Gangrene (necrosis) o vae i le maʻisuka - faʻamaoniga ma togafitiga

O le gangrene o le maʻisuka o meaola e atiaʻe ona o le maualuga o le suka o le toto. O le tele o taimi, e aʻafia ai vae vaivai, e mafua ona o le tele o le toto. I le aluga o taimi, latou te pogisa ona o le faaputuputu o uʻamea ma le uʻamea uʻamea. O nei vailaʻau e teuina mai le toto ona o le vaʻaia. Necrosis o vae e mafua ona o le faamutaina o le okesene i le capillaries. I le maʻisuka e iai le poto masani i le sili atu ma le 20 tausaga, o le aʻafiaga o le atiaʻeina o lenei maʻi ua faateleina i le 80%.

O le mafuaʻaga autu o le gangrene o pito i lalo o le maʻisuka e fesootaʻi ma le faʻaalia o faʻafitauli o gaʻo. Faatasi ai ma:

Gangrene o se maʻi ogaoga o pito maualalo pito i lalo e fesootaʻi ma le oti o le vaʻa. E mafua ai le ogaoga o le tiga, e mafua ai ona le maua e se tagata le avanoa e taitaia ai se soifuaga sologa lelei. I aso nei, e iloa e tagata atamamai ituaiga e lua o gangrene: faʻamago ma susu.

O le gangrene

O le gangrene mumū o se liona o le paʻu, o le mafuaʻaga o le solia lea o le toto. E masani lava, o lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e maua i tagata mamai e maua i le maʻisuka ma le faʻamalolo poʻo le faʻamalaina tele. O le laumei e tupu tele lemu, faʻaalia i le faamamaina o le tino. I le aluga o taimi, o le paʻu i luga o vae ua amata ona sosoʻo ma faʻamalosi, mauaina se lanu uliuli po o le uliuli. E le mafai e se tagata ona taitaia se olaga masani, ua le atoatoa lona malosi. O le gangrene susu e mafai ona iloa e:

  • O le tiga ogaoga i pito pito i lalo,
  • Faaitiitia pe toesea lagona
  • Pulu le paʻu o vae,
  • O lagona faifaipea o le le mautonu
  • Lapoʻa le lava i vae, pe ona o lona toesea,
  • Numera o vae
  • Pallor o le paʻu.

O le gangrene

O le gangrene uaea e mafai ona iloa e toetoe lava o ia lava faʻaaliga e pei o le gangrenia. O le tele lava o taimi, o se liona e maua i totonu o na gasegase e maua i le maʻisuka o loʻo mamafa tele. E masani lava, o na tagata gasegase e masani lava i le masani masani ma le gaogao o pito pito i lalo. O le manua lava ia, e leai se taimi e faʻamago ai. O lea ituaiga faʻamaumauga e faigofie lava ona aʻafia i siama pipisi ma siama, ma e mafai foi ona mafua ai le tuinanau matuia. O le gangrene uaua e sili atu ona afaina. O lenei mea ofoofogia e mafai ona iloa i faailoga nei:

  • Tigā tiga i vae pito i lalo,
  • E masani lava ona i ai le pisa,
  • O le faateleina o le vevela o le tino,
  • Le manogi o le pala mai pito pito i lalo,
  • Le faʻavaeina o le tele o lanu mumu i luga o le paʻu,
  • O le taimi nei o loo tagiau i vae,
  • Faʻatinoina o pito i lalo, latou te mauaina se lanu uliuli po o le lanu violē,
  • Le faʻaalia o veins i vae.

Togafitiga metotia

Togafitiga o le gangrene ma le maʻisuka e manaʻomia ai le faʻatasi. E taua tele le mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi, talu ai le le amanaiaina o fautuaga e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga.

  • O le faʻavevesi ma le faʻamaʻi o auala ia e fesoasoani e faatoilalo se ituaiga o gangrene o le maʻisuka. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona tuua le vae. O le autu o metotia o le faʻaogaina o vaʻa na faʻaleagaina, lea e toe faʻafoisia ai toto toto. O loʻo faia faʻataʻitaʻiga i totonu o le falemaʻi, e aunoa ma se faʻamaʻi - e ala i se tamai puncture, e faʻataʻitaʻi e le fomai uma togafitiga tatau ma se meafaigaluega faapitoa. Aʻo faagasolo le faʻatinoga, o se tagata e masani lava e le toto le toto.
  • O le taotoga o taotoga o vailaʻau e mafai ona faʻasaʻoina le toto i le pito i lalo, faʻapea foi ma le faʻasaʻolotoina o le ischemia. O lenei metotia e matua matautia lava, e faia i lalo o faʻamaʻi lautele. O le aano o le faʻaogaina o le suia lea o vaʻa ua aʻafia i ai faʻatasi ma taʻitaʻi faʻapitoa e faʻataunuʻuina le galuega a le au.
  • O le faapipiiina o paʻu o se auala lea e pulea ai e le fomaʻi le mea na aafia ma paʻu paʻu. Nai lo le aʻafia o patches, e mafai ona vavae ni mea faʻapitoa faʻapitoa. E mafai foi e fomaʻi ona fesuiaʻi gaʻo mai isi vaega o le tino.

Isi togafitiga

O nisi tagata atamamai e matauina o le anapogi o le a fesoasoani e taofi le atinaʻeina o le gangrene o le maʻisuka. O se auala faʻaalia o le faʻaalia e tatau ona mataʻituina e se fomaʻi. E sili le faia o lenei mea i se falemai faapitoa. I uluaʻi laʻasaga o faʻapitoa, o le matelaina e mafai ona taofia uma faʻamalosi tino. E le gata i lea, o le avega i aso taitasi i luga o vae o le a fesoasoani e faʻavae le toto.

Puipuiga

O le maʻi suka o se faʻafitauli matuia o le endocrine e mafua ai le tele o faʻamaʻi tuga. O le maualuga o le suka o le toto e afaina ai le soifua maloloina o toto toto, lea e mafua ai le faaleagaina o le tino. I le tulaga o le tuulafoaiina faaumiumi, o le maʻisuka e oo atu ai i faigata ogaoga lea e masani ona afaina ai pito i lalo.

Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le atiaeina o ia faamai, e tatau ona usitaia ia togafitiga nei:

  • Aloese mai amioga leaga uma e afaina ai le toto: ulaula, inu ava malosi,
  • Aumai le mamafa o lou tino, lea e faʻapupulaina ai le toto,
  • Filifili lelei ou seevae: e tatau ona maualuga ma lelei,
  • Mataʻitu lau meaʻai, e le tatau ona i ai se kulukose i totonu,
  • Ia fai ni totini i taimi uma - e tatau ona faia i se mea masani,
  • Fai ni paipa o seevae - e le mafai ona ofuina le paʻu tutusa mo le silia ma le 2 aso,
  • Vaʻai ou vae i aso uma
  • Afai ei ai ni manua e aliali mai i le pito i lalo ole pito i lalo, vave togafitia i latou,
  • Aua le faʻaogaina totini soʻo, aua e mafai ona latou faaleagaina le paʻu,
  • Pe a aliali mai sana po o sana, afifi le vae i le fusi - e mafai e se 'au-faʻamalosi ona faaleagaina le pito i luga o le paʻu,
  • Taofi le fufuluina o le taele lea e vave ai le tafe toto,
  • I le po, faʻaaoga suauu masani i le paʻu e fesoasoani e faʻamalosia ma toe faʻaleleia le epidermis.

O le faia o ni puipuiga faigofie o le a fesoasoani ia te oe e puipuia pe taofi ai le atinaʻe o le gangrene o pito pito i lalo. Afai e te matauina muamua faailoga muamua ia oe lava, ia e talanoa i se fomaʻi.

O le a le gangrene

O le maʻi suka o se faʻalavelave faʻamaʻi faʻapitoa lea e maua i le kulukose maualuga. O le mafuaʻaga o le le mafaia lea o sela e faʻaleleia ai le inisalini poʻo le faapalepale i ai. A aunoa ma le inisalini, e le ulu atu le kulukose i totonu o siama, e maua i le toto ma mafua ai le hyperglycemia (maualuga maualuga o kulukose).

O le hyperglycemia faʻalautele, e le mafuatiaina e mafua ai le afaina tele o le tino, faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o toto toto, faʻamamaga. Ole gangrene o le maʻisuka o se faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka.

Gangrene o se togafitiga faʻaleagaina e oʻo atu ai i foliga o le necrosis (necrosis) o masini. O totoga e amata ona oti ona o le faʻaleagaina, le paleni paleni, faʻamaʻi.

E tele mafuaʻaga e amataina ai lenei faiga:

  • sosolo totoga,
  • faʻamaʻi
  • faaletino, aafiaga vailaʻau.

Gangrene o pito i lalo o le maʻisuka o se mafuaaga taatele o le faʻaitiitia o le ola o le ola, toesea o le gafatia galue, ma le le atoatoa.

O le lamatiaga o le gangrene i tagata maʻisuka e faʻatusatusa i tagata soifua maloloina e faʻalauteleina: i tama tane i le 50 taimi, i fafine e 70 taimi.

Faʻavasegaga

Gangrene i le maʻisuka e le tupu mai o se faʻamaʻi tutoʻatasi. Faʻavae i luga o le atinaʻeina o togafitiga ona o le maʻisuka.

O ituaiga nei faʻamaʻi e iloga:

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

  • Ischemic - solia o le toto o le toto i totonu o vaa ona o le faʻaitiitiina, o le faʻavaeina o toto. Faʻailoga: o le paʻu e malulu, pale i vaega o le faʻamaʻapeʻa, tiga pe a savali, le lava o le pulupation i maʻa o loʻo i ai faʻamautinoa.
  • Neuropathic - o se faʻaitiitia o le lagona faʻaleagaina ona o le faʻaumatia o filo o le namu endings. Faʻailoga: o le paʻu e mafanafana, ma le pogisa, o le tiga i le po, faʻaitiitia le lagona faʻapitoa i se pusa puipuia i luga o maʻa,
  • Laʻau faʻafefiloi (neuro-ischemic) - le maua o le toto ma le faʻaitiitia o le lagona.

O le natura o le tafe, e lua ituaiga o gangrene e iloga.

  • O le gangrene mo le maʻisuka. E tupu i maʻi mamago ma mamaʻi ona o le le lava o le toto. O lona uiga o le atinaʻe faifai malie. O kulupu e amata ona magoto, faʻafefete, palu. E faasolosolo malie lava, e lanu enaena pe uliuli le mea ua faaleagaina, i se lanu vaivai. O le uiga o le maʻi masini malolo e le mafai ona alu i tua atu o le nofoaga ua afaina. O meaola ninii e toetoe lava a le tupu i ni mea mamago, o le mea lea e leai se inu o le tino. Ae ui i lea, i le tulaga o faʻamaʻi pipisi, o loʻo i ai se avanoa e fesuiai ai i se foliga susu.
  • O le gangrene mo le maʻisuka. O le mafuaʻaga autu o le tuʻuina atu o le toto e matua afaina ona o le thrombosis. E vave maliu vave, o le faagasologa o le gasolosolo e agai atu i nofoaga lata ane. O le lima ua aʻafia e avea ma se uliuli-hue, pe ae lolomiina le paʻu, ua faalogoina se leo leotele, o le manogi o le pala e aliali mai. O le maʻi o le maʻi e latalata i le taua ona o le inupia. A aunoa ma togafitiga faafomaʻi, o loʻo i ai se taufaʻataʻu o sepsis ma le oti.

E le mafai ona e togafitia togafitiga o togafitiga oe lava, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi.

Mafuaaga o mea tutupu

O le hypoglycemia e afaina ai na o toto toto ma neura. E solia ai le metabolism i totonu o le tino, faʻavaivaia ai le tino puipuia o le tino, ma faʻamalosia ai tagata gasegase e afaina i faʻamaʻi pipisi. O le suka maualuga e fausia ai se siosiomaga lelei mo le atinaʻeina o meaola ninii. Faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi, o le mea itiiti lava le vevesi, o le solia o le paʻu i le faʻamaʻi e mafua ai le maʻi le tumau.

I se tagata soifua maloloina, soʻo se manuʻa e lagona ai lona tiga. I le maʻisuka, ona o le faʻaitiitia o le lagona, e le masani ona tupu ma e ono afaina ai ni paʻu paʻu. O le maʻi suka o se masani masani lea e mafua ai le maʻi pipili ma le gangrene.

O le maʻi o le maʻi suka o se faʻalavelave lea o pathoces e tupu i totonu o vaa, maso, ponaivi, ma sooga o vae. Faʻaalia i le talaaga o le hyperglycemia faaumiumi. Suiga i ponaivi ma le cartilage e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, o le uta pe a tufatufa faʻasalalau, o loʻo i ai le mamafa o le mamafa i nofoaga taʻitasi. E paʻu le paʻu i luga ia i latou, o gaʻo e foliga mai, i lalo ifo o le papaʻe ma le maʻi o le maʻi.

Faʻataʻutia e le mea moni e faʻapea, o tagata matutua, e sili atu le mamafa o gasegase e le mafai ona asiasia naʻo le vaevaevae o latou vae. E mafua ai ona afaina ai manuʻa.

O le lamatiaga o le vae i le maʻisuka ua faateleina i le i ai o ni mea taua:

  • umi le maualuga o le hyperglycemia,
  • atherosclerosis
  • se talafaasolopito o maʻi o le maʻisuka,
  • vailaʻau vaʻaia,
  • ulaula ma le ava malosi
  • le lelei o le tumama ma le le lava o tausiga o vae.

Faʻagasolo i le 30-40% o le maʻisuka i le olaga atoa. I le taimi lava e tasi, 20-25% e faʻataʻi falemai ona o faʻafitauli o le maʻi suka.

E faapefea ona amata le gangrene o vae?

O le uluai laasaga o le gangrene i le maʻisuka e masani ona faigata ona fuafua. O le mafuaʻaga autu o lenei faʻamaʻi matautia o vailaau faʻapitoa.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Faailoga e faʻaalia ai le faʻaalia o faʻafitauli:

  • Loto. O loʻo i ai se manaʻoga mo le tele o taimi malolo ao savali.
  • Laveʻaina vae e oʻo lava i le taumafanafana.
  • Numera, leai se lagona.
  • Pale, felanulanuaʻi, aemaise ile tamatamailima.
  • Tingling in the foot, tamatamai lima.

E tele taimi e alu ai tagata gasegase i le fomaʻi, ua leva ona iai faʻamaoniga o le gangrene o pito i lalo o le maʻisuka:

  • fiva
  • tiga ogaoga tiga
  • afu, vaivaiga ona o le inupia,
  • manuʻa manu.

Soʻo vae, tamatamailima - nofoaga e sili atu ona pagatia mai maʻi o le maʻisuka.

O le vevela o le toto, o le faʻaitiitia o le lagona lelei e taʻitaʻia ai le mea moni, o manuʻa laiti e ono aʻafia ma tupu aʻe ai i le maʻi suka.

Faʻailoga

Gangrene o pito i lalo, faigata i le maʻisuka, e faigata ona togafitia. Faatasi ai ma le matua, o le lamatiaga o le faateleina o lenei faʻalavelave, e faʻalagolago i le umi ma le mamafa o le maʻisuka.

E taua tele suʻesuʻega e faʻaalia ai le amataina o faiga faʻapitoa. Mo lenei mea, e tatau ona faia suʻesuʻega masani e se endocrinologist, fomaʻi, podologist, ma se fomai tipitipi vascular.

E tatau foi ona faʻataʻitaʻi i le tele o suʻesuʻega:

  • suʻesuʻega i fale suʻesuʻe o le toto ma le urine mo le kulukose,
  • lipotelgraphy o toto toto (Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi) - fuafuaina o soliga i totonu o le toto o vaʻa toto,
  • angiography - faʻamatalaga o le vavalalata ma le fesuiaiga o vaʻa toto,
  • X-ray o le vae, iloa o suiga faʻaleagaina i vae,
  • densitometry, faʻaalia o faailoga o le osteoporosis,
  • angiography, fuafua le tulaga o toto toto ma le natura o le tafe toto.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faia i aso uma se asiasiga vaaia oo latou vae mo ni manuaga laiti. E taua mo i latou le iloa po o le a le gangrene o pito i lalo ma ona uiga.

Gangrene o pito i lalo, faigata i le maʻisuka, e faigata ona togafitia. O le faʻafitauli ole gasegase, faʻaletonu vaivai, ma faʻamaʻi faʻamaʻi e puipuia ai le vave toe faʻaleleia.

O togafitiga faʻapitoa e faʻamoemoe i le faʻaaogaina o mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi:

  • faaitiitia i le kulukose o le toto,
  • faʻaitiitiga o le faʻaleagaina o le faʻavae ona o vailaau faʻamaʻi ma togafitiga o manua,
  • aveeseina o le inu,
  • faʻamaʻiina o mea na mafua ai le leʻo - aveeseina o le toto, pipiʻi taotoga,
  • faaitiitia le ave o le vae.

I le gangrenia matutu, o le tulaga lautele o le maʻi e mausali, e aunoa ma le taufaamatau o le oti. O le mea lea, o le taotoga ua tolopoina seʻia oʻo i se tuaoi manino e aliali mai i le va o le tino maliu ma masani.

Faatasi ai ma le saoasaoa o le salalau o le faiga o le purulenti, o fomaʻi e taumafai e faʻailoa mea ua faaleagaina, ma isi togafitiga. I mataupu sili ona faigata - i le vavaeina o se lala.

E tusa ai ma fuainumera, o le maualuga o le vae o le a vaevaeina, o le tele foi lea o le oti i ni nai tausaga.

O le maʻisuka eo faatasi ma le tele o faʻafitauli. I le gasologa o taimi, faʻamaʻi o le fatu cardiovascular, o fatugaʻo ua aliali mai, ua faʻavaivaia le metabolism, ua faʻaitiitia le puipuiga. O lenei mea e faʻalavelaveina ai ma faʻatuai ai le faagasologa o togafitiga ma le faʻaleleia o maʻi, faʻatusatusa i tagata e leai se maʻisuka.

E toetoe lava o tagata uma e maua i le maʻisuka, pe a uma le 10 i le 15 tausaga talu mai le amataga o le faʻamaʻi, o le a aliali mai faailoga o faʻafitauli vailaau. O togafitiga faʻapitoa ma togafitiga faʻapitoa e fesoasoani i le faʻaitiitia lelei o nei taunuuga ma puipuia ai le gangrene o pito i lalo i le maʻisuka.

Faailoga ma faailoga o le gangrene i le maʻisuka

E taua le manatuaina o le gangrene gaselase e mafai ona pisia, lea e mafai ona mafua ai le atinaʻe o le garegrene susu.

Faailoga o gangrene susu:

  • fula o le vaega aafia,
  • mūmū o le paʻu, lea e suia ai le lanu enaena poʻo le uliuli,
  • maʻi, manuʻa poʻo paʻu o loʻo faʻamalosolo ai peʻa,
  • le manogi o mea faalilolilo,
  • fiva ma vaivaiga lautele,
  • ma le galanrene gaʻo, faʻapipiʻi le paʻu o le vaega ua afaina. A e kiliki i le paʻu, e faʻalogoina se leo paʻu pe tafe,
  • faʻatasi ai ma le galanrene totonu, ogaoga tiga i le tino ua matauina.

E oʻo lava i se tasi o faʻamaoniga o loʻo i luga e mafai ona avea ma se faailoga o se maʻi maʻi amata, o le mea lea, afai e tupu, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Faailoga o le maasiasi septic le mautonu:

  • toto maualuga
  • fatu palpitations,
  • fiva
  • fenumiai,
  • puupuu le manava
  • vavao.
E tāua tele le iloa o aiga uma o le tagata gasegase i le maʻisuka ma i latou e masani ona latalata ia te ia, mo se faataitaiga, i le galuega. I lenei tulaga, o le a latou maua le taimi e tali atu ai i le taimi, mafua ai le tausiga faʻafuaseʻi, talu ai ona o le maʻi lava ia atonu o loʻo i ai i se tulaga le fesoasoani.

Tuua Lau Faamatalaga