O le a le maʻi o le maʻisuka? Faailoga ma Togafitiga

O le maʻisuka insipidus- o se faʻamaʻi e mafua mai i le atoatoa poʻo le leai foi o le aiga o le hypothalamic vasopressin (ADH-antidiuretic hormone).

O le tele o le maʻi e le o iloa, e tupu i le 0.5-0.7% o tagata maʻi o le endocrine.

Tulafono faatonutonu o le vasopressin faʻasaʻolotoina ma ona aʻafiaga

Vasopressinma le oxtocin o loʻo faʻapipiʻiina i le supraoptical ma le paraventicular nuclei o le hypothalamus, faʻapipiʻi i totonu o granula ma neurophysines e fesootaʻi ma feaveaia i luga o le axones i le pituitary gland (neurohypophysis), lea e teuina seia faʻasaʻolotoina. O fanua faasao o le vasopressin i le neurohypophysis ma le malosi masani o lona pule faalilolilo, mo se faataitaiga, faatasi ai ma le faaumiumi o le faasaina mai le inu, ua matua faaitiitia.

O le puleaina o vasopressin e mafua mai i le tele o mea. O le mea sili ona taua o nei mea toto maualuga toto, o lona uiga osmolality (poo isi osmolarity) o le plasma. I le hypothalamus pito i luma, lata ane, ae ese mai i le supraoptical ma le paraventicular nuclei, ua tu aiosooceptor. A oʻo i le taimi e masani ona maualalo ai le limasela o le plasma, poʻo le mea e gata ai, o le faʻasalalau o le vasopressin i totonu e matua laitiiti lava. Afai e sili atu le osmlality plasma i le laasaga o le seti, e iloa e le osmocenter lenei mea, ma le maualuga o le vasopressin e tulaʻi maualuga. O le system osmoregulation e matua taligofie ma saʻo. O se siʻitia laʻititi i le lagona o le osooceptor e fesoʻotaʻi mai le matua.

O le osmoreceptor e le tutusa le malamalama i le tele o vailaʻau plasma. Sodium(Na +) ma ona tuufaatasiga o mea sili ona malosi e faaosofia ai le gaioiga ma le vasopressin. E masani lava ona fuafuaina 95% o le osmusla plasma.

Faʻamalosia lelei le faʻamalosi o le vasopressin e ala i osmoreceptor sucrose ma mannitol. Glucose toetoe lava e le faʻamalosia ai le osmoreceptor, e pei o le urea.

O le mea e sili ona talitonuina le iloiloga o le faaosofia o le puleaina o vasopressin o le fuafuaina leaNa+ma le plasma osmolality.

Vasopressin manava faʻanofo toto ma le toto maualuga. O nei aʻafiaga e faʻamaonia e ala i faʻailoa o loʻo i totonu o le atria ma le vateatea. O aʻafiaga o aʻafiaga e mafua mai i fiva fefeloloa e alu i le faiʻai e avea o se vaega o gaʻo vavave ma glossopharyngeal. Mai i le faiʻai, e tuʻuina atu i le neurohypophysis. O le faʻaitiitia o le toto poʻo le faʻaitiitia o le toto (mo se faʻataʻitaʻiga, o le toto) e matua faʻaosofia ai le pulelasi a le vasopressin. Ae o lenei faiga e sili atu ona le maaleale nai lo mea e tutupu mai i le osmoreceptor.

O se tasi o mea taua e faaosofia ai le faʻasaʻoloto o vasopressin taʻavalefaʻapitoa, pe na mafua ona o taualumaga (gagging, ava malosi, nicotine, apomorphine). E oʻo lava i le gasea, e aunoa ma le fesuiaʻi, o le maualuga o vasopressin i le plasma e maualuga 100-1000 taimi!

E sili atu le aoga nai lo le naʻo, ae o se faʻaosofia pea o le faʻamalosi mo le gaioiga o vasopressin hypoglycemia,aemaise lava le taua. O le faʻaitiitia o le kulūkose e 50% o le vaega muamua o le toto e faʻaopoopoina ai le mea o le vasopressin i le 2-4 taimi i totonu o tagata, ma i totonu o tama e 10 taimi!

Faateleina le pulefaʻatasia o vasopressin renin-angiotensin polokalama. O le maualuga o le renin ma / poʻo le angiotensin e manaʻomia e faʻaleleia vasopressin e leʻi iloa.

E talitonuina foi popolega le mautonumafua mai i mea e pei o tiga, lagona, gaioiga faaletino, faʻaleleia le pulelasi a le vasopressin. Ae ui i lea, e le o iloa pe faʻafefea ona faʻaosofia le faʻamalositino o le vasopressin - i se auala faʻapitoa, pe ala i le faʻaitiitia o le toto ma le gaioiga.

Faʻasaina le pulelasi a le vasopressinvailaʻau faʻasaina, e pei o norepinephrine, haloperidol, glucocorticoids, opiates, morphine. Ae e le o manino pe o nei mea uma e gaoioi masani, poʻo le faateleina o le toto ma le maualuga.

I le taimi lava e masani ai, o le vasopressin e vave ona tufatufa atu i le gasegase extracellular. O le paleni i le va o le intra- ma le extravascular avanoa e ausia ile 10-15 minute. O le faʻaleagaina o le vasopressin e tupu tele lava i le ate ma fatuga. O se vaega itiiti e le faʻaumatia ma faʻasalaga i le urine i totonu o se pepa e le i totonu.

Aafiaga.O le aafiaga sili ona taua o le ola o vasopressinvai faʻasaoina i le tinoe ala i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le urine. O le manatu o le faʻaaogaina o lana gaioiga o le epithelium o faʻasalaga faʻamalosi ma / pe faʻapitoa o fatugaʻo. I le leai o le vasopressin, o siama faʻalanulami e ufiufi ai le vaega lenei o le nephron o se faʻalavelave le mafaagaloina i le faʻafefeteina o vai ma mea e mafai ona suauu. I lalo o ia tuutuuga, o le filtrate o le hypotonic e faia i le vaega pito i mamao o le nephron e pasi atu i le otaota vavalalata ma le aoina mai o ala e aunoa ma se suiga. O le mamafa o le mamafa (mamafa masani) o ia ituaiga urine e maualalo.

Vasopressin faʻalauteleina le faʻaogaina o le vavalalata ma aoina tubules mo vai. Talu ai ona o le suavai ua afaina e aunoa ma ni mea e gaosia, o le maualuga o mea elemene o loo i ai, e faateleina, ma lona voluma, ioe. aofaiga o loʻo faʻaitiitia.

E i ai le faʻamaoniga e faʻapea, o le hormoni o le tino, prostaglandin E, e taofia le gaioiga a vasopressin i fatugaʻo. I le isi itu, o le anti-inflammatory drugs (mo se faʻataʻitaʻiga, Indomethacin), lea e faʻalavelaveina ai le faʻaogaina o prostaglandins i fatugaʻo, faʻateleina le aafiaga o le vasopressin.

Vasopressin foi e galue i luga o auala eseese, e pei o toto toto, gasegata, vavalaʻau tutotonu.

Manavae avea o se mea e sili ona taua i le vidiuretic o vasopressin. O le manava o se lagona malamalama o le manaomia o vai.O le manava e faʻaosofia e le tele o mafuaʻaga e mafua ai le puleaina o vasopressin. O le sili ona aoga o nei measiosiomaga o le toto.O le tulaga maualuga o le osmolality plasma, lea o loo i ai se lagona o le fia inu, e 295 mosmol / kg. Faatasi ai ma lenei totoga o le toto, o le urine ma se maualuga maualuga o le masani e masani lava ona tatala. O le manava o se ituaiga o le malolo, o le galuega autu o le taofia lea o le tikeri o le vai, lea e sili atu nai lo le gafatiaina o le malosi o le polokalama antidiuretic.

E televave vave le faʻatupulaia o le tuusao i le mama o le plasma ma e le mafai ona gafatia pe afai o le osmolality e na o le 10-15 mosmol / kg i luga ae o le laasaga. O le faʻaaogaina o le vai e tutusa ma le fiainu. O le faʻaitiitia o le toto poʻo le toto maualuga e mafua ai foi le fia inu.

O le atinaʻeina o ituaiga tutotonu o le maʻisuka insipidus e faʻavae i luga o le faʻaleagaina o vaega eseese o le hypothalamus poʻo le pituitary mulimuli, o lona uiga neurohypophysis. O mafuaaga e mafai ona aofia ai mea nei:

faʻamaʻiogaoga poʻo le faʻasolosolo: faʻamaʻi, meningoencephalitis, fiva vevela, pertussis, typhus, sepsis, tonsillitis, tuberculosis, syphilis, rūmatism, brucellosis, malaria,

afaina o le faiʻai: faʻalavelave faʻafuaseʻi poʻo taʻavale, faʻalavelave eletise, faʻaleagaina o le pepe i le taimi na fanau ai,

hypothalamic poʻo tumo pituitary:metastatic, poʻo le mea muamua. Kanesa o le mammary ma lauroid gland, bronchi e faʻaleagaina i le pituitary gland i taimi uma. Faʻaleagaina e elemene elemene i le lymphogranulomatosis, lymphosarcoma, leukemia, xanthomatosis lautele (Hend-Schuller-Crispen disease). Paʻu o le Peraimeri: adenoma, glioma, teratoma, craniopharyngioma (aemaise lava o taimi), sarcoidosis,

faamai pipisi:Simmonds, Skien, Lawrence-Moon-Beadl syndromes, pituitary dwarfism, acromegaly, gigantism, adinogenital dystrophy,

faʻatauvaʻa:i le 60-70% o tagata gasegase, o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi e tumau pea le manino. Faatasi ai ma ituaiga o faʻataʻitaʻiga, o faʻataʻitaʻiga iloga o loʻo maua i le maʻisuka, ma o loʻo maua i le tele o augatupulaga. O le ituaiga o tofi o le autosomal e sili ona manaia ma le malolo,

autoimmune: faʻaumatiaga o le leo o le hypothalamus ona o se taunuuga o le faagasologa o le autoimmune. O lenei fomu e manatu e tupu i le maʻisuka insipidus, lea e aliali mai ai siama i le vasopressin-faʻamaloloina o sela.

Faʻasalalauo le maʻisuka insipidus vasopressin gaosiga o loʻo faʻasaoina, ae o le lagona o le faʻaaogaina o tuilaʻau i le hormoni ua faʻaitiitia pe toesea, poo le hormone ua matua faaleagaina i le ate, fatugaʻo, ma le placenta.

O le maʻisuka o le maʻisukae masani ona matauina i tamaiti, ma e mafua mai i le faʻavaomalo o le renal tubules (faʻaleagaina o le tino, faiga o le cystic degenerative), poʻo le faʻaleagaina o le nephron (amyloidosis, sarcoidosis, faʻasoga o le lithium, methoxyfluramine). poʻo le faʻaitiitia o le lagona o le faʻaaogaina o le faʻapipiʻi epithelium receptors i vasopressin.

Falemaʻi o le maʻisuka insipidus

mo le fiainumai le faʻaalia lelei i le tiga, ae le o le tuʻuina atu o tagata gasegase i le ao poʻo le po. O nisi taimi e inu 20-40 lita o vai i aso taʻitasi. I lenei tulaga, ei ai le manao e ave le vai aisa,

polyuriama vave vave. O le urine e susulu, e aunoa ma urochromes,

faaletino ma mafaufauvaivaiga,

faaitiitia le fiaaipaleni mamafaatonu o le atiina aeafainape afai o le maʻisuka insipidus e atiina ae e avea o se tasi o faailoga o maʻi le mautonu muamua.

fomaʻi faʻafitaulimai le manava - o se lagona o le atoatoa, paʻu, tiga i totonu o le gaioiga, manaʻoga - malosi, gall - vevela, tiga i totonu o le saʻo saʻo,

mafaufau ma faalelagona: tiga o le ulu, lagona le lelei, lagona le mautonu, faaitiitia le mafaufau, le fiafia, loimata, mafaufau i nisi taimi.

tulaga le lelei, i alii - malosi.

O le amataina o le maʻi e mafai ona mamafa, faafuaseʻi, le faifai malie le faasolosolo malie, ma o le a faateleina le faailoga ao faateleina le leaga. O le mafuaʻaga e ono afaina ai le faiʻai po o le mafaufau, faʻamaʻi pipisi, taotoga i luga ole mafaufau. O le tele o taimi, e le mafai ona iloa le mafuaʻaga. O nisi taimi e faʻamalosia ai le agavaʻa mo le maʻisuka insipidus.

o le paʻu ua mama, faʻaitiitia le salivation ma le afu,

mamafa o le tino e mafai ona faaititia, masani pe faateleina,

o le laulaufaiva e masani ona faʻagogo ona o le fiainu, ua tuʻuina tuaoi o le manava ona o le tele o le tafe. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o gastritis poʻo le biliary dyskinesia, faʻalauteleina le lagona ma le tiga ma le palpation o le epigastrium ma saʻo ai le hypochondrium e mafai,

cardiovascular ma respiratory systems, o le ate e masani lava e le mafatia,

urination system: o le faifai pea o le urination, polyuria, nocturia,

faʻailogafaʻamaʻitino, afai o le suavai ua leiloa i le urine, mo nisi mafuaaga, e le o toe faatumu - leai se vai, taitaia se suega i le "taumafa malolo", po o le lagona o le nofoaga o le fiainu ua faaitiitia:

malosi tele malosi, ulu tiga, taotoga, vomiting faifaipea, faateteleina le faamalolo,

hyperthermia, faʻavevesi, faʻamalosia o le mafaufau,

Tulafitiga CCC: tachycardia, vavave e oʻo i le faʻaitiitia ma le paʻu,

toto totoga: faateleina i le numera o Hb, toto mumu mumu, Na + (N136-145 mmol / L, poo Meq / L) creatinine (N60-132 mmol / L, poʻo le 0.7-1.5 mg%),

O le mamafa o le iniseti e maualalo - 1000-1010, o loʻo tumau pea le agavaʻa.

O nei faʻafitauli o le faʻamalolo o le hyperosmolar e faapitoa lava le uiga o le maʻi pipisi o le maʻisuka o le nephrogenic i tamaiti.

Suʻeinae faʻavae i luga o faʻamatalaga iloga o le maʻisuka insipidus ma suʻesuʻega ma suʻesuʻega meafaigaluega:

mamafa maualalo ole urine - 1000-1005

plasma hyperosmolarity,> 290 mosm / kg (N280-296 masamu / kg vai, po o le mmol / kilokalama),

urine hypoosmolarity, 155 meq / l (N136-145 meq / l, mmol / l).

Afai e talafeagai samples:

O le suʻega ma le taumafa vevela.O lenei suʻega e faia ile falemaʻi, o lona umi e masani ona 6-8 itula, ma le faapalepale - 14 itula. E leai se vaiinu ua tuuina atu. O meaai e tatau ona avea ma polotini. E aoina le Urine i itula uma, o le voluma ma le mamafa o le mamafa o itula taitasi e fuaina. O le mamafa o le tino e fuaina pe a maeʻa uma le 1 lita o le urine.

Faʻailoga: o le leai o ni aʻafiaga taua i le mamafa o le urine i vaega mulimuli e lua ma le leiloa o le 2% o le mamafa o le tino o loʻo taʻu mai ai le leai o se faʻaosofia o vailaʻau vasopressin.

Faataʻitaʻiga iv iv administration o le 50 ml o le 2.5% fofoNaCli totonu o le 45 minute Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, o le maualuga ma le maualuga o le urine e le suia tele. Faʻatasi ai ma le polydipsia o le mafaufau, o le faateleina o le gasegase o le plasma osmotic e vave faʻaosofia ai le faʻasaʻoina o vailaʻau vasopressin ma le tele o le urine e faʻaitiitia ai le faʻaititia, ma o le mamafa o le mamafa o lona mamafa.

O se suʻega ma le faʻaofiina o sauniuniga vasopressin - 5 I / O poʻo / m.I le moni o le maʻisuka insipidus, o le setete o le soifua maloloina ua faaleleia, polydipsia ma le televave o le tino, osialarity plasma ua faaitiitia, faateleina le osmolarity o le urine.

Eseesega o siama o le maʻisuka insipidus

E tusa ai ma faʻamaoniga autu o le maʻisuka insipidus - polydipsia ma polyuria, o lenei faʻamaʻi ua faʻaeseese mai i faʻamaʻi pipisi o loʻo tutupu ma nei faʻaʻailoga: psychipsia psychogenic, maʻi o le maʻisuka, faʻasalaga faʻasalaga i le gasegase faifai pea (faʻavaivai le tumau).

O le maʻisuka o le maʻisuka insipidus (faʻapitoa poʻo le mauaina) e vaʻaia e le polyuria ma le aldosteronism muamua, hyperparathyroidism ma le nephrocalcinosis, ma le malabsorption syndrome i le chronic enterocolitis.

O le a lenei mea

O le maʻisuka insipidus o se maʻi e le masani ai (pe tusa ma le 3 i le 100,000) e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le hypothalamus poʻo le pituitary gland, o loʻo faʻaalia e le polyuria (excretion o le 6-15 lita o le urine i le aso) ma le polydipsia (fiainu).

E tupu i tagata uma e lua, e le gata i tagata matutua ma tamaiti. O le tele o taimi, e paʻu ai tupulaga talavou - mai le 18 i le 25 tausaga. O maʻi o tamaiti o le tausaga muamua o le olaga ua iloa (ADD Arbuzov, 1959, Sharapov V.S. 1992).

Mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka insipidus o se togafitiga e mafua mai i le vasopressin deficiency, o lona le atoatoa poʻo le leai o se aiga. Vasopressin (o le hormones antidiuretic) o loʻo faʻasaʻo i le hypothalamus ma, faatasi ai ma isi galuega, e nafa ma le faʻamautuina o le faagasologa o le urination. O le mea lea, o se aganuʻu le faʻamalamalamaina o ituaiga e tolu o lenei maʻi ma mafuaʻaga o aʻafiaga: genetic, acquired, idiopathic.

I le tele o tagata gasegase i lenei faʻamaʻi masani, o le mafuaaga e le o iloa. O lea maʻisuka e taʻua o le ideopathic, e oʻo atu i le 70 pasene o tagata gasegase e mafatia mai ai. O le gasegase o se mea na tupu. I lenei tulaga, o le maʻisuka insipidus o nisi taimi e faʻaalia ai o ia lava i nisi tagata o le aiga ma mo le tele o augatupulaga i se laina.

Faʻataʻitaʻiga faʻamatalaina lenei mea i ni suiga ogaoga i le genotype, e mafua ai le faʻafuaseʻi o faʻafitauli i le gaioiga o le hormones antidiuretic. O le faʻatoʻaga o le nofoaga o lenei maʻi e mafua ona o se faaletonu o le tino i le fausaga o le diencephalon ma le ogatotonu.

Mafaufau i mafuaʻaga o le ola mama o le maʻisuka e tatau ona amanaʻia le faiga o lona atinaʻe:

1) O le maʻisuka insipidus - e tupu i le le lava o le pule a le vasopressin i le mafaufau poo le solia o lana pule faitalia i totonu o le toto mai le pituitary gland, atonu o lona mafuaʻaga:

  • O togafitiga o le mafaufau, talu ai e nafa ma le faatonutonuina o le excretion o le urine ma le tuufaatasiga o le hormonone antidiuretic, o le solia o lana galuega e oo atu ai i lenei maʻi. O faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi: tonesillitis, maʻi, faʻamaʻi pipisi i le gasegase, o le gasegase e mafai ona avea ma mafuaʻaga ma faʻaosofia ai le tulaga o le faʻalavelave faʻaleagaina o le hypothalamic.
  • Faʻalavelave faʻapipiʻi i luga o le faiʻai ma le maʻi fomaʻi o le mafaufau.
  • Faʻailoga, faʻaleagaina le faiʻai o le faiʻai.
  • Maʻi faʻasolosolo.
  • O le gasegase, degenerative, lure inflammatory o fatugaʻo e le afaina ai le mafaufau o vasopressin.
  • Tumau auala o le vaʻaia ma le pituitary gland.
  • E le gata i lea, o le i ai o le maualuga o le toto maualuga o se tasi lea o mafuaʻaga e faʻaleagaina i le taimi o le maʻisuka insipidus.
  • Oona faʻaleagaina o le tino o le hypothalamic-pituitary, e taʻitaʻia ai faafitauli o le cerebral faʻasalalau i totonu o vaa e fafagaina ai le hypothalamus ma le pituitary gland.

2) Le maʻisuka insipidus - aʻo vasopressin e maua i aofaiga masani, ae peitai, e le tali lelei le tino i le tino. O mafuaaga e mafai ona faapenei:

  • faʻaleagaina tubules urinary o le nephron poʻo le medulla o le fatugaʻo,
  • mea na mafua mai - togafitiga faʻapitoa,
  • selesia selesa,
  • faateleina le pasela po o se mataua i le calcium toto
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • amyloidosis (amyloid o loʻo faʻaaogaina i totonu o masini) poʻo le polycystosis (o le fatuina o le tele o gaʻo) o fatugaʻo,
  • tagofia o vailaʻau e mafai ona afaina i le tino fatuga ("Demeclocilin", "Amphotericin B", "Lithium"),
  • o nisi taimi o togafitiga e tupu i le matua pe tetee i le talaaga o le faʻavaivaia o isi togafitiga.

O nisi taimi, e le aʻafia ai le atuatuvale, faʻalauteleina le galala (polydipsia psychogenic) e mafai ona tupu. Po o le maʻi suka i le taimi o le maʻitaga, lea e atiaʻe i le 3rd trimmas ona o le faʻaumatia o le vasopressin e enzymes na faia e le placenta. O ituaiga uma o soliga tulafono ua faʻamavaeina i latou lava pe a uma ona faʻaaogaina le mafuaaga.

Faʻavasegaga

O se aganuʻu le iloa le lua ituaiga o fomaʻi o lenei maʻi:

  1. O le maʻisuka ole maʻisuka insipidus (lautele). O lenei ituaiga o le faamai o se taunuuga o se faaitiitia po o le le atoatoa o le lagona o le distal renal tubules i aafiaga ola o vasopressin. E pei o se tulafono, o lenei mea e matauina i le tulaga o togafitiga o gasegase tumau (faatasi ai ma le pyelonephritis pe faasaga i tua o le faamaʻi fatu). I nisi tulaga, o le maʻi o se aiga masani.
  2. Neurogenic maʻisuka insipidus (totonugalemu). E atiina ae e avea o se taunuuga o suiga faʻaleaganuʻu i le tino, aemaise lava, i le hypothalamus poʻo le pituitary gland poster. I le avea ai o se tulafono, o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi i lenei tulaga, o gaioiga e faʻaaogaina atoa poʻo le o se vaega le aveeseina o le pituitary gland, o le faʻaleagaina o togafitiga o lenei vaega (hemochromatosis, sarcoidosis), faʻaleagaga poʻo suiga i le natura inflammatory. I nisi o tulaga, o le maʻisuka insipidus o le faʻataʻitaʻiga, o le faʻamoemoe i le taimi e tasi i le tele o sui o le aiga e tasi.

Faailoga o le maʻisuka insipidus

O faʻamuamua muamua lava o le maʻi o le maʻisuka o le tele o le fiainu (polydipsia) ma le tele o le urination (polyuria), lea e faʻalavelave ai tagata gasegase i le po. Mai le 3 i le 15 lita o le urina e mafai ona faʻasalaina i le aso, ma o nisi taimi o lona aofaiga e oʻo atu i le 20 lita i le aso. O le mea lea, o le tagata gasegase e faʻaleagaina i le galala malosi.

  • O faʻafitauli o le maʻisuka inisiua i alii o se faʻaitiitia o le feusuaiga ma le malosi.
  • Faailoga o le maʻisuka insipidus i fafine: faʻavalea i le taimi e oʻo ai i le amene, ole fanau e leʻi fanau mai, ma afai o loʻo maitaga, o loʻo iai le faʻalavelave tele o le faapau pepe.
  • O faʻamaʻi o le maʻisuka i tamaiti e faʻaalia. I pepe faatoa fananau mai ma tamaiti laiti, o le tulaga mo lenei maʻi e masani ona ogaoga. O le faateleina o le vevela o le tino e matauina, o le vomiting e le o iai, o le a tupu aʻe le faaletonu. I tamaiti matutua, seia oʻo i le talavou, o se faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka insipidus o loʻo momoe, poʻo enuresis.

I le lumanaʻi, faʻatasi ai ma le alualu i luma, o mea nei e aofia ai:

  • Ona o le taumafaina o se aofaiga tele o le vai, o le manava ua faʻaloloa, ma o nisi taimi e oʻo lava i lalo,
  • E iai faʻamaoniga o le faʻamalalaina (leai o vai i totonu o le tino): paʻu paʻu ma mucous membranes (malogogogo), faʻaitiitia le mamafa o le tino,
  • Ona o le tuʻuina atu o le urine i totonu o voluma tetele, o le vevela ua faʻaloloa,
  • Ona o le leai o se vai i totonu o le tino, o le gaosiga o enzymes digestive i totonu o le manava ma le totoga ua faʻalavelaveina. O le mea lea, o le manava o le maʻi e faʻaititia, gastritis poʻo colitis e faʻalauteleina, o loʻo i ai se uiga masani i le faʻailoga,
  • E masani lava o le maualalo o le toto ma le fatu,
  • Talu ai e le lava le vai i totonu o le tino, e faʻaitiitia le suavai,
  • O le tagata gasegase ua vaivai vave
  • O nisi taimi e leai se mea e faʻaaogaina ma vili ai,
  • E mafai ona tulaʻi le vevela o le tino
  • Mai lea taimi i lea taimi, e aliali mai le moe (enuresis).

Talu ai ona o le fiainu ma le tele o le faʻaauau pea i le po, o le maʻi ua i ai faʻafitauli mafaufau ma lagona:

  • lagona vaivai (o nisi taimi e oo lava i mafaufauga e atiae) ma le le fiafia,
  • tigā ma le ulu
  • faaitiitia le gaioiga mafaufau.

O faailoga nei o le maʻisuka insipidus i tulaga masani. Ae ui i lea, o faʻaaliga o le faʻamaʻi atonu e ese siʻitia i alii ma tamaitai, faʻapea foʻi ma tamaiti.

Faʻailoga

I tulaga masani, o le siamaina o le maʻisuka insipidus e le faigata ma e faavae ile:

  • matuai galala
  • o le tele o le urine i aso taitasi e sili atu i le 3 lita i le aso
  • plasma hyperosmolality (sili atu i le 290 masi / kg, faʻalagolago i le faʻaaogaina o le susu)
  • maualuga le sodium
  • hypoosmolality of urine (100-200 mosm / kg)
  • maualalo le maualuga o le faʻamalosi (

Tulafono o taumafa

E iloa e tagata uma o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ei ai se "vaʻaia" mafutaga ma suga. Ae o le a se mea e mafai ona fai e uiga i meaʻai pe afai o le maʻi e le o le suka? I lenei tulaga, o le tapulaa o le a aafia ai se isi oloa - masima. Afai e le afaina le tagata maʻi, ona mafai ai lea ona suia le masima ma se meaʻai faaopoopo, mo se faataitaiga, Sanasol.

O le taumafataga ma lenei maʻi e aofia ai le faatapulaaina o le taumafa o meaʻai protein (e le silia le 70 g i le aso). O le tagata gasegase e fautuaina le laulau o meaai laulau 7.

O meaʻai ma vaiinu nei e aofia ai i le taumafataga:

  1. Berries ma fualaau aina suamalie ma se manogi suamalie ma le manaia.
  2. Fugalaau matala.
  3. Ovi suamalie na suamalie, kvass, teas - vao ma lanu meamata.
  4. Suavai i le sua o le tipolo.
  5. Sour-milk products and drinks.
  6. Leano o aano o manufasi.
  7. O iʻa e maualalo le gaʻo, iʻa.

O le maʻisuka faʻamaʻi pipisi ma le fomaʻi talafeagai e toe sui ai, e le o se mea e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi, ae peitai, o le toe faʻaleleia i lenei pepa e le mafai foi.

O le maʻisuka insipidus, lea na tulai mai faasaga i le talaaga o isi faʻamaʻi, i nisi o taimi e pasi lemu pe a maeʻa le faʻaaogaina o le mafuaʻaga.

Tuua Lau Faamatalaga