E faʻapefea ona faʻamaonia le faʻamalositino o le pancreatic?

O le ultrasonound o se auala fou i le siakiina o totoga i totonu, e tuʻufaʻatasia ai faʻamatalaga faʻamataʻu ma ultrasound i se masini e tasi. O le auala e mafai ai ona asiasia le totoga o totoga mai totonu, o lona uiga o le malosi o le gasegase ua matua faateleina. O le suʻesuʻega faʻatasi ma le fesoasoani o se masini e le gata i luga o le fogaeleele ma le toe fausia o le ata i luga o le lau o le loloto faapea foi ma totoga lata ane, e mafai ai ona iloilo atoatoa le malosi o le gafatia ma le i ai o fofo faʻapitoa i amataga vave o le atinaʻe.

O a totoga e mafai ona suʻeina

E mafai ona e faʻamaonia togafitiga o gasegase o le toto - o le manava, esophagus, colon ma rectum, faʻapea foi totoga e latalata i nei fausaga: pancreas, ate, gablelades ma pelele. I le faʻaopoopoga i nei totoga, faatasi ai ma le fesoasoani o liposcopic ultrasound, e mafai ona e vaai faalemafaufau i le aufaasālalau ma laina o le lymph.

O le faʻamatalaga o faʻamatalaga o loʻo faʻamatalaina i tulaga nei:

  • Afai e maua le polyps poʻo le neoplasms, o lenei metotia e mafai ai ona e suʻesuʻeina le natura o le paʻu (pona poʻo le leaga), o fea o loʻo faʻapipiʻi ai le okeni, o le taatele ma le i ai o mea e faaleagaina ile fausaga lata ane. O le mea lea, e mafai ona e faia se suʻesuʻega auiliili o le neoplasm, lea e fesoasoani e iloilo ai le lamatiaga i le ola maloloina ma le soifuaga o le tagata maʻi, e vaʻaia ai le alualu i luma ma fuafua le aofaʻi o togafitiga faʻapitoa talafeagai e faʻaaogaina atoa ai le faafitauli.
  • E mafai ona e faʻamaonia le gaioiga ma le faʻaogaina o le inflammatory process, faʻapea foi le maualuga o le faaleagaina o le okeni, o le sikaleti, ma le fausiaina o maa ma le i ai o le mama ma le mama.
  • O le suʻesuʻega o le gallbladder faʻatasi ai ma faʻamalosolo e mafai ai e oe ona iloa faʻamaʻi o loʻo natia i le suʻesuʻega e ala i isi metotia masani. O faʻalavelave faʻapitoa i vaega o gaosi o le talo ma le pancreatic ducts, faʻapea foi le papilla Vater, ua fuafuaina iinei.
  • O faʻamaʻi faʻasalalau faʻasalalau e mafai ona vaaia i ni mea maʻaleʻale e oʻo atu i ai mo faʻamatalaga masani.
  • Ina ia mafai ai ona fuafua le anastomosis ma vela loloto.
  • Le fuafuaina o le maualuga o le faaleagaina o veins o le esophagus ma le manava i veins varicose ma iloilo le lamatiaga ole toto.

I le avea ai o se tulafono, o faʻamatalaga faʻamatalaga ultrasound e faʻamaonia e tusa lava pe i ai se suʻesuʻega ina ia faʻamalamalama ai faʻamaumauga. O le suʻesuʻega muamua e tumau pea le faʻamaonia.

Contraindications

O se faʻalavelave mo faʻamaʻiina o le a avea ma tuʻutuʻuga e taofia ai le faʻaofiina o se mea e gata ai; e leai ni pa puipui i le faʻaaogaina o galu eletise:

  • tulaga ogaoga o le maʻi
  • fanau laiti ma seneturi
  • faaletonu mafaufau
  • faʻafitauli i totonu o le faʻavae toto,
  • uiga faʻa-natura lea e le faatagaina ai le faʻaofiina o se faʻamatalaga,
  • vevela o le manava ma le sosolo,
  • o le taimi mulimuli ane i luga o le vaega o meaʻai, faʻapea foʻi ma maʻila i tua atu o maʻi pipisi.

Le Faʻafetai i le Faʻasologa o Faʻamatalaga

E manaʻomia le metotia mo le siakiina o vaega e faigata ona maua mo le faʻaaligaina.

O le mea e gata ai, e mafai ai ona e fuafua i le mea e le masani ai i totonu o le tino mucous, ao le ultrasound e le lava le gaogao, e le mafai ai ona fuafua ni maʻi ua maua i totonu o le totoga o le okeni pe o nofo i nofoaga e le vaaia e le ultrasound ona o le nofoaga i lalo o le ponaivi o meaola ae le o galu. O le mea lea, o le tuufaatasiga o tekinolosi e lua ua mafai ai ona tatou fuafuaina le togafitiga o loo i totonu o "vaega tauaso".

O faʻataʻitaʻiga faʻafanua ua mafai ai foʻi ona e filifilia le faiga o nei vaega, ae pe a suʻesuʻeina vaega i se laasaga, e iai se tulaga lamatia o le le maua o se taulaʻi ile taulaʻi i le va o ia palapala, aʻo faʻataunuʻuina e le ultrasound le fausaga atoa o le okeni atoa. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloa le sili ona laitiiti ma iloa ai lona tulaga tonu e aunoa ma le faʻaaogaina o le laufanua o le laʻau.

Suesue le alualu i luma

O le faʻatinoga e faʻatinoina pe'ā maeʻa sauniuniga muamua, lea e aofia ai le mulimuli i se taumafataga e faʻaitiitia ai le gaosia o gaosiga i totonu o le 3 aso ma le 12-itula ile malologa pe a uma le taumafataga mulimuli. Pe a taitaia le ultrasound pito i luga o le gastrointestinal tract, e le manaomia se faamama faamama.

O le faʻatulagaga e faʻatusatusa i le FGDS, ae tuʻuina mai ma se faʻalavelave le lelei mo le maʻi ona o le faʻaaogaina o le endoscope mamafa. O le tuufaatasiga o le masini eletise e taugata ai le maualuga o le tube na folasia ma le faamalosia o lona tino.

O le tagata gasegase o taoto i luga o le moega, ma pe a maeʻa le faʻamaʻi, ona tuʻuina atu lea o se faʻamalosi i lalo o le puleaina o le ultrasound. O le faʻataʻitaʻiga e manaʻomia ai se vaitaimi faaumiumi o le maʻi i se tulaga toʻafilemu, o le mea lea, o loʻo faia i lalo o faʻamaʻi lautele.

O le taimi suesue e mafai ona ave mai le 60 i le 90 minute. O le a faia e le fomaʻi se auiliiliga auiliili o mea e mafai ona maua, suʻesuʻe le elemene ua iloa, ma, afai e tatau ma maua i le tumutumu, o le a puʻeina se fasi mea (biopsy) mo se suʻesuʻega sili ona saʻo.

O le a se mea e mafai ona faia e faʻaaoga ai le siakiina i lalo o le vaavaaiga a le ultrasound

O le autu autu o lenei metotia suʻesuʻe o le mafai lea ona faia nisi o gaioiga galue.

  • O le faʻasalalaina o le pipiʻi e faʻatagaina ai oe e faʻaaogaina mea mo le suʻesuʻeina o suʻesuʻega e le gata mai le tumutumu o loʻo i totonu o le manava, ae mai le mediastinum ma pancreatic-biliary zone.
  • E mafai foi ona e faia se puno o le pusa lymph i se uila i le pito i luga.
  • I le taimi e faia ai se faaiʻuga ole ultrasound o le pancreas, e mafai ona faʻamalo le mea e mafai ona iloa, ma, pe a tatau ai, ia faʻaaoga meaʻai.
  • I le i ai o se maʻi e le mafai ona mafai ona maua i le gastrointestinal tract ma le tiga ogaoga, ua faia le neurolysis o le celiac plexus e faʻaitiitia ai le maʻi o le maʻi. O lenei faiga e faasino ile tausi maʻi ma fesoasoani e faʻaitiitia le tulaga o le maʻi.

O le a le endo-ultrasound - o se tuufaatasiga o auala suʻesuʻe e lua i le tasi. O le tuufaatasiga o le faapipiiina o le masini i totonu o le okeni faatasi ai ma le gafatia o galu o le ultrasonic, e atagia mai i okeni ma tisipenisione, e fatu ai se ata i luga o le mata o le mata e mafai ai ona maua ni suesuega ogaoga o totoga gaogao, i le amanaia o le setete uma o fausaga lata ane. E fesoasoani lenei mea i le sili atu ona saʻo le iloiloga o le faʻaleagaina o le tino ma faʻamalosia ai se faʻalavelave sili atu ona fesoʻotai ma faʻateleina o togafitiga faʻafomaʻi.

O le mea taua o lenei suʻesuʻega o le mafai lea ona faia ni taotoga laiti e fai ma le faʻaitiitia o faʻafitauli ma faʻaalu sina taimi umi mo le faʻaaogāina ma le toe foʻi mai.

Pancreatic Examination Methods

E faigata tele ona iloilo le setete o le pancreas e ala i faailoga mai fafo o le tagata maʻi, o lea e faʻaaogaina ai e fomaʻi fale suʻesuʻe ma auala faʻaogaina o le suʻega.

Muamua e aofia ai suʻesuʻega o elemene autu - o toto, urine, feces.

Mo suʻesuʻega, o suʻega toto e faʻaaoga:

  • suesuega lautele o le toto
  • ESR
  • toto toto paʻepaʻe
  • le fuainumera o neutrophils ma vaega o le neutrophils ma isi.

O suʻesuʻega o le urine e faia, aemaise lava mo le mea o loʻo iai i le amylase ma amino acids, faapea foi ma le suka ma le acetone. Latou te faʻaalia suiga lautele i le tino lea e ono aʻafia e ala i le le lelei o le tino. O le mea lea, o le maualuga o le suka i le urine e taʻu mai ai le solia o le pulelasi o le inisalini e le gland.

O se polokalame lautele e aofia ai foi ma se kopi, lea o le a fuafuaina ai le mea e maua ai le malo, maso mumu, lipids ma isi vaega o feeseeseaʻiga.

O suʻega faʻapitoa e faʻatinoina:

  • suega toto mo mea o loʻo i totonu o le kulukose, lipase, trypsin ma le α-amylase,
  • o le anotusi o le aofaʻiga ma saʻo bilirubin,
  • le i ai o le elastase i feces.

Auala metotia e le o se mea masani, e aofia ai:

  • suesuega faaiu o le gland,
  • endoscopic retrograde cholangiopancreatory,
  • panipreatic biopsy
  • endo-ultrasonography,
  • Faatulagaga
  • faʻasologa o suʻesuʻega.

O ia metotia e mafai ai ona e "vaʻai" i le okeni ma iloilo lona tulaga, faʻapea foʻi ma le faʻamaoniga o le mafuaʻaga o togafitiga. O lo latou aoga, e matua maualuga lava, lea e mafai ai ona faʻaaogaina faʻamatalaga mo eseesega eseese i totonu o le pancreas.

Vitio e uiga i galuega tauave ma le anatomy o le pancreas:

O le a le faʻamaoniaga?

O se tasi o metotia sili ona lauiloa i le hardware o le faaiu faaiu o le pancreas. E faʻavae i luga o le faʻaaogaina o se faʻamafaʻailoga ua faʻapipiʻiina i se suʻega ultrasound. O se masini faʻafefiloi ua faʻaofiina i totonu o le vaega o meaʻai, ma, o loʻo feoai solo, o loʻo tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i le setete o se gaioiga faapitoa. I le avea ai o se tulafono, e tele ni okeni o loʻo suʻesuʻeina i le taimi lava e tasi, e aofia ai le manava, gase oona, pancreas.

O le tulaga ese o le faʻataʻitaʻiga, o le i ai o se masini ultrasound e faʻatagaina ai oe e suʻe faʻamaonia vaega masalomia, ma faʻaleleia le lelei o foliga i le mata. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloa ni mea laiti laiti ma fuafua ai le latou mafuaaga.

I le lelei o le endo-ultrasound o le pancreas, o loʻo iai:

  • o le avanoa e maualuga ai le faatatauga i le totoga suʻesuʻeina,
  • le mafai ona faia se suʻega auiliili o le vaega o faafitauli,
  • faʻamaoniga o le ono mafai ona maua se faʻasalaga faʻasalaga o le mucosa,
  • aveeseina o faafitauli atonu e mafua mai i le gaʻo po o le tino,
  • tuʻuina atu le puleaina o le nila vavae puno o mea na gaosia mo le suʻesuʻeina o talaʻaga,
  • se avanoa e mafaufau ai i se tulaga o vavalaʻau lata ane.

Faailoga mo le faʻatinoga

O le auala o sea suʻesuʻega e taugata ma e le o se mea e sili ona manaia, talu ai e tatau ona foloina le pipili, ma e le o avanoa mo tagata uma. O nisi e le mafai ona tuleia se mea ese mai totonu ia i latou lava, o le mea lea e le mafai ai ona latou faia le suʻega, mo i latou o le faʻataʻitaʻiga i lalo o le faʻamaʻi.

O faʻamatalaga mo le faʻaaogaina o le endo-ultrasonography e faapenei:

  • uiga popole, faʻaalia i foliga o fusi paʻu i le tauagavale ma le pito i luga, leʻo ma le vomia,
  • suia i le natura o le nofoa,
  • masalomia o le toto,
  • mamafa matuia mamafa
  • faailoga o le jaundice
  • faailoga o Courvoisier ma isi.

Tagata faʻapitoa e faʻaoga le metotia mo faamoemoega nei:

  • siakiina o fomaʻi faʻavae i totonu o le gland ma totoga tafatafa,
  • siakiina o faailoga o le maualuga o le faitotoa, o uiga o veins varicose o le esophagus ma le manava,
  • faʻamaoniga ma le naunautaiga o le maualuga o le atinaʻeina o pancreatitis i foliga masani ma ona faʻafitauli,
  • suʻesuʻega ma le iloiloga o le maualuga o le faʻaleagaina i le tino pancreatitis,
  • fesuiaiga o faiga faʻavavelosi,
  • faʻamaoniga o choledocholithiasis,
  • o le naunautaiga ma le suʻesuʻeina o faʻavae e le o le epithelial i le faʻaogaina o meaʻai,
  • iloiloga o le aoga o togafitiga o le pancreas ma isi.

O se faʻamatalaga i se eus ua tuʻuina atu e se fomaʻi poʻo le gastroenterologist, ma e mafai foi e le endocrinologist ona tuʻuina atu i le tulaga o masalomia masalomia o le gland. E sili atu ona saʻo le faʻamaoniaina o faʻamaoniaga nai lo metotia o suʻesuʻega ma faʻataʻitaʻiga komepiuta. E faʻaaogaina e le gata mo faʻamautinoaga, ae ia fuafua ai foi le avanoa ma le lautele o le gasegase i le lumanai. I le taimi lava e tasi, o faʻataʻitaʻiga o mea na faia mo suʻesuʻega e mafai ai ona sili atu le saʻo o iloiloga o le tulaga o soliga.

Vitio mai Dr. Malysheva:

E faapefea ona saunia?

Sauniuniga mo le faʻatinoga e ave mai le tasi i le tele o aso. E aofia ai le faʻasolosolo toto. E taua tele lenei mea pe'ā faʻaaogaina se biopsy i le faagasologa o le suʻega. E faʻamautinoa foi e le fomaʻi e le o le faʻamaʻiina o le gasegase, o faʻalavelave faʻafomaʻi ma le cardiovascular system.

Afai e maua e le tagata maʻi ni vailaʻau faapitoa, e tatau i le fomaʻi ona nofouta i lenei mea, o nisi vailaʻau e faʻalēaogaina pe a faatagaina e tusa ai ma faʻamaoniga taua. E faasaina le ave o oloa e aofia ai le carbon, uamea ma le bismuth, ona ua mafai ona latou pisia le membrane mucous i le uliuli.

2-3 aso aʻo leʻi faʻamaonia le manava ma le paʻu, e le fautuaina e inuina le ava malosi, lea e faʻafefe ai le puipui o le mea e gaosi ai meaʻai ma faʻaleagaina ai, e mafai ona mafua ai le faaleagaina o masini i le manava.

Mai mea taumafa i lenei taimi e le aofia ai:

  • meaʻai gaʻo
  • falai
  • maai
  • ulaula
  • lemu ma isi mea gaosiga.

O le taumafataga mulimuli e faia i le sili atu ma le 8 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, i le taimi e tasi e le tatau ona onā. I le afiafi e manaʻomia le faia o se faʻamamaga faamama. Ona o ia ituaiga sauniuniga, o le togafitiga e masani lava ona faia i taeao, pe a le maua e le tagata maʻi le taimi e ai ai.

O le ulaula i le aso o le suʻega e le aoga, aua e faʻamalosia ai le faʻasaʻoina o le fulufulu, lea e faʻafefeina ai le siama.

O a vaega o le pancreas o le fomaʻi o loʻo suʻeina i luga o faʻamatalaga?

Aʻo faʻatinoina faʻamatalaga, o se tagata tomai faapitoa e iloiloina se tele o faʻailoga, e aofia ai:

  • le tele o le gland ma ona vaega, o le i ai i totonu o latou tulaga eseese ma o latou lapopoa,
  • o se ituaiga o gland, lea e ono eseese le natura pe o se taunuuga o le atinaʻeina o le faamai,
  • le manino o le taʻaloga o le okeni, e mafai ona faʻafefeteina e avea o se taunuuga o le atinaʻega o faiga le lelei poʻo le i ai o faʻalapotopotoga eseese,
  • tuutuuga o auvae o le gland,
  • o foliga vaaia o le okeni: masani, o le fausaga o le mea e tatau ona fai, e tatau ona pulapula, ma faʻamaʻi, faʻalavelave tele, ma o le ata o suiga o ultrasound,
  • O le faʻalogoina o se okeni, e faalagolago i lona fausaga ma e mafai ona siitia, o le uiga lea o le pancreatitis o le chronic, pe faaitiitia, lea e matauina i totonu o le pancreatite maotua po o le i ai o faiga o cystic.

E masani lava, o le togafitiga e le o fesoʻotai ma le gland lava ia, ae o ona laʻau, ia e fesuisuiai i le tele poʻo e mafai foi ona "pipili" i maa. O lenei mea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le jaundice poʻo le biliary pancreatitis e faalagolago i le tulaga o le maʻa. O le mafuaʻaga lea e taua ai le faʻamaonia le i ai o maʻa i totonu o le gland i le taimi ma ia siakiina i nisi taimi lo latou tulaga, ma pe afai e mafai ona aveese.

Tuua Lau Faamatalaga