O a meaai e aofia ai gaʻo

O se tasi lea o ituaiga tolu o mea e gaosia ai le macronutrients, o lona uiga, o mea e fafagaina ai le tino. O le isi lua o gaʻo ma pulu.

Ua vaevaeina faʻamaʻalosi i vasega:

  • Sahara - fualaʻau taʻitasi o suka poʻo filifili pupuu o ia meaola. O kulukose, fructose, galactose, sucrose.
  • Starches - filifili uumi o meaola gaʻo e gaʻo i lalo i vaega laiti o le vaega o meaʻai.
  • Fiber - meaola gaʻo e le o faʻafefeteina.

O le galuega autū o gaʻo o le tuʻuina atu lea o le malosi i le tino. O le tele oi latou e paʻu i lalo i le vaega o meaʻai i glucose, ma ua uma ona avea ma fafie. O kenera o le carbohydrate e maua ai le 4 kcal. O le tuusaunoaga o le fiber, lea e itiiti ifo le caloric.

Aisea e le tutusa uma ai le soifua maloloina o gaʻo?

Malamalama i le tele o gaʻo meaʻai e te manaʻomia e le faigofie, ona e eseese. O le tele lava o taimi, o vailaʻau faʻamalosi e vaeluaina ma faigofie. O le muamua e aofia ai suga, ae o loʻo aofia ai i luga ole suʻi ma fiber.

Ae o lenei faʻavasegaga e mafai ona toilalo ona o oloa e maua ai le maualuga o le fatu o le fatu e mafai ona aoga uma ma afaina i le soifua maloloina (aemaise lava le faamamaina o le gaosia o cereal).

  • Malosiaga o gaʻo - meaola suamalie mai meaʻai e leʻi puipuia, e aofia ai fua, pi, fatu atoa.
  • Faʻateʻa gaʻo faigofie - sugars ma starches, ia faʻamamaina mai le fiva ma gaosia.

O le a le eseesega i le va o gaʻo

E sili atu le soifua maloloina o gaʻo gaʻo nai lo le faigofie aua e sili atu le maualuga o meaʻai. O lona uiga, faatasi ai ma calorie taitasi, latou te aumaia ai antioxidants, fiber, vitamini ma minerale i le tino. Ae o vailaʻau faʻamalosi faigofie e na o calorie ma e leai se mea e sili atu.

Ina ia malamalama pe o le a le eseesega e tutusa uma lava, tatou te faatusatusaina fatuga atoa ma le faamamaina. E tolu vaega i fatuga atoa:

  • Embryo - o se vaega o le saito lea e tele ai gaʻo alumini oona ma isi meaʻai.
  • Faamaumau - o le pito i totonu o le saito, lea e masani ona i ai le maso.
  • Shell - O le pito i fafo o le saito, lea e tele le fiva ma gaʻo aoga gaʻo.

I le siama ma le atigi (lala) - o mea sili ona lelei, ola maloloina ma lelei. Ae i le faagasologa, o le membrane ma le embryo ua aveesea, o lea e na o le starchy endosperm e tumau pea.

Faatusatusa le tele o meaʻai e maua i le 120 kalama o le saito atoa ma le saito saito.

Toga atoaSaito ua faamamaina
Calories, kcal407455
Carbohydrates, g8795,4
Puipuia, g16,412,9
Fats, g2,21,2
Fiber, g14,63,4
Mimine,% o le taua i aso uma3610
Riboflavin,% o le taua i aso taitasi150
Niacin,% o le tau aofaʻi388
Vitamin B6,% o le tau i aso uma208
Folic acid,% o le tau aofaʻi138
Vitamin B5,% o le tau o aso taitasi125
Omea,% o le fua o le aso28
Magnesium,% o le fua faatatau i aso taitasi417
Faʻapitoa,% o le fua faatatau o aso taitasi4213
Potassium,% o le tau aofaʻi144
Zinc,% o le tau aofaʻi236
Manganese,% o le tau aofaʻi22843
Seleniuma,% o le tau i aso taitasi12161
Choline, mg37,413

O saito atoa o saito o se punavai o mea taua e leiloa i le faagasologa o le faamamaina ma le gaosia.

O le tulaga foi lenei i fualaau aina ma fualaʻau. O tagata fou ei ai le suka, ae o loʻo i ai vitamini, minerale, ma fiber. Ae i le gaosia, kuka (aemaise lava i oloa e leʻi maeʻa) ma faʻamaʻi fualaau faisua e sili atu le suka, ma itiiti meaʻai. E le gata i lea, o le suka e masani ona faaopoopo i le saunia o meaai ma meainu.

Aua nei mafua ai ni meaʻai i le suka o le toto

O vailaau faʻataʻavaʻavalea faigofie e vave ona vave faʻaolaina, ma ona o lenei mea, o le toto toto e maualuga tele. O le maualuga o le suka e mafua ai le gasegase e gaosia ai tui tetele o le inisalini, ma o lenei ua oʻo atu ai i se paʻu mataua i le suka. A maualalo i le toto, matou te toe fia 'ai foi i aʻafiaga o fuainumera o fualaau oona i luga o faiʻai e fesootaʻi ma le taui ma le naunau i tagata - matou te aapa atu mo se vaega fou o se mea manaia.

O gaʻofale gaʻo faʻamalosi i le fiber e faʻalemu lemu. O suauu mai ia i latou e ulu malie mai i le toto, o lona uiga e le tupu fua mai le suamalie o fualaau aina atoa, legumes, ma le mulimuli mulimuli: aʻafiaga mo le toto o le kulukose ma le matafaioi o le faʻaiuga. O le mea lea, o vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa e maua ai le tino i le malosi, e fesoasoani ai e faatumauina se lagona o le nofo fiafia mo le umi.

Faaititia le lamatiaga o faamaʻi masani

O gasegase faʻalavelave faʻatasi ai ma le faʻateleina o taumafa faʻaitiitia le Association i le va o mea taumafa fuaina atoa o le saito ma le ono lamatia ai le ola faaletino: e lua ni suʻesuʻega maualuga i tamaʻitaʻi ma tamaitai o Amerika le lamatiaga o faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o le maʻisuka poʻo faʻamaʻi o le cardiovascular system. E mafua ona o fiva, vitamini ma isi vailaʻau na talanoaina i luga: latou te fesoasoani i le iloiloga ogaoga: fualaau faisua ma fualaau aina i le puipuia o faʻamaʻi faʻamaʻi i le puipuiga.

E le gata i lea, o suʻesuʻega ua faʻaalia ai le malosi o le carob filati i le polyphenols e maualalo ai le LDL cholesterol i le hypercholesterolemic o loʻo faʻaaogaina ai gaʻo vailaau faʻalavelave e faʻaititia ai le tele o le cholesterol leaga i le toto ma faʻaititia le aofaʻi o le lelei.

Fesoasoani i le faʻaleleia o otaota

E faitau piliona o siama aoga e taʻua o microbiota e ola i totonu o le manava. E aʻafia ai le soifua maloloina o le intestinal, ae faʻapea foi le tino atoa. O le fiber carbohydrate complexes o se meaai mo vailaau aoga. O le lelei e fafagaina ai i latou, o le sili atu foi lea o latou galue, mo se faataitaiga, fuaina o meaʻai e pei o gaʻo gaʻo pupuu, taua. Iloiloga faʻamatalaga: faʻamuamua i le gastrointestinal tract. mo le soifua maloloina o le gastrointestinal tract.

Faʻaitiitia le mumū

O le inflammation o le tino o le tali masani i le faʻamaʻi poo le manua. Afai o le faagasologa e oso i luga, e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi tuga, e aofia ai le kanesa ma le maʻisuka, Inflammation, tiga, ma faʻamaʻi faʻamaʻi: o se auala faʻafefea e togafitia ai ma togafitiga.

Malosiaga o gaʻo gaʻo e fesoasoani e tau ai O aʻafiaga o mea taumafa i luga o le mumu: faamamafaina o le maʻi gasegase ma le mumu, ae o suga faigofie, e ese mai ai, lagolagosua i ai.

Aisea e afaina ai gaʻo vailaau faigofie?

E le lava mea e gaosi ai gaʻo pe a faʻamalosi. E tatau foi ona lafoai le faigofie, aua latou te:

  • Faʻasalaga le tagofia. O vailaau faʻataʻavaʻavalea faigofie e vave ona faʻatalaina ma e taʻitaʻia ai i totonu o le toto suka. O lenei mea e mafua ai se lagona faifaipea o le fiaaai.
  • Faʻateleina le lamatiaga o le fatu ma oso. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai le Matafaioi o le suka (fructose) i totonu o le ep> o tagata e masani ona taumafa i vailaʻau faʻamalosi faigofie o le a mafai ona atiaʻe le fatu ma le maʻi vascular.
  • Faʻateleina le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. Faʻaauau faifaipea o vailaʻau faʻataʻalise faigofie e mafai Fructose, faʻamalosia o inisalini, ma le metabolic dyslip> faʻamalosi siama e faʻasaʻo i le inisalini. O le mafuaaga lenei mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.
  • Taʻitaʻi i vaisu suka. Suafa e faʻamalosia ai le faiai e maua ai le dopamine. O tagata e fai ma vaisu e mafai ona fai ma vaisu i laʻau suamalie.
  • Faateleina le mamafa. O vailaau faʻamaʻalosi faigofie e aʻafia ai le maualuga o hormones e gafa ma le fiaʻai, ma e faʻaopoopoina ai le maualuga o mea taumafa o le faasinoupu o meaai, meaʻai, ma le gasegase matautia o le meaʻai.

O le a le mea ma le mea e le aoga

E tatau ona i ai ni gaʻo i totonu o le taumafataga, ae naʻo mea lelei: faʻalavelave, fou, e le faʻamaonia.

O fea e maua ai gaʻo vailaʻau faʻamalosi:

  • Soa saito: oisa, buckwheat, karite.
  • Legumes: pi, pi, pi ma lentils (e le o faasaoina).
  • Fualaau faisua ma fualaau aina: soo se mea, e sili atu pe fou pe itiiti foi ona gaosia.
  • Nati ma fatu: hazelnuts, almonds, fatu sunflower, fatu sesame.

O fea oi ai ni vailaʻau faʻamalosi ua natia:

  • Meainu suamalie: sua, soda, cocktails, lauti suamalie ma kofe.
  • Desserts ma sasala.
  • Pulu falaoa lelei lelei.
  • Pasta: mea na faia mai le saito mama.

O gaʻo gaʻo e sili atu ona lelei nai lo mea faigofie. E tele a latou fiber ma meaʻai. O le mea lea, o le tele o taimi tatou te 'ai ai, o le sili atu lea o le soifua maloloina tatou te avea ai. Ae o vailaʻau faʻamalosi faigofie, masalo e manaia, ae matua le aoga ma e oʻo lava i mea leaga.

Aisea e manaomia ai e le tino ni gaʻo

Carbohydrates e sili atu le vevela nai lo faʻamalosi ma aemaise gaʻo. Latou te lagolagoina le puipuiga, o se vaega o sela, auai i le faatonutonuina o le metabolism, o le tuufaatasiga o meaola o le nucleic, lea e faasalalauina ai faamatalaga tuufaasolo.

O le tagata matua e aofia ai le 6 g o le kulukose. O lenei sapalai e maua ai le malosi mo le 15 minute.

Ina ia faatumauina le maualuga o le suka toto, o le tino e maua ai le hormones insulin ma glucagon:

  • O le inisalini e faʻaitiitia ai le kulukose o le toto, liliu i le gaʻo po o le glycogen (maso manu), e faʻaputuina e le ate ma maso.
  • Glucagon e maualuga le suka o le toto.

E aumai e le tino le glycogen mai meaʻai gaʻo-mauoa. I le lava o le sapalai, e fesuiaʻi ai le sili atu o gaʻo gaʻo mai totonu i le gaʻo.

E faʻaalu e le tino le glycogen i le va o 'aiga, o le faʻaagaga e lava mo le 10-15 itula. O le faʻaititia o le maualuga o le suka e mafua ai le fiaai.

O vailaʻau gaʻo e iloga i le tikeri o le faʻalavelave o le molecule, faʻaopoopo e pei ona taua i lalo: monosaccharides, disaccharides, polysaccharides.

O oloa e aofia ai vailaʻau faʻamalosi, o le tino e paʻu i totonu o monosaccharides (glucose), lea e maua mai i le toto e fafagaina ai siama.

O nisi o oloa e aofia ai vailaau faʻamalolo - e fiber (filamu meaʻai, mea pectin), e aoga mo le motumotu o le intestinal, aveesea o mea leaga mai le tino, cholesterol binding, microflora activity.

Tepu o le Carbohydrate e tusa ai ma le faʻalavelave mole mole
UlutalaTaʻo gaʻoO a mea e aofia ai
Faʻamataʻu faigofie
GlucoseMonosaccharideVine, vine, suamalie
Fructose (fualaau suamalie)MonosaccharideTulu, fualaau suamalie, peaches, sima, fualaau mamago, sua suamalie, meainu suamalie, faʻasao, meli
Sucrose (gaʻo meaai)DisaccharideSuga, falaoamata falaoamata falaoamata, sua suamalie, meainu suamalie, faʻasao
Lactose (susu suka)DisaccharideTeu, susu, kefir
Maltose (Malt Sugar)DisaccharideBeer, Kvass
Polysaccharides
PulePolysaccharideFua o falaoamata (falaoa, pasta), pata, pateta
Glycogen (sosolo manu)PolysaccharideO le malosi o le tino, e aofia ai le ate ma maso
FiberPolysaccharideBuckwheat, o le karite bela, oatmeal, saito ma le rye bran, falaoa atoa, fualaʻau, fualaʻau

O le faʻavavega vave o loʻo i totonu o le kulukose, o le fugafiti e itiiti ifo i ai. I lalo o le gaioiga o le vailaʻau gaosini, enzymes, lactose ma le maltose ua vave ona gauai.

O oloa e aofia ai vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi - mo se faʻataʻitaʻiga, o le sima - o le tino e malepe i lalo ole sugars i totonu o le manava laitiiti, pe a uma ona pasia le manava. O le faagasologa e telegese, o loʻo faʻagesegese ona o le fiber, lea e puipuia ai le faʻafefe o suga.

Carbohydrate Taugofie Mea

O se vaega taua o le suka gaʻo e sau mai le pata ma leki. Latou te tamaoaiga i fualaau faisua, vitamini ma minerale.

O le mea pito sili ona aoga aoga o loʻo aofia ai le afifi ma le atigi fagu. O le mea lea, o le maualuga le tikeri o le gaosiga o le oloa, o le le aoga tele.

I kulimi, o le tele o porotini, ae o le tino e faʻamalosia i latou e 70%. Legumes block enzymes digestive, lea i nisi tulaga e solia ai le galalaina, e mafai ona faaleagaina ai puipui o le inumaga laiti.

O le taua tele o le paleni o taumafa o fatuga atoa o fatu o loʻo i ai fiber ma bran, faʻapea foʻi ma cereals.

O le araisa o Peeled e faigofie ona faʻafefeteina, ae e itiiti lava vitamini, minerale, fiber. I le millet ma le paina o karite e tele atu fiva. Buckwheat e mauoa i le uʻamea. Oatmeal e maualuga ile calories, e maua i le potassium, magnesium, ma le zinc.

O se mea taua o le gaʻoina o meaʻai gaʻo e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le mamafa o le tino. O le mea moni, o meaʻai o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi e le faʻafefe, ma i lalo o tulaga masani e le faʻateleina faleoloa gaʻo. O le tino e sili atu ona vave faʻavaveina i latou nai lo puipuiga ma gaʻo, maua ai calorie talafeagai. O le mea lea, e leai se mea e manaʻomia e faʻamaʻapeʻa ai meaʻai gaʻo uma e sau - o la latou sili atu lea e avea ma tupe teu.

O nisi o gaʻo gaʻo e iai foʻi le tele o gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le sukalati e oʻo atu i le 45%, i kulimi vailaʻau - e oo atu i le 55%. Mo le leiloa o le mamafa poʻo le faʻamausali o le mamafa i le tulaga tutusa, e aoga tele le faʻaititia o le taumafaina o meaʻai gaʻo.

Ina ia le maua ai le mamafa, i le aoauli e le tatau ona e 'ai meaai e aofia ai meaʻai.

Lisi (lisi) o mea taugofie

O carbohydrates o loʻo i ai mea suamalie, falaoamata, cereals, fualaau 'aina, fualaau suamalie, vine, meaʻai susu.

Mo le leiloa o le mamafa, e aoga le le sili atu nai lo le 50-60g o meaʻai e aofia ai gaʻo i le aso.

Ina ia faatumauina le mamafa i se tulaga malulu, e mafai ona aofia ai le 200 g o nei oloa i taumafa i aso taitasi.

O le taumafaina o le sili atu i le 300 g o vailaau faʻateʻalosi e faʻaititia ai le mamafa.

Faʻaleagaina mai le tele o meaʻai gaʻo-mauoa

O le faʻaaogaina o le tele o meaʻai gaʻo e faʻauʻuina ai le inisalini, e mafua ai le le lava o suauu oona, vitamini, faʻaleagaina i totonu o totoga o le tino, faʻalavelaveina le gaosiga ma le faʻasiliina o meaʻai.

O le faʻamavaeina o oloa gaʻo e taofia ai microflora aoga. Mo se faataitaiga, o le fefete, lea e faʻaaogaina e fai ai falaoa paʻepaʻe, e oʻo mai i le faʻafesagai.

O le leaga o oloa mai le paluga falaoa ua umi ona matauina. I nisi atunuu, o le falaoa ua tunuina mai i le paluga le faafefeteina, o lenei tulafono o loo i totonu o mataupu faavae o le faatuatua.

O a mea latou te tuʻuina atu ma pe aisea e taua tele ai i tagata?

O se mea taua lenei mo le malosi o le malosi, o se tasi o vaega taua mo se tali malosi, e le gata i lea, ae o mea uma foi e faʻaaogaina ai isi faʻauiga taua ma metabolites.

Saienisi faasaienisie mafai e tagata o loʻo faʻamaʻaʻaina meaola gaʻo ona mitamita vale vave ma tali lelei faiʻai galue. E le mafai ona tatou malilie e faapea, i tulaga o le malulu po o le vaivai o le tino, o se mea ola moni lea i le tulaga o le gaʻo.

Ae i le sefulu tausaga talu ai, o faʻamatalaga ma tagata faʻatau meaʻai ua faia le gaʻo e toetoe lava o fili o le soifua maloloina, ma fomaʻi, i se isi itu, i soo se mea e talanoa i faamanuiaga e le mafai ona faʻaaogaina.

O le a le mea e tatau ona faia mo le mea moni?

Ina ia faia lenei mea, e taua le malamalama i ituaiga ituaiga o gaʻo ma o meaʻai e tatau ona vavae ese mai le taumafataga, ma o a meaai, i se isi itu, ia tau uma lou mafaufau.

I le taimi muamua, e mafai ona vaevaeina gaʻo i le:

  • monosaccharides (mo se faataitaiga, kulukose ma le fructose iloa i tagata uma),
  • oligosaccharides (e pei o le suauu),
  • polysaccharides (e pei o, suauu ma le cellulose).

O i latou uma e ese i la latou vailaau vailaʻau, faʻapea foʻi ma le tali i le tino. O suga faigofie e taua o le vaega muamua, o se mea lelei tele ma e leaga mo le ata.

E tasi le taimi i totonu o le toto, o le kulukose e faʻaaogaina e 6 g i le 15 minute, o lona uiga, afai e te taumafaina i ni aofaiga tetele, ona aofia ai lea i totonu o le gaʻo gaʻo ma teuina "mo le taimi mulimuli". O le natura na amata ona pulea nei faiga. O le homone e taʻua o le inisalini, "fanau mai" e le pancreas, e maualalo ai le kulukose toto e ala i le lafoina i le gaʻo, ma le glucagon, i se isi itu, e siitia lona maualuga.

A faʻaaogaina e se tagata se mea faigofie, o le kulūkose maualuga e tupu tele ma faigofie.

O le tino, e pei ona muaʻi fananau mai, vave ona auina atu le inisalini e fesoasoani ai. E fesoasoani i le suka e liua faalua pe a tele le gaʻo, ma iloa ai e le faiʻai se vaega itiiti o le kulukose mo faʻamaʻi, ma e manaʻo le tagata e 'ai.

Afai o nei meaʻai e toe fai mai lea taimi i lea taimi, ona faʻafefea lea o le metabolism i lenei polokalame, faʻamalolo se aofaiga tele o le hormone, lea e sili atu i le faʻalavelave i vaʻa toto ma vave le matua o le paʻu, ma ua amata ona faʻafefeteina le pancreas ma oʻo atu ai i se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka . A latou fai mai, oi matou o mea matou te 'ai.

O se taunuuga, o lenei taamilosaga mataʻutia e amata ona mafua ai se ituaiga faʻalagolago, ma o le a manaʻomia e se tagata fesoasoani faʻapitoa ina ia toe foʻi atu ai i se olaga ola maloloina. O vailaʻau faʻamalosi faigofie e taʻitaʻi atu ai i le le pulea o le fiaʻai, le le fiafia, vaivai, le fiafia, pe afai e te le 'aina se mea suamalie, tuʻituʻi le moe.

O a meaai e aofia ai gaʻo?

E maua i le toetoe lava o mea taumafa uma gaʻo gaʻo - ae ui i lea, sei vagana ai oloa o meaola (e masani lava ituaiga ituaiga aano o manu ma iʻa). I le taimi lava e tasi, o taumafa natura e aofia ai le tele o le gaʻo gaʻo, ae o oloa ma gaʻo gaʻo vave e tele lava ina gaosia faʻapisinisi (mai le suka paepae i mea gaosi).

Taumafa mea tau oloaAofaʻi gaʻo o le carbohydrate mo le 100 gSuga i le tuufaatasiga,% o meaola uma
Suga100 g100%
Meli100 g100%
Rice (aʻo leʻi kukaina)80-85 g(1). Faitau atili i le tusiga "Meaʻai mo le tuputupu ae o muso".

Tulaga masani o mea inu gaʻo mo le paʻu mamafa

E tele meaʻai e folafola atu ai le pa'ū vave o le mamafa o le mamafa pe a uma ona faʻaaogaina gaʻo mai le mea taumafa - mo se faʻataʻitaʻiga, o se mea e leai se mea e maua ai le carbohydrate poo se meaai e leai ni fua. E ui i le mea moni, i se taimi puupuu o nei taumafataga e mafai ona aoga mo le leiloa o le mamafa, i le faaiuga ua latou manatu e le lelei tele mo le soifua maloloina (sei vagana ai se taumafataga e leai ni fuaula).

E tatau ona e manatuaina pea o le teena atoatoa o meaai o le gaʻololosi o le a faʻaaogaina ai le tino o le tele o vitamini ma minerale, lea e mafai ona oʻo atu ai i se faʻavavega o faʻamaʻi faʻamaʻi, faapea foi ma le atinaʻeina o mea fou. O le mea moni, o le gau o le mamafa i meaʻai o le protein e le mafaia e aunoa ma le leaga o aʻafiaga o le soifua maloloina (3) - aemaise lava pe a oo i le mamafa o le mamafa o le 10 kg pe sili atu.

O gaʻo gaʻo o le punavai autu lea o le malosi mo le ola o le tagata. O le mea e maua mai ai gaʻo o meaʻai uma ia. I le taimi lava e tasi, e tatau ona vavaeese le aafiaga le lelei i le soifua maloloina ma le mamafa mai le taumafaina tele o oloa gaʻo ma le maualuga o le GI ma le aoga o gaʻo vailaʻau ma gaʻo.

  1. Glucose: Malosiaga Punaoa, punavai
  2. Pene Fafaga: Vaega 2, Lyle McDonald, punavai
  3. Meaʻai Laititi Carb: Soifua Maloloina, punavai

Tuua Lau Faamatalaga