualaau faisua.

E naʻo ni aʻa malolosi e lelei mo le tino. O le taumafaina o ia e faʻatagaina i le tele o vaiaso i le vaiaso - o se meaʻai fua lea e itiiti ai le malo. O le oloa o loʻo faifai malie ma faʻafefe lelei, e maua ai se lagona umi o le faʻavauvau.

O ia pasta e aofia ai le glucose lemu, o le mea e taofia ai le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto. A e faʻatau se oloa, e taua le faitau ma le faʻaeteete faamatalaga i luga o le pepa. E tatau i tagata maʻi ona gauai atu i le faʻamatalaga faʻapitoa o le oloa.

Soʻo se igoa igoa e ese mai i meaola mafolafola e faʻamaonia ai o le oloa e faʻasaina mo le maʻisuka. Faailogaina A i luga o le faʻailoga o loʻo faʻaalia ai foi le faʻaaogaina o ituaiga meaola.

E mafai ona fai le pasta ma lenei siama?

Pe a togafitia le maʻisuka, e vave lava ona talitonu tagata talitonu o pasta o se oloa faasaina mo i latou, aua o se falaoamata oloa. O le maualuga o le kalori ma maualuga le maualuga o le faʻamaonia o faʻamatalaga mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

E pei o le falaoa ma soʻo se palu pasta e tatau ona tuʻuese mai le maʻisuka meaai. E faʻatagaina e aofia ai naʻo oloa mai ituaiga eseese o saito ma na o le faʻatagaga a le fomaʻi. Mo isi gasegase, o le filifiliga atonu e le faia mai le falaoamata o le saito, ae mai isi mea masani.

Filifilia le pasta mo maʻi

O meaai faigata e sili ona aoga mo soʻo se tasi, e aofia ai tagata maʻi maua i le maʻisuka. O le mea lea, i le fesili pe ono mafai ona 'ai le pasta mo le maʻi suka - endocrinologists e maua ai se tali lelei, pe a fai o nei mea o ni mea lelei. O nei pasta ua fautuaina e kuka ai ipu eseese ma isi meaai faatagaina. O le kulukose i la latou tuufaatasiga e amata lemu i totonu o le tino, e le solia ai le maualuga o le inisalini. O loʻo maua foi se mea e maualalo ai le maso maso. O meaai o lenei ituaiga e latalata i meaai paleni.

E saogalemu le fai atu o spaghetti ma pasta mai ituaiga eseese e aoga mo soʻo se tino.

O le faailogaina o oloa ua faʻamaonia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona iai se tasi o igoa nei:

  • vaega A
  • 1 vasega
  • pito i luga
  • ituaiga vevela poʻo le vevela,
  • mai le falaoamata ma le kulimi o le kuluma - semolina di grano.

Afai e leai se faʻamaumauga o loʻo i ai, ona le fautuaina lea o le oloa mo le maʻisuka, e leai ni mea aoga. E taua tele mo tagata gasegase e gauai atu i le olaga ola. Afai latou te muta vave, e sili atu le tuua o oloa i luga o le fata.

O pasta Buckwheat e mafai ona avea ma se sui lelei mo tagata masani e maua i le maʻisuka. O loʻo i ai se maualuga o meaʻai o vitamini B ma totō faʻamalosi.

Taiala o le Faʻaaogaina o oloa

I le faaopoopo atu i le faia o le filifiliga saʻo mea tau oloa, o se isi faitioga taua mo se tagata maʻi i le maʻisuka o se sauniuniga talafeagai. E tusa ai ma le tekonolosi masani, ua kuka le pasta i tulafono nei:

  • e faasaina le faaopoopo o suka,
  • e faasaina le faaopoopoina o le suauu tisi fualaau,
  • e faasaina le kuka seia kuka ma eli.

A oʻo ina ausia uma tulaga faʻapitoa, o le tino o le maʻi e maua uma mea faigata o mea taua - minerale, vitamini ma fiber o laau. O le naunau e mafai ona malamalama e tofo - o mea saʻo e tumau pea le malosi, ia lelei lelei foliga.

E tatau i le maʻisuka ona 'ai na o meaai pasi fou. Afai e taʻoto i le taeao po o le afiafi, e matua faʻasaina.

Healthy Pasta Recipes

O se oloa ua saunia e tusa ai ma le tekinolosi saʻo e mafai ona 'aina faʻatasi ma fualaau faisua, ae o iʻa poʻo aano o manufasi faʻatasi ai ma le falaoamata o le a le aumaia ai se faʻamanuiaga, aemaise lava o lenei tuufaatasiga e le fautuaina mo le maʻisuka.

Faatasi ai ma le auala saʻo i meaʻai, o le a maua e le tino o le maʻi le tauvaga tatau mo ia. Ae e masani ona faasaina le aofia ai i le taumafataga. O le vaitau pito i sili ona lelei o le faʻaaoga tasi i le 2 aso.

O maʻi suka e tatau foi ona gauai atu i le taimi o le aso pe a fuafua e 'ai le pasta. E sili atu le faia o lenei mea i le taeao po o, i tulaga ogaoga, i le aoauli. E le fautuaina e fomaʻi le taumafaina o pasta mo le 'aiga o le afiafi, talu ai e le lava le taimi e faʻamalosia lelei ai le malosi na maua i totonu o le tino, lea e faʻaosofia ai se faʻafitauli i le manuia.

Po o le a lava le ituaiga o togafitiga, e talia le pasta mo le taumafataga. O le mea autu o le auala saʻo i le filifilia ma le sauniuni o ipu. O le tausisia o tulafono faigofie o le a fesoasoani e faatumauina ai uiga lelei o pasta.

Malamalama o le Chicken Noodle Soup

Ina ia saunia le kuka o le a e manaʻomia:

  • susu susu
  • 2 lita o vai manino,
  • O le aniani e laiti
  • 200 g o le kulupu A oona,
  • masima e tofo
  • greens.

E tipi le aano ma tuu i le afi mo le kuka. O le aniani ua tipiina i ni vaega se 2 ma tuu i totonu o se apa. A uma ona tuʻu le sua, ona ave lea o le pulu. A uma ona kuka le aano, ona sasaa lea o le pasta i totonu o le susu, ma i totonu o le 5 minute e lelei ma lelei le kukaina o gutu.

Pasta ma aano o manufasi, ma pulou, ma sisi

O aano o manufasi e mafai ona faʻaaogaina e saunia ai ia ipu e pei lava o le maʻisuka. Ae e le tatau ona 'aina soo.

Mo le kukaina ma aano o manufasi, o le a fafagaina ai aano o manu i se mea e teu ai manu, mama le falai i totonu o le suāuʻu fuālaʻau seia oʻo ina vaivai. A maeʻa le mafanafana, toe toe lola i le mea e fai ai meaʻai. Ona faaopoopo lea o aniani falai. Auauna ma le pasta.

O moa fufulu ua tipiina i ni fasi falaoa, falai ma aniani. Auauna ma le pasta.

O le paluga kulimi ua sasaa i luga o pasta vevela vevela, pe a uma ona faʻafefe o loʻo faʻafefiloi. Aʻo leʻi faʻauʻuina, o le pasta o loʻo toe faʻasusu i le sipisi ma laau.

Pasta ma le kusi falaoamata

Faafefiloi afifi anufe ma fuamoa mata ma kulimi kuka, faaopoopo sina masima. Tuu uma nei mea i totonu o se ipu tunu ma tao i totonu o le ogaumu seia oʻo ile lua minute.

Tagata e maua i le maʻisuka e le fautuaina e faalagolago i pasta. O se saogalemu saogalemu e tusa ma le 60 g o mea gaʻo, o le tusa lea ma le 150 g o meaʻai. O le faateleina o le vaega na faailoaina poʻo le tuʻufaʻatasia i aano gaʻo e matua faʻasaina. Ae e le fautuaina e fomaʻi le lafoaia o fua o le falaoamata, e oʻo lava mo tagata e maua i le maʻisuka. E sili ona lelei le 'aiina o ia ituaiga ipu i le masina.

O le taumafaina i aso taitasi o le pasta e mafua ai le faateleina o le mamafa ma le faateleina o le toto suka. Ina ia fuafuaina le masani mo tagata gasegase, o faʻamaoniga o oloa i iunite falaoa e amanaʻiaina. E le tatau ona sili atu ma le 2 i le tausaga. O nei pe tusa o le 24 g o gaʻo kulū faigofie.

Faʻafetai i le faʻaaogaina o le faiga, o le fua o le inisalini e mafai ona fesuisuiaʻi ina ia mafai ai ona faʻamaʻapeʻa le mea o loʻo i totonu o le tino.

O le tausisia o tulafono mo le aofia ai o pasta i le taumafataga, o le pulea lelei o le soifua manuia i le taimi lava e tasi e fesoasoani i le faʻamaoniaina lelei o le soifua manuia ma mafai ai e oe ona faʻavasega le lisi. Mo se tagata e maua i le maʻisuka, o soʻo se faʻataʻitaʻiga o meaʻai e mafai ona avea o se punavai o mea matautia. O sauniuniga tatau o pasta, o latou maualuga maualuga o le a taofia ai suauu, ia mafai ai ona fiafia i se olaga atoa.

O le maʻisuka o se faʻamaʻi o le tino endocrine tagata. I le ituaiga lona lua o togafitiga, e manaʻomia ai se faʻatagaga faʻatagaina i luga o le faʻaaogaina o suauu gaʻo mama ma meaʻai maualuga-kalori. O maʻi, ma aemaise lava tamaiti, e manaʻomia meaai lelei ma le lelei, o lea o ituaiga o maneta o pasta na faia mai le saito o le kulumu o se filifiliga sili mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻamaonia Meaʻai mo le Maʻisuka

O gaʻo gaʻo o loʻo avea ma faavae o le puipuia poʻo le faʻamalosi meaai mo le maualuga o suka. E mafai ona maua i cereals, fualaau faisua fou ma fualaau faʻapitoa.

I le taimi lava e tasi, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o falaoa ma falaoamata i le 300 g i le aso mo se tagata matua ma 150 g mo se tamaititi. E fautuaina e tuʻuina atu le mea e sili ona fiafia i ai le falaoa po o le falala.

O fuālaʻau nei e faʻatagaina mo le faʻaaoga:

  • paka
  • zucchini
  • kukama (lanu fou e mafai ona faatagaina, o nisi taimi e itiiti lava le suamalie, pe afai e leai ni faʻailogaina)
  • salati (soo se lanu lanumeamata),
  • so o se ituaiga kapisi,
  • squash (tao tao),
  • eggplant (tao tao poo caviar).

O palu ma ipu ma mea e aofia ai ua faʻatapulaʻaina, talu ai o tulaga gaʻo i totonu o lenei tulaga atonu e ese, o le mea lea o lenei oloa o loʻo aofia ai i le taumafa faʻatasi ma le tagata lava ia.

O fualaau faʻasaʻa maualuga e aofia ai foi:

  • kāloti
  • lanu meamata
  • beets (i ni vaega laiti).

O le 'auʻaunaga e aofia ai vine uagrette e faʻaaogaina i soʻo se fuālaʻau fualaʻau, ma salata mai fualaau faisua fou. I le taimi o sauniuniga o ipu muamua, e tatau ona e manatua e fautuaina e faia ni sou i luga o le sua o fualaau aina, ae afai e te manao e fai soupasi i aano o manu, e tatau ona e faʻafefe le vai faalua ina ia le lelei ai.

Sou e pei ole:

  • kapisi soup (faatasi ai ma moa po o aano oona),
  • borsch (e aunoa ma le gaʻo i le tuufaatasiga),
  • fualaau faisua ma ni meaʻai.

Uluai vasega e pei o okroshka (pateta e mafai ona le aofia) ma le mashroom soup e faatagaina foi.

Lisi o oloa faatagaina:

Meat ma ipu mai aiTurkey, moa, lafumanu (maualalo-gaʻo). Lafumanu - patamed patties, meatballs, paluga
IʻaSoo se mea lava. E fufulu pe tao tao meaai
Porridgebuckwheat, karite, pearl-karite, millet ma le oat
LegumesLentils, soya, pi, pi - o se punavai o puipuiga faanatura
Miliki ma Mea LafumanuKefir, yogurt, cheese cheese, yogurt, susu susu susu. O lapisi e tatau ona kuka i le ogaumu. E na o le faʻapipiʻiina o suauʻu i meaʻai saunia.

O le lisi e mafai ai ona faʻaaogaina le sisi suamalie i se vaega itiiti, fuamoa (1 kuka i le aso). O le kulimi suamalie e mafai ona tuʻu na o ipu ua saunia.

Meainu na faatagaina:

  • lauti (sili ona lanu meamata)
  • kofe (i se aofaiga laitiiti),
  • fualaau faisua ma fuālaʻau suamalie (faʻapipiʻi fou, mai fua e le faʻasalaina),
  • compotes (ma le suamalie),
  • pulupulu pulupa.

E faʻatagaina foi e 'ai fua eseese, ae e tatau ona suamalie ma suamalie. E sili ona lelei le faia o le moa po o le tilo mai ia i latou. Meli e mafai ona faatagaina i se tapulaa tapulaa - 1 tsp e sili atu i le 3 taimi i le aso.

E le sili atu i le tasi le taimi o le pasta i le vaiaso, e tatau ona faia i le saito o le saito. Selu, uaua, kuki e faatagaina i le taumafataga pe afai ua saunia i latou ma se suauu. Aotelega - 1-2 pcs 3 taimi i le vaiaso.

E i ai ni tapulaʻa ma foliga e aliali mai i le taumafataga e fuafua i le ituaiga o maʻisuka. Mo se faʻamaʻi e tuʻuina atu i le ituaiga 1, o meaʻai e maualalo le faʻasologa o igoa e faatagaina.

O le mea lea, o oloa e mafai ona maua i le maʻisuka o loʻo aofia i le lisi, ae o la latou aofaiga e tatau ona fetaui ma le fua - e le sili atu ma le 25 ia falaoa i aso taitasi, pe a 1 le areto paʻu = 12 g suka poʻo le 25 g falaoa.

E tatau lava ona totogi le taulaʻi ina ia mautinoa o le numera o calories i aso taitasi e tutusa lava i aso uma, talu ai e taua le fuafuaina o le tele o le inisalini.

Afai e maua oe i le maʻisuka ituaiga 2, o nisi suiga e tatau ona faia i le lisi. O le tausisia o tulafono lautele o mea taumafa e tatau ona matua taua lava. E le mafai ona e teenaina le taumafataga o le taeao, ma le taumafa e le itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso, talu ai e le faatagaina se lagona faaumiumi o le matelaina.

O lenei ituaiga o maʻisuka o loʻo i ai vaega nei:

  • se faaletonu i le inisalini e mafai ona gasegase i luga o siama o le tino,
  • talafaasolopito o le hyperglycemia.

Vaega o se togafitiga faʻapitoa poʻo le puipuia:

  • oloa gaosi susu e naʻo le sisi mafiafia ma le kulimi mama,
  • susu susu e tatau ona 1-2.5%,
  • sweets i soʻo se ituaiga e leʻo faʻateʻaina.

A le o lea, o le a fautuaina le tele o oloa fautuaina.

Mea faasaina

Le lisi o oloa ma ipu e faavae i luga o latou oloa, lea e tatau ona vavae ese mai meaʻai, i le tulaga o le togafitiga autu ma le taimi o le puipuiga:

  • soʻo se meaʻai ma iʻa e mafai ona 'ai, ia meaʻai (navy pasta, soups, casseroles),
  • susu atoa o le susu e sili atu nai lo le 2.5%,
  • gaʻo gaʻo
  • gaʻo susu susu,
  • sisi faatasi ai ma se gaʻo gaʻo o le sili atu ma le 30%,
  • ulaula meaʻai o soʻo se ituaiga,
  • saisi
  • semolina ma alalaisa i tele aofaiga,
  • marinades, sapalai sauniuni (fausiaina o fale), taʻavale, soʻo se paluga,
  • pasta.

O meaʻai vevela, paluga, faʻafeiloaʻiga ma vaitau e tatau ona vavae ese mai le faiga o le 'ai ma le kukaina. O fualaau aina ma fualaau aina suamalie e faasaina.

E le gata i lea, o le fuainumera o oloa e tatau ona lafoai ina ia tausia ai le soifua maloloina e aofia ai:

  • fua suamalie ma mea masini,
  • margarine, e le mafai ona e faʻaopopoina i meaai sauniuni,
  • meainu suamalie (faatauina i le faleoloa pe saunia taitoatasi),
  • vai manaia
  • sukalati ma suti (paʻepaʻe, susu, bitter / caramel ma le sukalati tio).

Soʻo se faʻaiuga e le aofia - pies, tatala pe tapuni pies, cheesecakes. I nisi tulaga, o le tui ma le siloti ua faasaina. E tatau foi ona e teena le sushi poo le fagu.

Maʻisaga Meaʻai Meaʻai Vitio:

O le toʻatele oe feagai ma le faafitauli o le maualuga maualuga o le suka poo le iai o le maʻisuka i soo se ituaiga e talitonu o oloa na faatauina mai i se matagaluega faapitoa a le faleoloa e fesoasoani e 'ai lelei. E fesoasoani tele i latou?

O oloa faapitoa e saunia e tusa ai ma se tekinolosi se tasi, o lea atonu latou te le amanaia ai uiga taʻitasi po o faʻamaʻi pipisi e maua e se tagata. E le gata i lea, o le lisi e tatau ona aofia ai ni mea mafanafana, ma o le maʻisuka e masani lava o falaoa, soya, ma sukalati, o lea e manaʻomia ai ona saunia pe faʻaaogaina e avea o se faʻaopoopoga i le meaai autu.

O le ava malosi e tatau ona vavaeeseina mai le lisi o aso taʻitasi. Ae ui i lea, o se tuusaunoaga i aso malolo, o le faʻaaogaina o uaina e le faʻasalaina (paʻepaʻe paʻepaʻe) poʻo vodka i se aofaiga e le sili atu i le 100 ml ua faatagaina. Afai e te sili atu i le fualaau, o le a mafua ai ona faia suiga tetele i le maualuga o le toto suka, lea e ono mafua ai se maʻi o le maʻisuka. O le mafuaaga lena ua fautuaina ai le ava malosi ina ia lafoaia.

Matelaina meaʻai mo le maʻisuka faʻamaʻi

O nisi taimi o faailoga o le maʻisuka e maua i le taimi o le maitaga. Afai o faʻamaoniga o suʻega e le lelei, e fautuaina e le fomaʻi le tausisi i se meaai faapitoa, tusia se meaʻai e taʻu mai ai meaai e tatau ona aofia ai i le taumafataga ma mea e tatau ona lafoai mo sina taimi.

Faʻasolosolo ile maʻisuka, e mafai ai e se fafine maʻitaga ona aofia ai fualaau faisua, fualaau faisua, ma meaʻai i le taumafataga.

O vaega o le taumafataga o loʻo taua i lalo:

  • taumafataga masani, ae i ni vaega laiti,
  • faasaina o le falaoamata, suamalie, pusa, pateta ma ipu e faavae i luga,
  • puleaina o mea o loʻo i totonu o mea laititi - proteins, vailaʻau gaʻo ma gaʻo (e oʻo atu i le 60% - e oo i le 40% - e oʻo i le 30%, mulimuli ane).

E tatau ona fua le suauu i le tasi itula pe a maeʻa taumafataga taitasi.

O le mea lea, o se taumafa faʻatasi ma le faateleina o le suka e manaʻomia ai se auala ogaoga e sui ai le faiga o meaʻai. E manaʻomia le lafoaʻi o ipu masani ma tuʻuina atu le fiafia i se lisi soifua maloloina, saʻo ma paleni, lea o le a fesoasoani i le toe faʻaleleia.

Gaʻo i le maʻisuka

Aʻo le fesili e uiga i le ono maua mai o le gaʻo mai le maʻisuka e tele fefinauaiga e fomaʻi mai fomaʻi eseese. E iloa e tagata uma o le paʻu e le gata e lelei ma lelei, ae o se mea gaʻo tele foi. E mafai ona aoga mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka ma le maʻisuka maʻi (GDM)? Pe, i se isi itu, o le 'aiina o se oloa e alofaina e le toʻatele o le a aumaia ai le faʻaleagaina le ola maloloina? Seʻio tatou faʻapotopoto.

  • E i ai le suka i gaʻo?
  • E uiga i aoga o gaʻo i le maʻisuka
  • Lisi le faʻaaogaina o fua mo tagata e maua i le maʻisuka
  • Afai e le: faʻamaufaʻailoga faavae
  • Fat: leaga pe aoga? (vitio)
  • I le a le faiga e faʻaaoga ai
  • O tulafono mo le taumafaina o gaʻo i le maʻisuka
  • Toto le suka suka
  • Salo i le ogaumu (vitio)

E i ai le suka i gaʻo?

E iloa e tagata uma o le faʻaaogaina o gaʻo i vaega laiti e manuia ai le soifua maloloina o le tagata e aunoa ma ni maʻi ogaoga ogaoga. O maʻi suka o se vaega faʻapitoa o tagata e manaʻomia ona mulimuli i se taumafataga ma se faʻapulaʻa faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, faapea foi ma meaʻai e aofia ai le suka. E mafua mai lenei mea e le gata i le maualuga o le kulukose o le toto, ae faapea foi i le gasegase gasegase, sili atu le mamafa, ma le maualuga o le cholesterol toto ma lipids.

E taua le iloa o le gaʻo o se oloa, o le vaega autu o le gaʻo.

100 g gaʻo e aofia ai le 85 g gaʻo. I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, e le faʻasaina tagata gasegase mai le faʻaaogaina o le tele o le gaʻo. O le suka i meaai e mafua ai le afaina i le soifua maloloina, ae le o gaʻo.

O le faʻaaogaina masani o le gaʻo e ono aʻafia ai le ola maloloina o tagata e maua i le maʻisuka ma le gasegase o le galala ma le metabolism. O le faʻaaogaina o se oloa gaʻo e mafai ona faʻaosofia ai le saoasaoa o le toto cholesterol, hemoglobin, ma le faateleina o le viscosity o le toto.

E uiga i aoga o gaʻo i le maʻisuka

O le Salo o se oloa ma se foliga tulaga ese, lea e aofia ai le tele o mea, vitamini ma elemene aoga mo le soifua maloloina o soo se tagata, e aofia ai le maʻisuka.

O meatotino aoga e le mafaamatalaina o le "feeseeseaiga" oloa:

  • O le taumafaina i aso taitasi o sina gaʻo (e le sili atu ma le 25-30 g) e mafai ai ona faʻaitiitia le toto toto, kulukose toto, ma faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga o le maʻisuka.
  • Puipuia le tupu mai o faamai o le cardiovascular system (faaitiitia le ono mafai ona sasa, fatu fatuga, oso fatu, ma isi).
  • O le taumafaina o le gaʻo e faʻaleleia faiga faʻava-tino ma ei ai sona aoga aoga i le faʻamalosia o musika.
  • O le taumafaina o gaʻo e maua ai se lagona vave o le atoatoa, e faʻaitiitia ai le manaʻoga ona o le maualuga o le palatini ma le aofaʻi maualalo o mea inu i totonu o le tuufaatasiga. Ona o le maualuga o le gaʻo, o le oloa ua faʻalosolo lemu - e le o fia taumafa se tagata mo se taimi umi, lea e sili ona taua mo tagata maʻisuka o loʻo fia maua.
  • O le gaʻo gaʻo o se puaʻa e aofia ai le itiiti ifo o le cholesterol ma isi gaʻo e afaina ai le soifua maloloina o tagata nai lo vaega o le pipi ma le moa.
  • O le gaʻo ei ai le meaʻai e taʻua o le "choline," lea e faʻaleleia ai mafaufauga, faʻaleleia ai le atamai, ma faʻaitiitia ai aʻafiaga o nisi o maʻi mafaufau (e pei o le maʻi o Alzheimer).
  • O le gaʻo e mauʻoa i vitamini ma minerale. Tannin, vitamini A, B, D, phosphorus, uʻamea, selenium, magnesium e mamao mai le lisi atoa o elemene aoga i gaʻo e manaʻomia e le tino i aso uma.
  • E aofia ai omega-3 fesoasoani, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi o le cardiovascular system.
  • E mafai e le pipi ona fesoasoani i le faʻaitiitia o le cholesterol (e taofia ai le faʻavaeina o pusa o le cholesterol), e faʻaitiitia ai le mamafa o le faʻaogaina o faʻamalama o le eseesega, faʻamaonia le faʻasalaga.
  • O le gaʻo e faʻagesegese ai le faʻafefe o gaʻo i totonu o le toto, lea e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
  • O se pea paipa laiti o gaʻo i le tulaga o se meaʻai e faʻaitiitia ai le naunau mo laʻau suamalie ma falaoamata.

Lisi le faʻaaogaina o fua mo tagata e maua i le maʻisuka

I le taimi nei, e leai ni tulafono maʻoti ma patino mo le taumafaina o gaʻo mo tagata e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, faapea foi ma tina maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka (GDM). E ui lava i lea, i soʻo se ituaiga o maʻisuka, e le fautuaina e fomaʻi le taumafaina o le sili atu ma le 40 g gaʻo i soo se ituaiga i le aso. Ole fua o le taumafa o le a le mafai ai ona "fafaga" le tino ma sili atu kalori nai lo le manaomia.

O tagata mamaʻi o loʻo mamafa tele e fautuaina le tele o le faʻaaogaina o gaʻo, aua o le oloa e maua mai i le ituaiga o kalori maualuga. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona latou gaʻo ma le faʻaeteete sili atu nai lo le maʻisuka ua maua i le maʻisuka ituaiga 1.

Afai e le: faʻamaufaʻailoga faavae

O tagata e mafatia i le maualuga o le kulukose maualuga e le fautuaina e faʻaaoga gaʻo, lea e aofia ai faʻatoʻaga ma isi mea e afaina. E taua le tuʻuina atu o pele e le tele o pusa, keke ma ulaula po o le pusa paʻu malosi.

A faʻatau le gaʻo, e tatau ona e mautinoa e leai se mea e faaopoopo i ai nai lo le masima. O le mea lelei lava, faʻatau se fasi laʻau palu fou mai se tagata faʻatau talitonuina o loʻo faʻateleina puaa e leʻo luga o hormones ma vailaau faʻamaʻi, ae o meaai fafaga.

Mo le maʻisuka, e matua taua tele le faʻaitiitia o le kuka mai le sodium, faʻapea foi ma le faʻamaʻaʻaina uma o ituaiga mea e ono aʻafia ai mai mea taumafa e mafai ona faʻateteleina ai le gasegase o le faʻamaʻi ma afaina ai le soifua maloloina.

I le a le faiga e faʻaaoga ai

Fomaʻi ma tagata e fai meaʻai e fautuaina tagata maʻi e maua i le maʻisuka e 'ai le povi, tipi i ni fasi fasi falaoa ma fualaʻau. O le tutusa lelei o le tuufaatasiga o le gaʻo. E le fautuaina le gaʻo gaʻo. O le filifiliga aupito sili lava o le taoina o le paila i totonu o le ogaumu, muamua na ufiufi i mea e sili ona e fiafia i ai.

E matua le fautuaina e faʻaaoga le keke i le papa paepae poʻo le ava malosi.

Faʻafefea ma po o le a le tele e faʻaaoga ai gaʻo - o le a taʻu mai e le fomaʻi. O le a le gata na te fetuunai le taumafa i aso taitasi o oloa maualuga-kalori, ae taʻu foi ia te oe pe o le a le ituaiga e mafai ona e ai ai gaʻo i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O totoga taʻitasi o le tagata lava ia. O le a le faʻasalaga ia faʻafitauli. I le afa itula talu ona faʻaaogaina gaʻo i le fale, fai se suʻega e fuafua ai lou kulukose toto. Faʻavae i luga o ona taunuuga, e mafai ona e iloiloina pe faʻafefea ona tali atu lou tino i se mea maualuga-kalori oloa.

O tulafono mo le taumafaina o gaʻo i le maʻisuka

  1. I le avea ai o se tulafono, o le faʻaaogaina lelei o le gaʻo faatasi ai ma "meaʻai saʻo" (letus, broth, soup) e le mafai ona afaina ai le soifua maloloina o se tagata soifua maloloina poʻo se maʻisuka.
  2. Talu ai o le paʻu o se mea maualuga-kalori oloa, pe a uma ona taumafa i meaʻai, e tatau ona faʻamalosi le tino faʻafaigofie e vave faʻavave le kulūkose lea e ulu atu i le toto, puipuia le gaʻo ma faʻaleleia le metabolism.
  3. I le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o le paluga suamalie, faapea foi le pailani ma le tele o mea manogi, lea e mafua ai ona oso oso faafuasei i le toto glucose, ua teena. Le itiiti ifo le masima i le gaʻo - sili atu.
  4. Mo soʻo se ituaiga o maʻisuka, ua fautuaina e faʻaaoga sina siʻosiʻomaga o gaʻo e le i iai ni togafitiga faʻasolosolo - o se oloa fou.

Toto le suka suka

E taua tele mo tagata e maua i le maʻisuka ia iloa pe faapefea ona suia e se oloa ana meatotino i taimi o togafitiga vevela. O le gaʻo e leai se faʻalavelave.

O se faʻataʻitaʻiga faigofie: afai e te gaʻo le gaʻo i totonu o se pani ma pateta ma 'ai i lenei pepa, ona e le tatau lea ona e faʻamoemoe i le soifua maloloina. E foliga mai e ono afaina.

O le isi mea o le taoina o gaʻo i totonu o le ogaumu i luga o se meaʻai faapitoa, lea e mafai ai ona liusua le gaʻo, lea e mafai mulimuli ane ona faʻafefe. O lenei filifiliga kuka e mafai ai e oe ona maua meaai e sili atu ona aoga mo le maʻisuka.

Auala e kuka ai ma le manuia

O le gaʻo gaʻo o se tasi lea o filifiliga lelei mo le maʻisuka. I le taimi o le kukaina, o le tele o gaʻo masani o loʻo faʻavaivaia mai le gaʻo i totonu o le ogaumu, aʻo mea aoga e le alu i se mea. Aʻo gaʻo le gaʻo mo le maʻisuka, e taua:

  • mulimuli mulimuli i le fua,
  • faʻaaoga se aofaiga maualalo o masima ma mea manogi,
  • pulea le vevela ma le taimi e kuka ai,
  • pe afai e mafai, tao ai le gaʻo i le umi e mafai ai (ina ia mafai ona faʻaaogaina mea leaga mai le oloa i le tele e mafai ai).

Fafaga le povi ma fualaau faisua

Le saunia o keke fasiʻai o le a e manaʻomia:

  • e tusa ma le 400-500 g o fasi puaa fou
  • fualaau 'aina ma fualaʻau 1 pc. - zucchini, pepa o le logo, eggplant, uila suamalie ma fiafia (sili ona lanu meamata),
  • 1 tbsp. se sipuni masima
  • 2-3 cloves o le kāleti,
  • 1/3 sipuni tinamona.

  • Lisi le paluga lelei fufulu ma faʻamago i se pepa solo ma masima ma tuʻu ai mo le 15-20 minute i le vevela o le vevela ina ia fufulu mama le masima.
  • Ona faʻafefiloi lea o le paluga ma le kalaka, painone, sina vaega o isi mea manogi pe a manaʻo ai, ma tuʻu i totonu o le pusaaisa mo le 2-3 itula.

I le maʻisuka ituaiga 1, e le fautuaina le faʻaaogaina o kalama.

  • Tuu le gaʻo ua saunia i lenei auala i luga o se pepa e tao ai, ona sa muai faʻapalaina i le suauʻu manogi. O se filifiliga e sili atu ona aoga mo se maʻi suka o le soya poʻo le suauʻu olive. O ia suauʻu o loʻo i ai i la latou tuufaatasiga le tele o meaʻai, vitamini ma isi elemene o loʻo i ai se aoga aoga i le tino o le tagata.
  • Faʻamaʻa ma fufulu ma le faʻaeteete i fasi lapopoa fualaau suamalie ua faʻafefeteina ma, faatasi ai ma paluga, tuʻu i luga o se pepa tao.
  • O le taimi e kuka ai e 45 minute.
  • A maeʻa le taimi lenei, e tatau ona e mautinoa o fualaau faisua e mama ma lelei le kuka.
  • O le kuka kuka paluga ma fualaau faisua e faʻaaogaina i se foliga manava.

Salo i le ogaumu (vitio)

O le fua mo le taloni sili ona alofa i le umu. Laʻasaga taʻitasi ma lea laasaga o le a fesoasoani ia te oe vave ma sauni e sauniuni le oloa, faʻasaoina ona meatotino aoga.

O le maʻi suka e le o se mafuaaga e teena ai se meaʻai lelei ma maloloina e pei o le gaʻo. O le mea autu o le iloa lea o le fuataga ma o loʻo i ai se oloa i totonu o le pepa "saʻo". O aoga aoga o le gaʻo e faʻaleleia pe a tuʻufaʻatasia ma fualaau faisua. I lenei auala, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi le pisinisi ma le fiafia - faʻamaʻo oe i au mea e sili ona e fiafia i ai ma i le taimi lava e faʻamalosia ai le tino ma mea aoga e faʻamautinoa ai le masani ai.

Tuua Lau Faamatalaga