Toto toto: o le a le uiga, maualuga mai le 12

I le galuega faafomaʻi, o le faateleina o le suka i le tino e taua o le hyperglycemia. Ma o le tulaga masani e manatu o se tafe mai le 3.3 i le 5.5 iunite. Afai o le a faʻasolo i luga le fuainumera, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i se tulaga maualuga o le maualuga.

O le kulukose o se tasi lea o mea autu o vailaʻau faʻamalosi e faʻamautinoa ai le atoatoaga o galuega a le tino o le tagata. O loʻo gaosia i totonu o le gastrointestinal tract, ma ulufale atu i le faiga o le totoga, o se mea faʻavaomalo lautele mo gaʻo totonu ma maso maso.

Faʻasagaga o le maualuga o le suka i totonu o le tino, o le tele o siama faʻapitoa e matauina, o le malosi ma le natura e faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le tino, ae faapena foi i le fua faatatau o le siitaga e faatatau i fua masani.

Manaomia le mafaufau po o le a le suka o le toto e 12? E tatau ona faʻaitiitia, ma o le a le mea e fai i lenei tulaga? O a taunuuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino?

Etiology o le maualuga o le suka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau lea e oʻo atu ai i le soliga o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino. I togafitiga faafomaʻi, e tele ituaiga o togafitiga o togafitiga, ae o le tele lava o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafua mai i le maualuga maualuga o le suka i le leai o le gaosiga o lona lava inisalini. Ina ia faʻamaonia le kulūkose, e fautuaina le tagata maʻi e faʻaofiina se hormone.

Ole ituaiga lona lua ole faʻamaʻi e le faalagolago ile insulin, atonu ole lava ole tino. Ae o sē na leiloloa muamua na mafai ona gafatia i ai, o se taunuuga o le gaioiga o le digestibility o le kulukose i totonu o le tino ua faʻalavelaveina.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o mea nei ma faʻamaʻi e aʻafia ai le faateleina o le suka i le tino:

  • Meaʻai le lelei, lea e aofia ai le tele o mea suamalie ma falaoamata e maua ai le tele o mea inu. O nei meaʻai e faʻaalia ai se gaosiga tele o le inisalini i totonu o le tino, ma o le mea lea e galue ai le pancreas ma le faaluaina o avega, ma ua faʻalavelaveina ana galuega ile taimi. O se taunuuga, o le inisalini mea e maualalo ua faʻaitiitia, ma o le maualuga o le suka e faʻatuputeleina.
  • O se olaga e le tauagafau e tau atu ai i le maua o tupe mama. O le gaʻo gaʻo e faʻalavelaveina ai le gaioiga o suauu pancreatic, lea e nafa ma le gaosia o le hormone. I le isi itu, o le aofaiga o le hormone i le tino o le tagata ua faaitiitia, ao le faaputuputuina o le suka i totonu o le toto ua matauina.
  • O le tele po o le mamafa e mafua ai le faʻaitiitia o le lagona o le faʻaleleia e fesootaʻi ma se faʻalavelave o le insulin ma le suka. O le mea lea, e tusa ai ma le talaaga o le masani masani o le hormone, o sela "aua le iloa", o se taunuuga, ua maualuga le maualuga o le suka.
  • Faʻasalaga o le natura faʻaleagaina ma viral, fomaʻi, malulu ma isi faʻamaʻi e utaina ai le tino o le tagata, lea e mafua ai le faʻalavelaveina o lana galuega. O le mafuaʻaga lea e mafai ai e a latou lava puipuiga ona osofaia e le gata i faʻamaʻi, ae faʻapea foʻi a latou lava peta e maua ai le inisalini.

O tulaga uma o loʻo taʻua i luga e aofia ai i le vaega o aʻafiaga o mafuaaga, o lona uiga, oi latou ia o taunuuga o faʻamaʻi ma isi faʻamalositino i le tino.

I togafitiga faafomaʻi, o mafuaʻaga faʻapitoa e iloa ai e mafua ai le faateleina o le suka toto i totonu o se tagata soifua maloloina.

O nei mea e aofia ai le ulaula, inu, malosi malosi faaletino, fefe, popole, atuatuvale, ma isi.

O faailoga iloga o le suka maualuga

Sugar 12, o le a le uiga? E tatau ona maitauina o le tapulaa pito i luga o faailoga masani o le numera 5.5 iunite, ma o le masani lenei. Afai e sili atu le maualuga o le suka toto nai lo lenei parakalafa, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka.

Iloaina le glucose i le 12, ma lona uiga, e tatau ona e mafaufau i faailoga o le maualuga o le suka.

E tatau ona maitauina o fua o le maualuga maualuga o le suka e faalagolago i luga o le lagona loloto o le tino o le tagata. O nisi tagata atonu latou te le matauina le suiga i lo latou tulaga o le soifua maloloina ma amioga seia oo lava i le mulimuli, e tusa lava pe sili atu le maualuga o le suka i le faailoga o le 12 iunite.

O isi, i se isi itu, o se laʻititi laʻititi i le faʻatonuga o le kulukose e taʻitaʻia ai le mea moni e faʻapea, o se fusi atoa o aʻafiaga leaga o loʻo faʻaalia, lea e mafai ai ona masalomia le i ai o togafitiga, ma ia faia ni faʻatatau talafeagai ile taimi.

O faailoga o le maualuga o le suka e toe faia i le tasi tikeri po o le isi i tagata mamaʻi uma, ae e ese le malosi ma le mamafa.

Faailoga masani o le maʻisuka:

  1. Manaʻo maumauaʻi e inu vai inu, gutu malulu. O se maualuga maualuga o le kulukose o le gaosiga malosi, o se taunuuga lea e tosina uma ai le vai maua i totonu o le tino. O se taunuuga, e masani lava ona "fesiligia" tino o le loto e inu, "ma o le tagata maʻi e masani ona lagona se lagona faifaipea o le fiainu.
  2. Faʻateleina le manava i se talaaga o le paʻu o le mamafa. O le homone o le inisalini i totonu o le tino e le lava, o le suka e le o aʻafia, o le mea lea, o le manaoga o le tagata mo le faʻalauteleina o meaʻai, lea e le mafai ona gauai atoatoa i le tino. O le tino, ina ia maua ai mea e le lava, e susunuina gaʻo gaʻo, lea e mafua ai ona paʻu le mamafa o le tino.
  3. Faʻafitauli i le paʻu - vela, vevela paʻu. O nei aʻafiaga leaga e matauina ona o le le lava o meaʻai i le tino.
  4. Faʻasolosolo vave ma faʻamalosi urination, e aofia ai le po. E le gata i le maʻi o le maʻisuka, e faʻamalosia le galuega o gaʻo, talu ai ona latou aveesea le tele o vai mai le tino.
  5. Faanatinati masani o se natura faatosina.

I le tautala ai e uiga i le ata masani o le maʻisuka, e mafai ona faaopoopoina i ai mea nei: o le ulu, vaivaiga lautele ma le vaivai, o le vevela, ma manua ma le maʻila e le toe malolo mo se taimi umi.

O vaivaiga o le tino o le tagata e maua ai le maualuga o le kulukosesese o se siosiomaga sili ona lelei mo le gasegase o gasegase, siama ma sigi e fafaga i le suka.

Faailoga o le Maʻisuka

E pei ona taʻua i luga, o gaʻo e aveesea le tele o le vai mai le tino. Ae, talu ai e tele naua, latou te galulue faʻalua pe faalua le avega, o le mea lea, latou te le taulimaina le galuega.

Afai e le mafai e gaʻo ona taulimaina a latou gaioiga, ona oʻo lea i luga o le toto o le tagata maʻi, e le o ni tagata taua. O fatugaʻo e le aveesea ai le tele o le vai, e tumau pea i totonu o le tino, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le maualuga.

O le faʻaleagaina o le visino o se taunuuga o le faaputuputuina o le kulukose i mata o le mata, lea e tau atu i lona ao. E tatau ona maitauina o le maualuga o le suka suka o le mea oona i vela o le tino, lea e mafua ai le faaleagaina o tamai toto toto o le retina, ma o le gaioiga vaaia e le afaina.

O le ata o le falemaʻi e mafai ona faʻaopoopoga i faʻamaʻi nei:

  • O le malulu ma le paʻu o le paʻu. O le tagata maʻi e masani lava ona atiina ae ni maʻi pipili ma le paʻu o le paʻu, aʻo togafitiga o fualaau faasaina "e galue" ma le manuia manuia.
  • Faʻaluluina le ulu o lauulu, pa'ū lauulu (seasea).
  • Muscle ma tiga faʻatasi.

Afai ei ai i le tagata se tasi pe sili atu foi o faailoga o loʻo i luga, e fautuaina e aua le tolopoina i "mulimuli ane", ae talanoa vave i se fomaʻi. Afai e le amataina togafitiga taimi, ona amataina lea e le tagata maʻi ni faʻafitauli eseese e avea ma taunuuga o le maualuga o le suka i totonu o le tino.

O le maʻi suka e aʻafia ai fatugaʻo, mata, namu finauga, vaʻa toto, faʻalavelaveina le popolega tutotonu ma le cardiovascular system.

E faapefea ona faʻaititia le kulūkose?

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le kulukose, e talafeagai le togafitiga. Muamua e te manaʻomia e suʻe mafuaʻaga mafuaʻaga e taʻitaʻia ai i lenei tulaga faʻaleaga, ma faʻaaogaina.

Ma pe a uma lena, o fua uma ua uma ona fai e fesoasoani e faʻasaʻo ai le suka i le tulaga manaʻomia ma faʻamautu ai luga. Afai o le tagata maʻi o le ituaiga muamua o le maʻisuka, ona tatau lea ona ia tuiina le inisalini.

Ae paga lea, o le maʻi e le mafai ona faʻaleleia, ma o le hormone o le a faʻaofiina i totonu o le tino i le olaga atoa. O fua ma ituaiga o inisalini e faʻatinoina taʻitasi, ma e tatau i le fomaʻi ona amanaʻia le olaga o le tagata maʻi.

Faʻatasi ai ma le ituaiga lona lua o le suka, o le maualuga o le suka e fesoasoani e faʻaitiitia ai le lelei o mea taumafa ma le tino gaioiga faaletino.

E fautuaina e teena meaʻai nei:

  1. O falaoa, falaoamata ma salima.
  2. Tuugalaina ma gaosi meaai.
  3. Carbonated ma ava malosi.
  4. Suga, kofe.
  5. Fale faʻafiafia

E tele tagata gasegase ua manatu e lava le vavae ese mai a latou meaʻai meaai o loʻo i ai le sugar granulated, ma o le a lava lea. O le mea moni, e ese le tulaga. E tatau ona tatou lafoaia na oloa ua faʻamaoaigaina i se tele o mea inu gaʻo faigofie.

I le taimi lava e tasi, e tatau ona eseese meaʻai, e aofia ai le tele o vitamini ma minerale.

E tatau ona maitauina e tatau ona e 'ai soo, aʻo laiti. Mo se faatusatusaga, o se tasi o taumafa e tatau ona "fetaui i le pama e tasi."

E taua le faʻaauau pea ona siaki lau maualuga o suka, e le faatagaina ai latou e faateleina.

O aʻafiaga o le suka maualuga

Afai o le suka e alu mo sina taimi, e le afaina ai le tino. Ae ui i lea, faatasi ai ma se faʻaopoopoga faʻaopoʻopo o le faʻatonu o le kulūkose, o tino uma ma tino o le tino o loʻo mafatia.

Faʻasaga i tua o le maʻisuka, o le a le mafai ona iloa le vaaiga. O le umi o le maualuga o le tino o le tino e oʻo atu ai i le taofiofia o le tino, ona iloa lea o le atrophy o le nerve opic, o le a tupu mai siama - glaucoma, cataract, i mataupu ogaoga - leai se vaaiga i le maʻisuka.

O fatugaʻo o le tino autu lea e nafa ma le aveeseina o le tele o le vai mai le tino o le tagata. I le aluga o taimi, o se avega mamafa i fatugaʻo e taʻitaʻia ai le soliga o latou gaioiga.

E le gata o le suavai e alu ese mai le tino, ae faʻapea foi aʻafiaga, toto mumu mumu ma minerale, ia e tatau mo le soifuaga atoa o le tagata. O se taunuuga, o nei mea uma e oʻo atu ai i le le toe faʻaaogaina.

O le toto maualuga e mafai ona oʻo atu i taunuuga le lelei e mulimuli mai:

  • O le solia o le taamilosaga atoa e taʻitaʻia ai le paʻu, le lelei o le tino, le toe faʻafouina o le tino. O nai manuʻa manua e faʻamalolo mo se taimi umi, ma i le aluga o taimi e mafai e le necrosis ona atiaʻe.
  • Faʻaleagaina i le totonugalemu o le tino.
  • Togafiti faʻataʻavale i luga o vae.

O se tulaga o le hyperglycemic, e oo lava i le le tumau, o loo faailoa mai ai na tupu se faaletonu i le tino o le tagata. E tusa lava pe a le o iai le maʻi, e tatau ona e mafaufau i mafuaaga na mafua ai ona oso i le suka i le tino.

O le mea lea, i le mea muamua, e fautuaina e faʻalogo lelei i lou olaga, aemaise lava, e toe iloilo au meaʻai, gaoioiga faʻaletino ma isi mea. O le iloa vave o se faafitauli e fesoasoani e vave faʻasaʻo ai le tulaga, ma e le faatagaina ai lona faʻaleagaina.

O le a le mea e fai i le maualuga o le suka i totonu o le toto o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Suauu toto maualuga 12 mmol / l - o le a le mea e fai?

O le maʻisuka ua leva ona taʻua o se fomaʻi eseese, ma o lona uiga o se fomaʻi o faʻafitauli o le tino. O le maʻisuka ituaiga 2 (o lona uiga o le mauaina) o loʻo faʻaalia i le faʻamalosia o le inisalini, faʻapea foi ma le le lelei o galuega a seta beta e fesuisuiaʻi le matuia.

E tele lauiloa e faʻamatalaina ai le pathogenesis o le maʻisuka (maʻi maʻisuka). I le taimi nei, ua maua e saienitisi e tele mafuaaga mo le atinaʻeina o le faamai, ma o itu i fafo e leai se taua taua.

Le taua o le maualalo o le tino ma le gaʻo i le atinaʻe o le maʻisuka

Afai ei ai i se tagata se olaga ola mama, ma e masani lava ona fafagaina, o le a mautinoa lava e taʻitaʻia ai nisi o faʻafitauli. Ma o le maʻisuka o le mea aupito sili lea ia i latou. E mafai ona tatou fai atu o nei mea e aʻafia ai genes e nafa ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. Faʻasalaga, latou te amataina.

E ese lava, e sili atu le taua e uiga i le manava o le manava. E taua tele le le gata i le atinaʻeina o le inisalini, faʻapea foʻi ma faʻafitauli o le gasegase e fesootaʻi ai. O lenei ituaiga o oona e taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2. E mafai ona fesootaʻi lenei mea i le mea moni e faapea, i le visa-adipocytes, pe a faʻatusatusa i le adipocytes o le gaʻo subcutaneous, e faʻaititia le lagona ile galuega ole insulin hormone.

O le lipolysis o le gaʻo gaʻo ua faʻaaogaina, ona faʻamalosi ai lea o gaʻo gaʻo muamua e ulu atu i totonu o le toto o le veli vevela, ona oʻo ai lea i le toto o le tino atoa.

O le a le malosi o le tui o le insulin? I le malolo, o maso e mafai ona faʻaaogaina (o lona uiga o le faʻaumatia) na gaʻo tino gaʻo. Ma o nei poloka e mafai ai e le myocytes ona faʻaumatia le kulūkose, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le suka toto ma le mea e taua o le tuputupu aʻe o le insulin.

Ole lava gaʻo gaʻo e tasi e le faatagaina ai e fai se mafutaga ma le hepatocytes, ma mo le ate, o lenei mea e aʻafia ai le insulin resistance, ma faʻalavelaveina ai foi le galuega o le hormone i le gluconeogenesis lea e tupu i totonu o le okeni.

O nei mea uma e auai i le faia o se liʻo leaga - aʻo maualuga le maualuga o gaʻo eletise, o le maso, gaʻo ma le ate le tino ua sili atu ona faʻasaina le inisalini. E amata le lipolysis, hyperinsulinemia, ma faateleina ai le mea o loʻo maua i le gaʻo.

Ma o le maualalo o le gaoioi o se tagata e faʻaleagaina ai nei faiga, o le gasegase talafeagai i totonu o maso e faʻagesegese, latou te le galue.

Ina ia mafai ai ona faʻagasolo faiga masani i gataifale masani, e tatau ona "fafagaina" ia maso i le auala tonu, gaoioiga faaletino, lea e masani ona fuafuaina mo.

E faʻapefea ona faʻalavelave le gaosiga o le inisalini i le maʻisuka ituaiga 2

E masani lava, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 latou te faʻalogo i le fuaitau mai le fomaʻi o loʻo i ai ou faafitauli i le gaosiga o le inisalini. O le a le inisalini? O le hormone protein lea e gaosia mai e le pancreas. Ma o le faʻaaogaina o le hormones e mafua ona o le faateleina o le kulukose toto. O lona maualuga e ola ae vave loa ona 'ai se tagata. O ituaiga taitasi o oloa i lona lava ala e aafia ai le glucose faitau.

E faapefea ona galue le inisalini? E faʻasolosolo ai, o lona uiga, faʻasaʻo le maualuga o le kulukose, ma o le hormone e fesoasoani foi i le felauaiga o le kulukose i masini ma sela. O lea e maua ai ei latou le malosi sili ona taua, le suauu o o tatou tino.

I le maʻisuka, o le gaioiga o le inisalini gaosiga ma ona gaioiga e le lelei:

  1. O le vaega muamua o le tali mai le secretory i glucose oona e tuai,
  2. O le tali faalilolilo i mea taumafa ua faaitiitia ma faatuai.
  3. O le maualuga o le proinsulin ma ona oloa, i se isi itu, ua faateleina,
  4. O le fati o fesuiaiga i le inisalini gaosiga ua gau.

O suʻesuʻega sa taua tele mo fomaʻi na latou faʻaalia pe faapefea ona maua le inisalini i tagata ei ai togafitiga (o se tulaga laasaga pe a maʻi le maʻi).

Ua faaalia i suʻesuʻega ua i ai nei i le setete lenei le paʻu o le gaosiga o le hormone.

E le mafai ona toe tali atu atoatoa ia sela o le peta peta i le maualuga o le inisalini i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma o lenei soliga ua faamauina i le aso.

I maʻi gasegase ua maua, o le gaosiga o le inisalini e le lava, ma o le maʻisuka ituaiga 2 i le lumanaʻi, e sili atu nai lo na o se mea faʻaosooso.

Toto toto 12 - o le maʻisuka?

Ma se tulaga maualuga e mafai ona tatou fai atu - ioe, o le maʻisuka. Ae o le a faalua ona siaki e fomaʻi mea uma, o le a pasia e le tagata se numera o suʻega, o le a faia ni suʻesuʻega faaopoopo e tafiesea ai se mea sese.

Aua e te faʻalavelaveina le ituaiga o maʻisuka. E leai se sili atu i le 10% o le maʻisuka e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O lona uiga e le o gaosia i totonu oo latou tino inisalini.

I le maʻisuka ituaiga 2, ua lava le inisalini, ae e le mafai ona ulu le kulukose i totonu o siama.

Aisea e ono tupu ai le maʻisuka:

  1. Mafuaaga O le ate ma le pancreas ua afifi i le gaʻo, o le a le maua ai se lagona i le inisalini, ma faigofie ai ona poloka le kulukose.
  2. Manua o meaai. O le tagata o ona po nei e sili atu lona fiafia i ana meaʻai gaʻo, mea suamalie ma meaʻai faʻamalosi o loʻo ia faʻaaogaina e sili atu i le masani, ma o le fiber ma le polotini e masani ona leai. Le lelei o mea taumafa e tau atu i le oona, o se vaega autu o le atinaʻe o le maʻisuka.
  3. Le mama. E afaina ai foi le maualuga o le suka. Ma i le taimi nei o loʻo i ai le tele o tagata e le atoatoa le malosi o le tino: oi latou ia o ofisa o le ofisa ma tupulaga talavou, e fiafia foi i le faʻaaluina o le taimi i le komepiuta.
  4. Manatua Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na manatu le fomaʻi o le atuatuvale o se tasi lea o mafuaʻaga matuiā mo le atinaʻeina o le maʻisuka, ae o le tele o taimi o le ogaoga o popolega ma faʻalavelave faʻavaivaia o setete na amata ona afaina ai le maʻi.

O le mea moni, e le mafai e le tasi ona le amanaiaina le vaega autu. Afai e maua e lou aiga pele le maʻisuka i le laina muamua o le aiga, e tatau ona e gauai atu i lou soifua maloloina. E tele lava ina alu i le fomaʻi, ia le itiiti ifo i le taʻitasi i le tausaga, fuafua e fai se suʻega ma se suʻega, ma a itiiti ifo faalua i le tausaga ona pasia uma suega faavae.

O le taimi muamua e mafai ona iloa ai le amataga o le faʻamaʻi - prediabetes, o le tele foi e ono mafai ona faʻagesegese le atinaʻeina o le maʻisuka e aunoa ma togafitiga ma fualaau.

O a ni faailoga o le maʻisuka?

O le mea e leaga ai, i le tele o tulaga e alu se tagata i le fomaʻi pe a le tuʻuina atu ia te ia ni filifiliga. E i ai ni faʻalavelave faʻafefe o le faʻamaʻi, lea e faigata e le tali atu i ai. Mo le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2:

  • O le matelaina o loʻo tuliloaina se tagata - e le faʻaumatia e tusa lava pe maeʻa se taumafataga atoatoa,
  • Faʻavaʻa vave - e masani ona ave e fafine mo le cystitis, ma togafitia se faʻamaʻi e le o iai, taimi e misi mo togafitiga,
  • Paʻu gutu, fia inu le masani ai,
  • Vaivai vai
  • Tue le paʻu
  • Tigā
  • Faʻafitauli leaga.

O nisi o faʻaʻailoga e faʻaalia foi i isi faʻamaʻi ma tulaga, o lea aua le vave faʻamaonia oe.

Tuʻu lau suʻega i se taimi vave e mafai ai, ma i ai faʻamaumauga fou e alu i le taimi o le fomaʻi. Ia saunia e faʻataʻitaʻi e le fomai nisi faʻamaʻi faʻaopopo, ae o lau lava mea e fiafia i ai. O le sili atu le sao o le siama, o le sili atu foi lea, ma o le mea lea, o le togafitiga o le a sili atu ona lelei.

Tusa o le maʻisuka

E masani lava, e oʻo lava ia i latou e leʻi maua i lenei maʻi faʻalogo: "O le maʻisuka ua liliu mai se faʻamaʻi i se olaga." E moni lenei mea ae leai. Ioe, ia pulea le maʻisuka, e le lava i le taimi e inu ai pulu ma asiasi masani i le fomaʻi.

E manaʻomia e le DM se faʻataʻitaʻiga ogaoga o mea taumafa paleni, gaioiga faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le iloa o le maʻi i le faʻafitauli o le maʻi, e uiga i le tali atu i se tasi poʻo se isi faʻataʻitaʻiga. Ae mo nisi tagata, o se faauigaga o "ituaiga olaga, ae le o faamaʻi" e faataumaoi.

O lenei faʻatulagaga e aʻafia ai le tagata gasegase, ua le toe togafitia o ia ma le matuia. Leai, e le o le fomaʻi e faʻafefe, faʻaleagaina le maʻi. O la latou galuega o le faʻamalosia lea o se tagata ia maua se soifua maloloina lelei, malamalama, malamalama i mea o loʻo tupu ia te ia.

E taua tele le malamalama o le tagata gasegase i togafitiga o le faamaʻi, ia manino ma saʻo le tali atu i nisi suiga, o le manaomia ona mulimuli i se meaʻai, pulea le suka, ma isi.

Afai ei ai lou suka suka 12: o le a le mea e fai, o a taunuuga, faʻafitauli, gaioiga? Aua e te popole, o le maʻisuka o se tulaga e pulea, ma i le faiga faʻapaʻaga ma fomaʻi, e mafai e le tagata ona mataʻituina le faʻamaʻi ma le sili ona lelei. O lona uiga e ala i le taliaina i le taimi o le mea moni e maʻi o ia, o le togafitiga e tatau ai, e mafai e se tagata ona tausia le lelei o le olaga muamua, e ui lava e le o atoatoa, ae aunoa ma suiga faavae.

O le a se mea maloloina maloloina

Meaʻai talafeagai, amio lelei e 'ai, mate, ma maloloina lelei le' ai - e foliga mai o nei faiga e mafai ona malamalama i ai, ae o le mea moni o le tagata ua le mautonu pe a ia vaai i ia faʻatulagaga.

I le feiloaiga muamua lava, o le a taʻu atu e le fomai i le maʻisuka o le auiliiliga o ana meaai paleni o mea uma lava, o le faavae lenei o faavae. Ma o le a saʻo, aua o le maʻi o le a faalagolago i le saʻo o le a ia usitaia ai faatonuga a le fomaʻi.

I le taimi muamua, o se taumafataga maualalo maualalo mo le maʻisuka na faʻamaonia mo tagata uma o le maʻisuka. I aso nei, o sea fautuaga e faitioina, talu ai e leʻi faamaonia le aoga o nei gaoioiga. Muamua, o ni mataupu faavae eseese o mea taumafa, lea e le i tuuina atu muamua i ai le tausiga.

Taʻiala o mea taumafa o le maʻisuka:

  1. Faʻaauau. Leai se mea e sui ai tulafono mo le filifilia o oloa, o lenei togafiti e afaina ai le maʻi. Filifilia se seti patino, ma o lenei ua ia te oe e faʻavavau. O le mea moni, afai o lenei seti e faigata, sili atu-faʻapulaʻa, o le ae le faʻauʻuina i ni nai vaiaso. O le mea lea, faʻafeiloai ma le faʻaeteete le filifiliga, e aunoa ma le faʻailoga.
  2. Faʻalēaogaina o gaʻo. Anapopogi poʻo legese - e le taua tele lenei mea mo se totoga o le maʻisuka, latou te faʻaleleia pea le toto toto, o nisi vave, o nisi taimi. O le mea lea, o pata ma falaoa falaoa e aveeseina mai le lisi muamua ma mo mea uma. O le mea e leaga ai, e oʻo lava i le buckwheat, o le tino maloloina ma le faʻafefe, e tatau foi ona lafoaia.
  3. Oona e manaʻomia! Mo se taimi umi, i totonu o le faʻavae o nisi o kamupani i luga o le aʻafiaga o le toʻatele o tagata, na fai mai o meaola manu e leaga, e mautinoa lava e faʻapuupuu le olaga o se tagata. Ae o le mea moni, e leai se mea moni i lenei mea: o meaai faʻatasi ma le natura, o le gaʻo o meaʻai gaʻo e faʻatagaina ma e manaʻomia ile taumafa a tagata. Ae i le faia lelei. Afai e te fiafia i gaʻo fualaʻau, e sili atu ona lamatia. O le mea lea, tuʻu le la ma suauʻu fufulu i se olaga ua mavae, sui i le olive (e sili atu le sogasogo). Ae e tatau ona aloese uma mai meaʻai e leai ni gaʻo.
  4. E manaʻomia le protéini i taimi uma. E le naʻo se meaʻai meaai, ae o se mea masani foi. Mafaufau loloto i le mea e te manaʻo moni ai: ia maloloina, pe faʻalelei ma alualu i luma? Sa i ai le protéini ma o le mea autu o le fale i totonu o le tino, ma e manaʻomia i aso uma, ona o le toe faʻafouina ole tino e tupu i aso uma.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, e matua mafai lava ona le mafai ona taofia ou uiga muamua e uiga i le soifua maloloina lelei. E aliali mai o le maʻisuka e mafai ona 'ai gaʻo manu, aano o manu, kulimi kulimi ma le sipisi, ae e le faasaina meaʻai e leai ni gaʻo.

E masani lava o le maʻisuka e taulaʻi fua i fualaau faisua ma fua, ma mafaufau e mafai ona 'aina e pei ona latou fiafia i ai. Ae e le o lea! E manaʻomia foʻi le faʻamaonia manino i inei. Mo se faataitaiga, o pears, apples, plums and apricots e mafai ona faatagaina, ae le silia 100 g i le aso. O le mea lava lea e tasi mo vine. Taumafa mata ma salakeke mo le soifua maloloina, ae aveese pateta, beets ma pateta suamalie mai le meaai.

Mai laʻau suamalie e mafai ona e faatagaina 20-30 g o sukalati malulu, nati ma fatu e faatagaina, ae i le aofaʻi tutusa e pei o sukalati. Ma ia manatua o le pinati e le o se sima, ae le o se tagata sili ona maloloina o le aiga legume. E tusa ma le 150 g i le aso o le susu susu o oloa o le a le puipuia ai le maʻisuka, ae mafai ona e vaʻaia susu mai le lisi.

Meaʻai gaʻo ma le gaʻo - e mafai ona e, 2-3 soʻo se fuamoa i le aso - e mafai foʻi ona e faʻamaonia le kirimigi kulimi, sisi ma le sipisi e maua ai meaʻai masani. Soʻo se aano o manufasi, iʻa ma moa e manaʻomia i le meaʻai! Mai suauʻu, tuʻu le kulimi, olive ma le niu i luga o le lisi.

E manino lava, o le taumafataga e le matitiva, ma e mafai ona lelei, maloloina, o meaʻai e le toe faia i aso uma. Teʻena ni vaega tetele, e tatau ona e 3 meaai atoatoa, 3 tamaʻi meaʻai. Tetee lauulu, e aofia ai suamalie ua afifi ma suamalie suamalie. O lenei polokalame atoa o le a mafai ai ona e tausia le maʻi suka i lalo o le puleaina, ma aloese mai faʻalavelave ma faʻalavelave tigā.

- Faʻapefea ona galue le inisalini.

Toto toto: o le a le uiga ma le mea e fai

O se suʻega o le toto na maua ai le suka 12 o le a le mea e fai? O le Hyperglycemia o le faateleina o le maualuga o le kulukose i le toto i luga atu o le 5.5-6.6 mmol / L.

Ae ui i lea, o le tele o taimi, o tagata gasegase e maualuga tele le kulukose i le toto, e oʻo lava i le 25 ma sili atu nai lo le moli / l, lea e manatu e matautia mo le tino. O le tele o tagata gasegase e fiafia i le laasaga pe a 12 le suka suka - o lona uiga ma pe oa taunuuga e mafai ona taitai atu ai.

O le mea moni, o lenei mea e mafai ona i ai ni ogaoga o taunuuga, aemaise lava mo se tagata maua i le maʻisuka, aua e masani ona le lagona le maualuga o le maualuga o le suka.

Mafuaaga mo le maualuga o le suka

Faʻatasi ai ma le maualuga maualuga o suka, o loʻo iai se tulaga o le hyperglycemia, lea e aʻafia ai le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi, ma i mataupu sili atu e mafai ona taʻitaʻia ai le le atoatoa o le tino poʻo le oti foʻi.

I tagata e leʻi maua muamua le maʻisuka, o lenei oso i le toto suka e mafai ona mafua mai i:

  • ogaoga faigata
  • tiga o le endocrine,
  • faamai pipisi e tupu i totonu o le pancreas,
  • hepatitis poʻo le cirrhosis o le ate,
  • le i ai o neoplasms,
  • le amataga o le maʻisuka o soo se ituaiga,
  • faʻafitauli o le tino, faʻaalia i le tulaga o le hormonal.

Faatasi ai ma le atiina ae o le hyperglycemia, o le maʻi e masani ona maua i le fia inu, o ia o lona gutu malulu, faapea foi ma le uunaia faifai pea i le faletaele. E le gata i lea, o le a faasolosolo lava ona amata ona le toe maua le mamafa ma mafatia i vaivaiga lautele. Taua: o se faailoga o le maualuga maualuga o le suka e mafai ona avea ma faʻalogona o le fetolofi i luga o le paʻu, faʻapea foʻi ma faʻalavelave faʻafuaseʻi o viral e tatau ona togafitia.

O se tagata na muamua feagai ma le hyperglycemia e le o iloa le mea e fai pe afai o le suka toto e sili atu nai lo tulaga masani.

Ina ia faʻamaonia le uluaʻi suʻesuʻega, e manaʻomia e le maʻi ona faia se suʻega lona lua mo le kullukose ma isi faʻataʻitaʻiga, lea e tatau ona faia i luga o se manava gaogao.

O taunuʻuga na maua mai o le a mafai ai ona tatou iloiloina lelei le tulaga o le tagata maʻi ma ia malamalama pe ua iai se faaletonu i le paʻu. Seiloga suʻesuʻega, e mafai e le fomaʻi ona fai mai mautinoa pe maua le maʻi suka.

E le gata i lea, e mafai e le fomai ona faatonuina OAM, ultrasound, faapea foi asiasiga i fomaʻi faapitoa - o se fomaʻi, fomaʻi o le neuropathologist, endocrinologist, ina ia mafai ai ona iloilo lelei le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi.

A oʻo mai uluaʻi uiga le lelei, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo le tofiaina o suʻega i se taimi vave e mafai ai. A uma mea uma, o le vave lava ona faia e se tagata se suʻesuʻega, o le sili atu foi lea o le togafitiga lelei ma faʻaitiitia ai aʻafiaga le lelei.

Aisea e le mafua ai le inisalini i le taunuuga manaomia

O nisi tagata gasegase e fiafia i le uiga o le tulaga pe a masani ona faia tui inisalini, ae latou te le aumaia le mea e manao i ai ae maualuga pea le maualuga o le suka.

Atonu e tele mafuaʻaga mo lenei mea mataʻutia:

  • le usitaia o inisiua ua faatonuina e se fomaʻi,
  • ogaoga e aofia ai le inisalini e le tatau ona teuina,
  • sese togafitiga o fualaau
  • nofo i totonu o se nofoaga "faʻatulagaina",
  • le talafeagai le tausisia o le tui,
  • soloina o le paʻu i le ava aʻo leʻi faia le inisalini.

Soʻo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa le auala e saʻo ai, o le a le vaega o le tino ma isi faʻaaliga e tatau i le fomaʻi ona masani lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te fufuluina muamua le paʻu i le ava malosi, o le a faʻaitiitia le aoga o fualaau.

Afai e te tuʻuina le injections i taimi uma i le tasi nofoaga, o le a vave ona faʻamaonia faʻamaufaʻailogaina, lea o le a le faʻatagaina ai le faʻaaogaina masani o le vailaʻau. E tatau foi ona e iloa poo le a le ituaiga o inisalini e tuufaatasia ma le tasi ma le isi, ma le ala e faʻapipiʻi lelei ai.

Faatasi ai ma se tui le saʻo o le inisalini, e tatau i le fomaʻi ona faia le faasaʻo o le fualaau faasaina, talu ai e matua faasaina ona faia lenei mea na o oe lava, aua e mafai e le tagata maʻi ona atiaʻe le tulaga faʻafeagai ma le maualuga o le suka.

O faʻafitauli faigata

O le maualuga o le toto suka, lea e le pau i totonu o se tagata mo se taimi umi, e mafua ai faʻafitauli eseese - e aofia ai le ketoacidosis ma le hyperglycemic coma.

O le Ketoacidosis e atiina ae ona o le mea moni e faapea o le tino e faia taumafaiga uma e faʻaaoga ai le glucose maualuga e ala i le faʻamamaina o gaʻo, inu ava, e faʻaalia i nisi o faʻailoga:

  1. O le manogi o le acetone, lea e mafai ona iloa pe a fai le uumi.
  2. Faʻaleagaina o le nofoa.
  3. Le manava manava.
  4. Vaivai.
  5. Paga i totonu o malumalu.
  6. Faateleina le faʻaleagaina.
  7. O le taotoga masani.
  8. Faʻitiʻitia le lelei o faʻaaliga.
  9. Se faʻaitiitia o le urine.

Le togafitiga o lenei faʻamaʻi e tatau ona na o se fomaʻi.

O le malosi malosi o le suka e masani ona taʻitaʻia ai le vave o le atinaʻeina o le maʻisuka (i le na o le tasi le aso), lea e mafua ona o le le lava o le malamalama. O faʻamaoniga autu o lenei tulaga e tutusa ma le ketoacidosis.

A oʻo mai faailoga muamua o le maʻi, e taua le asiasi vave i le fomaʻi, talu ai e tatau ona togafitia i se fomaʻi.

Afai e le o faia ni fua faʻatatau taimi e togafitia ai le hyperglycemia, e mafai ona tupu ni faʻafitauli faʻafitauli tau soifua maloloina e masani ona oʻo atu i le oti.

O le tele o faʻafitauli o le maʻisuka o loʻo agaʻi i luma i le natura ma e le mafai ona faʻamalolo atoa. O le togafitiga autu o le faʻaogaina lea o le tausisia o se tulaga masani ma taofia ai lona faʻaleagaina.

Soo se ituaiga o maʻisuka e manaomia ai le mataʻituina faifaipea o mea inu gaʻo, faapea foi ma le usitaia o fualaau oona. E na o le auala lenei o le a mafai ai ona tausia le setete o le soifua maloloina i le maʻisuka ma puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli.

Toto toto mai le 12 i le 12.9 mmol / L - o le a le uiga

Faʻatasi ma le maʻisuka, maualuga le kulukose o le toto. O lenei mea e mafua ai faʻalavelave e oʻo atu ai i faʻamaʻi o le cardiovascular system.

Mo tagata maʻi taitoatasi, o le faateleina o le toto suka e mafua ai suiga eseese i le tino.

Ina ia taofia le atinaʻeina o faʻalavelave, fai se taimi atofaina ma se fomaʻi. Na ia faatonuina se togafitiga e tatau ona tausisia atoatoa.

Norm and deviations

Ina ia fuafuaina le masani o le suka o le toto, e faʻaaogaina se suʻesuʻega i fale suʻesuʻe. O faailoga e eseese e faalagolago i le tausaga o le maʻi, meaʻai, tulaga faʻapitoa. O le mea lea, e taua le faia o suʻega i le taeao i luga o se manava gaogao. Po o le a lava le itupa o le tagata maʻi, o le tagata matua o le faʻaalia o le 3.3-5.5 mmol / L.

Afai o le suʻesuʻega sa faia e tusa ai ma tulafono uma, ae o le faʻaaliga e sili atu nai lo lona taua, e oo atu i le 7 mmol / l, o lona uiga o loʻo maʻi le maʻi ma le maʻisuka. I lenei tulaga, ua faatonuina e le fomaʻi le toe faia o suʻega toto, suʻesuʻega faʻaopoopo, talu ai o mea eseese e mafai ona aʻafia ai taunuuga:

  • popole
  • aveina tele o mea inu i le po,
  • se faʻamaʻi viral poʻo faʻamaʻi pipisi o loʻo atinaʻe i se maʻi.

Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, e faʻaaogaina se faʻaopoopoga faʻaopoopoga - faʻaaogaina o le kulukose. A maeʻa, ona faia lea o suʻesuʻega i itula uma. A maeʻa taimi taʻitasi, o le aofaʻi o le suka i totonu o le toto e tatau ona faʻaitiitia. E masani lava, i se tagata soifua maloloina, e faʻaalia ai le faʻaauauina pea o le inisalini e tuʻuina atu ai le kulukose e faʻatatau ai totoga.

Fua o le suka i le matua

Mo vaitausaga taʻitasi pe a uma ona fanau mai, e eseese tulafono mo le faailo. I se tamaititi, o le tau e itiiti ifo, talu ai e lei atoatoa ona totoina okeni. I le matua, o tulaga masani e sili atu ona maualuga, o le pancreas ua leiloloa lona vaega.

Tausaga o le kulukose toto, mmol / L
Pepe fou2,5-4,5
Mai le 1 masina i le 13 tausaga3,3-5,7
Mai le 14 i le 55 tausaga3,3-5,5
56 i le 90 tausaga4,5-6,5
Mai le 90 tausaga ma luga atu4,3-6,8

Tulaga masani masani i tamaitai ao tuputupu aʻe le maitaga. O lenei mea ua fuafuaina e ala i se avega mamafa i totonu o totoga o le tino, o le toe fetuʻutuʻaiga o le faʻasalaga.

Afai e sili atu le mamafa o le tau, e taʻu mai ai le maʻisuka maʻisaga. Faʻasaʻoina meaʻai e manaʻomia. A maeʻa le maʻitaga, i le tele o tulaga, e toe foʻi atu faʻamaumauga i le masani.

Afai a mavae le 3 masina latou te le suia, o le togafitiga o le inisalini e faʻamaonia.

Suka suka

I tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i luga o le togafitiga o le inisalini, o le tau o le faailoga e sui. E sili atu nai lo le leai, na te le toe faʻamavae atoa. O suiga o loʻo faʻamatalaina i le laulau.

Faailoga mo le maʻisuka i tagata soifua maloloina
Glucose anapogi, mmol / L5,1-73,2-5,5
Glucose 1 itula pe a uma se taumafataga, mmol / lE oo i le 9E oʻo i le 8
Hemoglobin glycosylated,%E oʻo i le 74,5-5,5

Suauu toto e sili atu i le 12 mmol / l o lona uiga o se tagata ua i ai se soliga i le tino. E mafai ona aafia i le hyperglycemia ma faʻamaʻi pipisi o le pancreas poʻo le maʻisuka. Afai o le tau e sili atu i le 12 mmol / l, e atagia mai i le soifua manuia o le tagata maʻi. E lagona e ia le vaivai, vaivai, le mautonu, vevela. Atonu o le a leai se malamalama.

Suauu toto e masani lava 3.8 mmol / L

E faʻapefea ona tumau le suka i le 2019

O nei faailoilo o loʻo matauina i tagata e solia tulafono o le taumafa poʻo le faʻamaloloina o vailaʻau. Afai e le faaitiitia le faailoilo, o lenei mea e taufaamatau ai i faafitauli:

Mafuaʻaga talafeagai

E tele mafuaʻaga e sili atu i le faailo i le 12 mmol / L.

E aofia ai:

  • Faʻaaogaina o vailaʻau faʻamatalaina e se fomaʻi. O le tagata gasegase atonu e galo sina taimi i le tuiina o le inisalini, o le mafuaaga lea mo le faʻatupulaia o le faʻatinoga.
  • Le lava se meaai e maualalo i gaʻo, gaʻo. Le saʻo le faʻatusatusaina o faʻamatalaga faʻapitoa o oloa.
  • O faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faateleina o puipuiga a le tino. O lenei mea e manaʻomia ai le malosi atili, lea e maua mai i le kulukose i totonu o le toto.
  • Faʻafitauli mamafa, e mafua ai le faʻateleina o le tuʻuina atu o hormones i totonu o le toto, faʻamalosia ai le fausia o le suka.
  • Le faʻaleagaina o le ate, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o kulukose i siama.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

Mo suʻesuʻega o le maʻisuka e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue. E mafai ona faia uma i le fale ma le fale suesue. Ina ia taunuʻu le taunuʻuga, o mea nei o loʻo sauniuni mo le suʻesuʻega:

  • e le tatau ona faʻaaogaina le tele o meaʻai i le po ao leʻi faia le suʻega,
  • i le taeao, o se auiliiliga ua tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, vave pe a uma le moe,
  • Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e le tatau ona popole le tagata maʻi.

Mo suʻesuʻega i fale, e faʻaaoga ai se glucometer. O se masini lea e punitia ai le tamatamailima ole maʻi. O se meaola laitiiti e masani ona oso i luga o se suʻega faapitoa. O le aofaiga tonu o le kulukose i totonu o le toto ua faʻaalia.

Afai e suʻe le suʻega i le fale suesue, e aoina e le tausi maʻi le toto mai se tamatamailima po o se vein ma tuʻuina atu i le fale suesue fesoasoani. O le faailo e mafai ona fuafuaina faʻaeseese poʻo le faʻaaogaina o se suʻega toto.

Le ituaiga o maʻisuka e maua i le filifiliga o le insulin. Afai e le o iai i le toto, o le ituaiga muamua lenei. Afai o le, ae le faia galuega, o le ituaiga lona lua lea.

O le a le mea e fai e faʻaitiitia ai le suka o le toto

Ina ia faʻaitiitia le toto, e tatau ona pipii i fautuaga a le fomaʻi.

Mo togafitiga lelei o le maʻisuka i le fale, e fautuaina e tagata atamamai DiaLife. O se meafaigaluega tulaga ese lenei:

  • Faʻamaʻosaʻo le kulukose toto
  • Faʻatonuina le galuega o le pancreatic function
  • Aveese le faʻanoanoa, faʻasaʻo le faʻavaʻaina o vai
  • Faʻaleleia le vaʻai
  • E talafeagai mo tagata matutua ma tamaiti.
  • E leai se faʻailoga

Ua maua uma e le au gaosiga laisene uma ma tusi faamaonia lelei i Rusia ma atunuu lata ane.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Faʻatau i le 'upega tafaʻilagi aloaia

O togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina e faasaʻo ai le kulukose o le toto, sei vagana ai faʻafitauli:

  1. Meaʻai Meaʻai ma se faʻasalalauga maualuga e le aofia mai meaai a le tagata maʻi. O le gafatia lea o mea e sau ai e suia ai le maualuga o le suka i le toto. Aua le 'ai meaʻai gaʻo. O le meaai e le tatau ona aofia ai mea inu gaʻo. E aofia ai le tele o suka, e mafai ona taʻitaʻia ai i le galala.
  2. E masani lava, o gasegase e maua i le maʻisuka e matuia. Ina ia le aofia ai se faʻalavelave, e tatau ona taitaia se olaga ola malosi. Ua faʻaseseina ia taaloga faʻapolofesa.
  3. O togafitiga faʻamaʻi e aofia ai togafitiga faafomaʻi o inisalini. E mafai ona faia i aso taitasi i taimi uma pe a maeʻa se taumafataga poʻo se pusa insulin. O loʻo tuʻuina atu i lalo o le paʻu o le tagata maʻi. E natia le inisalini i taimi masani.

Afai o le faʻamaʻi mo le maʻisuka e oʻo atu i le 12 mmol / l, e manaʻomia le faasaʻo togafitiga. E taua le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le taimi e aloese ai mai iʻuga e lamatia ai le ola ma le soifua maloloina. Afai e galo se tagata e faʻaaoga le inisalini, ma o le mafuaaga lea mo le faateleina o le kulukose, o le a fautuaina e le fomai se pamu insulin.

Soʻo se tagata maʻi e iai le hyperglycemia e tatau ona i ai se glucometer. E faʻaaogaina le masini i taimi uma pe a uma se taumafataga e pulea ai le faailo.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Lyudmila Antonova ia Tesema 2018 na tuuina mai ai se faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga