Maʻisuka ma mea uma e uiga i ai

I tausaga talu ai nei, na amata ai ona faʻaaoga e tagata le meaalofa o le natura. Ierusalemaichokiko, lea e lauiloa mo ona mana faamalolo, e mafai ona taua o se tasi o oloa toe faaleleia. O lenei aʻa e le mafai ona faʻaleagaina soʻo se itu aʻafiaga, ma o loʻo avanoa foi i itu eseese o lo tatou atunuu, aua e le o se mea e mafai ona tupu ma e mafai ona tupu i soʻo se tau.

O le a le uiga ese o le atisikoke o Ierusalema?

O atiseti o atiseti o Ierusalema e matua mauoa i se mea faapitoa inulin. E masani ona faʻaaogaina mo le gaosia o gaʻo faatagaina mo le faʻaaogaina e le maʻisuka - fructose. Inulin o se polysaccharide masani lea e mafai ona faʻaaoga faatasi ma le hormone pacreatic autu i le togafitiga o le maʻisuka.

E ui lava o le inulin o loo i ai i ni nai laau totino, o le saienisi o aso nei e mafai ona aveeseina mai na o le toisina o Ierusalema.

O se taunuuga o suʻesuʻega, na faʻaalia mai ai e mafai ona avea le tui o lenei laau ma mea e sui ai le inumaga o le inisalini mo se tagata matua e maua i le maʻisuka.

O le eseʻesega o lenei oloa o lona uiga faʻalelei. E le mafai e le laau ona faaputuputuina ia lava i luga o fualaau oona ma palapala mai le eleele, e pei o isi aʻa e fai. O le mea lena e maua ai se avanoa sili ona lelei e faʻaaoga ai le oloa i lona tulaga masani, e aunoa ma le faʻaaogaina o le vevela.

O loʻo i ai le isi igoa mo le atisisiko ile atinaʻe - o se peranise o le eleele. O lenei aʻa, e ui lava e toetoe lava a leai ni fiva, e matua maofa tele i minerale, vitamini, ma amino acids. O le atisikoke a Ierusalema o nisi taimi e sili atu ona maua i le uʻamea, le silicium, vitamini B ma le C nai lo pateta, kāloti poʻo pulu.

Afai e te faʻaaogaina lenei "pi" i meaʻai faʻasolosolo, o le a fesoasoani lea:

  • maualalo le kulukose o le toto
  • puipuia le teuina o masima,
  • puipuia le afaina o le stroke ma le fatu,
  • avea ma faʻataʻitaʻiga o urolithiasis,
  • aumai le toto maualuga i masani,
  • e leiloa le mamafa.

Faʻafefea ona togafitia le atisikoke o Ierusalema?

O lenei aʻa o le aʻa ua leva ona lauiloa mo ona malosiaga ola, lea e na o le aafia ai lava o le tino o le tagata. O le toisina o le toisina o Ierusalema e mafai ona maua mai ona fatu, ma o se teuteuga o loʻo saunia mai le au. O nei vailaʻau na faʻaaogaina i le tele o tausaga talu ai e avea ma vailaʻau e fesoasoani e faʻamalolo manuʻa, tipi, mu.

E le gata i lea, afai e te faʻaaogaina le sua sua ma le teuteu o paʻu o le ele, e mafai ona e feagai ma le tiga i le tuila, sooga, sola ese mai le faʻalavelave moe, leai se malosi ma le leai o se manaʻo.

I aso nei, faʻafetai i suʻesuʻega faasaienisi eseese, o uiga fou o lenei laau aoga ua maua. E mafai ona avea ma se meafaigaluega sili ona lelei i le tau faasaga i nei faʻafitauli:

  1. maʻisuka
  2. toto maualuga
  3. siama fatu fatu.

Ina ia ausia taunuʻuga, e taua tele le faʻaaogaina o le laau i nisi taimi, ae ia aofia ai i le lisi o aso taʻitasi. O le faia o lenei mea e le faigata e pei ona foliga mai i le taimi muamua e te tilotilo ai, aua e lava lava auala e saunia ai. ae ui i lea, o le atisikoke o Ierusalema o loʻo aofia i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma togafitiga faʻaleaganuʻu, o le a sili ona aoga mo tagata matutua.

E faʻapefea ona saunia se vailaʻau e faʻavae i luga o le atisosisisi a Ierusalema?

O fomaʻi e fautuaina le inu vai mai Ierusalema atisitoke. Ina ia faia lenei mea, ia fufuluina lelei le aʻa o le togalaau, mago, ona uu ai lea i se fatu. O le mea e maua ai le paʻu o loʻo sisiina e ala i le susu. I le taimi o le kuka, e sili atu le aua nei faʻaumatia le paʻu, lea e aofia ai le tele o le uʻamea ma le keneka. O le a avea lenei ituaiga o togafitiga o atisosiga a Ierusalema.

O lea ituaiga oloa e mafai ona taʻua o le elixir faamalolo, aua o le a fesoasoani le suavai e taulima ai le tele o maʻi ogaoga, ma le maʻisuka aemaise lava. O fualaau mai le atisichoke a Ierusalema e fautuaina e faʻaaoga le tolu vaʻaiga o le ipu tioata faatolu i le aso ao leʻi 'aʻai (pe a ma le 15-20 minute). O le togafitiga e 1 le masina.

Laʻau faʻapipiʻi faʻavae e faʻavae i laulaʻau ma le ogalaau o le laau. Mo le sauniuni, faʻaaoga 2 sipuni tele o mea gaʻo matago (pito i luga ma lau o le artichoke a Ierusalema), lea e sasaa atu i le afa-lita o vai inu. O le paluga e tauanau pea i le po, ona faʻamaʻaina lea i se faʻaveve. E tatau ona e ave le vailaʻau i le afa afa 4 taimi i le aso. O le faagasologa o togafitiga o le a 3 vaiaso. O le mea lautele, o suʻega, togafitiga faʻavae mo le togafitia o le pancreas faatasi ai ma le atisosisisi a Ierusalema e mafai ona ofoina atu le tele o mea manaia.

O taunuuga lelei e mafai ona maua pe afai e te faʻaaogaina le tincture e faʻavae i luga o fugalaau o lenei aʻa. E ao ona aoina mai ia Setema ma faʻagogo e aunoa ma le susulu o le la po o totonu o se potu ma lelei le ea. Mo le tincture, ave se sipuni tele o fugalaau mama ma sasaa 2 ipu vai inu. O le mea na tupu mai ai na tuʻuina e tu i le po ona faʻamaeʻa ai lea. Ave le oloa e tatau ona faia i le afa afa 4 taimi i le aso mo le 10 aso.

E mafai foi ona e taumafai e togafiti togafiti. E tatau ona fufuluina ma tipi i ni papatusi lamolemole, ona faʻagogo lea i le potu vevela poʻo le ogaumu, ae le vevela (leai se sili atu i le 70 tikeri). E mafai ona 'aina mea e gaosia mai fafo e fai ma faʻaopoopoga i lauti pe faaopoopo i fualaau aina pe a kuka le kuka. E mafai ona maua le masini e ala i le tipiina o fatugogo mama ma se kofe kofe poʻo se paluga, ma teuina i totonu o se fagu faʻamau.

O le isi vailaʻau o le pear tea. E mafai ona saunia mai se sipuni tele ole paʻu o laau, e tumu ile lua tioata o vai inu. O se taunuuga lelei o togafitiga e mafai ona ausia pe afai o le lauti e faʻaaogaina ia le itiiti ifo i le tasi i le aso mo le 3 vaiaso.

Ierusalemaichokei: togi ma faʻamaʻi o le maʻisuka mo le faʻaitiitia o le suka

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O TATOU FESOASOANI RECOMMEND!

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Afai e te maua i taimi uma le suka maualuga maualuga, e tatau ona e fetuunai le polokalama o meaʻai. Endocrinologists o loo atiaʻe se taumafataga maualalo-gaosiolo e faavae i luga o le filifiliga o oloa e ala ia latou index glycemic (GI), o se faailoilo e faʻaalia ai le fua o le kulukose e ulu i le toto pe a uma ona 'ai se oloa.

E iai fualaau faisua e le gata ina taliaina e le maʻisuka ia latou meaʻai i aso taitasi, ae fautuaina foi ona oa latou mea e maua ai le suka. O nei mea e aofia ai le artichoke a Ierusalema, poʻo tagata masani e taua o le atisiliko o Ierusalema (lau o le fanua). E tupu i le eleele, e tofo e pei o pateta fou, ei ai sona suamalie suamalie.

Ina ia mafai e le artichoke ona aumai ni mea lelei mo le tino, e tatau ona e iloa le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema i le tulaga o le maʻisuka. O lenei autu e faʻamaoni i lenei tusiga. O lomiga nei o loʻo taʻua - o aofaʻi ma faʻasalaga o se paʻu o le eleele, pe faʻapefea ona 'aina le atisina o Ierusalema i aso taʻitasi, pe faʻapefea ona saunia le siʻosiʻomaga o le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka, siama mai atisichoke ile Ierusalema e aunoa ma le suka.

O le uiga mataʻutia o le atisosisi o Ierusalema

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona 'ai mea taumafa ma se faʻamaumauga faʻapitoa e oʻo atu i le 49 iunite. O le meaai autu e faia mai ia i latou. Meaai ma se faailoga o le 50 - 69 iunite ua faatagaina mo le maʻisuka ituaiga 2 e avea o se tuusaunoaga, ni nai aso i le vaiaso, e le silia le 100 kalama. O le maʻi lava ia e tatau ona i ai i se tulaga o le faamagaloga.

O meainu ma meaai, o le faasinomaga igoa lea e tutusa pe sili atu i le 70 iunite, e faasaina e le fomaʻi i le taimi o togafitiga, ao latou faateleina le maualuga o le toto toto i le le taliaina mo se taimi puupuu, mafua ai le hyperglycemia i le maʻisuka ituaiga 1, ma i le maʻisuka ituaiga 2 latou te faamalosia ai se tagata e inu i le suka.

I nisi o tulaga, o le faasinomaga o le faasinomaga e ono faateleina, mo se faataitaiga, mai togafitiga vevela po o suiga i le ogatasi o le oloa. Ae o lenei mea e le faʻaaogaina i aʻa o le artichoke Ierusalema. I le faaopoopo atu i le GI, e tatau ona amanaʻia le kalori o le oloa, aua o le maʻisuka e masani ona mamafa i le oona.

Ina ia malamalama i le saogalemu o le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema ile tulaga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e iloa ona faailoga.

E fia calorie, ma o le a le mea o loʻo e faia e se peranise ele:

  • 61 kcal mo le 100 kalama o le oloa
  • o le faasinoupu e 15 iunite.

E mafai ona iloa mai lenei mea e matua saogalemu lava le 'aiina o le artichoke i aso taʻitasi ma le suka maualuga. E oʻo atu i le 250 kalama o lenei fualaau faisua e faʻaaoga i le taumafataga a le tagata maʻi i le aso.

O faʻamanuiaga o le paʻu oneone

O le atiseti o Ierusalema ma le maʻisuka ituaiga 2 e fesoasoani i le fofoina o se maʻi "suamalie", sili atu, ina ia faaitiitia. E maua lenei mea ona o le mea o le atisusisi o loʻo aofia ai inulin - le natura masani o le inisalini. O le aofaʻi o inulin i aʻago o le fatu e 10-15%.

E toaitiiti tagata latou te iloa o fua o le suka e maualalo le suka e fai mai i lenei fualaau faisua. E mafai ona taʻu saʻo atu o le atisisisi o Ierusalema e aoga i le maʻisuka ma o lona puipuiga.

O faʻamaoniga mai tagata maʻi ma se ituaiga o maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini e taʻu mai ai o le atisiliko ile Ierusalema e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i se tulaga masani, i le naʻo le lua vaiaso o le faʻaaogaina o lenei fualaau faisua, o le mea taua o le iloa pe faapefea ona faʻaaoga le artichoke o se togafitiga masani i tamaiti ma tagata matutua.

O le a le aoga o le artichoke Ierusalema:

  1. B vitamini,
  2. Vitamin PP
  3. ascorbic acid
  4. inulin
  5. paluka
  6. calcium
  7. kilika
  8. fumela
  9. magnesium
  10. uʻamea.

O meatotino lelei o le artichoke a Ierusalema o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, o minerale i totonu o le fualaau faisua o loo i totonu o le lapoa tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tele le uʻamea i totonu, e sili atu nai lo beets ma lapisi. O le faʻaaogaina o le artichoke o le faʻafetai i le inulin e le gata ina faʻaititia ai le suka, ae aveesea ai foi le mamafa o faʻamaʻi ma meaʻai o le afa-ola mai le tino.

O le atiseti o Ierusalema e masani ona faʻaaogaina i le togafitiga o faʻafitauli o le gastrointestinal tract i le tamaititi ma le tagata matua. E mafai ona faʻaaogaina i togafitiga faʻasolosolo, e faʻaumatia ai le manava ma le manava.

Faʻaaogaina le artichoke Ierusalema e fautuaina e faʻafaigofie le microflora i totonu o le inumaga, ina ia faʻaleleia ai le aʻafiaga. O le elee o le eleele e fai ai se meafaigaluega sili ona lelei mo le atinaʻeina o siama aoga i le manava.

O faʻamatalaga aoga nei o le fualaʻau:

  • togafitia gasegase gastrointestinal eseese,
  • faʻaititia le cholesterol leaga
  • ei ai le faʻaititia o le aʻa i le toto maualuga,
  • faatulaga le toto toto,
  • aveese le manava, manava, vomiting, taoto,
  • faamalosia le muso o le fatu.

O le atiseti o Ierusalema mo le maʻisuka e taua tele i le fesoasoani lea i se tagata o le edema, faʻaleleia le gaioiga o le tino cardiovascular system.

O faʻamanuiaga o le atisosisi o Ierusalema o loʻo faʻaalia foi i meatotino faʻasao. Fomaʻi fautuaina tagata nonofo i 'aʻai e leai ni mea e ola ai e faʻatau ai aʻa e lua i le aso, pe inu 70 mililiters o le sua. Mai aʻa e mafai ona e saunia se teuteuga.

Matou te saunia e pei ona taua i lalo:

  1. Muamua lava, ia 'aina lelei se atisikoke se tasi Ierusalema ma liligi le 800 milliliters o le vai inu,
  2. faʻaaoga mo le itiiti ifo ma le 60 minute,
  3. pe a maeʻa
  4. mea inu suamalie na tunu i le 500 milliliters i le aso.

O togafitiga o atiseti o Ierusalema e aoga i togafitiga faigata mo ia faʻamaʻi:

  • tachycardia, ischemia,
  • fatu fatu
  • atherosclerosis
  • maʻi suka o le muamua, lona lua,
  • toto maualuga

O lo o atiaʻe e Ierusalema Ierusalema ni mea faʻamalolo ma i le tau faasaga i neoplasms leaga.

Ina ia maua mea sili ona aoga mai le fualaʻau, e tatau ona e iloa pe faapefea ona ave le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka.

Le faaaogaina o le artichoke a Ierusalema

Faʻafefea ona faʻaaoga le atisosisi o Ierusalema ma le maʻisuka - e toʻatele tagata gasegase e fesili i lenei fesili. E leai se faʻamatalaga manino iinei - e mafai ona faʻaopopo i salati, e saunia ai tinctures poʻo le sua o le sua fou.

O lenei fualaau faisua ua taua o se tagata tau ma le kulukose maualuga ma le cholesterol leaga. Ina ia faʻaitiitia le faʻaalia o se maʻi "suamalie", e tatau ona e 'aina se fualaau e tasi, e tusa ma le 100 kalama, pe inu 100 mililiters o le sua i luga o se manava gaogao i le taeao i luga o se manava gaogao.

O le tosina o le Ierusalema e aoga mo le maʻisuka i faʻataʻitaʻi ma le kuka. Ina ia faʻasaoina mea uma i le atisichoke ile Ierusalema, e tatau ona faia le taamilosaga i se sima poʻo se mea laupapa, talu ai ona o le uamea e gaoioi ai ma e tele lava ina le 'aina le fualaau aina o vitamini. E ui lava e mafai ona e 'ave se atisikoke e le faʻamaonia, e lelei le fufuluina i lalo o le vai.

O loʻo i ai vailaau faʻasaʻi ma le atisatisima Ierusalema, sili atu, e faavae i luga. E faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le maualuga o le kulūkose i totonu o le tino, faʻateleina ai le tui ile inisalini. Le lisi o fualaau sili ona lauiloa (o latou igoa):

O fualaau oona e ave i le taeao i luga o se manava gaogao, afa itula ao lei faia se taumafataga, inu tele vai. E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le suka toto, e mafai ona e faʻaaoga le sipuni. O le umi o le umi o le suʻe, o le maʻisuka o le a faʻaaogaina.

E mafai lava ona ou faia i se isi itu se paʻu i totonu o le tau faasaga i le maʻisuka? O se mea lauiloa le kukaina o le maʻisuka. Ierusalema artichoke i luga o le vodka mai le maʻisuka o le a le fofoina le maʻi, ae o le a na ona tuuina atu ai se aafiaga sese.

O le mea moni o le glucose ua faʻamalolo litaea mai le ava malosi, ae o loʻo faʻaauau pea i le tino. Ma o le taimi lava e faʻaumatia ai le ava malosi e le tino, maua ai le suka maualuga. Ma o le sosoʻo o le artichoke o Ierusalema i vodka e le afaina ai le maʻisuka.

O le mea o loʻo mulimuli mai o le a faʻaititia ai le suka o le toto:

  • faafetai i aʻa o se tootikoke se tasi Ierusalema ma sasaa se lita o vai inu,
  • faʻaosoosoga i le tolu itula, ona aʻafia ai lea.

O le a le umi e alu ai? E faʻalagolago lava ile alualu i luma o le maʻisuka ituaiga 2. O le tau maualalo o le a tolu vaiaso.

O lenei siaki e le gata o le togafitiina o se maʻi "suamalie," ae o le puipuia foi o lenei faamai.

Suesuega o atiseti o Ierusalema

O le atisikoke a Ierusalema o ana faʻamanuiaga e le mafai ona faʻamagaloina e tatau ona i ai i le taumafataga, e le gata o se tagata soifua maloloina ma le maʻisuka. Afai e masani ona e taumafa i salakeke, o le a faigofie lava ona faʻafeiloaʻi e le atisichoke Ierusalema lau lisi. O nei fualaau salati o le a faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, cholesterol leaga.

E tatau ona e fufuluina ipu i yogurt e le o faʻasusu, o le siʻosiʻomaga lanu suamalie po o le suāuʻu olive. O nisi taimi e mafai ai ona faʻaaoga le kulimi kulimi-maualalo. E mafai ona faʻasaina mayonnaise ma faʻatau faleʻai ona o le maualuga o le kalori ma le suka gaʻo.

O le salati o le "apu o le apu" ua saunia mai vaega nei: tasi apu, tasi toichoke Ierusalema, tasi kukama, 100 mililiters o yogurt e le o faguina. Taʻu le kukama ma le apu. Taʻu uma meaʻai ma le vaitau ma le yogurt. Tatou te 'aina se salatisi i soo se taumafataga.

Mo se meaʻai mama, e talafeagai le salakeke daikon e le masani ai:

  1. daikon - 100 kalama,
  2. tasi atisikoke Ierusalema,
  3. nai lala o le pi ma le pasili,
  4. tasi tamai kālati
  5. se sipuni o le suauʻu olive.

Peel daikon ma kāloti, faʻafefe, faʻafeiloaʻi le atisosisi o Ierusalema ma tamai kopa, tapena le miti. Faʻafefiloi mea taua ma le vaitau i le suauu.

O nei suʻega e maualalo i calorie ma o le a avea o se ituaiga sili ona lelei i le lisi o le maʻisuka.

Endocrinologist's Tips

Afai o se tagata maʻi e maua i le insulin i le maʻisuka e masani ona 'ai i mea taumafa ma le GI maualuga ma maualuga, o lona maʻi o le a alualu i luma vave ma tuuina atu ni faʻafitauli faigata e aʻafia ai i totoga o le tino, e pei o le nephropathy, glycemic coma ma isi.

E matua manaʻomia lava le faia o togafitiga mo le maʻisuka o soʻo se ituaiga. O le mea autu o le gaioiga faaletino o le masani lea. E tatau ona tuʻufaʻatasiga i ia ituaiga taʻaloga:

O tagata mamaʻi e iai le mamafa masani latou te le manaʻomia le faitauina o kalori i le taimi o togafitiga, o le mea autu o le paleni lea o meaai. Afai o le tagata e mamafa, o le faʻaogaina o calorie i aso uma e eseese i le 2000 - 2200 kcal.

O le tele o le lisi e tatau ona avea ma fualaʻau. E tautua i latou o ni vasega muamua, itu ipu, salati.E sili ona lelei le aua le gauai i le faaumiumi togafitiga o le vevela e puipui ai vitamini ma minerale taua.

Fua, fualaau aina e tatau ona 'ai i le taeao, o le kullukose e maua mai ia i latou e gaosia vave vave e le tino. E manaʻomia lou tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai i taimi o le vaitau, latou te maua le tele o meaʻai.

E le tatau ona e le amanaiaina le faapaleniina o le vai, ia inu ia le itiiti ifo i le lua lita o le vai i le aso - teas, teuteu o le vao, vai vai mago. I le auala, o le vai oona mo le maʻisuka ituaiga 2 ei ai lona aafiaga lelei i le tino.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i aoga o le artichoke a Ierusalema.

O TATOU FESOASOANI RECOMMEND!

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

E faʻapefea ona faʻaaoga le atisitoke a Ierusalema mo le maʻisuka? Totogi sili ona lelei

O tagata e maua i le maʻisuka ua faʻamalosia e suʻe vailaau i le taimi atoa o latou olaga, faʻagata a latou meaʻai ma mataitu suʻesuʻega o le toto. Le fesoasoani taua i le togafitiga o togafitiga faʻaleaganuʻu.

O se tasi o togafitiga masani sili ona lelei o le artichoke Ierusalema (e taʻua foi o le pi, pulu). E tele auala e faʻaaoga ai le atisisisisima o Ierusalema mo le maʻisuka.

Le taua o le tosina o le Ierusalema i le maʻisuka

Mo le sauniuniga o fualaau oona, o vaega uma o le atisikoke o Ierusalema o loʻo faʻaaoga, ae ui i lea, o ona fatu e sili ona aoga i le tino. Ua tumu i latou i vitamini, micro-macro elements, amino acids. O le taua tele mo tagata faʻamaʻi o le inulin - o se polysaccharide masani, o loʻo i ai i se vaega taua i aʻa o le pulu. O lenei elemene e mafai ai ona saʻo le tagofia o le kulūkose ma fesoasoani e faʻaititia le suka o le toto.

O aoga aoga o le atisosisi o Ierusalema mo le maʻisuka ua aloaia e le gata i tagata e lagolagoina togafitiga, ae faapena foi i togafitiga aloaia. Ua matauina e le au atamamai suiga lelei nei i le tino ma le faʻaauau ona faʻaaogaina vaega o lenei mea totino:

  • Glucose ua suia i le fructose, lea e faigofie ona maua e siama e aunoa ma le hormone o le pancreas ma faʻasolosolo ai gaioiga faʻasolosolo,
  • Faʻaavanoa le faʻavaveina o le kulūkose i totonu o le paʻu o le cell, lea e oʻo atu ai i le paʻu malie o le suka o le toto,
  • O le glucose e le faʻaaogaina ua alu ese mai le tino, lea e afaina ai foi le maualuga o le suka,
  • O totoga ua faamamaina mai mea oona,
  • Ua faʻamalosia le faʻaogaina o le tino,
  • O le galuega o le gastrointestinal tract e faʻapitoa,
  • O le gaioiga o le pancreas e faʻaleleia, o lona gafatia e faʻatasi ai le faʻateleina o le inisalini,
  • Faʻateleina le carbohydrate ma le lipid metabolism, lea e mafua ai ona paʻu malie le mamafa o le tino.

Mo le faʻaauau togafitiga i le taumalulu, e tatau ona e faʻagogo pe tolaina tubers i le tele o aofaʻi ao le i oʻo i le taimi muamua.

O le a le foliga o le atisiko o Ierusalema ma o fea e tupu ai

Ierusalemaichokiko, lea e taua foi o le "peranise pear", "lanu lanu" ma le "Jerusalemichokei", o se vao masani. O loʻo i ai se mea saʻo, lauulu lauulu 1.5 i le 3 mita le maualuga ma le laulaʻau lau. O fugalaau ei ai le lanu lanu samasama ma e pei o le la, ae laitiiti. I le lautele, latou te ausia le 5-10 cm.

O le vaega e sili ona lauiloa o le pito o le oneone o fatu ia, ona e sili atu le tele o mea aoga. Latou te foliga tutusa ma pateta, ae itiiti ifo ma sili atu le malie. Latou te taoto i le loloto o le 15 cm ma e mafai ona mamafa mai le 20 i le 100 g. O le lanu o fatu e fesuisuiaʻi e faatatau i le ituaiga. I le avea ai o se tulafono, o loʻo i ai lanu paepae, samasama, mumu ma le lanu violē. O le tofoina o aʻa o atisuliko a Ierusalema e suamalie ma tutusa ma kapisi paʻepaʻe.

Ierusalema artichoke hails mai Amerika i Matu, ma e ui lava na aumai i Europa i le senituri lona 16, ae na maua ai le lauiloa tele i o tatou taimi. I aso nei, o loʻo ola le paʻu oneone mo mea faʻapitoa, meaʻai ma teuteuga i le salafa o le lalolagi.

Faʻavae, calories ma le taua o meaʻai

O le tuufaatasiga o le artichoke o Ierusalema e ofo tele ma le tele o mea aoga aoga. E aofia ai le potassium, calcium, silicium, magnesium, sodium, fluorine, iodine. Peitai, o ona faamanuiaga e le gata i lenei. O se vaega tele o fatu o le eleele e maua ai le uʻamea, fiber, ma le amino acids taua mo tagata, e pei o le lysine, tryptophan, ma le arginine. E avea o se punaoa maualalo o vitamini B6, C, PP, ma o le anotusi o vitamini B1, B2 i totonu e tele taimi e maualuga atu nai lo lena i beets ma kāloti.

E le gata i lea, o le atisikoke a Ierusalema o loʻo i ai se inulama gaʻo carbohydrate, o se mea masani e ese mai i le inisalini. E oʻo atu i le 25% o le aofaʻiga o aʻafiaga o le aʻa, ma o se vaega tele o mea aoga o le artichoke Ierusalema e fesoʻotaʻi ma lea.

O le atisiko ile atunuʻu Ierusalema e mafai ona mafaufauina o se mea taumafa e aunoa ma se faʻaoga, talu ai e 80% vai. O le isi 17% o loʻo maua i gaʻo vailaau faʻasaina ma filo masani. O le fua o le gaʻo i totonu o le mea e le taua, ma o le faʻataunuuga o le caloric o le 100 g o lenei fua aʻa e na o le 61 kcal.

Ierusalemaichota (100 g)

% o le fua ole aso

O le a le aoga o le artichoke Ierusalema mo le tino

Ona o le lisi atoa o vitamini ma minerale Ierusalema artichoke e maua ai faʻamanuiaga tele mo le tino o le tagata. E taua o se mea faigaluega sili ona aoga i le togafitiga faʻapitoa o le tele o faamai, e pei o le:

  • gout
  • toto maualuga
  • urolithiasis,
  • tui
  • gastritis
  • afaina
  • manava o le manava
  • pancreatitis

E le gata i lea, o le i ai o le uʻamea i aʻa ma laulaau o se paʻu o le eleele e taofia ai le atinaʻe o le ania ma faateleina le maualuga o le hemoglobin i le toto. O le fiva e nafa ma le lelei o le galueaina o le gastrointestinal tract ma fesoasoani e faʻamamaina sela o gaʻo afaina ma radionuclides. E avea foi o se fanua e faʻaleleia ai mo siama aoga e faʻamalolo ai le microflora intestinal. I le taimi lava e tasi, o le magnesium ma le potassium e iai le malosi e faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga o le siosiomaga ma faʻamalosia ai le puipuiga o le tino.

Ae ui i lea, o le artichoke a Ierusalema o le tele o ona aoga aoga i inulin, lea e faaitiitia ai le tele o le cholesterol leaga i totonu o le toto. E i ai sona aafiaga lelei i luga o le pancreas ma faʻatonutonu ai le maualuga o le suka, lea e sili ona taua mo tagata e maua i le maʻisuka. E le gata i lea, o loʻo i ai ni mea faʻamalosi, lea e fesoasoani i se tagata e tau ai faʻamaʻi ma faʻaitiitia ai le poloka.

Mo alii ma tamaitai matutua

O le aoga o peresi ua faamaonia ai i latou i le tele o maʻi oona, e pei o le maofa ma le manava. E faʻaleleia ai le tafe toto o le mucous membranes o le tino, ona o nei faʻamaʻi e vave faʻavaveina ma mafai ai e le tino ona toe faʻaleleia i le taimi mulimuli ane.

O le atiseti o Ierusalema ua faamaonia e aoga mo alii. O le tuufaatasiga o le paʻu o le eleele e aofia ai vaega ona o meatotino lea e sili atu ona lelei le seleni - o se mea taua mo le faatumauina o le malosi. O le faʻaaogāina i aso taʻitasi o le atisosisi o Ierusalema e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi ma maua ai aafiaga aoga i le soifua maloloina o tagata.

E leai se aoga o le paʻu o le eleele mo tamaitai. Aemaise lava, e faʻamamaina lelei ai le paʻu, tuʻuina atu i ai se lanu lelei ma puipuia ai le foliga mai o mimita vave.

Mo le maʻitaga ma le lactating

I le taimi o le maitaga, e sili ona gauai atu tamaitai i la latou lisi. O le tele o oloa e le o se mea e le o se mea e ono afaina ai le tino o le pepe e leʻi fananau mai, ae, o le mea e lelei ai, o le atisikoke o Ierusalema e le o se tasi oi latou, talu ai e na o mea e maua ai. O ona antibacterial properties fesoasoani e faʻamalo le dysbiosis ma faʻamaloloina faailoga o le toxicosis, faʻamalo le vomiting, togi ma le gaioiga.

O mea aoga amino aoga i le tuufaatasiga o le eleʻele e le gata ina afaina ai le atinaʻe o le fotus, e auai i le fausiaina o faiga faʻaletonu uma, ae faʻatonutonu ai foi le gaioiga o le tino o le tina, fesoasoani e feagai ma le le mautonu ma le popole.

E mafai foi e tama tausi tausimaʻi ona aofia ai le atisosisi o Ierusalema i a latou meaʻai, e aunoa ma le fefe e faʻaleagaina i latou lava poʻo le tamaititi. I se isi itu, o le paʻu o le eleele o le a avea ma aoga aoga o fualaau oona mo le tina ma le pepe i le vaitau lenei, aua o le a fesoasoani e faʻaleleia puipuiga a le tino ma teena ai faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi. O minerale o loʻo i totonu o le atisiliko a Ierusalema o le a aoga foi. O le kesi e faʻamalosia ai le ponaivi o meaola ma nifo, ma o le magnesium e lagolagoina le galuega o le fatu maso ma vaʻa toto.

Mo tagata matutua

O mea taua o se paʻu o le a talisapaia e tagata matutua. O le tuufaatasiga o meatotino o mea e gaosia ai meaola e pei o le magnesium ma le potassium e mafai ai e le atisisisesa Ierusalema ona avea ma se sui lelei o le gasegase ma le togafitiga i le tulaga o faamai o le cardiovascular system. E faʻasaina le toto maualuga, tausisia ai le tino o le tino ma faʻaitiitia le foliga mai o pupuni toto ma pusa cholesterol. O kātiti digestible faigata o se eleʻele eleʻele e faʻaleleia le faʻalaumalieina ma vave faʻavaveina le metabolism. O le kesi ma le magnesia, i le itu, e aafia ai le tulaga o sooga ma le manava o le ponaivi.

Ierusalema atisisei mo le mamafa o le mamafa

O le isi mea matagofie o le atisichoke o Ierusalema o lona aoga mo le gau o le mamafa. O se meafaigaluega sili ona lelei e fufuluina ai le tino o mea e afaina ai, e faatonutonuina ai le gaioiga o gasegase i totonu o masini ma faatele ai le toto. O nei mea uma e tau atu i le mea moni o le tino e susunuina atili pauna ma senitimita sili atu ona faigofie. O le otaota paʻu lava ia e aofia ai sina vaega tele o kalori, aʻo faia se lagona o le nofo fiafia mo se taimi umi, o lea e lelei atoatoa ai mea taumafa taumafa.

Recipes o togafitiga masani e faʻavae i luga o le atisosisisi a Ierusalema

O mea faʻamalolo o le artichoke o Ierusalema e masani ona faʻaaogaina e le gata i aga masani, ae faʻapea foʻi i vailaau masani. E le gata i lea, mo le sauniuniga o vailaau fale, e faʻaaogaina vaega eseese o le paʻu o le eleele, talu ai e le gata aʻa, ae o laulaau foi, fugalaau ma le Ierusalema artichoke juice ei ai faamanuiaga. E faavae i luga o mea tau laau, teuteu, meaʻai, ogati, kvass, ti, ma le kofe ua saunia.

Mai le taimi ua maeʻa, o tagata faʻatau togafitiga faʻalauiloa ua matauina le aoga o mea aoga o le tosina o aʻa o Ierusalema. O aʻa ia e avea o se vaega o le tele o sauniuniga mai lau o le eleele, aemaise lava, teuteuga. Ua saunia i latou, e fai ma tulafono, mai fatu toto, ae e mafai foi ona e faʻaaogaina mea mamago. Le faia o lenei mea:

  • 5 fualaau aina mata mata poo 3 tbsp. l fugago rhizomes o le atisiliko ile atunuʻu sasaa le 1 lita o le vai.
  • Fufulu i latou i le vai (fatu fou - 15 minute, nutimomoia - 30 minute).
  • Latou te faʻaaogaina le susu o le 1 lita i le aso 3 taimi i le vaiaso.

O sea teuteuga o le atisisisi o Ierusalema e mafai ona avea o se togafitiga faaopoopo mo le tele o faʻamaʻi poʻo le faʻaaogaina foi o se tonic.

O aoga aoga o fugalaau o le artichoke o Ierusalema e faʻaaogaina foi mo togafitiga faafomaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, mai ia i latou e mafai ona e saunia se teuteuga mai malulu ma maʻi o le manava:

  • 2 tbsp. l o mea gaosi matalala e gaosia i le 500 ml o vai inu.
  • Faʻaosooso mo le 20 minute, ona fufulu lea.
  • Ava 120ml i le aso ao leʻi 'aʻai.

Ava malosi

O laulaau o le artichoke a Ierusalema e tele mea aoga, lea e aveesea mea leaga mai le tino, fufulu le ate ma faateleina lona tetee atu i aafiaga leaga mai fafo. O lau laʻau o le eleele e faʻaaogaina e faia ai le ava malosi e tusa ai ma le fua lenei:

  • 500 g o le mago o laufanua o le artichoke Ierusalema ua sasaa mai i le 1 lita o le ava - ava malosi po o vodka.
  • Faʻamalosia le tuʻufaʻatasia i se nofoaga pogisa mai le malamalama o le la mo le 2 vaiaso.
  • Ona fufulu lea o le meafaigaluega.
  • Faaaoga 1 tbsp. l 3 taimi i le aso, pe a uma ona faʻamaluina le tinini i le 150 ml o le vai poʻo le lauti.

Ierusalema toisisiko juice

E le mafai ona faafitia le aoga o le sua o le atiseti o le atiseti o Ierusalema, aemaise lava mo tagata o loʻo i ai faʻamaʻi o le pito i luga o le respiratory tract o le eseesega o le mamafa. Ina ia maua le sua, e tatau ona e:

  • Fufuluina ma fufulu lelei fualaau faisua fou.
  • Tuʻu le fatu i totonu o se suʻai poʻo se mea e fai ai meaʻai.
  • Faʻasusu le vai mai meafaitino maua.
  • Faʻasologa.

E mafai ona e faʻaaogaina le vailaʻau o le vailaʻau o Ierusalema i totonu pe pei o mataua mo le isu ma le isu ma le SARS.

Ierusalema artichoke tea

O lea ma le atisolake o Ierusalema e toetoe lava a lelei e pei o le suavai i lona aoga. O lenei mea vevela vevela e le gata ina faʻateleina ai le metabolism ma faʻateleina ai le mamafa o le mamafa, ae o loʻo i ai foʻi mea e puipuia ai le faʻaleagaina ma le faʻamalosi. Ina ia saunia mea e te manaʻomia:

  • Tui aʻa o le laau o le artichoke o Ierusalema ma fusi i totonu o se mea e gaosia.
  • Tuu le mea e maua ai paluga pateta i totonu o se vai vevela i vai inu.
  • Fafaga le vai mo le 8 itula.

Ierusalema artichoke kofe

Fans o inu o taeao o le a fiafia e aoao e uiga i aoga o le kofe artichoke coffee. O lenei vailaʻau 'eseʻese ei ai se mea e le masani ai, o le faʻamalosi ma e le o iai le caffeine. Mo lenei mafuaʻaga, e fautuaina e inuina i tagata mamaʻi ma faigofie tagata e le mafai ona faʻafeiloaʻi e pei o se mea e le faʻaleagaina i le masani masani. O le fua mo le inu e faapenei:

  • O le kulupu o loʻo faʻamaʻi lelei ma tipi i fasi pepa.
  • Fuga i totonu o se apa malogo seia oʻo i le enaena auro, faʻafeiloaʻi.
  • Ina ua uma ona taina aʻa o Ierusalema atisiriko i se kofe kofe ina ia maua ai se paʻu.
  • Suauu i se Turk i luga o le vevela vevela e pei o le kofe masani.

Ierusalema o le atisosisi gaʻo

O nisi o falemaʻi e ofoina atu e faʻatau le suauʻu atisitoi a Ierusalema, lea e faʻapipiʻiina ai le ele mai le meaʻai ma o loʻo i ai mea tutusa aoga e pei o isi oloa na faʻavaeina. E faʻaaogaina i totonu ma fafo atu, ma e mafai ona avea o se vailaʻau faʻapipiʻi i meaʻai poʻo se vaega faaopoopo o teuteuga o le tino.

Ierusalema artichoke kvass

E le na o le kofe ma le lauti mai Ierusalema atisichoke e aoga, ae o kvass foi. Ina ia faia, e te manaʻomia:

  • Na fufulu ma fufuluina e Peeled ia fatu o le eleele i le vai malulu.
  • Tuʻu le fagu i le mea faigaluega i se nofoaga mafanafana ma pouliuli mo le 3 i le 4 aso.
  • Inu le 0.5 lita i le aso e faanatinatiina ai le fiainu pe taofia ai le taofiofi ma le maʻi o le tino.

Auala e ave ai le atisisisisi a Ierusalema mo togafitiga faafomaʻi

I le taimi nei, o mea aoga ma le leaga o le atisetike o Ierusalema e lei maeʻa suʻesuʻeina. Ae, e tusa ai ma fomaʻi, o le meafaitino o lenei laau e le afaina ai le soifua maloloina o tagata. O le tele o mea tau togafitiga o se paʻu o le eleele e avea ai ma se faʻaopoopoga taua i taumafa i aso uma, ma i le faʻatasi ai ma se paleni paleni taumafa ma le faʻatinoga faaletino, o lona aofaʻiga e faʻaititia tele.

Faʻatasi ma le maʻisuka

O tagata e maua i le maʻisuka o le a latou talisapaia aoga o le atisitoke o Ierusalema, aua e le pei o isi aʻa laau, lea e tasi, pe o le isi foi, e aofia ai le kulukose ma mafai ai ona afaina, e matua saogalemu lava. E le gata i lea, i totonu o le ele o le arela, o loʻo i ai le inulin, lea e faʻamavae ai le suka i totonu o le tino ma faʻafoe ai le pancreas. O le mea lea, o le maʻisuka Ierusalema artichoke o le a manuia i le toetoe o soo se ituaiga. O mea uma e fafagaina ma teuteu, ma ipu e saunia mai ai. Laʻau povi poʻo paluga ua faʻamamaina lelei pe a faʻaaogaina i le 1 tuber 3 taimi i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga. O le falaoa na faia mai le Jerusalem artichoke powder, lea e mafai ona avea ma se sui sili ona lelei mo keke o le maʻisuka o le fructose, e tele foi lona aoga.

Faʻasolo i le gastritis ma le gaʻo

O le felafolafoaʻi o le fala o le eleele o le a aoga i le gastritis ma le maualuga o le gaʻo ma le manava o le manava. O le suavai o le atiseti o Ierusalema o le ai ai foi sona aafiaga aoga i le gastrointestinal tract, e pei foi, i isi mea aoga, e mafai ona toe faʻafoisia le paleni-faavae o le microflora o le intestinal ma e iai sona aʻafiaga faʻaleaga. Ina ia faʻaitiitia le tiga, e tatau ona e inuina se tofo mai le artichoke a Ierusalema aʻo leʻi fafaga 3 taimi i le aso mo le 2 tbsp. l

Mo togafitiga faʻatasi

Le faʻaitiitia o le faʻaletonu ma faʻaitiitia le tiga i le gasegase, osteochondrosis ma isi faʻamaʻi o sooga, faʻapea foʻi le faʻavaveina o le toe faʻaleleia mai gau ma sprains, o baths with decoction of pear bear o le a aoga:

  • Mo le 8 lita o le vai malulu e te manaomia 1 kilokalama o le mata poʻo 200 g o le vao o Ierusalema artichoke root crops.
  • O aʻa e aumai i se vevela ma faʻapala mo le 30 minute.
  • O le mea e maua mai ai le vai mai le peina o le eleele e faʻamamaina ma sasaa i totonu o le taele o le vai mafanafana.
  • Fai le faʻagasologa mo le 15 i le 20 minute mo le 3 vaiaso.

Maʻi faʻamaʻi

E ui o faʻamaʻi o le ate e faʻatagaina ai se tagata e mataʻituina ana meaʻai ina ia aloese ai mai le faʻaogaina o le "faamamaina o le tino", o le atisikoke a Ierusalema o loʻo faatatau i na oloa e mafai ona faʻaogaina ma le saogalemu i lenei tulaga. O ona mea oona e fusia ai toxins afaina, faafaigofie ai le galuega o le ate ma faʻatasi ai le faʻaleleia o le toto i totonu. Ma o le mea lea, o le tele o fuga mata o le paʻu o le eleele i aso taitasi po o se fusi e faavae i luga e mafai ona toe faʻafoʻisia ai le faʻatinoga o se okeni e sili atu i luga ma faʻaleleia le soifua manuia o le maʻi.

Ma le pancreatitis

Faatasi ai ma le pancreatitis, o le teuteu o aʻa o se paʻu o le eleele o le a aoga. Faʻafetai i le inisalini malosi, e faʻamautuina ai faiga faʻapitoa i le gataifale ma faʻamautu ai le masani ai o le toto i totonu o masini, lea e faʻaitiitia ai le faʻaalia o lenei maʻi. O aoga aoga o le raw or dried Jerusalem artichoke o le a fesoasoani foi i togafitiga faʻapitoa, pe a faʻaaoga 100-150 g o oloa i aso uma.

Ma le maualuga

E lelei foi le paʻu o le eletise mo gasegase maualuga. O vailaʻau eseese o loʻo i ai e mafai ona faʻaitiitia le toto. Ae maise lava o le tele o faamanuiaga i lenei tulaga e aumaia ai laulaau laiti o le atisikoke a Ierusalema. E masani lava ona fautuaina i latou ina ia faaopoopo i salati i le gaosia ma le fufuluina. O le taumafa i aso uma o le suamalie o le paʻu o le suamalie o le a le afaina - 50 ml i le aso.

Mai le malulu ma le malulu

O gutu ma le isu o le isu e itiiti lava le faʻalavelave ia i latou na aofia ai aʻa o se paʻu oneone i la latou lisi. O le toisina o le toisina o Ierusalema e faʻamamaina i le vai i se fua faatatau o le 1: 1 o le a faʻaitiitia ai faʻamaʻi o faʻamaʻi pipisi o le tino respiratory pe a fai e tautala faʻamataʻu aʻo le i ai i le 2 i le 3 taimi i le aso pe totoina i le isu i le tele o taimi i le aso, 10 to 12 drops. E taua foi mo lona faaaogaina i le bronchitis, foma ma le tonsillitis.

Suauu kuka mo le atisatisima Ierusalema

O le tulaga ese o meatotino aoga o le paʻu o le eleele ua mafua ai ona tuputupu ae le lauiloa i le siosiomaga o le kuka. E ui lava i le mea moni e faapea, o Ierusalema atisiriko e aumaia ai le tele o faamanuiaga i sina togafitiga vevela, o lona uiga, e le mafai, e mafai ona kuka, tao, galu, sisi ma falai, e pei o palu masani. E faia ai meaʻai matagofie ma ipu tutoʻatasi.

Ierusalema artichoke salad

E le gata o se paʻu o le eleele e faʻapipiʻi faʻatasi ai ma citruses ma le faʻamafaʻailoga e le gata o se 'apa poʻo se taumafataga maloloina lelei, ae o loʻo aʻafia foi i vitamini tatau i le vaitau o le taumalulu-taumalulu:

  • Ierusalema artichoke - 1 p.
  • kāloti - 1 pc.,
  • apu - 1 pc.,
  • lemoni - 1 pt.,
  • moli - 1 pc.,
  • eleele totoa - 1 tsp.

  • Paʻu o le eleele, kāloti ma apu e vevela, ona ufiufi ai lea i luga o se mea gaosi.
  • Mai le lanu moli ma le afa o le lemoni e toso ai le vai mo le laei.
  • Mai le afa lona lua o le lemoni faʻateʻa ese le vevela ma se fuʻa lelei.
  • Ona faaopoopo ai lea o le togafiti ma faʻafefiloi.
  • Aʻo le i faia le ofuina o le sasisiko o le artichoke sapalai suamalie.

Sandwich paʻu

O le a sili atu ona aoga le taumafataga o le taeao pe a fai, nai lo le pata, o le paʻu o paʻu o le eleele e salalau i luga o le sanuisi:

  • Ierusalema atisitoke - 100 g,
  • sisi - 100 g
  • fusi o soʻo se iʻa - 100 g,
  • garlic - 1 ulu,
  • greens - 20 g,
  • mayonnaise - 5 tbsp. l

  • Grate le sisi ma ufiufi le atisina o Ierusalema i luga o se fuʻa lelei.
  • Oti lelei le fusi ma soʻo se greens.
  • Faʻasese le lauloni.
  • Faʻafesoʻotaʻi mea uma i totonu o se pesini loloto, faaopoopo le mayonnaise ma mea manogi e tofo ai.
  • Faʻamalosolo lelei seia maeʻa.
  • Faʻalafola i luga o le falaoa fou po o le vevela vevela.

Pickicho Jerusalem artichoke

Mo i latou e fiafia i filifiliga a le aiga, o le aʻa o le paʻu o se paʻu o le a avea ma se sailiga. I le mulimuli ai i se fua faigofie faigofie, e mafai ona e saunia oe lava fualaʻau vitamini mo le tausaga oi luma. Ina ia faia lenei mea, ave:

  • Ierusalema artichoke - 5 pcs.,
  • kāloti - 5 pcs.,
  • apu kulimi - 50 ml,
  • meli - 70 g
  • paʻu uliuli pepa e tofo ai,
  • masima e tofo.

  • E fufuluina fualaau faisua. E tipiina le pi i le fasi pepa, ma kāloti i ni fasi pepa.
  • Ona salalau lea o aa i totonu o fagu mama, faaopoopo le pepa.
  • O le masima ma le meli ua solo i totonu o le 1 lita o le vai inu, ua sasaa le vineta.
  • Liligi fualaʻau ma le vevela o le vai ma le faʻavaa.
  • E mafai ona faʻaaogaina paluga mo le 20 minute, faʻaliliu i luga, ona faliu i lalo ma faʻasao.

Le faʻaogaina o le artichoke ile cosmetology

O le faʻaaogaina o paʻu o le eleele ua maua ai le faʻaaogaina i totonu o le pisinisi matagofie. O le inulin o loʻo maua i le Ierusalema artichoke e faʻasaʻoina paʻu paʻu mai toxins ma mea faʻamaʻi, lea e aʻafia ai le tulaga o le paʻu. Vitamini B ma C e tausisia le leo o le epidermis ma puipuia vave le matua e ala i le faʻagaoioia o le collagen i totonu o siama, aʻo faʻamaonia le amino acids le paleni intercellular vai. O le mea lea, o le atisikoke a Ierusalema e masani ona avea o se vaega o vailaau eseese, ma i la latou gaosiga latou te faʻaaogaina ai e le gata aʻa, ae o laulaau talavou, lea e mafai foi ona aoga. E faʻaopoopoina i kulimi, masima ma paʻu, ae o le tele o taimi latou te faia i maso.

Maso-tuai maso mo ituaiga uma o le paʻu

  • O le muaʻi faʻauluina o fatu o le pi o le eleele o loʻo i ai i totonu o se mea faʻaleleia poʻo se mea lelei.
  • O le fualaau faisua ua tuʻufaʻatasia ma le meli ma faʻaaogaina i foliga.
  • Tuu mo le 20 minute, ona fufulu lea i le vai mafanafana.

Toe fai lenei gaoioiga 2 i le 3 taimi i le vaiaso mo le 2 masina. O sea maso o le atisikoke o Ierusalema e faʻaleleia atili ai foliga ma faʻamalamalama atili ai le otootoga.

Mafiafia ufiufi mata

  • Ierusalema artichoke - 2 - 3 pcs.,
  • kulimi suamalie o meaʻai gaʻo - 1 tbsp. l.,
  • olive suauu - 1 tsp.

  • O aʻa o aʻafiaga o le artichoke o Ierusalema o loʻo 'aina, suamalie le sua mai le masini.
  • 3 tbsp. l O meainu e faʻafefiloi ma kulimi mumu ma faʻafefiloi ma le suauu.
  • O le faʻafefiloi e matua faʻaosoosoina, faʻaaogaina ile foliga mo le 20 minute, ona fufulu lea.

O se meafaigaluega mai le atiseti o Ierusalema o le a matua faʻaleleia ai le faʻalavelave ma puipuia le paʻu mai aʻafiaga leaga o le siosiomaga.

E faʻafefea ona filifili ma teuina le atisosisi o Ierusalema

Ina ia mafai ona maua mai le tele o faamanuiaga mai le toesea o Ierusalema, ma faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o le soifua maloloina o tagata, e taua le manatuaina o nai fautuaga faigofie mo le filifilia ma le teuina o le oloa:

  • A e faʻatau mai le pi, e tatau ona e tuʻuina atu le faamuamua i fatugala suamalie ma le pulu faʻatasi. E le tatau ona faʻamalūlūina aʻafiaga o le toisina o Ierusalema i le paʻi ma maua ai ni lanu ma faʻapouliuligia - o se faʻamaoniga manino lea o le a le pine ae faʻaitiitia le oloa.
  • O gaioiga ma ogaumu i le pito i luga o le pusa, i se isi itu, e matua taliaina, o le mea lea, e mafai ona e filifilia lenei atisusiko a Ierusalema e aunoa ma se afaina e afaina ai le tino.
  • E taua le filifilia o se paʻu mai se mea gaosi oloa talitonuina i le faleoloa ma aloese mai le faʻatauina o vaega o le laau i le maketi. E i ai le meatotino o le faaputuputu i aʻa o vailaʻau eseese e maua mai le palapala, e le gata i le lelei ae leaga. E masani ona faʻaaogaina e le au faifaatoaga le faʻaaogaina o le valea a le tagata faatau ma faʻatau le artichoke o Ierusalema e tupu i luga o fugalaau o uiga lelei poʻo i totonu o nofoaga faʻasaina. O sea ituaiga fualaau faisua e sili atu ona afaina ai se tagata, ae leai i soo se auala.
  • I fafo, e le o teuina mo le umi - pe tusa o le 1 le vaiaso, talu ai o aʻa malolosi e vave ona le maua ai le susu i le vevela o le potu. I se nofoaga malulu (i totonu o le pulou, pusaaisa), o le taimi e teu ai mo le toisina o Ierusalema o le a faateleina i le 30 aso.
  • O le malulu o le oloa o le a fesoasoani e puipuia meatotino aoga o Ierusalema atishoke mo se vaitaimi umi atu. I lenei pepa, o le oloa e tumau pea mo le 4 i le 6 masina.

Faaiuga

E ui lava o penefiti ma faʻamaʻaloga o le artichoke a Ierusalema o loʻo tuʻu pea le avanoa mo suʻesuʻega, i le taimi nei ua faʻaalia ai le leai o ni aʻafiaga i tagata. I se isi itu, o mea aoga o se eleʻele o le eleele e le gata ina fesoasoani i le tausia o le soifua maloloina, ae ua faʻaaoga foi e togafitia ai maʻi eseese, ma o le fiafia i meaʻai ma le maloloina e talisapaia lona tofo.

Faʻasalaga ma faʻaleagaina

O le 'aiina o se peranise o loʻo i ai le itiiti ifo o faʻamaʻi. Ae ui i lea, o le togafitiga o atisosisi a Ierusalema e mafai ona afaina i mataupu nei:

  • Faatasi ai ma le le faapalepale taitoatasi i le pulufana, lea e tupu i se taimi e le masani ai,
  • Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le suauu (o le 'ai o faʻamaʻi faʻamalosi e faʻaleleia ai le faagasologa o le gaosiga o le kesi i totonu o le manava,
  • Afai ei ai le mumū o le pancreas,
  • I le tulaga o cholelithiasis (Ierusalema artichoke e faʻaleleia ai le aafiaga o le choleretic, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le gaioiga o maa ma le fusi o le ala)
  • Ma le faʻamaonia tele o faʻamaʻi o le vaega o meaʻai.

Gaʻo e 'ai i le suka suka

O vailaau faʻaleagaina o le laau e faʻasaoina e tusa lava pe maeʻa le gaioiga, o lea e mafai ona 'aina uma le atisikoke o Ierusalema i se auala vave ma i totonu o se pusa vaʻa, tao tao ma fuga. Peitai, o aʻa fou e tumau pea le aoga. E mafai ona 'aina faʻatasi ma fasi pepa pe faaopoopo i salakeke fualaʻau.

O le tofo o le lau o le pi e foliga mai o se radish vevela po o se asparagus. E le o ni mea fou, o lea e le manaʻomia ai le faʻaopopo o masima poʻo soʻo se taimi. E fautuaina e le aufai meaʻai meaʻai e maua i le maʻisuka e sui ai le pateta ma le atisatisima atiseti i ipu uma. O le eletise o le eleele e aofia ai le itiiti ifo o calories, o lona faʻaaogaina o le a mafua ai le paʻu o le mamafa, lea e taua tele mo lenei maʻi.

O kamupani gaosi oloa e maua mai ai fualaau o artichoke o Ierusalema e aofia ai polysaccharides, vitamini, ma minerale (faateleina le sinima, iron, phosphorus, kasikoni, ma le potassium). E tatau ona e faʻaaogaina faʻatasi i le aso, 4 capsules i le taimi (mo tamaiti - mai le 1 i le 4 capsules), inu sina vaega itiiti o soʻo se vai, afa itula ao leʻi faia le taeao. E manaʻomia lou suʻeina o fualaau o le artichoke i le maʻisuka i taimi uma.

Fomaʻi faafomaʻi

A maeʻa le umi o le tagofia o nei vailaʻau, e maitauina le faʻaleleia atili o le tulaga o le maʻi: o le maualuga o le kulūkose i le toto e faʻaitiitia, sili atu le mamafa o le mamafa, ma o le soifua maloloina atoa e faʻapitoa.

E le mafai ona faʻafefiloi atisiko ile atunuʻu ma lau o le sage ma le lemoni, aua pe a fegalegaleai ma nei laau toto e toetoe o mea uma e faʻamalolo ai.

  1. 500 g o le atisikoke a Ierusalema o loʻo fufulu, faʻamamago i se solo pepa,
  2. O pasi e pasi atu i se mea e teu ai manu,
  3. Faʻaaoga le kulimi, faʻafefe le sua mai le mea e maua mai ai.

E ave le meafaigaluega i le ⅓ cup, 15 minute aʻo leʻi faia le taeao, 'aiga o le aoauli ma le' aiga o le afiafi. Togafitiga ma le toisina o le toisina o Ierusalema e tatau ona faaauau mo le masina. O aso uma e sili atu le lelei o le faʻaaogaina o le inu, ae afai e tatau ai, e mafai ona teu i totonu o le pusaaisa mo le aso.

Ava e aunoa ma le ava

O lenei fua e faʻaaogaina na o laulaau ma le pito i luga o le atisina o le artichoke Ierusalema. O se faʻasologa ua saunia e pei ona taua i lalo.

  1. O le laau ua maeʻa lelei, fua le 2.5 tbsp. sipuni
  2. O mea laititi e sasaa mai i vai inu,
  3. O le vaiinu e tuʻuina i le mea faʻapipiʻi i totonu o se pusa faʻamau i le potu vevela mo le 12 itula,
  4. O le faʻasolosolo faʻasusu e faʻamamaina e ala i le susu.

O le fualaau faasaina e fa 4 aso i le aso ao le i taumafa. O le togafitiga e tatau ona le gata i le 21 aso.

Faʻamatalaga o le ava malosi

O le meafaigaluega e le gata ina faʻaitiitia ai le kulukose o le toto, ae faʻamalosia ai foi le cardiovascular system ma faʻaleleia ai le ate. O le auala e kuka ai e pei ona mulimuli mai.

  1. 500 g o laulaau o le "pearise pear" ua sasaa mai i le lita o vodka,
  2. O se atigipusa o loʻo i ai le tincture ua tuʻuina i se nofoaga pogisa mo aso e 15,
  3. O le oloa maeʻa e faʻamamaina e ala i le faamama o le cotton gauze.

20 ml o tincture ua oso i le 200 ml o le vai ma inu loa. E faʻaaogaina le meafaigaluega 3 taimi i le aso ao leʻi faia taumafataga.

O le kofe i taimi uma o le kofe e sili ona suia i se inu ua saunia faapitoa mo le maʻisuka. Saunia e pei o lena.

  1. O lapisi e tipiina lelei (500 g),
  2. Ona sasaa lea i le vai fou mo le 5 minute,
  3. Ona faʻamaligiina lea o le vai, ua faʻamagoina le atisisisiko a Ierusalema ma falai i totonu o se apa e leʻi faʻafefeteina,
  4. O mea e maua mai ai mea e gaosia o loʻo i ai i totonu o se mea e fai ai le kofe.

O le artichoke o Ierusalema e mafai ona teuina mo se taimi umi i totonu o se ato fagu i se nofoaga ma le maualalo o le susu.

O vailaʻau faʻasaina e faʻavaeina i le togi o le atiseti o le atiseti o Ierusalema, e mafai ona ofoina atu i tamaiti. O le meafaigaluega e faʻamaeʻaina ai le tofo o cereals, pastries, e aoga le faʻaopopo i le lauti.

  1. O le kulupu e vevela, faʻaaogaina i le vai inu, pipiʻi.
  2. O le suamalie e mafua ai le suavai i le vai mama i se fua faatatau o le 1: 1.
  3. E sasaa le vai i totonu o se koneteina tioata ma tuu i totonu o se vai vai, lea e vevela mo le 40 minute. E le mafai ona e faʻatagaina le kukaina o le oloa, a leai o le a le maua ai le tele o ona uiga taua.
  4. A amata ona vevela le siva, ona faaopoopoina lea o le sua o le lemoni atoa. O mea uma e fefiloi lelei ma aveese mai le ogaumu.
  5. O loʻo faʻaosoosoina le meafaigaluega mo le 6 itula i totonu o se fagu ma se tapuni faʻapipiʻi.
  6. E taofi le siva kuka i totonu o le pusaaisa. O le olaga faʻaleoleo e 12 masina.

Mai aʻa o le "pearise pear" faia se vai inu, lea e aoga e inu pe a uma le aiga o le taeao ma 2-3 taimi ile aso. Saunia e tusa ai ma le fua lenei.

  1. O le atiseti o le atiseti o le Ierusalema o loʻo vaetoʻaina, tipi i ni fasi vaega ma faʻagogo. E mafai ona e faia lenei mea ile ogaumu i le 100 ° C.
  2. O le mea faʻapipiʻi mamago o le a faʻaputuina i le paʻu (i totonu o se mea e teu ai le suamalie poʻo le kofe).
  3. 15 g o le mafuaʻaga o lauti ua tuʻuina atu 400 ml o vai inu. Faʻaosooso i lalo o le tapuni mo le 5 minute.

Laei mo le maʻisuka

Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e faia ni fetuʻutuʻaiga i luga ole folasia o fautuaga, ae peitaʻi, pe a faʻapipiʻi se taumafataga mo se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e tatau ona taʻitaʻia oe e tulafono taua:

  • E faasaina le faaopoopo o aano o manu, sausa, sausage,
  • O oloa gaosi susu e tatau ona le aofia mai le lisi,
  • E le tatau ona e kuka meaʻai faʻapitoa,
  • E sili atu i le gaosiga o ipu, kuka poʻo le kuka, pe afai e manaʻomia ona faʻanoanoa oloa - o le aofaʻi maualalo o le suauʻu manogi e faʻaaogaina.

Vitamin Salad

O fualaau e sili ona telē o fualaau o fualaau faisua ua faʻasaoina. I le lisi mo le maʻisuka, e tatau ona aofia ai se ipu e tusa ai ma lenei fua.

  1. O le tosina o le atiseti o Ierusalema e faʻamamaina ma faʻamamaina i luga o se fualaʻau. O lea e le faʻapogisaina ai, e faʻasalalauina i le sua suamalie.
  2. Kukamato, radis, o le lanu o greens ua vaeluaina.
  3. Mo le faʻaaogā, faʻaaoga le sana poʻo le suāuʻu olive.

Totogi

O lenei ipu o le a sili ona fiafia i le taumafa o le tagata maʻi na o ia lava, ae faapena foʻi lona aiga. O laasaga o le kuka e pei ona taua i lalo.

  1. 4 Ua fufuluina aʻa o toatulikolo Ierusalema, faʻamamaina ma solo, faʻamamaina.
  2. O fatu e totoina i totonu o se mea faʻaleleia poʻo se fuʻa lelei.
  3. I le mea e maua mai ai, ou te aveina 2 fuamoa. Liligi 50 ml o susu, faʻafefiloi lelei.
  4. Faʻaopoopo faʻaopoopo le 80 g o le falaoamata o le saito ma le aofaʻi tutusa o semolina, faʻaauau pea ona faʻaosooso.
  5. O se fagu poʻo se mea e gaosia ai e faʻafefeteina i le suauʻu manogi. Liligi le pito i lalo. Sa saunia i le 180 ° C mo le 30 minute.

Pickicho Jerusalem artichoke

E toʻatele e faʻaaogaina i le mea moni e na o le kapisi se sauerkraut, ae mafai foi ona saunia ni fatu togafitiga i se auala talitutusa. I lenei fomu, o le atinaʻe o Ierusalema o le a tumau pea lona aoga i le tausaga atoa.

  1. O fuālaʻau ua fufulu ma vaʻaia,
  2. Tipi i ni fasi ie manifinifi,
  3. Saunia se suauʻu: 40 g masima o loʻo faʻafefiloi i se lita o vai,
  4. Totoina o le artichoke a Ierusalema o loʻo faʻapipiʻi mau i totonu o se fagu ma sasaa i le saline,
  5. O mea o loʻo i totonu o le mea e mafai ona tuʻuina i lalo o sauaga ma tuu i tafatafa o le vevela mo le 2 aso, ona siitia atu lea i se nofoaga malulu,
  6. A maeʻa le 2 vaiaso, e mafai ona faʻaumatia le tosina o Ierusalema.

Vailaʻau suamalie

O vaega o lenei ipu e mafai ona eseese e pei ona e manaʻo ai. O le mea taua o le atinaʻeina lea o Ierusalema artichoke o le mea taua tele lea.

  1. O se faaputuga togafiti laʻitiiti na vali i le vai tafe pe tuu i totonu o le vai inu mo le minute.
  2. 8-10 laulaau o vao ma laʻau vaivai e vaeluaina i fasi.
  3. O le kuliki alalaʻau e tipi i sikuea ma falai i totonu o le suāuu. I le faaiuga o le falai, faaopoopo le 20 g falaoamata, faʻapipiʻi mo le isi 3 minute, faʻaosooso pea.
  4. 3 aʻa o se paʻu o le eleele, e vaʻavaʻa, faʻataʻapeʻapeʻa.
  5. 2 lita o le vai ua sasaaina i totonu o le apa, kuka, ona fufuluina lea o fualaau faisua, otaota ma laei.
  6. Afai e manaʻo ai, e mafai ona e masima le kuka, faʻapipiʻi fualaau aina uma ma le faga.
  7. Ua tunu le ipu mo le 25 minute, ona tuu lea e faapipii i lalo o le tapuni mo le isi kuata o le itula.

Recipes ma tupe e faʻavae i luga o le atisitoke a Ierusalema o le a fesoasoani e faʻavasega le togafitiga ma meaʻai a se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

Recipes mo le atisisiko o Ierusalema mo le maʻisuka

O loʻo faʻamatalaina i le tusiga auala e kuka ai ma 'ai ai se' eleʻele o le pi poʻo Ierusalema atisikoke. O lenei laau e tele naua mea e aoga mo le maʻisuka, lea e mafai ai ona lelei le pulea o le kulukose i totonu o le toto ma e le faʻateleina ai le fua o le maʻa.

E le faʻapitoa i tulaga o le tau ma le ituaiga eleele, e mafai ona tupu vave le paʻu o le eleele i luga o tatou lava atunuʻu. Tuuina atu le malosi o ona aʻa (fatuga), lea e teuina ai le suavai talafeagai ma meaʻai, o se mea mautinoa o le a ola le laau e tusa lava pe sili atu ona leaga le tupu. O le toisina o Ierusalema i uiga o lona tuputupu aʻe e foliga mai o le pateta lauiloa. Ae e le pei o lona tamaoaiga i gaʻo, o le artichoke o Ierusalema e aoga mo le maʻisuka i totonu o le mea e faigofie ona digestible carbohydrate i totonu, e itiiti ifo i poloaiga o le sili. O le mea lea, e le aoga le fefefe mo le tulaʻi i le maualuga o le glycemia. I se isi itu, o togafitiga faʻatasi ai ma le artichoke a Ierusalema o se fesoasoani i le mauaina o taui mo le faʻamaʻi. E na o lou fia iloa o suʻega ina ia faʻaaoga tatau ai mea aoga o pears (Ierusalema artichoke) mo le maʻisuka.

E faʻapēfea ona aoga le paʻu o le isesa mo le maʻisuka?

Ierusalemaichoke ma isi mea totō (asparagus, artichoke, banana, garlic) o loʻo i ai se tele o inulin. Aua e te faʻafeteina inulin i le inisalini. Inulin o se vaega o le carbohydrate, o le inisalini o se hormone pancreatic o le polotini. E fesoʻotaʻi faʻatasi e le gata i se faʻamatalaga masani, ae faʻapea foi i le maʻisuka. E le mafai e le inisalini o le homone ona gaoioi i gaioiga faʻatonu i le maʻisuka ituaiga 2, ona i ai lea o lona le atoatoa, lea e mafua ai le hyperglycemia ma isi faʻafitauli o le maʻi. Inulin e mafai ona 'ai, o le faʻamatalaga pe aisea e aoga tele ai le atisisisi o Ierusalema mo le maʻisuka ituaiga 2. E mafai ona faʻaititia le glycemia, ae le tutusa le hormone. O le faavae e matua eseese uma lava gaioiga o meaola ma masini.

  • Tulaga masani o le spectrum spectrum (cholesterol, maualuga ma maualalo le lipoproteins),
  • Faʻaleleia o le ate, toe faʻafoʻisia ana galuega tauave autu,
  • Faʻateleina le lagona o le tino i le inisalini (faʻaitiitia le faʻaitiitia o le tino o le lagona i le hormone),
  • Luga o puipuiga a le tino
  • Faʻataunuʻuina o galuega o le atoa o le endocrin (e le gata o le pancreas, ae o le vevela, pituitary gland).

I le faaopoopo atu i inulin, o le togi o le atiseti o Ierusalema i le maʻisuka ua maeʻa ona mafua mai ona o mea e faapaleni ai meaola. O lona uiga, o le faʻamalositino o le intestinal ua lelei, o le tui lymphoid o le intestinal ua faʻamamāina. Faatasi ai ma le malosi o le atonic, o le toisina o le toisoga o Ierusalema o loʻo lelei tele (e aunoa ma le faʻaalia o vailaau faʻasaina).

O a ni taunuuga e mafai ona faʻamoemoeina mai le faʻaaogaina masani o Ierusalema atisikiko i meaʻai?

O le atiseti o Ierusalema mo le maʻisuka o se aoga sili ona aoga. E tele sāuni mo le kukaina o le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka saʻo.

Paina o le eleele ona o le tuufaatasiga o paleni e le gata ina mafai ona togafitia ai faafitauli o le iniseti (e le o se mea e sili ona taua mo le maʻisuka), ae faaitiitia foi le mamafa o le tino o le tino. O lenei mataupu faavae e faʻaaogaina e endocrinologists i le tofiaina o fualaau faʻapitoa mo le maʻisuka - Acarbose. E aʻafia ai le faʻafefe o le kulukose i totonu o le iniseti laitiiti, ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona faateleina lona toto ma isi tino o le tino. Inulin i Ierusalema o atigiliko tubers e pei o Acarbose, lea e taofia ai le enzyme alpha-glycosidase.

O le a se isi mea e mafai ona avea ma lenei mea ofoofogia? E mafai ona e faʻaaogaina le artichoke a Ierusalema ma le maʻi suka i le taimi lava e tasi faatasi ai ma isi vailaau oona e faʻaitiitia ma pulea glycemia. Ae e tatau ona tatou manatua e ono manaʻomia ona faʻasaʻo a latou gaioiga, e pei o le faʻaititia, ona o le kulūkose e mafai ona paʻu tele, ma o le ai ai se tulaga lamatia o tulaga o le hypoglycemic, e le manaʻomia e pei o le maualuga o meaʻai.

E mafai foi ona fai tutusa e uiga i le faʻaaogaina o le inisalini i le togafitiga o le maʻisuka. O faʻamanuiaga ma faʻamaʻaloga o le faʻaaogaina o le atisosisi o Ierusalema mo le maʻi suka o le le mautonu: o faʻamanuiaga sili atu nai lo na mea leaga e ono mafai ona iloa: manava, gasegase. E seasea lava ona atiae, ma afai e te saunia saʻo le pi, ona itiiti lea o le avanoa o lo latou atinaeina. Togafitiga o le maʻisuka ma le artichoke a Ierusalema e matua faʻaolaina lava.

Recipes mo le faia o pears e fesoasoani i le maʻisuka ituaiga 2

O taumafa uma e aofia ai le faʻasaina o meaai faapitoa. Ma o le maʻisuka e le o se faʻasalaga, aua o le togafitiga o mea taumafa i amataga vave o le muamua ma sili ona taua i togafitiga.

E toʻatele e fiafia i: faʻapefea ona faʻaaoga Ierusalema artichoke ma le maʻisuka? O a mea e sili ona lauiloa ma soifua maloloina mo le faia o pears? E tatau ona maitauina o fatu o le laau e mafai ona tuʻuina atu i ituaiga eseese o togafitiga vevela. Faʻamafanafana, falai, kukaina o atishoke Ierusalema e mafai ona 'aina uma e le maʻisuka ma tagata e aunoa ma le faʻaleagaina o le gaosiga o le gaʻo.

Togafitiga o le maʻisuka ma le artichoke o Ierusalema e aofia ai le faʻaaogaina uma i le tulaga masani ma le faʻaaogaina o le vevela o le oloa. O le fua aupito sili ona faigofie mo le faʻaaogaina o le pi o le mea e faʻafefiloi ai ma isi fualaau faisua ma maua ai se salati suamalie. E mafai ona e faʻaoga kukama, radishes, pasili. Afai e te vaʻaia le mea e faʻafefiloi ai le olive poʻo le faʻafefeteina o le suāuʻu, o le ae mauaina se salalaʻau faʻalelei soifua maloloina lea o le a fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka i totonu o le masani mo se faʻamaʻi.

I le faʻaopoopoga i lenei salati, o loʻo i ai se isi fua mo le faʻaaogaina o le atisitoke a Ierusalema mo le manuia o le pulea o le glycemia. Na ia faʻamatalaina le faʻapipiʻiina o le pi i le kapisi (e sili pe afai o lenei sauerkraut). O le a faʻaaogaina le faaopoopoina o le laulaʻau lanu meamata po o kāloti. Mo le faʻatauina - o ituaiga uma lava o fuālaʻau fuālaʻau.

O le atiseti o Ierusalema o loʻo tumau pea lona faʻamalologa i le taimi o kuka, o le mea lea ua faʻapipiʻiina ai fatu laau toto mo le maʻisuka.

Faatasi ai ma le i ai o se suia i totonu o le fale, o le galuega o le puleaina lelei o le kulukose o le toto e avea ma se mea faigofie: e faigofie ona faʻailo le sua pi. E mafai ona e faaopoopoina le sua o le suka i le vai. O se vai inu lelei o le a faʻaitiitia ai le le atoatoa o le gaʻo ma isi ituaiga o metabolism.

Ma le mea mulimuli, o le fua mo le fuga o fatu ma le Ierusalema artichoke leaves. E tasi le pulupulu poʻo ni laulaau o le artichoke a Ierusalema o loʻo ufiufi i vai inu ma sasaa i ai. Faʻafiafiaga ola - e oʻo atu i le tausaga. E tatau ona e inuina le fua o meaʻai aʻo lei 'ai, i le afa afa.

Tuua Lau Faamatalaga