Biguanides i togafitiga o le maʻisuka

O le vasega o fualaau oona mo le maʻisuka e tofia taitoatasi i tagata maʻi taitasi. Biguanides o vailaau e fuafua e faʻaititia le maualuga o le kulukose o le maʻisuka. O vailaʻau e gaosia i totonu o laulau. O le tele o taimi, o le fualaau faasaina ua faʻamatalaina o se auala mo togafitiga o le adjuvant mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma le monotherapy, e seasea lava ona faatonuina le fualaau faasaina (5-10% o mataupu). Biguanides e taulaʻi i le faʻagata ona faʻaaogaina ona o aʻafiaga o le faʻamaʻi. ...

Faatasi ai ma le monotherapy, e seasea lava ona faatonuina le fualaau faasaina (5-10% o mataupu). Biguanides e taulaʻi i le faʻagata ona faʻaaogaina ona o aʻafiaga o le faʻamaʻi. Gastric dyspepsia o se faʻatelega masani lea e faʻatulagaina ai vailaʻau.

Metotia o le gaioiga o fualaau faasaina

I le ituaiga 2 ituaiga suka, o tagata o loʻo faʻaaogaina le lapopoa e mataʻituina ile inisalini, ae leai se faʻaopoopoga o lona gaosiga o le gaosiga. E ese mai i suiga o suiga, o loʻo i ai le faʻalauteleina o le maualuga o le inisalini i le toto o le tagata. O le isi mea taua i togafitiga ma metformin o se faaitiitia o le mamafa o le tino o le maʻi. I togafitiga ma le sulfonylureas, faatasi ai ma le inisalini, o le aafiaga o le faafeagai o le leiloa o le mamafa.

List of contraindications

O tagata e aafia i gaioiga ogaoga (tagata taaalo, tagata faufale, tagata faigaluega gaosimea) e pauu atu i le vaega lamatia. O tagata mafatia o le a sili atu ona aafia i aafiaga o le tagofia o fualaau. O le togafitiga e faia faʻatasi ma aʻoaʻoga faʻapitoa mo le faʻamaopoopoina o le faʻalogona lagona.

E faapefea ona latou galulue

Biguanides mo le maʻisuka ua faʻaaoga talu mai le 1970s. Latou te le mafua ai le faʻaaogaina o le inisalini e le pancreas. O le gaioiga o nei fualaau e mafua ona o le le faʻatagaina o le kulupu o le gluconeogenesis. O fualaau faʻatele masani o lenei ituaiga o Metformin (Siofor).

E le pei ole sulfonylurea ma ona fua, Metformin e le faʻaitiitia ai le kulukose ma e le mafua ai le hypoglycemia. E sili atu ona taua lenei mea pe a maeʻa le po. Ole fualaau faasaina e faʻateleina ai le maualuga o le suka toto pe a uma ona 'ai. Metformin e faʻapupulaina ai le lagona o sela ma tino o le tino i le inisalini. E le gata i lea, e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le kulukose i sela ma masini, e faʻagesegese ai lona faʻaleleia i totonu o le inisinia.

Faatasi ai ma le faʻagasologa o le faʻaaogaina, o le faʻateleina o aʻafiaga e iai se aafiaga lelei i le gaʻo gaʻo. Latou te faʻagesegeseina le faagasologa o le liua o le kulukose i mea gaʻo, ma i nisi tulaga faʻaitiitia le mea o loʻo i ai i le triglycerides, cholesterol i le toto. O le aʻafiaga o biguanides i le leai o le inisalini e le iloa.

O le metformin e faʻaleleia lelei mai le gaʻo ma e ulu atu i le plasma toto, pe a oʻo i le lua itula pe a maeʻa ona 'ai. O le afa-ola e faʻaumatia e oʻo i le 4.5 itula.

Faailoga ma le faʻailoga

Masalo o le faʻaaogaina o biguanides e faʻatasi ma le inisalini. E mafai foi ona e suʻeina faʻatasi ma isi fualaau o le suka.

O le fualaau faasaina ua solia i ia mataupu:

  • Inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka (sei vagana ai ua tuʻufaʻatasia ma le oona),
  • faamutaina o le gaosiga o le inisalini,
  • ketoacidosis
  • gasegase o le tino, le gaoioi o le ate mama,
  • cardiovascular and respiratory failure,
  • faamalolo, le mautonu,
  • o le ava malosi,
  • lactic acidosis,
  • maʻitaga, susu susu,
  • meaai maualalo-calori (lalo ifo o le 1000 kilokalo i le aso),
  • tausaga o tamaiti.

E tatau ona faia se lapataiga i le faʻaaogaina o faʻasalaga i tagata e sili atu i le 60 tausaga pe afai latou te punouai i le mamafa o galuega faaletino. I lenei tulaga, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o le atinaʻe o lactic acidosis coma.

O aʻafiaga ma faʻalavelave

I le tusa ma le 10 i le 25 pasene o mataupu, o gasegase e tutupu mai i luga o le pepe e aafia i aʻafiaga aʻafiaga e pei o le tofo i le gutu, le lava le fia ai, ma le gaioiga. Ina ia faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe nei faʻaʻailoga, e taua le faʻaaogaina o nei vailaau pe a uma foi taumafataga. E tatau ona faʻagasolo malie le faʻatulagaga.

I nisi tulaga, o le atinaʻe o le anemia megaloblast, o le cyanocobalamin e le mafai. E seasea ona tupu mai, o faʻafefete i le paʻu.

I le tulaga o se faʻalavelave maualuga, e tupu ai faʻamaʻi lactic acidosis. O aʻafiaga o lenei tulaga o vaivaiga, faʻalavelave faʻanatura, moe, moe, ma le manava. O le mafanafana o pito, bradycardia, manatu e taua. O le togafitiga o le lactic acidosis o se faailoga.

Ole fua o le fualaau faasaina e tatau ona faatulagaina i taimi taʻitasi taʻitasi. E tatau ona i ai i taimi uma se glucometer i luga o le lima. E taua foi le amanaia lelei o le soifua maloloina: e tele taimi e aʻafia ai aʻafiaga e mafua ona o le le talafeagai o metotia.

Togafitiga ma biguanides e tatau ona amata i se fua maualalo - e le sili atu ma le 500-1000 g i le aso (faasolosolo, 1 pe 2 pauna o le 0.5 g). Afai e leai ni itu aʻafia e matauina, ona mafai lea ona faʻaleleia le fualaau. Ole fua pito i maualuga o fualaau faasaina i le aso e 3 kalama.

O le mea lea, o Metformin o se meafaigaluega sili ona aoga mo togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka. E tatau ona mulimuli ma le faʻaeteete faatonuga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

Faailoga mo le faʻaaogaina

B. mo le togafitiga o le maʻisuka e mafai ona faʻaaogaina: a) o se auala tutoatasi o togafitiga, b) faʻatasi ma sauniuniga o le sulfanylurea, c) faʻatasi ma le inisalini.

O suʻesuʻega faʻapitoa na amataina ai le faʻaaogaina o le B. mo le togafitiga o tagata gasegase i ituaiga eseese o le maʻisuka, sei vagana ai maʻi ma le ketoacidosis. Ae ui i lea, o se auala tutoatasi o le togafitiga B. e na o ituaiga o maʻisuka vaivai e mafai ona faʻaaogaina i tagata gasegase e mamafa tele.

O le togafitiga o le maʻisuka B., e pei o isi metotia uma o le togafitia o lenei maʻi, e faavae i luga o le mataupu faavae o le tauia mo le le atoatoa o le maʻisuka. O le taumafataga i le togafitiga a B. e le ese mai se masani masani a tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. I tagata gasegase ei ai le mamafa masani, e tatau ona tumu i le kalo ma le tuufaatasiga, sei vagana ai le suka ma isi oloa e maua ai gaʻo vailaau faʻasaina (araisa, semolina, ma isi mea), ma i tagata mamaʻi e mamafa tele e tatau ona avea ma caloric faʻatasi ma le faʻasaina o gaʻo ma gaʻo sei vagana ai le suka.

O le faʻaitiitia o le suauu o le B. e faʻatinoina atoa i totonu o nai aso mai le amataga o le latou faʻaaogaina.

Ina ia iloiloina le aoga o togafitiga, e tatau ona ave mo le itiiti ifo i le fitu aso. Afai ole togafitiga a B. e le taʻitaʻia ai le faʻafitauli ole gasegase ole tino, ona tatau loa lea ona le toe faʻaaogaina o se auala tutoatasi o togafitiga.

O le le lava o le le malamalama i le B. e seasea lava ona tupu: e tusa ai ma le Clinic Joslin (E. P. Joslin, 1971), e le sili atu nai lo le 6% o tagata gasegase. Umi o le faʻaauauina pea o le taliaina e le tagata gasegase eseese - 10 tausaga ma sili atu.

I togafitiga ma sauniuniga o le sulfanylurea, o le faʻaopoopoga o B. e mafai ona totogi mo le faʻafitauli o le tino pe afai o togafitiga faʻatasi ma sulfanylurea o fualaau oona e le aoga. O nei vailaʻau taʻitasi e faʻamaeʻa ai le gaioiga a le isi: o sauniuniga sulfonylurea e faʻamalosia ai le faaselaina o le inisalini, ma B. faʻaleleia le faʻaogaina o le kulukose.

Afai o togafitiga tuʻufaʻatasi ma le sulfanylurea ma le B. sauniuniga, e faʻatino i totonu o le 7-10 aso, e le maua ai se taui mo le faʻafitauli o le tino, ona tatau ai lea ona faʻaumatia, ma o le inisalini e tatau ona faʻatonuina ile maʻi. I le tulaga o le aoga o le tuufaatasiga o togafitiga ma le B. ma le sulfonamides, e mafai ona faʻaitiitia le fua o vailaʻau faʻatasi ma le aveeseina malie o le B. O le fesili o le faʻaitiitia o fua o fualaau oona e faia i le os e faʻamoemoe i luga o le faʻavae o fua o le toto ma le urine.

I tagata gasegase e maua le inisalini, o le faʻaaoga e B. e masani ona faʻaitiitia ai le manaʻomia mo le inisalini. Pe a faʻatonuina i le vaitaimi o le maualuga o le maualuga o le suka suka, e tatau ona faʻaititia le dose o le insulin pe a ma le 15%.

O le faʻaaogaina o B. o loʻo faʻaalia mo inisalini-faʻasaʻo ituaiga o le maʻisuka. Faatasi ai ma se auala labile o le faamai i nisi o gasegase, e mafai ona faaaoga B. e maua ai se faamautinoaga faapitoa o le maualuga o le toto, ae o le tele o tagata gasegase e le faaitiitia le gafatia mo le maʻisuka. B. E le o mafua mai i le hypoglycemic states.

Biguanide sauniuniga ma a latou faʻaoga

Ona o le vavalalata o vailaau faʻasolosolo a B. i mea oona, o le mataupu faavae lautele o togafitiga o B. o le faʻaaogaina o ni laʻasaga laʻititi i le amataga o togafitiga faʻatasi ai ma le alualu i luma mulimuli ane i le 2-4 aso i le tulaga o le faapalepale lelei. O sauniuniga uma K. e tatau ona ave loa pe a uma se taumafataga e puipuia ai aʻafiaga mai le itu o le samasama. tusi.

B. uʻu tautala. Latou te gauai i le tootoo laiti ma faʻavave tufatufaina i totonu o masini. O lo latou gauai i le toto pe a uma ona faia togafitiga faʻapitoa e oʻo atu i le 0.1-0.4 μg / ml. O le faʻapitoa o le faʻapipiʻiina o le B. o loʻo matauina i totonu o fatuga, ate, selu o le eleele, pancreas, gland. pusa, mama. O se numera itiiti o ia mea e fuafuaina i totonu o le faiʻai ma mea faʻapipiʻi.

O le Phenethylbiguanide e faʻafefiloi i le N'-p-hydroxy-beta-phenethylbiguanide, dimethylbiguanide ma le butylbiguanide e le o faʻafefiloi i totonu o tagata. O le tasi vae tolu o le phenethylbiguanide ua faʻateleina e avea o se metabolite, ma lua vae tolu e le suia.

B. faʻasolosolo i urine ma feces. E tusa ai ma le Beckman (R. Beckman, 1968, 1969), o le phenethylbiguanide ma lona metabolite e maua i le urine i le aofaiga o le 45-55%, ma le butylbiguanide - i le aofaiga o le 90% o se fuataga e tasi o le 50 mg na ave, o le dimethylbiguanide ua alu i le urine mo le 36 itula i le aofaʻi o 63% o le toʻotoʻo toʻatasi, o le vaega o le B. e faʻasalaina i le feeseeseaʻiga, faʻapea foʻi ma sina vaega itiiti o latou, lea na ulufale atu i totonu o le iniseti i le talo. O le afa-vaitaimi biol, o le gaoioiga a B. e faʻapitoa. 2.8 itula.

O le faʻaitiitia o le suka o le B., na gaosia i totonu o laʻau, e amata ona faʻaalia i totonu o le 0.5-1 itula pe a maeʻa ona latou faʻaaogaina, o le maualuga o le taunuʻuga e ausia pe a maʻea le 4-6 itula, ona faʻaitiitia ma faʻagata i le 10 itula.

Phenformin ma buformin, o loʻo maua i capsules ma timuga, e tuʻuina atu ai le sologa lemu ma umi le umi. O sauniuniga a le B. mo mea uumi e itiiti lava se aʻafiaga o aʻafiaga.

Phenethylbiguanide: Phenformin, DBI, 25 mg tablets, dose o le 50-150 mg mo le 3-4 doses, DBI-TD, Dibein retard, Dibotin capsules, Insoral-TD, DBI retard, Diabis delay, DB retard (capsules or storms for 50 mg, o le aso i aso taitasi o le 50-150 mg, i le faasologa, 1-2 taimi i le aso ma se vaitaimi o le 12 itula.).

Aeyl Biguanide: Buformin, Adebit, pusa o le 50 mg, fualaau masani o le 100-300 mg mo le 3-4 doses, Silubin retard, timuga o le 100 mg, fualaau o aso taʻitasi o le 100-300 mg, i le faasologa, 1-2 taimi i le aso ma le vaeluaga 12 itula .

Dimethylbiguanide: Metformin, Glucofag, fualaau o le 500 mg, dose o aso taitasi - 1000-3000 mg i le 3-4 doses.

Faʻasagaga itu o biguanides e mafai ona faʻaalia e ala i solitulafono eseese mai le itu o le samasama. pusa - o le tofo i le gutu, o le le lava o le manaʻo, gase, vomiting, vaivaiga, manava manava. O nei faʻasalaga uma o le a vave ona mou atu vave pe a uma le faʻamavaeina o fualaau faasaina. A maeʻa sina taimi, e mafai ona toe amata le pulega a B., ae i lalo ifo.

Faʻaleagaina o le ate ma gaʻo i togafitiga o B. e le o faʻamatalaina.

O le tusitusiga na finauina ai le fesili i le ono mafai ona atiaʻe le lactic acidosis i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka i le togafitiga o B. Na matauina e le Komiti mo le Suesueina o le Metabolic Acidosis i le Diabetes Mellitus (1963), i le togafitiga o B. le maualuga o le lactic acid i le toto o tagata mamaʻi e mafai ona faateleina.

Laosis acidosis ma maualuga maualuga lactic acid i le toto ma le faaitiitia o le pH toto i tagata maʻi mamai o B. e seasea - e le sili atu nai lo tagata mamaʻi e le o mauaina nei fualaau faasaina.

O le maʻamaʻi, o le siama lactic acid e faʻaalia i se tulaga ogaoga o le tagata maʻi: o se tulaga o le faitaʻaga, o le manava o Kussmaul, coma, mata e mafai ona muta i le oti. O le lamatiaga o le atinaʻeina o le lactic acid i tagata mamaʻi i le maʻisuka aʻo togafitia le B. e tupu pe a latou maua le ketoacidosis, cardiovascular poʻo le toilalo, ma le tele o isi tulaga e tupu i maʻi microcirculatory ma hypoxia.

Contraindications

B. ua solia i le tulaga o le ketoacidosis, faaletonu o le cardiovascular, faaletonu o le tino, afaina febrile, i le taimi muamua ma le taimi o le taimi atofaina, ao maitaga.

Faʻafanua: Vasyukova E.A. ma Zephyr o v G. G. Biguanides i togafitiga o le maʻisuka. Klin, meli., T. - 49, Nu. 5, i. 25, 1971, bibliogr., Diabetes mitusitus, ed. V.R. Klyachko, i. 142, M., 1974, bibliogr., Ma le z i le z i le A. ma. e uiga i. Aafiaga o faʻasalaga i luga o le faʻaogaina o le toto o le glu-kose, Diabetes, v. 17, i. 492, 1968, K a 1 1 L. P. O le faʻaaogaina o vailaau oona, o le: Diabetes bronnen, ed. saunia e M. Elienberg a. H. Rifkin, i. 648, N. Y. a. o, 1970, Williams R. H., Tanner D. C. a. E tusa o le e 1 1 W. D. Gaioiga o le phenethylamyl, -and isoamyl-diguanide, Diabetes, v. 7, i. 87, 1958, Williams R. H. a. o. Suesuega e faatatau i le hypoglycemic acid of phenethyldiguanide, Metabolism, v. 6, i. 311, 1957.

Tuua Lau Faamatalaga