E faapefea ona maua le toto i le pancreas?

Suauu toto o le pancreas e faʻatino mai vaituloto o le faʻasologa o le hepatic masani, faʻavalea ma le maualuga o gaʻo. O le sili atu o le rancreaticoduodenalis, o le lala lea o le gastro-duodenal ulio, e vaevaeina i pito i luma ma pito i luma, e fesootaʻi i le pito i luga ma lala tutusa o le alatele o le pancreatic-duodenal, e mafua mai i le maualuga maualuga, ma fausia ai le tua ma le pito i tua. Mai ia i latou latou te o ese mai le 3 i le 7 arteries e maua ai le ulu o le pancreas ma duodenum. O le tino ma le siʻusiʻu o le pancreas e maua mai le toto mai le ogatotonu, lea e tuʻuina atu ai ia i latou mai le 2 i le 9 lala pancreatic (rn Pancreatici).

Toto e tupu mai i le vevela, masini maualuga ma le maualalo, veins gastric agavale, o fua o le veli vevela. E tatau ona maitauina o veins o le tino ma le siʻusiʻu o le pancreas e fesoʻotaʻi lelei ma vein o le agavale tauagavale ma le toe foi mai o le avanoa, ie, faatasi ai ma le tino o vena cava (port-caval anastomosis).

Ole faʻalavai fou o le Lymph e tupu i laugutu faʻaitulagi o le uluai poloaiga (lnn. pancreaticoduodenales superiores ma inferiores, pancreatici superiores ma inferiores, splenici, retropylorici), faapea foi i laina o le poloaiga lona lua, o laina celiac (lnn. coeliaci).

Faletalimalo O le pancreas e maua ai ni faʻalogona agaalofa o le tele ma le itiiti o neura o loʻo i totonu, lea e faʻavevesi i ganglia o le celiac plexus ma faʻalatalata atu i le gland. O fiva sosoʻo mai namu mai nesi (vaʻaiga mai le tauagavale) o loʻo faʻateleina. E le gata i lea, o le sili atu o mesenteric, splenic, hepatic ma le agavale nerve plexuses e aofia ai i le innervation o le pancreas. O le tele o ogaoga o le nerve e ulufale i le palanyma o le gland tusa lava pe o le a le mea o loʻo i ai. (Vaʻavaʻai le Vaega Faʻafefe o le Matautia Fua).

Spleen (faʻatagaga, mimilo)

Suauu toto o le meaola e maua mai e le uaea palala - o se lala o le pulou pulou. O le faga e agaʻi i le agavale i luga o le pito i luga o le pancreas, ma tuʻuina atu. ransgeatici. I tafatafa o faitotoʻa o le vao, o le alio pulumu e maua ai le gaogao ma le agavale gastro-omental. O nisi taimi o nei laʻau e faʻalautele atu i le vaega o le faitotoa mai le paʻu mai lala o le ogatotonu.

Toto. O le vele vevela e sili atu lona lua 2 taimi e sili atu nai lo le faga, ma o loʻo i ai i le tele o tulaga i lalo. O le pasi mai le agavale i le taumatau ile pito i tua o le pancreas, o le velen velenes e fusia i tua o le ulu o le pancreas ma le vein mesenteric maualuga, ma avea ai ma ogalaau o le veli vevela.

Ole faʻalavai fou o le Lymph e tupu i laina faʻapitonuʻu o lymph o le poloaiga muamua, o loʻo tu i faitotoʻa o le vaʻa (lnn splenici). O laina faʻavaomalo o le vailaau o le celiac o loʻo i tua o aʻa o le potu celiac.

I totonu innervation e aofia ai le celiac, le tauagavale, ma le nerve plexus. O lala e afua mai i nei punavai e fausia ai le plexus o loo i luga o le uaea. (Vaʻavaʻai le Vaega Faʻafefe o le Matautia Fua).

Pancreatic toto toto

Suauu toto i le pancreas lala o le faʻasologa o le hepatic, faʻamalosi ma le maualuga o gaʻo. Luga o le ulu e talafeagai a. gastroduodenalis, mai le mea e alu ai a. pancreaticoduodenalis maualuga, tuuina atu i luma ma toe foi lala.

A. pancreaticoduodenalis itiiti e masani lava ona amata mai i le maualuga o le maualuga o mesenteric pe mai lona lala. Ua vaevaeina foi i ni pito i luma ma lala laititi. Maualuga ma lalo pancreatoduodenal arteries anastomose i le tasi ma le isi, e fai ai le faʻaogaina o fausaga, mai lala e oʻo atu i le ulu o le pancreas ma le duodenum.

O le tele o le tele e aluese mai le uaea o le mimilo ma e itiiti lava le masani mai le taʻaloga masani pancreas, a. rapeseatica magna, o tua atu o le tino o le gland e alu i lona pito i lalo, lea e vaevaeina ai i lala saʻo ma agavale. I le faʻaopoopoga i lenei aluga, i le siʻusiʻu ma le tino o le gland mai a. splenica (lienalis) alu ese. pancreatici.

O le fausaga o le talafaasolopito o le pancreas

O le pancreas e maua ai le 1.5 lita o le vai inu i le aso. I le faaopoopo atu ia te ia, o le lapoa, faigata, ma le vavae ese mai isi gao o le tino lea e maua mai ai se tele o pulefaaleale e aofia ai le mammary, lacrimal, ma le televave.

O le anatomy o le gland e mafua ona o le lua galuega lea e faʻatino ai: endocrine ma meaʻai. E mafai lenei mea ona o le fausaga o le tala o le palanyma o le okeni. E aofia ai:

  • mai lobules (acini), vavaeeseina e le vaʻavaʻa faʻapipiʻi, lea e faʻafefea ai vaʻa, namu, paʻu paʻu pepe,
  • teine ​​o Langerhans o loʻo i le va o le acini. O loʻo faʻatuina i le gasologa o le gland tissue ma eseesega eseese, ae o le maualuga maualuga e pa'ū i luga o le siʻu o le okeni.

Acinus ma taʻavale laiti e faʻataʻitaʻia faʻatasi e avea ma faavae o le exocrine vaega o le pancreas. E aofia ai:

  • pancreatocytes mai i le 8-12 sela o se foliga faʻasolosolo, o loʻo i ai o latou avanoa i le ogatotonu,
  • faʻataʻitaʻiga faila epithelial: pe a faʻafefiloi, ua faʻapipiʻiina se faiga faʻafiafia.

  • otaota o le acini,
  • interacinar
  • tala faʻapitoa,
  • fesoʻotaʻiga
  • laʻau masani o le pancreas.

O le fausaga o puipui o le au e faalagolago i le tele o le pule lava ia. I totonu o le atunuu, e pasia le umi atoa o le gland, o loʻo i ai ni vaʻaiga i luga o le puipui e faʻasaʻo ai vaega o vai inu ma auai i le tulafono faatonutonu o le endocrine i le lotoifale.

O tamaʻitaʻi o Langerhans e fai ma sui o se mea e sili atu ona laʻititi, ae leai se mea e sili atu ona taua.

Faʻasolopito puupuu o le tamaʻitaʻi: e aofia ai 5 ituaiga autu o sela e faʻamalo ai hormones. O ituaiga taitasi o le masini o se eseesega mai le vaega o le teine ​​ma maua mai ai se maʻoti faapitoa:

  • alpha (25%) - glucagon,
  • beta (60%) - inisalini,
  • Delta (10%) - somatostatin,
  • PP (5%) - o le polypeptide o le intestinal vasoactive (VIP) ma le polypeptide pancreatic (PP),
  • siama epsilon (itiiti ifo i le 1%) - mumrelin.

O peta Beta o loʻo i totonu o le ogatotonu, o isi o loʻo siʻomia i latou i tafatafa o le itu.

E faaopoopo atu i nei ituaiga o meaola, o sene 'autauletoa ei ai galuega moa fefiloi ma exocrine o loʻo i luga o le itu.

Tuʻu toto toto

O le pancreas e leai ni a latou vaa. O le faagasologa o le toto e maua mai le aorta (lona vaega o le manava). Ole lala o le celiac e paʻu ese mai ai, vavaeina i totonu o vaʻa e maua ai le toto toto i le pancreas. Latou te fausia se 'upega tafaʻilagi o laʻau laiti-caliber ma arterioles. Aofaiga o loʻo aʻafia i le toto:

  • pito i luga ma pito i luga o le pancreas,
  • lalo ifo o le fao pancreatoduodenal ma lala pito i luma ma pito i luma,
  • pito i lalo maualalo,
  • faʻasolosolo
  • afu o le siʻusiʻu.

O nei ipu uma e paʻu i ni laupepa o se mea laʻititi laʻitiiti e oʻo atu i nai pito sili ona taua ma capillaries e aofia i le toto totoʻa i paʻu taʻitasi o le pancreas.

Ole suavai fou o le Lymphatic e maua mai i vavave o loʻo tafe i luga o toto toto: o le lymph e tafe atu i le pusa o le toto pancreatopodal and pancreas, ona oʻo lea i le celiac ma le splenic.

Toto

Mai lobili ma teineiti, o le toto vevela ua faʻamalosia i le carbon dioxide e ulufale atu i totonu o se fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻiga o venules ma veins e ulufale i totonu o le tino o vena cava ma veal vein. Muamua, o le toto e pasia:

  • e ala i le mesenteric (luga ma lalo),
  • vailaʻau vevela
  • agavale agavale
  • faitotoa

O le toto toto pe a mavae le pasi i le ate e ala i le vena vaovao laitiiti e ulufale atu i le loto saʻo, faʻauma se liʻo tele o le toto toto.

Pancreatic circulatory disorders

E faigata ona faʻataʻitaʻiina le faʻafitauli o le faʻamaʻi totoʻa ma le innervation o le pancreas. O ia togafitiga e le tutoʻatasi, ae e atiina ae o se taunuuga o faʻamaʻi ogaoga o le cardiovascular system. I ia tulaga, o faailoga o le faʻavae autu e oʻo mai i luma.

O le suʻesuʻega ua faia i le amanaʻiaina o faʻamaʻi o loʻo i ai nei ma faʻaititia ai le toto toto. Latou te mafua ai suiga i le parenchyma ma le oti faifaipea o suauu pancreatic masani ma suia i latou i mea fesoʻotaʻi - fibrosis e atiina ae, o galuega uma a le okeni e faʻaleagaina. O le pancreas o se okeni lea e nofouta ile pito i fafo ma aʻafiaga i totonu. Soʻo se suiga i le toto poʻo meaʻai e taʻitaʻi atu ai i se gasegase tuga.

Mafuaaga ma faailoga o faʻafitauli

Suiga i totonu ole tino o le pancreas e fesoʻotaʻi ma faʻafitauli pipisi e tupu ai:

  • ma le atherosclerosis,
  • ma le loto vaivai
  • ma le maualuga o le toto maualuga ona o le atherosclerosis.

O le mafuaʻaga atonu o se maʻi gasegase o le maʻisuka e maualalo ma umi le taimi, poʻo se pancreatitis tele e faʻafuaseʻi ona tulai mai ona o le leai o se mafuaaga. O se vaega faʻaosofia o le faʻaleagaina o le myocardial.

Promreatic vascular thrombosis e matautia. O le thrombosis e faʻapipiʻiina ai le maualuga o le toto maualuga, thrombophlebitis, infarction myocardial. O faʻalavelave faʻalauiloa e tupu i le atherosclerosis, pe a suia pa puipui toto o vali eseese.

Faatasi ai ma le faaletonu o le fatu i le taimi nei, o le solia o le vevela vevela o le toto e tupu, lea e tau atu ai i le pancreatic edema, o se faateleina taua o lona tele, ma le faaletonu. O se mea e le lelei ai le faʻaogaina i le parenchyma, lea e faʻamaonia e le faateleina o le toto i le toto ma urine diastases.

O le mea sili ona leaga e mafua ai le solia o le toto o le ava. E mafua ai le vavalalata pea o vaʻa laiti, ona o le a le toe maua e sela o le tino ia meaʻai talafeagai ma le okesene. O lenei mea e oʻo atu ai i latou i le oti ma mafai ona mafua ai le necrosis atoa.

Totoga togafitiga

E leai se togafitiga faʻapitoa mo le tafe toto ma faʻavae suiga i le pancreas. O togafitiga autu e togafitia. Faʻatasi ai ma togafitiga oʻooʻo, pe a oʻo mai suiga fomaʻi poʻo le faʻaleagaina i le pancreas parenchyma, faʻamaonia e suʻesuʻega ma suʻesuʻega i suʻesuʻega suʻesuʻe, ua faʻamautuina se togafitiga faʻapitoa o pancreatitis. E aofia ai:

  • taumafa faamalosia - laulau numera 5,
  • fomaʻi faafouina o le enzyme
  • pe afai e tatau ai - antispasmodics, painkillers ma fualaau oona lea e poloka ai le gaosiga o le elekene hydrochloric.

Afai ole togafitiga e le faʻataunuʻuina, faʻapea foi i le tulaga o faʻamaʻi pipisi, o le maʻisuka e faʻaleleia le taimi. O lenei mea e mafua ona o le maliliu o tamaʻitaʻi o Langerhans ma le faʻagataina o le faʻasologa o le hormone autu - inisalini.

O taunuʻuga o le faʻaleagaina o le innervation o le pancreas

O le pancreas parenchyma ua faʻapipiʻiina ma se lautele o fesoʻotaiga o ni faʻamau maua. O le pancreas, e pei o totoga uma, o loʻo pulea e le faʻaoga o le nervous sophisticated - o lālā o le saʻo nerve vagus (n. Vagus dexter). Latou te faatonutonuina le galuega o le exocrine - o le gaosiga ma le faasekenelosi o enzymes. O aʻafiaga o le nerve e mafua mai i ona aʻa namea e faʻaolaina ai le gaosiga o enzymes.

E fesoʻotaʻi ma le matagaluega agaalofa i luga o fila laiti e maua mai i plexuses:

  • faʻavalea
  • faʻasolosolo
  • celiac
  • pito i luga luga.

O le vaega alofa o le tino popolega e tau atu i le isi itu: o le ita o le fatu celiac e mafua ai le faamutaina o le manava o le suacreatic juice. Ae o le umi o le taimi e faʻaalia ai i siama o loʻo faʻatasi ma le faʻateleina o le pulelasi o enzymes.

O toto toto e tuʻuina atu le toto i le pancreas e fesoʻotai ma faʻamaʻi alofa: latou te pulea le leo o paʻu vevela.

Lobules, e aofia ai mea e gaogao e maua ai le manava faʻamalosi ma le enzymes, e vavaeʻese i vaega, lea o loʻo tuʻuina ai i totonu o tino o Fater-Pacini.

O tamaʻitaʻi o Langerhans, o ona sela e faʻapipiʻi ai hormones taua e 11, e vavalalata ese mai le acin e le ganglion sela o le tino autonomous system.

Faʻaleagaina o neura i soo se tulaga e oʻo atu ai i le atinaʻe o hemodynamic ma le neurovegetative disorders i le pancreas. O lenei mea e mafua ai suiga tetele e le gata i le gland lava ia, ae faapena foi i le anatomically and functional other organs associated with it. Togafitiga i ia tulaga e faigata ma faaumiumi mo se taimi umi.

Tuua Lau Faamatalaga